2016. január 12., kedd

KINEK A FIA A SAUL FIA?

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.01.12.


Tavaly májusban már írtam egy cikket ezzel a címmel. Akkor, a Cannes-ban elért siker után azt nehezményeztem, hogy a hivatalos Magyarország napokig hallgatott. Mintha Kétharmad elvtárs kínosnak érezte volna, hogy éppen egy ilyen film nyerte el a rangos díjat.
Tuggyukmilyen film.
Holokausztos.
Vagyis, nem magyar
Azóta a diadalmenet folytatódott, Nemes Jeles Lászlóék filmje számos fesztiválon nyert, legutóbb pedig felért a második legmagasabb csúcsra. (A legmagasabb, az Oscar még meghódításra vár).
A Golden Globe-on aratott győzelem után a hivatalos Magyarország is megszólalt. Wow! – így kezdte rövid, ám velős mondandóját a Facebookon a miniszterelnök. Majd így folytatta: Egyedülálló magyar siker. Őszintén gratulálok Nemes Jeles Lászlónak, valamint a Saul fia összes alkotójának és szereplőjének. Elismerésem Andy Vajnának is, aki olyan filmtámogatási rendszert alakított ki, amely utat nyit a tehetségeknek....
 
 
 

VESZPRÉM - MIÉRT NINCS ORBÁN A VÁDLOTTAK PADJÁN

VÁLASZTÁSI PROGRAM KÉSZÍTÉS BLOG
Szerző: PROGRAM KÉSZÍTŐ
2016.01.12.


Veszprém - A vádlottak az utolsó szó jogán szólalnak meg ezen a héten a vöröiszap-perben a Veszprém Törvényszéken Szabó Györgyi tanácsvezető bíró előtt.

Tagadta bűnösségét a vörösiszapper első-, másod-, harmad-, negyed-, és ötödrendű vádlottja az utolsó szó jogán szólva hétfőn a Veszprémi Törvényszéken. A Szabó Györgyi vezette bírói tanács előtt B. Zoltán elsőrendű vádlott – a Mal Zrt. korábbi vezérigazgatója – az utolsó szó jogán elmondott többórás felszólalásában úgy fogalmazott: “természettudományos módszerekkel a katasztrófát előre látni nem lehetett”, az üzem szabályosan működött. Hozzátette, vannak azonban olyan tragédiák, amelyek akkor is bekövetkeznek, ha mindenki szabályosan végzi a dolgát...

ITT OLVASHATÓ

NAVRACSICS, A BÁTOR ÉS AZ "ORIENTÁCIÓS VITA"

ÖREG HARCOS BLOG
Szerző: Öreg Harcos
2016.01.12.


Megnyugodhatunk. A súlyos kövek legurulhatnak szívünkről. Néhány órányi bizonytalanság után kiderült: Navracsics Tibor, fideszes uniós biztos nem bátor. Még annyira sem, hogy ha már a magyar jogállam mészárosaként elhíresült politikusi múltjával szembenézni képtelen is, akkor legalább Lengyelország esetén fog másként, bátran viselkedni. De nem, nem fog. Megnyugodhatunk. És szomorkodhatunk tovább a magyar jobboldali politikai megújulásának nehézségei felett.

Hiszen történelmi értelemben Navracsicsnak elévülhetetlen érdemei vannak a magyar köztársaság lebontásában. Míg más magyar jobboldali polgárok a rendszerváltás éveiben saját démonjaikkal küzdve történelmileg jó irányba vitték hazánkat, vannak, akik könnyűnek találtattak. Mert sok jogos és utólag elfogadhatatlan sérelme volna az elmúlt évtizedekben jobb- és baloldali értelmiségnek, polgárnak egyaránt, de a történelmi feladatok egyesekből a legjobbat hozták ki. Navracsics Tibor nem ezek közé tartozik...

ITT OLVASHATÓ

KÉT HÉT ALATT CSAKNEM MEGDUPLÁZÓDOTT, NEGYVENRŐL 75-RE EMELKEDETT A FAGYHALÁL ÁLDOZATAINAK A SZÁMA

ARMAGEDDON NYOMÁBAN BLOG
Szerző: Andre Lowoa
2016.01.12.


Az óév utolsó napjai óta január 10-ig 35-en fagytak meg, húszan közülük fűtetlen otthonukban hűltek ki – tudatta a Magyar Szociális Fórum ma, január 12-én.

Akiken már nem lehet segíteni

A 35 áldozat közül heten nők voltak, a legfiatalabb 45, a legidősebb pedig 80 éves volt. A 75 áldozat közül 38-an fűtetlen otthonukban fagytak meg, 30-an közterületen, a szabad ég alatt, heten pedig kórházba szállításuk közben, illetve odaérkezésük után, mert már nem tudtak segíteni rajtuk. (A kórházba szállítottakra vonatkozó adat az óév végéig történt veszteségre vonatkozik.)

Meghalnak, mert nincs pénz tüzelőre

A Magyar Szociális Fórum szerint a tömeges életvesztés hátterében a megélhetéshez szükséges anyagi feltételek hiánya áll. A Szociális Fórum tapasztalata szerint szaporodott azoknak a kisgyermekes népes családoknak a száma is, amelyek vészhelyzetbe kerültek, mert nincs mivel tüzelniük...

ITT OLVASHATÓ

SZÁZADVÉG: CSAK EGY PÉNZMOSODA:

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.01.16.


Az a gyakorlat, hogy a mindenkori kormány külsős tanácsadókat is alkalmaz nem új keletű. Az Orbán-kormány azonban soha nem látott mennyiségű feladatot bíz a csak agytrösztjeként emlegetett Századvég-csoportra. 2010 óta összesen körülbelül 16 milliárd forint értékben írtak tanulmányokat, stratégiákat, készítettek kutatásokat elsősorban a Miniszterelnökség és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából.

Azt, hogy ennyi (köz)pénzért milyen munkát végeztek, egyelőre nem tudni. Ha minden jól megy és Lázár János is tartja ezúttal a szavát, egy részüket hamarosan megismerhetjük. A Kúria ugyanis úgy döntött, hogy a Miniszterelnökség kénytelen kiadni azokat a 4 milliárd forintért rendelt tanulmányokat, amelyek elkészítését a Századvég és a Strategopolis konzorciumban nyert el még 2011-ben. Az biztos, hogy érdekes anyagokról lehet szó: a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy titkosak maradhassanak. (A Miniszterelnökség most is csúszásban van, a Kúria ugyanis 2015. november 25-én 30 napos határidőt szabott a szóban forgó tanulmányok kiadására, ez azonban a mai napig nem történt meg.)

Bár a nagy nehezen kiperelt tanulmányok korántsem fedik le az elmúlt évek kormányzati megrendeléseit, az talán kiderül majd belőlük, hogy történt-e bűncselekmény a kormányzati megbízásokkal kistafírozott cégnél. Választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy igazat mondott-e Mellár Tamás 2014. október 31-én. A Századvég volt kutatási igazgatója szerint is az egész hely egy pénzmosoda...

ITT OLVASHATÓ

NACIONALIZMUSBÓL LEHET KENYERET VENNI?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.01.12.


Mindenki hallotta már az olyan „poénokat”, mint az „idősebb vagyok, mint Szlovákia”, divat lehülyézni és tanulatlan parasztnépezni a románokat. Egy olyan kis világban élnek egyesek, amelyben még mindig a Nobel-díjasok száma, meg Neumann János és Teller Ede jelenti a világot, meg azt képzelik, hogy a magyarok rendelkeznek valami szuper képességgel. Hát ideje ránézni a számokra és ezt félrerakni, mert ha így folytatjuk tovább és nem nézünk szembe a tényekkel, akkor végünk.

Ugyanis a helyzet az, hogy nagyon elbasztuk az elmúlt 10 évet. Nem csak Orbánék az elmúlt 6-ot, hanem Gyurcsányék is az előtte lévőket. Ha megnézzük a régiós adatokat, az látszik, hogy 10 éve egy helyben toporgunk, miközben a többiek húznak el. Januárban a szlovák nettó átlagbér előzte be a magyart, és ha megnézzük a lenti, a jólétet mérő grafikont, azt látjuk, jönnek a románok fel ránk, és hagynak el minket a lengyelek és a szlovákok, ha pedig a többi adatot is nézzük, Montenegró, Horvátország és Szerbia is a nyomunkban van, nem beszélve a jólétéről „híres” Bulgáriáról. Menthetetlenül csúszunk ki Közép-Európából...

ITT OLVASHATÓ

KÖLN: AZ INTEGRÁCIÓ KUDARCÁRÓL ÉS A MIGRÁCIÓT KÖVETŐ NIHILRŐL

MANDINER BLOG
Szerző: rajcsányi.gellért (ergé)
2016.01.16.


A Kölnben és más városokban, európai országokban történt, migránsok általi erőszakoskodások kapcsán valláskritikus szekuláris mozgalmárok és idegenellenes jobboldali radikálisok is keresik a választ, no meg a felelősöket, hogy miért is történhettek meg ezek a tűrhetetlen cselekmények a civilizált Európa (poszt)modern nagyvárosainak kellős közepén. Ki ezt, ki azt tartja felelősnek a történtekért: vannak, akik szerint az iszlám fanatikus hálózatok keze van a dologban, hogy ilyesfajta provokációval szítsák a feszültséget az európai őslakosok és a migránsok és migrációs hátterűek között − ami elősegítené utóbbiak iszlamista radikalizációját −; mások meg egyszerűen azt mondják, az arabok, azok ilyenek és kész. Egyik oldalnak sincs igazsága, noha a történtek valóban mind az elkövetők eredeti vallási világára, mind származásukra visszavezethetők. 

De hogy megértsük, mi és miért is történt, ne az elkövetők gyökereire koncentráljunk, hogy kik voltak és honnan jöttek; hanem arra, hogy hol vannak most és mit vesztettek el útközben...

ITT OLVASHATÓ

TANFELÜGYELETI RENDSZER: POFON A SZARNAK

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.01.12.


Lassan nem marad egy véletlen szeglete sem az oktatási rendszerünknek, ahol béke, nyugalom vagy legalább unalom lenne. A gimnáziumi tanárok után a tanfelügyeletet ellátó mesterpedagógusoknál is kiborult a bili.

Átverték őket és kifizetetlenül vannak megzsarolva.

Csinos kis történet a tanfelügyeletet ellátó rendszer is ebben a katyvaszban, amit oktatási rendszernek hívnak Orbánék. A gyorstalpalón elvégzett tanfolyam után kapott szerződésben sem pont az áll amiről addig szó volt: „Az eredeti szerződéstervezet nem úgy nézett ki, mint amit kiküldtek, hanem azt menet közben módosították”.

Lárifári, ne tessék válogatni annyit, a madárfióka is repülés közben tanulja meg a szárnyalás mikéntjét. Jó lesz az így is, ha meg nem, akkor visszaminősítjük alacsonyabb bérkategóriába a kedves kollégát, ezzel is motiválva kedvesen a kussolásra. Zsarolás!- mondják ők, ösztönzés - mondaná az emberminiszter, ha legalább minimális szinten érdekelné ami az oktatásban történik.
De le se szarja...

ITT OLVASHATÓ

 

A ZSIDÓZÁS OLYAN MINT AZ ÁLLATPORNÓ

EGYENLÍTŐ BLOG
Szerző: Egyenlítő blog
2016.01.12.

Wow! Itt vannak a saját hülyéink

Hétfő reggel a világsajtó minden jelentős orgánuma az első helyek egyikén kürtölte világgá, hogy egy magyar film nyerte el a világ egyik legfontosabb film díját a Golden Globe-on. Nemes Jeles Lászlóék Saul fia című filmje sikert sikerre halmoz, és talán-talán – de ezt nyilván le kell kopogni, alulról fölfelé, háromszor – akár az Oscaron is jól szerepelhet.

És egy kis ország mire legyen büszke? Például a kulturális sikereire. Hogy minden nehézsége ellenére születnek olyan alkotások, amelyek ebben az igazán kemény iparágban és pénzes versenyben jobbnak ítéltetnek az amúgy többi kitűnő filmnél is.

Természetesen a film Nemes Jeles László, Röhrig Géza és a társaik alkotása, de még jó, hogy mindannyian büszkék lehetünk rá, mint amikor valaki egy-egy nagy úszóversenyen megnyeri az aranyat. Akkor sem mi úsztunk, keltünk hajnalban és napról napra hónapokon, éveken át küzdöttünk, hanem valaki más. Nekünk csak annyit kell tenni, hogy miközben a popcornt faljuk, és egy újabb üveg sörért menesztjük a  gyermeket a konyhába, elégedetten hátradőljünk  a tévé előtt, azzal, hogy: megnyertük, mert mi magyarok ilyen jók vagyunk.

Amikor Kertész Imre Nobel-díjat kapott, az a magyar kultúra egyik legdicsőbb pillanata volt. Aztán ez a pillanat elmúlt, mert honfitársaink egy része – némi politikai támogatással – kemény zsidózásba kezdett, s megpróbálta elrontani azt a közös örömet, amelyre pedig olyan nagy szükség lenne. De hol van ez már. A Nobel-díj meg örök...

ITT OLVASHATÓ

TIBORC ISTVÁNNAK PRIUSZA VAN BRÜSSZELBEN

JÁVOR BENEDEK BLOGJA
Szerző: Jávor Benedek
2016.012.12.


Európai forrásokat veszélyeztetett a kormány, hogy a Család a saját lábára állhasson - ez derült ki egy, az Európai Bizottság által egy másik ügyben nekem küldött levélből.
 
A történethez vissza kell mennünk 2013 nyaráig-őszéig, az NFÜ által kiírt emlékezetes naperőmű-tenderig. Részletes elemzést tettem akkor közzé arról, hogy milyen módszerekkel, hogyan vitte el egy Tiborcz Istvánhoz köthető befektetői kör a forrásokat. Az Átlátszó feltárta az ügyben érintett céghálót. Világos volt, hogy nevetségesen és arcpirítóan átlátszó módszerekkel próbálták lenyúlni az uniós pénzeket. Az ügyben az Unió Csalás Elleni Hivatalához (OLAF) és a főügyészséghez fordultam korrupció gyanújával. A Fővárosi Főügyészség szinte postafordultával válaszol, hogy nem látja indokoltnak nyomozás elrendelését. Eddig persze a történet csupán a szokásos ügymenet. Ám szeptemberben váratlanul felgyorsulnak az események. Lázár János, aki nyáron vette át az NFÜ-től az uniós pénzek felügyeletét, szeptemberben váratlanul bejelenti, hogy visszavonják a kérdéses tendert. Az év végéig a pénzeket átcsoportosítják oktatási intézmények megújulós beruházásainak finanszírozására. Épkézláb magyarázat sem Lázártól, sem mástól nem érkezik. „Technikai hibákra”, „téves adatokra” hivatkoznak. Mi történt? A nyilvánosságnak mégiscsak van valami ereje Magyarországon?
 
Egy másik ügyben az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatójától, Walter Deffaa-tól tegnap kapott levél utolsó bekezdése megvilágítja az idestova két és fél éves rejtélyt. Nem a nyilvánosság ereje szorította rá a kormányt a nyilvánvaló tolvajlás leállítására. A jelek szerint, ha a magyar ügyészség hozta is a tőle elvárhatót (tőlük akár a Főügyészség épületét is ki lehetne lopni alóluk, ha azt Tiborcz István cége csinálja), az OLAF-nak küldött bejelentésem nem volt hiábavaló, és csak megmozdított valamit. A napelem-tender lefújása ugyanis az Európai Bizottságnak volt köszönhető. Akik – a Főügyészséggel ellentétben – igenis korrupciót gyanítottak, és közbeléptek...
 

VÁRSZEGI ASZTRIK: RONGYBABAKÉNT JÁTSZANAK AZ EGYHÁZZAL A POLITIKUSOK

NÉPSZABADSÁG ONLINE
Szerző: Hajba Ferenc
2016.01.12.


Határozottan hiszek az egyház nemzetekfelettiségében, amellyel szemben megjelent egy olyan nacionalizmus, amit a keresztény értékrend nem viselhet el – mondta lapunknak Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, akit a migrációs válságról is kérdeztünk.

Főapát úr, havonta hányszor próbálják felhasználni áruvédjegyként a nevét?

Huszonöt éve a leleményes újságírók rájöttek, hogy ezzel az emberrel lehet beszélni, nyitott, nem akarja eltitkolni a véleményét. Azóta mindig megtalálnak.

Nem a sajtóra gondoltam, hanem a gazdasági és politikai lobbistákra.

Nem vagyok lobbista. Nem hiszem, hogy bárki tőlem várná a magyar alumíniumipar megújítását, mint ahogy nem tudnám megoldani más cégek konfliktusait sem. Nyilván nem is az én hatásköröm.

És politikusok milyen gyakran környékezik meg?

Nem volt könnyű elérni, de már leszoktak róla. Egyszer azt találtam mondani, hogy a politikus olyan, mint a gyerek. Karácsonykor, azaz a választások idején játszik az ajándék rongybabával, ez az egyház, aztán meg gyorsan megunja és a sarokba dobja. Természetesen ez nem azt jelenti azt, hogy nem állok szóba politikusokkal, de a pártjaikba azért nem lépek be...

ITT OLVASHATÓ

SZINGLIADÓ NEM, DE...

BOLDOGOK A SAJTKÉSZÍTŐK BLOG
Szerző: Ratius
2016.01.12.


Most, hogy Gurmai Zita felpörgette a gyermektelenségi adóval – meg mindenféle egyéb, a gyermekmenteseket sújtó hátrányos megkülönböztetéssel – kapcsolatos szinglihisztit, ideje leszögezni, nem a gyermektelenségi adó jelentené a hátrányos megkülönböztetést, hanem a gyermekvállalás jelenti azt. Persze ettől még a szingliadót nem lehet bevezetni, de valami más, értelmes dolgot lehetne tenni.


Elöljáróban azonban lássunk pár fontos tényt!

Élősködők

Egy nem túl régi kutatás szerint egy gyermek felnevelése úgy tizenötmillió forintjába kerül a családnak. Két gyermek, ha nem is kétszer ennyi, de legalább húsz- huszonöt millió, három kiskölök, értelemszerűen újra pár millió, és így tovább. A költségeket vizsgáló tanulmányok eredményei összecsengenek más kutatásokkal, amelyek arra mutatnak rá, hogy a gyermekvállalás, a nyolcvanas évek közepe óta többnyire a szegénység vállalását is jelenti Magyarországon.
És, hogy legyen honnan elindulnunk, szögezzük le továbbá azt a nyilvánvaló – bár kissé filozofikus – tényt is, hogy minden értéket az emberi munka hoz létre. Emberek, azaz gyerekek nélkül sem a félretett pénz, sem a felhalmozott vagyon, sem a nyugdíjbiztosítás, sem az anyagi javak bármiféle kombinációja nem képvisel értéket...

ITT OLVASHATÓ 

KICSI ÓLOMKATONÁK

HUPPA BLOG
Szerző: Huppa hu
2016.01.11.


Mindenki azzal játszik, kérem, ami a szívének kedves. Az Orbánék Viktorkájának a focilabda meg a kisvasút a kedves, van is belőle a kert végében. A Novákék Elődkéjének meg a jelek szerint a katonák kedvesek, azokból akar magának egy ármádiára valót az ebadta. És még tán meg is kaphatja, látok rá esélyt – igen, kérem, a Jobbik saját hadsereget akar, de legalább államköltségen.

És azt hiszik, hogy senki sem veszi észre a lapuló, sunyi szándékaikat. Mert hát ők csak védeni szeretnék a hont. Igen: például a polgáraitól, meg feltételezem, ha már ott hever majd parlagon egy hadsereg, egy katonai hatalomátvétel ötletét sem utasítanák el mereven. Sőt, rugalmasan sem. De miről is van szó? Lássuk az MTI-hírt:

ITT OLVASHATÓ

CSAK KÉT LÉPÉS AZ ÉLET...

SAKOZZ MINDENNAP BLOG
Szerző: Anna és Szilárd
2016.01.12.


A mai feladvány hiába nem nehéz, a változatokat azért le kell tudni számolni.

ITT OLVASHATÓ

Világos lép!
 


KATINKA, A MAGYAR JEANNE D'ARC KÜZDELME A MAGYAR DARTH VADERREL

NÉPSZABADSÁG ONLINE SPORT
Szerző: Pető Péter
2016.01.11.


Nem lehet megoldani a Katinka-problémát, mert a rendszer korrigálhatatlan.

A magyar Jeanne d'Arc küzdelme a nemzeti Darth Vaderrel. A női maskarát öltő „barátok köztös" Berényi Miki bizniszbalhéja a Macskafogóból az úszószövetséghez igazolt Grabowskival. A Gyárfás-gyűlöletmérleg mutatta súlytól függően e két verzió között választ mindenki saját hőst a Hosszú–Gyárfás-háborúban, amelynek intenzitása olyan erős, hogy az Orbán–Simicska-meccs lassan köpőcsövezésnek tetszik mellette. A karakterek is ideálisak ahhoz, hogy a sztori így alakuljon.
 
Az egyik oldalon csúcssportoló amerikai múlttal és férjjel, világraszóló sikerekkel, remek ikon az öngyarmatosításra amúgy is hajlamos közegnek, elvégre megmutatja, hogyan megy ez a glóbusz szerencsésebb felén. ­Amott a számításait kurzusoktól függetlenül megtaláló, kegyetlenül kérdező újságíróból lett csendet reklamáló, „nemzeti ügyező" sportvezető. Azaz azt állítom: ha a tornászoknál megy a balhé, kisebb lett volna a patália, elvégre Magyar Zoltán és Berki Krisztián viszonyában nehezebb lett volna ennyi indulatot ilyen rövid idő alatt előállítani úgy, hogy feketére és fehérre szűküljön a kép színskálája...

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR FILM GYÖNYÖRŰ PILLANATA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bársony Éva
2016.01.12.


Megszületett az első magyar Arany Glóbusz: Beverly Hillsben Helen Mirren adta át Nemes Jeles László rendezőnek az aranyozott gömböt a Saul fia című filmért, amely 1944-ben játszódik, Auschwitzban. A rendező a köszönetnyilvánításában azt mondta: a holokauszt az évek során absztrakcióvá vált, számomra azonban inkább egy arc, egy emberi arc. Ne feledjük el ezt az arcot.

Sokan az óriási felhajtás, mások a nagy bulik, megint mások az Oscarra kacsingatva tartják fontosnak a Hollywoodba akkreditált külföldi tudósítók szövetségének díjkiosztóját. Messze nincs akkora szakmai presztízse, mint az Oscarnak, de azt tény, hogy a világ szeme mégiscsak ott van a gálán. Ezért mindenképpen óriási dolog, hogy Nemes Jeles László első rendezése, a Saul fia ilyen messze jutott: eddig még nem nyert magyar film Golden Globe-ot. Utoljára majd 30 éve kapott magyar film jelölést az külföldi filmek kategóriájában, de Szabó István Hanussen című filmje 1989-ben nem nyerte meg.

Az is nagyon fontos, hogy a külföldi film legjobbjának rendezője olyan mondattal köszönte meg a díjat, amit a nagy nemzetközi lapok is idézhetnek. „A holokauszt az évek során absztrakcióvá vált, számomra azonban inkább egy arc, egy emberi arc. Ne feledjük el ezt az arcot.” Nemes Jeles László mondata nem csak megindító, hanem nagyon fontos.

És hogy mennyire időszerű felszólítás, és milyen veszélyes a feledés, azt a díj átvétele után az MTI-nek adott nyilatkozatában is kiemelte: "A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni. A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe". Magáról a díjról elmondta, hogy a Golden Globe azért fontos, mert a világ figyelmét felhívja a filmre. Ez összecseng azzal, amit a kirobbanó cannes-i siker után itthon is többször elmondott – lapunknak is -, a legfontosabbnak tartja, hogy beszéljenek a filmről...

ITT OLVASHATÓ

GARANCSIHOZ KÖTHETŐ CÉGEK NYERTÉK A LEGTÖBB KÖZBESZERZÉST TAVALY - ITT A TOPLISTA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.01.11.


A Garancsi Istvánhoz köthető cégek nettó 46,5 milliárd forint állami megbízást nyertek el tavaly, Mészáros Lőrinc érdekeltségei 37 milliárdot. A Századvég-csoportnak 7,6 milliárd, Csetényi Csaba cégeinek 3, Simicska Lajos érdekeltségeinek 2 milliárd forintnyi közpénzes munka jutott.

A közbeszerzési adatbázisban szereplő több ezer dokumentumból leválogattuk az állami tendereken nagy sikerrel szereplő cégek által tavaly elnyert megbízásokról beszámoló hirdetményeket, az adatokat táblázatba rendeztük, és összeállítottuk a TOP 10-es listát.
Figyelembe vettük a keretszerződéseket, és hogy a közbeszerzéseket önállóan vagy konzorciumi partnerekkel közösen nyerték-e a kormányközeli cégek.

A szöveges rangsorolás az egyedül és konzurcium tagjaként elnyert összes megbízás értéke szerint készült, de az alábbi ábra megmutatja a közismert vállalkozások által önállóan elvitt tenderek összegét is – továbbá azt is, hogy micsoda különbségek vannak a két kategória szerinti sorrendek között...

ITT OLVASHATÓ

MI LESZ VELÜNK ORVOSOK NÉLKÜL

PRAXIS BLOG
Szerző: Praxis blog
2016.01.12.


Tisztelt Praxis blog!
 
Első felindulásomban írom ezt a posztot, kérem nézzék el nekem, ha nehezen követhető. Megpróbálom röviden (és érthetően) leírni a véleményem, elnézést, ha a szakszavakat helytelenül írom. A posztban idézek a zárójelentésekből is.
 
Pár perce olvastam Index címlapon, hogy Budapest legjobb kórházában tömegesen mondtak fel az altatóorvosok, nyolcból - hat! Közülük ketten személyes ismerőseim is voltak. Túlzás nélkül állíthatom, hogy nekik is (természetesen az ITO-n dolgozó többi orvosnak, és a nővéreknek) köszönhetjük a férjem (64 éves) életét. A nehéz körülmények ellenére is maximálisan megtettek mindent az osztályon kezelt betegekért.
 
Férjem itthoni rosszullét után igen súlyos állapotban (zárójelentésből ollózva: súlyos légzési elégtelenség, hypoxia okozta tudatzavar) került be a Szent Imre Kórház Sürgősségi osztályára 2015 áprilisában. Ügyeletes háziorvos kérte a mentőt (a mentők küldték ki, előbb őket hívtam). Kb. 20 perc telt el a hívás, és a kórházba érkezés között. Valószínű az is számított, hogy a lakásunkhoz igen közel van a körzet talán egyetlen mentőállomása, éppen volt is benn kocsi, és a háziorvosi ügyelet is...
 

A MAGYARORSZÁGI NEVELÉSÜGY RENDSZERE ROSSZ PÁLYÁN MOZOG

MAGYAR NARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.01.12.


A Hálózat a Tanszabadságért csatlakozik a miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestületének és diákjainak felhívásához.

A miskolci pedagógusok – elsőként a magyarnarancs.hu-n közölt – nyílt levélben fordultak a közvéleményhez az oktatási rendszer viharos leépülése-leépítése miatt. Az alábbiakban a Hálózat a Tanszabadságért állásfoglalását olvashatják.
*
A HAT-ban együttműködő pedagógusok nem örülnek a miskolci kollégák levele okán. A levél olyan, a nevelőmunkát ellehetetlenítő problémákat részletez, amelyek hosszabb ideje okoznak gondot. Igazat kell adnunk kollégáinknak: „A gyerekeink, s így az ország jövője forog kockán!”

A HAT-ban együttműködő pedagógusok örülnek annak, hogy a miskolci kollégákban volt bátorság kiállni a nyilvánosság elé, szakmai észrevételeiket nemcsak az oktatásügy irányítóival ismertették meg, hanem az iskolai munka „megrendelőivel”, a szülőkkel, diákokkal, az érdekelt és érintett magyar polgárokkal.

A HAT-ban együttműködő pedagógusok nem örülnek annak, hogy a pedagógusoknak a korábbi észrevételek után ismét egy jajkiáltással kell felhívni a figyelmet munkájuk lényegi elemeinek ellentmondásaira, a munkakörülményektől kezdve szervezeti kérdéseken át a munka tartalmi elemeiig bezárólag.

A HAT-ban együttműködő pedagógusok örülnek annak, hogy a Herman Ottó Gimnázium pedagógusainak levelét, az abban foglaltakkal egyetértve az iskola diákjai is támogatják, és e támogatáshoz a Független Diákparlament is csatlakozott.

A HAT-ban együttműködő pedagógusok nem örülnek annak, hogy az oktatásirányítás e jajkiáltást nem veszi komolyan, reakcióik, vagy éppen azok hiánya azt mutatják, hogy ők érzéketlenek a nevelőmunka első vonalában dolgozó pedagógusok kritikai észrevételeire.

A HAT-ban együttműködő pedagógusok örülnek annak, hogy a miskolci pedagógusok felhívása élénk sajtóvisszhangot kapott. Úgy értékeljük, hogy ez a társadalom érzékenységét mutatja.

A HAT-ban együttműködő pedagógusok nem örülnek annak, hogy a köznevelési törvény tervezetének nyilvánosságra kerülése óta következetesen megfogalmazott szakmai kritikája megerősítést kap. Nem örülünk, mert ez azt jelenti, hogy a magyar nevelésügy rendszere rossz pályán mozog, nem fejlődik, hanem visszarendeződik, és egy régmúlt világ korszerűtlen nevelési gyakorlatát jeleníti meg.

A HAT-ban együttműködő pedagógusok örülnek a miskolci kollégák nyilvánosságra hozott levelének, a levél visszhangjának. Úgy véljük, hogy ez egy új kezdeményezés kiindulópontja lehet. Ennek kapcsán fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a HAT következetes marad a magyar nevelésügy hagyományainak és a korszerűség követelményeinek egyaránt megfelelő modernizáció képviseletében...

ITT OLVASHATÓ

A VILÁG VALAHA VOLT 10 LEGERŐSEBB SÖRE

PIVO BLOG
Szerző: Pivoblog
2016.01.12.


Úgy gondoljuk, hogy ezekben az év eleji hideg téli napokban nem csak a töltött káposzta és a munkahelyi radiátor melegíthet fel titeket, hanem a világ legerősebb söreit tartalmazó listánk is! Mert ezektől aztán tuti, hogy hamar melegetek lenne!

ITT OLVASHATÓ

FÉLELEM ÉS RETTEGÉS A MUNKAHELYEN

MUNKAHELYI TERROR BLOG
Szerző: Despota
2016.01.12.


Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!
 
Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, az mhtjog@gmail.com elérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot
 
Tisztelt Munkahelyi Terror!
A tulajdonos felvette egyik barátjának egy barátját cégünkhöz alkalmazotti jogviszonyba. Nem találkoztam vele csak nagyon ritkán, így nem tulajdonítottam neki jelentőséget
 
Kálváriám akkor kezdődött mikor hosszabb távollét után újra munkába álltam. 
Először akkor lepődtem meg amikor közölte velem, ha még egyszer az "embereinek" utasítást merek adni kezem lábam kitöri és azzal ver agyon. Nem volt időm sopánkodni rajta mert komoly ellenőrzést kaptunk és az előkészület is komoly volt. 
 
Másodszor a kolléganőimet kezdte agitálni, hogy szálljanak szembe velem. A közvetlen kolléganőm azonnal jött hozzám mi történt. Megkerestem a "barátot" és közöltem vele többet ne üljön be az irodába és ne tartsa fel a lányokat, még kevésbé hangolja ellenem őket. Sajnos hangos szócsatává fajult a dolog. Érvek híjján azt mondta ha még egy szót szólok megver és menjek onnét de azonnal. Természetesen a lépéseket megtette felém. Akkor már remegő gyomorral és lábakkal meg sem álltam hazáig. A megbízott igazgatót időközben felhívta a "barát" és elmondta összevesztünk és elmentem. A megbízott igazgató ezek után felhívott engem és kérte nyugodjak meg, holnap tisztázzuk az esetet. Másnap bementem a "barát" bejött és sírt, ő soha nem szokott ilyet csinálni, ne haragudjak. Gondoltam kapott egy kis ejnye bejnyét. Rendben, a lónak is négy lába van...
Harmadik alkalom története...
 

KÜLFÖLDÖN MAGYARNAK LENNI

HELLO MAGYAROK!
Szerző: Bencsik Rita
2016.01.12.


Sok ember indul útnak manapság és próbál szerencsét külföldön akár egy jó munka miatt, egy ösztöndíj vagy egy szerelem okán, nyelvtanulás céljából, vagy egyszerűen azért, hogy kipróbálja magát, hogyan állja meg a helyét egy idegen országban, mennyire tud azonosulni az ottani kultúrával, mennyire fogadják őt be az adott országban. Megtapasztalja, milyen külföldön magyarnak lenni, távol az otthontól, távol a családtól és a barátoktól. Sokan sokféleképpen élik meg ezt az élethelyzetet. Van, aki megtalálja a számításait és soha többé nem szeretne hazatérni, és van aki egy idő után úgy gondolja, hogy bőven elég volt, amit látott, vagy egyszerűen elérte a kitűzött célokat (akár anyagi, akár más), és feladva a kinti munkát meg a jólétet, végül hazaköltözik.

Ami viszont biztosan közös azokban az emberekben, akik éltek már külföldön, hogy más szemlélettel nézik utána (vagy már külföldi életük közben is) a világot...
 

CSAK A VILÁG VÁLTOZIK - AZ OROSZ VEZETÉS ÖRÖK

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.01.11.


Minden embernek megvan az a szoros személyes köre, akiktől fontos döntések esetén tanácsot kérhet. A nagypolitikában ehhez kiemelten fontos a szakértelem, a közös világnézet és a bizalom, ami értelemszerűen csak hosszú együttműködés után alakulhat ki – így nem csoda, hogy az egyes politikai csoportosulások vezetői rétege jellemzően hosszú idő alatt cserélődik le. Ez a tendencia különösen jól megfigyelhető Oroszországban, ahol mindez különös ízt ad a 2016 szeptemberében esedékes előrehozott választásoknak.

Az orosz kormány félprezidenciális formában gyakorolja a hatalmat (itt az átlagos parlamentáris kormányformával ellentétben tényleges hatalma van a (köztársasági) elnöknek). A végrehajtó testület, a kormány így a parlamentnek és az elnöknek egyaránt felelős, utóbbit viszont közvetlenül választják meg. Emiatt lehetséges az, hogy bár Oroszország jelenlegi kormányfője (miniszterelnöke) Dimitrij Medvegyev, a nagypolitikai megnyilatkozásokban Putyin elnök túlsúlya érvényesül. A 2016 szeptemberére előrehozott választások a parlamentre vonatkoznak, így Putyin elnökségét közvetlenül nem érintik – bár egyes szakértők szerint a parlamenti választások előrehozásával megnő az esélye annak is, hogy 2018-ról 2017-re kerül át az elnökválasztás...

ITT OLVASHATÓ

ELEGEM VAN A MIGRÁNSOK ÜRES GYALÁZÁSÁBÓL

ELEGEM VAN BLOG
Szerző: Elegem Van
2016.01.11.


A szilveszter éjjelén több európai városban történt nemi erőszak kapcsán elkezdődött a migránsok elleni hecckampány. Aki megtisztelt azzal, hogy eddig olvasta e tárgyban írott bejegyzéseinket, tudja, hogy nem tartozunk a migránssimogatók közé. Most mégis azt kell, mondjuk: nem a migránsokat kell hibáztatni. Ők sajátos lakmuszpapírjai annak a folyamatnak, ahova az európai ember eljutott az utóbbi évtizedekben jobbára a saját ostoba kényelme, kisszerű egzisztenciális megalkuvása miatt. A migránsbuli döbbenetes erővel mutat rá arra, hogy az európai "értékek" nagyszerűségét nem igazolja vissza az Európán kívüli világ. Addig nincs is baj, amíg az Európán kívüli világ megteszi azt a szívességet, hogy Európán kívül marad, ha azonban benyomul, elpusztítja Európát. Ebből kaptunk most egy kis ízelítőt. Ha nem eszmélünk, lesz ez még így se. Már pedig nem eszmélünk, csak tehetetlenül pótcselekszünk.
 
Egyértelműen az európai emberek felelősek ugyanis a demográfiai adatok vészes zuhanásáért. Ha Jutta és Jürgen nem a jóléti dagonyázás önzőségében élnének, hanem összehoznának négy kis germánt és Németországban élne 120 millió német, akkor esélyese sem lenne semmilyen bevándorlásnak. De az űrt kitölti az anyag, ha fogynak a teutonok, marad hely a máshonnan jövőknek. (Természetesen ez más európai népekre - így ránk, magyarokra - is vonatkozik.)
 

ÜZENET BALRÓL BALRA: ÉBRESZTŐ!

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.01.12.


Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke a Népszavában Ünnep után haraggal című publicisztikájában a következőket írta:

Az ünnepek alatt nem illett haragudni. Volt "Mennyből az angyal", szaloncukor és gyertya, aztán koccintás, trombita és Búék. De most már lelkiismeret-furdalás nélkül haragszom. Mentségemre szolgál, hogy magunkra is. Lassan a demokratikus ellenzék tagjaiként ugyanolyan papagájkommandóvá válunk, mint a Fidesz, ha csak a magunk jeremiádáit ismételjük. Nem az "alternatív programot" hiányolom, amit barátaink és kritikusaink számon kérnek rajtunk. Igazuk van, persze, de programból még mindig jóval többet tartunk raktáron, mint alternatív magatartásmintákból. Pedig egy kedveszegett országban már nem kelt izgalmat, ha elmondjuk, majd egyszer mit kellene tenni. Ha egyáltalán figyelnének, joggal kérdeznének vissza: és most, most mit csinálsz értünk? Valaha ismert poén volt a boldog jövőt ecsetelő párttitkárnak szegezett kérdés: jó, jó, azt tudom, hogy mi lesz, de mi lesz addig?

Büszke vagyok rá, hogy az MSZP számos szervezete ételt és karácsonyi csomagot osztott, ruhát és élelmiszert gyűjtött, még a kongresszuson is. Mégsem ez határozza meg imázsunkat, az embereknek nem ez jut elsőre eszébe rólunk, hanem… Nem is tudom, mi. Félek, hogy kevés. Mert a helyi segítő munka nem áll össze egységes, folyamatos mozgalommá, nincs neve, nincs arca, afféle melléktevékenységnek látszik az "igazi politizálás" mellett. Már nem bosszantom magam halálra, hogy az ellenzéki pártok csak egymás rovására bővülnek, és leginkább csak saját térfelükön versenyeznek az első helyezésért. Majd kiforrja magát választás előtt - nyugtatom magam. De az már mégiscsak szégyen, hogy egy közösen szervezett szociális, szegénység elleni mozgalomban sem tudunk egymással és a civilekkel valamilyen "akcióegységet", hálózatot teremteni. Miután a "nemzeti minimum" nevében szerveződő civilek kezdeményezésére ki-ki aláírta az országgyűlési javaslatot, amelyből a Fidesz kifarolt, és az irgalmas szívű kereszténydemokratákkal együtt simán leszavazta, hogy minden gyerek ételhez jusson, megtartottuk a háborgó sajtótájékoztatókat. Ez helyes, de messze van egy felvállalandó "ellenzéki minimumtól". Azt már nem szerveztük meg együtt, hogy a téli szünetben legalább a nagyobb településeken legyen ebéd. Egy bő hétre kibírtuk volna, talán még egymást is...

ITT OLVASHATÓ