2017. november 27., hétfő

MEDDIG LOPHATNAK MÉG A POLITIKUSAINK?

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2017.11.27.


Mit üzen a magyar választóknak az az ellenzéki politikus, aki nem akar elszámoltatást?
Mindenekelőtt azt, hogy ebben az országban aki hatalmon van, azt csinál, amit akar, ha pedig leváltják, akkor sem kell attól félnie, hogy bármiért is felelősségre vonják. A választó legyen szíves legyen tisztában azzal, bárhogy is voksol, hazánkban olyan, mint politikai felelősség nincs. Még akkor sem, ha valaki más kerül az előző korrupt politikus helyére, mivel a váltás az esetek 99%-ában nem azért történt meg, mert kiderült, tényleg korrupt az illető, hanem azért, mert a – végül győztes – ellenfele jobbat, többet ígért, a választók meg elhitték a meséjét. A büntetőjogi felelősség sem jár csúcsra a magyar politikai életben, hiszen aki az állam vagyonát elcsalta, sikkasztotta, hűtlen kezelte, netalán csak dilettáns módon hanyagul kezelte és emiatt az adófizetőket kár érte, annak sem kell álmatlan éjszakákat tölteni attól rettegve, mikor töri rá az ajtót a TEK, az ügyészség vagy bármelyik random fegyveres testület. És amíg Magyarországon a korrupció a kormánypárt által nyilvánosan bevállalt eszköz a haverok (bocs, magyar nagyvállalkozói réteg) feltőkésítéséhez és a jogszabályok is ehhez az alapelvhez igazodnak, addig ne számítsunk arra, hogy bárki is tűzzel-vassal üldözni fogja ugyanezt a korrupciót.
„Két oldala van a korrupciónak. Egyrészt vannak azok, akik érzik és látják a korrupciót, mert az áldozatai, másrészt pedig azok, akik tettetik, hogy nincs korrupció, mivel profitálnak belőle.” (Camiel van Doorn)
A választók szempontjából azonban az teszi végképp reménytelenné a helyzetet, hogy a hatalmat remélők sem verik a mellüket (tisztelet a kivételnek), hogy minden olyan politikus (tanácsadó, vállalkozó, no name haver), aki tevékenyen részt vett a maffiaállam fenntartásában és továbbfejlesztésében, az bizony számoljon el,miből telik apucinak még egy bányára, a vőnek még egy kúriára, a havernak még egy szállodára, valamint az offshore számlákon meg a különféle tőkealapokban heverő pénz is felszínre bukkanhatna. És visszavándorolhatna oda, ahonnan ellopták, azaz az adófizetők finanszírozta állami és önkormányzati költségvetésbe.
A magyar politikus pártállástól függetlenül (megint csak tisztelet a kivételnek), természetesnek veszi, hogy a hatalmi pozíciót arra kell használni, hogy még az unokái jóléte is megalapozódjon, hiszen ha mindenki ezt teszi, akkor ő miért ne?Természetesen a volumen az elfoglalt szék helyétől függ, az egészen „kicsi” trafik koncessziótól kezdve a legzsírosabb állami megrendelések lenyúlásáig, ingatlanok potom áron megvásárlásától az állami cégek lerablásáig bármi lehet. Jöhet a kiküldetésnek álcázott trópusi nyaralás, bécsi hosszú hétvége szolgálati autóval, kisvasút a ház mellé, stadion a város-falu szélére, stb., csak a képzelet szab határt az egyéni haszon realizálásának, mindezt pedig finanszírozzák az adófizetők. Országunk pontosan úgy működik, mint egy oroszlán típusú részvénytársaság (Societas Leonina), ahol a kisrészvényesekkel bármit meg lehet tenni, úgysem tudnak összefogni, a helyzetben lévő részvényesek pedig egyre gazdagabbak, mert nemcsak a profitot viszik haza, hanem az alaptőkét is dézsmálják. A könyvelő és a könyvvizsgáló hazudik, a revizor semmit sem vesz észre, a céges újság a főnökség talpát nyalja, a társaság törvényes működésére felügyelő szervezeteket meg már régen megvásárolták a rendszerből hasznot húzók. És mi marad az alacsony érdekérvényesítésű kisrészvényeseknek? Némi erősen túlárazott szolgáltatás (fizetnek is érte, mint a katonatiszt), meg az évről évre halmozódó veszteség és az adósság...

MENNYI AZ ANNYI?

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.11.27.


Botrányos fellépésével az LMP nem csak azokat sérti meg, akik a konzultáció lebonyolításában részt vesznek, hanem azt a több mint 1 millió 700 ezer embert is, aki már kitöltötte a konzultációs ívet. Mivel Brüsszelben elkezdték a Soros-terv végrehajtását, a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy minden magyar ember elmondhassa a véleményét erről.” (MSZMP Budapesti Pártbizottság Agitációs és Propaganda Osztálya)

Hű, az anyja mindenit! Ilyen bőszen csak az szokott felháborodni, akit valami nagy hazugságon kapnak. Ezt onnan tudom ilyen jól, mivel én is többször vágtam már ki magamat ezzel az ősi praktikával szorult helyzetből. Sajnos nem mindig jön be az ügyeskedés. Karinthy, „Magyarázom a bizonyítványom” című, ezzel a témával foglakozó kitűnő szakmunkája reálisan és megfelelő empátiával mutatja be az éles konfliktushelyzetek tompításának ezen módját. A téma iránt érdeklődők mindenképpen tanulmányozzák át a bőséges szakirodalmat. Hatalmas anyagról van szó.

Hazudni muszáj és szükséges. Nem pofázhatunk ki mindent a kedvünkre. Egy általános iskolai osztályba sem tud beilleszkedni az, aki az abszolút igazságot többre becsüli, mint a barátságot, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó omertát. Ha valaki bizonyos esetekben kimondja az igazságot, és erkölcsi megfontolásból megszegi a hallgatás törvényét, először dicséretet, majd egy kiadós verést kap.

Mielőtt végleg megsértődnének, először azt kéne tisztázniuk a konzultáció lebonyolításában részt vevőknek, hogy ők pontosan mennyit kerestek az üzleten. Kicsi a valószínűsége, hogy minden érintett nekilátott otthon malacperselyt feltörni, széfet nyitogatni, családi ékszereket piacra dobni, pénzt utalni, aztán jöhetett a mindent elsöprő erejű konzultáció. Rogánék ügyesen kitanulták miként lehet a szennyből és a mocsokból pénzt készíteni. Nincs túlságosan sok okuk finnyáskodásra. Inkább az adófizetőknek lenne okuk duzzogni azon, hogy a Párt már megint milyen nagyvonalú volt az ő pénzükből. Ha valaki a lebonyolítás nettó nyeresége iránt érdeklődne, valószínűleg azt a választ kapná, hogy az bizony pontosan egyenlő mínusz Soros-tervvel, valamint mínusz egy Brüsszellel. Manapság szinte minden összesítés ezt hozza ki végeredményül.

Egy olyan tervről diskurálni, amely nem is létezik, 1,7 millió együgyű, hiszékeny léleknek a lenézését jelenti. Ennél azért jóval kevesebben lehetnek, különben nem rendeztek volna ekkora patáliát az érzékeny lelkű közreműködők...

RAJONGÁS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.11.27.


...Indítsunk azzal, amit nyilvánvalóan mindenki tud: a fidesznek semmiféle tábora nincs, a hordóhasú csúti futballista nélkül a parlamenti küszöböt sem érné el. Térdet hajtó, kezet csókoló öregasszonyok és vénemberek vallásos ájtatossága tartja rablógyilkosi helyzetben (ezt eufemisztikusan hatalmi helyzetnek hívják) az állampártot azáltal, hogy buzgó révületben imádják a szotyolaköpködő brigantit. Sokszor mondtam, megint mondom, a primitívekre jellemző vallási rajongás és a hit két külön fogalom. A hit (ha tetszik, az "értelmes" istenhit) nehezen megingatható vagy inkább nehezen sem, aki isten létét úgy tartja szétáradva a maga teljes valójában, ahogyan a minap próbáltam leírni, azzal legfeljebb beszélgetni lehet a hitről, acsarkodni bizonyosan nem, az a hit szilárd. A rajongást és a megaláztatásra rádöbbent, vicsorgó gyűlöletet egy hajszál választja el egymástól, a rajongás a zsigerekből jön, büdös is, mint a fészke. Madáchot is többször idéztem már: "Önszégyenét meg nem bocsátja a nép" - mondja Ádám az Athéni színben. Ám a nép ezt nem tudja magáról – teszem hozzá én – csak amikor már bosszút állni készül azon, aki „önszégyenét” okozta.

Persze nem arról van szó, hogy a nép egyszer csak rájön, nem hinni kell, mert a választási cirkusz lényegében számon kérhető adatokon alapul, azaz lehet tudni, kire miért szavaz. Hanem arról, hogy a rajongás egy előre meg nem jósolható effektus következtében egyszer csak egy pillanat alatt átcsap gyűlöletbe. És ez az a pillanat, amikor megismerhetővé válik a fidesz-tábor valós létszáma. Ami - még egyszer mondom - halál biztosan a töredéke a sokak által képzelt kétmilliónak.

Erre nem nehéz rájönni, ez a csúti tróger vitathatatlanul tömeggyilkos, nem kell hozzá különösebben felkészült bíró, hogy a mindenki számára ismert bizonyítékok alapján tényleges életfogytiglani kényszermunkára ítélje.

Egy Sankt Wolfgang nevű helyen töltöttünk néhány napot 1986-ban. Minden este megnéztem az ORF híradóját. Egyik nap arról tudósítottak, hogy Wels rendezőpályaudvarán egymásba rohant két vonat. A részletekre nem emlékszem, anyagi kár, sebesültek, talán halottak is - lényeg az, hogy az eset után néhány perccel lemondott az osztrák közlekedési miniszter. Én mint rendes szocialista állampolgár, ezen egy pillanatra meghökkentem. Nemhogy nem ez a miniszter vezette az egyik vonatot, nemhogy nem is volt ott, nyilván nem ő nevezte ki a mozdonyvezetőket, talán még a vasúttársaság vezetőjét sem. Akkor?

Mindössze ő volt a felelős mindenért, ami Ausztria közlekedésügyében történt. Országon belül és azon kívül is. Ő mint felelős, azonnal lemondott, a lemondását el is fogadták, mert onnan körülbelül 200 kilométerre, a bécsi Ballhaus Platzon automatikusan cselekedhettek, nekik nem kellett gondolkodni azon, amin nekem akkor még igen. Tetszik érteni?
Én például egyebek között azért volnék alkalmatlan miniszterelnöknek, mert nem tudnám viselni azt a felelősséget, amit egy ország első emberének evidensen viselnie kell. És ezt ráadásul tudom is.

Attól, hogy ez a létalattian buta és erkölcstelen szájszélnyalogató neveletlen és faragatlan bunkó ezt nem tudja, még rá is vonatkozik a törvény: mindenért felelős, ami az országban történik. Legelsősorban azoknak az embereknek az életéért, akik a minősíthetetlenül szétszórt ezermilliárdoknak a szükséges helyekről való hiánya miatt haltak és halnak meg naponta, nyolcadik éve. Felelős az éhezőkért, az életüket nyomorultul tengetőkért, a sokmillió ember keserűségéért, amit egymásnak okoznak tudattalanul, anélkül, hogy tisztában volnának azzal, a megalázásukért, a pusztító gyűlöletükért egyszemélyben a csúti gazember felelős.

Marad a kérdés, mit lehet tenni. Egy országban, ahol adva van egy grafitszemöldökű miniszterelnök jelölt asszony meg egy gőgös, felfuvalkodott, hígagyú ifjakból álló konglomerátum. Innen lehetetlen kiállítani akár egy másik, fűszoknyás, összemázolt arcú ellenvarázslót is, a választék még ehhez is szegényes - pedig ugye ez volna a nyilvánvaló választás. A magyar lakosság erre képes, egyik sámán nem volt jó, keressünk másikat. Másik sámánt.

Azt is sokszor mondtam már, itt vér fog folyni, mert ez az elmebeteg köztörvényes nem fog innen önként, a választási vereségét beismerve távozni, még ha ez a csoda bekövetkezne, akkor sem - a TEK harci járművei nem a jelen rajongói ellen vannak csatasorban, hanem azok ellen, akikké ezek válni fognak.
Pillanatnyilag egyetlen embert ismerek, aki ezt meg tudná akadályozni. Nem csodadoktor. Csak egy rendkívüli intellektus, aki még ennek a kifordult helyzetnek a megoldására is képes lehet.

Nem írom le a nevét, legyen elég, hogy egyszer már leírtam. Ő vagy egy hozzá hasonló - bár alig hiszem, hogy volna még egy.

Csoda kellene ahhoz, hogy a felfuvalkodott senkiháziak rájöjjenek, nincs más megoldás, mint egy vegyes küldöttséget meneszteni ehhez az emberhez, és megkérni.
Előállhatna a szinte ideálisnak nevezhető helyzet: van egy ember, aki nem jelentkezett a feladatra, mint eddig minden nyavalyás politikus. Meg lehet kérni.
Talán akkor elvállalja.
Különben marad a rajongás. Ki tudja, meddig. És esetleg még soká nem derül ki, hogy egy primitív tömeggyilkos náci kitartó, hithű tábora csak a hozzá hasonló, zsigeri gyűlöletben élő kétlábúakból állhat össze.
Azok nincsenek kétmillióan.

A KÍNAI NAGY FAL(Ó)

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZSEBESI ZSOLT
2017.11.27.


A kínai faló gyomrában az észak-koreai értékek és eszmék, az őket bacilusgazdaként terjesztő káderek bújnak meg.

長城– a kínai nagy faló, nem az, amit kínaiul a sor elejére írtunk, vagyis a kínai nagy fal, nem az a mi problémánk, hanem a kínai nagy faló, amit egy nemzeti pávatáncos, bizonyos Orbán Viktor akar behúzni a körkörös védelem alatt álló és nyugatról Soros csapatai által erősen bombázott hazánkba. Ebben a falóban, ami nem trójai, észak-koreai értékek és pártaktivisták vannak elrejtve, őket tervezi Peking Budapestre csempészni erős biztonsági intézkedések fedezete alatt.

Mivel atomnagyhatalmi törekvései – véletlenül sem az emberi jogok és az egyéb liberális korrektségek és mániák miatt – Észak-Korea az egész világ számára veszélyforrássá nőtte ki magát, a kommunista Kína is beállt a sorba (sor! – nem Soros!) és levette a kezét az ottani rezsimről. A budapesti kínai nagykövetség bizalmas jelentéseire alapozva azonban az a kép alakult ki Pekingben, hogy van egy kelet-európai ország, nevezetesen Magyarország, az EU és a NATO tagja, amelynek vezetője, mint Észak-Koreáé mindenre képes a saját hatalma megszilárdítása érdekében.

Az első próbát jól ki is állta. A beavatási procedúra belépője: cseszd szét a fővárosodat, keserítsd meg 2 millió ember életét, legalább három napig, azzal, hogy biztonsági intézkedéseknek álcázva korlátozod a mozgási szabadságukat a saját városukban, a saját hazájukban egy nemzetközi rendezvényre hivatkozva. Zárj le hidat, utat, teret és állítsd le a buszokat, a villamosokat, a metrót, hogy lássák, nem félsz a nép haragjától, mi több azt teszel velük amihez kedved van. Egy szavuk sincs, tűrnek mint az észak-koreai nép, legfeljebb néhány százezren elmenekülnek a hazájukból, a jobb élet reményében a rothadó, dekadens és fájdalmasan korrekt, működő demokráciák valamelyikét választják a Lajtán túl...

SUGÁRBAN KELL OKÁDNI TŐLETEK. MEGINT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.11.27.


...Az Orbán-kormány és a Fidesz ideológiai köpönyegforgatásának és elvtelenségének egyik iskolapéldája a Kínához fűződő viszony. Enyhén szólva is érdekes kórdokumentumot lapátoltam össze az internet semmit nem felejtő bugyraiból, amely azokból az időkből való, amikor a mostani állampárt a tibeti nép szabadsága és autonómiája, a kínai sajtószabadság és úgy általában is az emberi jogok zászlója alatt vonult, küzdött, szabadságharcolt. Akkor ellenzékben éppen ez volt kifizetődő. Most meg az a kifizetődő, hogy a szabad Tibetért küzdő aktivistákat karhatalmilag elhallgattassák, nehogy a kínai elvtársak homloka összeráncolódjon, nehogy komfortérzetük csökkenjen, amint áthaladnak a keresztül-kasul lezárt, konkrétan blokád alatt lévő magyar fővároson. Nézzük tehát mi volt a Fidesz 8-10 éve, és mivé lett mostanra:

– A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség aggodalmát fejezi ki a Tibetben történt és emberi életekbe is kerülő súlyos jogsértések miatt. (…) elvárjuk, hogy az emberi jogok egyetemes értékei terén Kína további erőfeszítéseket tegyen és ne térjen le a nyitás politikájáról. Éppen ezért elfogadhatatlan, ha a központi hatóságok bármilyen formában megsértik a tibeti népnek jogát identitásához, a vallásszabadsághoz és a szabad vélemény-nyilvánításhoz. Felkérjük a magyar kormányt, hogy diplomáciai úton kérjen tájékoztatást a Lhászában és más tibeti városokban, illetve kolostorokban történt eseményekről és fejezze ki aggodalmát. (Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetének vezetője, 2008. 03. 27)

– A tibetiek emberi jogainak megsértése ellen tiltakozott a budapesti kínai nagykövetség előtt a Szabadság Kör több tagja. (…) a tüntetést tüntetést azért szervezték meg, mert az emberi jogok nem ismernek országhatárokat. Ezért emeltük fel a szavunkat a kínai hatóságok eljárásai miatt is, amelyek folytán több mint százharminc tibeti tüntető meghalt. Kifogásoljuk, hogy Kínában korlátozzák a sajtó- és a gyülekezési szabadságot, illetve az emberi jogokat, s miközben a buddhizmus a világ legbékésebb vallása, Peking az erőszak gerjesztésével vádolja a dalai lámát, a tibetiek szellemi vezetőjét. A kínai külképviselet előtt tíz békegalambot engedtünk szabadon, lábukra erősített cédulákon hordozzák tiltakozásunkat a felsorolt korlátozások ellen (Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, 2008. 03. 29). Az eseményen részt vett Szájer József, a Fidesz EP-képviselője, valamint Gulyás Gergely jogász, illetve Prőhle Gergely volt berlini és berni nagykövet, akik szintén a Szabadság Kör tagjai...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTOR MOST A KÍNAI SÁRKÁNYT PRÓBÁLJA MEGLOVAGOLNI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.11.27.


Régi mániája Orbán Viktornak, hogy míg a Kelet országai feljövőben vannak, addig a nyugati hatalmak hanyatlanak. Minden alkalmat megragad a magyar miniszterelnök arra, hogy ennek a meggyőződésének hangot is adjon, és az sem zavarja, hogy a hanyatló Nyugatról ingyen pénzt fogad el, Kelet viszont kölcsönt ad, ráadásul ebből a kölcsönből a keletiek építhetnek atomerőművet és vasutat. Nagyon úgy fest, hogy Orbán gazdaságpolitikáját nem elsősorban a pénzügyi megfontolások, sokkal inkább az ideológiai nézetek határozzák meg, ami komoly problémákat okozhat a jövőben Magyarország számára.

Amíg a közelgő parlamenti választásoknak köszönhetően bőszen kommunistáznak a Fidesz vezetői, addig főnökük a világ meghatározó kommunista országának vezetőjével parolázik. Tudjuk, hogy Orbán Viktor politikai krédója nem elsősorban a következetességéről híres, azt azért nem árt leszögeznünk, hogy a kormányfő már 2010-es hatalomra jutásakor is elkötelezett híve volt a világgazdaság vezető erejének számító Kínának. Akkor még nem barátkozott látványosan Vlagyimir Putyinnal, a keleti nyitás fedőnevű gazdasági program is elsősorban a világ legnépesebb országára lett kitalálva.

Orbán többször hangsúlyozta, hogy Magyarország Kína kapuja szeretne lenni, és ennek érdekében komoly gesztusokat is hajlandó gyakorolni a kommunista vezetés felé. A Budapest-Belgrád vasútvonal kínai finanszírozással történő felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírás ünnepélyes bejelentése jelentősen csúszott ugyan, de az ázsiai nagyhatalom miniszterelnökének budapesti látogatásán ez is megtörtént. Nem tudjuk, mi az ára ennek a kínai szempontból valószínűleg igen nagy megtérüléssel kecsegtető egyezménynek, de az biztos, hogy a kínai hitelt nem a korábban Orbán által meghirdetett államadósság elleni harc jegyében vesszük fel...

TGM: ADY ÉS A KÉT MEGGYŐZŐDÉSŰ EMBEREK

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2017.11.27.


Ady Endre 140 éve – Istenem, száznegyven éve, mondaná Ady – született, és még mindig nem végeztünk vele, még mindig azt mondja, ami velünk van, még mindig nem tudja senki jobban, mint ő, hogy miért nincs vége a nagy összeroskadásnak Hunniában.

Fontos, nagyon fontos könyv jelent meg: igazi Ady-breviárium Király Levente válogatásában és szerkesztésében[1], vegye meg mindenki. Ha elfogy, majd újranyomják. Témák, beszédtárgyak szerint csoportosítja Király Levente az Ady-igéket: mulandó újságcikkek, örök igazságok, felejthetetlen elfogultságok. Talán még kapható itt-ott az időrendben haladó, részletesebb válogatás[2], annak is ott a helye az ön könyvespolcán. Lengyel András idézi föl, hogy Lukács György azt mondta Vezér Erzsébetnek: ő adta ki a legfontosabb magyar könyveket 1945 óta: azaz Ady újságprózáját a többé-kevésbé kritikai összkiadásban. Ebből merítenek ezek a válogatások is. (Még megemlítenék egy rendkívül érdekes, viszonylag új publikációt Ady első nagy csatájáról a katolikus egyházzal és az akkori magyar állammal, ezt is végig kellene olvasnia mindenkinek.[3])

Azt írja Ady ebben a kurta esszéjében a két meggyőződésű emberekről, hogy az akkori politizáló értelmiségieknek – az elmaradottság miatt – olyasmikért kellett küzdeniük, amiket már réges-rég meghaladtak.

Például állami oktatásért államnyelven, holott községi oktatást és szabad nemzetiségi oktatást szerettek volna (de a klerikális reakcióval szemben erre fanyalodtak) – vagy szabadgondolkodó, természettudományos szellemű (pozitivista) közművelődésért, holott már a metafizika és a teológia felújulása foglalkoztatta őket (Ady csak Bergsont említi, de ez volt a Társadalomtudományi Társaságnak és a Szellemtudományok Szabad Iskolájának, a Vasárnapi Körnek az ellentéte mögött is). Tudták, hogy a klasszikára kellene alapozni a műveltséget, de (ugyancsak az ultramontán klerikalizmussal szemben) tények és „pozitívumok” szorgalmazására kényszerültek. S ami a lényeg: támogatniuk kellett az azidőtt nem létező parlamenti demokráciát, általános szavazati jogot, pedig az elméjüket voltaképpen már a szocializmus és az anarchizmus izgatta. De a múltnak a jövőbe áthúzódó harcait mégiscsak meg kellett harcolniuk, fönntartásaik, kételyeik, sőt: hitük ellenére és ellenében...

DAGOBERT BÁCSI NEM RÓBERT BÁCSI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.11.26.


Azt még megértettem, hogy a gazdagok azért gazdagok, mert elveszik a szegényektől mindazt, ami az ő gazdagodásukhoz kell.
Jó, nincsenek egyszerű helyzetben ők sem, mert az illemtudás akadályozza, hogy bunkósbottal raboljanak, ezért mindenféle bonyolult tánclépéseket kell tenniük, például építeni egy stadiont, melynek költségeiből vidáman ki lehet csippenteni a saját részüket, és még csak a nép egyszerű gyermekét sem ingerlik - sőt.
Egyszerű Józsi adományként fogja fel, amit neki és hatszáz társának adott a Nemzeti Erőlködés Rendszere, mert igenis, megérdemli, hogy kényelmesen nézhesse a huszonkét botlábú szenvedését a negyvenezres stadionban, hiszen így akár hatvanhat ülésen is elterpeszkedhet.
Aki nem ismerné a dolog mechanizmusát, azt most kisegíteném.
Minden szabályos, a stadionravalót azok a cégek dobják össze, amelyek szeretnének részt venni a stadion építésében, meg azok, melyek résztvesznek a fejlett NER önzetlen építésében.
Ezt a pénzt a kóbor apácák megtévesztése okán TAO sporttámogatásnak hívják, ez az adónkból ellopott pénz leánykori neve.

Normálisabb helyeken ilyen nincs, mert ott, ha az állam támogatni kíván valamilyen célt, akkor beszedi az adót és abból támogatást ad - megvan ennek a maga rendje.
Itt viszont azt, amit adóba kellene befizetni, közvetlenül annak utalják, aki a magasztos célt megjelöli - persze, csak ha szeretjük és nertársunk.
A 2011-ben bevezetett tao-rendszernek az a lényege, hogy a nyereséges vállalkozások társasági adójuk egy részét sportcélokra ajánlhatják fel.
A pénzre az utánpótlásneveléssel foglalkozó foci-, kézilabda-, kosárlabda- és vízilabdaklubok és alapítványok pályázhatnak, hogy plusz bevételhez juthassanak, és a gyerekek jobb körülmények között sportolhassanak.
Nomármost olyan sportklub nincs, melynek ne lennének serdülő és ifjúsági csapatai, ezért aztán mindenki pályázhat, aztán a létesítményben majd az fog sportolni, akit a vezetőség arra érdemesnek ítél.
De a gond nem csak ez, hanem legfőképpen az, hogy amiből felépítik a negyvenkettedik stadiont, annak a pénznek lehetne esetleg jobb helye is, de nem lesz, mert abból a lóvéból stadion vagy kézilabda-akadémia lesz, amely persze Csodaországban menet közben átlényegülhet akár wellness-szállóvá is...

KÍNA AZ ORBÁN-KORMÁNYON KERESZTÜL VÁSÁROLJA BE MAGÁT EURÓPÁBA - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2017.11.27.


A világhírek élére ugrott Magyarország Li Ko-csiang kínai kormányfő nagy érdeklődésre számot tartó vizitjével és a neki szervezett csúcstalálkozóval. Miként vásárolja be magát és szerez befolyást Európában Kína? – teszi fel a kérdést az osztrák Der Standard. S a válasz: Budapesten az Orbán-kormányon keresztül.

A Der Standard cikke emlékeztet, hogy a magyarok vízummentességet adtak a kínaiaknak 1989-től, és 2013 óta offshore cégeken keresztül már állampolgárságot is vehetnek maguknak 300 ezer euróért. Gázvezetékbe, utakba, repterekbe, vasútvonalba, kikötőkbe vásárol be Kína, amiről megállapodások a ma kezdődő 16+1 befektetési konferencián születhetnek, s amit a cikk kínai Marshall-tervként minősít. Politikai befolyástól nem tartanak, de nincs ingyen ebéd, vagy ahogy a cikk fogalmaz, nincs ingyen pekingi kacsa. Pekingnek inkább szüksége van az Új Selyemút megépítésére, mint bármelyik uniós országnak, mert ezzel Kína nemcsak befektetéseihez talál partnereket, hanem kikövezi az Európába vezető utat is. Tavaly Peking 189 milliárd dollárt fektetett be külföldön az Ázsiai Befektetési Bankon keresztül, s ez az a bank, ami az IMF, a Nemzetközi Valutaalap méltó vetélytársa lett az utóbbi időben. A második számú legnagyobb befektető lett Németországban és a Visegrádi Négyek országaiban, s Németországnak ezért kényesen ügyelnie kell arra, hogy ügyesen egyensúlyozzon a nemzeti érdekek és az uniós kohéziós politika között.

Az amerikai Fox News is beszámol a kínai kormányfő budapesti látogatásáról, amelynek célja Kína és Európa partneri kapcsolatainak szorossá tétele, többek között a 23 várható megállapodás aláírásával, illetve a Budapest-Belgrád vasútvonalra Budapest által kiírt pályázati tenderrel.

A Daily Mail a Reuters tudósítását átvéve ír arról, hogy csak Magyarország 11 megállapodás megkötésében érdekelt, illetve Szijjártó sajtótájékoztatójából kiemeli, hogy az új világrendben Kína vezető szerepe inkább lehetőség, mint fenyegetés az uniós országok számára.

Az angol és kínai, kétnyelvű Global Timesnak adott interjút a Budapestre akkreditált kínai nagykövet, aki szerint a magyar-kínai kapcsolatok a legátfogóbb stratégiai partnerséget jelentik Európában. Kína több mint 10 ezer munkahelyet teremtett, és Budapesten telepítette első európai bankját Peking, s emellett itt alapította első kéttannyelvű iskoláját is a térségben...

AZ JÁR JÓL, AKI KUSSOL - MONDJA LOVASI ANDRÁS

24.HU
Szerző: FARKAS GYÖRGY
2017.11.27.Az Azonnalinak – miután három koncertjét lemondták a Narancsban megjelent interjúja után – most azt mondja a Kossuth-díjas zenész, énekes, hogy akkor jár jól egy magyar zenész, ha csendben marad. Lovasi András az életműkoncert után nem készül a halálra.

Az ötven év inkább számvetésre alkalmas. Eddig ez volt, ez már nem lesz, ez még lehet, ilyenek.

A számvetés részeként is értelmezhető, hogy tovább politizál. Például azt mondja, Pécs továbbra is leszakad, mert  nem lett olyan kiemelt városa a Fidesznek, mint Győr vagy Debrecen. Ami beruházás érkezett volna a városba, az vagy nem érkezett meg, vagy más helyre lett irányítva.

A zenész szerint szülővárosából óriási az elvándorlás, az a város pedig halálra van ítélve, amelyik nem tudja megtartani legalább fiataljai egy részét...


1000 MILLIÁRD FORINT VS. GULYÁS GERGELY ELVEI - 1:0


MÉRCE
Szerző: VÁGÓ GÁBOR
2017.11.26.A Fidesz újabb nagyhatalom gyarmatává akarja tenni hazánkat. Az orosz medve barlangájának a szagát se, szeretjük, de legalább ismerjük. Most a kínai sárkányt hívta az országba a csak keletre nyitott diplomácia. Három napig most úgy néz ki Budapest, mintha mi lennénk a Guangzhou-külső. Lezárások és kínai zászlók mindenhol. A világhatalom előtt puccparádéba vágja magát az egész Fidesz vezérkar, mintha önként jelentkeztünk volna gyarmatnak.

Mindezt miért is? Kína és Közép-Kelet-Európa csúcs lesz Budapesten, ahol minden részvevő ország azt reméli, hogy ő lesz a kínaiak előre tolt bástyája az Unióban. Csakhogy a kínaiak ezt mindenkivel el is hitetik. Szijjártó Péter külgazdasági és futsal miniszter szerint Magyarország célja, hogy a térség legfőbb exportőre legyen Kínába. Merész gondolat. Ha a kínaiakat kérdezzük, ők inkább mást választanak, ha működőtőke exportjukról van szó a térségben...


ELÉG SOKAT KÖLTÜNK RÁ, HOGY AZ ÜLDÖZÖTT KERESZTÉNYEK BIZTOSAN OTT MARADJANAK, AHOL AZ ÉLETÜKRE TÖRNEK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: B1blog
2017.11.27.


Azbej Tristan helyettes államtitkár szerint Magyarország legfontosabb célja, hogy sikerüljön szülőföldjükön tartani a diszkriminációnak kitett keresztényeket. Ez eddig két és fél milliárd forintunkba került.

Még egy éve sincs, hogy az EMMI égisze alatt megkezdte működését az üldözött keresztényekért felelős helyettes államtitkárság, de máris komoly eredményeket mutathat fel - nyilatkozta a napokban az MTI-nek Azbej Tristan helyettes államtitkár, aki idén szeptemberben hatalmas lendülettel váltotta posztján Török Tamást, és ugyanilyen lelkesedéssel vetette bele magát rögtön a munkába.
  • Konferenciát szervezett,
  • elismeréseket osztott ki,
  • felméréseket és tanulmányokat rendelt meg,
egyszóval mindent megtett az üldözött keresztények érdekeinek védelmében. Minderre, mint közleményéből megtudtuk, kétmilliárd forintot költhetett közvetlenül, félmilliárdot pedig közvetve, a külügyi tárcán keresztül.

A helyettes államtitkár külön fontosnak tartotta kiemelni, hogy  a pénzt szinte teljes egészében a kitűzött célokra fordították. A kormányzat számára lényeges a hatékony forrásfelhasználás és az, hogy a támogatásokat elsősorban a nélkülözést szenvedők kapják meg.

Na jó, három és fél milliót félretett belőle arra, hogy konferenciákra utazhasson különböző európai nagyvárosokba, és ott elmondhassa, hogy a többit tényleg fontos dolgokra költik. Valószínűleg erre utalt az „elsősorban” szócska diplomatikus használatával.

Na és akkor hol van ez a pénz? Ha elhessegetjük azt a rosszindulatú feltételezést, hogy nagy része ugyanannak a jól szabott zakónak a különböző zsebeiben, akkor is érdekes választ kapunk erre a kérdésre. Ha igaz, amit Azbej Tristan állít, akkor 
Nigériában, Libanonban és Irakban...

BESZÉLGESSÜNK A... 6. RÉSZ - EZ A DEMOKRÁCIA?

MÉG MINDIG NEM KÉSŐ BLOG
Szerző: Becky Weiss
2017.11.27.


Hogyne ismerném a szólamot hogy ha diktatúra lenne, nem írhatnék olyasmit mint ami ezen a blogon van. Tehát akkor demokrácia van? Mutatok néhány frissebb és kicsit régebbi hírt hogy magad döntsd el!
Hó elején emelkedik a benzin ára, aztán november első felében még háromszor. Ezt már megszoktuk, gondolom itt is épp jobban teljesít az ország és folyik a rezsicsökkentés. Az viszont új, hogy a NAV elnöke Mezőkövesden kézi vezérléssel csökkenti az árakat.
Mire emlékeztet Téged ez a módszer? Demokráciára vagy diktatórikus pártállami tempóra?
Az ellenzéki politikus Szigetvári Viktor mindenesetre ezt írta az eseményekről.
Az üzemanyagárak piaci versenyben dőlnek el. Sem Tállai András, sem más nem szólhat bele abba, ki, mennyiért adja az üzemanyagot. Ha legközelebb majd a lángost találják túl drágának a strandon, akkor abba is bele fog szólni vörös telefonján Tállai András? Ha Tállai András hivatalával visszaélve, hatalmi helyzetéből fakadóan valóban bele tudott szólni az üzemanyagárakba, akkor az a botrány. Ha csak hazudja, akkor az.
Eszembe jut erről még valami. Ha egy város engedetlen és nem a Fidesz képviselőjére szavaz, akkor ott meg majd árat emelnek? Szintén kézi vezérléssel?
Miskolci Egyetem. Simicskó István honvédelmi miniszter látogatóba jön 27-én, a diákoknak pedig kötelező részt venni ezen az eseményen. Úgy tudni nem ez az első alkalom amikor hasonló felsőbb utasítás lép érvénybe. Az egyetem persze tagad, és azt is közli, ez bizony nem politikai rendezvény. De ebben a történetben is lapul egy érdekesség, nézd csak!
Az egyetemről más forrásokból ugyanakkor úgy tudjuk, van ilyen elvárás. Eszerint azoknak a diákoknak, akiknek épp órájuk lenne a miniszter úr beszéde alatt, kötelezően el kell menniük az előadásra, cserébe felmentést kapnak az elmaradó óra alól. Az értesítés szerint a dékáni hivatalnál kell megjelenniük, ahonnan egy oktató kíséretében átmennek Simicskó előadására.
Oktató kíséretében. Miskolci Egyetem.
Ez demokrácia? Vagy annak a pártállami kornak a visszatérése, ami miatt Magyarország negyven évvel maradt le a múlt században Nyugattól? Én legalábbis úgy tudom ez a fajta tanári kísérgetés még régebben is csak az általános iskolákban, maximum a gimnáziumokban dívott.
Ja nem politika. Tényleg. Pikáns, hogy egy másik egyetemen (Corvinus) viszont az ellenzéki Szél Bernadett nem tarthatja meg az előadását. Mert az egyetem vezetése így döntött.
Nem politika? Demokrácia? 
Aki Budapesten él nehéz nem észre vennie, hogy itt a kínai delegáció. Hogy pontosan miről folyik majd a tárgyalás, valószínűleg ezúttal sem fogjuk megtudni. Pontosan úgy nem ahogy arról is csak utólag vagy sehogy sem értesülünk, miért jár Putyin ilyen sokszor Magyarországon. Szeretném nem hinni hogy nem épp ismét hazánk eladósítása és az Unióból való kilépés újabb lépése folyik. Csak valahogy nem megy.
Főleg azért sem mert az viszont világosan látszik hogy egy ilyen fontos rendezvényt nem illik megzavarni. Jaj annak aki tibeti zászlót mer lengetni! Sok-sok rendőr képében jaj. Dícséretes az intézkedés hatékonysága. Hol volt ez a hatékonyság ennél az esetnél? Ja az csak ízléstelen migránsozás és sorosozás volt. 
Egyszer vegzálunk egyszer félrenézünk. A sorok közt olvasva az is lehet hogy felsőbb utasításra.
Felsőbb utasításra.

Ez demokrácia?
...

VÁLASZFÉLE GUSZTOS ISTVÁNNAK, DE NEM CSAK NEKI

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Rátesi
2017.11.26.


Mást sem hallani a nagy ellenzéki demokratáktól, minthogy „ezekkel”?

Gyűjtöm a fejemre a parazsat, de már hozzászoktam az elmúlt majd hetven évben.

Gyakran és sokféle, a jelenlegi kormánnyal állítólag egyet nem értő portált olvasok, tévét nézek, rádiót hallgatok.

Már régebben feltűnt ezekben a megszólalásokban az egyes és többes szám harmadik személyének (ő, ők) gyakori használata. Nemcsak a szerzői művekben, hanem a hozzászólásokban is: „…bizonyos demokraták fideszeseket, kiábrándult fideszeseket akarnak megnyerni,”. Aztán: „Nem hagytak választást…” Még: „…az ellenzéknek nevezett massza nem egy prominense lefeküdt a kormánynak,…”

Ennek az igeragnak a gyakori használata tulajdonképpen azt jelenti: nem ÉN, hanem Ő (ŐK). Tehát én nem tehetek semmiről, nekem nincs dolgom. Kíváncsi lennék, hogy az ellenzékről szinte kizárólag lesajnáló, néha becsmérlő módon – többször meg tájékozatlanságból fakadóan hamisan – megnyilatkozók ugyan hová számítják magukat? Netán a demokraták közé? Felhánytorgatják, hogy az ellenzék nem teszi a dolgát. Honnan tudják? Merthogy a kormánysajtóból nem, az ma Magyarországon természetes. De a környezetükben sem találkoztak senkivel, aki valamelyik ellenzéki pártnak a tagja, esetleg támogatója? Aki azon kívül, hogy ostorozza a „semmittevést”, elmegy egy tüntetésre, aláírásgyűjtő ívekkel házal stb.?

Tény, nincsenek sokan. De miért is lennének, ha mást sem hallanak a nagy ellenzéki demokratáktól, minthogy „ezekkel”?

VIKTOR, ISMÉT HAZUDTATOK!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2017.11.26.


Noha sokan, sok helyen mondták eddig is, hogy a kormány által, hasraütésszerűen benyögött konzultációs részvételi számok hamisak, bizonyíték eddig nem volt. Egészen a minapig, amikor is az LMP, a kormány nagy kegyéből beengedtetett azokra a helyszínekre, ahova ezek az ívek elvileg beérkeznek. És láss csodát, nem tudtak arra bizonyítékot felmutatni, hogy lenne bármiféle adatbázis ezekről. Az LMP nyilatkozott a három helyszín meglátogatását követően, mely látogatás szerintük bizonyította, hogy a kormáy által közölt számok hamisak. Nem küldtek be 1.7 millió konzultációs ívet a párt hívei.

A történet azonban csak itt kezdődött. A kormánypárt ugyanis kiadott egy közleményt, miszerint az LMP mindent és mindenkit megsértett. Mind emberileg, mind szakmailag. A nemzet testén ejtettek ezzel sebet, hisz belerúgtak abba a 2 millió emberbe – melyikbe? – aki kitöltötte a nemzeti konzultációt. A közleménybe pedig bebiggyesztettek egy, a kormány megbízásából jelen lévő fotós képét, amelyen egy rakás felstócolt doboz volt látható. Ezzel kívánták „lebuktatni” Hadházyiékat, hisz azok a dobozok mind teli vannak konzultációs ívekkel. Hát nem voltak, mi több, tök üresek voltak. Ezt maga Hadházy mondta el, ugyanis ő megkérdezte a helyszínen dolgozóktól.

A kormány kétszer nézte be és amikor már azt hitték, itt a vége, akkor jött a Hír TV hangfelvétele, melyen egy ott dolgozó mondja el, hogy ők kb 400 ezer kitöltött ívvel találkoztak. Igen ám, de mi van akkor, ha az online kérdőívek száma sokkal nagyobb, így pedig valóban eléri az 1.7 milliót? Tuzson Bence, a Fidesz szóvivője maga mondta el, hogy az előző konzultációk alkalmával is csak elenyésző számban érkeztek be, online kiltöltött kérdőívek. Tehát ez a lehetőség is kizárva.

A Fidesz tehát hazudott, majd azt letagadta. Ez pedig jól mutatja, mi történne, ha a kormány kérdéses ügyeit, egy nem kormányközeli bizottság vizsgálná ki. Mi történne, ha valóban el kéne számolniuk egy független bizottság előtt az uniós pénzek felhasználásáról, a letelepedési kötvényekről, vagy épp Mészáros Lőrinc vagyonosodásáról. A kormány már annyira nyeregben érzi magát, hogy a hazugság számukra már természetessé vált, amire már alibit sem próbálnak gyártani...

FIKTÍV NYOMOZÁS FIKTÍV SZÁMLÁK UTÁN - AZ ÜGYÉSZSÉG ELTUSSOLTA AZ 54 MILLIÓS CSALÁST, POLT PÉTER SZERINT CSAK FÉLREÉRTHETŐEN FOGALMAZTAK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: RAJNAI ATTILA
2017.11.27.


Kecskeméten fiktív marketingszámlákkal költségeztek le 54 millió forintnyi, utánpótlásnak szánt sportcélú céltámogatást. A feljelentőt az ügyészség arról tájékoztatta, hogy a támogatás elszámolása egy nagyobb ügyben már a vádirat részét képezi, ezért nincs ok a nyomozásra. Aztán kiderült, az eset mégsem szerepel a vádiratban. Mire Polt Péter azt válaszolta, hogy félreérthetően fogalmaztak, az esetet kivizsgálták, de nem találtak szabálytalanságot. Pedig az érintett szakágak vezetői nem tudnak semmiféle működési támogatásról, és ki sem hallgatták őket.

„Már a beadványokra sem válaszolnak? Avagy miért nem hajlandók vizsgálni a kecskeméti KSE-botrány városházáig érő szálát?” − tette fel a kérdést október elején a parlamentben Polt Péter legfőbb ügyésznek Harangozó Tamás szocialista képviselő. Kifejtette, Király József kecskeméti önkormányzati képviselő 2016. január 18-án fordult a helyi ügyészséghez egy 54 millió forintos céltámogatás elszámolásával kapcsolatban, amely a városi tulajdonban lévő és azóta csődbe ment Kecskeméti KSE Sportegyesületeket Működtető Kft., valamint az önkormányzat között jött létre 2011-ben. Aláírója Zombor Gábor akkori polgármester és parlamenti képviselő volt. A 882-2/2011-es iktatószámú szerződés szerint a támogatást kizárólag az ifjúsági kézilabda-, az U20, valamint a junior kosár- és röplabdacsapatok működési költségeire használhatták fel. A támogatást a mellékelt nyomtatványon keresztül, szakmai beszámolóval, valamint hitelesített számlákkal és bizonylatokkal lehetett elszámolni.

A pénz nagy részét azonban olyan javítgatott, kézzel írt számlákkal könyvelték le − látszik rajtuk a hivatali feljegyzés, miszerint a 882-2/2011-es számú támogatási szerződés terhére fizethetők ki –, amelyek nem működési, hanem marketingköltségről szólnak. Ez viszont a szerződés értelmében szabálytalan.

A számla kibocsátója a Pest megyei Kocséron, egy düledező kis házban bejegyzett építőipari vállalkozás, a Globe-Ép Kft. A cég felszámolás alatt áll, ügyvezető tulajdonosa ellen büntetőeljárás indult fiktív számlakibocsátásból eredő költségvetési csalás, okirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt, ugyanis − függetlenül az 54 milliós céltámogatás elszámolásától − több mint százmillió forint értékben bocsátott ki marketingszámlákat a kecskeméti önkormányzat tulajdonában lévő KSE Kft. részére. A perben hét embert vádolt meg a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség, az elsőrendű az önkormányzati cég ügyvezetője, a másodrendű pedig Vörösmarty Attila, a Fidesz kecskeméti alapszervezetének akkori elnöke és frakcióvezetője, Zombor bizalmasa. Ő a vád szerint a háttérből irányította a sportcég fiktív számlázáson alapuló gazdálkodását. A vég totális csőd. Az ügyészség szerint 452 225 175 forint a meg nem térült kár, ezenfelül 335 584 811 forint és kamatai erejéig indult polgári követelés a felszámolón keresztül a ki nem fizetett bérek, járulékok és szállítói tartozások miatt...

MI NEM JÓ AUSZTRIÁBAN?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Gaben
2017.11.27.


Ritka az olyan poszt, aminek az olvasása (szerkesztgetése) során gyakorlatilag végigröhögöm az egészet, de a mai ilyen. Aki olvasta Gaben egy héttel ezelőtti posztját a 10 (+1) ponttal arról, miért jó Ausztriában élni, az már sejtheti, mire számíthat, aki pedig nem, az sürgősen pótolja, mert anélkül a mai sem nagyon értelmezhető.

Az történt ugyanis, hogy megírta a párposztot, azaz összeszedte 10 pontban, mi az, ami NEM jó a sógoroknál. Bár ő is leírja, én is hangsúlyoznám, hogy mielőtt nekiesnének páran, ajánlott elolvasni a múltkorit is, mert azzal együtt teljes a kép. (Nem mintha lennének illúzióim, de azért hátha.) Nem szaporítom tovább a szót, vágjunk bele!


„Tudván azt, hogy biztos lesznek olyanok, akik csak ezt a bejegyzést - és ennek is csak egy részét - olvassák el, mielőtt egy kommentben „telhetetlen köcsög”-özésbe kezdenének, pár dolgot előrebocsájtanék amolyan „program parancsfájl indítósorként”.

1. Ez a bejegyzés ennek a pozitív 10-es listának a folytatása és mivel hozzátartozik a teljes képhez, nem lenne korrekt kihagyni.

2. Ha az 1-es pontot hibaüzenet nélkül megette a kis központi processzorod, akkor jöhet a második pont: igen, bár ez a lista is 10 pontos lesz, mégsem paradoxon hogy miért vagyok még mindig itt, csak középiskolás matek: a súlyozott átlag még mindig a pozitív irányba húz.

Évek óta azt mondom mindenkinek, hogy addig éri meg egy országban / egy cégnél / egy kapcsolatban maradni, ameddig több benne a pozitív dolog, mint a negatív és Ausztria mérlegfőösszege még a negyedik év után is pluszos, az itt következő lista ellenére..."...

PERZSA TÖRTÉNET

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: GADÓ GÁBOR
2017.11.24.


Montesquieu írja A törvények szelleméről című munkájában: „Perzsiában, ha a király valakit elítélt, ezt az ügyet többé nem lehet szóba hozni előtte, sem kegyelmet kérni. Ha a király részeg volt, vagy nem volt eszénél, az ítéletet akkor is végre kell hajtani, különben az uralkodó ellentmondásba kerülne önmagával, márpedig a törvény nem mondhat ellent saját magának.” A tekintélyes szerző szerint „önkényuralmi kormányzatokban” a vezető (a „fejedelem”) akaratának „(...) mihelyt ismertté válik, éppoly csalhatatlanul kell hatnia, mint a tekegolyónak, amit egy másik felé löktek”.

Az ún. tao-támogatások ügyében valójában 2014 tavaszán dőlt el minden, a kormányfő ekkor jelentette ki a felcsúti stadionavatáson, hogy a társasági adókedvezményt – amelyet a cégek például focicsapatoknak, így a Puskás Akadémiának juttatnak – „közpénznek tartani kommunista beidegződés”. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ettől kezdve kényszerpályán mozgott, a törvény ugyanis 2017-ben sem mondhat ellent „önmagának”. Ezért, amikor a Kúria a múlt héten helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtáblának az állami adóbevételt csökkentő látványsport-támogatások közpénzjellegéről szóló jogerős ítéletét, kénytelen volt személyes síkra terelni a hatalmi ágak közötti diskurzust...

ÉS AKKOR MOST ELSZABADUL A POKOL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.11.26.


Follinus Anna költő írt egy verset a litera.hu-ra november elején. Az erőszak természetrajza volt a vers címe, és valamilyen egészen borzalmas szexuális zaklatást írt le:
" Két felnőtt állt egy nagykamasszal szemben,
ki magáért sohasem lázadhatott.
E túlerőtől talán visszaretten,
ha sejtenként addigra át nem hatol
rajta a gyerekkor tömör magánya.
Ellenük feszülő támadása volt
minden előlük menekülő vágya,
míg testén szimultán két árny zakatolt. –"

"Kifeszült rongyként feküdtél az ágyon,
míg testedből rabolták öntudatod –
ha eztán lépsz, nincs lábad alatt lábnyom,
s erdőd mélye helyett csak kontúrja zsong.
Az akkor kívánt kiszolgáltatottság
máig rettegő végpontok közt csapong,
s bár szabadnak mondtak, legvadabb fogság,
mikor rabja a rabtartóért rajong."

Tegnap a divany.hu-n Follinus Anna közölte, hogy valós élményről írt. Állítása szerint 16 éves korától kezdve éveken keresztül szexuálisan kihasználta egy házaspár. Ez borzalmasabb ügy az összes előzőnél. Minden kétséget kizáróan lehet tudni, hogy kikről van szó. Egy kiadó tulajdonosáról és feleségéről. Az 1929-ben született férfi hét évet töltött börtönben és munkatáborban a Rákosi-rezsimben, ő alapította az egyik legismertebb magyar irodalmi díjat, amelyet Follinus Anna is megkapott, számos tehetséges fiatal irodalmárral együtt.

Ha a vád hamis, akkor az fog történni, hogy egy nyolcvannyolc éves ember belehal egy hazugságba. Ha a vád igaz, akkor megtudjuk, hogy szörnyetegek éltek közöttünk, akik egy szexrabszolgát tartottak maguknak.

Pandora szelencéje kinyílt.

UPDATE: Egy kommentelőnk felhívta a figyelmem arra, hogy az Élet és Irodalom már 2015-ben közölte a verset. Megkerestem ott is a verset és feltűnt az "ördöggolyó" szó. Follinus Anna már két évvel ezelőtt megnevezte a zaklatóját. Az Ördöggolyó a kérdéses kiadó vezetőjének könyve volt. Más, egyértelmű utalások is vannak a versben. Erről tudtak, sokan tudtak.

ELTEMETTÉK AZ ELÍTÉLT KÓPÉT

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.11.26.


Pár nappal ezelőtt meghalt Stadler József, aki rendszerváltás utáni Magyarországon kétségtelenül az egyik szimbolumává vált a csibészeknek. Tegnap elkísérték az utolsó földi útjára, amelyről képek sorozata is megtalálható az interneten. Nagyjából ennyi. Meg egy kicsi.

Nem a halál ténye, mert az mindenkit utolér. A biológia jelen állása szerint. Mert a klónozás sem tudná az élet pillanatnyi állapotait, társadalmi környezeteit reprodukálni. Az azonban kétségtelen, hogy Stadler a stadionépítéssel megelőzte a korát. Orbánét mindenképpen. Ha kicsit később építkezik, talán még államtitkár is lehetett volna. Esetleg miniszter is, ha bizonyítani tudja: a terhére rót adócsalások egy részéért szotyolát vett a Fidesz-frakciónak. De ezt már nem fogjuk megtudni. Ahogy azt sem, hogy az akasztói vállalkozó vállalta volna-e ezt a fene nagy, és erősen kétséges megtiszteltetést. Ahogy azt sem fogjuk már megtudni, hogy Rózsa Sándor annak idején vállalta-e volna a nemzeti bankár állását. Noha a tehetsége talán meg lett volna...

A MI HÁZUNK

SZALONNA - KLASSZIKUSOK
Szerző: KOSZTOLÁNYI DEZSŐ
2017.11.26.


KOSZTOLÁNYI DEZSŐ:
A MI HÁZUNK

Az ablakunk egy más világra nyílik,
nincs benne nappal és nincs benne éj.
Ajtót nyitunk, s egyszerre ott az örvény,
lábunk alatt tízölnyi meredély.

Egyik szobából a másikba bolygunk,
hallunk beszédet, hallunk egy sikolyt,
hallunk kacajt is és meredten állunk –
dobog a szívünk – nem tudjuk, mi volt.

A nevetésnek rég nem örülünk már,
és a síráson sírnunk nem szabad.
Olykor, mikor nagyon fáj, félrenézünk,
szájunkon higgadt, betanult szavak.

Nálunk a tükrök mind-mind kancsalítnak,
fonákra fordult mindegyik kilincs.
Elment az élet innen – mit keressük? –
nincs, ami van és van az, ami nincs.

Más szenved attól, ami tépi-szúrja
s megfogja, ami ledöfi, a kést.
Nekünk a sorsunk ködből, gondolatból
szőtt bírhatatlan, barbár szenvedést.

Ritkán beszélünk róla, úgy utáljuk
megvastagult vartól dagadt sebünk.
Ki tudja, hogy milyen ház a mi házunk,
ki tartja számon, hogy mit szenvedünk?