2022. február 18., péntek

RÁADÁS: APÁM HEGEDŰJE (FILM)

NVIDEO.HU
Szereplők: Engin Altan Düzyatan,Belçim Bilgin,Gülizar Nisa Uray
2022.Különleges kapcsolat alakul ki egy árva kislány és zárkózott, ám sikeres hegedűművész nagybátyja között, akik nemcsak gyászukon, de zene iránti szeretetükön is osztoznak.VÁLTOZÁS 2022 - MÁRKI-ZAY PÉTER ORSZÁGÉRTÉKELŐJE

EGYSÉGBEN MAGYARORSZÁGÉRT
Szerző: Dr. MÁRKI-ZAY PÉTER
2022.02.17.Az elmúlt tizenkét évben Magyarország az Európai Unió egyik legkorruptabb és legszegényebb államává vált, ahol tavaly a legtöbben haltak meg daganatos megbetegedésekben és második legtöbben koronavírusban a lakosság arányához képest. Mára egyértelművé vált: Orbán Viktor gödörbe kormányozta a nemzetet. Az április 3-i történelmi választáson dönthetünk arról, melyik úton menjünk tovább.

TILTAKOZNAK A TANÁROK, BILLEGŐ KÖRZETEKBEN IS INDULNAK A KÉTFARKÚAK | SPARTACUS #17

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.02.18.Tagsági döntésük értelmében akár billegő körzetekben is elindulhatnak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyéni képviselőjelöltjei. A párt társelnöke, Döme Zsuzsanna is elindul Budapest 6-os számú választókörzetében, az adásban őt kérdezzük a Kutyapárt döntésének okairól, a formáció szerepéről a kampányban.
A tanárok nem hagyták szó nélkül, hogy a kormány egy friss rendeletben csorbította a sztrájkjogot, több iskolában is polgári engedetlenséggel tiltakoztak a pedagógusok, a stúdióban a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárait szólítjuk meg.
Egyre sűrűsödnek az események, már nem sok idő van hátra a választásokig, Pető Péterrel, a 24.hu főszerkesztőjével és Ruff Bálint kampánytanácsadóval vonjuk meg az elmúlt napok belpolitikai mérlegét.
Ismét lesz Helyközi Járat és bemutatkozik a Partizán új műsora, a Telepjáró is! Vendégeink:
- Döme Zsuzsanna, társelnök, ferencvárosi alpolgármester (MKKP) - Pető Péter, főszerkesztő, 24.hu - Ruff Bálint, kampánytanácsadó - Tollner József, tanár, budaörsi Illyés Gyula Gimnázium - Pelényi Rita, tanár, budaörsi Illyés Gyula Gimnázium - Balogh Adrienn, műsorvezető, Telepjáró Az adás részei:
0:00 - Visszaszámláló 3:45 - Beköszönés 8:50 - Döme Zsuzsanna interjú 26:26 - Évértékelők és kampányrajt 52:34 - Helyközi Járat: Karancs Szálló 1:03:31 - Polgári engedetlenkedő tanárok 1:17:33 - Telepjáró 1:29:14 - Stáblista


MAGÁNBESZÉLGETÉS - KONCZ ZSUZSA (JUSZT LÁSZLÓ MŰSORA)

TV13
Riporter: JUSZT LÁSZLÓ
2022.02.17.Magánbeszélgetés - Koncz Zsuzsa

AZ EL NEM FÜSTÖLT ENERGIA BÓNUSZAIBÓL JUTNIA KELL A SZEGÉNYEBBEKNEK IS

G7.HU
Szerző: FAZEKAS DÓRA
2022.02.18.


Az Európai Unió kibocsátáskereskedelmi rendszere (EU-ETS) 2005 óta működik. Célja az üvegházhatású gázok (ÜHG) légkörbe jutásának csökkentése a legnagyobb kibocsátást generáló szektorokban – ezek az energiatermelés, vegyipar, cement-, vas- és acélgyártás, melyek együtt az unió teljes ÜHG-kibocsátásának közel 40 százalékát teszik ki.

A rendszer arra az elgondolásra épül, hogy elsősorban azok a szennyező ágazatok, vállalatok és létesítmények csökkentsék a kibocsátásukat, amelyek ezt a legolcsóbban, legkevesebb ráfordítással valósíthatják meg. Azok pedig, amelyeknek ez csak nagyobb ráfordítással lenne elérhető, a piacon vásárolják meg a működésükhöz szükséges többletkibocsátásra feljogosító kibocsátási egységeket.

A rendszer bevezetésekor EU-szinten meghatároztak úgynevezett kibocsátási plafont, amely évről évre csökken. Tehát maximálták a kibocsátást, majd azt bontották le ágazatokra, államokra és egészen egyes létesítményekre (pl. erőművek, cementművek, acélgyárak). A rendszer hatálya alá tartozó létesítmények kibocsátási engedélyeket kapnak, amelyek darabonként 1 tonna szén-dioxid kibocsátására jogosítják fel őket.

Az egységeket vagy arra használják, hogy a hatóságok felé felmutatva így számolnak el a működésükből származó károsanyagkibocsátással, vagy értékesítik a piacon és az így befolyó bevételből fejlesztenek, növelik a működési hatékonyságukat és csökkentik a szennyezésüket. A közgazdaságtani elmélet alapján

ez a leghatékonyabb módja a kibocsátás csökkentésének,

mert minden szereplő mérlegeli, hogy számára melyik lehetőség olcsóbb: egységeket vásárolni a piacon, hogy fedezze a károsanyag-kibocsátását, vagy innovatív megoldásokkal, beruházásokkal érni el valós csökkentést...

MI LESZ A LEGJOBB INGATLANBEFEKTETÉS, HA ELSZABADUL AZ INFLÁCIÓ?

PORTFOLIO
Szerzők: DITRÓY GERGELY, FUTÓ PÉTER
2022.02.18.


Milyen hatása lesz a hazai ingatlanalapokra az elszabaduló inflációnak? Mekkora a társadalmi és gazdasági nyomás az ESG-hez köthető befektetések részéről? Az elmúlt két év tükrében mi most a legjobb befektetés a piacon? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ, ezúttal az ingatlanalapok felől közelítve a témát. A fentiek mellett a világban zajló legfontosabb változásokról, valamint az aktuális és a jövőben várható kihívásokról kérdeztük a szakértőket, akik között ott volt Dr. Németh Miklós, az OTP Bank Speciális Finanszírozási Igazgatóságának ügyvezető igazgatója, Jakab Zsolt, a Diófa Alapkezelő ingatlan portfólió menedzsere és Pázmány Balázs, az Erste Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke...

BENZINÁRSTOP: „HA TUDNÁNK, HOGY MEDDIG TART, ELDÖNTHETNÉNK, HOGY FELÉLJÜK-E A CSALÁDI TARTALÉKOKAT, VAGY FELADJUK”

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.02.18.


Még egyetlen benzinkutat sem kapott meg üzemeltetésre a Mol vagy más vállalkozó, de a szakmát már nagyon érdekelné, hogy miként néz ki egy ilyen eljárás menetrendje.


A kormány február 15-től további három hónapra meghosszabbította a benzinárstopot. A kutak 480 forintos literenkénti árnál nem adhatják drágábban a 95-ös oktánszámú benzint, ahogy a dízelt sem.


Egy dél-alföldi benzinkutas meséli:

„Eljutottunk oda, hogy a környék mezőgazdasági vállalkozásai, de még a kamionos cégek is egyesével beállnak a kutamhoz, és tankolnak. Korábban egyedi megállapodás alapján ők gyakorlatilag ugyanolyan áron kapták az üzemanyagot, mint mi, de mivel ez a benzin esetében ma 482 forint/liter, a dízel esetében 491 forint/liter, már inkább hozzánk jönnek 480 forintért tankolni. Már ebből is veszteségem keletkezik, és ekkor még semmit nem fizettem ki, se a munkavállalóimat, se az áramot, se semmit.”

Novemberben itt, itt és itt írtunk az eredeti intézkedésről, közben az olaj ára csak drágult, cikkünk írása idején a Teletrader alapján 92-93 dolláros áron állt egy hordó olaj, ami 22-23 százalékkal magasabb jegyzés, mint az első három hónapos ciklus kezdetekor, amikor 77 dollár volt az ár. De olyan szakemberrel is beszéltünk, aki szerint valójában a Magyarországon releváns olajár már elérte a 100 dollárt. Tiszta szerencse, hogy a forint most viszonylag erős, mert ha gyengébb lenne, az csak fokozná a bajt.

Ráadásul beszéltünk olyan kutassal, aki bőven 120 dollár feletti potenciális hordónkénti olajárról is olvasott prognózist. „Na, az lesz a halálunk” – vélte...


KÉT KIUGROTT PÉCSI KÉPVISELŐ IS KERESZTBE TEHET AZ ELLENZÉKI JELÖLTEKNEK A VÁLASZTÁSON

HVG
Szerző: KOVÁCS ISTVÁN
2022.02.18.


A Baranya 1-es és 2-es választókerületben is az a helyzet állhat elő, hogy az előválasztás győzteseivel szemben korábbi ellenzéki önkormányzati képviselők is indulnak a választáson. Az ellenzék kormánypárti akciót sejt a történtek mögött, az egyik jelölt hallgat, a másik pedig azt állítja, hogy olyan embereket visz el szavazni az ellenzékre, akik egyébként otthon maradnának.

Recseg-ropog az ellenzéki összefogás a pécsi közgyűlésben, aminek az előválasztáson győztes Mellár Tamás (Baranya1) és Szakács László (Baranya2) ihatja meg a levét. Pécs volt DK-s alpolgármestere, Bognár Szilvia nemrég bejelentette, hogy megméreti magát az április 3-i országgyűlési választáson, a Baranya 1-es választókerületben, ezzel Mellárnak okozhat nehéz perceket. Egy volt jobbikos önkormányzati képviselő, Hencsei Zsolt pedig a Baranya 2-es választókerületben indulna többek között az ott esélyes DK-s Szakáccsal szemben...

EGYRE TÖBB A KÓKLER A LAKÁSÉPÍTÉSEKNÉL, FELÚJÍTÁSOKNÁL - FIGYELMEZTETÉST TETT KÖZZÉ ÉS JAVASLATOKAT FOGALMAZOTT MEG AZ ÉVOSZ

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.02.18.Létesüljön a „jónak minősített” építési vállalkozásokról egy nyilvános, könnyen hozzáférhető, úgynevezett pozitív lista, amelyben bárki rákereshet a cégekre – javasolja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Úgy látják ugyanis, hogy nagyobb számban jelentek meg a kóklerek, akik számla nélkül dolgoznak, feketén foglalkoztatnak, és rendezetlenek a költségvetési kapcsolataik.


Korábban már figyelmeztettünk arra, hogy az idén a kifutó állami támogatások miatt roham lehet a lakásfelújításokért, de az új lakásokért is. A rendkívüli helyzetek azonban általában nem csak az árak megugrásával járnak. Vállalkozóként is egyre többen látnak fantáziát a piacban, akár bármilyen gyakorlat nélkül is. Arra, mennyire tömegesen léphetnek újonnan be, bizonyíték, hogy az építőipari cégalapítások száma tavaly rekordmagasságba emelkedett.

A legnehezebb, legkiszolgáltatottabb helyzetben a lakossági ügyfelek lehetnek, akik – például egy már megkezdett építkezéshez vagy felújításhoz – kétségbeesetten keresnek szakembert. A szükség rossz döntésekhez is vezethet. Nem mindenki tud gyorsan megfelelő referenciával rendelkező vállalkozót, vállalkozást találni. Sokszor lehetnek így kénytelenek a megrendelők perelni a pénzükért. Már ha egyáltalán megtalálják a kivitelezőt...

ZALAEGERSZEG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZÍVES FIGYELMÉBE...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.02.18.


Ebben a pillanatban érkezett hozzám a hír, hogy Zalaegerszegen a Mi Hazánk Mozgalom 2022. február 19-én (szombat) lakossági fórumot tart a zsinagógában, amely ma Városi Hangverseny- és Kiállítóteremként funkcionál.
A zsinagógát bérbe adó Önkormányzat figyelmét ezúton szeretném felhívni arra, hogy a város zsinagógája nem azért esett át funkcióváltáson, mert a zalaegerszegi zsidó lakosság ősi hitét elhagyva betért a komolyzene kötelékébe, hanem azért, mert épp a Mi Hazánk Mozgalom szellemi elődei voltak azok, akik, ha nem is könyvdarálással, hanem könyvégetésssel nyitányt szolgáltatva indultak el azon az úton, amelynek nagy eredménye az lett, hogy a város zsidósága a magyar hatóságok aktív közreműködésével végrehajtott deportálások következtében gyakorlatilag teljesen megsemmisült, s így zsinagógája elveszítve eredeti rendeltetését mára a komolyzene és a kultúra otthonává vált.

Az Önkormányzat figyelmét arra is felhívom, hogy a fenti funkcióváltás továbbra sem szüntette meg a zsidó tudat számára a helyszín szent jellegét, amelyet alapvetően a tóratekercs biztosítana ugyan, de amely még a tóratekercs nélkül is a zsidó emlékezetben szentként őrződik meg. Éppen úgy, ahogy a jeruzsálemi Nyugati Fal (Siratófal), amelyet – egy híres mondás szerint – 2000 év imája szentelt meg. S hogy érthető legyek: nem véletlenül követte a civilizált világ és az egyetemes kereszténység felháborodása azt, amikor az egykori bizánci ortodox bazilikát, amely 1934 és 2020 között múzeumként volt látogatható, 2020 júniusában, Recep Tayyip Erdoğan elnök rendeletére és a hatalmas nemzetközi tiltakozások ellenére a török hatóság aktív mecsetté alakította át. E párhuzamot abban a reményben hoztam fel, hogy ha a zsinagóga esetét nem is, de ez utóbbit talán képes felfogni a városi Önkormányzat.

Az ismert okokból üresen maradt zalaegerszegi zsinagóga koncertteremmé alakulva méltó helye lehet komolyzenei és kulturális rendezvényeknek, a civilizált világ rendezvényeinek. Az Önkormányzat azonban a rasszista és antiszemita nézeteket valló és hirdető Mi Hazánk Mozgalom politikai rendezvénye előtt nyitotta meg a zsinagóga kapuját.

A zsinagógát holnap a Mi Hazánk Mozgalom aktivistái és szimpatizánsai fogják megtölteni, ezzel az Önkormányzat a szó legszorosabb értelmében megteremtve azt a helyzetet, amelyről a későbbi antiszemitizmusnak komoly muníciót szolgáltató IV-V. századi szélsőségesen antijudaista Aranyszájú Szent János így szólt: a zsinagóga „rablók barlangja” lett, „vadállatok odúja”, „démonok lakhelye”, ahonnan „Isten eltávozott.”

ITT OLVASHATÓ

AZ ÉS 2022/7. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.02.18.


P U B L I C I S Z T I K A 

Kovács Zoltán
Öt-hat magyar összehajol

Róna Péter közgazdászt jelölik köztársasági elnöknek az Egységben Magyarországért pártjai, ezt a hét elején jelentették be. Voltak további személyi elképzelések is. Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke és Elek István közíró, politikus. Mindkét utóbbi jelölt esélyesebbnek látszott Rónánál, a múlt héten még Iványit emlegették befutóként, aztán hétfőn mégis a közgazdászt jelentették be.

Hogy jó vagy rossz jelölt, arról később, de előbb szeretném vázolni az ellenzéki oldalon a jelek szerint ismét divatba jött politikai kupeckedést, amiről pedig ősszel az előválasztások idején azt hihettük, hogy legalább a hat párt szerencsésen maga mögött hagyta. De nem, a jelek szerint megint ez a szörnyűséges pártpolitikai kamarillázás megy, ami nagyon úgy néz ki, Magyarországon olyan, mint a pikkelysömör. Nem múlik el szinte soha. Akut szakaszban a tünetek fellángolnak, nyugvó szakaszban akár teljesen vissza is húzódnak, de tény: örökre megmaradnak. Most megint belobbant. Lássuk csak az előzményeket, a jelölésig vezető utat: Jakab Péter a hivatalos bejelentés után rögtön jelezte, hogy Róna Péter a Jobbik javaslata volt. Ő már egy hónappal ezelőtt felkérte a közgazdászt (milyen felhatalmazás alapján, miért épp őt, ki tudja, talán ha Jakab). A Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel kiegészült hatpárti ellenzéki testületnek, mint föntebb szó esett erről, több potenciális jelöltje is volt. Köztük Iványi Gábor, jelölését a hatból öt párt támogatta, de a Jobbik megvétózta. Róna Péterrel szemben viszont a Párbeszéd és a Momentum emelt kifogást – írja az atv.hu. A döntő pillanatban azonban a két párt visszavonta a tiltakozását, miközben a Jobbik kitartott Iványi Gábor elutasítása mellett, így lett végül az Oxfordban élő közgazdász a jelölt, akit a hétvégi pártelnöki ülés után Márki-Zay Péter rögtön felhívott.Tovább

Szűcs László
Viharfelhők a napos oldalon

Losoncz Miklós
Olaszország – a lehetőségek éve?

Ritka gazdaságtörténeti eseményként Olaszország előtt manapság nem a költségvetési kiadások lefaragása, hanem az uniós helyreállítási alap bőséges forrásainak a lehívása és hatékony elköltése a legfőbb kihívás. Sergio Mattarella köztársasági elnöki mandátumának meghosszabbítása lehetővé tette Mario Draghi nemzeti egységkormányának fennmaradását, ami rövid távon kellő garancia a feladat végrehajtására. Ugyanakkor az olasz gazdaság hosszú távú kilátásai kevéssé rózsásak.Tovább

Csepi Lajos
Összevissza

Váncsa István
Családi kör

Gadó Gábor
Mennyit ér a méltóságunk?

Szűcs R. Gábor
Magyar az adu?
Választások éve Szlovéniában

Délnyugati szomszédunknál érdemes a választások előtt néhány hónappal új pártot alakítani. Esélye lesz a győzelemre. Ez tréfásan hangzik, ám félig sem az. Míg nálunk ezeket kamupártoknak nevezik, és többségük valóban ilyen, Szlovéniában nem így van. Példa erre a parlament elnöke által 2022 januárjában alapított liberális párt (LIBE) vagy a Gen-I energetikai konszern1 vezérigazgatójából gyorsan népszerű politikussá vált Robert Golob pártja, a Gibanje Slovenija, azaz Szlovénia Mozgalom, amely (láss csodát!) bizonyos felmérések szerint az első helyen áll. A szlovén pártstruktúra a 2010-es évek óta szédítő sebességgel változik.Tovább

Ladányi János
Helyzetkép

Berend T. Iván
Magyarország és a világ
Még egy szó a korrupcióról

Az Élet és Irodalom 2022. január 28-i számában Kovács Zoltán Lapos horizonok címmel írt e témáról, s cikkének első mondata úgy kezdődött: „Magyarországon tort ül a korrupció.” Felsorolja az ezt bizonyító ijesztő tényeket, közöttük, hogy az állami megbízások több mint 40 százalékát pályázat nélkül adják ki, és az uniós források legfőbb haszonélvezői a kormányhoz és a miniszterelnökhöz legközelebb álló rokonok, barátok. Ezt támasztja alá, mint cikkében idézte is, az a nemzetközi elemző összehasonlítás, ami szerint Magyarország az Európai Unió második legkorruptabb országa, melynél a 27 ország közül csak Bulgária rosszabb. Megdöbbentő tények.Tovább

Szilágyi Zsófia
Rend és öröm
Károlyi Csaba hatvanadik születésnapjára

Szentpéteri Nagy Richard
Az alkotmányozás alanya

Bodolai László
Cenzúra vagy jogszerű eltávolítás?

Mellár Tamás
Hogyan lopjunk okosan?

V I S S Z H A N G

Tódor János
Szívügyek

Nyilassy Andrea
Hol tartunk?

Óvár I. Tamás
Ami már itt van

Deák Dániel
Ha hiányzik a kétharmad

P Á R A T L A N

-n-a
PERISZKÓP

-átkai
ÉREMOSZTÓ

-hg-
BABA

jos
LEX KATEDRA

Ladányi András
MINDENT ELVIS

Huszár Ágnes
SZÁZÖTVEN ÉV

-ráczkevy-
LOKÁLPATRIOTIZMUS

Róna György
A NÉP, AZ ISTENADTA

msz
EGY KÖZÜLÜK

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/7. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.02.18.F E U I L L E T O N 

Bacsó Béla
Goya

I N T E R J Ú

Carl Henrik Fredriksson
Miért csak most került nő a csúcsra?
Beszélgetés Lena Wängnerud svéd politológussalK R I T I K A

Sinkó István
A költő játéka

(Petőcz András kiállítása a Műcsarnokban megtekinthető március 13-ig.)

Petőcz András sokrétű alkotói pályájának ez a szegmense a Műcsarnok falain Az alfától az omegáig címet viseli. Mondhatnánk, a teljesség felé, mondhatjuk, a beteljesülés irányába halad az alkotó, képzőművészi minőségében, költői magatartásában. A szóban képet alkotni és a képpel szavakat kifejezni akarás erős és intellektuális kihívásokkal teli képi œuvre-t szült.Tovább

Fekete Szilvia
XY_now, Q_now

(Az XY_now, Q_now című kiállítás a Q Contemporary Művészeti Múzeumban március 19-ig megtekinthető.)

A bemutatott anyag termekre bontva kellemesen igazságos: az absztrakt és figuratív munkák, valamint a nő- és férfinemű művészek mennyisége úgy oszlik el, hogy a válogatás mindvégig a minőséget tartja szem előtt – ez a minden szempontot egyesítő, kifinomult merítés pedig Zsikla Mónika kurátor munkáját dicséri.Tovább

György Péter
Vizuális játékok

(Fajó János kiállítása a Deák Erika Galériában, megtekinthető március 4-ig.)

A falakon látható nonfiguratív képek és a három asztalra kitett „játékok” együtt pontosan idézik fel munkássága egészét: kiszámíthatóság és kiszámíthatatlan egyediség egyensúlyát. Azaz Fajó, fiatalkorán túl, élete végéig a nonfigurativitás mellett köteleződött el, de ez nem jelentette azt, hogy ne kereste volna, ne változtatta volna meg újra és újra a belső arányokat. Az ornamentika és dekorativitás kérdései mindig felmerültek, ahogyan a geometriai és a biológiai formákat is újraírta, újraértelmezte.Tovább

Stőhr Lóránt
Kirakatemberek

(Joachim Trier: A világ legrosszabb embere)

Joachim Trier csupa tipikus helyzetből és közhelyes párbeszédek sorából rakta össze filmjét. Neheztelés a távoli apára, szerelembe esések, szakítások, vágyakozás egy megmagyarázhatatlanul kevéssé vonzó férfi iránt, félelem a terhességtől, döntésképtelenség. Trier jól ismeri a középosztálybeli fiatalok és középkorú emberek életének típushelyzeteit, de szinte egyiknek sem képes a mélyére menni.Tovább

Végső Zoltán
Zene és videocast

(Kóródi Tamás és a Hit Space You­Tube-csatornáiról)

Kóródi Tamás videocastjében sok tartalék van még, több ötlet indult el párhuzamosan, gyakran azt az emberi oldalt is felmutatva, amivel a sanyarú helyzetben lévő utcazenészekre is felhívja a figyelmet. Ez a Youtube-csatorna a zenei élet közepéről igyekszik tudósítani, szórakoztatni, művelni egy nagyon helyén lévő fiatalember szemléletmódján keresztül.Tovább

Gergics Enikő
Ember és utánzatai

(Pisztácia és mogyoró [Werner Schwab: Népirtás, avagy nem funkcionál a májam], r.: Zsótér Sándor, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, febr. 9.)

A Pisztácia és mogyoró az osztrák eredetit követve Népirtás, avagy nem funkcionál a májam névre hallgatott Szajbély Mihály fordításában; a címcserét illetően úgy tűnik, inkább a cím van azért a jelenetért, amely csattanószerűen megmagyarázza, és nem fordítva. Az eredeti cím bizarr volta sokkal közelebbi kapaszkodót kínál a nézőnek, az elpasztellesített Pisztácia és mogyoró cím alapján nehéz lesz felkészülni arra, hogy a darab központi motívuma a gyűlölet, és bár Zsótér Sándor rendezésében sokat tompít a látottakon az absztraháló ábrázolás, az emberi mocskosság témái között nemcsak alkoholizmus és emberölés akad, hanem vérfertőzés és szexuális abúzus is.Tovább

Fáy Miklós
Táncos léptű Stravinsky

(A Fesztiválzenekar Stravinsky-estje – Müpa, február 11.)

Aztán jött a Hegedűverseny, ami azt jelentette, hogy a szólista lendülete és ritmusa vitte magával a karmestert és a zenekart is, a közönséget pedig felszabadította ez a póztalan tehetségesség, a lazaság, hogy így is lehet Stravinskyt játszani, lassan száz évvel a művek születése után talán utolérhetjük önmagunkat. Kopatchinskaja két ráadása pedig fölszabadítólag hatott, és nem lehet független ettől, hogy a szünet után a Petruska bizonyos pillanataiban már föl is nevettek a nézőtéren. Tovább

Károlyi Csaba
A falloszról

(Értsünk szót, Parászka Boróka műsora, Marosvásárhelyi Rádió, február 8., www.marosvasarhelyiradio.ro)

A romániai közszolgálati rádió szerkesztő-műsorvezetője a legtermészetesebb módon keres föl a világban bárhol élő magyarokat, és úgy beszélget velük közéleti, kulturális témákról, hogy a beszélgetés pillanataiban a világ közepe Marosvásárhely. Ilyen elemi erejű közszolgálati beszélgetőműsor alig van már a mai magyar nyelvű rádiózásban.Tovább

Siba Antal
Helyettes büntetők

(Bpiautósok.hu)

A videót nézőből előjön az állat: kissé előre dől, és azt morogja, üsd már pofán! Szeretné látni, amint a büntetőfékező az ütéstől összerogy, és elterül az aszfalton. Nos, ez történik, a megfegyelmezett egy balhoroggal földre küldi azt, aki az imént még fegyelmezett, ő kissé rogyadozva föláll, valamit mond, aztán kap még egyet, alighanem nagyobbat, mint az első. Ebből is föláll, aztán többet már nem látni, eddig tart a film.Tovább

Visy Beatrix
„a tér és az idő humánredői”

Németh Zoltán: Tektonika. Kal­ligram Kiadó, Budapest, 2021, 160 oldal, 2590 Ft

A rétegek, a felszíni és a felszín alatti struktúrák, a tudat mélyfúrásai megképezik tehát e verseskönyv vertikális térbeliségét, mélységét. Ugyanakkor a hét ciklus által nemcsak tágas és tagolt szövegtér nyílik meg, a tér „valós” expanziója, a különböző idősíkoknak is köszönhetően, bejárhatóvá teszi a felszínt, a vidéket és a tájat. Elsősorban a történelmi Magyarország területe és a közép-európai régió kap részletesebb reflexiókat. A regionális tektonika műszerei e térség kulturális, művészeti és nyelvi kapcsolatait mérik be. A második ciklus „íróversei” kifejezetten egy-egy helyszínhez, városhoz kapcsolják a múltbeli alakokat, megmutatva, miként lehet hatással a hely, a felszíni forma, a térelrendezés egy adott alkotó gondolkodására, művészetére, és hogy egy hely hogyan formálódik, alakul az emberi jelenlét, a művészek, tudósok szellemisége által.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Deczki Sarolta
Ex libris

Jáchim Topol: Az Ördög műhelye
Pavel Brycz: A pátriárkák letűnt dicsősége
Jan Novák: Betonszínű nagyapám
David Zabranský: Mindig más strandra vágyik

Huszár Ágnes
Egy rejtélyes jótevő

François Kersaudy: Himmler masszőre. Egy elfeledett embermentő története. Fordította Ádám Péter. Corvina Kiadó, Budapest, 2021, 359 oldal, 4990 Ft

Kersten elsősorban elfogott ellenállók szabadon bocsátását kérte. A kezelést sokszor egy lista átadásával kezdte, s csak akkor látott a masszírozáshoz, amikor a fájdalmaktól gyötört Himmler megígérte a nevezettek szabadon engedését. Kapcsolatuk jellegét jól mutatja ez az 1943 márciusában írott levél: „Mellékelten listát is küldök, három észt férfi, négy francia nő, tizenegy holland nő, két belga és három norvég férfi nevével. Arra kérem, késlekedés nélkül engedje szabadon őket” (152.).

Kersten tevékenysége kihívta Himmler ellenségeinek haragját. Élete veszélybe forgott, ezt bizonyítja Walter Schellenberg 1944 augusztusában küldött levele: „...ezek a körök megpróbálják Önt eltenni láb alól... Legyen magánál mindig tűzfegyver, ne bízzon ismeretlen emberekben” (207.).Tovább

Gregor Lilla
A „jelen diagnózisa”

Deczki Sarolta – Vásári Melinda (szerk.): Reáliák. A magyar próza jelene. Kijárat Kiadó, Budapest, 2021, 300 oldal, 3600 Ft

Nagyon változatos a tanulmányok módszertana, különböző utakon próbálnak kimutatni bizonyos tendenciákat vagy igyekeznek bemutatni egy-egy feltételezett tendencia megvalósulásait: a számítógépes adatelemzés adta lehetőségeket bevetve vizsgált Kitömött barbár és a Körkép antológiák prózáinak narratív trendjeit évtizedenként átfésülő tanulmány távolsági tekintetei mellett megjelennek egy-egy regényre koncentráló, hagyományosabb közeli olvasatok, illetve olyan csoportos vizsgálatok is, amelyek adott tematikus- és megszólalásmódbeli csomópontok köré rendeznek szövegeket. És ezek a csomópontok jelölik ki A magyar próza jelenének (ahogy az alcím mondja) főbb irányait, a „valóság” megközelítéseit: a közelmúlt történelme és az emberi test működései (betegség, szexualitás) rendre visszatérő témák, illetve gyakori beszédmódbeli sajátosság a regiszterváltogatás, a dokumentáló, archiváló igény és a társadalomkritikai szemlélet.Tovább

Gervai András
A Titanic hajóhídján

Zsindely Ferenc: Miniszter a frontvonalban. Zsindely Ferenc naplója.1941. február 25. – 1946. március 9. Szerkesztette, a bevezető tanulmányt és a jegyzeteket írta Szekér Nóra, ÁBTL – Kronosz Kiadó, Budapest, Pécs, 2021, 793 oldal, 6950 Ft

A gondosan szerkesztett, gazdag és fontos jegyzetanyaggal ellátott napló akkortól válik igazán izgalmassá, amikor végzetesen felpörögnek az események, amikor az ország a politikusai által választott út vége felé halad. Zsindely a megszállást „disznóságnak” nevezi (március 23.), szerinte abban, hogy „idáig kerültünk” Kállay Miklós „rövidlátó svihákságnak”, kétkulacsos-, és zsidókat „tutujgató” politikájának, Horthy mellette kitartó makacsságának nagy szerepe volt (március 19.) Április 20-án a deportálások kapcsán úgy véli, hogy a „kegyetlenkedés [...] a magyar néplélektől idegen”, három hét múlva azonban már kénytelen beismerni, hogy „megindult a lavina. A szadizmus felébredt. Hol fog megállni?”Tovább

Angyalosi Gergely
Levéltenger

Az ÉS könyve februárban – Főleg szeress. Albert Camus és Maria Casarès levelezése 1944–1959. Fordította Kamocsay Ildikó. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2021, 1213 oldal, 7999 Ft

A regényszerűséget a kapcsolat alakulásának dinamikája teremti meg. A partnerek gyakran reflektálnak korábbi önmagukra. „Gyerek voltam még” – írja Maria az első találkozásuk idejéről. „A bennem élő kis reménység nyomban elrendezett mindent: Francine és te gyakorlatilag különváltok, de a gyerekek miatt színleg házasok maradtok.” Négy évvel később ilyesfajta reményeket már nem táplál: világosan látja, hogy Camus nem fogja elhagyni Francine-t és az ikreket, még érte sem, akit „az Egyetlennek” nevez. Ezt a belátást azonban nem mindig tudja szelíd megadással fogadni. A hullámvölgyek időszakában nehéz pillanatokat él át. „Mivel nem vagyunk szabadok, a szívünk csak félig van nyitva, olyan, mint azok a kis sebek, amikről még eldönthetetlen, hogy gyógyulófélben vannak-e vagy halálosak.” 1950 áprilisára a szakítás rémképe is felmerül: „képtelen vagyok folytatni eddigi életünket, ha továbbra is egy másik asszonnyal kell osztoznom rajtad”. Közli Camus-vel, hogy visszaadja a szabadságát, és felszólítja, hogy felejtse el, ám hozzáteszi: „mindig megtalálsz, ha nagyon akarod”. Néhány nap múlva már máshogy látja a dolgokat.

I R O D A L O M

Hevesi Judit
És te jól alszol?

Molnár T. Eszter
A rovartanásznő ifjúkora

Molnár T. Eszter
Married Love

Molnár T. Eszter
Emlékavatás

Molnár T. Eszter
Képzelt előadás az Albert Einstein College-ban

Jenei Gyula
Termelési regények

Miről írhatna az író, ha nem a mindennapokról, amelyekben éppen boldogul, örül, kínlódik; ha nem közönséges kis helyzetekről, amelyek megesnek vele a lépcsőházban, utcán, pékségben, piacon, munkahelyen? Kikről írhatna, ha nem azokról, akiket ismer, akiket megfigyelhet itt-ott, akikhez viszonyulhat? Viszonyíthatja magát: termetét, hajszínét, habitusát, szerencséjét, mondatfűzését, okosságát, zenei ízlését, szabadságvágyát. Akikkel közös történetei vannak: családtagról, kollégáról, szomszédról, fecsegő fodrászról, hajléktalanról, olyanokról, akikkel nap mint nap találkozik, vagy akikbe néha belebotlik: szigorú jegyellenőrről, kedves hivatalnokról. Esetleg fordítva: barátságtalan tisztviselőről és mosolygós kalauznőről.Tovább

Nyirán Ferenc
Levelek Junilkának
(Első levél)

Kedvem támadt elénekelni a Long Tall Sally című nótát Paul McCartney hangján, úgyis ő a maga kedvence a négy liverpooli közül. De csaknem két évnek kellett eltelnie, mire – a munkakapcsolaton túli szigorúan szakmai párbeszédeken – ­szóba mertem elegyedni magával. Kellett ehhez az is, hogy egy közösségi oldalon elcsípjem néhány velem kapcsolatos incselkedő mondatát, amit barátnőjével, közös ismerősünkkel osztott meg. Így szereztem tudomást az egyetemi tanulmányairól, hogy bukott a gyakszin a tanári képesítés, de végül csak meglett az a bölcsészdiploma a második nyelvvizsgát követően, meg a PhD is.

Aztán eljött a pillanat, amikor tegeződni kezdtünk. Látja, most mégis magázom, ez valahogy jobban illik hozzánk. Maga gyakran élt a tegezés és a magázás váltakozó módszerével. Ha kényes, bizalmas téma vetődött fel közöttünk, magázódásra váltott.

Nem tudtam mire vélni, hogy munka után megkeresett a közösségi oldalon, sőt olykor munkaidőben is, ha az engedélyezett rövid szünetekben felnéztem ama oldalra, ahol időközben ismerősök lettünk. „Úgyis levadászlak, ha meglátlak itt!”, írta egyszer, amikor nem volt forgalma a jegypénztárban. Feldobtak ezek a pár perces üzenetváltások, utánuk mindig újult erővel vetettem be magam az analitikus könyvelés frontján a harmadik emeleti irodában, míg maga a földszinti kuckójában bérletezett.Tovább

Berta Ádám
Az Alpok túloldala

Szombat hajnalban indultak Budapestről, pár óra múlva már Szlovéniában autóztak, késő délelőtt átlépték az olasz határt. Innentől az északolasz pályán hajtottak, egy nagy síkságon. Időnként megálltak kávézni, süteményt ettek, teletankolták a kocsit. Délután négy körül értek az első alagúthoz, aztán egyre gyakrabban és egyre hosszabb alagutak következtek. Amikor fizetőkapuhoz közeledtek, próbálták megtippelni, hány eurót kell fizetni. Ha már régóta nem jött kapu, nagy számot mondtak, ha öt-tíz percen belül másodszor is kapuhoz értek, akkor csak egy-két euróra tippeltek. Általában minden második kapunál hajtottak be díjat, a fizető szakaszok elején kártyát kellett húzniuk, ami az úthasználat kezdetét rögzítette.

Az Alpokban, talán a harmadik alagútnál felszisszentek: negyvenhét eurót mutatott a kijelző. Tizenegy kilométer hosszan haladtak a hegy gyomrában. Reni mazsolát evett, néha ásított. A cipzáras táska és benne a holmijuk a csomagtartóban volt.Tovább

Istók Anna
Mindig ezek a politikusok

A szavak meztelensége lep meg. Azt hittem, nekem már nem lehet újat mondani, se tragikusat, se vidámat, hallottam már ezerféle sorsot, mind ugyanarról szólt, az önzésről. De-vel nem kezdünk mondatot, szólt a régi mondás nyelvtanóráról, te-vel meg nem szoktunk. Megfigyeltem, ha valaki kirak egy posztot a közösségi oldalára, mindegy, hol járt, kivel találkozott, mit evett, tíz hozzászólóból kilenc nem a képre reagál, hanem leírja, hogy amikor ő, hogy amit ő, ami neki, ami vele, érte, szerinte. A közösségi platformon nincs te, és nincs neked.

És akkor felteszed azt a kérdést rólam. Nem magadról. Rólam.Tovább

Kustos Júlia
Egy kagyló álma

Van egy régről maradt tudásunk arról, hogy milyen a parton lenni, ezért nem halunk meg rögtön. Hanem, mikor hosszú utunk véget ér, és egyszerre mindenféle zajok vesznek körül, csikorgás, zúgás, kiáltozás, izzadt férfiak egyetértő morgásai, az öröm hangjai, megérezzük magunkon, milyen a szél, amikor nem a vízzel sodródik felénk, megérezzük a tengerfenék hiányát. És egy pillanatig nem tudunk betelni a látvánnyal – hogy ami belül olyan dús és sötét, kívülről milyen könnyűnek tűnik. És hogy a nap és a felhők mind léteznek. Mostantól nem csak ötletünk van róla. Hetek sűrűsödnek abba a lengésbe a víz felett. Egy daru húzott a levegőre, és mi most csak lebegünk egy határon a túlvilágra menet.Tovább

Nagy Tímea
Családi leltár a halálról

Dédnagyapa pár nappal azután halt meg, hogy meglátta rólam az első fényképet. Sokáig azt hittem, azért, mert híresen csúnya újszülött voltam. A sötét szobában csak a lepedő és a takarók világítanak, párnákkal megemelt fej, a szétterített fényképek a mellkasán, mióta az eszemet tudom, mindig így képzelem el. A dédi pedig nem sokkal azután távozott, hogy a hűtőből eltűnt egy egész doboz vajkrém, legalábbis ezt apai nagymamám mesélte, ezután mindig azt hittem, hogy a vajkrémekben van valami halálos, hatéves lehettem akkor. Anyai dédnagymamám, erdélyi szépségkirálynő egykor, gyönyörű fekete-fehér kép róla a mindenes szobában, a vályogföldes pöttöm házban, akkor kezdett először meghalni, amikor eltévedt a boltból hazafelé menet. Amikor otthonba került, egy nyár alatt elkorhadt az évszázados diófa a kertben. Szépiatónusú összepöndörödött levelek a hinta alatt az emlékeimben. Apai nagyapám végzetes kimenetelű szívműtétje után csőtörés lett, mire hazaért nagymamám, az egész földszintet elmosta a víz.Tovább

Hevesi Judit
Elbocsátás

HOVÁ VEZETI ORBÁN HAZÁNKAT? – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.02.17.


A TARTALOMBÓL:

– Orbán már nem tud megújulni – Holoda Attila rezsicsökkentésről, atomenergiáról és ellenzéki programról. Interjú

– Hová vezeti Orbán hazánkat? – Fenntarthatatlan a gazdasági helyzet. Sodródunk Keletre, Oroszország és Kína trójai falova vagyunk az unióban, ahol ezt nem sokáig tűrik már. Interjú Bod Péter Ákossal és Bojár Gáborral, az Egységben Magyarországért gazdasági tanácsadóival

– Tartották a lépést a Fidesszel, de langyos a kampány – „Látszik, hogy mindkét oldal hajt a másik szavazóira”. Ember Zoltánt, az Iránytű Intézet ügyvezetőjét és Pulai Andrást, a Publicus Intézet ügyvezetőjét kérdeztük a kampány kezdetéről

– Ördöge lehet az ellenzéknek – Szombathelyen nagy csata várható: város-falu ellentét, pénz, szociális kérdések. Választási riport

– Harminc év múlva zárulhat be a körgyűrű – A választások előtt a kormány leporolta az M0 északi szakaszának 4 évig jegelt tervét

– Sztrájk: a lehetetlen küldetés – A kormány kénye-kedve szerint alkothat jogszabályokat annak érdekében, hogy értelmetlenné tegye a munkabeszüntetést

– Cégtemetőben kötöttek ki a képviselőjelölt vállalkozásai – Költségvetési csalás miatt folyik a nyomozás az ügyben, a DK-s politikus „segítője” közel egy évig előzetesben volt

– Alig több, mint másfél kilóval a határ felett – Nem fizeti ki az állam az 5 éves SMA-s fiú kezelését, csak az adományozók segíthetnek

– A jaszi vonat eddig valahogy mindig megúszta – A Vámosgyörktől Szolnokig húzódó, 86-os számú mellékvonalon végighaladó járat egy és háromnegyed óra alatt döcög keresztül a Jászságon. Riport

– „Aki itt háborúról akar beszélni, az nem normális” – Kárpátaljai magyarokat kérdeztünk arról, hogy az orosz–ukrán konfliktus újbóli kiéleződése hogyan hat az életükre

– Külügyi slágerlista, avagy TOP 10+1 – Külpolitikai elemzősorozatunk 2. része

– Töltény a borítékban – Hatalmas balhé a parlamentben a védelmi megállapodás miatt . Atomfegyver-arzenál lesz Szlovákia?

– Fiának nyitna utat a türkmén diktátor – Elgondolkodtatták a kazah események Gurbanguli Berdimuhamedovot, aki a dinasztikus utódlás érdekében inkább lemond a posztjáról

– Jönnek a lutheránusok! – Győri László költő József Attiláról, a Békemenetre írt versről és a visszautasított érdemrendről. Interjű

– Tervek és tájsebek – A Főmterv archívumának képeivel bővült nemrég a Fortepan gyűjteménye, a képeken a Rákosi-korszak, majd a Kádár-rendszer Budapestje elevenedik meg

– Szaglástalanság – Bár más megfázásnál is csökken a szagérzékelés, teljesen a covid előtt nagyon ritkán szűnt meg. És most már kezdjük érteni, hogy miért van ez

– Benes élt, él és élni fog – Százával veszik el a magyaroktól a földeket és az erdőket a régi törvényre hivatkozva; a politika közeli szlovák ügyvéd degeszre keresi magát; amikor pedig a sajtó elkezd foglalkozni az üggyel, a helyi magyar politikusok is észbe kapnak és sajtótájékoztatót tartanak

– A jég fogságában – Újabb expedíció indul egy jégtörő hajóval, hogy felkutassák a brit Antarktisz-felfedező, Ernest Shackleton szerencsétlenül járt hajója, az Endurance roncsait

– „Ő soha nem akart tetszeni” – Mennyire része a köztudatnak a száz éve született Nemes Nagy Ágnes? Hogyan hat ma a költőnő összetett, olykor nehéznek ható poétikája? Erre is kerestük a választ Kulcsár-Szabó Ernővel, Kustos Júliával és Ughy Szabinával, illetve egy nemrég megjelent könyv segítségével

– Nemzeti ügy – A megújult Gundel

– Hol van a tavalyi hó? – Ma már az okoz zavart a téli olimpián, ha havazik. Alig marad olyan helyszín a világon, ahol természetes körülmények között tarthatják meg a játékokat

Publicisztika:
– Szabó Antal: Hinta-palinta, avagy a NER külpolitikája – Nernia krónikája
– Dévényi István: A tiszta tizenkettő
– Gulyás Balázs: Térdre, imához! – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Lányi András: Amiről nem szól a választási kampány
– Szerető Szabolcs: Méltó, tehát esélytelen – Álláspont
– Verebes István: Így irtok én
– Kalmár Benedek: Dominóhatás
– Nagy Attila Tibor: A tanársztrájk elfojtása – Ítélet Orbán felett
– Makrai Sonja: Sercli és a hársfa illata – Alexander Brody emlékére
– Gazda Albert: Schupfnudli – Beszökött az ősz
– Híd Jenő rajzol: A nagy párbaj
– Szenczi Tóth Károly: Vendéglő – Pár perc próza
– Pethő Tibor: Paráink – Ószleng
– Szabó Antal: Nagyerdő, kis közönség – Szotyola
– Puzsér Róbert: Szakmai profizmus vagy emberi szavahihetőség?
– Marabu: Mir Miru

Kritika:
– Beszippantó valóság – Jánoki-Kis Viktória: Átlépsz velem a víz fölött
– Nincs sürgetőbb a naiv kérdéseknél – Wislawa Szymborska: A növények hallgatása
– Zene van – Csángálló: Hálandár
– Kocsmai elmebajnokság – Keresztes Bianka: Kvíz az életem

Budai Hang melléklet

 Lehozzák a csillagokat – Mi a közös Semjén Zsoltban, Angelina Jolie-ban és a leendő űrhajósokban? Bármilyen meglepő, a Rózsadomb alatt húzódó Molnár János-barlang kellemes termálvize. A II. kerületi fokozottan védett természeti csodát a tervek szerint asztronauták kiképzésére használnák, a magyar innováció sikertörténet lehetett volna, de aztán jött a NER

– Paradicsomnak látszó tárgy – Karalyos Gábor a vegán fejesugrásról, a mesebeli Csúcshegyről és az elhagyott komfortzónáról. Interjú

– Az iskola, ahol nincs csengő – A II. kerületi Fürkész Suli az állami szabályozási kereteken belül nyújt alternatív oktatást. Olyan képességekkel ruháznák fel a gyerekeket, amelyekre 10–20 év múlva lehet szükségük

– Nem bírják a terhelést – A budai kerületek útjai képtelenek kiszolgálni az agglomeráció forgalmát

 „Nem az ízlésről, a demokráciáról szól” – Engedély nélkül, rohamtempóban bontatta le a jegybank alapítványa a szakma által kiemelkedő értéknek ítélt egykori Diplomata-házat a Várban

– Attrakció vagy közérdek? – Tovább késnek a Gellért-hegyi sikló építésével. A főváros és a kerület ellenzi a tervet, a beruházó bízik a párbeszédben

– Torkon akadt falatnyi történelem – Hogy miért írt keveset Göncz Árpád és miért fordított sokat?

– „Hajrá, kerület!” – 150 éves a szervezett sportélet Óbudán, és 135 éve alakult a legendás helyi egyesület, a III. kerületi TVE

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2022.02.16.


A SZERK.


A SZERK.
Rendeleti útra ment

Lapzártánkig harminckét pedagógus tiltakozott a polgári engedetlenség eszközével a tanárok sztrájkjogának kiüresítése ellen. Hétfőn a kőbányai Szent László Gimnázium tizenkét tanára, kedden a Kölcsey Ferenc Gimnázium húsz pedagógusa tagadta meg egy-egy napra a munka felvételét, és Tóth Viktor, az egyik Szent László-s tiltakozó nyilatkozata alapján várható, hogy a napokban további fővárosi intézmények csatlakoznak az akcióhoz.

A SZERK.
Milyen kár!

Az ellenzéki összefogás pártjai a múlt héten úgy döntöttek, hogy Róna Pétert, az ősz gazdasági jogászt terjesztik fel köztársasági elnöknek. Március 10-én, mielőtt az Országgyűlés megválasztja a Fidesz jelöltjét, ő fogja 15 percben felvázolni credóját és vízióját a jobb életről és a jobb Magyarországról, s e beszéd a körülmények kényszerítő erejénél fogva nem bír más lenni, mint az egyesült ellenzék credója és víziója.

A SZERK.
„Sem álláspontom, sem véleményem”

Okkal várhatott a magyar nyelvtudomány iránt érdeklődő közönség kétszeres ünneplést 2022 elejére. 1872 januárjában, tehát 150 esztendővel ezelőtt jelent meg első alkalommal, és azóta is a szakma alapvetésének tekinthető a Magyar Nyelvőr című folyóirat; és a legismertebb hazai nyelvész, Grétsy László – a Nyelvőr szerkesztőbizottsági tagja – február 13-án lett 90 éves.

PUBLICISZTIKA

BERLINGER EDINA
Jelek a szőnyeg alól
Vállalati katasztrófák nyomában: mit köszönhetünk a szabad sajtónak?

Belső és külső csalás, munkakörnyezeti kár­okozás, helytelen üzletvitel, eszközök fizikai károsodása, üzemi környezetszennyezés, rendszerleállás – összefoglaló néven az efféle eseményeket nevezzük „vállalati működési károknak”.

EGOTRIP

EGOTRIP
Sajó László: Öt és feles

J mint jelszó (A futball ábécéje)

KÜLPOL

INTERJÚ
„Ha háború lesz, az nem lesz kicsi”
Rácz András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa

Lesz-e háború Ukrajnában, és ha lesz, mekkora? Mire képes az ukrán hadsereg, és mi várható az orosz erőktől? Miért most eszkalálódott az orosz–ukrán konfliktus, és van-e bármi esély arra, hogy a diplomáciai tárgyalások megoldáshoz vezetnek?

BELPOL

A BIZONYTALAN SZAVAZÓKRA MEGY RÁ A FIDESZ KAMPÁNYA
Gyurcsány!

A brutális erőforrásfölény és az ellenzék tétovasága is szerepet játszik abban, hogy a Fidesznek sikerült jobban a 2022-es kampány felvezetése. A kormány ettől még nehezebb helyzetben van, mint az előző két választáson.

INTERJÚ
„Az emberek lelkesek és tettre készek”
Kovács Imre és Müller Péter (20k22) az ellenzéki szavazatszámlálók toborzásáról és felkészítéséről

Már több mint húszezren jelentkeztek ellenzéki szavazatszámlálónak a 20k22 nevű projekt keretein belül. A jelentkezők felkészítéséről és a választási csalás különböző formáiról a két alapítóval beszélgettünk.

ELLENZÉKI AKTIVISTÁKKAL A SOMOGYI SZEGÉNYSÉGBEN
„Az Anita itt lakott”

A balatoni luxusszállodáktól nem messze, az autópályán túl, ahol az igazi somogyi szegénység dúl, önkéntesek hordják az ellenzéki jelölt újságjait, szórólapjait. Aktivistákat kísértünk a lehetetlennek látszó feladatra. A fideszes sikerpropagandát mindenben cáfolja a tapasztalat.

FIDESZES CSÉPEL FIDESZEST CSEPELEN
Mindenük a sport

Többször is egymásnak esett a Facebookon Borbély Lénárd csepeli polgármester és Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő az elmúlt években. A kettejük közötti feszültség és a rezsibiztos helyben népszerűtlen nyomulása javítja az alapból is esélyes ellenzéki jelölt esélyeit.

KÖNYV

AKIHEZ HAZAJÁRT JUHÁSZ GYULA ÉS JÓZSEF ATTILA IS
Magyarból jeles

Az első világháború előtt köztársaságpárti szervezkedés miatt fogházba csukták Espersit Jánost, a Tanácsköztársaság alatt viszont internálták, mert nem volt kommunista. Az ötvenkét évesen meghalt makói ügyvéd élete azt is bizonyítja, ahhoz, hogy valaki jó mecénás legyen, elsősorban nem pénz kell.

INTERJÚ
„Néha kicsit okoskodunk”
Linn Skåber író, színésznő

A generációs sztorigyűjteményeivel nevet szerző norvég írót hazájában elsősorban színművészként és tévés személyiségként ismerték korábban. Most e kötetek kapcsán beszélgettünk vele az életük nagy kalandjára váró nyolcvanasokról, a sötét téli fél év okozta magányról, és az ateisták álmairól.

KRITIKA

KÖNYV
Frankofón Afrika
Lángh Júlia: Hamuban sült manióka

A bamakói (Mali) Ballaké Sissoko, aki korán játszik, együtt lép fel Vincent Segal francia csellóművésszel, és nagyon finom kamarazenét produkálnak. Nagy József koreográfus legutóbbi előadásában, az Ommában nyolc afrikai táncos lép színpadra; Bartuc Gabriella azt írta erről, hogy visszamegyünk velük a kezdetekhez, „a tánc, a ritmus, az élet forrásához”, a legalapvetőbb dolgokhoz, amelyeken keresztül a legbonyolultabbak is megérthetők.

KÖNYV
Nagy levegőt vesz
Miranda Cowley Heller: Papírpalota

A Papírpalota olyan, mint mifelénk egy örökölt mártélyi nyaraló. El lehetett tölteni benne a nyár néhány hetét, aztán lezárták tavaszig. Mihelyt elkészült, már pusztulni kezdett: a papírból préselt elemekbe egerek fészkeltek, de ez az enyészet kiszámítható, szerethető.

LEMEZ
Ha jön a péntek
The Weeknd: Dawn FM

A popzenében a befutottság egyik legbiztosabb jele, ha alig találni embert, aki néhány hang után ne ismerné a fel az énekes hangját, vagy legalább néhány megaslágerét. Nos, Abel Makkonen Tesfaye, művésznevén The Weeknd jó ideje elérte már ezt a státuszt. Másnak talán a mennyország, de számára (ahogy azt új lemezének dramaturgiája is sugallja) csupán a purgatórium, és csak találgathatjuk, merre vezet innen az útja.

FILM
Matrózból polgármester
Jellystone

Amikor 2008-ban bemutatták a Kis Vuk című egész estés produkciót, mindenki sejtette az alkotók szándékát. Ám a bemutatót követően kiderült, hogy a Gát György producer nevével fémjelzett film ennél is rosszabb: kizárólag a pofátlan haszonszerzés jegyében született, amit azonban nem csak a kritikusok, de a nézők is a magyar animáció legnagyobb szégyenének tartanak.

FILM
A jó öreg gépem
Jean-Pierre Jeunet: Bigbug

Legutóbb 2013-ban, a T. S. Spivet különös utazása című filmmel hallatott magáról Jean-Pierre Jeunet. Most viszont mindjárt két szorongásától is mozgóképes öngyógyítás útján igyekszik szabadulni.

TÁNC
Az érdekes Vazul
Apró, véres balladák

Horváth Csaba rendező és koreográfus fizikai színházában nem szokatlan dolog, hogy élő zenére mozdulnak az extra táncos adottságokkal bíró színészek, miként az sem, hogy olyan szerzőket adaptálnak a saját expresszív színházi világukra, akiknek kiválasztása legalábbis nem magától értetődő.

SZÍNHÁZ
A bőr alatt
Matei Vișniec: III. Richárd betiltva

A széken Vszevolod Emiljevics Mejerhold (Mucsi Zoltán) ül, mintha félholtra lenne verve. Félhomály, a háttérben rovátkákkal teli fekete ajtók, egy börtönhelyszín érzete. A díszlettervező (Cziegler Balázs) minimalista jelzései is elégnek bizonyulnak a borzongáshoz.

KIÁLLÍTÁS
Magánügy
Örökségünk – Válogatás a Balázs–Dénes-gyűjteményből

A Q Contemporary az elmúlt év frissen nyílt kortárs képzőművészeti helyszínei közül kétségkívül a legimpozánsabb. Eddigi kiállításaik alapján elmondható, hogy a hely semmiképp nem kizárólag a magasabb társadalmi osztályokat kiszolgáló Andrássy úti reprezentációs színtér szeretne lenni, sőt.

ZENE

INTERJÚ
„Már régen nem”
Tony Lakatos dzsesszzenész

A februári Cziffra Fesztiválon harmadmagával improvizációs koncerten lép fel, majd a Magyar Zene Házában is hallhatjuk. A családjában nem örökítette tovább a zenészhagyományt, de ő maga dúskál a felkérésekben, a világ minden tájára hívják.

MI A KOTTA?
Künn a zivatarba

Klasszikus zenei programajánló a 2022/7. hétre

KÉPZŐMŰVÉSZET

RÉS A PRÉSEN
„Izgalmas dolgok”

Dohnál Szonja galériavezető, főkurátor

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Kántor Péter: Elegendő ok

„Messziről jön a vers, és hirtelen töri rád az ajtót.”

VISSZHANG: FILM
Fabian – A vég kezdete

Erich Kästner egyetlen az ún. ifjúsági kategóriába nem sorolható regénye szatíra volna

VISSZHANG: FILM
Jöjj vissza hozzám

Néhány évvel ezelőtt az ilyesfajta „szerezzük vissza exeinket, s közben jöjjünk rá, hogy mi is összeillünk” típusú romkomok a biztos bevétel tudatában, A listás szereposztással még havi rendszerességgel érkeztek a mozikba.

VISSZHANG: FILM
Uncharted

Ötmilliárd dollár!

VISSZHANG: FILM
Bowie: The Man Who Changed the World

Amikor 2016 elején David Bowie meghalt, a Föld egyszerre 7 milliárd Bowie-rajongó bolygójává vált.

VISSZHANG: MUSICAL
Veszedelmes viszonyok

Kovács Adrián megírta a maga Don Giovanniját – Pierre Choderlos de Laclos levélregénye nyomán.

VISSZHANG: LEMEZ
Aimi Kobayashi: Chopin – Preludes, Piano Works

Mi különbözteti meg a kifogástalan teljesítményt a jelentős művészettől?

VISSZHANG: KONCERT
Aga Zaryan

Aga Zaryan a Müpa Jazz Showcase zárókoncertjén megmutatta, hogy milyen fontos a szövegválasztás.

FILM

TÉVÉSMACI
Katona róka

Amikor Sztupa és Troché járták a végtelent, könnyen ment volna minden, ha nem kell áthaladni azon a rohadt metszésponton.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/7.

Rövid hírek: A kis herceg, David Hockney, Edvard Munch

Egy hét tudomány 2022/7.

Rövid hírek: égbolt, tüdő, gyík, Mambawakale ruhuhu

Szüret 2022/7.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LÉLEK


MIT TUDNAK A VAKVEZETŐ KUTYÁK?
Keresd a kólát!

Tízszer annyi vakvezető kutyára lenne szükség Magyarországon, mint amennyi dolgozik, pedig ma már nem egyetlen iskola foglalkozik a képzésükkel. Azt nem tudhatják, melyik közlekedési lámpát kell figyelniük, de tényleg vannak rendkívüli képességeik.

TUDOMÁNY


MI AZ A KILLWARE?
Gyilkos kódok

A hálózatra kötött, távvezérelhető berendezéseink magukban rejtik a veszélyt, hogy valaki távolról átveszi felettük az uralmat. Minél komolyabb rendszerek távszabályozásáért felelősek az eszközök, annál nagyobb kárt tudnak okozni a támadók. Egy-egy kritikus rendszer hirtelen kiesése emberhalálhoz vezethet.

A MESTERSÉGES CSAPADÉK ÁRA
Hóban, rosszban

A pekingi olimpia agyonhóágyúzott sportpályáit látva felvetődik a kérdés, hogy mekkora a környezeti terhe a mesterséges havazásnak.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Piros narancs

Karmazsinpiros narancspuding

ÉTEL, HORDÓ
Im-oon

Thai ételek a Klauzál téren