2019. március 2., szombat

PUZSÉR ERKÖLCSI FORRADALMA: EGY MEGBUNDÁZOTT MECCSEN AZ ELLENFÉL MEZÉBEN JÁTSZIK - AZ ÚJ SCHMUCK ANDOR

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2019.03.02.


Azzal, hogy Puzsér Róbert pénteken deklaráltan is elindította a főpolgármester-jelölti kampányát, alighanem 2 dolog is biztossá vált:

- a celeb elindul az őszi választáson;
- Tarlós István marad a főpolgármester.

Az első állítás már korábban borítékolható volt. Először akkor, amikor az LMP - Ungár Péter - beállt mögé. Azután meg akkor, amikor Puzsér közölte, nem vesz részt az ellenzéki előválasztáson, csak annak második fordulójában.

Erről még egy megállapodást is aláírt, amit első pillanatban láthatóan esze ágában nem volt betartani. Azóta csak az alkalmat keresi, hogy valami hihető indokkal léphessen vissza.
Puzsérnak ugyanis mindenképpen el kell indulnia a választáson, 
mert különben kétségessé válik, hogy Tarlós maradhat a főpolgármester.

Eleve, ha Tarlós nem indul, nem is lett volna közvetlen főpolgármester-választás - ezt ő maga is elismerte néhány interjúban. A tavaszi választási eredmények megmutatták: Budapesten sima többségben vannak az ellenzéki szavazók, tavasszal minden körzetet elvihettek volna a Fidesz elől, ha az ellenzéki pártok hajlandók megegyezni, és egyetlen jelöltet állítani.

Ősszel ugyanez lesz a helyzet: ha az ellenzék megállapodik, a Fidesz veszít, ha nem, a Fidesz nyer.

Ez éppen úgy igaz a kerületekre, mint a fővárosra. Orbán számára ezért még a Közgyűlés által választott főpolgármester sem volt igazán jó megoldás, mert mi van, ha a testületben - a kerületi polgármester-választások eredményeképp - ellenzéki többség létre. Minden kerületbe nem lehet elküldeni Kubatovot.

A Fidesznek tehát az kellett, hogy:

- Tarlós induljon bármi áron, mert ő népszerűbb a Fidesznél;
- az ellenzéki szavazatok egynél több induló között oszoljanak meg.
Ez Puzsér szerepe,

akit egy pénteki interjúban még a jelenlegi főpolgármester is próbált belehergelni az indulásba:...

VIP-PÁHOLYOK, TAO ÉS POLITIKAI KINEVEZETTEK, AVAGY GONDOLATOK A SPORTFINANSZÍROZÁSRÓL

MAGYAR HANG 
Szerző: MUSZBEK MIHÁLY
2019.03.02.


Hatalmas meglepetést okozott úgy a színházak, mint a sportegyesületeknél és a sportági szakszövetségeknél a kormány decemberi intézkedése, amely megszüntette az évi 38 milliárd forintos kulturális, valamint 50 milliárd forinttal csökkentette a sporttaót. Sokak szerint ez csak az első lépés afelé, hogy a közpénzt teljesen kivonják a sport és az alternatív színházi kultúra területéről. Ugyanakkor hallani olyan véleményeket is, hogy ez csak látszatintézkedés, más csatornákon a közpénz visszatalál oda, ahonnan most formálisan elvették.

Talán ez utóbbi hangok miatt maradt el a józan ésszel elvárható szakmai közfelháborodás. A színházi vezetők abban reménykedtek, hogy az állam más forrásból pótolja a kiesett bevételt, míg a jellemzően Fidesz-szimpatizáns sportvezetés „helyes” válaszát a Nemzeti Sport főszerkesztője fogalmazta meg, aki vezércikkben magyarázta, sőt üdvözölte azt az intézkedést, amely egyik percről a másikra elvonta a látványsporti finanszírozás közel harmadát.

Ez után nagy csönd lett, majd február 7-én a kormány bejelentette: a sporttao 2019. évi keretét mégsem csökkenti, sőt 125 milliárd forintra növeli. Az intézkedés magyarázataként mindössze annyi hangzott el, hogy Orbán Viktor találkozott a látványsportágak vezetőivel. Az elmúlt hetek elkapkodott és egymásnak ellentmondó kormányzati intézkedései mintha azt jeleznék, az állami sportirányítás keresi az utat a hogyan továbbot illetően. Talán segítségükre lesz ez a rövid szakmai áttekintés:...

A TÚLÉLÉS SINCS MEGÍGÉRVE - INTERJÚ ZOLTÁN GÁBORRAL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÖVESDI PÉTER
2019.03.02.


„Én is utálnám, ha kötelező olvasmány lennék” – mondja Zoltán Gábor, aki a korszak történetének két legmegrázóbb és legigazabb könyvét írta meg. A 2016-ban megjelent Orgia tűpontosan ábrázolja 1944–45 telének tragédiáját, a nyilasok ámokfutását, az áldozatok szenvedését és a cinkosok félrenézését. Egy évvel később írott esszéregényéből, a Szomszédból pedig megtudtam, amit egyébként mindig is sejtettem: sokkal veszélyesebb a szomszéd, mint az idegen katona, mert ő a bőre alatt viseli az egyenruháját. Ma is.

A Szomszédban azt írja, lejárta az utat a Városmajortól az óbudai téglagyárig. Úgy gondolta, nem elég a tudás, a tapasztalás is kell az áldozatok szenvedésének megértéséhez? 

 Az Orgia előtt általában saját élményekből dolgoztam, nehezen is tudtam elképzelni, hogyan megy az, amikor valaki történelmi forrásokból dolgozik. Hogy az hogy válik személyessé. Ehhez a munkához sem úgy kezdtem neki, hogy mindenfélét elolvasok, kutatok, és abból összeáll, hanem hogy felidézem a saját gyerekkoromat, fiatalkoromat, és ezt megtámogatom olyan anyagokkal, amiket hozzá lehet olvasni. De aztán kiderült, hogy nincs összegyűjtve, nincs minden leírva, amit tudni lehet vagy tudni érdemes arról, mi történt 1944–45 telén a Városmajorban, miket műveltek ott a nyilasok meg a többiek. Egyszer csak azt vettem észre, hogy levéltárakban ülök, forrásokat hajszolok és jegyzetelek. Kezdtek gyűlni az adatok, a történetek, mindegyik azokhoz a házakhoz kapcsolódott, amik között nap mint nap járkáltam. Utcanevek és házszámok kaptak új, másféle jelentést, mint ami addig társult hozzájuk. Akkor kezdtem sétálni, fényképezni a házakat, olvasni a névtáblákat, amelyek néha a mai napig ugyanazok, mint akkor voltak. Akkoriban jöttem rá, mennyit számít a távolság. Amikor végigvezetik az embereket az egykori lakóhelyüktől a pártházba vagy a sváb-hegyi Gestapo-épülettől a Duna-partra. Még ha a körülmények mások is, azzal, hogy végigjárom ezt az utat, megtudom, mi az ott végigmenni. Nem árt tudni, nem árt látni, hogy mi mellett haladnak el. Érdekes, ez most leleplező, az előbb jelen időre váltottam, számomra jelenné vált ez a dolog. Hogy mi történik azokkal az emberekkel, akiket kiemelnek az életük keretei közül, bevisznek egy nyilasházba, megkínoznak, aztán viszik a téglagyárba, deportálják, Dunába lövik. 

Mi adta a bátorságot ahhoz, hogy valódi nevükön nevezze a szereplőit? 

Ez szakmai kérdés volt. Évekig kutattam ezt az anyagot, és közben ezernyi név, adat, életút került elém. Ekkor szembesültem azzal, milyen sokat elárul valakiről a puszta neve. A származásáról, a kapcsolatrendszeréről, az életútjáról. És ezt nem tudtam volna reprodukálni, helyettesíteni valami kitalált névvel. 

Mégis különbséget tett a nyilasok és az áldozataik között. Utóbbiaknál megváltoztatta a neveket. 

 Az áldozatoknál megváltoztattam a neveket akkor is, ha ez hátrányára vált a szövegnek, mégpedig azért, mert Vas István szavával élve, amit az egyik akkoriban írt versében használt: az ő haláluk szégyenhalálvolt. Nem egyszerűen megölték, hanem előtte a legváltozatosabb módokon megszégyenítették őket. Ha én felidézem valakinek a borzalmas, szégyenteljes sorsát, és ott van a neve is, akkor tulajdonképpen megismétlem azt a kínzást, amiben egykor része volt. Nem köthetem ezt össze. Az elkövetők viszont szabad akaratukból tették, amit tettek. Dönthettek volna úgy is, hogy ezt nem csinálják. A lehetséges rizikók között az is ott volt, hogy az utókor nem áldó imádság között fogja szent neveiket elmondani, hanem akként, amik voltak. Kínzókként, tolvajokként, gyilkosokként. Én ott éltem, és ma is ott élek a Városmajorban, és így utólag visszagondolva, mindig volt bennem valami rossz érzés, egy ködös sejtés el nem mesélt történetekről. Aztán Lábass Endre, aki nagyon sokat tud a budapesti házakról, egyszer hallotta, hogy hol lakom, és azt mondta, hogy nagyon nem szereti azt a környéket. Hogy rettenetes dolgok történtek ott. Egyre jobban rám nehezedett ez az egész, és úgy gondoltam, rendben van, akkor már a konkrét tudás jobb, mint a homályos utalgatások. Így aktív résztvevővé válok, nem hagyom, hogy körüllengjenek a múlt árnyai. Úgyhogy most már annak a megtisztító, felszabadító hatását érzem, hogy tudom a dolgokat, feltárulnak előttem az összefüggések...

A HIVATALOS ÖSSZEG TÍZSZERESÉVEL TÁMOGATJUK VALÓJÁBAN A DEBRECENI BMW-GYÁRAT

G7
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2019.03.01.


Múlt pénteken jelentős összeget, közel 34 milliárd forintot csoportosított át egy kormányhatározat a leendő BMW-gyárnak helyet adó debreceni északnyugati gazdasági övezet kialakítására. Mivel ennek nagyobb része önkormányzati feladatok ellátására megy, küldtem néhány kérdést a polgármesteri kabinetnek az összeg felhasználásáról.

A válaszból kiderült, hogy a múlt hét pénteki dokumentum egy tavaly novemberi kormányhatározattal* együtt értelmezhető, amely a gazdasági övezet kialakítása céljából 127,8 milliárd forint biztosításáról döntött. Ekkor határoztak arról is, hogy melyek azok a beruházások, amelyeket az állam, és amelyek azok, melyeket az önkormányzat valósít meg. A múlt heti kormánydöntés az önkormányzat számára meghatározott feladatok megvalósításához szükséges forrás biztosításáról szól.

Az önkormányzat válasza kitért arra is, hogy a teljes (állami és önkormányzati) csomag keretében többek között olyan új közcélú beruházások valósulnak meg, mint az M35-ös autópályán létesülő új lehajtó Debrecen-Józsánál, a 33-as főút bővítése Debrecen határában, a 108-as vasútvonal villamosítása Balmazújváros irányába, valamint az ipari park kialakításához is szükséges közműfejlesztések. Ezek a beruházások a debreceniek mindennapi életét is megkönnyítik – tette hozzá az önkormányzat.

Ez valamilyen mértékben biztosan így van, de érdemes megvizsgálni a csomag tartalmát olyan szempontból, hogy vajon a BMW-gyár nélkül is végrehajtotta volna-e az adott fejlesztéseket az állam és az önkormányzat. Mert ha nem, akkor igazából ezeknek a költségeit is hozzá kell írni a beruházás papíron 12,4 milliárd forintos állami támogatásához...

A DUPLA-HAZUDOZÁS SZISZTÉMÁJA

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.03.02.


...Ma a Fidesz azt és úgy tesz, ahogy akar, nincs aki itthon szembe tudjon vele szállni, nincs aki a nyilvánvalónak tetsző törvénysértéseket számonkérje rajta, netán szankcionálja. Ha nem lennénk elszenvedői ennek a rendszernek, azt mondanám: teljesen szürreális az a politikai világ, amelyben élünk, és amelyre a rendszerváltozás után egyáltalán nem számítottunk.

Elég, ha arra utalok, hogy Kövér László kedve szerint büntetgeti az ellenzéki politikusokat a parlamentben, ugyanakkor a szombathelyi Fidesz barikádot emel a közgyűlés helyszínének ajtajába, pusztán azért, mert kisebbségbe került. De az is szimptomatikus, – maradva Szombathelynél, csak hogy aktuális példát említsünk -, hogy a közgyűlés fideszes tagjai nem mernek addig döntést hozni, amíg a párt erős embere, Hende Csaba meg nem érkezik a helyszínre.

Akár az ÁSZ-ról, akár a szombathelyi kormánypártról beszélünk, de akárhány példát említhetnénk, mindenütt azt látjuk, hogy a dolgok a ’60-as, ’70-es évek pártállami rendszerét idézik, mindenhol a központi irányítás utasításait hajtják végre. A nagy különbség persze az, hogy ma mindezt egy nemzetközi integráció’, azaz az Európai Unió tagjaként tesszük, a valódi demokrácia hitében, míg azokban az években ugyan szintén demokráciát hirdettek, de mindenki tudta mit jelent a szovjet-zóna tagjának lenni; nem lehetett kilógni a sorból. Most viszont pontosan azt tesszük: szembe megyünk az európai közösség értékeivel.

Sokszor hittük azt, az Orbán rezsim működése és kiteljesedése során, hogy ezt már nem fogja eltűrni az Unió, de mindig csalódnunk kellett. A közösség rövidtávú politikai érdekei mindig fontosabbnak bizonyultak az elveknél, vagyis a Fidesz erős jelenléte, a magas létszáma a Néppárt frakciójában meghatározóbb érv volt, mint a jogállam lebontása Magyarországon.

Most látszólag fordul a helyzet: az a plakátkampány, amellyel a Bizottság elnökét tűzték pellengérre, minden eddiginél erősebb visszatetszést, és visszavágási vágyat ébresztett az Unió vezetőiben. Mégis: óva intenék mindenkit attól, hogy abban reménykedjen: visszaköszön hazánkban a demokrácia. Ez nem fog bekövetkezni.

Orbán olyan pályára helyezte önmagát és a kezéből etetett pártokat, amelyről nem lehet visszafordulni. Legfeljebb taktikázni próbál, zárt ajtók mögötti tárgyalásokon megnyugtatni partnereit, de ezek csak időhúzó lépések, az eddig követett irány megmarad. Amit különben az is bizonyít, hogy noha kitört a botrány – vagy botrányka – az EU-ban a Juncker-féle plakát miatt, Orbán mégis kiküldte levelét az összes választópolgárnak, amely levél melléklete tartalmazza ugyanazt a Juncker-Soros közös képet, és azt a hét pontot, amely hazug állításokkal vádolja „Brüsszelt”, és próbálja befolyásolni a magyar választót.

Vagyis: Gulyás Gergely ugyan igyekszik elhitetni befolyásos néppárti politikusokkal, hogy Magyarország igenis lojális az Unióhoz, tiszteli annak vezetőit, valójában csak a dupla-hazudozás szisztémáját építgetik tovább. És ugyan ezt a módszert már nagyon sokan világosan látják, még mindig úgy tűnik: a politikai érdek meg fogja előzni a politikai értéket.

Maradunk a NER-ben.

VÁDAT EMELHETNEK A MINISZTERELNÖK ELLEN - AKÁR TÍZ ÉVET IS KAPHAT A KORMÁNYFŐ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.03.01.


Az MTI, amely minden fontos, az embereket érdeklő hírről gyorsan, pontosan és pártatlanul beszámol, ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, és egy sokak által régen várt hírt tett közzé. Eszerint a legfőbb ügyész vádemelésre készül a miniszterelnök ellen.

A kormányfő ellen három korrupciós bűncselekmény, megvesztegetés, hivatali vesztegetés és csalás elkövetése miatt emelnek vádat. Ezek közül a legsúlyosabb, akár tíz évre is büntethető vád a megvesztegetés, amellyel egy nagy telekommunikációs óriásvállalat tulajdonos főrészvényesével folytatott adásvételi ügyletei miatt gyanúsítják a kormányfőt.

Szintén vádat készülnek emelni telekommunikációs óriásvállalat tulajdonos főrészvényese és felesége, valamint egy, az érdekeltek között közvetítő személy ellen. A telekommunikációs óriásvállalat tulajdonos főrészvényesét azzal vádolják, hogy megvesztegették a miniszterelnököt, amikor tőle kapott gazdasági előnyökért cserébe nyomást gyakoroltak a kormányfő és felesége kéréseinek megfelelően egy hírportál híreire és cikkeire.

Egy másik ügyben a „csak” három évvel büntethető hivatali vesztegetés és csalás a vád. Ez az ügy mintegy ötvenmillió forint ajándék átadásáról, illetve elfogadásáról szól, amit két, milliárdos üzletember adott át a miniszterelnöknek és feleségének...

IPARKAMRAI VILLANYOLTÁS A FEJEKBEN

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2019.03.02.


Megtörtént a Kereskedelmi- és Iparkamaránál az évnyitó. Foglalkozhatnánk azzal, hogy Orbán szerint már csak egy röpke pislantás választja el az országot az európai vezető hatalmak bolyába tartozástól, de minek. Igaz, lassan Parragh baromságaival is kár foglalkozni, de mégiscsak ő ennek az egyre kamrásodó szervezetnek a fő villanyoltogatója. Mellesleg, a jelek szerint, az ország elsötétítésénél is ott van. Ez a nagyobb baj.

Azért, mert azt még csak meg lehetne érteni, hogy az iparosoknak szolgai szellemben robotoló, nem kérdező, nem érvelő, illetve lehetőleg nem is gondolkodó biorobotokra van szükség. Ameddig olcsóbbak az igazinál, és az adott feladatra még nincs alkalmas nemzeti robot. Amely nemzeti robot olyan, hogy csak nemzeti alkatrészekből, csak nemzeti munkaerő által, csak nemzeti feladatra, csak nemzeti program mentén ténykedik. Ameddig ilyen nincs, addig minden olyan kutatás meddő pénzpocsékolás, ami nem ezt a nagy nemzeti cél megvalósítását szolgálja. Ugyanakkor vegyük észre, hogy a nemzeti biorobot program éppen ezt valósítja meg. Az oktatás elsüllyesztése, a kutatások, illetve ezzel kapcsolatban a gondolkodás, korlátozása, az akadémia piszkálása, valamint a felsőoktatás szétbarmolása nagyjából pontosan az említett nemzeti robot előállítására jó. Azzal a kiegészítő eredménnyel, hogy a fém-alapú robot nagyon feltűnő a nemzeti gyűlések nemzeti közönségének a sorában. A nemzeti biorobot azonban belesimul a tömegbe. Előbb utóbb önállóan is tömegképző erő. Valamint akkor tapsol, amikor kell. Amikor a tapsrend nemzeti felügyelője jelt ad...

JÁRJA VÉGIG A GRAND CANYONT, HA MÁSKÉPP NEM, FÉNYKÉPEKEN

HVG ONLINE / VILÁG
Szerző: hvg.hu
2019.03.02.


Évente több mint ötmillió ember látogatja meg az USA egyik legismertebb nevezetességét, a Grand Canyont, ám kevesebben járták végig a több száz kilométer hosszú hasadékot, mint ahányan a világűrben megkerülték a Földet. Két amerikai túrázó, Pete McBride és Kevin Fedarko végig járták a gyönyör és a szenvedés országútját, és fényképeket is készítettek. A Grand Canyon nemzeti park száz éves, s ez alkalomból tette közzé a National Geographics magazin a gyönyörű fotókat, és a vele együtt járó interaktív élménybeszámolót.

Az USA budapesti követsége által is megosztott képsorozat és beszámoló itt érhető el. McBride és Fedarko összesen 871 mérföldet gyalogolt, az átlagos látogatók 12 mérfölddel beérik.

MITŐL GURUL AZ AUTÓ? 8 KÉRDÉS ÉS VÁLASZ KEZDŐKNEK

TOTALCAR
Szerző: LUDVIGH KÁROLY
2019.03.02.


Valahogy mindig is én voltam az ismeretségi köröm ügyeletes autóbolondja. Ehhez persze az is kellett, hogy a környezetemben annyira számít érdekes témának az autó, mint egy mosógép. Saccra azt mondanám, hogy az ismerőseim max. tíz százalékát érdekli mélyebben a téma, és ebben már benne van a Totalcar teljes szerkesztősége is. Ez a cikk elsősorban nem nekik szól. Az alábbi kérdéseket az élet ihlette, és ha kezdőként végig rágod magad a válaszokon, a témára fogékony társaságban akár még villoghatsz is:...

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN CSALÁSA ÉS A SAJTÓ FELELŐSSÉGE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.03.01.


Magyarországon az emberek többsége magából indul ki, és cinikusan azt feltételezi, hogy senkinek nincsenek elvei, és elvi okokból, morális megfontolásból, elkötelezettségből senki nem emel szót egy nyílt önkényuralommal szemben.

Miközben bértollnokok átlátszóan cinikus cikkeket jelentetnek meg “A Néppárt nem tud olyat csinálni, ami Orbánnak ne lenne jó” címmel Orbán védelmére és a nyilvánosság félrevezetésére az Indexen, az Európai Néppártban valóságos és jogos felháborodás zajlik: megalapozott az igény, hogy Orbánt és pártját zárják ki a Néppártból. Ez lenne a Néppárt egyetlen jó lépése, és az Index szerzőjének manipulatív állításával szemben a Néppártból való kizárás Orbánnak egyáltalán nem lenne jó. Még az sem lenne jó neki, ha nem zárják ki, de elég párt kezdeményezné a kizárást, és erről szavazni kellene. A legitimációját gyengítené, márpedig ő kizárólag ezért van még a Néppártban, és nem a szélsőjobboldaliak között, ahova való.

Márpedig az elegendő indítvány könnyen összejöhet, mivel öt ország hét pártja kell ehhez, és eddig már három ország négy pártja kezdeményezte a kizárást. S ennek nem csupán a májusi európai parlamenti választás szempontjából van jelentősége, mint ahogy azt az Index szerzője el akarja hitetni, hanem elvi okokból is.

Ez nem így van, és ezt nyilván nehezen érti meg olyan ember, aki ilyen lekicsinylőn beszél a jogállam felszámolásáról, s a jogállami normák minimális követelményeit is olyan mértékben bagatellizálja, mint az Index szerzője.

A cikk többi részének cinizmusa is gyomorforgató egy tisztességes ember számára, amelyben finkelsteini logikával kel Orbán és a Fidesz védelmére. Ez a magyarországi morális színvonal, és ez tette lehetővé azt, hogy Magyarországon felszámolták az alkotmányos rendet, eltörölték a törvényes Alkotmányt, felszámolták a hatalmi ágak szétválasztását, üldözik a civileket, a sajtót, elüldözték a CEU-t, és éppen most végzik ki a Magyar Tudományos Akadémiát. Évente ezer milliárd forintot lophatnak ki strómanok nevén, büntetlenül, egy alpári módon arcátlan és cinikus legfőbb ügyész segédletével, miközben ugyancsak a szemeink előtt felszámolják a független igazságszolgáltatást...

TRÜKKÖS MÓDON JUTOTT FÖLDEKHEZ MÉSZÁROS LŐRINC BÉKÉSBEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT
2019.03.02.


Mivel földvásárlási kvótája rég kimerült, nem licitálhatott a kiszemelt állami földekre a nemzet gázszerelője, ám szerencséjére nem akadt más vevőjelölt és véletlenül épp ő vásárolhatta meg azt a céget, amely az érintett területeket kedvezményesen bérli 2051-ig az államtól – többek között ez is kiderül Ángyán József kilencedik, ezúttal Békés megyét feltérképező, lapunk birtokába jutott földjelentéséből. Mint emlékezetes, az agrárprofesszor egykor a Fidesz parlamenti államtitkára volt, ám kegyvesztett lett, mert felemelte hangját, hogy a földeket a valódi gazdáknak és ne a „csókos haveroknak” adják. Az agrárprofesszor – miként korábban Fejérben, Győr-Moson-Sopronban, Somogyban, Jász-Nagykun-Szolnokban, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Pestben, Csongrádban és Hajdú-Biharban – most Békésben is megállapította: az elkelt földterület több mint kétharmadát nem a kormánypropagandában szereplő kis vagy közepes családi gazdaságok, hanem 29 nagy érdekeltség szerezte meg, és a területek zöme különösebb verseny nélkül, kikiáltási áron kelt el. Valódi árverseny – vagyis ahol a nyertes árajánlat több mint ötven százalékkal meghaladta a licitárat – a területek mindössze 5 százalékánál volt. Jelentésében Ángyán József kirívó esetként említette meg, hogy az első Orbán-kormány idején privatizált „baráti” muronyi székhelyű Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. által bérelt 2600 hektáros állami területre – egy mindössze 9 hektáros „alibi” birtoktest kivételével – egyetlen árajánlat sem érkezett. Ángyán szerint az akció hátterében Mészáros Lőrinc állt, aki – mivel a 300-300 hektáros földvásárlási kvótája már az egész családjának elfogyott a korábbi földárveréseken, megbízható helyi strómanjai pedig nem voltak – itt hivatalosan nem tudott ringbe szállni a földekért, ám helyben mindenki tudta, hogy kinézte magának ezt a terület, így senki nem mert licitálni. Az ország gázszerelője így később magát a céget vette meg amivel együtt öv lett a 2051-ig szóló kedvezményes állami földbérlet is: 2017 elején Búzakalász 66 Felcsút Kft.-jével először a Hidasháti Zrt.-t tulajdonló Murátó Zrt.-t, majd 2018 végén magát a 3000 hektáron gazdálkodó Hidasháti Zrt.-t is megvásárolta, s ezzel a tranzakcióval mintegy 13 ezer hektárra növelte agrárérdekeltségei összterületét...

ITT OLVASHATÓ

ŐRIZZE AZ EGYHÁZ AZ ÉRTÉKEIT A SAJÁT PÉNZÉBŐL, NEM KÖTÖTTÜNK MI VELÜK ELTARTÁSI SZERZŐDÉST

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.03.01. 


...Az Isten pénze sem elég Orbán rögtönzött heppjeinek. Szórta a pénzt magánvállalkozóknak, naná, hogy a kedveseknek, hogy teremtsenek cigányzenét az éttermükben. Ez is az állam és a sokszínű vezér dolga. Mert ugye, tudjuk róla, rohadt nagy zeneértő. Is. Ahol üzletet szaglászik a hűségért, vagy a családtagot, rokont, havert kell kitömni, azt bizony ő nem hagyja ki. Állandóan lopja a pénzünket. Az egykori csuhásozó úgy viselkedik, mintha ő lenne Isten jobbik keze. Dehogy, az a fia. Bevette a Gáspárt is legújabb bulijába, tessenek figyelni: a kormány az idén és jövőre is 950 millió forinttal támogatja a “vallásos alkotói kiteljesedést segítő rendszerek kialakítását és fenntartását”, és további 800 millió forintot áldoz az ilyen zene “kiteljesedését segítő rendszerekre”. Lefordítom, mert ezek az echte magyar emberek magyarul sem tudnak. Szóval, dől a lé a vallásos könnyűzenére. Ennél jóval kevesebbet kapnak például a félamatőr, amatőr zenészek a Nemzeti Kulturális Alap égisze alatt futó programban.

Mi a szent krokodil közünk van nekünk a vallásos könnyűzenéhez? Miért kell nekünk itthon és természetesen az egész Kárpát-medencében élő valamennyi magyar együttest kistafírungozni? Azt mondja a Rétvári Bence, hogy ezeknek az együtteseknek a zenéje közösségformáló erővel bír, és a vallásos hagyományok megőrzésében fontos szerepet játszhat. Őrizze az egyház az értékeit a saját pénzéből, nem kötöttünk mi velük eltartási szerződést.

Van már díjuk is (Szikra-díj), plusz az idén indult a Manna rádiójuk, amelynek műsorvezetője Prekopa Donát, a Felház mozgalom másik alapítója a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár mellett. Igazából pontosan ezt mondom. Van már Orbán apu támogatása is. Meg a mi birka türelmünk. Ezek pénzen veszik a hitet is – ha vallásos, ha földi. Most már csak az hiányzik, hogy ének-zene órán a gyerekeknek kötelező legyen vallásos könnyűzenéből felelni. Áh, emberek, nem könnyű, egyre elviselhetetlenebb az orbáni zaj!
...

SIMONKA GYÖRGY ROKONAI, BARÁTAI ÉS ÜZLETFELEI IS SIKERESEN LICITÁLTAK A BÉKÉSI FÖLDÁRVERÉSEKEN - ITT AZ ÚJ ÁNGYÁN-JELENTÉS

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.03.01.


A trend változatlan: kevés zöldbáró nyer rengeteg földet, másoknak tenyérnyi parcellákkal kell beérniük. Előnyben a NER-barátság: volt polgármester, alpolgármester, képviselőjelölt, helyi képviselő és trafikkirály a nyertesek között. Ez derül ki egyebek mellett Ángyán József volt államtitkár újabb elemzéséből, amely ezúttal a Békés megyei helyzetet mutatja be.

Ángyán József, a második Orbán-kormány vidékfejlesztési államtitkára 2015 óta készít tanulmányokat az úgynevezett Földet a gazdáknak! program gyakorlatáról. A megyei földárverésekről most készült el a kilencedik jelentés. Ezúttal a téma Békés megye, ahol a mintegy 11 ezer hektár elárverezett megyei területből több mint 8900 hektár, azaz közel 81 százalék, licitálás nélkül, kikiáltási áron talált gazdára...


ITT OLVASHATÓ

AZ ÚJRANYITOTT METRO KLUB A BULINEGYED BAJAINAK ÁLLATORVOSI LOVA

STENK BLOG
Szerző: SAJÓ DÁVID
2019.03.01.


Pár hete mi is megírtuk, hogy az eredeti helyén nyílt meg újra a legendás Metro Klub, a magyar beatkorszak kultikus szórakozóhelye, amelyről annak idején a nevét is kapta a Metro együttes. A Metro a Kádár-kor derekán a pesti éjszakai élet fontos helyszíne volt, ezért nyilván kíváncsiak voltunk arra, hogy 2019-ben mit kínál az a hely, ami az alábbi full magyartalan szöveggel hirdeti magát a honlapján:

Szórakozóhely Budapesten: Metro Club Theatre néven nyitott meg újra Budapest legendás szórakozóhelye a Metro Klub, a Dohány utcában. A Metro Club Theatre Budapest első számú szórakozóhelye. A Metro Club Theatre Budapest legendás szórakozóhelye. A Metro Club Theatre Budapest történelmi szórakozóhelye. A Metro Club Theatre a Dohány utca 22-24 szám alatt megtalálható épületben működik.

A hőskor, amit az új szórakozóhely ezzel a repetitív elszántsággal próbál megidézni, a beatkorszak emblematikus szórakozóhelye, a Metro Klub. A Közlekedési Építő Vállalathoz tartozó, akkor már évek óta létező kulturális és közösségi tér a könnyűzenei forradalom csúcspontján, az emlékezetes 1968-as évben költözött át ide egy ideiglenes Rákóczi úti földalatti klubhelyiségből, és ebből az alkalomból az épület földszintjét is jelentősen átalakították, modern, neonfeliratos portált kapott, a belső teret teljesen modernizálták.

Bár a klubot eredetileg a metró építésén dolgozó munkások szórakozóhelyének szánták, nem cigifüstös-ivós munkáskocsma volt, mivel már évekkel korábban felfedezték maguknak az új zenei irányzatok iránt fogékony fiatalok. Ebben fontos szerepet játszott egy bizonyos Zenith zenekar, amely szervezetileg a vállalat alá tartozott, és rendszeresen a klubban lépett fel, ezért már 1961-ben felvették a Metro nevet. Mire a klub a Dohány utcába költözött, a Sztevanovity fivérek, Zorán és Dusán, illetve a hozzájuk csatlakozott Frenreisz Károly basszusgitáros már a kor legnagyobb ifjúsági sztárjai voltak. Az új hely hétköznap csendes szakszervezeti klubként működött, de hétvégén, amikor a Metro fellépett, mindenki ott volt, aki jó zenére akart táncolni Budapesten... 

ITT OLVASHATÓ

KÖVÉR LÁSZLÓ SZERINT A BIZTONSÁGI ŐRÖK NEM RENDŐRÖK, EZÉRT NEM SÉRTETTÉK MEG A KÉPVISELŐK MENTELMI JOGÁT

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2019.03.01.


Újabb fejezetéhez ért a tavaly decemberi MTVA-székházbeli botrány. Mint ahogy arról mi is többször írtunk már, tavaly december 16-án az MTVA-székházba azért ment be ellenzéki országgyűlési képviselők egy csoportja, mert be akarták olvastatni a tüntetők 5 pontos követeléseit. A független Szél Bernadettet és Hadházy Ákost másnap reggel szó szerint kidobták az épületből a biztonsági őrök, míg a DK-s Varju Lászlót szintén inzultálták. A képviselők hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt feljelentést tett, ám ezt a hatóságok elutasították. Hadházy Ákos korábban is jelezte már, hogy Kövér László házelnökhöz fordulnak az eset miatt, mert álláspontjuk szerint a biztonsági őrök megsértették a képviselők mentelmi jogát. Túl sok bizakodásra nem volt okuk, hiszen Kövér többször is élesen bírálta az ellenzéki képviselők tevékenységét, büntetések garmadáját osztotta ki, egy, a Pesti Srácoknak adott interjújában pedig „példátlan agressziónak” nevezte a december 12-i eseményeket, amikor az ellenzéki képviselők megpróbálták megakadályozni, hogy a kormánypártok megszavazzák a túlóratörvényt.

Kövér László most levélben válaszolt a független képviselők által benyújtott panaszra, amelyet Szél Bernadett Facebook-oldalán tett közzé.

A házelnök a levélben tájékoztatta Szél Bernadettet arról, hogy az Országgyűlés Mentelmi bizottsága legutóbbi ülésén a kérdést megtárgyalta, és ez alapján a következőkre jutott:

Az MTVA biztonsági őrségének személyzete nem nyomozóhatóság tagja vagy más hivatalos személy, hanem munkaviszonyban vagy közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott alkalmazott, aki büntető- vagy szabálysértési eljárás lefolytatására nem jogosult. A biztonsági szolgálat által alkalmazott cselekmények ennek alapján nem minősülnek az Ogytv. 74. § (1) bekezdése hatálya alá tartozónak, így ebben az esetben a mentelmi jog megsértése fogalmilag kizárt.”

Csak hogy tiszta legyen a kép: a Kövér által citált paragrafus a következőképp szól:

A képviselő ellen csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet büntetőeljárást, valamint – a mentelmi jogról az adott ügyre vonatkozó önkéntes lemondás hiányában – szabálysértési eljárást indítani vagy folytatni, továbbá büntető eljárásjogi kényszerintézkedést alkalmazni.

Vagyis Kövér László házelnök arra hivatkozik, hogy mivel a biztonsági őrök nem rendőrök, ezért nem vonatkozik rájuk az a törvény, miszerint a képviselők ellen kényszerintézkedést  csak akkor alkalmazhattak volna ellenük, ha a képviselők lemondtak a mentelmi jogukról, vagy ha ehhez az Országgyűlés előzetesen hozzájárul. Magyarán a házelnök egy törvényre hivatkozva magyarázta meg, miért nincs kivetnivaló abban, hogy a magyar választópolgárok által megválasztott országgyűlési képviselőket kidobtak a köztévéből, vagy éppen odabent rájuk térdeltek (ahogy az Varju Lászlóval történt)...

"EGY PIZZÁT SE LENNÉNEK KÉPESEK ELHOZNI, NEMHOGY A BREXITET"

HVG ONLINE
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2019.03.02.


Ha minden a terv szerint halad, az Egyesült Királyság szűk egy hónap múlva kilép az Európai Unióból. Csakhogy a kilépésről szóló kérés benyújtása óta eltelt két évben az összes ezzel kapcsolatos terv kútba esett, és ma már a csodával lenne határos, ha sikerülne tartani a menetrendet. A londoni parlamentnél tüntetők mindenesetre várják a csodát. 
Velük beszélgettünk.

„Kedves, ne gondolja ám, hogy hülye vagyok! Az apám harcolt a háborúban ezért az országért, én 70 éves vagyok, láttam, milyen volt, mielőtt beléptünk, és arra is emlékszem, miért léptünk be: a kereskedelem miatt. Aztán mi lett belőle? Hogy a fejünkre ültek. Ezek itt meg elárultak minket!” – rázza az öklét egy idős hölgy.

Pedig ő a konzervatívokra szavazott világ életében – folytatja –, nem is bánta meg, de amit Theresa May művel, az már mindennek a teteje. És azt sem érti, miért veszítene az Egyesült Királyság azzal, ha csak úgy kilép az EU-ból: „annyi szép ország van ebben a világban, mi is találunk magunknak piacot, a német autógyártókat meg miért kéne sajnálnunk?” – mondja, aztán beszáll egy kórusba:

"Mit akarunk? Brexitet!

Mikor akarjuk? Most!"

A pár tucat emberből álló csődület elemében van. Láthatóan megszokták már az ácsorgást a brit parlament előtt, a Londonhoz képest szokatlanul enyhe és napfényes időjárás pedig csak emeli a hangulatot, meg az erre őgyelgő turisták számát is. Ők ugyanúgy megkapják az attrakciót, mint az itt portyázó sajtómunkások – köztük én: a Brexit-hívők és -ellenzők legkülönbözőbb irányzatainak képviselői gyűlnek össze rendszeresen...

AZÉRT A PÉNZ AZ ÚR

VÁROSI KURÍR 
Szerző: KÖRMENDI ZSUZSA
2019.02.27.„Független, demokratikus, szocialista Magyarországot szeretnék, bár tudom, hogy ebből nem lesz semmi, mert a polgári társadalom képtelen önmagán átlépni"

Nemrégiben írtam legkedvesebb egykori munkahelyem, a Kurir napjaink-beli utóéletéről. A példányok beköttetéséről, digitalizálásáról és arról, hogy a volt kollégák közül ki melyik példányt szeretné megvásárolni. A magyar sajtóban én voltam az első, akit beengedtek egy – akkor még kísérlet stádiumban lévő – veseátültetésre. A helyszíni riportomat őrző kötetet azonban már valaki elvitte. Így hát két interjúmat szerettem volna nyomtatásban megőrizni. Az egyik Berek Katival, a másik Gyurkó Lászlóval készült. Mindkettő 1996-ban. Rövid tárcám nyomán olvasóink közül többen kérdezték: van-e rá mód, hogy elolvassák ezeket az írásokat. Kérésük parancs! Három egymást követő szombaton jelennek meg. A Berek Katival készült beszélgetést követően most a Gyurkó László-interjú következik.


Másfél évtizeddel később

„Nem vagyok elfogulatlan. Nem is hiszem, hogy lehet a történelemről elfogulatlanul gondolkodni. Még a távoli századokról sem, nemhogy a közelmúltról. Én nem is vagyok történész, s nem történelemkönyvet írok. Egy ember vázlatos portréját igyekszem megrajzolni, háttérben a korral. Átéltem azt a harmincöt évet, amióta Kádár János Magyarország egyik vezetője, s nem igyekszem elfogulatlan lenni, mert valamilyen formában magam is részese voltam e korszak örömeinek, hibáinak, eredményeinek, kudarcainak.” (Gyurkó László: Arcképvázlat történelmi háttérrel).

Az Arcképvázlat történelmi háttérrel című könyv megjelenése óta csaknem tizenöt év telt el, ám ez a másfél évtized – változásait tekintve – ennél jóval több. Főhőse meghalt, s a halála előtti hónapokban szembesülnie kellett annak a rendszernek a végnapjaival, összeomlásával, amelyre az életét tette föl. A József Attila- és Kossuth-díjas író – Gyurkó László – pedig annyira eltűnt a szemünk elől, hogy sokan azt sem tudják, él-e még egyáltalán.

– Igaz, hogy távol tartom magam a társadalmi élettől, sőt, el is költöztem a fővárosból, azért köszönöm, a körülményekhez képest jól vagyok, és mint a találkozásunk helyszíne is mutatja, dolgozom – mondja Gyurkó László, akivel az Országos Levéltár büféjében, egy kávé mellett beszélgettünk...


AMIKOR SENKI SEM AKAR GYŐZNI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.03.02.


Mostanában kezdenek egyre többet beszélni a kulturális intelligencia (CQ) jelentőségéről, ami a határátkelők számára különösen fontos, hiszen arról van szó, mennyire képes alkalmazkodni az ember egy másik kultúrához, mennyire képes beilleszkedni.

„USA – kártevő. Kína – házi kedvenc. Thaiföld – előétel.” Sok repülőtéren (például a Heathrow-n) lehetett egy időben látni ilyen feliratokat egy globális bank reklámján – ami egy szöcskét ábrázolt.

Mindez kiválóan rámutat, milyen hihetetlen ereje van a kultúrának, ha egy ilyen szerény kis állatot ennyire sokféleképpen láttat. Mennyivel bonyolultabb hát az emberi kommunikációt, gesztusokat értelmezni!

Ugyanakkor előfordul, hogy egy kívülálló látszólag a legnagyobb természetességgel képes mások (számára szokatlan) viselkedését dekódolni. Ez a kulturális intelligencia, ami különösen azok számára fontos, akik külföldre mennek dolgozni vagy élni.

Mi a különbség a kulturális és az érzelmi intelligencia között?

A kettő meglehetősen hasonlít egymáshoz, talán úgy a legkönnyebb megfogalmazni, hogy a kulturális intelligencia ott kezdődik, ahol az érzelmi véget ér. A magas kulturális intelligenciájú ember képes egy személy vagy egy csoport viselkedéséből megkülönböztetni, mi az, ami mindenkire és mi az, ami csak az adott emberre érvényes.

OK, ez így egy kicsit lila, úgyhogy inkább hozok egy példát. Egy amerikai menedzser németországi csapatába bekerült két helyi mérnök, akik gyakorlatilag a csoport többi tagjának minden ötletét lehúzták, nem is mindig túl udvariasan. Az amerikai ebből azt a következtetést vonta le, hogy a németek általában véve durvák és agresszívak.

Kicsit magasabb kulturális intelligenciával rájött volna, hogy csupán annyi történt, hogy a német kollégák (ellentétben vele) képesek voltak élesen szétválasztani az adott ötlet megítélését az adott személy minősítésétől. Tehát amikor egy ötletet kritizáltak, annak az ő szemükben semmi köze nem volt az adott személyhez...

CSAK BÁTRAN

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2019.03.01.


...Most, hogy Juncker is a célkeresztbe került, a személyes támadás arra indította a Bizottság néppárti elnökét, hogy ő maga végre „hazugságokról” beszéljen, és kijelentse: „a magyarországi konzervatívok semmi módon nem képviselik a kereszténydemokrata értékeket”, és szerinte „nincs helyük az Európa Néppártban”. Az embernek csak úgy eszébe jut, amikor 2015-ben tréfásan „Helló, diktátor” felkiáltással üdvözölte, utóbb pedig – széles mosoly kíséretében – pofon legyintette Orbánt, mint egy rosszalkodó gyereket, de csak úgy játékosan. Ha akkor viccelt, akkor mi garantálja, hogy most komolyan gondolta? Vagy bárki a Néppárt vezetői közül? Joseph Daul pártszövetségi elnök például, aki legalább a 2006-os Kossuth téri események óta hű támasza Orbánnak, elejtett egy-két rosszalló szót a „megtévesztő” kampányról, de nem változtatott azon a véleményén, hogy jobb a Fideszt megtartani a családban. Ugyanígy Manfred Weber, a néppárti EP-csoport vezetője – és Juncker utódjelötje – arról beszélt, hogy az EPP meglenne a fideszes szavazatok nélkül is, aztán annyit mondott, hogy a Fidesznek szolidaritást kellene tanúsítani a Néppárton belül.

Lehet szépíteni meg reménykedni, de az európai kereszténydemokrata pártszövetségnek szüksége van a Fidesz (plusz a határon túli szatellitpártok) szavazataira. A választások előtt a legzseniálisabb politikai elemzők sem tudják kiszámítani, mennyire lesz szüksége májustól az új Európai Parlamentben, milyen helyzetekben milyen alkalmi koalíciókat kell kötnie, milyen erős partnerekkel, ki ellen. Úgyhogy jobb nem bolygatni a dolgokat. Juncker úgyis távozik. Politikában nem ajánlatos jósolni, de feltehető, hogy a többiek túlteszik magukat a sérelmen, és a plakátügy lekerül a napirendről. Ha úgy alakul, hogy a kombinációkban nem lesz szükség a Fideszre, akkor május után elővehetik a kérdést, ha nem, nem.

Így viszont Orbán szabadon – és bőséges adófizetői pénzekből – próbálgathatja, meddig mehet el a valódi kereszténydemokrata értékek rongálásában, a hazudozásban és egyáltalán, az unió gyengítésében...

ÉLET ÉS IRODALOM LXIV. ÉVFOLYAM 9. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ANNYI PÉNZT SZÓR SZÉT A KORMÁNY, AMENNYIT LEHETETLEN TISZTESSÉGESEN ELKÖLTENI

HVG ONLINE
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2019.03.01.


Furcsa mellékhatása lett a tao-támogatások rendszerének a sportban: több pénzt ígérnek az egyesületeknek, mint amennyit tisztességesen el tudnak költeni, de senki nem ugrik el az ingyenpénz elől. Ráadásul az építőipari drágulás miatt sok kis csapat beruházásai kerülhetnek bajba.

Sikerrel lobbiztak a sportszövetségek Orbán Viktornál: nem csökken a tao-támogatásként jóváhagyható összeg, hiába tervezte ezt a kormány. Roskó Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség operatív igazgatója február elején beszélt a Világgazdaságnak arról, hogy tárgyalnak a miniszterelnökkel, vonja vissza azt a tavaly decemberi kormányrendeletet, amely szerint 125 helyett idén 40, jövőre 60 milliárd forint tao-támogatást lehetett volna jóváhagyni. Egy hét telt el, és már meg is változtatták a rendeletet, újra 125 milliárd forintot lehet megítélni évente.

Pedig annak, hogy csökkenteni akarta a kormány az összeget, egészen racionális oka van – és nem az, hogy rájöttek volna, nem érdemes annyi közpénzt a sportba önteni. A tao-támogatások rendszerére rálátó forrásaink szerint egyszerűen arról van szó:

"annyira sok pénzt kell elkölteni, hogy képtelenség tartani a tempót".

De ezt maga Orbán Viktor is így gondolja. A miniszterelnök is beszélt egy pénzügyminisztériumi beszámolóról, amely szerint 300 milliárd forint megítélt, de meg nem valósított tao-beruházás van a magyar gazdaságban, ebből kellene minél többet befejezni a következő egy-két évben...

NE BÍZZ A TAVASZBAN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.03.02.


Tihamér, ez egér söprögetett a lakása előtt, mert tavasz van és gyönyörű, így gondolta. Kirázta a szőnyeget, elindult valami rágcsáért, mert estére Cilikét várta, az egérlányt, akármi is lehet ebből reményekkel. Elment hát özv. Kovácsné kamrájába, hogy megnézze, mije van az öregasszonynak. Semmije sem volt. Üres volt a kamra, de Tihamér nem kétségbe esett Cilikéről ábrándozva, hanem fölhívta az unokatestvéreit, mind a százhuszonhármat, hogy itt van egy asszony, olyan szegény, mint a templom embere. És jött mind az összes, hozta, amit talált, és csurig töltötték özv. Kovácsné kamráját földi jókkal. Amikor pedig meglátta az öregasszony, hogy teli a kamra, Jézust emlegette meg a csodát, Tihamér pedig csak mosolygott a bajsza alatt.

Elek, a rigó ült a körtefán, nézegette a pitymallatot, hogy mit rohangászik alatta ez a Tihamér, az egér. Elgondolkozott az Univerzumon, az ősrobbanáson, a táguló világegyetemen és a kozmikus állandón a sötét anyagra és sötét energiára figyelve, konstatálta Einstein zsenijét, fejet hajtott előtte mintegy. Szögmérőt vett elő, hogy meghatározza a Nap égi pályáját, és rájött, hogy tavasz van, ami gyönyörű. Nekilátott hát ordítani, ahogy számára az írva van, és özv. Kovácsné, minthogy tele volt a kamra már, és a fagyok sem fenyegettek, vele fütyölt, hogy ezt a telet is túlélte valahogy. Sajtot vett elő a kamrából majszolódni, és látta ám, hogy egérrágta az, egérfogókat tett ki hát és ízletes mérget, hogy kiirtsa életéből a kis szemeteket. Nézte ezt Tihamér, és úgy vélte, hogy az emberi faj menthetetlen...

ORBÁN VIKTOR: BEISMERŐ VALLOMÁS

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.03.02.


Jól van, kedves hülyéim, elmondom nektek, hogy mi van. Az van, hogy hazudtunk nektek a Soros-tervről, a migránsokról, Brüsszelről...

...Mi nem gyűlöljük a Sorost. Sőt, kifejezetten kedveljük. Kapóra jött nekünk, hogy meggyűlöltethetjük veletek. Mert rájöttünk egy nagy igazságra: ameddig ti a Sorost gyűlölitek, addig sem bennünket utáltok.

A TUDÁS HATALOM, ÉS A KORMÁNY NEM AKARJA, HOGY MÁSNAK IS LEGYEN HATALMA

24.HU
Szerző: KOVÁCS MÁRTA
2019.03.01.


Hónapok óta kénytelen állni a politikai támadásokat az MTA, ami mellett a különböző akadémikusok, egyetemek és tudományos intézeteken túl a magyar diákolimpikonok is kiálltak. Békés Gáspár, a Tudományos Diákolimpikonok Facebook-oldalának alapítója a többi közt arról beszélt, lát-e esélyt, hogy meghátráljon a kormány az ügyben.

2017. május 9-én a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése azt kérte a kormánytól, hogy tegye lehetővé a CEU további zavartalan működését Budapesten.
2019. február 11-én a CEU jelezte, hogy aggodalommal követik az MTA-val kapcsolatos fejleményeket: „a demokratikus alapjogok fokozatos korlátozását érzékelve úgy látják, hogy az MTA-n dolgozók kutatási szabadsága és hivatása is egyre nagyobb veszélyben van”.

Tehát alig két évvel később, hogy az MTA kiállt a CEU mellett, a CEU viszonozta ezt az akadémia kormányzati megleckéztetése miatt. A különbség annyi, hogy a CEU már Bécsbe költözött, az MTA és a kormány közötti, hónapok óta tartó huzavona viszont még lezáratlan. Noha Palkovics László miniszter ragaszkodik terveihez, a tudományos akadémia elnöksége kedden újból jelezte, nem engednek a függetlenségükből, fenntartják követeléseiket:
- a kutatóintézet-hálózat maradjon az MTA-nál,
- a kutatóintézet-hálózatot irányító testületekben a tudományos közösség jelentős többséggel rendelkezzen,
- a szakmai minőség további biztosítása érdekében meghatározott időközönként történjen nemzetközi szakértők bevonásával végzett átvilágítás.

Sokakban azért is ismerős érzéseket kelthet az akadémia feletti viharfelhők megjelenése, mert hasonló folyamat játszódott le a CEU körül: a kormányzat kötötte az ebet a karóhoz, miközben szolidaritásáról biztosította az intézményt a tudományos élet színe-java. A CEU mellett annyian álltak ki, hogy szó szerint világtérképen lehetett ábrázolni az egyetem ellehetetlenítésével szemben felszólalókat, és az MTA mögött is felsorakoztak akadémikusok, egyetemi oktatók és tudományos intézetek a világ minden tájáról.

A tiltakozók között a tudományos diákolimpikonok is megjelentek, a Facebookon tették közzé nyilatkozatukat, amelyben egyebek mellett azt írták:

"tudósok helyett politikusok dönthetnék el, milyen témákat lehet kutatni és mit nem. Ezzel egyes kutatócsoportok megszűnhetnek, más csoportok helyzete pedig fokozatosan lehetetlenedne el az anyagi feltételek drasztikus visszaszorítása miatt."

A Tudományos Olimpikonok Facebook-oldalát Békés Gáspár alapította, akinek neve onnan csenghet ismerősen, hogy ő volt az a diák, aki még 2016-ban tiltakozott, miután Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának akkori vezetője visszaszólt a kockás ingben tiltakozóknak, és ehhez a diákolimpikonokat is felhasználta...


SZEGÉNYEK BÜNTETÉSE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2019.03.02.


A minap általános iskolai osztálytalálkozón voltam. A végén odafordult hozzám egy, ma már az Egyesült Államokban élő, sikeres, háromgyermekes volt osztálytársam, és azt mondta: „Tudod, hogy te okoztad gyermekkorom egyik legnagyobb traumáját?” Értetlenül néztem rá. „Ötödik osztályban fogalmazást kellett írnunk Édesanyám címmel, és amikor kiosztották a füzeteket, a tanárnő azt kérte tőled, hogy olvasd fel az osztály előtt a dolgozatodat. Te felolvastad, és én akkor döbbentem rá, hogy egy édesanya ilyen is lehet, amilyennek te leírtad a sajátodat. Mert az én anyám borzalmas volt. Soha semmiféle szeretetet nem kaptam tőle. Sem az anyám, sem az apám nem akart engem. És miközben olvastad a fogalmazásod, iszonyatos fájdalom és irigység fogott el, hogy én azt a meleg, szeretettel teli, büszke érzést, ami a fogalmazásodból áradt, soha nem fogom megismerni.”

Ő egy volt azok közül, akik azért születtek meg az ötvenes években, mert a korabeli pártvezetés, Rákosi és bandája betiltotta a terhességmegszakítást. Mi voltunk az úgynevezett Ratkó-gyerekek, akiknek akkor is meg kellett születniük, ha senki nem kívánta világrajövetelüket. Ez volt a „lánynak szülni dicsőség, asszonynak kötelesség” korszaka. Kétlem, hogy van a nemzedékemnek olyan tagja, akinek legkésőbb kamaszkorában ne jutott volna eszébe, hogy őt vajon akarták-e a szülei, vagy csak a párt akaratából született meg.

Most persze nem ilyen durva a helyzet, ma még nem kötelező megszülni a nem kívánt gyermekeket.

De a kormány újabb és újabb „családvédelmi” intézkedéseiből mégis hasonló szellemiség árad. Harmadik, negyedik gyereket szülni azért, hogy lakásvásárlási támogatáshoz, kölcsönelengedéshez, autóhoz, adómentességhez jusson a család. Mintha a gyerekszülés egyfajta befektetés, üzleti vállalkozás lenne. Az önmagát keresztény-konzervatívként definiáló kormány minden gesztusából, intézkedéséből a kereszténységgel élesen szemben álló legvulgárisabb haszonelvűség árad.

Ahogy a családpolitikáért felelős államtitkár, Novák Katalin elképzeli, „sok családban azért nem születik meg a negyedik gyerek, mert akkor már nem férnének be az autóba”.

Természetesen egyetértek azzal, hogy az állam támogassa a gyermekes családokat, lehetőségeihez mérten járuljon hozzá a gyermeknevelés valóban hatalmas költségeihez, de elsősorban ott, ahol erre szükség van.

Nálunk azonban a perverz szociálpolitika eredményeképpen ez éppen fordítva van, az állam azokat támogatja, akiknek erre kevésbé van szükségük és akiknek elsősorban nem anyagi kérdés a gyermekvállalás.

Azoknak viszont, akiknek égető szükségük lenne a segítségre, nemhogy nem ad, hanem ténylegesen elvesz tőlük. Az ugyanis, hogy az alanyi jogon járó gyedet és a családi pótlékot tíz éve nem emelték, azt jelenti, hogy a leginkább rászoruló, legszegényebb családok évről évre kevesebb támogatást kapnak az államtól. Ami 2009-ben tízezer forint volt, az ma már a felét sem éri. Az állam az általa nem kívánt szegény gyermekeknek azt üzeni, hogy feleslegesen jöttek a világra. Pedig ők éppen úgy #magyargyerekek, mint azok, akik jómódú családokban születnek...

A NÉPPÁRT HAMAR VÁLASZÚT ELÉ ÁLLÍTHATJA ORBÁNT: FEL IS ÚT, LE IS ÚT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.03.02.


- Idáig 9 párt támogatja, hogy a Néppárt vegyen búcsút a Fidesztől, már a CDU-CSU is megingott. 

- Weber szerint nagyon gyorsan döntést hoznak a magyar EPP-tagság ügyében, de jó volna, ha Orbán megkövetné Webert.
- Az európai konzervatívok akár már március 20-án, egyszerű többséggel megszabadulhatnak a magyar kolonctól.

Bloomberg

A végéhez közeledik Orbán Viktor pályafutása az EPP-n belül, mivel a pártcsalád afelé halad, hogy szakítson legbajosabb tagjával, annak egyre inkább euroszkeptikus hozzáállása miatt. A kereszténydemokraták a választások közeledtével nagyobb elszántságot tanúsítanak, hogy szembeszálljanak a populistákkal, ennek részeként meg akarják vitatni, hogy kizárják-e a Fideszt, illetve felfüggesszék-e annak tagságát, miután elég támogatás gyűlt össze. Manfred Weber kijelentette, hogy minden elképzelhető és igen gyorsan konkrét lépést tesznek. A vita azután robbant ki, hogy a Néppárt éveken át próbálta elkendőzni elégedetlenségét a magyar demokrácia lebontása, a migráció elutasítása és az EU bírálata miatt. Úgy tudni, hogy idáig 6 országból 8 tagpárt támogatja az indítványt, vagyis több mint amennyi minimálisan kellene.

Az EPP szempontjából azért jön rosszkor a vita, mert az előrejelzések szerint az eddigi 29 helyett csupán 26 %-ig jut a választáson, és ugyan megmarad a legnagyobb frakciónak, de csupán 181 helyre számíthat, ami még tovább csökken, ha le kell mondania a Fidesznek jósolt 13 képviselőről. Azon kívül a magyar párt összefoghat más euroszkeptikus csoportosulásokkal, így a Ligával, amely várhatóan jelentősen előretör.

FT

A kizárással néz szembe Orbán Viktor, miután több ország is felsorakozott, hogy elítélje az egyre fokozódó tekintélyelvűséget és a Brüsszel elleni rágalomhadjáratokat. Összesen 8 párt írt az EPP elnökének, kérve, hogy függesszék fel a Fidesz tagságát. Legutoljára a görög Új Demokrácia párt erősítette meg, hogy csatlakozik a svéd, belga, portugál, finn és holland tagpártok akciójához, amely ily módon veszi az előírt küszöböt. Azaz a Néppártnak meg kell vitatnia Orbán kizárását. A pártcsalád jobbszárnyát bírálatok érik, amiért védi a magyar politikust. Egy illetékes szerint most három lehetőség adódik: végleges kizárás, felfüggesztés vagy az, hogy a Fidesz továbbra is tag marad. Bármelyik megszavazásához egyszerű többség szükséges. A döntés március 20-án várható. Weber azt közölte, hogy mindhárom opció az asztalon van. Egyben sürgette, hogy Orbán kérjen bocsánatot Junckertől és fejezze be az áskálódást.

Süddeutsche Zeitung

Éleződik a vita az Európai Néppárt és Orbán között, így a levegőben lóg, hogy eltávolítják a Fideszt az EPP-ből. De ez 10 helyébe kerülhet a frakciónak Strasbourgban. A magyar kormányfő esetében most is úgy van, mint már annyiszor: hiábavalók még a legóvatosabb próbálkozások is a vita elsimítására, a végén semmi kilátás a javulásra. A héten meglepetésre magas rangú vendégek jártak Budapestről a CDU székházában, de ebből ezúttal is csupán egy nagy kérdőjel lett a végén. Nem mintha bármi kétség lenne afelől, hogy a megbeszélést Gulyás Gergely és Balog Zoltán kezdeményezte Kramp-Karrenbauerral. Ám nem tudni, mit akartak elérni. Az elnök asszony mindenesetre a lelkükre kötötte, hogy Orbánnak végre bizonyítania kellene: változatlanul magáénak érzik a pártcsalád értékeit. Ez persze a helyzeten semmit sem változtat. Ezért bőven elképzelhető, hogy a Néppárt megválik a Fidesztől.

Sok tagpártnál kiverte a biztosítékot, hogy a magyar kormány már nem csupán uniós intézményeknek megy neki, hanem személyesen a Bizottság elnökének is nekirontott. A jövő szerdai frakcióülést alighanem ez az ügy uralja majd. A CDU-n belül is egyre nagyobb a felháborodás. Merkel kijelentette, hogy abszolút szolidáris Junckerral, és ha tudjuk, hogy a kancellár mennyire kritikusan viszonyul a luxemburgi politikushoz, akkor már sejthető, micsoda düh dolgozik benne. Ezzel együtt idáig az az álláspontja, hogy nem szabad kirakni a Fideszt. Nem akarja ugyanis, hogy a magyar vezető mártírt csináljon magából, különösen akkor, amikor az Európa-ellenes és nacionalista erők előretörésére kell számítani. De azért immár a CDU-CSU sem tartja elképzelhetetlennek a kizárást. Weber kifejtette, hogy a viszály új szintre emelkedett. Úgy tűnik, mintha mégiscsak véget érne a Néppárt türelme.

Politico

1. Manfred Weber úgy látja, hogy Orbán Viktor kijelentései a jelenlegi kampánnyal együtt súlyos károkat okoztak a Néppártnak. A válaszlépésről most tárgyalnak a pártcsaládon belül. A bajor politikus a maga részéről semmilyen következményt nem zár ki. Ezt kiegészítette azzal, hogy a kormányfő rossz irányban halad, és amikor azt nézzük, miként viselkedik, illetve hogyan áll hozzá a demokratikus rend alapkérdéséhez, akkor igen sok mindenben hasonlít Salvinihez, illetve Kaczynskihoz. Ezt azonban nem az az út, amelyen az EPP halad, hangsúlyozta Weber.

2. Elgennyesedik a néppárti vita Orbán körül, miközben már csak kevesebb, mint három hónap van az európai választásig. Úgy tűnik, hogy a miniszterelnök ellenfelei elegendő támogatást tudnak felmutatni, hogy megkezdődjön az eljárás a Fidesz eltávolítására. Az indítvány mellett idáig 9 párt sorakozott fel, nekik jelenleg összesen 26 mandátumuk van Strasbourgban. A CDU-CSU habozik, de ő a kulcsszereplő. Idáig dorgálta Orbánt, a kizárás ellen volt, ez azonban nincs kőbe vésve. A jelek szerint a keresztény szociálisok hiába ápoltak jó viszonyt a kormányfővel, most már kezdik elveszíteni a türelmüket. Elfogadhatatlannak minősítette a magyar kampányt a másik korábbi nagy pártfogó, az osztrák kancellár is. Nemigen mozgolódnak viszont a kérdésben a francia köztársaságpártiak, valamint a spanyol, az olasz és a balti konzervatívok sem, és bizonytalan, hogy miként szavaznának a közép-európai pártok.

Ha Daul elnök megerősíti, hogy összegyűlt a minimálisan előírt hétpárti indítvány, akkor előreláthatólag az EPP vezetésével tanácskozik, majd napirendre tűzi a kérdést az illetékes testületben, az ülés vagy március 20-án, vagy április 8-án valószínű. A Fidesznek joga van védekezni. Utána jön a szavazás a hozzávetőleg 260 főből álló Politikai Gyűlésben, a jelenlévők egyszerű többsége elegendő a határozathoz. Egyelőre Orbán nem nyilatkozott a kizárás ügyében. Viszont visszautasította a bírálatokat a kampány kapcsán...