2023. május 31., szerda

ERCSE KRISZTINA: CÉLT ÉRÜNK, HA A ROSSZ OKTATÁS MIATT EGYRE TÖBB EMBER LESZ EGYRE DÜHÖSEBB

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.05.31.


Ez a kormány a civilekkel való párbeszédet úgy fogja fel, hogy az a gyengeség jele. Ugyanakkor Ercse Krisztina, a Civil Közoktatási Platform szóvivője szerint az aktív, változást elérni akaró civilek, már vannak olyan okosak, hogy a saját sikerük kritériumait nem abban jelölik meg, a kormány azért csinál valamit, mert ők valamilyen formában kiálltak az oktatásért, a pedagógusokért. Úgy véli, már nagyon sokak számára az a világos cél, a társadalom minél szélesebb köre és rétegei ébredjenek rá arra, hogy ez a kormány miként működik, és milyen nagyon rossz válaszokat ad az oktatás bajaira.


Az EDF virrasztást szervezett kedd éjjelre a Karmelita elé, A Tanítanék és a Noir Mozgalom 15 nagyvárosban Balassagyarmattól Budapesten át Szombathelyig szervez országos megmozdulást. Az ADOM és a PDSZ június 5-én pedagógusnapi kiállást hirdet az Oktogonon a tanárokért, a fóti Németh Kálmán Általános iskola SZMK elnöke országos szinten a pedagógusokat támogató petíciót indított, amelyben felszólítják a kormányt, hogy vonja vissza a státusztörvény tervezetét, május 31-én a szülők megtartják a tanévben az utolsó Zebraszerda kiállást az oktatásért, pedagógusokért. A teljesség igénye nélkül soroltuk fel a megmozdulásokat, de várható, hogy lesz valami hatásuk az oktatási rendre?

Én nem vagyok optimista. Véleményem szerint a kormány nem engedheti meg magának, hogy ezeknek a megmozdulásoknak a hatására közvetlenül és kimutathatóan reagáljon valamit, ami azoknak az elvárása, akik ezeket szervezik. Mert a kormány felfogása szerint akkor gyengeséget mutatna, és úgy gondolja, hogy ezt nem teheti meg. Ez a kormány a civilekkel való párbeszédet a gyengeség jelének tartja. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy mi, aktív civil szereplők, akik szeretnénk változást elérni, már vagyunk olyan okosak, hogy a saját sikerünk kritériumait ne abban jelöljük meg, hogy a kormány majd azért csinál valamit, mert mi kiálltunk valamilyen formában az oktatásért, a pedagógusokért...

AKKORA ARCÁTLANSÁGRA, MINT AMIRE AZ ORBÁN-REZSIM KÉSZÜL, AZ EU SEM SZÁMÍTOTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.05.31.


Magyarország az uniós elnökséget az EU jogállamiságának vizsgálatára használná, jelentette ki Varga Judit a tagországok európai ügyekért felelős minisztereinek tanácskozását megelőzően, ahol éppen arról kezdtek tanácskozni a miniszterek, hogyan lehet megakadályozni azt, hogy 2o24 júliusában Magyarország vegye át fél évre az EU Tanácsának soros elnöki tisztét.

Az Európai Unió tagállamai most szembesülnek azzal a mulasztással, hogy tíz éve nem rendezik a magyar ügyet, és nem néznek szembe azzal, hogy Magyarország az Unió első fasiszta állama, annak minden súlyos következményeivel együtt. Nem kerestek megoldást arra, hogyan lehet egy tagállamot kitenni az Európai Unióból, ha tagadja az EU alapelveit és nem tartja be a jogállami normákat.

Ebből fakad az a helyzet, hogy Magyarország továbbra is teljes jogú tagja az EU-nak, miközben az EU alapszerződését, jogállami normáit, az emberi jogokat, a demokratikus követelményeket tagadja, az Orbán-rendszer mindennek az ellentéte, amit az Európai Unió jelent. Ha ma jelentkezne az EU-ba, Magyarországot nem vennék fel, amiből az következne, hogy ebben az esetben ki is kellene tenni, de azt nem lehet, mert ilyen helyzetre az uniós jogalkotás nem készült fel, és ezt a hiányt nem pótolta.

Így állhat elő az, hogy Magyarország soros elnöki tisztsége alapjaiban veszélyezteti az EU működését és normalitását, s még sincs semmiféle írott jog arra nézve, ami alapján meg lehetne akadályozni ezt a katasztrófát. Amikor az EU egységét kellene megőrizni a jogállamiság kérdésében, az oroszok elleni szankciókban és Ukrajna támogatásában, akkor egy olyan ország koordinálja mindezt, amely ennek eltökélt ellensége. Ami ezzel a helyzettel előállt, az maga a katasztrófa.


Az EU tagországai állandóan csak tolták maguk előtt ezt a kérdést, s nem oldották meg, így most kéne tenni valamit, ami objektív módon megakadályozza ezt a katasztrófát. De ahhoz szembe kellene nézni a valósággal, hogy Magyarország egy fasiszta diktatúra, ahol felszámolták a fékek és ellensúlyok rendszerét, a sajtószabadságot, a független igazsgszolgáltatást, az egyenlő és szabad választásokat. Ki kéne mondani ezeket az igazságokat és létre kellene hozni erre a helyzetre alkalmazható szankciókat.

A helyzet azonban még annál is rosszabb, mint amire az EU tagországai számítottak. Orbán bosszúra akarja használni az Uniós elnökséget, mert nem kapja meg azokat a pénzeket, amelyek a jogállami normákhoz tötöttek. Ezért megfordítja a helyzetet, és az EU soros elnöki tisztségéből ő akarja vizsgálni az EU jogállamiságát, olyan arcátlan hazudozó uszítókkal, mint Varga Judit. Miután az EU kesztyűs kézzel bánt a fasisztákkal, most szembenézhet azzal, hogy a fasiszták megbosszulják ezt.

Ez gyakorlatilag az EU szétverését jelentené, mert ezek a mocsok trollok, akik békepártiságnak nevezik az oroszok támogatását, akik Mészáros Lőrinccel, Tiborcz Istvánnal, Orbán Ráhellel és a felcsúti focipályával a hátuk mögött az EU korrupciójáról beszélnek, miközben az EU lebuktatta és eljárást indított azok ellen, akik kenőpénzt fogadtak el, míg az Orbán-Mészáros duó él és virul. Orbán a vétójogát is az EU akadályozására és zsarolására használta, az elnökséget is arra akarja használni...

A VASÚT ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATOK LESZNEK A KÖLTSÉGVETÉS NAGY VESZTESEI, A FEGYVERES SZERVEKRE SOKKAL TÖBBET FOGNAK KÖLTENI

HVG
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2023.05.31.


Átnéztük a 2024-es költségvetés részletesebb számait, így kiderült, hogy a kórházakra, az egyetemekre és a honvédelemre szánt keretet látványosan megemelte a kormány, az általános- és középiskolákra és a háziorvosokra viszont alig jut több pénz, mint idén, ha beleszámoljuk azt is, hogy az infláció mennyivel értékteleníti el az összegeket.


Több pénz jut a családoknak, az oktatásra, az egészségügyre – valószínűleg a világ minden pénzügyminisztere eljátszotta már egy költségvetés bemutatásánál ezt a kommunikációs trükköt, amióta költségvetések és sajtótájékoztatók csak léteznek. Nyilvánvaló, hogy amikor nagy az infláció, akkor könnyű ilyen szép számok mögé elrejteni azt, hogy nem kolbászból van a kerítés: büszkélkedhetnek azzal, hogy egy területre mondjuk 5 százalékkal több pénzt szánnak, ha eközben 6 százalékos az infláció, akkor reálértékben szó nincs ott növekedésről...

AZ ORBÁN-RENDSZER ÉS A BANKOK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁRHEGYI ÉVA
2023.05.26.


A bankszektor tulajdonviszonyainak az elmúlt tíz évben végbement átrendezése jelentősen növelte annak politikafüggőségét. A politikai hatalom ma már a magyar bankpiac negyedét elfoglaló pénzintézeti kört tartja tulajdonosi befolyása alatt, és a további térnyeréséhez is megvannak az eszközei. A bankrendszer átalakításának azonban nem csupán az eredménye ad okot aggodalomra, hanem az ennek során alkalmazott módszerek is, amelyek egyúttal az Orbán-rezsim természetéről is sokat elárulnak...

LIGETI MIKLÓS: A FRANKFURTI AUSCHWITZ-PERBEN VÉDEKEZTEK ÚGY, MINT A VÖLNER–SCHADL-ÜGYBEN

DELLA / 24.HU
Szerző: BAKA F. ZOLTÁN
2023.05.31.


Számtalan bizarr szála van a Völner–Schadl-ügynek, de a korrupciókutatással foglalkozó Transparency International jogi vezetője a más ügyekben szerzett tapasztalatai alapján úgy látja: a főszereplők maguk alakították ki a vádirat szerinti „korrupt bizniszt”, azt nem felülről osztották ki rájuk, ahhoz nem kellett előzetesen engedélyt kérniük „a nagyfőnöktől”. Amíg nem sértettek magasabb érdekeket, addig ezt működtethették, amikor „egyesek rájöttek, hogy ebből lehet bizonyos hasznokat húzni, akkor bekéretőztek” – mondja a Dellában Ligeti Miklós, akit a perbeli védekezés – ha nagyon messziről indítva is, de – emlékeztet a frankfurti Auschwitz-perre, ahol mindenkiről az derült ki, hogy „hatáskör és funkció nélkül csak úgy lézengett Birkenauban”.


Az uniós nyomásra felállított Integritás Hatóságról az a véleménye, hogy „az egy kirakat, amit nem próbababákkal rendeztek be”, vagyis van önálló mozgástere a Biró Ferenc vezette intézménynek, kérdés, hogy a „közepesen gyenge” mandátumukkal mennyire tudnak, akarnak élni. Ligeti Miklós – aki a Korrupcióellenes Munkacsoport tagjaként vesz részt a munkában – bizalma még kitart, de ha a civil oldalnak nem lesz érdemi hatása a készülő Nemzeti Korrupcióellenes Stratégiára, akkor „nekünk is meg kell fontolni, meddig éri meg közreműködnünk” – ezzel utalt arra, hogy a munkacsoport három tagja nemrég távozott a testületből. Történetesen a műsor megjelenésének másnapján, tehát csütörtökön jár le a határideje annak, hogy az állam képviselői véleményezzék a civilek javaslatait – az eljárást egyébként Ligeti Miklós a „dürrenmatti” jelzővel illette.

A beszélgetésből kiderül még, hogy melyik civil kezdeményezés hozta zavarba leginkább az állami oldalt a munkacsoportban, hogy miért akadt ki az Állami Számvevőszék, a Közbeszerzési Hatóság a Gazdasági Versenyhivatal, és kapott-e már személyre szabott fenyegetést a munkája miatt.

MÁMA MÉG A KÖNNY IS ÉDES: ORBÁN VIKTOR 60 ÉVES!

444.HU / VIDEÓ
Szerző: 444.HU
2023.05.31.Üdvözli Őt hálás népe,
sok barátja, ellensége,
újságíró, migránshorda.
Szalonnából van a torta!
Ma mindenki reá hallgat.
Ebből lesz az új kétharmad!

HELYENKÉNT MEGSZORÍTÓ KÖLTSÉGVETÉST NYÚJTOTT BE AZ ORBÁN-KORMÁNY, DE JÖVŐRE AZÉRT 15 SZÁZALÉKKAL TÖBBET FORDÍTANA SAJÁT MAGÁRA - SOKAT ELVISZ A HONVÉDELEM ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2023.05.31.


A kormány benyújtotta a parlamentnek a jövő évi költségvetés tervezetét, amely négy százalékos gazdasági növekedéssel és hat százalékos inflációval számol 2024-re. A konszolidált kiadások 35850 milliárd forintra emelkednek, amely öt százalékos növekedés az idei tervekhez mérve, vagyis a hat százalékos inflációval számolva egy százalékos reálcsökkenést jelent.


A kormány számaiból kiderül, hogy az állam magára fordított kiadásai bőven a hat százalékos infláció felett 15 százalékkal, az államadóssággal kapcsolatos kiadások 24 százalékkal nőnek, ezzel szemben a gazdasági támogatások 7 százalékkal mérséklődnek, míg a jóléti kiadások négy százalékkal emelkednek, vagyis ráértékén számolva két százalékkal mérséklődnek. A jövő évi költségvetést két hatalmas tétel, a honvédelmi fejlesztések és az államadósság finanszírozása határozza meg, minden más csak ezután jöhet.

A honvédség kiemelését és gyors ütemű fejlesztését az ukrajnai háborúval indokolja a kormány, illetve a korábban megkezdett fejlesztések is mostanra érnek be, ezeket finanszírozni szükséges. Erre a célra 1796 milliárd forint jut, ez 29 százalékos növekedés ideihez mérten. Ezzel párhuzamosan a rendvédelmi kiadások 15 százalékkal emelkednek. A másik kiemelt finanszírozást igénylő terület az államadósság: elmúlt hónapok magas inflációja, a jegybank kamatemelései visszahullottak az államra, az adósságszolgálattal kapcsolatos kiadások 2000 milliárddal ugrottak meg a korábbi évekhez képest, és ebben még nincs is benne a Magyar Nemzeti Bank várható veszteségeinek megtérítése. Jövőre az kamatkiadásra már több mint 3100 milliárdot kell költeni, ami majdnem megegyezik a egészségügyre tervezett 3225 milliárd forinttal.

A jóléti tételek teszik ki az államháztartási kiadások közel felét, erre a célra több mint 19 600 milliárd forint jut, ami csak négy százalékos növekedés az előző évhez képest. A kormány itt számolta el a rezsitámogatásokat, amelyek az idei évhez képest várhatóan megfeleződnek (amiatt is a csökkenés a jóléti oldalon). A beterjesztett költségvetés szerint viszont mind az oktatás, mind az egészségügyre fordított kiadások reálértéke emelkedhet: a közoktatásért felelős Klebelsberg Központé 10 százalékkal, és a köznevelési támogatások is hasonló mértékben nőnek. Ez reálértéken négy százalékos növekedés jelent, vagyis komolyabb béremelésre, színvonalemelésre nagyon kevés, ennek ellenére, látva a költségvetés helyzetét, már ennek is örülni kell. A szakképzésre fordított kiadások reálértéke emelkedik, az egyetemeknél viszont felemás a kép: az állami egyetemek támogatása csökken, ám az alapítványi fenntartású intézmények hat százalékkal többet kapnak az ideinél, vagyis ők legalább a pénzüknél maradnak. Az egészségbiztosítási alap kiadásai is hasonlóan – 10 százalékkal – emelkednek, ám ebben már benne van az egészségügyi béremelések újabb fedezete, és nagyobbrészt erre megy el a többletpénz. A szakdolgozók bérét két ütemben növelik jövőre. Így az egészségügyi szolgáltatásokra, gyógyszertámogatásokra azonban már kevesebb jut az idei évhez képest, vagyis az adófizetőknek ezen a téren nincs sok okuk az örömre, az egészségügyi ellátás színvonala feltehetőleg jövőre sem fog javulni...

ITT A LÁZÁR-TERV: MÁR NYÁRON INGYEN VIHETŐ BÁRMELYIK ÁLLAMI KASTÉLY

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2023.05.30.


Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium oldalán annak a törvénynek a tervezete, amely lehetővé teszi az állami kastélyvagyon szétosztogatását. A jogszabályból kikerült az a melléklet, amely nevesítette a felújított kastélyokat, de ez csak annyit jelent, hogy ingyenesen magánkézbe vagy tartós vagyonkezelésbe adható bármelyik műemlék, amely Lázár tárcája alá tartozik.


Elsőként a Válasz Online számolt be arról március végén, hogy mire készül Lázár János minisztériuma. Arra, hogy az elmúlt években közpénzből mintaszerűen felújított és idegenforgalmi látványosságnak berendezett kastélyokat, kúriákat teljesen ingyenesen magánkézbe vagy tartós vagyonkezelésbe adja. A példátlan szabadrablást előkészítendő a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. az edelényi és a péceli kastélyt már idén tavasszal bezárta, az iszkaszentgyörgyi kastélynak pedig gyorsan kitették a bérlőjét, így arra is lakat került...

SZERBIA LEHET PUTYIN MÁSODIK FRONTJA A NATO ELLEN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.05.31.


Szerbiában, valamint Bosznia szerb részében uralkodó oroszbarát hangulat lehetővé teheti Putyin számára, hogy második frontot nyisson a NATO ellen – véli Lendvai Pál. Orbán Viktort cinikus békéltetőnek nevezi, mondván, a minap, a katari világgazdasági fórumon teljes mértékben felsorakozott az oroszok Ukrajna-politikája mögé.


A populizmus nem szűnő globális vonzerejéről közöl áttekintést a Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség, Recep Tayyip Erdogan török államfő újabb választási győzelmének apropóján. E győzelem – az immár két évtizedes uralom meghosszabbítása – annak ellenére következett be, hogy közben megélhetési válság tört ki, gyengült a fizetőeszköz, és népharag övezte a súlyos februári földrengés következményeinek elfuserált kezelését – olvasható a cikkben, amelynek a szerzője szerint az „erős ember” imázsa volt az, ami az alkalmazkodni kész állami média jóvoltából mozgósította Erdogan konzervatív szavazó bázisát.

Az Egyesült Államokban – indul a Bloomberg körképe – továbbra is Donald Trump a leginkább esélyes a republikánus elnökjelöltség elnyerésére a 2024-es választás előtt – dacára annak, hogy minden választó tudja, milyen jellembeli hiányosságai vannak, és hogy milyen kaotikusan végződött a hivatali ideje, a 2021. január 6-ikai kapitóliumi lázadással. Olaszországban a populista feltámadás Giorgia Melonit emelte a hatalomba – a jobboldali nacionalista miniszterelnöknek 2,7 millió Facebook-követője van. Franciaországban általános felháborodást váltott ki Emmanuel Macron nyugdíjreformja, és ez erősíti Marine Le Pen helyzetét a 2027-es elnökválasztásra, amelyen Macron már nem induhat. Ami Magyarországot illeti, ott Orbán Viktor továbbra is elmozdíthatatlannak látszik. Oroszországban Vlagyimir Putyin elnök besározta magát az el-elakadó ukrajnai háborúval, de valószínű, hogy 2024-ben további hat évre be tudja biztosítani magának az elnökséget. Végül Indiára pillant a Bloomberg, ahol Narendra Modi sorrendben harmadik miniszterelnöki ciklusát igyekszik elnyerni, hindu nacionalista programmal.

A hírügynökség arra az általános megállapításra jut az egyes említett országokban tapasztaltak alapján, hogy a távolinak érzékelt elittel szembeni szavazói harag továbbra is termékeny talajt biztosít a választásokon a populista politikusoknak, és ennek közege sokkal inkább a közösségi médiafelületeken való háborgás, mintsem a józan politikai mérlegelés.

Tovább az autoriter úton

Erdogan várható politikájáról egyébként a New York Times – elemzői véleményekre hivatkozva – úgy ítéli meg, hogy az újraválasztással megszerzett nacionalista felhatalmazás birtokában az eddiginél nagyobb mozgásteret láthat önmaga számára az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatok helyrehozására. Így aztán lehet, hogy már az atlanti szövetség júliusi csúcstalálkozója előtt hajlandó lesz beletörődni a svéd NATO-csatlakozásba, ami megnyithatja az utat a török légierő korszerűsítése, amerikai F-16-os gépek beszerzése előtt.

A lap megszólaltatja Ian Lessert, a German Marshall Fund brüsszeli irodájának a vezetőjét, Törökország-szakértőt, aki szerint Erdogan ugyan csalódást okozhat azoknak, akik nyugatiasabb Törökországban reménykednek, de hát nem Törökország az egyetlen olyan szövetséges állam, amely egyre inkább autoriter jellegű – mondja Lesser, és példaként megemlíti Magyarországot, Szerbiát, valamint Lengyelországot.

Szerbia lehet Putyin második frontja a NATO ellen

Szerbia persze nem véletlenül kerül most fókuszba. Lendvai Pál a bécsi Der Standardban megjelent, Képmutatók internacionáléja című cikkében felhívja a figyelmet arra: az ukrajnai háború árnyékában az ember hajlamos megfeledkezni arról, hogy a Balkánon is van két válsággóc, Koszovó és Bosznia, és mindkettőben kulcsszerepet játszik Aleksandar Vucic, Szerbia autokrata elnöke. Lendvai szerint a Szerbiában, valamint Bosznia szerb részében uralkodó oroszbarát hangulat lehetővé teheti Putyin számára, hogy második frontot nyisson a NATO ellen. A szerb vezetés által saját maga támogatására szervezett, múlt pénteki belgrádi tömegrendezvényen különösen feltűnő volt Milorad Dodik boszniai szerb vezető és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter fellépése – írja. Szintén kitér a cikkben Orbán Viktorra, akit cinikus békéltetőnek nevez, mondván, a minap, a katari világgazdasági fórumon teljes mértékben felsorakozott az oroszok Ukrajna-politikája mögé. Megemlíti azt is: Orbánnak, a magyarországi liberális demokrácia lerombolójának a hatvanadik születésnapja közeledtével merő képmutatás, hogy Magyarország alkalmas lenne az EU-elnökség ellátására 2024 második felében.

A demokrácia törékeny

Végül pár mondat egy ennél sokkal elvontabb elmélkedésről. A londoni Financial Times egyik podcastjában Martin Wolf, a lap gazdasági főkommentátora meglehetősen borúlátóan szól a nyugati berendezkedés jövőjéről. Hihetőnek tartja azt a feltételezést, hogy a demokratikus kapitalizmus csupán rövid időre feltűnő radarkép az emberiség történelmében. Kétszáz évvel ezelőtt még sehol sem létezett demokrácia, az embereknek fogalmuk sem volt arról. A demokráciát ugyan többször kipróbálták a történelem során, de az sohasem volt hosszú életű, előbb-utóbb mindig nevetségessé vált vagy polgárháborúba torkollott, majd leváltotta egy hódító vagy egy „erős ember” – csak hogy visszakanyarodjunk a lapszemle kiinduló eleméhez. Martin Wolf szerint a nagy, bonyolult, sokszínű társadalmak irányítására sokkal alkalmasabbnak bizonyultak a birodalmak és a monarchiák, mint a demokráciák. Amerika példájában sem lát erre ellenbizonyítékot: mint mondja, az alapító atyáknak is kétségeik voltak a választáson alapuló politikai rendszer tartós életképességét illetően, és azért építettek abba bele annyi akadályt, hogy meggátolják a többségi elv túlhajtásait. Ez pedig azt jelenti, hogy az egész konstrukció nagyon törékeny – érvel a brit elemző, és annyi engedményt azért tesz, hogy kisebb, homogénebb országokban ennél szilárdabbnak mutatkozik a demokratikus berendezkedés.

A SZÜLÉSED ATTÓL FÜGG, HOGY KI LESZ ÉPPEN ÜGYELETBEN

TELEX
Szerzők: Vincze Barbara, Sudár Ágnes, Móra Ferenc Sándor, Gűth Ervin
2023.05.31.


Lassan két és fél éve vezették ki az egészségügyből a hálapénzt, azóta szülnek új rendszerben a nők Magyarországon. Az eltelt időszakban a hálapénz sok helyről valóban eltűnt, sok helyen valamilyen formában megmaradt, és szinte mindenütt vákuumot hagyott maga után. Szülészorvosok tucatjai hagyták ott a vidéki szülészeteket, és a fogadott orvosok helyett ma már magánszülészetek adják a szülés körüli biztonság ígéretét. Az egységes színvonalú, hálapénzmentes, megbízható visszajelzőrendszerrel működő szülészeti ellátás továbbra is utópia Magyarországon. Utánajártunk, hogy akkor mi van helyette.


Magyarországon 2021-től tilos hálapénzt adni és elfogadni a kórházakban, így a szülészeteken is. A tisztulás folyamata jelenleg is tart, ugyanakkor az új szabályozás sok területen vákuumot hagyott maga után, és ennek nem csupán az orvosok és a szakdolgozók, hanem a kismamák isszák meg a levét.

A hálapénz kivezetése persze régóta égető lépés volt. Egyértelmű hozadéka, hogy tisztul a kép, kevesebb boríték vándorol fehér köpenyzsebbe, nem rángatják el a fogadott orvost a vacsorája mellől, és ha az ügyeletes szülésznek lejár a műszakja, friss, mentálisan felkészült kollégája tudja tovább kísérni a vajúdó anyát. Hátránya, hogy az évtizedek óta bebetonozott rendszert nem egy egységes, országszerte azonos szakmai protokoll váltotta, amit mindenütt be is tartanak. További hátrány, hogy a szülésznők rendszeres jövedelemkiegészítését nem pótolta semmi, a közelgő bérrendezésük sem hoz majd valódi megoldást. Sok szülészorvos a magánellátásba menekült, így sok bizonytalanság veszi körül a kismamákat.

A következmények: orvoselvándorlás, vidéki szülészetek bezárása, a magánkórházak megerősödése, a nők gyermekvállalási kedvének megrendülése. A megoldás egy olyan, nő- és babaközpontú rendszer (lenne), amelyben az egységes szakmai szabályozás és országszerte azonos gyakorlat miatt az egyes orvosokról vagy a magánegészségügyről magára a rendszerre tevődne át a kismamák bizalma...


A MAGYAR KÜLÜGY ZAVARODOTTAN KERESI A FELELŐST – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.05.31.


 Egyáltalán nem ítélték el a szerbeket


Szijjártó – hasonlóan Moszkvához – az EU-ban találta meg a felelőst…

Bársony András: van miért aggódnunk a Koszovóban történtek miatt

A koszovói függetlenség kikiáltása, valamint a nemzetközi elismerése előtt itt egy igen véres háború zajlott, és van esély arra, hogy ez a konfliktus újra kezdődjön ezen a szinten.

Rogán államtitkára Ukrajna NATO-tagságát támogató egyeztetésen vett részt

Érdekes kettősségnek lehetünk ismét szemtanúi a magyar kormány háborús politikájával kapcsolatban…

A svéd elnökség nem lát okot a magyar EU-elnökség késleltetésére

A magyar EU-elnökség esetleges elhalasztásának ügye nem volt napirenden, még informálisan sem került szóba a keddi tanácsülésen, amelyen a 7. cikk szerinti eljárás keretében meghallgatták Magyarországot és Lengyelországot.

A kormány a státusztörvénnyel pénzt spórol, és egy kasztrendszerű országot hoz létre

Egy rossz rendszerben csak ilyen jogi szörnyszülötteket lehet a világra hozni. A szabályozás lényege, hogy megfélemlítse a tanárokat és megdrágítsa a számukra a sztrájkot és a pályaelhagyást.

“Szörnyű beszédeket hallottam fideszesektől”

“Isten által kiválasztott nemzetről és arról hallottam beszédeket, hogy mindenki a magyarokat bántja, történelmi igazságtalanság érte őket.”

Demokráciából kaszárnyakapitalizmus

“Példának okáért, Albániában volt vezető tisztviselőket börtönöznek be korrupcióért, ezzel szemben Magyarországon a végrehajtói maffia elleni per egy szűk körre koncentráló kirakatper. A Rogán felé vezető szálak tabusítva vannak, a legfontosabb szereplők a közhatalom védelmét élvezik.”

A Várban virrasztó diákaktivisták felköszöntötték Orbán Viktort

Ajándékot is vittek: egy koszorús munkavédelmi sisakot, hogy „a Karmelitába érkezők biztonságban legyenek az építési területen”.

Orbán Sára tanácsadó cége 13,5 milliós nyereséggel zárta 2022-t

Szokira-Orbán Sára még 2021 decemberében hozta létre saját vállalkozását Art Relatad Solutions Kft. néven, melynek főtevékenysége üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás.

Brutális veszteséget hozott össze Mészáros Lőrinc ex-vejének cége

A K-Monitor vette észre, hogy közzétette 2022-es évre vonatkozó beszámolóját a Homlok Építőipari Zrt., amely az elmúlt években néhány állami tenderen is sikeresen indult.

Borkai Zsolt visszatért – a győri fideszesek őszinte sajnálatára

Borkait választotta ugyanis elnökének a Győri Atlétika Club, ami után a város fideszes alpolgármesterei puccsról beszélnek.

Az állam tudni akarja még a védőnők családtagjainak személyes adatait is

Egy hónap múlva, július 1-től átveszi az állam a védőnői ellátást az önkormányzatoktól, az átállás előkészítése azonban kérdéseket vet fel.

Sunnyogva érkezhet a következő akkumulátorgyár Magyarországra

Egy cégbejegyzés alapján arra lehet következtetni, hogy egy kínai akkumulátorbeszállítónak nagy tervei vannak Magyarországon.

Semjén Zsolt szerint szisztematikus karaktergyilkossággal próbálják lejáratni Böjte Csabát

“…azt a Böjte Csaba atyát, aki eddig több mint 6000 gyermek életét segítette és évtizedek óta áldozatos munkát végez az erdélyi elárvult gyerekek felkarolása, társadalmi integrációja és magyar identitásuk megőrzése érdekében.”

Nem maradhat az ifjúsági irodalom kategóriában egy magyar szerző műve

A kiadó arról tájékoztatta, hogy levelet kapott a Libritől, melyben az szerepelt, hogy három könyve, így a Tükörlelkek-sorozat tagjai, valamint az Interferencia a továbbiakban 18 éven aluliak számára nem terjeszthetőek.

Lécci, ne balhézzatok!

Minden szurkolót arra kér a rendőrség, hogy ne balhézzanak az Európa-Liga-döntőn.

A fotó illusztráció/Szijjártó Péter FB

GÁBOR GYÖRGY: JÁRT UTAKON, KITAPOSOTT ÖSVÉNYEKEN

SZABADSÁG KLUB
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.05.31.


Annak idején, Rákosi Mátyás születésének 60. évfordulóján az Operaházban rendezett ünnepségen Dobi István a beszédét azzal kezdte, hogy a nagy ünnep fényét azon nyomban igyekezett kozmikus magasságokba emelni, s rétori bravúrral mindjárt az első mondatában, internacionalista auftaktként és nemzeti antréként, mintegy dialektikusan, továbbá leheletszerű eleganciával kifejezve a politikai miheztartás halkan, ámde annál határozottabban javasolt és támogatásról biztosított ösvényét, felhívta a figyelmet arra, hogy Rákosi elvtárs születésnapja növeli hálánkat és hűségünket a nagy felszabadítónk és támaszunk, a testvéri Szovjetunió és a hatalmas Sztálin iránt.


Szijjártó Péter, reagálva a NATO koszovói békefenntartó kötelékében szolgáló magyar katonákat ért támadásra, arra a döbbenetes lincshangulatra, amelynek során közel harminc magyar katona megsérült, közülük többüket meglőttek, a külügyminiszter annak a véleményének adott hangot, hogy az európai integráció jó eszköz a nyugalom, a béke és a biztonság fenntartására. Magyarországnak – emlékeztetett a külügyér – kifejezett érdeke az EU bővítése Szerbiával, ám a tagországok döntő többsége – panaszolta fel Szijjártó – ellene van a bővítésnek, arról nem is beszélve, hogy az európai intézmények rendkívül lassúak.

Imígyen szóla tehát Szijjártó. Sajnos mindeközben elfeledkezni látszott az együttműködés egyéb kínálkozó formáiról, beleértve a bővítést is, amelyek amúgy szintén a magyar biztonságot és a magyar érdekeket szolgálhatnák: például EU-s tagállamként a legsunyibb privát szempontok durva és erőszakos érvényesítése helyett – és mindezzel Magyarország vészesen kiteljesedő politikai és gazdasági elszigetelődését előidézve – az EU (és benne a magyar) összközösségi érdekek szem előtt tartását. Vagy egészen konkrét és felettébb aktuális példával élve, elősegíteni és nem hátráltatni Svédország felvételét a NATO-ba, amelyet nagyszerű partnerével, Törökországgal karöltve, az EU tagállamok közül egyes egyedül Magyarország gátol meg. S mintha a magyar intézmények (országgyűlés stb.) ebben a tekintetben feltűnő és szemet szúró lassúságáról sem emlékezett volna meg minden idők legpompásabb magyar külügyminisztere, holott tudjuk, sok más esetben, akár egy-két óra leforgása alatt, vagy mondjuk az éjszaka homályába burkolózva is képesek a fénysebességet felidéző rapiditással az egész magyar társadalom életére, gazdasági és szociális körülményeire elementárisan kiható döntéseket meghozni a pártállamilag megolajozott országgyűlés hűséges és heroikus bátorságukról folyamatosan tanúságot tevő bajnokai.

Mindenesetre így van ez rendjén ott, ahol korántsem az európai közösség szempontjai a meghatározóak, benne Magyarország jól felfogott nemzeti, politikai és gazdasági érdekeivel, hanem Orbán Viktor, Szijjártó Péter és a többi politikai és gazdasági kurafi és céda magánérdekei, kivonva belőle Magyarország jól felfogott nemzeti, politikai és gazdasági érdekeit.

Szánalmasan és rongy módon tükrözi ezt a szélkakasszerűen pörgő-forgó erkölcstelen és totálisan "önlezüllesztett", "önsemmibe vett" és "önszemenköpködött" értékrendet, a folyton folyvást hangoztatott értékek gátlástalan és mindig az adott önérdekekhez igazított "öndevalválását" (vesd össze nemzet, kereszténység, család, magyar fiatalok jövője stb.) az a tény, hogy ha Ukrajnában magyarokat inzultus ér, akkor annak fő kiváltó okai az ukrán fasiszták, a nem létező Ukrán állam és a nemlétező Ukrán államot támogató háttérhatalom, valamint annak emberei, Brüsszel, az EU, az USA, "Soros Gyuri bácsi", a magyar dollárbaloldal, и так далее.

Ezzel szemben, ha magyarokat szerb részről ér fegyveres támadás, akkor büszkék lehetünk ugyan a magyar katonákra, de – az ukránoktól eltérően – fel sem merül, akár csak puszta gondolati kísérletként sem az esetleges szerb fasizmus, fel sem merül – a "nem létező" Ukrajnától eltérően –, hogy Koszovó, illetve a Koszovói Köztársaság voltaképpen létezik-e, avagy nem létezik, s szóba sem kerül – ugyancsak Ukrajnától eltérően – az emitt tornyosuló háttérhatalom, Moszkva, Oroszország, Putyin és az ő érdekeiket – a magyar politikai elittelenség legaljához kísértetiesen hasonuló, azaz cselédmódon kiszolgáló Vucic és Dodik, no meg persze a magyar dollárbaloldal analógiájára a magyar rubelkormánypártiság esetleges létezősége, vagyis lételméleti (ontológiai) felmerülhetősége.

Annak idején, Rákosi Mátyás születésének 60. évfordulóján az Operaházban rendezett ünnepségen Dobi István a beszédét azzal kezdte, hogy a nagy ünnep fényét azon nyomban igyekezett kozmikus magasságokba emelni, s rétori bravúrral mindjárt az első mondatában, internacionalista auftaktként és nemzeti antréként, mintegy dialektikusan, továbbá leheletszerű eleganciával kifejezve a politikai miheztartás halkan, ámde annál határozottabban javasolt és támogatásról biztosított ösvényét, felhívta a figyelmet arra, hogy Rákosi elvtárs születésnapja növeli hálánkat és hűségünket a nagy felszabadítónk és támaszunk, a testvéri Szovjetunió és a hatalmas Sztálin iránt.

Szijjártó Péter ezzel a gyalázatos beszédével, amellyel – nem mellesleg – a külügyminiszteri pozíció ellátásának totális alkalmatlanságáról tett kikezdhetetlen tanúbizonyságot, továbbá önmaga becstelenségéről és mérhetetlen ostobaságáról, mindenesetre a nagy elődök kitaposott ösvényét járva Szijjártó is méltóképpen keretezte és kontextualizálta a hatvanadik születésnap hatalmas ünnepének parttalanul áradó szakrális és világi orbániádáját, nemzetünk nagy háláját a hatalmas Putyin és a nagy (egyre nagyobb) Oroszország, leánykori nevén Szovjetunió iránt.

KÖTÖTTFOGÁS 243. – EXTRA: DÍSZELŐADÁSSAL KÖSZÖNTJÜK A HATVAN ESZTENDŐS ORBÁN VIKTOR ELVTÁRSAT

KÖTÖTTFOGÁS / 444.HU
Műsorvezető: DÉVÉNYI ISTVÁN
2023.05.29.Piros lett a paradicsom, nem sárga Orbán Viktor Putyinhoz ment, nem Grazba. Avagy sírva vigadunk az elmúlt éveinken, az ország szellemi és anyagi tönkretételén, az elszalasztott lehetőségeken. Megemlékezünk azokról az időkről is, amikor Orbán még leadta a bevételt annak, akit illetett. Kritikusaink sokszor a fejünkhöz vágják, hogy mindig Orbánnal foglalkozunk, hát most tessék, egy egész adást szenteltünk neki, elvégre ő is csak egyszer 60 éves. 

De nem csak ez az apropó, hanem hogy a Magyar Hang kiadásában megjelent 
Stefano Bottoni A hatalom megszállottja című könyve, nem nehéz kitalálni, kiről szól. Részletek: https://hang.hu/konyvek Akik beszélgetnek: Stefano Bottoni, Csintalan Sándor, Kéri László, Reichert János, a műsorvezető: Dévényi István.

"A TÖMEGSÍROK AZ OROSZ MEGSZÁLLÁS INTEGRÁNS MELLÉKTERMÉKEI"

SZAMÁRPAD CSATORNA
Szerző: SZAMÁRPAD CSATORNA
2023.05.26.A Szamárpad Csatorna legújabb műsorának vendége Rácz András a Német Külpolitikai Társaság munkatársa és a Corvinus Egyetem Oktatója. Az adásban szó lesz a belogorodi incidensről, a bakhmuti harcokról, a nyugati fegyverszállítmányokról és a lehetséges ukrán offenzíváról. 

00:00:00 A belgorodi incidens – szabadcsapatok akciója orosz területen 
00:15:10 A bakhmuti csaták 
00:23:50 Újabb nyugati fegyverszállítmányok (Storm Shadow) 
00:34:33 Újabb nyugati fegyverszállítmányok (F16) 
00:40:26 Tervezett ukrán offenzíva 
00:49:26 Vörös vonalak 
00:55:04 További lehetséges orosz katonai lépések 
01:07:00 Magyar külpolitika 

Rácz András elérhetőségei: 

A videóban elhangzott ajánlás: 
Feledy Botond: Feltárhatatlan fekete doboz 

ORBÁN VIKTOR SZÜLETÉSNAPJÁRA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.05.31.


Op. 1.

Kedves Barátunk és Elvtársunk!

A Tartós békéért, kereszténydemokráciáért! szerkesztősége forró szeretettel üdvözli Önt, a Fidesz és Magyarország dolgozó népének harcedzett és szeretett vezérét 60. születésnapja alkalmából.

A forradalmi harc dicsőséges útján haladva, életének több mint kétharmadát szentelte Ön annak az ügynek, hogy a magyarok felszabaduljanak a kommunizmus járma alól, a szabad és független Magyarországért vívott harc ügyének, hogy a magyar dolgozó nép felszabaduljon a jogtalanság, az elnyomás és szenvedés igájából, a külföldi imperialisták és az ellenforradalmi Gyurcsány-rendszer uralma alól.

A dicsőséges Fidesz Hadsereg felszabadította Magyarországot a kommunizmus rabsága alól, s megmutatta a magyar nép fejlődésének széles távlatait, az igazi nemzeti és társadalmi újjászületés lehetőségét.

Magyarország dolgozói – élükön az Ön vezette Fidesszel – felszámolták országukban a kizsákmányoló tőkés-nagybirtokos rendszert, szétzúzták a nép ellenségeinek, az amerikai–angol imperializmus ügynökeinek a régi rend visszaállítására irányuló ismételt kísérleteit, megszilárdították az országban a kereszténydemokratikus rendszert, végrehajtották a forradalmi földreformot, államosították az ipart, a közlekedést, a bankokat és ipari országgá változtatták az elmaradt Magyarországot.

Kedves Orbán elvtárs, forró szeretettel kívánunk Önnek jó egészséget és hosszú életet a magyar nép javára, amely öntudatos erővel építi a fasizmust országában, és fáradhatatlanul harcol Putyin nagy és legyőzhetetlen zászlaja alatt az egész világ békéjének megvédéséért.

Op. 2.

A nagy Orbán alakja szinte az új irodalom első pillanatától kezdve diadalmasan ihleti költőinket, de ez a heves intenzitású, kimeríthetetlen inspiráció 2023 tavaszán, a dolgozó emberiség vezérének 60. születésnapja táján hajtja a legdúsabb virágzatot — érezhetően megemelve egész új líránk eszmei és művészi szintjét is.

A keresztényfasizmus érzései sokfelé kigazdagodnak, elágaznak, s immár nemcsak a baráti türk országok népei felé nyilatkoznak meg sűrűn és lendülettel, hanem a felszabadulásért harcoló vagy a szabadság útját még csak kereső elnyomott nyugati tömegek felé is. A magyar költészetnek vertikálisan átfogó, állandó és egyre gazdagabban, változatosabban kibontakozó tárgya, nagy inspirátora Orbán Viktor alakja.

Gyertek lányok öltözzetek fehérbe,
Szórjunk rózsát Orbán elvtárs elébe,
Hadd járjon ő a rózsában bokáig,
Éljen, éljen Orbán elvtárs sokáig!

Gyertek lányok öltözzetek fehérbe,
Szórjunk rózsát Orbán elvtárs elébe,
Pusztuljon a libsibolsi egy szálig,
Éljen, éljen Orbán elvtárs sokáig!

Ahogy népünk képzelete magától értődő természetességgel köti Orbán elvtárs személyéhez a fasiszta építés újabb és újabb eredményeit, olyan természetes és kizárhatatlan sugalló erő minden, a keresztény realizmus útján járó magyar költői alkotásban népünk vezérének alakja, Orbán Viktornak immár legendásan fénylő neve. Ilyen értelemben bízvást elmondhatjuk, hogy Orbán Viktorról szinte minden jelentős magyar költeményben szó van, azokban is, amelyekben neve sem olvasható, személyére sem történik nyílt célzás.

És akkor egy esőverte plakáton
az Ő nevét láttam meg — ma is látom —
hogy megjött Budapestre — Felcsútról,
egy világot értettem én meg ebből,
egy országot, mely csupa seb és rom volt,
csupa öröm és csupa fájdalom volt,
egy népet, amely most talált honára,
s lábadozva figyelt az Ő szavára.

Ez a bizalom és szeretet rendszerint lírai műfajokban mutatkozik, de van példa epikus megformálásra is. Ilyen az a poéma, amelynek hőse az írni-olvasni alig tudó, koros parasztasszony, aki az országút porába megindító, naiv és mély szeretettel rajzolja bele Orbán Viktor nevének betűit.

Lélekzetüket visszafojtva
nézik a szép szál jegenyék
Erzsi nénit, amint a porba
rajzolja Orbán nevét.
Elsodorhatja szél és zápor
Erzsi néni ujja nyomát,
de a délceg jegenyetábor
azt a nevet zúgja tovább!

Op. 3.

Hát nem délibábos hab az ember egész élete? Mire körülnézel, elmúlt, a múltad meg sehol nincs, hiába keresed padláson, pincében, vagy sétálsz akár a folyók partjain, abban a reményben, hogy a fiatal Orbánnal találkozol ott, vagyis azzal, aki valaha voltál s most majd sírva átöleled őt. Egy lakomára gondolsz és nem tudsz visszaszaladni, hogy viszontlásd azokat a barátaidat fiatalon, akik már meghaltak, vagy ha nem halottak, szakálluk nőtt, vagy ha nem, az eszük begyepesedett. Hol a múltad? A fejedben, másutt sehol nincsen többé. S mindez a sok komédia a halál árnyékában megy végbe s mondom, olyan ez, mint valami árnyképek a falon. Mert van-e ember, aki ne ijedne fel álmából egy fenyegető mutatóujj iszonyatában s olyan eszes ember, aki fényes napsütésben is ne gondolna gyakran a sírjára? Holott hát, ha meggondolom: a halálunkhoz nékünk voltaképp semmi közünk. Ahogy nincs közöd egy baltához, vagy vederhez, amelyről semmit se tudsz s amelyet Felcsúton elvesztett valaki.

EZ TÖRTÉNT A HÉTEN – ORBÁNNÁL ELMARADT A GYERMEKNAP, DE NEM VÉLETLENÜL

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.05.30.


Meglepő módon, Orbán Viktor nem mulasztotta el közzétenni a magunk mögött hagyott hét sajátos krónikáját. Noha ünnepek alatt gyakran kihagyja, de most vélhetően volt olyan, amit sulykolni akart a nép fejébe. Mindenesetre az nem a „zsebében lévő” Költségvetési Tanács által a jövő évi büdzsé tervezetéről közzétett meglepően kritikus hangú elemzés volt. Merthogy az nem szerepel az összefoglalóban. Ahogy nincs benne szó arról sem, hogy elindult a felújított M3 metró, hogy a Völner-perben a vádlott nyomatékosan kérte Varga Judit miniszter meghallgatását, aki – mint az is kiderült – személyesen is tárgyalt Schadl György fővádlottal. Nem tudhatja meg a nagyérdemű azt sem, hogy az Európai Parlament megpróbálja megfúrni a jövő évi magyar soros uniós elnökséget, vagy azt, hogy a médiában immár kisebb kockázattal lehet rágalmazni és becsületet sérteni. És volt Gyereknap is – megünnepelhettük a magyar gyerekeket, akinek a 78 százaléka szegénységben él.


Először lássuk, mi történt Orbán világában a héten...

VAJON MIÉRT JÓ ORBÁNNAK MA EGY MODERN KORI ORWELLI DIKTATÚRÁHOZ DÖRGÖLŐZNI? - HETES STÚDIÓ

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: HARDY MIHÁLY
2023.05.27.A Hetes Stúdió 2023. május 27-i adásában Hardy Mihály Bolgár Györggyel, Németh Andrással, a HVG külpolitikai rovatának munkatársával, valamint Kövesdi Péter újságíróval beszélte meg a hét legfontosabb hazai és nemzetközi eseményeit.

DEMOKRÁCIÁBÓL KASZÁRNYAKAPITALIZMUS

MÉRCE
Szerző: SCHEIRING GÁBOR
2023.05.31.


A napokban kijött friss Freedom House Nations in Transit jelentés szerint Magyarországon a demokratikus intézményrendszer maradékának minősége gyengébb, mint Albániában, Észak Macedóniában (még jó, hogy időben befogadtuk Gruevszkit), vagy Szerbiában. Mellesleg Magyarország 2020 óta nem demokrácia az FH szerint. A jelentésből ugyanakkor nem derül ki, hogy mi is zajlik a mélyben. Erről szól ez a gyorselemzés.


A jelentéséből ismerős kép rajzolódik ki. Magyarország egyre inkább bezárkózó, magára maradó autoriter rendszer.

Az FH szakértői szerint tavaly a demokratikus intézményrendszer minősége gyorsabban romlott, mint bármely más volt szocialista országban, Oroszország kivételével. Példának okáért, Albániában volt vezető tisztviselőket börtönöznek be korrupcióért, ezzel szemben Magyarországon a végrehajtói maffia elleni per egy szűk körre koncentráló kirakatper. A Rogán felé vezető szálak tabusítva vannak, a legfontosabb szereplők a közhatalom védelmét élvezik.

Az autoriter bezárkózás megnyilvánul abban is, hogy Magyarország az egyetlen EU-s tagország, mely látványosan nem hajlandó világosan állást foglalni az orosz agresszióval szemben. Nem mintha az amerikai külpolitika a demokrácia feltétlen barátja lenne. A katasztrofális afganisztáni beavatkozástól kezdve az iraki háború igazolására behazudott vegyi fegyvereken át a latin-amerikai diktátorok és katonai puccsok támogatásáig lehetne sorolni az eseteket, ahol az amerikai birodalmi építkezés aláásta a demokráciát. De ettől függetlenül nem lenne nehéz világosan állást foglalni a véres orosz imperializmus ellen, az ukrán nép önrendelkezése és élethez való joga mellett. Ezt a magyar állampárt mégsem hajlandó megtenni. Ráadásul a térségben több ország túljutott az autoriter-populista hullám legsúlyosabb részén, pl. Csehország és Szlovénia nemrég kiszavazta a jobboldali populistákat a hatalomból. Ezzel szemben a magyar demokratikus intézményrendszer teljesen összeomlott, ahogy a lenti ábra mutatja...

KEMPING A KARMELITÁNÁL, ÉNEKKEL, PEZSGŐVEL ÉS RÓKÁVAL - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2023.05.31.


Jó reggelt, és boldog szülinapot Clint Eastwoodnak és Herczeg Márknak!

4 fontos cikk: