2017. február 24., péntek

LÓVÁ TETT ORSZÁG, BEPALIZOTT LAKOSOKKAL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.02.24.A Fidesz jogállamisága mára csak annyit ér, mint döglött lovon a patkó. Ennél a mostani kormánynál azért sokkal jobbat érdemelne a többség, akiknek havi átlagjövedelme nettó 200 ezer Ft/fő alatt van, ha pedig azt meghaladja, akkor már a jóllakottak közé sorolhatják őket. Őket, akik sokkal többen vannak, mint a havi 2 millió feletti összeget hazavivők. Mégis ezek diktálnak nekik, mert azt mondják, akinek semmije sincs, az annyit is ér, meg hogy negyvenhétezerből is meg lehet élni.

Ennél a kormánynál azért jobbat érdemelne a többség. Még a bigott baloldalinak egyáltalán nem nevezhető volt ipari és kereskedelmi miniszter is azt mondja, hogy „… kellenének azonban értékek, viták, szűrők, ellensúlyok. Ehelyett azt látni, hogy egy szűk vezérkar ötleteit, hirtelen döntéseit a párt és a kormány utólag igyekszik felöltöztetni.”

Az országot ezek megvezették. Első kormányzásuk idején végrehajtott káderpolitikájukkal az igazságszolgáltatásban, a rendvédelemben, a magánosítás különböző területein és az uniós pénzek szétosztásának felügyeletében minden vezető pozícióba saját, párthű embereiket ültették, bőven lekörözve ezen a téren a Kádár-korszak legvérmesebb időszakait is. Ott legalább a szakmai kvalitásokat azért hellyel-közzel figyelembe vették. De itt már azt sem. Sőt, az iskolázottságot is sokszor nagy ívben letojják, amennyiben haveri ajánlásról, vagy vazallusi jó szolgálatok jutalmazásáról van szó valamilyen formában. Földalapú támogatásokkal zsibbasztották gazdák tízezreinek ellenállását, akik emiatt csak szótlanul ámultak, bámultak a csókosok közötti földárverések nyerteseinek megoszlásán. Háromszáz forintos vizitdíjas népszavazási trükkel kábították el a nagyérdeműt, meg hasbeszélő szlogenekkel az egészségüggyel, oktatással elégedetlenkedők tömegeit.

Ezek a felvett EU-s támogatások millióit sumákolják el vagyonnyilatkozataikban, ugyanakkor hasonló nagyságrendű magánkölcsönöket vallanak be, titkolva az érdekeltek neveit. Moszkvai kereskedőházban dörzsölték tenyerüket abban a reményben, hogy nem csak a vízumpancsolásból származó extra jövedelmet vághatják majd zsebre, hanem a Quaestor-bróker hókusz-pókusz trükkjeinek hozadékát is. Habonyizált, közéleti lokál mentalitásukkal, a „szemesnek áll a világ” késztetéseikkel az urizálás magasiskoláját mutatják be a legfelső szinten éppúgy, mint a tőlük függő csókos, lakáj, gerinctöröttek szintjén. Idehaza példát mutatva, Európa egyetlen lege@izett kormányfője felcsúti stílusban buzizza le ellenzékének egyik vezetőjét a parlamentben, közben holdudvara – kereszténydemokratáival az élen – széles vigyorral nyugtázza vezérük prosztó szellemességének ebbéli megnyilvánulását. Most már biztosan mondhatjuk, ezeknél elmentek otthonról!...


MI LEHET A MOMENTUM SORSA?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.02.24.


A feltételes szerkezet a kérdésben arra utal, hogy semmi sem dőlt még el. Kétszáz év politikai hagyományára gondolva azonban ez a sors mégiscsak azon fog megfordulni a legnagyobb valószínőséggel, hogy sikerül-e a mozgalomnak kivezetnie az országot abból a hamis nemzettudatból, amelyre építve a Fidesz éppen manipulálja és kirabolja azt. Az a tény azonban, hogy erre a Momentumnak, és nem valamelyik ismertebb pártnak van lehetősége, azt is világosan megmutatja, hogy ki a rendszer valódi ellenzéke.

A praktikus oldaláról nézve, ha a Momentumnak sikerül bebizonyítania az utóbbi harminc év kulcsügyeinek szisztematikus elővételével és sorskérdéssé emelésével (olimpia, ügynökakták és a titkosszolgálatok mai szerepe, Paks, korrupció, az orosz függőség), hogy a Fidesszel szemben létezhet egy alternatív -- valódi -- nemzeti érdek, és hogy valójában a Fidesz utóbbi évekbeli politikája a hazaárulással ér fel, akkor sikerülhet újraindítania a modernizáció száz éve elakadt, ám valójában mindig le-lefulladt motorját. Ha ez sikerül, akkor az átkos, hazug, demagóg függetlenségi nacionalizmusunkat, amelyen felnőtt ez a nemzet, szépen lassan legalább szinkronba lehet hozni a nyugatias modernizációs nacionalizmussal.

Az a kettős tény, hogy a baloldali pártok per definitionem csak vesztesek lehetnek a függetlenségi nacionalizmus korrupt hagyományában, hiszen nagyjából száz éve ez a nacionalizmus éppen őket szemelte ki az egyik ellenfelének (a zsidók, az antant -- azaz a mai atlantizmus --, és a az előbbi feltupírozásával mára bravúrosan semlegesített Moszkva mellett), és hogy eközben a baloldali pártok képtelenek voltak akárcsak kísérletet tenni az említett nemzeti sorskérdések karakán megragadásán keresztül, majd ezeken túl a nemzeti modernizáció programjának összeállítására, a napnál is világosabban zárja be ezeket a pártokat a NER pofozógépének szerepébe. Anélkül, hogy fogalmuk volna erről -- akár a feladatról, akár a NER-beli pozíciójuk elkerülhetetlenségéről, azaz az ellenzékiségük teljes terméketlenségéről. Ugyanez miatt aztán annyi kárt okozva folyamatosan, minden egyes nap, a puszta jelenlétükkel. Ezek valójában nem értenek semmit a saját helyzetükről, ami miatt az se csoda, ha rövidesen teljes erővel a Momentum ellen fognak fordulni...

ORBÁN VIKTOR SZABADIDEJÉBEN NYÍRNÁ A GYEPET A FELCSÚTI LIBALEGELŐBŐL FOCIPÁLYÁVÁ ALAKÍTOTT GRUNDON

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.02.24.


Újabb sikertörténet. Az Origó hosszasan lelkendezik, amiért nagyon bejött a diákhitel. Viszik, mint a cukrot. Az Orbán-kormány találta fel 2001-ben, azóta 378 ezer fiatal vette igénybe. Ebből 210 ezer olyan hiteles, aki jelenleg egyetemere, főiskolára jár. Hát mit lehet erre mondani? Azon kívül, hogy aztakurvaszarokbele? Tényleg, mennyire jó dolog már, hogy ártunk és ormányunk ennyire rohadtul jófej!

Figyelj, keményen hülyének nézett egészen kicsi kisember! 2016-ban a felsőoktatásban összesen 295 316 diák tanult. És ugyanekkor 210 ezer diák igénybe vette a diákhitelt. Mit jelent ez, aranybogár? Azt, hogy a szülők rohadtul elsöprő hányada nem képes finanszírozni a gyereke tanulmányait. Mert nem keres annyit. És kurvára nem lehet ezen csodálkozni, amikor – köszi, Vitya! – a három igenes népszavazással lényegében kormánypuccsot végrehajtó Fideszes bűnbanda először utcára vitte az embereket azzal, hogy nehogy már havi párezer forint tandíj legyen. És nem lett havi párezer, mert szemeszterenként 250 ezer és 1,5 millió közötti tandíj lett. Csóri istenbarma, ezért nem ment utcára. Mert ezt nem tandíjnak hívják. Elég is ennyi a nagy nemzeti boldogsághoz.

És sikertörténet lett, sőt! Csókdossuk szépen a vezér lába nyomát, amiért lehetővé tette, hogy úgy induljon az életbe egy fiatal, hogy már eleve sokmilliós adósság nyomja a vállát. Éljenhurrá! Viszik, mint a cukrot, lelkendezik a kormányszócsővé züllött weboldal. Ja, viszik. Pont, mint az útdíj matricát, az is mekkora kurvanagy sikertörténet volt. El is dicsekedtek vele rendesen. Hogy szeretik az emberek, mert veszik. Azért veszik, te szellemi mélyszántás, mert nincs választásuk. Mert kénytelenek venni. Mert a mi adónkból felépített utakon csak úgy tudunk közlekedni, ha váltságdíjat fizetünk a maffiának...

ITT OLVASHATÓ

FANTÁZIAPANASZLAKAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Para-Kovács Imre
2017.02.24.


Nincs annál viccesebb, mint amikor egy fehér, keresztény, heteroszexuális, középosztálybeli férfi arról nyavalyog, hogy őt elnyomják. Vagy szomorúbb – nézőpont kérdése, mert amíg ezt a Ku Klux Klan vidéki kirendeltségén, esetleg a montanai erdők mélyén teszi (a délalföldi tanyavilágban), addig anyukája is csak annyit mond rá, hogy hát igen, James mindig furcsa fiú volt. Néró kutyus volt az egyetlen barátja, el is kapta tőle a szopornyicát. Aztán az iskolában is mindig bántották, mert hétig tanult meg számolni 18 éves korára, nem csoda tehát, hogy a nemzeti nagyság maradt az egyetlen vigasztalása és reménye, hátha az amerikai nemzet nagysága őt is feljebb helyezi az evolúciós ranglétrán, nos, addig inkább vicces. Persze, James, azért vagy buta, mert a feketék eltanulták előled a betűket! Hogyne, ha lesz fegyvered, akkor előbb-utóbb biztos megtetszel egy csinos kislánynak! Menjél csak, játsszál a barátaiddal, csak aztán nehogy megint tökön lődd magad, mint a múlt hónapban!

Amikor azonban ezek a nem túl bonyolult egyedek a kormányzat közelében tűnnek fel, inkább szomorú vagyok, mert nem lesz jó vége, sem nekik, sem nekünk. Sem a nemzetnek, ha már itt tartunk.

Amíg csak az anyukájuk mondja azt nekik, hogy igazuk van, és okosabbak, mint azok a zsidó fizikusok, akik szerint a Föld kering a Nap körül, addig kapálgatnak, vadászgatnak, a kocsmában szidják a melegeket, liberálisokat, zsidókat, belgákat és – a helyszíntől függően – feketéket vagy cigányokat. De amikor előkerül – és mindig előkerül – egy gátlástalan politikus, aki lovat (mozgalmat) ad alájuk, hirtelen elhiszik, hogy nem pusztán hadonászó muzsikok, hanem ők az amerikaiak, ők a magyarok.

Rohadtul nem, de fegyveresekkel nem vitatkozunk.

Az alt-right Magyarországon elég régóta pezseg, de most, hogy megtudták, nevük is van, egészen magukra találtak. Büszkék lehetünk arra, hogy saját alternatív jobboldalunk van, mert a világ többi részével ellentétben nálunk még neonácik sem voltak, csak a régi, hagyományos – már-már – unalmas nácik, zsidózással, cigányozással, Hitler-tetoválással a lapockán. Hogyan is lehetne ezzel a bandával a jövőbe menetelni?!...

ELCSESZTE ORBÁN IS, BORKAI IS, MEG ÚGY EN BLOC MINDENKI

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: Forgács Erzsébet/
2017.02.24.


Amikor két napja Borkai MOB-elnök Zsolt patetikus nyilatkozatot tett a fővárosi közgyűlésben arról, hogy elárulták bizonyos politikai érdekkörök a magyarok nagy álmát – értsd: olimpiai rendezés –, kiesett az áfa-csökkentett csirkemellsonkás zsömle a kezemből. Ő, „akinek megadatott, hogy a dobogó legfelső fokán álljon” és „képviselje nemzetét”, nagyon rosszul viseli azt, ami ebben az országban kialakult az olimpiai rendezéssel kapcsolatban. Én meg azt viselem rosszul, amikor hülyének néznek, és a nyilvánvalót is tagadják.

Ezt most benézték. Ilyenkor pedig nem elegáns olyan frázisokkal dobálózni, hogy „a sport és az olimpia képes arra, hogy a magyar emberek szívét egy ritmusra dobbantsa”. Mert ez jelen kontextusban bullshit, ugyanis az ő szívük nem a magyar emberekével dobbant együtt, hanem a NAV-hoz be nem kötött pénztárgép csilingelésének ütemére zakatolt együtt a haverokéval.

Pofára esés volt ez a javából a nemzeti együttnyúlás rendszerének, és Borkai joggal feszegeti a kérdést, hogy „fel tudunk állni a mostani sérülés után?” Persze nem árt tisztában lenni azzal, hogy az a mi korántsem a nemzetet jelenti, hanem azokat, akik tátott szájjal rohantak be a faszerdőbe azzal, ahogy ezt az egész rohadt rendszert felépítették, és szépen lassan, hangyaszorgalommal megutáltatták magukat az országgal (Borkai meg a városával).

Van az a mondás, hogy a győzelemből keveset, ellenben a vereségből sokat lehet tanulni. A kérdés az, hogy ezek képesek-e még egyáltalán tanulni valamit is, mert ahhoz legelőször is belátásra van szükségük – belátni, hogy ezt nem a gyíkemberek, nem a Sorosék, nem a norvégok, de még csak nem is az „emútnyócév” cseszték el, hanem ők. A budapesti olimpiai pályázat előkészítése és levezénylése nagyban hasonlított ahhoz, ahogy Borkai az EYOF 2017 -pályázatot (European Youth Olimpic Festival/Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) intézte Győrben. Kitalálta, előadta a Viktornak, beígérte neki a maga részét, majd egyedüli pályázóként gigászi küzdelmek árán 24 milliárdos költségvetéssel meg is nyerte a rendezés jogát...

EGY CSALÁD EGY FŐRE JUTÓ BEVÉTELE HAVI 29 EZER FORINT

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Demeter 
2017.02.24.


Egy volt Fideszes képviselő elhíresült mondata szerint, havi 47 ezerből meg lehet élni. Ez a mondat pár évvel ezelőtt hangzott el, de azóta olyan jól teljesít Magyarország, hogy mára már a döntéshozók úgy gondolják, hogy havi 29 ezerből is meg lehet élni.

Nemrég egy segítségkérő levélre figyeltem fel az egyik internetes hírportálon. A történet elolvasása után felhívtam a megadott telefonszámot. Azóta már bővebben is tájékozódhattam arról, hogy a panaszos levélben leírtak fedik a valóságot.

Az édesapa panaszolta el, hogy milyen nyomorúságosan élnek. A születése óta beteg fiukkal az édesanya van otthon emelt összegű ápolási díjon, mely 44.250,- Ft/hó összegű. A férfi arról panaszkodott, hogy egyáltalán nincs semmilyen munka a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, ahol élnek.

Az anya régebben kiemelt ápolási díjban részesült. Közben át kellett költözniük egy másik településre, ahol az önkormányzattól már csak emelt összegű ápolási díjat kapott, mely havi kb. 10 ezer forinttal alacsonyabb összegű, mint a kiemelt összegű ápolási díj. Az apa ritkán jut közmunkához, szinte csak a szociális segélyt kapja, mely havi 22.800,- Ft. A súlyos beteg 23. éves - elektromos kerekes székes - fiuk a tartós betegek magasabb összegű családi pótlékban részesül, mely havi 20.300,- Ft.

A háromtagú család egy havi ellátása 87.350,- Ft. Egy főre 29.117,- Ft/hó összeg jut. Ebből kell kigazdálkodniuk minden kiadást. Az apa elkeseredetten mesélte, hogy az önkormányzatnál a tűzifaigényléshez is 6 ezer forintért kellett volna a földhivataltól kikérni a tulajdoni lapot, de arra sem volt pénzük, így egész télen fagyoskodtak.

Nekik nem jött össze a rezsicsökkentés. A semmiből, nincs mit csökkenteni sem..
.

ITT OLVASHATÓ

A HATÁRÁTKELÉS NAGY CSAPDÁJA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Din Serpahis
2017.02.24.


Mielőtt belevágnánk a mai történetbe, egy mondatban hadd emlékezzek meg arról, hogy a mai a 2000. poszt a blog történetében, ami öt és fél év alatt azt hiszem, nem kevés. Már sokszor elmondtam, de most is leírom, mert mindannyian tudjuk, hogy igaz: nélkületek nem létezne a blog, és bár az elmúlt években sok minden változott, a törzskommentelők közössége is cserélődött, de azért a történetek, írások még mindig érkeznek, ami nekem minden egyes alkalommal csoda. Szóval köszönöm, hogy vagytok és hogy általatok ez a blog is lehet.

Most pedig lássuk a mai írást, amit (ha már törzsolvasók és kommentelőnk) Din Serpahis küldött Svájcból, és amiben azt a pillanatot próbálja megragadni, amikor először érezte otthon magát – mit mondjak, neki ez elég hamar jött, hogy aztán az is kiderüljön, mi a határátkelés egyik nagy csapdája. (A képeket is köszönöm neki.)

„Mivel nemrégiben Határátkelő megkért, hogy írjak erről, megpróbáltam összeszedni a gondolataimat... csapjunk is a lovak közé!

Egy vidéki nagyvárosban nőttem fel kimondottan kellemes közegben. Szerető család, barátok, hobbik, amik odakötnek - így aztán az egyetem elvégzése után a legtöbb évfolyamtársammal ellentétben nem mentem Budapestre, hanem megpróbáltam helyben boldogulni.

Szerencsém volt, egy kisebb kitérőt követően bejutottam egy helyi IT céghez, ami országos viszonylatban is érdekes, multinacionális projekteket és ezzel együtt korrekt fizetést kínált. Igazából mindenem megvolt, jól éreztem magam.

Már nem elégített ki a munkám


Aztán ahogy teltek múltak az évek, éreztem, hogy valami zavar. Maga a munkahely borzasztóan statikus volt, egyáltalán nem volt fluktuáció. Nem is meglepő, hiszen gyakorlatilag a város legjobb IT cégéről beszélhettünk, aki innen menni akart, az egyben a városból is távozott, és a legtöbben ezt nem vállalták fel.

Belső mozgás hiányában viszont az előrelépési lehetőségek is borzasztóan bekorlátozódtak, és azt vettem észre, hogy egy idő után nem elégít ki a munkám. A főnökömnek is volt pár furcsa húzása, ami egyre jobban kezdett zavarni, így aztán elkezdtem gondolkozni a váltás lehetőségein.

Budapestet sohasem szerettem, úgyhogy mindennek az lett az eredménye, hogy miután a feleségem elvégezte az egyetemet, elkezdtem külföldi állásokat nézegetni. Pár hónap után be is akadt egy egész jónak tűnő bécsi ajánlat, így fogtuk magunkat, és kiköltöztünk Ausztriába...

ÚJABB KÉT AGRÁRCÉGET SZIPPANTOTTAK BE MÉSZÁROSÉK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.02.24.


Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester beszállt a fegyverneki Kunhalom Agrária agrárcégbe. A távozó tulajdonosok között van Ökrös Imre cége is. Ökrös Orbán-rokon: Lévai Anikó nővérének az élettársa. Hozzá került nemrég az egyik Kunhalom-tulajdonos cég, a Dráva Kalász Zrt. többsége is.

Növénytermesztésben és tejtermelésben erős, de lovardát is működtet Törökszentmiklóson a fegyverneki Kunhalom Agrária Kft. A cég 2015-ben 862 milliós forgalmat produkált, eszközállományát 3 milliárd forintban határozta meg a mérlegbeszámoló, tavaly 270 millió forint agrártámogatást kaptak.

A Kunhalom Agrária Kft.-ben – cége, a Juharerdő Vadászati Kft. révén – januárig érdekelt volt Ökrös Imre. A szolnoki vállalkozó az Orbán-családdal áll közeli rokonságban: Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak a sógora (Lévai Anikó nővérének, Lévai Gizellának az élettársa). A Juharerdő, egy másik, debreceni tulajdonossal együtt kiszállt a Kunhalom Agráriából. Helyükre Mészáros Lőrinc érkezett.

Sokadik eset ez, hogy Mészáros az Orbán-családdal üzletel. Ökröshöz köthető például az a Cider Alma Kft., amely horror-összeggel, 3,2 milliárd forinttal maradt adósa az állami tulajdonú MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek. A Hír TV közlése szerint a Mészáros-közeli Hórusz Faktorház vette meg az MNKH követelését.

Hasonló családbarát üzletfilozófia volt megfigyelhető az alcsútdobozi majorság (kuvasz-gate) esetében is. Az ingatlan a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző érdekeltsége, miközben Mészáros cége használja...

ORBÁN BEVALLOTTA, MI VOLT AZ OLIMPIAI PÁLYÁZAT VISSZAVONÁSÁNAK VALÓDI OKA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.02.24.Csúfos kudarc lett volna, ha Budapest versenyben marad: lehet, hogy egyetlen szavazatot se kapott volna.
Az népszavazás egy magyar ügy, de az olimpiát nem Magyarországon kell megnyerni. Az olimpia megnyeréséhez nemzetközi szinten nem többség kell, hanem egység. Ezért nincs népszavazás Párizsban és Los Angelesben. Nincs arra példa a nyári olimpiák történetében, hogy olyan város kapja meg a rendezést, ahol erről népszavazás volt. Ha ott áll egy vitákból odaérkező Magyarország, ki fog ránk szavazni? Kérdéses, kaptunk-e volna egyetlen szavazatot is. Ez nagy szégyen. Kikapni lehet, de nem lehet akárhogy kikapni. Ronggyá vertek volna bennünket, ennek nem lehet kitenni bennünket, mert ennél többet érdemlünk

Ezt mondta a miniszterelnök pénteki reggeli rádióinterjújában. Augusztus óta először szólalt meg az olimpiai pályázat ügyében, és rögtön kitört belőle az őszinte, legfeljebb a felelősséget kenne másra.

Az olimpiát nem Magyarországon kell megnyerni.

Ez egy őszinte állítás állítás Orbántól, amelyik rámutat arra, csak áttételesen volt köze a pályázat visszavonásának az aláírásgyűjtéshez és esetleges népszavazáshoz: a 2024-es játékokra Magyarországnak soha egy pillanatig nem volt esélye.

De korántsem azért, mert elfogyott mögüle a választói támogatás.

Nem a választók döntenek ugyanis az olimpiai helyszínekről (kivéve természetesen azt az esetet, amikor a pályázat visszavonását kényszerítik aki valamelyik jelentkezőtől), hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai...

AKIKET NEM KÉPVISEL SENKI

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Ansinn
2017.02.24.


A kormány „lakossági tájékoztatást” szolgáló Magyarország erősödik-kampányának egyik legidétlenebb darabjában egy erősen középkorú férfi hirdeti: Nő a szakmunkás minimálbér. Jobban megbecsülik a munkánkat. A reklám kiötlőinek és jóváhagyóinak nyilvánvalóan fogalmuk sincs a kétkezi munka világáról, de talán az alkalmazotti lét egyéb formáit sem ismerő kreatívok és járadékosok produktuma a hirdetés.

A minimálbér ugyanis nem az az összeg, amit a munkaadó fizet a dolgozójának, és nem az az összeg, amiből ez utóbbi megél és eltartja a családját. A minimálbér egy adótechnikai fogalom, az az összeg, ami után adót, járulékot fizetnek. Megkerülésének – lefelé és fölfelé is – sokféle útja-módja van, a valós dolgozói jövedelem egészen más. Sokszor nem is bér formájában kapják meg a dolgozók. Ismerjük a kényszervállalkozók fogalmát, de az atipikus foglalkoztatás terjedése során sokan már nem kényszerből, hanem önként választják a beosztotti lét helyett a szabadúszás valamilyen formáját.

Ennek el nem ismerése oda vezet, hogy van egy jókora társadalmi csoport, amelyiknek semmiféle politikai és érdekképviselete nincsen: az üzleti szféra dolgozóié. Ez nem a Nyomor széle blog világa, nem a csirkefarháton élő nyugdíjasoké, nem az éhező kisgyermekeké. Itt dolgozó emberek tömegeiről van szó, akik maguk és akik után a munkáltatók adót és járulékot is fizetnek (annyit, amennyit muszáj, de fizetik). Ezek az emberek működtetik az ipart, a mezőgazdaságot és a piaci szolgáltatásokat. Az ő munkájuk termeli meg a teljes magyar nemzeti jövedelmet, aminek az elosztásáról olyan jókat tudunk vitatkozni.

Ebben a szektorban meglehetősen eredeti tőkefelhalmozás kori viszonyok uralkodnak. A nagy cégeket – különösen a multikat – még csak-csak ellenőrzik időnként, de a magyar vállalkozók munkaügyi vizsgálatot leginkább büntetésként kapnak: ha helyi politikai érdekeket sértenek, vagy ha súlyos baleset történik, amit már nem lehet eltussolni. A szürke hétköznapok azonban 10-12 órás munkaidőkről szólnak, akár heti 6-7 napon át, ha megrendelés van.

És mivel a kereset egy része feketén zsebbe megy, nincs mód reklamálni, ha az kevesebb, mint a beígért, vagy akár el is marad. De amit megkapnak, az is alig elég a folyó kiadások fedezésére, előre lépni, nagyobb beszerzést végrehajtani csak hitelből lehet, ami után jön a kiadások visszavágása és a folyamatos gyomorgörcs a törlesztőrészletek alakulása miatt. Fáradt és kilátástalan élet ez
...

ITT OLVASHATÓ

MILITARIZÁLNÁ AZ ORSZÁGOT A KORMÁNY?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: del Toro
2017.02.24.


Az utóbbi években több paramilitáris csoport is feltűnt az országban, a bőnyi rendőr gyilkosságot követőn pedig kiderült, hogy a külföldről szervezett Magyar Nemzeti Arcvonal akár komolyabb terrortámadásra is képes lett volna. Látható az igyekezet a kormány részéről – például a határvadász alakulatok létrehozása, illetve lőterek létesítési országos méretekben –, hogy ezeket a szélsőjobboldali elemeket bevonzzák az állami keretek közé, így jobban megfigyelve a tevékenységüket.

Miért veszélyesek a katonásdit játszó csoportok?
Attól függetlenül, hogy valaki kedveli-e, vagy sem a jelenlegi kormányt, az tény, hogy az erőszak monopóliuma a modern államok egyik legfontosabb alapértéke. Az elv azt jelenti, hogy az állam egyedüli kiváltsága az erőszakszervezetek (pl.: rendőrség, katonaság) fenntartása és alkalmazása. Ezek a fegyveres szervezetek hivatottak akár erőszakkal is biztosítani az ország belső és külső fennmaradását és biztonságát.
A paramilitáris csoportok megjelenése azért problematikus, mert nem az állam irányítása alá tartoznak és gyakran egészen más értékek szerint cselekednek, mint az ország vezetői és a többségi társadalom. Az önkényes igazságszolgáltatás pedig hatalmas erőszakhullámot idézhet elő. A közelmúltban elkövetett európai terrortámadások egy részét pontosan ilyen paramilitáris csoportok hajtották végre, elég csak a bataclani mészárlás elkövetőire gondolnunk, akik jól kiképzett dzsihádisták voltak.
Bár nem iszlamista, több szélsőjobboldali csoport is létrejött az utóbbi években Magyarországon. Ezek felszámolása úgy tűnik, mintha nem állna az állam főbb prioritásai között, vagy ha igen, a különböző terrorelhárító szervezetek közötti rivalizálás nagyban hátráltatja ezt a munkát...

EGY FIDESZES LELKIVILÁGA AZ OLIMPIAI BUKÁS ELŐTT ÉS UTÁN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: KMH
2017.02.23.


Hogyan néz ki az, amikor egy Fidesz-rajongó, vagy egy békemenetes elhiszi, hogy a kormánypárt vesztíteni soha nem fog és, hogy az Orbán rezsim működése egy hosszú diadalmenet, miközben egyszer csak bekopog a keserű valóság? Körülbelül így…:


ÁRBAN SZINTE PÁRATLAN LESZ AZ ÚJ PUSKÁS STADION

444.HU
Szerző: haszanz
2017.02.24.


Alig telt egy nap azóta, hogy a háttérből Orbán Viktor lefújta az olimpia pályázatot az ellenzéket árulózva, máris kiderült, hogyan is nézett volna ki nálunk az olimpiai építkezés. 

Lázár János pókerarccal mondta be a kormányinfón, hogy az új Puskás Stadion bruttó 190 milliárd forintba kerül majd.

Ez az az új nemzeti stadion, amit egy 2011-es kormányhatározat alapozott meg. Eleinte 70-90 milliárdot emlegetettek költségként. Aztán a 2014-es, hivatalosan bejelentett tervek már 90-100 milliárdról szóltak. Az Új Puskás több lett volna egyszerű labdarúgó arénánál, egy sportparadicsom, több mint 20 sportágat szolgált volna ki, a tetején futópályával, lett volna 180 szobás szálloda, konferenciaközpont, irodaház, sportmúzeum, üzletek, éttermek, rendőrőrs is.

2015-ben kezdték volna építeni, 2018-ra készre ígérték. A cél az volt, hogy ezzel pályázzunk a 2020-es Európa-bajnokságra, amit több ország közösen rendez, addig is egy Európa-liga vagy Bajnokok Ligája-döntőt rendeztek volna benne.

Csak a tervek 2,65 milliárdba kerültek.

Aztán nem ez lett, átszabták a terveket, a 20 sportágat kipaterolták a tervezett stadionból, csak a focinak terveztették át 2015-ben. Fürjes Balázs, minden nagy budapesti beruházás kormánybiztosa ezt azzal indokolta, hogy túlzásba estek a tervezők. 2015 tavaszán vette át a projektet. Azt mondta, „Méretében, tömegében, műszaki megoldásaiban és funkcióiban egyaránt nehezen megvalósítható épülettervvel találkozott, amelynél rendkívül kockázatosnak tűnt az átadási határidő és a költségkeret betartása, ezért az épület ésszerűsítése mellett döntöttek”.

A 100 milliárd a kormánybiztos szerint legfeljebb a létesítmény kétharmadára lett volna elég...

ÉLJEN A JOBBOLDALI ÉS BALOLDALI SZEMBENÁLLÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.02.23.


A demokrácia lényege, hogy minden ember szabadon szerveződhet, hozhat létre politikai pártot, egyesületet vagy civilszervezetet saját világnézete, politikai felfogása vagy érdekei képviselete céljából. A demokrácia lényege a pluralizmus, a sokféleség elfogadása és szabad képviselete.

A demokratikus jogállam lényege, hogy törvényes keretet biztosít mindenféle szerveződés, közösség, politikai párt békés és szabad működéséhez, szabad versenyéhez. A demokrácia lényege, hogy a hatalom békés úton leváltható, egymással szembenálló pártok szabadon és érdekeik mentén szerveződhetnek, és megszerezhetik a politikai hatalmat.

A választók szavazataikkal dönthetik el, kik kormányoznak. A pártosodás nem a társadalom megosztását, hanem a társadalomban levő sokszínűség szabad mejelenését és képviseletét jelenti. Az optimális eset az, amikor a pártok lefedik a társadalom rétegeit és különféle csoportjait. Így minden világnézet, ideológia, érdek demokratikus képviselete biztosított.

Demokráciához minimum két egymással szembenálló oldalnak lennie kell. A demokrácia a szabad választás lehetősége. Ha nincs minimum két egymással szembenálló alternatíva, akkor nincs mi közül választani. Megszűnt a demokrácia. Ez azt jelentené, hogy nincsenek eltérő nézetek, felfogások és érdekek. Ilyen helyzet nem létezik. Ahol nem jelenik meg minimum két egymással szembenálló oldal, ott demokrácia nem létezik.

Aki fel akarja számolni a jobboldali és baloldali pártok szembenállását, az diktatúrát készít elő. Aki megosztásnak nevezi a társadalomban meglevő sokszínűség kifejeződését és nyílt képviseletét, az totális rendszerben gondolkodik. Aki a társadalom kiábrándultságát akarja felhasználni arra, hogy minden baj okának az egymással szembenálló pártokat jelöli meg, az populista demagóg, politikai szélhámos, aki az embereket megtéveszti és becsapja...

NEMZETÁRULÓ-E VAGY?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.02.23.


Az úgynevezett „kormány” és „pártja” meg szennyes médiabirodalma ismét nemzetárulásról hőbörög.

Régóta nincs semmi, semmi fontos, amiben „a magyar embernek” más lehet a véleménye, mint a „kormánynak” és úgynevezett „pártjának”. Nem tetszik az olimpia? Nem tetszik a Budai Vár elzabrálása? Haragszol a demokratikus intézmények és jogrend megszállásáért, szétveréséért? Berzenkedsz a rokkantak, az elesettek, a munkanélküliek megalázása, a munkavállalói jogok csorbítása miatt? Dühít az ország kifosztása, az egészségügy lerohasztása, az oktatás szétverése, a gazdaság, a kultúra, a közigazgatás „államosítása”, azaz fideszesítése?

Hát hogyne: minden alkalmat megragadsz, hogy ráronts a nemzetre, eláruld a nemzetet – aztán csodálkozol, hogy nemzetidegennek, mindenféle bérencnek tartanak..!

A „kormány” és papagájkommandója dumája persze megint hazug: hazugság az is, hogy az olimpiai pályázat mögött bármikor is nemzeti egység állt volna. Még akkor sem, amikor a politikai pártok többsége támogatta! Mert a pártok bázisai jól érzékelhetően erősen megosztottak voltak ebben a kérdésben.

Az olimpiai pályázatot nemzeti egység támogatta – állítja most a hatalmon lévő szervezet. E nemzeti egység létéről pedig ugyanolyan alaposan győződtek meg, mint például zalaptákolmányuk támogatottságáról, az alkotmánybíróság kisajátításának vagy a hittan közoktatásba illesztésének stb. helyesléséről. A fasiszta mintára létrehozott hivatásrendek, a Nemzeti Pedagógus Kamara vagy micsoda igényléséről. Ahogy meggyőződtek arról is: a nemzet hő óhaja, hogy Orbán és társasága elzabrálja a Budai Várat… Paks 2-t is a nemzeti egység kényszerítette Orbánékra! No és nemzeti egység követeli az országot vadul elfoglaló fák radikális megritkítását is.

A „nemzeti egység” kívánsága, hogy a hatalom birtokosai unortodox kormánypárti – uszító, rasszista stb. – médiabirodalmat tartsanak fenn, közpénzből. Meg az is, hogy – ugyancsak közpénzből – kisajátítsák a közmédiát.

Nemzeti egység van abban az alapvető dologban is, hogy a magyarsághoz tartozás korai jele a csecsemő fenekén látható piros pötty. Matolcsy eme zseniális felismerésének általános, mondom: „nemzeti” elfogadottságát az a tény fejezi ki, megkérdőjelezhetetlenül, hogy az említett úr ma is az MNB elnöke, és munkálkodhat egyebek között közpénzek közpénz jellegének megszüntetésén, ugyancsak egységes nemzeti támogatottsággal...

MINDEN PÉNZT MEGÉR NEKÜNK A MINISZTERELNÖK ÚR AGYBAJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.02.23.


Nem hiszem, hogy a jelenlévőkön kívül van ember, aki képes volt végigszenvedni Lázár János Kovács Desikerült? Zoltán oldalán előadott legalább három órás bűvészmutatványát. Nem tudok újdonságot mondani, de legalább az összes energiámat leszívta az ember, mert én viszont voltam annyira perverz, hogy végighallgattam. A monológot is, meg a kérdésekre adott, nem kis túlzással válaszoknak nevezhető böffentéseket.

Nem fogok kitérni az olimpiával kapcsolatos gyalázatos agymenésére, mert tényleg méltatlan már. A felfokozott brüsszelezés, a Knorr tyúkhúsleves-por és a Nesquick kakaó minőségéről tartott kiselőadás, a minden oldalról megtámadtak, de megvédjük, rezsicsökkentés, nemzeti konzultáció, kötelezettségszegési eljárások, azt is megnyerjük, megvédjük, megtámadtak, nem engedjük, nemzeti szuverenitás, hatósági gázár, nem hagyjuk, nem kell európai főügyészség, csak a szuverenitás, hogy képzelik, megbomlott a nemzeti egység, kisebbségben maradt a többség… egyszerűen siralmas volt az ember.

A magabiztosság látszatát kelteni hivatott idióta vigyorgás egyáltalán nem indokolt pillanatokban, cinikus, újságírókat kiröhögő, Matolcsy jegybankelnök úr hatalmas zsenijét méltató, őt kell megkérdezni típusú kínosan szánalmas Lázár-produkciót lehetetlen szavakba önteni, és nem is kell. Az biztos, hogy hétről hétre egyre kínosabb Lázárnak lenni és ez még akkor is így van, ha a színjáték kedvéért úgy tesz, mintha élvezné. Pedig biztosan nem élvezi, és nem csodálkoznék, ha azt az egy-két kényelmetlen újságírót is lapátra tennék hamarosan. Marad a csontig benyaló sisere, aki egyetlen hazugságra sem kapja fel a fejét, nem kérdez vissza, nem kérdez vissza ötödször is, amikor megpróbálják hülyére venni.

A lényeg, hogy miután a hírszerzésért felelős (!) Lázár Jánosnak fingja nincs arról, hogy Matolcsy Gyugyó milyen égbekiáltó baromságokkal üzent hadat az Egyesült Államoknak tegnap, és főleg nem is érdekli, hanem frontálisan szemberöhögi az újságírót, hogy ugyan már, ne fárassza jelentéktelen dolgokkal, szerintem beszéljünk arról, hogy mi van most, hogy a kormány lezártnak tekinti az olimpia nemzeti ügyét.

(Ja, és az megvan, hogy Balog a minap 2 millió eurót tolt az üldözött keresztényeknek? Akkor jó, bagatell szóra sem érdemes, a Budapesti Fesztiválzenekar éppen megint döglődik, de kit érdekel – mint ahogy minden más is döglődik, de ez jött szembe most éppen). Ha nem lesz olimpia, akkor Viktor Viktorovics Viktorka márpedig bosszút áll. Lázár be is nyögte az első geciséget: 192 milliárd forintba kerül az új Puskás Ferenc Stadion építése, miután három felcsúti arénányi lóvét (több mint 10 milliárdot) már elégettünk a soha nem lesz olimpiai készülődésre...

AZ OLIMPIAI PÁLYÁZAT VISSZAVONÁSA MUTATJA MEG, MEKKORA BAJ VAN A MAGYAR NÉPSZUVERÉNITÁSSAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.02.23.


(1) Magyarország független, demokratikus jogállam.

(2) Magyarország államformája köztársaság.

(3) A közhatalom forrása a nép.

(4) A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja.

– Magyarország alaptörvénye

Az elmúlt héten Magyarországon a kormánnyal szemben győzött a nép többsége. Ritka alkalom ez az elmúlt években, csak a netadós tüntetések, a vasárnapi boltzár, Schmitt Pál lemondatása, vagy a választási regisztráció kapcsán láthattunk hasonló győzelmeket. Utobbi kettő még a jogállam maradékának lebontása előtt született, így ott a Fidesz nem dönthetett egyedül, például a regisztrációnál az Alkotmánybíróság is közrejátszott.

A választási rendszer átírásával, a parlamentáris rendszer átalakításával, és az ezt védő intézmények elfoglalásával, a a demokrácia színterei lényegében teljesen kiürültek. Alig tudunk pár ügyet mondani (azok is csupán kétharmados törvények) az elmúlt évekből, amikor az ellenzék a parlamentben sikert ért el, amikor módjában volt képviselnie választóit. Se a választók nem érzik azt, hogy a pártok képviselnék őket, hiszen a konszenzusra törekvő demokrácia eltiprásával ez már nem lehetséges, de a pártok se érzik úgy, hogy tudnak még bármit kezdeni a parlamentben. Ezért fordul az ellenzéki politizálás egyre inkább a közvetlen demokrácia, vagy az utcai politizálás felé.

Míg egy klasszikus demokráciában a pártok konszenzusa, a szavazatvesztéstől való félelem irányítja a pártokat, így sokszor olyan ügyeket is ejtenek, amelyeknek nincs többségi de erős kisebbségi támogatottsága van. Egy olyan demokráciában, ahol már kevésbé érvényesül a kontroll a hatalommal szemben, illetve a népszuverenitás elve, ott leginkább a többségi népakarat tud győzelmet hozni...

SZÁZHUSZONKILENC NYUGDÍJAS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.02.24.


A Magyar Posta – így húsvéthoz közelítve – közzétette diadalmas jelentését, hogy milyen klafán kézbesítette karácsonykor a nyugdíjasok számára odahányt szavazatszerző Erzsébet-utalványokat Sajóbábonytól Szváziföldig bezárólag. Kiderül a végelszámolásból, hogy uszkve harminchétezer cetli és kísérő hülyelevél nem ért el céljához, az alábbi bontásban.

Mintegy hat és fél ezren már csak a nagy égi óceánon vehették volna át miniszterelnök úr személyes ajándékát, harmincegy ezret pedig sehol nem leltek, pedig keresték őket mindenütt. De nem néztek be a hidak alá, az erdők mélyire vagy a patakok partjára, sem az aluljárók mocskába, ahol pedig sok esetben sikeres lehetett volna a művelet, ha jól odafigyelnek.

És az összegzés végén van itt nekünk egy különös tétel, igaz apró, mégis jelentőséggel teljes maroknyi csoport, ellenálló vagy partizán, akik így szerepelnek a kimutatásban: „átvételt megtagadta”. Ők százhuszonkilencen vannak, élnek, és állanak ellen a gonosznak kies hazánkban, aki karakánokat jó volna személyesen ismerhetni, és tanulni tőlük vitézséget és formát az ellenzéki padsorokban pöffeszkedő jóllakott képviselő elvtársaknak is, bizottsági tagságuk közepette pláne.

Viszont erre mód, ugye, nincsen. Mégis kíváncsi volna az ember a metódusra, miként zajlik az ilyen forradalom. Ha mondjuk, jóban van a postásával a szépkorú delikvens, akkor azt mondja a zöld ruhás embernek: „Na, ne szórakozzon velem Józsi, én ezt a szart át nem veszem.” Ha hevesebb a vérmérséklete neki, akkor netán: „Vigye a francba, vagy dugja föl magának esetleg a Viktornak!” – Pedig a kézbesítő bácsi/néni egészen bűntelen ebben a galád ügyben...

AKI EZT AZ ÖSSZEGET KI TUDJA MENTENI ENNEK A RABLÓ BANDÁNAK A KARMAIBÓL, AZ NYERI A VÁLASZTÁSOKAT

JUSZT LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Juszt László
2017.02.23.


No kérem, most hogy eljutottunk addig, hogy a Lufi Kossuth /by Bödőcs/ - megelőzve a további népszavazással garantált baromi pofonokat - úgy döntött, hogy ez az ötlet nem jött be, s "megkérte"az illetékeseket, hogy lépjenek vissza az ideájától, megmaradt egy rakás pénz.

Ha hinni lehet a PWC 2015-ös Megvalósíthatósági tanulmányának, akkor egész pontosan 2 963 millió dollár. Ami forintban 888 milliárd 900 millió. (De mint tudjuk ez egy alábecsült szám volt.) És ez csak a lebonyolítás költsége.

Ebben nincsenek benne a különféle beruházások. Nincsen kétségem, hogy a Póni de Gaulle /by Bödőcs/ és csipet csapata már ma este azon gondolkodik, hogy milyen más úton lehet lenyúlni ezt az összeget. De akit érdekel, az megnézheti a tanulmány 86. oldalán azt a táblázatot, amely például egészségügyi kiadásokra abban a 10 napban 23 millió dollárt szánt. Étkeztetésre 63 millió dollárt. Ez egyébként 19 milliárd forint. ..

ITT OLVASHATÓ

FARKAS SÁNDOR 1,5 MILLIÁRD FORINTOT "FELEJTETT KI" A VAGYONNYILATKOZATÁBÓL

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Bagyinszki Dániel
2017.02.23.


Olimpia nem lesz, de győztesei már vannak; Kormányhatározat okolja az ellenzéket az olimpia bukásáért; Bemutatjuk a képviselőt, aki 1,5 milliárdot tett láthatatlanná a vagyonnyilatkozataiban.

Ezekről ne maradj le!


Mi lett az eddig olimpiára költött pénzekkel? (HVG)

Tippeljen, hogy kit tett felelőssé a kormány az olimpia bukásáért (Vastagbőr)

Farkas Sándor 1,5 milliárd forintot „felejtett ki” a vagyonynilatkozatából (Direkt36)

Ha van 3 perced:


Mi lett az eddig olimpiára költött pénzekkel?

Milliárdok áramlottak baráti cégekhez az építőiparban és a propaganda-gépezetben is. Ők azok, akik a budapesti olimpia megtartása nélkül is nyertesei a beruházásoknak. Közöttük megtalálható az FTC Zrt. vezérigazgatójának, Orosz Pálnak a tulajdonában lévő Human Telex, aki a hirdetési kampányra majdnem öt milliárdot nyert el. Vagy a Videoton FC tulajdonosaként is ismert Garancsi István a 200 millliárdos BudaPart projekttel, de nem szomorkodhat a PriceWaterhouseCoopers sem. (HVG)

Tippeljen kit tett felelőssé a kormány az olimpia bukásáért
Megszületett a kormányhatározat, amiben visszavonja a kormány az olimpia megrendezésére irányuló pályázatot. Ezzel együtt kimondja, hogy „az egyetértés felbomlásáért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli”. Mindezt az olyan mondatok után foglalták bele a határozatba, minthogy a lakosság információja kevés, hogy felelősen döntsön, illetve, hogy ők már rendelkeznek az ország vezetéséhez szükséges felhatalmazással. (Vastagbőr)

Farkas Sándor 1,5 milliárd forintot „felejtett ki” a vagyonnyilatkozatából

A fideszes Farkas Sándor több, mint 2,5 milliárd forint mezőgazdasági támogatást kapott, amiből kevesebb, mint egy milliárdot tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. A története rávilágít a vagyonnyilatkozati rendszer problémáira. A szembesítésnél péládul megkérdezte, hogy ha most beír 300 millióval többet akkor mi van. Ezt röviden, tömören meg is válaszolta: semmi. Az, hogy a fizetéseit sem töltötte ki megfelelően, már csak hab a tortán. (Direkt36)

Ha van még két perced:


„Pokol volt az életem a Quaestornál”, panaszkodott a bíróságon az ügyészség legfontosabb tanúja. (444)

Megint emelkedett a Puskás-stadion ára, így már 192 milliárd forintot szán erre a projektre az állam. Eredetileg 40 milliárdba került volna, még 2011-ben. (HVG)

Návai Anikó története, azaz miként lett a bulvár “eszeveszett tobzódás”-ból a NER egyik szorosan keblére ölelt barátja. (Átlátszó)

Magyarországon is lesz Legoland. Miskolcon 9,5 milliárd forintért épül majd a vidámpark, közpénzből. (Index)

Egy éve és egy napja állták útját a kopaszok a népszavazásnak. Akkor a vasárnapi boltzár ügye volt napirenden, amiről végül szintén “odafent” döntöttek az emberek helyett. (444)

Több, mint 4,5 milliárd forintnak megfelelő euróért 4,5 év börtönre ítélték az IMF egykori vezetőjét, Rodrigo Ratot-t. (Index)

A kormány több mint 2 milliárdból váltja ki a kiskunfélegyházi sportcsarnokot.
Miután a kormány három éve már konszolidálta Kiskunfélegyháza 4,9 milliárd forintos adósságát. (444)

TESTTÉ LETT - ENYEDI ILDIKÓ TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL (FILMKRITIKA)

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Stőhr Lóránt
2017.02.24....Enyedi Ildikó románca mesei-mitikus próbatételt állít egymással álmodó, magányos főhősei elé: fel kell ismerniük egymást ébrenlétükben, és le kell győzniük a köztük húzódó távolságot. Profán helyszínt, egy vágóhidat választ a szerző a próbatétel helyszíneként. Endre a gazdasági osztály tapasztalt vezetője, intelligensen intézi az ezernyi konfliktussal és vonzalommal egymáshoz láncolt közösség belső ügyeit, belelát az emberekbe, és szót is ért velük. A középkorú férfi azt gondolja, túl van az élet hívságain és együgyű játékain, a szexualitás kényszerén, a párkeresés folyamatosan kudarccal végződő kalandján – magánya belátáson alapuló tudatos döntés. Mária, a vágóhíd új minőségbiztosítási ellenőre, ellenben semmilyen közösségbe nem tud beilleszkedni, egyedülléte mentális problémáiból eredő kényszerűség. A sugárzóan fiatal nő Asperger-szindrómás, irtózik az érintéstől, nem érti az emberi kommunikáció furcsa kanyarjait és áttételeit, mindent szó szerint vesz. Megtanították ugyan rá, hogyan olvasson fizikai jelek alapján az emberi szándékokban, és fotómemóriája segítségével utólag nagy erőfeszítéssel képes értelmezni a történteket, de csak a világos helyzetekben érzi magát biztonságban. Elvágólagos rendet tart lakásában, ahogy életében is, s inkább lemond az emberi társaságról, ahol mindent átitatnak a kimondott szónak ellentmondó szándékok. Enyedit nem maga a betegség érdekli, az Asperger-szindróma csupán lehetőség arra, hogy emberi mivoltunkra kérdezzen rá, valahogy úgy, ahogy Werner Herzog állít tükröt a civilizáció elé Kaspar Hauser alakjával. Hogyan lehet elsajátítani az emberi kommunikáció többrétegűségét, a mellébeszéléssel elfedett valódi közlést kiolvasni, s miért nem lehet mindig egyenesen beszélni? – kérdezi a szerző Mária viselkedésén keresztül.

A vágóhíd közegének zajos élénksége és szövevényes emberi kapcsolatai veszik körbe a két főhős felismeréstörténetét. A vállalat tipizált, de eleven karaktere a munkaügyi vezető hőzöngő, önmagát macsó dumákkal ámító, féltékeny és frusztrált papucsférj (Schneider Zoltán), a nagyhangú, érzéketlen szívtipró, a „vágóhíd bikájává” előlépő új mészáros (Nagy Ervin), az idős takarítónő (Békés Itala), aki a szexről álmodik, és pár pillanatra elő is varázsolja szunnyadó nőiségét. Rutinos színészek játsszák a szerepeket pontosan elhelyezett gesztusokkal, hangsúlyokkal, színpadiasságuk mégsem lóg ki a film finoman stilizált világából. A jelentősebb mellékszereplők közül egyedül Tenki Réka vitte félre a pszichológus karakterét, aki a páciensek megértése helyett azok szexuális elcsábítását tartja elsőrendű szakmai feladatának. A főszereplők viszont nem játszanak – szuggesztív jelenléttel bírnak. A színészként amatőrnek számító dramaturg-műfordító-könyvkiadó Morcsányi Géza magas, vékony alakjával, nyúlt arcával, dörmögő, rosszul artikuláló hangjával feledhetetlen egyéni színt és nyers hitelességet kölcsönöz Endre alakjának, míg a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra méltósággal és szeretettel lényegül át az áttetszően naiv és okos nő alakjába...

MEGRENDÍT A GYÜLÖLETHULLÁM

MANDINER BLOG
Szerző: Lukácsi Katalin
2017.02.24.


Megrendít az a gyűlölethullám, amivel találkozok. És nem tudom, mi lehet, mi is ilyenkor a helyes lépés.

Nem először szembesülök vele. Először nyáron rendültem meg, amikor láttam, mekkora gyűlölet veszi körül hazánkban Ferenc pápát, azt az embert, aki semmi mást nem tesz, mint a hegyi beszéd pontjait éli. Naiv? Kétszínű? A hegyi beszéd szerzőjére is hullanak akkor ezek a rágalmak.

Másodszor az a közöny rendített meg, ami a legnagyobb ellenzéki lap és egyben a legolvasottabb közéleti napilap megszüntetését fogadta. Kezdetben azzal érveltek, hogy gazdasági okok… aztán a megszüntetett lap ’89 előtti tetteit hánytorgatták fel. A legolvasottabb ellenzéki lap intézmény, függetlenül a már régen elhagyott múltjától, amivel nem számolt el kevésbé, mint bárki közülünk (jó, én még fiatal vagyok ahhoz, hogy lehetett volna állampárti múltam).

Harmadszor pedig most rendülök meg, hogy mekkora gyűlölethullám fogad egy fiatal csapatot, akik közül páran külföldről költöztek haza, páran állasukat adták fel vagy veszélyeztetik, mindezt egyszerűen csak ezért az országért. A gyűlölet pedig azért fogadja őket, mert pár pontban eltérő a véleményük.

Különben mi jelentősége van annak, hogy 2024-ben vagy egyáltalán valaha olimpia lesz Magyarországon ahhoz képest, hogy élünk békében és gyarapodva? Mi jogosít fel minket a gyűlöletre? A hálát és az alázatot felejtjük el. Nap mint nap hálát kell(ene) adnunk azért a csodáért, hogy egyáltalán létezünk. Azért a rengeteg kincsért, ami Magyarországon a birtokunkban van! Még ma is, még Trianon után is, annyi mindenünk van, amit nem győzhetünk megköszönni! Annak a csodának a mámorában kell(ene) élnünk, hogy van egy pont ebben a széles világban, ahol a magyar – ez a páratlan és gyönyörű nyelv – az államnyelv, és ahol megérthetjük egymást! Mi mégis a gyűlöletre pazaroljuk az erőnket…

SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.02.24.


Washington Post

1. Az egyik legtekintélyesebb amerikai újságíró higgadtságra inti Európát, mert a politikai közép még felülkerekedhet. Fareed Zakaria, aki annak idején megalkotta az illiberalizmus fogalmát, azzal érvel, hogy a populizmus ugyan magabiztosan nyomul, de már szervezkednek az ellenerők. Franciaországban pl. jó esélye van, hogy Marcon lesz az elnök, mert kívülálló, reformer és karizmatikus, márpedig ezek a tulajdonságok sokkal fontosabbak, mint az ideológia. Az elemzések azt tanúsítják, hogy a választók először zsigerből döntenek a politikai szimpátiáról és csak után foglalkoznak a kiválasztott politikai nézeteivel. A fejlett világban az emberek változást akarnak, a jelenlegi vezetést korruptnak, bénultnak és a valóságtól elrugaszkodottnak tartják. A nagy pártok a legtöbb helyen hanyatlanak.

Ebbe a helyzetbe robbant bele a populizmus, ám a világot, amely sokféle és toleráns, egyre szorosabb szálak kötik össze, és ezzel százmilliók tisztában is vannak. Főleg a fiatalok közül. Németországban Merkel legnagyobb vetélytársa, Schulz még inkább Európa-párti, kozmopolita és globalista. De ettől persze még számot kell vetni a bevándorlás keltette gondokkal. Ám a közép ezzel együtt nyerhet, Európa nem okvetlenül megy végig a jobboldali nacionalizmus útján, elhagyva az uniót, a Nato-t és a nyugati értékeket. Sok múlik azonban az Egyesült Államokon. Ha Washington bátorítja a fő nyugati intézmények és ideálok lebontását, akkor összeomolhat a Nyugat. Ez esetben azonban saját maga okozza a baját, amely könnyen lehet végzetes.

2. Egy Amerikában dolgozó szlovák elemző szerint Szlovákiának már megvolt a maga Trumpja, ám sikerült legyűrni. Dalibor Rohac, aki az American Enterprise Institute kutatója, kiemeli, hogy Meciar ugyanolyan módszereket vetett be, mint a mostani amerikai elnök, mégis ki tudták billenteni a hatalomból. Először is mert főleg az idősekre támaszkodott, az a bázis pedig lassan, de biztosan fogyatkozik. Másodszor hatékony ellenzék alakult ki a jogállam és annak érdekében, hogy az ország őrizze meg helyét az európai demokráciák között. Ehhez az érintett pártoknak túl kellett lépniük a megosztottságon, a belterjes vitákon. Végül pedig sokat számított a nemzetközi elutasítás, Pozsonytól elidegenedtek a szomszédai, Brüsszellel és Washingtonnal egyetemben. Az EU és az USA határozottan fellépett Meciar túlkapásaival szemben, mind a demokrácia megsértését, mind a magyar kisebbséget illetően. Az ország kimaradt a Nato első bővítési köréből és félő volt, hogy még jó darabig nem kerül be az unióba sem.

A Dzurinda-kormány azután megfordította a dolgokat. De azért Meciar szelleme továbbra is kísért, akár a jogállamról, akár a korrupcióról van szó. A hatalmon lévők még ma is érinthetetlennek érzik magukat, amihez segédkezet nyújt az igazságszolgáltatás egy része. Mindez azt tanúsítja, hogy a liberális demokrácia intézményeinek erősítéséhez sokkal több kell, mint a feltörekvő tekintélyelvűek fékentartása. El kell érni, hogy az emberek úgy tekintsenek a demokratikus kormányokra, mint amelyek törvényesek és valóban szavatolják az olyan, alapvető dolgokat, mint az igazság és biztonság. De a lényeg, hogy meg lehet verni a lopakodó tekintélyelvű rendszert, még egy sérülékeny társadalomban is...

SEGÉLYKIÁLTÁS 50 EZER GYERMEKÉRT

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tanítanék Mozgalom
2017.02.23.Mint ismeretes a 2017-es érettségi vizsgákkal kapcsolatban a közoktatásért felelőssé tehető államszervezet mintegy ötvenezres nagyságrendben hozott érettségiző gyerekeket elképzelhetetlen helyzetbe arrogáns, hozzá nem értő, érdektelen, "csakazértsem!" hozzáállásával. 

Nem először fordul elő, hogy az oktatásirányítás rendeleteket, ukázokat ad ki egy szolgáltatási területen, melyekkel súlyosan és azonnal beleavatkozik a rendszerbe, az érintettek életébe, majd az egésznek hátat fordítva a reá háruló kötelességeknek nem tesz eleget, feladatait nem végzi el, s mindennek a következményeit a diákok, szülők, pedagógusok szenvedik meg.

A népmesékben az egyszeri gonosz király talán viselkedhet így, de egy 21. századi – magát felelősnek feltüntető – kormány semmiképpen nem engedheti ezt meg magának.

A 2017-es érettségik esete csak egy a sorban, de különösen megdöbbentő, hogy az oktatásirányítók ötvenezer diákot esélyeitől megfosztó feketén-fehéren kimutatható mulasztása sem elegendő ahhoz, hogy a Kormány a felelősségét elismerje, és mindent megtegyen a kármentesítésért.

A szakgimnazisták érettségijére vonatkozó intézkedések átgondolatlan és szakmaiatlan tartalma és körülményei, az oktatásirányításnak a probléma jelzésére adott cinikus és felelősségelhárító reakciói tökéletesen példázzák, hogy a jelenlegi rendszer hogyan gondolkozik és gondoskodik a gyermekekről, a jövőjükről.

Sehogy.

Annak ellenére, hogy a Civil Közoktatási Platform szakemberei már bő egy éve jelezték, hogy a kormányzat felelőtlensége és mulasztásai miatt e területen súlyos problémák adódhatnak, semmiféle korrekció nem történt az oktatásirányítás részéről. Most is csupán annyi reakció érkezik részükről, hogy nem érzékelnek problémát, tehát nincs mit kezelni (!!!).

Az országgyűlési biztosokkal folytatott párbeszéd a fentieken túl a jelenlegi rendszer még egy további súlyos zavarára is rávilágított. Hiába, hogy több tízezer diákot érint hátrányosan az EMMI elfogadhatatlanul szakmaiatlan és felelőtlen intézkedése, hiába, hogy törvényeket és alacsonyabb szintű jogszabályokat szegtek meg az intézkedéseikkel, hiába, hogy a kritikát a civilek mellett a megfelelő jogosultsággal rendelkező aktorok is kimondják – a rendszer nem tartalmazza a korrekció-önkorrekció lehetőségét, a rendszer nem adja meg azt a joggal elvárható valódi lehetőséget, hogy itt és most ezeken a gyerekeken segíteni lehessen.

Mert lehet segíteni!

Tollvonásokba kerülne, időben sem vagyunk még elkésve.
Csak az akarat hiányzik a felelős szereplők részéről, az akarat, hogy mozduljanak. Az érzékenység, hogy meglássák, mit okoz ez a félelmetesen és hozzáértés nélkül odavetett beavatkozás. Az oktatásirányítás rendszerén belül nem a szakmai kérdések, hanem a konfliktuskerülés a prioritás. Kerülni, elkerülni a konfliktust elsősorban a saját közvetlen felettes hatalmával szemben. A túlélés kedvéért kevés kivétellel mindenki ezzel foglalkozik főként, egyebek mellett azok is, akiknek joguk és kötelességük lenne gondoskodni a diákokról, a jogbiztonságról...


HÉ, ITT ERŐSZAKOLJÁK A GYERMEKEINKET!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Tóth Ilona
2017.02.23....Csak szólok, hogy a közbeszédben mostanság nem téma az Ember. Pedig:
Nem az a tragédia, ha nem lesz Budapesten olimpia.

Nem az a tragédia, ha Kósák, Rétvárik, Semjének, Némethek, Lázárok hülyeségeket beszélnek.

A csókosok is egyszer belegebednek, ha nem kapják a Főnök cuppanós milliárdos smaciját.

A pártok kis- és nagy cirkuszaiba, ócska piaci adok-kapokjába sem halunk bele. Reméljük.

A mindent uraló, elkényeztetett, buta celeb (vagy mi) sztorik sem könnyeztetnek meg bennünket.

Ezekkel majd elbánik az idő, büntetlenül mindent nem lehet csinálni. Nagyon várom, hogy valamelyik párt a minden szir-szar reklámja, összehordott, egymástól ellopkodott, öndicsérő lózungja helyett naponta elárasztja a sajtót a bántalmazott kisemberekkel, javasol olyan megoldást, amivel nem kell a jövőjükért aggódni.

A budapesti olimpia befektetés a jövőnkbe, Fürjes Balázs, a pályázat vezetője szerint: Budapestnek és Magyarországnak az olimpia gyosítópályát jelentene, nagyjából huszonöt évvel mozdítaná elő hazánk felzárkózását.

A magukra hagyott, kiszolgáltatott, megkínzott kisgyermekeknek nincs jövőjük, azt megette a kíméletlen felnőtt fene. Hét év múlva, az olimpia évében, többségük még ugyanúgy az agressziótól vagy annak következményeitől félve veszít el minden megérdemelt figyelmet, jóságot, szépséget. A dobogós helyezésre sem nekik, sem a statisztikákban eltitkolt millió szegénynek, éhezőnek, kitaszítottnak esélye sincs.

Nélkülük is zúgna az elégedett ötkarikás taps. Minden szégyenérzet nélkül.

…és ez tragédia.