2016. május 31., kedd

ORBÁN VIKTOR SZÜLETÉSNAPJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.05.31.
 
 

NEGSZŰNHET A MOLESZTÁLT GYERMEKEK ISMÉTELT KIHALLGATÁSAINAK RENDSZERE

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Pálmai Erika
2016.05.31.


Elvben nem fordulhatna elő többé olyan eset, hogy egy molesztált kisgyereket egy büntetőeljárás során többször ismétlődően hallgatnak ki a hatóságok. Legalábbis ha a parlament is elfogadja az új büntetőeljárási törvényt, amelybe a hvg.hu értesülése szerint a nemzetközi kötelezettségek nyomán egyértelműen bekerül végre, hogy a különösen sérülékeny sértetteket (s a gyerekek nyilvánvalóan ilyenek) csupán egyszer lehet kihallgatni.

A hvg.hu alig pár hete is írt olyan esetekről, amikor szexuálisan bántalmazott gyerekeket 9-10 alkalommal is megpróbált kihallgatni a nyomozó hatóság, a Helsinki Bizottság pedig egy olyan kislány ügyét tette közzé, aki azok után, hogy már három különböző hatóság előtt, részletesen elmesélte a megerőszakolása történetét, és egyértelmű választ adott a feltett kérdésekre, tavasszal újabb idézést kapott. Pedig vallomásait jegyzőkönyvezték, hangfelvételt is készítettek róluk, miközben az életszerűtlen, már csak az emlékek halványodása miatt is, hogy újabb információval tudott volna szolgálni az ügyről.
 
Ennek a kislánynak az édesanyja nem engedte lánya újabb meghallgatását. Kiderült, okkal és joggal, azóta ugyanis az ombudsmani hivatalban és a Legfőbb Ügyészségen is indult vizsgálat annak kiderítésére, hogy a hatóságok miért fokozták a kislány kínjait, ahelyett, hogy megvédték volna. Ez nem egyedi eset, gyakran előfordul, hogy az igazságszolgáltatás újra traumatizálja a gyerekeket, ezt hívják a szakemberek „rendszerabúzusnak”...
 

A GYERMEKI AGRESSZIÓRÓL

DELIÁGA ÉVA GYERMEKPSZICHOLÓGUS BLOGJA
Szerző: Deliága Éva
2016.05.31.


Rántsuk le a leplet a gyermeki agressziót övező tévhitekről! A játékpisztoly, a lövöldözős számítógépes játék, a küzdősportok növelik az agressziót a gyerekekben? Mi okozza valójában az agressziót? Hogyan vehetik elejét a szülők?

Először is el kell fogadni, hogy a gyermekekben lappang indulat, feszültség, vannak agresszív impulzusaik, késztetéseik. Az agresszió az ösztön énünk egyik legfontosabb alappillére, ami evolúciós szempontból is hasznos, hiszen önmagunk érvényesülését, megvédését szolgálja a világban. Minden külső hatás nélkül, veleszületett módon rendelkezünk agresszív késztetésekkel, és ez teljesen természetes. Szülőként sem kell tehát megijedni a gyermek agressziójától. Nem az a cél, hogy csírájában elfojtsák, hanem az, hogy a gyermek megtanulja kezelni és konstruktív irányba csatornázni saját indulatait.

Mi vált ki agressziót a kicsikből?

Furcsa azonban abba belegondolni, hogy még egy egy éves tipegő is lehet agresszív, hiszen olyan kicsi még. Még a kicsi gyermeket nevelő szülők is találkoznak olyan típusú agresszív megnyilvánulással gyermekük részéről, hogy a kicsi dobál, üt, csap, ha nem tetszik neki valami. Bántja a testvérét: meglöki, beleüt, rúg, csíp. Mi okozza ezt a fajta agressziót? Ahogy tisztáztuk, az agresszió veleszületett, inkább arról van szó, hogy megnyilvánul az olyan helyzetekben, mikor a gyerek nagyon erősen szeretné érvényesíteni az akaratát, mikor úgy érzi, hogy gátolják valamiben, vagy mikor vélt vagy valós igazságtalanság érte. Életkortól függően más más helyzetekben jöhet ez elő, és az életkor előrehaladtával megtanulják a gyerekek, hogy bizonyos dolgok tiltottak: például tilos szüleit, más felnőtteket, testvéreit, gyerekeket bántania. Ezt az alapszabályt fontos, hogy lefektessék a felnőttek, és az indulatkifejezés más formáira tanítsák gyermeküket. Idővel előtérbe kerül a szóbeli kifejezés, mikor a gyermek már nem mutatja ki fizikai agresszió formájában az indulatát, de kiabál, csúnyán beszél, indulatszavakat használ és szóban fejezi ki, hogy dühös. Ez tehát már egy fejlettebb szint, hiszen képes csak szóban kimutatni dühét, fizikailag már nem agresszív...

ITT OLVASHATÓ

A MONTHY PYTHON-CSOPORT IS MEGIRIGYELNÉ ORBÁNÉK TÉNYKEDÉSÉT

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.05.31.


Ha nem lenne a maga valóságában súlyosan tragikus és szomorú az ügy, akkor még az angol humor legendái, a Monty Python-csoport is megirigyelné Orbánék ténykedését a Zrínyi Emlékév kapcsán, olyannyira abszurddá vált mára a történet.
 
Mint ismeretes 2015. július 21-én még úgy tűnhetett, hogy a Magyar Kormány kiemelt célnak tekinti a Nemzeti Várprogram megvalósítását, így a  Program részét képező kiemelt jelentőségű, a  nemzeti kulturális örökség körébe tartozó, állami tulajdonú szigetvári vár felújítását is. Sőt, a Program ütemezése szerint a legelső helyet is Szigetvár legfontosabb épülete kapta, így már 2016-ban, meg kellene valósulnia a szigetvári vár fejlesztésének.
 
A szigetváriak így örömmel értesültek arról is, hogy 2015 novemberében a Magyar Kormány az 1566. évi szigetvári ostrom és az ott tanúsított hősies helytállás, valamint Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója emlékére a 2016. évet „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” emlékévvé nyilvánította...
 

3,5 MILLIÁRD FORINT OSZTALÉKOT VETT KI A MÉSZÁROS ÉS MÉSZÁROS KFT-BŐL A FELCSÚTI POLGÁRMESTER

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ErdélyiK
2016.05.31.


Nyilvánossá vált Mészáros Lőrinc legismertebb cégének 2015-ös mérlege.

A felcsúti polgármester érdekeltségeinek zászlóshajója, a Mészáros és Mészáros Kft. sorra nyerte tavaly az állami megrendeléseket. Konzorciumi partnereivel közösen 36,65 milliárd forint, önállóan pedig még külön 350 millió forint értékű, összesen tehát 37 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el.

Nemrégiben nyilvánosságra hozták a cég 2015-ös beszámolóját és mérlegét, amiből világosan kiderül, hogy mekkora hasznot hajtott a vállalkozás a tulajdonosoknak, Mészáros Lőrincnek és feleségének.
A Mészáros és Mészáros Kft. tavalyi mérlegének főbb adatai:
– nettó árbevétel: 20,74 milliárd forint
– adózott eredmény: 3,72 milliárd forint
– osztalékkifizetés: 3,5 milliárd forint
A cég tavaly megduplázta 2014-es nettó árbevételét, ami 9,8 milliárd forint volt. Az osztalék is a korábbinak szinte kétszerese: tavaly 1,8 milliárdot vett ki osztalékként Mészáros és neje...

ITT OLVASHATÓ

TIZENKÉT GRAFIKON MAGYARORSZÁG EU-TÁMOGATÁSAINAK POLITIKAI BEFOLYÁSOLTSÁGÁRÓL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Átlátszó
2016.05.31.


Az EU szándékai szerint egy tagország európai uniós támogatásainak elosztása jellemzően szabályozott keretek között, konkrét céllal történik: ez lehet egy-egy régió felzárkóztatása, munkahelyteremtés vagy éppen az alapvető infrastruktúra modernizálása. Ami biztosan állítható: olyan EU-támogatás nincs, melynek helyi politikával kapcsolatos céljai vannak – például egy adott párt pozícióinak megerősítése, illetve népszerűsítése a választópolgárok körében. Ennek szellemében ellenőriztük le, hogy a 2007 és 2015 között elnyert EU-támogatások összege és a település polgármesterének politikai hovatartozása között felfedezhető-e valamilyen kapcsolat. Tizenkét diagram következik a pártpolitika és hazánk EU-támogatásainak viszonyáról.
Előzmények
Továbbfejlesztettük az EU-támogatás térképet, és nem lennénk most a független polgármesterek helyében
Interaktív térképen mutatjuk meg, hogy mennyi EU-s pénzt kaptak a magyar települések
Az Átlátszó EU-támogatás dossziéja
Annak érdekében, hogy a támogatások mértéke a települések lélekszámától függetlenül legyen összevethető, mindent egy főre vetítve fejeztünk ki. Fontos ugyanakkor figyelembe venni a lakosság eloszlását is a helyi polgármester politikai hovatartozása szerint, hiszen az egy főre jutó támogatások csak ezzel az eloszlással együtt fejezik ki, hogy mekkora tömegek a kedvezményezettjei az EU finanszírozási programjainak.

Mint első ábránkon látható, az elmúlt 2 választási ciklusban a lakosság nagyjából kétharmada kormánypárti, egyharmada pedig jellemzően független polgármester vezette településen élt, az ellenzéki pártok polgármesterei mára unikornisnak számítanak. A szocialista kormány alatt ez az arány sokkal kiegyenlítettebb volt...

ITT OLVASHATÓ

FARVÍZEN EVEZVE

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2016.05.31.


Ha akadna még itt oly botor, naiv lélek, aki az önkormányzati fenntartású oktatási intézmények visszaállamosításának és az önkormányzati szemétszállítási költség elvonásának és visszaosztásának bejelentése után is azt hinné, hogy helyben, szabadon döntenek a sorsáról, az most egyenesen a kormányfőtől értesülhetett: frászkarikát! De azért ugye mégiscsak lehet itten boldogulni. Már annak, aki hallgat a jó szóra...

Nem kell ám mindjárt valamiféle körmönfont fortélyra, triplafenekű érvelésre gyanakodni! Ennél sokkal egyszerűbb ez az egész…

Az origo.hu tudósított arról, hogy „együttműködési megállapodást” kötött a kabinet Dunaújvárossal. Az orbanisztáni Nemzeti Együttműködés Rendszerének működési elvébe a szignálás örvén személyesen Őexcellenciája, Nagyralátó és Nagytiszteletű Orbán orbán, Végvár kapitánya, a Centrális Erőtér ura, a Hit őrzője avatta be a jelenlévőket. Szó szerint ekképp:

Magyarországon nem lehet a kormány nélkül várost fejleszteni, mivel bizonyos nagyságrend fölött nem lehet kihagyni a kabinetet”. A tudósításból kiderült még az is: bár a mostani tárgyalás nem függ össze a vasárnapi időközi önkormányzati választással, de „a miniszterelnök arra kérte a helyieket, hogy a kormánypárt jelöltjét támogassák. Orbán Viktor megismételte, hogy a kényszerbetelepítés ellen is föl kell lépni, mivel ha ez nem sikerül, akkor szerinte megváltozik Magyarország arculata”.

ITT OLVASHATÓ

METAMORFÓZISOK

TARSKI BLOG
Szerző: Tarski
2016.05.30.


Azt mindenki felejtse el, hogy a mai kis baloldali pártok bármikor is leválthatják a Fideszt. S ma már ezt egészen nagy valószínűséggel állíthatom, mert tudom, hogy Vona Gábornak sikerült az akaratát keresztül vinni a párt tagjain. Az igazi nagy metamorfózist ebben látom, ami akár a következő évek politikai harcát is gyökeresen befolyásolni fogja. A helyzet az, hogy eddig a Jobbikra rá lehetett fogni azt, hogy „náci” párt, s ilyen pártnak nincs helye a hazai politikai életben. Hangsúlyozom, hogy a Jobbik eddig sem volt „náci” párt, de a benne lévő szélsőséges személyek tettei valóban alkalmat adtak arra, hogy ilyen téves képzet alakuljon ki a kevésbé tájékozott és agyon manipulált emberek között. Ám azzal, hogy most Vona Gábornak sikerült ezeket háttérbe szorítania, ezt a politikai fegyvert is kivette a kritikusai kezéből. De volt még Vonának a Jobbik számára egy további jó húzása: a helyükre olyan embereket tett, akik korábban már bebizonyították azt, hogy bírják a választók bizalmát legalábbis a saját településükön. Mindez pedig azt involválhatja, hogy a Jobbik tovább fog erősödni és a Fidesznek valóban egyetlen kihívójává fog válni...
 

EGYRE VALÓSZÍNÜBB, HOGY PAKS 2 MEGY A KUKÁBA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.05.31.


Szinte naponta jelennek meg olyan tanulmányok, híradások és kormányzati nyilatkozatok, melyek azt támasztják alá, hogy a 2014-es választások előtt nagy dirrel-durral bejelentett Paks 2 gigaberuházásról kezd lemondani az Orbán-kormány. Ha mégis megvalósulna a bővítés, az már szinte biztos, hogy nem orosz kölcsönből történne, de mivel lényegében titkosították a szerződés minden adatát, fogalmunk sincs, hogy ez milyen politikai és gazdasági következményekkel jár majd.

Ma már szinte teljes az egyetértés abban a kérdésben, hogy a paksi bővítés nem lehet nyereséges, az üzemeltetés így csakis állami szubvencióval történhet, ami annak az uniós tilalomnak ágyaz meg, mely szerint állami támogatásban részesül egy piaci szereplő. Legutoljára a Candole Partners nevű prágai gazdasági elemző cég számolt utána az Orbán-kormány legnagyobb energetikai projektjének, és arra az eredményre jutott, hogy Paks 2 drágábban termelné az áramot, mint ahogy a világpiaci árak alapján el lehet majd adni...

ITT OLVASHATÓ

PSZICHOHÁTTÉR - 8. A HAZUG EMBERT KÖNNYEBB UTOLÉRNI

OFOE BLOG
Szerző: Gyarmathy Éva
2016.05.31.


A manipulátorok hazudnak.

A hazugság az egyik legbiztosabb módja a befolyásolásnak, hiszen félrevezető, hamis információkat ad, és így alternatív valóságot teremt, amelyben ő az úr. Sok manipulátor akkor is hazudik, ha látszólag nincsen belőle semmi haszna. Csupán azért hazudik, hogy az irányítást a kezében tarthassa, alattomban befolyást gyakorolhasson.

A hazugságról és a hazug emberről az alábbiakat érdemes tudni:

 • Másokat vádol azzal, hogy hazudnak. (Ismert, hogy a legjobb védekezés a támadás.)
 • Kérdéssel válaszol a kérdésre. Például: Miért gondolod ezt? Honnan veszed? Ki mondta ezt Önnek?
 • Szintelen hangon válaszol.
 • Többet beszél, mint szükséges lenne, ismétli magát. Ez az agymosás. Amit sokat hall az ember, azt elhiszi, miközben a sok szöveg miatt nem tud gondolkodni. Ez a „porszívó ügynök eszköze”.
 • Végletes kijelentéseket tesz. Például: Soha nem … Én mindig ….
 • Nem a kérdésre válaszol, elterel.
 • A hazugságot egy mellékes mondatba helyezi.
 • Gyakran kezdi azzal a mondatait: Hogy őszinte legyek, … Őszintén szólva …
 • A hazugságot gyakran gúnyos megjegyzésekkel, cinizmussal takargatja.
 • Ha valakit egyszer hazugságon kapsz, számíthatsz rá, hogy máskor is hazudott már, és hazudni fog.
 • A profi soha nem vallja be, hogy hazudott. Nagyon meggyőzően játssza az ártatlant, vagy vádolja a vádlót.
 • Minél nagyobb a hazugság, annál könnyebb fenntartani, mert senki nem gondolja, hogy akkorát lehet hazudni.
Mindez az ismeret alkalmas a hazugság ellen való védekezésre. Nem az a lényeges, hogy a hazug embert leleplezzük. Ez úgysem lehet sikeres, hiszen soha nem fogja bevallani, hogy hazudott. Aki őszintén bevallja a hazugságát, az nem igazi hazug.
 
A lényeges, hogy a gondolatainkat szabadon tartsuk. Ehhez vagy el kell kerülni az ilyen embereket, vagy nagyon tudatosan, egyenes beszéddel leállítani, semlegesíteni...
 

KULLANCSOKRÓL, SZAKSZERŰEN

MEGYERI SZABOLCS KERTÉSZ BLOGJA
Szerző: Megyeri Szabolcs
2016.05.31.


A kullancs nem éppen növény, hogy kerül tehát egy kertészeti blogra? Hát úgy, hogy aki a növényekkel szoros kapcsolatba kerül, például egy kora nyári túra, természetjárás, vagy éppen növénygyűjtés közben, az jó eséllyel találkozhat kullanccsal is, sőt, ez az undok rovar akár a városi parkokban, vagy akár a saját kertünkben is feltűnhet. Az idei enyhe tél kedvezett a kullancsoknak, így a mostani szezonban valóságos invázió várható, és sajnos a kullancsok fertőzöttsége is eszkalálódik.

Mi az a kullancs, és miért veszélyes?
Amit a köznyelv kullancs névvel illet, az pontosabban a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) és csak egy faj a sok közül, de a Kárpát-Medencében ez a legelterjedtebb. Ektoparazita állatról van szó, vagyis a gazdatest testfelszínén élőskődik. A kullancs nem gazdaspecifikus, és bár elsősorban az emlősöket veszi célba (ezért kutyára, macskára is veszélyes lehet), néha hüllők vagy madarak vérét is szívja. Kullancstámadáskor a rovar szájszervével rést vág a bőrön, rögzíti a helyzetét, és nekilát a vérszívásnak, ami nemétől és korától függően napokig is eltarthat (ha hagyják neki). Mire végez, saját tömegének a sokszorosát is felveheti a gazdatest véréből, utána pedig távozik, és rejtekhelyet keres. Maga a kullancscsípés nem lenne több apró kellemetlenségnél (a csípés igazából fájdalommentes, épp ezért nehéz észrevenni), ha a kullancs nem terjesztene többféle betegséget. Így például fennállhat a veszélye a Lyme-kórnak, de vírusos agyvelőgyulladást (kullancsencephalitist) és agyhártyagyulladást is terjeszthetnek...


ITT OLVASHATÓ

ELÉGTÉTEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Digger
2016.05.31.


Mostanában egyre többet lehet olvasni, hallani arról, hogy mekkora szakemberhiány van Magyarországon, olyannyira, hogy az építőipar, sőt, a balatoni turizmus szereplői is katasztrófahelyzetet emlegetnek. A mai poszt szerzője, Digger egy külföldön élő magyar szemszögéből írta meg a véleményét, ezúttal kifejezetten arra kérve, hogy minden változtatás nélkül tegyem azt közzé. Íme, tehát a poszt, utána pedig lehet róla beszélgetni, vitatkozni. Van miről...
 
„Folyamatosan jönnek a hírek Magyarországról, hogy baj van. MUNKAERŐHIÁNY VAN. Nem találnak embert, szakembert meg pláne. Horribile dictu néhány cég odáig süllyedt, hogy kénytelen bért emelni. Belegondolni is rossz. Vége a világnak, BÉRT KELL EMELNI.

Most ha rosszmájú lennék, akkor elégtételt éreznék, sőt kárörvendenék. Tudjátok mit? Én bizony elégtételt érzek és kárörvendek. Otthon beérett a termés. Sok köszönet nincs benne, kicsi is meg savanyú is, de a tiétek.

Tisztelt vállalkozó urak! Tisztelt közgazdászok, akik a közép- és felsővezetést adjátok a vállalatokban! Most ÉN kérdezek vissza. Hogy is van az a „ha nem tetszik, el lehet menni”, „nyitva az ajtó”, „döngetik a kaput, annyian akarnak itt dolgozni”, „annyit fizetünk neked, amiért még itt maradsz, ő meg annyival kap többet, hogy idejöjjön”?

Én meg azt mondom, HA DISZNÓ NINCS, KONDÁS SEM KELL"...
 

SCHIFFER KISEBBSÉGBEN?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Böcskei Balázs
2016.05.31.


Nagy kérdések és nagy válaszok lesznek a következő napokban azt illetően, hogy mi is állhat Schiffer András lemondása mögött. Azontúl, hogy Schiffer sok igazságot mond „lemondó-interjújában a(z általános) rendszerkritika lehetségességéről és versenyképességéről a jelen Magyarországán, a „NER” előállította ellenzéki tehetetlenségekről, a Habony Művekről, az ellenzék számára legyártott, kikényszerített hibákról, amellett távozásának indoka talán leginkább az alábbi részben keresendő:
„Sőt, kialakult egy olyan szervezeti kultúra az LMP-ben, ahol még az informális befolyás is szitokszó: az van, hogy ha bármilyen személyi döntésnél Dettivel kinyilvánítjuk, ki mellett tesszük le a voksunkat, akkor az alkalmasint még kontraproduktív is.”

Ezek a mondatok ugyanis kifejtetlenül is, de azt jelentik, hogy az LMP lemondott társelnökének nincs meg a többsége, és olyan vezetési struktúra alakult ki, amelyben a társelnök(ök) nem megtestesít(enek) egy politikát, és vezetnek egy pártot, hanem állandóan ki vannak szolgáltatva a párton belüli erőközpont(ok)nak (még egy pár 100 fős tagság esetén is lehet ilyen). Ez nem újdonság a párt történetében, erről számol be az okkal nem túl nagy érdeklődést kiváltó (leszámítva a kötelező politológusi és újságírói kézbe vételeket), sajátosan választási kampányban készült (és egyoldalú, lévén csak PM-s megszólalókat szerepeltető) LMP-könyv is. Vágó Gábor politikai búcsújának módjában már tapasztalható volt, hogy kik fogják bentről a pártot...

ITT OLVASHATÓ

A NÉPVÁNDORLÁS INKÁBB KELETRŐL FENYEGET - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ (92,9 MHz) BLOG
Szerző: Szelestey Lajos
2016.05.31.


Napjainkban olyan pártok törnek előre, amelyeket populistának lehet minősíteni. Keleten még sikeresebbek, mint nyugaton. Erősen sértültek az alapvető jogok az EU-ban, sok olyan szabadságjog és érték került veszélybe, amire az egész szervezet épül. Főként a bevándorlás kapcsán fordultak elő jogsértések. Egy osztrák szakértő szerint az igazi népvándorlás hosszú távon nem délről fenyeget, az emberek a legnagyobb számban Kelet-Európából költöznek nyugatra...

ITT OLVASHATÓ

NEM TUDNAK LEÁLLNI A HAVEROK HELYZETBEHOZÁSÁVAL - ÍME, AZ ÚJABB MUTYILISTA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2016.05.31.


Mi a közös az amerikai nagykövetben, az Európai Bizottság bürokratáiban és egy evangélikus püspökben? Az, hogy mindannyian Soros Györgyöt szolgálják a közelmúltban emelték fel a hangjukat a magyarországi korrupció ellen. Fabiny Tamás evangélikus püspök az MNB-alapítványok gyanús költései kapcsán mondta azt többek között, hogy Magyarországon „nincsenek tisztességes gazdasági viszonyok, mert a korrupció átszövi a társadalmat”.

Bár most a legtöbb figyelem az MNB-alapítványok 260 milliárdjának a sorsára irányul, a háttérben továbbra is megy a haveri cégek közpénzzel való kitömése. Rogán és Szijjártó barátai már megint jól jártak, Habony Árpád pedig további milliókat szedhetett össze a következő ibizai nyaralásához. Lánczi András, a Fidesz egyik ideológusa szerint azonban a jelenlegi szisztéma, amit kritizálnak, valójában nem más, mint egy politikai elképzelés végrehajtása...


ITT OLVASHATÓ

AZ A FENE NAGY KERESZTÉNYSÉG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.05.30.


Egy országot szétrabló bűnöző védi a "keresztény Európát" a menekülő muszlimoktól? A történelem során a muszlimok nagyon sokszor befogadtak menekülő keresztényeket és zsidókat. A velük szemben elkövetett mészárlások és gonoszságok nyitottak utat a radikális iszlám létrejöttének. Vajon a kirekesztő gyűlölködők, akik a menekülő gyermek éhesen kinyújtott kezét eltolják maguktól, vajon nem az iszlám radikálisok hazugságait erősítik meg?

Jézus Krisztus nem gyűlöli a bűnöst, hanem az életét adta érte, hogy aki hisz őbenne, az el ne vesszen, hanem örök élete legyen. A hit halott cselekedetek nélkül. Aki a szájával közeledik Istenhez, de a szíve távol van tőle, aki nem könyörül a másik emberen, az nem kerestzény. Aki félti a világi hatalmát, a pénzét és ül a kincsesládáján, az nem az Isten természetét közvetíti.

Jézus Krisztus csak egyetlen réteget nem kedvelt, egyetlen társadalmi csoporttal szemben volt keményen elutasító: a képmutató farizeusokat mérgeskígyók fajzatainak nevezte. Ők azok, akik igaznak teszik magukat, kívülről mutatják a nagy keresztényt, de belül tele vannak gonoszsággal.

Gonosz szívük bőségéből szól a szájuk, ahogy uszítanak más emberek ellen, akik segítségre szorulnak. Hazudnak, hogy ez erejükön felül van, és ülnek a milliárdjaikon. Ezek a képmutató farizeusok nem keresztények, hanem a mérgeskígyó fajzatai...


ITT OLVASHATÓ

A YOUTUBE MÁR VERI A TÉVÉT?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.05.30.


A 18 és 24 év közöttiek között a YouTube-nak már nagyobb a nézettsége, mint bármelyik televíziós csatornának.

A hír nem Magyarországról, hanem az Egyesült Államokból származik, ezzel együtt igen tanulságosnak mondható. Susan Wojcicki, a legnépszerűbb internetes megosztó portál elnöke jelentette be.

Egy áprilisi felmérés már jelezte ezt a trendet és azt, hogy a reklámba való befektetés az esetek 80 %-ánál nagyobb hasznot hoz, mint a tv-hirdetések.

A hírre újabb elmozdulás történt: az Interpublic Group, a világ legnagyobb hirdetési holdingja közölte, hogy 2016 folyamán 250 milliós beruházást helyez át a televízióktól a YouTube-hoz. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt az összeget Google Preferred videóihoz visz, amely a YouTube csatornáinak csak 5%-át jelenti. Az sem figyelmen kívül hagyható tény, hogy a felmérést maga a Google rendelte, amely 2006 óta tulajdonosa a YouTube-nak...

ITT OLVASHATÓ

GYÓGYULJ, EP

MAGYAR NARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.05.30.


„Ma kezdődik a nyár. 83,4 kg vagyok, lettem, ez 10 kg mínusz karácsony óta. Rák nélkül szupi volna.”

Matematikai egyenleteket küldött a kórházból maga helyett egy vasárnapi rendezvényre Esterházy Péter. Az öt az kevesebb, mint a hét – fejtegette műsorközlő gyanánt Dés László az Uránia Nemzeti Filmszínházban a hvg.hu beszámolója szerint, miután a programban meghirdetett fellépők száma megfogyatkozott: Barcza Horváth József bőgősről azt mondta, kórházban van, „valami epe, nincs nagy baj, meg kellett operálni”, Esterházy Péterről pedig, hogy „gyenge, nem tudott eljönni”. EP a Szent László Kórházból küldött egy rövid matematikai levezetést két halmazról, az öt és a hét elemből állókról, függvényekről, amelyek tartanak valahová, de a lényeg: a beteg megbetegedett. Barátai (Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál) elmondták, gyűjti az erőt, mert ő nyitja meg a könyvhetet. EP betegségéről írt feljegyzései, a Hasnyálmirigynapló a napokban (június 6-án) jelenik meg, de itt a Literán már olvashatnak némi ízelítőt...

ITT OLVASHATÓ

A PANAMA-IRATOK TITKAI, AVAGY HOGYAN LESZ EGY SARKI PÉKSÉGBŐL OFFSHORE?

ÁTLÁTSZÓ BLOG - MUTYIMONDÓ
Szerző: mutyimondo
2016.05.30.


Ha van 3 perced:

Minek kell egy „jótékonysági szervezetnek” ennyi ingatlan?
Sokan régóta sejtik, hogy a megfélemlítésen és jutalmazáson túl másra is támaszkodik az a hatalomgyakorlás, ami Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester működését jellemzi. Most azonban már egyértelmű, hogy az ún. érpataki modell működésében vannak a törvényesség határait feszegető megoldások is. Orosz Mihály Zoltán jótékonysági egyesülete közel ötven ingatlant vásárolt fel Érpatakon. (
Átlátszó)

Sztaniolba csomagolt hadüzenetet küldött az MVM Lázárnak
 
A Magyar Villamos Művek szerint egyáltalán nem éri majd meg a paksi bővítés. Az MVM vezérigazgatója elmondta, hogy az energiaárak várhatóan esni fognak a jövőben, ergó egyáltalán nem jó biznisz nekünk a bővítés. A szakmai okok mellett más is van a háttérben: az Orbán-Putyin megállapodást követően az MVM-et nemes egyszerűséggel kihagyták a bővítési munkákból, amely így a megújulú energiaforrások felé fordult. (444, NOL)
 
A Fővárosi Önkormányzat tagadja a felelősségét a bérlakásügyben
 
Az Átlátszó korábban megírta, hogy a VII. kerületi bérlakások körüli visszaélésekre már felhívta egy jogász a figyelmet, őt azonban rövid úton eltávolították a pozíciójából. Az ügyben egyik érintett sem válaszolt, most küldték csak meg válaszukat, amelyből a világon semmi nem derül ki. (Átlátszó)
 
Egyre több luxusszállodája van Orbán jó barátjának
 
Az egész a gázszereléssel kezdődött, majd jött a mangalicabiznisz meg az útépítés, egy kis ásványvizezés, most pedig a szállodaipar. Felcsút polgármesterének szállodaszerzési vágya már kiderült egy hónapja, amikor az egerszalóki hotellel hozták összefüggsébe, Mészáros most egy 19 szállodát magába foglaló szállodalánc felé kacsingat, több más hotellel egyetemben. (HEOL, NOL)
 
Magyarország sajnos rosszabbul teljesít

 Lázár János már megint füllentett: a kormány sikerpropagandája majdhogynem ellentétes azzal, ami valóban történik. Későn tűnt fel a kormánynak például az, hogy az EU-s pénzek hiánya miatt 9,6 százalékkal estek a beruházások. Ez jelenti az egyik legnagyobb veszélyt a GDP növekedésre. Lázár szerint mégis jól teljesít Magyarország. (
HVG, 444)
 
Sok a közös Magyarországban és a balkáni régióban

Bizalmatlanság a politikusokkal szemben, morális deficit a közéletben, érdektelenség, átláthatatlanság, korrupció, a közérdekű adatigénylések ignorálása. Ezek jellemzők az egész balkáni régióra és Magyarországrra, derült ki egy Belgrádban megrendezett konferencián
. (Átlátszó)
 

NÉZZÜNK RÁ AZ OKTATÁSI RENDSZERÜNKRE IS!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2016.05.30.


Meggyőződésem, hogy nem jó az oktatási rendszerünk, de annak közegével, társadalmi állapotainkkal is komoly problémák vannak, az elemzést ott kellene kezdeni, ha elemezni akarnánk. Mivel rájöttem, hogy röviden és velősen nem tudnék írni erről a témáról, ráadásul annyi elemzést lehet találni mostanában, hogy ezért arra jutottam, inkább körbekérdezem azokat a számomra mérvadó kollégákat, akikkel mostanában sokat dolgozom, akik véleményére sokat adok.

Feltettem tehát nekik a kérdést, mit gondolnak az oktatási rendszerünkről. Ők valamennyien olyanok, akik sokat tanultak életükben, dolgoztak sok szférában, ismerik a gazdasági környezetet, gyerekeik vannak, bizonyos értelemben van, aki tanít is közülük, tréningeket tart.

Ezeket mondták:

"Szerintem az oktatási rendszer nagyon a lexikális, a valós életben csak nagyon csekély mértékben használható tudást ad a gyerekeknek, miközben nem tanítja meg őket a kreatív, problémamegoldó gondolkodás alapjaira, amivel viszont a munkaerőpiacon érvényesülni lehet/kell. Emellett 'szemet hunynak' afelett is, hogy lényegében már ma is - nem beszélve az 5-10 év múlva várható munkaerő piaci helyzetről - teljesen megváltoztak a munkakörök, így az ebből fakadó követelmények is. A követelményekre pedig az iskolában kellene felkészülni. Az Aranybulla mikor volt c. kérdések özöne és (nem)tudása helyett sokkal fontosabb lenne, ha mondjuk egy cég működéséről, a kapcsolatok fontosságáról, a kommunikációs készségekről vagy a 'hol/hogyan keresd a választ, ha nem tudsz valamit' típusú szemléletről tanulhatnának a gyerekek, erre felkészített pedagógusoktól."

"Nem az életre készít fel az iskola. Emellett sokszor hallok olyat, hogy az jelentkezik tanító/tanárképzőbe, akit nem vesznek fel sehova, csak oda. Ez nem tudom mennyire általános, de visszagondolva a régi osztálytársakra, sajnos saját tapasztalatok is erősítik. Minden tisztelet a rátermett, elhivatott, motivált tanároknak! Azt látom, hogy ha 1-2 ilyen kijut a gyereknek, már örülhetünk."


ITT OLVASHATÓ

A FIDESZ NEM ANYÁTOK KÖZT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.05.30.
 
 


 


 

NYOMTALANUL ELTŰNT, REGISZTRÁLT KISKORÚAK MAGYARORSZÁGON

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Kertész Anna
2016.05.30.


Néhányan talán még emlékeznek az öccsét kereső szír fiú, Ahmed történetére. A sovány, megtört tekintetű, szerény mosolyú fiatalember kétségbeesett arcára. Én, ha akarnám, se tudnám kitörölni a tavaly nyárból az önvádtól fátyolos szemeket, amelyek reménykedve néztek mindenkire: hátha tudnak valamit 12 éves kisöccséről, akire nem vigyázott eléggé. A testvérpár akkor szakadt el egymástól, amikor a déli határnál Ahmedet elkapták, pánikba esett öccse pedig elfutott. Akkor, 2015. augusztus 4-én látták egymást utoljára.

Ahmed és az egyik civil önkéntes, Léderer András hetekig keresték Mohamedet legális és illegális menedékeken, körbekérdezték a budapesti szír kereskedőket, fotójával járták a pályaudvarokat, felhívást tettek közzé a tévében. Ők ketten: a háború elől menekülő, sokkos állapotban lévő fiatal fiú és az ifjú budapesti fordító.

Bár három nappal az eltűnés után András megtette a bejelentést, sőt azt is elmondta a rendőrségnek, hogy a ceglédi pályaudvaron valaki látta a kisfiút, és hogy az ottani kamerák felvételei választ adhatnának arra, hogy merre ment tovább, a hivatalos szervek nem tettek semmit. Andrást szeptember közepén hívták fel az egyik kapitányságról: elindítják a keresést. „Őrjöngtem – vallja be a férfi. – Ha egy budai kisfiú tűnt volna el, akkor is megvárták volna, hogy minden nyom eltűnjön?”


ITT OLVASHATÓ

AZ INTERNET NEM FELEJT: KONZERVATÍV BŐRBE BÚJT SZÁLASISTA AZ ELTÉ-N SZODÓMIÁZÓK VEZETŐJE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.05.30.


Szodómia, szodómia, fúj, fúj! – ez az a rigmus, ami ismét az emlékezetünkbe idézte a viszonylag lényegtelen, de öltönyös-nyakkendős álcája mögé bújva meglehetősen agresszív megnyilvánulásokra képes Konzervatív Hallgatók Szövetségét. A szervezet vezetője korábban konzekvensen tagadta, hogy a nyíltan nyilas Pax Hungarica Mozgalom (PHM) tagja volt. Az internet azonban máshogy emlékszik.

Azt korábban az Átlátszó Oktatás
már megírta, hogy László a PHM egyik rendezvényén konferált. Joggal merül fel a kérdés: lehetséges-e, hogy ebben az esetben talán szorosabb kapcsolat fűzte napjaink nyilas mozgalmához, mint egyszerű szimpátia? A konzervatív fiatalember a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a riporter kérdésére, miszerint „Van-e más kötődése a szervezethez?”, mármint a Pax Hungarica Mozgalomhoz, csupán annyit válaszolt:

„Ismerem őket.”

László Balázs, aki egyébként a Pázmány Péter Katolikus Egyetem politológia szakos hallgatója, 2011. október 23-án hungarista karszalagos
biodíszletként is részt vett már a Pax Hungarica rendezvényén, ahol például olyan prominens személyek mögött álldogálhatott, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom akkori elnöke, Toroczkai László...

ITT OLVASHATÓ

GRÁCIA SZEGÉNY FEJEMNEK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.06.30.


Bűnbe estem, de az Úr igazságos és megbüntetett, hogy a fal adta a másikat!
Nyaralni mentünk, az év fénypontjának készült a dolog, a világ másik végére, meleg tenger, csodálatos színek, pálmafák, fehér homok, RCI apartman - az Isten is tevéknek teremtette...

Úgy terveztem, hogy viszem a laptopot, és - mint már annyiszor az évek során - maximum egy-két nap kihagyással - mazochista olvasóimnak írom szorgalmasan a bejegyzéseket a blogba, aztán majd napközben fürdök a finom, meleg tengerben, nagyokat eszem-iszom és hadonista életmódot folytatok, szünetmentesen.
Teve tervez, Alah végez...
ITT OLVASHATÓ

MIKOR BUKIK MEG ORBÁN VIKTOR?

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwaart66
2016.05.30.


Ha a címben feltett izgalmas kérdésre felelősségteljes és tényszerűen megalapozott választ szeretnénk adni, akkor bátran ki lehet jelenteni a következőt: – Tudja azt az a jó radai rosseb, illetve maga az öreg ördög, más azonban nem.

Magyarország tisztes állampolgárainak ennek a váratlan eseménynek a bekövetkeztéig el kell foglalni magukat valami értelmes, hasznos cselekedettel. Egymás bosszantása és lelkes szidalmazása, bár rendkívül szórakoztató és vidám szabadidős tevékenység, sajnos nem tartozik ebbe a kategóriába. Ennek csupán élvezeti értéke van, bár ezt sem szabad lebecsülni.

Az Úr 2016. esztendejének május havában az országban forradalmi hangulat nincs. Aki ezt állítja, az rendíthetetlenül bízik a saját elgondolásaiban. Az közvélemény-kutatási adatok szerint az összes megkérdezettek 22 százaléka a lehetséges világok legjobbikában érzi magát. 33 százaléknyi izgága polgártársunk nem nagyon tudja elhelyezni magát a NER-ben. A fennmaradó 45 százaléknyi jámbor lélek pedig egyáltalán nem mutat érdeklődést Orbán Viktor gazdasági vállalkozása, illetve a magyarországi pártok további sorsa iránt. Jelenleg nekik van masszív többségük. Természetesen semmiképpen sem lehet őket tiltakozóknak tekinteni, mivel egyáltalán nem azzal foglalkoznak. Mindössze kiszálltak a játékból.

2018-ig ez helyzet persze megváltozhat, ha hirtelen előkerül valahonnan egy szivarozó Fidel Castro és megdönti Fulgencio Batista korrupt rendszerét...

ITT OLVASHATÓ