2016. december 3., szombat

A LELKI HATÁRBONTÁS JÓ LENNE

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.12.03.


December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Wikipedia szerint a rokkantak napját váltotta le a politikai korrektség (PC) jegyében. Noha valószínűleg számos szóösszetételben furcsa eredményt adna a PC-átírat, azért a fogyaték, és a hétköznapi életben használt rokkant kifejezés között tényleg jelentős az eltérés. Ahogy az „átlag” és a „fogyatékos” emberek között is.

Noha más jellegű a különbség. S az idézőjel sem véletlen. Tökéletes ember ugyanis leginkább a mesékben fordul elő. Meg a faji demagógiákat hirdetők szólamaiban. Annak ellenére ugyanis, hogy a jól látható problémák valóban első látásra megkülönböztethetővé tehetnek embereket, azért az átmenet sokszor tűnik folyamatosnak. Különösen a szellemi teljesítőképesség terén. De a para-olimpiák résztvevőit látva, más tekintetben is. Valamiért mégis igen komoly gátlások működnek. Valószínűleg mindkét oldalon. Elég ehhez, ha ki-ki leltárt csinál magában arról, hogy mikor segített utoljára egy látássérültnek, segített tolni egy kerekesszéket, illetve milyen szívesen segít valakinek, akinek kérdését a torkához tartott segédeszköz teszi érthetővé a városi forgatagban. S ebben a tekintetben egy kicsit egyet lehet érteni a Magyar Református Szeretetszolgálatnak az MTI által közreadott véleményével. Annyiban, hogy valóban létezik egy szemléleti, illetve sokszor emberi, az ő megfogalmazásukban lelki határmezsgye.

Ennek megléte valószínűleg nagyon sokszor érthetetlen, és szinte mindig felesleges. Akkor mindenképpen, amikor a másikban az embert kell(ene) tisztelni. Így az a törekvés mindenképpen indokolt lehet, amely ezt a hétköznapi, belső akadálymentesítést szolgálja. Az egyházak és a pártok részéről egyaránt. Azonban éppen a hétköznapok politikája az, amellyel igen jelentős ütközések is tapasztalhatóak ezen a téren. Az ugyanis kétségtelen, hogy a másik ember egyenrangú kezelését szolgáló szemlélet kialakításában az iskoláknak kiemelkedő szerepe lenne. Beleértve azt is, hogy azon tanulmányok esetében, amikor indokolatlan az elkülönített oktatás, akkor ez ne is következzék be. Alig valószínű ugyanis, hogy a láb elvesztése indokolhatná a szegregációt a matematika tanításakor. Már akkor, ha az iskola különben akadálymentesített. Már akkor, ha nem éppen az oktatásért felelős minisztertől hallanánk olykor olyan szólamokat, amelyek az iskolai szegregáció kritikátlan pártolását sejtetik. Az persze ez utóbbi esetben legfeljebb hab lehetne a tortán, hogy az Emmit vezető miniszter református lelkészként teszi ezt...
 

ELŐKERÜLNEK A KUTYABŐRÖK, HASZNÁLATBA KERÜLNEK A NEMESI CÍMEK, A FÖLDESURAK KIHÍRDETIK AZ ELSŐ ÉJSZAKA JOGÁT, A PAPOK MEGKÖVETELIK AZ EGYHÁZ JUSSÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.12.03.


Tegnap átsiklottam az Orbán Viktor nevű illető – főállásban Sajátláb édesapja, Tiborcz apósa és Nárcisz kutya vagyonának élvezője, valamint Mészáros Lölö gáztenyésztő, disznószerelő, szállodás, tévés, rádiós, újságos és strómanos legjobb barátja – mellékállásban 3,3 millió magyar miniszterelnöke rádiószereplésének egynéhány mondata felett.

Most pótolom.
"Jövőre a nyugdíjasoktól, a keresőkön át, a fiatalokig mindenki léphet egyet előre. A gazdasági helyzet 1990 óta nem volt olyan biztató, mint ma. Nem arról van szó, hogy megérkeztünk, hanem arról, hogy az útirány sikerrel kecsegtet, a győztes országok közé tartozunk, amiben régóta nem volt részünk."
Az Orbán nevű zűrzavar újabban jóslással is foglalkozik, ami egyáltalában nem csoda, amennyire tehetséges kis diktátor. Már eddig is többszázezer ember tett egy lépést előre. És még egyet, meg még egyet. Akik a sor elején voltak, már sikeresen át is lépték a határt és azóta a rothadó nyugat, az elnyomó, antidemokratikus pusztulat valamelyik országában eszik a rabszolgaság keserű kenyerét, mint migránsok.

Valami érthetetlen okból nagyon kevesen célozták meg Oroszországot, Azerbajdzsánt még annál is kevesebben. Inkább az elnyomó Németországba mentek, az újra és újra megbukó Merkel vezette országba, vagy Ausztriába, ahol már el sem lehet férni a migránsoktól, vagy pedig az Egyesült Királyságot célozták meg.

Az Orbán nevű jóslata szerint már nem csak a fiatal munkavállalók fogják elhagyni az országot, hanem a nyugdíjasok és a gyermekek is. Igaza lehet amúgy az embernek, mert én is egyre több olyan esetről hallok, amikor a néhány évvel ezelőtt külföldre költözött magyar fiatal már megkapaszkodott új hazájában, felépített egyfajta egzisztenciát és kiviszi a családot. Nem egy esetben a szülőket is. Ilyen formán tehát valóban minden korosztály lép egyet előre.

Aki nem nagyon tud lépni sehová, az a piacképes szakmával, nyelvtudással, tanulási képességgel, agilitással és bátorsággal nem rendelkező réteg. Nekik sajnos marad, amit választottak maguknak. A melldöngetés olyan mondvacsinált erények ürügyén, mint a magyarság, a kereszténység és hasonló, nem saját erőből elért, sem munkát, sem különösebb szellemi beruházást nem igénylő teljesítmények.

Hogy ők hová és hányat lépnek majd, azt én nem tudom megmondani, mert nem vagyok egy Orbán Viktor. Mindenki nagy szerencséjére. De gyanítom, hogy leginkább helyben fognak masírozni, ahogy eddig is tették. Lassan előkerülnek a kutyabőrök, használatba kerülnek a nemesi címek, a földesurak kihirdetik az első éjszaka jogát, a papok megkövetelik az egyház jussát.

Az internet helyett bevezetik a füstadót, a jobbágyok lekapják a süveget, ha a nagyságos-tekintetes-méltóságos és kegyelmes urak átrobognak a falun olyan terepjáróval, aminek az árából megélne az egész falu öt évig. De mivel nem az övék a terepjáró, sem az ára (ők csak megtermelik a rávalót), maradnak a vályogviskókban, eltemetik a gyógyítható, de kezeletlen betegségben meghalt gyermekeiket és sandán néznek a munkaképtelenné vénült szülőkre/nagyszülőkre, hiszen csak kenyérpusztítók, a dolgozók elől eszik el az ételt...

ITT OLVASHATÓ

NEM A PROLIK MIATT JUTOTTUNK EL TRUMPIG, HAME MERT MÁR A VÉLEMÉNYEDET SEM MONDHATOD EL

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Farkas Attila Márton
2016.12.03.


Trump győzelmével a retkes szexista és rasszista bunkók reakciós világuralma köszöntött be. A nemzetközi helyzet fokozódik, világszerte vesztésre áll a baloldal, s vele a kultúra és a humanizmus.

Mert a baloldal ugyebár a munkavállalót, az alkalmazottat, a kisembert, az elnyomottat védi a tőkéssel, a tulajdonossal, a munkaadóval szemben. Mert a baloldal a különféle etnikumok sajátos kultúráját védi, és harcol a hátrányos megkülönböztetés minden formája ellen. Mert a baloldal a melegek és nők egyenlőségét képviseli, és harcol mindennemű erőszak ellen, ami a gyengéket, nőket, gyerekeket, kisebbségieket éri.

Ezzel szemben látszik megerősödni világszerte a jobboldal, ami természetesnek tartja a verést és a megalázást, a megerőszakolást, a nők testi és szellemi alacsonyrendűségét, a szexuális kisebbségek üldözését, a rasszizmust. És persze tahó is. Ez a fehér, heteroszexuális férfitársadalom emelte fel és jutatta hatalomba azt, akiben felismerte önnönmagát: a bunkó, szexista és rasszista pojácát, Donald Trumpot.

Valóban ez történt?


Először is tisztázni szeretném, hogy nincs az a pénz, amiért én Trumpra szavaznék, ahogyan a Brexitet is aggasztó tendenciának látom, Putyinról és annak itteni hatásáról nem is szólva. Csakhogy. Mi is a baloldal ma az ún. „civilizált világban”? Mert a kurdoknál, vagy Nepálban, vagy akár Latin-Amerikában némileg más.

A proli nem korrekt politikailag

A nyugati baloldal minden szociális tiszteletkör vagy akár intézkedés mellett elsősorban a politikai korrektséggel és csatolmányaival (gender, stb.) azonos.

Márpedig a proli nem korrekt politikailag. De a nem fehér proli se korrekt politikailag. De még a nők többsége se korrekt politikailag. Politikailag egy társadalommérnöki értelmiségi elit korrekt, mely elit a legelitistább módon próbálja a maga utópiáját ráerőltetni a társadalomra, hol népneveléssel a sajtón keresztül, hol a törvényhozás közelébe jutva, többnyire manipulatív eszközökkel, de ha kell, az erőszaktól se riad vissza. A baloldal felülről, és nem alulról akarja megváltani – valójában a saját ideáihoz idomítani – a jónépet.

Ez az értelmiségi csoport évtizedek óta nevezi bunkónak a társadalom neki nem tetsző részét, meg azokat is, akikben csalódik, amikor nem rájuk szavaznak. Fogalma nincs a „népről”, az „utca emberéről”, a kocsmák, külvárosok, lepukkant iparnegyedek, falvak világáról. Üvegharangból szemléli a dolgokat, vagy ha úgy tetszik, elefántcsonttoronyból. Közhely? Persze, de ez semmit nem változtat azon, hogy igaz...
 

EGY DÍJAZOTT JÓTÉKONY CÉLRA AJÁNLOTTA FEL A PRIMA PRIMISSIMÁVAL JÁRÓ 15 MILLIÓT

HUPPA.HU
Szerző: Huppa.hu, MTI
2016.12.03.


Tíz kategóriában 14. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott pénteki gálaesten.

Magyar irodalom kategóriában Vámos Miklós író, műsorvezető; magyar népművészet és közművelődés kategóriában Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. vezetője, producer, fesztiváligazgató; zeneművészet kategóriában Medveczky Ádám karmester, címzetes egyetemi tanár vehette át az elismerést. Magyar képzőművészet kategóriában Benkő Imre fotográfusnak; a magyar oktatás és köznevelés kategóriában a hátránykompenzáló pedagógiai módszert használó hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskolának; magyar sport kategóriában Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelőnek, edzőnek ítélték oda az elismerést. Magyar építészet és építőművészet kategóriában Tima Zoltán építész; magyar tudomány kategóriában Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista; magyar sajtó kategóriában Oplatka András történész, újságíró, műfordító; magyar színház- és filmművészet kategóriában Marton László rendező érdemelte ki az egyenként 15 millió forinttal járó díjat.

Az ugyanekkora összeggel járó Közönségdíjat Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező vehette át a Művészetek Palotájában rendezett gálaesten.

Oplatka András a díjjal járó 15 millió forintot jótékony célra ajánlotta fel: az összeg egyik felét a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozásával, személyiségfejlesztésével foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány, másik felét az Erdélyben hasonló missziót folytató Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület kapja.


ITT OLVASHATÓ

MINT A HÜLYEGYEREKEK - ROMÁN-MAGYAR VIHAR A BILIBEN, MEGINT

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2016.12.03.


Nevetséges, de távolról sem ártatlan játszadozás ez.
Megtiltotta a magyar külügyminiszter, hogy diplomatáink részt vegyenek a szintén EU-tag és a közös NATO-tagság okán katonai szövetséges szomszédos ország, Románia nemzeti ünnepe alkalmából szervezett fogadásokon. Nem voltak ott a budapesti magyar nagykövetségen, s például a bukaresti magyar nagykövet is távol maradt a kinti ünnepségtől. December 1-jén odaát Erdély és a Román Királyság egyesülését ünneplik, azaz (Nagy-)Románia megszületését, a magyar külügyminiszter szerint viszont éppen emiatt egy magyarnak nincs mit ünnepelnie.

A beszámolók szerint a budapesti román nagykövetség megemlékezésén a házigazda egy szóval nem utalt a dicső egyesülésre, kímélte a szomszéd nép (azaz a magyar) érzékenységét. Romániában ez persze nem feltétlenül működik, a sepsiszentgyörgyi ünnepségen egy ortodox pópának látszó szónok például egy meglehetősen zavaros eszmefuttatással a közös (alighanem a dicső dák) ősökre hivatkozva érvelt amellett, hogy az ottani magyarok mégsem mongolok. Kormányzati szinten azonban inkább a visszafogottság volt a jellemző: Kolozsvárra például több napig tartó monstruózus ünnepségsorozatot terveztek demonstratív és a legkevésbé sem empatikus célzattal, amiből végül csak egy szokványosan unalmas állami megemlékezés lett katonai parádéval, mérsékelt civil érdeklődéssel, esti tűzijátékkal.

„Románia határa a Tiszáig tart”

Szijjártó tiltása sok olyan magyarnak is bejött, aki különben a pokolba kívánja a külügyminisztert a pártjával (és főleg a főnökével) egyetemben, és a volt román államfő, Traian Basescu is számtalan empatikus román szívet dobogtat meg, amikor a szijjártói tiltásra válaszul ezt posztolta a Facebookon: „Orbán Viktor barátom, mi nem akarjuk Budapestet még egyszer meglátogatni, ahogy azt tettük az elmúlt száz év folyamán a ti beleegyezésetek nélkül.(Itt Kelet-Magyarország és Budapest 1919-es megszállására, és vélhetően a II. világháborúban a Vörös Hadsereg kötelékében harcoló román katonákra – narancsblog.) De ne provokálj, mert nekünk is van tűréshatárunk. Nem agresszív hangnemben mondom ezt, csak azt akarom, hogy Budapesten is megértsék, nekünk nincsen kisebbségi komplexusunk Magyarországgal szemben. (…) Figyelembe véve a magyar külügyminiszter, Syjjarto Peter(sic!) eleddig soha nem tapasztalt módon sértő magatartását, az egyedüli válaszlépés Románia számára, hogy kitiltsa területéről a magyar nagykövetet, és visszahívja külképviseletét Budapestről. Enélkül ezek a politikai kalandorok nem értik meg, hogy Románia határa a Tiszáig tart. Isten óvjon titeket, budapesti demagóg politikusok, hogy erre emlékeztessünk.” (A szöveg magyar változatát innen vettük át.)...

ITT OLVASHATÓ

TIZENHAT SZALAGCÍM, MELYEKEN MA MÉG MEGLEPŐDÜNK VAGY NEVETÜNK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.12.03.


Aztán, hogy holnap mi lesz, nem tudhatjuk. Lényeg, hogy a napi események képesek a sci-fibe illő hírekből rögvalóságot faragni, így amin ma még megdöbbenünk, holnap már egy vállrándítással elintézzük. Most azonban dőljünk hátra, és élvezzük, hogy ma még tudunk nevetni (ha nem is teljes szívünkből) Rogán Antal sumákolásán vagy Kósa Lajos hebegésén. Fogalmunk sincs, mit hoz a jövő, ám egy dolog biztos, a bizonytalanság, úgyhogy a groteszk hazájában semmit sem kell túlságosan komolyan vennünk. A Szegedi Kattintós tehát bemutatja a "Hírek, melyeket még soha nem hallottál, de ettől még igazak lehetnek" című produkcióját:

ITT OLVASHATÓK

NAGYON SOKBA KERÜL AZ ÁLLAMNAK A LEGSZEGÉNYEBBEK ÉRTELMETLEN BŰNTETÉSE

444.HU
Szerző: Roma Sajtóközpont
2016.12.02.


Kinek jó a prizma nélkül kerekezőt, vagy a szemetelőt pénzbírsággal sújtani, adott esetben börtönbe zárni, mintsem arra ítélni, hogy szereljen fel prizmát és mutassa meg, vagy önkéntes munkában szemetet szedjen?

Kinek jó, hogy a szabálysértések ügyintézése sokezer hivatalnok sokezer munkaórájába és ezen felül is rengeteg pénzbe kerül? Az adófizetőknek biztosan nem.
  • A szabálysértések azért nem bűncselekmények, mert társadalomra való veszélyességük csekély
  • A szabálysértések szankcionálása ezért szerte a világon nem csak pénzbüntetéssel, közérdekű munkával, elzárással történik, hanem „alternatív” büntetési módokkal: figyelmeztetéssel, tájékoztatással, képzésekkel, szociális szolgáltatásokkal
  • Ezek a megoldások nem csak célravezetőbbek és emberségesebbek, de olcsóbbak is: a vétségek elkövetői nem kerülnek börtönbe, bűnözők közé, a hivatalok fajsúlyosabb esetekkel foglalkozhatnak, az adófizetők pedig milliókat spórolnak
  • A 2012-es új szabálysértési törvény viszont a bűncselekményekhez közelíti e sokkal enyhébb cselekményeket; kriminalizálja az elkövetőket, miközben a megbánást vagy a vétségek jóvátételének lehetőségeit korlátozza.
  • A hazai gyakorlat lehetőséget nyújt a hatóságok diszkriminatív fellépésére.
A Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet kutatói, Győrfi Anita és Váradi Balázs legfrissebb, hiánypótló tanulmányukban azt vizsgálták, hogy a szabálysértési eljárások milyen költségekkel járnak, hány forintba kerülnek az adófizetőknek. Azt találták, hogy a jelenlegi szabályozás során e csekély súlyú kihágások üldözése jelentős összegbe kerül. Kizárólag azokat a tényállásokat vizsgálták, amelyek a leggyakrabban érintenek kiszolgáltatott csoportokat, hajléktalanokat, prostituáltakat és romákat. Megállapításaik ugyanakkor kiterjeszthetők jóformán a teljes szabálysértési körre is.
A romákat leginkább a nem gépjárművel elkövetett közúti közlekedési szabályok megsértése miatt (pl. nincs macskaszem a biciklin), a hajléktalanokat köztisztasági szabálysértések miatt, a szexmunkásokat pedig tiltott prostitúció miatt büntetik gyakran.
Statisztikai adatok elemzése és hivatalnokokkal, rendőrökkel készített interjúk alapján a kutatók azt találták, hogy csupán a három említett tényállás üldözése évente 350-750 millió forintot emészt fel. E költségek minimum felét (de akár 90%-át) az adminisztratív munka (pl. jegyzőkönyvek készítésének többezer munkaórája) és az elzárások magas ára teszi ki.

Ebből a tanulmányból nem derül ki, de a szabálysértés miatt elzárásra ítéltek ellátása sok esetben többe kerül, mint az elkövetett cselekmény büntetési tétele, amit azonban az érintettek gyakran nem tudnak kifizetni, ezért is kell leülniük. Mindebből kiindulva a szankciók visszatartó ereje nem csupán megkérdőjeleződik, de értelmét is veszti. (A Budapest Intézet fogvatartás költségeiről készült tanulmánya itt olvasható)...

ITT OLVASHATÓ

BEVÁNDORLÁS ÉS ISZLÁM TRADÍCIONÁLIS SZEMMEL

MÉDIAVADÁSZ BLOG
Szerző: Réb István
2016.12.02.


...Az illegális bevándoroltatás problémája nem mindennapi lehetőséget nyújtana a feleknek az egység kialakításához, egy közös, kreatív munkavégzéshez, de a politika szereplői láthatóan saját nyerészkedésükre használják fel az eseményeket. Nem veszik észre, hogy ez a civakodás és hatalmi harc, a másik makacs elutasítása és lenéző kikerülése, hiába a többé-kevésbé helyes állásfoglalás, a vesztünket okozhatja. Egy „valódi nemzeti konzultációnak” mindenek előtt a magyar nemzet vezetői és vezető jelöltjei között kellene kialakulnia. Enélkül a néppel való kokettálás puszta szemfényvesztés és probléma tologatás.
 
Egyesek egy szónoki lelkületű, ám lényegi mondanivalót annál kevésbé tartalmazó, békítő jellegű cikkben azt írták, nem kellene vallási vitát folytatni, miközben az emberek csak arra tudnak gondolni, hogy lesz-e mit enniük holnap (mintha azzal minden megoldódna, ha az emberek „jól” élnének). De ez a vita egyrészt nem a hétköznapi emberek meggyőzéséről szól, másrészt az alábbi kijelentések fényében nagyon is szükségesnek tűnnek. A Magyar Idők honlapján a következő nevetséges sorokat olvashatjuk a „Jobbik: Hit Gyüli nem, iszlám igen” című írásban, ami megpróbálja megokoskodni Vona iszlám-tiszteletét:
„Úgy látszik, a Jobbik a muzulmán vallással toleránsabb, mint egy magyar keresztény egyházzal szemben, amely nem mellesleg az iszlám bevándorlás egyik nagy ellenzője.”
A Fideszes érvelés szerint (amely megint csak a széthúzás és a pártoskodás jegyében lett megfogalmazva) csak azért, mert történetesen a Hit Gyülekezete is bevándorlás ellenes, már a pártját kellene fogni, és el kellene ismerni, hogy értéket képvisel, sőt aki nem így tesz, az szabadelvűvé és liberálissá válik. Egy olyan szektáról beszélünk, amely teljesen kiforgatja a keresztény tanokat, amely ízig-vérig liberális és modern, ráadásul a zsidó nép felsőbbrendűségét hirdeti. És itt jutunk el az égető problémához. Magyarország hiába hivatkozik a hagyományaira, ha azok döglődnek, és olyan elemek fertőzik, amik legalább olyan rosszak, mint az arabok beözönlése. Észre kellene már venni, hogy nem oldódik meg semmi azzal, hogy erős falakat építünk az ország határaira, hiszen az ország belülről is rohad.

Golyóálló mellénnyel hiába védekezünk a tüdőbaj ellen.
 
A Hit Gyülekezete éppen olyan ellensége a magyarságnak, mint a beözönlő arab és néger hordák. Ennek ugyanakkor semmi köze ahhoz, hogy valaki tiszteli az iszlámot, amit egy következetes konzervatív ember valójában azért tesz, hogy azon keresztül saját eredeti hagyományainak fontosságát és tiszteletét igenelje és hangsúlyozza. Az eredeti tanításaihoz hű iszlám melletti kiállással sokkal inkább védelmezzük a saját hagyományainkat, mint például a magyarnak, hazainak és kereszténynek nevezett, ám lényegében deviáns szekták elfogadásával. Aki be tudja látni az iszlám érvényét a maga helyén, annak rendező és megtisztító szerepét bizonyos népek életében, talán arra is képes lehet, hogy észre vegye, hogy sokat kell még tennie saját hagyományainak felébresztése vonalán azért, hogy elmondhassa: van még mit megmenteni Európában a közönséges emberi életen túl.
 
A valódi hagyományok pedig nem a „pálinkafőzésnél” és a „disznóvágásnál” kezdődnek, ahogy Toroczkai gondolja, hanem például rendszeres templomba járással, imádkozással, szent szövegolvasással és rituális életvezetéssel. Kíváncsiak lennénk, hogy a kereszténységre hivatkozók és a templomok szépségéről áradozók közül hányan tartják be ezt a néhány egyszerű tradicionális gyakorlatot. Mert ezek azok, amik igazi védelemre és képviseletre szorulnának.
 

JÓL MEGSZÍVATJA SAJÁT DOLGOZÓIT AZ ÁLLAM A KARÁCSONYI ERZSÉBET-UTALVÁNNYAL

INDEX.HU
Szerző: NÉMETH TAMÁS
2016.12.03.


A Miniszterelnökség adatai szerint 15 ezer forintra jön ki egy tízezres utalvány kiszállítással, mindennel, az NGM azonban egyelőre nem részletezte, hogy jön ki ez az összeg. Mindenesetre az, hogy a postai árnál olcsóbban hozná ki az egész projektet a kormány, szinte lehetetlen. Időközben jelentkeztek nálunk kormányhivatali dogozók, van, aki azt írta, biztonsági embert sem kapnak maguk mellé, más azt, nem vehetnek már ki szabadságot. Mutatjuk, mit lehet tudni eddig, és mi az, amire nem sikerül válaszolnia a kormánynak.

Azt már tudjuk, hogy Magyarországon minden nyugdíjas kap karácsonyra egy tízezer forintos Erzsébet-utalványt a kormánytól, amit nem a postás fog kézbesíteni, hanem egy kormányhivatalnok egy biztonsági őr kíséretében. Tehát a tervek szerint mind a 2,8 millió nyugdíjashoz be fog csengetni (kopogni, dörömbölni, kiabálni) egy kormányhivatalnok és egy biztonsági. Számtalan kérdés felmerül, fel is tettük őket az olvasóknak és a miniszterelnökségnek, de még a Postának is. Most megpróbáljuk megválaszolni, amit lehet.

Lesz-e idő kézbesíteni?

Lázár János először azt mondta, hogy december 21. és 24. között fogják kiszállítani az utalványokat a hivatalnokok. Azt is mondta, hogy mindezt 30 ezer kormányhivatalnok fogja végezni (plusz, ha minden igaz, 30 ezer biztonsági őr, kísérő). Ez azt jelentené, hogy 21-22-23-a áll rendelkezésükre. Tehát 30 ezer kormányhivatalnokkal, és − bár 2,8 millió nyugdíjassal számol mindenki, a Miniszterelnökség hivatalos levelében csak 2,7 millióról tesz említést − 2,7 millió nyugdíjassal számolva ez azt jelenti, hogy egy kormányhivatalnokra és kísérőjére 90 nyugdíjas jut, ami napi 30 átadást jelent.
Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete elnöke az Inforádiónak pénteken arról beszélt, hogy a kormányhivatalnokok annyira le vannak terhelve egyébként is, hogy ezt a határidőt ennyi címmel szinte lehetetlen vállalni, ráadásul Lázár szavaival ellentétben nem is tartozik a munkakörükbe, "egyelőre nincsenek kiképezve postásnak". Boros Péterné azt mondta, hogy konkrét utasítás még nem érkezett a kormányhivatalokba, egy vidéki kormányhivatali dolgozó olvasónk azonban azt írta, hogy a hivatalvezető már elmondta: az utalványok 20-án érkeznek, 21-e és 24-e között pedig senki nem vehet ki szabadságot...

ITT OLVASHATÓ

A VÁROS MINDENKIÉ A SAJTÓBAN

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2016.12.03.


VÉCÉ KAMPÁNY
Népszava
KlubRádió
Velvet
Reset
OrientPress
24.hu
Hvg.hu
Magyar Narancs
Tilos Rádió

MEGHALT CSORBA JANI
Blikk
Népszava
Kettős Mérce 1.
Kettős Mérce 2.

EGYÉB
Kettős Mérce - Alszászi Erika és Zoli gyűjtése
Népszava - szociális szakma
Hetek - TV2 riport
444 - hajléktalan szabálysértési iroda

ITT OLVASHATÓ

AUTIZMUS: TAGADTUK ÉS REMÉNYKEDTÜNK

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: TÜNDE
2016.12.02.

 
Ott hagytam abba, hogy megkaptuk a javaslatot az Intergrale Vroeg Hulp-tól, hogy menjünk tovább, nézessük meg a gyereket alaposabban. Ahogy írtam, ez kisebb sokként ért minket még úgy is, hogy nem ok nélkül kezdtünk bele ebbe a folyamatba. Az nem fordult meg a fejünkben, hogy kihátráljunk. Úgy voltunk vele, hogy nem vállaljuk azt a felelősséget, hogy szembemegyünk a javaslattal. Főleg, mivel semmi nem kötelez semmire. Viszont még nagyon abban a fázisban voltunk, hogy soroltuk a „de hát”-okat – és szerencsés esetben mindig vannak „de hát”-ok (itt utalnék vissza a korábbi posztjaimra, ahol arról írtam, hogy milyen gyanújelek vannak, és hogy nem mindegyik van meg mindenkinél… sőt! Ennek felelevenítéseként választottam a mai ábrát – nem a kedvencem, de legalább magyar nyelvű. Kérlek titeket, feltételes módban olvassátok.

Szóval soroltuk, hogy: De hát kapcsolatot teremt. De hát bújik. De hát jól beszél. De hát nincsenek fix rutinjai. De hát magyarokkal tök jól elvan (tényleg kb. bárkivel megvolt a fiam, aki beszélt magyarul. Velük beszélgetett, nem csak megtűrte őket). De hát kétnyelvű. De hát, De hát… Tagadás, tagadás, reménykedés.

Közben persze azért a tettek mezejére léptünk. Első lépésként beutalót kellett kérnem a háziorvostól, aki mindeddig teljesen kimaradt a történetből. Elkocogtam hozzá, mondtam neki, hogy kéne egy beutaló a gyerekpszichiátriára autizmus spektrumzavar-gyanú miatt. Nem felejtem el az arcát, ahogy rám nézett, ilyen „hogyakkormostmivan?” kifejezéssel. Le volt maradva úgy 4-5 lépéssel, kissé derült égből villámcsapásként értem. Mondta, hogy ad ő nekem beutalót bárhova, de mondjam már el, hogy mi a helyzet egyébként. Tíz percben összefoglaltam a dolgokat. Hümmögött egy kicsit, megírta a papírt és minden jót kívánt. (Finoman szólva nem vagyok nagy rajongója a holland egészségügynek. Minden a háziorvosnál kezdődik, mindenhez az ő beleegyezése kell… Szóval egy jó háziorvos aranyat ér. A mi orvosunk, ha nem is volt kitűnő diagnoszta, de nagyon emberséges és figyelmes volt, nem tett keresztbe – sajnos idén tavasszal elhunyt.)

Elküldtem a beutalót, és hamarosan megkaptuk az időpontot a megfigyelésére is. Illetve pontosabban négy időpontot. Egyszer nekünk kellett menni a gyerekkel, egyszer ők jöttek hozzánk, egyszer csak nekem kellett elmenni, és az utolsó időponton az előzőek alapján leszűrt következtetéseiket, javaslataikat hallgathattuk meg. Emellett ki kellett töltenem nekem és a bölcsinek is egy-egy száz kérdésből álló kérdőívet (állítások és mennyire igaz a gyerekre típus), plusz még nekem egy tizenöt oldalas kifejtős kérdésekből álló másik kérdőívet. Örültem, hogy ha már csinálunk valamit, azt látszólag ők is komolyan gondolják. (Ez egyébként egy ADI-R sorozat volt.)

Elérkezett az első időpont. Ez volt egyben a kisebb fiam első három órája a bölcsiben (két héttel a tervezett előtt, mivel nem tudtuk hova rakni, abban meg megegyeztünk, hogy ennek Somáról kell szólnia, szó sem lehet róla, hogy a kicsi ott legyen. Ügyes volt, majdnem az egészet végigaludta).

Az első alkalom egy elbeszélgetés és egy játszószobás megfigyelés volt. Mély nyomot hagyott bennem. Mondta a pszichiáter, hogy ő majd játszik a gyerekkel, amíg én és a férjem a szomszéd irodában beszélgetünk a pszichológussal. Erre kiröhögtem (véletlen volt, nálam ez védekező mechanizmus). Mondtam, hogy ki van zárva, hogy a gyerek megmaradjon vele, de ezért jöttünk ketten, a férjem majd itt marad velük játszani. Kissé megsértődött, de abban az időben a nem egészen két és féléves gyerekem senki holland nyelvű idegennel nem volt el, ez a hölgy még ráadásul nem is volt az esete (Soma a fiatal, világos tónusú emberekre bukott akkor, ő pedig egy középkorú, török nő). Szó szót követett, eljutottunk oda, hogy a gyerek kétnyelvű, és otthon magyart hall, a bölcsiben meg hollandot, mire rám néz, és így szól:

„Magának meg ki mondta, hogy így kell kétnyelvű gyereket nevelni?”...


ITT OLVASHATÓ

NEM IS ÉRTEM, HOGY AZ A TIZENKÉT NYUGDÍJAS, AKI HŐBÖRÖG ÉS SÉRTŐNEK TARTJA AZ EMELÉST, MELYIK ORSZÁGBAN ÉL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.12.02.


Szeretném mindenkivel megosztani az országos boldogságot.

„A Budavári Palota Szent István-terme egyik eredeti textiljének részlete 2016. december 2-án. A Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. által kiírt nyílt közbeszerzés keretében a pécsi Rovitex Hungária Kft. rekonstruálja az eredeti textileket”. (MTI)

A kárpit rekonstrukciójára nyílt közbeszerzést írtak ki, pontosan a falikárpit, a függöny és a bútorkárpit felújítására. A tendert egy pécsi cég nyerte, az eredetileg becsült 270 millió forint helyett 362 millióért. Magát a munkát nem a győztes végzi, merthogy a függönyöket egy német alvállalkozó gyártja le, ugyanis speciális berendezések szükségesek hozzá. A Szent István-terembe nem költözik be a miniszterek elnöke (a mostani tudásunk alapján), hanem kiállítóterem lesz. A terem teljes felújítását most 800 millió forint körüli összegre becsülik. Feltétlenül megéri, de kíváncsi leszek rá, hogyan fognak bejutni az érdeklődők (akiknek a belépőjegy árából fog megtérülni ez a 800 millió forint a remények szerint), tekintettel arra, hogy Orbán Viktor is arrafelé fog lébecolni és neki sem kell a szomszédba mennie egy kis paranoiáért. A Cinege utca, az Orbán nevű rezidenciájával évek óta kiemelten, tekesen védett területnek minősül ugyanis.

Nem ezzel függ össze, csak annyiban, hogy legalább akkora ok az örömre, mint a falikárpit:

A Fidesz országgyűlési frakciója üdvözli a kormány 1,6 százalékos nyugdíjemelési döntését – közölte a képviselőcsoport szóvivője pénteken Debrecenben, sajtótájékoztatón
...

ITT OLVASHATÓ

EGYMILLIÁRD FORINTOS INGATLANT VETT ORBÁN VIKTOR VEJE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2016.12.02.


Heti Top 5 – Átlátszó:

Az ügyészség nem zárolta a Quaestor értékes ingatlanprojektjét, a leendő olimpiai falut

Rogánék nyaralójában csak az új medence legalább 10 millió forintba került

Végrehajtás került Vajna Tímea fánkozójának egyharmadára


Több tucat károsult, egymilliárdos kár egy ingatlanlehúzásos ügyben

Mészáros Lőrinc vőjelöltje újítja fel a kaposvári színházat

Heti Top 5 – magyar sajtó:

Habony hitelezőjének csápjai mindenhova elérnek (Index)

Egymilliárd forintos ingatlana van Tiborcz Istvánnak egy ipari parkban, ahova a kormány csábít befektetőket (Direkt36)

Polip módjára hálózza be a magyar bíróságokat a politikai befolyás (444)

Pharaon nem úgy jött Magyarországra, ahogy a kormány eddig mondta (Index)

Nincs több titok: a semmiből lett 17 szállodája a Mészáros Lőrinc-körnek (Heti Válasz)

ITT OLVASHATÓ

FIATALSÁG BOLONDSÁG?

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2016.12.03.


Az országban élők nem először merülnek alá, nem először játszanak a kivárásra. Zsigeri ösztönévé vált az itt élőknek: túl kell élni, ki kell játszani a hatalmat, ezt a mait is. Szívesebben hordjuk a láncot, mint a kardot? Nem akarjuk észrevenni a zsarnokságot az épülő szögesdrótban, a könyvsorokban, a szögesdrótnál jobban butító szólamokban? Még mindig a hőkölő harcok népe lennénk? A magyar költök – Petőfi Sándor, Ady Endre, Illyés Gyula – figyelmeztetései terméketlen talajra hullottak? A kérdések adottak. És a válaszok?

Fiatalság bolondság?


A rendszerváltás óta a hatalom nem vette magának azt bátorságot, hogy beleszóljon a diákparlament munkájába. A minisztériumnak a feladata ez ideig nem terjedt tovább annál, minthogy megfelelő helyet, szállást, és ellátást biztosítson a küldötteknek. Így volt ez már a puha diktatúra végnapjaiban, 1988-ban is, a rendszerváltás előtti utolsó, a Zánkai Úttörőtáborban megtartott diákparlamenten, amelynek központi témája a FIDESZ megalakulása, a KISZ monopolhelyzetének megszűnése volt. Az akkori diákküldöttek szentül hitték, korosztályuk megforgatja az egész világot. Nem tévedtek nagyot. Csupán arra nem gondoltak, hogy az 1990-es változásokat másik is követi, mivel az akkor önmagukat fiatal demokratának kikiáltók húsz esztendő eltelte után – a hatalomtól megmámorosodott öregurakként – visszaforgatják az időt saját nagyapjuk korába.

Miért rossz demokráciában élni?
Komolyan azt gondolja Lázár János, hogy az oktatásban leginkább érdekeltek – a diákság – legfőbb fórumának az a feladata, hogy illedelmesen megdicsérje azokat az intézkedéseket, amelyeknek eredményeképpen Magyarországon megszűnt a tanítás szabadsága, a tanuláshoz való szabad hozzáférés joga? Persze, hogy azt gondolja! Persze, hogy komolyan gondolja! Mert – bár nem tartozik a mai kormánypárt alapító atyái közé – abban egyetért főnökével, akinek mindent köszönhet: a demokrácia rossz dolog. Miért? Egyszerű a válasz. Ott nem érzik jól magukat a hatalom mai birtokosai. A demokrácia ugyanis olyan, mint kora tavaszi hajnalon egy völgy a mediterrán hegyek között, amelyet fokozatosan bevilágít a kék égből áradó napsugár. Langyos eső áztatja a sarjadó növényeket, tölti fel a kristálytiszta csermelyeket. A legfontosabb mégis a mindig lengedező, enyhe szellő, amelyik garantálja a tiszta, friss levegőt. Itt könnyű a madarak szárnyalása. Könnyű, mert a szellő segíti a szabad szárnyalást! A demokrácia friss levegőjét, a kék ég alatti szárnyalás szabadságát a független, szabad sajtó, a szólásszabadság, és a tanulás szabadsága biztosítja. A független, szabad sajtó, amelyik tájékoztat, felvilágosít, informál, számon kér, leleplez, kordában tart. A szólás szabadsága, amelyik megkönnyíti, felszabadítja a lelkeket.


A tanulás szabadsága, amelyik felkészít arra, hogy élni tudjunk jogainkkal. A demokrácia ellensége mindenki, aki úgy gondolja, nincs szükség a friss levegőre, a szabad sajtóra, mivel az nem a gondolkodást, nem a szárnyalást segíti, hanem fejfájást, meghűlést okoz. Nincs szükség szólásszabadságra, mert hangzavart eredményez. Nincs szükség a tanulás szabadságára, mert a hatalom tudja, mi kell az embereknek. Dönt is helyettük. Ahol nincs demokrácia, ott az információkat elzárják a nyilvánosság elől, a sajtót, az oktatást államosítják és a hatalom szolgálatába állítják, a szóra nyíló szájakat betapasztják. Ettől áporodott lesz a levegő. Az áporodott levegőből leülepszik a por, amely egyre vastagabb rétegekben telepedik rá az agyakra, a lelkekre. Az eltompult agyak, eltompult lelkek nem látnak tovább az orruknál. Ők lesznek az alattvalók. Felettük lehet uralkodni. Uralkodni mámorító. Aki uralkodni akar, nem szeretheti a demokráciát.
 
Ahol demokrácia van, ott a gyors meggazdagodás nem kizárt, csak tudni és akarni kell igazolni a vagyonosodás jogszerűségét. Márpedig ebben a kurzusban nem divat annak tisztázása, fedezi-e a politikusi fizetés a luxus életvitelt, a földbirtokvételt, a villavásárlást.
Ahol demokrácia van, ott a magas beosztású közszolga nem önmaga érdekeit, hanem a közét szolgálja. Ezért a kormánytájékoztatónak nem az a legfontosabb célja, hogy mindenki tudtára adják, a hatalom nem ismer korlátokat, azt tesz, amit akar. A szóvivő miniszternek, aki egyébként is minden kérdésben a legtájékozottabb, ez az igazi játszóterepe. Hétről-hétre lenéz a pulpitusról a megjelentekre, és cinikus mosollyal, látható élvezettel, ördögien villogó szemekkel kioktatja az ország éppen arra érdemes csoportját, például az ifjúságot. A kioktatás soha nem atyai jó tanács a részéről. Célja mindig annak közlése, kitől, mit vár el a miniszterelnök. Ez a kioktatás, egyszersmind fenyegetés: “ha nem tudod, hol a helyed, mi majd megmutatjuk”. Ez a kioktatás jelen esetben üzenet a diákságnak: “csak nem gondolod, hogy felvesznek bármelyik felsőoktatási intézménybe”? “Csak nem gondolod, hogy lesz olyan munkáltató, aki foglalkoztat?” Más a helyzet, ha a megszólított érti a szót...

ITT OLVASHATÓ

ÚJ DUNAHÍD ÉPÜLHETA CSEPEL-SZIGET ÉSZAKI CSÜCSKÉBEN

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2016.12.03.


A Csepel-sziget északi csücskére két új 2x3 sávos Duna-híd épülhet – derül ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. pályázati felhívásából, amelyben kiviteli tervek és megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére várják a jelentkezőket.

Az új híd a Galvani út folytatásaként menne át Csepelre, majd a szigetet átszelve az Illatos út magasságában ívelné át a soroksári Duna-ágat. Az út a tervek szerint egészen az Üllői úti csomópontig folytatódna egyfajta külső körút gyanánt. Az út összesen 7,5 kilométer lenne, kétoldalt biciklisáv övezné az elképzelések szerint...
 

EZT HOZTA A JÉZUSKA MÉSZÁROS LŐRINCNEK

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2016.12.03.


Egy ékezet csupán és mennyire másképpen hangzik a név, de hát, aki Dózsa ötszázötven évvel ezelőtt született parasztvezérének történelmi nevét viseli Felcsúton, azt már „érdemei” elismeréseként csak meg kell valahogy különböztetni a máglyán halt megyaszói nagybotútól.

Arról nem is beszélve, hogy aki a leggazdagabb magyarok listáján a huszonnyolcadik helyre küzdötte fel magát, tőle származik a mondás is: “
Szarok rá hogy más mit mond”…

Ferenczi Krisztina, nyugodjék békében, lenne a megmondhatója, hogy a felcsútiak miként is látják elöljárójuk sorsát, videó nyilatkozatát is figyelembe véve. De hát a polgármester csak azt mondta, amit mondott, a kép és hangfelvétel szerint, „szarok rá, hogy más mit mond”!

Nem mindegy tehát, hogy 2016. egyik hazai szellemóriásának nevét akár véletlenül, akár készakarva egy ékezettel megcsonkítjuk, mert a lényeg az, hogy megérdemli az előzőekben említett okok miatt is. Ha megnézték a fent jelölt videót, akkor talán megértik elfogultságomat a mangalicás gázszerelő üstökösként való gazdagodásával kapcsolatban, akinek a fa alá feltehetően nem azt a mennyiségű és minőségű ajándékokat pakolja a Jézuska, mint honfitársai millióinak. Csípi is a szememet rendesen. Somogyországi barátaim a megmondhatói, hogy legalább annyira csípi, amennyi különbség van az ő havi jövedelmük és a nem stróman, említett polgármesteré között. Az pedig horribilis!

„Abban, hogy eljutottam idáig, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye, de én soha nem privatizáltam, nem nyúltam le semmit, mindent a munkámmal és az eszemmel szereztem meg” – mondta a szarok rá polgármester. Nézzük hát meg az ő hármas fogatát közelebbről, ha már hivatkozik rájuk...


ITT OLVASHATÓ

KEVESEBB HONVÁGY, TÖBB MAGÁNY?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.12.03.


Elég régóta foglalkoztat az a kérdés, hogy miként alakította át az életünket a modern technológia, ezen belül is a különböző kütyük, appok és mindenféle egyéb okosságok. Alapból persze a válasz az, hogy nagyon jó irányba megyünk, ugyanakkor kár lenne tagadni, hogy bőven vannak kérdőjelek. Az egyik ilyen a határátkelést magát is erősen érinti, méghozzá a kommunikációs forradalom szintjén, és nagyon röviden megfogalmazva úgy hangzik: több magányhoz vezet-e a kevesebb honvágy?

Még jó 15-20 éve is úgy nézett ki a dolog, hogy az ember elment külföldre élni, dolgozni, és ezzel, ha el nem is veszítette a kapcsolatot az otthon maradottakkal, de erősen korlátozva lett a hétköznapi kommunikáció.

Ennek egyik következménye általában egy igen erős kezdeti honvágy volt, a másik viszont az, hogy az ember kénytelen volt inkább előbb, mint utóbb beilleszkedni az új környezetébe.

Ehhez képest mára alapvetően változott meg a felállás, hiszen gyakorlatilag válogathatunk a különböző (általában ingyenes vagy fillérekbe kerülő) kapcsolattartási csatornákban, és már az is mindegy, hogy a világ melyik végén vagyunk.

A Skype, a Viber, a Messenger, a Snapchat, de akár a sima telefon is (és még hosszan sorolhatnám) mindenki számára elérhető, ráadásul állandóan kéznél van, tehát ha éppen olyanunk van, akkor csak megcsörgetjük az otthoniakat (vagy írunk nekik a fentiek valamelyikén) és már meg is beszélhetjük az aktuális dolgokat.

Ez egyszerűen szuper, csakhogy ott a kérdés, hogy miként hat mindez a helyi társadalomba, kultúrába történő beilleszkedésünkre.

Ami az elején emlegetett 15-20 évvel ezelőtt még a legjobb esetben is az email, de inkább a levél volt, utóbbi a maga rémes lassúságával, az mára az akár rendszeres napi telefonbeszélgetés vagy videóchat a világ bármely pontján élő szeretteinkkel...


ITT OLVASHATÓ

FOGALMATOK SINCS, HOGY TRUMP MILYEN ELNÖK LESZ

MANDINER BLOG
Szerző: Redakció
2016.12.02.


Trump elnökválasztási győzelme sokakat sarkallt kárörvendő, illetve szörnyülködő posztok megfogalmazására.

Én is szerettem volna beleállni az álszakértői véleménycunamiba, de aztán beláttam ennek a fölöslegességét, mert valójában tényleg FOGALMUNK SINCS, hogy Trump milyen elnök lesz.

A kampányból nem lehet kiindulni, mert az kampány, és nem politika. Mondott szimpatikus dolgokat, mondott hülyeségeket, vázolt egy rakás visszafelé mutató intézkedést, és természetesen hazudott is.

Viszont semmi olyat nem tett, amit a másik fél ne engedett volna meg magának, sőt, szubjektív meglátásom szerint Clinton sokkal keményebben beleállt a mocskolódásba − de mint mondtam, ezek nem fontos dolgok. Itt van például Obama, aki egy remek kiállású elnök, imádom a beszédeit, a fellépéseit, de az átlagember problémáival mégsem tudott mit kezdeni. Egy rakat jövőbe tekintő intézkedés (energetika, olajfüggőség csökkentése, természetvédelem) és a felfelé ívelő gazdasági mutatók ellenére a jövedelmi olló tovább tágult, az etnikai feszültségek pedig elmélyültek Amerikában, miközben a demokraták külpolitikája még annál is impotensebbnek bizonyult, mint amilyen az amerikai külpolitika egyébként lenni szokott. A „Yes, We Can!”, vagy a „Make America Great Again!” csak hívószavak, nem rendes programok, ezért semmit sem árulnak el arról, hogy jobb lesz-e, vagy rosszabb.

A Trump mögött álló lobbikból sem lehet kiindulni, mert ebből a szempontból nem csak üres duma Trump outsidersége. Ő is az amerikai elit tagja ugyan, de milliárdos volta ellenére sosem szakadt el az átlagember valóságától, ami esetünkben Pizza Hut reklámokat, szépségversenyeket, vagy éppen pankrációt takar.

Trump folyékonyan beszéli ezt a nyelvet, de nem tudhatjuk, hogy mennyire érti. Az új elnök mellől annak ellenére sorolt át rengeteg nagytőkés csoport Clinton mögé, hogy a demokrata jelölt már külügyminiszterként bizonyította az ügyetlenségét és az üres becsvágyát, ami tökéletesen jelzi a rendszer általános válságát.

Ezért ha valamitől valós változást lehet remélni, akkor az pont az a tény, hogy Trumpnak nem fognak olyan számlákat benyújtani, mint Bush idején az olaj- és fegyverkereskedő, Obama ciklusa alatt az energetikai és informatikai, vagy Clinton remélt győzelme esetén a gyógyszeripari és vegyipari lobbik
...

ITT OLVASHATÓ

IDEGENTŐL IDEGENIG

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. lÁSZLÓ
2016.12.03.


Paul Simonról mindenki azt gondolja, hogy egy csendes, szelíd ember. A madridi El País Donald Trump megválasztását követő napon beszélt meg telefoninterjút a magyar ősökkel rendelkező muzsikussal, akit azonban annyira feldúlt a republikánus jelölt győzelme, hogy az interjút két nappal el kellett halasztani.

„A vita nem összpontosulhat Trump személyére, hanem arra a nagy számú emberre, akik annyira elfelejtettnek érezték magukat, hogy rászavaztak. Azért meglepő, ami történt és a nemzeti kommunikáció megteremtését innentől kell kezdeni” – mondta Simon, aki októberben ünnepelte 75. születésnapját.

A dalszerző-énekes-zenész új albuma, a Stranger To Stranger bemutatására indul turnézni hamarosan többek között Spanyolországba, ahol Bilbaóban és Madridban lép fel. Az album a tőle megszokott témákkal, a szerelemmel, a halállal, a spiritualitással foglakozik, de a nemzeti identitással is. A Cool Papa Bell című dal például tiszteleg a legendás afro-amerikai baseball-játékos előtt, aki a pályán harcolt a 30-as, 40-es évek faji szegregációja ellen.

Fontos dolog erre emlékeztetni, véli Simon, most, amikor Trump kész kitoloncolni a dokumentumokkal nem rendelkező bevándorlók millióit és falat akar emelni a mexikói határon.

„Tartok megválasztása következményeitől. Tisztelem azokat, akik rászavaztak, de egy autoriter, gátlástalan alakot látok benne. Nem az országomból, hanem a választási eredményből ábrándultam ki. Vizsgálni kell, hogy mi történt. Hogyan történhetett, hogy egy ilyen ember kerülhetett hatalomra? Az alkotmányban nincsenek ilyen dolgokra vonatkozó szabályok.”...

ITT OLVASHATÓ

A SAJT LÁBSZAGA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.12.03.


Olyan cuki a Sarka Kata, hogy amikor a hites urával szétmentek – vagy nem, vagy igen és talán mégis, esetleg mégsem, de aztán tényleg -, akkor rácsodálkozott a teliholdra, és kurvára meglepődött, hogy a vízért és a villanyért perkálni is kell, mondjuk. Jé. Annyira el volt varázsolva eddig, hogy azt sem tudta, mi a rosseb az a rezsi, a morfémát nem ismerte, nem is hallott róla, így annak permanens csökkenését sem tudta kiélvezni a jámbor bociszemeivel, amelyekkel oly bizakodva tekint a nagyvilágra, amit most föl kell fedeznie nagy munkákkal, hallatlan.

És ő lehengerlően sikeres üzletasszony is egyben, tisztára Rogán Ceci, aki barterbe’ tud helikofferezni, meg spórolásként a BÁV-ban vesz hétszázezres táskát a Toncsinak, hogy legyen mibe rakosgatni reggelente a parizeres zsömlét. Vagy a hamubasültet. Toncsi azt hitte, hogy a Ceci tényleg a BÁV-ban vette azt a tízóraihordót, mert az asszony mindig tréfálkozik vele, ezért mondta ő is, hogy fillérekbe’ van ez a borjúbőr, hozzávágták a zaciba’ szinte, csak épp azok nem foglalkoznak táskával. Ejj, ejj, huncut ez a Toncsi. Vagy hülye, nézőpont, netán filozófiai gusztus kérdése az egész.

A Cecinek egyébiránt kizárólag a takarítással akadnak gondjai – mert minden másra ott van a MasterCard -, alig is végez a porszívózással az egyik szobában, és már azt hiszi, hogy kész a leltár, amikor a semmiből odaterem neki egy másik. Azt is puccba teszi, és hipp-hopp, már megint van egy. Ceci megtörli izzadó homlokát, és lemondóan legyint, hogy ennek már sose lesz vége, mert aztán nyaraló is fölbukkan a ködből váratlanul, amit meg összejárnak a munkások a malteres bakancsaikkal, jajj. De csak megmossa a haját, és már indul is újabb táskáért a zaciba, mert jön a Jézus...


ITT OLVASHATÓ

A GYEREKEITEK, UNOKÁITOK IS AZÉRT FOGNAK DOLGOZNI, HOGY RABSZOLGÁK LEHESSENEK AZ ORBÁN NEVŰ ORSZÁGBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.12.02.


Na, drágáim, mesélek nektek valami szívet melengetőt. Van itt nekünk olyan emberünk széles e hazában, aki felkel reggel, és este úgy fekszik le, hogy 14 darab szálloda került a nevére, pedig már volt neki vagy három. Majdhogynem szóra sem érdemes, bárkivel előfordul. Hát nem megmondta az aranyszájú Lázár János is, hogy ez ugyanolyan vállalkozó, mint bárki más a honban. Akkor meg?

Aztán másnap reggel kinyitja a budiajtót és kiesik rajta egy tévé. Hát nem az is az övé lett hopphirtelen? Nem mintha az Echo Tv-t eddig nem 18-an nézték volna Széles Gáborral együtt, de akkor is csoda csoda hátán mindaz, ami Lölö de Mészárossal történik, mióta a fülkeforradalom és a polgári-nemzeti öntudatba öltözött maffia rászabadult az országra.

Miközben mi pislogunk és már rég nem tudunk se köpni, se nyelni, a víz- és gázszerelő disznópásztorral csak úgy történnek a csodák és a varázslatok. Nem tudom, mi lenne velünk, ha atomfizikusnak tanul. De mert nem, így bárgyú faszparasztnak tanult (igen, tudom, hogy nem lehet ilyen borzasztó csúnyán beszélni, de állítólag vége a politikai korrektség korának, szóval hagyjuk a dagadt ruhát másra). Aki alulfizetett rabszolgákkal húzatja az igát a 3 tizenkettedik hatványával leírható számú cégében. Ő a seggbuta gázszerelő, aki soha nem tudja előre, hogy másnap mi zuhan a nyakába, aki statisztává nőtte ki magát saját mangalicatrágyás életében, aki ezúttal
rátette a patáját a Hunguest Hotel Zrt. által birtokolt 14 darab szállodára. Vagyis mondták neki, hogy erre is neki kell rátennie a lábát, mert ilyen a film. Tévécsatornája pedig még úgysem volt, ráadásul ezzel megnyílt a lehetőség Széles Gábor migránsfóbiás kisnyugdíjas előtt, hogy kikapcsolja végre azt a szájbatekert gravitációt ahelyett, hogy egy veszteséges rakás fos tévébe lapátoljon százmilliókat.

Miért Széles Gábor golf-wellness-Ikarus guru görnyedjen ketté, hogy talicskázza a pénzt a veszteséges, korszerűtlen, a Bayer Zsoltok és kengyelfutó sültbolondok számára színpadot biztosító Echo nevű propagandatévébe, amikor arra van a csilliárdnyi közpénz? Miért öljön bele évente 700 milliót a semmibe, amikor egyik zsebből a másikba vándoroltatott adófizetői pénzből meg lehet tolni az Orbán seggéből közvetítő csatornát? Miért ne Mészáros Lölönek legyen 17 szállodája, amikor az lehetne sok kisebb vállalkozásé, amikor állami támogatás eső készül lehullani a nemzeti turizmusba, ahova Orbán Ráhel már mind a két saját lábát beteheti?

Emberek! Mangalicák, szállodák, média, termőföldek, építőipari vállalkozások, milliárdok, jachtok, kastélyok, jószerencse, az újraszabályozásra váró közétkeztetési biznisz ígérete, újabb és újabb letarolt piaci ágazatok. Hat nyomorult év alatt egyre csak növekszik a Mészárosnak nevezett daganat a nemzet testén. Akit – lássuk be – nem volt könnyű megtalálni. Egy ilyen sötét, ostoba csicskát, aki lehetőleg fel se fogja, miket vitetnek véghez vele, az önkéntes beleegyezésével, akit azért tartanak, hogy az ívet ő kapja, ne a megbízója, a zavaros tekintetű nemzetrontó...

ITT OLVASHATÓ

ÁRNYÉKBOKSZOLÁS

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.12.03.


Az elmúlt hét talán leginkább figyelemre méltó eseménye volt Toroczkay László polgármester által vezetett Ásotthalom közgyűlésének legutóbb hozott rendelete. Ez a rendelet tulajdonképpen egyéni alapjogokat sértett meg, amit ha tudtak, akkor az volt a baj, ha nem tudtak, akkor meg az a baj. Röviden: meg se kellett volna születnie, mert csak ártott nem csupán a községnek, hanem a Jobbiknak is és ezen keresztül hazánknak is.

A már meglévő rendeletet az alábbiakkal egészítették ki:

„7/B. § Tilos közterületen

a) a müezzin tevékenysége, mivel alkalmas a köznyugalom zavarására, továbbá alkalmas arra is, hogy a helyi lakosság körében félelmet, riadalmat és megbotránkozást keltsen,

b) az egész testet és fejet, valamint részben vagy teljes egészében az arcot is elfedő burka, nikáb és csador, valamint a teljes testet fedő fürdőruha, ide értve az úgynevezett burkini viselése,

c)bármilyen olyan jellegű propaganda-tevékenység megvalósítása, amely a házasság intézményét nem az Alaptörvényben rögzítetteknek megfelelően egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be, ide értve bármilyen közterületi akciót, kiemelten a performanszokat, demonstrációkat, plakát-, röplap- és hangreklámokat,

d) bármilyen olyan jellegű propaganda-tevékenység megvalósítása, amely megsérti az Alaptörvényt azzal, hogy a családi kapcsolat alapjaként nem a házasságot, illetve a szülő-gyermek viszonyt ismeri el, ide értve bármilyen közterületi akciót, kiemelten a performanszokat, demonstrációkat, plakát-, röplap- és hangreklámokat.” 

Látható, hogy ez a kiegészítés kifejezetten a muszlim vallás, a hitgyakorlás és a muszlim kultúra ellen irányult. Nehéz azonban értelmes magyarázatot adni arra, hogy miért születhetett meg. Talán azért, mert a déli határhoz való közelsége miatt Ásotthalom közvetlenül volt kitéve a migráció nyomásának, közvetlenül tapasztalhatták meg azt, hogyan gázolnak keresztül mindenen a menekültek, csakhogy minél gyorsabban elérjék a céljukat. Kétségtelen, hogy ennek során sok olyan kárt csináltak, amit sem akkor, sem később senki sem térített meg nekik és feltehetően ezután sem fognak kártérítést kapni ezért. Tehát hogy úgy mondjam a község földrajzi helyzetéből adódóan keletkezett az a kár, aminek megismétlődését talán most ezzel a rendelettel akarnák elejét venni. Nem tudom, de az biztos, hogy meglehetősen túllőttek a célon. Ez a rendelet ugyanis több komoly problémát vethet fel.

A legfontosabb baj az, hogy ez ellenkezik az alaptörvénnyel. Ez ugyanis a következőket írja elő:

VII. cikk

  1. Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását vagy megváltoztatását és azt a szabadságot, hogy vallását vagy más meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon, akár egyénileg, akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolja vagy tanítsa.”

Tehát a muszlim vallásnak éppolyan létjogosultsága van, mint a keresztény vallásnak és minden más vallásnak, ami nyilvánvalónak kell lenni, hiszen ezzel a vallásgyakorlás terén is jogegyenlőséget hoztak létre. Más szóval, ha ezt a fenti rendeletet életben tartanánk, akkor a jogegyenlőség elvét sértenék meg. Ennek nyomán azonban további hasonló rendeletek, vagy törvények láthatnának napvilágot, amivel végeredményben a liberális demokrácia egyik alapelvét negligálnánk. Az ilyen gyakorlat egyenesen vezethetne a keresztény vallás egyeduralmához, sőt, más területen pedig a despotizmushoz és egyfajta diktatúrához. Márpedig a keresztény vallást nem ilyen eszközökkel kell megvédeni, hanem demokratikus módszerekkel, tehát az egyes vallások egymásmellettisége mellett a tisztességes versengés alapjainak a megteremtésével. Ez nyilván azt is jelentené, hogy minden kívülről érkező erőszakos cselekménynek, mint például az ISIS tevékenysége az iszlám világuralomra juttatására, gátat kell vetni. Csak így lehet megteremteni a vallásgyakorlás korszerű rendszerét, ami illeszkedhet a modern liberális demokráciánkhoz is...

ITT OLVASHATÓ