2019. október 15., kedd

RÁADÁS: JÖVEDELMI ÉS VAGYONI EGYENLŐTLENSÉGEK MAGYARORSZÁGON (PITTI ZOLTÁN ELŐADÁSA)

BELVÁROSI SZABADEGYETEM
- GAZDASÁGI KLUB
Szerző: PITTI ZOLTÁN
2019.04.08.A hazai jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségekről, azok társadalmi hatásairól tartott előadást Pitti Zoltán közgazdász a Belvárosi Szabadegyetem Gazdasági Klubjának április 8-i rendezvényén.

ITT NÉZHETŐ MEG

NYUGTALAN ERŐ, HIÁNYOS ERÉNY

HÍRKLIKK
Szerző: NAGY BANDÓ ANDRÁS
2019.10.15.


Na, akkor osztály vigyázz!… De nagyon! Mert mi vagyunk az ország legerősebb pártja, ennek tudatában és ennek megfelelően fogunk viselkedni!… Megértettétek?, harsogja az ezer sebtől vérző, több fontos bázisán rommá vert osztályfőnök, ami nagyjából olyan szöveg, mint amit a kucsmás paraszttá lett, reszkető Ceausescu kiabált, amikor (kilövése előtt) falmelléki szürkebaráttá fokozták le a nép egyszerű fiai.

Amióta ezt a győztesek tudomására hozta, másra se gondolok, csak arra, hogy hogyan lehet legerősebb pártként gondolkodni és viselkedni? Azt tudom, hogy a legnagyobb bokszolók sosem esnek gyöngécske embertársaiknak, Fekete Lacinál gyöngédebb embert nehéz elképzelni, a legnagyobb művészek is tudták, lehetnek szerények, van mire. A búzakalász zölden még gőgösen feszül az égnek, ha megérett, meghajlik az aratók előtt. Természetesen az efféle bölcsességekre is csak a legjelesebbek képesek, ezért hivatkozom rájuk.

Van egy magyar népmese, címe: Az ember a legerősebb. Hozzáteszem: meg a legbölcsebb is, a legkreatívabb, a legképzettebb, a legokosabb. Ezek még az erőnél is fontosabb jellemzők. Az erejét csak az ostoba fitogtatja. Volt, hogy egy fiúcska kezében lévő parittya, és egy kis kődarab elég volt egy Góliát leterítéséhez.

Jut eszembe: azt, hogy hogyan viselkedik egy magát legerősebbnek mondó párt, már megtapasztaltuk, volt rá tíz évünk: ÚGY! Úgy, ahogy eddig láttuk és érzékeltük: mint elefánt a porcelánboltban: mindent darabokra tör, amit alkotó kezek és gondolkodó emberek létrehoztak. Nem sorolom, egy ország fújja fejből a kínos, gyalázatos és bűnös listát. Épp a ledöntéseknek, rombolásoknak és az otrombán értelmezett „hatalom” bebetonozásának tudható be, hogy túl erős (túlerős!), illetve erőszakos, dózerként taroló gépezetté lett a szolgálatra szegődött, királyi irányítással működő pártközösség. „Csak a Fidesz!” – szajkózzák szóban és plakátokon, hogy mindenki értsen belőle: Te nem! Meg Te se! Meg Ti se! És Ti se! Aki nem lép velünk egyszerre, nemhogy rétest, de zsíros kenyeret sem kap! Ahogy az most, a választások utáni „győzelmi” beszéd üzeneteiből is kivehető volt, s ahogy a kampányban is egyértelművé tették: megnézheti magát, aki nem a jelöltjüket támogatja...

ORBÁN HATALMAS VERESÉGE AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS - JÖN A BOSSZÚÁLLÁS ÉS AZ OSTOR - ORBÁN RADIKÁLISAN SZOROSABBRA HÚZZA A GYEPLŐT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.10.15.


Karácsony Gergely nyerte Budapesten a főpolgármester választást, Orbán bábja megbukott. Ezen kívül Budapesten 23 fideszes kerületből összesen 4 maradt Orbán kezében. A főváros mellett Orbán az ország nagy részét veszítette el, tíz megyei jogú várost is az ellenzék szerzett meg. Megszűnt a narancssárga uralom, szétrobbant a centrális erőtér. A Fidesz-konrgresszus lesajnáló nagyképűsködése is megbosszulta magát, és Borkai Zsolt is eredményesen rántotta le a leplet az Orbán által kitermelt immorális, korrupt, züllött dzsentrirétegről, a NER-lovagokról.

Ezzel Orbán belföldi és külföldi imázsa is egycsapásra összeomlott. Vége annak a képnek, hogy itt valami ellenállhatatlan, zseniális új rendszer született meg, amely a jövő záloga. Vége annak a hazug és álságos hivatkozásnak, hogy az illiberalizmus az ország kétharmadának támogatását élvezi, az alkotmányos jogállamra nincs igény, csak a hazug, vallásos mázzal leöntött tolvaj önkényuralmakra. Az a hazugság is megbukott, hogy a liberális demokráciák kora lejárt. Még a hamis látszathoz megtartott jogállami maradék is (miszerint Magyarországon demokrácia van) elég volt Orbán vereségéhez.

Ez azt jelenti, hogy egy valódi demokráciában, ahol egyenlőek és tisztességesek a feltételek, ahol van szabad sajtó, ahol nem tudják az embereket se megijeszteni, se megvásárolni, Orbánt úgy megverte volna az ország népe, hogy mehetett volna sötétbe hokimeccset nézni. A vereségéhez hozzájárult az, hogy elbizakodottá vált nemcsak ő, hanem a vérszívó, élősködő bandája. Bedőltek saját maguknak, a hazug propagandájuknak. Elkényelmesedtek, elpofátlanodtak, és azt gondolták, mindent lehet.

A győzelem kulcsa Borkai kiválóan időzített színrelépése mellett, amellyel pontos és hű képet adott Orbán rendszeréről és képviselőiről. Ebben az ügyben még a sajtó is úgy viselkedett, ahogy a sajtónak viselkednie kell, mert nem érezték, hogy Borkai tabu lenne. Orbán, Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és az egész romlott bagázs – Rogántól Szijjártón, Kósán át Gulyás Gergelyig – ügyei, hazugságai esetében a maradék sajtó semmiféle erőt, tartást, felháborodást nem mutat, hanem a köztörvényes bűncselekményeket is természetes jelenségként tálalja. Borkai esetében nem így volt, és ez máris elég volt. A nép meglátta a cseppben a tengert, és felismerte, hogy “nincs két Fidesz”...

A SZÁMOK AZ ATOM ELLEN SZÓLNAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2019.10.15.


Biztosan nem nukleáris energia fogja megmenteni a bolygót a globális éghajlatváltozástól – derült ki egy bécsi szakmai konferencián.

Lesz-e nukleáris reneszánsz, megoldhatja-e az atomenergia a felmelegedést, megéri-e atomerőművet építeni – egyebek mellett ezeket a témákat vizsgálták a Global 2000, a legnagyobb ausztriai zöldszervezet bécsi klímaválság-konferenciáján, amelyet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tanácskozásával azonos helyen és időpontban szerveztek. Sarlós Gábor egyetemi tanár, klímakommunikációs szakértő, a tanácskozás résztvevője szerint jobbára a magyar kormány atompárti álláspontját cáfoló válaszok születtek. 

– Először is, azzal a tévképzettel kell leszámolni, hogy az atomenergia révén szén-dioxid-kibocsátás-mentesen lehet villamos áramot előállítani. A Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) nevű szervezet 4-110 gramm, a stanfordi egyetem professzora, Mark Jacobson 9-70 gramm, Benjamin Sovacool, a szakma egyik legnevesebb folyóiratának, az Energy Research and Social Science-nak a főszerkesztője pedig 1,4-288 gramm közé teszi kilowattóránként az atomenergia CO2 kibocsátását, mégpedig attól függően, hogy szűken csak a villamosenergia előállítást, vagy pedig az atomerőművek egész életciklusát tekintjük. Az urán bányászatának, tisztításának, szállításának, az atomerőmű építésének és működtetésének, majd pedig különösen a szennyezett hulladék több ezer évre szóló tárolásának ugyanis jelentős mértékű a CO2 kibocsátása. Az atomenergia a klímasemlegesség szempontjából nem versenyképes a nap- vagy a szélerőművek teljes életciklusra vetített CO2 kibocsátásával – foglalta össze a tudományos álláspontokat a szakértő. 

Mint lapunknak kifejtette, problémák mutatkoznak az idő- és költségtervezéssel is. A finnországi Olkiluotoban az eredetileg 2,5 milliárd eurós elfogadott költségvetés most 11,4 milliárdnál tart, a franciaországi Flamanville-ben az eredeti 3 milliárdos büdzsével szemben most 11 milliárdot mutat a számla, az angliai Hinkley Point C erőmű eredetileg 4 milliárdos költségvetését 22 milliárdosra becsülik. Európában a fenti 3 országon kívül Belaruszban, Oroszországban és Szlovákiában zajlik most is atomerőmű építés, utóbbiban közel 35 éve történt az első kapavágás. A tervezőasztalon ennél több európai országban szerepelnek atomerőművi elképzelések, de számos esetben, így Magyarország kapcsán is elhangzik, hogy „a tervezés és az előkészítés a tényleges megvalósítás valós szándéka nélkül zajlik”...

BORKAI ÜGYE EZZEL ALIGHA ZÁRULT LE

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2019.10.15.


A választás előtt még alapvetően magánügynek tartották a fideszesek Borkai Zsolt adriai jachtos utazását és szexvideóját, most viszont már többen is őt teszik felelőssé több polgármesteri szék elvesztéséért. Megjelent a fideszes közbeszédben a Borkai-faktor kifejezés. A győri polgármester hétfőn a Fidesz vezetésével egyeztetett, majd kedden bejelentette távozását a pártból. De Győr éléről nem távozik, a Fidesszel akarja tovább vezetni. A nyitott kérdéseket továbbra sem válaszolta meg, így messze nincs vége az ügyének.

A választás előtti napokban elmaradt, ám hétfőn a legfontosabb kérdéssé vált a Fidesz számára: kezelni a Borkai-ügyet. Borkai Zsolt győri polgármester kampányhajrában nyilvánosságra került szexvideója ugyanis pár nap alatt végigsöpört az országon, és minden bizonnyal a választásra is kifejtette hatását.

A hatás márpedig a Fidesz számára nyilvánvalóan kellemetlen. A Fidesz egész pontosan ott tart, hogy bár választás előtt alig beszéltek róla – több fideszes mellett Novák Katalin alelnök is alapvetően magánügynek nevezte, Tarlós István sürgette egyedül a lemondását –, de most már Borkait teszi fő felelőssé a választási szereplésért. A magánügyből tehát egy csapásra elég fontos közügy lett a fideszes univerzumban.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden azt mondta, hogy a Borkai-botrány következtében legalább három, de talán öt budapesti kerületet is elvesztett a Fidesz, és több nagyvárost is. A kormányközeli médiumokban pedig már bevezették a Borkai-faktor kifejezést, amellyel a Fidesz számára kedvezőtlen eredményeket magyarázzák...

LAKNER ZOLTÁN A FÜLKÉBEN: ORBÁNNAK MEGMUTATTÁK, HOGY ITT VAN EGY FAL

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.10.15.


„Ez az ország nem a Fideszé.” „Az ellenzéknek élnie is kell a lehetőséggel.” Ezt a két mondatot Lakner Zoltán politológus még a választások éjszakáján mondta, a választást követően pedig a hvg.hu közéleti podcastjában, a Fülkében arról beszélt, hogy bár az ellenzéki győzelmek után sem várható az Orbán-rendszer konszolidációja, az ellenzék növelheti a mozgásterét.

Lakner Zoltán politológussal értékeltük az önkormányzati választást. Az interjúban szóba került, hogy:

- az ellenzék nemcsak polgármesteri címeket, hanem masszív közgyűlési többségeket is szerzett,
- ráadásul országosan is sikerült előre lépnie az ellenzéknek,
- azonban ettől még nem fog konszolidálódni a rendszer, nem vesznek vissza a fideszesek, ugyanis Lakner szerint „ez a rezsim ragadozó természetű”,
- a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről (NER) továbbra is van értelme beszélni, de a centrális erőtér változófélben...

ORBÁN A MÉG MEG SEM SZERZETT BIZOTTSÁGI PORTFÓLIÓVAL HÁZAL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.10.15.


A magyar miniszterelnöknek semmi más fontosabb dolga nem akadt a választások után percekkel, minthogy eltrappoljon a Türk Tanács csúcstalálkozójára. Mint szintén türk, gondolom én. A tanács tagjai: Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Törökország, Orbán Viktor. Azt nem tudom, miből gondolja Erdogan legjobb barátja, hogy amennyiben sikerül megkaparintani a vágyott portfóliót az Európai Bizottságban, akkor azzal ő szabad kezet kapna, és bővíthetné kedvére az Uniót. Főként Törökországgal. Pláne most...

„EBBE A TÉVEDÉSBE MÁR TÖBB RENDSZER BELEBUKOTT” – KÜLÖNÖS INTERJÚ A FIDESZ EREDMÉNYVÁRÓJÁRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: A Szerk.
2019.10.14.


„Küldök egy interjút. Tegnap este egy újságírónak támadt az az ötlete a Bálnában, hogy készít velem ott helyben egyet. Nevét nem vállalja, mert olyan helyen dolgozik… Hátha érdekes lehet.” Pozsgai Zsolttól kaptuk a levelet, csatolmányban pedig a vele készült interjút. Bizony, hogy érdekes! Már a helyzet abszurditása miatt is: egy újságíró, aki nem hozhatja le az anyagát, nem vállalja a saját nevét? Másrészt noha mi nem hiszünk a „jó vezető rossz tanácsadókkal” elméletben, főleg egy ilyen vezérközpontú rendszer esetében, amilyen a Nemzeti Együttműködésé, Pozsgaival ellentétben a tegnapi Fidesz-vereség okát sem a közmédia működésében látjuk, annak a művész mégis igen pontos leírását adja. Ezért úgy döntöttünk, megosztjuk olvasóinkkal a beszélgetést. Kordokumentum arról, hogyan érez egy Orbán Viktorban rendületlenül bízó Balázs Béla-díjas rendező a Fidesz eredményváróján, a fővárosi vereség pillanataiban:...

EGYMILLIÓ MAGYAR „TŰNHET EL”, ÉS LEHET, HOGY 70 ÉVESEN IS DOLGOZNUNK KELL MAJD

PORTFOLIO
Szerző: BEKE KÁROLY
2019.10.15.A kedvezőtlen demográfiai folyamatoknak köszönhetően jelenleg az az alapforgatókönyv, hogy a következő húsz évben 8,75 millióra csökken majd Magyarország népessége – mondta a Portfolionak adott interjúban Spéder Zsolt, a KSH Népesedéstudományi Kutatóintézetének vezetője. A szakember szerint, ha a várható élettartam növekedésével párhuzamosan az egészségben eltöltött évek száma is nő majd, akkor 2040-ig valószínűleg elkerülhetetlen lesz a nyugdíjkorhatár megemelése. Emellett jó lenne, ha húsz év múlva egy igazságosabb magyar társadalomról beszélhetnénk, bár a nagy nemzetközi tendenciák éppen az egyenlőtlenségek növekedése felé mutatnak.

SOKKAL KEVESEBBEN LESZÜNK 2040-BEN

Egy ma megszülető magyar gyermek jobb vagy rosszabb világban élhet húsz év múlva?

Szerintem jobb világban fog élni, bizonyosan hosszabb lesz az élettartama és valószínűleg jobb életkörülmények között fogja leélni az életét. Az, hogy boldogabb lesz-e vagy nem, nehéz kérdés. Japánt például az a paradoxon jellemezte, hogy harminc év alatt megduplázódott a GDP, de közben nem nagyon emelkedett az emberek élettel való elégedettsége.

A fejlődéssel mindig nőnek az elvárásaink is, ez pedig nagyban befolyásolja a boldogságunkat.

Azt lehet ma számszerűsíteni, mennyivel élhetünk jobban vagy tovább húsz év múlva?


A jövőt nehéz előre megjósolni, ezért is tartottam kicsit ettől az interjútól. Húsz éve valószínűleg senki nem gondolta, hogy mostanra a technológiai fejlődés ilyen méreteket ölt majd, elektromos autók fognak az utakon szaladgálni például. Aztán azért vállalkoztam mégis, mert szerencsére a demográfiában húsz év rövid idő, viszonylag pontosan meg tudjuk mondani, hányan fognak születni, mert azok, akiknek majd gyermekei születnek, már élnek, ma gyerekek. Ma átlagosan 29-30 éves korban vállalják az első gyermeket a magyar fiatalok, vagyis ma tízéves kislányok azok, akik majd 2040 körül lesznek anyák.

Idén 20 éves a Portfolio, amit mi nem tortával és konfettivel, és nem is visszatekintéssel ünnepelünk. Inkább a következő 20 évünket kutatjuk és arra vagyunk kíváncsiak, milyen lesz a világ 2040-ben. Húsz, saját területén kimagasló szakembert kérdeztünk a jövőről, ők beszéltek többek között a következő húsz év gazdaságáról, társadalmáról, oktatásáról, egészségügyéről. Ezeket összegezzük a következő hetekben a Portfolio2040 interjúsorozatban. „Jósolni nehéz, pláne ami a jövőt illeti” mondta Niels Bohr, de hozzátehetjük „praedicere necesse est”. Lássuk, mit mondanak a szakértők! A sorozat eddig megjelent darabjait ide kattintva érheti el.

Azt nyilván nem tudjuk, hogy húsz év múlva a szülőképes korban lévő nők és partnereik mit fognak képzelni a világról, de biztos vagyok benne, hogy szeretnének majd gyermeket, gyermekeket...


A VÁRHATÓ KÖRNYEZETI KATASZTRÓFA MIATT MEGKEZDTÉK A FÖLD KINCSEINEK ARCHIVÁLÁSÁT

QUBIT
Szerző: QUBIT.HU
2019.10.15.


A Föld összes kulturális és ökológiai kincsét 3D-s térképre vinné kutatók egy csoportja – különös tekintettel a kincsek közeljövőben várható pusztulására. Az ötletgazda szerint irtózatos mennyiségű munkáról van szó, amelynek eredményét leghamarabb a gyerekeik unokái élvezhetik majd.

Nagyszabású vállalkozásba kezdett a Föld jövőjéért aggódó kutatók egy csoportja: részletesen feltérképezik azokat a kulturális, földrajzi és környezeti kincseket, amelyeket a klímaváltozás fenyeget, és a lézerszkennerrel készült felszínrajzokat Earth Archive néven közzéteszik.

Az alapító, Chris Fisher professzor, a Coloradói Állami Egyetem régész-antropológusa egyértelműen a klímaváltozással magyarázta, miért indítják el a nagy emlékállítási projektet. „Valójában már csak korlátozott idő áll rendelkezésre, hogy rögzítsük ezeket a dolgokat, mielőtt a Föld felszíne alapvetően átalakul” – mondta Fisher, aki szerint a kulturális (régészeti lelőhelyek, látványosságok) és az ökológiai örökség (élőlények, tájak) is odalesz az elkövetkező időszakban. Ráadásul ezek a változások akkor is végbemennek, ha mostantól mindannyian elkezdünk „úgy élni, mint a Flintstone család” – fogalmazott.

Fisher projektje a régészetet forradalmasító LIDAR (light detection and ranging – lézeralapú távérzékelés) szkennelési technológián alapul: a levegőből a földfelszínre irányított lézerfény, illetve energiaimpulzusok visszaverődésének idejéből kikövetkeztethetők a legapróbb domborzati különbségek is, függetlenül a felszín növénnyel borítottságától. A beérkezett adatokból az Earth Archive csapata háromdimenziós térképeket épít egy-egy adott területről...

ÚJNÁL JOBB HASZNÁLT LAKÁSBA FEKTETNI - KÉTSZÁMJEGYŰ HOZAM IS ELÉRHETŐ A LAKÁSKIADÁSSAL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.15.


A használt lakásokkal elérhető hozamok lényegesen meghaladják az új lakások hozamait – mutatták ki a Takarék Index elemzői. Hozzátették azonban, hogy más tényezőkre is érdemes figyelni. Megvizsgálták, jelenleg hol lehet a legnagyobbat nyerni lakáskiadással.

A Takarék Index elemzői az aktuális piaci információk alapján vizsgálták meg idén ősszel, hogy megközelítőleg milyen hozamokra lehet számítani egy átlagos, kiadási célú lakásbefektetés során Budapest befektetési szempontból releváns kerületeiben és hat vidéki nagyvárosban. (A hozam két részből áll, a bérleti díjból és a lakás várható felértékelődéséből, amit az újbóli értékesítés során lehet elérni.)

Lakáskiadással elérhető hozamok (%)
 Használt lakásokÚj lakások
Vidéki városok*8,2-10,1
Budapest belváros6,4-10,45,0-7,1
Pest nem belváros**7,6-9,15,2-8,0
Buda***6,7-8,55,2-8,0
*Győr, Szeged, Debrecen, Miskolc, Pécs, Veszprém
**Használt lakások: 4., 9., 13., 14., 15., és 16. kerületek alapján; új lakások: 4., 9., 10., 13., 14., 15., 16., 17., 18. és 19. kerületek alapján
***1., 2., 3., 11. és 12. kerületek alapján

Az összesítésből kiderül, hogy a jelenlegi piaci feltételek mellett Budapest VIII. kerületében évente átlagosan 10,4, Miskolcon pedig 10,1 százalékos sajáttőke-arányos teljes hozam is elérhető egy megvásárolt használt lakás bérbe adásával. A budapesti átlaghozam jelenleg 8,1 százalék, a vidéki nagyvárosokban pedig 8,9 százalék.

A számok szerint a használt lakásokkal elérhető hozamok lényegesen meghaladják az új lakások hozamait. Az elemzés szerint ugyanakkor az új lakások kiadásának számos előnye van a legtöbb régi építésű ingatlanhoz képest. A modern gépészet csökkenti azokat a karbantartási és beruházási igényeket, amelyek sok bosszúsággal járnak és időigényesek, és a költségeit nem lehet a bérlőre terhelni. Javítja a kiadhatóságot a jó állapotú homlokzat, a tiszta, modern közös helyiségek, valamint a lift megléte is. Egy új építésű vagy néhány éves lakás tehát általában valamivel alacsonyabb hozamot, cserébe könnyebb menedzsmentet és kiszámíthatóbb jövedelmet jelenthet egy használt lakásnál...

A FIDESZ, A VÁLASZTÁS ÉS A KÜLFÖLDIEK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.10.15.


Nagyon érdekes magyarázattal állt elő a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke arról, miért is veszítette el Budapestet a nagyobb választásokon 13 éve veretlen kormánypárt.

Első pillantásra a téma nem való a Határátkelőre, ugyanakkor Kósa Lajos magyarázatában akad olyan vonal, ami miatt mégis, és ami felvet pár kérdést.

Nem vagyok politikai elemző, de annyit azért még én is tudok, hogy egy ilyen, a budapestihez hasonló, meglehetősen látványos vereség után valamit mondani kell, pláne ha az ember kampányfőnök, azaz ő felel az eredményért.

Ugyanakkor a Kósa Lajos által elővezetett magyarázkodásnak van egy egészen furcsa olvasata is, ezt szeretném most megosztani veletek.

Mit mondott a Fidesz kampányfőnöke?


Kósa Lajos azzal magyarázta az M1-en a párt budapesti (még csak nem is kicsi) vereségét (legalábbis ami a főpolgármester-választást illeti), hogy „van 90 ezer olyan külföldi, európai polgár, aki Budapesten lakik, létesített budapesti lakcímet és regisztrált, elment szavazni”.

„Ők mondjuk kevésbé fogékonyak a nemzeti politizálására, részint nem magyarok, részint nem is értik. Karácsony Gergely és csapata külön kampányt csinált rájuk” – tette hozzá a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányának agya.

„Az a 90 ezer szavazat eldöntötte a főpolgármester személyét, mert 50 ezer szavazat volt a különbség” – zárta be a kört Kósa Lajos.

Az stimmel, hogy a most nyilván kissé kényelmetlen helyzetben lévő kampányfőnöknek valakire rá kell tolni a vereséget, az viszont már érdekes, hogy ezt pont a Magyarországon (illetve ezen belül most Budapesten) teljesen legálisan élő, uniós külföldi állampolgárokban találta meg.

Bizonyíték nélkül


Nem szeretnék különösen sok szót vesztegetni az érvelés gyenge pontjaira, de azért pár dolgot érdemes megemlíteni.

Az egyik az, hogy a Kósa Lajos által emlegetett kampánynak én semmi nyomát nem láttam. Ami nem jelenti persze azt, hogy nem volt, de olyan nagyon izmos nem lehetett.

A másik, hogy Budapesten is durván 50 százalék körül alakult a részvételi arány, tehát ha 50 ezer szavazat volt a különbség, akkor a külföldiek körében magasabbnak kellett volna lenni a részvételnek, mint a magyarok között, ami azért nem valószínű.

De még ha igaz lenne, akkor is súlyos kritika a Fidesz-kampánnyal szemben, ha ők nem vették észre a lehetőséget és nem próbálták meg elérni ezt a 90 ezer potenciális szavazót...

„SZABADSÁGÁT NEM VÍVTA KI”

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KENESEI ISTVÁN
2019.10.11.


...Szeptembertől a felsőoktatás újra Palkovics keze alá került – de a dátumnak itt legalább van értelme, hiszen a tanév ekkor kezdődik. Ismét voltak tehát tanévnyitók, amelyeken igyekezett maga a miniszter is megjelenni és terveit vázolni. A száguldó miniszter nemcsak ezért vált mozgó célponttá, de azért is, mert – mint végre rájöttem – az a taktikája, hogy állandóan újabb elképzelésekkel bombázza hallgatóságát, bárkiből álljon is az. A múlt héten például a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) elnökével tárgyalt, és vele vitatta meg többek között a bolognai képzési rendszer átalakításának lehetőségeit, amihez persze egy FDSZ-elnöknek vajmi kevés köze van, hiszen azt inkább az oktatási rektor- vagy dékánhelyettesekkel lehet érdemben megbeszélni.

De az FDSZ-elnök arról is beszámolt, hogy Palkovics újabb egyetemek magánosítását, azaz alapítványi formára való áttérését helyezte kilátásba felvillantva a közalkalmazotti státuszból való kikerülés hallatlan előnyeit. Azt az elnök nem ecsetelte, hogy érdekképviselőként vajon firtatta-e, mi lesz a Kjt. biztosította garanciákkal, mindössze arra szorítkozott, hogy „fontos tisztázni az érintett intézményekben a közalkalmazotti státus kivezetését, hiszen azt mindenképp úgy kell megoldani, hogy lehetőleg ne vesszenek el szabadságok vagy a jubileumi jutalmak”.6 Mintha az oktatók legfőbb gondja az lenne, hogy 21 vagy 19 napi éves szabadságkerettel kerülnek-e majd át az állami felsőoktatásból az alapítványiba.

Ami a bolognai rendszer megújítását illeti, újabb távlatok nyíltak meg előttünk, mivel – hála miniszterelnökünknek – a „türk országok” szövetségének immár teljes jogú tagjaként egyetemeinket is elkezdtük csatlakoztatni a „Türk Egyetemi Szövetséghez”, amelynek kimondott célja az egyetemi tanterveknek a türk lelki értékek szellemében történő harmonizálása, a diplomák kölcsönös elismerése, a diákcsere és í. t. Bár, amikor az alakuló gyűlés Turkesztán fővárosában idén áprilisban lezajlott, csak a kormányfő szándékait ismertük, Palkovicséit nem, hiszen akkor még nem érdekelhette a „turkesztáni folyamat”, ahogy a most induló új rendszert hívják – talán nemsokára már nálunk is.7

Visszatérő fordulata a miniszternek, hogy az általa patronált felsőoktatási stratégiát dicséri lépten-nyomon, mintegy ezzel hangsúlyozva, hogy milyen remekül bevált. Pedig csak újra elő kellene venni, hogy lássuk, valahogy másfelé tartunk, mint amit ott felvázoltak.8 Persze a duális képzések rendben elindultak és szaporodnak, de például az „alapítvány” fogalma mint az egyetemek átalakításának mai főiránya egyáltalán nem szerepel benne. Van viszont bőven szó arról, hogy milyen nagy nemzetközi sikereket fogunk majd elérni, többek között, hogy 2020-ra legalább egy hazai egyetem a tagja lesz a 12 alapítóból mára 23-as létszámúra nőtt LERU-nak, az európai kutatóegyetemek szövetségének.9 Az ám, de oda csak meghívással lehet csatlakozni, az meg mintha késne. De a nemrég 19 „kutatásintenzív” egyetem létrehozta Guildben is hiába keresünk magyar tagot. Pedig ott már a mi régiónkból is akadnak, például a krakkói Jagelló vagy a Tartui Egyetem.10 A legjobb magyar egyetemek viszont továbbra is „alulról szagolják” az 500. helyezéseket a nemzetközi listákon. Pedig lennének receptjeink, miképpen lehet előrelépni, és még csak külön stratégia sem kellene hozzá.

Ha már megjelenik egy miniszter az évnyitón, akkor beszédet is kell tartania. Szegeden például az egyetem leghíresebb professzorát, Szent-Györgyi Albertet idézte: „Az egyetem egyik legfőbb feladata és kötelessége a kutatás, új igazságok keresése.” Majd így folytatta: „Ezt az eszmét a Szegedi Tudományegyetem azóta is méltón képviseli. Erre nagy szükség van, mert az ország jelenének és jövőjének sikerében minden eddiginél fontosabb szerep jut a kutatásoknak és az innovációnak.”11 Az innovációnak sajátos meghatározása, hogy új igazságokat keres, de hát Szent-Györgyi nem gondolhatott mindenre, hiába volt nemcsak Nobel-díjas, de rektor is...

Azután hozzátette: „A megörökölt alacsony hatékonyságú, a munkaerőpiaci igényektől eltávolodó felsőoktatási rendszer átalakítása során sikerült az autonómia megerősítése mellett stabilizálni az intézmények gazdálkodását.” A miniszter által bevezetett és csak szerinte kiválóan működő kancellári rendszer mellett az autonómia megerősítésének egyik jellemző helyi eleme a Fidesz kommunikációs szakemberének az alkalmazása, pont az októberi választások előtt. Kobza Miklós kb. másfélszeres professzori fizetésért „toborozza a hallgatókat” és „erősíti az egyetem nemzetközi imázsát”,12 az egyébként 26 (!) munkatársat alkalmazó Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságon, bár a neve sem ott, sem máshol az egyetem alkalmazottai között nem található.13 De ha már a munkaerőpiaci igényekről esett szó, most már hátradőlhet a miniszter, hiszen mit sem kell tudnia a másik minisztériumban felejtett közoktatás 4000 fölötti tanárhiányáról, amely számnak az egyetemek évenként csak a töredékét bocsátják ki, és a végzettek közül is, ha netán iskolában helyezkednek el, sokan pár hét múlva menekülésszerűen mondják fel állásukat. Palkovics nyilván a Parragh-terv végrehajtására esküdött fel, a nyelvvizsgához kötött felvételi és a szakmunkásképzés permanens, de eredménytelen reformjának megvalósításával.

Nem tudni, a miniszter sugalmazására-e, de korunk Szabad Népében, a Magyar Nemzetben váratlan cikk jelent meg, melyben keveslik a rektorok 1,3 és 2,7 millió közötti fizetését, mintegy visszasírva a 2010 előtti 3-4 milliós juttatásokat, melyeket egyébként akkoriban nem a központi akarat, hanem a szenátusok szavazhattak meg, miután Magyar Bálint ezzel a gesztussal próbálta kiérdemelni a rektorok jóindulatát. A cikk a rektorok jövedelmét a vállalatvezetőkével és külföldi pályatársaikéval hasonlítja össze rámutatva elmaradásukra, mindössze arról feledkeztek el, hogy ugyanezt az összevetést az oktatók fizetésével is elvégezzék.14 Ezt talán az FDSZ fent idézett elnöke tette meg a miniszteri kihallgatáson, csak szerénységből elhallgatta a tudósításban. De ne lepődjünk meg, ha a rektorokra januártól már más bértábla vonatkozna...


ÖSSZETÖRT A FIDESZ KIZÁRÓLAGOSSÁGÁNAK MÍTOSZA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: PCBLOG
2019.10.14.


Az önkormányzati választás egyértelműen ellenzéki áttörést hozott. Ennek legfontosabb elemei: a főpolgármesteri cím és a fővárosi közgyűlési többség megszerzése (a 23-ból 14 budapesti kerület bevételével), illetve a 23 megyei jogú városból 10-nek a megszerzése. Ráadásul több Fidesz által megtartott városban is lényegesen rosszabb eredményt értek el a kormánypárti jelöltek, mint 2010-ben vagy 2014-ben. A Fidesz fontos, szimbolikus helyeket is elveszített, így például Budapest budai kerületeinek többségét, illetve olyan nagy vidéki városokat, mint Miskolc, Szombathely vagy Pécs. Ugyanakkor a kisebb településeken megerősítette pozícióit. Bebizonyosodott, hogy – Törökországhoz és Oroszországhoz hasonlóan – a nagyvárosokban a jelenlegi hibrid rezsim keretei között is legyőzhető választáson a Fidesz. A kormánypárt számára ez a lélektani fordulat, a legyőzhetetlenség mítoszának összetörése jelentheti a legnagyobb politikai kockázatot:...

AZ ÖSSZEFOGÁS 100 LEGNÉPESEBB TELEPÜLÉSÉBŐL 50-ET MEGNYERT AZ ELLENZÉK

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.10.15.Hogy eldöntsük, mennyire működött országos szinten az összefogás, megnéztük az ország száz legnagyobb olyan településének az eredményeit, ahol az ellenzék közös polgármesterjelöltet indított. 

A száz település kiválasztásakor szükség volt szubjektív döntésekre is, hiszen nagyon sok esetben nem szerepelt az összes ellenzéki párt támogatóként egy-egy jelölt neve mellett, vagy éppen eleve egy civil szervezet nevében induló, vagy független jelölt mögött sorakoztak fel a pártok.

Volt néhány eset, ahol figyelmen kívül hagytuk, ha csak egy ellenzéki párt indított saját jelöltet, de a város korábbi szavazásainak eredményei alapján ezt nem éreztük komoly jelentőségűnek – például Sopronban a Párbeszéd, Pécsen az LMP vagy Budapest V. kerületében a Jobbik indított polgármester-jelöltet, mégis bevettük őket a százas listába (a háromból csak Pécsen nyert az ellenzék), de Gödöllőt például kihagytuk, mert ott az újrainduló polgármestert, Gémesi Györgyöt ellenzékinek tekintettük, akkor is, ha az ellenzéki pártok többsége jelöltet állított ellene (Gémesi megnyerte a választást).

Számos ehhez hasonló döntést kellett hoznunk, de úgy véljük, hogy ezekkel csak pontosabb lett az eredményhirdetés, mintha egy általános szabály szerint soroltuk volna be a jelölteket aszerint, hogy az összefogás emberei-e.

A száz legnagyobb, összefogás által érintett település közé felvettük az összes budapesti kerületet, Debrecenen és Békéscsabán kívül az összes megyei jogú várost, és a tízezer főnél népesebb települések túlnyomó többségét. A legkisebb vizsgált település így a közel 14 ezres Gyomaendrőd. Volt még összefogás további városokban is, de úgy véltük, hogy a száz legnagyobb már jól mutatja, hogy mire jutott együtt az ellenzék.

Az eredményeket csoportosítottuk aszerint, hogy eddig ki vezette a városokat:...


ÉVTIZEDEK KELLENEK, HOGY A KANADÁBA VÁNDOROLT ROMÁK EGYRŐL A KETTŐRE JUSSANAK

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2019.10.14.


Torontóba, Kanadába most már nem érkeznek nagy számban romák Magyarországról, tavaly összesen 116 roma menedékkérőt regisztráltak, nagy részüket a leggyakoribb kivándorlási célpontnak számító Ontario tartományban. A város most az ott élő roma bevándorlók integrációjával van elfoglalva. Ez azért is nehéz feladat, mert sok roma család menedékkérelméről még nem is döntöttek. Van, akinek az ügyében 6-7 év után születik döntés, ennyi, bizonytalanságban eltöltött év pedig idegileg is tönkreteszi a családokat. Pedig tény, hogy az elutasító határozat után még számos út vezethet a maradáshoz, igaz, van, amelyik pénzbe kerül. A torontói romák annak ellenére ragaszkodnak kanadai életükhöz, hogy nagyon valószínű, majd csak gyerekeik vagy unokáik profitálnak igazán az országváltásból, az ő jövőjük viszont százszor fényesebbnek tűnik Kanadában.

Néhány héttel ezelőtt Kanada egyik legnépesebb városában, Torontóban a városi tévécsatorna reggeli hírműsorában élő egyenesben közvetítette, ahogyan egy méteres hosszúságú kígyó komótosan felfelé kúszik egy társasház korhadt falépcsőjén.

A város nyugati felén található Parkdale negyedben megtalált kígyóról az adás későbbi részében egy sebtében felhívott szakértő elmondta, hogy egy királypiton, ami emberre egyáltalán nem ártalmas. Bizonyára háziállatként tartották, ahonnan vagy elszabadult, vagy gazdája megunta és eleresztette. Eddigre azonban a társasház lakói már halálra rémültek a hüllő látványától.

Főleg az a magyar roma család, amelyik a társasház egyik földszinti lakásában él már lassan hét éve. Nekik ugyanis senki nem magyarázta el, hogy egyáltalán nincs mitől félniük. És bár a kígyót még aznap befogták, ők azóta is rettegnek, mert váltig állítják, hogy más kígyók is elszabadultak onnan, ahonnan a tévében is szereplő állat jött. Egy kisebb vörös színűvel is találkoztak azóta, ezért aztán aludni sem mernek éjszaka, nehogy arra ébredjenek, hogy rajtuk mászik valamelyik csúszómászó.

A család még 2012-ben költözött a szóban forgó Parkdale-i lakásba, mikor úgy döntöttek, a már Torontóban élő rokonaikat követve, ők is menedéket kérnek Kanadában...

A TRÁGYAHORDÓ KERESZTÉNY MAGYAR ÁLOMPÁR SEGÍTSÉGÉVEL POTYOG A TÉGLA A VÁRADBÓL, NAGY MÁGUS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.10.14.


Ebben a képben a Fidesz egész ocsmánysága benne van. Nézzék meg a pökhendien vigyorgó Borkai házaspárt. Beleröhögnek egymás képébe: mi a szart akartok, mi vagyunk a Janik, akármit csináltok is! Bekaphatjátok!

Íme Magyarország keresztény és ideális házaspárja! Egy tartás és minden erkölcsi értéktől irtózó nő. Hiába a félre kúró férj, a vagyon összetartja NER álom házaspárját.

Így röhögnek bele a magyar emberek képébe is. A győriekébe is. De nem számít, ma én, holnap te! Nekem jó, hogy vagy – tőled függök, kispajtás, nem baj, ha lopsz, nem baj, ha kurvákat fizetsz – jut belőle nekem is, Zsoltika. Mi tartunk a trónon, te pedig meghálálod nekünk. Mégsem az utcasarkon dugtál, hanem olyan vállalkozókkal együtt, akikkel kölcsönös függő viszonyban vagy – keress, majd a haszont meg a vagyont együtt éljük fel.

Hát így! Így lehetett polgármester és polgármesterné a két alak, minden demokratikus elvet felrúgva segítenek az ország kifosztásában. Ez a Fidesz módi: rothadó, büdös és savanyú paletta. Történelmet írtak. Valóban az, már vették a lapot Európában is.

Vigyorognak a Fidesz kitermelte trágya hordozói. A nő pedagógus: simán belenéz a tanítványai szemébe, oktatja nekik, lám, mire is jó a szeretet. Lám, mire is jó, a tövéig szaros – mint a Ráhel eldobott pelenkája – keresztényi értékrend meg a luxust zabálók összetartása. Önelégülten röhögnek. A győriek polgármesterüknek választották a korrupt, a nulla morálú Borkait. Lesz még ennek böjtje. Is.

Csakhogy hiába vicsorítanak bele a kamerába, pontosan rajtuk is múlott, hogy ezen a választáson megremegett Orbán vára – hullanak ki belőle a kövek. Mert csessze meg a Borkai pár, a magyar emberek józan többsége nem akar lesüllyedni a mocsokba, és nem szereplői a hatalmi mutyiknak. Nem akarnak papírt arról, voksukkal sem, hogy részesei egy maffia hatalomnak. Nem akartak erre a magukat konzervatív kereszténynek valló luxusutas, luxusjachtos, luxusingatlanos, luxuskölykös brancsra szavazni.

Borkai, te nem nyertél, veled majd a főnök rendelkezik, a ti rendszeretek így működik, ez a ti illiberális ocsmányságotok: hagyjátok állni a szart, aztán amikor már Orbán várába ér a bűz, akkor lép… bele a saját maga termelte ganéba. Kimosni nem lehet, ez a ti igazi arcotok. Fokmérője: hány ribanccal megspékelve, hány milliárdot bírtok magatoknak zsebre tenni; mennyi erkölcsi tetem kell még a Fidesz-KDNP hatalom megtartására...

MEGJÓSOLTUK, MEGTÖRTÉNT: TEGNAP ESTE MEGSZŰNT A CENTRÁLIS ERŐTÉR. ÉLT TÍZ ÉVET

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2019.10.14.


Lányi András már 2017-ben azt mondta nekünk: a Fideszt nem a 2018-as országgyűlési választáson, hanem 2019 őszén Budapesten, még közelebbről: Budán lehet legyőzni. A jóslat tegnap beteljesült: a konzervatív budai polgárság jelentős részének Fidesztől való elfordulása komoly hatalmi következményekkel járt – a korábban jobboldali bástyának számító kerületek nélkül az ellenzéknek nem lenne többsége a fővárosi közgyűlésben. A Válasz Online elemzése.

A vasárnapi önkormányzati választás legváratlanabb fejleménye, hogy van mit mérlegelni. Elszoktunk már annak vizsgálatától, hogy ellenzék és kormánypárt szempontjából az a bizonyos pohár félig üres vagy félig tele van-e.

Az elmúlt tizenhárom év a Fidesz sikereiről szólt: a párt 2006 óta megnyert három önkormányzati, három országgyűlési és három európai parlamenti választást, illetve két népszavazást. A kormánypárt most is Magyarország legnagyobb politikai ereje, övé mind a tizenkilenc megyei közgyűlés, megnyert tizenhárom megyei jogú várost a huszonháromból, s a kisebb településeken is egyértelműen dominál. A tegnapi a választás mégis megszakítja a tizenhárom éves győzelmi mintázatot, a Fidesz ugyanis nemcsak a kis és közepes városokban szenvedett érzékeny veszteségeket (Bajától Hatvanon át Szentendréig, Püspökladányig és Ceglédig), de
minél népesebb településeket vizsgálunk, annál nagyobb és váratlanabb kormánypárti vereségekkel szembesülünk.

A megyei jogú városokból tízet hozott el az ellenzéki összefogás – öt évvel ezelőtt mindössze három polgármester neve mellett nem szerepelt narancsos logó –, Budapestet pedig valóságos politikai földrengés rázta meg. (Ha úgy tetszik: forradalom a szavazófülkékben.) Az összes baloldali, zöld és liberális párt által támogatott Karácsony Gergely magabiztosan, több mint öt százalékkal győzte le a Budapestet 2010 óta irányító Tarlós Istvánt. A kerületekben szintén többségbe kerültek a kormányellenes erők: tizennégy helyen győzött ellenzéki, míg kilenc kerületben kormánypárti támogatottságú induló – öt éve 17-6 volt az eredmény a Fidesz javára.

„VÉGKÉPP ELEGÜK LETT AZ EMBEREKNEK” – INTERJÚ JUHÁSZ ATTILÁVAL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2019.10.15.


Megbukott a fideszes büntetőpolitika, a győri polgármester szexbotrányának pedig országos hatása volt – Juhász Attila, a Political Capital politológusa.

Meglepődött? 

Mindenképpen. A fővárosban nem számítottam rá, hogy a budai kerületekben ennyire jól szerepel az ellenzék, és nem csak az I. vagy a XI., hanem még a II. és a III. kerületben is képes lesz nyerni. A megyei jogú városokban nem is az ellenzéki polgármesterek győzelmei leptek meg igazán, hanem az, hogy több helyen hiába maradt fideszes a polgármester, az ellenzék többséget tudott szerezni a közgyűlésben. Ilyen város például Nagykanizsa, Szekszárd, Szolnok. 

Karácsony Gergelyt nem is említi? 

Számomra az ő győzelme a legkevésbé váratlan. A felmérések alapján nyár óta egyértelmű volt a trend, hogy Karácsony folyamatosan jön fel, és egyre csökken a hátránya Tarlós Istvánnal szemben. 

A választás előtt a Fidesz zsarolni próbálta a szavazókat: Gulyás Gergely a fővárost, Orbán Viktor Miskolcot és Gödöllőt. Aztán a kormánypárt szempontjából mindhárom város – ami különösen fájó lehet: Budapest is – elesett. Kijelenthető, hogy megbukott a revorverpolitizálás? 

A nagyobb városok szintjén ez egyértelműen így van. A függőségi rendszer kialakítása, a fenyegetőzés főleg a kistelepüléseken hatásos. A falvakat lehet ezekkel a módszerekkel rövid pórázon tartani. A városokban, ahol több az anyagi forrás és nagyobb a politikai mozgástér, a megfélemlítés könnyen kontraproduktívvá válhat. Nem egyedi magyar jelenségről van szó, ugyanez játszódott le a törökországi nagyvárosokban, és bizonyos mértékig Moszkvában is. 

A győri eredményekből az látszik, hogy – bár Borkai Zsolt szűkösen győzött – a szexbotrány mozgósította az ellenzéki szavazókat. Létezik, hogy országosan is ez működött? 

Biztos vagyok abban, hogy a Borkai-féle ügynek országos hatása volt. Ennek számos jelét láthattuk a kampányban. Megnéztük: az önkormányzati választás előtt toronymagasan a legtöbben Borkai Zsolt nevére kerestek rá az interneten. Hiába nem számolt be a kormánysajtó arról, mi történik Győrben, az ügyet nem sikerült „buborékban” tartani, a hír rengeteg emberhez eljutott. Vannak, akik csalódottak, amiért Borkait kis különbséggel – egyébként feltűnően sok érvénytelen szavazat mellett – a botrány ellenére megválasztották. Ehhez azonban tudni kell, hogy Győrben bivalyerős volt a Fidesz, a kormánypárt hatalmas veszteségeket szenvedett el. Borkai Zsolt tényleg bukott politikus. 

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a választás napján azt mondta a Népszavának, nem tart attól, hogy Orbán Viktor és a Fidesz bosszút áll. Nincs ilyen veszély? 

Kicsit bonyolultabbnak látom a kérdést. A Fidesz ugyanis nehezen tud majd lejönni arról a politikai logikáról, amit eddig képviselt. Orbán Viktor a választás napján még együttműködést ígért a fővárosnak, Kósa Lajos másnap már arról beszélt, hogy Budapesten az itt élő külföldiek szavazatai döntötték el a főpolgármester-választást. A Fideszben nem értik meg, hogy pont az ilyen kijelentések miatt vesztettek. A fél országot azonban nem lehet megbüntetni. Az adatok szerint ez még 2014 után sem jött be, amikor a mostaninál jóval kevesebb városban volt ellenzéki polgármester. Ne feledkezzünk meg Hódmezővásárhelyről sem: a fideszes büntetőpolitika ellenére Márki-Zay Péter rendkívül magas részvétel mellett nagyon-nagy győzelmet aratott. 

Akkor mi várható a Fidesztől? 

Valószínűsítem, hogy kis lépésekben megpróbálnak változtatni a kommunikációjukon, de – ahogyan az előbb mondtam – a Fidesz működését ismerve ez nehéz lesz...

BARANYI KRISZTINA: DARABRA TUDOM, HOGY KIVEL NEM LEHET EGYÜTTMŰKÖDNI

24.HU
Szerző: BAKSA ROLAND
2019.10.15.


A IX. kerület új polgármestere azt mondja, öt éve figyeli a hivatal és az önkormányzati cégek működését, tudja, hol kell beavatkozni. Arra számít, olyan bizonyítékokat szerez a gyanús ferencvárosi ügyekről, amelyek alapján feljelentéseket lehet tenni. Interjú Baranyi Krisztinával.Gratulált önnek a legyőzött fideszes polgármester, Bácskai János?

Fura SMS-t kaptam tőle. Nem tudom, hogy ez gratuláció-e. Elismerte a győzelmemet. Az SMS-ben ez áll: „Tisztelt Baranyi Krisztina! Ferencváros választott. Jelentős különbséggel Önnek szavazott bizalmat. A Választók akarata az áhított pozícióba emelte, Önre bízták a város irányítását. Tiszteletben tartva döntésüket, kívánom, hogy a következő öt éve se teljen el haszontalanul. Otthon, Város, Ferencváros. Bácskai János.”

Volt már a polgármesteri hivatalban?

Igen, a csapatom néhány tagjával bementem reggel. Az elmúlt napokban kormánypárti forrásoktól kaptam olyan információkat, hogy ma mindenkit szabadságra küldtek a hivatalból. Ilyen korábban soha nem fordult elő, eddig csak a választás lebonyolításában részt vevő munkatársak kaptak szabadnapot. Most azonban az volt a félő, hogy azért küldik pihenni a dolgozókat, hogy eltűnjenek a hivatalból olyan anyagok, amelyeket a kormánypártiak nem szeretnének, ha látnék. Azért mentünk be csapatommal, hogy felhívjam a nyilvánosság figyelmét erre, ha bekövetkezne, illetve hogy megelőzzem. Remélem, mindenki ahhoz tartja magát, hogy minden eddig titkos, esetleg nem iktatott szerződések, dokumentumok ott maradnak, a hivatalban nem semmisítik meg azokat.

Hogyan fogadták?

Volt egy barátságtalan helyzet. Amikor kopogtunk az ajtón, a polgármesteri titkárság vezetője jött elénk, majd gyorsan ránk csapta az ajtót.

Van már listája azokról, akiknek kiteszi a szűrét?

Öt éve figyelem a hivatal, az önkormányzati cégek működését, a bérleményüzemeltetést, a köztisztasági cég működését és így tovább. Pontosan tudom, hogy hol kell beavatkozni, hogy hatékonyan működjön a cég, tisztán, gördülékenyen menjen a munka.

Sok kulcspozíció van, ahol fideszes kiskirályok ülnek. Darabra tudom, hogy ki az, akivel nem lehet együttműködni – mert például a végtelenségig lojális a Fideszhez, vagy rajta van a fizetési listájukon...

TGM: TISZTELET A MAGYAR NÉPNEK

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.10.14.


Töredelmesen megvallom, nem számítottam erre az eredményre (a 2019. október 13-ai magyarországi helyhatósági választásokon), mint ahogyan más se nagyon. Meglepett, elképesztett, megdöbbentett.

Hogy a vidéki városok tekintetében tévedtem, az még érthető – hiszen normális sajtó hiányában alig tudjuk, mi történik más településeken: a független orgánumoknak egyszerűen nincs pénzük helyi tudósítókat alkalmazni –, de Budapesten se éreztem meg a nagy léptékű változást, ami azért magyarázatot igényel.

A kitűnő politikai érzékű és óriási tapasztalatú Haraszti Miklós mondta, hogy megszületett „az ellenzéki választó”, vagyis az a választó, aki nem annyira valamelyik párt szavazója, mint az egyesült ellenzéké, az a választó, aki – egyébkénti politikai-ideológiai vonzalmaitól eltekintvén – az Orbán-rezsim országos és helyi politikája ellen fordult, és ennek (ha alkalma nyílik rá) érvényt is szerez.

Sokan nem vették észre ennek a jelentőségét (én se), ám az ellenzéki választók százezrei megérezték, és tudatosan, egyben pragmatikusan, józanul és bölcsen cselekedtek, félretéve egyébként nem jelentéktelen, más alkalommal talán fontosnak bizonyulható fönntartásaikat.

Ez a fontos pillanat nélkülözhetetlenné teszi a világos beszédet: ezért röviden utalok rá, hogy a most nagy sikert aratott ellenzéki pártoktól engem világok választanak el, hiszen én nem vagyok a liberális (polgári) demokrácia híve, és súlyos kételyeim vannak a képviseleti (parlamenti és helyhatósági) rendszerekkel szemben.

Ugyanakkor mint honpolgárnak, a közösség – bármennyire rendszertagadó – tagjának, nem közömbös nekem, hogy a hazánkat morális, intellektuális (és esztétikai!) végromlásba döntő Orbán-rezsimmel mi történik, akkor se, ha az ellenzék szocialista, zöld, liberális, konzervatív összetevőivel (a polgári szemszögből nézve is fölöttébb problematikus, kicsiny apparátusukra visszametszett pártokkal) szinte semmiben se értek egyet, ami a politikai elveket illeti – azokról nem is szólva, akiknek nincsenek elveik...

DEMSZKY ELMONDTA, KARÁCSONY HOGYAN KERÜLJE MEG ORBÁNT

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Szerző: DÉSI JÁNOS / KLUBRÁDIÓ
2019.10.14.Ne számítson Karácsony Gergely a NER jóindulatára, Orbán rendszere meg fogja próbálni kiszárítani az ellenzéki önkormányzatokat, ez a politikájának a lényegéhez tartozik – mondta Demszky Gábor volt főpolgármester. Külföldi partnerszervezetekkel és politikusokkal szövetkezve, például Franz Timmermansszal, azonban Karácsony megkerülheti az Orbán-rendszert, és fejlesztheti a várost. Fontos, hogy nagyon gyorsan felmérje, Budapestnek milyen erőforrásai vannak, és hogy ne hagyja a nyakába varrni a kormány megszorításai miatt esetleg előálló bajokat. Valamint létre kell hozni a szabad városok szövetségét – tette hozzá.

A kampányt követően, lépésváltásra, ha úgy tetszik, lassításra van szüksége a főpolgármester-választást megnyerő Karácsony Gergelynek, mert mostantól nem csak a szavait, hanem elsősorban a tetteit fogják megítélni – mondta Demszky Gábor volt liberális főpolgármester, aki a 1990-től, öt cikluson át 2010-ig töltötte be a posztot. „Versben kampányolunk, prózában kormányzunk” – idézte Demszky Mario Cuomót, New York állam néhai demokrata kormányzóját.

Karácsony feladata, hogy a tettek embere legyen, és újra megteremtse a valódi önkormányzatiságot Budapesten, mert az önkormányzat jelenleg a NER végrehajtó szerve. A legfontosabb pedig, hogy Budapest ismét büszke, nemzetközileg elismert, nagyra becsült világváros – tette hozzá.

A NER fogságából nem szabadulhat

Demszky ugyanakkor riporteri kérdésre válaszolva azt is mondta, nem lát arra esélyt, hogy a kormányzati gépezetnek kiszolgáltatott önkormányzatok kiszabaduljanak a NER fogságából. A volt főpolgármester szerint abból kell kiindulni, hogy akárcsak az 1998-2002 közötti első Orbán-kormány idején – amikor a személyében szintén ellenzéki főpolgármestere volt a városnak – a kormányzati politikai ismét az önkormányzat kiszárítására törekszik. A NER-nek hívott posztkommunista autokrácia természetét ismerve az várható, hogy nem lesz pénz, és a rendszer az önkormányzatok példáján próbálja bizonyítani, hogy az ellenzék kormányképtelen.

Húsz évvel ezelőtt az volt a főváros szerencséje, hogy a privatizációkból adódóan több tízmilliárd forint tartaléka volt, amiből működtetni tudták Budapestet, és beruházásra is jutott. Ez roppant fontos, a főpolgármestertől ugyanis nem csak azt várják, hogy a szabadságról és a demokráciáról beszéljen, hanem elsősorban azt, hogy javítsa a közszolgáltatásokat, hajtson végre beruházásokat...

ORBÁN JÓ, BORKAI ROSSZ

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.10.15.


A győriek ma elmondják a véleményüket, én majd hétfőn mondom el. Ezt válaszolta a szavazófülkéből kilépő Orbán Viktor egy újságírói kérdésre. Aztán nem mondta el a véleményét, sajtóhírek szerint Kövér László és Kubatov Gábor kapta a feladatot, hogy elbeszélgessen a megtévedt báránnyal, Borkai Zsolttal.

Orbán, mint már annyiszor, ezúttal is alacsonyabb szintre szignálta ki a Fidesz számára kellemetlen ügyeket. A Fidesz örök és megbonthatatlan elnöke kínosan ügyel arra, hogy személye ne sározódjék be. Tőle tudjuk, hogy nőügyekkel nem foglalkozik, üzleti ügyekkel még annyira sem, most meg itt van Borkai Zsolt győri polgármester botránya – naná, hogy a miniszterelnök kurvázással, kokainnal és korrupcióval sem foglalkozik.

Az már a választás óta tudható, hogy a Fidesz vártnál rosszabb szerepléséért Borkai Zsoltnak kell elvinnie a balhét. Aminek van valós alapja, hiszen kétségtelen, hogy az egykori tornász, akit nemrégiben egy luxusjachton készült szex-videó főszereplőjeként láthattak a győri választópolgárok, jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Fidesz az önkormányzati választáson rosszul szerepeljen. A többi között neki köszönheti Tarlós István, hogy már nem ő a főpolgármestere Budapestnek, és neki köszönheti a Fidesz, hogy a fővárosi kerületek nagyobb hányadát hétfőtől ellenzéki polgármester vezeti...

SZEXBOTRÁNY? DROGOK? ADÓCSALÁS? SEBAJ, SIMÁN MEGVÁLASZTJUK!

INDEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2019.10.14.


Miközben mindenki Borkai Zsoltról beszél, jó néhány olyan polgármester- és képviselőjelölt is nyert az országban, akinek korábban szintén valamilyen botránya volt, vagy elítélték. Megnéztük, mi lett a vak komondor gazdájával, az érpataki modell kidolgozójával és a modern Rózsa Sándorral. Itthon az se csökkenti a jelöltek esélyeit, ha adócsalás vagy hűtlen kezelés miatt elítélték őket, és olyan polgármestert is találtunk, akit lehet, hogy jövő héten elítélnek uzsorázás miatt.

A kampány legnagyobb visszhangot kiváltó botránya vitathatatlanul Borkai Zsolt győri polgármester nevéhez fűződött. Kilenc nappal a választás előtt egy névtelen blogger - magát az ördög ügyvédjének nevezte - robbantotta a bombát, és napokon keresztül tett közzé képeket és szexvideókat egy horvátországi luxusnyaralásról, melyeken Borkai is rendre feltűnik, egy ügyvéd, Rákosfalvy Zoltán társaságában. A blog szerzője kábítószer-fogyasztással és korrupcióval is megvádolta a polgármestert, és arról is írt, hogy a hozzá közel álló emberek gyanús körülmények között gazdagodtak meg.

Bár a botrány a kormányközeli közvéleménykutatókat is elbizonytalanította, mint ahogy a Fideszben is rég nem látott zavart okozott, vasárnap mégis megnyerte a választást Borkai, aki 2006 óta verhetetlen Győrben. Idén persze nem volt lefutott verseny, mindössze 641 szavazattal, kevesebb mint két százalékkal előzte meg az ellenzéki jelöltet, Glázer Tímeát. Borkai a hírek szerint kedden kilép a Fideszből, kérdés, a posztjával mi lesz...

EZT KÍNÁLNÁ KARÁCSONY GERGELY A NYUGDÍJASOKNAK ÉS A RÁSZORULÓKNAK

NAPI.HU
Szerző: K. KISS GERGELY
2019.10.14.


Az idősek problémáinak megoldása, valamint a róluk való gondoskodás kiemelt területe lesz a főváros szociális gondviselésének - szögezi le Karácsony Gergely főpolgármester, az önkormányzati választások előtt készült programjában. A politikus szerint Budapesten a legnyilvánvalóbb szociális válságot a lakhatási szegénység jelenti, részben ehhez igazodnak a nyugdíjasokat érintő rövid programpontok is.

Budapesten több, mint 300 ezer nyugdíjaskorú ember él. Az októberben felálló új városvezetés továbbvisz több olyan programot, amely Zuglóban már sikeresen működik - olvasható a szociális programban. A XIV. kerületi támogatási rendszer része a lakásfenntartási támogatás, a gyógyszertámogatás és megannyi más intézkedés mellett a minimumjövedelem biztosítása is.

Az idősek helyzete kapcsán a következő sarokpontokat emelik ki:

- Támogatjuk, hogy a fűtési szezonban legalább 20 ezer forint lakásrezsi-támogatásban részesüljenek a rászoruló nyugdíjasok és kis- gyermekes családok.
- Megkezdjük a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő idősotthonok rekonstrukciós programját, bővítését. Ehhez kormányzati és/vagy EU-s források be- vonására van szükség.
- Az egyedül élő idősek érdekében kiterjesztjük a távfelügyeleti rendszert. Nem hagyunk senkit sem magára!
...

PRÓBÁLJUK BEFOLTOZNI AZ EGYRE NÖVEKVŐ SZAKADÉKOT, MIELŐTT BELEZUHANUNK MINDANNYIAN

ÁTLÁTSZÓ / SZOCIO BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.10.14.


Hol segítsünk? Sokan ebben a témában is, mint mindenben, nagyon kategorikusak. Az emberek a vélt igazságosság elve mentén mondják ki, hogy hol kellene adományoznunk. Adjunk a határon túli magyar családoknak, vagy segítsünk inkább a határon belül? Néhányan azt mondják, hogy az ázsiai vagy afrikai szegénységet sokkal mélyebbnek érzik, mint amit itthon látnak, míg mások azt állítják, hogy a leszakadó hazai északi-keleti-déli megyékben sem elviselhető a szegénység.

Nyilván ebben a döntésben sok a szubjektív elem, de nem segít a tájékozódásban az állami segítségnyújtás példája sem. A 600 millió eurós vietnámi kórház-építésről, vagy a kétmilliárd forintos mexikói templomokról szóló híreket sokan nehezen tudják pozitívan értékelni, miközben ismerik a határon belüli egészségügy helyzetét. Ám léteznek másfajta anomáliák is. Nemrég egy erdélyi iskolaigazgató kérdezte, nem kell-e valakinek cipősdoboz adomány karácsonykor, mert ők már belefulladnak a sok ajándékba. Erdélyben ezres nagyságrendben kapnak cipősdobozokat, miközben a határon belül vannak olyan gyerekek, akiknek egyáltalán nem jut efféle ajándék.

De hagyjuk az állam által szervezett segítségségnyújtást, nézzük inkább az emberek személyes elköteleződését. Mint erről már korábban írtam, számomra az a fontos, hogy az emberek akarjanak segíteni, és a segítségnyújtás épüljön be a személyes értékrendbe. Épp ezért nem hiszem, hogy az adományozásban meg kellene szabnunk – akár tematikusan, akár földrajzilag –, hogy mi indokolt és mi nem. Ugyanis, mint mindenben, ebben is különbözőek vagyunk.

Ha valaki szereti a kutyákat, és úgy érzi, ők a legsérülékenyebb csoport ebben az egyre embertelenebbé váló világban, segítse a kutyamenhelyeket. Ha más a beteg gyerekek problémái mellett köteleződik el, segítsen azon a területen. Ha pedig valaki képes adományokat szerezni, Afrikába utazni, és iskolát szervezni az ottani gyerekeknek, tegye azt.

A mögött a döntés mögött, hogy milyen ügy iránt köteleződünk el, gyakran személyes történetek állnak. Olyan tapasztalatok a családban, vagy barátok között, melyek mélyen beégnek a lelkekbe, és tettekre sarkallnak. Más döntések mögött kapcsolatrendszerek állnak, és idegennyelv-tudás, mely lehetővé teszi a külföldi missziókhoz való kapcsolódást, vagy a saját elindulást. Ehhez az elhivatottság mellett kalandvágy és anyagi forrás is szükséges.

Vannak, akik a közvetlen környezetükben keresnek terepet a segítségnyújtáshoz, mások a globális problémákból merítenek motivációt. Néhányan inkább az egyéni akciókat szeretik, mások pedig csoportban gondolkodnak, és innen indul egy közös, egymást erősítő akció. Sokan a háttérben szeretnének maradni, míg mások épp a nyilvánosságot keresik. Van olyan, aki közvetlen kapcsolatot keres a támogatottakkal, más fél és szeretne távolságot tartani, ezért messziről támogat. Van, aki azonnal szeretné a problémát megoldani, ezért ételt oszt, míg más a hosszútávú segítségnyújtást választja, és önkénteskedik egy szegregátum tanodájában.

Sokan csak tárgyi adományokban gondolkodnak, míg mások úgy vélik, hogy az anyagi támogatással jobban járnak, megint mások az idejükat, erejüket teszik bele egy-egy segítő tevékenységbe. Akadnak olyanok, aki óvatosan közelítenek, először megfigyelnek, mert érteni akarják az okokat, mások vehemensen megmondják a tutit, mert meggyőződésük, hogy úgy jó, és csak ehhez hajlandóak segítséget nyújtani. Sokan csak a fölöslegessé vált dolgaikat adják, ám vannak olyanok, akik még azt a keveset is megosztják, amijük van azzal, akinek még kevesebb jutott, mert ettől jobban érzik magukat. Vannak, akik a gyerekekre fókuszálnak, és vannak, akik az öregekre.

Szükség van arra, hogy türelmesek ebben a kérdésben is türelmesek legyünk, és ne ragadjon el minket az ítélkezési vágy. Segíteni pedig sok helyen lehet manapság. Azt hiszem, a fent említett, állami szinten szerveződő segítségnyújtás kudarcának az a fő oka, hogy a döntéshozók nem rendelkeznek információval arról, mi a helyzet valójában az országban. A valóság pedig eltűnik a kettészakadt társadalomban, az egymással szembehelyezkedő bizonygatásban.

A pontos képet pedig mi, hétköznapi emberek látjuk, akik ezeken a településeken élünk, kórházakban és hivatalokban várakozunk, óvodákban és iskolákban foglalkozunk a gyerekekkel.

Mi, akik megyünk az utcán, és kikerüljük a hajléktalant, akik látjuk a boltban a fillérjeiket számolókat, akik az illegálisan lerakott szeméthegyeken bukdácsolunk, vagy nyaranta fuldoklunk a vadkender pollenjétől, mi, akik lefotózzuk a kocsi mögé kötött nyomorult kutyát, vagy látjuk a csonttá fogyott lovakat a tanyán, mi, akik hallunk, látunk, szót emelünk, és próbáljuk befoltozni az egyre növekvő szakadékot, mielőtt belezuhanunk mindannyian.

Segíteni muszáj. Igen, akkor is, ha ez állami feladat lenne, de az állam nem látja el megfelelően. Mert a rendszer nem lát, nem hall. Mi emberek viszont igen. És aki bajban van, annak nincs ideje arra várni, hogy majd lesz egy olyan rendszer, ami megfelelően működik. A segítségre most van szükség.