2021. április 8., csütörtök

RÁADÁS: JERUSALEMA TÁNCKIHÍVÁS A BETHESDA GYERMEKKÓRHÁZBAN - TELJES VERZIÓ #JERUSALEMADANCECHALLENGE

YOUTUBE
Szerző: BETHESDA KÓRHÁZ ALAPÍTVÁNY
2021.04.03.Érted táncolunk. Téged gyógyítunk. Neked küldjük a reményt. Neked, aki a frontvonalon küzdesz... Neked, aki gyermeket nevelsz... Neked, aki kimerülésig elfáradtál... Neked, aki már nem tudsz mosolyogni... Neked, aki gyászolsz... Neked, akit maga alá temet a harmadik hullám. Magunknak, mert csak együtt tudjuk túlélni a járványt... We dance for you. We care for you. We send you hope. You who fight on the frontline. You who raise children. You who are exhausted. You who cannot smile anymore. You who mourn for someone.
You who are overwhelmed by the third wave. And ourselves, for it is only together that we can survive the pandemic. We wish you the hope of Easter! Staff of Bethesda Children's Hospital (Budapest) Csatlakoztunk kórházunkkal a Jerusalema táncos kihíváshoz, amellyel egyetlen célunk van: reményt adni Nektek, magunknak! A legnehezebb pillanatokban is...❤ Küldjük az erőt azoknak a munkatársainknak, akik a fullasztó védőruhában COVID osztályokon segítenek az ünnepekkor is, önként, azoknak, akik folyamatosan oltják a lakosságot húsvét mindegyik napján (is), akik ügyelnek, gyermeket gyógyítanak, ápolnak, műtenek, vizsgálnak, vagy épp kórtermet takarítanak... Reményteli húsvétot kívánunk Neked a Bethesda Gyermekkórház munkatársai nevében! A filmet a Bethesda Kórház Alapítvány támogatásával forgattuk.
Most adód 1%-ával te is segítheted a gyermekgyógyítás ügyét! Bethesda Kórház Alapítvány https://bka.hu/szja-1/


KÓSA MAMA ÉS A DISZNÓSÁGOK - A BMW-VEL ETETETT MALACOK

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.04.08.2017 utolsó napjaiban tudtuk meg, hogy Kósa Lajos édesanyja, a nyugdíjazása előtt védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozó Kósa Lajosné Bacskó Katalin váratlanul sertéstelep tulajdonos lett. A Kósa család remek vállalkozó família: bármilyen céget fel tudnak futtatni égből pottyant pénzből, és ahogy termelni kezdi a profitot, rögtön eladják. Nem stróman az édesanyám - mondta Kósa. Vagy mégis?

HOGYAN ALAKULT KI A MAGYAR ILLIBERALIZMUS RENDSZERE, ÉS HOGYAN LEHET MEGVÁLTOZTATNI?

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2021.04.07."2010 óta egy egész generáció nőtt fel úgy, hogy nem élt egy jól működő alkotmányos demokráciában és nem tudja, hogy valójában mire szolgálnak azok az állami intézmények, amelyek az elmúlt években sorra vesztették jelentőségüket az Orbán-kormány lépéseinek köszönhetően. De sokszor úgy tűnik, hogy az idősebb generációk tagjai is gyorsan felejtenek. Ezért szükségesnek tartjuk a fiatalok számára bemutatni, az idősebbet pedig emlékeztetni arra, hogy is kéne működnie egy alkotmányos demokráciának" - írják a Partizán új podcast sorozatának készítői, Kazai Viktor és Molnár Noémi. A szerkesztők a stúdiónkban beszéltek terveikről, céljaikról...

LEHET-E NORMÁLIS ÉLETÜNK JÚNIUSRA?

HVG
Szerző: hvg.hu
2021.04.08.


A kormány arra számít, hogy júniusra magunk mögött hagyhatjuk a járványt, mert akkor már hétmillió lehet a beoltottak száma. A kormányzat láthatóan csak a vakcinákra épít, noha az oltásokban sikersztorit író Izrael sem bízott kizárólag azokban.


Reális, hogy május végére, június elejére visszaálljon a járvány előtt megszokott életmódunk – ezt mondta Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón, hozzátéve persze azt is, hogy egyes védelmi intézkedések, mint például a maszkviselés, fennmaradhatnak. A kormány nem titkoltan a vakcináktól várja a megváltást és kétség nem fér hozzá, hogy európai viszonylatban jól haladunk az oltásokkal. A kormány azzal számol, hogy májusig 4 millió ember oltására elegendő vakcina áll majd rendelkezésre, júniusra pedig már 7 milliónál több embert is be tudnak majd oltani.

A kormányzati kommunikáció is kizárólag az oltás hatékonyságát hangsúlyozza már egy ideje, nemrég maga Orbán Viktor jelentette ki, hogy az oltásokkal ellentétben a korlátozások már nem képesek megállítani a járványt, legfeljebb csak lassítani tudják azt. A kormányfő ráadásul azt is hangoztatta, hogy már egy oltás is nyújt akkora védelmet, amivel vissza tudnak menni dolgozni a pedagógusok.

A Magyar Orvosi Kamara nem így látja: szerintük a második oltás után 15 nappal nyújt biztos védelmet egy vakcina. De nemcsak ebben vannak járványügyi véleménykülönbségek szakértők és politikai döntéshozók között, hanem már abban is, mikor érdemes elkezdeni nyitni. A miniszterelnök szerint 2,5 millió ember beoltása után már el lehet kezdeni a nyitást (el is kezdték), Duda Ernő szegedi professzor szerint viszont ehhez legalább 3,5 millió embert kellene beoltani, Kásler Miklós miniszter négymillió, Merkely Béla ötmillió, Szlávik János viszont 6–7 millióról beszélt (az persze kérdés, ki mit ért a nyitás alatt, Gulyás Gergely épp most azt magyarázta, a mostani nem is volt érdemi enyhítés, hiszen a boltok szigorú feltételekkel nyithatnak újra).

Így aztán nehéz eldönteni, kinek is higgyenek azok a laikusok, akik néhány politikai döntéshozóval ellentétben nem szeretnének abban a szerepben tetszelegni, mintha virológusok lennének. Mert a valóság az, hogy egy olyan emberkísérletben, ami már több mint egy éve tart, nagyjából senki nem látja előre a jövőt, de még a közeljövőt sem. Így nem marad más lehetőség, mint az összehasonlítás más országokkal, de ez a módszer messze nem tökéletes, hiszen egy-egy járvány alakulása sok-sok előre nem kalkulálható tényezőtől függ...

MIÉRT IRIGYKEDÜNK AZOKRA, AKIK ELŐBB KAPTAK OLTÁST, MINT MI?

24.HU
Szerző: PÁL MÓNIKA
2021.04.08.


Ha ők megkaphatták, mi miért nem? – ezt érezheti most nagyjából másfél millió magyar, és ez természetes emberi reakció.

Orbán Viktornak nem sikerült teljesítenie a februári vállalását, ami szerint minden regisztrált megkapta volna az oltást húsvétra, de a beoltottak száma elérte a bűvös 2,5 milliót és április 7-én elkezdődött a fokozatos nyitás. Pedig nem teljesült maradéktalanul az az ígéret sem, hogy a nyitás kezdetéig minden 65 évnél idősebb hozzájut a vakcinához. Ugyanakkor egyre több fiatalt oltanak be, ezzel pedig egyre közelebb kerülünk a nyájimmunitáshoz és a járvány végéhez. Sokan mégis egy újfajta negatív érzést tapasztalhatunk meg: ez a vakcinairigység.

Sok országhoz képest tényleg jól állunk, magas a rendelkezésre álló oltások és a beoltottak aránya, mégis rengetegen érezhetik azt a napokban, hogy hátrányos helyzetbe kerültek. Nálunk egyelőre semmilyen előnyt nem élvezhetnek azok, akik megkapták a védettségi igazolványt, de egyes országokba már elvileg teszt nélkül utazhatnak. Németországban a beoltottak felmentést kapnak a korlátozások alól: például nem kerülnek karanténba a külföldi utazásokat követően. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara azt javasolja a kormánynak, hogy akik megkapták az utolsó adag oltást is vagy igazolni tudják, hogy védettek, jussanak hozzá a mások számára nem hozzáférhető szolgáltatásokhoz is.

Elképzelhető, hogy rövid időn belül előáll az a helyzet, hogy a lakosság kisebbik része előnyöket fog élvezni, és lesznek, akik hiába szeretnék beoltatni magukat, további várakozásra kényszerülnek. Ez pedig nagy eséllyel növeli majd az eleve meglévő feszültségeket, még akkor is, ha az ígéretek szerint a már regisztráltak (nagyjából 4 millióan) április végéig tényleg hozzájutnak az első oltáshoz.

Naivan azt hihetnénk, hogy az emberek örülnek, amikor a Facebookon vagy az Instagramon beoltott ismerősök növekvő arányával szembesülnek, de a helyzet egyáltalán nem ilyen egyszerű. Nem arról van szó, hogy ne tudnánk örülni mások boldogságának. Több mint egy éve élünk szorongásban, reménytelenségben, bizonytalanságban, meg vagyunk fosztva olyan dolgoktól, amik korábban az életünk természetes részei voltak. A vakcinairigység csalódottságot, a beoltottakkal szembeni dühöt és féltékenységet jelent. Haragszunk azokra, akik megkapták az oltást, de azokra is, akik visszautasították, miközben mi elfogadtuk volna a Szputnyikot is. Vannak, akik bármit megtennének, hogy vakcinához jussanak: egészségügyi dolgozónak hazudják magukat, vagy Szerbiában próbálnak oltást kapni...

ELMAGYARÁZZA EGY ORVOS A SÚLYOS ÁLLAPOTÚ KORONAVÍRUSOS BETEGEK LÉLEGEZTETÉSÉNEK FOKOZATAIT

MAGYAR HANG
Szerző: LUKÁCS CSABA
2021.04.08.


Sorra dőlnek a negatív rekordok járványügyben, az itthoni kórházakban soha nem voltak ennyien lélegeztetőgépen, mint most. Mivel Magyarországon 
nem engedik be a sajtót az egészségügyi intézményekbe, nyilatkozni pedig lényegében mindenkinek tilos, újra ezernégyszáz kilométert utaztunk, hogy egy intenzív osztályon dolgozó „inas”, dr. Tubák Nimród rezidens orvos elmagyarázza olvasóinknak, milyen fokozatai vannak a súlyos állapotú koronavírusos betegek lélegeztetésének

Az aneszteziológusként és intenzív terápiás szakemberként dolgozó Tubák – aki a 2014-ben alakult Erdélyi Rezidens Orvosok Szövetségének elnöke is – az első perctől a frontvonalban küzd társaival a koronavírusos betegek életéért a második hullám óta járványkórházként működő Székelyudvarhelyi Városi Kórházban. Tízágyas intenzív osztályukon folyamatosan telt ház van...

MIÉRT UTASÍTOTTAM EL AZ ÚJ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLATI JOGVISZONYT? – EGY MAGYARORSZÁGI SZAKÁPOLÓ BESZÁMOLÓJA

TETT.MERCE.HU
Szerző: TETT SZERKESZTŐSÉG
2021.04.08.


Ön vállalta a válaszadó szerepét és elfogadta megkeresésünket, köszönjük szépen! Jelen esetben a magyar egészségügy helyzetével, az ellátás minőségének jelenlegi és jövőbeli állapotával kapcsolatosan kérdezzük. Mióta dolgozik az egészségügyben?


Horváth Györgyi: Köszönöm én is a megkeresést, a felkérést és lehetőséget! 31 éve dolgozom ápolóként. Ebből 13 év volt gyermekgyógyászati járóbeteg-szakellátás, a 31 év zömét azonban kórházakban felnőtt szakápolóként, illetve ápolási asszisztensként dolgoztam.

Jelenleg is itt dolgozik?

Horváth Györgyi: Nem. A kórház, amelyiknél alkalmazásban voltam, nem hosszabbította meg a szerződésemet. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy az új szolgálati jogviszony alapján történő munkavégzés feltételeit nem írtam alá.

A többség aláírta. Ön miért nem?


Horváth Györgyi: Mert nem az ápolókra szabták, hanem az orvosok státuszát rendezi új sorokba, ill. a hálapénz kivezetésének néhány alternatívája is bele lett foglalva.

Mindaz a személyzet, akik az egészségügyben az orvosokon kívül közalkalmazottakként voltak eddig foglalkoztatva, csak mint melléktermék van kezelve a törvényben.

Én ezt nagyon megalázónak érzem! Az összes eddigi kormány – a rendszerváltás óta – képviseli ezt a szemléletet. Az egészség, a gyógyítás színvonalának emelése egyiküknek sem volt fontos. Így nem hihető az sem, hogy maga az ember számítana bármit is a politika szemében. Csak egy üres frázis a szájából, hogy az ember érték.

Egyébként pedig már nem tartok el senkit. Elsősorban már magamért vagyok felelős, és ez ad egyfajta szabadságtudatot ahhoz, hogy ne a pénz körül forogjon az életem. Sikerült megtartanom eddig, amiért megküzdöttem. Van enni- és innivalóm. Hajlék a fejem felett. Ruha és cipő, hogy betakarjam a testem a hideg ellen. Fám, amivel befűtöm a kályhát...

MINDEN EDDIGINÉL NAGYOBB LOPÁSRA KÉSZÜLNEK, A CEU-T A KÍNAI DIKTATÚRA EGYETEMÉRE CSERÉLI ORBÁN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.04.08.


Mindent elmond Magyarország irányváltásáról és jövőjéről, hogy a rendszerváltás után Budapesten létrejött CEU-t Orbán elüldözte, és helyette a kínai diktatúra egyeteme épül meg. A CEU arra jöt létre, hogy a világ minden részéről érkező fiataloknak a diktatúrából a demokráciába való átmenetet tanítsa, és a liberális demokráciák számára képezzen szakembereket. A kínai kommunista diktatúra elitegyeteme, ennek az ellenkezőjét képviseli, egy személyi kultuszra épülő diktatúra értékrendjét közvetíti, amely tapossa az emberi jogokat, megfélemlíti, bebörtönzi a másképp gondolkodókat és csírájában fojtja el a szabadságot.

De a beruházás nem Magyarországon az Orbán-rendszerben zajlana, ha nem Magyarország veszteségére, és a világ egyik legnagyobb korrupciós ügyletére épülne. Mert a kínai Fudan egyetem kampuszának építése olyan konstrukcióban történik, amiért már a tervek miatt életfogytig tartó börtönbüntetésre kellene ítélni mindenkit, aki ennek a kigondolásában részt vett. Az történik, hogy minden pénzt Magyarország fizet, a magyar adófizetők 540 milliárd forintjába kerül, hogy a kínai kommunista diktatúra primitív agymosása Budapestre költözzön, de a pénzt kínai bankok kölcsönzik, kínai kivitelezőknek fizetik ki.

Ez azt jelenti, hogy gazdagodnak rajta a kínai bankok, a pénz csak átfolyik a kínai bankoktól a kínai cégek zsebébe, de az összes pénzt a magyar költségvetésből fizetik vissza kamatostul a kínai bankoknak, miközben az egyetem a kínaiaké lesz, és a kínai diktatúra propagandáját terjesztik benne. A kínai egyetem nemcsak a diktatúra elméletét és gyakorlatát tanítja, a pártelnök személyi kultuszát zengi, a nyugati demokráciákat és a jogállamokat mocskolja, hanem egyben kínai kémközpont is lesz, magyar adófizetők pénzén. A magyarok fizetnek és nem kapnak semmit, csak egy primitív, elnyomó diktatúra agymosását.

Maga a konstrukció, amellett, hogy a hűtlen kezelés tipikus példája, egy abszolút korrupciós modell, ami azért nem meglepő, mert a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat, amely közbeszeszerzés nélkül kapja meg a beruházás kivitelezését, a világ legkorruptabb vállalataként ismert. Az 540 milliárd forint a tervezett költség, a NER-ben ez általában már az első kapavágás után közel a duplájára emelkedik. Senki nem tudja ellenőrizni, hogy mi az építkezés valódi költsége, az 540 milliárd forintból annyit lopnak el, amennyit akarnak. A kínai bankok a kínai állami korrupciót nem vizsgálják (és viszont), a nyugati beruházásokra, banki műveletekre jellemző átláthatóságnak nyoma sincs. Annyit lopnak el belőle, és annyit fizetnek kenőpénzként Orbánnak és a bűnszervezetének, amennyit akarnak...

ÉS PONT

FACEBOOK
Szerző: KARÁCSONY GERGELY
2021.04.08.


Üzenet egy alternatív valóságból, avagy az emberek lenézésének minősített esete. A mai kormányinfón Gulyás miniszter két dolgot próbált elhitetni velünk:

1. A hajléktalanok érdekében akarják utcára tenni a hajléktalanok kórházát a járvány kellős közepén. Mert az a kormány szerint rendben van, hogy egy pár éve százmilliókból felújított, jól működő kórház helyére költségvetési szervet költöztetnek, és a legkiszolgáltatottabb, beteg embereket teszik utcára, hogy nekik legyen egy jó kis irodaházuk.

2. A kormány szerint a magyar diákok olcsó lakhatását az szolgálja, ha a ferencvárosi Diákváros helyére a Kínai Kommunista Párt elveit és befolyását szolgáló elitegyetemet telepítik 500 milliárdos kínai hitelből. Ez a magyar kormány véleménye Magyarországról. A budapesti városvezetés véleménye pedig az, hogy a kórház fontosabb, mint egy NER-es ingatlanmutyi. A magyar diákok olcsó lakhatása pedig sokkal fontosabb, mint a kínai befolyásszerzéshez való szolgalelkű asszisztálás a magyar adófizetők pénzén.

A Szabolcs utcai kórház nem költözik sehova. És pont. A kialakult méltatlan helyzet megoldására már javaslatot tettem a kormánynak. Készek vagyunk a kormánynak átadni egy fővárosi ingatlant, ahova azt költöztetnek, akit akarnak, cserébe tulajdonba kérjük a Szabolcs utcai épületet, ahol mi zavartalanul működtethetjük tovább a kórházat.

A főváros semmilyen módon nem megy bele abba, hogy Diákváros helyett kínai elit kampusz épüljön Ferencvárosban. És pont. Ha a kormány mégis felrúgja az erről kötött megállapodást, ha megint kiderül, hogy fabatkát se ér a miniszterelnök kimondott szava, akkor az bizony a kormánynak fontos stadion megépítését is érinti. Én szóltam.

👉 Szerinted mire van szükség? A kormány által egyszer már megígért diákvárosra, kollégiumokra a magyar diákoknak vagy jó az új terv, hogy inkább kínai hitelből kínai egyetem épüljön? Kommentben mondd el nekem a véleményed!

#Budapest #Magyarország

MERKEL VISSZAVONULÁSA UTÁN AKÁR FEL IS ÉRTÉKELŐDHET MAGYARORSZÁG SZEREPE

G7.HU
Szerző: NÉMETH VIKTÓRIA
2021.04.08.


A következő évek német gazdaságpolitikai irányait alapvetően meghatározhatják az idei választások, 2021-ben hat tartományi választás mellett a szövetségi szintű választásokra is sor kerül. A kiszámítható és stabil német politika esetében nagyobb változást jelenthet, hogy a 2021-ben immár 16. éve Németország kancellári posztját betöltő Angela Merkel visszavonul.

Ugyanebben az időszakban Merkel pártja, a CDU-CSU volt a német szövetségi kormánykoalíciók alapvető tagja. 2021-ben Németországban az első két tartományi választáson (Rajna-vidék-Pfalz, Baden Württemberg) a német kereszténydemokraták a várakozásoknál rosszabbul teljesítettek, így előretekintve nem elképzelhetetlen, hogy a szövetségi kormány összetételében is változás jön idén...

TAO: A KÖZPONTOSÍTOTT KORRUPCIÓ

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2021.04.08.


Orbán – a felcsúti Puskás Akadémia alapítójaként – 2007-ben még arról beszélt, hogy a növekvő sporttámogatások révén, hamarosan felnő a magyar labdarúgásban legalább 50 olyan játékos, aki a spanyol, német, angol és olasz bajnokságban rendszeresen játszik majd. 2019-ben már kicsit visszalépett: annak a reményével is beérte, hogy a hazai foci akadémiák tíz évente legalább két válogatott szintű játékost kineveljenek. Az elmúlt bő tíz évben ez az álom közel 1000 milliárd forintjába került az országnak, de a vállalatok adójából lecsípett tao pénzek közel sem hozták azt az eredményt, amit elvárhattak volna tőle.


„A tao nagy nyertese egyértelműen a felcsúti Puskás Akadémia. Ha elosztjuk az elmúlt tíz évben a számlájukra érkezett 34 milliárd forint támogatást, akkor minden nap mintegy 21 millió forint folyt be a számlájukra” – összegezte a Hirklikk kérdésére Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a sporttámogatások egyik legszembetűnőbb anomáliáját. A kormány nem csinál titkot abból, hogy milyen hatalmas összegeket fordít a látvány sportokra, de a nyilvános adatokból azt már sokkal nehezebb kideríteni, kik és mennyit kapnak ebből a forrásból. Melyik gazdálkodói kör fizeti ezeket az adományokat.

A tao „történetek” feldolgozása a civil szervezetek számára sziszifuszi munkának bizonyult, hiszen minden alkalommal falakba ütköztek. Előbb vagy utóbb azt is tudomásul kellett venniük, hogy az Európai Unió testületei becsukták a szemüket, nem akarták észrevenni, hogy a tao pénzek mögött valójában tiltott állami támogatásról van szó. A kormány Brüsszelben annyit elismert, hogy a sport állami támogatásának tekinti ezeket a pénzeket, de idehaza a közvéleményt arról győzködte, hogy szó sincsen közpénzről, a vállalatok magánpénze kerül a tao kasszába. „Kommunista beidegződés mást feltételezni” – söpörte le a kétkedők érveit idehaza Orbán egy tévés vitában, idézi fel Ligeti Miklós, és hozzáteszi: „mást mondtak idehaza, mást Brüsszelben, de ebben nincs semmi szokatlan”...

SEMMI KOMOLY HAMVAS BÉLA

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2021.04.08.


Az 1968-ban elhunyt író életművének általában az elfogult rajongás vagy a totális elutasítás az osztályrésze, miközben a szellemi hagyaték kritikai feldolgozásának elvétve veselkedett neki eddig bárki is. A kevesek egyike a filológus végzettségű Weiner Sennyey Tibor, aki közel 500 oldalas új esszékötetében próbálja megfejteni, hogy ki is volt valójában Hamvas Béla.

„Nem mondhatok semmit, mert léthazugságban élek/ S ha a képetekbe nyomnám, kicsit meghalnátok/ Semmi komoly Hamvas Béla, esküszöm, de tényleg/ Minden szobába benyitni, az kíváncsiság vagy átok?” – ezekkel a sorokkal indított generációs dallamtapadást a Kispál és a Borz Egy fiú ágyában című slágere másfél évtizeddel ezelőtt.

Hamvas Béla szinte az egyetlen magyar író, akit a rendszerváltás után fedezett fel magának a szélesebb olvasóközönség. Az ezoterikus bölcselet hívei éppúgy csemegéztek írásaiból, mint a klasszika filológusok, a borokról és az ételekről szóló traktátusai gasztronómiai mozgalmak ideológiai alapjaivá váltak, geográfiai nemzetkarakterológiája pedig még a napi politikába is beszivárgott – butított és torzított formában...

ZÖKKENŐKKEL NYITNAK ÚJRA AZ ÁRUHÁZAK - MIELŐTT ELINDULNA VÁSÁROLNI, JOBB HA TÁJÉKOZÓDIK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.04.08.


Tegnaptól ugyan megváltoztak a boltokra vonatkozó szabályok, de mindenki jól teszi, ha kedvenc üzlete felkeresése előtt a neten tájékozódik a nyitvatartásról. Egyes boltok még mindig csak este hétig látogathatók, de például az Ikea szerdán azt jelezte: most készíti fel áruházait a nyitásra. Vevőiknek nem kell azonban sokáig várni.


Már március végén megjelent az a rendelet, amely szerint, amint a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, a kijárási tilalom 10 órától kezdődik, az üzletek pedig újra kinyithatnak, és ismét igénybe vehetők a szolgáltatások (például hivatalosan is működhetnek a fodrászok, a kozmetikusok). Orbán Viktor miniszterelnök kedden bejelentette, hogy szerdán szabad a vásár – már amennyire lehet.

A tíz négyzetméteres vagy ennél kisebb üzletben egyszerre egy vevő, a tíz négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében pedig legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat. Az üzletek kötelező zárvatartási időszaka az este 9.30 óra és reggel 5 óra közöttire változott...

NEM MEGYÜNK SULIBA ÁPRILIS 19-TŐL! – ONLINE DEMONSTRÁCIÓ AZ ISKOLÁK ÚJRANYITÁSA ELLEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2021.04.08.


“A mai napon minden eddiginél többen haltak meg koronavírusban Magyarországon. Halasszák el az április 19-re tervezett kötelező jelenléti oktatás bevezetését! Ha nem teszik, akkor fogjunk össze, és ne menjünk április 19-től iskolába, folytassuk az online oktatást. Ha nem teszik, akkor fogjunk össze, és ne menjünk április 19-től iskolába, folytassuk az online oktatást! ” – fogalmaz az ADOM Diákmozgalom által frissen létrehozott és folyamatosan egyre több érdeklődőt regisztráló, április 19. reggel 8-ra meghirdetett Facebook-esemény.


A szervezők emlékeztetnek: soha ennyi új fertőzött és haláleset nem volt Magyarországon, mint az elmúlt hetekben, ezzel Magyarországon népesség-arányosan a negyedik legmagasabb a koronavírusban elhunytak száma. Az esemény Facebook-oldala így fogalmaz:

“A kormány április 19-re tervezett iskolanyitása miatt egyre több érettségiző fél a karanténba kerüléstől, a tanárok messze vannak még a teljes immunitástól, a vírus új variációja pedig már a fiatalabbakra is veszélyes. Egyikünk sem szeretné, hogy egy elhamarkodott iskolanyitás után többé ne láthassa viszont nagyszülőjét, osztályfőnökét vagy krónikus betegségben szenvedő osztálytársát. Mi úgy gondoljuk, hogy továbbra is ki kell tartanunk, hogy ne dőljön romba a járvány elleni hatékony védekezés. Az iskolák túl korai újranyitása nagyobb károkat okozna, mint amennyit nyernénk vele, egyesek szerint egy negyedik hullámot is elindíthatna.”

Az online demonstráció szervezői az alábbiakat követeli a kormánytól:

- Ne vezessenek be kötelező jelenléti oktatást április 19-étől!

- A középiskolákban továbbra is maradjon az online oktatás, amíg a tanárok teljes immunitása ki nem alakul! Bár mindannyian ismerjük a digitális oktatás hátrányait, most szüleink és tanáraink élete az első!

- A szülőknek ne legyen kötelező általános iskolás gyermeküket iskolába küldeni! Akik nem tudják megoldani az otthon maradást, őket ültessék szellősebben, ezzel is védve családjuk és tanáraik egészségét!

- A védettséget nem élvező tanárok választhassanak online tanítási formát, ne kötelezhessék őket egészségük veszélyeztetésére!

- A kormány nyújtson további segítséget a tanárok számára az online oktatáshoz!

- Amennyiben a kormány mégis bevezeti a kötelező jelenléti oktatást április 19-től, akkor arra kérjük minden középiskolás diáktársunkat, hogy ne menjen iskolába, tanárainkat pedig arra, hogy online formában folytassák a tanítást. Szüleink és tanáraink egészségének védelme érdekében össze kell fognunk!
...

HATALMAS A BIZONYTALANSÁG, A KORMÁNY MÉGIS TEMPÓSAN MEGY ELŐRE A NYITÁS ÚTJÁN - MI LESZ EBBŐL?

PORTFOLIO
Szerző: CSIKI GERGELY
2021.04.08.


Miközben még az operatív törzs megszólaló tagjai (például az országos tisztifőorvos is) óvatosságra intenek az elmúlt napok kedvező tendenciát sugalló járványügyi adatai kapcsán és az elmúlt napok adatait rengeteg bizonytalanság övezi (hosszú hétvége hatása miatt), a kormány lendületesen megy előre az újraindítási tervével. Olyannyira, hogy a csütörtöki Kormányinfón a nyitás egy újabb köztes lépcsőfokát lengette be Gulyás Gergely miniszter és szavai arra utaltak, hogy a jelenleg április 19-ig kihirdetett korlátozó intézkedésekben újabb lazítás jön...

HIÁBA VÁRNAK PÉNZÜKRE A KÓRHÁZI BESZÁLLÍTÓK, SOKAN KERÜLTEK A CSŐD SZÉLÉRE

HVG
Szerző: BALLA GYÖRGYI
2021.04.08.


Több mint 4 ezer kis- és közepes orvostechnikai cég került nehéz helyzetbe azzal, hogy a kórházak már februárban leálltak a számlák kifizetésével. Mivel lényegében minden pénz a koronavírussal fertőzöttek ellátására kell, a beszállítóknak nem marad. Van, aki már hitelt vett fel, de így is 2-3 hónapra elég a pénze. Ha az intézmények nem fizetnek, és nem lesz szállítás, megbénulhat az egészségügy...


HAZUDOTT A MÉDIATANÁCS A KLUBRÁDIÓ BÍRÓSÁGI KERESETÉNEK TOVÁBBÍTÁSÁRÓL

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2021.04.08.


A Klubrádió még márciusban nyújtott be keresetett a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) döntése ellen, miután a szerv elutasította a 92,9-es frekvenciáért egyedüliként induló rádió pályázatát. Az NMHH döntéseivel szembeni jogorvoslati kereseteket ugyan a Fővárosi Törvényszéknek kell címezni, de azokat az NMHH-hoz kell beadni, aki továbbítja a Törvényszék felé.

A Media1 megkeresésére már március végén azt mondta a Törvényszék, hogy hozzájuk nem érkezett be a Klubrádió jogorvoslati kérelme, azaz a Médiatanács nem továbbította azt nekik. Az NMHH akkor a lapnak azt nyilatkozta:

„Érkezett kereset a Klubrádiótól, amelyet a hatóság a jogszabályban előírt határidőn belül továbbított a bíróság részére.”

A Media1 újabb kérésére ekkor a Törvényszék ismét ellenőrizte a dokumentum beérkezését, amit ismételten nem találtak a rendszerükben – de a fokozódó médiaérdeklődésre reagálva a bíróság sajtóosztája bejelentette, amint beérkezik hozzájuk az irat, azt be fogják jelenteni. A lap ezért újabb kérdésekkel fordult a Médiatanácshoz, többször információt kérve arról, hogy pontosan mikor, milyen ügyiratszámon és postai vagy elektronikus úton továbbították a Klubrádió keresetét.

Az NMHH hosszú ideig figyelmen kívül hagyta a megkereséseket, azonban tegnap délután végre választ adtak, eszerint:

„a Klubrádió a részére rendelkezésre álló határidő legutolsó perceiben elektronikusan adta be a keresetét a hatósághoz, amelyet az elektronikusan, a jogszabályban előírt határidőn belül továbbít a bíróságra. A vonatkozó jogszabályi rendelkezés alapján 15 nap áll a hatóság rendelkezésére ahhoz, hogy a keresetet az ügy irataival, valamint a keresetre írt védirattal együtt megküldje a bíróságnak”.

A válasz megfogalmazásából egyértelműen kiderül: az NMHH még nem tett eleget a továbbítási kötelezettségének. Pedig korábban már azt állították, megtették azt.

A Klubrádió frekvenciáját időközben azonban odaítélték a Spirit FM-nek ideiglenes használatra, derül ki a Médiatanács keddi közleményéből...

SOK ÁPOLÓNAK TÖBB TÍZEZER FORINTTAL CSÖKKENT A BÉRE, MIUTÁN ALÁÍRTÁK A SZOLGÁLATI JOGVISZONY-SZERZŐDÉST

444.HU
Szerző: FŐDI KITTI
2021.04.08.


- Több fórumon is arra panaszkodnak az ápolók, hogy hiába kaptak ígéretet arra, hogy a szolgálati jogviszony szerződés aláírásával nem fog csökkeni a bérük, mégis sokaknak 10-20-30 ezerrel, de van, akinek 100 ezer forinttal is csökkent a fizetése.


- Az ápolók nem értik a bércsökkenés okát, sokan pedig már meg is bánták, hogy aláírták a szerződést.

- A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint sokféle oka lehet annak, hogy csökkent a szakápolók bére, de az biztos, hogy a szakápolók nem jártak jól a szolgálati jogviszonnyal.

Március elsején lépett hatályba az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, amelynek értelmében az állami szférában dolgozó orvosok és szakápolók elveszítik közalkalmazotti státuszukat, sztrájkolniuk nagyjából csak az állam engedélyével lehet, és kollektív szerződést sem köthetnek. Ezen túl vállalják, hogy ha az állam szükségesnek látja, átvezényelheti az egészségügyi dolgozókat egy másik kórházba, akár az ország másik felére, 1+1 évre; és hogy az egészségügyi dolgozók csak engedélyeztetés után vállalnak másod- vagy harmadállást más kórházakban, vagy a magánegészségügyben.

Az orvosoknak az aláírásért cserébe béremelést ígért a kormány, az ápolóknak azonban semmit, mert szerintük az ápolók bérét már rendezték. Az ígéret szerint 2022-ig 72 százalékkal fogják növelni a béreket 2018-hoz képest, most tartanak 40 százaléknál. A probléma azonban az, hogy olyan kevés volt eddig is az ápolók bére, hogy az emeléssel van, akinek így is csak éppen a minimálbér fölé emelkedik a fizetése, az orvosok béremelésével pedig 3-4-szeresre nőtt a bérkülönbség orvosok és ápolók között, ami bérfeszültséget okoz. Sokan ezért még március elseje előtt inkább elhagyták a pályát, de csak most kezd kiderülni, hogy mi lett azokkal az ápolókkal, akik aláírták a szerződést. Röviden, tömören: rosszul jártak...

FELESLEGES ÁLLANDÓAN TÖRÖLGETNI A KILINCSET, A COVID-19 TÚLNYOMÓRÉSZT A LEVEGŐBEN TERJED

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2021.04.08.


A pandémia kezdetén még keveset lehetett tudni a járványt okozó vírusról, ezért eleinte azt javasolták, hogy mivel a COVID-19 cseppfertőzéssel terjed, és az apró részecskék rászállhatnak a különböző felületekre, mindent alaposan és rendszeresen fertőtlenítsünk, amihez hozzáérünk – a kilincseket, a hűtő fogantyúját, a bevásárlókocsi fülét. A bevásárláshoz továbbá a gumikesztyű használatát javasolták, és a felületi fertőzések vizsgálatának nehézsége miatt sok helyen máig ezek az ajánlások vannak érvényben.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) most változtatott ezeken az ajánlásokon: a szervezet a legfrissebb kutatási eredményekre hivatkozva azt állítja, a SARS-CoV-2 koronavírus túlnyomórészt cseppfertőzéssel vagy aeroszolokon keresztül, tehát a levegőben terjed, általában köhögés, tüsszentés vagy egymáshoz közeli beszélgetés útján, ezért olyan alacsony az esélye a felületi fertőzéseknek, hogy nyugodtan fel lehet hagyni a tárgyak állandó fertőtlenítésével...

KÉT MAGYARORSZÁG TALÁLKOZÁSA: VÉGLEG LESZÁMOL ELLENZÉKÉVEL ORBÁN VIKTOR, VAGY LEVÁLTJÁK A FIDESZT?

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER
2021.04.08.


Egy év múlva rendezik a 2022-es országgyűlési választást, amelyen a rendszer történetében először van reális esélye az ellenzéknek a Fidesz leváltására. Miért létezik-e sansz? Mi segíthet és árthat az ellenzéknek? Mi segíthet és árthat Orbán Viktor pártjának? Csak a kormány vagy a rendszer is leváltható?

272 ÚJ HALÁLOS ÁLDOZATOT, 4814 ÚJ FERTŐZÖTTET REGISZTRÁLTAK

TELEX
Szerző: IVÁN-NAGY SZILVIA
2021.04.08.


- Napi új fertőzöttek száma: 
4814 (az előző naphoz képest: +2881)

- Napi új halálos áldozatok száma: 
272 (az előző naphoz képest: –39)- Kórházi ellátást igénylők száma: 
11 663 (az előző naphoz képest: –539)

- Lélegeztetőgépre szorulók száma: 
1337 (az előző naphoz képest: –70)

- Napi mintavételek száma: 
30 023 (+17 822 az előző naphoz képest )

- Az első dózissal oltottak száma: 
2 608 084 (+71 333 a szerdai közlés óta)

- Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 
1 007 947 (+2011 a szerdai közlés óta)

A koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap szerint az elhunytak száma mostanra 22 681 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 419 765, az aktív fertőzöttek száma pedig már 256 044 főre emelkedett.

Csütörtöktől vasárnapig folytatódik a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók soron kívüli oltása a kórházi oltópontokon. A háziorvosok is folytathatják a regisztráltak beküldését a kórházi oltópontokra, ahol most Pfizer- és Szputnyik V vakcinákkal tudják folytatni az oltást. A kormány szerdai ülésének döntéseiről a csütörtöki kormányinfón adnak tájékoztatást...


A SZEGÉNY ORSZÁGOK SZEGÉNYEDNEK, A GAZDAGOK GAZDAGODNAK, MAGYARORSZÁG MARAD KÖZÉPEN

G7.HU
Szerzők: Fazekas Dóra, Kiss-Dobronyi Bence, Mihályi Dávid
2021.04.08.


Egyre többet hallani az országok klímavállalásairól, a különböző szektorok és a pénzügyi rendszer zöldítéséről, a szénalapú energiatermelés felszámolásának átmeneti kockázatairól, a vállalatok környezeti és társadalmi hatását és vállalatirányítását értékelő ESG-besorolásokról, a klímával és kibocsátásokkal kapcsolatos adatok közzétételéről. De joggal merül fel a kérdés, hogy a környezeti hatásokon túl mekkora lehet a klímaváltozás okozta gazdasági kár, amelynek elkerülése érdekében tesszük a felsorolt sürgető lépéseket.

Egyvalamiben egyetértés mutatkozik: a klímaváltozás várható hatása – globálisan – negatív lesz. A klímaváltozás egyrészt közvetlenül, másrészt közvetetten is hatással van a gazdasági folyamatokra. Közvetlenül például az átlagos hőmérsékletnövekedésen, vagy a szélsőséges időjárási események (villámárvizek vagy tartós szárazság) gyakoribbá válásán keresztül érhető tetten.

A melegedés hatására általában a munkavállalók és a mezőgazdaság termelékenysége csökken, mert a megszokotthoz képest „túl” meleg lesz (ezt a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO tanulmányai (pdf) is kimutatták). Elemzések arra is rámutatnak, hogy a rövid távú termelékenységcsökkenés hosszú távon a kamatokra és az inflációra is hatással van. A szélsőséges időjárási jelenségek sűrűsödésével pedig többek között a biztosítótársaságok is számolnak.

Arról, hogy ezt a hatást, mennyire és hogyan lehet mérni, illetve előre megbecsülni, megoszlanak a vélemények. Kevesebb figyelem irányul ugyanakkor arra, hogy a bevezetőben feltett kérdést hogyan is értelmezzük. Attól függően, hogy mit értünk átlagos érték alatt, meglehetősen eltérő válaszokat kaphatunk. Az eltérő válaszok pedig befolyásolják, hogy mennyire tekintjük a klímaváltozást nemcsak fontos, hanem sürgető problémának...

A POPULIZMUS MINT ELLENSÉGKÉP

VÁLASZ ONLINE
Szerző: KÖRÖSÉNYI ANDRÁS
2021.04.08.


„A populizmus elsősorban politikai stílus, performansz, a hős és a gonosz harcát középpontjába állító mítosszal” – vélekedik napjaink legfelkapottabb, Magyarországon is gyakran használt fogalmáról Körösényi András, a Társadalomtudományi Kutatóintézet kutatóprofesszora, aki két éve Mándi Tiborral fontos eszmei alapvetést ír lapunknak Miért nem vagyunk “új jobboldaliak”? címmel. Szerinte a populizmus egyik legfontosabb jellemzője, hogy a népet politikailag homogén egységnek tekinti és tagadja a közéleti véleménykülönbségek létjogosultságát. Szerzőnk ugyanakkor úgy véli, a fogalom nyakló nélküli használata inkább a megbélyegzést, semmint a megértést szolgálja: akik nem kedvelik a gender-ideológiát, a politikai korrektséget, az antifa és a BLM radikalizmusát vagy a progresszív mozgalmak valamelyik elágazását, azok hamar szexistának, nőgyűlölőnek, rasszistának és szélsőségesnek, vagy egyszerűen populistának minősülnek, s őket ellenfeleik kizárni igyekeznek a politikai diskurzusból. Fogalomtisztázás következik...

ORBÁN VIKTOR 200 HAZUGSÁGA

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2021.04.08.„Soha nem hazudtam a választópolgároknak.” (Orbán Viktor)

Alig több mint három évvel ezelőtt – Németh Szilárd 50 hazugsága után – összegyűjtöttem Orbán Viktor 100 hazugságát. Ez nem azt jelenti, hogy 2017 végéig a miniszterelnök százszor hazudott, hanem, hogy legalább 100 különböző hazug állítást tett, ráadásul a többségüket többször is elismételte. Így nyugodtan állíthatjuk, hogy a magyar kormányfő ezerszámra hazudott a választóknak. (És akkor még nem is említettük Orbánék médiagépezetének sokkal több és súlyosabb hazugságait.)


Az azóta eltelt időben a hazugság csak sűrűsödött, és nem csak a fideszes médiagépezet üzeneteit illetően. Ahogy Donald Trump elnöksége a végéhez közeledett, úgy hazudott egyre többet a volt amerikai elnök is. Ezért megnéztem, össze tudok-e szedni újabb 100 hazug állítást Orbántól. Sikerült.

A módszertanról most is érdemes tudni, hogy amikor Orbán a gazdasági vagy járványügyi helyzetről beszél, azt vettem alapul, hogy tisztában kell lennie a valós adatokkal, így amikor itt „téved”, akkor valójában hazudik. A lista nem követ időrendi vagy fontossági sorrendet, és nem is teljes.

Orbán Viktor első 100 hazugsága itt található...

ITT OLVASHATÓ

MÜLLER CECÍLIÁNAK TUDNIA KELL, HOGY KI ÁLL AZ 55 MILLIÁRDOS KÍNAI VAKCINAÜZLETRE KISZEMELT CÉG MÖGÖTT

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2021.04.08.


Március elején Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilvánosságra hozta a kínai gyártású Sinopharm vakcina beszerzésére kötött szerződést, amelyet Müller Cecília országos tiszti főorvos írt alá. A dokumentumból kiderült, hogy a magyar állam egy kft.-t bízott meg az 55 milliárd forintos ügylet lebonyolításával, vagyis a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ahelyett, hogy közvetlenül a gyártóval szerződött volna, a Danubia Pharma Kft.-re hagyta a beszerzést.

Hamarosan az is kiderült, hogy a közbeszerzés nélkül kiválasztott kft. alig néhány hónappal az üzlet megkötése előtt a Syntonite Med Zrt. tulajdonába került. A történet innentől válik homályossá, mert a Syntonite Med nyilvánosan elérhető papírjaiból a valódi tulajdonosok kiléte nem megismerhető...

LANTOS GABRIELLA: SEM PARRAGH, SEM SZIJJÁRTÓ, SEM ORBÁN NEM TUD TÚLJÁRNI A VÍRUS ESZÉN

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.04.08.


Lantos Gabriella, az új Világ Néppárt egészségpolitikai szakértője szerint elkeserítő, hogy Magyarországon nem az a szempont, hogy hány embert tudnak megmenteni, hanem az, hogy meg lehet-e rendezni a foci Eb-t, vagy, hogy Parragh Lászlót újraválasztják-e a kamarai elnöki székben. Ezek azok az ország szempontjából érdektelen, de az országot elméletileg kormányzó vezetők számára kizárólagosan fontos szempontok, amelyek a döntéseiket meghatározzák. Úgy véli, az óvodák és az iskolák április 19-i nyitása felháborító felelőtlenség, amivel a vágóhídra küldik a pedagógusokat, a diákokat és ezáltal a szülőket is. Az érettségin a tíz négyzetméteren egy gyerek szabályt pedig a legszigorúbban be kell tartani, hogy ne az legyen az a fertőzés góc, amelyik elindítja a negyedik hullámot. Mert, hogy lesz, az száz százalék.

Fontos mérföldkőhöz érkeztünk, 2,5 millió honfitársunk beoltva – ezzel kezdte bejelentését kedden délután Orbán Viktor, majd bejelentette az üzletek és szolgáltatások újra indulását, mától. Tényleg fontos mérföldkő a 2,5 millió beoltott?

– Úgy tűnik, hogy Parragh Lászlónak igen, hiszen tegnap közzétett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) egy közleményt, amelyben leírták, hogy ők javasolták a 2,5 millió beoltottat, mint mérföldkövet. Innentől kezdve világossá válik, hogy mi is ez a 2,5 millió, ez az MKIK számításai szerint a nekik megfelelő szám, és ennek nincs semmilyen, de semmilyen, a vírus terjedésével összefüggő következménye. És akkor még lehet, hogy jóindulatú is voltam, amikor azt mondom, hogy ezt a rendelkezést a vállalkozók érdekében hozták, és nem gyanakszom arra, amit egyre többen mondanak, hogy a foci Eb. megrendezése miatti nyitási terv volt az, ami ehhez a 2,5 milliós számhoz kötődik. Szóval, biztosan más szempont játszott közre – vagy a kereskedelmi kamara, vagy a foci –, és nem a járványügyi szakértők megfontolása, hiszen 2,5 millió beoltott nem jelent többet, mint 1,5 millió immunis embert, ami pedig pont semmi...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN FONTOSABBNAK TARTJA A GAZDASÁG TALPRA ÁLLÍTÁSÁT, MINT A FERTŐZÉS VISSZASZORÍTÁSÁT

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.04.08.


Reuters


Hiába figyelmeztet a Magyar Orvosi Kamara a veszélyre, az Orbán-kabinet hozzálátott a nyitáshoz, noha a Covid-19 minden eddiginél több áldozatot követel. A boltok és szolgáltatások fokozatosan újra megkezdhetik működésüket, mert a hatalom gyorsított ütemben oltatja be a lakosságot, miután jövőre választás lesz, és azt reméli, hogy el tudja kerülni az újabb gazdasági visszaesést.

Az emberek egynegyede kapta meg a vakcinát, csak éppen ilyen tömegesen, 311-en még sosem haltak meg egyetlen napon. Az áldozatok összlétszáma meghaladja a 22 ezret. Az orvosok érdekképviselete arra hívta fel a figyelmet, hogy a 3. hullámnak még egyáltalán nincs vége, ezért korai minden enyhítés, ideértve az oktatás újraindítását. Az üzleti világ azonban örül, hogy a tavalyi 5 %-os recesszió után ismét némi levegőhöz jut. Ám az amerikai Johns Hopkins egyetem átfogó kimutatása szerint Magyarország két hete minden más államot ver az egy főre jutó halálozások számát tekintve.

Bloomberg

Magyarország pont akkora időzítette a korlátozások lazítását, amikor csúcsot ért el a vírus halottak száma. Ez azonban felerősíti azokat az aggályokat, hogy túl korán jött az enyhítés, hiszen az ország világelső, ha összevetjük az áldozatok és a lakosság számát. Hiába tiltakoztak az orvosok, akik szigorítást akartak, miután a kórházak tele vannak covidos betegekkel és arat a koronahalál.

FT

Minden eddigi rekordot megdöntött Magyarországon a járvány áldozatainak száma, a kormány mégis hozzákezdett a korlátozások feloldásához. Emiatt az a vád éri, hogy fontosabbnak tartja a gazdaság talpra állítását, mint a fertőzés visszaszorítását. A jelentés hozzáteszi, hogy az unión belül az ország a 2. helyen áll a beoltottak arányát tekintve, ám közben tarol a ragály. A legtöbb esetben a brit mutáns mutatják ki.

Reuters

A szlovák gyógyszerhatóság nem adta ki az engedélyt az orosz vakcina használatba vételére, mert azt mondja, hogy kellő adatok híján nem tudja megnyugtatóan eldönteni, mennyire hatékony, illetve biztonságos a készítmény. Mint emlékezetes, Pozsonyban kormányválságot robbantott ki a miniszterelnök, miután titokban 2 millió Szputnyik V-t rendelt, amiből 200 ezer adag meg is érkezett. Ám ebből még egyetlen egyet sem adtak be, mert a jóváhagyás nem zárult le, miután az orosz gyártó részben hiányos, részben egymásnak ellentmondó dokumentációt küldött. Úgy hogy még a különféle tételeket sem lehet összehasonlítani. Hiába keresték a szlovák szakemberek az oroszországi üzemeket, tanulmányozták végig a kapott dokumentumokat és végezték el a vizsgálatok javát.

Moszkvában úgy reagáltak a kifogásokra, hogy álhír az az értesülés, miszerint a Szlovákiának küldött szer nem egyezik azzal, amit a klinikai tesztek során ellenőriztek.

Die Presse

Ausztria hamarosan aláírja a szerződést Oroszországgal egymillió adag vakcina megvásárlásáról. Ezt a kancellári hivatal jelentette be, hozzáfűzve, hogy az ár 20 millió dollár, azaz ampullánként 20 dollár. Ha minden jól megy, az első, 300 ezres tétel már ebben a hónapban megérkezik, majd májusban 500 ezer, júniusban pedig a maradék 200 ezer darab fut be. Függetlenül attól, hogy végez-e az Európai Gyógyszerhatóság addig a szer engedélyezésével.

Ha nem, akkor szóba jöhet, hogy a nemzeti hatóságok állítsák szabadra a jelzést. Vagyis ez esetben az osztrák szakértők ellenőriznék a készítményt. Úgy tudni, hogy ehhez már megkapták az adatok egy részét. Közben a bajor kormányfő előszerződést kötött 2,5 millió adat Szputnyik V szállítására. A teljesítés júliusban esedékes, de Söder előbb még meg akarja várni, hogy az illetékes EU ügynökség rábólintson a forgalmazásra.

FT

A vezércikk arra szólítja fel a szakmát, illetve a politikát, hogy használja fel a koronajárvány tanulságait, mert ugyan a Covid-19 ugyan jelenleg teljesen leköti a figyelmet, de a mentális és rákos megbetegedések súlyos szenvedéseket és halált okoznak. A két baj elleni küzdelem hatékonyságán sokat javíthatnak a ragály során szerzett tapasztalatok. Így már most látni, hogy az eddig tervezettnél gyorsabb ütemben kell növelni az egészségügynek szánt alapokat.

A bezártság, a magány, a társadalmi kapcsolatok megszakadása szedi az áldozatait. A felmérések azt mutatják, hogy aki átesett a víruson, azok harmadánál fél éven belül valamilyen lelki-idegi gond jelentkezik. A rákos betegeknél pedig megszakadt a kutatás, a vizsgálat és a kezelés, ami főleg a középkorúakat, illetve az időseket sújtja. Hiszen már az lényegesen rontja túlélési esélyeiket, ha késik a baj felfedezése. Arról nem beszélve, hogy rengeteg pénzt és szakembert átirányítottak erről a területről a ragály miatt.

A fiatalok viszont főleg a járvány lélektani következményeit szenvedik meg. Ily módon nekik kell elsősorban segítséget nyújtani. Mind a két betegségfajta esetében azonban lépni kell, hogy elháruljon az azonnali válság.

Frankfurter Rundschau

A romák különösen sokat szenvednek a járványtól Közép- és Kelet-Európában – mondta a Nyílt Társadalom Alapítvány Roma Kezdeményezésének vezetője, aki maga is a kisebbség tagja. Zeljko Jovanovics a roma egyenjogúság napján nyilatkozott, külön kiemelve, hogy a közösség jelentős része égbekiáltó nyomorban él, ezért igencsak ki van téve a vírus következményeinek. Pl. Romániában és Magyarországon nagyon sokan nem jutnak orvosi ellátáshoz és kimaradnak az oltásból is, mert isten háta mögötti vidékeken laknak.

De a járvány azért is nagy veszélyt jelent számukra, mert a gyerekeknek általában nincs számítógépük, ezért nem éri el őket a távoktatás. Ily módon félő, hogy körükben csak még tovább nő az iskolaelhagyók száma. A szakember arra is kitért, hogy Romániában és Bulgáriában a roma életszínvonal most gyakran rosszabb, mint a 2008-as pénzügyi válság előtt volt, mivel közben megerősödött a populizmus. És a roma-ellenes politika kifizetődik a választásokon.

Die Welt

A bajor miniszterelnök jelenleg édeskevés esélyt lát arra, hogy Münchenben telt ház előtt játsszák le a foci Európa-bajnokság keretében előirányzott négy meccset, köztük a Magyarország elleni találkozót. Söder nem tud mit kezdeni a kontinentális szövetségnek azzal a véleményével sem, hogy a mérkőzéseket csak ott akarják engedélyezni, ahová- a befogadóképességtől függően – akárhány embert beengednek. Mint mondta, ha ez netán a müncheni olimpiai stadionra is vonatkozna, akkor német kormány alighanem keresztbe feküdne.

Azzal érvelt, hogy igen jó tapasztalatokat hoztak az üres lelátók előtt lebonyolított küzdelmek. Egyben utalt arra, hogy hiába voltak a biztonsági intézkedések, nagyon sok játékos így is megfertőződött. Ugyanakkor a bajor főváros bízik abban, hogy megtalálják a módját és így bemehetnek majd szurkolók a négy összecsapásra.

Die Presse

Osztrák részről továbbra is bizakodnak, mindazonáltal igencsak zokon veszik, hogy a magyar kormány a vészhelyzetre hivatkozva váratlanul megtiltotta, hogy a Vienna Insurance Group (VIG) megvegye a holland Aegon biztosító magyarországi érdekeltségét. Pedig jól alakultak a tárgyalások a budapesti Pénzügyminisztériummal. Ugyanakkor Bécsben nem értik azt az indoklást, miszerint a VIG külföldi befektető volna, hiszen jó 25 éve jelen van a magyar piacon, tehát szó sincs arról, hogy egy partizánakcióval jó sok pénzt felmarkol a 830 millió eurós üzleten, aztán sietve távozik.

Sőt piacvezető lenne az adásvétel jóvoltából, mellesleg – minden átfedés ellenére – senkit sem akar elbocsátani az Aegon 1500 alkalmazottja közül. Mellesleg úgy hírlik, hogy magyar vetélytárs nem is jelentkezett az üzletre. Meg ekkora árat egyébként sem sokan tudnának megfizetni.

Sok szakértő úgy véli, hogy ellentétes az uniós joggal a lépés alapjául szolgáló törvény, bár az EU még nem foglalt állást a kérdésben – mondja a budapesti osztrák nagykövetség gazdasági attaséja. Igaz, ilyen eset még nem is fordult elő, ily módon könnyen precedens lehet belőle. A lap emlékeztet arra, hogy az osztrák cégekkel szembeni bánásmód nem mindig barátságos a magyar hatóságok részéről, lásd a válságadót, a banki különadót, vagy a devizahitelek kötelező átváltását. Ugyanakkor a magyar kormány az Európai Bíróság előtt felsült pl. a zsebszerződések elleni szabályozással.

FT

Kaczynski óva inti szélsőjobbos szövetségesét attól, hogy az megvétózza az uniós gazdasági segélyalap jóváhagyását, mert az az egész koalíciót bedöntheti. A rendszer erős emberének nyilatkozata arra utal, hogy most éppen Ziobro miatt erős feszültségek vannak a szövetségen belül, ám ha nem megy át a ratifikálás, az az egész EU-csomagot lábon lövi. A szavazás ebben a hónapban lesz, de az Egyesült Lengyelország nevű tömörülés arra hivatkozva ágál ellene, hogy a közös hitelfelvétel esetén túlságosan is magas volna a nemzeti önrész. Továbbá szó sem lehet arról, hogy az anyagi segítséget a jogállami normák betartásához kössék.

Úgy néz ki persze, hogy a baloldal támogatásával így is meglesz a döntés, hozzáértők inkább úgy tekintik az ügyet, hogy Ziobro próbál jobbra helyezkedni a PiS-tól a két év múlva esedékes választás előtt. Azon kívül a játszma része a Morawiecki miniszterelnökkel vívott hatalmi harcának.

The Times

Még a tervezett két hetet sem élte meg Budapest 9. kerületében a közszemlére kitett szobor, amely a „Számítanak a fekete életek”-mozgalom jegyében született: szélsőségesek egy napon belül megrongálták és ledöntötték. A kemény magyar nacionalisták az istentelen multikulturalizmus jelképét látják a színes bőrűek egyenjogúságát hirdető irányzatban, de gyanakvással tekint arra az erősen konzervatív Orbán-kormány is. A hatalom párti sajtó azt írta a mű ideiglenes felállításáról, hogy az olyan mintha Hitlerre emlékeznének. Gulyás Gergely pedig úgy nyilatkozott, hogy itt alapvetően egy rasszista erőről van szó, amely nem ismeri el egyenlőnek a fehéreket, illetve a színeseket.

ADATTORLÓDÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.04.08.


Müller Cecília nem egy nyelvi zseni. Nincs meg benne Arany szókincse, Karinthy játékossága, József A. képalkotó készsége vagy Ady monolitikussága. Müller Cecília csak van, s amikor valamit le akar tagadni, el szeretne titkolni, akkor tipródik, és nem találja a szavakat, de nem a meghatottságtól. Emlékszünk a Hadházynak félkézről elküldött e-mailre, amelyben azon fészkalódott, hogy nincs-e valami jobb szövegük arra, miszerint nem akar válaszolni a képviselő kérdésére, de a kollégáinak nem volt. Ilyen panelek vannak, hogy csak, vagy a kérdés veszélyezteti a védekezést, esetleg az oltástagadó baloldal, ezek pedig mind fölérnek egy „boldog karácsonyt”-tal, ami lexika eufemisztikus kifejezése annak, hogy a kérdező akár be is kaphatja.

Most képzeljük el nyunyókát ilyen mosdatlan nyelvvel, ami még csak nem is lenne annyira fölháborító, mert tartalmazná az őszinteség morzsáját vagy gyökeit, míg viszont a folyamatos szókeresés az elfödési szándékra utal, de kínosan szerencsétlenül, hogy sajnálnánk is ha bírnánk. Illetve legfőképp, ha nem veszítette volna el a sajnálatra való jogait végképp. De megtörtént ez a baj, mégpedig gyógyíthatatlanul. És ugyanígy az a baleset is megesett, hogy semmit sem hiszünk már abból, amit naponta a képünkbe mázolnak, a hatalom szavahihető képessége huss, eltűnt, és ennél rosszabb vele nem történhetik, csak a hatalom ezt még nem tudja. De majd rájön. Miután a Hadházynak történő hazudáskor fölmerült az új szöveg igénye, dolgoztak is rajta erősen.

Tegnap soha nem volt csúcsot döntött a halottak száma, háromszáznál több honfitársunk hunyt el egy nap alatt a vírustól, ami tragédia viszont egybe esett az örömhírrel, hogy nyitunk. Nagy valószínűséggel nem csak én érzem a két tény közt a kínzó ellentmondást, ezért a talpasjobbágyoknak valahogyan meg kellett magyarázni, hogy ez most mégis hogy. És a jobb szöveg, amit Müller annyira keresett Hadházynál, itt az lett, hogy a halottak számba vételénél adattorlódás történt, jelentsen ez akármit is, vagy akár semmit sem. Az adatok ilyenek, állnak sorban, mint a mimagyarok az ojtásra várva az utcán, úgy össze vannak torlódva, mint a múlt J. A.-nál, és még az is igaz, hogy „mint szorongó kivándorlókra, ránk is úgy vár az új világ”...