2020. szeptember 15., kedd

ÚJRAÉLJÜK A LAKÁSÁR BOOM-OT? MEGMOZDÍTANÁ A LAKÁSPIACOT MATOLCSY ZÖLD INGYENHITELE

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2020.09.15.


Korábbi cikkünkben már részletesen is bemutattuk, hogy milyen elemei vannak Matolcsy György elképzelésének a hazai újlakás-piac támogatására. Azt is bemutattuk, hogy milyen hatásai lehetnek a hitelezési, illetve a lakáspiacra nézve a kamatmentes hitelnek, amit célzottan a zöld otthonok építésére, 10 évre vehetnének fel a hiteligénylők. Folytatva az ingatlanpiaci vonatkozást, most nézzük a történelmet, hátha segít átlátni, hogy mit várhatunk egy célzottan az új lakást építőknek és vásárlóknak forrást biztosító "ingyenes zöld hiteltől."

Rengeteg kérdés van a Matolcsy által belengetett Új Otthon Program kapcsán, kérdéses például, hogy az újlakás-piac mekkora részét érintené az intézkedés: vagyis, mennyiben térne el a "zöld otthon" kritérium, a 2021-től szigorodó és egyébként is kötelező energiahatékonysági előírásoktól? De az sem egyértelmű, hogy ha az "ingyenhitel" a saját maguk részére házat építő és vásárló családok mellett az ingatlanfejlesztőknek is elérhető lenne, felső határokkal, akkor vajon, ha már a fejlesztő ingyenhitelből építi meg a lakást, akkor arra a vásárló is vehet fel majd 0 százalékos hitelt, duplázva ezzel a kedvezményeket?
...

ITT OLVASHATÓ

RÁADÁS - BERTÓK LÁSZLÓ: PRIUSZ

DIGITÁLIS IRODALMI AKADÉMIA
Szerző: BERTÓK LÁSZLÓ
2010.02.01.


Kérem, ezek itt családi iratok. Gyerekkoromban otthon, az „ómárium” „főső” fiókjában volt egy jókora fémdoboz. A tetejére színes páva volt föstve. Nem tudom, eredetileg mire szolgált, de amióta az eszemet tudom, fontos családi iratokat tartottak benne a szüleim. Száz évre visszamenőleg. Dédapám földvásárlási papírjai, pálinkafőzési engedélye 1885-ből, móringlevél ugyanabból az időből, örökösödési végzések, anyakönyvi kivonatok, az éppen aktuális adóívek, egyebek. Az a doboz őrizte évekig ezeket a papírokat is. Aztán átköltöztek az én fiókomba. Néha már úgy nézek rájuk, mintha egy idegen emberéi volnának, mintha másnak a titkaiban turkálnék. Máskor meg mintha a villám csapna belém, vágom vissza őket a fiókba. A kulcsot is ráfordítom. Összetépném, megtaposnám valamennyit.

Tényállás, ahogy egy negyvenhat éves parasztember, az apám szavai nyomán 1955. augusztus 25-én a kaposvári ügyvédi irodában fölvették. Levél, hogy ugrott a főiskola. Levelek ügyvédtől, bíróságtól, büntetés-végrehajtási irodától, téeszcsétől, tanácstól. Vélemény az iskola volt tanulójáról. Szabadlábra helyezési igazolványom. A rendőri felügyelet dátumai, pecsétjei, aláírásai. Aláírásgyűjtő ív, aláírásokkal, 1956 márciusából. Erkölcsi bizonyítvány, amely „erkölcstelenségemet” bizonyítja, 1958-ból. „Mentesítés” a büntetőjogi következmények alól, 1962-ből. Versek tizenkilenc éves koromból… Házkutatási jegyzőkönyv…

MEGHALT BERTÓK LÁSZLÓ

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2020.09.15.


A Jelenkor számolt be róla, hogy elhunyt Bertók László Kossuth-díjas költő, Pécs város díszpolgára, a folyóirat főmunkatársa.


Bertók László 1935-ben született a Somogy megyei Vésén, paraszti családban. Életrajza szerint mivel egyetemre nem vették föl, 1955-ben postai tisztviselő lett Marcaliban. 1955 augusztusában verseiért államellenes izgatás vádjával börtönbe került, ennek történetét Priusz (1994) c. prózai művében adta közre. 1959–1963-ban elvégezte a pécsi tanárképző főiskola magyar–történelem szakát, 1970–1973-ban a budapesti ELTE könyvtáros szakát. 1965 óta Pécsen élt, 1977-től a Pécsi Városi Könyvtár igazgatója, később főmunkatársa volt, 1998-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja volt. 

Első versei 1953-ban jelentek meg a pécsi Dunántúl című folyóiratban. Fiatal költőként szellemi kapcsolatot tartott Fodor Andrással, Takáts Gyulával, Csorba Győzővel. A „priusz” miatt igen későn, 1972-ben jelent meg első önálló verseskötete, a Fák felvonulása. Korábban a Lengő fényhidak (1964) három szerzős – Makay Idával és Galambosi Lászlóval közös – antológiában közölték. Második önálló kötetére, az Emlékek választására (1978) is sokáig kellett várnia. Közben irodalmi életrajzot írt Csokonai Vitéz Mihályról és Vörösmarty Mihályról, 1984-től hasznos bibliográfiai munkákat tett közzé.

Mint a Petőfi Irodalmi Múzeum oldalán elérhető életrajz hangsúlyozza, Bertók László költészetéről gazdag szakirodalom szól. Emlékezetes esszéket írt róla Ágh István, Tandori Dezső, Domokos Mátyás, Margócsy István; kötetnyi elemzést publikált Széles Klára és Csűrös Miklós; monográfia értékű „beszélgetés és tanulmány”-kötetet jelentetett meg Nagy Imre. 2005-ben Talán a kérdezés... címmel, Ágoston Zoltán válogatásában és előszavával jelent meg kötet a róla szóló írásokból...

MIÉRT ÉREZHETI MAGÁT A FIDESZ MÉG MINDIG ELLENZÉKBEN?

1000 LEÜTÉS
Szerző: HaFr
2020.09.14.


...A hazai jobboldal sose volt jól eleresztve elismert alkotókkal, aminek persze megvannak az objektív okai, pl. hogy a művészet -- ha értékes -- nem kevésbé innovatív, progresszív mesterség, mint a tudományos-kutatói pálya, minden korban persze más mérce és az adott kontextus szerint. Ám a magyar jobboldal egésze száz évre visszamenően avítt, áporodott és erőszakosan reakciós, nagyon távol attól, amit szerencsésebb vidékeken a polgári konzervatizmus valaha is képviselt. Ezzel a múlttal és meghatározó kliséivel -- mint a Trianonhoz kötözött etnicista nemzet, a már rég nem ható kereszténység és a takaréklángra erőszakolt, céltábláit váltogató rasszizmus --, nem beszélve a gátlástalan, a maga nemében viszont egyedülállóan innovatív intézményesített hazudozásról, tolvajlásról és a kormányzati impotenciáról, utólag visszanézve valóban leküzdhetetlen hátrányból indult a 2010-es rezsimcsere. A hátrány pedig azóta is csak nő.

A NER olyan nemzetellenes szervezkedés, amelyben a tanulás, a műveltség, a kultúra, a tudomány mind hatalmi érdekeket szolgálnak, de önálló értéket nem képviselnek. Nem azt mondom, hogy a jobboldali kulturális közegnek és eredményeinek szükségképpen ennyire silánynak kellene lenniük. Lehetne művészileg értékelhetően jobboldali értékeket tolmácsolni, hozhatnának létre elkötelezett jobboldali tudósok tudományt, de az nem politikai megrendelésre, pláne nem a politikai erőszakhoz idomulva fog történni. Művészetnek és tudománynak -- általában a tudásnak és az erkölcsnek -- nem a politika a mércéje. De amíg egyre inkább azzá válik ebben a szerencsétlen sorsú hazában, addig -- talán paradox egyeseknek -- ugyanez a jobboldal mindvégig kisebbségben fogja érezni magát. Bár politikailag is abban van, a kultúrában csak az erőszakossága fog látszani.

Az volna tehát ez esetben a valamennyire is reflexív reakciós jobboldal feladata, hogy erőszakmentesen nyújtson szellemi és kulturális alternatívát a progresszív közeggel szemben. Na ez nem megy valamiért -- nem csoda, nagyon nehéz. Ezért csak jön föl a zagy, a kultúrát az erőszakkal integráló harmadikvonalbeli élősködők, akik legfeljebb azt tudják elérni, hogy tönkreteszik a modernség hazai kultúrájának intézményeit.

(Nagy szerencséje ezeknek, hogy a nyugati progresszista-gleichschaltoló őrület semmivel se vonzóbb az övéknél, ami óvatosságra inti az embert a baloldali pártok hatalomra juttatásával kapcsolatban. Szkülla és Kharübdisz között hajózik a civilizációnk.)

JÁRÓKERETES NACIONALIZMUS: ÍGY LETT POLITIKAI TERMÉK A REFORMKOR ESZMÉJE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: KOVÁCS TIBOR
2020.09.10.


Napjaink hangos nacionalizmusa immár nem más, mint politikai termék – állítja rendszeres szerzőnk. Ezért a nacionalizmusért Youtube-videókban és Twitter-üzenetekben vívnak, a „hadicél” pedig leginkább a nyugdíjas korú választók lelke. Akik hallották Orbán Viktor augusztus 20-i beszédét, érthetik, hogyan működik ez – azok pláne, akik találkoztak az Alapjogokért Központ háborús képekkel illusztrált, a Kárpát-medence nagyságának újrateremtését sürgető, „Készüljetek!” című kampányával. Kovács Tibor esszéje.


Hatvan évig riogattak a nacionalizmus újraéledésével, most végre itt van. Egyik fényes bizonyítéka a brexit-népszavazás: az európai nacionalizmus újjáéledésének nagy napja volt az. Rengeteg kutatás és elemzés bizonyította, hogy a britek EU-ból való kilépését támogatók átlagéletkora jóval magasabb volt, mint a brexit ellenzőié. Egyszerű szabály érvényesült: minél fiatalabb volt valaki és minél magasabb végzettségű, annál inkább ellenezte a kilépést. Abban nincs semmi meglepő, hogy az alacsonyabban képzettek között népszerűbbek a nacionalista gondolatok, az viszont már nagyon szokatlan, hogy az idősek akarnak nacionalisták lenni, a fiatalok pedig nem.

Magyarországot az elmúlt 10 évben a nacionalista politika feltámasztásának élharcosaként tartják számon a világban. Nem is alaptalanul. A kormányzati kommunikáció és maga Orbán Viktor is sokat beszél a nemzeti érzésről, a nemzet megmaradásáról, a magyar nemzeti tudat erősítésének fontosságáról. Külpolitikában a nemzetállami alapon szerveződő Európa eszméjét támogatja és szavai szerint nem gondolja „hogy Magyarország katonai biztonságát a NATO-ra lehetne alapozni”. Idén augusztus 20-án Orbán az ország megmaradásának hét törvényét fogalmazta meg, erősen hazafias tónusban...

VILÁGTÜKÖR: EURÓPA NAGYVONALÚ - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.09.15.


A romák nagy veszélyben vannak a járvány miatt. Soros György továbbra is mumus, és Kínát se felejtsük ki. Nemzetközi lapszemle.


Az európai roma közösségek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések során fokozott intézményes rasszizmust és diszkriminációt tapasztalnak – ismerteti az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál az Európai Roma Jogi Központ erről szóló jelentését, amely 12 európai országból – köztük Magyarországról – hoz fel példákat a roma jogok ilyenfajta megsértésére. A világjárvány – olvasható a dokumentumban – tovább rontotta az egyébként is marginalizálódott és fokozott egészségügyi kockázatoknak kitett roma közösségek helyzetét. A romákat érintette a legsúlyosabban a járvány gazdasági-szociális hatása is.

Az Európai Roma Jogi Központ sürgeti az Európai Uniót, bővítse ki azokat a jogi eszközöket, amelyek szembeállíthatók a romák diszkriminációjának leggyakoribb megjelenési formáival, így a kényszerkilakoltatásokkal, az egészségügyi, lakhatási és szociális támogatás ügyeiben illetékes közhivatalok hátrányos megkülönböztető magatartásával.

A jelentés egy héttel azelőtt látott napvilágot, hogy az Európai Parlamentben előterjesztik Romeo Franz német zöldpárti, roma származású EP-képviselő ajánlásait az EU új romaegyenlőségi stratégiáját illetően. Az európai képviselők olyan uniós irányelvet javasolnak, amely kötelező célkitűzéseket fogalmazna meg – és megfelelő finanszírozást is előírna – az úgynevezett nemzeti befogadási stratégiák tartalmi elemeként.

Még mindig Soros az ördög

Orbán újabb kampánya – ezzel a címmel közöl cikket a müncheni Süddeutsche Zeitung arról, hogy a magyar kormány támadja Gerald Knaus neves osztrák migrációkutatót. Knaus az Európai Stabilitási Kezdeményezés elnevezésű, brüsszeli, berlini és isztambuli irodával is rendelkező, elsősorban Délkelet-Európára és az unió bővítésének kérdéseire összpontosító elemző központ vezetője.

A bajor lap szerint a magyar kormányközeli média és a kormányszóvivő is azt hányja Knaus szemére, hogy ellenzékiekkel lépett szövetségre, és magukat nem kormányzati szervezetnek álcázó lobbicsoportokkal összefogva Soros György törekvéseit szolgálja. A lap emlékeztet arra, hogy Soros az Orbán-kormány kedvenc ellensége, és azt az abszurd kampányt indította ellene, hogy a keresztény kultúra aláásása érdekében akarja támogatni a migrációt. Hasonló támadásoknak volt kitéve Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság előző elnöke is, de ezen túlmenően „új minőséget” jelent az, hogy az EU-tag Magyarország az uniót bíráló propaganda keretében egyes személyek ellen intéz átfogó támadást – írja a Süddeutsche, és hozzáteszi: Gulyás Gergely, a miniszterelnök kabinetfőnöke „nemzetbiztonsági veszélynek” minősítette Knaust.

A migrációkutató szerint az ellene irányuló kampányt az indította el, hogy az általa vezetett intézet áprilisban közzétett jelentésében megállapította: az EU nagyvonalú pénzátutalásait Magyarország Európa-ellenes retorikával és a bírálók elleni támadásokkal viszonozza. Knaus a müncheni újságírókkal folytatott beszélgetésben „fantasztikus esettanulmánynak” nevezte az ellene irányuló támadásokat, mert azok megmutatják, miként működik ma a politika Magyarországon, és rávilágítanak arra, hogy a budapesti kormány szemében egy ilyen kicsiny intézet is a démoni Soros-hálózat részének számít.

A müncheni lap kitér arra: Knaus, akit a Brüsszel és Ankara között létrejött migrációs alku egyik ötletadójának tekintenek, az általa vezetett intézet révén nem csupán népmozgásokkal kapcsolatos tanulmányokat publikál, hanem korrupciós és jogállamisági kérdésekkel is foglalkozik. Magyarország – teszi hozzá a Süddeutsche Zeitung – mindkét témakörben fontos szerepet játszik. Az OLAF nevű uniós ügynökség éppen a múlt héten közölt jelentést arról, hogy Magyarországon sok a szabálytalanság az uniós támogatási alapok felhasználása kapcsán. Emellett a brüsszeli vitákban az sem került le az asztalról, hogy az EU-pénzeket a jogállamisághoz kapcsolják, ami miatt Budapest különösen veszélyeztetve érzi magát – olvasható a cikkben.

Kína a mumus

Végül ejtsünk néhány szót a Frankfurter Rundschau vezércikkéről, amely azt hangsúlyozza, hogy az Európai Unió országai csak akkor tudják állni a sarat Kínával szemben, ha közösen képviselik saját érdekeiket. Alig mutatkozik haladás a klímavédelem terén, és annak a beruházásvédelmi megállapodásnak a kidolgozása sem nagyon halad előre, amely az európai vállalatokat lenne hivatott segíteni a kínai piachoz való jobb hozzáférésben. A pekingi politikát számos vonatkozásban erősen ostorozó német lap megjegyzi: már a magyar és a görög kormány is megtapasztalta, hogy a kínai beruházások nem csak előnyökkel járnak, hanem olyan függő helyzeteket is teremtenek, amelyekből aztán nagyon nehéz kiszabadulni. Európának öntudatosan kell fellépnie, védelmeznie kell alapértékeit, és világosan Peking tudtára kell adnia a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal és az emberi jogokkal kapcsolatos határozott álláspontját – írja a frankfurti lap.

HA RODOLFO ÉLNE, LECKÉKET VEHETNE A KEGYELMES ÚRTÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: VOGRONICS ANDRÁS
2020.09.14.


...Nem tudom, mi a rosszabb. Áltatni mindenkit a tények ellenkezőjével, vagy szembenézni a bajokkal. Attól, hogy azokról nem akar tudomást venni, még nagyon is léteznek. Amit Orbán mond és tesz, az viszont maga a totális abszurd. Ha tudja, hogy hazudik, azért, ha meg nem tudja, akkor egy csekély szellemi képességű alak kormányozza az országot. Jelenleg akkora az államháztartás hiánya, mint az állat, dübörög az infláció, a fizetések vásárlóértéke a béka segge alatt, a bérekről ne is beszéljünk, rengeteg cég ment csődbe, és egekben a munkanélküliség. Szopatja az ingázókat, Karácsonyra mutogat, hogy oldja meg a problémát, mert a Pista hagyott ott nekik pénzt a fiókban, vegyék elő, ne üljenek rajta.

Ezzel szemben amit ígért, hogy tudniillik mindenkinek lesz munkahelye, meg senki nem lesz magára hagyva… hát mit mondjak? Ha Rodolfo élne, leckéket vehetne a kegyelmes úrtól. És ezek ugatnak, hogy a Gyurcsányék hazudtak reggel, délben, meg este? Akkor ez az ember még álmában sem mond igazat. Leszarom Gyurcsányt is, de amikor kitört a válság, ha tetszett, ha nem, legalább kimondta, hogy meg kell húzni a gatyaszíjat. Ez meg úgy csinál, mintha most jött volna el a Kánaán. Holott elemzők szerint ez a járvány durvább gazdasági visszaesést fog produkálni, mint a 2008-as.

Kérdezem én: miért kell hazudni? Miért nem lehet nyíltan beszélni az előttünk álló kihívásokról? Miért kell ezt az országot egy rózsaszín buborékon keresztül felmagasztalni, mikor kurvára az ellenkezője az igaz? Mert Juli néni és Pista bácsi akkor nyugodtabban fog aludni? Mert nem kell nekik tudni mindent, elég ha a nemzeti konzultációt visszaküldik, és akkor azt érezhetik, hogy ők is beleszólhattak a nagyok dolgába? Majd a Viktor megvéd, az tudja, hogy mi a tax. Meg az egy bölcs ember, egy géniusz. Csupa hazugság, szándékos félrevezetés, megtévesztés, ami itt megy.

Hitvány gazemberek, akik tömik a zsebeiket a közösből, akik szemrebbenés nélkül néznek mindenkit hülyének. A fél világon templomokra, kórházakra, focistadionokra adja a mi pénzünket, itthon meg dögöljön éhen mindenki, mert nincs segély, nincs ingyenebéd. Hol élünk? És ez tetszik közel 3 millió embernek? Vagy az a hárommillió mind kurva jól él? Az a három millió tarja el a hétmilliót? Lófaszt! Pont fordítva. De közben ezek döntenek a fejünk felett? Harc lesz, mondta a bölcs ember, minden nap háború lesz, és vér fog folyni. De nem azért, hogy nekünk jó legyen, hanem azért, hogy nekik fasza legyen. Így kerek a történet, így lesz halhatatlan a mi bölcs vezetőnk.

Aztán már engem sem érdekel, ha a boltban azt hallom minden második embertől, hogy milyen drágaság van. Az van, és egyre inkább az lesz, ez holtbiztos. Úgyhogy ha a nagy honvédő nem is, én azért üzenném mindenkinek, hogy megint pár évig fel lehet kötni a gatyát, mert szűkös idők következnek. Mert ezek már ellopták a jövő évi pénzeket is, tartalék nincs, marad a hitel, az meg sokba fog kerülni. Nem nekik, hanem nekünk. Én szóltam.


A MAGYAR KÖZEGÉSZSÉGÜGY UTOLSÓ LEHELETE IS ELSZÁLLHAT MOST, HA HAGYJUK

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2020.09.14.


Tegyük fel, hogy szívroham ért egy embert az utcán. Tegyük fel azt is, hogy a legközelebbi kórházba szállítása után, regisztrációja közben kiderül erről az emberről, hogy 6, avagy több hónapig nem tudta fizetni a TB-t, mivel minimálbéres állásából éppen a koronavírus-járvány idején elbocsátották.

Ennek az embernek az életét az életmentésre felesküdött ambuláns orvosok és ápolók egy csupán négy napja közzétett miniszteri rendelet értelmében immár csak ellenszolgáltatás fejében menthetik meg legálisan, kicsit hasonlóképpen ahhoz, ahogyan az az 1945 előtti Magyarországon volt, avagy extrém formában az USA-ban ma is van.

Kétségtelen, hogy aki az elmúlt két hétben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen indult tiltakozásokat baloldalról követte, most kicsit jobban bizakodhat a jövőben, mint azelőtt, hogy a diákok szeptember 1-én kihúzták piros fehér szalagjaikat és birtokba vették azt, ami az övék, az oktatási tereit.

Nemcsak akcióik, hanem a széleskörű, szűkebb szakmán messze túlterjeszkedő szolidaritás is reményt adhat az ígéretes folytatáshoz.

Ha azonban egy pillanatra a Vas utcából eltávolodva nézzük meg azt, mi más történt ugyanekkor az országban, máris rájöhetünk, a szakadék mögöttünk csak tovább szélesedik és mélyül, de híd immár egyre kevesebb kínálkozik felette.

Az Emmi egy szeptember 10-én megjelent rendelete lényegében végleg eltemeti a második világháború óta kiépült magyar általános társadalombiztosítás (leánykori nevén szakszervezeti biztosítás) maradványait azzal, hogy kihirdette, a társadalombiztosítási díjat három hónapig nem fizetőknek immár a sürgősségi, életmentő ellátás sem lesz majd ingyenes, azt „kiszámlázza” számukra a kórház.

Az érvénytelenített TAJ-szám tehát súlyos, azonnali és intenzív ellátást igénylő helyzetben éppen azokat sújtja plusz terhekkel, akiknek még arra sincs elég forrása, hogy a TB-járulékot minden hónapban befizessék.

Mindezzel pedig a leszakadók elhajítása miatt gyakorlatilag megszűnik az az általános biztosítási rendszer, amelyet számos, a nyugdíjkorhatárt, nyugdíjminimumot és a magyar társadalom legszélesebb rétegeinek alanyi jogon kórházi ellátást biztosító TB jelentett, szorosabban véve az 1964 augusztusi, pártállami minisztertanácsi rendeletek óta.

A Kádár-rendszer volt ugyanis az, ami az előtte 1947-től egészen széleskörű közegészségügyi rendszert végleg egységesítette egy – azóta sokat kritizált – elosztó-kirovó rendszerben. Megannyi elavult eleme, hibája ellenére éppen a társadalombiztosítás volt az, ami egy nincstelent a háború előtti gyakorlattól eltérően hathatósan megóvott attól, hogy még ha túl is éli súlyos állapotát, ne kelljen teljesen lehetetlen és anyagi helyzete miatt amúgy is érthetetlen adósságokba vernie magát, avagy gyászoló családja ne maradjon ebben benne nyakig...

SZABAD SZEMMEL - ORBÁN TÉVED, AZ AUTOKRATÁK VERESÉGRE VANNAK ÍTÉLVE - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.09.15.


Die Zeit


Az elemzés felveti, hogy az EU változtasson eddigi politikáján és a magyar jogállami mérlegtől függetlenül csak nyugodtan adja oda a pénzt az Orbán-kormánynak a vírus miatt jóváhagyott gazdasági mentőcsomagból, mert az idő úgyis az illiberális rendszer ellen dolgozik. A szerző, egy brit-német újságíró azzal érvel, hogy a demokráciát nem lehet felülről elrendelni, meg Európának jelenleg egyébként is kisebb gondja is nagyobb a jogállamiságnál. Arról nem beszélve, hogy az új alap a járvány gazdasági következményeit hivatott enyhíteni, nem a populizmus visszaszorítására találták ki.

Persze kár volna bagatellizálni az illiberális demokrácia okozta gondokat. Már önmagában az szégyenletes, hogy az unió a készülő jelentésben kénytelen foglalkozni a jogállam helyzetével az egyes tagországokban. De hát pl. Magyarországon az Orbán körüli korrupt klikk nyíltan hirdeti a miniszterelnök illiberális vízióját, a parlament pedig tavasszal megszavazta a felhatalmazási törvényt, amely lehetővé teszi a rendeleti kormányzást.

Ám jogállam problémáját nem lehet pénzügyi eszközökkel megoldani. A támogatások megvonása a vállalkozókat és azok alkalmazottait érintené elsősorban. Azon kívül csak ráerősítene Orbán és a többiek Brüsszel- és Berlin-ellenes propagandájára. Értelmetlen belekezdeni olyan harcba, amit nem lehet megnyerni, és csak árt az amúgy is csehül álló európai egységnek. Emellett el kell ismerni, hogy a magyar politikus egy s mást helyesen lát, pl. hogy az EU bajban van, mivel még mindig nem találta meg a helyét az új világrendben.

Ugyanakkor nincs semmi akadálya, hogy Orbán és társait ne fogják szaván, amikor pl. az európai hadsereget kell fejleszteni. Ha ezért cserében ki akarja vonni magát a közös politika hatálya alól a többi közt a menedékkérők befogadása kapcsán, hát, legyen! De az Uniónak nem szabad félnie a rendszerek versenyétől. A magyar miniszterelnök téved, mert az autokraták vereségre vannak ítélve. Lásd Romániát, ahol immár rács mögött ül a korábbi erős ember, Dragnea, a kleptokrácia vezéralakja. Vagyis mindenképpen jön a váltás, de annak alulról kell kiindulnia. Csak türelem!

Teljes sebességre kapcsoltak a polgárjogi mozgalmak a kontinensen. A liberális erőknek támogatniuk kell ezeket. Az EU a polgárokért van és minél inkább megtapasztalják ezt az emberek, annál kevésbé mennek lépre a populizmusnak. És előbb-utóbb benyújtják a számlát a hatalomnak.

Washington Post/Reuters

A Bizottság illetékes alelnöke határozottan kitart amellett, hogy össze kell kötni a jogállamot és az EU által folyósított támogatásokat. Jourová az Európai Parlament lengyel vitájában szólalt fel. Emlékeztetett arra, amit már többször mondott, hogy ti. aki nem akarja megérteni a közös értékeket, az majd ért a pénz nyelvén. Azaz be kell vetni ezt az eszközt. És az adófizetőknek sok országban tele van a hócipőjük azzal, hogy olyan kormányok politikáját segítsék, amelyek megsértik az alapjogokat. Jelezte, hogy Brüsszel hamarosan nyilvánosságra hozza, mit kíván tenni, miután a PiS támadja a lengyel bíróságok függetlenségét.

A tanácskozáson a LIBE, vagyis a jogokkal, az igazságszolgáltatással és a belügyekkel foglalkozó bizottság vezetője előterjesztette friss jelentését, amely azt állapítja meg, hogy Lengyelország távolodik a közös normáktól, és hogy a helyzet rendkívül aggasztó.

Felszólalásában a holland liberális Sophia in ’t Veld azt hangsúlyozta, hogy Varsó az egyik vörös vonalat lépi át a másik után. Felszólította az EU vezetőit, hogy tegyenek az eddiginél sokkal határozottabb lépéseket Lengyelország és Magyarország megbüntetésére. Mint mondta, már a falra mászik, amikor azt hallja, hogy párbeszédre van szükség. Hiszen 10 éve zajlik a dialógus Orbánnal, és mire ment vele Európa. A türelemmel csak menlevelet adott a magyar vezetőnek.

Süddeutsche Zeitung

Gerald Knaus nagy bajnak tartja, hogy a magyar kormány immár nem érvek, hanem személyek ellen hadakozik. A neves osztrák migráció kutatót azért kereste meg a lap, mert a szakember ellen immár a legmagasabb szinten zajlik a kampány Magyarországon. A hadjáratot pár napja „közeli” sajtóorgánumok robbantották ki, de immár a Miniszterelnöki Hivatal is becsatlakozott, miután azt válaszolta a Süddeutsche kérdésére, hogy egy évtized munkájával kiderítették, kik igyekeznek lejáratni külföldön Magyarországot, illetve Orbán Viktort, ám még mindig akadnak olyanok, akik fű alatt szolgálják Sorost és a Nyílt Társadalom Alapítványokat. Ezért pécézik ki a magyar véleményt pl. a bevándorlás és a keresztény identitás fenntartása kapcsán.

Knaus maga úgy véli, azzal vívhatta ki a magyar hatalmasságok haragját, hogy az általa irányított berlini Európai Stabilitási Kezdeményezés még tavasszal tanulmányban hívta fel a figyelmet az ellentmondásra, mármint hogy az Orbán-kormány ugyan minden további nélkül zsebre vágja a Brüsszelből érkező milliárdokat, de rendszeresen kirohan az EU és mindazok ellen, akik kritizálják. De szerinte az ő ügye valóságos esettanulmány, rendkívül jól feltárja, miként is gondolkodik a magyar vezetés. Ám ennél sokkal rosszabb, hogy megy az összehangolt támadás a civil szféra ellen.

Az újság emlékeztet arra, hogy az Unió Csalás Elleni Hivatala a múlt héten tette közzé: Magyarország továbbra is magasan vezeti a listát, amikor arról van szó, hol, mennyi visszaélést tártak fel a szerkezeti és agrárszubvenciók hasznosításának vizsgálata során. Azon kívül az Orbán-kabinet kézzel-lábbal tiltakozik az ellen, hogy a jövőben a támogatások kifizetését attól tegyék függővé, tiszteletben tartja-e az adott ország a demokratikus játékszabályokat.

Médiapart

Egyik magyar egyetem esik el a másik után, miután Orbán Viktor magánalapítványok segítségével igyekszik ellenőrzése alá vonni a felsőoktatási intézményeket. Az SZFE diákjai azonban fellázadtak és olyanok álltak melléjük, mint Cate Blanchett vagy Salman Rushdie. Előzőleg a Fidesznek csupán néhány hét kellett, hogy megteremtse a feltételeket a patinás intézmény bedarálásához. A törvényjavaslatot alattomban készítették elé, vita nélkül ment át, majd a Fidesz nagy többségével hagyták jóvá.

Hogy semmi kétség ne lehessen a hatalom szándékai felől, a kuratórium élére Vidnyánszky Attilát nevezték ki, márpedig ő a színházi világban a „konzervatív forradalom” egyik pillére. Hajdú Szabolcs azt mondta, autokrata alapokon akarják átalakítani az iskolát, mivel ott jelenleg a liberális gondolkodásmód járja. Ám ehelyett a hatalom propagandistákat akar képezni. A hatalom ugyanakkor mossa kezeit, mondván, hogy itt egy magán alapítványról van szó. Ugyanez a reform már végbement a Corvinuson és hat másik egyetemen is.

A lap úgy értékeli, hogy Magyarországon a Fidesz foglyul ejtette az államot, ennélfogva uralja a politikát és a gazdaságot is. Ebből az következik, hogy az ilyen alattomos privatizációk nem növelik az egyetemek autonómiáját, hiába is állítja az ellenkezőjét a kormány. Sőt, inkább csak növeli annak befolyását. Ily módon megy tovább Orbán gőzhengere, hogy felszámolja a még meglévő fékeket és ellensúlyokat.

Der Standard

A magyar határzár csőddel fenyegeti a szolgáltató szektor kisvállalkozóit az osztrák határ innenső oldalán. Erre a következtetésre jutott az újság budapesti tudósítója, aki Sopronban mérte fel a helyzetet. Ennek megfelelően nyomott a hangulat a városban, hiszen idáig az jelentős részben az osztrák vendégekből élt. Minden kong az ürességtől, nincsenek kuncsaftok. A fodrászok, eladók szomorúan szobroznak a bejáratnál, Godot-ra várnak.

A jobboldali-populista, tekintélyelvű beütést mutató Orbán a sorompók leengedésével akart elszántságot mutatni az egyre több koronafertőzött láttán. Pedig a szakértők szerint a vírus nem külföldről jött be. Az egyik bolttulajdonos azt mondja, KO-ként érte őket a rendelkezés, mert a tavaszi zárlatot még valahogy csak-csak átvészelték, utána megjelentek az osztrák vendégek és augusztusban már úgy nézett ki, hogy visszatérnek a korábbi állapotok, amikor újból beütött a ménkű. Úgy hogy most minden ismét fejre állt, miközben fizetni kell a bérleti díjat. És senki nem tudja, mit hoz a jövő. A kisvállalkozások nem számíthatnak jóformán semmilyen állami segítségre.

Pedig alighanem a helyi fideszes vezetés nyomására Klingenbachnál átjöhetnének mindazok, akik azt mondják a határon, hogy napi ingázók és 30 kilométeres körzeten belül laknak.

Washington Post

A belorusz ellenzék elnökjelöltje arról biztosít mindenkit, hogy a hivatalban lévő elnök hiába próbálja meg meghiúsítani a vele szemben álló erők sikerét, előbb-utóbb át kell adnia a hatalmat. A lapban megjelent kommentárjában Tyihanovszkaja emlékeztet arra, hogy a fehéroroszok példátlan tömegben állnak ki a demokráciáért. És a diktátor minél jobban ragaszkodik uralmához, az annál inkább kicsúszik a kezéből.

Az asszony, aki letartóztatott férje helyett állt csatasorba, biztosra veszi, hogy ő nyert az urnáknál. És a kormány hasztalan veti be a karhatalmat, valamint a hazug propagandát. Az emberek ragaszkodnak ahhoz, hogy joguk van dönteni a saját sorsukról. A tiltakozások azonban békések, de nem is kell más, mert az ország már elérte azt a pontot, ahonnan nem lehet visszafordulni. Csupán idő kérdése a fordulat.

Ám a győzelem érdekében

1. folytatni kell a több százezres tüntetéseket, valamint az állami üzemekben a sztrájkokat. Ehhez az ellenzék támogatást nyújt a munkásoknak. A munkabeszüntetések idővel átterjednek a közszolgálatra és az oktatásra is.

2. A kormányellenes tábor továbbra is bojkottálja az államapparátust. Sok vállalat már nem veszi igénybe az állami bankokat. Amikor csak lehetséges, késleltetni kell a befizetéseket, vagy meg kell tagadni azokat az ilyen pénzintézeteknél. Nem kell vásárolni a hatalom kezében lévő gyáraktól.

3. A tájékoztatáshoz az ellenzék továbbra is közösségi médiára épít, főleg ha azokat a központi szervek nem tudják blokkolni. Ez az ellentábor legfontosabb fegyvere. El kell juttatni az emberekhez az igazságot, hiszen a közrádió és tévé egyfolytában hazudik. Tyihanovszkaja buzdít mindenkit, hogy tegyék fel a világhálóra, amit bárhol látnak és hallanak, támogassák az újságírók munkáját.

4. Fenn kell tartani a nyomást az állami intézményeken. A kormánypárti szakszervezetek és ifjúsági mozgalmak gyorsan veszítik el tagjaikat.

5. Az ellenzék ragaszkodik az igazsághoz és az emberi jogokhoz. A jövő számára bizonyítékokat gyűjt a hatalom visszaéléseiről, beleértve a rendőri erőszakot. Egyben közreműködésre bíztatja a nemzetközi szervezeteket e bűncselekmények kivizsgálására.

6. Továbbra is segítséget kell kérni a nemzetközi közösségtől. A kormányoknak nem szabad együttműködniük a jelenlegi belorusz rendszerrel, szankciókat kell hozniuk a választási csalás és a hatósági brutalitás felelősei ellen. A leendő kormány nem tudja szavatolni, hogy érvényben maradnak az olyan szerződések, amelyeket más államok most kötnek Minszkkel. Viszont kéri, hogy az országok segítsenek mindazoknak, akik menekülni igyekeznek Belaruszból.

Süddeutsche Zeitung

A kommentár azt tanácsolja Putyinnak, hogy az legyen éber, mert ugyan hatalma megőrzésére kész egyre újabb határokat átlépni, ám Lukasenko példáján láthatja, mi van akkor, ha egy autokrata elveszti kapcsolatát a valósággal. Oroszországban a mostani helyi választások azt tükrözték, hogy milyen hangulatot tart kívánatosnak a Kreml és az elnök pontosan tudja, hogy ennek érdekében milyen csavarokat kell megmozgatni. Így egyrészt győzelemre segítette az összes kormányzójelöltjét, amihez a megfelelő mértékű manipulációt alkalmazta, hiszen sok helyütt csak a Moszkva által engedélyezett ellenjelöltek indulhattak. De az eredmény összességében elfogadható az államfő számára.

A tiltakozások ezúttal elmaradtak, de hát az ellenzék nyert Tomszkban és Novoszibirszkben. Kiderült, mi van akkor, ha független vetélytársak állhatnak sorompóba: önkormányzati helyekhez jutnak. Putyin mindent az uralma megtartásának rendel alá. Az pedig nem kérdéses, hogy számára jó, hogy Navalnij kiesett a küzdelemből. Hiszen az sok támogató tud maga mellé állítani, van programja, amitől tart az elnök, mert alternatívát kínál.

De bárki is követte el a merényletet, a Kreml védi, még akkor is, ha ez roppant mód megterheli a viszonyt a Nyugattal. Az ország jóléte nem érdekli azonban Putyint, foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz. Ezért minden eszköz megengedett számára. Beleértve, hogy támogatja Lukasenkót, noha annak börtöneiben kínozzák a letartóztatottakat. De azért arra ügyelnie kellene, hogy az idők során nem lépjen át túl sok vörös vonalat.

New York Times

Paul Krugman úgy látja, hogy az amerikai konzervatívok, Trumppal együtt az ’utánam az özönvíz’ politikáját folytatják, mintha nem lenne másnap a novemberi választás után. Szokásos blogjában a Nobel-díjas közgazdász nem vállalkozik annak megjóslására, hogy ki nyer, mert biztos abban, hogy az elnök hívei a jövő hónapban kirukkolnak egy-két meglepetéssel. De ha Biden kerekedik felül, akkor biztosan állandó szabotázsra készülhet a republikánusok részéről.

Hiszen a napokban kiderült, hogy Trump pl. nagyon is tisztában volt a járvány veszélyeivel, csak nem érdekelte. De ugyanebbe az irányba mutat, hogy a politikus heteken át nem tett semmit, de még csak meg sem szólalt, miközben az ország nyugati részén pusztítanak a hatalmas erdőtüzek. Pedig hát nem csak azoknak a tagállamoknak az elnöke, ahol neki áll a zászló. Azzal sem törődik, hogy a keletkező veszteségek az egész gazdaságot sújtják.

De a szakember számára az a legriasztóbb, hogy a kormánypárt akkor sem hajlandó előregondolkodni, amikor az állástalanok megsegítéséről, valamint bizonyos államok és helyi önkormányzatok súlyos anyagi helyzetéről van szó. Mintha azzal számolnának, hogy nem győznek, de ha mégis, akkor valahogy csak megbirkóznak a zűrzavarral. A nemzeti érdek cseppet sem fontos nekik.

Úgy hogy Krugman attól fél, a januári hatalomátadásig tartó kéthónapos időszakban mesterségesen leállítják az államapparátust. Hagyják, hadd terjedjen a kórokozó, nem kapnak támogatást a bajban lévő emberek és települések. Vagyis ha Biden nyer, egy válságban lévő országot vesz át. De ha a köztársaságpártiak továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a Szenátust, akkor mindent elkövetnek majd, hogy megnehezítsék az új kormányzat dolgát. Erre 9 éve már volt példa, pedig akkor a párt még nem is volt olyan szélsőséges, mint manapság. Ezért a demokraták alighanem kénytelenek lesznek felszámolni a parlamenti obstrukció intézményét, ha azt akarják, hogy az ország irányítható legyen.

Vagyis ha Biden győz, akkor az megmenti a demokráciát az azonnali összeomlástól, de nem gyógyítja meg a politika baját, amit a demokrata siker vált ki.

Frankfurter Rundschau

Nem fér össze az európai és a kínai politika, de az EU csak akkor tud helytállni a Pekinggel zajló vitában, ha közösen lép fel a saját érdekei mellett. Ezt emeli ki a német lap a német elnökség által szervezett uniós-kínai online tanácskozás kapcsán. Az ellentétek fő okát az elemzés abban látja, hogy a kínai vezetés agresszívan lép fel, a megfélemlítés, az önkény és a cenzúra eszközeit alkalmazza. Lásd Hong Kongot és az ujgurokat. Egyértelművé tette, hogy nem enged senkinek sem beleszólást a politikájába, az uniónak meg főként nem.

Az európaiak sokáig megosztottak voltak a kérdésben, de a jelek szerint a járvány hatására most már a magyar és a görög kormány is felismerte, hogy a kínai befektetéseknek bőven van hátulütőjük is. Függőséghez vezetnek és abból csak nehezen lehet szabadulni. Ám az unió csak akkor tudja érvényesíteni szavát a világban, ha öntudatosan kiáll a saját értékeiért. Ugyanakkor nem fogadhatja el azt a módot, ahogyan Peking viszonyul a nemzetközi kötelezettségeihez, valamint az emberi jogokhoz.

VAKCINAFEJLESZTÉSEK A SARS-COV-2 ELLEN – NO1. TALÁLKOZÁS KEMENESI GÁBORRAL

ÁTLÁTSZÓ / TUDOMÁNYKÖVETŐ BLOG
Szerző: DARVAS BÉLA
2020.09.12.


...Az eddigi járványokat néhány kivétellel ún. zoonózisok okozták, vagyis olyan betegségek, amelyeknek eredeti gazdái állatok voltak. Onnan váltottak át ránk, és szinte kezelhetetlen betegségek váltak belőlük. Hogyan írnád le ezek után röviden a SARS-CoV-2 vírus (címkép a BPS Bioscience és Wrapp et. al., 2020 nyomán) eddigi történetét, ami 2019-es megjelenése után, a mai napig közel 28,5 millió azonosított fertőzöttből 915 ezer ember halálát okozta?

Kemenesi Gábor: A denevérek, világméretű elterjedésüknek, elképesztő fajdiverzitásuknak és biológiai sajátosságaiknak köszönhetően fenntartják számos víruscsoport genetikai készletének döntő részét. Óriási diverzitásban hordoznak tehát vírusokat, köztük a koronavírusok számos faját és törzseiket is. A SARS-CoV-2 az úgynevezett Sarbeco (SARS-szerű béta-koronavírusok) víruscsoportba tartozik. A tudomány jelenlegi állása szerint, a mostani emberi változatban jelen lévő genommintázatok (különböző genomdarabok hasonlósági foka, eddig ismert denevér-koronavírusokhoz) egyértelműen jelzik, hogy az evolúciós elődök már évtizedek óta keringtek a denevérek körében. Az a bizonyos genomrégió is jelen volt, amely a hatékony emberi sejtekhez való kötődést segíti. Ezek a denevér-koronavírusok rendkívül gyakran cserélnek – úgynevezett rekombinációs események során – genomdarabokat. Ez nem a mostani emberi változat létét jelenti évtizedek óta, hanem annak evolúciós elődjeiét. Ez az átlagember számára megdöbbentő lehet, a tudomány azonban éppen ezért készült új vírusok megjelenésére. A mostani SARS-CoV-2 pontos forrása továbbra is ismeretlen, nem tudjuk, hogy közvetlenül denevérekről került-e át emberekre vagy egy köztes-gazda közvetítésével, mint a SARS vagy MERS esetében láthattuk. Le kell szögezni, hogy nem a denevérek kiemelt veszélyességét jelenti ez, hanem az emberiség térnyerésének elképesztő mértékű növekedését. Emberi populációk hatalmas mértékben érintkeznek olyan ökoszisztémákkal, darabolják és rombolják azokat, ahol évmilliók óta jelen vannak potenciális kórokozók vagy azok evolúciós elődjei. Nagy igazság, hogy a biodiverzitás önmagában is érték, gyakorlati szempontból pedig konkrétan járványokat is megelőzhetünk, ha óvjuk a bolygónk életközösségeit. Ez a folyamat várhatóan csak fokozódni fog, nem hiába hívja a szakmám a pandémiák évtizedeinek a ránk váró jövőt. Minden bizonnyal nem az utolsó ilyen kihívás ez...

HA EGY MINISZTERELNÖKNEK MEGSZAKAD A KAPCSOLATA A VALÓSÁGGAL

KLUBRÁDIÓ
Szerző: HARDY MIHÁLY JEGYZETE
2020.09.14.


Nem kevesebb, mint négy hajmeresztő állítást sikerült összeszámolni a Karmelita-kolostorban dolgozó főnyilatkozó félórás tévéshow-jában. És akkor még nem is foglalkoztunk azzal, hogy a kormányfő a koronavírus elleni küzdelemben is folytatja a huszáros tempót Háry János stílusában. Furcsa, hogy még egy taxisofőri engedélyhez is komoly alkalmassági vizsga kell, de egy országot a jelek szerint így is el lehet irányítani. – Hardy Mihály jegyzete

RAKTÁRMESÉK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.09.15.


Na, gyerekek, ki keres a raktárkoncerteken? A zenészek vajon? Kicsit ők is, de csak azok, akik jók voltak. Mert aki nem lép egyszerre, nem kap raktárkoncertet estére. Ismerjük ugyanis Nagy Ferenc Csótány téziseit a gazdáról, rendelésről, fizetségről, és még mennyi ilyen van nekünk: udvari muzsikusok, kintornások, zenebohócok, ha ezzel a bohócszakmát meg nem sértjük. Nos, ők raktárkoncertelhetnek, és mehetnek aztán haza a családhoz, hogy na, ki adta el a lelkét, hát az apuk, aztán egy-egy szárnyat, combot nyújtanak a kicsinyeknek.

Mert nem lehet mindenki hős forradalmár, mint a színészpalánták. Sajnálatosan. És most, hogy belekerültünk a történelembe szügyig, nézzük ezt a raktárkoncertes szeletét neki, miszerint ilyen címen hogyan köp a társadalom arcába a kedves vezető és bájos csapata. A nagy válságban 5,3 milliárdot szán a pénzünkből arra Nagy Ferenc Csótány öribarija, hogy a zenészeket megmentse (nótát rendeljen) úgymond. De, mint felskicceltem, nem mindenki részesül a kegyben, kézcsók kell előtte, illetve muszáj kitölteni egy nemzeti konzultációs ívet miheztartás végett.

Nem úgy van az, hogy gyere cipó, hamm, bekaplak, ahogyan a népi bölcsesség tartja. No most, ebből az 5,3 milliárdból (vérünkből és verítékünkből) 1,5 milliárd illeti az udvari dalnokokat, és akkor ott marad még 3,8 milliárdocska, hogy az kinek jut csirkeszárnyra, az a pöttyös labdát érő kérdés. Nos, hát perszehogy a cimboráknak, akik bonyolítják a dolgot. Ilyen NER-közeli cégek gyarapszanak ekképp. Építünk kétméteres kilátót, és rögzítjük telefonra a Csótányok óbégatását alkotmányos költségekkel terhesen, miközben szeretett népünk éhen veszik.

Mindez nem nóvum, nem is szenzáció, hanem a szutykos rögvaló, ahogyan a király menti meg a gazdaságot álnéven szabadítja el az inflációt, dönti hanyatt a GDP-t, extremizálja az államadósságot és más cuki kurvaságok, mert a család minden előtt. Megazisten. Ezt dobta nekünk a szerver, ami leállt a választáskor, és, hogy megnyugodjunk, ez a 3,8 milliárd ez bolhafing, ez egyáltalán nem is tétel, ami miatt megjegyzést érdemelt az a méterekre kilógó lóláb, hogy a megmentett muzsikus a harmadát kapja annak, mint az őt megmentő. Ez tankönyvi eset...


MUCSI: VIDNYÁNSZKY ATTILÁNAK KELLEMETLEN LESZ AZ ESZMÉLÉS ARRA, HOGY MENNYI KÁRT OKOZOTT

444.HU
Szerző: BOTOS TAMÁS
2020.09.14.


A Színház- és Filmművészeti egyetemen tanító emberek lejáratása, bemocskolása, az egy nagyon szomorú történet
, jelentette ki Mucsi Zoltán az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Hozzátette:

Az is nagyon szomorú, hogy úgy van beállítva, hogy az ott tanuló fiatalembereknek átmosták az agyát. Ezek nem három éves gyerekek. Ezek fiatal felnőtt gondolkodó gyerekek, akiknek van egy véleménye a világról.”

Mucsi felidézte Vidnyánszky Attila egy korábbi kijelentését, ami úgy szólt, hogy "nagyon kellemetlen lesz az eszmélés az embereknek, mikor rájönnek, hogy őket felhasználták."

„Azt gondolom, hogy Attilának is nagyon szomorú és kellemetlen lesz az eszmélés, hogy mennyi kárt okozott. Hogy megosztotta a színésztársadalma
t,”

mondta. Vidnyánszky motivációját nem érti, folytatta, "ott volt a Kaposvári Egyetem, egy lehetőség volt, hogy kiderüljön, az ott tanuló diákok 15-ször képzettebbek, minden színház kapkod értük." De ez nem történt meg...