2017. február 20., hétfő

NE MONDD (HOGY NINCS REMÉNY) - AZOKNAK, AKIK SZINTÉN ALÁÍRTÁK VOLNA, HA VIDÉKIEKNEK IS LEHETETT VOLNA


BLOGÁSZAT
Szerző: Bródy János
Előadó: Koncz Zsuzsa
2017.02.20.NE MONDD (HOGY NINCS REMÉNY) 

Ne mondd, hogy nincs igazság s nem is lesz itt már soha

Törvényes rend a sorsunk, s nem mostoha!
Ne mondd, hogy nincs jövő és nincs több remény!
S nem vigasztal sem ének, sem költemény

Ne mondd, hogy fenn a Várban, a gyógyszer
végleg elgurult
Hamis a festett képen a hősi múlt!

Ne mondd, hogy szembenézni mindenki fél!Hidd el, hogy megfordulhat egyszer még a szél!

Ne mondd, hogy fáj,
Ne mondd, hogy kár,
Ne mondd, hogy minden hiába már
Ne mondd, hogy fáj,
Ne mondd, hogy kár,
Ne mondd, hogy minden hiába már
Lesz még egyszer új tavasz
És lesz még szép a nyár,
Az édes napsugárból nekünk is jár!

Ne mondd, hogy készen állsz az útra
Hogyha menni kell!
A táltos új ruhája nem érdekel!
Ne mondd, hogy téved az, ki szebb jövőt remél!
Hidd el, hogy megfordulhat egyszer még a szél!

Ne mondd, hogy fáj,
Ne mondd, hogy kár,
Ne mondd, hogy minden hiába már
Ne mondd, hogy fáj,
Ne mondd, hogy kár,
Ne mondd, hogy minden hiába már
Lesz még egyszer szép a világ
Nem adjuk fel!
E földön élned is lehetne – nem csak halnod kell!

Ne mondd, hogy fáj,
Ne mondd, hogy kár,
Ne mondd, hogy minden hiába már
Ne mondd, hogy fáj,
Ne mondd, hogy kár,
Ne mondd, hogy minden hiába már
Ne mondd, hogy fáj,
Ne mondd, hogy kár,
Ne mondd, hogy minden hiába már
Ne mondd, hogy fáj,
Ne mondd, hogy kár,
A napsugár nekünk is jár!

AZ IDEI EURÓPAI VÁLASZTÁSOKKAL KAPCSOLATOS FÉLELMEK TÚLZÓAK

ALAPBLOG
Szerző: LOMBARD
2017.02.20.


AZONBAN EGY – MÉG NEM KITŰZÖTT – VÁLASZTÁS VALÓBAN AGGASZTÓ LEHET!

A nagy globális elemzőházak idei kitekintéseiben a választási félelmek uralták az európai eszközökkel kapcsolatos írásokat. A francia választások közeledtével napi szinten riogat a sajtó Le Pen esetleges győzelmével. Hollandiában a soron következő parlamenti választást egy eurószkeptikus párt nyerheti meg. Már Merkel újraválasztása sem biztos. A kötvénypiacokon emelkednek a perifériaországok állampapírjainak hozamfelárai a német kötvényekhez képest, növekvő feszültséget jelezve. Valóban a szétesés szélére kerül idén Európa?

Kezdjük a könnyebb kérdésekkel. Hollandiában nyerhetnek az eurószkeptikusok, de ez összességében nem jelent veszélyt Európára. Szó sincs arról, hogy a társadalom nagy része osztaná ezt a véleményt, éppen ellenkezőleg, mintegy húsz százalék gondolja csak úgy, hogy jobb lenne az EU-n kívül. Csak sok szétaprózódott konzervatív párt van, akik viszont együttesen messze többségben lesznek a parlamentben. Irreálisnak tűnik egy eurószkeptikus kormánytöbbség felállása.

Németországban csökkent Merkel támogatottsága, akire sokan Európa horgonyaként tekintenek. Azonban a kancellárasszony térvesztésének nyertese az a baloldali Martin Schulz, az Európai Parlament eddigi elnöke, aki több Európát szeretne, nem kevesebbet. Megengedőbb lenne a fiskális szigor tekintetében annak érdekében, hogy javuljon a növekedés a periférián. Még mindig Merkel pártjának a győzelme tűnik valószínűbbnek, de így is vennie kellene az üzenetet, hogy engedékenyebbnek kell lennie a jövőben a fiskális stimulus terén.

A média Marine Le Pen esetleges győzelmétől retteg Európában a francia elnökválasztáson. Sikere esetén megpróbálná kivezetni az eurót Franciaországból, visszatérve a frankra. Népszerűsége emelkedni látszik az elmúlt hetekben, a fogadóirodák mintegy 30% valószínűséget adnak a győzelmének. Túlzónak tűnik.

A francia elnökválasztás első fordulóját április 23-án rendezik, a másodikat pedig – ahova a két legjobban szereplő jut be – május 7-én. Az első fordulót a pollok szerint Le Pen megnyeri. A másodikban a versenytársa a konzervatív Francois Fillon (akit sokat gyengített a felesége körüli korrupciós botrány az elmúlt hetekben) vagy a független Emmanuel Macron lehet
...

ITT OLVASHATÓ

EGY KÉP, AMI JOBBAN JELKÉPEZI AZ ORSZÁGOT A MOSZKVA TÉRI ÓRÁTÓL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.02.20.A kigyulladt BKV-busz oldalán az olimpiai kampánnyal, amire közpénzmilliárdokat költöttünk el...

MAGYARORSZÁG EURÓPA SZEGÉNYHÁZA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B. F.
2017.02.19.


Januárban jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Miből élünk? - A háztartások pénzügyei című, a háztartások pénzügyi helyzetét, vagyoni és jövedelmi viszonyait vizsgáló 2014-es kutatásának eredményeit bemutató kiadvány. Nemzetközi összehasonlításokat nem találunk benne, pedig érdemes összahasonlítani helyzetünket az uniós országok és közelebbi szomszédaink adataival: Magyarország tényleg jobban teljesít?

A KSH ebben a tanulmányban a magyarországi háztartások vagyoni helyzetéről ad képet. A hazai háztartások bruttó vagyoni helyzetének, reál- és pénzügyi eszközeik összetételének, adósságaiknak, azok összetételének, végül a kettő (reál- és pénzeszköz vagyon mínusz a tartozások) eredőjeként létrejövő nettó vagyon nagyságának, eloszlásának elemzése fontos információkkal szolgál a hazai társadalomról, annak szerkezetéről. A megjelent kiadvány a főbb adatokat ismerteti csupán, azokat is részlegesen.

Reáleszköz például a lakóingatlan, a szántóföld, legelő, erdő, műkincsek, míg pénzügyi eszköz a bankszámlán lévő pénz, a lekötött betét, az államkötvény, a részvény, a befektetési jegy. Ezek összege a bruttó vagyon, amiből ha kivonjuk az összes tartozást (adósságot) akkor kapjuk meg a háztartás nettó vagyonát.

Nem közli például a vagyon eloszlását jövedelmi tizedek szerint vagy a népesség százalékában, sem iskolai végzettség alapján. Ebből az anyagból nem sokat tudunk meg a társadalmi egyenlőtlenségekről. A kiadvány megmarad a földrajzi eloszlás bemutatásánál, valamint a családfő aktivitása, korcsoportja és a háztartástípus szerint mutat eloszlást. Reméljük, hogy nem ez az utolsó elemzés a kutatás adataiból, hiszen az adatbázis ennél jóval többet engedne meg. Például a hazai háztartások jövedelmi viszonyainak elemzésére is lehetőséget nyújt, ugyanis az adatfelvétel nem csak a vagyoni, de a jövedelmi viszonyokra is vonatkozott.

Nem tartalmaz a megjelent tanulmány nemzetközi összehasonlítást sem, holott igazán érdekes látni, hogy a magyarországi vagyoni és jövedelmi viszonyok hogy néznek ki nemzetközi összevetésben. A kitekintésre jócskán van lehetőség, hiszen az adatfelvétel maga egy nemzetközi mérés része volt Magyarországon. A kutatást az Európai Központi Bank (EKB) irányítja Household Finance and Consumption Survey néven, aminek a 2014-es adatfelvétel már a második hulláma volt.

Az első mérés, 2010/2011-ben zajlott le, ebben csak az euróövezet akkori tagországai vettek részt (Litvánia pl. nem, mert csak 2015-ben vezette be az eurót). Míg a 2014-es második hullámhoz Magyarország és Lengyelország is csatlakozott. Bőven van tehát tere a hazai adatok nemzetközi környezetben való elhelyezésének, elemzésének, értékelésének.

A nemzetközi összehasonlítást számos táblázat végigböngészésével magunk is elvégezhetjük, illetve rendelkezésünkre áll az EKB elemzése. Elolvashatjuk Kasnyik Márton cikkét a 444.hu-n, amiből kiderül többek között az, hogy még a szlovákok is gazdagabbak nálunk, és tanulságos ábrákat nézegethetünk a hazai vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségekről. Ehhez, vagyis a nemzetközi összehasonlításhoz szeretnénk most mi is hozzájárulni néhány grafikonnal. Jó tudni, hol a helyünk, hol is állunk európai mércével a vagyon és a jövedelem terén...

EZ AZ MSZP UTOLSÓ ESÉLYE A KIPUSZTULÁS ELŐTT

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Szárnyathy Géza
2017.02.19.


Az MSZP történetének egyik legfontosabb beszédét mondta el Botka László - hogy miért érez kényszert egy rakás politikus, hogy évet értékeljen a kobzosai előtt, azt mondjuk én rohadtul nem értem, de nem is vagyok egy párt elnöke sem, szóval nyilván hiányzik belőlem többek között annak képessége, hogy belássam az évértékelő beszédek megkerülhetetlen voltát. Ugorgyunk. A leirat a szöveg alján pdf-ben itt olvasható.

Szóval Botka kirakta pöcsét az asztalra: nesztek, így lehet csinálni ebben a szarfészekben bármit is - s a szarfészek itt egyaránt megfeleltethető búzakalászos kicsiny hazánknak és a förtelmes szoci kuplerjának egyaránt. Az alap persze, hogy OV és társulata stadionra költ ahelyett, hogy kenyeret osztana a szegényeknek, hogy szanaszéjjel barmolta az egészségügyet, az oktatást, a vízvezetéket, a közbiztonságot, és mindent, amit a rómaiak adtak nekünk.

Az se meglepő, hogy a Jobbik egy cukormázzal leöntött, a történelem szemétdombjáról ideológiát gyűjtő fos. Ami igazán érdekes ebben a beszédben, az önfika. Egyelőre nagy kérdés, mennyire vehető ez komolyan, de legalább kiindulási pont. Mert mondjuk doktor Szanyi inkább körbesírta a sajtót, hogy el lett küldve a picsába, ahelyett, hogy egyetlen pillanatra is elgondolkodott volna a picsába küldés okain.

A szegedi Chuck Norris nagy lendülettel ment neki Gyurcsánynak, akit mi itt a Mentálison már számtalan alkalommal küldtünk a sunyiba és neveztük a Fideszt legerősebben támogató hasznos idiótájának. Első blikkre marha nagy mondás, hogy "Aki a választók szemébe hazudott, az tehertétel a baloldalnak, és érdemes visszavonulót fújnia." És később: "Magyarországon csak akkor jön el a konszolidáció és a béke ideje, ha az ország két legmegosztóbb politikusa, a bal- és a jobboldal gyűlölve szeretett ikonjai végre kikerülnek a politika szentélyéből!"

De ne feledjük, az említett figura egy másik párt elnöke, az ellenzék (vagy mi a szösz) legkártékonyabb trollja, szóval nem akkora mondás ez mégsem - legfeljebb érdekes. Jó, az brutális lesz, amikor a Ferenc-hívők kiéheztetett hiénákként nekiesnek Botkának, hogy az Ő Ferencüket a szájára merte venni - minket is a DK-sok szoktak a leghevesebben az anyánkba küldözgetni. Lehet, hogy Gyurcsánynak inkább vallási szektát kellett volna alapítania, retteghetne Németh Sándor a konkurenciától.

Szóval a Botka-beszéd eddig retorikailag jó, de fontos részleteket hanyagoló. És itt a valódi fordulat. Hogy "a jobboldali populizmus részben a gyenge és tehetségtelen baloldali kormányzás terméke". Hopp. És még egy hopp: "Minden demokrata szavazóra szükség van, de nem minden politikusra. Azok, akik tehertételt jelentenek, akik már eljátszották az esélyüket és a szavazók bizalmát, vonuljanak hátra!"...

HA INNEN NEM LEHET, MÁSHONNAN KELL MAJD LOPNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2017.02.20.


Beindult a nagy össznépi hárítás, már ami a kormány és Budapest vezetését illeti. Mindenki megpróbálja magától elhárítani a felelősséget, gy tenni, mintha soha semmi köze nem lett volna ahhoz, hogy Budapest is jelentkezett a 2024-es olimpia megrendezésére. Föld S. Péter blogjában arról is ír, hogy a budapestieknek a sporttal van-e bajuk, vagy Tarlóssal és Orbánnal?

Ez a 266 151 aláírás nem arról szól, hogy a budapestiek nem szeretik a sportot, a nemes versengést, nem szeretik az olimpiát. Még kevésbé arról, amit Tarlós István főpolgármester mondott nem is olyan régen, vagyis, hogy akik aláírják a Nolimpia íveit, nem szeretik a Budapestet.

Ez a 266151 aláírás arról szól, hogy a budapestiek nem szeretik ezt a kormányt, és nem szeretik a Fidesz által dróton rángatott városvezetést. Nem szeretik, ha más mondja meg helyettük, hogy miről mit gondoljanak, ha Orbán dönti el, hogy ki a jó magyar, a jó szülő, a jó fiatal, a megfelelő időskorú.

Azoknak a budapestiek, akik aláírták a Nolimpia íveit, eszükbe sem jut, hogy a Fidesz-kormány, vagy Tarlós főpolgármester azért akar olimpiát rendezni, hogy az a budapestieknek és Magyarországnak jó legyen.

A budapestieknek az jut az eszükbe a 2024-es olimpiáról, hogy nagyon sokba kerül, sokszorosába annak, amit most mondanak, és a kormány azért állt ki mellette, hogy újabb pénzeket lehessen majd kreatívan elkölteni, A budapestiek, valamint az ország más településein élő magyarok a pénzek kreatív elköltését úgy mondják: lopás...

FRANCO BUITONI-DÍJJAL TÜNTETTÉK KI KURTÁG GYÖRGYÖT ÉS KURTÁG MÁRTÁT


GÉPNARANCS - ZENE BLOG
Szerző: Gépnarancs/MTI
2017.02.19.


A zene világához való kiemelkedő hozzájárulásukért, valamint hosszú és odaadó zenei együttműködésükért a Franco Buitoni-különdíjat adományozták vasárnap Kurtág György Kossuth-díjas zeneszerzőnek, zongoraművésznek és feleségének, Kurtág Márta zongoraművésznek.

A 30 ezer euróval járó díjat a kimagasló ifjú zenésztehetségeket támogató Borletti-Buitoni Trust (BBT) alapító tagjának, Franco Buitoni olasz filantrópnak az emlékére hozták létre. Első díjának létrehozása, 2003 óta az alapítvány több mint 100 muzsikust és zenekart támogatott világszerte.

A Budapest Music Centerben Kurtág György 91. születésnapja és a házaspár 70. házassági évfordulója tiszteletére megrendezett díjátadón részt vett mások között Franco Buitoni felesége, Ilaria és Ucsida Micuko japán zongoraművész is.

“A férjem augusztusban hunyt el. Vele hoztuk létre 2002-ben az alapítványt, hogy elősegítsük tehetséges fiatal zenészek karrierjének fejlődését. Ezzel a különdíjjal férjem egész életen át tartó zeneszeretete és pártfogói munkássága előtt akartam tisztelegni” – idézte Ilaria Buitonit a BBT közleménye.

A díjra Ucsida Micuko japán zongoraművész, az alapítvány egyik kurátora jelölte Kurtág Györgyöt és feleségét.

“Intenzív, rejtélyes, sötét, másvilági és bensőséges, ezek a szavak jutnak eszembe Kurtág György zenéjéről. Ő hihetetlenül tiszta, ihlető személyiség, akinek zenéjéből sugárzik a mély szeretet. Ez lehet a feleségéhez, Mártához fűződő különleges viszony kifejeződése” – hangsúlyozta méltatásában Ucsida Micuko...

SZILÁGYI TIBOR NEM TAPASZTALJA, HOGY PROBLÉMA LENNE, KINEK MI A POLITIKAI MEGGYŐZŐDÉSE

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Vasárnapi Hírek
2017.02.20.


A diktatúra kiszolgálójává válhat-e a művész, ha az alkotómunkáját helyezi előtérbe, s nem tiltakozik a rezsim ellen? - a Szembesítés című dráma, amely a világhírű német karmester, Wilhelm Furtwängler alakja köré épül a náci Németországban, többek között ezt a kérdést járja körül.

Ronald Harwood sikerdarabját Szántó Erika rendezésében, a Karinthy Színház tűzte műsorára, Szilágyi Tiborral, Balázsovits Lajossal, Papp Zoltánnal és Györgyi Annával a főbb szerepekben. Az amerikai kihallgatótisztet játszó Szilágyi Tibor színművészt a politika és művészet viszonyáról kérdezte a Vasárnapi Hírek.

Arra a kérdésre, hogy lát-e közös pontokat a darabbeli helyzet és az éppen zajló valós események között, Szilágyi Tibor elmondja, hogy nincs ilyen áthallás, bármilyen párhuzam erőltetett lenne. Hogy egy világhírű művész mennyire kötelezheti el magát a politikának vagy az aktuális hatalomnak, ezt boncolgatja a dráma. Mindez a náci Németországban, az 1936-es olimpia idején, majd az 1946-os számonkérés és a kihallgatás során egy karmester és a kihallgatójának története kapcsán vetődik fel - hangsúlyozza a művész. A darabbeli segítőm, a fiatal hadnagy mondja, hogy a diktatúrák tudják maguk mellé állítani a nagy művészeket. Egyáltalán nem tartok attól, hogy ilyen vagy ehhez hasonló helyzet előfordulhat nálunk - húzza alá Szilágyi Tibor
...

ITT OLVASHATÓ

IKSZ-RE VETT DEMOGRÁFIA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: KMH
2017.02.19.


A kormánypárt klerikális lobbi-tagozata a vasárnapi boltbezárást követően újabb társadalmi szintű támadási felületet jelölt meg a kommunikáció számára. Egy örök témát, ami az első őscickány óta kísérti a Föld szőrös lényeit. S már a dinoszauruszoknak is életbe vágó volt. Csak az ősgyíkok nem nyilatkoztak róla. Tudtunkkal legalább is.

Mert nem maradtak fenn olyan barlangrajzok, és iszapba kapart nyomok, amelyek alapján akár csak az ősember a nemiséget, a nemi viselkedést ne valami létező társadalmi, emberi tényezőnek kezelte volna. De ettől természetesen még előfordulhattak a legkülönbözőbb, akár az egész társadalmat átszövő viszonyulási rendszerek. Ahogy a már, csomóírástól a betűkaparásig, írott történelemből ismert világban is előfordultak a nemiséggel kapcsolatban is eltérően működő társadalmi modellek. Ezek mögött olykor állt valami vezérideológia, olykor pedig nem. A mindennapi életben pedig általában fütyültek a hivatalos álláspontokra, és az emberek élték a mindennapokat. Amire a legjobb bizonyíték az, hogy Európában folyamatosan éltek emberek a középkorban is. Mert abban az esetben, ha az egyház nemiség-felfogását, valamint a gazdasági felhalmozást szolgáló elit-beltenyésztés szabályait követték volna, akkor simán kihalt volna lakosság. S éppen az egyház „pereiből”, haj-, és körömtépéseiből tudjuk, hogy az olyan nemiséggel kapcsolatos jelenségek is folyamatosan előfordultak, mint a homoszexualitás.

Alkalmasint az egyház intézményeiben is előfordult, és előfordul a mai napig. Ahogy a lakosság körében is előfordul. Ami ellen fel lehet egy hivatalos ideológia nevében lépni, de baromság. Ha a fellépés diszkriminál, akkor embertelenség is. Azoknak pedig, akik szerint genetikai defektet képvisel, javaslom az evolúciós törvények olvasgatását. Az evolúció ugyanis könyörtelenül kiszelektálja az olyan genotípusokat, amelyek a faj populációjának fennmaradását gátolják. Az emberi faj pedig elég régóta társadalmasodott ahhoz, hogy lássuk: a homoszexualitás jelenléte minimum indifferens a társadalomban. Ha a művészeti, az alkotó világot vagy a sokáig a tudomány fellegvárainak számító zárt kollégiumokat tekintjük, akkor társadalmi szinten tetten érhető lehet az is, hogy az evolúció miért nem „foglalkozott” a kérdéssel. Ellentétben azokkal, akikről olykor nehéz eldönteni, hogy valójában tényleg ellenzik, vagy csak irigylik. Mint amikor a KDNP-s politikusok, Harrach és Rétvári, színpadiasan, egy sajtótájékoztatón írnak alá egy olyan kezdeményezést, amely megtagadná a párkapcsolat jogát a saját nemüket preferáló polgároktól...

NEM AZ OLIMPIA FOGJA MEGOLDANI A FOGYATÉKKAL ÉLŐK GONDJAIT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.02.19.


És még mindig olimpia, más nézőpontból. Mégpedig a parasportolók, pontosabban a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének véleményét járom körül. Az MPB elnöke Szabó László, aki Gömöri Zsolt dicstelen távozását követően került a bizottság élére. Szabó László is megírta a maga közleményét népszavazás, aláírásgyűjtés, Momentum mozgalom és 266 150 aláírás ügyében. Nézzük az ő szempontjait:

A jelen és jövő magyar paralimpikonjai megérdemlik, hogy hazai pályán, magyar közönség előtt, a lehető legnagyobb tisztelettel övezve küzdhessenek a paralimpiai bajnoki címért!
800 ezer fogyatékos ember él Magyarországon. Hisszük, hogy a többség, mind a kilencmillió-kétszázezer ép magyar számára fontos, hogy kisebbségben élő honfitársaik számára biztosított legyen az akadálymentes, kényelmes közlekedés, a hozzáférhető közösségi terek, az akadálymentesített üzletek.

A budapesti paralimpia megrendezésének lehetősége túlmutat a sportversenyen. A paralimpia lenne a magyar társadalom valódi szellemi akadálymentesítése. Egy olyan esemény, ami után mi, magyarok, magunkra sem ismernénk, annyira megváltozna a gondolkodásunk és érzéseink fogyatékkal élő honfitársaink iránt.
Tiszteletben tartom a pályázatot ellenzők véleményét, de nem értek velük egyet! A Magyar Paralimpiai Bizottság elkötelezett a hazai fogyatékos sport és a sportolók képviselete, valamit minden magyar érzékenyítése iránt: paralimpiát (és olimpiát) szeretnénk Budapesten!” (MTI-OS)

A teljes gondolatsor is olvasható a Magyar Paralimpiai Bizottság közösségi oldalán:

TARLÓS: ELÁRULTÁK AZ ÜGYET

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.02.19.


Tarlós is beszállt a budapesti olimpiai játékok kapcsán kialakult politikai licit végjátékába. Illetve, valószínű végjátékába. Ezúttal, ha nem is hazaárulózással, de majdnem. Biztos, ami biztos árulózta kicsit az ellenzéket. Talán egyfajta gesztusként Orbán felé. Elvégre főpolgármesternek lenni még mindig több pénzt hoz lapátolásnál. Főleg közmunkában.


Egyébként akkor, ha a szokásos orbanista retorikát nézzük, akkor tulajdonképpen hazaárulózásnak is tekinthető Tarlós mondandója. Arról, hogy az olimpiai játékokat most ellenző ellenzék felmondta a nemzeti egységet. Márpedig a NER rendszerében, az, aki nem együtt béget a kormánnyal, az hazaáruló. Még akkor is, ha Tarlós idáig, szó szerint azért nem ment el. Ő csak azt mondta, hogy elárulták az ügyet. Az Olimpia ügyét. Amit másfél éve még egységesen támogattak. Szerinte. Mármint az ellenzékiek. Mert az ország aligha. Annak ellenére, hogy annyiban igaza lehet a főpolgármesternek, hogy az ellenzéki pártok szervezetei akár másfél évvel ezelőtt is kezdhettek volna aláírásokat gyűjteni, ha akarnak. Az, hogy most repültek rá a Momentum Mozgalom kezdeményezésére az kétségtelenül visszás. Különösen az, hogy akkor kezdtek hangosan kiállni az Olimpia elutasítása mellett, amikor már látszott: az aláírások száma esetleg nélkülük is eléri a kritikus tömeget. S ebben az esetben nehogy már egy új szervezet egyedül vigye el a koncot. Úgyhogy az ellenzék megéri a pénzét. Különben nem, de a kormánypártok sem...

AKAR-E MÉG ORBÁN OLIMPIÁT A NEMZETNEK?

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Föld S. Péter
2017.02.19.Ez a 266 151 aláírás nem arról szól, hogy a budapestiek nem szeretik a sportot, a nemes versengést, nem szeretik az olimpiát. Még kevésbé arról, amit Tarlós István főpolgármester mondott nem is olyan régen, vagyis, hogy akik aláírják a Nolimpia íveit, nem szeretik Budapestet.Ez a 266151 aláírás arról szól, hogy a budapestiek nem szeretik ezt a kormányt, és nem szeretik a Fidesz által dróton rángatott városvezetést. Nem szeretik, ha más mondja meg helyettük, hogy miről mit gondoljanak, ha Orbán dönti el, hogy ki a jó magyar, a jó szülő, a jó fiatal, a megfelelő időskorú.

Azoknak a budapestiek, akik aláírták a Nolimpia íveit, eszükbe sem jut, hogy a Fidesz-kormány, vagy Tarlós főpolgármester azért akar olimpiát rendezni, hogy az a budapestieknek és Magyarországnak jó legyen.

A budapestieknek az jut az eszükbe a 2024-es olimpiáról, hogy nagyon sokba kerül, sokszorosába annak, amit most mondanak, és a kormány azért állt ki mellette, hogy újabb pénzeket lehessen majd kreatívan elkölteni. A budapestiek, valamint az ország más településein élő magyarok a pénzek kreatív elköltését úgy mondják: lopás.

A Fideszben most folyik a kármentés ezerrel. Első menetben megpróbálják Tarlós főpolgármesterre tolni az olimpia ügyét. Neki már úgyis mindegy, ott van neki az életveszélyes 3-as metró, a sok sebből vérző 4-es metró, birkózzon meg az olimpiával is, ha tud. Nemrég még Orbán saját szájából hallottuk, hogy az olimpia nemzeti ügy, ám mára mindez a budapestiek ügyévé silányult. Ami pedig a budapestieké, ahhoz a kormánynak nincs köze. Budapest bűnös város, hiába, hogy itt keletkezik a GDP 40 százaléka, épp csak annyit kap vissza ebből, hogy ne látsszon még látványosabban, amint szépen, lassan tönkremegy...

HIBA AZ EMELETEN

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2017.02.19.


Vezető kormánypártunk, a mi pénzünkön, a királyi udvar médiumaiban sorozatosan olyan információkkal lövöldöz bennünket, mint: Magyarország erősödik, jobban élünk mint X éve, emelkednek a minimálbérek, csökken az infláció, dübörög a gazdaság, … röviden: a társadalmi jólét és a gazdasági felemelkedés állama vagyunk.

Eleinte csak az ember gyomra görcsbe rándul, hiszen a realitás mást mutat. Magyarországon az állampolgár tudathasadásos állapotba kerül, hallgatva az ország vezetőinek megnyilatkozásait, majd ezután, szétnézve maga körül, rájöhet arra, hogy a kormányszlogenek mindegyike igaz. Pár tíz emberre, akik közel vannak ahhoz a bizonyos húsos fazékhoz. … A többi milliónak ugyanakkor felkopik az álla, ha a hűbérurak Magyarországán él.

Nem is szaporítom tovább a szót, három cikket mutatunk meg az olvasóknak, és ezek idézeteivel világítunk rá az értelmi mondanivaló eltéréseinek lényegére. Az összehasonlítás vezérfonala Czibere, a nagyon okos interjúja lesz, amit a 168 órának adott. A második cikk a Magyar Narancs Szívszorító Magyarország című írása, a harmadik pedig a Fehér Kendő Mozgalom Kendő Ereje című blogjának bejegyzése lesz
:

ITT OLVASHATÓ

AZ EMBEREK KÉTHARMADA NEM AKAR OLIMPIÁT - NEM LENNE CSODA, HA MÁR A HÉTEN VISSZAVONNÁK AZ OLIMPIAI PÁLYÁZATOT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.02.20.


A Momentum több mint 260 ezer aláírást rakott le az asztalra, amely azt jelenti, hogy adminisztratív eszközökkel már lehetetlen megakadályozni a népszavazás kiírását, kivéve persze, ha maguk Orbánék döntenek az olimpiai pályázat visszavonása mellett. Ez lenne a leglogikusabb lépés, hiszen a legtöbb felmérés szerint egy népszavazás esetén könnyedén elbukna a budapesti olimpia ügye. A legfrissebb Publicus-kutatás alapján az emberek kétharmada nem akar olimpiát, így hát a legegyszerűbb visszavonulót fújni ahelyett, hogy még több muníciót adnának az ellenzék kezébe.

A szükséges 138 ezernél jóval több, 266 ezer aláírást adott le a választási irodán a Momentum. Bár a most leadott aláírások között is biztosan akad érvénytelen, hiszen az eddig népszavazási aláírásgyűjtések tapasztalatai alapján az aláírások negyede-ötöde ilyen, de a 266 ezer olyan magas szám, hogy szinte biztosan kijelenthető, ki kell írni a népszavazást a budapesti olimpia rendezéséről. A Momentum elnöke azt üzente a Fidesznek: ezek után gyávaság lenne visszavonni a pályázatot népszavazás nélkül.

A Fidesz-kommunikáció hozzálátott menteni a menthetőt. A HVG információi szerint Orbán azt mondta a kihelyezett visegrádi frakcióülésen, hogy nem a Fidesznek, vagy a kormánynak, hanem Budapestnek kell reagálnia a Momentum Mozgalom olimpiaellenes aláírásgyűjtésére, hiszen nem a párt vagy a kormány, hanem Budapest pályázott a 2024-es rendezésre. Kósa Lajos már ezzel az új kommunikációs fogással lépett a nyilvánosság elé és elmondta, hogy a népszavazási kezdeményezéshez szükséges kellő számú aláírás leadása után egyértelműen a fővárosnál pattog a labda. A Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett, hogy a fővárosi közgyűlés döntött az olimpiai pályázatról, nem a kormány, vagy a Fidesz.

A probléma az, hogy nem lesz ilyen egyszerű mindent Budapestre, illetve Tarlósra kenni, hogy az egész olimpia csak egy helyi ügy. Orbán régi nagy vágya volt egy hazai rendezésű olimpia, többször is nyilatkozott már erről. Többek között például a 2002-ben az évértékelőjében – a választásokra készülő miniszterelnökként – azt mondta az olimpiáról, hogy „nyugodt szívvel nevezhetjük össznemzeti ügynek”. Hatalomra kerülve pedig azt is mondta, hogy a magyar kormány mindenben támogatja a Magyar Olimpiai Bizottságot, amely „a nemzeti ügy élére állt”. Legvégül pedig maga Orbán Viktor cáfolt rá azzal, hogy az olimpia csak egy fővárosi ügy lenne, hiszen a témában péntek délután kétórás megbeszélést folytatott Tarlós Istvánnal…

A kérdés csak az igazából, hogy milyen „körítéssel” vonják vissza a budapesti olimpiai pályázatot, hiszen egyértelmű, egy népszavazás rendkívüli módon tematizálná az elkövetkező hónapokat, illetve kiváló média megjelenést tudna adni mind ez ellenzéknek, mind a feltörekvő Momentumnak. Ráadásul egy népszavazás esetén borítékolható a végeredmény: a felmérések mind azt mutatják, hogy az emberek többsége inkább nem kér az olimpiából...

TRUMP LENNE PUTYIN SÍRÁSÓJA?

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2017.02.19.


Vége a mézesheteknek Trumppal, amelyek egyébként soha nem is léteztek – írja az Ekho Moskvi rádió honlapjának bloggere, Andrej Illarionov* közgazdász.

Pontosan így van – válaszoltam Amerikában élő ismerősömnek, akitől a poszt linkjét kaptam. Csakhogy a nyugati, s részben az orosz sajtó értékelésével ellentétben, a Kreml vezetői, s az állami televízióban megszólaló, Putyin politikáját magukénak valló közéleti szereplők mindig hűtötték a kedélyeket. Már amennyire jól ítélem meg ezt az orosz állami tévé napi közéleti műsoraiból, és az interneten általam olvasott, különféle orosz lapok cikkeiből. Ezek alapján az emlékezetemben úgy él: legfeljebb arról beszéltek a hivatalos álláspontot magyarázók, Hillary Clintonról már tudjuk, hogy konfliktuspárti, Donald Trump viszont tiszta lappal indul. De feltételezzük, hogy ő is az amerikai érdekeket fogja képviselni, mert mi mást. Úgyhogy az Ekho Moskvi publicistájának felismerése nekem nem meglepetés.

A cikkben többek között azt olvasom, hogy »az elmúlt szűk egy hónap teljesen eltemette a Kreml adminisztrációjának valamifajta reményét a „két deli legény” közötti különös viszony lehetőségével kapcsolatban«. Mert a szerző szerint alaptalanok voltak az orosz–amerikai viszony újrakezdéséhez fűződő ábrándok, a szankciók eltörléséhez, a Krím annektálásának elismeréséhez fűződő remények. Az USA-val való konfrontáció új szakaszának kezdetén áll Oroszország. Méghozzá olyan konfliktus előtt, amely keményebb lesz, mint volt az Obama-adminisztráció alatt. És annál is súlyosabb, mint amit Hillary Clinton megválasztása esetén éltünk volna meg – írja Andrej Illarionov. A moszkvai szerző szerint a Kreml, mindenekelőtt Putyin legdurvább hibája, hogy mindenféle módon, tevőlegesen is támogatta, sőt biztosította Donald Trump megválasztását. (Sic!) Nem zárható ki, hogy végül az új amerikai elnök a jelenlegi oroszországi rendszer sírásóinak egyike lesz, s úgy vonul be a történelemkönyvekbe, mint a különleges elterelő hadmozdulatok legjelentékenyebb képviselője...

10 PONTBAN A NOLIMPIA-KAMPÁNY SIKERÉRŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.02.19.


A Momentum által kezdeményezett népszavazási aláírásgyűjtés sikere megmutatta azt, hogy lehet Magyarországon politizálni, és az emberek szomjaznak a jó politikára. Hogy ezreket lehet aktívan cselekvésre serkenteni, hogy akár százezreket is meg tud mozgatni egy jó kampány. De ehhez jó kampány kell. Ezek a legnagyobb tanulságok, és biztos sok elemzés készül majd el erről a kampányról, mi ide is rakjuk az elsőt.1. Volt cél, és volt terv ennek a célnak a végrehajtására


A Momentum nem az ATV Egyenes Beszédébe ment be, nem sajtóközleményeket adott ki, vagy Facebook-posztban bírálta a rendszert. De nem is egy ki nem talált kifutású tüntetéssel vagy önmagában álló akcióval próbált sikert elérni. Kitaláltak egy tervet, amelynek volt elérhető célja, és végigvitték azt. A jövendőbeli párt egy jól felépített ívű kampányba kezdett, ahol megvolt minden feladatnak a felelőse, ki volt találva, hogyan kezdődik és hogyan végződik a kampány. Persze kérdés, hogy az olimpiai téma után hogy mennek tovább, de ezt a szakaszt azért tudták nyerni, mert nem ad-hoc politizáltak. És nem csupán egy-egy politikai eszközt (online kommunikáció, média, aktivisták) használtak, hanem ezeket együtt, egymást jól segítve.

Tökéletesen mutatja meg ennek a kampánynak a sikere, hogy a “csinálunk egy jó tüntetést”, meg a “kiállunk sajtótájékoztatni, mert ma még nem mondtunk semmit” álpolitizálás mennyire sikertelen, és mennyire veszélyes, hogy a médiaszereplés elhiteti az emberekkel, hogy ők már politikát csinálnak, és elhiteti a társadalommal, hogy ez már politikacsinálás. Ezzel szemben a politikacsinálás egymásra épülő szakaszok és munkafolyamatok összessége.

2. Felépítettek egy szervezetet, mielőtt belevágtak


Az, hogy ez a szervezet készen állt a gyűjtésre és az aktivisták befogadására, egy ilyen 30 napos terhelésre, 2 éves munka eredménye volt. A Momentum alapítói embereket hívtak be a projektre, különböző kisközösségeket kötöttek össze. Nem feldobtak egy témát, és belecsaptak a lecsóba, hanem előbb felépítetek egy szervezetet, aktivistákat szerveztek, összerakták a működésüket, hálózatot építettek, majd utána megkeresték azt a politikai terméket, amivel sikert érhettek el. De valójában nem az olimpiai téma adta a Momentum sikerét, hanem a Momentum felépített szervezete tette lehetővé, hogy sikere vihetik az olimpiai témáját. Ha nem ezt választják, hanem egy másik témát, akkor egy másfajta, talán nem ilyen erős, de sikeres kampányt vihettek volna végig.

A Momentum után tényleg nincs értelme annak, hogy 4-en összeállnak, és csinálnak valamit, aztán nincs folytatás. Ez a kampány megmutatta, hogy mennyi tervezésre, és milyen kemény felkészülésre van szükség, hogy sikeres politikát lehessen csinálni. A különböző ügyek képviselői, vagy az ügyekkel foglalkozni akarók, a feministák, Paks ellenzői, vagy akár a baloldali aktivisták előtti is itt a példa, hogy mi az a meló, amit el kell végezni a siker érdekében...

HOGYAN AZONOSÍTOTTÁK LUCIFERREL A LIBERÁLISOKAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.02.19.Hogyan támogathatnak értelmes emberek egy Trumpot? – kérdezik sokan. Mit várnak tőle? Mi a közös nevező, ami összeköti őket? Nem a szegények lázadtak fel, nem ők választották meg Amerika legtöbb milliárdost magában foglaló kormányzatát. Akkor kik?

Először periférikusnak hittem, hogy keresztény színezetű gyűlöletportálokon sátánistának nevezik Obamát, Clinton halottakat idéz, sátánista szeánszokat tart, gyerekeket erőszakol egy washingtoni pizzéria pincéjében. A pizzériában egy férfi meg is jelent pisztollyal, hogy kiszabadítsa a nem létező pincébe zárt gyerekeket.

A Planned Parenthood nevű non-profit szervezet ellen olyan uszítást folytattak, hogy egy magát hívőnek nevező elmebeteg bement a szervezet egyik klinikájára Colorado Springs-ben, és meggyilkolt három embert, köztük egy kétgyermekes rendőrt. Elmondása szerint a mennybe megy a gyilkosságaiért, mert Isten parancsát teljesítette a megölt magzatokért.

A kampány végére lett világos, hogy a sátánizmussal összefüggésbe hozott hazugságok milyen hatással voltak a hívőkre. A Sátántól akarták megmenteni a világot, amikor Trumpra szavaztak. Ha Trump alkotmányellenes intézkedéseit kifogásolja a média, akkor támad az ördög. Vagyis, nem periférikus jelenséggel állunk szemben.

A liberális, mint szitokszó, a valójában ördögi Finkelstein találmánya, de az evangéliumi keresztény egyházak híveinek, akik a Trump mögötti legnagyobb tömeget adják, az ő neve semmit nem jelent. Saját hazug sajtójuk viszont olyan nekik, mint a Biblia. Bepillanthatunk most abba, hogy ez hogyan működik:

AZ ÉLET PEREMÉN - VEZETŐ DIAGNÓZIS: VÉGELGYENGÜLÉS

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: M. Révész Zsuzsanna
2017.02.20.


Mai vendégposztunk egy tabutémáról, a halál közelségéről szól - nagy empátiával és tisztelettel.

Idős, osztályos betegünk szokatlan éberségével lepett meg érkezésemkor. Hetek, hónapok óta gyengül, lassacskán beszorult a szobájába, majd tovább erőtlenedve teljesen ágyban fekvővé vált. Nem kívánja az ételt, nem jelzi a szomjúságát, mindenben segítségre szorul, a takaró felhúzásában is. A kilencvenegy év alatt összegyűlt pár alapbetegsége, amik külön gyógymódokkal valamennyire karbantarthatók, a fő baj mégis az, hogy lassan, de biztosan elszivárog belőle minden erő, és vele, maga az élet. A teljes gyógyító team munkája erősen leszűkült körülötte, már a leggyengédebb masszázst vagy pakolást sem bírja, vizes, áramos, ultrahangos kezelések szóba se jönnek, a mozgásterapeutáinkra itt már többé nincs szükség, hiába az agyafúrt segédeszközök, már nem tud kikelni az ágyából. Az ápolási teendők azok, amik módfelett felszaporodtak, mivel minden működés akadozik, az egy-egy korty víz, vagy infúzió, a falatonként beletukmált étel, a már nem egy emberes forgatás és egyéb kínok miatt szinte állandó felügyeletet igényel.:

TI LELKI HAJÓTÖRÖTTEK, AKIK A FALON TÚL IS VÉDITEK A PSZICHOPATA TUDATREPEDÉS MOCSKOS HAZUGSÁGAIT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.02.19.


Najó, hagyjuk már a francba a szájbatekert olimpiát. A fényestekintetű Tarlósnak címzett alkudozására (az ajánlat a főpolgármesterség, amennyiben együttműködik, és „ha szükségessé válik”, javaslatot tesz az olimpiai pályázat visszavonására) nekem már nincsenek szavaim.

Arra nincsenek szavaim, hogy minden idők rekorder pávatáncosa valójában már Rio óta tudja, nincs sok esély Budapest győzelmére. Igaz, mi is tudjuk, többek között ezért tépjük a szánkat. Pedig nem mi kúrtunk el már eddig is alaphangon 20 milliárdot erre a bizonyosságra, nem mi fordítottunk magyart a magyar ellen, nem mi nyomtuk rá a nemzeti ügy szókapcsolatot egy hazugságra, nem mi sajátítottuk ki újra a magyarságtudatot egy mindenféle alapot nélkülöző átverés érdekében.

Egy ilyen helyzetben (az első vonalbeli szarlapátolóknak sem szóltak, hogy ne vergődjenek, ezért ők köpködnek serényen) a megmaradt szavaim arról a véres demagógiáról fognak szólni, amit a kormánypárt és népes, barnanyelvű zenekara előszerettel szokott rásütni mindazokra, akik szerint Magyarországnak 2024-ben nem kellene olimpiát rendeznie.

A helyzet így áll: a fővárosi kórházak gyerek intenzív osztályai megteltek. Ezt úgy kell érteni, ahogy le van írva. Már nem tudják fogadni a lélegeztetőgépre szoruló betegeket, ezért az országos tisztifőorvos körlevélben utasította az egészségügyi intézményeket, Budapestre lehetőleg ne küldjenek ilyen problémával küzdő pácienseket. Jövő hét közepéig semmiképpen.

Konkrétan arról van szó, hogy az utóbbi időben megnőtt a csecsemő és kisgyermek korú, azonnali lélegeztetésre szoruló, vírus okozta hörgőgyulladással küzdők száma. Ha a véres demagógiának hinni lehet, akkor a főváros területén ebben a pillanatban hat gyermekkórházban van intenzív ellátás, erre a célra összesen 36 ágy áll rendelkezésre. Egy szájbatekert kétmilliós városban. De nincs baj, nincs para. Attól még állítólag nem kell tartani, hogy a fővárosi gyermekkórházak körzetébe tartozó gyerekeket nem látják el az adott intézmények...

KALANDOS ÚT BERMUDÁRA ÉS AZ ELSŐ BENYOMÁSOK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Aurum
2017.02.20.


Úgy másfél héttel ezelőtt jelent meg Aurum írása, akkor még Budapestről, melyben a bermudai indulást tervezgették. Nos, jelentem, nemrégiben meg is érkeztek, úgyhogy most lássuk, miként zajlott az út (működött-e dobozos megoldás…), illetve mik az első benyomások. Az biztos, hogy drága helyről van szó, mint Aurum fogalmaz, megtakarításuk úgy fogy, mintha kazánban tüzelnének a pénzzel.

Az előző rész még otthonról íródott, ez már helyszíni riport lesz. Próbálok válaszolni a leggyakoribb kérdésekre, bár az angol nyelvben még nem vagyok annyira otthon, hogy a nyelvtani vitába is beszálljak.

Rosszul indulunk

A BA-val jöttünk ki Londonon át. A gép pontosan érkezett, gyorsan fordult, pár perccel a hivatalos indulási idő előtt már taxizott a kifutópályához.

Aztán megállt, vártunk vagy öt percet, de csak nem akartak a gép nekilódulni, majd a kapitány bejelentette, hogy valami gond van, visszagurulunk a terminálhoz, de mindenki maradjon a helyén. Jön szerelő a géphez, megpróbálják rendbe rakni.

Meg is jött a mérnök úr, kalapács, harapófogó, feszítővas, na, ez nem volt nála. Ellenben beült a kabinba és bőszen nyomogatta a gombokat. Egy modern repülőgép már inkább számítógép, mintsem gép, legalább is, ami a pilótafülkét, a vezérlést jelenti. Fizikai meghibásodás a legritkább esetben történik.

Így is álltunk másfél órát járó hajtóművel, mire a kapitány bejelentette, hogy sikerült a hibát elhárítani, de már meg üzemanyagot kell felvenni, mert elpöfögtük álló helyben.

Az üzemanyagos bácsi lassított felvételben mozogva húzta a tömlőt, tankolta a gépet, majd ugyan ilyen komótosan pakolt el maga után. Nem volt egy kapkodó idegbeteg, csak mi izgultunk, ahogy az ablakból láttuk, miközben mindenki azt számolta, eléri-e még a csatlakozását.

A várakozás közben természetesen kaptunk inni, csokit, mogyit szolgáltak fel, akinek szoros volt az átszálló ideje, automatikusan átfoglalták, panaszra nem lehet okunk, a meghibásodás benne van a pakliban.

Nekünk viszont az átfoglalás azt jelentené, hogy egy napot várunk Londonban, napi egy járat van a szigetre. Ráadásul nekünk repteret is kell váltani, a Heathrowról át kell mennünk Gatwickre, ami legalább egy óra, plusz a csomagokat is fel kell venni, meg kell várni, amíg kihozzák, az is idő...

HÜLYÉK LEGYÜNK ÉS SZABADOK!

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.02.20.Mindannyiunk kedvence, Stefka lapigazgató újra megörvendeztetett minket soha el nem múló szervilizmusával, miközben ülésezett kedvenceivel, akik nem mások, mint a Békemenetek hetei (Bayer Zsolt, Fricz Tamás, Bencsik András, Széles Gábor, Csizmadia László, Dörner György és Stefka István). Kiderült, hogy már megint „mögötte álló erők” vannak a NOlimpiának, ám mégsem ez a legérdekesebb.

Hazaárulók már voltak az aktivisták és az aláírók, most kiderült, hogy mégis inkább hülyék. Szó szerint így: „Ha valóban százezer aláírást gyűjtöttek az olimpia ellen…tehát mindig negatívumok ellen harcolnak, tehát azzal szólítják meg az embereket, és mégis van ennyi – hát nem tudom másként kifejezni – nem megvezetett, hanem ennyi hülye ember, aki önmaga ellen kampányol.”

A magam részéről hülye lennék, s egyben szabad. Ez szimpatikus opció...

MINDENKINEK A MAGA KERESZTJE

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2017.02.19.


Előre bocsátom: bennem is az elégedettség szava az első, ami az olimpiai aláírásgyűjtés kimenetelét illeti. Ugyanakkor továbbra is munkál bennem a kisördög, akiről tudjuk, hogy a részletekben lakozik.
Annak igazolására pedig, hogy van-e valami ördögi az események alakulásában – alakításában, mindenképp érdemes az öröm perceiben egy kicsiny, de tényszerű visszatekintésre időt szakítani.
Lássuk, hogyan is alakult ki ez a mai helyzet.
Azt állítom, és ez határozott meggyőződésem, hogy a Fidesznek olyan helyzetre volt szüksége, ahol az olimpiai visszalépés nem az ő döntéseként jelenik meg a közvéleményben, és a legkevesebb presztízsveszteséggel oldhatja meg ezt a számára kényes helyzetet. Sőt! Ha lehet, inkább nyerjen rajta.
2016. szeptember 29-én a római városi tanács, Virginia Raggi főpolgármester asszony javaslatát támogatva, visszavonta Róma 2024-es olimpiára benyújtott pályázatát. Már csak három főváros maradt versenyben: Párizs, Los Angeles és Budapest. Az első kettő mellett Budapest esélye hatalmasat zuhant. Viszont, ha nem mi nyerünk, a nagymértékű politikai blamázs mellett joggal vetődhet fel annak kérdése, hogy miért költött el a kormány 30 milliárd forintot gyakorlatilag a semmire. Ezen belül is több mint 17 milliárd ment el a tervezett olimpiai stadion Csepel-szigeti területének megvásárlására. A terület tulajdonosa az az egyébként csődeljárás alatt álló Martinsi Fadesa Kft. volt, amely az említett 80 hektáros területhez pár évvel korábban mindössze 11 milliárd forintért jutott hozzá.
A spindoktorok terve az volt, hogy Róma kiesését követően adnak a dolognak még egy kis kifutást. Látni akarták, hogy hogyan alakulnak az új erőviszonyok. Csendben megkezdték azonban fondorlatos tervük végrehajtását...

JEGES PÁLYA MIATT MARAD EL A MECCS, HIÁBA FŰTHETŐ A GYEP

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Bagyinszki Dániel
2017.02.20.


Hiába fűthető a gyep, elmarad a focimeccs, mert jeges a pálya; 34,6 milliárdért bővíti a Strabag az M2-es gyorsforgalmi utat; százmilliókért fejlesztheti Lakitelek és Ózd ivóvízellátását a Fidesz-közeli Aqua Holding.
Ezekről ne maradj le!


Elmarad a meccs, jeges a fűthető futballpálya (444)

1,76 milliárd forint/kilométer áron nyert útépítést a Strabag (Átlátszó)

Lakitelken és Ózdon nyert közbeszerzést 430 millióért az Aqua Holding (Átlátszó)

Ha van 3 perced:


Elmarad a meccs, jeges a fűthető futballpálya

A Magyar Labdarúgó-szövetség elhalasztotta a balmazújvárosi stadionban vasárnapra tervezett mérkőzést, mert a 160 millió forintos TAO támogatásból épített pálya gyepe nagyrésze be volt fagyva. A négy évvel ezelőtti építkezésen azt ígérték akármilyen hideg is lesz, biztosítani tudják majd a 10-11 Celsius fokot a pálya alatt a szomszéd gyógyfürdő termálvizével. A stadiont tavaly nyáron adták át, az ünnapségen azt mondták a sportlétesítmény “kitűnően vizsgázott”. (444)

1,76 milliárd forint/kilométer áron nyert útépítést a Strabag

A Budapest és Vác közti szakasz kétszer két sávossá bővítésére nyert el az STR+S-M2 konzorcium 34,6 milliárd forintot. Az előzetes számításoknál 3,5 milliárd forinttal drágábban elnyert közbeszerzésen a STRABAG Építő Kft. és az osztrák STRABAG AG 19,6 kilométer megépítésére vállalkozott. A STRABAG Építő Kft. a tavalyi évben szerepelt először közbeszerzésen, ahol az első héten megnyert 5,7 milliárd forint értékben két közbeszerzést. (Átlátszó)

Lakitelken és Ózdon nyert közbeszerzést 430 millióért az Aqua Holding
Lezsák Sándor fideszes parlamenti alelnök lakitelki népfőiskolájának tervezhet kutakat az Aqua Holdig nevű cég, amely Bánki Erik tulajdonában állt 2010-ig. A vállalathoz szokták kötni a Hungast-csoportot is, amelynek tulajdonosa, György Zoltán tulajdonos 2011-ig ott volt az Aqua Holdingban is. Jelenleg sem áll távol Györgyéktől az Aqua Holding, a mostani tulajdonos aquaplusos érdekeltségeket is irányít. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Az MTVA-nál a 235 majdnem a négyszerese a 129-nek,
leglábbis az ábrázolásuk szerint. (444)

Majdnem háromszoros áron, 576 millióért újíthatja fel
a Honvédelmi Minisztérium (HM) egyik cége, a HM Védelemgazdasági Hivatalának tenderében szereplő lánctalpas gépkocsikat. (Átlátszó)

Felfüggeszti a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. az olimpiai szerződések kifizetését ameddig megvizsgálják, hogy a sikeres népszavazási kezdeményezés után “helyreállítható-e a pályázat egységes támogatottsága”. (444)

A Valton Security Kft., a Fidesz egyik kedvenc vagyonvédelmi vállalkozása
nyerte a 60 millliós közbeszerzést, a vizes vb irodaépületének őrzésére. (Átlátszó)

A sámándobot, amelyet a 2015-ös világkiállításra épített Magyarország
már tavaly le kellett volna bontani, de még mindig Olaszországban van, most május elsejéig kaptak haladékot a szervezők. (Index)

Őrizetbe vették, Li Dzsejongot, a Samsung alelnökét,
aki apja 2 évvel ezelőtti szívrohama óta irányítja a vállalatot; a dél-koreai elnök megvesztegetésével vádolják a 48 éves férfit. (HVG)

HOPPÁ! KEMÉNYEN BESZÓLTAK A GÓJ MOTOROSOK ORBÁN VIKTORNAK

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: HÍRTV
2017.02.20.


Nyílt levélben figyelmezteti a kormányt a Gój Motoros Egyesület elnöke. Mészáros Imre azt írja: ugyan sok pozitívumot lát az Orbán-kormány eddigi munkájában, de szerinte egyre több Fidesz-szavazó ábrándul ki a jelenlegi kabinetből, mert azt látják, hogy helyi kiskirályok döntenek az emberek vállalkozásairól.

A kormányzati propagandával szemben pedig inkább azt tapasztalja, hogy a magyar lakosság szegényedik. Mészáros Imre arra is kitér, a Fidesznek komoly károkat okozott Habony Árpád, Rogán Antal és Andy Vajna is. A Gój Motoros Egyesület vezetője a hírtévének úgy fogalmazott, nem kellene a kormánynak a választókat tovább hergelni, mert könnyen elbukhatnak 2018-ban.

"Tartok attól, hogy olyan emberek, mint például én is, vagy mondhatnék másokat is, akiknek az életébe, a vállalkozásaiba szólnak bele ezek a kiskirályok, lehet egyfajta dacból, vagy nem megy el szavazni, vagy valami más pártra húz, bosszúból leváltja a Fideszt. Ha ma lenne a szavazás, én is elgondolkodnék, hogy most hogy legyen" - jelentette ki a Gój Motoros Egyesület elnöke, Mészáros Imre.

A Gój Motorosok Egyesület elnökének nyílt levele i ide kattintva olvasható teljes egészében.

SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.02.20.


Der Standard

A lap úgy látja a müncheni biztonságpolitikai fórum után, hogy Európa hálás lehet Trumpnak, mert egyértelműen kiderült, hogy a földrésznek saját kezébe kell vennie a gyeplőt, ha gondoskodni akar a saját biztonságáról. Hiszen az amerikai kormányzattól nem lehet várni, hogy védelmébe veszi a nyugati világot, illetve hogy annak irányt mutat. Ennélfogva a földrésznek katonailag, de főleg ideológiai értelemben fel kell fegyverkeznie, saját magának kell meghatároznia az érdekeit, felbecsülnie a befolyási lehetőségeit és közös reálpolitikát kialakítania. De ha minden jól megy és az újjáválasztott Merkel, a francia elnökkel az oldalán, akit nem Le Pennek hívnak majd, egyben tudja tartani az EU-t, akkor az unió erősebb lesz, mint valaha. De szüksége is lesz erre az erőre Kínával, Oroszországgal és a mostani amerikai kormányzattal szemben. Münchenben sok tagállam rájött, hogy ez itt a tét. Még a renitens, nacionalista szólamokat hangoztató fővárosokban rádöbbentek, hogy sem Moszkva, sem Washington nem jelent igazi alternatívát. Így azután lehet, hogy odahaza folytatják a kulturkampfot Brüsszel ellen, de ez nem jelenik meg tettekben a közös intézményeken belül. München tanulsága az, hogy az ellentétek és különbözőségek Európája visszatalál a közös ügyekhez.

The Times

Vita robbant ki a brit kormányon belül, mert több tárca is azt szeretné, ha az eddiginél több jutna Kelet-Európának az évi 12 milliárd fontos külföldi segélyprogramból, mivel akkor a magyarok, a lengyelek és a baltiak várhatóan támogatnák, hogy a britek kedvezőbb feltételek mellett válhassanak ki az unióból. A miniszterelnök egyik közvetlen munkatársa bizalmas beszélgetéseken azt bizonygatta, hogy a pénzzel a brit érdekek támogatására kell rávenni ezeket az országokat. Ugyanakkor a Nemzetközi Fejlesztések Minisztériuma jogellenesnek minősítette az elképzelést, mert az OECD szabályai értelmében a térségen belül csakis Ukrajna és Albánia jogosult ilyen támogatásra. Az álláspont feldühítette ugyanakkor Külügyminisztériumot, amely már 700 milliót igényelt a balti köztársaságok biztonságának előmozdítására, de maga a pénzügyminiszter is jónak tartja, hogy nyerjék meg maguknak a kiszemelt államokat. Mások kétségbe vonják, hogy ezeket az alapokat ne lehetne elkölteni Kelet-Európában. Utalnak a dánokra, akik már közölték, hogy az OECD ne szóljon bele az ilyen dolgokba. A britek szerint lehetne például segíteni a befogadott menekülteket a régión belül...