2023. április 27., csütörtök

NOVÁK KATALIN A PÁPALÁTOGATÁSRA HIVATKOZVA KEGYELMET ADOTT BUDAHÁZY GYÖRGYNEK

NÉPSZAVA
Szerzők: Á.Z., Sz. Zs.
2023.04.27.


A köztársasági elnök a Hunnia-perben jogerősen elítéltek esetében felfüggesztette a szabadságvesztést...


...Budházy György és társai 2007 és 2009 közt Molotov-koktéllal, lőfegyverrel támadtak az akkori kormánypártok, az MSZP-SZDSZ pártirodáira, valamint vezetői ellen, emellett robbantásos merényletekkel is elkövettek. Felgyújtottak egy melegbárt és egy másik szórakozóhelyet, valamint egy XIII. kerületi jegyirodát és óbudai garázsában vascsövekkel véresre verték Csintalan Sándor volt szocialista politikust, a Hír TV akkori műsorvezetőjét. Székesfehérváron felrobbantottak egy bankautomatát, hogy pénzhez jussanak.

„Az összes hazafi végre szabad ember. Sokat és sokan küzdöttünk ezért minden látható és nem látható fronton” – ünnepelte a Twitteren Novák Katalin döntését Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke...

GÁBOR GYÖRGY: OLVASSUK BÁTRAN FERENC PÁPÁT!

SZABADSÁG KLUB
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.04.26.


"Én most egy javaslattal állnék elő, püspöknek és főrádiósnak, szerkesztőnek és snájdig vagy kevésbé snájdig politikusnak, no meg Demeter Szilárd minap felállított táncdalbizottságának adresszálva. Ugyanis akad egy remek szövegíró, úgy hívják, hogy Jorge Bergoglio, felvett művésznevén Ferenc pápaként ismeri őt a nagyvilág."


Miután Ferenc pápára várva futószalagon szólal meg mindenki, például a püspök, aki pár évvel ezelőtt fennen hangoztatta, hogy a pápa nem tudja, mit beszél; a Kossuth Rádió nevű (szenny)csatorna igazgatója, aki mély és megalapozott antiszemitizmusáról és rasszizmusáról vált nevezetessé, s akit mocskos zsidózása és „cigózása” ellenére (vagy épp emiatt?) tavaly Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesített az állami vezetés, a díjat egyenest az „egészséges kereszténységről” szónokló „snájdig református” Gulyás Gergely kezéből átvéve, megszólalnak úgynevezett zenészek, akik ugyan egyetlen sort sem olvastak Ferenc pápától, de a következő koncertjük állami támogatását biztosítandó újra nagyszabású önbizonyító megfelelési akcióba kezdtek, s most még azok is hallatják hangjukat, akik pár éve azzal az agyonpénzelt állami és pártkedvenccel értettek egyet, aki szerint a pápa demens vénember, alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, gazember, argentin libsi, genderhívő marha, s meg kell kérni, hogy ne jöjjön Magyarországra.

Hát most mégis jön!

Így aztán szakmányban gyártják le jól bevált magyar zenei kisiparosok megannyi utánérzettől harsogó giccs-közhelyeiket, zenei kliséiket, banális dallamaikat, semmi újdonság, semmi meglepő, semmi váratlan, távolba meredő könnyes tekintetek, előre nyújtott karok, szívekre szorított tenyerek, lehunyt szempillák, mennydörgős-villámlós testrázkódtatás, transzponálás, hogy átjöjjön a földöntúli feeling, Krisztus, Oh Yeah!

Én most egy javaslattal állnék elő, püspöknek és főrádiósnak, szerkesztőnek és snájdig vagy kevésbé snájdig politikusnak, no meg Demeter Szilárd minap felállított táncdalbizottságának adresszálva. Ugyanis akad egy remek szövegíró, úgy hívják, hogy Jorge Bergoglio, felvett művésznevén Ferenc pápaként ismeri őt a nagyvilág. Közzéteszek itt néhány idézetet tőle, ezeket citálhatná politikus és szerkesztő, püspök és rasszista magyar főrádiós, s a sokat látott sanzonbizottság e szövegek megzenésítésére tehetne indítványt...

VÁLASZOLT GYŐRFI PÁLNAK AZ EGÉSZSÉGÜGY SÚLYOS RENDSZERHIBÁJÁRA FIGYELMEZTETŐ ORVOS

24.HU
Szerző: VASKOR MÁTÉ
2023.04.27.


Ahogy arról korábban a 24.hu is beszámolt, az egészségügy súlyos rendszerhibájára hívta fel a figyelmet keddi Facebook-posztjában Spányik András, a MedSpot Alapítvány alapítója, az orvosszakmai csapat vezetője, miután későn értek ki a mentők édesanyja férjéhez, aki időablakos stroke-ot szenvedett.

Történetére a Telex megkeresésére Győrfi Pál reagált az Országos Mentőszolgálat nevében, aki egyebek mellett azt írta, „a Facebookon terjedő bejegyzés írójának negatív következtetései megalapozatlanok, a történethez kapcsolt, a betegek bizalmának alaptalan megingatására alkalmas megjegyzéseket a lehető leghatározottabban visszautasítjuk!”

Spányik erre csütörtökön a kollegialitás hiánya miatti csalódottságát félretéve válaszolt Győrfinek...

VÁSÁRHELYI MÁRIA: A CÁPALÁTOGATÁSTÓL A PÁPANYALOGATÁSIG

SZABADSÁGKLUB
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2023.04.27.


Mi sem áll távolabb a Fidesztől, mint a kereszténység gyökeréig visszanyúló tanításoknak a betartása. Számukra a kereszténység is csak egy üzlet, a pillanat uralásának egyik eszköze. Ami hasznos lehet a propagandában, a hívek hülyítésében, a pénzmosásban vagy éppen egy újságíró megalázásában.


Harminchárom év nagy idő. Három évtized alatt sokat változik a világ és a benne élő emberek is. Ennyi idő alatt könnyen megesik, hogy valaki hívőből ateista lesz, vagy ateistából hívő. Az én családomban is volt példa mindkettőre. Megérthetjük és elfogadhatjuk azt is, ha valaki csalódik a hitében és elfordul tőle és azt is, ha valaki Istenhez fordul, a vallásos hitben keres vigasztalást, támaszt, magyarázatot.

Probléma akkor van, ha az Istenhez fordulás, vagy az Istentől való elfordulás nem meggyőződésből, hanem valamiféle számításból, érdekből történik, vagy ha a hit, illetve a nem hit szélsőségessé, agresszívvé, kirekesztővé válik. Ahogyan ez az elmúlt harminchárom év alatt a Fidesz esetében történt.

Bő három évtizeddel ezelőtt a mai kormánypárt nem egyszerűen ateistának vallotta magát, hanem gyakran, számomra kifejezetten ízléstelen módszerekkel gúnyolta nyilvánosan a hívőket és az egyházak képviselőit. Emlékszünk még a Parlamentben, egy-egy KDNP-s képviselő megszólalását kísérő „csuhások, térdre, imára” beszólásokra.

Bár én magam soha nem voltam hívő, de mindig is meg voltam győződve arról, hogy alapvető erkölcsi parancs mindenki hitének tiszteletben tartása és az is, hogy senkit nem gúnyolhatunk, alázhatunk hite vagy hitetlensége miatt. A vallásosság és a vallástalanság egyaránt a legszentebb magánügy.

A Fidesz a kilencvenes évek elején még úgy vélekedett, hogy „előbb a nacionalista konzervativizmus (értsd Horthy-rendszer), akarta a keresztény értékeket és az egyházakat felhasználni saját politikai céljai érdekében, majd a sztálinista és a felpuhult kádári diktatúra kívánta az egyházak feletti uralmát megvalósítani”. Akkoriban a párt hevesen elutasította az állam és az egyház összefonódását, az állami és egyházi szimbólumok összemosását, az egyházak politikai manipulálását, a kereszténység ideológiai fegyverként történő használását”. 1991-ben, az első pápalátogatás idején a Magyar Narancs, amely akkor még a Fidesz hivatalos lapja volt, egy önálló számot szentelt a látogatásnak, amelyben némelyek viccesen, mások komolyan kritizálták a látogatást túllihegő magyar kormányt, az egyház intézményét, a Vatikánt és magát II. János Pál pápát. Ez bizonyára sokak érzékenységét sértette...

AMERIKAI LAPOK SZERINT FERENC PÁPA ÉS ORBÁN „BÉKE” ÜZENETE NEM UGYANAZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.04.27.


Az amerikai National Catholic Reporter Ferenc pápa magyarországi útjával kapcsolatos tudósításában azt írta, hogy a pápa kötélen táncol, amikor úgy kell a háború befejezéséről beszélnie, hogy közben ne távolítsa el az ukrán vezetőket és a nyugati szövetségeseket, békeüzenetét pedig ne tudják felhasználni Oroszország és a szövetségesei, köztük Orbán Viktor. A cikkben megszólaltatták Alex Faludy újságírót (aki anglikán teológus és lelkész is), Faludy György unokáját, aki az amerikai olvasóknak megvilágította Ferenc pápa és Orbán békeüzenetének kardinális különbségét.

Alex Faludy kiemelte, hogy Ferenc békére és a háború befejezésére irányuló felhívásait a katolikus társadalmi tanítás motiválja. Orbán azonnali tűzszünetre való felszólításai viszont Oroszország érdekeit szolgálja, igazodás Moszkvához. Ez azt jelenti, hogy Ferenc pápa nem az ukránok támogatásának megszüntetését, az ukránok kapitulációját, és azonnali tűzszünettel az oroszok által elfoglalt területekről való lemondást szorgalmazza, hanem általában a háború befejezését, de igazságos béke útján. Az orbáni „béke” szólamok egy szuverén állam oroszok általi elfoglalását jelentik.

Az amerikai katolikus lap emlékeztet arra a csúsztatásra is, hogy Orbán igyekezett úgy beállítani, mintha a Vatikán és Magyarország ugyanazt képviselné, és csak ketten állnának közösen a „béke” pártján. De Orbán és Ferenc pápa „béke” üzenete nem ugyanaz. A Vatikán nem oroszbarát, a háború áldozatainak az ukránokat tartja, és az ő szenvedéseikkel érez együtt. Nyilvánvaló az, hogy nem olyan békéről beszél, amely feleslegessé tenné ezt a szenvedést, és egy orosz uralom alá lökné őket. Márpedig Orbán „béke” javaslata az azonnali tűzszünettel ezzel egyenlő...

HA NEM AKAR PUTYINNAL EGYÜTT ELSÜLLYEDNI, ORBÁNNAK BE KELL ISMERNIE, HOGY MINDENKIT FÉLREVEZETETT

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2023.04.27.


Orbán Viktor politikája, az irredentizmus, Putyin és Oroszország támogatása csak addig tartható fenn, amíg Putyin hatalmon marad. Azt követően azonban Orbán olyan helyzetbe kerül, amelyben csak veszíthet: ha Putyin apologétája marad, ő is elsüllyed Putyin hajójával. Ha a Nyugat felé fordul, be kell majd ismernie, hogy éveken át félrevezette Magyarországot és a Nyugatot. És a frusztrált, ócsárolt intézmények és államok aligha felejtik ezt el – írja Alexander J. Motyl, a Rutgers egyetem politológia professzora a főleg az amerikai törvényhozásra és kormányra összpontosító amerikai The Hill-ben...

KORMÁNYKÖZELI ALAPÍTVÁNY JAVASOLTA A FIDESZNEK, HOGY A RÁGALMAZÓ, BECSÜLETSÉRTŐ CIKKEKÉRT NE JÁRHASSON BÖRTÖN

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2023.04.27.


A kormányközeli Transzparens Újságírásért Alapítvány javasolta, hogy a kormány enyhítsen a sajtóban megjelent rágalmazó- vagy becsületsértő állítások büntethetőségén, ezért nyújtott be erről módosító javaslatot a fideszes Kocsis Máté és Halász János, derül ki a Fidesz-frakciónak a Telex kérdésére küldött válaszából. Rágalmazásért eddig is kevés újságírót ítéltek el, de volt már rá példa, hogy egy blogger letöltendő börtönbüntetést kapott. A TASZ szerint a változtatás jó pont lesz a szólásszabadság dekriminalizációját évek óta követelő Európa Tanács és az Európai Unió felé, de önmagában még nem javít a hazai sajtóviszonyokon.


A Transzparens Újságírásért Alapítványt a kormánypárti Mandiner volt főszerkesztő-helyettese alapította 2019-ben, másik alapítója pedig Claude Chollet, az Új Jobboldal nevű szélsőjobboldali mozgalom elnöke volt Franciaországban. A Media1 írta róluk, hogy az alapítványt a francia Observatoire du journalisme (Ojim) mintájára hozták létre, annak társszervezeteként, aminek célja lényegében úgy foglalható össze, hogy megpróbálja hitelteleníteni a kiszemelt sajtóorgánumokat és szerzőiket.

Április 3-án ez az alapítvány nyílt levélben kérte a kormányt, hogy „gondolják át a rágalmazás és a becsületsértés tényállásának szabályozását”, mert szerintük az a jelenlegi formájában „furkósbotként használható. Az újságírók kénytelenek vagy öncenzúrát gyakorolni, vagy vállalni a sokszor évekig tartó, megterhelő büntetőeljárást”.

Az alapítvány szerint minden munkáját végző emberrel előfordulhat, hogy nem jár el kellő körültekintéssel, de azért büntetőeljárást indítani ellene mégis túlzás. „A büntetőjogi fenyegetettség egy szintre helyezi az újságírót – akinek tevékenysége, azzal együtt, hogy néha sérthet bizonyos érdekeket, hozzájárul egy plurális, szabad, a közügyeket minden oldalról ismerő társadalom kialakulásához – a köztörvényes bűnözőkkel” – áll a nyílt levélben...


CIVILEK, PÁRTOK, SZAKSZERVEZETEK ÉS MOZGALMAK - MIKECZ DÁNIEL A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: PARA-KOVÁCS IMRE
2023.04.26.Para-Kovács Imre vendége Mikecz Dániel, a Republikon Intézet vezető kutatója, a mozgalmak kutatásának szakértője volt és a magyarországi politikai mozgalmakról beszélgettek.

„NE VÁRJUK, HOGY VALAKINEK JÓL MEGMOSSA A FEJÉT” – ERRE (NEM) SZÁMÍTHATUNK FERENC PÁPA LÁTOGATÁSÁN

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2023.04.27.


Holnap kezdődik Ferenc pápa háromnapos budapesti látogatása. Ezzel kapcsolatban hetek óta folyik a találgatás, vajon miről fog beszélni a pápa vasárnap a Kossuth téri misén, lesz-e bármilyen politikai felhangja az eseménynek. A magyar politikusok kommunikációs nagyüzemben várják az egyházfőt, sokak szerint a kormány legitimációs tényezőnek használná Ferenc idejövetelét. Valóban így van-e? Mit kell tudnunk az előttünk álló hétvégéről? Erről is beszél HetiVálasz podcastunk két vendége: Kuzmányi István, a Magyar Kurír katolikus hírportál főszerkesztője, illetve Szőnyi Szilárd újságíró, egykori Heti Válasz-os kollégánk. A műsorvezető Vörös Szabolcs.

Részletek a műsorból:

Ki hívott meg kit? Hogyan dől el a pápa programja?

Szőnyi Szilárd: „Ez egy országlátogatás, szemben a két évvel ezelőtti Eucharisztikus Kongresszuson tett látogatással, ami nem az országnak, hanem az eseménynek szólt. Ennek a diplomáciában, protokollban is megvan a nagyon komoly különbségtétele. Úgy tudni, a miniszterelnök hívta meg először, erre nem sokra rá pedig Novák Katalin államfő, amikor találkozott a pápával, még egyszer hivatalosan – írásban – is a magyar állam részéről meghívta. Ferenc pápa ugyanis államfő is egyúttal – kollégája Novák Katalinnak. A meghívás ugyanakkor nem lenne teljes anélkül, hogy a magyar egyházi vezetők ehhez ne társulnának; kormányzati és egyházi közös meghívásról van szó. (…) A program összeállításának súlypontja inkább a Vatikánban van, nekik vannak elképzeléseik. Nyilván tudjuk, hogy Ferenc pápa milyen jellegű programokon vesz részt szívesen: az elesettek, a periférián élők meglátogatása nem maradhat ki a programból, ez teljesen magától értetődő. Ezt nyilván a magyar fél is tudja.”

hirdetés

Várható-e tőle bármilyen utalás a magyarországi politikai helyzetre?

Kuzmányi István: „A Szentatya legutóbb is elmondta, hogy miről beszélt, akár Áder Jánossal, Orbán Viktorral és Semjén Zsolttal, akik 2021-ben hárman voltak jelen ezen a találkozón a Szépművészeti Múzeumban: teremtésvédelemről és a családok helyzete jött elő. Ha megnézzük a beszédét, amit elmondott a Hősök terén, az egy mondatban úgy foglalható össze: »Ne csak csodálói legyünk Jézusnak, hanem követői!« Bármelyik pápának bármelyik útját látom, nem tudom mérlegelni politikai eszközökkel. Ne várjuk tehát azt az aktuális pápától – és most Ferenc pápától sem –, hogy valakinek jól megmossa majd a fejét, vagy valakit oltárra emel. De az ellenkező végletet se várjuk, hogy majd, politikai etalonnak nevezve, bárkit legitimál. Emellett sosem kerüli meg az aktualitást.”

Szőnyi Szilárd: „A pápáknak nem szokása napi aktuálpolitikai üzeneteket megfogalmazni szentmisében vagy azon kívül. Általában az egyház tanítását szokta képviselni, de nem annyira a dogmatikai könyvekből vagy a különböző szociális enciklikákból vett idézetekkel, hanem nagyon személyesen, nagyon ízesen – a jézusi példabeszédek jutnak eszembe, mert ha valamiben forradalmi Ferenc pápa, az a szóhasználat. Ugyanakkor egy Ukrajnával szomszédos országba látogat. Ismerjük, a béke melletti elkötelezettsége milyen erős, s hogy mennyire komoly gesztusokat tett mind az oroszok, mind az ukránok felé. Talán azért is jön hozzánk, hogy ebben mondjon valamit itt, egy nagyon közeli országban, amelynek politikai vezetése összetett hozzáállású az ukrajnai válsághoz. Az, hogy itt mondja, nekünk mondja, ebben az akusztikus közegben esetleg felerősödik majd. (…) Arra leszek kíváncsi, hogy a béke, amely valószínűleg elhangzik, vajon jelző nélküli szóként marad a levegőben – amibe aztán mindenki belemagyarázhat ezt-azt –, vagy esetleg igazságos békéről lesz szó.”...

CSERNOBIL MAGYARORSZÁGON: TITKOLÓZÁS, HAZUDOZÁS ÉS RENGETEG SALÁTA A MENZÁN

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2023.04.26.


„Fogták a fejüket tegnap az újvidéki piacárusok is, mert senkinek sem kellett a fejes saláta, a zöldhagyma, a spenót és a gyümölcs. Az emberek ugyanis aggódnak egészségükért, különösen, amióta az illetékesek felhívták a lakosság figyelmét, hogy lehetőleg ne fogyasszák a nagylevelű zöldségféléket, mert sugárszennyezettek. A közvélemény és a piaci árusok megnyugtatására azonban elmondhatjuk, hogy az emberi egészségre ártalmatlan sugáradagot kaptak a vetemények, lehet őket fogyasztani, miután bő csap vízben alaposan megmostuk őket”


– nyugtatta olvasóit a Magyar Szó 1986. május 4-én. Hogy miért kellett nyugtatni az olvasókat? Azért, mert addigra kiderült, hogy nyolc nappal korábban, április 26-án hatalmas robbanás rázta meg a szovjetunióbeli kisvárosok, a magyar határtól mintegy 800 kilométerre fekvő Csernobil és Pripjaty közelében felépített Vlagyimir Iljics Lenin atomerőművet. Az emberiség történetének sokak szerint legsúlyosabb nukleáris balesete számos emberéletet követelt, de a tragédia utóélete arra is rávilágít, hogyan próbálta először eltitkolni, aztán eljelentékteleníteni a katasztrófát a Szovjetunió és a szocialista blokk országai, köztük Magyarország vezetése.

Nem kis részben az HBO néhány éve bemutatott, Csernobil című minisorozatának köszönhetően mára szinte óráról órára tudható, hogyan vezetett katasztrófához az emberi hibák sorozata 1986. április 26-án hajnali 1 és 2 óra között. A röviden csak csernobili atomerőműként ismert, 1977-ben üzembe állított erőmű 4-es számú reaktora 1986. április 26-án hajnalban robbant fel. A nagyközönség számára még 2019-ben is megdöbbentő részleteket feltáró minisorozat érzékletesen taglalta, milyen következményekkel járt a katasztrófa a Pripjaty folyó mellett épp az atomerőmű miatt felhúzott, mintegy ötvenezres város lakóira. De vajon milyen hatása volt a balesetnek a szomszédos baráti állam, Magyarország lakóira?
...

A SVÉD SAAB A GRIPENEK LÍZINGJÉNEK MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL TÁRGYAL MAGYARORSZÁGGAL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.04.27.


A svéd védelmi repülő- és gépkocsigyártó Csehországgal és Magyarországgal tárgyal a Gripenek lízingszerződésének meghosszabbításáról, miközben hazánk még mindig nem ratifikálta Svédország NATO csatlakozását. David Pressman amerikai nagykövet szerint cinikus a magyar kormány részéről tűzszünetet követelni, mert nem a mi országunk jelentős területeit tartják megszállás alatt az oroszok. Eduard Habsburg, a Szentszék magyarországi nagykövete szerint Ferenc pápa és Orbán Viktor az egyetlenek Európában, akik azonnali békét követelnek. Az Európai Központi Bank szerint a kormány megsértette a MNB függetlenségét. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

Cinikus a magyar kormány részéről tűzszünetet követelni Ukrajnában, miközben az ország jelentős területei vannak orosz megszállás alatt – összegezte a magyar-ukrán panelbeszélgetést megnyitó beszédből David Pressman amerikai nagykövet szavait a Szabad Európa nemzetközi kiadása a Reuters tudósítása nyomán. Ugyan a nagykövet  nem nevezte meg Orbánt egyetlen mondatában sem, de hát mindenki tudja, ő az, aki szüntelen tűzszünetre szólít fel. "Amikor azt halljuk, hogy politikusok a béke nevében hirdetik a megbékélés álcáját, akkor legyen nagyon világos: itt ma egy ember teremthet békét.  Ha Putyin véget vet a harcnak, a háború véget ér.  Ha pedig Ukrajna hagyja abba a harcot, akkor Ukrajnának lenne vége" – idézik szó szerint David Pressmant.

Reuters egyébként reagálást kért erre a magyar kormánytól, de nem kapott. Az amerikai nagykövetségen tartott panelbeszélgetés nyitóbeszédét értékelve a Reuters is megállapítja, egyre jobban mélyül a két NATO-szövetséges ország között az ellentét. Amikor a magyar tisztviselők megakadályozzák a NATO-Ukrajna Bizottság magas szintű üléseit, akkor eszközként használják fel a NATO-szövetséget egy olyan kérdésben, amit bilaterálisan kellene megoldani – emelte ki a hírügynökség David Pressman gondolatai közül, amivel a nagykövet arra utalt, hogy Ukrajna kisebbségekkel szembeni bánásmódjára hivatkozva teszi ezt a magyar kormány.

Szijjártó Péter, a CNA Channel Central Asia TV-csatornának adott interjújában elmondta, Magyarország mindig is pragmatikus kapcsolatot ápolt Oroszországgal az energiaszükségleteinek biztosítása érdekében, és ezt a viszonyt a háború kitörése óta is fenntartja. A riporteri felvetésre, miszerint más kelet-közép-európai országok sikeresen függetlenítették magukat az orosz energiaforrásoktól, a külügyminiszter úgy reagált: nem lehet összehasonlítani a helyzetünket a környező országokéval, mert Magyarországnak kicsi a területe és nekünk nincs tengerpartunk. Szijjártó arról is beszélt, hogy Magyarország lojális NATO-tag és a kezdetektől fogva elítéli a háborút, ugyanakkor nyitva kell hagyni a kommunikációs csatornákat Oroszország felé, hogy a konfliktust meg lehessen oldani.

Vatican News arról ír, hogy a pápa hétvégi magyarországi útja tulajdonképpen a 2021-es Eucharisztikus Kongresszusra tett rövidebb látogatásának kiegészítése, legalábbis szerdai miséjén erre utalt Ferenc pápa, aki áldást és békességet kért 41. pápai útjára. A lap utalt arra is, hogy a pápát utazása most Európa szívéhez viszi, ahol a háború jeges szele még mindig fúj. Imájába foglalta a menekülteket, mert "olyan sok nép van mozgásban", hogy az humanitárius nehézségekhez vezetett.

A Szentszék magyarországi nagykövete, Eduard Habsburg szerint igazi, életteli keresztény ország fogadja majd a pápát Magyarországon – írja a vele készített interjút idézve az amerikai National Chatolic Register. Megjegyezte, hogy sokan meglepődnek azon a tényen, hogy Orbán Viktor és Novák Katalin államfő is kálvinista tanokat hirdető reformátusok, így ők a 60 százaléknyi katolikus közösség mellett a mintegy 15 százaléknyi kisebbséget képviselik. Ferenc pápa Magyarországon találkozni fog afganisztáni, iraki, iráni, nigériai és dél-szudáni menekültekkel is. Habsburg ennek kapcsán nyomatékosította, hogy a magyar külügyminisztérium évek óta nagy hangsúlyt fektet a világ üldözött keresztényeinek védelmére a ’Magyarország segít’ program keretében – legyenek ők a Közel-Keleten vagy Nigériában, a világ bármely táján. Például Damaszkuszban és Aleppóban a szíriai apostoli nunciatúrával együttműködött a Nyitott Kórházak projektben. Eduard Habsburg szerint a pápa mindezekkel tökéletesen tisztában van. A Budapestre utazása előtti napon Ferenc találkozni fog Ukrajna miniszterelnökével, majd azt követően először Orbán Viktorral ül asztalhoz. A budapesti vizit egyik fontos küldetése és témája várhatóan az ukrajnai a béketeremtés kérdése lesz – írja a lap. Habsburg kiemelte, hogy Európában csak ketten vannak, akik békét követelnek, ez pedig a pápa és Orbán Viktor. Az interjút a Chatolic News Agency is lehozta.

A SAAB  (svédországi védelmi repülőgép- és gépkocsigyártó társaság) bejelentette, hogy Gripen lízingszerződéseinek meghosszabbítását tervezi Magyarországgal és Csehországgal, meg is kezdődtek a tárgyalások – írja a Flight Global a düsseldorfi DVV médiakonglomerátum lapjaként. A csehekkel már szóba került a 2027-ig kiterjesztendő szerződések meghosszabbítása, hazánk tekintetében ilyen kitételről a cikk nem számol be. Jelenleg az európai NATO-országok mindegyike jelenleg 12 Gripen C és két Gripen D repülőgépet üzemeltet a svéd FMV Védelmi Felszerelési Igazgatósággal kötött lízingszerződések alapján. A lap felhívja a figyelmet, hogy Magyarország és Törökország még mindig nem ratifikálták parlamentjeikkel a svédek NATO-csatlakozását.

Az Európai Központi Bank megállapította, hogy a magyar kormány rendelete, amiben korlátozta a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott diszkontkötvények átruházását és meghosszabbította a kamatplafont, sérti a MNB függetlenségét – írja a Reuters. Erre a hírre sem reagált a hírügynökségnek sem a kormány, sem a nemzeti bank.

 

KORMÁNYKÖRÖKBEN BEDOBTÁK A FŐPOLGÁRMESTERI POZÍCIÓ MEGSZÜNTETÉSÉT – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.04.27.


 Karácsony lépéskényszerbe hozta Orbánt a jövő évi önkormányzati választás előtt

A lassan négy éve követett mérsékelt politikai irányvonal után meglepő határozottsággal lépett fel az ellenzéki pártpolitikus (fizetős hozzáférés).

Hová tűnhetett az a 214 milliárdos tartalék, amit a Fidesz és a kormány keres Karácsonyon?

“Hol a pénz, főpolgármester úr?” – harsogják a fideszesek és a lakájmédia, de a válasz már senkit sem érdekel közülük, nem is fognák fel: sok szám van benne. Meg hosszú is.

Furcsa számlákat vél felfedezni Pikó András a káptalanfüredi gyermeküdülő ügyében

Pikó szerint nemcsak a számlák formaiságán, hanem egy tanácsadói szerződés tartalmán is megakadt a szemük.

34 milliárd forintot küld Svájc a következő években Magyarországra

Az előző támogatási ciklusban a pénz egy részét (kevesebb mint 5 százalékát) civil szervezetek osztották szét Magyarországon. Ilyen most nem lesz, mindent kormányzati szervek intéznek. Köszi, Svájc.

Heteken belül napirendre tűzné a magyar jogállamiság helyzetét a svéd elnökség az EU-ban

Ezúttal nem az uniós pénzek befagyasztását eredményező, hanem a szavazati jog megvonásával fenyegető eljárásban.

Jon Stewart nem érti, hogy lehet hatalmon Orbán Viktor 40 százalékos élelmiszer-infláció mellett

A neves amerikai humoristának Cseh Katalin volt a vendége. Eleinte még viccelődni próbált…

Jön az 1000 forintos félkilós fehér kenyér és az 5000 forintos karaj?

Magyarország június végéig megtiltotta 25 agrártermék, közöttük a hazainál jóval olcsóbb ukrán gabona, tojás, hús behozatalát. Az olcsó import leállításával tovább gyorsulhat az élelmiszerinfláció, félő, hogy jön az 1000 forintos félkilós fehér kenyér és az 5000 forintos karaj.

Júniusban indulnak az államilag kötelező akciók

“Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező akciózást megelőző 30 napban általuk alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal kedvezőbb áron szükséges értékesíteniük.”

Megszólalt Tucker Carlson

A tippünk az, hogy radikális és hiszékeny – polgártársai összedobják neki egy műsor/csatorna büdzséjét. Vagy:

Szele Tamás: Megkapjuk Tucker Carlsont?

A Pesti Srácoknál már behűtötték a pezsgőt, amiért hamarosan büntetlenül rágalmazhatnak

Huth Gergely a Fidesz lépését „a sajtószabadság érdekében tett hatalmas eredménynek” ítélte meg.

Valójában a pokol tornácára kerülhetünk általa.

A „kémbank” után tudományos kutatási intézet érkezett Moszkvából Budapestre

Igen hasonló kiváltságokkal. A külügy nem reagál, a Fidesz-közeli jogi képviselő (Hörcsik Lajos Kálmán) sem.

Kitiltották Csehországból Kirill pátriárkát

Csehország saját szankciós listát állított össze, aminek az első helyére azt a Kirill pátriárkát tették, akinek az uniós mentességéért tavaly a magyar kormány külön lobbizott.

Utolsó munkanapján még kötött egy 260 milliós szerződést az atlétikai vb szervezőcégének vezetője

Deutsch Péter (Tamás testvére) által most aláírt szerződés a versenybírók képzéséről szól, amelyre a jelentkezés másfél évvel korábban zárult le. A szerződésre nem írtak ki közbeszerzést, ami a szövetség szerint rendben van, egy szakértő viszont úgy látja, emiatt megkérdőjelezhető a szerződés érvényessége és túl is van árazva. As ususal by NER.

A budapesti telephelyet nyitó kínai bank adott hitelt a letelepedési kötvényeseknek

A jogszabályok szerint háromszázezer eurós, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű magyar állampapírt kellett lejegyezni a külföldi bevándorló nevében.

Visszaütött a KSH statisztikai bravúrja

Fideszmatek: a kormány a választások előtt egyszerre fizetett ki hathavi úgynevezett fegyverpénzt, ami jócskán megdobta a tavaly februári átlagkeresetet. A KSH pedig a külön juttatást minden további nélkül beleszámította az átlagbéradatokba…

MAGYARORSZÁG VILÁGÍT A FASIZMUS EGÉN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.04.27.


Hogy jófajta képzavar a cím, üsse kavics, vállalom a botozást érette. Ám mentségemül előadom, csak belehelyezkedtem az Alapjogokért Központ főigazgatója, bizonyos Szánthó Miklós gondolatiságába, amit nekünk Kovács Levelező államtitkár beszédes nevű (A merész igazság Magyarországról) című podcastjében delirált össze. Jó látni ebben a halmazban, hogy nem csak O. V. degenerált az élcsapatban, hanem mások is. Voltaképp a belépő, a közéjük tartozás követelménye mintegy, hogy ne legyen normális az egyed, ha a NER-ben címet, rangot és nem utolsó sorban jó sok lóvét szeretne.

Már Kovács Levelező államtitkár beszélős műsorának neve is delikát a maga merész igazságával, mert föltéteti velünk a kérdést, mihez képest és kinek merész az a nyüves igazság. Azt sugallja, hogy amit hadoválnak benne, azt férfias tett vállalni, akárha valami veszedelmek leselkednének rájuk az abban foglaltak miatt. És igaz is, de csak egy módon, mégpedig, hogy vállalják annak az ódiumát, ha meghallgatja őket az ember, akiben jobb érzések vannak, akkor meg kell állapítsa, hát, hülyék ezek, de ez alapjog a NER-ben, mint tudvalévő, viszont ezen felül ordasan aljasak is. Ám ez sem igazán nóvum, csak rácsodálkozás.

De lássuk miből élünk, vezessük elő, miért jutottunk arra a lehangoló ítéletre, amire jutottunk ez egy adás kapcsán, amelynek gondolataiból gusztusunk és szokásunk ellenére ezúttal hosszabban fogunk idézni kommentárok nélkül. Mert úgymond az elhangzottak önmagukért beszélnek, általuk előttünk áll tisztán és töményen az a szellemi és erkölcsi nyomor, ami ahhoz kell, hogy valaki élcsapat legyen a Fidesz ganajában. Az Alapjogokért Központ főigazgatója mondja azokat a förmedvényeket tehát, amiket citálunk elborzasztásképpen, bár, ha csak mibennünk generált elámuló undort, akkor mi kérünk elnézést.

Nos tehát, jöjjenek az örömök. Azt mondja a főigazgató elvtárs, hogy: „Politikai szempontból Magyarország egyfajta világítótoronnyá vagy motorrá vált a konzervatívok számára világszerte.” Illetve: „Budapest és Magyarország olyan központ a konzervatívok számára, ahol találkozhatnak és véleménycserét folytathatnak, ahol megoszthatják a konzervatív siker receptjeit.” És továbbá: „Nyugati barátaink a konzervatív nemzetközi családon belül manapság tőlünk szeretnének tanulni a politikai megoldások terén.” Mert: „Az elmúlt 12-13 év Magyarországon konzervatív szemszögből nézve sikertörténet volt.”

Mielőtt további bölcsességeket mutatnánk a világítótoronyról, tudnunk kell, mi hozta elő főigazgató elvtársból ezt az egészet. Az, hogy kies hazánk, és benne a Fidesz május 4-5-én CPAC konferenciát rendez (tudják, ez a trumpos-fasisztás, mi pénzünkön az USA-ba kedves vezető óbégatni utazós dzsembori feszülettel és kovbojkalappal). Mindez pedig szerintük azt igazolja, hogy „Magyarország a hivatalos politikai, geopolitikai súlyán felül képes hallatni hangját.” – Hát, ha ez az, akkor örüljenek neki ők, mi pedig szégyenkezve hajtjuk le a fejünket a világ előtt, nem először, s amíg ezek hatalmon lesznek, vélhetően nem is utoljára.

De nézzük tovább a főelvtárs delíriumát. „Az Isten, haza és család hármasát naponta érik agresszív támadások, emiatt egyre több konzervatív gondolkodású ember ébred rá, hogy társadalmaink, nemzeteink, családjaink és gyermekeink védelme érdekében fel kell lépni. a progresszív liberalizmus manapság a kommunizmus új arca. A kommunisták el akarták törölni Istent, el akarták törölni a hazát és el akarták törölni a családot. És jelenleg a progresszív liberálisok pontosan ugyanezt akarják.” – Itt tartunk egy kis szünetet, és újraolvasásra buzdítunk, hogy próbálják értelmezni ezt a baromságot. Nehéz feladat...