2017. július 20., csütörtök

"AMIT KORRUPCIÓNAK NEVEZNEK, AZ GYAKORLATILAG A FIDESZ LEGFŐBB POLITIKÁJA"

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.07.20.


Magyarországon virágzik a korrupció, óriási vagyonok halmozódtak fel az állami közbeszerzésekből származó haszonból. A túlárazás a rendszer természetes velejárója – eleve bekalkulálják a költségekbe

Lánczi András szerint „Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”. Rossz, aki másra gondol. Kérem a kedves olvasókat, döntsék el, vajon olyan országban akarnak-e élni, ahol a lopás lényegében törvényesített, vagy olyanban, ahol mindenki számára parancs: ne lopj!

Hihetetlen gazdagodásoknak lehettünk a tanúi az elmúlt években. Semmi sem volt drága, ha a közpénzek eltüntetéséről volt szó, a lopást, a korrupciót ilyen kreatívan lehetővé tevő hatalom talán még sohasem uralkodott Magyarországon. Még az egyes ügyek felsorolására is oldalakra lenne szükség. Azt gondolom, hogy sokan emlékeznek még a több mint 3000 milliárdos magánnyugdíj pénztári vagyon államosítására. Vajon tudjuk-e, mi lett ezzel az irdatlan összeggel, hová és milyen célra került? Hány magyar állampolgárnak van egyéni nyugdíjszámlája, ahogyan azt a milliárdok elkobzásakor ígérte a kiflis hölgy?

PÉLDÁTLANUL MESSZIRE MENTEK ORBÁNÉK FŐ SZÖVETSÉGESEI

INDEX - EUROLÓGUS BLOG
Szerző: IVÁN ANDRÁS, JOÓB SÁNDOR
2017.07.20.Óriási politikai vihart kavart a lengyel kormánypárt. A törvényhozás alsó házában, a szejmben csütörtökön elfogadták a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) harmadik olyan törvényjavaslatát is, amelyekkel a bíróságokat befolyásolhatja. A lépés ellen több ezren tüntettek, és nemcsak az Európai Bizottság, hanem még az eddig mindent aláíró lengyel elnök sem értett mindenben egyet a tervezetekkel.

Nem ez az első problémás eset

A PiS a 2015-ös választási győzelme óta terjeszti ki a befolyását az állami médiában, az ügyészségek és az alkotmánybíróság felett. Utóbbi miatt

az Európai Bizottság tavaly év elején korábban és azóta sem látott lépéssel jogállamisági eljárást indított a lengyel kormány ellen.

A párbeszédre építő, büntetés nélküli levelezgetés viszont nem hatott. Már jó ideje a kétlépcsős eljárás második szakaszánál tartanak, de csak foghegyről válaszolgattak a testületnek, és a kormány elengedte a füle mellett a kifogásokat. Varsó idén februárig kapott határidőt, hogy visszatáncoljon, de lehívta a blöfföt. Az Európai Bizottság szerdán belengette, hogy újabb ajánlást küldhet a jogállamisági mechanizmuson keresztül, de erre valószínűleg ugyanúgy magasról tennének a PiS-ben, mint eddig.

Eddig csak utcai tüntetésektől futamodtak meg, amikor kihátráltak az ultraszigorú abortusztörvény mögül. A PiS annak ellenére is lépésről lépésre építette ki saját rendszerét, hogy valójában csak szűk, 234 fős többsége van a 430 tagú alsóházban...

AZ ORBANIZÁLÓDÓ LENGYELORSZÁG FELADTA A LECKÉT BRÜSSZELNEK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE 
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.07.20.


A magyar közvéleménytől és a magát demokratikusnak nevező ellenzéktől elvárnánk, hogy szolidáris legyen a jogállamiságért harcoló lengyel tömegekkel.

Az Orbánt példaképének tartó és módszereit szorgosan másoló Jarosław Kaczyński pártja a Jog és Igazságosság csütörtökön átverte a lengyel parlamenten a korábbi, hasonlóan jogállam ellenes törvényekhez hasonlóan a legfelsőbb bíróság tagjainak leváltását lehetővé tevő új törvényt és ezzel teljessé tette az igazságszolgáltatás reformjának nevezett puccsot a hatalmi ágak megosztása, a bíróságok függetlensége, a jogállamiság ellen.

Az ország több tucat nagyvárosában, mindenek előtt Varsóban a lengyelek az utcára vonultak csütörtökön is, hogy tiltakozzanak a demokrácia megcsúfolása, a polgárok jogbiztonságának felszámolása, a diktatórikus rendszer kiépítése ellen. Az egyik legnagyobb demonstrációt az elnöki palota elé szervezték, ahol azt akarják követelni, hogy a köztársasági elnök vétózza meg a törvényeket. Andrzej Duda azonban még tegnap a késői órákban, amikor ugyancsak tüntetés volt az elnöki palota előtt, nyári rezidenciájára, a balti tengeri Hel-félszigeten található villakomplexumba repült. 

A lengyelek milliói által elutasított „igazságszolgáltatási reform” lényegében felszámolja Lengyelországban a jogállamiságot. Elfogadása is a demokratikus parlamentarizmus megerőszakolásával, botrányos körűlmények között történt, hiszen az ellenzéki módosító javaslatokat tegnap az éjszakába nyúló, viharos bizottsági ülésen valójában meg sem vitatták, hanem mind az 1300-at egy csomagban leszavazta a kormánypárti többség. Amennyiben – valószínűleg vita nélkül – még pénteken a lengyel Sejm felsőháza, a Szenátus is igent mond a törvényre, már csak a köztársasági elnök aláírása fog hiányozni ahhoz, hogy jogerősen felszámolják a lengyel igazságszolgáltatás európia normákra alapuló rendszerét és helyette létrejöjjön a hatalmon lévő párt, konkrétan az igazságügyi miniszter és a köztársasági elnök által vezérelt igazságszolgáltatás, vagyis a politika rátegye a kezét a bíróságok működésére és a politikától tegye függővé a bírókat egzisztenciálisan is.

A törvény elfogadása után Donald Tusk, egykori lengyel kormányfő, az Európai Tanács elnöke nyílt levélben szólította fel a kormányzó erőket, hogy azonnal vegyék fel a kapcsolatot az ellenzékkel, az Európai Unióval és működjenek együtt mindenkivel, akikkel közösen ki lehetne vezetni Lengyelországot abból, az általa veszélyesnek és az európai elszigetelődéshez vezető zsákutcából, amelybe a törvények elfogadásával manőverezték magukat. Tusk szerint még nem késő, még meg lehet állítani a tragikus végkifejlet előtt a folyamatot, ami – végső esetben – Lengyelország kizárásához is vezethet az Európai Unióból...

ITT OLVASHATÓ

27 ÉVE A MAGYAROKAT MENTETTÉK, A KORMÁNY SZERINT MOST MÁR TEHERTÉTELEK A NEMZET SZÁMÁRA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.07.20.


Ne féljetek magyarok, mert itt vannak a cigányok!”
(A marosvásárhelyi magyarellenes pogromot megakadályozó magyar cigányok jelmondata)

Van egy nemzeti kormány és annak van egy minisztere, Balog Zoltán. Ez a miniszter felel az oktatásért, az egészségügyért, a kultúráért, a sportért. És ez a miniszter azt mondja Tusványoson, egy panelbeszélgetésen, van olyan ember, akiről még a kormány nem döntötte el, tehertétel-e vagy haszon.

A magyar közösségek és a kormány sem döntötte el azt a kérdést, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányok tehertétel vagy erőforrás." (Balog Zoltán, 2017. július 20.)

Első körben szedjük is le azt, hogy a cigányokról beszél Balog. Miképpen vélekedhet úgy egy miniszter emberekről, hogy őket a tehertétel vagy erőforrás kategóriába sorolja. Egyáltalán mit is jelent az, hogy erőforrás? Ki beszélt emberekről mint erőforrásról a bolsevikok vagy a nácik óta? Egy miniszter, aki a szociális, az egészségügyi és az oktatási területet felügyeli, hogy beszélhet tehertételként bármilyen emberről, miközben az ő feladata az lenne, hogy az emberek kapják meg a megfelelő oktatást, egészségügyi ellátást, szociális segítséget, hogy boldog életet éljenek, hogy együtt dolgozhassanak a közösség és tagjainak felvirágoztatásán.

És akkor lépjünk tovább. Vajon ki dönti el, hogy a magyarul beszélők magyarok-e? Hogy dönti el Balog, hogy a magyar cigányok magyarok-e? Származási alapon, fejméret alapján, vagy lesz akcentus teszt? És hogyan lehet a cigányokról így, mint a nagybetűs Cigányságról beszélni? Egy pozsonyi, szabadkai vagy kolozsvári cigány ugyanolyan? Egy kis erdélyi falu és egy budapesti külvárosban élő cigány életét hogyan lehet egybeolvasztani a „cigányság” ernyője alatt? Mit jelent a cigányság ebben a mondatban, amikor van beás vagy lovári cigány, csak hogy két példát mondjak, akik teljesen eltérő saját hagyományokkal és kulturális külsőségekkel rendelkeznek?

Hogyan akar a kormány dönteni, hogy a határon túli magyar cigányság tehertétel vagy erőforrás? Mi lesz a döntési kritérium? És miért is hasznos egyáltalán ez az elválasztás?

SENKIRE NE SZAVAZZANAK, CSAK AKKOR, HA IDE KÖLTÖZNEK ÉS ITT ÉLNEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.20.


...Őszintén szólva engem nem érdekel különösebben sem Szigetvári Viktor, sem Gyurcsány Ferenc. Ugyanis ők nem tényezők jelenleg az én, vagy bárki más életében. Bármi történik, vagy nem történik ebben az országban, azért kizárólag a kormánypárt és külön, név szerint, személyesen Orbán Viktor felel. Nyolcadik éve.

Nem hinném, hogy bárki is a határon túli magyarság ellen kampányolna. Azt sem hiszem, hogy túl sok olyan ember van az országban, aki önmagában helytelennek tartaná a határon túli magyarok állampolgárságának megadását. Azt azonban gondolom, hogy sokan vagyunk olyanok, akik nem csupán hibának, hanem történelmi bűnnek tartjuk a szavazati jog megadását olyan külhoni magyarok számára, akik soha nem éltek, most sem élnek és a későbbiekben sem óhajtanak ebben az országban élni, dolgozni, adót fizetni és osztozni mindazokban a következményekben, amelyek a szavazatukkal járnak.

Ha esetleg egyetlen ember sincs, aki úgy gondolná, hogy hiba volt a szavazati jog megadása, hiba annak további könnyítése, akkor csak én vagyok ezzel így, de én vállalom.

Azt gondolom erről, hogy a Fidesz kifejezetten a határon túlról besöpörhető szavazatok érdekében serénykedik. Ehhez semmi köze nincs azoknak a nagy szavaknak, amelyek elhangzanak ilyenkor. Egyszerűen felhasználja külhoni honfitársainkat, ahogy teszi ezt azokkal is, akik határokon belül születtek.

Közben olyan szakadékot – az árkon régen túl vagyunk – ás határokon átívelően, amilyen szakadékot soha, senkinek nem sikerült létrehoznia az évszázadok során. Miközben a külföldön megélhetést keresni kényszerült honfitársaink nagyon nehezen tudnak csak élni szavazati jogukkal, addig a szintén külföldön élő külhoni magyarok gond és nehézség nélkül szavazhatnak levélben, de ha így haladunk, lassan már kézfelemeléssel is.

Ameddig az előbbi csoport tagjai ebben az országban születtek, éltek és talán terveznek is élni a későbbiekben, itt vannak a rokonaik, barátaik, tehát önmaguk, már megszületett, vagy jövendő gyermekeik, szüleik és szeretteik viselik minden egyes döntés következményeit, a más országban született és ott élő magyarok nem.

Ettől kezdve teljesen mindegy, hogy az utóbbiak támogatják, vagy nem támogatják a Fideszt, rájuk, vagy ellenük szavaznak. Senkire ne szavazzanak, csak akkor, ha ide költöznek és itt élnek. Értem én, hogy mekkora boldogság Magyarnemegyén szavazni valakire, ilyen módon igazolva a nemzethez tartozást. Akkor is, ha az illető még turistaként sem járt itt soha. Csakhogy én azt is látom, hogy a külhoni magyarok ritkán vonulnak utcára azért, mert ők is szeretnének 27 százalékos áfát fizetni, szeretnének közmunkából megélni, vagy esetleg majd – ha úgy alakul minden ellentétes nyilatkozat ellenére – Magyarország kilép az Unióból, akkor ők is visszaadják az útlevelüket, az uniós állampolgárságot bizonyító személyigazolványukat és a magyar igazolvánnyal sorba állnak vízumért.

A kormány semmi mást nem tesz, mint a külföldre kényszerült (ezért valószínűleg a politikájukkal elégedetlen, többségében nem rájuk szavazó) honfitársainkat lecseréli egy jól befolyásolható, esetenként (távolról sem mindenkiről beszélek, sőt, a külhoni magyarok kisebbik részéről van szó) tudatlan, vagy akár megvásárolható magyarokra.

Erről beszélni, ez ellen szót emelni egyáltalán nem hazaárulás. Erről hallgatni, ezt szó nélkül elfogadni azonban az ország érdeke ellen való dolog. Mindezt úgy beállítani, mintha bárki, aki nem helyesli a külhoni magyarok szavazati jogát, az ellenük kampányol, egyszerű aljasság. Ha ezt ráadásul a kormány teszi, akkor messze több, mint aljasság.

ITT OLVASHATÓ

KARSAI LÁSZLÓ NYÍLT LEVELE NETANJAHUHOZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2017.07.19.


Karsai László történész professzor, a holokauszt legjelentősebb magyarországi kutatója, nyílt levélben fordult Banjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz a Sorosról szóló zsidóellenes gyűlöletkampány miatt. Karsai László a nyílt levelét felolvasta akkor is, amikor az Együtt aktivistáival letépdeste az antiszemita Orbán antiszemita plakátjait. A nyílt levelet az alábbiakban közöljük:


“Nyílt levél Benjámin Netanjahuhoz

Isten hozta, Miniszterelnök Úr!

Ön szerint a Soros Györgyöt rágalmazó gyűlölet-kampány nem antiszemita kampány. Lehetséges, hogy ahhoz ért, hogy megválogassa, kitől és mennyi drága ajándékot fogadjon el, de most tévedett. Persze nekem, Önnel szemben könnyebb a helyzetem. Történész vagyok, a nácizmus és magyarországi elvbarátaik, a nyilasok, valamint a holokauszt történetének kutatója. Tudom, hogy Orbán Viktor és harcostársai nem most, hanem jó másfél évtizede kezdtek el zsidózni. Nem is akárhol, a magyar parlament épületében Orbán egyszer azt találta mondani, hogy a Kárpát medence a magyarok élettere (németül: Lebensraum). Ezt a szót az irredenta, rasszista, antiszemita Magyar Igazság és Élet Pártja alapító elnöke, Csurka István szótárából vette. Orbán azt is mondta, hogy őt a MIÉP, a párt nem érdekli, csak a szavazói. Ebből a pártból nőtt ki a neonáci Jobbik, amelynek a kulturális, nemzetvédő politikáját Orbán már évek óta megpróbálja ellopni és megvalósítani. Többek között alig pár hete a náci Nagynémet Birodalom hajdani szövetségesét, Horthy Miklós kormányzót is elkezdte ünnepelni a Fidesz vezére (németül: Führer). Aki nevezte már idegenszívűnek a liberális és szocialista politikai ellenfeleit, akik szerinte néha, genetikai okokból, rárontanak a saját nemzetükre. Illetve nem is az ő nemzetük, hiszen ők liberálisok, kozmopoliták, internacionalisták, tehát nem magyarok. Mivel a zsidókról Goebbels előtt is már megállapították az antiszemiták, hogy gyökértelen, hazátlan gazemberek, természetes, hogy az ön barátja egy-egy zsidózása után siet leszögezni, hogy megvédi a magyarországi zsidókat. Ezúttal szeretném Önt is tájékoztatni, hogy én is és hozzám hasonlóan még jó néhány ember, holokauszt túlélők és gyermekeik, unokáik: magyarok vagyunk. Minket nem, Önt kell megvédeni, ön, mint izraeli politikus fokozott védelemre szorul. Orbán vezér egyik alvezére, Kövér László szerint hazánkban van zsidókérdés. Téved, Magyarországon antiszemita kérdés van, csak az antiszemiták szerint van zsidókérdés.

Arra kérem, a jövő heti budapesti látogatása előtt nézze meg még egyszer a Soros Györgyöt ábrázoló, Magyarország szerte látható plakátot. Talán nem tudja, hogy ennek a plakátnak van egy 1942-es náci eredetije. Azon 11 zsidó vigyorog, nevet gúnyosan. Erre persze a valóságban nem nagyon lehetett okuk, hiszen 1942-ben közel négymillió európai hitsorsosukat lemészárolták a nácik és román, magyar, litván, ukrán, lengyel stb. kollaboránsaik. De a hírhedt Der Stürmer eredeti antiszemita plakátjának alapötletét Orbán propagandistái alkotóan alkalmazták. Sorost pedig rágalmazzák, ebben is vezérük útmutatását követve. Orbán még június 27-én, a világtörténelem legsikeresebb nemzeti konzultációját értékelő beszédében hazudta azt, hogy Soros milliószámra akarja a muzulmánokat Európába telepíteni. Orbán azzal rágalmazta meg a jeles emberbarátot (akit ő csak nemzetközi spekulánsnak hív), hogy embercsempész maffiahálózatot működtet, a civil szervezetekkel együtt. Annak a beszédnek a végén mondta Orbán, hogy „ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!”. Július 1-jén pedig megjelentek az Ön által is megvédett plakátok Magyarország szerte. Miért is tör a keresztény Európa vesztére Soros? Mert zsidó, tehát, ahogy 1942-ben a Der Stürmerben is megfogalmazták: született bűnöző. Remélem sikerült meggyőznöm Önt is, tévedett, egy antiszemitát és antiszemita kampányát vett védelmébe.

Ezek a plakátok a kormánypárti médiumokban folyó idegengyűlölő, rasszista és antiszemita propaganda kampány utcai megnyilvánulásai. Nem tájékoztatnak: manipulálnak, hazudnak. Szellemi és fizikai környezetünket szennyezik, tisztítsuk meg hazánkat, le velük!”

LUXUSBAN UTAZNAK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Tóth Ilona
2017.07.20.


Csak egy hangyányi szelete annak az eszement költekezésnek, ami mostanában nyilvánosságra került. A Magyar Nemzeti Bank, Lázár János úr, a külügyminisztérium 3,6 milliárd 280 millió forintot költ utazásra, autó vásárlásra. A közösből. Ennyiből már lehetne jó néhány életmentő CT-készüléket venni.

Matolcsy György változatlanul nem nyugszik. Most már nem csak 1,7 milliárdért röpködhetnek a Magyar Nemzeti Bank dolgozói, hanem autó is kell, nem kevés pénzért. Vásároltak 273 millió forintért 25 alsó és felső középkategóriás autót. Darabja átlagosan 11 millió forint. Köztük két elektromos és 19 dízelautó van. A szokásos magyarázat az autók cseréjére: az MNB flottáját alkotó gépkocsik közül több túlfutott, üzemeltetése nem gazdaságos.

Hahaha! Matolcsy is régen túlfutott már, egyáltalán nem gazdaságos nekünk, ráfizetés az egész ember, mégsem cserélik le egy dízel agyú, okos pénzügyi szakemberre.

Akkor még nem szóltunk az ingatlanokról, műtárgyakról, amit értékmentés címén vesznek az adózók pénzéből az MNB alapítványai. Az még nem jutott eszükbe, hogy ez a múzeumok dolga lenne, ha lenne rá keret – de nincs, ott sincs. Matolcsy úgy bánik a Magyar Nemzeti Bankkal, mintha saját házának az egyik része lenne – azt csinál, amit akar, ne pofázzon bele senki. Ő a háziúr.

A legnagyobb manipulátor Lázár János – úr. Emlékeznek még arra, amikor egy ciklusban 18 000 000 (azaz, tizennyolcmillió) költségtérítést vett fel, mert mint mondta, nagyon sokat utazik. Két éve például 4 millió útiköltséget számoltatott el magának. Rekord.

1. Magánügy, hogy messze lakik a fővárostól.

2. Nem nyomorog, csak a képviselői javadalma és a miniszteri fizetése másfél millió forint. Hiába, Lázár János – úr ennyit ér, mindenki más le van gördítve.

3. Kiérdemelhetné a Szántóbáró nevet. Meguntam már elolvasni a vagyonnyilatkozatában, hogyan szedte össze magát szegény politikus. Utazhatna eleget a saját pénzén, földjein is – nem kell rollerrel.

Nyilván gyermekkorában az asztal körül kergették, ha nem volt évente új autó a feneke alatt. A használt Škoda Superb kocsi nem bírta a gyűrődést. Szegény. Gyorsan kapott most 10 millió forintért egy A6-os Audit. Immár a negyedik autót három év alatt. A szokásos duma itt is megvolt.

Csak semmi mértéktartást, uram! Ami jár, az jár. Még...

EGYSZER KÉRNI FOGUNK TŐLETEK VALAMIT...

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Gazda Albert / csú
2017.07.20.


Azok a barátaim és ismerőseim, akik keveset tudnak a határainkon túli magyarlakta vidékekről – vannak ilyenek is, nincs ebben semmi különös –, mind a mai napig sokszor kérdezik, hogy miért olyan elsöprően népszerű a Fidesz odaát. Vagy ha nem kérdezik, elkönyvelik önerőből: fix, hogy csakis azért, mert a kormánypárt első dolgainak egyike volt megalkotni a kettős állampolgárságról szóló törvényt. Ezzel mindannyian meg lettek vásárolva kapásból. Mintha mindig minden üzlet lenne – és semmi több.

Természetesen az is – erről legérzelmesebb-legromantikusabb pillanatainkban sem helyes megfeledkeznünk. Ám arról sem, hogy a politikában a biznisz önmagában semmire sem elegendő. A matematika piszkosul fontos, hatékony eszköz ellenben csak annak a kezében lesz belőle, aki képes őt szépen felöltöztetni.

Magyarán: a történet nem 2010-ben kezdődött, és nem is 2004-ben, amikor a baloldal érzéketlen, ostoba, gyilkos és öngyilkos népszavazási kampánya eredményeként a belmagyar választók megtagadták a külmagyaroktól a megtagadhatatlan igent. Az nem az első, hanem az utolsó csepp volt a pohárban. A szocialisták és a szabad demokraták azelőtt sem tudtak mit kezdeni a határon túliakkal, nem is akartak, onnantól pedig egyszer s mindenkorra elvesztették az esélyt, hogy valaha is kölcsönösen barátságos viszonyt alakíthassanak ki velük. Bár épp akkor a miniszterelnöknek elég lett volna felfognia, hogy hiába Orbán Viktort akarja megtaposni személyesen, e lépése több millió nemzettársának fog fájni. Holott ha merne bölcsen dönteni, az – mintegy mellesleg – ütőkártyák sorát venné ki riválisai kezéből. Tett, ahogy tett, lelke rajta. Ami volt, elmúlt, a történelem e fejezete csak egyféleképpen értelmezhető, és ez nem fog változni a közeljövőben.

Abba sem fontos ma már mélyebben belemenni, hogy a kezdetekkor is akart-e vajon választójogot a Fidesz a kettős állampolgároknak. A tények tények, világos, hogy 2010 ebből a szempontból milyen helyzetet teremtett. Felmerül ugyanakkor néhány érdekes körülmény. Először is, akik a Felvidéken, a Vajdaságban, Kárpátalján vagy Erdélyben élnek, azok sem alkotnak valami furcsa egynemű piros-fehér-zöld masszát. Soha nem is alkottak, továbbá az utóbbi idők fejleményei közülük is elgondolkodtatnak sokakat. A demagógia, a csúsztatások áradata, az ellenségépítés, a szakadatlan mellébeszélés szele azokat is meglegyintheti, akik nem botlanak lépten-nyomon rettentő kék óriásplakátokba. Arról nem is beszélve, hogy a kormánymédia pőrén primitív propagandájának igazi természetét – magától értetődő múltbéli okokból – sok helyütt jobban ismerik, mint Magyarországon...

AHONNAN MOST FÖLÉNYESEN ARCUL KÖPNEK BENNÜNKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.07.20.


Szentesi Kálmán megtette azt, amit idehaza ugyan sokan gondolnak, mégsem mernék soha megtenni. A visszatartó ok pedig nem más, mint a félelem. Félelem a saját országunk vezetésétől, félelem azoktól, akik hatalmukat nekünk köszönhetik. Mi voltunk azok, akik trónjukba segítettük őket, ahonnan most fölényesen arcon köpnek bennünket. Olyan királyoknak képzelve magukat, akiket a történelem során a népharag megannyiszor eltiport.

Szentesi Kálmán, megelégelve azt, hogy adóját magánvagyonokká alakítsák, valamint olyan dolgokra költsék, melyek sem az ő, sem honfitársai érdekeit nem szolgálják, visszaigényelt 1.5 millió forint adót. Nem viccnek szánta, komolyan beleállt az ügybe, noha tudta, esélye sincs arra, hogy a pénzét visszakapja. A cél nem is feltétlen ez volt, hanem sokkal inkább az, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy amivel a kormánypárt oly önkényesen játszik, és osztja szét barátai, valamint családtagjai között: az bizony a mi pénzünk. Az enyém, a tiéd, mindenkié, a köz pénze.

A NAV, szokásához híven – kiszolgálva a maffiakormányt – Szentesi Kálmán elleni hajtóvadászatba kezdett. Az állam példát akar statuálni, nehogy már itt ugráljon holmi állampolgár, hát mit képzel ez magáról. Az adóhivatal kezdésnek 408 ezer forint büntetést rótt ki Szentesire, mivel szerintük jogosulatlanul igényelte vissza adóját. A NAV azonban itt nem állt meg, július 13.-án költségvetési csalással és magánokirat-hamisítással gyanúsította meg.

Az adóhatóság a büntetés kiszabása után azonnal, visszamenőleges vizsgálatot indított el. Találtak is 128 ezer forint eltérést, mely összeg valóban jogosulatlanul került visszautalásra, azonban az egész egy hiba következménye. Ugyanis a NAV rossz címre küldött ki egy vonatkozó határozatot, melynek okán Szentesi azt hitte, túlvonták a személyi jövedelemadóját. Ezt a pénzt visszakérte, amit a NAV készségesen vissza is utalt. Ez pedig az adóhatóság szerint megvalósítja a költségvetési csalás bűntettét.

Hibázott Szentesi? Hibázott. Hibázott a NAV? Hibázott. Ahelyett azonban, hogy dűlőre jutna a két fél, az adóhatóság boszorkányüldözést indított Szentesivel szemben. Amit Mészáros Lőrinc, Rogán Antal, polgármesterek tucatjai, Farkas Flórián, és még sorolhatnám tesznek, az nem lopás, nem költségvetési csalás, nem hatalommal való visszaélés. Szerintük törvényi keretek között rabolják szét az országot, semmiznek ki családokat, rombolnak le vállalkozásokat. A NAV tökéletes bűnsegédje a kormány rabló, kisemmiző politikájának...

ELINDULT A ZOOM.HU

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2017.07.20.


„Hamarosan kezdünk” felirattal és a szerkesztőség fotójával találkozik a Zoom.hu olvasója az internetes oldal indulásának első napján. A főszerkesztő Zappe Gábor két rövid beköszönő mondatban jelzi, hogy tesztüzemről van szó. A lap felülete egyelőre valóban blogszerű, a hagyományos rovatok még hiányoznak. A 17 fős szerkesztőség erősen férfitöbbségű, mindössze négy női munkatársa van a lapnak.

Valójában nem is indulásról, hanem újraindulásról van szó: Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő hírportálja, a Zoom.hu korábban 2008 áprilisától egy évig működött, majd felmondtak az összes munkatársnak, mivel Tarjányi egy olyan cégnek adta el a portál jogait, amely nem kívánta fenntartani az eddigi tevékenységet. Tarjányi akkor úgy indokolta a döntését – a számára kedvező adásvétel mellett –, hogy "szerinte a politikai újságírásban nehéz idők következnek".

Tarjányi nemrég arról beszélt, hogy a szerkesztőség működése két évig biztosan megoldott akkor is, ha nem lesz bevételük...

TANÁCSTALANSÁG A FIDESZBEN! ERRE NEM SZÁMÍTOTTAK ORBÁNÉK

SZTÁRKLIKK
Szerző: HírTV/Sztárklikk
2017.07.20.


"A népnek joga van elkergetnie a kormányt egy demokráciában is, ha az a népakarat ellenében kormányoz, ha az emberek létérdekét veszélyezteti" - egy emlékezetes kijelentés Orbán Viktortól még 2007-ből, amikor a Fidesz ellenzékben volt.

Tíz évvel később hasonló szöveg olvasható egy plakáton Budapesten. A puritán, bármiféle beazonosíthatóságot nélkülöző hirdetést folyamatosan helyezik ki a közterületekre. Ez egy magánmegrendelő megbízásából kihelyezett társadalmi üzenet.

A Mahir Cityposter Kft. tanácsadója szerint a szöveg hamarosan országszerte megjelenik a felszabadult reklámfelületeiken: "Nyilvánvalóan a szerződés részleteiről, sem a megbízóról, sem a pontos paraméterekről a Mahir nem hoz nyilvánosságra adatokat" - jegyezte meg Puskár Anett.

Szakértők szerint a kormánykritikus plakát nem esik a plakáttörvény hatálya alá, mivel nem buzdít politikai cselekvésre, nem tartalmaz pártlogókat, és nem viseli egyetlen politikai párt arculati elemeit sem, így társadalmi üzenetnek tekinthető...

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

SAJÁT FEGYVERÉVEL GYŐZHETIK LE A FIDESZT AZ UTCÁN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.07.20.


Úgy tűnik, Simicska Lajos minden huncutságot megtanult a Fidesz gazdasági háttérembereként, így nem meglepő, ha a kormánypárt most olyan fegyverből kapja a legpontosabb találatokat, melyet maga fejlesztett ki. „A nép nem betiltható, de a kormány leváltható” szlogennel keményen oldalba kapta ugyanis a Fidesz anyahajóját, és egyelőre nem is lehet sejteni, hogyan reagál erre a vizes ügyekre koncentráló kabinet.Várhatóan ugyanis ez csak az első lövedék, a nagyágyúkat csak ezután veti be a kegyvesztett oligarcha.

Bár a Jobbik tagadja, mégis nyilvánvaló, hogy az ellenzéki párt áll az új utcai plakátok hátterében. A szlogen egyszerű, a háttér patyolatfehér. „A nép nem betiltható, de a kormány leváltható” mondat fehér alapon azt sugallja, hogy új lapot kell kezdeni a magyar történelemben a 2018-as választásokkal. Mivel a hirdetményt megrendelő párt vagy cég neve nincs feltüntetve, nem vonatkozik rá a frissen elfogadott plakáttörvény, így hiába sejti a kormány, hogy ismét a Simicska-Vona páros tört borsot az orra alá, nincs hatásköre arra, hogy leszedesse a Mahir Kft. hirdetőoszlopairól a szöveget.

A Jobbik pedig ugyanazt csinálja, amit a kormány korábban: tagad, mellébeszél, esetleg sejtet dolgokat. Egyetértenek az üzenettel, de nem veszik a nevükre, mert a furcsa körülmények közt meghozott plakáttörvény annak ellenére érvényben van, hogy számos veszély leselkedik rá. Elképzelhető, hogy a Jobbik csak addig fog anonim kampányt folytatni, amíg az Alkotmánybíróság ki nem mondja, hogy az a jogszabály, amely tiltja a politikai pártoknak az utcán való megjelenést, sérti az alaptörvényt. Erre ugyanis jó esély van, ám a Fidesz célja főként az volt a törvény rapid átverésével, hogy a vizes világbajnokság alatt ne virítsanak fotók Orbán Viktorról és Mészáros Lőrincről az utcán, és véletlenül le ne fordíttassák azok szövegét a világeseményre érkező sportolók, turisták, vendégek.

Az egyik huncutkodás egy nagyobb huncutkodást szül, és várhatóan a Fideszben már gőzerővel dolgoznak már azon is, hogyan lehet ellehetetleníteni az ellenzék legújabb trükkjét...

CARLOS SANTANA MA 70

NÉPSZAVA ONLINE - KULTÚRA
Szerző: nepszava.hu
2017.07.20.


Az ifjú Santana tizenöt évesen kezdett gitározni. Eleinte bluest játszott. A fiatal Santaná-ra nagy hatással volt a szülői ház bensőséges légköre és a latin kultúra. 1967-ben az Egyesült Államok nyugati partjára, San Franciscóba költöztek, de nem tudott igazán amerikaivá válni. Emlékeiben és főleg vérében mindvégig ott hordozta a latin muzsika szépségét, lüktetését. Már a költözés évében tagja lett az Azteca nevű zenekarnak. Az együttesből Santana hamar kitűnt tehetségével, majd túlnőve a zenekar színvonalát, a zenészek egy részével és új muzsikusokkal létrehozta a Santanát: M. Carrabello konga, David Brown basszusgitár, Chepito Areas timbales, Mike Shrieve dob, Gregg Rolie orgona, ének. A zenekar új hangzással járult hozzá a rockzenéhez, és kiválóan bizonyította, hogy a hagyományos rockzenekarhoz milyen jól lehet nem alapvetően rockhangszereket kapcsolni.

Első komolyabb fellépésükre a San Francisco-i Filmore West-ben került sor, ahol a közönség önfeledten ünnepelte az új bandát. A Santana a fesztiválnyarak és főbb koncerthelyszínek egyik állandó szereplője lett. 1969 augusztusában a legsikeresebb angolszász előadókkal együtt felléptek Woodstockban is. Carlos Santana és kísérői valósággal elvarázsolták a több százezres tömeget. Zenéjükben nemcsak az egyéni hangzásvilág volt újszerű, a zenei szerkesztettségben is példát mutattak a többieknek. A rock nemcsak egybeforrt a latin elemekkel, de a gondosan összeállított rockzenei szólókat is latinos motívumokkal kötötték össze. Az együttes nagyrészt annak köszönhette népszerűségét és zenéjének fő értékét, hogy a muzsikusok jól eltalálták a zenei elemek elegyítésének arányát. A nagyszerű együttest a CBS szerződtette.

Első albumuk még 1969-ben megjelent. A fogadtatás biztatóan hatott a Santanára és a lelkesedéstől fűtve elkészített Abraxas igazi nagy siker lett. A lemez kiválóan mutatta Carlos Santana szerzői képességeit és egyéni, sajátos hangvételű gitárjátékát. A korongból abban az évben hatmillió példány fogyott el. Nem csoda hiszen olyan, ma már alapvetőnek tekintett számok voltak az albumon mint a Black Magic Woman, Oye Como Va, Samba Pa Ti, Mother's Daughter. A folytatás is sikeresnek ígérkezett. Amerika meghódítása után Európa következett. A koncertek és a folyamatosan megjelenő lemezek révén méltán vált az egész világon ismertté Carlos Santana és állandóan változó összetételű együttese. A közös munkát nagyban befolyásolta, hogy Santana saját útját járta. Zenei és baráti kapcsolat fűzte Buddy Mile-hoz, majd később John McLoughlinhoz...

BAYER ZSOLT FERENC PÁPÁT GYALÁZÓ MONDATAINAK IGAZI ÉRTELME

MAGYAR NARANCS
Szerző: Janisch Attila
2017.07.19.


Nem csak a forma, a tartalom is leleplező.

Két napja közzétettem itt egy elemzést arról, hogyan lesz Orbán nácizmusra hajazó gyűlöletpolitikájában a látszólag egyetlen, kiválasztott célszemélyre irányított gyűlölet könnyen átfókuszálható mindazokra, akiket a célszemély emblematikusan képvisel.

De a gyűlöletpolitika eszköztárában ennek a fordítottjára is van példa.

Egyetlen célba vett személyt is lehet a már gyűlölet tárgyává tett csoport tagjává tenni.


Az első módszer – egy tekintélyes ember emblematikus alakját használva – a gyűlölet fókuszának kitágítását célozza, míg a második esetben olyan, a köznép gondolkodására ható emberek tekintélytől való megfosztása és elszemélytelenítése, lejáratása a cél, akik, mivel ellentétes politikai nézeteket vallanak, veszélyesek lehetnek az adott politikai hatalomra, ha továbbra is megőrzik a köznép előtti tekintélyüket.

Bayer Zsolt – a miskolci televízió Helyzetkép c. műsorában elhangzott – szövege, amelyet a menekültkérdésben a véleményét közzétevő Ferenc pápáról mondott, tipikus példája a náci gyűlöletpolitikában alkalmazott elszemélytelenítő kommunikációs technikának.

A kocsmai stílus, a pápa marházása, hülyézése
,

nemcsak a nép nyelvén a néphez szólást célozza (persze ezt is, és mutatja is, hogy Orbánék milyen nyelvi és mentális szinten lévőket tartanak a saját politikai táborukba tatozónak), de a célszemély – ez esetben Ferenc pápa – gyűlölet tárgyává tételének és elszemélytelenítésének is fontos eszköze. Nem ismeretlen eszköz ez a Fidesz kommunikációjában, ugyanezt a módszert alkalmazzák minden esetben, ha (a köznép számára) persona non gratává és (kvázi) törvényen kívülivé (egyelőre még csak szabadon gyűlölhetővé és nem büntetlenül elpusztíthatóvá) kívánják tenni az ellenségnek kikiáltott személyt...

TGM: Ó, POTTYONDY EDINA! - "EL IS FOGADNÁM A BÍRÁLATOT, HA LENNE"

HVG ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2017.07.19.


A Momentum elnökségi tagja megtisztelt vele, hogy vitába szállt korábbi írásommal, amelyben azt javasoltam, hogy – mivel az ellenzéki pártok nem akarnak és nem képesek összefogni – mindenki lépjen vissza a Magyar Szocialista Párt javára. Ezt a javaslatot már visszautasította az MSZP egyik korábbi vezetője, Szekeres Imre és Bauer Tamás, korábban az SZDSZ, majd a DK vezető politikusa – tehát azok az emberek, akik Pottyondy szerint az eltakarítani való régmúlt emberei, s akikkel egyébként egyetért. Velük ért egyet, nem velem – velem már csak azért se érthet egyet, mert nem olvasta (s ha olvasta, nem értette) a cikkemet, ami elég unalmas vitamódszer.

Az még unalmasabb, hogy olyasmiket tulajdonít nekem, amiket eszem ágában sincs gondolni. Szerinte én megtestesítem „a mostani balliberális értelmiség” gondolkodásmódját, pedig tudhatná, hogy nem vagyok se bal-, se másféle liberális. Azokat a dolgokat, amelyeket dühösen elmond az MSZP-ről, higgadtan elmondtam magam is – persze nem hangsúlyoztam a bizonyítatlan híreszteléseket, amelyek szerint a szocialistákat „megvásárolta” volna Orbán apparátusa. Igaz, a híresztelések makacsul tartják magukat, és vannak gyanús esetek, de egyértelmű tények hiányában ezt azért mégis nehéz így kijelenteni.

(Mellesleg: föltárom ön előtt, ó, Pottyondy Edina, a hideglelősen rémületes, szörnyű titkot, s nemcsak azért, mert kissé kiábrándító, hogy képtelen volt kihámozni írásomból a glutén- és laktózmentes lényeget: szóval képzelje, a balliberális értelmiség nem mással, mint éppen a Momentummal szimpatizál!Tudja, az MSZP annyira divatjamúlt, annyira gáz, hogy rá szavazni sokkal eredetibb, sokkal polgárpukkasztóbb, sokkal inkább megfelel annak, amit az ön nagymamája – és Maurice Barrès – úgy nevezett, hogy le goût de scandaliser, mint a Momentumra voksolni, ami maga a testet öltött közhely, a kispolgári konformizmus, a magától értetődés, a nyilvánvalóan érdektelen. Az MSZP-támogatás camp, ahogy Susan Sontag annak idején meghatározta, és mint ilyen, szinte vicces. A beau monde, kedves Elnökségi Tag, önökkel tart. S joggal. Mi lehetett volna elmésebb, mint a Momentum elnökének, Fekete-Győr Andrásnak az a dialektikus gnómája, amely szerint a piszkos arabokat és a büdös niggereket távol tartó dupla migránskerítés a szerb határon helytelen, elég a szimpla…? Ez nagyon elegáns, és mindenkivel szembenáll, kivéve a Fidesz-KDNP-t, a Jobbikot, az MSZP-t, az LMP-t és a Párbeszédet. Önök senkivel se alkusznak meg.)

A többi, amit mond, csak szólam. „Kamukormányzás?” Ez ugyan mit jelent? Nézetem szerint az MSZP-nek az volt a fő hibája, hogy – hasonlóan az európai szociáldemokrácia mainstreamjéhez – elárulta a dolgozókat, a munkanélkülieket, a szegényeket a maga ultrakapitalista, neoliberális politikájával, amelynek éppen a fölújításával kísérletezik a Momentum...

"TÉNYLEG SOROSRÓL, MEG A SZERENCSÉTLEN MENEKÜLTEKRŐL KELL ÉRTEKEZNEM EGY ÖTÉVESSEL?"

444.HU
Szerző: Horváth Bence
2017.07.20.


...Hat szempont egy ilyen beszélgetéshez 

Maga a kérdés, hogy hogyan beszéljünk a gyerekekkel politikáról, illetve mit kezdjünk a lejárató, gyűlöletkeltő kampányokkal, persze nem csak Magyarországon merül fel. Az amerikai választások alatt például sorra születtek a cikkek arról, hogy mit lehet mondani egy gyereknek Donald Trumpról, illetve mindarról, amit a republikánus jelölt képvisel. A leggyakrabban felmerült tanács ezekben az írásokban mindig ugyanaz volt: bármit is gondolunk az adott kérdésről, próbáljunk higgadtak maradni, és őszintén, nyitottan válaszolni a kérdéseikre.

Ezeket a szempontokat erősítették meg azok a hazai pszichológusok is, akiket megkérdeztünk a kérdésről.

Szél Dávid tanácsadó szakpszichológus és apablogger szerint bármilyen témáról is beszélgetünk gyerekeinkkel, fontos legalább nagyjából belőni, hogy mennyire érdekli, mennyire érdekelheti az adott téma, ahhoz pedig, hogy ezt megtudjuk, érdemes nekünk, szülőként is kérdéseket feltenni. Még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy kérdéssel válaszolunk a kérdésre. Így nem csak időt nyerünk, de be is tudjuk határolni, hogy milyen mélységig menjünk a válaszunkkal.

Ami még fontos, teszi hozzá Szél, hogy nem az a cél, hogy toljuk le minél hatásosabban a gyerekeink torkán a mi álláspontunkat, az pedig végképp nem cél, hogy még az érzéseinkkel is nyomasszuk őket, ők ugyanis ezekkel szemben védtelenek. Hanem az kell legyen a cél, hogy kritikus, érzékeny és nyitott gyerekeket neveljünk, amit leginkább úgy tudunk elérni, ha megpróbáljuk arra ösztönözni a gyerekeket, hogy tegyenek fel kérdéseket, merjenek kételkedni és vitatkozni, fogalmazzanak meg saját gondolatokat. Akár a plakátokkal, akár bármilyen egyéb közéleti kérdéssel kapcsolatban.

Vida Katalin tanácsadó szakpszichológus hat szempontot szedett össze, amit érdemes szem előtt tartani, amikor hasonló kampányokról beszélgetünk gyerekekkel: 
  • Mint minden szorongáskeltő helyzetről a legjobb, hogy ha minél egyértelműbben és a gyerek életkorának megfelelő módon beszélünk. Egy óvódáskorú gyerekkel nem kell részletes politikai elemzésekbe bocsátkozni, de egy kamasznak ugyanakkor minden lehetőséget meg kell adni, hogy a világ felé bontakozó érdeklődését megélhesse.
  • Érdemes elkerülni a katasztrofizálást. Még ha mi magunk is úgy érezzük, hogy egy-egy eseménynek aggasztó következményei lesznek, emlékeztessük magunkat és a gyerekeket is, hogy minden rendben van körülöttük. Ha valami ijesztő a számára, akkor legelőször biztosítsuk afelől, hogy ő és az őt körülvevő emberek biztonságban vannak. 
  • Akkor beszéljünk vele a politikáról, amikor ő felhozza, ő kérdez, az ő figyelme rá irányul. A negatív politikai kampányok épp eléggé körbeveszik őket, nem kell, hogy mi is a szükségesnél inkább tematizáljuk ezt az ő életükben. 
  • Igyekezzünk tárgyilagosak maradni, még ha bennünk is heves érzelmek kavarognak, annál inkább biztonságot tudunk nyújtani a gyerekeknek, minél inkább egy megérthető, értelmezhető világról beszélünk nekik.
  • A legtöbb negatív politikai kampány a politikai ellenfél dehumanizálására törekszik, vagyis arra, hogy a másik felet ne tekintsük embernek (ezért hangzik el a rádióban és a TV-ben a “migráns”, nem pedig a “menekült emberek”). Érdemes a gyerekekkel beszélgetni róla, hogy azok, akik ellen a negatív kampány folyik, ugyanúgy emberek, tetőt szeretnének a fejük fölé és magukat és a szeretteiket biztonságban tudni.
  • Ha egy idősebb gyerek nagyon érdeklődik a politikai témák iránt és bevonódna, fontos számára elérhetővé tenni olyan kezdeményezéseket, ahol megélheti azt, hogy ő maga is tehet valamit a világ jobbításáért (az élet negatív eseményeivel szemben érzett tehetetlenség a depresszió táptalaja). Ha egy gyerek nagyon aktívan érdeklődik magától, mutassuk meg neki, hogy hol önkénteskedhet, például oszthat ételt menekült vagy hajléktalan embereknek.
Szél szerint ha már elkezdődik egy ilyen beszélgetés, akkor érdemes a gyerek érettségi szintjének megfelelően tágítani is a témát, hogy ne csak az kerüljön szóba, amit a plakát megalkotói üzenni akartak. A konkrét kampány esetében ez például annak megbeszélését jelentheti, hogy ki is az a Soros György és milyen tevékenységeket támogat valóban Magyarországon, hogy mibe szól bele “Brüsszel” és mibe nem, hogy milyen fejlesztéseket köszönhetünk az EU-nak, hogy mit jelent az, hogy bevándorlás, mit jelent menekülni, mit jelent az, ha valakit üldöznek, és ha már itt tartunk, miért is jött létre az Európai Unió.

Valamint érdemes rávilágítani, hogy a tömegek mögött egyéni történetek vannak, ez pedig azért fontos, mert ezzel lehet megelőzni azt, hogy a gyerekek túlságosan is sémák, sztereotípiák mentén gondolkodjanak, esetleg cselekedjenek...

TRAUMÁK, KETTÉTÖRT GERINCEK, KEGYETLENÜL ÍZLÉSTELEN SEGGNYALÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG 
Szerző: H. A.
2017.07.20.


Elkezdődött a hagyományos júliusi népnemzeti köldöknézés, leánykori nevén Tusványosi Nyári Szabadegyetem. Ahol természetesen ott van mindenki, aki számít. Mondhatni, csak az van ott, aki számít. Fénypontilag majd szombaton – szintén a hagyományok tiszteletének szellemében – Orbán Viktor tart igehirdetést. Addig azonban meg kell elégednünk a kisebb és jelentéktelenebb mutatványokkal is.

Itt van rögtön az első olyan mélységesen zavarbaejtő pillanat, amikor az embert ama penetráns szégyenérzet keríti hatalmába, hogy a határokon átívelő nemzetegyesítés adja a másikat. A szerdai nap egyik sarrokőnek számító előadásában még mindig a 2004-es népszavazás traumájáról és a nemzet kettétört gerincéről szónokoltak az egy asztalhoz ültetett becses meghívottak. Úgy mint az MSZP egykori alapembere, Szili Katalin, aki szerencsére azóta megtért és már fideszes kormánymegbízottként harcol ő a nemzetért. És úgy is, mint Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nevű, évi 1 milliárd forintból működő fantomintézmény elnöke.

Most Szili Katalin hitelességét hagyjuk is a fenébe, mert ebbe végképp semmi kedvem belemenni, szót érdemel viszont az 1 milliárd forintból 700 millió forintot bérekre költő, a fennmaradó 300 millióból jobbára körmöt reszelgető és áltudományos pótcselekvésekben hasító, stratégiával és kutatással nyomokban sem foglalkozó (aki nem hiszi, járjon utána) kamuintézmény bejelentése, miszerint kutattak ők mégiscsak.

A bejelentés a totálisan ismeretlen és névtelen Bali Jánostól, a beszélgetés moderátorától, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatójától származik, aki ismertetett néhány adatot egy, a külhoni magyarság iránti nemzeti érzékenyítést célzókutatásból. Hát ha van hiánypótló, életbevágó kutatás, akkor ezt bizalommal lehet annak tekinteni. A franc se tudja, mi minden más mellett állítólag külön megkérdezték a magyarországi társadalomtól,

melyik történelmi vagy ma is élő személy képviseli legjobban a magyar nemzetet?

...

LIBANONBAN MÉG NEM ÚJÍTOTTUNK FEL TEMPLOMOKAT, ITT VOLT AZ IDEJE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.07.20.


A szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban Orbán Viktor arról rendelkezik, hogy a nemzetgazdasági miniszter 463 millió forint többletforrást biztosítson a libanoni keresztény templomok felújítására.

Mindezt azért, mert a magyar kormány szükségesnek tartja a libanoni keresztény közösségek támogatását, helyben maradásuk segítését és a közel-keleti kereszténység identitásának megtartásában rendkívül fontos szerepet játszó templomok meglétét.

A templomfelújítások ütemezésébe, az előkészítéshez szükséges tudományos munka elvégzésébe, valamint a felújítás végrehajtásába bevonják a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet és annak libanoni partnerét, az Université Saint-Esprit de Kaslikot, a koordináció biztosítása érdekében pedig a bejrúti magyar nagykövetséget is.

A közlönyből egyéb templomfelújításokra is fény derül, például rendelet született arról, miszerint a budapesti, Petőfi téri Nagyboldogasszony ortodox székesegyház renoválása nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak számít. Ez azt jelenti, hogy a megvalósításhoz nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt kérni, és elhanyagolhatók a településkép-védelem szempontjai is.

A kormány kiemelten kezeli a helyi orosz egyházmegye ügyét: az Emmi tavaly ősszel százmillió forinttal segítette a Petőfi téri újjáépítést, idén márciusban pedig a Moszkvai Patriarchátus további 2,4 milliárdnyi, vissza nem térítendő támogatási ajánlatot kapott hazai ingatlanberuházási terveire...

A TÖBBSEBESSÉGES EU A V4 VÉGÉT JELENTHET?


KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Horváth Kristóf
2017.07.20.


A jelenlegi magyar kormányzat a Nemzeti Együttműködés Rendszere nevében arra törekszik, hogy minden kommunikációs fronton az aktuálisan vívott, valóságos elemeket csak nyomokban tartalmazó háborúját állítsa fókuszba. Kormányunk álláspontja szerint jelenleg az „egész nyugati civilizációt fenyegető” migrációs hullámmal, valamint a háttérben ördögi bábmesterként konspiráló Soros Györggyel folyik a harc. Ennek eleme volt az uniós kvótarendszer elleni, milliárdokba kerülő szélmalomharc, ennek gyakorlati megvalósulása pedig a hirtelen felerősödő lelkesedés és elkötelezettség-érzet a közös európai haderő és védelmi politika iránt. Nem meglepő tehát, hogy júniusban, a Visegrádi csoport éves elnökségének átvételekor, Orbán Viktor a határvédelemről és a „százezrek áramlásának megállításáról” beszélt. Szóba került az átfogó európai reformok szükségessége is, ám ezek is leginkább határvédelemmel kapcsolatos aspektusukban. Pedig az EU valóban átfogó gazdasági és politikai reformsorozat előtt állhat, amely hosszútávon meghatározhatja Magyarország és a V4-ek kollektív szerepét az integrációs folyamatban.

Emmanuel Macron francia államfő még a kampánya idején kijelentette, az EU centrális tagállamai között élénkíteni kell az integrációs folyamatot, létrehozva az Unión belül egy önálló költségvetéssel, parlamenttel és pénzügyminiszterrel rendelkező magot. A tagság alapvető kritériuma logikusan az eurózóna tagság lenne, hiszen ez egy bizonyos szintű gazdasági fejlettséget és stabilitást indikál elméletben. Macron felvetése a többsebességes Európa elképzelések egyike, amelyek végső soron egy olyan EU-t valósítanának meg, amelyben a mélyebb integrálódást kívánó, szociálisan és gazdaságilag fejlettebb tagállamokat nem „hátráltatják” a kevésbé fejlett országok, így különböző régiók eltérő idő alatt eltérő integrációs szinteket érnének el.

A többsebességes Európa mellett és ellen is lehet érveket sorolni – egyesek szerint gazdasági növekedéshez és erősebb egységhez vezetne az Unió egészében, mások szerint azonban a már elmaradott perifériák további lemaradását, a gyenge egység további megbomlását okozná. Maguk a perifériális tagállamok rettegéssel vegyes elutasítással gondolnak az ötletre, Orbán maga a kétsebességes Európáról azt nyilatkozta, „a legellenszenvesebb gondolatok közé tartozik számunkra”, ezzel pedig elméletben a V4 további tagjai is egyet értenek.

Nem véletlen, hogy a májusban bemutatott reformjavaslat megjelenésekor az EU egyértelműsíteni kívánta, nem egy kétsebességes Európa forgatókönyvét alkották meg, csupán az eurózónát kívánják tovább fejleszteni, illetve „vonzóbbá tenni”, senkit sem kényszerítve azonnali csatlakozásra. Ez azonban csupán játék a szavakkal: az eurózóna tagjai között jelenleg is magasabb szintű együttműködés valósul meg, és éppen azért, mert egyik tagállam sem kényszeríthető csatlakozni hozzá, a kimaradók között elkerülhetetlenül alacsonyabb szintű gazdasági (és politikai) együttműködés valósulhat csak meg, ami könnyen vezethet további lemaradáshoz...

NÉPSZAVAZÁSI DUPLACSAVAR A KÖZTISZTVISELŐI BÉREKÉRT

ÁTLÁTSZÓ 
- FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.07.20.


A népszavazással nemcsak a Matolcsyék szemérmetlenül magas fizetéseit lehet korlátozni, de egy ügyes trükkel elérhető a köztisztviselői béremelés is, ami miatt sztrájk is volt a héten.

Hétfőn kezdődik a népszavazási kampány az állami vezetők pofátlanul magas fizetéseinek a korlátozásáért. Tizenegy kérdést adtam be a rendszerszintű korrupció megakadályozására, ebből ez az egy jogerős most. Három másik Kúria döntésre vár, köztük a korrupciós bűnök elévülési idejének emeléséről szóló is, amely az NVB-n már átment.

A kérdés így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?”

Nem véletlenül fogalmaztam meg a kérdést kissé bonyolultabban, mint Kész Zoltán tette az ő kétmilliós bérplafonnal kapcsolatos népszavazásánál. Ugyanis a bérplafont a pénzéhes állami cégvezetők számos alkalommal kicselezték, mindenféle bérpótlékot, prémiumot, és egyéb juttatást adtak maguknak. A kérdés ezeket a kiskapukat bezárja.

A másik ok, hogy a köztársasági elnök éves tiszteletdíjához kötném az állami vállalatok vezetőinek a bérét, az egy jogi furfang, ahogy Orbán mondta: magyaros gógyi. Ugyanis a köztársasági elnök tiszteletdíjáról kétharmados törvény rendelkezik:

A köztársasági elnök havi tiszteletdíja a köztisztviselői illetményalap harminckilencszerese.

A Fidesznek pedig nincs kétharmada, hogy csak úgy felemelje az illetményalap szorzóját. Tehát ahhoz, hogy Matolcsy fizetése kevésbé csökkenjen, Áder tiszteletdíját is emelni kell. Viszont Áder fizetését csak akkor tudják növelni, ha a köztisztviselők illetményalapját is emelik. Tehát ha az önkormányzati dolgozók, az államot működését eddig éhbérért biztosító emberek fizetését is növelik, akkor kevésbé csökken Matolcsy fizetése is...

KI AZ A SOROS GYÖRGY?


B1 BLOGCSALÁD
Szerző: jdesi
2017.07.20.Ez a film 1994-ben készült Soros Györgyről. A mai 2017-es Magyarországon úgy gondoltam meg kell osztanom ezt a filmet. A sok hazugság és rágalom, amelyet a politikai hatalom összehord Róla tette szükségessé, hogy bemutassuk az igazi Soros Györgyöt. A világosan gondolkodó és beszélő magyart, aki talán a legtöbbet tette, hogy a magyar kultúra megmaradhasson, hogy a polgári jogok megfogalmazódhassanak, és aki rengeteg szegény embert is segített és segít ma is. Remélem sokan akarják megismerni az igazságot vele kapcsolatban...


BEFAGYOTT TÁRSADALOM - LEÁLLT A TÁRSADALMI MOBILITÁS MAGYARORSZÁGON

NÉPSZAVA ONLINE - SZABAD SZÓ
Szerző: Éber Márk Áron
2017.07.15.


Nyitottnak nevezzük azokat a társadalmakat, amelyekben nagy a felemelkedés esélye. A mobilitás (felemelkedés és lecsúszás) kutatói között lényegében közmegegyezés van arról, hogy a nyitott társadalmak kívánatosabbak, mint a záródóak vagy zártak. Ez utóbbi fő jellemzője, hogy nagyon nehéz vagy egyenesen lehetetlen mind a felemelkedés, mind a lecsúszás. A zárt társadalmak klasszikus példája kasztszerkezetével a történeti India. Ebben a születési helyzet (a család- és a kaszthovatartozás) lényegében egy életre meghatározta a gyermek életesélyeit, életkörülményeit, reális életterveit. A kaszttársadalom mindenkit bezárt a születésével elfoglalt pozíciójába. A kasztok közötti átlépés ritka vagy egyenesen lehetetlen volt.

A nyíló vagy nyitott társadalom e kasztszerűen zárttal szemben azért kívánatos, mert mind a felemelkedést, mind a pozícióvesztést lehetővé teszi.

Lássunk néhány példát! Ha máshonnan nem is, irodalmi példákból mindenki ismeri a „jó helyre” született, de érdemben sosem teljesítő „úri gyerek” karakterét. A Mikszáth-regény Noszty Ferije remek példa erre. Nem erőfeszítései, munkakedve, szorgalma vagy teljesítménye miatt került oda, ahová került. Ellenkezőleg: családja kapcsolatai, ismeretségei, vagyona tartották víz felett. Saját teljesítménye kimerült a gőgös, manipulatív viselkedésben, amivel megpróbálta Tóth Mari hozományát megszerezni. Másfelől szintén ismerős Árvácska vagy Édes Anna karaktere is: méltatlan sorsukat ők sem maguknak köszönhették. Egy ideális, nyitott társadalomban Noszty Feri mellékvágányra kerül, Árvácskát a gyermekvédelmi rendszer megóvja a keserű tapasztalatoktól, Édes Anna pedig tanulással és munkával igenis kitörhet a cselédsorból.

A társadalmi mobilitás kutatói e személyes vívódásokat, összetett élettörténeteket és kitörési kísérleteket madártávlatból szemlélik és a leggyakrabban statisztikák segítségével vizsgálják. A felemelkedések és lecsúszások, a magasabb beosztások, jobb státuszok megszerzését és a deklasszálódást egyaránt összesítve, az egyes személyek kilététől elvonatkoztatva vizsgálják. A társadalmi mobilitás komplex makrofolyamatait matematikailag modellezik, a társadalmak nyitottságára és zártságára mutatókat állítanak, hogy összehasonlíthassák a jelenlegi társadalmakat korábbi történeti korok társadalmaival (diakron elemzés), mind pedig más, egyidejű társadalmak mutatóival (szinkron elemzés). A ma élők pozícióit születéskori pozícióikkal és szüleik pozícióval egyaránt összevetik, hogy ezekből is összehasonlító adatokhoz juthassanak. Céljuk végső soron az, hogy e mutatók segítségével kideríthessék, mennyiben nyitottak, mennyiben zártak azok a társadalmak, amelyekben ma élünk.

Adódik a kérdés: mennyire nyitott a mai magyar társadalom?

BUDAPEST POLITIKAI JELENTŐSÉGE

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2017.07.20.


A Republikon Intézet legutóbbi kutatása szerint Budapest egyértelműen ellenzéki város. A válaszadóknak ugyanis 35 százaléka a következő választás után egy baloldali, liberális erőt látna kormányon szívesen, 27 százalékuk a Fidesz újrázását szeretné, míg 11 százalék egy Jobbik kormánynak örülne. Összecsaphatnák tenyerüket a baloldali és liberális politikusok, hiszen a számok szerint fölényben vannak Budapesten, ami nem kis politikai fegyvertény. Budapestnek úgy is van jelentősége, hogy az új választási rendszerben hátrányba kerültek az urbánus politikai erők, nem elég a győzelemhez a fővárost és jelentős megyeszékhelyeket elvinni. Bár a legtöbb politikai erő tisztában van a főváros jelentőségével, 2014-ben nem készült átfogó ellenzéki stratégia arra nézve, hogy mit adhat a főváros egy fragmentált ellenzéknek. Bár nem tartható lefutottnak a 2018-as választás, érdemes már most azt is számba venni, hogy milyen szerepe lehet egy ellenzéki főpolgármesternek a NER-ben.

Akármennyire is gyengült a főpolgármesteri pozíció jelentősége az utóbbi időben, Budapest továbbra is fontos erőforrást jelenthet az ellenzéknek. Ennek kapcsán nem leosztható pozíciókra érdemes gondolni. A fővárosi főpolgármester ugyanis a legerősebb közvetlen választói felhatalmazással bíró politikus. Annyian szavaztak legutóbb is a győztes jelöltre, amely elegendő lett volna az országgyűlési frakcióalakításhoz. Ezt nem hagyhatja figyelmen kívül az a kormány, amely folyton azzal érvel – legutóbb éppen Soros György személye és közpolitikai elképzelései kapcsán –, hogy a Fidesz bírja a magyar választók többségének támogatását. Egy ellenzéki főpolgármesternek tehát politikai jelentősége van, képes már létével is rést ütni a kormányzati narratíván. További fontos szempont, hogy az ellenzéki főpolgármester fontos szövetségese lehet a többnyire a fővárosban koncentrálódó civil kezdeményezések is. Gondoljunk csak bele, mekkora további lendületet adhatott volna az olyan tüntetéseknek, mint a CEU melletti vagy a Városliget beépítése ellen folyt demonstrációk...