2016. július 11., hétfő

SEM ORBÁN VIKTOR, SEM LÁZÁR JÁNOS AZ ÉN NEVEMBEN SOHA, SEMMIFÉLE KIJELENTÉST NEM TEHET, SEHOL!

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.07.11.
 
 
 

KI KELL MONDANI, HOGY ENNEK AZ URAMBÁTYÁM-FÉLE VILÁGBÓL ITTMARADT BUNKÓNAK SEMMI KÖZE A AZ EURÓPAI MODELLHEZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.07.11.
 
 


 


 

A SZÜLŐ, AKI GAZDAGGÁ TETTE A GYEREKÉT...

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.07.11.


Hány olyan ismerősöd van, aki kapott a szüleitől egy autót vagy egy lakást? Vagy talán mindkettőt egyszerre? Persze azt mindenki tudja, hogy ezeknek az embereknek tényleg könnyebb volt az élet, mint azoknak, akiknek mindenért maguknak kellett megküzdeniük. Talán a legtöbben nincsenek azzal tisztában, hogy egy ilyen segítség konkrétan mit jelent a gyerek számára. Tényleg arról van csak szó, hogy lesz hol laknia, és lesz mivel utaznia? Ideje számszerűsíteni a dolgokat.

A számításaim alapja egy olyan gyerek lesz, aki kapott a szüleitől 10 millió forint értékben egy kisgarzont 2016-ban és kapott egy új autót 3.500.000 forint értékben. Az ingatlanban és autóban keletkező költségeket nem számolom, mivel azokat akkor is ki kell fizetni, ha nem kapjuk, hanem magunktól megvásároljuk...


ITT OLVASHATÓ

A "ROHADT NEHÉZ" THERESA MAY LESZ AZ EURÓPAI-UNIÓN KÍVÜLI EGYESÜLT KIRÁLYSÁG ÚJ MINISZTERELNÖKE

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: KMH
2016.07.11.


Napokon belül – de akár még a mai nap folyamán – adhatja át David Cameron leköszönő brit kormányfő a miniszterelnökséget az 59 éves Theresa May-nek, miután egyetlen ellenfele – Andrea Leadsom – visszavonult a jelöléstől. (Leadsom támogatottsága a konzervatív párt frakcióján belül pusztán 25 százalékos volt, amivel szinte biztosan esélytelenül indult volna.)  A kanadai The Globe and Mail riportja szerint, May egy “rohadt nehéz nőnek” nevezte önmagát, aki nem bírja a lezser csevegést és egyben simán felveszi a kesztyűt ellenfeleivel szemben. Úgy látszik, hogy önironiájaval és humorérzékkel azért rendelkezik az új kormányfő.

Theresa May immár hat éve belügyminiszter Cameron konzervatív kabinetjében. Az elmúlt hetek EU-népszavazás kampányában alig szólalt fel, de egy-egy alkalommal óvatosan utalt arra, hogy ő az Európai Uniós tagságot támogatja. Ugyanakkor nem kérdés, hogy komolyan veszi és elismeri a Brexit-es eredményt és már többször hangsúlyozta, hogy most már nincsen visszaút. Ha tetszik, ha nem: végig kell vinni az Egyesült Királyság elszakadását. Egyes elemzők szerint azonban inkább Theresa May-jel tárgyalnak szívesen az elszakadás menetéről és a teendőkről az Európai Unióban, mivel jóval kiszámíthatóbb és szalonképesebb mint három korábbi Brexites ellenfele, nevezetesen Boris Johnson, Michael Gove vagy éppen Andrea Leadsom.

Ugyanakkor May – nevetve – a következőket mondta:

“Én egy rohadt nehéz nő vagyok és a következő férfi, aki ezt meg fogja tapasztalni az nem más, mint Jean-Claude Juncker.” Juncker az Európai Bizottság elnöke...

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR EMBEREK MEGKÉRDEZÉSE

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektura
2016.07.11.


Mostanában nem múlik el nap, hogy valamilyen Fidesz közlemény ne ostorozná Brüsszelt, meg a vele egy követ fújó ellenzéket, akik a bevándorlók tömeges kényszerbetelepítését készítik elő. Ahogy most legutóbb a két frakcióvezető, Kósa és Harrach urak közösen nyilatkoztak az MSZP-ről: ”Ha rajtuk múlik, a magyar emberek megkérdezése nélkül, megkezdődhet a bevándorlók tömeges betelepítése Magyarországra.”
 
Most egy pillanatra azért merengjünk el azon, hogy éppen Harrach Péter veti szemére a szocialistáknak azt, hogy ők „a magyar emberek megkérdezése nélkül” ténykednek.
 
Az a Harrach Péter, akinek a pártja, mint tudjuk, a Fidesszel karöltve, a magyar emberek megkérdezése nélkül vezettette be a vasárnapi zárva tartást, a magyar emberek megkérdezése nélkül próbálta meggátolni az abban a tárgykörben kiírandó népszavazást, s támogatta bőszen a neki tetsző kérdésben a magyar emberek megkérdezése nélkül a népszavazás elrendelését.
 
És hosszasan sorolhatnánk még azokat a döntéseket, amiket a Fidesz-KDNP-s hatalom a magyar emberek megkérdezése nélkül hozott az elmúlt hat évben...
 

7,5 MILLIÁRD FORINT AZ ABLAKBAN: A KORMÁNY ELVENNÉ A SORSOK HÁZÁT SCHMIDT MÁRIÁTÓL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2016.07.11.


Szellemházként tátong az eddig több mint 7,5 milliárd forint közpénzbe került Sorsok Háza a Józsefvárosban, s úgy fest, a kormány, amely kezdetben alig egy évet szánt a kialakításra, most, túllépve minden létező határidőt, nem kapkod. Fontosabbnak tűnik a témagazda Schmidt Mária történész, nemrégiben még közelmúlt-történeti főideológus megzabolázása. Újabb oligarcha-leszámolást látunk?

„A kormány nem biztosítja az ezekre szükséges szerződéses hátteret és a forrást” – csettint oda alapítójának, a kormánynak a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány (KKTTK) főigazgatója, Schmidt Mária éppenséggel a Sorsok Háza – Európai Oktatási Központ kialakítása kapcsán a KKTTK tavalyi éves közhasznúsági jelentésében. Arra panaszkodva, hogy a kiállítás tartalmi és oktatási előkészítésére csak a tervezett megnyitóig, 2014 áprilisáig kaptak pénzt, a jelentés szerint azonban mégis végzik az előkészítő munkát.

A KKTTK honlapján a közalapítvány alá tartozó számos szervezet között nem szerepel ugyanakkor a Sorsok Háza. Az ellenben, hogy kevés volna a rá fordított közpénz, legalábbis relatív: a Miniszterelnökségnek az Átlátszó számára készített összegzése szerint eddig mindösszesen 7,56 milliárd forint költségvetési forrást fordítottak a majdani emlékhelyre. A KKTTK pedig tavaly 1,2 milliárd forint állami eredetű támogatást kapott, kétségtelenül 400 millió forinttal kevesebbet, mint egy évvel korábban....

ITT OLVASHATÓ

MEGMÉRGEZTÉK AZ EMBEREK LELKÉT, GYŰLÖLKÖDŐ ZOMBIVÁ TETTÉK A FÉL ORSZÁGOT

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Első Kézből
2016.07.11.


A Nyugati Fénynél régóta hallgatjuk döbbenettel azokat a „független” elemzőket, megmondókat, akik afölött siránkoznak, hogy „a két oldal” mennyire leamortizálta a közbeszédet, és hogy „a két oldal” egyformán felelős az országban dúló polgárháborúért.
 
Egybemosnak tettest és áldozatot, akciót és reakciót és szemforgatva sopánkodnak, "hová jutottunk".
 
Nos, ez egy gyáva maszatolás. Célja, hogy az illető kivonja magát az ítéletalkotás felelőssége alól, ő maga pedig a romlatlan kívülálló” pózában tetszelegjen.
 
Nekünk nem kenyerünk ez a hamis egyensúlyozgatás, ezért mi kimondjuk: nem igaz, hogy egyik kutya – másik eb. Nem igaz, hogy „a két oldal” egyformán sáros abban, hogy egy gyomorbajos, gyűlölködő, élhetetlen ország lettünk. Itt az első-, másod-, és harmadlagos felelősség régóta a Fideszé...
 

PORTUGÁLIA A HOSSZABBÍTÁSBAN GYŐZÖTT A DÖNTŐBEN

GÉPNARANCS - SPORTNARANCS BLOG
Szerző: Gépnarancs
2016.07.11.


A portugál labdarúgó-válogatott Eder hosszabbításban szerzett góljával 1-0-ra legyőzte a házigazda francia csapatot a 15. labdarúgó Európa-bajnokság vasárnapi döntőjében.
 
A portugálok sikerének értékét növeli, hogy Cristiano Ronaldót a 25. percben sérülés miatt le kellett cserélnie Fernando Santos szövetségi kapitánynak, akinek irányításával tétmeccsen még nem kapott ki az együttes.
 
A Saint-Denis-ben rendezett fináléban a Lille csereként beállt csatára a 109. percben szerezte a győztes gólt, amellyel Portugália először hódította el az Európa-bajnoknak járó Henri Delaunay Kupát. Egyetlen korábbi döntőjében, 2004-ben házigazdaként nagy meglepetésre kikapott Görögországtól.
 
A franciák harmadik diadalukkal utolérhették volna az élen a spanyol és a német válogatottat, illetve másodszor fordult elő, hogy a hazai csapat a döntőben veszített....
 

LONDONBAN A SZENNYEZŐ FIZET

ZÖLDHULLÁM BLOG
Szerző: zsoltmelinda
2016.07.10.


Londonban 2017-től vezetik be azt a rendszert, ami fizetésre kötelezi a szennyező járművek tulajdonosait. Ez érinti majd a 2005 előtt gyártott autókat, amelyek után 10 fontot (majdnem 3700 forint) kell fizetni túl azon a 11,5 fonton (majdnem 4300 forint), amit már most is ki kell fizetni a London dugódíjas területeire hajtáskor. Ez így összesen megközelíti a 8000 forintnak megfelelő összeget. A buszok és más nagyobb járművek ennél sokkal durvább összegekre számíthatnak, nekik akár 1000 fontot (majdnem 367 ezer forint) is ki kell fizetniük járművenként.

Párizs ugyancsak megtette ezt a lépést, csak kicsit másként, ott egyszerűen nem közlekedhetnek munkanapokon az 1997 előtt gyártott járművek...

ITT OLVASHATÓ

GIGASZTÁR

SPINDOC BLOG
Szerző: Spindoc
2016.07.11.


Durva belépőjével nem csak Cristiano Ronaldo térdét vágta haza a franciák középpályása, Dimitri Payet a tegnap esti Európa-bajnoki döntőn. Mindössze bő negyedóra játék után fájdalmában fejét foghatta a közvetítés rendezője, illetve a szponzormárkák illetékesei, akik minimum 90 de inkább 120 perc Ronaldóra voltak berendezkedve.

Minden felvezetés a két hetes összecsapásáról szólt, lévén a franciák új üdvöskéje, Griezmann is ilyen mezben játszik, a felvezetéshez pedig muszáj ikertornyokat kreálni, még ha az érintettek nem egyforma súlycsoportúak is - legalábbis marketingértékben biztosan nem...

ITT OLVASHATÓ

MŰVÉSZET A BÖRTÖNBEN

TANÍ-TANI ONLINE BLOG
Szerző: knauszi
2016.07.10.


A művészet öngyógyító, változtató erejéről már elég régóta tud az emberiség. Ez a tudás megjelenik a hétköznapok szintjén és a művészetben egyaránt. Itt most elég Hamlet egérfogójára utalni. Tudományosan a század elején kezdtek ezzel a kérdéssel foglalkozni, mikor a pszichológusok először alkalmazták terápiás módszerként a színjátszást. Moreno a társas kapcsolatok alakulását vizsgálta szintén ezzel a módszerrel. Mivel minden ilyen irányú kísérlet bizonyította, hogy a művészetekkel való foglalatosság hat az egész személyiségre, és egyfajta tisztítást is végez, értelemszerűen következett, hogy ezeket a módszereket egyaránt alkalmazzák bűnmegelőzésre, illetve bűnelkövetők körében.
 
Az egyik komoly szakmai kihívás, amivel a büntetésvégrehajtás vezetőinek szembe kell nézni, hogy mi történik az elítélttel, míg a büntetését tölti. Milyen társas helyzetekbe kerül, milyen módon változik a személyisége. Természetes tehát, hogy a börtönök beengedték falaik közé azokat a szakembereket, akik nem elégednek meg a „szabadidő hasznos eltöltésével”, hanem az adott szituációt arra használják, hogy az elítéltek személyiségét fejlesszék, és olyan változást idézzenek elő, mely egyaránt hasznos lesz a börtön falain belül, és azon kívül is...
 

CENTRALIZÁCIÓ ÉS BÉREMELÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN: EZ MÉG NEM MEGOLDÁS

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.07.11.


Június elején jelentette be Balog Zoltán, hogy az egészségügyi dolgozók több lépcsőben jelentősebb béremelésben részesülnek. A teljes munkaidős orvosok már idén bruttó 100 ezer forintos emelést kaphatnak, az egészségügyi szakdolgozók bére viszont csak 10-30 ezer forinttal fog emelkedni, ami körülbelül 25 százalékos növekedésnek felel meg. (Ebből is jól látszik, az ágazatban mennyire alacsonyak a bérek.)
Bár a bejelentés némileg váratlanul érte a szakmát, abból a szempontból mégsem váratlan, hogy az elmúlt hónapok felfokozott hangulatára valamit válaszolnia kellett a kormánynak. Az egészségügyi dolgozók között nem alakult ki hasonló összefogás, mint az oktatásban résztvevők esetén, a zúgolódás azonban már itt is megfigyelhető volt. Arról nem is beszélve, hogy hétről hétre jelentek meg cikkek az egészségügyben tapasztalható áldatlan állapotokról, amelynek egyik oka a dolgozói elvándorlás. 

A béremelés üdvözölendő, az egészségügyi ellátórendszer problémáit azonban nem lehet ennyivel megoldani, arról nem is beszélve, hogy sokak számára a külföld még mindig vonzóbb lesz, hiszen az emelés mellett is brutális különbségek vannak a nyugati és a hazai bérek között. (És akkor még nem beszéltünk a szakma megbecsüléséről.)...

ITT OLVASHATÓ

AHOGY MONDJÁTOK EMBEREK! CSALÓDÁS. SZÉGYEN. KATASZTRÓFA

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.07.10.
 
  

 

10 NŐ, AKI NEM FOGTA BE A SZÁJÁT

LÁNYLÉTEDRE BLOG
Szerző: O Kitti
2016.07.10.


Nem volt nehéz találnunk 10 olyan nőt, akik maradandót alkottak/mondtak/tettek az elmúlt években. Ha éppen motivációra van szükséged, mert éppen minden unalmasnak és egysíkúnak látszik, vesd bele magad ezeknek a nőknek a munkásságába! Mindegyikük annyira inspiráló, hogy pár mondatban lehetetlenség bemutatni bátor és okos világukat, de azért teszünk egy próbát. Pattints hozzá egy sört vagy egy pohár bort - a girl powert nem lehet megállítani.

ITT OLVASHATÓ

ANDY VAJNA FÜTYÜL A KORRUPCIÓRA - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.07.11.


A filmügyi kormánybiztosról az USA Today cikkezik, megemlítve hogy Andy Vajna megvette a bulvár TV2-t és kormánybarát vonalra állította rá. A televízió támadja Orbán politikai ellenfeleit, Sorossal az élen. Ugyanakkor az amerikai Külügyminisztérium azt mondja, hogy az országot az átláthatatlanság és a kiszámíthatatlanság jellemzi, folyamatosan érkeznek a jelentések a korrupcióról és a burjánzó bürokráciáról. Ami a korrupciót illeti, Vajna csak legyint. Frankfurter Allgemeine Zeitung arról ír, hogy Orbán Viktor ismét a Bizottságot okolja az Európát sújtó válságért és sürgeti a tagállamokat, hogy vegyenek vissza Brüsszel jogköréből. A német konzervatív lapnak írott vezércikkben a kormányfő követeli, hogy vessenek véget az európai terv idealizálásának:

ITT OLVASHATÓ

MI A GAZDAGOK LEGNAGYOBB AGGODALMA?

KÍVÜL TÁGASABB BLOG
Szerző: Kívül tágasabb
2016.07.11.


A pénz megtartása és még több pénz bezsákolása – vágná rá az ember, amiből persze rögtön kiderül, hogy nem értünk a gazdagok lélektanához és mi magunk sem vagyunk azok (utóbbi a szomorúbb).
 
A dolog ugyanis úgy áll, hogy míg a gazdag családok 2007 előtt elsősorban valóban a pénzkeresettel voltak elfoglalva, a válság idején pedig érthetően a vagyon megtartásával, addig mára teljesen más lett a legfontosabb.
 
A befektetési tanácsadással foglalkozó Polk Wealth Management Group (PWM) alapítója, Lyon Polk szerint ma már a gazdag családok legfőbb gondja: miként akadályozzák meg, hogy a vagyon „elrontsa” a gyerekeiket...

ITT OLVASHATÓ

7 ÉRDEKES TÉNY, AMIT NEM TUDTÁL A PARK GÜELLRŐL

KATALÓNIA - CATALUNYA BLOG
Szerző: Bartha Tibor
2016.07.10.


Tudtad, hogy Barcelona egyik fő látványossága egyesek szerint azt bizonyítja, hogy Antoni Gaudi szabadkőműves volt? S azt, hogy magát a parkot egy mese ihlette?

Évente sok százezer ember fordul meg a Güell Parkban, ám az útikönyvekben nem mindent mesélnek el Gaudi egyik igen érdekes alkotásáról.
 
Most fellebbentünk pár titkot:

ITT OLVASHATÓ

MINEK LELKESEDJEN EGY ÁTLAGANGOL?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.07.11.


Nehéz lenne azt állítani, hogy a mai poszt minden szavával egyetértek, de a blog története során mindig próbáltam törekedni arra, hogy (ameddig a kulturált keretek megmaradnak) mindenféle álláspont megjelenhessen. Jöjjön tehát bbb írása, ami tulajdonképpen reakció Kiskacsa posztjára. Elöljáróban annyit kérnék, hogy a kommentekben továbbra is őrizzük meg a kulturált vitát.
 
„Kezdem azzal, hogy a font utoljára 1985-ben volt ilyen gyenge a fonttal szemben. Ehhez hozzátartozik, hogy a dollár önmagában baromira megerősödött az utóbbi időben és már a szavazás előtt is elég gyenge volt a font hozzá képest. Jól hangzik, hogy harminc éves mélyponton van, de ez nagyrészt nem a Brexit miatt van.
 
Az USA-ban hagyták kipukkadni 2008-ban az ingatlanpiaci buborékot (mondjuk nem is volt más választásuk) és elsőként a világon elkezdték a kamatemelési ciklust, többek között ezért erősödött meg a dollár, meg persze az sem mellékes, hogy a pénzügyi szektoron felül is van valós, működő ipar és gazdaság náluk..."
 

FOCIGYILKOSOK DIADALA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.07.11.Bekövetkezett az a rémálom, ami 2004-ben: egy antifutballt játszó csapat nyerte az EB-t, mert olyan taktikával léptek a pályára, hogy senki nem tudta őket megverni. Így aztán a portugál győzelemmel ismét tort ülhetünk a szép futball felett, és megint lelkendezhetnek azok, akik két futballistát ismernek évek óta a világon, hiszen egyikük megint félisten lett, ha másképpen nem, a végső diadal partvonal melletti levezénylésével.  

Igaz, mondhatjuk, hogy a piros-zöldek képesek voltak a fináléban megfogni az addig sziporkázó franciákat, akik addig nagyszerű támadójátékkal kápráztatták el a futball ínyenceit, és ha a 92. percben Gignac lövése nem jön ki a kapufáról….de kijött. Ezzel együtt ezen a furcsa EB-n mégiscsak Griezmann, Giroud, Payet, Pogba nevéhez fűződnek a legemlékezetesebb momentumok, még akkor is, ha Eder mindent eldöntő lövése kétségtelenül szép volt. A focit gólra játssszák, és egy több mint a nulla.  

Arról, hogy ez az ’irányított sorsolás” úgy rossz, ahogy van, már írtunk ezen az oldalon, és mások is szóvá tették szerte a világon. Lehet persze azzal érvelni, hogy a „kis csapatoknak” így több lehetőségük volt, és volt, amelyik tudott is élni vele, a másik oldala a dolognak viszont az, hogy minimum két, de inkább három előrehozott döntőt láthattunk, az olasz-spanyolt, a német-olaszt és a francia-németet. Miközben Portugália lényegesen gyengébb ellenfeleket legyőzve, nem kis szerencsével került be a fináléba.  És jobb, ha nem nagyon firtatjuk annak a 3-3-nak a történetét…A döntőben pedig mintha erényt kovácsoltak volna CR7 sérüléséből, a függőségtől megszabadulva még tökéletesebben játszották fociölő játékukat...

ITT OLVASHATÓ

A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA ELFELEDETT MINTÁI: A MAGYAR NÉPI KOLLÉGIUMOK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Barta Léka Tamás
2016.07.10.


70 éve, 1946. július 10-én alapították a Népi Kollégiumok Országos Szövetségét (NéKOSz-t). Az esemény azért is méltó a megemlékezésre, mert a NéKOSz jóval több volt mint egyszerű szakmai (pedagógiai) társadalmi szervezet: a közvetlen demokrácia egyik legizgalmasabb magyar kísérlete volt.

Ahhoz képest, hogy milyen fontos hatást gyakorolt sokakra, szinte hihetetlen, hogy maga ez a szervezet formálisan milyen rövid ideig, mindössze 3 évig (1946-1949) létezett. A népi kollégiumi mozgalom története azonban kicsit korábbra nyúlik vissza. Az 1930-as években a magyar társadalom legnagyobb hányadát kitevő parasztság nyomora és annak megoldási lehetőségei állandó vitatémát szolgáltattak a magyar sajtónak, köszönhetően elsősorban a népi írók (szépírók és szociológusok) mozgalmának. Már a népi írók is többször felvetették, hogy a szociális kérdések megoldásához szükség lenne a társadalmi mobilitás növelésére, ehhez pedig a szegény, paraszti származású diákok hatékonyabb támogatására.

1939-ben a Turul nevű diákszervezet támogatásával létrejött a Bolyai Kollégium, amely a Budapestre egyetemre kerülő tehetséges, paraszti származású fiataloknak biztosított lakást és közösséget. Első igazgatója is egy fiatal, nemrég végzett tanár, Boros Lajos lett. (A három tehetséges, szintén paraszti sorból származó ifjú alapító, Boros Lajos, Gombos Imre és Fehér Gyula saját elbeszélésük szerint birkózómeccsel döntötte el, hogy melyikük lesz a Kollégium igazgatója.) Boros Lajos rendkívül sokoldalú embernek bizonyult: bölcsészeti doktor volt, matematikát is tanított, és miután 1956-ban emigrált Amerikába, a sugárzásvédelem egyik elismert szakértője lett. Az ő igazgatósága alatt ugyanakkor a Kollégium még inkább egy Eötvös Collegiumhoz hasonló tudományos intézményként működött: mindennapi élete kevésbé volt úgy „átpolitizálva”, mint a későbbiekben.

A Bolyai Kollégiumban a legkülönbözőbb tudományterületeket képviselő hallgatók gyűltek össze. De saját területük mellett mind érdeklődtek társadalmi kérdések iránt is, képezték magukat szociológiából, falukutatásokat szerveztek, és tevékeny szociális életre készültek. Már kezdettől nagyon fontos volt a Kollégium életében az önigazgatás és a belső demokrácia...

ITT OLVASHATÓ

TARLÓS KONTRA HABONY, AVAGY KI NYÚLJA LE A FŐVÁROSI KÖZBESZERZÉSEKET?

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.07.10.


Ezekről ne maradj le!
 
Immár jogerős: közé kell tenni a nemzeti konzultációk eredményeit (Átlátszó)
 
Matolcsy fia a Balatonnál építtet 40 milliós mezőgazdasági melléképületet (NOL)
 
Kiss Szilárd valóban megbukott az átvilágításon, de  szerinte minden más rágalom (Origo, Hír TV)
 
Ha van 3 perced:
 
Immár jogerős: közé kell tenni a nemzeti konzultációk eredményeit
Tavaly egy magánszemély küldött be adatigénylést, hogy a kormányzat hozza nyilvánosságra az eddigi nemzeti konzultációk eredményeit. Az ezt követő abszurdba hajló adatperben Rogán minisztériuma azzal érvelt, hogy az eredmények maguk a konzultációkat követő kormányzati döntések. A Fővárosi Ítélőtábla most kimondta: természetesen az eredmények ismeretébe azok megoszlása is beletartozik.
(Átlátszó)
 
Matolcsy fia a Balatonnál építtet 40 milliós mezőgazdasági melléképületet
Matolcsy Ádám három éve vásárolt hatalmas telket Balatonfüreden, nemrég pedig építkezésbe fogott. A beruházásban  egy olyan kft. vesz részt, ami egyébként több szállal kötődik az MNB-hez. A cég honlapjáról derül ki, hogy körülbelül 40 millióba kerülhet az építkezés, de úgy tűnik ez nem gond Matolcsy Ádámnak, akinek cége nemrég vett még egy náluk 20-szor nagyobb bútorgyárat.
(NOL)
 
Kiss Szilárd valóban megbukott az átvilágításon, de szerinte minden más rágalom
A volt moszkvai attaséról tavaly jelentek meg azok a hírek, miszerint komoly orosz titkosszolgálati és maffiakötődései vannak, illetve több konkrét korrupciós vád is érte. Most megszólalt: elismerte, hogy megbukott a C-típusú átvilágításon, de szerinte minden más rágalom. Azt, hogy Mészáros Lőrinccel üzletel természetesnek tartja, hiszen ő egy jelentős vállalkozó. És tényleg, a héten egy herceghalmi irodaházat vásárolt meg.
(Origo, Hír TV,Index)
 
Nem dolgozhat együtt Habony volt ügyvédje a Fővárosi Közbeszerzési Kft.-vel
Tavaly döntöttek arról, hogy Budapesten központosítják a 100 millió forint feletti közbeszerzéseket, azok nyerteseiről ezentúl a Fővárosi Közbeszerzési Kft. dönt. A potenciális jelentkezők akkor kezdtek kétségbeesni, amikor kiderült, a Fővárosi Közbeszerzési Kft.-t a cégbíróságon Habony Árpád volt ügyvédjének irodája képviselte. Tarlós azzal nyugtatja a kedélyeket, hogy a kft. nem dolgozhat együtt az ügyvédi irodával.
(RTL)
 
Katasztrófába torkollhat az új panamai csatorna építése
A Panama-csatorna működésének óriási a szerepe a globális kereskedelemben. Egy újra azért is van szükség, hogy még nagyobb méretű teherszállítók férhessenek át. A gigaberuházással azonban már a nyertesek kiválasztásánál elkezdődtek a gondok: a négy cégből álló konzorcium látványosan alacsony összegű ajánlatából sejthető volt a baj. Az eredménynek legalább 100 évig kéne tartania, de a zsilip már most ereszt. Ráadásul az is kérdés, honnan lesz elég víz a működtetéshez.
(Világtérkép)
 

ORBÁNSÁG

HUPPA BLOG
Szerző: Lang Alex
2016.07.10.


Székházat eladni, ebből saját pártot, háttérhatalmat, gazdaságot építeni, Orbánság.

Simicskából APEH elnököt csinálni, olajbizniszben kaszálni, 15 millió magyart átverni, Orbánság.

Legális kormány ellen forradalmat hirdetni, annak megdöntésére futballhuligánokkal társulni, összeállni szélsőjobbal, Orbánság.

Politikai ellenfeleket leszalámizni, az ország működését gátolni, Orbánság.

Választást nyerni hazugságokkal, 2/3-al fenyegetőzni, nyugdíjpénztárak vagyonát lenyúlni, Orbánság.

Stadiont építtetni kertvégébe, kisvasutat, repteret építtetni a szülőfaluba, Orbánság.

Közvagyonból magánvagyont gyűjteni, a manipulációkat titkosítani, Orbánság.

Cimboráknak, spanoknak, földet, trafikot, tisztséget, céget adni, Orbánság.

Egészségügyet, oktatást szétrohasztani, hajléktalanokat kriminalizálni, civil szervezeteket hatóságokkal zaklatni, Orbánság.

Diktatúrákba járni, vendégeskedni, saját szövetségesekkel harcban állni, azoknak hazudni, őket átverni, Orbánság.

Az Európai Unióba való bejutást 300.000 euróért árulni bárkinek, az üzleten az adófizetők pénzét elbukni, Orbánság.

Menekülteket felhasználni politikai célokra, népszavazást megakadályozni, majd saját célra kihirdetni, Orbánság.

Forint árfolyammal, svájci frank hitellel saját zsebre játszani, Orbánság.

Mélyszegénységet, gyermekéhezést, bagatellnek venni, folyamatosan a szegények ellen szavazni, rezsicsökkentést hazudni, Orbánság.

Gyűlölni és gyűlöltetni, egy országot felzaklatni, haraggal, dühvel elborítani, Orbánság.

Magyarországot évtizedekre lejáratni, gazdaságilag, pénzügyileg, politikailag, tönkretenni, Orbánság.

…és igen, „gecinek”, szociopatának lenni, az is Orbánság!

ITT OLVASHATÓ

A LÁNY A RINGBEN

BLOGREPUBLIK
Szerző: professzorpizka
2016.07.07.


A kvótanépszavazásban nem az a zseniális, ahogy kitalálták (bár az is szép mozdulat volt), hanem az, hogy ugyanazt a kommunikációs csapdát eladják, századjára is a “demokratikus parlamenti ellenzék” nevű, hasmenéses pingvin módjára fogalmatlanul totyogó hülyék gyülekezetének.

Orbán annyival jobb taktikus Cameronnál, hogy olyan népszavazást tart, amelynek az eredménye nem kötelez semmire, de legitimálhat bármit. Izmozást, behódolást, kilépést, tényleg bármit.

A népszavazásra Orbánnak szüksége van, mert régen volt olyan esemény, ahol nemzeti összetartást hívhatott volna össze. Kinyitnak a szavazófülkék, el lehet menni a kormányhoz viszonyulni. Megerősítheti magát a Fidesz tábor, ez voltaképp egy nagy békemenet lesz, nem kíváncsiak senkire, aki bármi mást mondana.

A népszavazási kérdés nagyon fogós, hiszen az IGEN válasz lényegében hazaárulást sugall. Ezért teljesen hülye Fodor Gábor (bár ez nem újdonság) amikor az elmenetelre és az igenre buzdít. Nézzük meg a kérdést:

ITT OLVASHATÓ

NEM TÖRÖLNEK ORROT AZ ANGOL OVIKBAN

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: TÜNDE
2016.07.11.


Eljött ez a pillanat az életünkben, hogy a 27 hónapos kisfiam óvodába megy hamarosan, itt Angliában.
 
Itt nincsenek bölcsődék, mint otthon, hanem egységesen Nursery-nek, vagyis óvodának hívják ezeket az intézményeket, ahova három hónapos kortól ötéves korig mehetnek a gyerekek. Ezek többnyire magánkézben vannak, ezért ilyen gyomorforgatóan drága. Nyilván országon belül eltérőek lehetnek a szokások és az árak, én csak a saját példámról tudok mesélni. A rászorulóknak adnak ingyen 15 óra óvodai támogatást kétéves kortól, és elvileg a többségnek is jár a harmadik életév után az ingyen 15 óra, de a mi óvodánkban úgy tudom, nem lehet ezt igényelni, de majd kiderül, ha odajutunk.
 
A mi környékünkön átlagosan egy fél nap 40-45 font, egy egész nap pedig 65-75 font között mozog. Itt általában azok járnak „full time”-ban (egész napos egész héten), akiknek a szüleik dolgoznak hétfőtől péntekig (máskülönben nem is lehetne kifizetni az óvodai ellátást, mert így egy hónapban  1200-1500 fontba is belefájhat), a többség csak „part time”-ban jár, két-három napokat vagy pár délutánt vagy pár délelőttöt, szóval a paletta elég széles. Ezért sem olyan ez, mint otthon, tehát a gyerekek nem szoknak úgy össze, sokan nem látják egymást minden nap, sőt, olyan gyerekek is vannak egy csoportban, akik soha nem találkoznak egész évben sem egymással, mert mondjuk valaki jár hétfő-kedden, a másik meg mondjuk csütörtök-pénteken. Azt vettem észre, hogy az a kemény mag, akik full time-ban járnak, ők valamennyire összetartanak, hisz jól ismerik egymást, és persze megvannak a szokásos klikkek is. Van rálátásom az otthoni és az itteni rendszerre is, hiszen mindkét helyen dolgoztam...
 

MIÉRT SÜRGŐS AZ ÁLLAMNAK A PEDAGÓGUSOK LEJÁRATÁSA?

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Czeglédi Zoltán
2016.07.11.


Mielőtt azonban elkészülnének ezek a lejárató cikkek és egyéb anyagok, azt kérem, dőljenek egy pillanatra hátra, és válaszolják meg legalább maguknak őszintén az alábbi kérdéseket:

Mi az oka annak, hogy 2014 ősze előtt le sem írtam, ki se mondtam Simicska Lajos nevét? Miként lehetséges, hogy Mészáros Lőrinc "elfelejtett milliárdja" föl se tűnt nekem? Miért nem jártam még soha rejtett kamerával Rogán Antal vagy Szijjártó Péter ingatlanjánál? Miért nem teszek fel kérdéseket a letelepedési kötvényekkel tízmilliárdokat szakító offshore-cégekről? Egyáltalán, végeztem-e bármilyen oknyomozást az elmúlt hat évben a regnáló kormányhoz kapcsolódó visszaélések ügyében? Újságírás-e egyáltalán, ha diktálják a cikkeimet, és politikusok telefonálják meg, hogy mi legyen a híradóban?
És ha ezekre a kérdésekre őszintén válaszoltak, utána üljenek vissza az íróasztalhoz, és ezzel a szemmel nézzék meg a megrendelt lejárató anyagot az iskolaigazgatókról.
HÁTHA...

mondjuk, nincs illúzióm‬
+1: mikor fognak a fideszes politikusok vagyonnyilatkozataival foglalkozni?


ITT OLVASHATÓ