2018. szeptember 10., hétfő

ÖTSZÖR ANNYIT KELL DOLGOZNI EGY ÚJ IPHONE-ÉRT PESTEN, MINT LONDONBAN

INDEX
Szerző: CSURGÓ DÉNES, KOCSIS KRISZTINA
2018.09.10.


A világ melyik városában kerül a legtöbbe egy csésze kávé? Vagy hol a legdrágább lakni? És hol lehet a leggyorsabban összegürizni a pénzt egy új iPhone-ra? Ilyen kérdésekre lehet megtalálni a választ abban az óriási adatbázisban, amelyet az UBS svájci bank állított össze a világ 77 városáról. Most, hogy szeptember 12-én este jön az új iPhone, megnéztük, mennyit kell dolgozni érte itthon, illetve a világ szerencsésebb országaiban.

A bank kutatói világszerte 75 ezer adatpontot gyűjtöttek be a városokban található árakról és bérekről. Így akinek kedve van, megnézheti, hogy mennyiért lehet rendesen felöltözni Kuala Lumpurban, mennyi szabadság jár Aucklandben, vagy hogy mennyit keres egy asztalos Bogotában.

Mi viszont egy kicsit leszűkítettük a vizsgálódásunkat, és azt néztük meg, hogyan szerepel Budapest a környékbeli fővárosokhoz és nagyobb nyugat-európai városokhoz képest abban, hogy mennyi pénzt lehet keresni, és mennyit kell elkölteni mindennapi dolgokra. Ebből kiderül, hogy Magyarország nem áll túl jól a régióban a fizetések tekintetében, de legalább nem annyira drága. Legalábbis más városokhoz képest...

BAYERBŐL MEGINT ELŐBÚJT A KULTÚRLÉNY: SZERINTE BEREMÉNYI EGY ALKOHOLISTA F.SZ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.09.10.


Nem kell ahhoz a kormánnyal szemben kritikusnak lenni, hogy megkapja az ember azt, ami a Fidesz 5. számú párttagkönyve szerint kijár. Bereményi Géza persze nem került rossz társaságba.

Bayer Zsolt állami hirdetésekkel alaposan megtolt blogja a konzervatív humor kifogyhatatlan forrása. Emlékezetes, korábban ezen a fórumon titulálta Ferenc pápát – az argentin libsit – "demens vénembernek", "aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember."

Ezek után mindazok, akiket Bayer tollára tűz, kifejezetten jó társaságba kerülnek.

Ez a megtiszteltetés érte most Bereményi Gézát is. Azt a Bereményit, akit a jobboldal előszeretettel tűz a zászlajára, mint a konzervatív oldal meg nem értett zsenije. (Tegyük hozzá: Bereményi, látva a Cseh Tamás kultuszt, de saját jogán is, meglehetősen megértett és elfogadott "zseni". Nyugati pályaudvar című, Cseh Tamással készített lemeze minden idők legjobb rendszerváltás-elemzése/kritikája.)

Bereményi azonban bűnre tett szert: nem tetszett neki, hogy a Magyarszki Pravda, vagyis a Magyar Idők kormányszócső hivatásos házmestere az aktuális kulturkampf kapcsán az ő nevével is igyekezett takarózni, pontosabban igazolni bornírt állításait. Az írogató/feljelentgető Szakács Árpád a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóján kérte számon, miért nem olyanokat pátyolgat az általa liberálisnak vélt művészek helyett, mint Bereményi. Erre a neve felhasználásával az ügybe kavart szerző annyit nyilatkozott: "De hát, aki ezt állította, az szemlátomást egy nagyon hülye ember. Láttam a fényképét. Mit cáfoljak rajta?"...

MÉSZÁROS LŐRINC ÜZLETTÁRSA BEJELENTKEZETT PAKS2 KÉT NAGYÉRTÉKŰ MEGBÍZÁSÁRA

444
Szerző: SZABÓ ANDRÁS
2018.09.10.


A paksi bővítéssel kapcsolatban kiírt két tenderre is jelentkezett a Szíjj László tulajdonába tartozó Duna Aszfalt Kft. – derül ki azokból a dokumentumokból, amelyek múlt héten kerültek fel a bővítést végző orosz atomvállalat, a Roszatom honlapjára. 

A Roszatom július végén írt ki tendert talajjavítás és szivárgásvédelem témakörben, az előbbinél 115 millió euró (36,8 milliárd forint), utóbbinál 15,8 millió eurós (5 milliárd) felső plafont állapították meg. Ez azt jelenti, hogy a pályázó cégeknek ezen összegek alá kell ígérniük, hogy elnyerjék a munkát.

A jelentkezés határideje mindkét esetben augusztus 31-e volt. A talajjavításról szóló pályázatra öten jelentkeztek: a miniszterelnök gyerekkori barátjával, Mészáros Lőrinccel üzleti kapcsolatban álló Szijj László cége mellett az építőipari piac régóta meghatározó szereplőjének számító, Apáthy Endre résztulajdonában álló A-Híd Építő Zrt., a német tulajdonú Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft., valamint egy orosz és egy olasz cég. A szivárgásvédelem elleni munkára az orosz cég kivételével ugyanezek a vállalatok pályáztak...

GÁRDISTÁK BIZTOSÍTOTTÁK A TÖRZSI GYŰLÉST, AMIRE 300 MILLIÓ FORINTOT ADOTT AZ ORBÁN-KORMÁNY

HVG ONLINE
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2018.09.10.


Gárdista önkéntesek biztosították a pár héttel ezelőtt megrendezett Kurultáj "törzsi gyűlés" rendezvényét, többek közt az árpádsávos pajzzsal és oroszlánnal díszített, jellegzetes sapkájukat viselve. Ez nem szabálytalan ugyan, de mindenképpen pikáns. Volt, ahol egymás mellett "posztoltak" a rendőrökkel – derül ki a helyszínen készült fotókról. Ráadásul a gárdisták ingyen vállalták a biztosítás feladatát a "rokontudatú népek ünnepén", pedig az Orbán-kormány 300 millió forintos támogatást adott a megrendezésére. A türkök mindenesetre kitüntették Lezsák Sándort, az eseményt megnyitó Kövér László pedig a hun nyílzáportól is el tudott jutni a kultúrharcig.

Nem vezetünk nyilvántartást arról, hogy a rendezvényt biztosító önkénteseknek volt-e vagy van-e tagsága más társadalmi szervezetekben, civil szerveződésekben – közel egy hónapba telt, mire ezt a hárító választ sikerült kicsikarni az augusztusban megrendezett Kurultáj szervezőitől. Ezzel láthatóan pontosan elkerülni próbálták az érdemi választ, a hetek óta, többször megismételt kérdésünk ugyanis az volt: hogyan fordulhat elő, hogy az egykor betiltott Magyar Gárda külsőségeiben feszítő gárdisták biztosították a több százmillió forintos kormányzati támogatással megrendezett eseményt? Méghozzá teljes harmóniában a rendőrséggel, amelynek anno már akkor is intézkednie kellett (volna), ha csak meglátta a 2009-ben feloszlatott szervezet szimbolikus ruhadarabjait viselő tagokat.

Az elmúlt napokban a Kurultájon szintén felvonuló türkök sajátos ismertségre tettek szert Orbán Viktornak köszönhetően, azonban a gárdista jelenségre közvetlenül az augusztus 10-12. közt Bugacon megrendezett „Magyar Törzsi Gyűlés”-t követően hívta fel a figyelmünket az egyik látogató. Erről több fotót is készített a helyszínen, amelyeket átadott a hvg.hu-nak. Látszik, ahogy sorfalat állnak a nézősereg előtt, posztolnak a fontosabb csomópontokban, sőt, a gárda múltja miatt vicces módon közvetlenül egy rendőrautó szomszédságában posztolva is éppen „szolgálatot teljesítenek” önkéntesként a jellegzetes fekete kiegészítőket viselő gárdisták. Mindezt megerősítik azok a felvételek, amiket a Kurultáj alatt-után posztoltak lelkesen a Facebookon a szervezet tagjai. Ezt névtelenséget kérve megerősítette egy belső forrásunk is, szerinte a Magyar Gárda jogerős betiltását követően létrejött Új Magyar Gárda vezetői, illetve tagjai láthatók több fotón...

SARGENTINI-JELENTÉS: BAJBAN A FIDESZ, A TARTÓZKODÁS SEM NEKIK KEDVEZ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2018.09.10.


Döntött az Európai Parlament arról a vitatott kérdésről, hogy szavazás során a tartózkodás tekinthető-e nemleges voksnak: a döntés pedig az, hogy a tartózkodás nem számít nemnek, vagyis nem befolyásolja a szavazás végeredményét sem – írta Facebook-oldalán Ujhelyi István az MSZP európai parlamenti képviselője...

ITT OLVASHATÓJAKUPCSEK GABRIELLA: FONTOS, HOGY AKI KÉPVISEL VALAMIT, AZ ÉRTSE IS AZT

24.HU
Szerző: JÁNOSSY VILLŐ
2018.09.10.


Jakupcsek Gabriella majdnem harminc éve tévézik. Összesen több évtizednyi MTV-s, MTVA -s és TV2-es munka után most az ATV-n indul az új műsora, a Jakupcsek plusz. A politikától már rég elköszönt, most többet foglalkozik a hús-vér emberek véleményével. Beszélgettünk arról, hogy mi történt a műsorvezetővel a köztévétől történt viharos távozása óta, min javíthatna a magyar tévéipar, a képernyőfüggőségről, és arról, most milyen kihívások elé néz. A korábbi hírekkel ellentétben nem Hajdú Pétert váltja, és nem is vasárnap jön, hanem hétfőtől minden este. Interjú:...

KARAFIÁTH: LEHÜLYÉZNI A FIDESZ SZAVAZÓKAT, AZ NEM VEZET SEHOVA - PEDIG, MEGLEHET, KI LESZÜNK GYOMLÁLVA?

24.HU / POSZT-ITT
Szerző: KRAFIÁTH ORSOLYA
2018.09.09.


Régóta nem hagy nyugodni az a cikk, amit a Trump Amerikájában eluralkodó, kimondottam Trumphoz köthető szorongásos zavarról szól.

Mert hasonlót látok itthon is, csak még mélyebben, még megbetegítőbben hatót. Ráadásul, míg Trump Amerikájában a demokrácia megléte nem kérdés, addig nálunk meginogtak a keretek. Lettek az úgynevezett győztesek és lettek az egyértelmű vesztesek. És nem kétséges: a politikai klíma visszahat ránk. Ezt lelkileg is nehéz feldolgozni, dea tudat, hogy a hatalom minden szinten belenyúlhat az életünkbe, úgy, hogy egzisztenciálisan is szorongatni tud, még deprimálóbb hatással lehet.Főleg, hogy nálunk az úgynevezett győztes oldal tesz is róla, hogy így legyen.

Döbbenettel olvastam egy NER-hívő ismerősöm falán:

"Boldogsággal tölt el, hogy minden harmadik ember Orbán-rajongó a péknél, mint én.'

Ez közvetlen a választások után történt. Aztán ez a „szolid” öröm átcsapott előbb kárörömbe, „neszenektek”, majd pökhendi és arrogáns, kioktató, helyre tévő szólamba.

Ez utóbbi poszt például a kultúrkampf margójára született, és egy, a Magyar Idők kultúrrovatánál dolgozó ember tette ki:

"Már az ükunokákra hagyandó kertecskén dolgozom, ahonnan bizony ki kell gyomlálni a gazot. Ha kisollóval hát kisollóval, debizony a nagybalta is előkerülhet olykor."

Vajon honnan a gőg, amiből ez kisarjadt? Miből gondolja ez az engem is gyomnak gondoló-nevező ember, hogy joga van kitépnie gyökerestül? És ez valóban az összes Fidesz-szavazó hangja? Ez utóbbi kérdésre tudni vélem a választ: nem, nem gondolkodik így minden Fidesz-szavazó.

Ezek az emberek egyszerűen összemossák magukat azzal a tömeggel, mely most a pártra szavazott, hogy így saját magukat is ugyanolyan erősnek gondolják. És igen,valóban létezik egy réteg, mely kezében ott összpontosul gyakorlatilag az összes gazdasági és politikai hatalom, s ez a réteg él a hatalmával, henceg is vele.Ez a kör hatékonyan kihasználja az erőforrást, amire szert tett, és a nettó hatalomvágyon kívül nemigen mozgatja más...

MINDEN NEGYVENEDIK MÁSODPERCBEN ÖNGYILKOS LESZ VALAKI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HERCZEG SZONJA
2018.09.10.


Évente csaknem egymillió ember lesz öngyilkos a világon. Ha azt mondjuk, hogy minden negyvenedik másodpercben egy ember önkezűleg véget vet az életének, az talán még ijesztőbb.

2003-óta szeptember tizedike az öngyilkosság megelőzés világnapja, ami nem véletlenül ezt az elnevezést kapta, ugyanis ahogyan arról mi is nemrég írtunk, az öngyilkosságok jelentős része potenciális megelőzhető.

Magyarországon évente csaknem 5000-ről 1763-ra csökkent a befejezett öngyilkosságot elkövetők száma, pedig sokáig első vagy második helyen voltunk a világ statisztikájában. Ma a 12.-13. helyre csúsztunk vissza, ami nagy előrelépés, a 100 ezer lakosra jutó 19 öngyilkosság még mindig nagyon sok. Pozitívum, hogy a csökkenés a fiatalabb korosztálynál drasztikus, de még így is sokkal több mint a világ legtöbb országában, beleértve Amerikát is...

TISZTESSÉGTELEN-E A HITELEK KÖLTSÉGE?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.09.10.


Az uniós bíróság döntésére vár a Kúria abban a kérdésben, hogy tisztességtelen-e a hitelekért felszámolt költség, ha nem derül ki a szerződésből, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat tartalmaz. Ha kiderülne, hogy tisztességtelen, elég lenne a kamatot fizetnie az adósnak. Legalábbis erre lehet következtetni a legutóbbi spanyol ügyben hozott ítéletből.

Tavaly októberben kezdeményezett a Kúria előzetes döntéshozatali eljárást az Európai Unió Bíróságánál abban a kérdésben, hogy tisztességtelen-e a fogyasztói kölcsönszerződésekben költség, jutalék, díj felszámítása anélkül, hogy a szolgáltatás ellenértékét a szerződés pontosan meghatározná. Vagy esetleg elegendő, ha következtetni lehet arra, mit tartalmaz a költség. Kérdés az is, hogy ha a kezelési költség és kamat együttesen annyi, amennyi a piacon megszokott ára volt a szolgáltatásnak, akkor fennáll-e az egyenlőtlenség a fogyasztó kárára akkor is, ha nem egyértelmű, hogy mit tartalmaz a kezelési költség.

A Kúria azért tette fel ezeket a kérdéseket, mert az elé kerülő ügyben az első és a másodfokú bíróság is tisztességtelennek ítélte a folyósítási jutalékot, míg a kezelési költséget nem, és az utóbbi érvénytelenségére irányuló kereseti kérelmet elutasította. Az ügyben az adósok még 2005-ben 16 516 euró hitelt vették fel 5,4 százalék kamattal és 2,4 százalék kezelési költséggel, a folyósítási jutalék pedig 40 ezer forint volt. A másodfokú ítélet után az adósok is és a bank is a Kúriához fordultak, mert bank szerint a folyósítási jutalék nem tisztességtelen, míg az adós szerint a kezelési költség is tisztességtelen...

AZ ORSZÁG, AHOL MINDENKI BEVÁSÁROLHATJA MAGÁT MÉSZÁROS CÉGÉBE, ÉS MAGÁNISKOLÁBA ADHATJA GYERMEKÉT

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.09.10.


Annál habzóbb élvezetet nem láthatunk magyar ember arcán, mint amikor a fideszesek „liberálisozhatnak” egy jó kiadósat. Nem új a lemez, nincs is benne semmi meglepő, ám az már vicces, hogy ennek az amúgy respektábilis európai politikai áramlatnak a legkárosabb reflexeit maguk a fideszesek használják lépten-nyomon.

Az csak hagyján, hogy a másokat bő nyállal neoliberálisozó Fidesz az, akinek a kormányzása alatt minden eddiginél nagyobb összegű adóforint vándorolt a nagy multik zsebébe különböző támogatások és stratégiai partnerségek formájában. Azon is lépjünk túl, hogy az elmúlt években Orbánék kvázi adóparadicsommá változtatták az országot a nagyvállalatok számára, miután az amúgy is alacsony 19-ről 9 százalékra csökkentették a nagyvállalatok társasági adóját. Ha ehhez még a TAO-zást és hasonló kiváltságokat hozzávesszük, akkor egy nagy multi csupán 5 százalékot adózik Magyarországon.

Ez mind olyan pénz, amelyet tőlünk vesznek el, azoktól a közszolgáltatásoktól, amelyek a mi életminőségünket javíthatnák.

Ha ez nem neoliberalizmus, akkor semmi.

De vannak itt még érdekességek, amelyek leleplezik a Fidesz képmutatását.

A szombati kötcsei piknik előtt az Index lencsevégre kapta a miniszterelnök vejét, Tiborcz Istvánt, és arról kérdezte, hogyan is vásárolta be magát Mészáros Lőrinc egyik holdingjába.

Az ifjú Tiborcznak pedig csak annyi mondanivalója volt, hogy hát az egy nyrt. – nyilvánosan működő részvénytársaság -, így mindenki bevásárolhatja oda magát. A mondat kiválóan rímel Novák Katalin minapi kijelentéseire, melyek szerint mindenkinek a saját döntése, hogy magántanárhoz, esetleg magániskolába járatja-e a gyermekét.

Ezeknél a mondatoknál nevetségesebb és egyben érzéketlenebb vulgárliberalizmust nehéz is lehetne szerte az országban találni.

Azt nem feltételezhetjük, hogy ezek az illusztris kormánypárti alakok ne lennének tisztában a ténnyel, hogy minden magyar állampolgárnak nincs elegendő pénze ezekre a „befektetésekre”. Biztos tudják, nem is ezzel van a baj.

A baj ott kezdődik, hogy ez a „mindenkinek a saját” döntése megközelítés elfed egy alapvető igazságot, mégpedig az, hogy az egyének nem egy légüres térben lebegnek, ahol saját rátermettségük függvényében javakra tesznek szert, és azok segítségével aztán szabad döntéseket hoznak, ahogy épp jónak látják.

A világ ugyanis nem így működik, ezt csupán csak a liberális emberfelfogás gondolja így, de már a liberálisoknak is csak egy apró kisebbsége, a piaci fundamentalista libertáriusok gondolkodnak így, a liberálisok többsége leszámolt már ezzel az illúzióval...

WALLES KÉT ÉV UTÁN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.09.10.


Miért vág neki egy kormánytisztviselő apuka a külföldi fizikai munkának? Ez is kiderül József írásából, ami egy nem akármilyen történet, rengeteg tanulsággal és torokszorító pillanattal.

Két éve kezdődött, ilyenkor ősszel. Egy bőrönddel beszálltam a telekocsiba, miután egyenként megpusziltam a feleségemet és a négy kisgyerekünket. Fogalmunk sem volt, hogy mikor, vagy hogy hol találkozunk legközelebb. Idén ennek két éve.

Még jól emlékszem arra a nyár végi szombat délutánra, amikor egy a hivatalban átdolgozott hét után épp arról beszélek Robival, miként fogok a segítségével Walesben fejőslegényként új életet kezdeni, a családomtól távol.

A kert végében túrom a komposztot, és locsolom a kis paprikatöveket, közben a szintén nagycsaládos barátok vendégeskednek nálunk.

Tőlük kaptam a repjegyet, segítettek fordításban, amikor már kint voltam és próbáltam a szakmában elhelyezkedni. Akkor még nem tudtam, hogy leginkább a saját példánkkal fogjuk ezt nekik meghálálni. Azóta már ők is külföldön élnek, és hálásak, hogy meglépték.

Szóval rendhagyó nyaralás volt, amolyan szomorkás, búcsúzkodó.

Csak néhány héttel korábban jutottunk arra a következtetésre, hogy nem maradt más megoldás, mint külföldön újrakezdeni. Pedig én aztán bőszen hirdettem, hogy aki itthon nem állja meg a helyét, az máshol sem fogja... egészen addig a nyárig. Sose mondd, hogy soha. ;)

Mindenkit meglepett ez a döntés. Mert miért is kellene egy kormánytisztviselő apukának külföldi fizikai munkára menni, amikor a felesége német multinál dolgozik és van egy látszólag jól prosperáló magánvállalkozásuk is?

A válasz röviden: naivitás és devizahitel.

Bővebben?

Naivan hittük, hogy csak tennünk kell a dolgunkat, tisztességesen dolgozni, és bátran csak előre lépni a vállalkozásban, sosem hátra.

Hittünk a bankároknak, akik a ház vásárlásakor váltig állították, hogy nem tudnánk fizetni a forint alapú hitelt (pedig azt akartunk), de nem akartak ténylegesen segíteni, amikor már nem tudtuk fizetni a svájci frank alapút.

Hittünk a vállalkozásunkban is, ami egy fiatalos ötlettel pont új szintre léphetett volna, de a gazdasági környezet gyökeresen megváltozott. Persze pont akkor, amikor épp befektettük azt a hasznot, amit már inkább a veszélyesen magas kamatú hitelkártyák törlesztésére kellett volna.

Szóval el...tuk, nem kicsit, de így utólag azt látjuk, hogy pontosan ezzel tettünk jót magunknak, különösen a gyerekeknek...

MIRŐL SZÓL A MAGYARFALÓ SARGENTINI-JELENTÉS? ELOLVASTUK, HOGY NEKED NE KELLJEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: M. TÓTH BALÁZS
2018.09.10.


A napi politikai viták és hírek központjában pár napja az ún. Sargentini- jelentés áll. Ugyanakkor annak részletes tartalmát kevesen ismerik. Ami érthető, hiszen 68 oldalas, jogi-technikai nyelven megírt szöveget nem szívesen olvasgat az ember. Ezért következzen itt egy rövid összefoglalás arról, hogy milyen területeken tett milyen megállapítások alapján javasolja Judith Sargentini az Európai Parlament számára annak kimondását, hogy fennáll az egyértelmű veszélye, hogy az Európai Unió alapvetői értékeit súlyosan megsérti Magyarország.

Elöljáróban annyit leszögeznék, hogy ez az írás semmilyen módon nem foglalkozik a jelentés értékelésével. Sem azzal, hogy az abban foglalt megállapításokról mit gondolok én, vagy szerintem mit kellene gondolnia bárki másnak, sem azzal, hogy hogyan kellene arról szavaznia bárkinek. Az ilyen kérdések feltétele és megválaszolása nem tárgya ennek a cikknek. A célja pusztán annyi, hogy a Sargentini-jelentésről szóló nyilatkozatok értelmezését és értékelését segítse elő azzal, hogy tizedannyi terjedelemben próbálja meg összefoglalni annak tartalmát.

Milyen értékek megsértését vizsgálja a Sargentini-jelentés?

Az Európai Unióról szóló szerződés meghatározza a tagállamok közös értékeit, ezek közé tartozik a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása is. A Szerződés 49. cikke értelmében az Unióhoz való csatlakozás előfeltétele ezen értékek tiszteletben tartása és előmozdítása. A 7. cikk értelmében a Tanács különleges eljárás keretében állapíthatja meg, hogy egy már csatlakozott tagállam részéről fennáll ezen értékek súlyos sérelmének egyértelmű veszélye.
Mi lenne a közvetlen következménye annak, ha a jelentést elfogadná a Parlament?

A jelentés valójában egy javaslat a Tanács számára, így annak az Európai Parlament általi elfogadása önmagában semmilyen jogi következménnyel nem jár. A jelentés alapján a Tanács egyhangú döntésével állapíthatja meg, hogy fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy Magyarország súlyosan megsérti a Szerződésben meghatározott értékeket. Ha ez megtörténne, akkor a Tanács a határozatban előírna intézkedéseket Magyarország számára, amelyek végrehajtását ellenőrizné. Ha az ellenőrzés során arra a megállapításra jutna, hogy Magyarország nem tett azoknak eleget, akkor dönthetne a Tanács Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséről.

Milyen területeken állapítja meg a Sargentini-jelentés, hogy az Unió alapvető értékei sérülnek Magyarországon?

A jelentés tizenkettő témakörben vizsgálja a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok érvényesülését, ezek:...

A HAGYMA MEG A BUGYLI ELFÉR EGY OLCSÓBB RIDIKÜLBEN IS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.09.10.


Drágaegy cimborám! Már megint úgy kell kezdjem a levelemet, ahogy szoktam. Ez már olyan hagyomány nálam, ha nem is szittya-türk-kereszténydemokrata-hátrafelényilazós-sámános, csak olyan magam-féle falusias. Régen írtam, de okom volt rá. Tudod, mi itt vidéken munkából élünk. Nyáron mindig van valami tennivaló a ház körül is, a kertben is, ilyenkor örül a magamfajta, ha este eljut az ágyig egy darabban. Most meg már ősz van, készülni kell a télre. Tudod, metszés, betakarítás, tüzelőt is kell aprítani. De nem panaszkodom, telik a kamra szépen, hízik a disznó is, ahogy kell neki.

Jut is eszembe, most láttam az interneten a fotóidat – figyelek ám rád, tudod – a piknikről. Hát mit mondjak, szépen kigömbölyödtél, cimbora. De nem szólnál az asszonynak, hogy néha vasalná ki a ruhádat, mert már itt nálunk is beszédtéma – tudod milyen pletykásak a népek -, hogy tán nincs rendben minden nálatok a portán, mert egyfeszt úgy nézel ki, mint Zoli szomszéd, amikor összeugat a feleségével. Na, a Zsuzsi olyankor nem hajlandó se mosni, se főzni, se vasalni az urára. Ez elég látványos eredménnyel jár egy idő után, úgyhogy az egész falu perfekt Zoliék házaséletének napi állásáról. Csak rá kell nézni a szerencsétlenre.

Aztán jó volt a piknik? Gondolom az valami olyan, mint amikor mi falunapot tartunk. Mióta kiléptünk belőled, azóta minden évben megünnepeljük – néha többször is – a döntésünket. Na, olyankor van falunap, ami abból áll, hogy összejövünk a focipályán a falu szélén. Nekünk itt nincs stadionunk, de bekerítettünk egy szép darab rétet, elegyengettük, nyírjuk a füvet – mikor ki ér rá -, van két kapu meg egy labda. A mi gyerekeinknek elég ez, ősztől tavaszik ott zsibonganak, de még mi, öregek is beállunk néha rúgni egy kicsit a bőrt.

Még nem is meséltem, hogy majdnem lett nekünk stadionunk, de aztán máshogy alakult. Jött ide egy ember a tavaszon, hogy építene nekünk egy háromezer férőhelyes csodát, mi meg csak tátottuk a szánkat, hogy mi a francnak, amikor ezren se vagyunk összesen és abban már benne van Mari ángyom is, akinek az a meggyőződése, hogy ő Mária Terézia, Kleopátra és Kudlik Júlia egy személyben. Mikor melyik. Szóval őt háromnak veszem, de még akkor se tudjuk megtölteni a stadion felét se. Azt is mondta az ember, hogy tiszta ingyen lenne, nekünk csak a telket kellene adni hozzá. Ez egyből gyanús lett, mert ingyen ugye semmi nincs, legfeljebb a levegő meg a madárszar.

Mióta kiléptünk belőled, az óvodában meg az iskolában is kapnak enni a gyerekek. Nem kell érte nekik fizetni, de az sincs ingyen. Mi megtermeljük a falu körül a földeken a zöldséget, gyümölcsöt, hús is kerül, tojás is, tej is. Azt összeadjuk, amiért meg pénzt kell adni – a lábas meg a sparhelt például nem terem meg nálunk se -, azt a közösből fizetjük. Szóval haladéktalanul gyanakodni kezdtünk az ingyenstadionra, nem is alaptalanul. Mert gyorsan kiderült – a Gyula nagyon meggyőzően tudja lóbálni a dióverő rudat ugyanis -, hogy ennek is van ára. Mert majd ezután nem mi választjuk magunk közül a polgármestert, hanem küldenek valakit valahonnan és azt kell csinálnunk, amit ő mond. Meg elveszik az iskolát is, bár csak az épületet, a fenntartást továbbra is fizethetjük, csak nem szólhatunk bele, mit tanulnak a gyerekeink és abba se, ki fogja őket tanítani és miből. Már ez is túl magas ár lett volna, de még az is kiderült – amikor a Gyula a dióverő helyett előkapta a vasvillát, mert ideges lett, tudniillik jelenleg ő a polgármesterünk és zokon vette, hogy csak úgy leváltsák ok nélkül -, hogy a stadion fenntartása meg a mi dolgunk lenne. Meg a mi költségünk...

A PÖKHENDI ORBÁN-RENDSZERBEN A KIVÁLASZTOTTAKNAK MINDEN JÁR - ILYEN MÉG A GRÓFI IDŐKBEN SEM FORDULT ELŐ

VÁROSI KURÍR
Szerző: Városi Kurír
2018.09.10.


Az MSZP felszólította a kormányt, hogy részben oldja fel a Dél-Somogyban az őszi vadászati szezonra elrendelt teljes erdőlátogatási tilalmat, hogy az ott élők napközben elmehessenek gombát, erdei gyümölcsöket szedni megélhetésük érdekében.

A jobbágyokat nem tiltották ki az erdőből


Harangozó Gábor, az ellenzéki párt elnökségi tagja hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, még a „grófi időkben” sem fordult elő, hogy a jobbágyokat nem engedték be az erdőkbe, mivel mindenki tudja, az fontos hozzájárulás a vidéki ember életéhez.

Ha az uraknak kedvük támad lövöldözni…

Kiemelte, ez az eset is jól mutatja, hogy a „pökhendi Orbán-rendszerben” a kiválasztottaknak minden jár, míg a többieknek semmi. „Miért engednék be a kisembert az erdőbe, ha egyszer az uraknak lövöldözni van kedvük?” – kérdezte az MSZP politikusa, aki szerint a kormány ugyanezen logika mentén azért nem teszi rendbe az egészségügyet, mert az „államtitkároknak VIP-egészségügy jár”, az iskolák kifestése pedig azért marad el, mert az államtitkárok, miniszterek gyermekei „méregdrága külföldi iskolákba járnak”...

HOGYAN LEGYÜNK RENDES TAGOK? (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.09.10.


A Mandiner interjút készített egy híres jogtudóssal, az Alkotmánybíróság főtanácsadójával, Prof. Dr. Deli Gergellyel.

"az American Law and Economics Association és az American Society for Political and Legal Philosophy rendes tagja" - írják róla. Mást nem nagyon, de nem is szükséges. Kétszeres rendes tagról van szó.

Megnéztem, hogy milyen feltételei vannak az American Law and Economics Association rendes tagjává válásnak. Először is, be kell fizetni hetven dollárt. Másodszor pedig... "Másodszor" mintha nem lenne, de ne keressünk csomót a kákán.

Az American Society for Political and Legal Philosophy rendes tagja úgy lehet az ember, ha.... ötven dollárt fizet.

A nagy Sören Kierkegaard mondta volt: "Jesper bazmeg, ezek nem tudnak hibázni. "

ZSDANOV TITKA: A SZOCREÁL

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: KULCSÁR ISTVÁN
2018.09.09.


Nem holmi művészeti stílus, mint a kritikai realizmus, a naturalizmus, vagy mondjuk, a dadaizmus, hanem módszer.

Tudják-e vajon a Szép Szó ötven évesnél fiatalabb olvasói, hogy mi fán terem, helyesebben: mi fán termett a szocreál? Többnyire nem a hívei, hanem inkább a tőle távolságot tartók nevezték így – a kor szocialista rövidítéseinek szellemében – a szocialista realizmust. Na jó, de mi volt az a szocialista realizmus, kérdezheti az ifjú és a középkorú olvasó.

Egy hajdani csúfondáros megállapítás szerint kizárólag egyetlen ember létezett, aki tudta, mi az a szocialista realizmus, mégpedig Zsdanov, de ő meghalt és a sírba vitte a titkát. (Megint csak a fiatalabb olvasók kedvéért: az 1948-ban elhunyt Andrej Zsdanov a Központi Bizottság titkára, Sztálin ideológiai bal keze volt.) Mindamellett a korabeli források elmagyarázzák, hogy a "szocialista realizmus a marxizmus-leninizmus világnézetén alapuló művészi alkotómódszer és irányzat..." (Új Magyar Lexikon, 1962). Tehát nem holmi művészeti stílus, mint a kritikai realizmus, a naturalizmus, vagy mondjuk, a dadaizmus, hanem módszer!

E sorok szerzőjének meggyőződése szerint a szocialista realizmus azt követelte meg az alkotóktól, hogy ne úgy tükrözzék a valóságot, ahogyan az van, vagy volt, hanem úgy, ahogyan lennie kellene, illetve lennie kellett volna. Leszámítva Mihail Solohovnak a polgárháborúról szóló remekművét, a Csendes Dont, meg talán még egy-két valóban nagyszerű szovjet-orosz regényt, amelyeket a kor irodalomtudósai odacsaptak a szocialista realizmushoz. Erre a legjobb példa Alekszandr Fagyejevtől Az ifjú gárda. Ez egy eredetileg történelmi tényeken alapuló, közepeske regény volt, amely arról szólt, hogy a második világháború idején egy németek megszállta szovjet városban, Krasznodonban a komszomolisták ellenálló csoportot szerveznek. Kell-e ennél több a szocrealistáknak? Hát kellett! A regényt a legmagasabb helyről az a bírálat érte, hogy nincs benne ábrázolva a párt vezető szerepe, vagyis az, hogy a nácik ellen harcoló komszomolistákat idősebb elvtársak, az illegálisan működő Párt irányította. Noha ennek az égvilágon semmi történelmi alapja sem volt, a párthű Fagyejev a fentiek figyelembevételével átírta a regényt. Vagyis olyannak ábrázolta a valóságot, amilyennek – az elvárások szerint – lennie kellett volna.
De akad ilyesmire magyar példa is. Amikor a nagy Tito marsallból a szocialista táborban "láncos kutya" lett, egyesek mifelénk sem győztek csodálkozni azon, hogy a hős jugoszláv nép miért tűri ezt a zsarnokot. Nos, akadt egy irodalmi alkotás, amelyben a nép nem tűrte. 1953-ban egy F. P. nevű hazai tollforgató közreadott egy Kanyargós Dráva című regényt. Ebben arról regélt, hogy a korábban a náci megszállók ellen harcolt jugoszláv partizánok egy bátor hajadon vezérletével hogyan fognak fegyvert az áruló Tito rendszere ellen. Még a tábortűz mellett is azt éneklik: "Itt az idő, kést a kézbe, / rajta, Zóra Szubotin! / Mártsuk meg az ellenségbe, – csontjainkba mar a kín! / – Rajta, Zóra Szubotin!" Ugye, mondanom sem kell, hogy egy ilyen Tito-ellenes felkelés a valóságban még nyomokban sem létezett, ám bizonyára léteznie kellett volna.

Még évekkel a Kanyargós Dráva előtt jelent meg Aczél Tamás A szabadság árnyékában című regénye, amelyre a szocreál lehető legautentikusabb pecsétjét nyomták rá: 1952-ben Sztálin-díjat kapott egy azóta még elfeledettebb magyar író, Nagy Sándor téesz-regényével egyetemben. Moszkvában azt beszélték, hogy a Sztálin-díj bizottság már jóváhagyta a friss díjazottak listáját – külföldi szerző műve, mint korábban, akkor sem volt rajta –, amikor a közzététel előtti este a Sztálin-titkárságról odatelefonáltak a TASZSZ hírügynökség szerkesztőségébe azzal az ukázzal, hogy a két magyart, valamint egy francia és egy kínai szerzőt írják be a díjazottak közé. Állítólag a díjat odaítélő bizottság tagjai voltak másnap a legjobban meglepve, amikor a Pravdát kinyitották. Mondom: állítólag. Az viszont már biztosan csak legenda, amit akkoriban rossz nyelvek terjesztettek Pesten, miszerint Aczél Tamás regényének orosz fordítását némi átsimításra odaadták Solohovnak, aki viszont elveszítette a kéziratot, majd a helyzetet mentendő, emlékezetből újra megírta. És erre a "változatra" adatta Sztálin a róla elnevezett díjat...

A CSORNAI NAPELEMGYÁRNÁL EGY EMBER KASZÁL, ÁM MOST AZ OLAF VIZSGÁLATOT INDÍT

HVG ONLINE
Szerző: GERGELY MÁRTON
2018.09.10.A projekt leírása szerint már három éve ontaná a nemzetközi piacra a napelemeket az EcoSolifer által megvalósított csornai gyár. Az üzemcsarnokban azonban a mai napig nem indult el a termelés, ami gyártósor híján nehéz is lenne. Az uniós támogatás miatt érintett OLAF a minap úgy döntött, közelebbről is megvizsgálja az ügyet – áll egy birtokunkba került dokumentumban. Az érintett cég állítja: nem tud a dologról. A beruházást jelentős hitellel segítő állami Eximbank pedig banktitokra hivatkozva nem ad érdemi tájékoztatást. A helyiek addig is figyelik, mi történik az ipartelepen.

"Mindaz, ami itt épül, közös siker lesz globális egymásra utaltságunkban, és ugyanakkor magyar büszkeség is"

– mondta bő négy évvel ezelőtt Áder János, amikor szülőhelyén, Csornán letette a napelemgyár alapkövét. Akkor úgy tervezték, hogy a termelés 2015-ben beindul, és 212 embert foglalkoztat majd. A gyár üzemcsarnoka már áll ugyan, de csak egyetlen embert foglalkoztat: a biztonsági őrt. Neki sincs nagyon mit őriznie, mert három évvel a tervezett üzemkezdés után is üresen áll az épület a helyiek megfigyelése szerint.


A beruházást vezető cég, az EcoSolifer honlapján még mindig a 2015-ös tervezett kezdődátum szerepel.

Nem gyártanak, kaszálnak


"Egész nyáron egyetlen észrevehető munkát végeztek a gyár területén: valaki lekaszálta a füvet"

– mondja a hvg.hu-nak Csorna korábbi polgármestere, Papp József. A településen többen is arra szoktak járni, hogy figyelemmel kövessék, történik-e valami odabent. Meglepve olvasták ezek után a Kisalföld által minden kommentár nélkül közreadott augusztus végi közleményt, miszerint jövő év elején elkezdődhet a termelés, az ehhez szükséges teljes gyártósor egy közeli raktárban van, aminek az átszállítása Csornára folyamatos. A cég ezt követően hosszasan ismerteti a még senki által nem látott gépek technikai fejlettségét, miközben már 2014-ben is azt emelte ki Áder, hogy az itt használt technológiát egyedül Japánban ismerik még a világon...

SARGENTINI NEM FOGJA MEGBUKTATNI ORBÁNT

FÜHÜ
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2018.09.09.


Orbán Viktort és kormányát nem az Európai Unió fogja eltávolítani a hatalomból. Ebből a szempontból nagyjából lényegtelen, hogy elfogadják-e Judith Sargentini jelentését, és elindítják-e Magyarország ellen a sokat emlegetett 7-es cikkelyhez vezető eljárást. És nem is Macron francia elnök, vagy Merkel német kancellár szabadítja meg Magyarországot Orbán Viktortól.

Ezt a harcot – hogy a Fidesz szóhasználatával éljünk – nekünk magyaroknak kell megvívnunk. Már amennyiben akarjuk egyáltalán. Nem lesz könnyű, mert mi alapvetően békés népség vagyunk. Béketűrők, fát lehet vágni a hátunkon. Nem szoktunk a harchoz, hiába is állítja ezt szeretett vezérünk – ő is leginkább a szájkarate műfajában vitézkedik. Igaz, abban gyakorlatilag verhetetlen...

TEHETSÉGES VAGY? KÁR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.09.09.


...Úgy tűnik, végre túl vagyunk a kötcsei polgári pikniken és koncentrálhatunk arra, ami a legfontosabb ebben az országban. Vagyis a bevándorlásra. Orbán Viktor és kormánya visszatérhet a határok védelmezéséhez, ahol továbbra is, akár heti 5-10 menekült is megpróbál bejutni az országba. Ez természetesen azt jelenti – már ez a brutális szám -, hogy bevándorlás okozta válsághelyzet van. A szerdán esedékes EP szavazáson pedig Orbánék biztosan megvédik nem csak a magyar népet, hanem egész Európát. Na de addig is, ameddig ez be nem következik, lássuk mi történt a mai napon.

A gyerekek negyede úgy indul el otthonról, hogy nem reggelizett, pedig a napindító “energialöket” kell ahhoz, hogy tudjon gondolkodni, jól teljesíteni az iskolában – mondta Antal Emese dietetikus az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Itt még azonban nem ért véget a hír, ugyanis Antal Emese tanácsot is adott, a tudatlan, lusta szülőknek, miszerint :

A táplálkozási szakember azt javasolja a szülőknek, hogy ha indulás előtt nincs idő a reggelizésre, akkor csomagoljanak a gyerekeknek uzsonnát, amit akár az iskolában, még az órák előtt meg tudnak enni.

Ideális reggeli lehet a teljes kiőrlésű gabonából készült szendvics, melyben hús, húskrém, sonka, tojás, zöldség van, ezek mellé pedig gyümölcsöt, vagy joghurtot lehet tenni.

Köszönjük kedves Emese, hogy elmondta mit is kéne tennie minden hazai szülőnek, biztosan pont erre volt szükségük, hisz eddig azért nem adtak enni a gyermekeknek, mert nem tudták mit is adjanak. Még véletlenül sem azért, mert nem volt mit. A gyermekéhezést a kormány ugyanis megszüntette, aki pedig nem reggelizne, esetleg nem enne egész nap, az csak is önmagát hibáztathatja. Reméljük most, hogy egy szakértő végre elmondta, hogy mit kell enni adni a gyermekeknek, nem marad olyan iskolás, aki ne reggelizne otthon.

Kit érdekel, hogy nem telik rá, vegyen mindenki teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, amit sonkával, hússal és húskrémmel kell megtömni, hisz a szakértő ezt mondta. Egyébként lehet az is segítene a dolgon – bár én ugyan nem vagyok a köztévé szakértője – ha a gyermekeknek nem hajnal 6-kor kellene felkelniük, hogy reggel 7-re már meg is kezdjék a tanítási napot. Sem a felnőttek, sem a gyermekek számára nem egészséges ilyen korán felkelni, de legfőképpen nem szükséges. Ezt sokan, sok helyen bebizonyították már, de ezt miért is venné figyelembe bármely hazai szakértő is? Keljen a gyerek hajnal 6-kor, tanuljon egészen este 5-ig, hogy aztán az iskolából hazaérkezve elkészíthesse a házi feladatát, hogy aztán ne maradjon szinte egy perce sem arra, hogy mondjuk a barátaival legyen, esetleg pihenjen egy kicsit...

A FELVILÁGOSODÁS ALAPVETŐ TÉVEDÉSE

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.09.10.


...Szociológiai nézőpontból: az ember láthatóan nem akar kilábalni a maga okozta kiskorúságából, mert láthatóan nem "mer" az értelmére támaszkodni, ehelyett folyamatosan újratermeli a "bálványokat", nem érdekli a cogito elv igazolási kényszere és nem érdekli Kant noumenonja. A világ jelenségekben (fenomena) létezik, és ezeket a jelenségeket nem tudjuk -- a kanti értelemben -- kritikai alapon megkérdőjelezni, mert nincs hozzá alternatív praktikus, pláne szociológiai tudásunk, de ami még kellemetlenebb: a radikális kritika mellett az evolutív kritikának sincs alapja, legföljebb koherenciája, amit viszont csak az élet igazolhat, de ez esetben a kritika mint a felvilágosodás igénye a létező intézmények meghaladására válik inkoherenssé. A "rabság" újratermelődik az intézményekben, csak az intézmények változnak.

Az őszinte konzervatív álláspont szembenéz ezzel. Csúnya dolgokat fogok mondani: nem is gondoljuk, hogy az emberek nagy része túl sokra volna hivatott, és ez a "nagy rész" arányosan stabil az utóbbi ötezer év társadalmaiban; a felvilágosodás melléfogás és a tudás szociológiai "megképződésének" teljes félreértéséről tanúskodik; ezért az sem véletlen, hogy az emberi egyenlőség kanti alapjának üressége (vacuous) folytán az emberhez való elvárt hozzáállásnak a konzervatívok csak a kulturális, egyezményes alapjait hiszik el. Az emberekkel szembeni szkepszisnek reális alapjai vannak, ami miatt úgyszintén melléfogásnak tartjuk az ember személyes önmegvalósításának elősegítésére irányuló progresszív gondolatokat (Green, Dewey, a frankfurti iskola, akár Rawls), illetve nem csodálkozunk azon, hogy amikor a progresszívok hatalomra jutnak, rendre megfeledkeznek ezekről és megelégszenek az állami újraelosztással, ami a társadalmi kontroll egyik módja.

Ezzel el is jutottunk a lényeghez: a társadalmi kontroll megkerülhetetlen: Hobbes és Locke konfliktusában a politikai realizmus az előbbit támogatja, nyilván némi civilizációs tanulságokkal, amelyek nem engedik a mértéktelen, gonosz, magáncélú kontrollt. De Hobbes-nak sem a konkrét állami eszköz (a Leviatán) szerződéselméleti (!) igazolása adja a jelentőségét, hanem annak a belátása, hogy az ember nagy tömegeit féken kell tartani, mert nem céljuk a felvilágosult önmegvalósítás, maguk is vágyják az alávetettséget, illetve -- amit Hobbes nagyon világossá tesz -- emiatt az emberek versus az állam szemléleti és gyakorlati összeütközéséből nem szabad az egyes embernek kikerülnie győztesen. Ilyesmit akarni végső soron természetellenes és erkölcstelen, mindamellett szembemegy a társadalmakat igazgató logikával...

A FÉLMILLIÁRDOS MVM-TÁMOGATÁSBÓL 433 MILLIÓT NÉGY NYÚLFARKNYI IMÁZSVIDEÓRA KÖLTÖTT EL A CÖF

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.09.10.


Be kellett perelnünk az MVM-et, hogy megtudhassuk, mire költötte el a CÖF az állami cégtől kapott 508 millió forint támogatást. De sikerült. Szeptember 5-én iratbetekintésen voltunk az MVM-székházban, és megtudtunk mindent. A lényeg: a támogatásból 433 millió forint négy darab kisfilmre ment el, amiket egy fideszközeli cég gyártott, és a TV2 sugárzott...

Tavaly májusban kiderítettük, hogy az MVM 2016-ban 508 millió forinttal támogatta a CÖF-öt, majd idén áprilisban kipereltük az állami cégtől a támogatással kapcsolatos iratokat. Kicsit később ismét bepereltük az MVM-et, mert nem volt hajlandó kiadni a CÖF beszámolóját a pénz felhasználásáról. Augusztusban váratlanul iratbetekintést ajánlott fel a cég, így végül bírósági tárgyalás és ítélet nélkül sikerült megtudnunk, hogy mire költötték a fideszközeli civilek a félmilliárd forintot.

Az MVM-székházban a szeptember 5-i betekintésen két mappányi dokumentum várt ránk, amelyekben a CÖF részletesen beszámolt az 508 milliós támogatás felhasználásáról.

Villámgyorsan kiderült a lényeg: az MVM-támogatásból egy “misszió” keretében 433 millió forintot négy darab kisfilmre költött el a CÖF. Az darabonként 108,25 millió forint közpénz.
A beszámoló hosszasan magyarázza az okokat és célokat:...

SVÁJCBAN TŰNNEK EL AZ MVM ÖTMILLIÁRDJÁNAK A NYOMAI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2018.09.10.


Valós értékénél milliárdokkal többet fizethetett ki az állami tulajdonú MVM egy szükségtelennek tűnő „termelésfelügyeleti” rendszerért; a lenyúlásgyanúra kurzusközeli politikusok árnya vetül.

Szinte hajítófát se ér az MVM Magyar Villamos Művek által saját leányvállalatától, a svájci bejegyzésű MVM International AG-tól tavaly közel ötmilliárd forintért megvásárolt „központi termelésmegjelenítő és felügyeleti (ktm) rendszer” - állítják egyöntetűen az ügyet közelről ismerő forrásaink. Egyikük a csomag hardver- és szoftverelemeinek összértékét legfeljebb ha százmillió forintra teszi. Elmondása szerint az egységes márkajelzés nélküli rendszer monitorokból, számítógépekből és internetes adattovábbító programokból áll. Meglátása szerint egy ilyen eszközre a komolyan hangzó elnevezés ellenére az MVM-nek nincs érdemi szüksége. Ez voltaképp egy diszpécserközponthoz hasonlít, ahol a kisebb-nagyobb kijelzőkön nyomon követhetőek az MVM erőműveinek pillanatnyi termelési mutatói. A látszat ellenére azonban az MVM nem avatkozhat be ily módon egységei termelésébe. Már csak azért sem, mert ellenkező esetben eddig is működtettek volna hasonlót. Az ügyletet ismerő segítőink egyöntetűen több milliárd forintos közpénzlenyúlásra gyanakszanak. 

A rendszert megrendelő MVM Zrt. ugyanis csak egy, leányvállalatait összefogó központ, amely nem irányítja közvetlenül saját erőműveit. Így például a paksi nukleáris blokkok napi életéért maga az erőmű felel. A két éve átadott pécsi napelemtelepük pillanatnyi helyzetéről pedig MVM Ovit nevű leányvállalatuk dönt. Ám még eme lehetőségek is korlátozottak. A teljes hazai villamosenergia-rendszer egyensúlyáért ugyanis az MVM másik leányvállalata, a Mavir felel. Felügyeleti eszközökre tehát alapvetően ott van szükség, bár minden energiatársaság központjában látható hasonló. Értesülésünk szerint az MVM ktm-rendszere a gyakorlatban az állami holding épülőfélben lévő – a hazai áramrendszer mérete szempontjából kevéssé jelentős – napelem-erőműveinek működtetésére lesz alkalmas, már ha azok üzemeltetését nem adja át valamely leányvállalatnak, ami elég szokatlan lenne. Mások a rendszer elemeinek összértéke kapcsán némiképp megengedőbben úgy fogalmaznak: az ötmilliárdos számlát az MVM bizonyosan több milliárddal túlfizette. Lapunk értesülései szerint az MVM friss vezetése ennek érdekében most újraértékelteti az épp beüzemelés alatt álló termelésmonitort...

PUTYIN GÉPEZETÉNEK TAGJAI KAPTAK MAGYAR PAPÍROKAT ORBÁNÉK KÖTVÉNYPROGRAMJÁBAN

444
Szerző: erdelyip, ZÖLDI BLANKA, ROMAN SLEJNOV
2018.09.10.


- A 444-hez és a Direkt36-hoz idén januárban került egy névtelen levél, ami feladója szerint a magyar letelepedési kötvényprogramban szereplő egyes külföldi állampolgárok neveit tartalmazza.

- Hónapok óta próbáljuk azonosítani a levélben szereplő külföldieket, és meggyőződni arról, hogy valóban magyar papírokhoz jutottak.

- Tavasszal megírtuk, hogyan szerzett a kötvényprogramban pénzért előbb tartózkodási majd letelepedési engedélyt Magyarországon Bassár el-Aszad szír diktátor egyik bizalmasa, egy szír állampolgár.

- Most pedig az orosz Novaja Gazeta nevű újsággal közös nyomozásunk eredményeként a januári levélben szereplő orosz állampolgárok közül mutatjuk be néhány történetét.

Az Orbán-kormány ugyan a migránsok és menekültek előtt szinte teljesen lezárta a határokat, a sokat kritizált letelepedési kötvényprogram éveken keresztül hagyott egy kiskaput a gazdag külföldi befektetők számára. Bár a magyar hatóságok titkolják, hogy kik szereztek így tartózkodási és letelepedési dokumentumokat, a Direkt36, a 444 és a Novaja Gazeta nevű orosz lap közös nyomozása kiderítette, hogy befolyásos oroszok - többek közt politikusok és állami cégvezetők - is kaptak magyar papírokat, és több esetben arról is sikerült megbizonyosodni, hogy ez a kötvényprogramon keresztül történt. Az orosz külföldi hírszerzés, az SZVR vezetőjének egy közvetlen hozzátartozója és egy szervezett bűnözéssel összefüggésbe hozott orosz üzletember is a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) ügyfele volt, bár azt a BMH-nál nem árulták el, hogy pontosan milyen minőségben.

A kutatómunka alapját azok az információk képezték, amikhez a Direkt36 és a 444 jutott hozzá idén év elején. Januárban mindkét szerkesztőséghez egy-egy feladó nélküli boríték érkezett, amelyben számos ország – köztük Oroszország – állampolgárainak a neve szerepelt. A feladó szerint ezek az emberek részt vettek a magyar kötvényprogramban, és ezt most több orosz szereplővel kapcsolatban sikerült is megerősítenünk.

Például az orosz törvényhozás alsóházának, a Dumának az egyik tagja, Vlagyimir Blockij közölte, hogy ő és családtagjai is a kötvényprogramon keresztül szereztek magyar papírokat. Azt mondta, hogy ez még azelőtt történt, hogy képviselő lett volna, és a megválasztása után állítása szerint lemondott a magyar papírokról. Blockij mellett több orosz állami cégvezető is elismerte, hogy magyar tartózkodásra jogosító dokumentumokat szerzett, volt olyan is, aki a kötvényprogramos vásárlásról is beszélt...

NAPI ÖTEZER

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.09.10.


A KSH még a legelszántabban és legkitartóbban depressziós szavazópolgárt is képes megröhögtetni, hogy belefájdul a korgó gyomra is, úgyannyira. Most például az Origo számolt be az ötéves terv teljesítésének állásáról, és valljuk meg, elért eredményeinkre pártunk, kormányunk és dolgozó népünk egyként lehet büszke, s méltán.

Megtudhattuk, hogy a Krisztus utáni mostani évünk első hat hónapjában a magyar szavazópolgár mintegy hétszázmilliárd forinttal többet kúrt el a bótba, mint annak előtte. Mindezt úgy tették szórakoztatóbbá, plasztikusabbá, hogy a duci kis ujjaikon azt is kiszámolták, emiatt az egy magyarra jutó féléves költekezés kilencszáznyolcvanezer (980) pénz volt, tehát havonta százhatvanezer (160), naponta meg ötezer (5) romló forint.

Minden egyes nap – nem győzöm hangsúlyozni -, és per kopf, tehát az első nyugdíjastól az utolsó szaros csecsemőig bezárólag mindenki ötért vett az összes áldatlan napon csirkelábat vagy kuglert. Egy papa, mama, gyerekek (2), csupa szív, szeretet kombó tehát az Isten minden egyes napján, vasárnap is, sőt, húsvét hétfőjén is húszezret (20) költött el a bótba. – Dizsihavaj.

Hogy mi a szart vettek ennyi pénzért, nehezen elképzelhető, meg, hogy hogyan vitték haza a tengernyi szajrét, az is. Ez az állítás, hogy egy magyar mókus havonta százhatvanezer (160) forintot parizerezik és zsömlézik el, legalább annyira abszurd és valószerűtlen, sőt, hamis, mint, hogy ugyanennek a magyarnak van négymillió megtakarítása is egyben.

Ezt is hallottuk a győzelmi jelentések között ugyanis, és Rétvári et. még meg sem szólalt, pedig ő a rózsaszínű hírek felelőse. De ha ő kinyitja a keskeny, gonosz ajkait, a népek aranyport fognak fingani, főleg, ha tudjuk, hogy negyvennyolcezerből (48) vígan meg lehet élni, rezsi már nincs is szinte, és a pajkosabb nyugdíjasok azzal a zsák krumplival dobálóznak, amit a szavazatukért cserébe kaptak
...

HA WEBER ELSZÚRJA A MAGYAR KÉRDÉST SZERDÁN, RÁMEHETNEK A BIZOTTSÁGI ELNÖKI TERVEI - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.09.10.


- A Néppártban egyre tarthatatlanabb a Fidesz helyzete, az osztrák kancellár azt mondta, hogy ő minden alkalommal Orbán fejére olvassa a jogsértéseket, a CEU rektora szerint a szerdai szavazás fontos az európai demokrácia, valamint az egyetem jövője szempontjából is

- Az európai liberálisok szövetséget ajánlanak a francia elnöknek, hogy lenyomják a populistákat a jövő májusi EP-választáson

- Egy oxfordi professzor tényekkel támasztja alá, hogy saját országának gazdasági érdekei ellen dolgozik az a politikus, aki gátolja a bevándorlást

Spiegel

Orbán Viktor szakítópróba elé állítja az Európai Néppártot, és ez egészen odáig megy, hogy a lap úgy tudja: Weber bizottsági elnöki reményei múlhatnak azon, milyen eredményt hoz a szerdai szavazás. A konzervatívok mind inkább lépéskényszerbe kerülnek, hogy végre tisztázzák viszonyukat a magyar kormányfővel. Hogy a Sargentini-jelentés alapján meg lehessen kezdeni a jogállami eljárást Magyarország ellen, ahhoz az EPP sok képviselőjének is támogatnia kell a dokumentum ajánlásait. Itt lép be a képbe, hogy Weber, a jelenlegi frakcióvezető egyrészt számít Orbán támogatására, mármint hogy ő legyen a Néppárt csúcsjelöltje, amikor Juncker utódjáról kell határozni. Másfelől viszont nemigen engedheti meg magának, hogy továbbra is megtűrje a kereszténydemokraták soraiban a Fideszt, hiszen harcot akar folytatni az erősödő populizmus ellen.

Erre az ellentmondásra Macron is nyíltan rámutatott a minap. Megjegyzése sokak tetszésével találkozott a konzervatív táborban, de neki az is célja, hogy bizonyos pártokat átcsábítson magához, miután azok nem értenek egyet a Fidesz néppárti tagságával. Az összezsugorodott EPP jól jönne neki, hogy az En Marche nagyobb szerephez jusson az EP-ben és megakadályozza pl. Weber megválasztását a Bizottság élére. Egy német képviselő azt tapasztalja, hogy a pártcsaládon belül hatalmas a felháborodás Orbán miatt, nap mint nap egyre kevesebben hajlandók kiállni érte. Luxemburgi kollégája, Engel azt közölte, hogy tesz az esetleges frakciófegyelemre, ő mindenképpen megszavazza szerdán a javaslatot. De hogy Néppárt mit javasol a tagoknak, arról csak kedd este lesz döntés, ám nagyon valószínű, hogy nem adnak ki ukázt. Viszont bőven elképzelhető, hogy ezek után felerősödik a vita a konzervatívok közt a Fidesz kizárásáról. A nagyobbik osztrák kormánypárt delegátusa, Karas ismét felvetette, hogy ha megkezdődik az eljárás, akkor annak idejére fel kellene függeszteni a magyar párt tagságát.

Guardian

A CEU rektora úgy ítéli meg, hogy Európa jövője teljesen bizonytalan, de az egyetem sorsa sokat elárul majd arról, merre tart a politika a földrészen. Ignatieff azt mondta, sokatmondó lesz, miként voksolnak a konzervatív képviselők Magyarország ügyében szerdán Strasbourgban. Merthogy az iskola helyzete kicsiben tükrözi a demokrácia állapotát, ezért számít sokat, milyen álláspontra helyezkednek a Néppárt tagjai. Mint megállapította, mindig is voltak köztük olyanok, akiknek tetszett Orbán véleménye a migránsokról, de most arról van szó, hogy elfogadják-e, amit a demokráciáról, a tanszabadságról és a szabad sajtóról vall. Ezért jelzi majd az egész földrész kilátásait, hogy mi lesz az egyetemmel.

A rektor megerősítette, hogy ha az év végéig nem születik meg a teljesen kész szerződés, akkor nekik költözniük kell Bécsbe. Bennfentesek szerint csakis a kormányfőtől függ, hogy a hatalom aláírja-e a megállapodást. Az új amerikai nagykövet az ígéri, hogy szóba hozza az ügyet, amikor a héten találkozik a miniszterelnökkel...