2020. július 9., csütörtök

MILYEN NEMZETI ÖNBECSÜLÉS? HÁNYINGER LESZ AZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.07.09.Akkor hát tegyünk pontot ennek a gyönyörű napnak a végére is, mert nem szeretem a félmunkát. Önbecsülésbe fojtott jó estét kívánok! Folytatom is onnan, ahol reggel abbahagytam, ameddig az elvtársak eldöntik, hogy a környező országok nem túl bizalomgerjesztő fertőzőttségi adatait figyelembe véve, milyen szigorúbb intézkedések bevezetését tartják indokoltnak. Az is lehet, hogy Országos Cecília néni fájó hiányát már nem kell sokáig elviselnünk? Ki tudja. Egyrészt menő, hogy ezeknek a szigorító intézkedéseknek a meghozatalához nem kell feltétlenül amagyaremberek véleménye, nemzeti konzultáció nélkül is menni fog. Másrészt kérdezném, hogy a baráti Szerbiából – ahol az Orbán-barát államvezetés széthazudta a járványügyi statisztikákat, vagyis ahol valójában tombol a járvány, ahol a belgrádiakat újabb kijárási korlátozásokkal fenyegetik, és ahol második napja ezrek tüntetnek az Orbán-barát Vučić elnök és a szerb kormány penetráns járványkezelése ellen – még mindig szabadon jöhetnek a polgárok csak azért, mert csak? Lehet, hogy félreértettem a magyar emberek egészsége iránti verejtékes kormányzati aggodalmat, mert akkor csak jöjjenek bátran.

Amúgy tökre örülök, hogy a magyar kormánypártnak már a kormányinfó szintjén is forog a gyomra és fel vannak háborodva módfelett a legnagyobb titokban hazahurcolt, Kaleta nevű bukott perui nagykövet pedofíliában tocsogó ügye fölött. Fantasztikus dolognak tartom, hogy a kormány – Gulyás Gergely szerint – foglalkozott a Kaleta-ügy kapcsán a gyermekvédelem helyzetével is (bár tudom, hogy amit ők egyszer megvédenek, az aztán meg van védve), és ezzel párhuzamosan megállapították, hogy a gyomorforgató cselekmény a lehető legszigorúbb ítéletért kiált. Mindazonáltal sajnálom, hogy erőteljesen megkésett az undorodási fázis, már ha emlékszik még valaki arra, hogy onnan indult a pártállami média vergődése, hogy Kaletát Gyurcsányék nevezték ki először diplomatának. És még tegnap is ott tartottak, hogy az MTI Kaleta személyiségi jogait védte egy ellenzéki képviselőtől...


A HAJÓGYÁRI-SZIGETI FAIRTÁS KORMÁNYZATI ÖTLETE ANNYIRA DURVA VOLT, HOGY ÓBUDA FIDESZES POLGÁRMESTERE IS KIKELT ELLENE

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2020.07.09.


- Most tört ki a botrány amiatt, hogy a kormány máig titkolt okból gátakat építene a Hajógyári-sziget köré, kivágva minimum 1000 fát és tönkretéve az ártéri erdőt és a természetes folyópartot, de a folyamat már tavaly ősszel elindult a háttérben.

- Vagyis elindult volna, ha Bús Balázs, a kerület akkori, fideszes polgármestere nem tagadja meg a tulajdonosi hozzájárulást a próbafúrásokhoz.

- A kerület akkori főépítésze nem adta fel, és az önkormányzati választás után újrapróbálkozott a kerület új vezetésénél.
- Ők Bússal ellentétben már engedélyt adtak a vizsgálódásra.
- Miután rájöttek, hogy a terv eredménye brutális és értelmetlen környezetpusztítás, már a baloldali kerületvezetés is kikelt a terv ellen.

Dokumentumok tanúskodnak arról, hogy amikor 2019. őszén a Viziterv Environ Kft. nevű cég egy kormányhatározat nyomán azzal jelentkezett az óbudai önkormányzatnál, hogy ők készítik elő a gátépítést a részben a kerület tulajdonában lévő Hajógyári-szigeten, ezért próbafúrásokat és más vizsgálatokat végeznének, az akkori fideszes polgármester kerek perec visszautasította őket.

Laurinyecz Pál, a Viziterv igazgatóhelyettese 2019. szeptember 26-án levélben kért engedélyt Massányi Katalin kerületi főépítésztől, hogy az árvízvédelmi munkákkal megbízott cége feltáró fúrásokat végezhessen és vízvételi pontokat alakíthasson ki a kerület tulajdonában lévő területen.

A főépítész által továbbított kérésre személyesen Bús Balázs polgármester válaszolt egy héten belül. Ebben jelezte, hogy tisztában van ugyan azzal, hogy a kormány az év májusában döntést hozott arról, hogy pénzt ad a gátépítés előkészítő munkálataira, de mivel a projektről, illetve a Hajógyári-szigetre tervezett fejlesztésekről a kerületet hivatalosan nem tájékoztatták és arról velük nem egyeztettek, amíg ez meg nem történik, ő nem ad tulajdonosi hozzájárulást...

ORBÁN FÉLTI A PÉNZT ÉS CSAK SZÍNHÁZAT JÁTSZIK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.07.09.


...Rákérdeztünk Balázs Péternél a Népszava azon értesülésére is, miszerint a kormány rendkívüli parlamenti ülést hív össze jövő héten hétfőre és keddre, amelyen Orbán szeretne felhatalmazást kérni az Országgyűléstől arra, hogy az Európai Tanácsban hozzájáruljon az Európai Bizottság által összeállított gazdasági mentőcsomag elfogadásához. Vagyis várhatóan egy parlamenti határozatot fogadnak el ezzel kapcsolatban a képviselők.

Mint ismert, a koronavírus miatt kialakult gazdasági válságot az Európai Bizottság egy összesen 750 milliárd eurós élénkítési csomaggal orvosolná. Ennek egy része kedvezményes hitelként, egy része pedig vissza nem térítendő támogatásként állna a tagállamok rendelkezésére.

Ez mire kellhet Orbánnak? – vetettük fel. „Csak a saját pozícióját akarja erősíteni ezzel is, a látszatról szól ez az egész, hiszen ilyen kétharmados többség birtokában azt fogadtat el, amit csak akar” – mondta Balázs Péter. Hozzátette: „ez is csak a színház része, amit az motivál, nehogy elveszítsen pénzeket”. Emlékeztetett arra, hogy ha olyan nagyon érdekelné Orbánt a Parlament véleménye, akkor nem szüntette volna meg a Parlament 2010-ig működött európai nagybizottságát, amelynek utoljára Bajnai Gordon válságkezelő miniszterelnök számolt be.

A nagybizottság konzultációs fórumként működött. Fő feladata az volt, hogy egyeztessen az Európai Unió intézményeiben és más fórumain képviselendő álláspontról. Az európai uniós nagybizottság konszenzussal állásfoglalást is elfogadhatott. Ez Orbánék második (2010-es) színre lépésével megszűnt működni.

ORBÁN SZERINT A MAGYAR FÉRFI ARCHETÍPUSA A GAZDA

24.HU
Szerző: 24.hu
2020.07.09.


Nemzeti önbecsülés nem képzelhető el az agrárium nélkül – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Mindent a magyar vidék jövőjéért című könyv bemutatóján, csütörtökön Budapesten.

A kormányfő a Karmelita kolostorban tartott rendezvényen kiemelte: 2010 előtt a magyar vidék a legnagyobb vesztesek közé tartozott a forráselosztások, a fejlesztések, a beruházások és a modern szabályozás megalkotása szempontjából. Tíz éve Fazekas Sándor miniszterként arra kapott megbízást, hogy talpra állítsa a magyar vidéket. A kormányfő szerint a termőföldet megvédték, a mezőgazdaság jelentős lehetőségekhez jutott, és nincs messze az, hogy azt lehessen mondani, egy magyar faluban ugyanolyan minőségű életet lehet élni, mint a fővárosban.

Orbán kifejtette:

"a magyar férfiember archetípusa a gazda".

A vidéki ember ugyanis úgy gondolkodik, hogy van egy terület, annak van határa, világos kiterjedése, és az ottani életminőségért, rendért, a területből való megélhetésért, a dolgok menetéért ő a felelős – magyarázta. Van felelősség, de nem korlátlan, nem absztrakt, ebből a felelősségérzetből érthető meg, hogy a magyar politikának a vidék miért adott olyan sok jó vezetőt, hiszen ehhez is ugyanaz a gondolkodásmód szükséges. A kormányfő szerint helyes, hogy sokan vannak a kormányban vidékről származó emberek, mert így a vidék az életösztönével járulhat hozzá az ország vezetéséhez...

TÉNYLEG LERAGADTUNK ITT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: HORN ANNA
2020.07.09.Arra gondolok, amit mi mindannyian, nem NER-társak teszünk tíz éve.

Cikkeket, kommenteket írunk, rosszul vagyunk a napi lenyúlásokról és hazugságokról szóló információktól, azt gondoljuk, hogy ennél már nincs lejjebb, aztán majdnem minden egyes nap szembesülünk azzal, hogy de. Van. Mindig van még lejjebb, és mi is csúszunk lefelé ezen a lejtőn.

Mert ameddig csak azon sopánkodunk, mit szerzett meg ma vagy tegnap Pénztáros Lölő, nem gondolkodunk el azon, kinél is lehetne jobb kezekben a magyar gazdaság (maradékának) kezelése.

Amíg napi témánk a trottgaty (Edgar után szabadon), a zsebre dugott kéz protokollilag – nem, bocs, bunkóilag –, valamint az, hogy mit mondott, hol köpködött és mit parancsolt a várlakó, addig nem is jut eszünkbe talán, hogy olyan személyt kellene keresnünk a helyére, aki legalább szalonképes, és nemzetközi szinten sem szégyellni való. Talán még érthetne is valamihez a taroláson és egy ország tönkretételén kívül máshoz is. Nem lenne hátrány.

Mikor saját tapasztalatból szembesülünk az egészségügy szétrohasztott állapotával, akkor morogva elmegyünk Anyunak a kórház melletti patikába megvenni a gyógyszereit. Visszatérve a kórterembe, megköszönjük az agyonhajszolt ápolóknak, hogy sikerült a véres ágynemű helyett tisztát húzniuk. Ha a környezetünkből bárkivel baj történik, jönnek a telefonálások „korábbi időpont, nem sintér sebész, ismerős” ügyben, és szépen megnyugszunk, ha ezzel elérünk valamit. A magunk és a családunk számára. A többiek is oldják meg, ahogy tudják. Wc-papírt, kaját és üdítőt majd viszünk a betegnek, megoldjuk. És ezzel tartjuk működésben a káoszt.

Ezzel pont azt fogadjuk el, amit nem lehet elfogadni. Mi is fenntartjuk a rendszert azzal, hogy „okosba”, sutyiba’ vagy akárhogyan is, de asszisztálunk ahhoz, hogy a lerohadás mellett ma az egészségügy egy mérhetetlen korrupciós intézménnyé is vált. Minden tiszteletem a sok kivételnek, akik közül személyesen is rengeteget ismerek. Ettől még a rendszer elkorhadt és reménytelen. Megreformálni már nincs mit rajta: újat kell létrehozni. Szerintem van számos, nagyon jól működő európai példa. Át kell venni azokból azt, amit képes egy valódi gazdasági és orvosi szakemberekből álló gárda megvalósítani. Akik nevét biztosan sokan ismerik, de mégsem beszélünk róluk, csak arról és azokról, akik szót sem érdemelnének, legfeljebb az általuk okozott károk miatt...


A LEGFRISSEBB NARANCS - A MAGYAR NARANCS ÚJ SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: mancs.hu
2020.07.09.


„Nem fasiszta életet”
Tamás Gáspár Miklós filozófus

A történelmi igazságtalanságra bosszú, harag, rombolás a válasz, miközben eltűntek a világból a hagyományos utópiák. Az etnicista kormányzat váratlan helyeken talál magának szövetségeseket, és bár a közeli jövőben csekély a remény valódi változásra, jól tesszük, ha megbecsüljük azt a keveset is, ami nekünk adatott.

VÉLEMÉNY


Váradi Balázs
Vérszemet vegyenek!
Bombát tett a német alkotmánybíróság az EU küszöbére

„Solange II”. Addig, amíg II. – jogászok így hivatkoznak arra az 1986-os német alkotmánybírósági döntésre, amely, úgy tűnt, rendezte a német alkotmányos jogrend és az EU viszonyát. Addig, amíg az EU törvényei ugyanúgy megvédik a németek alapjogait, mint a német alkotmány, a karlsruhei talárosok lemondani látszottak arról, hogy egyes uniós törvényeket a német alkotmány mércéjével méricskéljenek.

Szécsi Noémi: Nem és nem
„A jövőben minden másképp lesz”

Amikor a játszótéren ülök, sosem a telefonomat babrálom, mint némely más anyák, hanem a gyerekre figyelek, mert én már tudom, hogy milyen rövid az élet. Az enyémből legalábbis nincs annyi hátra, mint az övékből.

A miénk

Kaleta diplomataként két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat volt, de a magyar szolgálatok sajnos tök bénák. Esetleg nem bénák, és tudták, mit művel Kaleta, de nem bántották. Ő a mi pedofilunk, rendes, magyar, keresztény, fideszes gyerek, kicsit furcsa időtöltései vannak, de istenem, nem vagyunk egyformák.

Az oázis

Lapzártánk idején, kedd délután kapta fel az internetes sajtó a G7.hu információit a Puskás Aréna (boldogult Népstadion) évi rendes költségeiről. Eszerint csak a gyöp locsolása 180 milliót kóstál évente a 190 milliárd forintból épült futballstadionban.

Kiegyezés?

Kedd este lezárult online szavazásán a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése Freund Tamás agykutatót választotta az MTA elnökének a pszichológus Pléh Csaba ellenében.

POLITIKA

Gyász
„Az álomnak vége”
Najmányi László (1946–2020)

Kísérletező. Kereső. Ez a két kulcsszó Najmányihoz. A megrögzött utazás – ami nemcsak városok, országok, hanem a szakmák és tudományágak kipróbálását is jelentette – tisztán felmutatja, hogy nem lelte meg soha a helyét, hogy neki minden (az élet, benne a művészet és azon belül a színház is) csak átmenet, csak újabb kísérleti fázis.

Gyász
Lacika
Najmányi László (1946–2020)

Fájdalmasan kevesen tudják, hogy a hetvenes években a magyarországi művészeti aktivitás még szinkronban volt a világon történő legprogresszívebb dolgokkal. Halász-színház, performanszok (St.Auby, Hajas), szobrászat (Pauer), Erdély filozófiai munkássága és az ezekhez szorosan kötődő Kovács István Stúdió, amelynek éppen Najmányi László (Lacika) volt a „vezetője”, bár ő ez ellen nyilván tiltakozna – hiszen, mint a híres duk-duk Ady-novellában – mindenki tudta, hogy ő a vezér, csak ő maga nem.

Önkényes átszervezés a válságban lévő Országos Széchényi Könyvtárban
Varázshegy
;
Így írták át a magyar őstörténetet az új állami tankönyvekben
Mesék a múltból

Hun származástudat, a finnugor nyelvrokonság alá­ásása, bizonytalan történeti koncepciók tényként kezelése – ezt hozzák az új állami történelemtankönyvek magyar őstörténeti fejezetei, amelyek megírását Kásler Miklós kedvenc történészére bízták.
Szigorodó társadalombiztosítási szabályok

Készfizető gyógyítás

Július 1-jén lépett életbe az új társadalombiztosítási törvény, amely az ellátás fizetőssé tételét írja elő azon páciensek számára, akik után legalább 6 hónapja nem fizettek tb-járulékot. A cél helyes: a potyautasok kiszűrése.

KULTÚRA

Színház
Az NDK-s lányok papucsa
A Faktor Terminál és a Tilos az Á könyvek rendszerváltós sorozata

Az Ezentúl lesz banán! című antológia a rendszerváltás harmincadik évfordulóján jelent meg olyan magyar írók személyes történetein alapuló novellákkal, akik saját bőrükön tapasztalták meg az új kor eljövetelét.

Interjú
„Egy szál gitárral, a tábortűznél is”
M. Nagy Miklós irodalmár az orosz rockzenéről

Műfordítóként, íróként, a Helikon Kiadó főszerkesztőjeként ismerhetjük, de másfél éve könnyűzenei rádiós­ként is bemutatkozott – célja elsősorban az ismeretterjesztés. Az internetes Rádió Bézsen kéthetente jelentkező Davaj!

poeta.doc
Költő a boncasztalon

Könyv
Így is történt
Ablonczy Balázs: Ismeretlen Trianon. Az összeomlás és a békeszerződés történetei, 1918–1921

Ablonczy Balázs, az MTA Trianon100 kutatócsoportjának vezetője legújabb munkájában alulnézeti perspektívából, kategorikus kijelentések és ítéletek nélkül, a kizárólagosság igényétől tartózkodva közelíti meg az ominózus három év eseményeit.

Interjú
„Interjú közben elaludt”
Taffy Brodesser-Akner író, újságíró

A The New York Times Magazine-ban Hollywood hírességeiről ír szatirikus éllel, első regényében pedig egy fiktív alakkal teszi ugyanezt: főhőse egy válófélben lévő negyvenes orvos. A Fleishman bajban van a 2019-es év nagy amerikai könyvsikere volt – a szerzőt telefonon értük el New Yorkban.

Rádió
Negyed óra
Időkitöltő mozaik a Kossuthon

Van itt némi gond a műsor elnevezése körül. Ha jól értjük, a Kossuth rádió ebéd utáni kisszínesének hivatalos címe: Mit szól hozzá? Mozaik a Jó napot, Magyarország! tegnapi adásából. Ehhez még olykor hozzácsapják a műsorvezető nevét is, így: Mit szól hozzá?

ÉLET + MÓD

Hetvenéves az Iparterv
Vasbetonból katedrálist

Az Ipari Épülettervező Vállalat, vagyis az Iparterv a szocialista modernizáció zászlóshajója volt. Az építészeti tervezőiroda fontos szerepet töltött be a Rákosi- és Kádár-korszak kultúrájában.

Illegális hulladékhegyek Vácon
Utcára tették

Csak gyűlik és gyűlik Vác külterületén az illegális hulladék, amelynek a felszámolása óriási költségeket emészthet fel. A szennyezés jócskán az előző városvezetés ideje alatt kezdődött. Noha voltak és vannak eljárások az ügyben, a szemétügy rejtélye továbbra is megoldatlan.

Az oltáselleneseken megbukhat a koronavírus elleni harc?
Bűnös bizalmatlanság

Rég legyőzöttnek hitt járványok lángoltak fel újra az elmúlt években felerősödő oltásellenesség miatt. A szakértők attól tartanak, a mozgalom a koronavírus elleni jövőbeli oltás sikerét is akadályozhatja.

Pedofilbotrány Németországban: a Kentler-kísérlet
Haláláig köztiszteletben

Nem csak Magyarországon okozott közfelháborodást egy pedofilügy. A közfelháborodás, ami itt Kaleta Gábor ítéletét követte, hasonló ahhoz, amit Németországban Helmut Kentler esetének feltárása váltott ki. De ki is volt ez a népszerű pszichológus és mit csinált?

BLOG

Film
Csináld magad megváltás
Jan Komasa: Corpus Christi

Egy egyszerű famunkásból megváltó lesz.

Interjú
„Több filmre van szükségünk”
Thierry Frémaux, a Cannes-i Filmfesztivál művészeti igazgatója

1939-ben Hitler, 1968-ban a diáklázadás akasztotta meg a fesztivált, az idén pedig a koronavírus. Erről kérdeztük Monsieur Frémaux-t, akit Lyonban értünk el telefonon. Optimista nyilatkozatot adott.

HVG HETILAP AJÁNLÓ

HVG ONLINE
Szerző: NAGY GÁBOR
2020.07.09.Szubjektív lapajánló.

A minden előttünk álló nehézséget legyűrő, a nemes elszántságunkat veretes eredménybe foglaló akarat hangsúlyozása vándorprédikátorok és modern életmódcoachok közhelye. Ami az egy évtizedes NER-időszakban kapott új értelmezést, s az akarat előtti utat az évek múlásával egyre olajozottabb együttműködésben nyitották meg a hatalom különböző rendű-rangú képviselői. Így történik ez a létrehozni tervezett új szuperbank esetében is, amiről a Gazdaság rovat ír. Az egymástól nagyon különböző Budapest Bank, MKB és Takarékbank összeboronálása szakértők szerint 5–8 évet igényelne, ám fog ez menni a 2022-es választásokig is, ha a Várban – ott is az egykori karmelita kolostorban – megvan hozzá az akarat. És rendelkezésre áll a jedik minden gondolatmágiájánál hatékonyabb eszköz az út megtisztítására a fúzió előtt, 


"csak ki kell mondani a varázsszavakat: nemzetgazdasági jelentőségű. És az Erő máris a banképítőkkel van".

Az akarat röpítette a nemrég lezárult labdarúgó-bajnokságban a dobogó harmadik fokára, és arról elrugaszkodva az Európa-ligába a felcsúti csapatot, amelynek nem az a fontos, hogy hányan vannak a skanzen jellegű nézőtéren, hanem hogy kik tűnnek fel a VIP-páholyban. A Magyarország rovat cikkéből megtudhatjuk, hogy az első számú szurkoló, Orbán Viktor miniszterelnök örömének beteljesülése nem volt olcsó, de hát az angol Premier League bronzérméért küzdő Chelsea és Manchester United orosz és amerikai tulajdonosa sem két fillérből éri el a sikereket. Igaz, ők valódi üzleti vállalkozást működtetnek, míg a Felcsútba szűk tíz év alatt befolyt 68 milliárd forint zömét a tao révén olyan szponzorok dobták össze, akik talán nem feltétlenül a szabad akaratukból lettek azok.

Az, hogy csak akarni kell, és lesz pénz, a költségvetési osztogatás számai mögé néző elemzésünkből is kitűnik. Az állami média támogatását például varázsütéssel 77 milliárdról 97 milliárdra emelték, aligha függetlenül attól, hogy jövőre már az országgyűlési választások előtti esztendő lesz, s el kell kezdeni a központból sulykolni a népnek, hogy mit is akar. Most például az iskolaőrségre mutatkozik populáris igény, aminek a parlamentben sem mert ellene szólni az ellenzék, és került is rá gyorsan a költségvetési párnacihából kétmilliárd forint. De a koronavírus keltette pánik idején össznépi helyeslés és politikusi sürgetés övezte a lélegeztetőberendezések beszerzését is, aminek példamutatóan eleget tett a kormány. Mint a Fókuszban rovat elemzéséből – amely a politikai szólamot visszájára fordítva a lélegeztetőgépeket számolja át ablakon kidobott milliárdokra – kiderül, a rohamszerű beszerzés olyan jól sikerült, hogy 

"labdába rúghatott a NER-lovagok második ligája is".

Bőven jutott üzlet annak, aki korábban gépjárműalkatrésszel, vadászruhákkal és plasztikai sebészettel foglalkozott, s jól jöttek a kapcsolatok, például az, ha valaki egykor az azeri baltás gyilkos kiadatása körül sürgölődött. Az önbizalom, az akarat, a két diploma és a nyelvtudás mellett a legfontosabb talán mégis a jól csengő név – véli a Portréban a külügyi villámkarrierrel New York-i külgazdasági attasévá lett Gór-Nagy Miklós, aki a vízilabdában azt is megtanulta, hogy ha egy szituáció megoldása másként nem lehetséges, könyököljük orrba a csapattársunkat.

Egyenesen gyomorszájra mért fájdalmas ütést kapott a nemzetközi porondon Hongkong, a hétmilliós várossal ugyanis Peking kegyetlen racionalitással tudatta a megfellebbezhetetlen akaratát: vége a szólásszabadságnak és a jog uralmának, mostantól az történik, amit ő diktál. Vagyis rend lesz, csak akarni kell. Legfeljebb olyan néppel, amely retteg, hogyha választ, szemét lesütve fontol sanda választ.

„NEM FOGOK MEGHÁTRÁLNI” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: MAGYAR HANG
2020.07.09.


Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Július 10-től, péntektől kapható lapunk idei 28. száma! Keresse független közéleti hetilapunkat az üzletekben, vagy még jobb, ha előfizet! Választhatja a digitális példányt is, akkor még a postaládáig sem kell kimennie. Magyar Hang – Élet van benne!

A TARTALOMBÓL:

A polgári eszmény nem avítt – Körömi Attila a velünk élő Kádár-rendszerről, vidékpolitikáról, stadionokról és az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeiről. Interjú

Máté Gábor: Nem fogok meghátrálni – A budapesti Katona József Színház igazgatója 1993 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, mint mondja, régóta tart az egyetem elsorvasztása, azonban ami most történik, az óriási felelőtlenség. Interjú

Rozsdaövezetek: még semmi sem biztos – Hozzányúlna a bérlakásrendszerhez az akcióterv, de nem világos, hogyan

Újrainduló ellenzéki tárgyalások – majd nyár végén – Listák, előválasztás, jelöltek, határidők, program: hosszan lehet sorolni a még nyitott kérdéseket

– Aranyos kis döcögős, de gyalog azért gyorsabb
– Zöldellő dombok és pusztuló állomások között kanyarog a halálra ítélt, Tab és Siófok közötti vonat. Riport

Weöres csak mulatna a szobra miatti balhékon – Az új városvezetés áthelyezné a vitatott alkotást

A home office tömegeket csábított volna katázásra – A kormány bevételkieséstől tarthatott, ám finomabb változtatás kellett volna

Idén nekünk a Balaton a riviéra – A magyar tenger körüli szálláshelyek kihasználtsága már most 80 százalék feletti, míg a máskor zsúfolt és drága külföldi üdülőhelyek számára fekete év lesz az idei

Több kézműves sör fogyhat a vendéglátásban – A multik játsszák a kiszorítósdit, a kisüzemek a vesztesek – mondja a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke

Nem mossa le magáról – Mészáros Lőrinc környezetszennyező cégei, egy 33 milliárdos beruházás és a kíméletes bűnüldözés. A félmúlt homálya

Máig érvényes jogfosztás – Szlovákiában ma is érvényben vannak a Benes-dekrétumok, tulajdonjogi kérdéseknél legalábbis hivatkozási alapul szolgálnak

A cölibátus keresztje alatt – Az ismert pap, Füzes Ádám teológiatanár, óbudai esperes 22 évnyi szolgálat után bejelentette, hogy leteszi a reverendát. A személyes hangú nyilatkozat nagy port vert fel, és újból előtérbe állította a kötelező cölibátus kérdését a római katolikus egyházon belül

A szerelemmel közelebb kerültem Istenhez – Plébánosból polgármester. Polgár Róbert a családot választotta, pedig szerinte a papság nem zárja ki a házaséletet

Itt van Godzilla – Texasnál is nagyobb porfelhő Amerika fölött: a mérhetetlen mennyiségű homok nem csak bajt hoz magával

„Szegénységünkben is gazdagok maradtunk” – Nyaralás Trianon után. Szécsi Noémi írása

Az évszázad kudarca lesz az évszázad üzletéből? – Mi lesz Ciszjordániával?

Lopakodó népirtás Kínában – Peking drákói szigorral próbálja visszaszorítani az ujgurok és más kisebbségek szaporodási rátáját

Németország a soros – Mi várható az uniós elnökségtől?

Folkénekes kegyeit keresi a győztes jobboldal – Hogy alakíthat kormányt a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ)?

Előremenekülve választatná újra magát Macron – A francia elnök egy ideje már készült a kormány átalakítására

Két temetés járvány idején – Két halott útját járták végig román újságírók

Az étkezés dicsérete – A Monte Cristo grófja helyett grandiózus kulináris szótárát tartotta élete főművének Alexandre Dumas

„Idegeskedjenek inkább az ellenfeleim” – Szilágyi Áron a tokiói nyári játékok elhalasztásáról, a harmadik arany éremről, a túlizgult olimpiáról, és arról, hogy meddig folytatná a versenyzést. Interjú

Publicisztika:

Dévényi István: Ébresztő, elnyomott konzervatívok!
Gulyás Balázs: Aranykaleta – Maga itt a kultúrhörcsög?
Torkos Matild: Fürkésznek, portyáznak, fenyegetőznek
Szerető Szabolcs: A kudarc gyümölcse
Szabó Zoltán Attila: Értelmiségi buborékok – Nem éppen acélos az érdekképviselet
Hargitai Miklós: Érzékenyebbek lettek a kritikára – Válasz Szabó Zoltán Attilának
Pápay György: Egy jelölt már van: Márki-Zay Péter és az előválasztás
Reichert János: Keresztény, pedofil kormányzat
Ficsor Benedek: „Én, Ennio Morricone meghaltam”
Wekerle Szabolcs: Nagy Tamás (1951–2020)
Híd Jenő rajzol: Szinergia
Wekerle Szabolcs: Be
Gazda Albert: Haha
Puzsér Róbert: A Nike forradalma
Marabu: Portyázat

Tárca:

Csikós Attila: Öszvér (regényrészlet)
Szenczi Tóth Károly: Parittya

Kritika:

– Magyar nyelvtan nem csak nyelvészeknek – Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar?
– A frissen kaszált fű illata – Lányi András: Bevezetés az ökofilozófiába – kezdő halódóknak
– A történelem kereke – Nézzünk bizakodva a múltba! Alternatív Trianon
– Nem minden innováció, ami fénylik – Eitan Y. Wilf: Kreativitás igény szerint
– Egy beskatulyázhatatlan díva – Erin Carlson: Meryl Streep – Hollywood királynője

A JÚLIUS 8-I 168 ÓRA LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2020.07.07.


Sose fogjuk megtudni a titkát, sem azt, hogy tüntet el, vagy változtat át mindenfélét a színpadon, sem azt, hogy miként tud ragyogni, miután naponta hét emberre - négy kiskorúra és három felnőttre - főz többfogásos lakomát, gyereket és kutyát nevel, mindezt tökéletes frizurában és sminkben, de főleg: mosolyogva. Szóval, nem firtatom, hogy csinálja, csak azt, hogy kezdődött. Igaz-e, hogy Ungár Anikónak a varázspálcát az édesapja adta át?

A bűvész titkai
Sose fogjuk megtudni a titkát, sem azt, hogy tüntet el, vagy változtat át mindenfélét a színpadon, sem azt, hogy miként tud ragyogni, miután naponta hét emberre - négy kiskorúra és három felnőttre - főz többfogásos lakomát, gyereket és kutyát nevel, mindezt tökéletes frizurában és sminkben, de főleg: mosolyogva. Szóval, nem firtatom, hogy csinálja, csak azt, hogy kezdődött. Igaz-e, hogy Ungár Anikónak a varázspálcát az édesapja adta át?

Menekülünk a magánegészségügybe


A járóbeteg-ellátásra 2018-ban a magyar háztartások 234 milliárd forintot költöttek – ahogy mondani szokták, zsebből. Többet, mint az állam. A SOTE Egészségügyi Menedzserképző Intézetének igazgatóhelyettese szerint ez azt jelzi, hogy tarthatatlanul alacsony a vizsgálatokra szánt állami normatíva, hiszen a közszolgálati rendszer ma is körülbelül tízszer annyi beteget fogad, mint a magánintézmények.

Versenyben a közfinanszírozásért


Van egy erkölcstelen és perverz összefonódás a magánhaszon és a közpénz között. Az állami rendszerben jelentkező fizetőképes betegek krémjét az orvosok egy része kihozza a kórházból és a magánrendelőjében látja e. Majd az itt kiszűrt betegeket visszatereli a drága és magánellátásban finanszírozhatatlan műtétekre az állami szektorba. Ott elvégzi az adófizetők kontójára az operációt, amiért ráadásul hálapénzt tesz el - mondja lapunknak a politikából korábban ismert Kóka János a Doktor 24 magánegészségügyi szolgáltató cég vezetője.

Új adószabályok léptek életbe

A kiterjesztett fürkészés több, mint egymillió vállalkozás egymás közötti ügyletét érinti. A mindent központosítani igyekvő Fidesz-kormány ezúttal is a gazdaság kifehérítésére hivatkozik. Korábban ugyan ezt a célt szolgálta az online pénztárgépek és az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése is.

Dilettánsok nyilaitól ments meg

Ami a hun–magyar rokonságot illeti, erre csak ellenbizonyítékok vannak. A dolog ott kezdődik, hogy a két nép soha semmikor, sehol nem lakott egymáshoz még csak közel sem. Ez vitathatatlan tény, bár a dilettánsok számára nincsenek vitathatatlan dolgok.

Úton Roxfortba, Narniába vagy Panembe


A könyvek helyett az „élményt” a sorozatok adják – szerencsére egyre több a sikeres könyvből készül film, vagy sorozat. Ha pedig tetszik a sorozat vagy a film, nagyobb eséllyel keresik a könyvváltozatot is. Ezért az információszerzés mellett újra meg kell mutatni a fiataloknak, hogy egy-egy könyv legalább annyi élményt és szórakozást jelent, mint leülni egy film vagy egy sorozatrész elé.

Új, XXI. századi nyugdíjrendszer kellene

Még mindig nem lenne késő, hogy a kispénzű nyugdíjasok egyszeri, kb. 20-25 ezer forintos juttatást kapjanak – véli a szakértő. Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője úgy látja, a járvány utáni helyzetben joggal elégedetlen az idős emberek többsége.

Számítani lehetett a válságra

A kormányzat egymás utáni gazdaságvédelmi akcióterveivel az a fő gond, hogy soha nem derül ki, mennyire voltak eredményesek, mert utókalkuláció nem készül. Így azt sem lehet megtudni, hogy hol voltak elhibázottak az elképzelések – mondja Csaba László közgazdász akadémikus.

Libás jövőkép

A gazdák többsége állítólag az utóbbi hónapokban a madárinfluenzára hivatkozva leölette a baromfi állományát, hogy ezzel megszerezze az állam által osztott kárpótlást. Az általuk várt összeg ugyanis magasabb, mint ami egy baromfiállomány fenntartásához szükséges, a maradék állományt pedig magasabb áron lehet értékesíteni.

És megint menni kell

Kulcsár, mint ellenséggyanús, polgári szemléletű személy került az ÁVH látókörébe. A verőlegényi minőségben is közreműködő vallatója egy, a haláltábort szintén megjárt ismerőse volt, akit megpróbált emlékeztetni a helyzet gyilkosan ironikus voltára, hogy tudniillik egy kommunistává lett meghurcolt zsidó üt itt egy másik meghurcolt zsidót. Ezzel azonban csak azt érte el, hogy még jobban megverték.

Tússzá váló betegek II.

A családi orvosuk közbenjárására a beteg nagypapát sikerült ugyan áthelyeztetni a kórház egy másik tagintézményébe, de ez már nem volt elegendő. „A két hetes karantén első felének lejárta előtt a nagyapám elhunyt” – áll az olvasónk által írt levélben.

A munkásosztály karanténba megy

Az ember egyszer szabadságharcos, a következő pillanatban Marlboróban, márkahamisított kínai ajzószerben utazik, keréktömlőben hozza át a benzint Ungvárról. Csempészni újra lehet és kell, mert megnyitották a kishatárforgalom előtt az ukrán-magyar átkelőket. Szabad a pálya idénymunkásnak, csakhogy az idén „idény” nincsen, közmunka is csak korlátozottan van, pang a piac, nem termett elég alma, ami szedhető, silányocska. A csenevész turizmus is dögledezik.

Párbeszéd kell az alapértékekről


A német kormány támogatja az Európai Bizottság javaslatát, hogy az uniós források elosztását kössék a jogállamisági elvek megtartásához, hiszen ez alapvető feltétele a pénzek rendeltetésszerű felhasználásának. Többek között ezt hangsúlyozta kérdéseinkre adott írásos válaszában Andreas Peschke, a német külügyminisztérium európai főosztályának vezetője.

A lebegtetett annektálás

Sok izraeli település létesült a nemzetközi közösség által megszállt területnek tekintett Ciszjordániában, ahol most mintegy félmillió izraeli él. A területet azonban hivatalosan eddig nem nyilvánították Izrael integráns részévé, nem terjesztették ki rá a zsidó állam teljes körű joghatóságát.

A csecsenek feje

Ramzan Kadirov az 1994–96-os függetlenségi háborúban az oroszok ellen harcolt, majd atyjával, Ahmat-Hadzsi Kadirov muftival együtt átállt Moszkva oldalára, és a második csecsen háborúban (1999–2000) már volt bajtársai sorát ritkította. 2005 óta a másfél millió lakosú észak-kaukázusi köztársaság első embere. Címeinek, kitüntetéseinek számával talán még a néhai Elena Ceausescu idevágó rekordját is túlszárnyalja.

Az erotikus operett

Az operett roppant erotikus műfaj. A primadonna és a bonviván őrülten lángolnak egymásért, de naná, hogy mindenféle akadály, ármány, féltékenység, rangkórság tornyosul eléjük, hogy végül sikerüljön ezeket félresöpörniük az útból, és bekövetkezzen a monumentális happy end, amely közben szenvedélyes dalra fakadnak.

Leszállok a színházi vonatról

Én mindent megkaptam a pályámtól, a döntésemnek nem egzisztenciális, hanem mentálhigiénés okai voltak. Tizenhat éve foglalkozom színházzal, az életemben első helyre került, hogy színész vagyok, akit amúgy Dér Zsoltnak hívnak. Szeretném ezt megfordítani: Dér Zsolt akarok lenni, akinek van valamilyen szakmája, de nem ez határozza meg a személyiségét és az identitását.

KÓBOR KUTYÁK ÉS EMBEREK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZILÁGYI GYULA
2020.07.03. 


1. Tudósítás Németalföldről (2019 őszén)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint körülbelül 200 millió kóbor kutya él a világon. Hollandiában viszont már egy sem – adta hírül internetes közleményében a dutchreview.com. Vajon hogy sikerült ezt az idilli állapotot elérni?


Elsősorban szigorú törvények bevezetésével az állatok jogainak védelmében, másrészt pedig szemléletformálással, illetve közösségi összefogással, minek révén az utolsó kóbor kutya is eltűnt az utcákról. A jogi szövegek egy állatvédelmi rendőrség felállítását is előírták, így Hollandiában ettől kezdve külön e célra szakosodott testület lép fel az állatok sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetőivel szemben, egyben azonnali segítséget is nyújtanak a bajba jutott kutyáknak. A kormány által finanszírozott kampányoknak köszönhetően a menhelyekről az állatok 90 százalékát fogadták örökbe az új gazdák, ezzel gyakorlatilag annulálva a menhelyen lévő kutyák számát. Mindennek persze az is a hátterében áll, hogy a kutyatenyésztésre az állam magas adókat vetett ki, ezzel érdektelenné téve mind a tenyésztőket, mind a gazdákat, hogy kisebb vagy nagyobb „állatgyárakat” működtessenek. De az állam nem csak a fenti intézkedéseket hozta: a tettek mezejére lépve begyűjtötte az országban kóborló összes kutyát (CNVR – Collect, Neuter, Vaccinate and Return), majd ezeket egészségügyi ellátásuk után sterilizálta, hogy felesleges szaporulat a későbbiekben ne keletkezhessen. Ezen intézkedések révén már semmi sem akadályozta az ebek gazdára találását, így a menhelyek gyakorlatilag kiürültek. De ez még nem minden! Hollandiában a gyermekeket már kiskorukban a felelős állattartásra tanítják a szülők és a pedagógusok, így természetes, hogy Németalföldön minden kávézóba vagy étterembe bemehet a gazda négylábú barátjával.

Hollandiában tehát a kutyáknak (még az egykor gazdátlan kóbor ebeknek is) aranyéletük van. Külön rendőri egység felügyel a jólétükre, a bajbajutottak sürgős segítségre számíthatnak, nincs fagyoskodás átázott bundában, nem kell a tengerről érkező hideg szélben, kocsma elé kötve vacogniuk. Emellett a holland állam tapintatosan gondoskodik arról, hogy a kutyalányok – a tavaszi nagy meggondolatlanságokat követően – ne lepjék meg új gazdájukat egy váratlan családtaggal. Magyarországon a szűkösebb életkörülmények között élők a falusi háztartásokban az ilyen anyától született kölyköket vízbe fojtják, esetleg agyonütik. Egyik állatvédő barátom mesélte, hogy egy vizslaszerű kutyakölyköt komoly küzdelem árán tudott csak megmenteni egy gyerekfalkától, amelynek tagjai azzal szórakoztak, hogy víz alá nyomták a néhány napos kölyköt, és fogadást kötöttek, meddig bírja ki a víz alatt, levegő nélkül. Amikor pénzt ajánlott a nekik (200 Ft), megkegyelmeztek a kutyának, de figyelmeztették, hogy a patakpart az ő területük, és ne nagyon járkáljon erre, mert „ide magyarok nem szoktak jönni”. Bella már kétéves, túlméretezett házőrző, durva és erőszakos. Az erős lécekből ácsolt kertkapun szűkszavú figyelmeztetés olvasható: Csengess! Tévedni nem ajánlatos...


MERKEL ÉS ORBÁN TÁVOLI SZÓPÁRBAJA: KÉT ELLENTÉTES KÉP EURÓPA JÖVŐJÉRŐL

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.07.09.


Európának szembe kell szállnia a populistákkal, „immúnissá kell válnia a populizmusra”, és ki kell állnia a jogállamiságért – vélekedett Angela Merkel, a német európai uniós ügynökség céljait ismertetve. Eközben Orbán Viktor a hozzá hasonló politikai nézeteket valló szlovén Janez Jansával és a szerb Aleksandar Vuciccsal közösen tartott online fórumot, amelyen a magyar miniszterelnök azt hangsúlyozta: az EU nyugati tagállamainak nem szabadna ráerőltetniük nézeteiket a keletiekre.

Európának nem csak koronavírus-mentesnek kell lennie, hanem a populistáktól is meg kell szabadulnia – így összegezte Angela Merkelnek az Európai Parlamentben tegnap a német soros elnökség megkezdése alkalmából elmondott beszédét a Der Spiegel. Épp a vírushelyzet bizonyította be, hogy nemcsak mellőzik, de tagadják is a tényeket a populisták. Nem lehet hazugsággal, dezinformációval felvenni a harcot a koronavírus ellen, a gyűlölet és a propaganda sem győzi le a járványt. Az igazság kimondására és átláthatóságra van szükség, mint a demokráciában. A tudósító szerint sem kellett nagyítóval keresni, kire utaltak ezek a mondatok. Mások mellett arra az Orbán Viktorra, aki a vírus jelentette félelmet „használta fel a polgári szabadságjogok újabb megvonására”. A populisták saját céljaik elérésére használják az ilyen típusú válságokat. Merkel beszédének tulajdonképpen csak a végén tért ki részben az uniós alapértékekre, de leginkább csak a képviselők felvetésére reagálva fogalmazott úgy, hogy a jogállami normák betartása abszolút elsőbbséget élvez. A tudósító szerint a német kancellár nem igazán bízik abban, hogy Orbánt (és a hozzá hasonlóan vélekedőket) meg lehetne bármiről is győzni. Sőt, azt látta, hogy Merkel pár órával később elmondott beszéde szinte reakció volt arra, amit Orbán felvázolt az Európa cenzúra nélkül címmel rendezett online fórumon a közösség jövőjéről. Merthogy Merkel sokkal inkább a nemzetközi törvények betartatásáról beszélt, minthogy saját elképzeléseit ráerőltesse a keleti tagállamokra. Az Európai Néppárt parlamenti vezetője, Manfred Weber sötétebb képet festett: olvad az Északi-sarok, Ausztrália tűzben ég, miközben támadás alatt a liberális demokrácia. Úgyhogy a német elnökség nem lehet csak egy széljegyzet az Unió történetében éppen most...

PALÓCZ ÉVA: "A MÁSODIK HULLÁM MAGA LENNE AZ ARMAGEDDON”

HVG / GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2020.07.09.


Még van esély rendezett kilábalásra – ez derül ki a legutóbbi gazdaságkutatói prognózisokból. Bár nem biztos, hogy ezt a sommás véleményt valamennyien elfogadnák, de elemzéseik tartalmának feltehetőleg ez a közös pontja. Vagyis nem szállt el a remény, hogy a súlyosnak vagy kevésbé súlyosnak tippelt visszaesés után elindulhat a viszonylag tempós felkapaszkodás a mélyből. Ám kérdés, hogy a 2019-es esztendő teljesítményét jövőre el lehet-e érni.

Mivel az előrejelzések szavatossági ideje csupán néhány hét, és valamennyi statisztikai adat képes új árnyalatot hozni az összképbe, ezért az egyes elemzések összehasonlításának kötelező kelléke, hogy melyikkel mikor álltak elő szerzőik. A Századvég például június 23-án, a GKI június 25-én zárta idei második konjunktúrajelentését, vagyis azt megelőzően, hogy a KSH közölte: az ipari termelés májusban 30,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a külföldi idegenforgalom abban a hónapban szinte érzékelhetetlen volt, és a belföldi is csupán 16 százaléka volt a tavalyinak...

MEGSZAVAZTA AZ EP: EGYENLŐ EURÓPAI FELTÉTELEK A KAMIONSOFŐRÖKNEK

INDEX / EUROLOGUS BLOG
Szerző: ARATÓ LÁSZLÓ
2020.07.09.


A Európai Parlament elfogadta a járművezetők munkakörülményeit javító szabálymódosítást, amelynek az a célja, hogy a közúti szállításban elterjedt versenytorzító gyakorlatot visszaszorítsa. A magyar kormány kezdettől tiltakozott a javaslat ellen, mert álláspontjuk szerint a javaslat célja, hogy az olcsóbb kelet-európai cégeket kiszorítsák a nyugati piacokról.

A szabályozás három nagy területet érint. Egyrészt a jövőben javulnak a pihenés feltételei és a járművezetők több időt tölthetnek majd otthon. A fuvarozó cégeknek úgy kell majd megszervezniük a nemzetközi áruszállítást végző járművezetők munkáját, hogy

A SOFŐRÖK RENDSZERES IDŐKÖZÖNKÉNT (A MUNKABEOSZTÁSTÓL FÜGGŐEN HÁROM VAGY NÉGY HETENTE) HAZA TUDJANAK MENNI.

Ezentúl nem lehet a vezetőfülkében tölteni a kötelezően előírt heti rendes pihenőidőt, ehelyett a munkáltatónak megfelelő szállásról kell gondoskodnia.

Másrészt

A HATÁRÁTLÉPÉST RÖGZÍTENI FOGJÁK A JÁRMŰVEK TACHOGRÁFJAI, ÍGY NEHEZEBB LESZ EZZEL CSALNI.

Ugyanazon ország területén belül ugyanazon járművel végzett két kabotázsművelet között kötelező lesz majd négy napot várakozni, hogy ne legyen mód rendszerszerű kabotázsra. A postafiókcégek felszámolása érdekében a közúti árufuvarozó cégeknek hitelt érdemlően kell tudniuk bizonyítani, hogy tényleges tevékenységet végeznek abban az országban, ahol bejegyezték őket. Ezenkívül gépjárműveiknek nyolc hetente vissza kell térniük a cég központi telephelyére. A szabályozás a 2,5 tonnát meghaladó tömegű könnyű haszongépjárművekre is kiterjed majd, így azokat is el kell látni tachográffal.

Végezetül

EGYENLŐ DÍJAZÁSI FELTÉTELEKET KELL BIZTOSÍTANI VALAMENNYI EURÓPAI SOFŐR SZÁMÁRA

azzal, hogy ezentúl egyértelműen kiküldésnek minősül a kabotázs és a nemzetközi áruszállítás. Kivétel ez alól, ha a jármű be- vagy kirakodás nélkül halad át egy országon (tranzit) és ha csak két ország között végez szállítást (kétoldalú szállítás), még ha közben kétszer meg is áll be- vagy kirakodás céljából...

ÉVI 180 MILLIÓBA KERÜL A FŰNYÍRÁS, AZ ÖNTÖZÉS ÉS A KARBANTARTÁS A PUSKÁS STADIONBAN

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2020.07.07.


Először jelentek meg konkrét számok arról, hogy mennyibe is kerülhet a jövőben a 190 milliárd forintból felhúzott Puskás stadion fenntartása. A komplexumot kezelő Nemzeti Sportközpontok a különböző feladatokra két tendert is kiírt a napokban, és a közbeszerzési dokumentumok szerint ezekre összesen 720 millió forintot szánnak a következő egy évben.

Felülvetés és fénytechnika

A kisebb összegű pályázat a Puskás Aréna pályakarbantartási feladatiról szól, amire 180 millió különítettek el. A kiírás alapján a nyertesnek kell gondoskodnia
- a pályamunkákról,
- az öntözésről,
- a pályaápolásról,
- a tápanyagutánpótlásról,
- a felülvetésről,
- a növényvédelemről,
- a labdarúgó mérkőzések előkészítéséről,
- a mérkőzések utáni helyreállításról, de az ő feladatuk lesz
- a pályaápolást segítő infrastruktúrák működtetése és
- pályaborítás részleges és teljes cseréje/felújítása is.

Az induló cégeknél nem árt, ha van olyan szakember, aki komolyabb pályafenntartási és mérkőzés előkészítési tapasztalattal rendelkezik, mert ez is döntési kritérium, de a győztesről főleg az ajánlott ár alapján döntenek majd. A nyertes azonban nem csak 180 milliónyi megbízásban reménykedhet, mert bár a közbeszerzést csak egy évre írták ki, már az első dokumentumban rögzítették, hogy a keretmegállapodás legfeljebb két alkalommal tovább két évvel meghosszabbítható.

Hasonlóak a feltételek a másik, jóval nagyobb összegű tendernél is, aminek a keretében a rendezvénytechnikai szolgáltatásokat szerzi be az NSK. Erre 540 milliós keretösszeget határoztak meg, és a nyertes feladata az lesz, hogy a Puskás Aréna sporteseményeihez illetve egyéb rendezvényeihez kapcsolódó hang-, fény-, színpad-, és vetítéstechnikai feladatokat ellássa, valamint a rendezvényekhez kapcsolódó technikai eszközöket biztosítsa és üzemeltesse...
ITT OLVASHATÓ

A FORRÓ KRUMPLI – MELEG FÉRFIAK TÖRTÉNETEIBŐL ÖSSZEÁLLÓ NOVELLAKÖTETET ADOTT KI NÁDASDY ÁDÁM

168 ÓRA
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2020.07.08.


A fent jelzett növényt frissen sült állapotában szokták hajigálni, dobálni, hátha hűl a levegőben, és nem éget majd annyira, amikor a tenyérhez ér. A nemi identitás mássága is ilyesféle dolog, nem véletlen, hogy a kinos, nehezen feloldható problémákra az angol nyelv pont ezt a kifejezést használja. Nádasdy Ádám költő, iró, műforditó meleg férfiak történeteiből összeálló novellakötetet adott ki „A szakállas Neptun” cimmel, nyilván nem csak melegeknek, és nyilván görcsoldó, toleranciát teremtő szándékkal is.

Évekkel ezelőtt történt, de nem felejtettem el. A Klubrádió reggeli műsorában Nádasdy Ádám volt a vendég, a beszélgetésünk pedig egészen szürreális, nem evilági, úgy értem, nem egészen a mi országunk tűrésküszöbéhez volt szabva. Gátlások és tabu nélküli folyt a szó a melegekről, előitéletekről, és egészen természetesnek tűnt, hogy Ádám párszor kedélyesen „ öreg buziként” emlékezett meg magáról. Felszabaditó volt. Egy kolleganőm azóta is emlegeti a műsort, azt mondja, nem hitt a fülének.

Liberálisnak, elfogadónak lenni könnyű és kellemes, gondoltam akkor, az ember egyszerűen félretolja a konvenciókat és annyi. Most, hogy elolvastam Nádasdy Ádám novelláskötetét, tudom, hogy csak mások konvencióit toltam félre, a sajátjaimat nem, mert nem is tudtam róluk. Konkrétan a melegszerelem testi oldalával való szembenézésről beszélek. Ez a kötet elejére jellemzőbb inkább, mindenesetre meg kellett küzdenem némi feszélyezettséggel: nem, ne hazudjunk, nemcsak zavart, de taszitott is a fiúk egymáson való motozása, pedig hát hol vannak ezek az irások a hetero irodalom mára bevett erotikájától? De ami eltérő, ami más, azt a saját valóságánál nagyobbnak érezzük, vagyis veszélyesnek, a hamis optika mindig igy szül türelmetlenséget és félelmet...

LÁSSUK URAMISTEN, MIRE MEGYÜNK KETTEN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2020.07.08.


Merthogy az rendben van, hogy Nagyurunk határozza meg, hogy hány koronavírussal fertőzött van aktuálisan ebben az országban, az is rendben van, hogy aki ebbe belehal, az mind öreg és krónikus betegségek boldog tulajdonosa, az is rendben van, hogy a járvány felfutásának időtartamát is ő határozza meg, mint ahogy az is rendjénvaló, hogy a járvány tetőpontjának dátumát se más közli hálás népével, ami egyébként olyan, mint angoloknál a nyár, mely idén egy csütörtöki napra esett.

Lehetett volna ezt pontosabban is meghatározni, például, hogy az adott napon tizenegy óra húsz és huszonegy perc között következett be ez a sajnálatos esemény, de Boldogságunk szerénysége közismert, csakúgy, mint mindenre kiterjedő hozzáértése, továbbá szépsége.


Bevallom, nekem a nép gyermekének egyszerű - egyben nagyszerű - gondolkodásmódja imponál legjobban - szevasz Röfi, ide nekem a koronavírust!

A Magyarok Atyja - miután lemúlt rólunk a rontás - bölcs intézkedések tucatjait hozta, például megszüntette a tömegrendezvények korlátozását, beleértve a labdarúgó mérkőzések látogatását is, melyeken ott ugrált a szurkolótáborok hülyébbik része (a nagy része...), de az intézkedéssel kicsit elkésett, így a Debrecen csak kiesett az első osztályból, ha kicsit gyorsabb, ki is halhatott volna belőle...

A strandok és sportlétesítmények kinyitása is indokolt volt, hiszen joggal bízhattunk abban, hogy minden látogató be fogja tartani az ajánlott védőtávolságot, és az arcvédő maszk helyett búvárszemüveggel védekezik a vírus támadása ellen...

DRÁGA LECKE AZ OLCSÓ BANKOLÁSRÓL? - A NÉMET FELÜGYELET SZERINT MEZEI BŰNCSELEKMÉNY TÖRTÉNT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.07.09.Alighanem sokan kaptak most meglehetősen drága leckét az olcsó bankolásról – állítja egy elemzés a Wirecard-ügyet taglalva. Az egész eset sokkal több tanulsággal járhat, mint amit elsőre bárki gondolna.

Nem méltányolható eléggé, ahogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményben igyekezett megnyugtatni mindenkit arról, hogy – mint írja - folyamatosan figyeli a határon átnyúló fintech szolgáltatók működését. Az MNB arra is kitér: minden tőle telhetőt elkövet, hogy a külföldi felügyeletekkel együttműködve biztosítsa a magyarországi ügyfelek számára a pénzügyi fogyasztóvédelem legmagasabb szintjét.

Mint Németország újkori gazdaságtörténetének egyik legnagyobb pénzügyi botrányának, a Wirecard-ügynek a fejleményei mutatják, a fokozott figyelemre szükség is van. Kérdés azonban, hogy a magyar hatóságnak mennyire lehetnek meg erre az eszközei, amikor még azon is vita folyik, hogy a német felügyelet, a BaFin jól ellátta-e a feladatát?

...

APÁNK KÖZPÉNZBŐL FINANSZÍROZOTT KÖRKÖRÖS VÉDELME, UDVARI MUZSIKA KÍSÉRETTEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Mikes Mirtill
2020.07.09.


Tárgy: Szeletelve

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

De most aztán tényleg ne jöjjön. Csúcsra jár a bennszülött alattvalók szívatása. Erkölcsi selejtek tanítják az etikát. Ettől kendnek kiütése lesz a nagyi szerint. A nagyi tudja, államvizsgázott a protestáns etikából, amiről a Max Weber írt. Ez a mű nem a Finkelstein tápon tartott Wermer & Habony spin doktor szerzőpáros Mariskás átdolgozása. Hiteles.

Ezért aztán a nagyi tudja, miről beszél. Sőt. Szerinte e néhány, tízparancsolattal takarózó erkölcsi hulla szerzési vágya mélyebb gödröt ás a gátlástalan gőgjével és mohóságával a keresztény eszmeiségnek, mint amilyen mélyet a legmegveszekedettebb ateista se tudna. És az anyudédi szerint (aki az apu tudta nélkül engem is sutyiban megkereszteltetett, mert akkor ez még családbarát, ingyenes életbiztosítási szolgáltatás volt a hívőknek) ezek a Sátán kutyái. Mohóságukban Jézus alól képesek lennének ellopni a keresztfát, és pofátlanul megdumálni a bóka magyarokat, hogy ez nem falopás, hanem az operatív törzs – a Kárpát-medencei Géniusz helyszíni irányításával – fel- és gondosan falnak támasztotta a Megváltót.

Na, most ezt így azért lehet, mert 30 év alatt szépen felszeletelték a magyarokat. Ahogy Hitler a weimari köztársaságot. Hatalomtechnikai berendezéssel. Az utóbbi tíz évben a szeleteket újrarendezik a saját ízlésük szerint. Most éppen a Hitler-féle „hadi jog” a sláger, meg az, hogy a kormány megvédi a rendőröket. Ja. Az iskolaőrök meg a tanárokat a gyerekektől. A törvény a TB-kasszát a betegektől. A katonáskodás a munkaképes fiatalokat a munkanélküliségtől, a katonák a kórházi orvosokat a gyógyító munkától és a vele járó költekezéstől. Apánk közpénzből finanszírozott körkörös védelme, udvari muzsika kísérettel.

(Jelzem a pedofil követ szöktetésében rutint szerzett szakembereknek, hogy az itt leírtak a nemzeti konzultáció egyes kérdéseire adott spontán szóbeli szösszenetek. Én csak minta jelleggel lejegyeztem néhányat a Kelemen bácsi okulására.)...

GIGANTIKUS MAGYAR KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY JÖTT ÖSSZE A KORONAVÍRUS-VÁLSÁG ÁRNYÉKÁBAN

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2020.07.09.


Minden idők második legnagyobb egyhavi hiánya alakult ki idén júniusban a magyar központi költségvetésben, 785,5 milliárd forintos, és mivel a megelőző hónapokban is masszív deficitről számolt be a Pénzügyminisztérium a koronavírus-válság hatására, így a félév végére már ötször akkora a deficit, 1837 milliárd forint, mint amit eredetileg a kormány az egész évre tervezett. Azóta persze már a tárca előrejelzése is jócskán változott, májusban 1890 milliárdos éves hiányt vázoltak. Az, hogy június végéig összesen 520 milliárd forintot költött a kormány a járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzésekre, jól mutatja, hogy tényleg felső korlát nélkül megy a költekezés a járvány időszakában.

Történelmi deficitidőszak – Három főbb ok miatt

2020 júniusában a központi alrendszer 785,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, miközben egy éve júniusban 213,6 milliárd forintos volt a deficit – közölte ma a Pénzügyminisztérium. Ez gigantikusan nagy deficitnek számít, és visszanézve az elmúlt évtizedek havi adatait, júniusra sosem közölt még ekkora hiányt a PM...

AZ AKADÉMIA NEMZETI INTÉZMÉNY, NEM LEHET ELLENZÉKBEN

MAGYAR NEMZET
Szerző: TOÓT-HOLLÓ TAMÁS
2020.07.09.


FREUND TAMÁS: AZ MTA TUDÁSBÁZISA HATALMAS, EGYEDI ÉS TELJES KÖRŰ · HÍVŐ EMBERKÉNT, A TEREMTŐ MŰVÉT ELISMERVE IS LEHET TUDÓSKÉNT KUTATNI

A kormányzati szervekkel módszeresen kell fejleszteni a kapcsolatokat, építve a Belügyi Tudományos Tanáccsal és az Egészségügyi Tudományos Tanáccsal hosszú évek óta meglévő jó tapasztalatokra, kiterjesztve azt valamennyi tárcára – fejtette ki a Magyar Nemzetnek adott interjúban Freund Tamás, az MTA frissen megválasztott elnöke. A Széchenyi-díjas agykutató szerint ez az új alapokon létrejövő együttműködés hatalmas lehetőség és felelősség, méltó az alapító Széchenyi István és a legkiválóbb magyar tudósegyéniségek örökségéhez.A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új elnökeként azzal a helyzettel kell szembesülnie, hogy az ön által vezetett tudós társaságnak nincs kutatóhálózata, miközben szellemi értelemben mégis meghatározó testület kell hogy maradjon. Hogyan kívánja kezelni ezt az adottságot?

– Az MTA alapításakor és az azt követő közel száz évben még egyetlen országnak sem volt kutatóhálózata, hiszen a tudományterületek többsége, ahol a felfedező kutatások alapvető jelentőségűek, még nem is léteztek. Ilyen ­például a számítástechnika, amely csak Neumann János óta létezik vagy a molekuláris genetika, az atomfizika, az orvostudomány számos modern ága. Nem csoda tehát, hogy hosszú ideig nem volt kutatóhálózata az Akadémiának, de másnak sem. Miután a felfedező kutatások és a Magyar Tudományos Akadémia is állami fenntartású, és az Akadémia tömöríti az ország legkiválóbb elméit, logikus lépés volt a kutatóhálózatot az Akadémia alá szervezni. Máig úgy gondolom, hogy ott lenne a legjobb helye, akkor is, ha ezt annak idején még a pártállami időkben találták ki (egy-egy jó ötletük nekik is lehetett). A rendszerváltás óta az Akadémia – és nem annak tagjai – politikamentesen működik. Kisebb korrekciókkal, az irányítási struktúra átalakításával továbbra is a legjobb gazdája lehetne a kutatóhálózatnak. Enélkül azonban más stratégiát kell választani a tudós köztestület küldetésének ellátására. Ez pedig a 18 ezres köztestületi tagság aktiválása...

MÉG ELŐTTÜNK A GÖDÖR ALJA - INTERJÚ INOTAI ANDRÁS KÖZGAZDÁSSZAL

NÉPSZAVA
Szerző: BIHARI TAMÁS
2020.07.09.Minden jel arra utal, hogy a járványt követően a globális gazdaság eddigi rendszere jelentősen átalakul, és erre a magyar kormány nem készült fel – figyelmeztetett Inotai András professzor emeritus.

Mára egyértelművé vált, hogy a világgazdaság bővülése nemhogy lassul, hanem egyenesen zuhan. Mire számíthatunk még


Az első elemzések, amelyek már az amerikai és az európai gazdaság 3 százalékos visszaesését prognosztizálták, idén február végén, március elején láttak napvilágot. Mára ez az előrejelzés tovább romlott és optimista forgatókönyv szerint is 7 százalékos zuhanás lehet 2020-ban. A világgazdaság motorjaként emlegetett Kína ugyan kivételként még 1 százalékkal növekedhet, de hol van ez az évtizedek óta megszokott dinamizmushoz képest. Ennél lényegesebb, hogy Kína meghatározó szerepe csökkenhet a nemzetközi termelési és szolgáltatási értékláncban. Földrajzilag és technológiai szempontból is átalakulnak az együttműködési formák. A mai helyzet minőségileg más, mint a 2009-es pénzügyi válság idején volt. Akkor a nemzetközi kereskedelem megsínylette ugyan, de nem szakadtak meg az értékláncok. Most a globális értékláncok összeomlottak. A nemzetközi turizmus gyakorlatilag megszűnt, ami a szélesen értelmezett szolgáltató szektor számos ágazatát szó szerint padlóra küldte. Nem kevésbé lényeges, hogy összeomlott a schengeni rendszer. Mindeközben a járvány azonnali kezelése mindenütt egyedi, nemzeti intézkedéseket követelt, sem idő, sem együttműködési akarat, sem pedig Európai Uniós szintű kompetencia nem volt a közös és összehangolt fellépésre. Az egyesek által remélt V-alakú visszapattanás valószínűsége irreális. Mértékadó elemzők szerint 2022 előtt nem valószínű, hogy elérhető a 2019-es teljesítményszint. De még ez is a derűlátó forgatókönyv, amely nem számol a korona vírus második hullámával. 

A bajok kivédésére közben semmilyen gyors intézkedést nem sikerült tető alá hozni Brüsszelben

Kétségtelen, hogy az azonnali nemzeti válaszokhoz képest Brüsszel megkésett. Ha azonban azt nézem, hogyan reagált az Európai Unió korábbi válsághelyzetekre, valójában igen gyorsan lépett. Mindenekelőtt a stabilitási paktumban meghatározott 3 százalékos költségvetési hiányhatárt eltörölte, és elfogadta az államadósság akár jelentős növekedését is a válsághelyzetben. Emellett védőhálót alakított ki a válság következtében csődbe jutó vagy nehéz helyzetbe kerülő európai vállalatok fölé, nem utolsósorban elejét véve a további külföldi, elsősorban kínai terjeszkedésnek. Végül, de nem utolsósorban 750 milliárd eurós gazdasági újjáépítési programot fogadott el, amelynek kétharmada vissza nem térítendő támogatás, egyharmada pedig hosszúlejáratú hitel, amit 2028 és 2058 között kell majd visszafizetniük a tagállamoknak. Ezt a hatalmas hitelt, ami a hétéves uniós költségvetés mintegy 70 százaléka, az Európai Központi Bank veszi fel igen alacsony kamattal, nem pedig a tagállamok, vagyis – egyelőre – nem terheli a tagállamok államadósságát. 

Mire számíthat Magyarország? 

Nem sok jóra, ami az elmúlt évtized alapvetően elhibázott gazdaságpolitikájából következik, már ha egyáltalán volt ilyen. Sokszor és sokan figyelmeztettek a túlzottan egyoldalú, autóipari export és -termelés sérülékenységére éppúgy, mint a tömegturizmus problémáira, vagy a több lábon álló, kiegyensúlyozottabb gazdasági szerkezet hiányára, beleértve a nemzetközileg is versenyképes kis- és középvállalati szektor kiépülésének elmaradására. Emiatt a régióban is az átlagosnál nagyobb a magyar visszaesés. Az Orbán közeli szűk kör kezében összpontosuló építőiparnak köze sincs sem a szó szakmai értelmében vett vállalkozáshoz, még kevésbé pedig a versenyképességhez. Ez pedig hosszabb távon a járványtól függetlenül is gondot jelent és jövőbeli erőforrásokat köt le rossz hatékonysággal...

A KORMÁNY SZERINT, IGAZI SIKERTÖRTÉNET A NEMZETI KONZULTÁCIÓ

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.07.09.


Nagyon meg van elégedve a nemzeti konzultáció fogadtatásával Dömötör Csaba, a Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Szerda reggelig 232 ezren küldték vissza a levelet, ennyien válaszoltak a kormány és Orbán Viktor kérdéseire. 8 millióból – hozzávetőlegesen ennyi ember jogosult a válaszadásra – ez látszólag nem nagy szám, de a visszaküldött levelek mennyisége akár már csütörtök reggelre is jelentősen emelkedhet. Ami biztos: Dömötör államtitkár a 232 ezres számot úgy értékelte, hogy nagy az érdeklődés.

Lehetne persze nagyobb is, de ne legyünk ünneprontók, főleg, mert Matolcsy György óta tudjuk, hogy a negatív növekedés is növekedés. És bár a 8 millióhoz képest a 232 ezer elenyészőnek tűnik, lehet, hogy csak mi vagyunk pesszimisták, és a kormány még ennyi visszaküldőre sem számított.

Persze még bármi megtörténhet, ha a kormányzati propaganda ráhajt, megdőlhet az eddigi rekord, és minden korábbinál többen küldik vissza a helyes válaszokat Orbán Viktornak és kormányának. Ehhez azonban újfajta módszerekre volna szükség, mert a hagyományos megoldások, például a hirdetőoszlopokon elhelyezett plakátok, valamint az újsághirdetések, hiába kerültek nagyon sokba, nem hozzák az elvárt eredményt...