2019. szeptember 17., kedd

RÁADÁS: AZ AUTÓZÁS VARÁZSLATOS JÖVŐJE - BAZSÓ GÁBOR KAROTTA ELŐADÁSA

YOUTUBE
Szerző: Karotta
2016.01.27.  Hogyan lehetünk egyre rosszabb sofőrök, és 
  élhetjük túl? Hogyan halunk bele majd mégis 
  mind? Ön vezető, vagy önvezető? Az 
  előadás az Aegon biztosító konferenciáján 
  hangzott el 2016 jan. 27-én.

RÁADÁS: ÍGY TEDD TÖNKRE AZ AUTÓD - MITŐL ROMLIK EL A MINI, A BMW ÉS A TÖBBI - TOTALCAR MESTERKURZUS

TOTALCAR / YOUTUBE
Szerző: Totalcar.hu
2019.  Az öreg vagy a fiatal autók döglenek 
  könnyebben? Miért árt a városi használat a 
  dízeleknek? Halálos-e betartani a gyári 
  olajcsere-ciklusokat? A Totalcar szakértői, 
  Novoth Tibor és Göbölyös Zsolt előadása az 
  autók megbízhatóságáról és helyes 
  használatukról.

RÁADÁS: TOTALCAR MESTERKURZUS: MEDDIG LESZNEK DÍZELEK, MIKOR TŰNNEK EL A BENZINESEK?

TOTALCAR / YOUTUBE
Szerző: TOTALCAR.HU
2019.  Egyre kevesebben akarnak dízelmotoros 
  autót és sokak szerint a benzinesekre is a 
  feledés vár. Várjunk csak? Egészen más 
  véleménye van erről Magyarország talán 
  legnagyobb motortechnológia-szakértőjének, 
  Dr. Hanula Barna mérnöknek, a Győri 
  Széchenyi István Egyetem Audi Hungária 
  Járműmérnöki kara dékánjának. Ebben az 
  előadásban Göbölyös Zsolt mérnök-
  újságíróval beszélgetnek, a végén pedig 
  kérdez a közönség. A több mint egyórás  
  előadás fontosabb fejezeteit az első, kiemelt 
  kommentben lévő fejezetpontokra kattintva 
  találhatjátok meg. Jó tanulást!


RÁADÁS: TIBI MŰHELYE: MIÉRT DRÁGA A MOTORFELÚJÍTÁS? - 1. RÉSZ

TOTALCAR / YOUTUBE
Szerző: TIBI
2019.  A Peugeot és BMW által is használt 1,6-os 
  Prince fantázianevű motornak külön 
  mondaköre van a szerelők között, hiszen a 
  közvetlen befecskendezés miatt különösen 
  hajlamos a kokszosodásra. Ez a konkrét    
  példány mégsem ezért került Novoth Tibi 
  műhelyébe: a tulajdonos komoly 
  olajfogyasztásra egyenetlen járásra   
  panaszkodott, de szeretné, ha az autó még 
  10 évig tökéletes lenne, és erre áldozni is 
  hajlandó. Így nekiálltunk a Miniből kiszerelt 
  blokk megbontásának. Minél mélyebbre 
  jutottunk, annál nagyobb volt a döbbenet.RÁADÁS: TIBI MŰHELYE: EZ AZ AUTÓSZERELÉS SZÉPSÉGE - 2. RÉSZ

TOTALCAR / YOUTUBE
Szerző: TIBI
2019.  Amikor pár hete az előző részben 
  megbontottuk a Mini Cooper S 1,6-os t
  turbómotorját, volt horror rendesen. Ahogy 
  haladtunk lefelé a hengerfejtől, úgy dőltek ki 
  a csontvázak a szekrényből, kopott 
  vezérműtengelyek, pikkelyes hengerfalak, de 
  a hajtórúdcsapágyak sem néztek ki jobban. 
  Nyilvánvalóvá vált, hogy az a konkrét motor 
  totálkáros, viszont a tulajdonos egy működő 
  autót akart. Meglett neki, ez a videó azt 
  mutatja meg, hogyan.

ORSZÁGOS DIÁKSZTRÁJK, ALTERNATÍV TANÓRÁKKAL – VIDEÓRIPORT


ÁTLÁTSZÓ
Szerző: UZONYI ÁDÁM
2019.09.17.


  Pénteken a diákok országos sztrájkot    
  tartottak, hogy kifejezzék tiltakozásukat a 
  kormány oktatáspolitikája és az új 
  köznevelési törvény ellen. A sztrájk ideje 
  alatt a diákok a Szabad Terek 
  szervezésében megvalósult alternatív 
  tanórákon vehettek részt, és közösen 
  tanulhattak többek között a 
  sajtószabadságról, álhírekről, 
  választásokról az Aurórában. Nem csak 
  Budapesten, hanem Pécsett és 
  Szombathelyen is kritikus gondolkodásra 
  buzdító programokkal várták az 
  érdeklődőket.


Teltház volt az Aurórában péntek délután, hiszen sok diák döntött úgy szeptember 13-án az országos diáksztrájk idején, hogy iskola helyett az Auróra alternatív tanóráit választja. Több diákot és tanárt megkérdeztünk az Aurórában, mi a véleményük a sztrájkról és az Aurórás alternatív tanórákról. A diákok nagyon élvezték az Alternatív tanórákat, és fontosnak tartják, hogy kiálljanak a sztrájk követelései mellett.


Az aHang petíciója a köznevelési törvény módosítását és az alábbi intézkedéseket kifogásolja:

- Eltörölték a társadalmi nemek tudománya szakot
- Privatizálták a Corvinust
- Elüldözték az ország egyik legjobb egyetemét, a CEU-t
- Megcsonkították a Magyar Tudományos Akadémiát
- Megszavazták a felvételihez kötelező nyelvvizsga törvényt: úgy, hogy az idei évben pedagógusképzésre felvett hallgatók 47%-a nem rendelkezik középfokú nyelvvizsgával, mivel a közoktatás továbbra sem képes arra, hogy az érettségiig nyelvvizsgához juttassa a diákokat...

ÚTON A HARMADIK BIRODALOM FELÉ?

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK
Szerző: BOLGÁR GYÖRGY / KLUBRÁDIÓ
2019.09.16.


"Nácisztikus" jelekre hívta fel a figyelmet Béndek Péter filozófus, aki szerint Orbán Viktor minden ideológiát csak eszköznek tekint annak érdekében, hogy megtartsa a hatalmát.

Amikor a rezsimek kifogynak a racionálisan átfogható gondolatokból, akkor előjönnek értelmetlen és kivitelezhetetlen ötletekkel, amelyekről ráadásul azt hiszik, hogy újak. Most éppen Békés Márton, az Orbán-rendszer egyik ideológusa beszél és ír olyasmiről, hogy hit az emberfölöttiben, az erős államban, a hagyományelvűségben. Ugyanez az ócska sóder folyt a csapból is a német háztartásokban a második világháború előtt – mondja Béndek Péter, konzervatív történész, filozófus.

Az Orbán-rendszer törvényszerűen eljutott egy olyan fázisba, amelyben az intellektuális alapvetése nagyon hasonlít ahhoz, amelyből a náci rendszer is indult. Az említett Békés Márton olyan könyvből idéz silány és veszélyes gondolatokat, amelyből Hitler kölcsönözte a harmadik birodalom megnevezést. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy Orbán Viktor kimondottan keresztény, vagy nemzeti lenne, mint ahogy liberális sem volt, csupán eszközként használ bármit, ami a hatalma megtartását segítheti – véli a filozófus.

Béndek Péter arról is beszélt Bolgár György műsorában, hogy miért nem működik jól az ellenzék. Azért, mert nincs egy szenvedélyesen átélt üzenete, amely identitásképző lenne. Nem mondja meg, hogy az embernek mitől lesz jobb az élete, ha az ellenzék kerekedik felül. Ezért nem is tud bizonytalan szavazókat megnyerni, vagy Fidesz-szimpatizánsokat átcsábítani. Ha látványosan erősödik egy párt, mint például a Momentum, akkor csak az ellenzéken belül rendeződnek át a viszonyok. Politikusaik vagy a Fidesz után mennek, fideszes üzenetekre reagálnak, vagy olyan köznapi bölcsességeket mondanak, amilyeneket bármelyik buszmegállóban bárkitől hallhatnánk – tette hozzá.

ELÍTÉLTÉK? ELTILTOTTÁK? POLGÁRMESTER MÉG LEHET!

INDEX
Szerző: FÖLDES MÁTÉ, JOÓB SÁNDOR
2019.09.17.


Az önkormányzati választásokon feltűnő néhány jelölt előéletét nézve érdemes feltenni a klasszikus kérdéseket: venne-e ettől az embertől használt autót, rábízná-e a vállalkozását, gazdaságát, adna-e neki kölcsön nagyobb összeget, vagy felvenné-e alkalmazottnak? Akárhogy is van, a választás bizalmi kérdés, és október 13. közeledtével egyre több olyan polgármester- és képviselőjelölt tűnik fel, akik korábban szembekerültek a törvénnyel, zavaros cégügyeik voltak, vagy – mint legutóbb a fideszes támogatással induló Klausmann Viktorról kiderült – eltiltották őket a cégvezetéstől. 

Ehhez a munkához nem kell erkölcsi bizonyítvány

Bármilyen furcsa, a választások előtt a jelölteknek nem kell benyújtaniuk erkölcsi bizonyítványt. Akár polgármesterek is lehetnek enélkül, miközben a legtöbb állásnál megkövetelik ezt a dokumentumot. A büntetett előélet, a folyamatban lévő büntetőeljárás vagy egy előzetes letartóztatás nem lehet akadálya a jelöltségnek.

Persze amíg valakinek a bűnössége nem igazolódik be, ártatlannak tekinthető, ez tiszta sor. Aki már letöltötte börtönbüntetését és nem követ el újabb bűncselekményt, azt a magyar jog egy bizonyos idő után mentesíti a hátrányos jogkövetkezmények alól, azaz a törvény előtt tisztának tekinthető. Jogilag tehát semmit nem lehet a megtévedt bárány szemére vetni, más kérdés, hogy egy politikai választás esetén a társadalom mindezt hogy ítéli meg, és milyen bizalommal van az illető iránt...

EGY KIRÁLYSÁG VÉGNAPJAI?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.09.16.


A maga királyságát lassan kiépítő ferencvárosi polgármester, Bácskai János üres padoknak tartott kampánybeszédet. Bácskait ez olyannyira nem zavarta – talán természetesnek is vette -, hogy probléma nélkül beszélt percekig az ott meg nem jelentekhez. Természetesen az eseményről videófelvétel is készült, amelyen Bácskai sajtósa lazán megoldotta, hogy ne látszódjon az, hogy a beszédre az égvilágon senki nem volt kíváncsi. Egyszerűen csak és kizárólag Bácskait filmezték, ezzel pedig letudták a problémát. Igen ám, de ott megjelent Hammerné Trefán Andrea, a Demokratikus Koalíció Budapest Ferencvárosi pártszervezet elnökségének tagja is, aki galád módon bemutatta a valóságot is, ami igen jól illusztrálja azt, hogy a valósághajlítás szinte már a kisujjában van minden NER-közeli politikusnak.

"Köszöntök minden itt lakót, képviselőket, képviselőjelölteket, akik képviselők szeretnének lenni, lesznek is. Mi is voltunk, nem voltunk aztán lettünk, aztán nem leszünk… mindenesetre ez ne zavarjon senkit, ez volt a kampányszöveg része, hogy el ne felejtsék, hogy egy hónap múlva lesz egy önkormányzati választás."

Az Index által lehozott történet már csak azért is nevetséges, mert Bácskai folyamatosan azt kommunikálja, hogy gyakorlatilag Ferencváros egésze mögötte áll. Ehhez képest a kutya nem volt kíváncsi arra, hogy milyen mondanivalója van nem sokkal az önkormányzati választások előtt. A parkolási botrányról elhíresült kormánypárti polgármestert persze ez vélhetően nem érdekli, hiszen a párt már biztosan készül a kampányra. „Ingyen” tej, tojás, krumpli, lesz minden, mint a búcsúban. Ha szerencséjük van a ferencvárosiaknak, talán még lesz majd földút felszentelés és aszfaltra térdepeltetett gyermekhad is. Elvégre a kampányidőszak még csak nemrégiben kezdődött, ne írjuk hát le Bácskait.

Azt gondolhatnánk, hogy a fideszes polgármesternek nincs mitől tartania ennek ellenére sem, azonban ha megnézzük a legutóbbi polgármester-választás eredményeit, már egy egészen más kép rajzolódik ki. Bácskai mindössze 1 százalékkal utasította maga mögé az akkori ellenfelét, Gegesy Ferencet. Hogy idén októberben mi lesz, az messze nem dőlt még el, az pedig, hogy már egy lakótelepi mulatságon sem kíváncsiak a szavazók a saját polgármesterükre, egy igen erős jele annak, hogy egyáltalán nem lehet még hátradőlni a Fidesz kampánycsapatának...

DURVÁN DRÁGUL A KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS

NAPI.HU
Szerző: HERMAN BERNADETT
2019.09.17.


A nagy kategóriában az átlagdíj A0-ban már csak egy hajszálra van a 100 ezer forinttól. Jelenleg egy átlagos autós csaknem 55 ezerért köthet biztosítást, ez egy év alatt 13 százalékos áremelkekedést jelent.

A múlt héten már hajszál híján 55 ezer forint volt egy átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díja a Netrisk.hu portál kgfb-indexe szerint. Tavaly ilyenkor még csupán 37 347 forint volt az átlagos díj. Igaz, az idén változtak a jogszabályok, a tavalyi díjak még nem tartalmazták a 30 százalékos baleseti adót, az idén viszont már benne van a díjban a szintén 30 százalékos biztosítási adóteher.

Ezzel az értékkel korrigálva is csupán 48 551 forintba került egy éve egy átlagos kötelező biztosítás, vagyis egy év alatt csaknem 13 százalékot emelkedett az átlagdíj. Az utolsó néhány hétben ugrottak meg drámaian a díjak, a második negyedévben ugyanis még 50 ezer forint körüli áron tudtak kötelezőt kötni az autósok...

INKÁBB ANYÁM, MINT EGY FŐBÉRLŐ

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2019.09.17.


Különböző okai lehetnek annak, hogy valaki úgy dönt, felnőtt fejjel, 30 éves kora fölött visszaköltözik a szüleihez. Sokszor ez tűnik a leggazdaságosabb és legkényelmesebb megoldásnak, mert ha nem kell albérletet fizetni, akkor lehet saját lakásra spórolni, és az sem hátrány, ha minden nap meleg étellel várnak haza. A sokszor magányos, egyedül maradt szülők is örülnek, legtöbbjük ebben a korban már segítségre szorul. Ezek az emberek bár nem büszkék arra, hogy még mindig a szüleikkel élnek, legtöbbjük mégis jól elvan.

Miért kényszerül valaki arra, hogy 30 éves kora felett visszaköltözzön a szüleihez? Van, akinek a párkapcsolata ment tönkre, van, aki nem hajlandó kifizetni a mostani albérletárakat, van, aki magányos édesanyját nem akarja egyedül hagyni vagy éppen beteg szüleinek segít, ezért lakik otthon. Egyáltalán nem érzi mindenki cikinek, hogy 30 éves kor felett újra a szüleikkel élnek, némelyikük kifejezetten élvezi a szülők társaságát, sok közös programot csinálnak együtt. Negyvenéves dolgozó nőként vagy majdnem ötvenévesen agglegényként is tud még kényelmes lenni az egykori gyerekszoba és az sem hátrány, ha mindig meleg étel várja őket az asztalon. Néha ugyan megkapják az ismerősöktől, hogy mamahotelben élnek, de válaszul ők csak megvonják a vállukat, mert jelenleg mindenkinek így a legjobb, még ha nem is feltétlen büszkék rá. A bioritmust és a magánéletet viszont olykor nehéz összeegyeztetni, ha anyuka a másik szobában alszik...

SZABAD SZEMMEL - ORBÁNÉKNAK BIZONYÍTANIUK KELL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.09.17.


Guardian 

Az uniós szakminiszterek első ízben vonták kérdőre a magyar kormány képviselőjét a jogállamot ért fenyegetések, a sajtó és az igazságszolgáltatás önállóságának leszalámizása miatt. Előzőleg Varga Judit sürgette az Európai Tanácsot, hogy az a jog alapján állva mondjon véleményt, és ne alkalmazzon kettős mércét. Az ülésen a francia megbízott arról beszélt, hogy valamennyiüket aggasztják a demokráciára és az alapvető jogokra leselkedő veszélyek. Kijelentette: a magyar kormánynak bizonyítania kell, hogy megnyugtatóan lezárultak a vitás kérdések. Kovács Zoltán még a tanácskozás előtt úgy értékelte, hogy az EP-jelentése azokon a bírálatokon kérődzik, amelyeket az európai liberálisok 2010 óta vágtak az Orbán-kabinet fejéhez. Majd úgy folytatta, hogy ugyanezek az erők most bosszút akarnak venni, mivel Magyarország a bevándorlók beözönlése ellen foglal állást és ragaszkodik a biztonságos schengeni határokhoz. Németország tegnap arról tájékoztatta a többi tagállamot, hogy igenis szükségesnek tartja a jogállamiság és a brüsszeli támogatások összekapcsolását. Uniós diplomaták azt közölték, hogy a bizonytalan kilátás ellenére hasznos a Budapest elleni eljárás. A tanácskozáson elnöklő finn miniszter azt mondta, hogy egyszerűen csak azt csinálják, amit az alapszerződések ilyen esetben előírnak. Mint elárulta: nem értékelték a helyzetet, de továbbra is foglalkoznak azzal.

A francia Európa-ügyi miniszter aggasztónak minősítette a magyarországi helyzetet, a sajtó és a bíróságok függetlensége, a kisebbségek jogai, a tudomány, illetve az oktatás önállósága kapcsán. De Montchalin Brüsszelben, saját országa, illetve a német kormány nevében is beszélt, miután az Európai Tanács arról faggatta a magyar igazságügyi minisztert, hogy Orbán Viktor miért korlátozza egyre keményebben a médiát, a bírákat, a kutatókat, a kisebbségeket, valamint a jogvédő civileket, mivel az EU szerint ezek a lépések gyengítik a demokráciát. Az osztrák diplomácia arról szólt, hogy az unió sok tekintetben olyan, mint egy család, és ily módon szükség van közös szabályokra, ez pedig a jogállam, anélkül nem működik az egész. A lengyel képviselő ugyanakkor igyekezett mentőövet dobni a magyar félnek, kijelentve, hogy a magyar politika nem jelent rendszerszintű veszélyt a demokratikus normák szemszögéből. Mások ezzel szemben rámutattak, hogy nem szabad kiengedni Magyarországot a szorításból. Timmermans alelnök szintén azt hangoztatta, hogy nincs EU, ha nem tartják tiszteletben a jogállamot. Ehhez képest a tanácskozás után Varga Judit azt fejtegette a sajtótájékoztatón, hogy veszedelmes precedenst teremtene, ha kétségbe vonnák az értékek betartását egy tagállam részéről, csupán csak azért, mert az bizonyos kérdésekben más véleményen van, mint a többiek. Hozzátette, hogy ez a gyakorlat az integráció alapjait vonná kétségbe. Szerinte le kell zárni az egész szerencsétlen fejezetet és az igazán fontos dolgokra kell összpontosítani. A hírügynökség megjegyzi, hogy Orbánt az unióban machiavellisztikus és ravasz politikusnak tartják, aki idáig általában megúszta a felelősségre vonást, leszámítva, hogy az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát. Ám a szervezet most azon van, hogy a nagyvonalú támogatásokat a jogállam fennmaradásához kösse az olyan tagok esetében, mint a magyarok és a lengyelek.

FT 

A magyar igazságügyi miniszter már a tegnapi brüsszeli értekezlet előtt oldalvágást intézett az EU ellen, mivel azon az alapon támadta Brüsszelt, hogy azt politikai megfontolások vezetik, tovább elfogult és téved, amikor a demokrácia visszaszorításával vádolja meg Magyarországot. Előzőleg az Orbán-kormány 158-oldalas állásfoglalásban fejtette ki, miért tartja elfogadhatatlannak a folyamatban lévő jogállami eljárást. Ám a finn szakminiszter, az összejövetel elnöke visszautasította a boszorkányüldözés vádját. Mint mondta, szó sincs arról, hogy a magyar felet azért állítanák pellengérre, mert az elveti a tömeges bevándorlást, hanem mert megsérti az emberi jogokat, felszámolja a jogállamot és nem tesz eleget a közösségi jognak. Egy részvevő szerint meglepően simán ment a brüsszeli meghallgatás, csupán 9-10 állam tett fel kemény kérdéseket, de köztük volt Franciaország, Németország, a Benelux-csoport valamint több északi állam. A magyarok egészen udvariasan és röviden válaszoltak, de így is megvan a lendület az eljárás folytatásához. Egy másik forrás úgy látta, hogy a magyarok szeretnének mielőbb véget vetni a folyamatnak, ezért lehet, hogy némi engedményt ajánlanak fel. Mindenesetre a tanácskozás előtt napvilágot látott magyar véleményekre reagálva a holland liberális Sophie in’t Veld azt üzente, hogy Magyarország csak ne játssza a mártírt. Csáky Zselyke, a Freedom House eurázsiai kutatási igazgatója pedig azt mondta, hogy a magyar dokumentum két dolog keveredik: a jogi cinizmus és az ellentámadás. Rámutatott, hogy a harcias hangnem azt mutatja: a magyar vezetés magabiztos és kész folytatni a harcot...

A GYEREKEK ÖTÖDÉNEK ÉLETÉT NEHEZÍTI, HOGY EGYSZÜLŐS CSALÁDBAN ÉL

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.09.17. 


Évek óta fokozódó elszegényedés jellemzi az egyszülős családokat, ez furcsa tény annak a kormánynak a regnálása idején, amelynek elsődleges célja a gyerekszám növelése és a demográfiai helyzet javítása. Egy tanulmány megnézte mi a helyzet Európában és itthon. Kiderült, a kormányok sehol nem szeretik propagálni az egyszülős családmodellt, de mindenhol – hol jobban, hol rosszabbul – igyekeznek segíteni őket. Nálunk a jogszabályi háttér már elég ígéretes, csak kérdés a megvalósulása.

A demográfia a kormány stratégiai fontosságú területe, lényegében nincs olyan kormányzati megnyilatkozás, amelyben ne jelenne meg, milyen fontosnak tartják a gyerekeket, a családokat, azt, hogy ne migrációval, hanem minél több magyar gyerekkel oldjuk meg a népességfogyás okozta gondokat. És persze mindig halljuk a kormányzati lépéseket, amelyekkel a kormány a gyerekeseket segíti.

Ezért is érdekes Monostori Judit demográfus tanulmánya, amely a Demográfiában jelent meg, és az egyszülős családokról és családpolitikai gyakorlatról szól, összehasonlítva az európai és magyar gyakorlatokat. 


A tételmondat rögtön a tanulmány elején olvasható:

A párkapcsolaton alapuló családok, különösen a három vagy több gyermeket nevelők a mai családpolitika preferált csoportjának tekinthetők, míg az egyszülős családokról ez nem mondható el.

Nem kevés gyerek kerül így hátrébb a sorban.

A főbb megállapítások:


- Európa-szerte a három- vagy több gyerekes családokat preferálják, az egyszülőseket nem, részben ideológiai okokból.

- A gyerekek 31 százaléka olyan családban él, ahol nincs jelen mindkét vér szerinti szülő.

- A gyermeküket egyedül nevelők 35 százaléka él jövedelmi szegénységben, helyzetüket nem sikerült javítani az elmúlt 15 évben, míg a nagycsaládosokét igen.

- A gyerekek negyede után nem fizetnek gyerektartást.

A helyzet egyre rosszabb...

KÖVÉR SZERINT AZ ELLENZÉK GERILLAHÁBORÚT AKAR - AZ ELLENZÉK VIETKONGHOZ HASONLÍTÁSÁBA AZONBAN TALÁN NEM GONDOLT BELE EGÉSZEN.

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: narancs.hu
2019.09.17.


Kövér László a Hír TV Bayer show című műsorában adott interjút, ahol az ellenzékről és a főpolgármesterválasztásról fejtette ki véleményét.

Kövér szerint az ellenzék csupán azt hangoztatja, hogy ha nyernek a főpolgármester-választáson, akkor leváltják a kormányt.

Ebből aztán Kövér rengeteg érdekes következtetést von le:
- Összevonja a kampányt egy olyan főpolgármester-jelölttel, aki már visszalépett, de azért fontosnak tartja, hogy azon botránkozzon, ez a volt-jelölt engedélyezni akarta volna a cannabis-használatot.
- Emiatt Kövér szerint Budapestet egy ellenzéki diktatúra alatt működő, "Magyarország közjogi testéből" kiszakított, városállam Budapestet akarnak létrehozni.
- Mindezt úgy, hogy az ellenzék felfordulást, polgárháborút, ribilliót akar...

AZ ÁLLAM ÉS A MOBILHASZNÁLÓK IS MILLIÁRDOKAT BUKHATNAK A TEGNAPI DÖNTÉS MIATT

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2019.09.14.


Nem vette nyilvántartásba a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Digit az 5G-s frekvenciák értékesítésére kiírt tenderen. Az eljárás dokumentációja (pdf) szerint ez azt jelenti, hogy a nagy lendülettel a mobilpiacra készülő romániai gyökerű szolgáltató ajánlatát meg sem nézik, és így az árverésen sem vehet részt. A döntés azért hatalmas fordulat, mert a piacon mindenki arra számított: a Digi a tendert használja majd fel arra, hogy szétrobbantsa az évtizedek óta meg sem mozduló magyar mobilszektort. Ha nem indulhat az árverésen, akkor szinte biztos, hogy az állam milliárdokat bukik, és valószínűleg a mobilárak is tartósan magasabbak lesznek...

SALVINI MEGMUTATJA, MILYEN LENNE ORBÁN ELLENZÉKBEN - A "NÉPI KORMÁNYZÁS" BEJELENTÉSE AZ ALKOTMÁNYOS REND ELLENI TÁMADÁS OLASZORSZÁGBAN IS - SALVINI KÉSZÍTI ELŐ AZ OLASZ NER-T

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.09.16.


A saját magát megbuktató Matteo Salvini, a Liga vezetője, “népi kormányzást” hirdetett meg. Ez azt jelenti, hogy népszavazások sorozatával kívánja megakadályozni a kormányzást és megbuktatni a jelenlegi kormányzó pártokat. Ez kísértetiesen hasonlít arra, amikor Magyarországon még demokrácia volt, de Orbán már illegitimmé nyilvánította a törvényes kormányt és népszavazással buktatta meg. Az Alkotmánybíróság átengedett egy olyan népszavazási kezdeményezést, amiről nem lett volna szabad népszavazást kiírni.

Gyakorlatilag hasonlóra készül Salvini is, hogy minden fontos kérdésben, amiről a kormányzó többség határoz (és nyilván populista demagógiával támadható) népszavazást kezdeményez, s ezzel kíván kormányválságot előidézni. Emellett az egyre erőszakosabb utcai politizálással, ami a társadalom megfélemlítését szolgálja. Ez is emlékeztet a békemenetekre, és nem kizárt, hogy a 2006-os budapesti zavargásokhoz hasonló utcai demonstrációkat is szervez. Salvini, Orbán barátja és harcostársa, mindenki által fasisztának nevezett politikus, aki ezeket a fasiszta eszközöket használja.

Mindez jól mutatja, hogy mi történne, ha valami véletlen folytán az állandó kétharmados Fidesz-győzelemre beállított választási rendszer csődöt mondana, és Orbánt választáson legyőzné az ellenzéke (ami kizárólag csak elméleti lehetőség, mert ez a gyakorlatban nem történhet meg). Ha eljátszunk a gondolattal, hogy mi történne, ha Orbán ellenzékbe kerülne, akkor emlékezhetünk a 2006-s budapesti zavargásokra, és mostantól figyelhetjük Salvini beszédeit és akcióit. Ezek az akciók formailag lehetnek törvényesek, de a fennálló demokratikus rendszer megdöntésére, az ország megbénítására irányulnak.

Salvini mindezt egy ma még alkotmányos demokráciában teszi, amit Orbán már felszámolt. Minden stratégiailag fontos helyen az ő emberei ülnek, akik bármit megakadályozhatnak. Emellett Orbán már elhitte és elhitette, hogy a magyar nemzeti identitás az ő keresztényfasiszta rendszerével azonos, ezért minden olyan politikai hatalmat, amelyet más gyakorol, idegennek, a magyar nép identitásától eltérőnek és nemzetellenesnek állítana be. Magyarországon ő már nem politikai harcot folytat, hanem a magyarság, a nemzet harcát az idegen zsidó liberalizmussal szemben. Miközben a liberalizmus maga a demokrácia és a szabadság...

ORBÁN ŐSZÖDI BESZÉDE: MOST MIT VAGYTOK ÚGY ODA, DRÁGA HÜLYÉIM?


HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.09.17.


Ma 13 éve, 2006. szeptember 17-én ismertették a rádióban Gyurcsány Ferenc hónapokkal korábban, május 26-án Őszödön elmondott beszédét. Pontosabban, a beszéd néhány, „gondosan” megvágott részletét.

Most, amikor a kormányoldal politikusai és a lakájmédia azt sulykolja, hogy az ellenzék polgárháborút akar és csatatérré változtatná az országot, különösen Budapestet, érdemes felidézni, hogy mi történt az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után.

Frissítenénk népünk gyérülő emlékezetét: a derék hazafias forradalmárok a Fidesz tevékeny asszisztálásával – más források szerint szervezésében – megostromolták a Magyar Televízió székházát, kirakatokat törtek be, autókat gyújtottak fel, dúltak, rongáltak, romboltak. A felelősség a Fideszt terheli, ám Orbán Viktor – alább közölt – őszödi beszédének nyilvánosságra hozatalára még várnunk kell.

Most mit vagytok úgy oda, drága hülyéim? Miért bámultok rám, mint borjú az újkapura? Buta, kifejezéstelen tekintettel. Úgy tesztek, mintha nem tudtátok volna, hogy mi lesz. Mitől vagytok kiakadva? Miért mondjátok, hogy nem tudtátok volna? Munkát vállaltatok egy kuplerájban és nem sejtettétek, hogy mi lesz a dolgotok? Lehetett tudni, nem rejtettem véka alá soha.

Na jó, nem mindig mondtam meg nyíltan. Nem akartam szájbarágós lenni, gondoltam, hagyok nektek egy kis intellektuális kihívást. Azt hittem, hogy negyven év egypártrendszer után képesek vagytok megfejteni a kódolt üzeneteket. Tudtok a sorok között olvasni, ismeritek a szavak valódi jelentését, és a testbeszéd értelmezése sem idegen tőletek.

Tudtátok, hogy mi vár rátok...

HŐS UTCAI LAKÁSPOLITIKA: „A TÖRVÉNY EREJÉVEL RABOLNAK”

HVG ONLINE
Szerző: KAUFMANN BALÁZS
2019.09.16.


"Mi haszna az államnak a hajléktalanokból? Annyian vannak, hogy már mindenhol találkozni velük Budapest szerte, és most mi is közéjük fogunk tartozni. Hol van az állam, hogy megvédjen minket?" – ezzel kezdte a történetét a Hős utca egyik lakója azon az utcafórumon, amelyet a velük foglalkozó civilek szerveztek Kőbányán, mert a hivatalos utakon nem kaptak jogorvoslatot, de még válaszokat is alig...

ORBÁN MACHIAVELLIRE EMLÉKEZTETŐ ÜGYESKEDÉSSEL ÚSZTA MEG A BÜNTETÉST - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS / KLUBRÁDIÓ
2019.09.17.


A Reuters szerint az Európai Unió a jogállamiság fenntartásától kívánja függővé tenni az eddigi nagyvonalú támogatások további folyósítását Magyarországnak és Lengyelországnak; Frans Timmermans üzent a két ország kormányának, azt mondta, súlyos tévedés, hogy lezárulna a vita, amint átadja posztját; az EUObserver szerint az EU megosztott abban a kérdésben, miként kellene megvédeni a jogállamiságot. Szijjártó Péter utazási irodának nevezte a Frontexet. Lapszemle.

Az EU erősítené a demokrácia védelmét

Azt írja a Reuters a magyarországi helyzettel foglalkozó tegnapi brüsszeli meghallgatás kapcsán, hogy az unió a jogállamiság fenntartásától kívánja függővé tenni az eddigi nagyvonalú támogatások további folyósítását az olyan tagállamoknak, mint Magyarország, illetve Lengyelország. Az EU-t a hírügynökség szerint aggasztja, hogy Orbán Viktor szoros ellenőrzés alá vonta a szabad médiát, az igazságszolgáltatást, a tudományos életet, illetve a kisebbségeket és emberi jogi szervezeteket. Megjegyzi azonban a Reuters, hogy az uniós tagállamok minisztereinek egy évbe telt, hogy megtartsák az első hivatalos meghallgatást Magyarország ügyében, miután az Európai Parlament határozatban kezdeményezte az alapértékek súlyos veszélyeztetettsége miatti eljárást az országgal szemben. A hírügynökségi beszámoló kitér arra, hogy az uniós ügyek osztrák tárcavezetője szerint az EU-család nem működhet, ha nem érvényesül a jogállamiság. Orbán azonban – írja a Reuters – bár felbőszítette az uniót harsány bevándorlásellenes álláspontjával és durva, antiszemita felhangokat sem nékülöző EU-ellenes kampányaival, sokak szerint Machiavellire emlékeztető ügyeskedéssel eddig jobbára megúszta a büntetést. Az ülésen Lengyelország képviselője mentőövet dobott Magyarországnak, Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi első alelnöke azonban a jogállamiság megkerülhetetlenségéről beszélt, a közös francia-német álláspontot ismertető illetékes, Amelie de Montchalin francia államtitkár pedig aggasztónak nevezte a magyarországi helyzetet. A Reuters összességében úgy ítéli meg, hogy az unió erősíteni kívánja a demokrácia védelmét, látva azt, hogy a gazdasági gondok, a globalizáció és az Európába irányuló bevándorlás miatti izgatott légkörben euroszkeptikus és nacionalista politikusok lovagolják meg az elégedetlenség hullámait.

Timmermans szerint folytatódnak az eljárások

A Politico című amerikai hírportál európai kiadása Frans Timmermans Budapesthez és Varsóhoz intézett üzenetét emeli ki a tegnapi meghallgatás után elhangzottakból: „Azoknak, akik azt hiszik, azzal, hogy ezt a területet a bizottságon belül átadom kollégáimnak, most bizonyos értelemben véget ér egy korszak, lezárul ez a vita, szeretném nagyon világosan megmondani: súlyosan tévednek”. Eddig ugyanis Timmermans járt el a brüsszeli bizottság nevében jogállamisági kérdésekben, de az új összetételű testületben az első számú prioritásként kezelt zöld program felelőse lesz. „Ursula von der Leyen is közölte, hogy a bizottság továbbra is törekedni fog a jogállamiság tiszteletben tartatására minden tagállamban” - emlékeztetett Timmermans.

Úgy tűnik, az EU megosztott a kérdésben...

ÍGÉRETSZÁMLÁLÓ: SÉTÁLÓZÓNÁT BUDAPESTRE, HIDAT SZEGEDRE, E-ROLLERT VÁSÁRHELYRE

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2019.09.17.


Az elmúlt években elszoktunk attól, hogy a választásokon programok versenyezzenek egymással. A politikában és a médiában ma már személyiségek és a mögöttük álló pártok csatáznak, akiktől legfeljebb annyira számíthatunk, hogy a kellően általánosan megfogalmazott elképzelések között el-elhangzik néhány konkrét ígéret.

Amúgy nincs ebben semmi különös. Orbán Viktor 2014-ben két szóban összefoglalható választási programmal indult, miszerint „folytatni szeretnék”, és ez volt a helyzet 2018-ban is, amikor a kétszavas program abban állt, hogy migránsok és Orbán.

A mostani önkormányzati választási kampányt nézve sem programokat, terveket látunk, csak azt, hogy a most induló jelöltek korábban milyen botrányokba keveredtek, melyik független jelölt mögül kandikál ki a Fidesz, miért indul és mit akar a politikában Berki Krisztián, ki machinált az ajánlóívekkel, hol tart a vita a főpolgármesteri vitáról, netán kit akarnak kompromittálni azzal (alaptalanul), hogy házasságon kívül született gyereke van.

Mint minden választás alkalmával, most is elindítjuk az Index Ígéretszámlálóját. Ennek a célja csak az, hogy később számonkérhetők legyenek az elhangzott ígéretek – még ha ezeket mostanában elég szűken is mérik a jelöltek. Az önkormányzati választásokon jellemzően helyi ügyek kerülnek terítékre, de igyekeztünk kiválasztani közülük azokat, amelyeknek országosan is lehet jelentőségük...

MEGSZÓLALT A KORMÁNY A GYENGE FORINTRÓL

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.09.17.


Gulyás Gergely a forint árfolyamának alakulásáról beszélt a Reuters hírügynökségnek.

A kormánynak nincs árfolyamcélja, azonban a jelenlegi forintárfolyam nem veszélyezteti a magyar gazdaságpolitika sikerét - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Reuters hírügynökségnek hétfőn. A forint árfolyamának gyengülése élénkítheti az exportot - tette hozzá a miniszter.

A forint az elmúlt hetekben tartósan 330-as szint felett mozog az euróval szemben, és többször is történelmi mélypontra zuhant.

Varga Mihály pénzügyminiszter az MKT vándorgyűlésén egy hete hangsúlyozta, hogy a jelenlegi világgazdasági helyzetben, amikor romlanak a globális növekedési kilátások, akkor "kiszámítható, stabil" forintárfolyam kell. A befektetők számára egy komoly aggodalom, ha nem stabil a deviza, és a munkavállalók bérnövekedése is elveszik, ha leértékelődik a forint - tette hozzá.

Matolcsy György MNB-elnök egy cikkben reagált Varga szavaira, amelyben ezt írja: "miniszterünk szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie. Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán?"

Többek között hangslúlyozta, hogy "szemben a pénzügyminiszterrel, a magyar jegybanknak nincs árfolyam célja, mert tartja magát az MNB törvény előírásaihoz. A teljes árstabilitást őrzi, ráadásul másokkal szemben eléri inflációs célját."...

NEM CSAK "MEGJELENÍTÉSI ZAVAR" - TOVÁBBRA IS SÚLYOS PROBLÉMÁK VANNAK AZ NVI VÁLASZTÁSI OLDALÁN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2019.09.17.


Nemcsak a hétvégén, még tegnap is akadozott a valasztas.hu portál, amely olykor továbbra is lefagy vagy keveri a jelölteket.

Hétfőre sem sikerült elhárítani a technikai gondokat a valasztas.hu oldalon, tegnap is többször rossz adatokat adott ki a rendszer az önkormányzati választás véglegessé vált jelöltjeit keresve, és volt, hogy semmiféle információ nem jelent meg. A hiba korántsem példa nélküli: már a hétvégén is voltak hasonló gondok, ráadásul a korábbi választások idején sem volt hibátlan a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által működtetett oldal.

A rendszer a 2014-ben és a tavalyi parlamenti választáson is katasztrofálisan működött. 2018 áprilisában a szavazás napján gyakorlatilag leállt. Át kellett állni egy sokkal kisebb adatbázishoz hozzáférést biztosító technológiai megoldásra és a teljes rendszerhez csak egy hét elteltével lehetett ismét hozzáférni. Listár Dániel, az NVI kommunikációs vezetője szerint nem volt szó összeomlásról, csak lelassult a rendszer, azóta pedig fejlesztették és tesztelték a rendszert, hogy folyamatosan tájékoztatni tudják a lakosságot. 

 A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tavaly választási kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak, és kérte annak megállapítását, hogy az NVI jogellenesen nem biztosítja az informatikai rendszer hibátlan működését, elérhetőségért. Szabó Attila, a jogvédő szervezet munkatársa lapunk kérdésére most felidézte, hogy az országos listát állító pártok képviselőivel felduzzasztott NVB meg is állapította a jogsértés tényét és eltiltotta az NVI-t a jogsértő magatartás folytatásától. Hétköznapi nyelven ez azt jelenti, hogy az irodának biztosítania kellene az információszerzés lehetőségét a választópolgárok és a jelölő szervezetek számára egy hibátlanul működő portállal, s ha ezt képtelen megtenni, akkor jogsértést követ el. A mostani fennakadások miatt mégsem fordultak a jogvédők az NVB-hez, mert az önkormányzati választás előtt a Fidesz által jelölt és megválasztott tagok mellé csak a szintén kormánypárti túlsúllyal működő parlamenti frakciók delegáltjai ülnek a bizottságban, így szinte elképzelhetetlen egy újabb elmarasztalás...

VESZÉLYES HINTÁBA LENDÜLT AZ OLAJ ÁRA - A STRATÉGIAI TARTALÉKOKBAN BÍZNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.09.17.


Az olaj napközbeni ára 1988 óta tegnap hullámzott a legnagyobbat. Az ilyen bizonytalanság még akkor is drágulást hozhat, ha az ellátás valójában nincs veszélyben. Legalábbis egyelőre.

Jelentősen megugrott tegnap a piacokon a nyersolaj ára, miután a hét végén dróntámadás ért nyersolaj-feldolgozó létesítményeket Szaud-Arábiában. A támadást jemeni felkelők vállalták magukra, az amerikaiak azonban kétségbe vonják, hogy képesek lettek volna erre. Mike Pompeo külügyminiszter egy tweet-üzenetben Iránt vádolta, amit Javad Zarif iráni külügyminiszter természetesen megtévesztésnek nevezett, de futólag még az is szóba került, hogy a drónokat iraki területről indították.

Az északi-tengeri Brent jegyzése a pénteki záró 60,22 dollárnál 12 százalékkal magasabban, 67,8 dolláron nyitott, majd miután napközben 64,8 dollárig esett vissza, ami – mint a Bloomberg megjegyezte – 1988 óta a legnagyobb napközbeni hullám volt -, a kora esti órákban 69 dollár körüli áron kereskedtek vele. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI), kereskedését a New York-i árutőzsdén két percre fel is kellett függeszteni, miután pénteken még 54 dolláron zárta a kereskedést, hétfőn azonban 60 dollár fölött nyitott. Az újraindítás után az ár 58,67-ig esett, hogy kora estére ismét megugorva 62 dollár körül mozogjon a jegyzés.

A világ olajtermelésének mintegy 5 százaléka esett ki azzal, hogy a legnagyobb termelő, a szaúdi Aramco körülbelül naponta 5,7 millió hordóval kevesebbet képes a fekete aranyból a felszínre hozni. Ez – mint arra a Bloomberg elemzői rámutattak – nagyobb kiesés, mint ami a piacot akkor érte, amikor 1990 augusztusában Szaddam Husszein Irakja megszállta Kuvaitot...

BERLIN AZ ELSŐ HETEK UTÁN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.09.17.


Belláék egy hónapja élnek Berlinben, ilyenkor még minden új, minden utca és nap tele van meglepetéssel. Miként ő is írja, még csak ismerkednek a várossal, de szerintem ezért is érdekes, mi az, amit kiemelnek tapasztalataik közül.

Egy hónapja élünk Berlinben, még az ismerkedős fázisban vagyunk. Budapest belvárosából költöztünk Berlin családos kerületébe. A férjem dolgozik, én (még?) nem, van egy kisfiunk. 

A tapasztalatainkat írom most meg.

Emberek


Amikor megyünk az utcán a belvárosban (Mitte) naponta többször szólnak valami kedveset a gyerekünknek, megdicsérik a csizmáját, azt mondják, jó a kabátja és ilyesmik. Kifejezetten üvöltözést, mutogatást nem láttunk a közlekedésben, sőt, balesetnél is nyugodt embereket láttunk eddig.

Időjárás

Hidegebb, szelesebb, felhősebb. Igazán kedveljük!

Van élet a belvároson kívül is
A kerület, ahol lakunk, nem a belváros, de közel van hozzá, viszont nem is alvóváros. Itt is vannak éttermek, amik délutánonként megtelnek vacsorázó családokkal és párokkal, itt is van múzeum, parkok, gerillakertészet, könyvesboltok, mozik.

Sok zöldterület


A háború után a foghíjtelkeket itt nem mind beépítették, vagy parkolót csináltak belőlük, hanem játszóteret, parkokat. Persze, a már előtte is létezett sok, nagy és kicsi parkkal együtt ez jó sok zöldet biztosít.

Lehet egy kerület tényleg családos
Egy olyan kerületben lakunk, amiről azt olvastuk előre, hogy családos kerület. Nem értettük pontosan, ez mit jelent. Nos, a gyakorlatban széles járdákat, macskaköves utat, forgalomcsillapított utcákat, sok-sok fát, gyerekprogramot, sok ovit, sok játszóteret és rengeteg bicikliző gyereket!

Mi is beszereztünk már egy járgányt a gyereknek! Ahol Budapesten laktunk, ott is sok volt a gyerek, de kevés a park, az utcák autópályák, a járdák szűkösek és alig vannak fák, gyerekprogramok meg pláne...

VIADUKT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2019.09.13....Kötcsén állítólag a Budapestet Kolozsvárral összekötő szuper­gyors vasútvonalról beszélt. Nem említette ugyan, de valószínű, hogy a Gellérthegy és a Királyhágó közötti szakaszt viadukt fogja átívelni. Alagútfúrásra már gyérebb lehetőség mutatkozik, de hiba volna elfe­lednünk, hogy a magyar ember találékonysága minden elképzelést fe­lülmúl, kiváltképp akkor, ha nemzetépítésről van szó. A Budapest–Kolozsvár szuperexpressz ebbe a kategóriába tartozik, a Budapest–Belgrád vasútvonal meg pláne, függetlenül attól, hogy azt a kínaiak ta­lálták ki, ők szorgalmazták, de már őket se érdekli. Nem gond, majd mi megcsináljuk. Sokba kerül, viszont nem éri meg.

Más lényegbevágó bejelentésről nincs hír, és ez így van rendjén. Gazdánk tíz évvel ezelőtt Kötcsén deklarálta, hogy megválasztását kö­vetően pártállami diktatúrát fog bevezetni, az meg is valósult, de úgy, hogy bele van építve a hűbéri rendszer, sőt bizonyos fokig a teokrácia is.

Más kurrens áru már nincs a polcokon.

Kötcse tehát egyfajta rítussá vált, ám az igazi rítus fontos tartal­makat közvetít. Az udvari értelmiség felé például azt, hogy jó alattva­lók vagytok, jöhettek Kötcsére, beszélhettek baromságokat. Az udvari értelmiség ezt kitüntetésnek veszi, ahogy az is, elmegy és hozza, amit várnak tőle. Az udvari színész például avval a mély értelmű kijelentés­sel áll elő, mely szerint klímaváltozás tárgyában csak akkor születik megoldás, ha a természetvédelem mellett a teremtésvédelemről is be­szélni fogunk. Az udvari értelmiség okos, ezért van helye a trón körül.

Gazdánk az összejövetelt egy közkeletű netes bölcsesség (it’s not the size of the dog in the fight; it’s the size of the fight in the dog) magyarított változatával zárta. Nem baj, ha csökött a kutya, csak har­cias legyen. Ez nem az ő magyarítása, hanem az enyém. Az evvel ös­szefüggő tapasztalat dettó.

Bő negyven évvel ezelőtt Busó nevű fiatal óriás schnauzeremmel jártam az utcákat, időnként szembe jött velünk egy Hurka nevű törpe tacskó, amely viszont már korosodott, s így a nála hússzor nagyobb Busót minden alkalommal lebarmolta. Közben telt-múlt az idő, Busó egyszer csak ráébredt, hogy ő immár nagykorú, helyre kell tolnia a ki­zökkent időt. Megint jött Hurka a maga őrmester tempójával, Busó pe­dig ki­emelte őt a fűből, meglóbálta, elhajította. A rabiátus egyed több mé­ternyi repülés után landolt az árokban, további magyarázatra nem volt szükség.

Vagyis a törpe tacskó pofátlan agresszivitása addig működik, amíg a környezet ennek bedől. Amikor már nem, akkor kijózanító ha­tású pillanatok, majd a nagy felismerések órái következnek. Végül az öregkor egyszerű örömei.ÉVEKKEL KORÁBBAN HALNAK, AKIK ROSSZ KERÜLETBE SZÜLETNEK

24.HU / CSATATÉR 2019
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2019.09.17.


Térképre raktuk, hogy a budapesti kerületekben mekkora a várható élettartam. A különbségek nagyok: egyes városrészek a világ élvonalában, mások a harmadik világ szintjén vannak. Mi a magyarázat, és javítható-e a helyzet?

A magyaroknál csak a románok, a bolgárok, a lettek és a litvánok halnak korábban az Európai Unióban. A magyar nők születéskor várható élettartama ugyan körülbelül hat évvel magasabb a férfiakénál, de uniós összehasonlításban ez is csak a lista végéhez elég.

Az országon belül is nagyok a területi eltérések: általában elmondható, hogy a szegényebb településeken, megyékben, régiókban alacsonyabb a születéskor várható élettartam, a gazdagabbakban pedig magasabb. Ennek megfelelően már hosszú ideje mind a nőknél, mind a férfiaknál Budapesten áll a legjobban ebben a mutatóban.

Arról viszont kevesebb szó esik, hogy a budapesti kerületek között is drasztikus eltérések vannak. Elkértük hát az elmúlt tíz év adatait a Központi Statisztikai Hivataltól. Ezekből pedig az látszik, hogy

vannak olyan kerületek, ahol olyanok az életkilátások, mint Szamoán és Mauritiuson, a Duna túlpartján viszont a Hollandiában és Új-Zélandon tapasztalhatóan hosszú életben bízhatnak az ott élők...

A 2019-ES ÖNKORMÁNYZATI KAMPÁNYRA ÉRETT BE A 2013-AS „NE ZAVARJ, ÉPP LOPOK” TÖRVÉNY

444.HU
Szerző: erdelyip
2019.09.16.


Budakeszin teljes az ellenzéki összefogás az októberi önkormányzati választás előtt, a Fidesz egy frissen kiugrott volt LMP-s önkormányzati képviselőt jelölt, és a kampány pedig olyan fordulatszámon pörög, hogy a helyi önkormányzat feljelentette a Momentum jelöltjét, mert az zebrát festett a helyi iskola elé, ahová nekik kellett volna.

Ilyen körülmények között feszítette volna tovább a hangulatot Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, aki augusztus végén közérdekű adatkérést adott be az önkormányzathoz, hogy megismerje a település önkormányzati képviselőinek, alpolgármestereinek és polgármesterének vagyonnyilatkozatát, mivel ezek nem elérhetőek a település honlapján.

A képviselőnek múlt héten válaszolt a város jegyzője, és lényegében azt közölte, csak azután tudják egyáltalán eldönteni, hogy Szél megnézheti-e a vagyonnyilatkozatokat, ha a képviselő megjelöli, hogy milyen jogos cél miatt akarja látni azokat.

Engem már az is megdöbbentett, hogy ezeket a vagyonnyilatkozatokat nem teszik maguktól elérhetővé, de ilyet, hogy kérésre sem adják ki, még nem láttam. Egyáltalán nem számítottam erre, de most már még jobban érdekel, hogyan alakult a Budakeszit évek óta irányító politikusok gazdagodása

- mondta erről Szél Bernadett...

MAGYAR KÁPRÁZAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.09.16.


Semmit nem kockáztat ezzel a családmentő, gyermekszülő, országot szaporító, autóösszeszerelő kormányprogrammal Orbán Viktor. Természetesen a nemzet anyja, Novák Katalin sem. Szépen kigondolták a várban meg a minisztériumi íróasztal sarkára borulva, hogy meg kell menteni a magyar nemzetet, nehogy kihaljon. Aztán odadobta a pénzintézeteknek a fiatal családokat Orbán. Aki kapja, marja a kölcsönöket, aki pedig nem tud élni vele, így járt. Orbán szétteheti a kezét: sajnálom, semmi közöm hozzá, én a lehetőséget megadtam. Engem nem terhel semmiféle felelősség – ennél nagyobb lendületet az életben való elinduláshoz egyetlen ország sem tud biztosítani. Ezzel szlalomozza végig a világot a nemzet anyja, és konferenciáról konferenciára járva beszélnek olyan blődségeket, amitől, ha a nemzet nem is, de a józan ész teljesen kihal. Úgy van ez, hogy a Vezér belenéz a tükörbe, látja elégedett, öntelt képét, de csak egy pontban, mert a tükör többi része homályos és repedezett.

Lehetőség! Azt sem kap mindenki ebben az országban. Jól érezhetően, láthatóan működnek az orbáni kasztok: a haveroknak, a családtagoknak, csókos seggnyalóknak mindenáron biztosítani kell a pénzzel megváltott rangot: természetesen a közösből, mert abból építik az országot a kiváltságosok – maguknak.

Lehetőség! Azoknak az egyre kevesebbeknek, akik még a középosztályból itthon maradtak, elhintenek a nagy szólamokon kívül egy kis egzisztenciát növelő patront. Ha működik jó, ha nem, akkor benne van a hiba. Akik élnek is vele, be van fogva a szájuk. Egy rövidke időre.

Lehetőség! Másnak nincs, a többségnek nincs, ők harcoljanak meg a boldogulásukért, ahogyan akarnak. Ha morognak, ha hisztiznek, akkor sem lesz jobb, a pénz, a tanulás és az emberség csapjait elfordították tőlük. Lefelé nem működik, a szegényeknek csak koszos vizet spriccel.

Arra emlékszem, nyilván önök is, hogy amikor megnyíltak a határok, nem kellett már útlevél sem az utazásokhoz, hányan, de hányan mondták: mi ezzel nem kaptunk semmit, nem tudunk élni vele, mert nem engedhetjük meg magunknak a külföldi túrákat. Mégis. Olyan szabadságot, lehetőséget kapott ezzel mindenki, ami addig csak vágy és álom volt, és akkor még azt hittük, hogy az örömünk mellett előbb-utóbb fel bírunk kelni és ébredni a szabad vándorláshoz. Európai polgárként a jövés-menés – munkába, pihenni, rokont látogatni – olyan természetes lesz, mint a levegővétel.

Nem így történt. Fuldoklunk. Az útlevéllel a szabadságunk is eltűnt azóta, ami minden embernek járna, és élményekre válthatnánk. De nem. Mára csak akkor és csak azok bódulnak bele a nagy lehetőségbe, akik bátran, makacsul a bőröndjükkel úgy indulnak útnak, hogy visszafelé már nem akarják cipelni a koffert. Hiszen kifelé még benne van a remény egy jobb életre. Aztán Londonban, Bécsben, Münchenben, Oslóban miszlikekre vagdalják az utazótáskát. Nem kell már.

Magyar lehetőség. Fogyóban. Igaz, ezzel Orbán megint nem kockáztat semmit, hiszen, ahogyan tervezte hamis módon, megszületnek az embert pótló emberek. Ha. Csakis a kereszténydemokrata édes magyar hazának...