2018. június 21., csütörtök

A STOP SOROS A MAGYAR POLITIKAI ELIT MORÁLIS VÁLSÁGÁNAK LEGÉKESEBB BIZONYÍTÉKA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.06.21.


Nyilván sokan törik azon a kobakjukat, vajon mi a célja a magyar kormánynak a Stop Soros névre keresztelt törvénnyel, illetve a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítással. Orbán ugyanis sokat kockáztat a nyíltan a civil társadalom ellen hangoló jogszabály erőszakos áttolásával, hiszen a német kereszténydemokraták és az Európai Néppárt is jelezte, erősen megfontolják a Fidesz kizárását a pártcsaládból, ha a Velencei Bizottság előzetes kontrollja nélkül terjesztik a törvényt a magyar országgyűlés elé. A magyar kormányfőt ez a fenyegetés nem zavarta, illetve egyelőre úgy gondolja, hogy nem lesz elég bátorságuk az európai konzervatívoknak ahhoz, hogy kitaszítsák maguk közül az egyik legszélsőségesebb ideológiát valló uniós pártot.

Orbán Viktor kettős játékának lényege, hogy itthon biztonságot ígér a választóknak, ugyanakkor a külvilágot zavaros ideológiák kaotikus burjánzásaként jeleníti meg. Elég csak az úgynevezett Nemzeti Hitvallásba beszerkeszteni kívánt mondatot idézni: "Valljuk, hogy a történeti alkotmányunkban gyökerező önazonosságunk védelmezése az állam alapvető kötelessége." Kenetteljes, ám lényegében értelmezhetetlen mondat, legalábbis közjogi értelemben. Természetesen nem is ez a cél, hanem egyfajta állandóság sugalmazása, melyet időről időre meg kell védeni a kiszámíthatatlan külső ellenséggel szemben.

Mindennek belpolitikai haszna csak akkor van, ha a külső fenyegetésnek belső szövetségesei vannak, hiszen pártunk és kormányunk kerítést emelt a déli határra, páncélozott járművek cirkálnak a szerb-magyar határszakaszon, így fizikai értelemben mindent megtett annak érdekében, hogy egyetlen fejkendős muszlim néni se tehesse be a lábát Magyarország szent keresztény földjére. Vannak azonban sötétben bujkáló cimborái a kívülről támadó ellenségnek. Ők Soros György bérencei, a civilek, liberálisok, ellenzéki újságírók, és egyéb másként gondolkodó embercsoportok. Ez a törvény őket tereli egy nagy közös karámba...

A KÉNYSZERBŐL MEGVÁLASZTOTT REFORMER - FERENC PÁPA TÖRETLENÜL KIÁLL A SZEGÉNYEK MELLETT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2018.06.21.


A most 81 éves Ferenc pápát az átmenet emberének szánták, ehhez képest 2013 márciusa óta ül a trónon, és az eredetileg kijelölt szerepéhez képest igencsak karakánul viselkedik. Mit tehet a Vatikán reformere, és mit nem? Az alábbi beszélgetés hosszabb változata a Klubrádióban, A világ urai című műsorban hangzott el. Kamarás István vallásszociológust kérdeztük.

Ha a Ferenc körüli vitákat, a pápát utálókat vagy csupán az általa szorgalmazott változásoktól tartókat, és a másik oldalon a Vatikán megújulásának híveit nézzük, utólag is kérdés, hogy ha a modernség ügyében még mindig ennyire megosztott az egyház, miért választották meg éppen őt.

– Egyrészt a pápaválasztók belső köre átalakult az utóbbi időkben, ma már nemigen lehet olyan lobbit megalakítani, amely egy olasz pápát emelne trónra. Sokáig felülreprezentáltak voltak az olaszok, ami igazságtalanság, hiszen a világ katolikusainak nagyobb része még csak nem is európai, sőt a rendszeres vallásgyakorlók többsége is Afrikában vagy Dél-Amerikában él. A helyzet tehát megérett a váltásra. Ferencet egyébként nem elsőre választották meg, nyilván vita volt. Számomra az a legvalószínűbb, hogy patthelyzet alakult ki, és a többség úgy gondolhatta, hogy ha nem tudnak dönteni, akkor azt odázzák el: legyen pápa ez az idős, tüdőbeteg jezsuita, akit az Úr Jézus előbb-utóbb magához fogad, vagy ő maga mond le, addigra pedig valamelyik front megerősödik.

Vagyis mivel a különféle frakciók kölcsönösen kizárhatták egymás jelöltjeit, támadt egy vákuum, és befutott egy dél-amerikai püspök, aki amúgy sosem kerülhetett volna a pápai trón közelébe.

– Ez egy valószínűsíthető vélekedés. De azt azért láttuk, hogy már a konkurensei között is volt számos harmadik világbeli jelölt. Erdő Péter a hetedik-nyolcadik helyen állhatott, nem előbb, és más európai sem. Más potenciális jelöltek pedig már kiöregedtek. Martini bíboros például kiváló reformpápa lehetett volna.

Lássuk a hétköznapi ember szempontjából, milyen egyház legfőbb vezetője lett Ferenc. Ha a hívő elment a papjához, és megkérdezte, mit gondol az egyneműek házasságáról, a válasz az volt, hogy tilos. A terhességmegszakítás? Tilos. A fogamzásgátlás? Tilos. Csupa tagadással találkozott. Most ez kicsit másképp van?

– Az első problémát tegyük félre egy kicsit, és nézzük az utóbbiakat. A lelkipásztorok 80-90 százaléka elfogadja a tabletták használatát, az elvált és újraházasodott, tisztes keresztény életet élőknél pedig támogatja a szentséghez járulást. Mondhatni ez egy 30-40 éve működő „civil” engedetlenségi mozgalom az egyházon belül, amely ezeket a dolgokat a hívők lelkiismeretére bízza. Ezzel a gyakorlattal kellett vagy kellett volna minden pápának szembenéznie, és ehhez igazítani a Vatikán megnyilvánulásait.

De ez a gyakorlat betiltható és visszavonható is lehet, nem?

– Nem. Az egyház papjainak döntő többségét kellene ehhez kiátkozni. Szó sincs azonban ilyesmiről.

De hát szembemennek az egyház tanításaival.

– Nem egészen, mert az is az egyház tanítása, hogy ezek lelkiismereti döntések, és hogy a hívek hitérzékenységét is komolyan kell venni.

Mi a helyzet az eutanáziával?

– A passzív eutanáziát az egyház régóta támogatja. De most térjünk vissza a melegek házasodására, itt a biztosíték valóban mindig kivágódik. Egyes országok papjai és hívei odáig mentek el, hogy teljes mértékben szeretni kell ezeket az embereket, és az, hogy valaki meleg, önmagában nem bűn. Ezt a viszonyulást tette magáévá Ferenc pápa, aki azt is mondta egy melegnek, hogy „Isten teremtett téged ilyennek”. Ennél többet nem mondott és nem is tett. VI. Pál pápa, aki nagyon okos ember volt, egyetlen hibát követett el, azt, hogy a bíborosi testülettel szemben a születésszabályozás ügyében hozott egy kisebbségi határozatot...

AZ UTCÁN ÉLÉS LUXUSA

MÉRCE
Szerző: KALMÁR SZILÁRD
2018.06.21.


Lassan két évtizede dolgozom szociális munkásként, évek óta önkéntesként ételt viszek aluljárókban, közterületeken élőknek.

Ennyi tapasztalattal a hátam mögött nem kívánok azért harcolni, hogy bárkinek joga legyen utcán élni. Sőt, támogatom azt, hogy átalakulás legyen ezen a területen, mert az emberi méltósággal semmilyen nézőpontból nem összeegyeztethető mindaz, amivel együtt kell élnünk.

A nyolcvanas évek Romániájában, gyerekként találkoztam először a koldulással és máig emlékszem, hogy mennyire megdöbbentet, amit akkor láttam. Magyarországon ez, miként a hajléktalanság, akkor szinte teljesen ismeretlen volt. Az elmúlt három évtized legszomorúbb hozománya éppen a tömegnyomor és annak legzordabb megjelenése, az utcai hajléktalanság lett. Az egymást váltó kormányok, köztük háromszor Orbán Viktor vezetésével csak növelték és növelik a bajt.

A rendszerváltással együtt az egyik percről a másikra érkező tömeges munkanélküliséget tömeges otthontalanság, családok szétesése követte és százezrek épültek le szociális és mentális értelemben egyaránt.

Három évtized antiszociális ámokfutása miatt tömegek kerültek a társadalom peremére, sokan estek közülük az alkoholizmus csapdájába, a fiatalok ugyanígy jártak az egyre olcsóbb, de egyre veszélyesebb drogokkal. Az csak növelte a bajt, hogy a fizikai munkát végzők jelentős része képtelen volt munkát találni ötvenöt éves kora fölött és egy ilyen veszélyeztetett időszakban maradt jövedelem, és emiatt nagyon gyorsan otthon nélkül is.

Azt sem feledhetjük, hogy az egykor sok százezer lakásból álló állami bérlakás-szektort az önkormányzatok mára szinte teljesen felszámolták, azokból tudatosan szorították ki a szegényebb társadalmi csoportokat. Az elmúlt évtizedek egyetlen jelentősebb lakásépítési hulláma pedig egyszerűen belefutott a devizahiteles válságba, amely miatt százezrek vesztették el otthonukat és adósodtak el élethosszig úgy, hogy még a lakásukat, házukat is elvették tőlük.

Sajnos ezen a területen ezzel nem ért véget a katasztrófák sorozata. A Quaestor bedőlése után milliárdok tűntek fel a lakáspiacon, felhajtva az árakat. Ma már egy átlagos jövedelmű család nem tudja megengedni magának az otthonvásárlás luxusát, de még az albérletet sem a fővárosban vagy a nagyobb városokban.

Az elmúlt évtizedek egymást érő társadalmi válsághullámai milliókat sújtottak. Voltak, akik felálltak a padlóról, voltak, akik tudták tartani magukat, de rengetegen feladták a harcot a sárga csekkekkel, a bankokkal, a közmű-szolgáltatókkal és az uzsorásokkal.

Egy ember életében három alappillér van: munka, otthon, család. Ha bármelyik területen probléma adódik, akkor nagy eséllyel a másik két terület is beborul...

BRÜSSZEL KÖZEL LEHET VÁSÁRHELYHEZ

POLIPRAKTIKA BLOG
Szerző: HERCZEG SÁNDOR
2018.06.21.


Hadházy Ákos kilépett az LMP-ből. Botka László visszahúzódott Szegedre és látványosan távol tartja magát az MSZP-től. Mi a közös ebben a két politikusban? A választások után egy ernyőszervezetről hangosan gondolkodó Márki-Zay Péter, hiszen ő fújta meg azt a harasztot, ami Hódmezővásárhelyen zörög.

Alig egy héttel ezelőtt röppent fel az a hír a városban, hogy a vásárhelyi polgármesternek jóval merészebb céljai vannak a helyi politikánál. Mindezt szerintem némiképp igazolja, hogy februári megválasztása után azonnal országjárásba fogott. Mindenhol az általa kiválasztott ellenzéki jelölt mellett kardoskodott, majd az urnazárás után gyakorlatilag valamennyi ellenzéki pártot inkompetensnek nevezte. Az áprilisi kormányellenes tüntetésekre is elment, ahol széles összefogást és pártok felett álló szervezetet vizionált, mivel szerinte csak így lehet majd legyőzni a Fideszt...

KIS MAGYAR APOKALIPSZIS

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.06.20.


...szintén a 444 híradásából tudni – körözik Orosz Mihály Zoltánt. Sic transit gloria mundi et caloria fundi… Hej, mekkora nagy úr volt ő még fél éve is, kölyökkutyák százai rettegték nevét, most meg körözik egy szimpla becsületsértésért. A többi, általa elkövetett száznegyvenkétezer becsületsértésért, emberi jogok elleni vétekért, hatalmaskodásért, sikkasztásért nem körözik – sajnos közelebbit nem tudok az ügyről, csak a körözőlevelet láttam, de íme, porba hanyatlott a régi dicsőség, a puszta hajdani ura, a foltos hiéna egy szalmaszálban látszik elbotlani. Márpedig, ha körözik az azt jelenti, hogy szökésben vagyon, felvette a „futóbetyár” nevet, de ekkora úrból nem is lehet egyből kapcabetyár. Igaz, úgy is vehetjük, hogy abból lett úr. Fuss, ha futhatsz, Zoltán, pallos alatt fejed, víz se mossa rólad le a csibész nevet… Nem, nem a káröröm mondatja ezt velem, nem találok különösebb élvezetet abban, hogy a hajdani esküdt ellenség most bajban van, ahogy ismerem, kimászik belőle. De lám: őt is a rendszer oszlopának hitték, a magyar szélsőjobb pillérének, és most ide jutott. Legyen intő példa minden pecsovicsnak.

Közben lassan felhőbe hanyatlik az Akadémia, visszasüt rá a nap, ádáz tusa napja: idéznék pár címet a kormánysajtóból: „Rendet kell vágni az Akadémián!” (Demokrata). „A kormány nem akarja az MTA irányítását átvenni” (Echo TV, Magyar Idők). „Bevándorlás, homoszexuálisok jogai és gendertudomány – ezek foglalkoztatják leginkább az MTA munkatársait” (Figyelő).

Hát, mondjuk a kormány tényleg nem az MTA irányítását akarja átvenni – megszüntetni akarja, a helyét felszántani és sóval bevetni, de irányítani semmiképpen sem. Azonban érdekelne az a különös állapot, hogy a Figyelő szerint az MTA-nak kizárólag társadalomtudományi kutatásai vannak. Reáliákkal nem is foglalkozik? Tényleg? Ja igen, a kvantum- és atomfizikát valamint a kozmológiát elég nehéz összefüggésbe hozni a nemi preferenciákkal és a migrációval. Különben itt jelezném a Figyelő munkatársainak, hogy a feketelisták közzététele nem sajtóműfaj, hanem egyszerű vamzerkodás, melyért jobb kül- és beltelkeken (a nyócker mégsem nevezhető külvárosnak) kiemelten nagy verés szokott járni. Lehet, hogy nem azonnal, de felírják és az első adandó alkalommal folyósítják.

Ha nem is okvetlenül az akadémikusok.

De félre bánat, félre bú, az M1 információi szerint akár négy-öt medve is kóborolhat már Magyarországon! Az ügyben a WWF Magyarország párbeszédet kezdeményezett tegnap az érintettek bevonásával, bár arról nem tudunk, hogy a rohamosan sokasodó medve-kisebbség kit delegált. Azt sem igazán tudjuk, hogy mit keresnek ezek a medvék pont Magyarországon, pont nyáron, de terjed a mendemonda, hogy a fákat, és azok már, ugye, nincsenek, így nem lesz jó annak a bőrében lenni, aki odaáll majd a medvék elé, és megmondja nekik, hogy kivágtuk mindegyiket.

De a medve-hisztéria dühöng, virágzik, már várom a medvés emléktárgyakat és az első részeg vadászt, aki hajtót lő, mert medvének nézi.

Különben pedig a medve már lejárt lemez: Csormolyavisontán legalább negyven górugrányt láttak!

Szóval, ez a hír, nem a többi.

Kérem, én már belefáradtam a prófétálásba, én már nem mondom, hogy ebből, ami nálunk folyik, piszok nagy baj lesz.

Mert nem is lesz.

Már piszok nagy baj van.

Én mindenesetre a medvékkel vagyok.

Brumm!

UGRIK A CÉGES BÉRLET, AZ ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS - KEVESEBB PÉNZÜK LEHET MAJD A MUNKAVÁLLALÓKNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.06.21.


A jelenleg még adómentes juttatások és az egyes meghatározott juttatások nagy része jövedelemként adózhat majd 2019-ben – derül ki a parlamenthez már benyújtott javaslatból. A cafeteria így lényegében megszűnhet, illetve néhány elemre (kiemelten a SZÉP-kártyára) korlátozódhat.

Sajátos foglalkoztatáspolitikai üzenetet hordoznak a következő évi adótörvények – írtuk meg. Cikkünkben táblázatba szedtük a további fontos változtatásokat is. A felsorolásban szerepel a cafeteria is, de ezzel a témával érdemes részletesebben foglalkozni. A 2017-es brutális átrendezés után ugyanis nem sokat pihentek a jogalkotók, jövőre ismét durván belenyúlnak a béren kívüli juttatások rendszerébe. Gyakorlatilag felszámolják.

A béren kívüli juttatás 2019-ben már kizárólag a már korábban átalakított SZÉP-kártya lesz – az ideinél valamivel magasabb adó mellett (a készpénzt, ami 2017-ben került meglehetősen érthetetlen módon a rendszerbe, most kivették). A SZÉP-kártyát eszerint 2019-ban az idei 34,22 százalékkal szemben 34,5 százalékos elvonás terheli majd (akit a részletek érdekelnek, itt olvashat róla)...

DIALÓGUS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.06.21.


A véleményszabadság kinyilvánítójának szeretettel:

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának igazgatója szerint a kutatóhálózat munkatársai idejük egy részében a kormányzat által megjelölt témákon dolgozhatnának. Rudas Tamás arra nem lát lehetőséget, hogy a kormány a tudományos szabadságot korlátozó terveitől teljesen elálljon, szerinte ez lehetne a kompromisszum. A kutatóközpontban többen felháborodtak, úgy látják, Rudas javaslata a vezetői alkalmatlanság jele, a kutatási szabadság önkéntes feláldozása.

Na? Tetszik? Erről mi a szabad véleménye?

KÉT ÉV A POKOLBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Mária
2018.06.21.


Mária történetének eleje nem szokatlan: a munkájukat elveszítő házaspár, akik közül egyik sem talál Magyarországon megfelelő állást, így aztán a férj gondol egyet és nekivág Angliának. Mindez nem sokkal az uniós csatlakozás után történik, hogy aztán egy-két év elteltével a feleség is utána menjen és negyven fölött a semmiből újraépítsük önmagukat.

„Szeretném megosztani veletek a történetemet, ami illeszkedik a Hogyan kezdjünk új életet 45 fölött? sorba.

A hazai háttér sablonos, két pedagógus elveszti a munkahelyét, próbálkozik otthon ezerrel, de nem igazán sikerül jó állást találni. Aztán egy rokon segítségével a férjemnek munkát ajánlottak Angliában.

A munka minden volt csak nem szellemi kihívás, de két év keresgélés után legalább az anyagi oldal rendben lenne. Tehát a férjem elfogadta az állást, és gyenge angollal, de annál nagyobb elszántsággal elindult a Puding-szigetre.

Azóta is meséli, mit érzett, amikor leszállt Stansteaden. De ez az Ő története lesz, ha akarja, majd megírja, bár azt mondja, még mindig nem tért magához abból a sokkból. :) Ennek már 13 éve... :)

Én még otthon maradtam, egyrészt a gyerekünk akkor járt egyetemre, másrészt nekem nem volt semmilyen munkaajánlatom. Nagy szerencsénkre a férjem egy közvetítőcégen keresztül jött ki anno, és ők maradéktalanul betartották, amit ígértek. A férjem olyan jól keresett, hogy haza is tudott küldeni belőle, így otthon maradhattam, míg fiunk befejezte az egyetemet.

Nyelvtanítás magyar módra

Aztán nem volt más hátra, mint csomagolni, és elindulni. Nekem nem volt akkora sokk, mint neki, addigra én már többször voltam kint látogatóban. Na de más dolog turistáskodni, és más dolog munkát keresni középkorúként, közepesnek hitt angollal.

Az alatt a 2 év alatt ugyanis nekiálltam az angolnak, de azt már tudjuk, mit ért az angoloktatás otthon. A nyelvtant ezerrel nyomtuk, és bár nem Lenin bácsi édes-bús, harcokkal teli hétköznapjait kellett elmondani, mint amikor orosz volt a kötelező nyelv, de az otthoni angolórákon sem fektettek nagy hangsúlyt arra, hogy bevezessenek az angol hétköznapok rejtelmeibe.

Gondolok itt arra, hogyan nyissunk bankszámlát, vagy hogyan jelentkezzünk be az orvoshoz, és még sorolhatnám. A tanfolyam végén nyelvvizsgát tettünk, és emlékszem a krokodilok életéről kellett esszét írnom.

Hát nem lett meg a vizsgám, és a krokodilok sem nagy számban találhatók meg abban a kisvárosban, ahol lakom, de ez már a múlt..."...

MOST GYILKOLJA MEG AZ EU AZ INTERNETET?

INDEX
Szerző: KUGYELA TAMÁS
2018.06.20.


Közel sem. Viszont elővette a szerszámosládát, hogy leszabályozza vele az internetes zenepiacot, és a kalapács van a leginkább a keze ügyében.

Tizenöt európai parlamenti (EP) képviselő tíz ellenében szerda délelőtt elfogadott egy javaslatot, ami a jövőben arra kötelezheti a nagy internetes tartalommegosztókat, mint a Youtube és a Facebook, hogy automatikusan szűrjék a tartalmakat, amiket felteszünk rájuk. A szerzői jogokat szeretné védeni a javaslat, de benne van a veszély, hogy ha rosszul alkalmazzák, cenzúrázhatják vele az internetet. Miről van szó, és miért érdemes róla mindenkinek tudnia? 

A Youtube egy jogi kiskapuból gazdagszik, és ez nem oké

Az alapvető probléma az, hogy a nagy videómegosztók, mint például a Youtube, óriási üzletet csinálnak azzal, hogy mások tartalmait közzéteszik, miközben ezekért a tartalmakért viszonylag keveset fizetnek. Amíg egy tévécsatorna, rádióállomás, vagy zenét közvetítő applikáció, mint a Spotify súlyos jogdíjakat fizet azért, hogy lejátszhassa egy előadó számait, a Youtube-nak nincsen ilyen kötelezettsége. A Youtube is fizet a zenekiadóknak a klipek előtt és közben megjelenő reklámbevételeiből, de nem azért, mert muszáj neki, hanem mert megállapodott a kiadókkal.

Ez a megállapodás a Youtube-nak kifejezetten előnyös. Ugyanis ahhoz képest, hogy a Spotify átlagosan nagyjából húsz dollárt fizet jogdíjakban minden felhasználója után évente, a Youtube évente felhasználónként korülbelül egy dollárt juttat a kiadóknak a reklámaiból – a zeneipart képviselő világszervezet, az IFPI számításai szerint. A Youtube-nak másfél milliárd felhasználója van, tizenötször annyi, mint a Spotifynak, tehát abszolút értékben nagyon sok pénzt utal a kiadóknak, a jogdíjat fizető szolgáltatókhoz képest viszont aránytalanul keveset.

A Youtube azért nem fizet jogdíjakat, mert az elektronikus kereskedelemről szóló irányelv szerint nem minősül tartalomszolgáltatónak. Eszerint a törvény szerint a Youtube csak egy internetes tárhely, olyan, mint például a Dropbox, vagy az iCloud, és nem tartozik felelősséggel azért, amit a felhasználói tárolnak rajta. Következésképpen a szerzői jogi visszaélésekért sem vonható felelősségre, amelyeket a felhasználói elkövetnek...

BELHARCOT MUTAT A LISTÁZÁS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2018.06.21.


A Figyelő a fideszes tálibok lapja, olyan, mint az előző rendszerben a Pártélet volt – állítja Csepeli György szociálpszichológus.

Mint ahogy magáról tényről szerdán már lapunk online felülete is hírt adott: újabb listázással jelentkezett a Figyelő. A hetilap – amely az egykori Soros-ösztöndíjas Schmidt Mária cégének tulajdonában van – nemrég az úgynevezett „Soros-hálózat” embereiről közölt az internetről összeollózott névsort. A szerkesztőségben feltehetően úgy ítélték meg, hogy a botrány jót tett a lap megítélésének. A Figyelő névtelenségbe burkolózó szerzője ezúttal a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Társadalomtudományi Kutatóközpontjához köthető, liberálisként bemutatott kutatókat igyekezett lajstromba venni.

Ennek ismérve a cikk szerint az, ha a „valós társadalompolitikai folyamatok” helyett valakit a „liberális világszemlélet narratívája alapján” elsősorban a „szexuális kisebbségek társadalmi helyzete, a gendertudomány és a befogadás” foglalkoztat, azaz a „kutatási területe erősen ideológia-vezérelt”. A mintegy huszonöt nevet tartalmazó cikk a nyomaték kedvéért fotókat is közöl a felsorolt kutatók egy részéről.

Büszkék vagyunk a kutatóinkra, függetlenül attól, hogy a határon túli magyarok helyzete, a társadalmi egyenlőtlenségek, speciális helyzetű társadalmi csoportok, a közpolitika intézményeibe vetett bizalom vagy a sajtószabadság érvényesülése terén folytatnak felfedező kutatást – reagált az Akadémia honlapján Rudas Tamás, a Társadalomtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

A Figyelő listáján szereplők egyike, Sik Endre szociológus kérdésünkre így vélekedett a cikkről: „nem létező újság nem létező szerzőjének nem létező műve”. A cikk funkciója az, amit az MTA-val kapcsolatos „negatív beszólások helyzetében” egy propagandaanyagnak be kell töltenie – jegyezte meg.

Személy szerint a szociológus kifejezetten megtisztelőnek érzi, hogy rákerült a listára. „Mostanában nem indult ellenem semmilyen kampány. Sértve is éreztem magam, mint Bástya elvtárs A tanúban” – mondta. (Nevezett Bástya elvtárs tudvalevőleg azt kérdezte a filmben: „Én már sz.rt sem érek?!)...

A MOCSKOS ESZKÖZÖKKEL ÖSSZELOPOTT SZAJRÉVAL AZ A BAJ, HOGY ELÉG SOK BAJ VAN VELE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.06.21.


...ezek a kedves néppárti emberek – beleértve az új olasz kormánykoalíció nagyobbik pártját, a propagandában fényesre lefetyelt 5 Csillag Mozgalmat is – keményítenék a Magyarországot a magyar kormány miatt elítélő, Saergentini-jelentést, amiről egyébiránt hétfőn szavaznak az Európa Parlament belügyi bizottságában. Tehát hogy az a hírérték ebben, hogy olyan képviselők szigorítanának a jelentés szövegén, akik a magyar kormánnyal elvben szövetséges pártokhoz tartoznak. Képzeljék, még lengyelek is vannak köztük! Tehát miközben Orbán kartárs-pajtás páratlan napokon az Európai Néppárt szétverésével fenyegetőzik, ezeknek a gazoknak nem tetszenek Tiborcz lámpái, nem tetszik a 2015-ös kvótadöntés szabotálása (ezzel konkrétan az olaszoknak van gondjuk), az Unióról terjesztett hazugságok, a magyar sajtószabadság helyzete, sem a Fidesz pofájára írt választási törvény. Fasza lesz ez, csak azt kell figyelni, hogy a kritikát elviselni nem tudó, fékevesztett szent tudathasadásnak meddig gurulnak a gyógyszerei. Megint szólok: mindenki szívni fog. Rajta kívül.

Evezzünk a hazai vizekre: sem az alkotmányférc, sem a Stop Soros nem elég. Azt találta ki a leleményes fővadász – az 5 milliós miniszteri fizetések mellett -, hogy többé nem készüljön hangfelvétel a kormányülésekről. Összefoglaló az igen, az eddig is készült. A változás abban érhető tetten, hogy bár ezen felvételek nyilvánosságra hozatala eddig is a miniszterelnök belátására volt bízva, az üléseken elhangzottak szó szerint már soha nem lesznek megismerhetőek. Más szavakkal: a változás lényegében törvényi szintre emeli az eddigi gyakorlatot. Ugyanis hiába rendelkezik a még hatályos törvény a fent ismertetett módon, egy 2010-es kormányrendelet szerint hangfelvétel csak a kormányülések végén, az összefoglaló készítése céljából készülhetett. Az ülés vége előtt felvétel készítését csak a miniszterelnök engedélyezhette. Nem szeretnék indokolatlanul optimistának tűnni, de örülök, hogy minden látszati magabiztosság ellenére fosnak, rettegnek az elvtársak. Már egymásban sem bíznak és pontosan tudják, hogy amit egyszer szó szerint rögzítenek, az akármikor kiszivároghat, és sejtéseim vannak arról, hogy mi minden hangzik el egy ilyen szeánszon. A mocskos eszközökkel összelopott szajréval az a baj, hogy a tulajdonosa soha nem tudja élvezni az előnyeit, mert mindig fosnia kell, hogy vajon mikor, hol reped meg a köréje épülő lojalitás fala.

És el is érkeztünk a kétharmad másik vívmányához: az olajszőkített, hatszáz évre titkosított Pintér elvtárs nem hogy nem volt nyugdíjba, de most érkezett el az ő ideje. Európán kívüli állam polgára, vagy ott bejegyzett cég a jövőben kizárólag egy miniszter – valószínűleg a mindenkori belügyminiszter – engedélyével fektethetne be Magyarországon. Ez derül ki a negyedik Orbán-kormány korábban „szuperjogkörként” elhíresült, Pintér Sándor kezébe gigahatalmat adó jogintézményt megteremtő törvényjavaslatból...

ORBÁN SIMÁN LENYOMTA A STOP SOROST A PARLAMENT TORKÁN

CIVILHETES
Szerző: LŐRINCZ CSABA
2018.06.21.


Sőt, akinek volt szemernyi kétsége afelől, hogy a Jobbik a Fidesz aknaelhárítója volt a kezdetektől – és a józanész szikrájával bír – maradéktalanul el kellett oszlania, amikor a párt lelkesen megszavazta azt.

Az Országgyűlés lényegében egy bábszínházzá vált, és az ellenzéket kár is lenne hibáztatni. Ők azt tették, amire lehetőséget kaptak a szavazóktól. Tehetetlenül nézték végig az egész procedúrát.

Orbán Viktor nem tart attól, hogy kizárják a Fideszt a Stop Soros megszavazása miatt az Európai Néppártból. Az atv.hu kérdésére szerdán azt mondta, a Néppártban nagyon kedves emberek vannak és a Néppárt a Fidesz nélkül nem lenne ugyanaz.

Arra a kérdésre, miért nem várták meg a szavazással a Velencei Bizottság állásfoglalását, a kormányfő úgy felelt, interim, közbülső változatot ismernek.

Azzal kapcsolatban, hogy a bizottság szerint az arányosság kifogásolható a Stop Sorosban, Orbán annyit mondott,

ízlések és pofonok különböznek. /24.hu/

Ez még önmagában nem is lenne probléma, de Orbán ezt úgy hozta össze, hogy a Velencei Bizottság hétfőn határozott kéréssel fordult felé; napolja el a törvénycsomag megszavazását. Erre ő természetesen nem is reagált, csak a rá jellemző leereszkedő stílusban:...

AZ EURÓPAI NÉPPÁRT SZÜKSÉG ESETÉN BRÜSSZELHEZ FORDUL A 'STOP SOROS' MIATT, PEDIG KI IS ZÁRHATNÁ A FIDESZT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD 
Szerző: SZELESTEY
2018.06.21.


- Az európai megoldást keresik a menedékpolitika ügyében a vasárnapi 10-es csúcson, ahová a magyar kormány nem hivatalos

- Eszkalálódik a provokatív magyar bevándorlási politika, a migránsok segítését éppen a Menekültek Világnapján nyilvánították bűncselekménnyé

- A Soros-alapítvány a jövőben is minden támogatást megad a magyar jogvédőknek

Libération

Az Európai Néppárt ugyan azt követelte, hogy az Orbán kormány csak a Velencei Bizottság részletes véleményének ismeretében döntsön a menekülteket támogató civilek elleni törvényről, a strasbourgi konzervatív frakció sajtófőnöke most az közölte, hogy itt két külön folyamatról van szó. Ugyanakkor jelezte, hogy az EPP szerint a magyar félnek át kell vezetnie a jogszabályba minden olyan változást, amelyet az Európa Tanács mellett működő szakértői testület szükségesnek tart. Ha ez nem történik meg, akkor a jobboldali pártszövetség követelni fogja, hogy az EU indítson eljárást Magyarország ellen az európai alapelvek megszegése miatt, ahogyan az a lengyelek esetében is volt.

FAZ

A vasárnapra tervezett migrációs minicsúcs záróközleményének tervezete elutasítja a nemzeti külön utakat a bevándorlás ügyében. Az újság megszerezte a dokumentumot, amely megállapítja, hogy az egyoldalú lépések nem csupán kevéssé hatásosak lennének, hanem veszélyeztetnék a tagállamok összefogását és Schengent. Az esemény célja éppen az, hogy elősegítse a közös megoldást a migránskérdésben. Az újság úgy értesült, hogy Juncker Merkel elképzelését támogatja, amelynek lényege éppen az, hogy együttes rendezésre van szükség. Az elképzelésnek része, hogy a menedékkérőknek abban az országban kell kivárniuk az eljárás végét, ahol az elkezdődött. Ha nem, akkor szankciók következhetnek. Egyben rugalmas visszavételi rendszert hoznának tető alá. Ebbe beletartozik, hogy ellenőrzést vezetnek be a pályaudvarokon és a repülőtereken, és megerősítenék a külső határok őrizetét. A tanácskozásra 10 államot hívtak meg, de ezek között nincs ott Magyarország, Lengyelország és Csehország.

Reuters

A német Európa-ügyi miniszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Magyarország nem várta meg a „Stop, Soros” jóváhagyásával a Velencei Bizottság állásfoglalását. Michael Roth szerint Berlin osztja a testület aggodalmát, mármint, hogy a jogszabály bűncselekménynek nyilvánítja, ha civil szervezetek menekülteket támogatnak. Pardavi Márta a Helsinki Bizottság nevében úgy foglalt állást, hogy Magyarország az üldözők oldalára állt, ahelyett, hogy fokozott védelmet nyújtana az üldözötteknek. Azon kívül szűkítette annak a lehetőségét, hogy kit lehet menekültnek tekinteni, ily módon a jövőben gyakorlatilag senkit sem engednek be az országba, aki a szárazföldön át érkezik. De a Bizottság most várhatóan kötelezettségszegési eljárást indít az Orbán-kormány ellen. A statisztika szerint az év első hónapjában 342 kérelmet fogadtak be, és ebből 279-et hagytak jóvá.

ITT OLVASHATÓ

FEJVESZTVE MENEKÜLNEK A KÍNAI BEFEKTETŐK AMERIKÁBÓL

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2018.06.20.


Nem akar enyhülni a világ két legnagyobb gazdasága közötti feszültség: a kínai befektetők, akik eddig rengeteg pénzt pumpáltak az amerikai gazdaságba, most hátat fordítottak neki. Hét éve nem volt ilyen alacsony a kínaiak befektetési kedve az USA-ban.

Mélypontra került a kínai cégek befektetési kedve az Egyesült Államokban: 2018 első félévében 92 százalékkal kevesebb pénzt fektettek be Amerikában, mint ugyanebben az időszakban egy évvel ezelőtt. Ez drámai fordulatot jelent a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokban, az elmúlt években ugyanis a kínai cégek egyre több pénzt költöttek az Egyesült Államokban. Azonban a Washington által szorgalmazott védővámok és Peking válasza, amelyben megtorlást ígért a Trump-kormányzat lépéseire, elveszik a cégek kedvét a befektetésektől.

Kína megtorlásra készül

Thilo Hannemann, a Rhodium Group gazdasági kutatócsoport igazgatója szerint a feszült légkörben a befektetők fontolóra veszik, hogy egyáltalán megmaradjanak-e az amerikai piacon. Donald Trump tegnap jelentette be, hogy újabb kétszáz milliárd dollárnyi védővám kiszabásán gondolkodik, a kínai kormányzat pedig megtorlást ígér – miközben az amerikai elnök szerint a mostani lépése szintén pusztán visszavágás, amiért Peking a múlt héten ötven milliárd dollár értékű tarifaemelést fogadott el egyes amerikai árukra.

Ha az Egyesült Államok valóban kiszabja a 200 milliárd dollárnyi védőváot, azt már közvetlenül az amerikai vásárlók is megérezhetik: a lépés pólóktól a játékokon át a szerszámokig mindenféle cikknek megdobja majd az árát. A kínai kereskedelmi minisztérium zsarolásnak minősítette Trump tervét...

AZ ELLENZÉKISÉG VÉGE ÉS AZ ELLENÁLLÁS KEZDETE

ÉLET ÉS IRODALOM 
/ PUBLICISZTIKA
Szerző: KARDOS ANDRÁS
2018.06.15....a választások utáni helyzetet sem az ellenzéki pártok, sem az értelmezők nem úszhatják meg a szokásos egymásra mutogatással, illetve, hogy a (feltehetően valóban itt-ott létezett) választási csalásra fogják a kétharmados vereséget. Pontosabban: itt már nem is arról van szó, hogy harmadszor egymás után tönkreverték az ellenzéket, hanem annak a felelősségnek a felvetéséről és a konzekvenciák levonásáról, mely álláspontom szerint abból fakad, hogy az ellenzék vagy nem tudta, vagy nem is akarta tudni, hogy valójában minek az ellenzéke, illetve nem akarta megérteni azt a politikai rendszert, amely ellen állítólag a győzelem reményében ismét elindult a választáson. A helyzet az, hogy az ellenzék úgy viselkedett, mintha a győzelem kérdése „pusztán” technikai kérdés volna, magyarán mintha a polgári demokráciák szabályai szerint most éppen egy szokásos választásra került volna sor, amelynek során persze némiképp lejt a pálya a kormányoldal felé, de sebaj, majd „kitechnikázzuk” a dolgot. Csakhogy a probléma sokkal mélyebb, mintsem az, hogy kuncogjunk a „Szél-kormány”, „Karácsony-kormány”, ne adj’ isten, a „Vona-kormány” kampány alatti blődségein.

Az ellenzék végig úgy csinált, mintha nem az Orbán-rendszer leváltásáról, hanem puszta kormányváltásról lenne szó. Az esetlenkedések, technikázások, össze nem fogások mélyén a politikai rendszer teljes meg nem értése húzódik meg, és akkor bőven tekintsünk el azoktól a mendemondáktól, hogy ki és milyen módon játszott össze a kormánypárttal, mert ez sem érdekes igazán. A magát „illiberális demokráciának” nevező rendszerrel szemben csak akkor lehetett volna érdemben fellépni, ha az elmúlt nyolc évben az ellenzék ennek a maffiaállamnak a valóságos szerkezetét próbálta volna meg feltárni. Ehelyett, legyünk őszinték, végigtöketlenkedte az elmúlt nyolc évet, és a mindenkori választások alkalmával a másik ellenzéki pártra kente a vereséget. Ebből a szempontból, nevezetesen a rendszer meg nem értéséből az következett, hogy sem nyelvi készlete, sem cselekvési terve nem volt a Fidesz ellenében. Ahhoz a hagyományos ellenzéki szerepből régen ki kellett volna jönnie, ugyanis az ellenzék szokásos „ellenjavaslatom van, csak leszavazzák” siráma csakis a liberális demokráciák kormányváltásra készülő „polgári” világában releváns.

Ellenkező esetben, mint Platón is mondotta, bizony meg kell vizsgálnom azt a valamit, amit le akarok váltani. Mert ha nem értem meg, hogy miről van szó, hogy miben áll a maffiállam rendszerspecifikuma, akkor előáll az a helyzet, ami négy éve is, meg most is, nevezetesen az, hogy a rezsicsökkentéssel szemben négy éve, a migránsveszéllyel szemben most, az ellenzék sértetten csak annyit tudott mondani, hogy hát igen, igen, de volna itten még az oktatás meg az egészségügy. Oszt jött a bukta. Mert az orbáni nyelvvel és rendszerrel szemben semmiféle eszközrendszere nem volt az ellenzéknek, de azért nem, mert fogalma sem volt róla, hogy mi ellen és hogyan kéne küzdenie. Ha az ellenzék csak követéses magatartást folytat, vagyis azt lesi, mit mond a hatalom, és utána vakarja a fejét, hogy ajjaj, bizony itten rájátszanak az emberek legrosszabb ösztöneire meg effélék, akkor ez kb. olyan, mint amikor Karinthynál azért nem tudnak a szülők bemenni az iskolába, mert a kaput éppen kiemelték. Csakhogy ez nem vicces: a kormányváltó ellenzék ebben a nyolc évben azt bizonyította, hogy sem tehetsége, sem képessége nincs a maffiaállammal szembeni rendszerellenzékszerepét betölteni.

És a civilek, a Közös Ország Mozgalom kétségbeesett, jóindulatú, de későn jövő lépései nem tudták pótolni és kijavítani nyolc év politikai hibáit és a rendszer meg nem értéséből fakadó innováció hiányát. Ezen az úton nem lenne szabad továbbmenni. Nem az a kérdés, ki mikor megy be a Parlamentbe, hanem az, hogy vagy létrejön teljesen új alapokon egy (nem Hiller István által iniciált) ellenállási mozgalom, mely a NER-rel szembeni NEM-ként képes egy széles körű, új közösségi politizálás megteremtésére, vagy berendezkedhetünk évtizedekre a maffiaállam túlhatalmára, és akkor nyafoghatnak az ellenzéki pártok hívei a Facebookon, amennyit csak akarnak, az ugyan belefér, de a szabadság odavész...


MIÉRT NEM MOST VONULTOK UTCÁRA?

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.06.20.


...A választásokat követő tüntetéshullám idején már jeleztük: a megmozdulások két, alapvető üzenetét elhibázottnak tartjuk. A "Mi vagyunk a többség!" néhány nappal a Fidesz újabb, kétharmados győzelme után még önbecsapásnak is gyenge volt. Az pedig, hogy sikerült egy kormányellenes tömeget rávenni az ellenzékkel szembeni kiállásra, alapvető hiba.

De ezeket leszámítva sem volt semmi rendben a demonstrációkkal kapcsolatban – már ha eltekintünk attól az alapvető, mentálhigiénés társadalmi érdektől, hogy a Fidesz ellen szavazók ne kapjanak agybajt és/vagy gyomorvérzést a választási eredménytől. Azonban sok tízezer, akár százezer ember utcára vitelét, a tömegben lévő potenciált így elpazarolni – legalábbis megkérdőjelezi a szervezők alkalmasságát bármiféle népképviseleti szerepre.

Ugyancsak a megmozdulásokkal kapcsolatban írtuk: bőséggel akad majd a NER harmadik etápjában olyan pillanat, amikor indokolt és szükséges is százezreket az utcára vinni. A tömeg ugyanis – bár csak kivételes alkalmakkor – képes hatni Orbánra. Elég a netadós megmozdulásra vagy a vasárnapi boltzárra gondolni. Azt természetesen nem állítjuk, hogy ha százezrek demonstrálnak a kormány tervezett intézkedései ellen, akár napokig is, az eltántorítaná a hatalmat az autokrata rendszer megszilárdításában – de egy próbát megért volna.

Az ellenzék ekézésénél sokkal fontosabb cél az alkotmány-módosítások ellen felemelni a szavunkat. Az Orbán kesztyűsbábjaként üzemelő országgyűlés ugyanis szerdán megszavazza:

– a hajléktalanság betiltását, a fedél nélküliek büntethetőségét,

– a független igazságszolgáltatás orbánista megszállását,

– a magyar jogrend alárendelését napi, politikai céloknak,

– a rászorultak segítését végző civilek börtönnel fenyegetését.

Ez talán komolyabb, mint a netadó, a vasárnapi boltzár, de még az ellenzéki összefogás hiányosságai is - együttvéve. Sőt, megkockáztatjuk: még egy Irán - Spanyolország összecsapásnál is.

A lánglelkű szervezők azonban most nem tűnnek olyan aktívnak. Nincs egyre gyarapodó érdeklődővel készülő fészbuk csoport, nincsenek felhívások, szervezés, stb… A hatalom ténylegesen senki által nem zavartatva hugyozza össze a ravatalozóban a magyar jogállam kiterített tetemét...

EGY RÉGI SÖTÉT ÜGYRŐL KERÜLTEK ELŐ ÚJ RÉSZLETEK A PANAMA-IRATOKBÓL

444
Szerző: PETHŐ ANDRÁS
2018.06.21.Az elmúlt 20 év egyik legnagyobb korrupciós botránya volt az úgynevezett Eclipse-ügy. A név onnan eredt, hogy a történet középpontjában az Eclipse Informatikai Zrt. nevű titkosszolgálati és politikai kapcsolatokkal is rendelkező cég állt. A vállalkozás vitatott körülmények között jutott sokmilliárdos állami megbízásokhoz a 2000-es években többek között a Belügyminisztérium egyik intézményétől, a hatóságok pedig később azzal vádolták meg a cég vezetőit, hogy nagyértékű adócsalást követtek el. Bár az ügy elsősorban a 2010 előtti MSZP-s kormányzati időszakra vetett árnyékot, egyes szereplőinek voltak kapcsolatai Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter környezetéhez is.

A történet több eleme máig tisztázatlan, a cégvezetők elleni bírósági eljárás pedig végül különösebb sajtóvisszhang nélkül zárult le tavaly októberben. Most azonban a Panama-iratoknak köszönhetően fény derül néhány eddig ismeretlen részletre.

A dokumentumok szerint az Eclipse ugyanis a felemelkedésének időszakában közel került egy politikai kötődésű offshore céghez. A kiszivárgott iratokból kiderül, hogy 2006-ban előkészületek történtek arra, hogy az Eclipse tanácsadásra szóló szerződést kössön egy Lemmonleaf nevű Seychelles-szigeteki céggel, amelynek tulajdonosa egy Béres Péter nevű férfi volt, aki akkoriban tagja volt az Eclipse felügyelő-bizottságának, korábban pedig a Belügyminisztérium tanácsadójaként dolgozott, és később is állami tisztségeket töltött be...


SEMJÉN VESZTEGETŐKRE VADÁSZIK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.06.19.


Engedje meg a tisztelt nagyérdemű, hogy kedves miniszterelnökük nyelvén beszéljünk, így hátha világosabb lesz a mondanivaló. Az ő nyelvén mondjuk, hogy ő maga egy paraszt, de nem a földműves értelmében, a pártja bűnszervezet, ő maga maffiózó. A helyettese, aki a katolikus püspöki kar befolyása miatt koptatja a miniszterelnök-helyettesi posztot, s eszi az adófizetők kenyerét, egy korrupt álpolitikus, akinek börtönben a helye.

Ez utóbbival nem sok újat mondtunk, mert ebben a bűnszervezetben még a felfüggesztett börtönbüntetés is a törvény megcsúfolása bármelyik Orbán-vazallus esetében. De Semjén ebben a bűnszervezetben is a legarcátlanabb bűnözők egyike, akit a vadászataival kennek meg, majd előadja, hogy a mások által fizetett vadászatokhoz senkinek semmi köze, mert az a “magánélete”, és nem a “politikai munkája” része, már ha ilyen egyáltalán van neki.

Jogállamokban, amelyek közé nem tartozik Magyarország, ha egy miniszterelnök-helyettes bárkitől, hangsúlyozom, bárkitől bármilyen személyes ajándékot elfogad, mely meghaladja annak a mértékét, amit a kormányzati tagokra érvényes etikai kódex előír (ez nem lehet több egy olcsó kávénál), azt azonnal börtönbe kell csukni. Semjén azzal védekezik, hogy ezeket az ajándékokat magánemberként és nem miniszterelnök-helyettesi minőségében kapja.

Semjén annyira hülye, hogy azt sem tudja, hogy nem magánajándék elfogadható, például megajándékozhatja egy kormnányfő, egy király, de azt az ajándékot le kell adnia. Azt nem személyesen ő kapja, hanem a közjogi méltóság, a hivatal, amit betölt. Amikor a politikus magánszemélyként fogad el ajándékot, személyes előnyt bármilyen formában, azt nevezik korrupciónak.

A vesztegető mindig valamilyen személyes ajándékot, kedvezményt, előnyt nyújt valamely döntéshozónak. Ha pénz, akkor azt az alapítványába fizetik be, vagy a lánya tanulmányait finanszírozzák, valamilyen utazását, kedvtelését támogatják. A korrupció mindig személyes ajándék, a magánéletben jelenik meg, mint a vadászat esetében. Semjén azt mondja, hogy mivel a vadászati ajándékok a magánéletéhez tartoznak, ezért senkinek semmi köze hozzá.

Téved az állatgyilkos orvvadász. Elsősorban is az ügyészségnek lenne köze hozzá, ha nem egy olyan korrupciógyanús pártkatona lenne a legfőbb ügyész is, mint amilyen ő maga, akit a felesége révén fizet az MNB elnöke, nem csoda, hogy nem folyik ügyészi vizsgálat ellene. Ezek összeférhetetlen helyzetek, pozíciók, mert korrupciót jelentenek. Semjén azt mondja, hogy az “indiszkréció” lenne, ha elárulná, kikkel vadászik, s kiktől fogad el “meghívásokat”.

Semjén téved, mert ha a saját pénzén vadászik ő és a cimborája is, ahhoz senkinek semmi köze. De ha valaki fizeti a sokmilliós számlát Semjén helyett, akkor azt tudni kell, kicsoda, és azonnal vizsgálni kellene, hogy az illetőnek vannak-e állami juttatásai és kedvezményei, amelyekre hatással lehet Semjén. De ha nincsenek, még lehetnek. Mindenképp korrupció. Ebben a pozícióban ilyen ajándékokat elfogadni megengedhetetlen. Ráadásul Semjén gyűjti ezeket. Azzal kérkedik, hogy nem is tud minden “meghívásnak” eleget tenni.

Semjénről nyilvánosan tudható, hogy vadászati szenvedélye révén vesztegethető. Maga is nyilvánosan elmondta, hogy jegesmedvére és fókára szívesen vadászna, de a jelekből az látszik, hogy a legritkább esetben a saját pénzén. Egy normális országban ez az ember már nemzetbiztonsági kockázatnak is számítana, mert nem lehet tudni, hogy milyen külfölditől fogad el “magánajándékot”, vagy a magyar “jótevői” kikkel állnak kapcsolatban. Épp ezért nem is lehet szenvedélybeteget ilyen pozícióba ültetni. A sima korrupcióról nem beszélve...

VALAKI JÁR A FÁK HEGYÉN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
/ KLASSZIKUSOK
Szerző: KÁNYÁDI SÁNDOR
2018.06.20.Kányádi Sándor 
Valaki jár a fák hegyén


valaki jár a fák hegyén
ki gyújtja s oltja csillagod
csak az nem fél kit a remény
már végképp magára hagyott

én félek még reménykedem
ez a megtartó irgalom
a gondviselő félelem
kísért eddigi utamon

valaki jár a fák hegyén
vajon amikor zuhanok
meggyújt-e akkor még az én
tüzemnél egy új csillagot

vagy engem is egyetlenegy
sötétlő maggá összenyom
s nem villantja föl lelkemet
egy megszülető csillagon

valaki jár a fák hegyén
mondják úr minden porszemen
mondják hogy maga a remény
mondják maga a félelem


MIÉRT AKARJA A FIDESZ (ISMÉT) BETILTANI A HAJLÉKTALANSÁGOT?

MÉRCE
Szerző: MISETICS BÁLINT
2018.06.20.


Múlt hét kedden Bajkai István fideszes képviselő azt a meglepő bejelentést tette, hogy a közterületi hajléktalanság alaptörvényi tiltását kéri a kormánytól. A felvetés annak ellenére is meglepő volt, hogy jóideje közismert: a Fidesz a hajléktalanság csökkentéséhez szükséges szociálpolitikai és lakáspolitikai intézkedések helyett alapvetően a közterületi hajléktalanság tiltásában és büntetésében gondolkodik.

Bajkai bejelentése azért volt meglepő, mert az Alaptörvény 2013. április elseje óta tartalmazza: „Törvény vagy helyi önkormányzat rendelete a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében, a közterület meghatározott részére vonatkozóan jogellenessé minősítheti az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodást.” A szabálysértési törvény és számos önkormányzat helyi rendelete még évekkel ezelőtt meg is határozta azokat a területeket, amelyeken büntethető a közterületi hajléktalanság. Budapesten a törvényi, fővárosi és kerületi tiltások együttesen a város jelentős részét lefedik.

A hatóságok azonban 2016 novembere óta egyetlen egyszer sem indítottak szabálysértési eljárást „életvitelszerű közterületi tartózkodás” miatt, noha nyilvánvaló, hogy – legalábbis a fővárosban – a fedél nélküli emberek jelentős része továbbra is olyan területen él, ahol azt a jogszabályok tiltják. Sőt, Budapesten az a tapasztalat, hogy a rendőrség gyakran még akkor sem intézkedik, amikor egy-egy forgalmas – és egyébként módszeresen „bekamerázott” – belvárosi aluljáróban az ott élő (vagy csak az idejük jelentős részét ott töltő, noha nem hajléktalan) emberek nyilvánvaló módon sértenek meg egyéb (például az alkoholfogyasztással és dohányzással, vagy a „zaklató jellegű” kéregetéssel kapcsolatos) jogszabályokat is, miközben ott a hatályos fővárosi rendelet alapján már az „életvitelszerű tartózkodás” is büntethető volna...

MINDENRE VAN EMBER

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.06.21.


Három hónap sem telt el az áprilisi választás óta, és teljes erővel zajlik az Orbán-rendszer újraalapítással felérő megerősítése. A tüntetések maguktól elhaltak, az ellenzéket méretre vágják, a szabad sajtót tovább ritkítják, a problémás kádereket kiszórják. Kit azért, mert túl önálló volt, kit azért, mert házon belül vállalt túl sok konfliktust, s a vudubábja narancssárga gombostűktől nézett már ki úgy, mint egy tűpárna.

Többek meglepetésére – ki tudja, az elmúlt nyolc évben mire figyeltek – megkezdődött a konzervatív értelmiség megleckéztetése. Mindazoké, akik kicsit is önálló véleményt fogalmaztak meg, vagy a rossz oldalra kerültek az Orbán–Simicska-konfliktusban, netán akadt helyettük egy még lojálisabb néptárs.

Hiba volna elvitatni, hogy a Fideszhez a kilencvenes években csatlakozó polgári elit tagjainak volt saját értékrendjük, ők jelentették a politikai útjelzőt a pártnak a jobboldalra történő átsorolás idején. Ám közülük azok, akik állami posztokat töltöttek be, a tízes években már csak az öncsalás magas fokozatba kapcsolásával, nagy adag képmutatással hihették, hogy ők volnának az előbb populista párttá változó, majd rohanvást a jobbszél felé tartó tömörülés európai konzervatív tagozata, legbelső morális fokmérője. Holott egyszerűen csak lemaradtak előbb egy, majd aztán sok-sok brosúrával.

A káderforgatás feltétele, hogy a főnöknek rendelkezésére álljon cseresor, olykor egy teljes új garnitúra, amelynek tagjai még inkább megfelelnek a saját maga által szabott igényeknek. Orbánnak nagy erőssége a politikuskeltetők, kollaboráns-inkubátorházak, funkcionárius-tesztpályák, klóngyárak működtetése, annál is inkább, mert vezetői módszerének lényege a központosítás mellett az intézmények kettőzése, a párhuzamos felelősségi rendszerek létrehozása, a beosztottak versenyeztetése. Ehhez ember kell, mondhatni emberanyag. Olyan személyek, akik elvégzik a rájuk bízott munkát, s nemhogy nem fanyalognak, de adott esetben a végrehajtási szakaszban kreatívan továbbszövik a vezérlő gondolatokat, kiállva a hatékonyság fontos próbáját.

A jól bejáratott szisztémában megvan a helye a szigorúan nem haladó értelmiségnek is. A Magyar Tudományos Akadémia vezetői egy napon arra ébredtek, hogy a kormány minden előzetes bejelentés nélkül a következő évi költségvetésben átsorolja kutatási pénzeik nagy részét az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. A kétségkívül innovatív megoldásról, úgymond, egyeztetett a kormány az Akadémia elnökségével, mármint azt követően, hogy egy újsághír nyomán kitört a botrány. Előzőleg nem sikerült szólni, ami a kormány rendes ügymenete. Jegyezzük meg, például a történettudomány területén eddig is számos párhuzamos kutatóhely létrehozásával és kistafírozásával kóstolgatta a kormány az Akadémiát, most pedig itt az alkalom a tudományos köztestület térdre kényszerítésére...

GATYAMADZAG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.06.21.


Mennyire megnyugtató már, hogy a világ ilyen egyszerű. Szavakkal, akarattal és szavazós gombokkal az összes gond elintézhető, minden más csak káprázat: a korgó gyomor, a lukas gatya, meg a lefagyott lábujj is. Ez főleg. Ebben a képeskönyvben, az üveghegy sötét oldalán, a kurta farkú kismalac rogyadozó óljában, a ganyészagban egy biztos, fix pont akad, amellyel ki lehet mozdítani a Földet, ami beleragadt Isten tenyerébe, s ez a Fidesz, csakis.

Hová is lennénk nélküle, amikor egyetlenünk gyámsága hiányában vak komondorként kóborolnánk a kereszténység nélküli sivatagban, kultúra, Németh Szilárd megnyugtató bölcsessége és Kásler professzor megtartó ereje nélkül. Ha most azt hiszed, hogy szórakozok, akkor tévedni tetszel. Úgy vagyok, mint valahai keresztapám malaca, aki, miután elvágták a torkát, csak vonaglott, és az a böszme azzal vigasztalt, most sír a legjobban, én meg néztem négyéves, könnyes szemekkel.

Ez száz éve volt, a Fidesz viszont most van. Tegnap a szavazógombbal betiltatott a hajléktalanság, és az huss, az éjszaka folyamán, de szerencsésebb helyeken már napnyugta előtt meg is szűnt. Ilyen egyszerű a világ, amely a fasizmus szögletes, fekete-fehér, lőporszagú és lábdobogástól hangos alakját öltötte épp fel, ritmikus tapsok közepette. Ez a formula, mint az tudvalévő, szereti rendben tudni a dolgokat, katonásan, ütemre.

Amikor tegnap bizonyossá vált, hogy a hajléktalanság száműzése mellett ki is jelölték törvényileg az üldözendő magyar polgártársakat, mindközönségesen akárkit, aki más, mint ők, vagy csak a házmesternek nem szimpatikus, nos, ebben a tisztítótűzben már föl sem tűnt, hogy Pártunk, Kormányunk és a kedves vezető ezzel párhuzamosan mintegy azt is tudatta, hogy a férfiakkal is nemzeti konzultálni fog gyerekgyártásilag. Úgy vélik, hogy nem elég kemény tökű a jódógos jómunkás, jómagyar ember.

Mindenféle embertelen rendszer szereti tudni, mit csinál az alattvaló, és azt is nagyon, hogy mit gondol róla. Ezen túl óhatatlan vágya megmondani azt, mit tegyen a szavazógép, mert ő nem tudja, mi a jó neki, ellenben a hivatal az meg igen. Eleddig a nők bugyogójában matattak soha el nem múló buzgalommal, most már a férfiak gatyamadzagját is megoldják, megemelik a tökeiket, és lágyan birizgálják, hogy jó magyar spermát termeljen...

A MIGRÁNS A LEGGYŰLÖLTEBB - VÁLTOZATLAN AZ ANTISZEMITÁK ARÁNYA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.06.21.


A magyar társadalom egyharmadára jellemző valamilyen fokú antiszemitizmus, ez az arány lényegében évek óta nem változik. Ami viszont változott: az antiszemita csoportok összetétele. Mindez a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet felméréséből derül ki, amely a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából készült.

A felmérés egyik érdekes megállapítása, hogy a szélsőséges antiszemiták aránya a szocialista szavazók körében emelkedett, bár ennek igazolására a következő évek adatai adhatnak majd megerősítést. A felmérés – amelyet a TEV 2013 óta minden évben megrendel – kimutatta, hogy „az általános érzelmi elutasítást és a társadalmi távolságtartást mutató affektív antiszemitizmus csekély mértékben emelkedett a korábbihoz képest, és nem függetleníthető a magyar társadalom általános idegenellenességétől”. Mert az is kiderült ugyanis, hogy a magyarok még a cigányoknál is jobban utálják a migránsokat.

A kutatást megrendelő TEV titkárától, Szalai Kálmántól azt kérdeztük, hogy amikor ennyire ellenséges légkör vesz körbe az országban egy kisebbségi csoportot – jelen esetben a menekülteket, menedékkérőket –, az nem hat-e ki más kisebbségi csoportra. A kérdést az is indokolja, hogy a kutatók is rámutatnak: „az előítéletesség ritkán jár egyedül, az idegenellenesség gyakran ölt alakot az antiszemitizmusban is”. Szalai Kálmán ezzel egyetértve azt is mondja, hogy bár azok a válaszadók, akik elutasítóbbak más etnikumokkal szemben is, nagyobb valószínűséggel idegenkednek a zsidóktól, mégis, a zsidók elutasítása más etnikumokhoz képest nem volt magas fokú.

– Ebben a rangsorban a zsidóságnak nincs nagyobb elutasítottsága, mint korábban – mondja. Arra a kérdésünkre, nem ijesztő-e, hogy úgy dönt rekordokat Magyarország Európában az idegenellenességben, hogy hazánk nem célországa a menekülőknek, azt feleli: sajnálatos, hogy e témában nincs értelmes vita...

A KIRÁLY MEZTELEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KOMÁROMI ATTILA
2018.06.21.

Orbán Viktor elmúlt ciklusbéli kormányáról, a Fidesz holdudvarának köz- és háttérszereplőiről sokan, sok helyen elmondták már lesújtó véleményüket. Szinte naponta derül (ha derül) fény újabbnál újabb korrupciós botrányokra, s azt is tudjuk, Polt Péter legfőbb ügyész a garancia arra, hogy mindezek büntetőjogi következmények nélkül maradhatnak, sőt folytatódhatnak. Az is gyakran közbeszéd tárgya, hogy Orbán Viktor mennyire köpönyegforgató politikus. Ez utóbbi állítást tekintve én egy kicsit árnyalnám a képet. Hogy a miniszterelnök nyíltan szembemegy az Európai Unióval és annak alapelveivel, feszültséget szít szövetségeseinkkel, az Egyesült Államokkal, s azon van, hogy a közpénz „elveszítse közpénz jellegét”, és magánzsebekbe csatornázva hozzátartozói, kiválasztottjai, oligarchái és strómanjai vagyonát gyarapítja, valamint hogy az ország ilyetén módon történő kifosztásával, katasztrofális külpolitikájával, mindent összevetve a politika és a magyar történelem sajnálatosan egyik legkárosabb, legnegatívabb figurája; ez tény. De hogy köpönyegforgató lenne…? Szerintem nem. Még rosszabb! Úgy tűnik, már eleve számtalan, merőben különböző köpönyeg van rajta. S ahogyan személyes érdekei, érdekkörei (nem az országéi!) megkívánják, mindig azt a köpönyeget „vedli le”, amely alól aztán az villan elő, amely éppen szükségeltetik. A módszer „eredményesen”, jól működik, immár évtizedek óta. Ám e mutatványsorozat könnyen véget érhet, ha egyszer valaki vagy valami egyben rántaná le róla a teljes, befülledt, foszladozó, molyos, avítt köpönyeghalmazt. És ha a legalul lévő, utolsó ruhadarabot, a legfontosabbat, a futballista mezt is lekapnánk róla, tényleg kiderülne és bebizonyosodna mindenki előtt a dupla igazság: a király meztelen.

ORBÁNI ÚTON TRUMP - MUTATJUK A KÖVETKEZMÉNYEKET

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.06.20.


Orbán Viktor számára nincs is nagyobb elégtétel, minthogy a világ vezető hatalmának feje láthatóan kéz a kézben halad vele az útján. Nacionalizmus, befelé fordulás, bevándorló-ellenesség. Ez a politikai nyíl egyenesen vezet az USA leszakadásához.

Bár a hőn áhított, személyes találkozó mindeddig nem jött össze a két elvtárs között, Orbánnak már az is bőséges elégtétel, hogy egyetlen európai vezetőként imádott Trumpja jól láthatóan épp azon az úton halad, amelyen ő is. (Tegyük hozzá: a hazai nyilvánosság és demokratikus közbeszéd leépítését épp amerikai pajtásától tanulta el a magyar miniszterelnök.) Trump állítólagos Amerika-imádata – amely zömmel zászlóölelgetésekben merül ki – kezdi megmutatni az eredményét.

Tekintsünk most el attól az egyszerű ténytől, hogy Trump valóban az az idióta, akinek elsőre is tűnt, és vegyük úgy, hogy minden törekvését képes valóra váltani. (Szerencsére ez egy erős hipotézis - még saját pártja is ellen dolgozik a legtöbb esetben, így az elnöknek marad a Twitter-kormányzás.)

Az amerikai elnök jelenleg - ha épp az észak-koreai diktátor körülrajongása mellett másra is marad ideje – meglévő szövetségeseit igyekszik elmarni maga mellől. Az állítólag az USA érdekét szolgáló gazdasági patriotizmus, egyszerűbben: a megkezdett vámháború eredményét nem különösebben nehéz megjósolni. Ha Trump büntetővámokat vet ki például Kínára, akkor Kína nem fog habozni büntetővámokat kivetni az USA-ra. A sor persze folytatható: Kanada, Japán, az EU tagállamai – mindre ugyan ez a sors vár. Ahogy részükről is Amerikára.

Mi lesz ennek az eredménye? Trump beváltja a gazdasági patriotizmusra vonatkozó ígéretét. Németország elveszti – de legalábbis nagyrészt elveszti – legfontosabb autópiacát. (Ennek a levét Berlin mellett Magyarország fogja csak igazán meginni: sem győri Audikat, sem kecskeméti Mercedeseket nem vásárolnak majd a tengeren túl.) A gépkocsik iránti igény nem csökken az USA-ban, így joggal reméli az elnök, hogy a hazai gyártás erősödik majd fel. Csakhogy:

– ha az USA-ban nem lehet majd külföldi autót venni elérhető áron, akkor ugyan ez vár az amerikai kocsikra a világ más részein,

– a piacvesztés áremelkedést eredményez odahaza,

– a vámháború miatt Kína, a világ legnagyobb alumínium-exportőre kétszer is meggondolja, hova szállítsa a nyersanyagot,

– az amerikai autógyárak pedig leállnak a kínai beszállítóik nélkül.

Sok sikert, Mr. Trump...