2018. augusztus 1., szerda

ÍGY GONDOLKODOTT 28 ÉVE MATOLCSY GYÖRGY A GAZDASÁGRÓL, PRIVATIZÁCIÓRÓL ÉS AZ ÁLLAMI VAGYONRÓL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.08.01.Mintha a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank kezdene más úton járni, mint a hivatalos kormányzati gazdaságpolitika. A jegybank nemrégiben megjelentetett 180 pontban összefoglalt reformprogramja nem is oly burkoltan bírálja az elmúlt nyolc év politikai irányát, főként azokat, melyek mostanában kezdik éreztetni a hatásukat a magyar gazdaságban. Matolcsy talán túljutott a tündérmesés időszakán, valamint a japán és magyar gyerekek popójának összehasonlításán, és visszatér ahhoz a gondolkodásmódhoz, mely 1990-ben jellemezte, amikor az MDF vezette kormányban államtitkárként a gazdasági reformok szükségességének egyik szószólója volt.

Matolcsy György, az Antall-kormány gazdasági kabinetjének államtitkára 1990. június 2-án hosszú interjút adott a Magyar Nemzetnek. Ez a tény önmagában talán nem is olyan érdekes, de, ha azt vesszük, hogy azóta sem a Magyar Nemzet, és az akkor vezető kormánypárt, az MDF sem létezik, akkor felértékelődik az MNB jelenlegi vezetőjének minden szava.

Mindjárt egy meglepő ténnyel kezdődik az interjú. Matolcsy ugyanis olyan kormányzati körökben nem túl népszerű közgazdászok és társadalomtudósok köréhez tartozott akkoriban, akiket a mai Orbán-kormány sem igazán szívlel. A jelenlegi kormányfő közvetlen környezetéhez már a 2000-es évek elejétől tartozó MNB elnök ugyanis többek között Lengyel László, Surányi György, illetve Hankiss Elemér neveivel fémjelzett körhöz tartozott a rendszerváltás időszakában. Tehát Matolcsy finoman szólva sem NER-kompatibilis szakemberek között töltötte ifjú éveit...


TGM: A HÍR TV FEJFÁJÁRA

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2018.08.01.


A Hír TV keletkezése, átalakulása, visszaalakulása az Orbán-rendszer egyik strukturális hiányosságának a kiküszöbölését jelenti.

A hivatalos-nyilvános-alkotmányos államtól és a magánvállalatoktól az (informális) orbáni „mély állam”-hoz került (ellenszolgáltatás nélkül kisajátított) vagyonelemeket – a jognak tett szimbolikus szívesség gyanánt – az Orbán Viktor magyar miniszterelnök udvarához tartozó megbízottak nevére szokás íratni.

(Kérem a fönti mondatot alaposan megfontolni, drága olvasó.)

Formailag nem, de a gazdasági-politikai valóságban e vagyonelemek fölött Orbán Viktor miniszterelnök úr és apparátusa rendelkezik, a kegyencek személyi luxusán túl (ami pénzben lényegtelen apróság) a vagyon hatalmi-politikai célokat szolgál. Ezt a vagyont a költségvetésre vonatkozó (bár iszonyúan laza, és így is kijátszott) megkötések nélkül használhatja a nemzet vezetője népe irányítására, és a kormánypártot helyettesítő párhuzamos hatalom („mély állam”) költségeinek fedezésére. (A sajtó is az államapparátus egyik válfaja, még plurális rendszerekben is.)...

VAJON MIKOR INDUL ÚJRA A SZABAD EURÓPA RÁDIÓ?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.08.01.


Szép jó estét mindenkinek! A mai napon a HírTv visszakerült a kormány kezébe, amely a hatalomátvétel percei óta örömtáncát járja. Riporterek és műsorvezetők tucatjai mondtak fel, vagy inkább lettek kirúgva, miközben több műsor is megszűnt egyik pillanatról a másikra. A HírTv újra Orbánék kezébe került, ami óriási örömet jelent minden “hazafi” számára. Kálmán Olga műsorának ismétlése helyett Orbán Viktor tusványosi beszéde került műsorra, ami pontosan megmutatja mire lehet számítani a mai naptól kezdve. A korábbi ellenzéki, kormánykritikus stílus egy csapásra tűnt el, hogy helyét az Echo Tv színvonalát is alulmúló fekália vegye át.

A hírcsatorna weboldalán többé nem láthatunk történeteket az összeomló egészségügyi rendszerről, sem a romokban lévő oktatási rendszerről. Nem lesznek többé otthonaikban megfagyott idősek, sem utcára került mozgássérültek, vagy hajléktalanok. Na, nem azért mert megszűnt volna a probléma, épp ellenkezőleg. A HírTv a kormány kezébe került, így ott mostantól szinte biztosan csak kozmetikázott adatokat és a meghajlított kamuvalóságot láthatjuk. A Mediaworks által futószalagon gyártott és az ország minden helyi lapjához eljuttatott hírek a mai naptól a HírTv számára is mutatják az irányt.

Ennek a harcnak vége, ezzel pedig egy újabb kormánykritikus, a mindenkori média mindenkori küldetését ellátó csatorna esett el. Napról napra kaparintják meg a még valahogy a felszínen evickélő független/ellenzéki lapokat és televíziókat. Úgy tűnik, hogy a pusztításnak nincs korlátja, addig ugyanis nem nyugasznak, ameddig az Indextől kezdve, a HVG-n keresztül, egészen a 168 óráig meg nem szereznek minden sajtóorgánumot, hogy ott a saját igazságaikat közölhessék. Minden, úgy értem minden az ő kezükbe kell hogy kerüljön, és ameddig ez be nem következik, harc van és nem lehet hátradőlni. A mérhetetlen nagyképűségük pedig napról napra nő, ugyanis látják azt, hogy bizony az történik amit csak akarnak, egyszerűen már nincs semmi és senki, aki ellent tudna nekik állni. Legyőzhetetlennek, mindenhatónak képzelik magukat és elhiszik, hogy ez a világ örök...

TÁMOGAT, TŰR, TILT

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.07.31.Olvasom, hogy mi lesz a Hír TV-vel. Sajnálom azokat, akik ott dolgoznak. Az nem jó, mikor az embernek azt mondják, hogy holnaptól nem kell bemennie a munkahelyére.
Ettől eltekintve nem baj, ha ezek az "úgyteszünkmintha" orgánumok kimúlnak. Nem azért, mert esetünkben például egy ócska tróger emberek hekatombáin összerabolt pénzén tartották fent, hogy ez a jellemtelen köztörvényes "barát" bosszút állhasson a "barátján"... Tényleg, belegondoltak már abba, milyen "emberi" kapcsolatai vannak ennek a szétfolyó csúti futballistának? Szóval több szempontból sem baj. Nem elemzem korunk és országunk kereskedelmi tömegtájékoztatásának a színvonalát, tudom, mindenki azt hiszi, rádió és televízió, amit működtet, amiben csak az a borzasztó, hogy a hajdani rádiósok és tévések maradéka is régen elfelejtette, milyen egy rádió és milyen egy televízió.
Úgyhogy nem azért nem baj, mert megszűnik az igénytelenség, a jobb nincs, de legalább ez van. Hanem azért nem baj, mert akármilyen rosszul működő szelep volt is kivétel nélkül mindegyik, azért aki hallgatta-nézte, azt hihette, hogy ő azért még szabad ember, mert van neki ilyen is meg olyan is. Rákosi idejében nem volt semmi más, csak a párt hírharsonái. Bő hat évig bírta a birka magyar. A Kádár-kor bizonyos szempontból más, azok viszonylag gyorsan rájöttek, hogy kellenek szelepek, méghozzá jól működők. A mai köztudatban is él még a három té, bár egyre kevesebben vannak, akik tudják, mi az, még kevesebben, akik azt is tudják, mi volt abban az ördögi, amit Aczél elvtárs és a hozzá hasonló, valóban magas intellektusok ki bírtak találni. Nekem például sosem voltak illúzióim, elég pontosan tudtam, miféle szelepként vagyok voltaképpen hivatalosan engedélyezve, melyik az az értelmiségi réteg, amelyik az én műsoraimat hallgatja - azt nem tudtam, meddig mehetek el. Sokszor, sokféleképpen próbálkoztam, ma már tudom, az általuk az én számomra megszabott határon túljutni nehéz volt, akkor majdnem mindig üzembe helyezték az utolsó té jelű kapcsolót, a "tilt" nevűt. Az már egy másik kérdés, hogy annyira okosak azért azok sem voltak, nem nekem egyedül sikerült olykor átlépni a tiltott területre.
Ez itt a Rákosi-rendszerre hasonlít, sokadszor mondom, csak annál is ostobább és főképp sokkal slamposabb. A dagadt szotyolaköpködő készletéből ugyanúgy hiányzik a "tűr" kapcsoló, ahogy az ötvenes években sem volt ilyen, de a csúszómászó gyávaság a tiltás bevezetésében is megnyilvánul, úgy kell csinálni, hogy ne vegyék észre. Nehezebben éri el az országlakosok totális undorát. Attól mindig méregbe gurulok, mikor azt hallom, hány milliós tábora van a csúti betegnek, mert az már régen messze van a millióktól, dehát ahogyan az nyilvánvaló volt, még értelmes emberek is elfelejtették, hogyan nyert választást a futballista. Egyszóval kevesen vannak a szektahívők, és most majd még kevesebben lesznek.
Azért azt még egyszer mondom, sajnálom azokat, akik most majd az utcára kerülnek.

P.S.: Majdnem elfelejtettem. Szóljanak a csúti kislétszámúnak, Rákosi idejében nem volt többpártrendszer sem. Olyan jó volna, ha az összes pártot betiltaná. Tudom, hogy szeretné, mondja meg neki valaki, hogy én felhatalmazom rá. Tiltsa be! Mindet! Azt ne mondják meg neki, hogy ez az országnak volna a lehető legjobb, mert akkor nem csinálja.


EGYESBEN RAGADTUNK

MAGYAR NARANCS 
/ MATERIA MEDICA BLOG
Szerző: DRAJKÓ ZSOMBOR
2018.07.31.Az egészségpolitika az a műfaj, ahol a vezetés és a szakma közötti árokásás végzetes következményekkel járhat. A kezdeti szép remények után egyelőre nem látszik igazi változás az egészségügy irányításában, és továbbra is az az ember érzése, hogy nehezen áramlik az információ az Emmi és a szakmai szervezetek között.

„Humántárcát”, azon belül is hangsúlyozottan az egészségügyi szakirányt vezetni nem egy hálás feladat. A felelősség nagy, a problémák több ágazaton átívelőek, a jelenlegi kormányzat vezetési stílusa mellett pedig szűk az önálló mozgástér. Ez azonban nem ad felmentést az Emmi-nek és az Egészségügyért Felelős Államtitkárságnak. A választások óta eltelt négy hónapban az egészségügyi vezetés elindult a sötét erdőben, de nagyon úgy tűnik, hogy eltévedt: egyrészt nem tudni, mit is akar pontosan, másrészt sokkal inkább koncentrál a központi narratívába vágó üzenetek kommunikálására, mint az érdemi szakmai munkára.

Kásler Miklós és az újonnan kinevezett egészségügyi államtitkár, Nagy Anikó eddig egyetlen, konkrét problémát érintő cselekvési tervet tudott felmutatni: a kórházi fertőzések megelőzése érdekében készítettek elő egy rendeletcsomagot. Az elkövetkezendő négy év konkrétumai, vagy akár egy hosszabb távra szóló, rendszerszintű reformkoncepció továbbra is várat magára.

Írásos formában elérhető szakmai programok nélkül egyelőre csak sajtóban elejtett mondatokra támaszkodhatunk: várható az országos ellátást végző intézmények megerősítése, az alapellátásban a csoportpraxisok előnyben részesítése, prevenciós szemlélet erősítése főként a keringési és daganatos betegségek esetében, orvoshiány enyhítése a második Orbán-kormány idején már felmerült szabadfoglalkozású orvosi státusz bevezetésével, egy nem pontosan definiált orvos-diszpécser szolgálat bevezetése a sürgősségi osztályokon, valamint öt nemzeti egészségügyi program elkészítése.

Hatalomtechnikai kuriózum, hogy bár az egészségügy az Emmi felségterülete, a gyeplő mégis néha más kézbe kerül. Varga Mihály pénzügyminiszter az egészségügyi államtitkárság véleményével szembemenve ősztől kancellárokat szeretne kinevezni a kórházak élére, az Állami Számvevőszék pedig jelen állás szerint szeptembertől nem ad felmentést a kórházaknak a keretgazdálkodás hatálya alól. Nota bene, a Magyar Nemzeti Bank közzétett egy szakértők által jegyzett műhelymunkát, ami egyrészt kemény kritika az egészségügyünkről, másrészt egy remek reformötletdoboz, de az igazán szép mégis az, hogy az Emmi vagy az Egészségügyért Felelős Államtitkárság sehol sem szerepel a szerzők között.

Eggyel viszont nem maradt adós az emberminisztérium: a Fidesz központi narratívájába illő, kampányszagú üzeneteket rendszeresen kommunikálja. Novák Katalin családügyi államtitkár a Pride kapcsán kifejtette, hogy a családhoz kell egy nő és egy férfi, és pont elég hozzá egy nő és egy férfi”, Kásler Miklós pedig foglalt már állást a tízparancsolat népegészségügyi haszna mellett, Orbán Viktorhoz hasonlóan fontosnak érzi a „klasszikus, évszázadok által megszűrt és fennmaradt emberi, keresztényi és nemzeti értékek” képviseletét és elmélyítését, de bírálta már a Nyugat liberalizmusát is, ami mögött szerinte nincs valódi társadalmi támogatottság, mert a klasszikus értékek és a tradíciók ennél sokkal mélyebben gyökereznek.

Itt tartunk ma...


A POKOLI MENNYDÖRGÉSBŐL A SÍRI CSÖNDBE MENEKÜL ELEKTROMOS MOTORJAIVAL A HARLEY-DAVIDSON

QUBIT
Szerző: Qubit
2018.08.01.


A Harley-Davidson hétfőn bemutatta új elektromos motorjait, sőt egy segédmotoros kerékpárnak látszó, elektromos kerékpárnak nevezett járművet is. Az évek óta csökkenő eladások miatt küszködő milwaukee-i cég a jelek szerint 115 éves történetének egyik legnagyobb átalakulását éli meg. Az új termékeket azért fejlesztették ki, mert haladni kell a korral – mondta Matt Levatich vezérigazgató. Az elektromos motorkerékpárok között lesz könnyű, városi modell is, amelyet kifejezetten egy új célcsoportnak, a sűrűn lakott városokban élő fiatal felnőtteknek szánnak. (Az új modellekről bővebb beszámoló itt olvasható.)

A biciklik felé egyébként tavaly már tett egy apró kitérőt a Harley: kiadta 1917-es 7-17-es számú, motor nélküli kerékpárjának hasonmását, amit 4200 dollárért vásárolhatnak meg az arra érdemesek...


ÚJABB KETTŐS HADÜZENET TUSVÁNYOSRÓL

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: BAUER TAMÁS
2018.07.31.


Orbán megint hadat üzent. Kétszeresen. Nem meglepő, ezt szokta tenni, különösen Tusványoson. Az olyan szófordulat, hogy „építsük újjá a Kárpát-medencét”, önmagában is hadüzenet a szomszédoknak. A Kárpát-medence mint politikai kategória nyilvánvalóan „nagymagyar” gondolkodást fejez ki, azt, hogy Szlovákia és Horvátország egész területe, illetve Románia nyugati fele és Szerbia északi része valahova tartozik, ahova Románia keleti fele és Szerbia középső és déli része nem, hogy a magyar miniszterelnök Románia nyugati felének építését elválasztja Románia keleti és déli részének, Szerbia északi részének építését középső és déli részének építéséről építéséről és így tovább. Az, hogy „aki jóban van a magyarokkal, az jól jár”, igazi arrogáns üzenet, mint ahogyan az is, hogy a románok értsék meg, hogy nekünk 1918-on nincs mit ünnepelni, és mindez a román állam területén elmondva. Ez az előadás a politika nemzetközi normáihoz képest igazi arcátlanság. Ebben azonban nincs semmi új, Orbántól és a Fidesztől hosszú évek óta ezt halljuk. Ez a szomszéd országokkal vívott hidegháború nyelve, a nekik szóló hadüzenetet ismételte meg Orbán. Ez a szöveg megmozgatja a tusványosi közönség szívét-lelkét, alighanem a hazai Orbán-hívekét is, viszont ezen túl semmi esélye nincs bárminemű megvalósulásra: a román, a szlovák, a szerb állam vezetői országukat nem a Kárpát-medence részeként látják, ha készek is pragmatikus együttműködésre Orbán magyar államával.

Ehhez képest új csak, de néhány éve már napirenden van a Nyugattal szembeállított Közép-Európa, elsősorban a visegrádi országok együttese. Azért néhány éve, mert az Orbán által 2015 elején felvállalt menekültellenességet vették át tőle egymás után a visegrádi országok antiliberális politikai erői, kezdve Kaczyński-párttal Lengyelországban, majd később Andrej Babiš cseh pártjával (amely nem annyira keresztény-nemzeti, hanem inkább korrupt mivoltában áll közel Orbánhoz), és végül a legkevésbé közeli szlovák Smerrel. Mindenesetre a keresztény szellemét őrző Közép-Európát állítja szembe Orbán a kereszténységét vesztett Nyugat-Európával. Orbán családfelfogásának a katolikus lengyel és szlovák államban lehet némi visszhangja, bár az abortusz szigorításával szemben mindkét országban erős mozgalmak lépnek fel. Az erősen szekularizált cseh társadalomban viszont ennek semmi esélye. A „nemzetek Európájának” orbáni doktrínája visszhangra találhat Lengyelországban és Csehországban, az euróval fizető és egyértelműen uniós elkötelezettségű Szlovákiában azonban aligha. Egyedül a menekültügy egyesíti a négy országot, sőt állítja úgy-ahogy melléjük a Kurz-kormány vezette Ausztriát is, még ha ott nem is olyan régen menekültpárti zöld államfőt választott is a csekély többség..
.

ITT OLVASHATÓ

ELKEZDTE A KORMÁNYZAT A RENDEZVÉNYSZERVEZÉS MONOPOLIZÁLÁSÁT IS

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.07.31.


A Nemzeti Kommunikációs Hivatal megmondta: ha a Mikulásünnepségen nincs catering és apu öltözik be Mikulásnak, nem kell közbeszerzés.

Egyébként meg igen. Teljes abszurd és agyelhagyás az új kormányrendelet, amivel a rendezvényszervezői piacot akarják központosítani. Egy ásványvizet nem lehet csak úgy megvenni innentől, ha valaki az állami szférában rendezvényt szervez. Kivétel persze, ha államtitkár, vagy miniszter az illető, mert akkor semmi se vonatkozik rá.

Elérhetővé tette a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (nem tévesztendő össze a Rogán-féle Propagandaminisztériummal) a legújabb útmutatóját (PDF) a 247/2014. (X. 1.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdés 1. pontja szerinti rendezvényszervezési feladatok értelmezéséről. Ennek alapján a Hivatal ellenőrzi és engedélyezi innentől az óvodai Mikulásünnepségeket, az egyetemi gólyatáborokat és még a munkahelyi kirándulásokat is, bizonyos esetekben. Felmerült a gyanú, hogy a kormányzatnak ez az első lépése, hogy a rendezvényszervezői piacot is monopolizálja és bizonyos kormányközeli körök kezébe adja.

A rendeletet értelmező dokumentumban egészen vicces és abszurd bekezdésekre bukkantunk, amik önmagukban megállják a helyüket, minden kommentár nélkül. Az értelemező dokumentum felsorolja, mi tartozik a rendezvényszervezés fogalmához, majd azt kezdi el fejtegetni, mit kell bejelentenie egy kormányzati munkatársnak, ha bármilyen rendezvényt szeretne megszervezni. Értékhatár nélkül, vagyis akár napi 20 ezer forintos cateringköltségre is tőlük kell engedély kérni.

Az abszurd indoklásra a II./2-es bekezdésben bukkantunk:

„A Hivatal felé bejelentendő rendezvényszervezési igényekre vonatkozó általános szabállyal az érintett szervezetek adatszolgáltatását szeretnénk megkönnyíteni. Ugyanakkor jelezzük, hogy a rendezvények rendkívül szerteágazó körére, adott esetben a beszerzendő szolgáltatások speciális jellegére tekintettel az általános szabály alkalmazása nem minden esetben adhat egyértelmű értelmezést az Önök számára.

Ebben az esetben javasoljuk a Hivatal megkeresését a kozbeszerzes@nkoh.gov.hu email címen. Kollégáink készséggel állnak rendelkezésre a konkrét rendezvényszervezési igényel kapcsolatban. A beérkező megkeresések alapján frissített Útmutatónkat időről-időre közzétesszük a könnyebb adatszolgáltatás teljesítése érdekében.”

Tehát mostantól minden apró-cseprő eseményről tudnia kell a Hivatalnak, méghozzá azért, hogy segíthessenek (sic!) és „könnyebbé tehessék” a rendezvények megszervezését. (Még véletlenül sem azért, mert mindenről tudni akarnak és mindent ellenőrizni szeretnének, felmérve a piacot és aztán a csókosoknak juttatva a zsírosabb falatokat.)...

4-5 EZER PEDAGÓGUS HIÁNYZIK AZ OKTATÁSBÓL

MÉRCE
Szerző: PAPP GÁSPÁR
2018.07.31.


4-5 ezer pedagógus hiányzik az oktatásból a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. A kormány szerint egyre többen mennek tanárnak, a szakszervezet viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a lemorzsolódás még nagyobb.

A közigállás.hu-n – itt kell meghirdetniük az intézményeknek az álláspályázataikat – jelenleg 2781 tanári állás kínálnak. Ennél azonban bizonyosan több friss pedagógusra lenne szükség, mivel vannak olyan álláshelyek, amelyeket hosszú távú helyettesítéssel oldanak meg. A hiányszám ráadásul folyamatosan emelkedik.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a helyzet nem vészes, sőt, egyre jobb: a fiatalokat tanári pályára ösztönző Klebelsberg-ösztöndíj miatt 30 százalékkal nőtt a tanárnak jelentkezők száma, és többeket is vesznek fel. Az ösztöndíj-rendszer kifejezetten azokra a területekre próbál tanárokat csábítani, ahol a legnagyobb a hiány. Rétvári szerint a jövőben egyre több és több pedagógus fogja elkezdeni a pályáját...

FALUGONDRA FALUGONDNOK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT, VAS ANDRÁS
2018.08.01.


Egyre nélkülözhetetlenebbé válnak a kistelepüléseken az önkormányzat főállású mindenesei, sok helyen mégsem ad pénzt munkájukra az állam.

Szakmunkás polihisztorok. Így jellemezhető a közel kétezer lelkes Zagyvaszántó polgármestere, Fekete László szerint a település falugondnoka és két segítője.

Olyanok, mint a népszerű rajzfilm Mancs-őrjárata: mindenütt ott vannak, ahol szükség van rájuk – tette hozzá Fekete László.

Véleményével nincs egyedül: egy somogyi polgármester "a rendszerváltás utáni magyar vidék számára hozott legjobb döntésként" jellemezte a falugondnoki szolgálatok felállítását. Az ötlet Kemény Bertalan, a Városépítési Tudományos és Tervezési Intézet (VÁTI) munkatársának fejében fogant, amikor a nyolcvanas években azzal szembesült, hogy egyes falvakat fejlesztendőnek, másokat életképtelennek minősítenek. Kemény úgy gondolta, a falugondnokság az életképtelennek ítélt települések számára érdemi fejlődési lehetőséget nyújt. A rendszerváltás idején előbb a Falufejlesztési Társaság alakult meg, majd az ország egyik legszegényebb vidékén, a Csereháton létrejöttek az első falugondnoki szolgálatok, melyek számára 1991-től már pályázatokat is kiírtak, segítve elterjedésüket. 

Eleinte csak 600 lakos alatti falvak hozhattak létre szolgálatokat, mára azonban már minden településen működhetnek, melyek megfelelnek az alapcélnak. A falu- és a tanyagondnoki szolgáltatás célja "az aprófalvak és a tanyasi lakott helyek intézményhiányából fakadó hátrányok enyhítése, az alap- és közszolgáltatásokhoz juttatás, valamint a közösségi szintű egyéni szükségletek kielégítése." Jelenleg úgy 1600 helyen létezik a szolgálat, igaz, a 600 fősnél nagyobb települések nem kapnak állami támogatást, azaz maguknak kell kigazdálkodniuk a falugondnokot. Akik igazából afféle települési mindenesek.

Ők veszik észre, ha ellopnak egy betonlapot, megsérül a csatornafedél, elkopik hirdetőoszlop, eltörik a pihenőpad léce, de akkor is ők futnak, ha elönti az óvodát a szennyvíz, vagy ha jön az árvíz – sorolta a falugondnok és segítői feladatait a zagyvaszántói polgármester, aki hozzátette: utóbbi különösen veszélyes elem falujuk életében, hisz a szeszélyes Zagyva mellett laknak, s ha emelkedik a vízszint, a falugondnok kezeli a zsiliprendszert. Megvan a dolguk „békeidőben” is: Zagyvaszántón rengeteg a park, s ez tavasztól őszig folyamatosan ad munkát nekik. Korábban közmunkásokkal tudták megoldani ezt a feladatot, de mivel a térségben az utóbbi években idetelepült gyárak miatt gyakorlatilag nincs munkanélküliség, elfogytak a közmunkások. Félő persze, hogy a falugondnokokat is elcsábítja valamelyik multi, a kísértés gyakorlatilag folyamatos, a közszférában pedig még mindig alacsonyak a fizetések. Ráadásul a team az elmúlt években bizonyította megbízhatóságát és rátermettségét, ami szintén jó ajánlólevél. Egyelőre a lokálpatriotizmus erősebbnek bizonyult az egyéb ajánlatoktól, s ennek a zagyvaszántóiak csak örülhetnek: hiányuktól ugyanis megbénulna az egész falu működése...

MINDEN ELDŐLT. JÖN A SZOKÁSOS: A PITIÁNER BOSSZÚ

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.08.01.


Jóreggelt, hejjhó! Üdvözlök mindenkit ezen a szép nyári reggelen, augusztus első napját fogyasztjuk nagy erőkkel. Lehet, hogy még nincs 33 fok, de majd lesz. Ezt az élményt sok egyébhez hasonlóan úgy is meg lehet tapasztalni, ha az ember felszáll a FELÚJÍTOTT 3-as metróra. Az RTL Híradójának stábja például felmerészkedett több fővárosi járatra és tesztelték, hogy ugyanbiza milyen körülmények között tömegközlekedik a jó magyar ember ezekben a migránsok kánikula sújtotta véres időkben (a forróság neheze csak ezután jön, nyugi). A helyzet alighanem brutálisnak is nevezhető: a klímás metrópótló buszokon 29, a klímamentes járatokon 33, a régi villamosokon pedig 35 fokot mutatott a hőmérő. Szóval a FELÚJÍTOTT metrószerelvényekben nem csak büfékocsi nincs (szevasz, Tarlós, tudjuk, hogy főpolgármesteruraságod szerint a klíma és a büfékocsi azonos kategória), de legalább klíma sincs, a szellőztetőrendszer meg ennyit tud. Nem mellesleg e kiváló orosz szerelvények padlója pláne jobban teljesít: 40 fokon konkrétan. Ha hozzávesszük, hogy a BKV kussol egyelőre, és nem kívánja kommentálni, hogy szerintük rendben van-e ez így, akkor egyetlen jótanácsot tudok adni: kezdeményezzük, hogy Orbán Viktor és a Fidesz és a kormány, a magyar emberek kizárólagos védőszentjei állítsák meg a kánikulát. Mondjuk a klímával felszerelt luxuslimuzinjaikból szarnak ők arra, hogy a kéményen csodálkozó kisember éppen hányszor kap hőgutát naponta, ameddig eljut A-ból B-be. És tényleg: büfékocsi nem kéne, parasztok? Nem, Tarlós, a klíma bőven elég lenne. Alap lenne. De nem az. Úgyhogy szerintem se vállalj egy újabb 5 éves ciklust, ez is több, mint elég volt a jóból.

Nem röhögök, mert kurvára nincs min: az ITT megtekinthető ábrán sem röhögtem, pedig ennek a tetves rendszernek a működéséről mindent elmond. Ha nem a kánikula, hanem a fagy oldaláról közelítjük meg a tyúkszaros kis életünket, akkor érdemes egymás mellé rakni a kötelezően fűtendő futballpályákra fordított összegeket, meg az otthonaikban és másutt halálra fagyott emberekre fordított összegeket. Rögtön kiderül, hogy a megfagyottak száma több mint kétszer kisebb, mint ahányan átlagosan megtekintenek egy NB II-es mérkőzést. Akkor mire érdemes fordítani a közpénzt? Na, ugye? Aki meg ott tart, hogy képes megfagyni a saját lakásában, az Fidesz-szavazó? Nem Fidesz-szavazó. Tiszta sor...


ITT OLVASHATÓ

A PÉCSI SÖRGYÁRTÓL A KAPOSVÁRI MINISZTERI BIZTOSSÁGIG: FÜLÖP PÉTER SZÍNHÁZMENEDZSERI KARRIERJE

ÁTLÁTSZÓ / KAPOSVÁR
Szerző: Átlátszó
2018.07.30.


A pécsi vendéglős felemelkedésének története igazi gyöngyszem, még a csodálatos NER-karrierek világában is. Miniszteri engedéllyel hosszabbítgatott, ideiglenes igazgatói megbízással megszerzett szakmai tapasztalat, amivel már teljesíthető a „rendes” megbízás feltétele, majd még egy ugrás a színházvezetéstől a miniszteri biztosságig – mindezt három év alatt. A 32 éves Fülöp Péter pályaképe.

A kaposvári Csiky Gergely Színház három évtizedes Babarczy-korszakának lezárulta után egy évvel Schwajda György lett az igazgató. Schwajda 2011-ben váratlanul elhunyt. Ekkor– alig titkoltan Schwajda végakaratának megfelelve – Rátóti Zoltán került a helyére, aki egy ciklust le is vezényelt Kaposváron, majd 2016-ban, alig több mint egy évvel azután, hogy elnyerte és megkezdhette a második igazgatói ciklusát, családi okokra hivatkozva váratlanul lemondott.

Közben persze változások sora zajlott a kulisszák előtt is: számos rendező, színész távozott a színháztól, s ebben nem lehetett nem meglátni a koncepciót:

Rátóti Zoltán le akart számolni azzal a szerinte hamis mítosszal, ami Kaposvár-jelenségként vonult be a köztudatba. Ennek többször nyíltan hangot is adott, ténylegesen pedig távozásra bírta Mohácsi Jánost, Kocsis Pált, Csapó Virágot, Réthly Attilát, Rusznyák Gábort, Kőrösi Andrást s másokat.

Ennek a folyamatnak, vagyis a 2009 előtti társulat és színházvezetési koncepció szétverésének Szita Károly polgármester sem állta útját, talán azért sem, mert a váltás a városnak megtakarítást jelentett: míg a színházi és politikai életben kiválóan beágyazott Schwajda György idejében a színház költségvetése meghaladta az egymilliárd forintot – ennek jelentős része önkormányzati támogatás volt –, addig Rátóti idejében ez az összeg folyamatosan csökkenve néhány év alatt hatszáz millióra redukálódott. Erre utalva jegyezte meg cinikusan Szita Károly egy közgyűlésen, hogy „ismerve Rátóti igazgató úr tehetségét, meg fogja oldani”.

A színház anyagi ügyei azonban nem a polgármester várakozásának megfelelően alakultak: folyamatos pénzhiány, kifizetetlen számlák, elmaradó személyi juttatások terhelték a mindennapokat.

Ráadásul Rátóti 2014-ben kirúgta a színház évtizedek óta megbízhatóan, szakmailag kifogástalanul teljesítő gazdasági vezetőjét, s felvett a helyére egy korábban fodrászként dolgozó nőt, akinek színházi pénzügyekben semmiféle tapasztalata nem volt.

A későbbi fejlemények felől nézve nagyon úgy tűnik, közvetetten ez a kinevezés nyitotta meg az utat Fülöp Péter előtt.

Hogy ennek a lépésnek volt-e köze ahhoz, hogy az illető hölgy a kaposvári NB I-es kosárlabdacsapat – Szita Károly kedvenc csapata – edzőjének a húga, ezt nem tudjuk, mindenesetre a kölcsönös bizalom viszonylag hamar, néhány hónap alatt elfogyott.

A korábbi gazdasági vezetőt Rátóti a bevett, mondhatni szokásosan erkölcstelen módon, átszervezés címén rúgta ki, ezért az utódját már nem vehették fel a megszüntetett gazdasági vezetői pozícióba – így lett a fodrászból stratégiai igazgató. Rátóti a színházat kezdettől a racionális megfontolásokat félretéve, kézből próbálta irányítani, és ezt az újsütetű stratégiai igazgató sem tolerálta – a vége az lett, hogy a hölgy 2015 elején közös megegyezéssel távozott.

Ekkor lépett színre dr. Fülöp Péter, akit állítólag a pécsi színház igazgatója hozott össze Rátótival. Fülöp a pécsi Maláta Bisztró egyik irányítójaként tett szert ismeretségekre befolyásos helyi körökben. (Némi ellentmondást jelent, hogy Fülöp neve a Malátával kapcsolatban nem található meg a cégadatbázisokban, viszont egy riportban a tulajdonosok nevében többes szám első személyben nyilatkozik.)

Úgy tűnik, Rátóti meglátta a jövő emberét az ekkor mindössze 30 éves vendéglősben, így a Csiky Gergely Színház Közhasznú Kft. közérdekű adatait ismét átírták: a fodrász ment, helyette a semmilyen színházi, kulturális menedzsment-tapasztalattal nem rendelkező Fülöp Péter lett a gazdasági és produkciós vezető.

Nem árt megjegyezni itt, hogy például a kecskeméti Katona József Színház hasonló posztjára ez idő tájt hivatalos pályázatot írtak ki – Kaposváron ez szóba sem került...

ITT OLVASHATÓ

MENNYIBE KERÜL A HATALOM?

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.07.30.


- Az emberek a fejlett világban egyre elégedetlenebbek azzal, hogy mekkora a gazdagok és szegényebbek közti szakadék

- A politikusok mégsem tesznek semmit, holott népszerű lenne a gazdagok hatalmának letörése
- Mi állhat a jelenség hátterében?

A leggazdagabb 1% megadóztatásának a világ legtermészetesebb dolgának kellene lennie az olyan politikusok számára, akik a tömegek támogatását keresik – írja az Economist. A lap felteszi a kérdést: miért fordulhat akkor elő, hogy a mai populista vezetők mégsem a gazdagok adóztatásával és vagyonuk újraelosztásával, hanem sokkal inkább a migráció és a nemzeti szuverenitás problémájával vannak elfoglalva? Egyes kutatások eredménye szerint az egyenlőtlenség növekedése a gazdagok korrupt befolyásának növekedéséhez vezet. De ne szaladjunk ennyire előre!

Kordában tartani a tömegek vágyát


Sokan gondolják, hogy minél demokratikusabb egy társadalom, annál kevésbé kellene a politikai rendszernek támogatnia az egyenlőtlenségek kialakulását és fenntartását. Az egyenlőtlenség növekedése azt jelenti, hogy a pénz és egyéb erőforrások jelentős része a keveseknél koncentrálódik, akiket viszont könnyedén leszavazhat az a többség, amelyiktől éppen elveszik a hatalmat. Létezik is olyan elmélet, amely ezt a vélekedést támasztja alá: Darren Acemoglu és James Robinson például amellett érvelnek, hogy az elit a 19. századi szocialista forradalmak fenyegetésére reagált a választójog kiterjesztésével. Így kötelezte el magát ugyanis az újraelosztás mellett, ami egyébként a kutatás szerint be is következett. Más kutatók pedig úgy érvelnek, hogy az elit azért hozott létre nem-demokratikusan választott szervezeteket (például a brit felsőházat), hogy a tömegek újraelosztási vágyát kordában tartsa.

A fenti teóriát erősíti, hogy neves kutatók szerint a demokráciák gyakrabban emelnek adót, mint a diktatúrák és autoriter államok, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy alacsonyabb lenne az egyenlőtlenség szintje. Lehetne tehát úgy is érvelni, hogy a tömegeket nagy valószínűséggel nem érdekli az egyenlőség kérdése – de ennek az ellenkezője az igaz. A megbízható közvélemény-kutatások többsége azt mutatja, hogy mind az amerikai, mind az európai demokráciákban az emberek nagyjából kétharmadát, tehát jelentős többségét kifejezetten zavarja az egyenlőtlenség jelenlegi szintje. Alternatív magyarázatként felmerül, hogy esetleg a nyugati demokráciák hatékonysága borzalmas, és a politikusok a választói akarat ellenére képtelenek változást elérni az adórendszerben. Azonban ez a teória sem állja meg a helyét: az Egyesült Államokban például az elmúlt évben egy komoly adóreformot fogadott el a Trump-adminisztráció, azonban ennek iránya ellentétes volt a többség akaratával – az adók elsősorban a gazdagok számára csökkentek. Amerikai és portugál kutatók ráadásul Európát vizsgálva is arra a következtetésre jutottak, hogy a növekvő egyenlőtlenség és az emberek egyre növekvő aggodalma ellenére a különböző kormányok és parlamentek egyre kevesebbet foglalkoznak újraelosztási kérdésekkel. Másképpen fogalmazva: bármivel szívesebben foglalkoznak, mint azzal, hogy a gazdagok óriásvagyonait megadóztassák.

A leggazdagabbak adnák a legkevesebb állami pénzt a rászorulóknak

Borghetto és Epp kutatása szerint ráadásul a gazdagoknak számos eszközük van arra, hogy befolyásolják, mely ügyekkel foglalkozzon a politika...

A FIDESZ 200 EZER ÚJ SZAVAZÓT SZERZETT 2014-BEN

SZTÁRKLIKK
Szerző: Index, Sztárklikk
2018.07.31.


- A Fidesz volt a legsikeresebb a szavazói megtartásában, 90 százalékuk az előző választáson is a Fideszre voksolt.

- A választói visszaemlékezések alapján – a közhiedelemmel ellentétben – a Fidesz a további szavazóit nem elsősorban a Jobbiktól hódította el. A mostani kormánypárti szavazók 8 százaléka állítása szerint 2014-ben nem szavazott, vagy nem emlékszik. Vagyis Orbán Viktorék több mint 200 ezer szavazatot szereztek a 2014-ben még passzív vagy éppen választójoggal nem rendelkező fiatal választók táborából.

- A Jobbik is szerzett magának olyan szavazókat, akik 2014-ben nem szavaztak. Jelenlegi táborának tíz százalékát, 100 ezer szavazót tesznek ki ezek a voksok.

- A Jobbik szavazóinak 16 százaléka 2014-ben még a Fideszre voksolt. Eszerint Vona Gáborék akár 160 ezer szavazót is szerezhettek a kormánypárttól.

- Az LMP szavazótábora idén csupán 140 ezerrel bővült. A Fidesztől jött a szavazói 18 százaléka, majdnem 80 ezer voks, a baloldali összefogástól 11 százalék, és a korábbi nemszavazók köréből is szerzett voksokat (16 százalék).

- A Momentum új szereplőként más pártoktól és a passzívak táborából szerzett szavazókat. A momentumosok 40 százaléka 2014-ben senkire nem szavazott, 17 százalékuk pedig 2014-ben még a Fideszre voksolt.

A kutatás csak a belföldi szavazókat vizsgálta, a külhoniak és külföldön szavazók kimaradnak a hazai felmérésekből.

A TURULUNK IS TÖRÖK?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: ACZÉL GÁBOR
2018.07.30.


Első Valósághajlító Viktor főméltósága – jó szokása szerint – a külhoni, magyarok által is lakott Tusványoson kegyeskedett a multikulkuralizmus és a bevándorlás elutasításának nemzeti jogáról és szükségletéről, valamint e szükséglet a határok, a piacok, a keresztény kultúra és a magyar nyelv védelmének a többség által kinyivánított népi igényéről, akarásáról szónoklani. Ostoba okvetetlenkedő – persze, nem ott és nem akkor – akadt ugyan, aki szerint a százötven évig tartó török és iszlám világ ellenére megmaradtunk magyarok, megőriztük a többségi vallásunkat, a kultúránkat és a nyelvünket, egyesek még a gasztronómia fejlődésével és fürdőkultúra meghonosításával is előhozakodtak, egy istenbarma pedig a valósághajlításra fittyet hányva és a mi népnemzeti turulunkat török eredetű szónak tételezve nem átallotta a magyar nyelv egészének tekintélyes részét a törököktől származtatni, s ehhez alábbiakat előkaparni.

Török szó a TURUL,
és török eredetű
az egyetlen tyével kezdődő szavunk,
a TYÚK.
Török a KÖKÉNY és a TÖRVÉNY,
török a KARÓ, a KÓRÓ, a KORSÓ,
a TÚRÓ, a TARLÓ és a KOPORSÓ,
török a SARLÓ, az ORSÓ,
a TILÓ, a TINÓ,
a KANCSÓ, a KOMLÓ,
a TURBÁN, a SZATTYÁN,
s az ám:
török az OROSZLÁN.
Török még továbbá
a SZŐLŐ, a SZEPLŐ,
az ÜNŐ, a TEKNŐ,
a SÜLLŐ, az ÜSZŐ,
a SEPRŐ és a SÁR,
a TATÁR és a TÁR,
a GYŰRŰ, a GYŰSZŰ,
a CSEPŰ és a KESELYŰ,
a SÖPÖR, a TÜKÖR, az ÖKÖR,
a fürge ÜRGE,
a TÚZOK, a TOK,
a TENGELY, a TENGER,
a TÉRD, a TŐR,
a SZÉK, a SZÉL,
a SZŰCS, a SZÓR,
török, ami a sárga virágát bontja:
a SOM,
török szavunk a TAR és a GYOM,
azt hiszem, folytatni is tudom,
török a BALTA,
török az ALMA,
a SÓLYOM, a KARVALY,
az ÖLYV, a SÁTOR, a SEREG,
a BÖLÉNY, a VAJ.
A KECSKE és a KÖRTE
szót is ők hagyták örökbe,
nekik köszönhetjük
a SÜVEGET, a SZATÓCSOT,
a SZŰRT, a KÖDMÖNT,
az ÜNNEPET és az ÜRÖMÖT,
a VÁLYÚT, az OCSÚT, a SARUT,
és a TANÚT.
Tőlük való szavunk
a KÖPÜL, a KŐRIS, a KÚT,
a KOMONDORUNK
és a KUVASZUNK,
nélkülük nem volna
se ÁRTÁNYUNK, se DISZNÓNK,
se BÁJUNK, se DIÓNK,
nem lehetett volna
NÁNDORUNK,
nem lehetnének BARMAINK,
nem volna BORUNK,
nem mondhatnánk,
hogy egy ÁCS nem ács,
hiányozna a szótárunkból
a BÁRSONY, a BOJTORJÁN,
a BOGLYA,
a BESENYŐ, a BIKA, a BILINCS,
a TOR,
a BORJÚ, a BORS,
a BORSÓ és a BORZ,
hiányozna a DŐL és a BÖLCSŐ
az ÓL, az ÍRÓ
a KANTÁR és a KARÁM,
hiányozna az IGE.
Nem mondhatnánk BÚCSÚT
egymásnak és senkinek,
nem BÚCSÚZHATNA tőlünk senki se,
nem is mehetnénk BÚCSÚBA,
nem árulhatnánk
egyazon GYÉKÉNYEN senkivel,
nem csíphetne CSALÁN,
hiányoznának
a BOSZORKÁNYAINK,
nem vonzhatná a tekintetünket
egy-egy szép BOKA,
nem CSAVARHATNÁNK el
a lányok fejét,
nem lehetne se anya-
se fába való CSAVARUNK,
nem is CSAVAROGNÁNK,
az övünkön se volna CSAT,
szemünk sarkában nem gyűlhetne CSIPA,
és ha hiszik, ha nem,
nem csupán a MUSZLIM,
nem csupán a MECSET,
hanem az EGYHÁZ is
török eredetű szavunk,
akár a GYÓNÁS,
a CSEPÜ, a CSE
RGE, a CSIGER
és a FINDZSA.

BANKBETÉTBEN DEKKOL MÉSZÁROSÉKNÁL TÖBB MINT 90 MILLIÁRD FORINT

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2018.08.01.


Hirtelen óriásira nőtt a bankbetétje a dollármilliárdos Mészáros Lőrinc központi építőipari cégének, a Mészáros és Mészáros Kft.-nek: a vagyonmérleg tervezetében 74,7 milliárd forintot mutattak ki. Egy évvel korábban még csak 4 milliárd forint volt a közbeszerzéseken taroló felcsúti cégnél. A mérlegtervezet amúgy a V-Híd Építő Zrt.-vel elhatározott fúzió miatt készült, és a tavaly év végi állapotot tükrözi.

A vasútépítő céget néhány hónapja szerezte meg a Mészáros-házaspár, és most döntöttek a szerzemény beolvasztásáról a Mészáros és Mészáros Kft.-be. A V-Híd a Cégközlönyben megjelent hirdetmény alapján 16,5 milliárd forint bankbetétet mutatott ki, így

a fúzió után több mint 90 milliárd forint dekkol a Mészáros és Mészáros néven tovább működő cég számláján.

Nem szokásos dolog, hogy ennyi készpénz legyen egy építőipari cégnél, még a Simicska-féle Közgépet a trónról letaszító csúcstartó, a tiszakécskei Duna Aszfalt Kft. mérlegében sincs sokkal több 30 milliárd forintos bankbetétnél. Ám a Mészáros-érdekeltségek működése sem szokványos, a betét pedig az uniós finanszírozású infrastruktúraépítésekkel és a magyar kormány nagyvonalú előlegfizetéseivel függ össze.

Ami a közpénztarolás sebességét illeti, a választások óta már több mint 200 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el a felcsúti milliárdoshoz köthető cégek...

ÍGY UTAZNAK A CSALÓK A PÉNZÜNKRE - FELPÖRÖGNEK A KÁNIKULÁBAN A CSALÓK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.08.01.


Az utóbbi időben még a szokásosnál is sokkal több biztonsági figyelmeztetés jelent meg. A csalók nagyobb aktivitása összefügghet a nyaralásokkal is. Az adathalászokat tipikus vonzó bankok mellett a mobilcégek, sőt az online kereskedők is célkeresztbe kerültek.

Sorra jelennek meg a biztonsági figyelmeztetések elsősorban a bankok és a telekommunikációs cégek részéről, amelyek az adathalászat veszélyeire hívják fel a figyelmet. Úgy tűnik, a nyári melegben sem pihennek a csalók, talán abban is bízva, hogy nyaralás előtt csökken a figyelem, sokan kevésbé koncentrálnak például banki ügyeikre. Könnyebb is áldozatul esni ilyenkor az olyan e-maileknek, amelyek – például szoftverújításra vagy karbantartásra hivatkozva – kérik a személyes és hozzáférési adatok megújítását, attól tartva, hogy utazás közben külföldről nem férünk hozzá számlánkhoz, esetleg zavar lehet a mobilkapcsolatunkban. Ilyenkor nyáron, ráadásul sokkal több idő is eltelhet, amíg valakinek nyaralásról, esetleg külföldről visszatérve feltűnik, hogy illegálisan nyúltak a bankszámlájához.

Az összes bank rendre felhívja a figyelmet, hogy sosem kér e-mailben ügyfél-azonosítókat, vagy azt, hogy az emailből egy linkre kattintva lépjenek be az internetes felületre.

A K&H nemrég közzé tett figyelmeztetésében külön kiemeli, hogy aki ilyen e-mailt kapott, és megadta ügyféladatait, vagy rákattintott az abban szereplő linkre, a kh.hu weboldalról nyissa meg újra a K&H e-bankot, és ellenőrizze az e-bankban a tranzakció történetét, illetve a beállítások/azonosító eszközök kezelése menüpontban a regisztrált eszközeit!

A Budapest Bank szintén arról adott tájékoztatást, hogy látszólag a Budapest Banktól érkező e-maillal történt adathalász kísérlet. A bank arra kéri az ügyfeleit, hogy kapott elektronikus levélben javasolt lépéseket ne kövessék, azt töröljék. Hozzáteszik, hogy a bank már letiltatta az adathalász oldalt, aki pedig mégis megadta az adatait jelezze az ügyfélszolgálaton vagy bármelyik bankfiókban, és a bank felületén kezdeményezze jelszavának megváltoztatását!
...

ROXFORT AMSZTERDAMBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zita
2018.08.01.


A változatosság kedvéért Zita mai írása elé nem én, hanem a szerző maga írja a bevezetőt. Tanulságos lesz ez is, mint maga az írás (amiről előzetesen csak annyit, hogy érdemes kitartóan végigolvasni).

Azért az utolsó megjelent posztom után meginogtam egy kicsit, hogy kell-e ez nekem. De az csak egy dolog, hogy csöndben voltam. Eddig bírtam. Olvasom persze szorgalmasan a megjelenő posztokat, és véletlenül sem akarok semmi olyat írni, amit mások is leírtak már sokszor. Valójában meg ez a mi létünk szanaszéjjel a világban nem egyedi, mégis az.
Bizonyára már nem emlékszel, de a legeslegelső posztjaim után mindig azzal kapáltak a kommentelők, hogy mi a fenét akarok már én, kijöttem ide Európa másik végére 52 évesen, nyelvtudás nélkül, és sose lesz normális munkám, nyugdíjam, lakásom meg majd 8 év múlva (Amszterdamban ez egyébként reális szám).
Ez tényleg nehéz. De lett, lesz. Én is bejártam és járom naponta az útvesztőket. Mindezideig nem vitt rá a lelkem, hogy írjak a nyelv nem tudás szavakkal ki nem fejezhető hátrányairól, és a munkahelyeken való lassú előre lépegetésekről, azok milyenségéről.
Most megpróbáltam a két témát egybefogni. A meseforma nem csak stílust, keretet ad a történetnek, inkább visszafogja a mondandó éleit. Azt gondolom, erre nagy szükség van. Közben a margón azért szó esik arról a bizonyos diktatúráról is, de persze most sem politizálunk.
Harry Pottert meg mindenki olvasott, mert vagy gyerek volt, vagy gyerekei vannak.
Kezdődjön tehát!

VIHAR ELŐTTI CSEND A HÍR TV-NÉL: GYŰLNEK AZ ÚJ BIZTONSÁGI EMBEREK, KÁLMÁN OLGÁT MÉG PROMÓZZÁK

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.08.01.


Valószínűleg az este lecserélt portaszolgálat új emberei gyülekeztek a csatorna székháza előtt szerda reggel. Úgy tudjuk, a tévéhez visszatérő Liszkay Gábor médiatanácsadó lesz, hírigazgatóként Császár Attilát vagy Élő Gábort emlegetik.

Cikkünk frissül

Kollégánknak sikerült lekapnia a HírTV székháza előtt a biztonsági embereket, amint kedélyesen beszélgetnek, majd bemennek az épületbe. A Valton biztonsági őreiről van szó, ők dolgoztak a G-nap előtt is a HírTV-nél. A székház előtt szerda reggel gyülekező társaság alighanem a szélnek eresztett emberek helyére felvett új csapat lesz. Úgy tudjuk, békésen zajlott le a csere.

Sajtóhírek szerint a HírTV-nél szerda délelőtt állománygyűlést tartanak, ahova a csatornát Simicska Lajostól felvásárló Nyerges Zsoltot is várják. Információink szerint Liszkay Gábor visszatér a csatornához. Információink szerint Liszkay Gabor titulusa Médiatánacsadó lesz. Korábban forrásunk úgy fogalmazott, nélküle nem lehet majd döntéseket hozni,
informátoraink szerint teljesen áthangolják, a Fidesz és a kormány irányába pacifikálják a HírTV-t.

A vezetőséget is lecserélik, az új felállásról egyelőre találgatások vannak. Felvetődött, hogy Császár Attila vagy Élő Gábor lehet a hírigazgató, de fontos szerepet kaphat Szikszay Péter is.

A reggeli adáson egyelőre semmi nem vehető észre, ugyanúgy futnak az egyéb műsorok promói is - például Kálmán Olga vagy Csintalan Sándor műsoráé, csakhogy kérdéses, ezek meddig maradnak meg. Bizonytalan, hogy az átalakítás mikor ér le a műsorok szintjére.

Informátoraink a hét elején azt mondták, elképzelhetetlen, hogy Kálmán Olga a csatornánál maradhat, van aki esküszik, hogy Kálmán Olga kedden volt utoljára. Hétfőn beszéltünk a műsorvezetővel, aki azt mondta, sajtóhírektől nem retten meg, készül az esti adásra. Kedd este is úgy búcsúzott el, holnap (vagyis szerdán) újra várja a nézőket. Ugyanakkor úgy tudjuk, más műsorban a héten már figyelni kellett az elköszönésre. Híresztelések terjednek a Hír TV-be készülő Echo tévésekről is...

NAGY A FORGALOM AZ ORBÁN-BÁNYÁNÁL, ÉS GYAKRAN FELTŰNNEK MÉSZÁROS LŐRINC ÜZLETTÁRSÁNAK TEHERAUTÓI IS

444.HU
Szerző: PETHŐ ANDRÁS
2018.08.01.Egy sárga logóval felmatricázott teherautó fordult ki Orbán Viktor apjának gánti kőbányájából július 26-án 11 óra 20 perckor. A következő bő egy órában még hat másik, ugyanilyen matricát viselő kamion hajtott ki a telepről nagy porfelhőt hagyva maga után. 

A sárga logón egy vakond látható, amely egyik kezében egy ásót tart, a másikkal pedig egy munkagépet húz maga után. A matricán egy cégnév is szerepel: Vakond Via Kft. Ez a társaság a Duna Csoportként ismert építőipari konglomerátum tagja, amely az elmúlt években – több esetben az Orbán Viktorral jó személyes viszonyt ápoló Mészáros Lőrinc cégeivel társulva – sorra nyert el nagyértékű állami megbízásokat. Az együtt végzett munkák mellett más kapcsolat is van a cégcsoport és Mészáros között: a Duna Csoport meghatározó tulajdonosának, Szíjj Lászlónak közös cége is van a mára az ország egyik leggazdagabb emberévé vált egykori felcsúti gázszerelővel.

A Vakond Via Kft. nem válaszolt a szállítmányok tartalmával és úti céljával kapcsolatos kérdéseinkre, de legutóbbi üzleti beszámolója szerint a társaság tevékenységét elsősorban a cégcsoport zászlóhajójának számító Duna Aszfalt kivitelezési munkái kötik le. A cégcsoport holnapján fellelhető információk szerint ezek jellemzően közpénzből megvalósuló nagyberuházások, például útépítések és csatornázások. A Direkt36 korábban egy cikksorozatban mutatta be, hogy ilyen munkákban jelentek meg beszállítóként és alvállalkozóként az Orbán Viktor apjának és testvéreinek tulajdonában álló cégek is.

A Vakond Via teherautói láthatóan gyakori vendégek a Fejér megyei Gánt közelében elterülő bányatelepen. Nemcsak július 26-án tűntek fel a vakondos matricával feldíszített kamionok, hanem egy héttel korábban is lehetett látni a cég járműveit az Orbán-bányánál, ahol egyébként is nagy a forgalom. A Direkt36 munkatársának látogatásai során folyamatosan érkeztek a teherautók az Orbán apjának többségi tulajdonában lévő Dolomit Kőbányászati Kft. nevű cég telepére. A legtöbb teherautón nincs jelzés, így csak ritkán derül ki egyértelműen, hogy mely cég szállítja a terméket...


HÁROM GRAFIKON TÖKÉLETESEN MEGMUTATJA, MI A FIDESZ-ÚTHENGER TITKA

INDEX
Szerző: RA
2018.08.01.


16 százalékos részvételi arány egy magyarországi választáson, az nagyon kevés. Az csupán minden hatodik ember, olyan, mintha az áprilisi voksoláson csak a 2,8 millió Fidesz-szavazó alig fele ment volna el szavazni, és senki más. Se jobbikos, se szoci, se gyurcsányista, se LMP-s, de még kétfarkú kutyás, momentumos, kamupártos, munkáspártos se.

Ennyi, 16 százalékos volt a részvételi arány két hete vasárnap Békéscsaba egyik körzetében, ahol a városi önkormányzatba választottak képviselőt. Pedig 2014-ben ugyanitt még 41 százalékos részvételt hoztak össze az önkormányzati választásokon.

De nézzük tovább a mostani időköziket a nagyobb településeken: Miskolc, Veszprém, Sopron és az V. kerület egy-egy körzetében is nemrég volt egyéni képviselőválasztás, sorrendben...

"AZ EGÉSZ MÉG CSAK VIKTOR FEJÉBEN VAN MEG"

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2018.08.01.


A Fidesz képviselőivel, a párt elnökségi tagjaival, kormánytagokkal, de még saját kulturális tanácsadójával sem osztotta meg tapasztalataink szerint Orbán Viktor, hogy milyen jellegű változtatásokra készül a kultúrában szeptembertől. A tusványosi előadásban beharangozott átalakításoknak csak a motivációja tűnik biztosnak: a 2009-ben Kötcsén vázolt időszaknak vége, a kultúra kitörhet a szűk kulturális elit köreiből, ahová akkor maga Orbán utalta, és a politika fókuszába kerülhet.

„Új szellemi és kulturális megközelítésre van szükség a harmadik kétharmad után, és mi tagadás, szeptembertől nagy változások előtt állunk!” – fogalmazott a Bálványosi Szabadegyetem szombati zárónapján tartott előadásában Orbán Viktor. A tervezett változásokról a miniszterelnök részleteket nem árult el, de azt helyénvalónak nevezte, hogy a választások utáni időszak legizgalmasabb vitái a kulturális politika területén robbantak ki. (Azt nem tudni, hogy Orbán a kormánypárti Magyar Időkben a kulturális támogatásokkal, egyes intézmények irányításával vagy épp műsorával és ideológiájával kapcsolatban indult vitákra, vagy az időközben kiszélesedett vita három – szinte – állandó szereplőjének, L. Simon László volt kulturális államtitkárnak, a Petőfi Irodalmi Múzeumot vezető Prőhle Gergelynek és a lap kultúrarovatát irányító Orbán János Dénesnek a két nappal korábbi, éppen Tusványoson lezajlott ütközetére gondolt-e, a tényről azonban, hogy a vita zajlik, azt mondta: jól van ez így.)

Az előrevetített változásokról és az új szellemi-kulturális megközelítésről a miniszterelnöki beszéd óta tucatnyi kormánypárti politikusnál és kormánypárti értelmiségi szereplőtől érdeklődtünk, ám egyikük sem tudta megmondani, „mire gondolt a költő”. Saját elképzelései viszont szinte mindenkinek voltak arról, hogy hol, illetve min kellene változtatni...