2016. július 18., hétfő

A KOSÁR MOLYLEPKE SZELLEMI SZÍNVONALÁN TENGŐDŐ FANATIKUSOK FIGYELMÉBE

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.07.18.
 
 

BEMUTATJUK POLT PÉTER ÚJ LAKÓTÁRSAIT A BALATONFÜREDI LUXUSTÁRSASHÁZBAN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2016.07.18.


Milliárdos üzletemberekkel, köztük jászsági menőkkel vagy a Közgépnek dolgozó vállalkozóval pihenheti ki magát a Balaton-parton, az Orbán Viktor által a NER legfontosabb pillérének mondott embere, Polt Péter legfőbb ügyész. Aki akár Kisteleki István sportvezetővel is eldiskurálhat az ingatlanhoz tartozó wellness-részlegben, míg neje, Polt-Palásthy Marianna a Simicska-cég vezérigazgatójának a lányával is összebarátkozhat a balatonfüredi apartmanház által nyújtott szolgáltatások kipróbálása közben.
Elfogadná a lakást, sőt nagyon örülne, ha Polt Péter legfőbb ügyész és felesége szomszédja lehetne – ezt mondta az Átlátszónak egy férfi, aki a balatonfüredi apartmanház egyik lakójával való névazonosság miatt véletlenül hívtunk fel. Valószínűleg mások is örülnének például Kisteleki István, vagy milliárdos üzletemberek szomszédságának. Az Átlátszó a tulajdoni lapok alapján megnézte, kikkel ultizhat vagy strandolhat együtt a magyar ügyészség legfőbb ura.
 
Nem sajnálta a pénzt Polt Péter és felesége, Polt-Palásthy Marianna arra, hogy a nehéz munkát megfelelő körülmények között pihenjék ki: – mint a Népszabadságban megjelent – idén év elején megvettek egy „Örökpanorámás luxusingatlanként” hirdetett lakást Balatonfüreden, egy, a tó partján nem rég felhúzott, két épületrészből álló apartmanházban.
 
Az ingatlannak wellness részlege is van fedett medencével és szaunákkal, valamint pihenőligettel. A sajtóban megjelent hírek szerint a luxuslakásért 70 millió forintot fizettek Polték, de a legfőbb ügyész szerint a vételár jelentősen kevesebb volt.
 
Az 59 és 125 négyzetméter közötti lakások ára négyzetméterenként egymillió forintba kerül. Ez alapján a legfőbb ügyész és neje által kiválasztott mintegy 62 négyzetméteres ingatlan a hozzá tartozó 6,7 négyzetméteres terasszal kitehetné a becsült vételárat, de az is lehet, hogy a Polt házaspár valamilyen early birds kedvezményt kapott vagy engedményt tudott elérni a lakás megvásárlásánál...
 

EZÉRT NEM ÉRTÜNK EGYET MORÁLIS KÉRDÉSEKBEN

KÖTŐSZÓ - EVANGÉLIKUS KÖZÉLETI BLOG
Szerző: KötőSzó
2016.07.18.


Minden közösségben feszültséget okoz, hogy vitás kérdésekben nem csupán politikailag, de sokszor a morális alapokban sem tudunk megegyezni. Ezért aztán általában mind a politikai, mind a morális kérdéseket elkerüljük. Cikkünkben egy amerikai pszichológus megközelítését mutatjuk be, amely segíthet abban, hogy a másik félben a vitapartnert, ne pedig az ellenséget vagy az idiótát lássuk.
 
 
 „Soha ne hagyd, hogy az erkölcseid meggátoljanak abban, hogy a jót cselekedd!” (Isaac Asimov)
 
A morális kérdésekből adódó egyet nem értés okán talán azzal a legnehezebb szembesülni: mi van, ha nem ugyanazt értjük jó és rossz alatt?

Megnyugtató lehet, hogy a megosztottság ellenére, vannak olyan kérdések – mint például a gyermekek kínzása, hogy egyet említsünk –, amelyekben nagyobb az egyetértés, míg más témáknak már a felvetése is a szakadás, a botrány vagy a megbotránkoztatás félelmét hordozza.
 
Jonathan Haid pszichológus megfigyelte, hogy a moralitás különböző alapértékekből áll össze. Ennek felismerése segíthet abban is, hogy megértsük a velünk egyet nem értőket.
 
Ha belátjuk, hogy mindannyian ugyanazokat az alapértékeket ismerjük el moralitásunk alapjául, csak eltérően ítéljük meg a fontosságukat, onnantól vitapartnereinkben sokkal könnyebben látjuk meg a velünk egy célért küzdőt, mint az ellenséget vagy az idiótát...
 

ÚJBÓLI KRESZ VIZSGA? NEMCSAK ÉRTELMETLEN, LEHETETLEN IS

PANNON KITEKINTŐ BLOG
Szerző: LE
2016.07.18.


Valószínűleg felsőbb körökben akkor érzik jó magukat, ha valamivel tudják hergelni, bosszantani a közvéleményt. Most ez éppen a KRESZ változtatáshoz kötődő esetleges ismételt vizsgázási kötelezettség, amely úgy értelmetlen, ahogy bürokratikus és kivitelezhetetlen.
 
Először is, szó sincs új KRESZ-ről, csupán az eddig lépésekben történt változtatásoknak egyszerre történő beiktatása, ami persze nem zárja ki a későbbi újabb módosításokat. Másodszor, nem is lehetnek teljesen új közlekedési szabályok Magyarországon (hacsak nem akarunk ebben is ellene menni a nemzetközi trendnek), hiszen alkalmazkodni kell itt is a nemzetközileg elfogadott szabályokhoz, amelyek pedig nagymértékben nem változtak, és várhatóan nem is változnak...

ITT OLVASHATÓ

MIGRÁNS HÁBORÚ - A TÖRÖK PUCCS OKAI ÉS HATÁSAI

GAZDASÁGPOLITIKA BLOG
Szerző: Dörnyei József
2016.07.18.


A Török puccs per pillanat túl fiatal ahhoz, hogy pontosan tudjuk azt, hogy mi történt és miért. Ami biztos, az az, hogy a hadsereg megpróbálta átvenni a hatalmat, és nem sikerült neki. Az áldozatok száma viszonlag alacsony, tehát nem voltak komoly fegyveres összeütközések.
 
A puccsot állítólag a hadsereg már nem aktív vezetői szervezték. Ez magyarázatot nyújt a sikertelenségre. Minden valószínűség szerint a hadsereg túlnyomó többsége nem állt a puccs mögött.
Törökországban akkor szokta a hadsereg elmozdítani a kormányt, ha a kormány két tiltott dolgot tesz. Az első a diktatúra bevezetése. Törökország egy muzulmán ország és a hadsereg ellenőrzése nélkül már régen egy diktátor vezetné, pl Erdogán pasa címmel. A második a radikális muszlim hit térnyerése. Megint, Törökország egy muzulmán ország és ha a hadsereg engedné, már régen Szaud-Arábia jellegű ország lenne belőle. Csak az olajjövedelem nélkül egy extrém szegény ország, mint minden más muzulmán ország, ahol nincsen olaj.
 
Ha a hadsereg elmozdítja a kormányt, akkor nem veszi át a hatalmat, hanem új választást ír ki és lecseréli a szerinte nem megfelelően működő kormányt. Természetesen van egy köztes időszak, amikor a hadsereg irányít, de ez relatíve rövid.
 
A Török köztársaságban eddig 4 puccs volt, ebből csak az utolsó nem volt sikeres.
 
A Török hadsereg volt a biztosítéka eddig annak, hogy Törökország egy európai kultúrával rendelkező, demokratikus muszlim ország legyen...
 
ITT OLVASHATÓ

VIZOVICZKI VILÁGNÉZETE

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.07.18.


Kétség nélkül bizonyítható, hogy Rogán Antallal soha semmilyen kapcsolatom nem volt, még látásból sem ismer engem. Minden ezzel ellentétes hír a félreértés, butaság vagy rosszindulat tragikomikus terméke – írta ma a négy éve letartóztatott Vizoviczki László ügyvédjén keresztül a Pestisrácok.hu-nak.” (A börtönben ülő Vizoviczki közleményben védi Rogán Antalt)

Kétség nélkül az is bizonyítható még, hogy Vizoviczkit ezután a becsületes kijelentése után 250 millió forint óvadékért ki is engedték az előzetes letartóztatásból és jelenleg házi őrizetben senyved. Ezen természetesen egyáltalán nem is csodálkozom. Valamit valamiért.

Nekem soha semmi bajom nem volt Vizoviczki Lászlóval és az üzleti tevékenységével. Az sem nagyon idegesít, hogy most újra kint van. A mi érdekeltségeinket soha nem zavarta. Erről később részletesen is be fogok számolni, annyit azonban mindenképpen előre el kell mondanom, hogy Vizoviczki meglehetősen jó viszonyban volt Zsivkovics Ernővel, a Nyugat-Dunántúl szórakozóhelyeinek, éttermeinek teljhatalmú urával, akinek az alvilági neve, Ernő bá’. Zsivkovics úrnak most is én vagyok a consigliere-je, azaz személyes tanácsadója. A legtöbben rendkívül tisztelik és nagyra tartják a tevékenységét...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN SZÁMÁRA A MENEKÜLTPOLITIKA A HERGELÉST, AZ EMBERI ÉLET ELLEHETETLENÍTÉSÉT JELENTI

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Szigetvári Viktor
20126.07.18.


Tömeg verekedés tört ki Magyarországon, a kiskunhalasi menekülttáborban. Embernek lenni csak emberi körülmények között van lehetőség.
 
Ahol nincs lehetőség tisztálkodásra, ahol százával vannak a mocsokban összezsúfolva emberek, ahol bogarak rágják a gyermekek testét, ahol a magyar hatóságok állatokként bánnak a hazánkba menekülő emberekkel, ott ne várjunk kulturált, szabálykövető viselkedést.
 
Ott előbb-utóbb elfogy a türelem. Ott előbb-utóbb konfliktus és verekedés lesz, és lesz mire hivatkoznia Orbán Viktornak, hogy a kormánya miért bánik állatként a menekült emberekkel annak ellenére, hogy közben minden pénzügyi támogatást megkap az Európai Uniótól.
 
A magyar kormány számára a menekültpolitika a hergelést, az emberi élet ellehetetlenítését jelenti. Nem keménykezűség ez, nem biztonságteremtés ez, nem európai viselkedés ez. Ez egyszerűen csak öncélú macsóskodás, hatóságilag támogatott gyűlöletkeltés (ezt láthattuk Körmenden is, ahol később minden Fidesz-vád hazugságnak bizonyult), balkáni tempó; oda akarja vezetni Orbán Viktor ezt az országot, a hazánkat...
 

ÁLLJ ELLEN A POKÉMON GÓNAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Sam Kriss
2016.07.18.


Ha a Pokémon Go a gyermekkor legjobb pillanataira emlékeztetne, akkor talán lenne némi értéke. Amit valójában tesz, az egészen más.
 
A mai kultúra, ahogy azt a baloldali kritika egy bizonyos zsémbes szelete tartja, mindannyiunkat gyermekké változtatna vissza. A kultúra domináns formái, amelyek nemcsak a legtöbb pénzt termelik, hanem magát a kulturális terepet is meghatározzák, a videójátékok, amelyek gyerekeknek szólnak, és a szuperhős filmek, amelyek szintén gyerekeknek szólnak.
 
Ez nemcsak műfaji kérdés: a kultúra ezen formái egy bizonyos típusú részvételt igényelnek, egy akaratos, mohó gyermek hozzáállásához hasonlót - nemcsak a játékba lépés árát kell megfizetni, hanem kritikátlanul támogatni is kell az adott kulturális árucikket, azonosulni kell a karakterekkel, meg kell venni az akciófigurákat, egy betegeshez közeledő megszállottságot kell kialakítani. Más szavakkal azt követeli, hogy egy elbutult gyermek kapzsi örömét éld ki.
 
A részvétel bármely más módja szigorúan tilos. Nézzük meg a rajongók dühét, amikor bárki bármilyen kritikával próbál közelíteni a tömegkultúrához. Miért veszed ennyire komolyan, miért vagy ekkora sznob; ez csak egy film vagy egy játék, nem jelent semmit - de ugyanakkor hogyan merészeled, elrontod az örömömet.
 
Sok kritikus szemében egy apokaliptikus forgatókönyvet élünk most meg. A Pokémon Góról van szó, persze hogy a Pokémon Góról - mi más tud egy olyan világot megmagyarázni, ahol milliónyi felnőtt céltalanul tévelyeg, a telefonjaikat bámulva, digitális patkányokat gyűjtve, egy elhülyült gyermekkort élve újra, mindeközben pedig figyelmetlen, édességkómába merült kölykökké zsugorodnak vissza?
 

ÁLLÍTÓLAG PUCCS VOLT TÖRÖKORSZÁGBAN

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.07.18.


Ügyes gyerek ez az Erdogan. Hazudik, mint a vízfolyás, de azt olyan ügyesen, hogy a fejlett világ lelkesen bólogat hozzá. 
- Merhogy őttet majdnem megpuccsolták.
- Merhogy majdnem le is lőtték repülőstől a picsába. Már a célkeresztben volt kéccer is, elszámolt a végtelenig, mint Csekknorisz, de aztán megúszta.
- A kiiktatására küldött kommandósok pár percet késtek.
- Az utcára vezényelt hívei botokkal foglaltak el tankokat, felpofozták a személyzetet, a tv székházat védő felfegyverzett katonákat hülyére verték anélkül, hogy egyetlen lövést leadott volna bárki. 
Isten ajándéka ez a puccs! - mondta, és akkor egyszer nem hazudott. 
A Boszporusz hídon még ott voltak az elhajigált katonai felszerelések szanaszét, de a török igazságszolgáltatás már ahogy van le lett fejezve. Ez "valahogy" fontosabbnak és sürgősebbnek bizonyult a fegyverek összeszedésénél is. Ez annyira sürgős volt, hogy a "mi történt majdnem" elméletek kiagyalása és nyilvánosságra hozása is két napot csúszott miatta. De a tisztogatás nem állt meg itt, civilek, katonák, a katonai vezetés jelentős része, 6000 ember került őrizetbe az alkotmánybírák, bírók, ügyészek után. Ratyip maga mondta, hogy nem fog megállni itt, mindenhonnan mindenkit kigyomlál aki útban van, vagy a hivatalosan elvárttól másképp gondolkodik...

ITT OLVASHATÓ

FIGYELEM, ROGÁN ANTAL ÉRKEZIK A SURRANÓPÁLYÁN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.07.18.


Külső szemlélő számára követhetetlen, ám a történet szereplői közül sem lát mindenki tisztán a kormányzati struktúra átalakításával kapcsolatban. A hatalom csúcsán néhány ember dönti el, hogy kik maradhatnak a felszínen, kiket „kényszernyugdíjaznak”, és ki az, akire megadják a kilövési engedélyt a kormányzó párton belül. Sokan úgy gondolják, hogy csak idő kérdése, hogy Rogán Antal ebbe az utóbbi csoportba tagozódjon be, ám van másik forgatókönyv is. Az egész felfordulásnak ugyanis akár nyertese is lehet a kétes ügyiből kikecmeregni próbáló propagandaminiszter.

Nem tudni, hogy Rogán Antalnak mennyi köze volt két ismert alvilági figura lekapcsolásához, ám valószínűleg nem túl boldog attól, hogy a Vizoviczki László és Portik Tamás ügyében zajló bírósági eljárás éppen a kormányzati ciklus közepére esik. Most lehetne ugyanis jól helyezkedni, kikaparni a gesztenyét vagy mások szemét saját hatalma további növelése érdekében. A budapesti alvilág két figurája azonban nem kíméli a volt belvárosi polgármestert, így Juhász Péter feljelentései után két másik ügyben is magyarázkodni kényszerül.

Rogán ugyan próbálja lepattintani magáról azokat a vádakat, melyek szerint kenőpénzeket fogadott volna el kétes alakoktól, ám ismerve azt az életvitelt, mellyel talán csak barátja, Habony Árpád tud vetekedni, (és ami nehezen passzintható össze a vagyonnyilatkozataival) eléggé megalapozottnak látszik a gyanú, hogy a képviselői és polgármesteri fizetésén túl volt egyéb bevétele is. Rogán a másodgenerációs fideszesek egyik meghatározó figurájaként a hatalmat nem szégyelli, sőt olykor fő kormányzati ellenlábasát, Lázár Jánost lepipálva kérkedik is vele...

ITT OLVASHATÓ

LEFKÁDA KIPIPÁLVA - A GÖRÖG SZIGETVILÁG ALIG ISMERT CSODÁJA

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Laslavic Tímea
2016.07.18.


Lefkáda (görögül: Λευκάδα) Görögország nyugati részén található és egyike a Jón-szigeteknek. Sőt ez nem is egy sziget, hanem tulajdonképpen egy félsziget, mivel mindössze egy kicsi, keskeny, mesterséges csatorna választja el a szárazföldtől, amin egy mindössze húsz méter hosszú hídon lehet átkelni, azaz nincs komppal való utazás. Légi úton a Preveza repülőtérre érkezéssel közelíthető meg (20 percre fekszik). Gyönyörű egy hely, gazdag történelme van, nagyon kék vízű tengerpartokkal és szép hegyvidékkel kecsegtet, figyelemre méltó a gasztronómiája is. Én jó tíz évvel ezelőtt jártam utoljára Görögországban, de akkor még egészen más kontextusban (itt írtam róla: Először szabadságon) - és egy teljesen másik részén, keleten.

Most pedig az történt, hogy egy kedves barátnőm megnyert egy kétszemélyes utazást Görögországba, Lefkadára és elhívott magával. Tiszta mázli - és tiszta véletlenül ugyanazzal az utazási irodával utaztunk oda, mint én egy évtizeddel korábban. Ráadásul busszal, ami egy jó 22 (!) órás utat jelentett: nem volt semmi, de megérte, mert a hely tényleg fantasztikus. Elmondom, miért ajánlom:

ITT OLVASHATÓ

MÉG EGYSZER A KOPASZOKRÓL

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.07.18.


Fiúk, túltoltátok a biciklit a kopaszokkal.
A Liget projektről lehet vitatkozni. Illetve, lehetett volna. Hogy hány múzeum kell egy közparkba, hány fa. Mennyi beton, mennyi fű.
Nem a drogra gondolok.
Lehetett volna vita. Nem most, hanem hónapokkal korábban. De ti soha nem vitatkozni akartok, hanem uralkodni. Megcsinálni, amiről azt gondoltátok, hogy jó. Nem a köznek: nektek.
Ezért nem volt vita most sem. Néhány álcivilt és kamu szakértőt megkérdeztetek, akik azt mondták, amit hallani akartatok. Demokrácia kipipálva, oszt jó napot.
Azt gondoltátok, hogy ezeknekezek mi lennénk, magyar lakosság – így is jó.
Akár is jó lehetett volna. Ha az lett volna a cél, hogy megújítsátok a Ligetet. Hogy szebb legyen, jobb, élhetőbb.
Még a mostaninál is szerethetőbb.
Tapsoltak volna nektek a budapestiek, és a felmérések nem azt mutatták volna, amit most: hogy 80 százaléknál is többen vannak azok, akik elutasítják a terveiteket.
A múzeum nem termel oxigént, a fotoszintézis ősidők óta a fák dolga.
Ti erőből játszottátok ezt is. Ahol nincs érv, ott jönnek a kopaszok.
Mint a választási irodánál, és a Ligetben. 2006-ban a TV székháznál...

ITT OLVASHATÓ

BORÚRA DERŰ - UGYE MILYEN JÓ EGY KIS ROSSZ IDŐ NYÁRON...

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2016.07.18.


Miért vágyunk sokszor másra, mint ami van? Miért vagyunk elégedetlenek? Miért nem örülünk a nyári esőnek és hidegnek? Azt mondják, jól élünk. Miért nem érezzük ezt mégsem így? Hogy mi is lesz a blog mai témája? Meteorológia, mindfullness, irodalmi ajánlat, filozófia vagy coaching? All in one!

Éljünk jól!

De jó lenne, ha mindenki megtanulna örülni annak, ami van, meg tudná találni abban az élvezetet, a jót, ami neki jutott! Mert ugye azt látjuk, hogy ebben nagy különbségek vannak köztünk, van aki ezt nagyon tudja, van, aki egyáltalán nem. És tényleg nem azon múlik elsősorban, hogy hova született és mit dobott neki az élet, a sors. Persze vannak sajnos halmozottan hátrányos helyzetek, emberek de ne adjuk fel, mindig tanulhatunk és javíthatunk a saját hozzáállásunkon, életminőségünkön.


Csak ne várjunk vele túl soká!!

A nagy filozófius, Schopenhauer, akitől az alábbi könyv sokat idéz, többek között ezt írta:

„…a legtöbben, ha végül visszatekintenek, látják, hogy egész életükön keresztül „ideiglenesen” éltek, s elcsodálkoznak, hogy az, amit rá se nézve, ki sem élvezve elmúlni hagytak, az volt éppen az életük, az volt, aminek a varázsában éltek. És ilyenformán az embernek életútja rendszerint úgy foly le, hogy a remény bolondja, s a halál karjaiban táncol.” – ez  nem valami vidám, de nem kell tőle megrémülni!

Amikor a nyári kánikula után bejön egy esős idő, hűvös lesz, elő kell venni a pulcsit, netán még a kabátot is, az nagy élmény tud lenni, szinte újjászületik tőle az ember. Tudom, aki épp akkor utazik el nyaralni, annak bosszantó is lehet, de ha a szervezetünknek jön egy ekkora felfrissülés, megkönnyebbülés, mint a napokban, akkor jó lenne, ha nem a bosszúságnak engednénk utat, hanem megpróbálnánk kiélvezni a benne rejlő lehetőségeket. Egyébként is, egyszer egy óvónő szájából hallottam a mondatot, hogy „nincs rossz idő, csak alkalmatlan ruházat”. Szóval, érdemes kicsit alkalmazkodni, ha pedig minden kötél szakad, lehet módosítani a programterveken. Vannak persze durva jelenségek, a nagy szupercellák és a jégesők, viharban kidőlő fák, ezek jó figyelmeztetések arra, hogy nem vagyunk mindenhatóak és a természetre jó, ha odafigyelünk. 

ITT OLVASHATÓ

A MÁRKA BŰVÖLETÉBEN

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.07.18.


Szerintem nem engedheted meg magadnak a "kedvenc" ruhamárkádat. Erős az állításom? Márpedig inkább van igazam, mint nem. Azt látom, hogy az emberek többet akarnak mutatni magukból (pénztárcájukból) , mint a mocskos valóság. Hogyan terjedhettek el az "utcán" a középkategóriájú ruhamárkák? 
 
Hogyan lehetséges, hogy minden második ember a villamoson magán hordozza a krokodilt, a lovas srácot vagy a trikolort? Egy Tommy itt, egy Ralph ott, meg egy pici Lacoste amott. Persze ezeket a márkákat lehet csereberélni, átnevezni, de a lényeg ugyanaz marad. Gyanúsan sok ember rohangál olyan ruhákban, amit valójában nem tudnának megfizetni.
 
Nézzünk meg egy sima Tommy Hilfiger galléros pólót. Semmi cifra, csak egy alapszín, a logó szolídan a szívünkön hordozva. Ez a póló alapáron 25-30.000 forint a hivatalos ruházati boltokban. Semmi kamu, semmi trükk. Aztán vannak az outlet árak, ahol nagyjából egy tizest tudsz megspórolni a gyakran "szépséghibás" termék megvásárlása esetén. Ez az alap, innen indulunk.
 
Ugyanis szerintem aki felvesz egy hasonló márkát, az nem akarja azt hirdetni magáról, hogy bizony ezt olcsóbban vette, bizony hamisítvány, bizony termékhibás, bizony a rendes árát nem engedheti meg magának. Helyette mindegyik póló megy a közösbe, ugyanazon elbírálás alá. Tehát biztosan a legmagasabb minőség, a legdrágább boltból...
 

ÉLET LUXEMB(O)URGBAN - HÉT HÓNAPPAL KÉSŐBB

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Vera
2016.07.18.A mai történet első felvonását decemberben olvashattátok itt, a blogon. Szerzője, Vera akkor fordító-tolmácsként gyakornokoskodott az Európai Uniónál, férje pedig váratlan fordulatként állást kapott Luxemburgban. Akkor még azt találgatták, hogyan tovább – hogy mi történt azóta, pillanatokon belül kiderül. (A képeket pedig ezúttal is köszönöm a szerzőnek.)
 
„Decemberben ott hagytam abba a történetet, hogy a férjem a semmiből kapott egy állást Luxemburgban, én gyakornok vagyok az Európai Bizottságnál, és fejvesztve lakást keresünk. Hát, az a három hét nem volt egy leányálom annak ellenére, hogy a legerősebb érzés az öröm és a kíváncsiság volt mindkettőnkben.
 
Azért nem volt leányálom, mert mint kiderült, a határozott idejű szerződést (CDD) – pláne egy itteni mércével nézve röhejesen alacsony és már csak két hónapig érkező gyakornoki fizetéssel párosítva – a lakástulajdonosok nem annyira kedvelik, sőt csípőből elutasítják. Végül is érthető, minél tovább szeretnék kapni a lakbért…
 
Na, mindegy, a lényeg, hogy hosszas telefonálgatás és egy gyakorlatilag eleve kudarcra ítélt trieri lakásnézés után sikerült levadásznom két luxembourgi (= fővárosi) lakást, amelyeknek a tulajdonosai hajlandóak voltak velem szóba állni a CDD ellenére is.
 
Megnéztem mindkettőt, és az elsőre esett a választásom. Azért E/1-ben írom, mert a férjem ugye mindeközben Budapesten intézte a felmondását és csak a távolból tudott a lakáskérdéshez hozzászólni.
 
Volt egy kisebb szívrohamunk, amikor – mikor már azt hittük, mienk a lakás – az ingatlanos felhívott és közölte, hogy más jelentkezők is vannak ám, és most vannak a tulajnál a dossziék és majd eldönti...
 

UTAK, ÚTVESZTŐK ÉS ÚTTÉVESZTŐK

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2016.07.18.


A szabad oktatás a legjobb eszköz a szegénység, a kirekesztés ellen. Nem igaz, hogy aki tanul, azért teszi, mert nem akar dolgozni. Aki szembeállítja a tanulást a munka szeretetével, aki azt állítja, a jó szakma többet ér, mint egy rossz diploma, az sosem a saját, mindig a más gyerekére gondol.
Lehet-e szegényebb valaki annál, mint aki elveszítette álmait? Lehet-e valaki nagyobb gazember annál, mint aki elveszi mások álmait. Az álom a remény. Akinek nincsenek álmai, az nem reménykedik. Álom, remény, álmodozás. Jövőbe vetett hit. Hit abban, még itt, ezen a földön el lehet érni valamit, amit szeretnénk. Igazán szegény az, akinek már csak a lemondás, a beletörődés maradt a megváltoztathatatlanba.
 
A pergő film a cigánysort mutatja. Poros, kócos, rosszul, alig öltözött, hétéves forma, csillogó, bogárszemű gyermek áll mezítláb a poros földön. A kérdésre: mi szeretnél lenni? Jön a határozott válasz: buszvezető. Majd lehajtott fejjel suttogja maga elé, már csak önmagának: úgy sem lehetek! Arcáról sugárzik a lemondás, a beletörődés. Számára nincs út ebben az országban. Az ő álmait ez a hatalom lopta el. Nem ez a kormány kezdte. De ez a kormány tett pontot az ügy végére. A felemelkedés egyetlen lehetőségétől fosztotta meg a legszegényebbeket, a tanulás lehetőségétől. Látszólag minden rendben. Van óvoda. Sőt! Ötéves kor helyett három éves kortól kell óvodába járni. Van iskola, van tankötelezettség, éppen a kedvükért két évvel csökkentett időtartamban. Kapnak tananyagot, jó sokat. Bent kell lenniük az iskolában egész nap. Ha nem megy el, jaj a családnak. A hatóság tudja a dolgát. Szabálysértési bírság, kizárás a közmunkából, támogatás megvonása. A mulasztó gyereket, hogy érezze tettének súlyát, védelembe veszi az állam. Ismerős a fordulat...
 
Ha nem tud lépést tartani a többiekkel, az ő baja. Nincs pardon. Mindenki egy ütemre lép. A tanterv megmondja, mikorra, mit kell tudnia mindenkinek. Nincs kivétel. A tanfelügyelő vigyázza a rendet. A pedagógus fél a tanfelügyelőtől, aki az állam által kiadott direktívák alapján értékeli az óráját. A pedagógus tanártársától is fél, aki az állam által kiadott direktívák alapján vizsgálja, minden szabályosan zajlik-e a másik szobában. A hivatal nyilvántart mindent. Nincs mit tenni. Buktatni kell. Pedig a pedagógus tudja a választ a kérdésekre: Lehet-e lépni mezítláb? Lehet-e lépni éhesen? Lehet-e lépni kialvatlanul? Lehet-e tartani az ütemet számkivetetten? Nem! De tudja a választ arra kérdésre is, ki szereti, ha gyermeke mellé koszos cigány gyermeket ültetnek? Senki! Ismeri sokak véleményét: ne járjanak egy osztályba, egy iskolába a magyarok és a cigányok! Nekik se jó! Visszahúzzák a többieket! Tanulják meg, hogy kell együtt élni velünk, magyarokkal, akik a legnagyobb kultúrnemzet vagyunk a világon. A Kúria megmutatta a helyes utat. Nem jogellenes az elkülönítés, ha cigány osztályt szerveznek, csak át kell adni az iskolát az egyháznak, csak rá kell venni a szülőket, tegyenek két keresztet a formanyomtatványra, amelyen az áll: ők akarták, hogy így legyen. Akinek nincs szakmája, nem jut sehova. Aki tizenöt évesen nem jut túl a hatodik évfolyamon ,az nem kap szakmát, átirányítják a hídprogramba. Tizenhat évesen irány a közmunka. Út a kiúttalanságba.
 
Van persze másik út! Ez az az út, amelynek a szélén nem maradhat senki. Ez az az út, amely a boldoguláshoz vezet. Nem a boldogsághoz! Ez az út magánút. Az elején lévő sorompót Orbán Viktor személyesen kezeli. Nagy a tülekedés a bejáratnál...
 

VIGYÁZÓ SZEMETEK ANKARÁRA VESSÉTEK!

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.07.18.


Itt is prezidenciális államforma készül, melyben a szent koronával a fején, a várban székelő Orbáné, a mi Erdoganunké lesz a korlátlan hatalom.

Törökország Magyarország barátja és stratégiai szövetségese és Magyarország szolidáris a Törökországban demokratikusan választott kormánnyal és a török elnökkel is” – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a törökországi katonai puccs hírére reagálva még szombaton. A magyar külügyminisztériumnak és a magyar kormánynak azóta egy szava sincs arról, hogy a „barátaink” vérfürdőt készítenek elő, és az egyébként is romokban heverő török demokráciát a puccsban megerősödött Erdogan elnök fényes nappal készül a vérpadra vonszolni. Politikai száműzetésbe kényszerített ellenfele kiadatását követeli az Egyesült Államoktól, 3000 bírót és ügyészt mozdított el a posztjáról még a puccs reggelén, és soha nem látott tisztogatásba kezdett a hadseregben, valamint a parlamentben a halálbüntetés visszaállítását készül javasolni.

Azt persze már korábban is tudhatta a magyar külügyminiszter, hogy Erdogan súlyos bűncselekményeket követett el a szólás- és sajtószabadság ellen, hogy ellenzéki újságokat tiltott be, hogy szerkesztőségekre küldte a rendőreit, hogy maga alá gyűrte a török vállalkozókat tömörítő szervezeteket, betiltotta az ellenzéki tüntetéseket, a hadsereg bevetésével véres megtorló akciókat hajtott vége a kurdok lakta területek civil lakossága ellen, hogy hatalma megerősítésére használja a török nacionalizmust, hogy német televíziós humoristát perel, amiért bírálni merészelte, hogy Erdogan egyre inkább megsérti a szekuláris állam alapelveit, a politika jármába hajtja az igazságszolgáltatást, egy korlátlan hatalmú elnöki rendszert akar létrehozni a hazájában, a demokrácia helyett egy iszlám diktatúrát...

ITT OLVASHATÓ

VALAKI HAZUDIK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.07.18.


Vagy a Human Rights Watch, vagy pedig Lázár János. Mindenki döntse el gusztusa szerint, kire szavaz, végül mindenki megkapja a hangszóróját. A magunk részéről, a Ligetben történek után a jogvédőknek adnánk igazat, mert, hogy előjöjjön belőlünk a Scherlock, nekik semmiféle érdekük nem fűződik ahhoz, hogy ne az igazat mondják – hacsaknem Soros mámegin –, ellenben a miniszternek annál több. Meg ezt a tempót már úgyis megszoktuk tőle.

Mindemellett a hazugságnak ebben a messzeringó tengerében, amely decens hazánkat időtlen-idők óta megüli, ez a tempó egyáltalán nem ütheti meg a szívünket, hiszen szügyig merülünk benne. Ugye, Gyurcsány, aki teljesen belezavarodott ebbe a fogalomba, és akkor mondott igazat, amikor kijelentette, hogy hazudik, vagy mostani utódja, aki meg egyenesen arra intett, hogy amit mond, azzal egyáltalán ne is foglalkozzunk, és ő is itt van nekünk.

Viszont az egyáltalán nem mindegy, hogy a magyar szögesdrót peremén megruházzák-e a menekülőket, avagy sem. A Human Rights Watch szerint igen. Jelentést tettek közzé, amely azt mondja, hogy a magyar határon zaklatják a migránsokat, rövid úton visszafordítják őket Szerbiába, egyes esetekben kegyetlen és erőszakos módon, anélkül, hogy mérlegelnék a menedékkérelmüket.

Lydia Gall azt meséli, hogy „Negyvenegy menedékkérővel és menekülttel készítettem interjút, több segélyszervezet és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársaival is beszéltem, akik megerősítették az információkat. Szemtanúja voltam, ahogy a magyar hatóságok bántalmaznak egy menedékkérőt, és találkoztam egy fiúval, akinek tizenhat nappal azután, hogy a hatóság emberei megverték, rugdosták és kutyákat uszítottak rá, is látszottak a zúzódások a szeme alatt.”

ITT OLVASHATÓ

TUSVÁNYOS. INDUL A FIDESZ KÖZPÉNZZEL KITÖMÖTT HÁZI FESZTIVÁLJA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: xatnego
2016.07.18.


Holnap huszonhetedik alkalommal nyitja meg kapuit a Bálványosi Nyári Szabadegyetem, ismertebb nevén Tusványos. A Tusnádfürdőn lévő rendezvény igen népszerű Erdélyben, manapság a fesztivál rengeteg fiatalt vonz Magyarországról és Románia más részeiről is. Csakhogy Tusványos az elmúlt években nem a kulturális vagy zenei programjaival került a média figyelmének középpontjába, hanem például Orbán illiberalizmusról tartott értekezéséről.

A Fidesz felső vezetésének felsorakozása azonban nem az egyetlen pikantériája Tusványosnak. A fesztivál 2010 óta keményen ki van tömve magyar közpénzekkel. Olyannyira, hogy tavaly például 150 millió forintért sikerült felújítani a budit néhány faházat a tusványosi kempingben.

Székely Woodstock, vagy Fideszes házibuli?
 
Tusványos gyökerei 1989-ig nyúlnak vissza, amikor is magyar és erdélyi politikusok úgy döntöttek, létrehoznak egy olyan rendezvényt, ahol lehetőség nyílik a párbeszédre erdélyi magyarok, magyarok és románok között. A rendezvény lassan kinőtte Bálványost és átkerült Tusnádfürdőre. Ha csak a tavalyi programot nézzük, az előadók között abszolút fideszes túlsúlyt találunk. Erdélyi oldalról a Tőkés László-féle (fideszes hátszéllel létrehozott) Erdélyi Magyarok Néppártja dominál. Így a nemzetek, a politikai nézetek és az ideológiák párbeszéde helyett, inkább amolyan belterjes párttáborozás hangulata van Tusványosnak.

Orbán Viktor visszatérő előadója a nyári egyetemnek, bár a fiatalabbakat ez mostanában már nem annyira hozza lázba. 2014-ben a miniszterelnök Tusványoson fejtette ki, hogy a nyugati gazdasági/jogi/társadalmi modellek másolása helyett, inkább az (egyébként hosszú távon annyira nem is sikeres) illiberális államokat kellene követnünk az ország felemelkedése érdekében...

ITT OLVASHATÓ

A KORMÁNYT 2018-BAN LE KELL VÁLTANI

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.07.17.


Lángba borult Törökország és a Rákóczi út. Égett Király Gábor is.
 
Törökvész
 
Péntek éjjel sikertelen puccskísérletet hajtottak végre Törökországban. A vezérkari főnököt is túszul ejtették. A megkísérelt katonai hatalomátvétel során összesen mintegy 250 ember halt meg és több mint 1400-an megsebesültek. Ankara szerint a történtek mögött a hadseregben is kiépült „párhuzamos struktúra” húzódik meg. Erdoğan szombaton hívei előtt kijelentette, hogy parlamenti vita tárgya lehet a halálbüntetés újbóli bevezetése a meghiúsult puccskísérlet nyomán. A török vezetés szerint a puccs mögött Fethullah Gülen emigrációban élő hitszónok, illetve az Egyesült Államok áll.
 
A 444.hu összefoglalójában azt írja, hogy szombaton ezrek vonultak fel az Ankara központjában lévő Kizilay téren is, ahol elsősorban puccsellenes jelszavakat kiáltoztak. A teret lezárták a forgalom elől. Az ország parlamentjének épülete előtt a tüntetők a halálbüntetés visszaállítását követelték. A CNN Türk televízió híradása szerint az utcára vonulók olyan jelszavakat skandáltak, hogy „Kivégzéseket és halálos ítéleteket követelünk!”. Szavaikat Recep Tayyip Erdoğan államfőhöz intézve így kiáltoztak: „Ha azt mondod, üssünk, ütünk, ha azt mondod, öljünk, ölünk!”
 
Szombaton Isztambulban lefegyverzett katonákat lincseltek meg, az Egyesült Államok arra kérte a török vezetést, hogy az államcsínykísérlettel kapcsolatos vizsgálatai során tanúsítson önmérsékletet, és tartsa tiszteletben a jogállami normákat...
 

PROBLÉMÁIVAL PSZICHOLÓGUS HELYETT FORDULJON FILOZÓFUSHOZ!

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyos N. László
2016.07.18.


Franciaországban kb. 20 évvel ezelőtt jelentek meg az első olyan konzultációs stúdiók, amelyek Szókratész „Ismerd meg önmagad” elve alapján segítik a klienseket abban, hogy meg tudják oldani életük egy-egy problémáját.
 
Az irányzat egyik úttörője, Oscar Brenifier magyarázata szerint egy-egy konzultációnál a kiindulópont egy kérdés, amelyet a kliens vet fel. A bizonytalanság valamilyen döntés meghozatalában a leggyakoribb oka annak, hogy felkeresik. A fiataloknál egzisztenciális kérdések, valamint a szabadsággal és a szerelemmel kapcsolatos kérdőjelek dominálnak. „Létezik-e tartós szerelem?”, „Mi az élet értelme?” típusúak.
 
Az első kérdésből kiindulva a beszélgetést vezető filozófus aztán további kérdéseket tesz fel és arra kéri kliensét, hogy válaszait pontosítsa, indokolja meg. Egyfajta tükröt tart eléje. Lehetővé teszi, hogy világosabban lássa helyzetét, és jobban tudjon egy adott problémában dönteni. Egyikük, egy 20 éves fiatalember esete: „Nem tudtam választani a zene és a filozófia között. A konzultációnak nem volt azonnali hatása, de nem éreztem tehernek a választást, amit néhány hónap múlva könnyedén megoldottam.”
 
Minden konzultációt regisztrálnak és a feladat fele abban áll, hogy a kliensnek meg kell néznie a videót, értékelnie kell a szereplését, a reakcióit.
A filozófus tapasztalatai szerint az emberek leginkább akkor veszik igénybe ezt az önismereti módot, amikor irányt akarnak változtatni és haboznak a hibázás lehetősége és az esetleges kockázat miatt...
 

MIT MŰVEL A MAGYAR KORMÁNY AZ IDŐS EMBEREKKEL?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.07.17.


Igen, azt eddig is tudtuk, hogy Magyarország demográfiai katasztrófa felé tart, és hogy a nyugdíjkassza az összeomlás peremén egyensúlyozik. De arra, ami az elmúlt hetekben történt, nincs emberséges magyarázat: a magyar kormány ugyanis vérlázító módon hátrált ki az idős emberek ellátásából, ezzel olyanokra hárítva a feladatot, akik még annyira sincsenek felkészülve erre, amennyire egy normális jóléti államban ez elvárható(?) lenne tőlük.

Elöregedő társadalmunk önmagát emészti fel – tudtuk, hogy előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor ezzel a problémával valakinek foglalkozni kell. De ó, bár ne ebben a formában kezdődött volna a foglalkozás!

Már megint ki jár jól?

Két fronton folyik a harc, ebből talán a szülőtartás az, ami egyszerűbb kérdéseket vet fel (ezt látjuk át jelenleg valamivel jobban). Egy ideje tudjuk, hogy a termelőerő stagnálása miatt a társadalom nem képes fenntartható módon kitermelni azt a hihetetlen mennyiségű összeget, amit a nyugdíjkassza harap ki a GDP-ből. Erre válaszul alkotta meg az Orbán-kormány a szülőtartás intézményét: vagyis idős, önmagát eltartani képtelen szüleiről gondoskodjon felnőtt gyermekük, lehetőleg minél nagyobb mértékben, hogy ne az állam vállán nyugodjék ez a teher.

Mondanunk sem kell: álságos elképzelés az, hogy azok az idős emberek, akik tisztességgel dolgoztak és fizettek adót, abban a reményben, hogy nyugdíjas éveikben ez elég lesz számukra egy tisztes életvitelhez, csalódottan vehetik tudomásul, hogy nem ez a sors vár rájuk. És természetesen van egy rakás probléma ezzel az elképzeléssel, amelyeket sokan és sokszor elsoroltak már – de leginkább az a tragédia, hogy bizony sok olyan, magáról gondoskodni nem tudó szülő van, akinek a gyermeke se képes megtenni ezt, hiába lett törvénybe foglalt kötelessége is ezt megtenni...

ITT OLVASHATÓ

ITT AZ ÚJ ZSIROS FOGÁS AZ OLIGARCHÁK ASZTALÁN

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.07.17 


Ezekről ne maradj le!

„Laci bácsi elintézte” – hogyan vesztegették meg Rogán jegyzőjét a tanú szerint? (444)
 

Itt az új, zsíros fogás az oligarchák asztalán (HVG)
 

Csalással szerezte doktoriját a rektor? (Népszava)

Ha van 3 perced:

„Laci bácsi elintézte”
Avagy hogyan vesztegette meg Rogán jegyzőjét Vizoviczki a koronatanú szerint.  A diszkópápa  biztonsági főnökéről van szó, akit hónapokon át szinte naponta vallattak az ügyészek, és az ő több száz oldalas gyanúsítotti vallomására alapozták a Vizoviczki és társai ellen felhozott vádakat. A koronatanú politikusokról, sőt Rogán jegyzőjéről is „köpött”, furcsa módon azonban ezen információk ügyében nem indult nyomozás. (
444)

Csalással szerezte doktoriját a rektor?
Éveken keresztül úgy vezette a váci katolikus főiskolát Fülöpné Erdő Mária, Erdő Péter bíboros húga, hogy nem felelt meg a rektori pozícióhoz szükséges feltételeknek. Szlovákiában szerzett doktoriját csak tavaly nyáron honosíttatta, de maga a disszertáció is aggályos. Az alapvető jogok biztosa arra szólította fel az oktatásért is felelős minisztert, adjon érdemi tájékoztatást. (
Népszava)

Itt az új, zsíros fogás az oligarchák asztalán
Annyira tombol a játékkedv, hogy aligha marad állami monopólium a sportfogadás. Legalábbis ezt rebesgetik szakmai körökben, ahol Andy Vajna és Garancsi István online kaszinóját várják. Az állami cégnek 2015-ben már 350 milliárd forint árbevétele volt. A legális kaszinók mindössze négy-öt embernek hoznak profitot, amelynek az összege együttesen már közelíti az állami Szerencsejáték Zrt. nyereségét. (
HVG)
 
Ha felszámolják a garázsgazdaságot, kitör a forradalom
Az orosz GDP csaknem fele, pontosabban 46 százaléka a feketegazdaságban keletkezik a Global Financial Integrity nevű washingtoni szervezet felmérése szerint. A dilemma viszont az, hogy ha  megszüntetnék a garázsgazdaságot, akkor kitörne a forradalom Oroszországban – legalábbis egy orosz tartományi vezető szerint. (
HVG)
 

DIKTATÚRATERVEZÉS HALADÓKNAK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.07.18.


Nakérem, körző, vonalzó, logarléc, meg egy árkus papíros, ceruzával. Azért ceruzával, hogy miután kész a TERV, ki lehessen radírozni, nyoma se maradjon. Úgyis átmegy a valóságba, nem kell már leírva.
 
Nézzük először is, milyen típusú diktatúrát szeretnénk. Van többféle, a történelem tehetséges önkényurai leteszteltek már sokfajta verziót. Ne legyen túl véres, az itt, Európa keleti felén már volt, és nem szeretik. Szóval ne fegyverrel tartsuk fönn, az már nem menő, a maffiák sem bérgyilkosokkal dolgoznak, hanem megvesztegetéssel, ügyvédekkel, ilyesmi. Legyen akkor egy gazdasági alapú, agymosással működő diktatúra, annak még ha vége is szakad egyszer, tán megússzuk élve. Nem beszélve arról, hogy pénz beszél, kutya ugat, a vagyont ki lehet menteni, a Föld meg elég nagy ahhoz, hogy sok pénzért el lehessen bújni rajta. Ha a náciknak sikerült, akkor nekünk is fog, pedighát azok tényleg tömegeket gyilkoltak saját kezükkel, és mégis, na
 
Szóval pénz, és agymosás a fegyverünk, rendben, eddig megvagyunk. Pénz van, csak ki kell aknázni. Ott az EU az évi 2000 milliárd forintnyi támogatásával, valóságos kincsesbánya, Szezám tárulj! Ugyan arra adják, hogy az ország infrastruktúráját fejlesszük, de hát hogy Ők mit akarnak, az egy dolog, az meg, hogy Mi mire használjuk, egy másik. Majd visszaveszik egy részét, de a többsége megmarad, és gondoskodunk róla, hogy nálunk kössön ki. 2000 milliárd évente. Lehet belőle egy csomó vállalkozást indítani, persze embereinknek, sokszorosan túlárazott közbeszerzésekkel rahedli pénz lesz, amit kimenthetünk saját bankszámlákra, persze nem az országon belül, mert ott még visszavennék. A vállalkozó nem pofázik vissza, ha elgurul a gyógyszere, és önállóskodni kezd, nincs több megrendelés, vége a biznisznek...
 

ERŐSZAKOS VILÁG

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.07.18.


Nizza, Baton Rouge, Ankara, Isztambul, és még hosszan lehetne sorolni az erőszak színtereit.
Vallási fanatikusok, faji ellentétek harcosai, hatalmi harcok résztvevői, a világpolitika áldozatai, egyszerű futóbolondok egyre-másra teszik megkérdőjelezhetővé azokat a vélt eredményeket, melyeket az emberiség magáénak tudhatott az elmúlt kétezer évben.
Az optimista rabbi, aki a szeretetet hirdette, a gazdságfilozófus, aki hitt az emberben, a forradalmár, aki úgy akarta boldoggá tenni az emberiséget, hogy nem kérdezte meg, hogy kell-e neki a boldogság - mind-mind kudarcot vallottak, a világ ma semmivel nem jobb hely, mint kétezer évvel ezelőtt volt.
Na jó, lehet pokemonozni, összekeverni a virtuális világot a valósággal, de ettől még semmi nem változik.

Lehet, régen is létezett ennyi szörnyűség, de akkoriban a világ még nagyobb volt, mire egy gaztett híre eljutott akár a leggazdagabbakhoz is, elteltek hetek, hónapok, ma pedig valós időben kísérhetjük figyelemmel a vérengzéseket - a hírek és a módszerek azonnal eljutnak szinte mindenkihez.
Ez némelyeket elrettent, másoknak meg ötletet és példát ad.
Régen a merénylő előkapta pisztolyát és rálőtt a kiválasztott hatalmasságra, esetleg egy élesre fent reszelővel szíven szúrta, ma meg beül eg kamionba és belehajt a tömegbe, vagy a hasára kötöz néhány kiló trotilt, majd eg ygombnyomással elindítja magát Allahhoz vezető hosszú útján, remélve rengő csípőjű hurikat és libacombos piláfot.
Hogy melykük hány embert visz magával a halálba, azt csak a választott eszköz korlátozza.

Az emberi természet kiszámíthatatlan, az elme megbomlása sokszor észrevehetetlen, mígcsak a delikvens teljesen be nem ketyózik, merthogy nem minden bolond viselkedik állandóan irracionálisan, és nem minden öngyilkos merénylő bolond olyan formán, ahogy Móricka a bolondot elképzeli.
Sokan, akik a társadalomra törnek, azt gondolják, jó ügyért adják az életüket, mert életük valahol egyszer kisiklott, és képtelenek felismerni a jó és a rossz közötti határvonalat, vagy magukban máshol hűzzák meg, mint a társadalmi többség.
De a tény ettől még tény marad: akinek a hozzátartozóját a rendőr lelőtte, az könnyen eljut abba az állapotba, hogy át akarja venni a társadalomtól az igazságszolgáltatás feladatát.
Akinek gyermekét amerikai, orosz, francia bombák ölték meg, azt nem érdeklik a nagyhatalmi játszmák, egyszerűen elégtételt akar venni a családját ért sérelemért...


ITT OLVASHATÓ