2020. január 28., kedd

VÁDIRAT A KORMÁNY ELLEN: AZ ORBÁNI ÉVTIZED, AMELY A MÚLTBA LÖKTE MAGYARORSZÁGOT

HVG ONLINE
Szerzők: BALLA ISTVÁN, TÓTH RICHÁRD
2020.01.28.


Budapesten és Brüsszelben egyszerre mutatták be a Háttal Európának című tanulmánykötetet, amelyben a hazai és nemzetközi közvéleményt szeretné tájékoztatni az Oktatói Hálózat arról, hogy milyen súlyos károkat okozott Magyarországon a 2010 óta regnáló Orbán-rendszer az oktatás, a tudomány, a kultúra és a média területén.

Az Oktatói Hálózat által jegyzett közel 90 oldalas kötetet harminc független értelmiségi – többek között Bajomi Iván, Bozóki András, Gábor György, Radó Péter (teljes lista a keretesben) – írta azzal a céllal, hogy tájékoztassák a nemzetközi közvéleményt az Orbán-kormányok „eredményeiről” a kulturális, oktatási, tudományos területeken. Mint írják,

"a nemzetközi közvélemény erről csak szórványosan értesülhetett".

„Jelentésünkkel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az Európai Unió adófizetőinek pénzéből, az EU intézményeinek pénzügyi és politikai támogatásával egy olyan autokratikus rendszer épült ki és szilárdult meg Magyarországon, amely egyfelől aggasztó méretű demokratikus deficitet és súlyos társadalmi problémákat generál, másfelől helyrehozhatatlan károkat okoz a kultúra egész területén” – jegyzik meg rögtön a bevezetőben.

A jobboldali körök nyilván „újabb Soros-bérenc-irománynak” tartják és veszik majd nem tudomásul a leírtakat, a baloldali köröknek pedig fájóan ismerős lesz a kötetből kiolvasható helyzetkép, annyira, hogy sok újat nem is fedeznek fel a leírtakban. Olyan érzés olvasni a jelentést, mintha azt egy ufónak írták volna, akinek semmilyen rálátása nem volt Magyarország utóbbi évtizedére. Az rendben van, hogy deklarálták a szerzők a nemzetközi célcsoportot, de sokszor így is túlzottan tankönyvszerűnek tűnik a szöveg. Olyan szempontból viszont biztosan érdekes, hogy egy kicsit összegzi és dokumentálja azt a helyzetet, amibe 2020 Magyarországa csúszott...

GYŰLÖLET, GYŰLÖLET, GYŰLÖLET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: CSOMA GÁBOR
2020.01.27.


Orbán háborúja már kétszer annyi ideje tart, mint Hitleré. Nem gázkamrákban döglünk meg, hanem a kórházakban. Nem küldik az újságírókat lágerbe, hanem kizárják a parlamentből. Nem törik össze a nyomdagépeket, hanem felvásárolják. Nem üldözik a cigányokat, hanem szembeállítják velük a társadalmat. Nem üldözik az ellenzéket, hanem gyűlöletet szítanak ellene. Nem üldöznek el senkit otthonaikból, hogy más birtokába kerüljön, hanem végrehajtanak. Nem indítanak háborút a szomszédos országok ellen, helyette pénzügyi, gazdasági, egyházi segítséget nyújtanak nekik, szembeállítva az ott élő magyarokat a saját országuk polgáraival. Visszaállítják éppen a Horthy-korszak mását, építik a feudalizmust. Kiszolgáltatottságot, függőségi viszonyokat és megélhetési bizonytalanságot teremtettek. A nemzetet mint történelmi fajt tolják maguk előtt.

Ennyi gyűlöletet szerintem még Hitler sem szított a sajátjai ellen, ahogyan ez az ember szembeállított fiatalokat idősekkel, dolgozókat nyugdíjasokkal, tanárokat szülőkkel, szabad kultúrát a „nemzeti” kultúrával, és így tovább. Itt már mindenki gyűlöl mindenkit. A vendéget, az anyósát, a saját gyermekét. Azért, mert zsidó. Azért, mert nem zsidó. Azért, mert menekült. Azért, mert visszajött. Azért, mert másképp gondolkodik. Azért, mert nem gondolkodik másképp. Azért, mert neked több van, és azért, mert a másiknak semmije nincsen. Azért, mert más politikai ideológiát követsz. Azért, mert meleg vagy. Azért, mert nő vagy. Azért, mert nem szülsz. Azért, mert ellenállsz. GYŰLÖLET, GYŰLÖLET, GYŰLÖLET...

MÉG NÉHÁNY NAPIG KÉRHETŐ A KÖTELEZŐ BEISKOLÁZÁS HALASZTÁSA, A SZÜLŐK NAGYON ELÉGEDETLENEK

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2020.01.28.


Már csak néhány napig, pontosan január 31-ig kérvényezhetik a szülők az Oktatási Hivatalnál, hogy engedélyezze gyerekük esetében a kötelező hatéves kori beiskolázás elhalasztását. A szülők időközben nagyon elégedetlen az iskolaérettséget szabályozó új rendszerrel, amely kiveszi az döntést az óvodák és szülők kezéből és az Oktatási Hivatalra ruházza át.

A Szülői Hang szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a szervezet eddig 461 olyan szülőtől gyűjtött be visszajelzéseket, aki már végigcsinálta a hivatali procedúrát.
Az érintettek egyöntetűen (98%) utasítják el az iskolaérettség eldöntésének új procedúráját,

sőt 94 százalékuk arról számolt be, hogy a kormányzat nem adott megfelelő tájékoztatást a kérvények elbírálásának szempontjairól.

Az állami tájékoztatás pusztán a hivatali kérelmezés bürokratikus részleteire szorítkozott, holott a gyermekek számára az lett volna a legfontosabb, hogy a szülők tudatossá váljanak az iskolaérettség összetett kérdéskörében, és megértsék, milyen jelek, tulajdonságok alapján lenne indokolt, hogy a gyermek még egy évet az óvodában töltsön. A kormány elvette az óvodák felelősségét az iskolaérettség megítélésében, és a szülők felelősségévé tette a kérvényezést, ám mindehhez nem adott pedagógiai segítséget” – írja a Szülői Hang.

A szervezet hozzáteszi, az iskolaérettséghez nem elég, hogy a gyermek kész legyen számolni és írni tanulni; fontos a kitartó figyelem képessége és a monotóniatűrés, a fejlett beszéd és beszédértés, az érzelmi kiegyensúlyozottság, az alkalmazkodóképesség, a kifejlett mozgáskoordináció és még sok más készség is...

ÍGY ÉPÜLT LE A KULTÚRA, AZ OKTATÁS, A TUDOMÁNY ÉS A MÉDIA 2010-2019 KÖZÖTT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2020.01.28.


Az Orbán-kormány valamennyi területen szisztematikusan szembemegy az Európai Unió alapelveivel, értékeivel, normáival – olvasható az Oktatói Hálózat friss jelentésében.

Hiánypótló szakmai anyagot publikált kedden az Oktatói Hálózat (OHA): a mintegy ötven szakember (kutatók, oktatók, akadémikusok) közreműködésével készült, „Háttal Európának – A kultúra, az oktatás, a tudomány és a média leépítése Magyarországon 2010-2019” című jelentés azt mutatja be, hogy a különböző területeken az elmúlt években lezajlott, olykor hektikusnak tűnő kormányzati intézkedések valójában egységes rendszert alkotnak. Az említett szférákban az alulfinanszírozás, a szélsőséges központosítás, a szakmai autonómiák felszámolása, a széles értelemben vett kultúra rövid távú politikai érdekeknek való alárendelése súlyos veszteségeket okozott. 

A jelentés bemutatóján Bozóki András politológus az elmúlt évek kulturális politikája kapcsán arról beszélt: ezt a területen a homogenizálás jellemzi („nemzeti kultúra”), miközben a sokszínűség egyre inkább háttérbe szorul. Ám ez a „nemzeti kultúra” is csak annyiban fontos az Orbán-rendszer számára, amennyiben eszközként használható fel politikai célok elérésére. A központi akarat érvényesítését a tulajdonviszonyok radikális átrendezésével érték el, emellett a végletes központosítás és a kézvezérlés vált jellemzővé. Bozóki szerint a kulturális életet ma „hűbérurak” igazgatják. 

Hasonló folyamatok mentek végbe a közoktatásban is: a radikális központosítás, az önkényes és átgondolatlan beavatkozások és forráskivonás hatalmas károkat okoztak a jelentés szerzői szerint. Bajomi Iván szociológus emlékeztetett: az iskolák 2010 utáni „visszaállamosításának” jelszava az esélyegyenlőség volt, ám ebből semmi nem valósult meg, sőt az egyenlőtlenségek csak növekedtek a tanktelezettség 16 évre csökkentése, a szegregációellenes-programok leállítása, az egyházi oktatási intézmények kiemelt, a szegregációt erősítő támogatása miatt...

AMIKOR BAYER ÉS MÁS RASSZISTÁK A RASSZIZMUS ELLEN TÜNTETNEK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.01.28.


Bayer Zsolt játssza a hülyét, úgy tesz, mintha nem tudna magyarul és egy érthető, legföljebb közepesen nehéz magyar szöveget sem volna képes értelmezni. A Fidesz erzsébetvárosi szervezete, a KDNP és a Fidelitas is csatlakozik a számtalanszor rasszizmuson és antiszemitizmuson kapott kormánypárti „publicistához”, ők is eljátsszák, hogy kiverte náluk a biztosítékot az, amit Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere mondott az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Mielőtt elmondanánk, hogy ez az egész mennyire álságos, álszent, és, úgy ahogyan van, pofátlanság, nézzük meg, hogy miről is van szó valójában.

Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, hogyha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, amiket ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen. Ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük, bocsánatot kérek. Ez a családelképzelés...

ITT A BREXIT, DE A JÁTSZMA FOLYTATÓDIK - MÉG AZ ALAPELVEK IS TISZTÁZATLANOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.01.28.


Bő három éves nyüglődés után Boris Johnson sokak óriási meglepetésére végül csak összehozta a Brexitet. A kilépés formális megtörténtével viszont még nem jutnak nyugvópontra a dolgok.

Szinte abszurd ma már visszaemlékezni arra, hogy angol kormányok sora 10 éven át reménytelenül küzdött azért, hogy csatlakozhasson az EU-elődjéhez, az Európai Közös Piachoz. A brit belépést következetesen ellenző legendás francia elnök Charles de Gaulle távozása kellett ahhoz, hogy 1973 január 1-jén Brüsszelben és Strasbourgban felhúzhassák a Union Jacket. A belépésről a kormány döntött, de alig másfél év multán már népszavazást rendeztek a kilépésről. 1975. június 5-én 65 százalékos részvétel mellett még 67,2 százalékos fölénnyel döntöttek a maradás mellett.

Noha Anglia EU-tagsága sosem volt igazán felhőtlen – nem mintha más tagállamoknak ne lennének állandó vitájuk egymással és Brüsszellel – Cameron brit miniszterelnök negyven évvel később nem igazán gondolta komolyan a kilépést. Csupán a választási győzelem érdekében helyezte kilátásba, hogy népszavazást tartanak Nagy-Britannia kilépéséről, egyben némi nyomást akart gyakorolni az EU-ra, hogy minél inkább tegyen eleget London követeléseinek, amelyekkel enyhíteni akarták az Unióval szemben vállalt kötelezettségeket.

Aztán kétségbeesetten kampányolt a bennmaradás mellett, hiába, a szavazók ezúttal a kilépés mellett döntöttek – le is mondott. Európa pedig döbbenten nézte Theresa May és a Parlament nyüglődését az EU-val kötött megállapodással, mígnem bekövetkezett, amiben szinte senki nem hitt: May kudarca után a némileg konfúzusnak látszó Boris Johnson fél év alatt kitört a zsákutcából, és keresztülvitte, hogy Nagy-Britannia három nap múlva az EU-val kötött megállapodás alapján, rendezett menetrenddel elhagyja az EU-t...

ELNÉPTELENEDŐ MAGYARORSZÁG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.01.28.Egészen brutális mértékű lakosságvesztést jósolnak a szakemberek Magyarországra és a régióra a 2050-ig tartó időszakra. Magyarországon például az 1989-es helyzethez képest 20 százalékkal csökkenhet a lakosság lélekszáma. Ennek persze csak egy részér okozza a határátkelés, de az is ott van az okok között.

Magyarországon (és a régióban) több egymást erősítő tényező vezet az elnéptelenedéshez. Általában négy dologról szokás beszélni: a határátkelésről, a termékenységről, a mortalitásról és persze a bevándorlásról, ezek közül utóbbi nyilván a mérleg másik felében helyezkedik el.

Nos, ami a régiót illeti, a helyzetet bátran lehet tragikusnak nevezni, derült ki nemrég egy bécsi konferencián, melyen a Friedrich-Ebert-Stiftung jóvoltából volt szerencsém részt.

Az egyik előadó, az elsősorban a Balkánnal foglalkozó brit Tim Judah (a The Economist újságírója, a témában több könyv szerzője) arról beszélt, hogy a kivándorlással kapcsolatos aggodalmak és pánik nem újkeletű dolog, ugyanígy megvolt például a XIX. század végi Lengyelországban...


A PÉNZ FÜTYÜL A DEMOKRÁCIÁRA - BESZÉLGETÉS STEPHEN HOLMESSZAL, A NEW YORK UNIVERSITY PROFESSZORÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: FÓTI TAMÁS
2020.01.24.


A magyar miniszterelnök elutasítja a liberális demokrata modellt, mert az hatalma megőrzésének útjában áll. A nyugat-európai gazdaságok hozzájárulnak az illiberális berendezkedés fenntartásához, a kormányaik, ha akarnák sem tudnák befolyásolni őket, az üzleti életet pedig nem érdekli a szabadságjogok korlátozása. Ezt, ha előbb nem, akkor 1989-ben láthattuk, a nagy befektetőknek eszük ágában nem volt otthagyni Kínát a Tienanmen téri vérengzéseket követően. A kelet-európai illiberalizmus okaival foglalkozik a közelmúltban az Egyesült Államokban megjelent, A kihunyt fény – számvetés, Ivan Krastev, a bécsi Humán Tudományok Intézetének (IWM) kutatója és Stephen Holmes közös könyve. Utóbbi szerzővel készült az interjú.

Könyvükben azt állítják, hogy a közép-európai országokban tapasztalható idegenellenességet egyfajta frusztráció táplálta, amiért 1989 után a nyugati modell lemásolására sürgették őket. Kissé sommásnak tűnik a vélemény...

– Az idegenellenességet természetesen sokféle forrásra vezethetjük vissza. De ha a dimenzióit vizsgáljuk, ebben az értelemben arra az elégedetlenségre vagy adott esetben dühös jelenségre gondolunk, amelyet a brüsszeli kormányzás, diktátum váltott ki. Az emberek úgy érzik, hogy korábban Moszkva, most meg Brüsszel diktál. Az európai uniós jogharmonizációs folyamatban Brüsszel azt várta el a kelet- és közép-európai országoktól, hogy legyenek demokratikusak, miközben meghatározta az ezen országok által meghonosítandó törvényeket. Ami ellentmondást keltett: nem lehetsz demokratikus, ha közben idegenek írják elő a törvényeidet, és ez Brüsszel-ellenes légkört teremtett. A másik, a térségben tapasztalható idegenellenesség a bevándorlókra vonatkozik. Ezekben az országokban nagyon kis számban vannak jelen afrikai vagy szíriai menekültek, nem itt élnek, nem ide jönnek. Az interpretációnk szerint a Nyugat követése az emberek szabad költözésében demográfiai elvándorlást eredményezett, különösen a 40 alattiak körében. Az identitáspolitika, vagyis a csoporthoz tartozás politikája szerint, ha egy adott csoportot például megszűnés veszélyeztet, akkor a tagjai ellenségessé válnak az újonnan csatlakozókkal szemben, mert attól félnek, hogy elfoglalják az ő helyüket.

A közép-európaiak ellenérzéséről írnak, mert rájuk erőszakolták a Nyugat másolását. Az acquis commu­nau­taire, vagyis az európai uniós joganyag átvételének folyamatát is idesorolják?

– A kommunista uralmat felváltó liberális demokrácia megteremtésében kulcsszerepe van az uniós joganyagnak. A kelet-európai reformerek, akik az EU-hoz való mielőbbi csatlakozást, a csatlakozási feltételek minél gyorsabb teljesítését tűzték zászlajukra, elfogadták a nemzetállamok feletti unió nyelvezetét. Nem hangsúlyozták, háttérbe szorították nemzeti kultúrájuk egyedi örökségét, ami feszültséget keltett, bizonyos fokú elidegenedést váltott ki az emberek részéről a liberális reformerekkel szemben...


FERENCVÁROS HÁROM ISKOLÁNAK AJÁNLOTT FEL TÁMOGATÁST OKOS TANTEREM KIALAKÍTÁSÁRA, DE A TANKERÜLETI IGAZGATÓ KIVETTE A PROGRAMBÓL AZT A SULIT, AHOVÁ A KERÜLETI ROMÁK JÁRNAK

444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2020.01.28.


A IX. kerületi önkormányzat testülete 2019. június 27-én úgy döntött, hogy célzottan három kerületi iskola számára 39 millió forintot ajánl fel. A kerületi szinten soknak számító pénzt arra adták, hogy egy-egy úgynevezett okostantermet alakítsanak ki a Szent-Györgyi Albert, a Kosztolányi és a József Attila Általános Iskolákban. A kivitelező, a UPC iskolakezdésre el is készült, szeptember 12-én levelet küldött az alpolgármesternek, hogy a Szent-Györgyiben, a Kosztolányiban és Leövey Klára iskolában a digitális tantermek időre elkészültek.

Várjunk! Leövey Klára? Nem József Attiláról volt szó?

Az előterjesztésben, amiről a képviselők szavaztak, illetve a helyi tankerülettel kötött szerződésben is a József Attila suli szerepelt, de valami útközben félresiklott, és végül egy másik iskolába jutott el a támogatás.

Tehát egyszerűen valakik valahol nem vették figyelembe a választott képviselők döntését, és csöndben lecserélték az egyik intézményt.

Az a kényes az ügyben - azon túl, hogy nem vettek figyelembe egy demokratikus döntést, és megszegtek egy állami intézmény és önkormányzat közti szerződést - hogy pont azt az iskolát húzta le a tankerület a listáról, amibe köztudottan nagyon sok ferencvárosi roma jár.

A Mester utcai iskola azok közé az intézmények közé tartozik, amik miatt 2019. februárban tíz év bírósági eljárást követően jogerősen pert vesztett az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az ítélet kimondja, hogy a minisztérium felelős azért, mert majdnem 30 iskolában szegregáltan oktatják a cigány és a nem cigány gyerekeket, illetve maga az iskola szegregátumként működik, és utasítani kell az intézményeket, hogy fél éven belül deszegregációs tervet dolgozzanak ki.
Ezen felül 50 millió forint bírság megfizetésére kötelezték a minisztériumot. (A problémát az Orbán-kormány elődjétől örökölte, és azóta sem sikerült orvosolni.) Ez a verdikt az első fokú ítélethez képest még enyhének mondható, hiszen abban arra kötelezték a fenntartót, hogy fokozatosan zárja be a József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt...

AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS FELRÚGJA AZ EDDIGI SZABÁLYOKAT

INDEX
Szerző: TÓTH BALÁZS
2020.01.28.


Sikersztorinak ígérkezik az elektromos autózás, de közben egyre csak nő az emberiség közlekedési igénye, és ennek már hazánkban is megtapasztaljuk a hátulütőit, mindenki azt hangsúlyozza, hogy egyszerűen nem fér el több autó Budapesten. Hosszabb távon erre megoldást kínálnak majd az önvezető és megosztva használt autók, ez pedig megteremti az igényt arra, hogy járműveink még inkább négy keréken guruló szórakoztatóközpontok legyenek.

Ez a négy trend: az elektromos autózás, az önvezető rendszerek, a netkapcsolat és az autómegosztás nagy nyomást gyakorol az autógyártókra a kutatás-fejlesztés területén, döntően befolyásolják a munkaerőpiaci folyamatokat, és a McKinsey tanulmánya szerint a közép-kelet európai régió ennek nagy nyertese lehet.

Széllel szemben haladnak

A nyugati autógyártók több szempontból is hátrányos helyzetben vannak, kezdve azzal, hogy a legnagyobb tudást a belsőégésű motorok és azok alkatrészeinek fejlesztésében és megépítésében halmozták fel, szakértőik átlátják a mai autók teljes felépítését, és jól tudják, hogy hol lehet itt-ott spórolni az alapanyagokon, hogy beleférjenek az elvárt gyártási költségbe...

EGY TANULSÁGOS ÁBRA A „NEM LÉTEZŐ” TANÁRHIÁNYRÓL

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.01.28.Nahalka István oktatáskutató az Országos Kompetenciamérés 8. évfolyamos iskolai kérdőíveinek adataiból számolta ki az oktatási intézményeket egyre jobban sújtó tanárhiányt. Ez némileg ellentmond Kásler Miklós emberminiszter októberi nyilatkozatának, hogy nincs itt semmilyen pedagógushiány (igaz, azt is mondta, hogy őszre megjelenik a Nemzeti alaptanterv, amelyet ugyan még nem látott senki, de a héten már valószínűleg erre is sor kerül).

Mint látszik, gyakorlatilag minden szak esetében folyamatosan nő a hiány.

Képességfejlesztő pedagógusok és természettudományi tárgyakat tanító tanárok az iskolák (az ábrán a FEH feladatellátó helyet jelöl) harmadában hiányzik, de átlag minden negyedik iskolában nincs matematika-, nyelv-, informatikaszakos szaktanár és gyógypedagógus sem.

29 KÖZBESZERZÉST NYERT AZ ELMÚLT ÉVEKBEN EGY CÉG A XII. KERÜLETBEN 17 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKBEN

ÁTLÁTSZÓ / KÖZBESZERZÉS
Szerző: RUTAI LILI
2020.01.28.Az Archibona Kft. hét év alatt huszonkilenc, a XII. kerületi önkormányzat által kiírt közbeszerzést nyert. Az építőcég végezte több iskola, sportlétesítmény és kulturális egység építését vagy felújítását, például a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont kivitelezését, és a normafai, egykori ÁVH-villa renoválását is. 

2013 augusztusában jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben az első tender, amit az Archibona Kft. nyert meg. A Krisztinavárosi bölcsőde kivitelezési munkáinak második szakaszát kapta meg a cég nettó 149,6 forintért. Ez volt az első közbeszerzés azon 29 közül, amit a XII. kerületi önkormányzattól az Archibona Kft. nyert meg az elmúlt években összesen 17 milliárd forint értékben.

2013-ban kettő, 2014-ben három, 2015-ben kettő, 2016-ban négy, 2017-ben hat, 2018-ban öt, majd 2019-ben megint hat közbeszerzést nyert a cég a Hegyvidéki Önkormányzattól, idén januárban pedig ismét egyet.

Az Archibona rengeteget dolgozott a XII. kerület iskoláin: kétszer foglalkozott az Arany János Általános Iskola és Gimnázium felújításával összesen 140 millió forint értékben (2013-ban és 2014-ben), és ötször a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium épületével (2014-ben, 2017-ben kétszer is, 2018-ban, majd 2019-ben). Igaz, ebből csak négyet fizetett nettó 798 millió forint értékben a XII. kerületi önkormányzat, egyet pedig nettó 395 millió forint értékben a Közép-Budai Tankerületi Központ állt...


AMIKOR A TÚLÉLŐK IS TÁVOZNAK – JOGALKOTÁSI FELHÍVÁS AZ EURÓPAI TÖRVÉNYHOZÓKHOZ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.01.28.


Nem csupán történelemoktatási, hanem átfogó nevelési, személyiségfejlesztési tennivalókkal néz szembe az, aki küzdeni akar az antiszemitizmus ellen – ez volt az egyik visszatérő gondolata annak a nemzetközi szemináriumnak, amelyet hétfőn tartottak Krakkóban az Európai Zsidó Szövetség szervezésében, az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából. Elhangzott az is, hogy az interneten keringő hamis tényállítások – amikor lényegében bárki előállíthat és terjeszthet információkat, ugyanakkor a vészkorszak túlélői már egyre kisebb számban vannak közöttünk – hatalmas kihívást jelentenek a hiteles ismeretek átadása szempontjából. A szeminárium résztvevői kedden megtekintették az egykori auschwitz-birkenaui tábor helyén létesített emlékmúzeumot

A krakkói rendezvényt megnyitó beszédében Menachem Margolin rabbi, a brüsszeli székhelyű Európai Zsidó Szövetség elnöke elmondta: 75 évvel a vészkorszak borzalmai után a megdöbbentő jelenlegi trend az, hogy a kontinensen ismét növekvőben van az antiszemitizmus. A szemináriumon később több hozzászóló kitért arra, hogy az antiszemitizmus nem ritkán az Izrael-ellenesség formáját ölti.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, a Tett és Védelem Alapítvány kezdeményezője Szegedi Csanád történetével ismertette meg hallgatóságát. Amikor a volt jobbikos politikus – miután ráébredt, hogy saját nagyanyja is holokauszttúlélő zsidó – megkereste őt, a rabbi feltette a kérdést, hogyan volt egyáltalán lehetséges, hogy olyan gyűlölködő gondolatokat tápláljon korábban a zsidósággal szemben. Köves ezzel az esettel illusztrálta, hogy mennyi teendő van még az eszmék terén vívott küzdelemben.

Az EMIH vezető rabbija három pontban foglalta össze a ma is megmutatkozó antiszemitizmus elleni küzdelem kulcskérdéseit: szerinte először is egységet kell teremteni az ügy érdekében fellépők között, másodsorban „tanulmányozni kell a harcmezőt”,

mert az antiszemitizmus olyan vírus, amely országonként eltérő mutációban jelentkezik, harmadrészt pedig tudatosítani kell azt, hogy a leghatásosabb fegyver a nevelés.


Mintegy ezt a gondolatot fűzte tovább Ejal Kaminka, az izraeli Jad Vasem holokauszttanulmányokkal foglalkozó nemzetközi oktatási intézményének az igazgatója. Arról beszélt, hogy a digitális forradalom korában egyáltalán nem mindegy, kitől is származnak az információk – lehetséges ugyanis, hogy az úgynevezett influenszerek ezreitől. Mint hangsúlyozta, nem kizárólag hivatalos, formális keretekre van szükség a holokauszt oktatásához, hanem átfogóbb nevelési feladatról van szó...

ORBÁN MEGTEHET BÁRMIT, MÁR BEÁRAZTÁK A MAGYAROK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.01.28.


Időről-időre felvetődik, hogy Orbánt és rendszerét gyakorlatilag azért nem lehet leváltani, mert a publikum már beárazta a Kedves Vezetőt. Ismerik jól, tudják, milyen, nem tud meglepetést okozni. Ha kiderülne róla, hogy esténként Soros Györggyel vacsorázik, hívei azt is elnéznék neki. Ha nyílt adásban piszkálná az orrát, és mellé még böfögne is, rajongói ezért ugyancsak odavolnának.

Orbánról sokan tudják, hogy jóval vagyonosabb annál, mint amennyit hivatalosan bevall. És azt is tudják, hogy ez a vagyon nagyobb annál, mint ami törvényesen lehetne neki. A politikából ugyanis nem lehet ennyi pénze. Orbánt olyan pénzek gazdagítják, amelyek nem tudni honnan, milyen forrásból érkeznek.

Tudják ezt róla a hívek is, de erre meg azt mondják, hogy hát a másikak is loptak. És akkor már inkább a mieink lopjanak. Mert az mégis más, mint amikor a hazaárulók teszik el a pénzünket. Magyarnak mondott idegenszívűek...

HIÁBA KÉRTEK HALASZTÁST A LEGJOBB ISKOLÁK IGAZGATÓI, A MINISZTÉRIUM NEM IS VÁLASZOL NEKIK

24.HU
Szerző: GRÁD-KOVÁCS MÁRTA
2020.01.28.


Tizenöt elitgimnázium vezetője kérte a kormánytól, hogy ne ebben az évben, hanem leghamarabb 2021 szeptemberében lépjen hatályba az új Nemzeti alaptanterv. Hiába. Az Emmi nem foglalkozik az iskolák kérésével, pedig a közoktatási intézményekben egyre nagyobb pánik uralkodik az új NAT idén szeptemberre ígért bevezetése miatt. Ahogy az igazgatók lapunknak elmondták: számos káros következménye lehet az új NAT körüli kapkodásnak, a káosz legnagyobb vesztesei pedig a pedagógusok és a diákok.

"Semmiféle választ nem kaptunk"

– árulta el a 24.hu megkeresésére az Élenjáró Gimnáziumok Igazgatói Grémiumának számos tagja, miután arról érdeklődtünk, kaptak-e bármilyen érdemi reakciót az Emberi Erőforrások Minisztériumától a nemrégiben kiadott közleményükre.

A tizenöt jó nevű magyarországi középiskola igazgatóját tömörítő szervezet a Nemzeti Alaptanterv bevezetésével kapcsolatban egyetértését fejezte ki a Nemzeti Pedagógus Karral, amely korábban tudatta: a tervezet 2020. szeptemberi bevezetése esetén álláspontjuk szerint a tavaszi időszakban nehéz helyzetbe kerülnek az iskolák és a pedagógusközösségek.

Az Élenjáró Gimnáziumok Igazgatói Grémiuma szintén úgy véli, olyan NAT-ra lenne szükség, ami megfelel a XXI. század követelményeinek, mivel fontosnak tartják, hogy a gyermekek olyan készségekkel, képességekkel és ismeretekkel felvértezve kerüljenek ki a közoktatásból, amelyek segítik őket a modern világban.

Jelezték továbbá, hogy noha még mindig nem történt meg az érdemi vizsgálata annak, bevált-e a 2013-ban bevezetett és máig érvényben lévő alaptanterv, üdvözölték egy új Nemzeti alaptanterv elkészítésének szándékát. Csakhogy a három éve formálódó anyagot legutóbb 2018 őszén volt lehetőségük véleményezni a szakmabelieknek, az azóta született módosítások még nem kerültek nyilvánosságra.

Az utóbbi időben a minisztérium részéről nem érkeztek hivatalos információk, csupán sajtóhírekből lehet tudni néhány részletet a NAT-tervezet módosításaival kapcsolatban. A közelmúltban a kormányközeli Magyar Nemzet például arról írt, hogy több szerző munkássága hangsúlyosabban jelenik majd meg az új NAT-ban, bevezetnek egy új tantárgyat, illetve megszűnik a mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgy.

Sokat elárul a tárcának az új Nemzeti alaptantervvel kapcsolatos hozzáállásáról, hogy a hetekkel ezelőtt megjelent cikk szerint eltűnik egy eddig önállóan oktatott középiskolai tantárgy, ám eddig semmilyen hivatalos kommunikáció nem jelent meg arról: igaz-e a hír, és ha igen, milyen következményekkel jár például azokra, akik ma is ennek a tárgynak az oktatását tanulják valamelyik egyetemen.


Nem csoda, hogy az Élenjáró Gimnáziumok Igazgatói Grémiumának tagjai is azt szeretnék, ha minél hamarabb nyilvánosságra hoznák a NAT végső verzióját, hogy így elkezdődhessen végre az érdemi társadalmi vita...

SZABAD SZEMMEL: A DEMOKRÁCIÁT, A SZABADSÁGOT ÉS A CIVILIZÁCIÓT FENYEGETI AZ ANTISZEMITIZMUS ÉS EGYRE NAGYOBB A BAJ - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.01.28.


Financial Times 

A vezércikk arra mutat rá, hogy Európában egyre nagyobb csapást jelent az erősödő antiszemitizmus., mind gyakrabban érhető tetten az erőszak és a gyűlölet, miközben a világ az auschwitzi tábor felszabadításának évfordulóját ünnepli. Egyben felhívja a figyelmet, hogy lágert, az európai zsidóság tömeges legyilkolásának és az emberiség elképzelhetetlen aljasságának jelképét ma többen keresik fel, mint korábban bármikor. Ám ezzel párhuzamosan nagymértékben erőre kap a zsidóellenesség. Valami hibádzik az erőfeszítések körül, hogy felhívják a figyelmet a holokausztra, főleg a legfiatalabb nemzedékek körében, illetve hogy megvédjék a zsidó közösségeket az erőszakkal, a gyűlölettel és előítélettel szemben. A rengeteg fajta próbálkozás nem tud megálljt parancsolni az interneten a gonosz, antiszemita hazugságok és félrevezető információk terjedésének. Még kevésbé képes megakadályozni a gyilkosságokat. Ahogy fokozatosan távoznak köreinkből az utolsó túlélők is, úgy válik nyilvánvalóvá, milyen nehéz bizonyítani az összefüggést, mármint hogy korunk közvetlen előzménye a nácik által elkövetett förtelem volt. Ráadásul politikusok és aktivisták is visszaélnek a világháború nyújtotta lehetőséggel, így a közösségi média táptalajul szolgál az intolerancia, a tudatlanság és a zsidóellenesség számára. Az elmúlt kb. 10 évben ez a dögvész fokozatosan politikai formát öltött, mert a szélsőjobb, illetve szélsőbal belülről indított támadást a nyugati, liberális rend ellen. Az antiszemitizmus alapja az, hogy visszaszorul a liberalizmus a társadalmakban, amelyeket megoszt a gazdasági válság, kikezdenek a militáns nacionalisták, összezavarnak az összeesküvés elméletek, és amelyek a faji és vallási közhelyekhez nyúlnak vissza, ha magyarázni kell a bajokat. Ez a légkör veszélyes a muzulmánok és más kisebbségek számára is. Amikor annak idején Zola kiállt a világ elé a Dreyfuss-ügyben –„J’accuse” -, akkor arra is rámutatott, hogy az antiszemitizmus a demokráciát, a szabadságot és a civilizációt fenyegeti. Szavai 1945 óta még sosem voltak annyira időszerűek, mint napjainkban.

Spiegel 

A német államfő arra figyelmeztetett Auschwitzban a Holokauszt emléknapján, hogy ma is fennáll a túlhajtott nacionalizmus és a völkisch ideológia veszélye, vagyis a gonosz korunkban is jelen van. Így megismétlődhetnek a szörnyűségek, ezt tudni kell itt és most. És fel kell készülni ellene. Steinmeiner rámutatott, hogy az egykori megsemmisítő táborban, amely a rémület és a németek felelősségének helyszíne, nem csupán a múltról kell megemlékezni, hanem látni kell a kötelességet, tehát hogy a rosszat már csírájában el kell fojtani és ez vonatkozik Németországra is. Mint mondta, keresi a szavakat, hogy ha le akarja írni a borzalmak mértékét.

Der Standard 

Paul Lendvai túlságosan protokollárisnak tartja a Holokauszt Nemzetközi Napja alkalmából megrendezett jeruzsálemi fórumot. Mert ugyan a német államfő megrendítő szavakkal ecsetelte országa bűnösségét a zsidók ipari szintű kiirtásában, ám a 800 meghívott vendég között csupán 30 túlélő volt. A politikai túlélésért kapaszkodó Netanjahu, valamint Putyin ugyanakkor kisajátította az eseményt. A szalagcímekben inkább az orosz-lengyel történelmi vita és az szerepelt, hogy a lengyel államfő lemondta a részvételt, mivel nem kapott volna szót, hogy kifejthesse országa álláspontját. Ily módon az egész emlékünnepség valahogy lélektelennek tűnt. Pedig az egyre erősödő antiszemitizmus miatt mindennél fontosabb, hogy a fiatalok megismerhessék a tanulságokat. Joggal mondta azt az osztrák elnök, hogy Auschwitz a végpontja volt egy hosszú, téves útnak, amit a tudatlanság, az uszítás és az erőszak övezett. De napjainkban már az veszedelmes, hogy a történelemhamisítók leértékelik az emlékezés kultúráját. Mert ugyan sokan látogatják az egykori lágereket, csak éppen igazából fogalmuk sincs, mi történt ott egykor, nem érinti meg őket a hely. És minél nagyobb számban távoznak e földi világból a szemtanúk, annál inkább fontos, hogy kellő felvilágosítást kapjanak nem csupán a diákok, hanem a tanárok is. És emlékezni egész évben kell, nem csupán túlzsúfolt emléknapokon.

Financial Times 

Ivan Krasztev szerint minden egyéb feltételezéstől eltérően Kelet-Európában az elnéptelenedés jelenti a legsúlyosabb gondot, és szoros összefüggés van a demokrácia, illetve a demográfia válsága között. A nyugati vezetők persze a jogállam leépüléséről akarnak tárgyalni keleti kollégáikkal, utóbbiak számára viszont a népességszám zuhanásának megállítása mindennél előrébb való. Olyannyira, hogy az EU soros elnöki tisztét betöltő Horvátország miniszterelnöke már létveszélyről beszél. A neves bolgár elemző megállapítja, hogy a feljövő illiberalizmust nem a régi nacionalizmus és tekintélyelvűség elkerülhetetlen visszatérésének kell tekinteni. Itt sokkal inkább olyan, új próbálkozásról van szó, aminek célja, hogy megőrizze a zsugorodó etnokulturális többség hatalmát, mert többen halnak meg, mint ahányan születnek, és rengetegen vándorolnak ki. Az ENSZ azt mutatta ki, hogy 1990 óta odalett a lakosság 6 százaléka a, vagyis 18 millió ember. Ily módon viszont mind inkább felbukkan a kulturális-etnikai sokszínűség. Ha a térség nem akarja, hogy ebből baj legyen, akkor el kell felejtenie, hogy a jelenséget biztonsági fenyegetésnek tekintse. Másfelől az újfajta illiberalizmus megvan a határok lezárása nélkül is. A lengyel kormány 3 éve több munkavállalási engedélyt adott ki külföldi vendégmunkásoknak, mint bármely más tagállam. Az illiberalizmus inkább azt ígéri, hogy saját maga dönti el, ki szólhat bele a politikába. Hogy ki lehet szavazópolgár, és ki nem. Idegenek ennek megfelelően nem kaphatnak alapvető politikai jogokat. Ez persze semmi ahhoz képest, ahogyan az Öböl menti államok bánnak a migráns munkavállalókkal. Az etnikai többség uralmának megőrzése természetesen problémákkal jár. A legnyilvánvalóbb következmény egy kétszintű társadalomban, hogy elkerülhetetlenül ütközések alakulnak ki. Továbbá a fiatalok közül sokan elmennek, ez viszont azzal a veszéllyel jár, hogy az idősebb nemzedékek túlsúlyba kerülnek a rendszerben. Ők – joggal – a rendszerváltás legnagyobb áldozatának tekintik magukat, és megakadályozzák a jövőt célzó beruházásokat. Ez azután újabb exodust válthat ki. A kormányok törhetik a fejüket, hogy miként vegyék rá az éltesebb embereket az áldozatvállalásra. Az pedig, hogy a vendégmunkásoknak nem adnak szavazati jogot, pár évtizeden belül oda vezethet, hogy vagy a demokrácia veszít jelentőségéből, vagy maga a rezsim lesz kevésbé demokratikus. Az illiberális vezetők részére eljött a brechti pillanat, hogy leváltsák-e a népet.

Guardian 

A vezércikk úgy ítéli meg, hogy a civileket képviselő Szardínia mozgalom miatt vallott kudarcot Salvini, mármint hogy a szélsőjobbos olasz politikus meghódítsa a baloldal bázisának számító Emilia-Romagnát. Voltak ugyan előzetes hírek, hogy a Liga vezére beveszi a tartományt, de továbbra is áll a vörös fal, bár egyes részei azért leomlottak. A kampány során a politikus egyértelművé tette, hogy itt országos jelentőségű erőpróbáról van szó. Azt remélte, hogy nyer, és utána ki kell írni az országos választásokat. A vége azonban az lett, hogy pártja a korábbinál jobban szerepelt, de nem elég jól. Így most Salvini nem tehet mást, minthogy megalázottan visszavonulót fúj. A középbal viszont erkölcsi támaszt kapott, amire nagy szüksége is van, mivel szeretné meghosszabbítani Rómában a törékeny koalíciós kormány életét. De lehet, hogy a fellélegzés csak átmeneti, mert a kisebbik partner, az 5 Csillag Mozgalom katasztrofálisan szerepelt vasárnap. 5 százalék alá esett Emilia-Romagnában és rettenetes eredményt ért el korábbi erődjében, Calabriában is. Ily módon Salvininak azért van oka az örömre. A Liga a felmérésekben 10 százalékkal vezet a Demokratikus Párt előtt, ugyanakkor saját szövetségese, a szélsőséges Olaszország barátai rendre 10 százalék fölött teljesít. Így most a hatalom nagyobbik pártjának tanulnia kell a Szardíniától, ha el akarja kerülni a katasztrófát. Utóbbi civil szerveződés Salvini megfélemlítő nyelvezete és agresszív populizmusa ellen. Karizmát és találékonyságot tud felmutatni. A Demokratikus Párt és a középbal jól teszik, ha magához öleli a mozgalmat. Mert azért tudott állva maradni Emilia-Romagnában, mivel együtt úszott a szardíniákkal...
...

NEMZETI ÁLLAMKAPITALIZMUS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.01.28.


Mottó (komment egy nyájas olvasótól):
Retkeskommunistáék politikája két fundamentális lépésből áll mindig: 1. Megszervezik X százmilliárd elsikkasztását. 2. Adnak a sikkasztásnak egy pozitív nevet: “rezsicsökkentés”, “keleti nyitás”, “keresztény klímavédelem”, satöbbi, hogy ráizguljanak a szavazóik. Így élünk mink, itt a szemétdombon …

Matolcsy bankelnök, miközben a forint soha nem látott mélységekben hömbölög, s nem csak emiatt, de emiatt is vágtat az infláció, ergo, kevesebb farhátat vehet Mária néni, szóval Matolcsy bankelnök mindeközben nem azzal foglalkozik, ami a dolga volna, hanem álmodozik a Rubik-kockáról, mint amely leképezi a gazdaságunkat. Ez még mindig jobb, mint a pöttyös seggünkről való elmélkedés, de mégsem az igazi. Viszont az látszik, hogy Matolcsy, mint vérbő fideszes, költő, ami az esetében nem azt jelenti, hogy verseket fabrikál, hanem, hogy összevissza beszél ökörségeket.

Ebben is van szépség, ha röhejes is. A Rubik-kocka szerinte azért hódította meg a világot, mert tükrözi a modern élet, technológia, politika, pénz és sport működését. Én ehhez kevés vagyok, hogy értelmezzem, hogyan van benne abban a nyüves kockában a politika, de legfőképpen a magyar gazdaság. Mint már utaltam rá, betudom jegybankelnök elvtárs költői munkásságának, egy másik félmondatát viszont egyáltalán nem lehet ebbe a fiókba tenni, mert az szól az életünkről, de leginkább a halálunkról, s amely ez: a magyar gazdaság nemzeti államkapitalizmus.

No most, itt megállnék egy sóhajtásra, miközben Mészáros Lőrincre gondolok. Meg az összes többire is persze, vejjel, lánnyal, edzővel és a kismaci kunkori farkával együtt, és utalok a nyájas olvasó mottóul választott gondolatmenetére erre az esetre, amikor is a kedves vezető a nemzeti tőkésosztály kistafírozását jelölte meg célként. Ez azt jelenti, mindent ellopunk, még azt is, ami le van betonozva. Csöndesen megjegyzem egyébként, hogy szakértő elmék a létező szocializmus gazdaságpolitikáját nevezték államkapitalizmusnak, és láttuk, annak mi lett a vége...

AZ ORSZÁG A NAGY CÉGEK ADÓPARADICSOMA LETT, KÖZBEN A LAKOSSÁG TAVALY TÖBB ADÓT FIZETETT, MINT VALAHA

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2020.01.27.


A Népszava a Pénzügyminisztérium decemberi költségvetési jelentése alapján azt írja, a magyar gazdaság növekedése megközelítette az 5 százalékos ütemet, és több száz milliárd forintnyi terven felüli bevételre tett szert a költségvetés.

A II. Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése után az új célkitűzés az lett, hogy a jövedelmekkel szemben a fogyasztást adóztassák, azóta a fogyasztási adóbevételek megnőttek, de a jövedelemtípusúak is, legalábbis a lakosságé, a cégek jövedelmeit terhelő adók reálértéken gyakorlatilag szinten maradtak, sőt egyes befizetéseik, például a társasági adóbevételek csökkentek is tíz év alatt.

A 2018-as 380 milliárd után 2019-ben a Pénzügyminisztérium szerint alig 303 milliárd forintnyi társasági adót fizettek be a cégek (jellemzően a magyarországi hazai nagyvállalatok és a multik).

A költségvetés társaságiadó-bevételei utoljára 2000-ben voltak alacsonyabbak, mint tavaly.

A befizetések főleg a társasági nyereségadó kulcsának visszavágása miatt csökkentek: 2010-ben 19 vagy 10 százalék volt az adó kulcsa az árbevételtől függően, ez 2017-től 9 százalékra csökkent.

A 77 milliárd forintos csökkenést a PM úgy magyarázta, hogy tavaly eltörölték a cégek decemberi adóelőleg-feltöltési kötelezettségét, így az adójukat csak idén, a mérleg készítése után, májusban kell az érintett cégeknek befizetniük. A PM szerint a magyar cégek idei társasági adólapja (várható nyeresége) 6823 milliárd forint lesz, ami tavaly 5600-6000 milliárd forint között lehetett, ebből a nyereségből szedett be az állam 303 milliárd forintot, azaz a teljes nyereség 5 százalékát.

A társasági adó kulcsa valójában 9 százalék, de a számtalan kedvezmény után a tényleges adóteher 5 százalék körüli összegre csökken.

A Népszava szerint több szakértő is úgy látja, a társasági adó hatálya alá tartozó cégeknek ez az ország szinte adóparadicsom.

A három kisvállalati adóból (eva, kiva és kata) tavaly 272 milliárd forint folyt be, vagyis a kis cégek összesen közel annyi adót fizettek be, mint a nagyvállalatok...

UNIÓS PÉNZBŐL ÉPÜL KILÁTÓ ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT A ZENGŐN

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE
Szerző: KATUS ESZTER
2020.01.27.


Kilátót épít a Baranya megyei önkormányzat a Zengő tetejére. Az építmény 73 millió forintból készülhet el – egy olyan cég által, amelynek a „tulajdonosa” eltiltás hatálya alatt áll, és amely még soha nem épített kilátót.

Zengő kincse – A Zengő hegy ökoturisztikai fejlesztése” címmel nyert el uniós pályázatot a Baranya Megyei Önkormányzat, illetve konzorciumi partnerként Pécsvárad Város Önkormányzata.

A tervek szerint a 142 millió forintos projekt során a Zengő csúcsán új kilátó létesül, a Zengő lábánál Pécsvárad területén a Dombay tónál turistafogadásra alkalmas feltételeket alakítanak ki, és ugyanitt a Zengőt és annak élővilágát bemutató látogató- és információs központ épül.

A kilátóra kiírt közbeszerzési eljárást egy Szentkirályszabadján bejegyzett cég, a Rotstahl Kft. nyerte el. Hogy miért pont erre a cégre a választás, nem tudni.
Eltiltás, végrehajtás

A cég honlapja szerint a Rotstahl Kft. “Roth és Társa Kft. néven alakult meg 1999 őszén.”

Ilyen néven összesen hét vállalkozás szerepel a cégjegyzékben, ebből egynek, a Róth és Társa Ipari és Szolgáltató Bt-nek a vezetője volt egy bizonyos Roth Lajos, amelyet 2000-ben, Hajmáskéren jegyeztek be, és átalakulás miatt 2001-ben megszűnt. A cég ezután RE-VE 2003 kft-ként élt tovább egészen 2005-ig, amikor is felszámolták.

A 26 fős Rotstahl Hungary Korlátolt Felelősségű Társaság (8225 Szentkirályszabadja, hrsz 04/4., adószám: 14766844-2-19) esetében ugyan az alapítás idejénél 2009 szerepel, de akkor a kft. még egészen más névvel és profillal rendelkezett. Az Ambuláns Kardiológia Kft-nek olyan ismert tulajdonosai voltak, mint például a veszprémi kézilabda csapat orvosa, dr. Sydó Tibor László., és több más orvos, és főként szakorvosi járóbeteg-ellátással foglalkoztak.

A kft-t mindössze három éve nevezték át Rotstahl-ra, ekkor változott meg a cég tulajdonosi köre, főtevékenysége (fémszerkezet gyártásra) és a székhelye is. A teljesen átformált cég jelenlegi tulajdonosa Roth Norbert és Udvarhelyi Júlia, akik mindketten Veszprémben, az Erdősáv u. 22-ben laknak.

Ehhez képest a Rotstahl kapcsolat menüpontjában a cikk írásakor a cég tulajdonosának Roth Lajos van feltüntetve, aki viszont a cégadatbázisban sehol sem szerepel. Felmerült a kérdés, hogy mi lehet ennek az oka.

Adná magát a válasz, hogy azért, mert a bíróság öt éve rendelte el Roth cégének, a veszprémi SAFE-JOBS Kft. kényszertörlését. A 2015-ös végzés szerint: „a bíróság Roth Lajos (8200 Veszprém, Erdősáv utca 22.) tagot, vezető tisztségviselőt eltiltja attól, hogy a végzés jogerőre emelkedésétől számított 5 évig más gazdasági társaság kizárólagos, vagy többségi befolyást biztosító részesedéssel rendelkező tagja, valamint közkereseti társaság és egyéni cég tagja, betéti társaság beltagja, valamint gazdasági társaság vezető tisztségviselője legyen.”

Mivel Roth Lajos eltiltása még hatályos, a céget hivatalosan Roth Norbert (Veszprém, Erdősáv utca 22.) és Udvarhelyi Júlia (Veszprém, Erdősáv utca 22.) viszi.

Roth Lajosnak emellett további nyolc céghez volt/van köze, köztük három veszprémihez és két balatonfüredihez, de Roth Norbert és Udvarhelyi Júlia is érdekeltek voltak felszámolás vagy kényszertörlés alatt álló cég(ek)ben (pl. Stahl Mond Kft.)...