2019. május 20., hétfő

BALRA ÁT? – SPANYOLORSZÁGBAN MÁR SIKERÜLT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HERSKOVITS ESZTER
2019.05.20.


Nyert a Spanyol Szocialista Munkáspárt a spanyol előrehozott országgyűlési választásokon. Utoljára 2008-ban fordult elő vele, hogy választást tudott nyerni. Mi ennek a tanulsága a magyar baloldalra nézve? Mi kellett ahhoz, hogy a parkolópályára került párt újra erőre kapjon? Bíró-Nagy Andrással, a Policy Solutions igazgatójával jártuk körbe ezeket a kérdéseket.

- Ha őszinték akarunk lenni, Spanyolországban nem a baloldal nyert, hanem a jobboldal vesztett. Vagy lehet beszélni mégis a spanyol baloldal újraéledéséről?

- Kétségtelen, a Néppárt vesszőfutása nélkül a Spanyol Szocialista Munkáspárt nem tudott volna győzni. Tavaly nyáron sikeres bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a Néppárt ellen a parlamentben, miután a jobboldal egykor meghatározó pártja belebukott a korrupciós botrányokba, illetve abba, ahogy a katalán válságot kezelte. A baloldal így választások nélkül megmutathatta, mire képes, ha újra hatalomra kerül. Erre a februári átmeneti bukásukig volt majdnem egy évük. Úgy is mondhatnánk, hogy kaptak egy biankó csekket, egy lehetőséget, hogy meggyőzzék a választókat, más politikát képviselnek, mint régen. Ez még úgy is sikerült nekik, hogy kisebbségi kormányként nem tudták keresztülvinni költségvetésüket a spanyol törvényhozáson, és új választást kellett kiírniuk.

- Volt miről meggyőzni a választókat. 2010-ben a szocialista kormányzópárt súlyos, bércsökkentéssel is járó megszorító csomagot kényszerült elfogadni a nemzetközi pénzügyi válság miatt. Azóta sem tudott labdába rúgni a választásokon.

- És most sem boldogultak volna az újbaloldali párt, a Podemos nélkül, amely néhány éve igencsak felkavarta az állóvizet a spanyol baloldalon. A szocialisták a néhány hónapos „ajándékkormányzásuk” alatt végig együttműködtek az új baloldali párttal, még ha a Podemos csak kívülről támogatta is a szocialistákat. A de facto közös kormányzás során sokszor a szocialisták aratták le a babérokat a Podemos ötleteinek végrehajtásával. Január elsejétől például a Podemos kezdeményezésére huszonkét százalékkal emelték a minimálbéreket. Ekkora emelést negyven éve nem látott Spanyolország. Az Ibériai-félszigetet egyébként is nagyon súlyosan érintette a válság, a munkanélküliség elérte az akkori görögországi szintet. Tehát sok szempontból is ez nagyon fontos lépés volt.

- De az új baloldali pártok, így a Podemos is, épp a megszorítások elleni tiltakozásokból tudtak erőre kapni a nemzetközi pénzügyi válság idején. Ehhez képest a Podemos és a szocialisták együttműködése meglepően harmonikus lett.

- A Podemos valóban a régi elittel szemben határozta meg magát, amelybe beletartozik a szocialista párt is. Szervezeti hálót is így épített. 2011-ben országos mozgalom indult a szocialisták megszorító csomagja ellen, a tiltakozók kiköltöztek közterekre. A párt megalakulásakor, 2014-ben a Podemos ezekből a helyi csoportokból építkezett. De mára a hagyományos szociáldemokrata pártoknak és az új baloldalnak is megvan a helye mindenhol Európában. A kérdés, hogy milyen mértékben tud együttműködni a kettő, és ez nyilvánvalóan országonként eltérő lehet. A spanyol esetben az ország hagyományosan erős bal-jobb megosztottsága egymás mellé terelte a régi és az új balt. Amúgy valójában Spanyolországban sem beszélhetünk általánosságban a baloldal előretöréséről. Inkább arról van szó, hogy a két baloldali párt aránya változott, körülbelül annyival nőtt a szocialisták népszerűsége, amennyivel a Podemosé csökkent...

MIÉRT IS ÁRTANA ORBÁNNAK SZÖVETSÉGESE BOTRÁNYA?


KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / SZÉNÁSI SÁNDOR
2019.05.20.Nem ront a Fidesz választási esélyein, hogy egyik legközelebbi külföldi politikai partnere, az Osztrák Szabadságpárt elnökéről kiderült, hogy orosz pénzért a saját szolgálatába akarta állítani Ausztria legnagyobb lapját, és ezt korrupt politikai vezetőként állami megrendelésekkel hálálta volna meg. Máshol, elsősorban Németországban nagyobb hatása lehet az osztrák botránynak – mondja Mikecz Dániel elemző.

Nagyon erőteljesen és nagyon hasonlóan mozgósít a kormány a májusi európai parlamenti választásokra, mint azt tette a 2018-as parlamenti választási kampányában, a Fidesz most is a bevándorlás megállításáról beszél. Az idei EP-voksoláson ezért várhatóan többen vesznek majd részt, mint öt évvel ezelőtt, amikor a jogosultak 29 százaléka aktivizálta magát – erről beszélt a Klubrádióban Mikecz Dániel, a Republikon Intézet munkatársa.

Az elemző szerint a magyar kormánypárt választási esélyeit nem rontja, hogy a szövetségesének tekintett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pár napja kipattant botránya.

Egy május 18-án nyilvánosságra került videofelvétel után lemondott Heinz-Christian Strache, FPÖ-s alkancellár, pártelnök, és szétesett az ausztriai kormánykoalíció. A két éve titokban rögzített filmből ugyanis az derült ki, hogy a politikus egy orosz oligarcha hozzátartozóját – akiről mára kiderült, hogy csaló – arra kapacitált, vegye meg Ausztria legnagyobb lapját, a Kronen Zeitungot, hogy az újságot aztán az FPÖ kampányainak szolgálatába állíthassák. Strache mindezért pedig az állítólagos oligarcha cégének állami pénzt juttatott volna, általa befolyásolt közbeszerzések, állami megrendelések odaítélésével.

A szélsőjobbos politikus a videón arról is beszélt, olyan támogató médiát szeretne, amilyen a magyar miniszterelnöknek is van, és ennek ausztriai kialakításhoz azt az üzletembert ajánlotta, aki Magyarországon bezárta a Népszabadságot, és a kormányoldal kezére játszott több lapot is. „Heinrich Pecina egy olyan befektető, aki az elmúlt 15 évben minden magyar lapot megvett és előkészített Orbánnak” – mondta Strache az oroszoknak...


STRACHE-BOTRÁNY: ORBÁN ÚJ SZÖVETSÉGESEIN OTT A HAZAÁRULÁS BÉLYEGE

HVG ONLINE / VILÁG
Szerző: hvg.hu
2019.05.20.


A hagyományos európai pártok vezetői abban bíznak, hogy a populista osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache dicstelen lemondása után a politikai fősodorhoz tartozó erők nagyobb támogatást szerezhetnek a hét végi EP-választásokon. Az egyik fő üzenet az, hogy megállítható a populisták és szélsőjobbosok előretörése, a másik pedig az, hogy a szavakban nacionalista erők nagy része vállalhatatlan alkukat kötött az EU meggyengítésében érdekelt Oroszországgal.

„Nem lehet megengedni, hogy ezek az emberek bármiféle felelős posztot töltsenek be Európában” – mondta Annegret Kramp-Karrenbauer, a nagyobb német kormánypárt, a CDU elnöke, miután kiderült, hogy Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadságpárt elnöke, s hazája alkancellárja magát egy orosz milliárdos rokonának kiadó orosz nőnek ajánlott egyebek mellett állami megrendeléseket, ha az segít neki olyan médiatámogatást kiépíteni Ausztriában, mint „amilyen Orbánnak van Magyarországon”. A Németországban csak AKK-nak becézett CDU-vezér hozzátette: az ausztriai botrány ismét bebizonyította, a szélsőjobbos európai populisták készek arra, hogy saját érdekeiket szem előtt tartva kiárusítsák hazájukat.

Megszólalt Angela Merkel német kancellár – AKK pártelnök elődje – is: „Olyanokkal állunk szembe, akik le akarják rombolni az európai értékeket. Határozottan szembe kell szállnunk velük. Európa a béke, a szabadság és a fellendülés projektje” – mondta több ezer ember előtt a Zágrábban tárgyaló politikus...

„ORBÁN BUNKÓ VOLT ÉS AZ IS MARADT”

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.05.20.


"Orbán Viktor – tipikus alsó- és felső-felcsúti bunkó stílusa mit sem változott az elmúlt harmincvalahány évben” – állapítja meg egy mostani és egy, az 1980-as évek végén elhangzott orbáni megjegyzésre hivatkozva Radványi Miklós külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértő a külföldi, főként amerikás magyarok számára sugárzott videós előadássorozatának e heti adásában, amit a múlt hétfői Trump-Orbán találkozónak szentelt. Annak eredménye az ő olvasatában a következő: „a labda nem Trump, hanem Orbán térfelén van, neki kell úgy visszaütnie, hogy az megfeleljen az amerikai elvárásoknak; ha ezeket nem elégíti ki, további huszonvalahány évre lesz szükség, hogy még egyszer fogadják őt a Fehér Házban”

„Hát ez is megvolt”, így kezdi a Facebookon közzétett videóját Orbán Viktor – „Orbán tipikus alsó- és felső- felcsúti bunkó stílusban ezzel azt érzékelteti, hogy végre huszonvalahány után bejutott Fehér Házba” – reagál eheti videóposztjában Radványi Miklós, akiben ez az orbáni felvezető egy harmincvalahány éves epizódot idézett fel. Akkor Orbán még „egy nímandként” tett látogatást Washingtonban; Radványi pedig a Kongresszusnál dolgozott, s vele is konzultált Gereben István, a Magyar Szabadságharcos Szövetség főtitkára, oceanográfus, az amerikai tengeralattjárók halk üzemeltetésének az atyja, hogy kihez vigye el Orbánt a Kongresszusban, mert minél többekkel szeretne találkozni. Utóbb mesélte el, hogy mi történt az egyik ilyen találkozó után.

„Elvitte egy olyan republikánus képviselőhöz, aki 1956 óta folyamatosan a magyar ügyek szószólója és magyar demokrácia támogatója volt, kijőve a találkozóról – mesélte Gereben – Orbán Gerebenhez hozzáfordult és megkérdezte: ’hát ehhez f.szhoz miért hoztál el engem?’” – idézte fel Radványi az epizódot, aki a két orbáni megnyilvánulás alapján leszögezi: „Orbán Viktor bunkó volt és maradt – hiába volt magyar miniszterelnök 1998 és 2002 között, majd 2010 óta az jelenleg is”...

ORBÁN LEGJOBB OSZTRÁK TANÍTVÁNYA MEGBUKOTT, ÁM A MESTER ÚGY TESZ, MINTHA MI SEM TÖRTÉNT VOLNA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.05.19.


Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár botránya kapcsán egy kicsit belepillanthattunk abba a sötét, mély kútba, amelynek aljára eddig még a zseblámpák fénye se hatolt le. Az európai populista vezetők ugyanis olyan titkokat rejtegetnek, melyek megismerése estén az istenadta nép vasvillával kergetné el e pártok képviselőit a nemzeti parlamentekből. Sajnos, ez a kétszínű, önző és hataloméhes politikai kultúra nálunk igen mély gyökereket eresztett, így az osztrák szélsőjobb bukása nem jelenti azt automatikusan, hogy Magyarországon is tisztulni kezd a kép. Sőt!

Azok a politikusok, akik megszokták, hogy valós teljesítmény nélkül, kizárólag a választók idegenellenességére apellálva magas posztokra jutnak, olykor megfeledkeznek arról, hogy vannak kötelességeik. A mindennapi realitásoktól elszakadva dőzsölt egy ibizai luxusvillában Heinz-Christian Strache, a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, és erősen becsípve alkudozott egy fiatal nővel, aki magát egy befolyásos orosz oligarcha unokahúgának vallotta. A lépre csalt politikus a rejtett kamerás felvételen olyan őszintén beszélt politikai módszereiről, terveiről, barátairól és ellenségeiről, ahogy ritkán látjuk a mindig elegáns, csak nyelvi panelek mentén kommunikáló populistákat.

Minden előjött ebben a rejtett kamerás felvételben, ami jellemzi ma Európában a szélsőjobb politikusait. Szövetkezés az oroszokkal, médiabefolyás vásárlása, politikai szívességek adása és vétele meglehetősen tisztességtelen eszközökkel. A hab a tortán az, hogy Strache Orbán Viktor módszerével kívánta megszerezni az egyik legbefolyásosabb osztrák lapot, és meg is említi a magyar miniszterelnök strómanját, azt a Heinrich Pecinát, aki az alkancellár állítása szerint felvásárolta a kormányfőnek a vidéki lapok sokaságát. Az Osztrák Szabadságpárt vezetője minden gond nélkül alkalmazhatónak, saját környezetébe átültethetőnek találta azokat a módszereket, ahogy Orbán kirúgta a szabad sajtó alól a támaszokat, és lényegében megszállta a közszolgálati médiát...

TÉTELES LISTA A ZÖLD RENDSZÁMOS AUTÓKRÓL – SOKUK SZENNYEZŐBB EGY HAGYOMÁNYOS KOCSINÁL

G7
Szerző: BUCSKY PÉTER
2019.05.20.


A Porsche Cayenne hibrid változatán Magyarországon ott viríthat a számos kedvezménnyel járó zöld rendszám. Az autót 3,2-3,4 literes fogyasztással hirdeti a gyártó, és 72-78 gramm/kilométeres szén-dioxid-kibocsátási értéket adnak meg. Ez utóbbi fontos adat, hiszen attól lesz kevésbé szennyező egy autó, hogy ez kevesebb az új középkategóriás autók 120-140-es értékéhez képest.

A való életben azonban egyáltalán nem környezetbarát a 100 milliós, 456 lóerős luxusautó: az elektromos motorhoz olyan picurka akkumulátor van, hogy csupán 21-44 kilométer megtételét teszi lehetővé, utána már csak a 3 literes V6-os benzinmotor dolgozik. Ezután – tehát a gyakorlati használat túlnyomó részében – az autó kifejezetten környezetszennyező, a szén-dioxid-kibocsátása 270 g/km-re ugrik. Ez nagyjából két 10-15 éves középkategóriás autó szennyezésével ér fel. Méretei miatt a Porsche Cayenne ugyan kiugró példa, de rávilágít egy általánosabb gondra:

A zöld rendszámú autóknak még felét sem teszik ki a tisztán elektromos verziók.

Az alábbi grafikonon látható, hogy az utolsó, idén március végi adatok alapján 11 ezernél is több zöld rendszámos autó van már Magyarországon. A számuk dinamikusan növekedett az elmúlt években, viszont egyre kisebb részük tisztán elektromos. Az autók fele budapesti, ahol nagy vonzerő, hogy ezekkel ingyen lehet parkolni, ami évi 100-200 ezer forintos kedvezmény is lehet, ha valaki gyakran jár a belvárosban. Ha csak napi két órát parkol valaki a közepesen drága, 440 forintos zónában minden nap, akkor évi 176 ezer forintot takarít meg a zöld rendszámmal...

SZÍVHANGOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.05.20.


Azt mondja Gulyás Gergely, akinek a foglalkozása politikus, hogy a kormánypárttal nem szimpatizáló szavazók tegyék a szívükre a kezüket, és ismerjék el, hogy csakis a jobbközép polgári kormánynak köszönhető, hogy Magyarország az első pillanattól szembeszállt a bevándorlással. Ebben a mondatban nagyon sok csont van, ebből egy kutyafalka jól lakna, és még el is kaparna belőle rosszabb napokra.

Már az is jól fejlett eufemizmus, hogy a kormánypárttal nem szimpatizálnának egyes szavazók. Sajnos rossz hír van. Rühellik a kormánypártot rengetegen, a többség egy kanál vízbe fojtaná bele mind az egész kormánypártot, s vele együtt Gulyás Gergely elvtársat is. Hogy ez nem történik meg, az egyrészt annak tudható be, hogy a pöttyös seggű magyaroknál ritkán csordult túl a pohár, másrészt, hogy nem polgári habitusuk van, autót nem gyújtogatnak, kockaköveket pedig nem tépnek fel.

Különben sem tudjuk, mi az a polgár már, Márai ugyanis meghalt. Hende pedig, aki a Polgári Körök atyaistene volt az MDF-ből kibukva, ámde új ingyenélésre áhítozva Orbán kebelén, nem a polgár archetípusa egyáltalán. Vagy a tyúkszaros Mészáros sem nevezhető annak, és az összes többi sem a vezérükkel bezárólag. Polgári maszlag amúgy is régen volt már, az orbántorgyánpolgárkormány idején, de a chilei cseresznye elérett, Jóska bácsi pediglen ledarálva meghalt...

ORBÁNT MEGBUKTATNI NEM KELL FÉLNETEK

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH TAMÁS
2019.05.20.


...Nem véletlen, hogy az ellenzék a Strache-botrányt azonnal átültette Magyarországra, és a maga szempontjából jól is tette. Csak éppen ennek itt nem lesz eredménye: a Fidesz kétharmadának most van igazán jelentősége: a gyenge ellenzék lepattan a kormánypártról, a Fidesz belső ellenzéke pedig még a megszólalásig sem mer eljutni. Ők azt mondják: Orbánt megbuktatni nem kell. Félnetek jó lesz. Igen: ha a Fideszen belül bárki felvetné a Főnök felelősségét azonnal a süllyesztőbe kerülne.

Ami azt jelenti, hogy bármily egyértelmű is ez a helyzet, bármennyire is úgy érezzük, Strahe magával rántotta Orbánt is, ez csak legfeljebb kívánság marad. Orbán erős, a gépezete működik, ráadásul a Strache által megkívánt gépezet különösen: a miniszterelnök alá gyűrt sajtó – a magyar nyilvánosság kilencven százaléka – hallgat, elhallgat, és aki nem így viselkedne, azt elhallgattatja.

Pedig, nyugodtan kijelenthetjük: fekete hétvégéje volt Orbán Viktornak. Nem elég az, hogy Strache ilyen felelőtlen volt, Olaszországban is megtörtént a trónfosztás. Mármint Orbán trónfosztása. Eddig ugyanis a Fidesz elnökét az európai szélsőjobb pártjai elsőszámú példaképeként emlegették, az Európai Unió átalakításának vezéralakjaként, ám a szombati itáliai összejövetelen, ahol a magyar és a lengyel kormánypárton kívül összejöttek a kontinens jelentős nacionalista pártjai, az olasz miniszterelnök-helyettest, belügyminisztert, Matteo Salvinit kiáltották ki vezetőjüknek, vagyis Orbán eme ambíciója dugába dőlni látszik.

Tudjuk azonban, hogy a Orbán nagy harcos, nem adja fel egykönnyen, legfeljebb átmenetileg visszahúzódik, de azért ez mégis csúnya vereségnek látszik; Salvini ugyan jó barát – mint láthattuk itt a budapesti látogatása során, de nyilván ugyanolyan fából faragták, mint magyar barátját: király akar lenni, nem alattvaló. Ráadásul a szombati olaszországi összejövetel résztvevői már tudták: Strahe bukása Orbánt is érinti. Nem azt mondták, hogy érintheti, mert ők valamennyien olyan országból jöttek, ahol egy ilyen ügyet nem lehet megúszni Azokban az országokban az eredeti mondat így hangzana: Orbánt megbuktatni nem kell félnetek. Mert ott az ellenzék és a társadalom azonnal kikövetelné a változást.

Itt, Budapesten, ebben az országban nyugodtan mondhatja a szóvivő, hogy ami történt osztrák belügy. Üzleti ügyekkel pedig amúgy sem foglalkoznak. Szóval itthon egyelőre senki nem tudja leállítani az állampárt nagyüzemi hazudozásait. Itt még jó lesz félnetek. Félnünk.

SZABAD SZEMMEL: STRACHE BUKÁSA BLAMÁLTA ORBÁN VIKTORT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SATÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.05.20.FAZ 

Az ausztriai politikai földrengés nyomán vezető német politikusok a jobboldali szélsőség ellen mozgósítanak, egyben arra használják a fejleményt, hogy tisztázzák saját viszonyukat a jobboldali populistákhoz. A CDU elnök asszonya részére az a nagy tanulság, hogy a demagógok számára saját maguk a fontosak, nem az ország, nem Európa, nem a jövő. És készek a nemzet érdekeit akár egy szelet vajas kenyérért eladni, ám ilyen politikusoknak nem szabad beleszólást kapniuk az unió ügyeibe – tette hozzá Kramp-Karrenbauer. Manfred Weber ezt megtoldotta azzal, hogy a hazájukhoz egyáltalán nem hű nacionalisták kiárusítják országukat és értékeiket. A konzervatívok főtitkára azt fejtegette, hogy a jobboldali populistáknak nem számítanak az emberek, csak saját magukkal vannak elfoglalva. A szociáldemokraták vezetője arról beszélt, hogy a Néppárt tette lehetővé a szélsőjobb felemelkedését, mert nem kellőképpen határolódott el attól, inkább kivárt. A vége pedig az lett, hogy a farok csóválja a kutyát. 


Az egész FPÖ-vircsaft mögött, bármennyire is képtelenségnek hangzik, az húzódott meg, hogy Ausztriát Kelet felé tolják. Olyan államot csináljanak belőle, mint az orbáni Magyarország, ahol a hatalmasok irányítják a sajtót és kiüresedik a demokrácia. De Strache rövid idő után megmámorosodott a hatalomtól. Kezdve azzal, hogy külügyminisztere meghívta az esküvői lakodalmára Putyint, de ez egyáltalán nem ér véget azzal, hogy a belügyi tárca vezetője razziát rendel el a titkosszolgálatnál. Az osztrák kancellár határozottnak akar látszani a kormányszövetség felmondásával, ám egyúttal leplezni igyekszik, hogy Strachét és az FPÖ-t ő tette szalonképessé. Az induláskor nagy változásokat ígértek, ám 500 nap elteltével hatalmas dörej közepette összedőlt az egész konstrukció és a következmények messzire fognak hatni. De a video csak a bukást kiváltó ok és a hatalom kudarcának alapja volt. A Szabadságpártról Ibizán lehullott az álarc. Kiderült a kis emberek állítólagos ügyvédjéről és a haza védelmezőjéről, hogy csupán cinikus hamisjátékos, számára a befolyás puszta öncél, az állam pedig a korlátlan cselekvés lehetőségét jelenti. Esetében az anyagi és szellemi értékek alku tárgyát képezik.


Az osztrák politikai felfordulás segíthet megfordítani a populista hullámot, azaz visszanyomni a szélsőjobb mind nagyobb vonzerejét. Mert ami kiderült a videóból: orosz beavatkozás, korrupció, újfasizmus, orgiák és árulás, az minden krimit felülmúl. De hát már az rendkívül szokatlan volt, hogy Kurz kancellár a választás után az FPÖ-vel lépett koalícióra, mert az ilyen pártokat leprásként szokták kezelni Európában. Azután a rendőrség a Szabadságpárt irányításával kétséges jogi felhatalmazással iratokat foglalt le a titkosszolgálatnál, ideértve, hogy az miként dolgozik a szélsőjobbra, hogyan figyeli meg annak orosz és alvilági kapcsolatait. Azon kívül anyagokat másolt le a nyugati elhárításokkal zajló információcseréről és a külföldi partnerek most attól félnek, hogy az adatok és módszerek már eljutottak Moszkvába. Úgy hogy az osztrákok immár nem kapnak értesítést a külföldi társszervektől a terrorizmust, a szélsőségeseket és a szervezett bűnözést érintő ügyekben. Strache a felvételen arról beszélt, hogy stratégiai együttműködést alakított ki a Kremllel. De most már a következmények az érdekesek. A politikus hasonszőrű barátai összehangolt kampányt folytatnak. A nagy pártcsaládok viszont csak nehezen tudják célba juttatni üzeneteiket. Orbán és a többiek igen hatékonyan ostorozzák Brüsszelt, a migránsokat és a muzulmánokat. Ám Európában ezzel együtt pária a magyar vezető, miközben sütkérezik a Trumptól kapott dicséretben. A nagy terve az, hogy a konzervatívok osztrák mintára vele és társaival álljanak össze, ne a középbal maradékával. Csakhogy az események aláássák elképzelését. Az ingadozók számára riasztó az, ami most Ausztriában történt. De ennél is lényegesebb, hiába emelnek be furfangos pártokat a hatalomba, azok ettől nem lesznek kevésbé fortélyosak...

NEM AKARJUK, HOGY AMERIKA LEGYEN EURÓPÁBÓL

24.HU
Szerző: TÓTH BARNABÁS FELÍCIÁN
2019.05.20.


A magyarok többsége a jelenleginél több területen akar közös uniós döntéshozatalt, az Európai Egyesült Államok ötlete viszont nem népszerű.

A 24.hu megrendelésére a Závecz Research által áprilisban készített reprezentatív felmérés alapján

a magyarok 51 százaléka támogatja az Európai Unió tagállamainak szorosabb integrációját,

vagyis a közös döntéshozatal kiterjesztését újabb területekre. A megkérdezettek 42 százaléka ezzel szemben a jelenleginél lazább együttműködést és szélesebb tagállami döntési jogköröket szeretne, míg 7 százalék nem tudott vagy akart válaszolni.

Nem meglepő, hogy az ellenzéki szavazók között nagyobb a mélyebb integrációt támogatók aránya: 69 százalékuk válaszolt így, és mindössze a negyedük ellenzi ezt. A Fidesz szimpatizánsai között viszont 55 százalék inkább visszaadna hatásköröket a tagállamoknak, de még közülük is 41 százalék további területeken szeretne közös döntéshozatalt, ami a Brüsszel-ellenes kormányzati kampányok sora után váratlan.

Az integráció elmélyítésével kapcsolatban a fiatalok és a budapestiek a leglelkesebbek, a 18 és 29 év közöttiek 57 százaléka pártolja a szorosabb európai együttműködést, míg a fővárosban élőknek a 62 százaléka.

Ugyanakkor bár a felmérés alapján a magyarok többsége integrációpárti, a megkérdezettek nagyja (54 százalék) még csak nem is hallott az Európai Egyesült Államok gondolatáról, ráadásul azok között is, akik ismerik az elképzelést, relatív többségben (49 százaléknyian) vannak azok, akik nem támogatják a megvalósítását. 11 százalék pedig nem tudja vagy nem válaszolt erre a kérdésre.

A társadalom 43 százaléka hallott már az Európai Egyesült Államok gondolatáról, és közöttük 40 százalék felelt úgy, hogy helyeselné a létrejöttét. Ez a teljes népesség kevesebb mint ötöde,

ami nem nevezhető soknak, de mivel a hazai pártok közül egyedül a Demokratikus Koalíció kampányol az ötlettel, ez a párt most 8-10 százalék körülire mért támogatottságának így is a duplája...

ORBÁN KORLÁTOZHATJA A FACEBOOKOT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉPSZAVA
2019.05.20.


Magyarország egyre inkább próbakő lesz a Facebook számára, amely nem a legtökéletesebb módszerekkel ugyan, de mostanában igyekszik kiszűrni az álhíreket, ám emiatt összetűzésbe kerül a magyar kormánnyal – írja a Guardian

A lap szerint - amelynek cikkét a Népszava szemlézte - a gond ott van, hogy az alkalmazott módszer aggasztó hiányosságokat mutat, miközben a közösségi háló igyekszik szabadulni a gyűlöletbeszédtől, a botok produktumaitól és más, ártalmas tényezőktől.

Ennek érdekében közzétett egy „fehérlistát”, ám aki azon nincs rajta, az nem hirdethet a szolgáltató oldalain. Ennélfogva Magyarország és más kis államok úgy érzik: őket másodrendűként sorolták be. De az amerikai társaság nem látja, miként tudna másként mozogni a politikai, jogi és kereskedelmi aknamezőkön...

REUTERS: A GOOGLE ELVESZI AZ ANDROIDOT A HUAWEITŐL

INDEX
Szerző: NÉMET TAMÁS, BOLCSÓ DÁNIEL
2019.05.19.


A Google felfüggeszti üzleti kapcsolatát a Huaweijel, azaz elveszi a Huawei számos androidos jogosultságát, miután az amerikai elnök, Donald Trump rendeletével a kínai telekommunikációs óriáscég amerikai tiltólistára került – értesült a Reuters. Mivel a Huawei telefonjain a Google Android operációs rendszere fut, ezért ez nagyon odavághat a világ második legnagyobb mobilgyártójának számító cégnek és az ilyen telefont használóknak szerte a világon. Erről a lap expliciten nem ír, de mindez feltételezhetően a Huawei albrandjének, a Honornak a készülékeire is vonatkozik.

A Google ezentúl – nem tudni, meddig – csak az amúgy is szabadon elérhető nyílt forráskódú fejlesztéseit osztaná meg a céggel, a Huawei elveszti a jogot az Android ezután kiadott verzióinak használatához, és a frissítéseket sem kapják meg. Mindez nem csak az amerikai piacot érinti, hiszen a Huawei a világon máshol, például Európában is licenceli a Google appjait, így azoknak a használatától minden érintett régióban eleshet.

Viszlát, Gmail, viszlát, Youtube!

A jogosultságok elvesztése a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a készülékekről elérhetetlenné válhat a Gmail, a Google Térkép, a Youtube vagy épp a Play áruház, a következő telefonokra semmi ilyesmit nem lehetne majd telepíteni. Ez azonban csak az új készülékekre vonatkozik, a már használatban lévők a Google egy szóvivője szerint továbbra is használhatják ezeket az appokat, illetve megkapják a kiadott frissítéseket is.

A lépés jelentőségének megértéséhez tudni kell, hogy bár maga az Android bárki által felhasználható, nyílt és ingyenes platform (ez az Android Open Source Project vagy AOSP), a felhasználók által megszokott Androidhoz képest ez csak egy lecsupaszított, fapados változat. A rendszer lelkét a sokak által alapfelszerelésnek tekintett Google-appok és -szolgáltatások adják, ezeket viszont már minden gyártónak a Google-től kell licencelnie, ahogy magát az Android márkanevet is. Azt pedig, hogy ki kaphat licencet, a Google dönti el, ami miatt nagy befolyás összpontosul a Google kezében az androidos piac más szereplői fölött...

ELCSALT VÁLASZTÁS? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.05.20.


A 2018-as magyar választásokon történt esetleges csalásokról számol be több külföldi médium. A minap még oly ünnepelt osztrák alkancellár botrányos kijelentése Orbánnak is kényelmetlen. Nemzetközi lapszemle.

A 2018-as választásunk során számos csalás történt az elektronikus rendszerben és megfélemlítették, megvesztegették a szavazókat, főképpen vidéken, Ukrajnából pedig átutaztatták a szavazókat Magyarországra - összegzi a Tiroler Tageszietung azt a kutatást, amit az Open Democracy keretében az Unhack Democracy Europe szervezet aktivistái végeztek. Hamisították a levélben érkezett szavazatokat, szavazólapok tűntek el, és leállt a központi szerver a szoftver miatt – sorolja a jelentés. Mindez komoly aggályokat ébreszthet a május 26-i uniós választásokra való tekintettel. A kormány nem akart reagálni az ezzel kapcsolatos kérdésekre. Mindenesetre a cikk hozzáteszi, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői jelentésük szerint rendben találták a választások kimenetelét.

Az EUReporter online újság is hírt adott az Open Society-nak a választási csalásról írt jelentéséről, amely 110 online kérdőíven alapult, 50 választási biztos meginterjúvolásával, a szavazatszámlálás részletes elemzésével, ukrán, szerb, román és magyar újságokban megjelent írások összehasonlító elemzésével és a nyilvános adatok matematikai analízisével készült. Idézi a cikk Kim Lane Scheppelet, a Princeton Egyetem alkotmányjogi professzorát is, aki szerint ezek után kétséges, hogy a 18-as választásokat szabadnak és átláthatónak nevezhetjük-e. A részletek között megemlíti, hogy postai úton érkezett szavazatok ezrei tűntek el, miközben ezrek jöttek úgy postán, hogy fel voltak bontva. A CEU választási szakértője, Tóka Gábor szerint megkérdőjelezhető a választási eredmény, különösen pedig a Fidesz abszolút többsége.

Igencsak kényelmetlen lehet Orbán Viktor számára Heinz-Christian Strache titkos ibizai videófelvétele – legalábbis a Der Standard feltételezi - arról, hogy Orbánéhoz hasonló médiabirodalmat építene korrupt csatornákon keresztül. Mivelhogy két héttel ezelőtt fogadta az alkancellárt a Karmelita kolostorban, amikor is a magyar kormányfő úgy fogalmazott, hogy Európának az osztrák modellt kellene követnie, amiben szerinte a kancellár jobbközép pártja koalícióra lépett a karakteresen jobboldali Szabadság Párttal. (Megjegyzendő: a világon mindenhol szélsőjobbnak tartják az utóbbit). Így kívánt üzenni az Európai Néppártnak Orbán, ami önmagában teljesen elfogadhatatlan modell volt az EPP vezetői számára, s most a kirobbant Strache-botrány után pedig végképp. A 2017-es videóból kiderül például az is, hogy Orbánhoz hasonlóan az osztrák média 75-80%-át szeretné birtokba venni Strache méghozzá a Magyarországon stróman szerepét betöltő osztrák üzletember, Pecina segítségével, akinek aktív közreműködésével 2016-ban felszámolták a Népszabadságot...

MEGVIZSGÁLTUK, BEDÖNTENÉ-E BUDAPEST TELJES BALESETI ELLÁTÁSÁT EGY SÚLYOS TÖMEGBALESET

HVG ONLINE
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2019.05.20.


Nem egyedi eset az, ami a múlt hétvégén történt, amikor négy sürgősségi centrumból három nem tudta fogadni a legsúlyosabb sérülteket. Az ügyeletek lemondása gyakori, a rendszer minden jel szerint teljesítőképessége határán működik, ám az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szerint minden rendben.

Mindössze egy ügyeleti sürgősségi osztály fogadott a múlt hétvégén súlyos, többszörösen sérült betegeket, írtuk meg egy héttel ezelőtt, a többi három kórház lemondta az ügyeletet. Az egész azzal kezdődött, hogy a Honvédkórház jelezte, nem tud ügyeletet vállalni, majd a Szent János kórház és a Dél-Pesti Centrumkórház Merényi úti traumatológiája is megtelt, és csak a Péterfy Kórház működött teljes kapacitással...

TÖMEGEK ÁLLTAK KI NÉMETORSZÁG- ÉS EURÓPA-SZERTE AZ EURÓPAI UNIÓ MELLETT

MÉRCE
Szerző: SZADAI LEVENTE
2019.05.20.


Alig egy héttel az európai választások előtt Németország különböző nagyvárosaiban az Európai Uniónak tulajdonított értékek mellett tartottak demonstrációkat több tízezer résztvevővel.

A DW információi szerint csak Kölnben a vártnál sokkal többen, 45 ezren vettek részt, emellett pedig Frankfurtban, Lipcsében, Münchenben, Stuttgartban és a német fővárosban is tüntetéssel készültek.

A kölni meneten részt vett a „Nagymamák a jobboldal ellen” csoport is, amelynek két tagja a lapnak motivációikról úgy nyilatkozott, nem szeretnék, ha a történelem egy olyan sötét korszakába kerülne vissza a kontinens, amiről az ő nagyszüleik meséltek nekik.

A megmozdulásokat kb. 100 civil szervezet, csoport és politikai párt szervezte és támogatta, amik abban is egyetértenek, hogy számos változtatásra is szükség van az Unióban a jövőben, hogy sikeres legyen. Mindenekelőtt erősebb együttműködésre van szükség uniós szinten, a szervezők pedig társadalmi igazságosságot és az emberi jogok védelmét sürgették, különös tekintettel a háborúk elől menekülők esetében.

A EP-választás országonként eltérően, május 23 és 26 között lesz megtartva, Magyarországon 26-án, vasárnap lehet voksolni. Kisebb-nagyobb EU-párti megmozdulásokat egyébként egy tucat másik európai országban is tartottak/tartanak a választások előtt...

PEDELLUSORSZÁG

SZABAD NE FELEDD BLOG
Szerző: CHLADEK TIBOR
2019.05.18.


...A szülő, aki nap mint nap figyelemmel kíséri gyermeke növekedését, kevésbé látja megdöbbentőnek a gyors testi és attól jellemzően lassúbb ütemű szellemi fejlődést, mint az utóddal ritkábban találkozó távoli rokon.

Pontosan így vagyunk Orbán Viktor miniszterelnök édesgyermekével, a Nemzeti Együttműködés Rendszerével, a kis NER-rel is: azok akik nap mint nap követik a nyomtatott és az elektronikus sajtóban az eseményeket, már szinte meg sem lepődnek az egyre szélsőségesebbé váló kormánypártok politikusainak újabb és újabb megdöbbentő és uszító kijelentésein, az összeomlás szélén álló egészségügyön, a milliók életét megnyomorító mélyszegénységen, a tranzitzónában éheztetett menekültek sorsán, a közpénzekből leplezetlenül gazdagodó Mészáros Lőrinc vagy éppen Tiborcz István és a többi NER-közeli oligarcha egyre gyarapodó milliárdjain.

Akik viszont csak ritkábban tájékozódnak közéleti kérdésekben, nyilván azoknak is átütötte az ingerküszöbét az elmúlt napok-hetek két jelentős eseménye: a sokak gyanúja szerint kormányközeli anyagi forrásokból felpumpált Mi Hazánk Mozgalom által a betiltott Magyar Gárda szellemiségének felvállalásával egy új, nyíltan rasszista félkatonai erőszakszervezet megalapítása, ezzel párhuzamosan pedig az uszító cigányellenesség felerősödése, valamint a Magyar Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak azon eszmefuttatása, amelyben egyenlőségjelet tett a homoszexuálisok és a pedofilok közé. Ezen hírek kapcsán még a napi eseményekkel nem foglalkozó átlagpolgár is döbbenten csapja össze kezeit: hát hol élünk mi? Hát mivé lett az országunk?

Nehezen elképzelhető, hogy a NER működtetőinek hallgatólagos beleegyezése, sőt mi több jelentős anyagi támogatása nélkül fejti ki Toroczkai László szélsőjobboldali pártja a közéletet mérgező intenzív tevékenységét. Végeredményben a külsőségeken kívül nincs is nagy különbség a kormánypártok és a Mi Hazánk Mozgalom ideológiája között – ne feledjük el, hogy a kormányközeli média által a miniszterelnök zseniális ötletének és a migránsoktól fenyegetett nemzet megmentésének szimbólumaként a köztudatba emelt déli határkerítés eredetileg az ásotthalmi polgármester Torockai Lászlónak az ötlete volt – az Európai Néppártból való, önkéntes távozásnak álcázott kiakolbólítása óta ma már nyíltan az európai szélsőjobboldali és fasiszta politikusok és pártok barátságát és kegyeit kereső Orbán Viktor hívei pedig nyilván elégedetten csettintenek magukban egyetértőleg a Mi Hazánk Mozgalom politikusainak egy-egy szaftos cigányozós vagy zsidózós megnyilatkozása után. S bár a kormánypárti politikusok jobban kedvelik a jól szabott Armani öltönyöket és a méregdrága Gucci táskákat a khakiszín terepruhánál és a katonai bakancsoknál, azért számos intézkedésnél, így példának okáért a falusi CSOK indokolásánál – tudniillik hogy annak a magyarországi roma közösség jelentős részét eleve kizáró szigorú szabályrendszerét bevallottan azért alkotta a kormány, hogy azt csak „becsületes magyar családok” vehessék igénybe – világosan látszódik, mennyire hasonlóan áll a cigánysághoz a kormányzó és az ellenzékben lévő szélsőjobboldal. Ha nem így lenne, ha végső soron nem a Nemzeti Együttműködés Rendszerének értékeit, érdekeit és céljait szolgálná a Mi Hazánk Mozgalom és az általa létrehozott félkatonai szervezet, aligha kaphattak volna engedélyt arra, hogy május 21-én Törökszentmiklóson összejövetelük révén erődemonstrációt tarthassanak az ott élő roma közösség megfélemlítése céljából – teret engedve ezáltal országszerte a rasszizmus és a cigányellenesség újbóli megerősödésének.

Kövér László nyilatkozata tökéletes példája annak, hogy mára mennyire elmosódtak a kormánypárti és az ellenzéki szélsőjobboldal közötti határvonalak, hiszen a házelnöknek a melegek egyenjogúságáról alkotott gondolatait a Mi Hazánk Mozgalom bármely prominens politikusa is mondhatta volna – a következő idézet azonban nem Toroczkai Lászlótól vagy Dúró Dórától, hanem a Magyar Országgyűlés fideszes elnökétől származik: „egy normális heteroszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda, hogy ő így született, ilyenné lett. Próbál ehhez a világhoz alkalmazkodni úgy, hogy nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak”. A gyermeket örökbefogadni akaró azonos nemű párokról pedig így vélekedett: „erkölcsi értelemben, semmi különbség nincs egy pedofil magatartása között, meg a között, aki ezt követeli. Mindkettő esetben a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze”...

TELJESÜLHET A KORMÁNY NAGY TERVE - BRUTÁLIS KAMATEMELÉS KELLETT HOZZÁ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.05.20.


Több mint 240 milliárd forinttal nőtt az első negyedévben a lakosság kezében levő állampapír-állomány, így reális célkitűzésnek tűnik, hogy az éves növekedés 800 milliárd legyen – derül ki az MNB legfrissebb számaiból. Igaz, ez sokba kerül minden adófizetőnek, hiszen ehhez hatalmas kamatemeléseket kellett végrehajtani, és a júniusban startoló Nemzeti Kötvény még erre is ráígér.

Idén az első negyedévben 241,5 milliárd forinttal több állampapírt vett a lakosság, mint amennyit visszaváltott, ezzel 6018 milliárd forintra nőtt a kezében lévő állomány – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból. Az impozáns növekedés mögött ugyanakkor erőteljes kamatemelés áll.

Az ötéves állampapírt már decemberben magasabb kamatfelárral bocsátotta ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), az azóta átárazódó papír így ma már 4,5 százalékkal kamatozik. Januárban a kétéves papír kamatát emelte meg az ÁKK, februártól a hároméves állampapír is többet fizet, legutóbb pedig a féléves és egyéves állampapíroknak nőtt 0,50 százalékponttal a kamata. Ennek köszönhetően egy évre az állam 3 százalékot ad. (Az állampapírok kamatát táblázatba szedve ebben a cikkünkben találja.)

Az emelésre azért volt szükség, mert az ÁKK még tavaly év végén bejelentette, hogy 2019-ben 800 milliárd forinttal szeretné növelni a lakosság kezében lévő állampapírok összegét, ami a tervezett 998 milliárd forintos nettó kibocsátás 80 százaléka.

Az MNB legfrissebb adatai szerint ez időarányosan teljesül is, a kérdés azonban a folytatás. Nem véletlenül vetik be júniustól a Nemzeti Kötvényt, aminek a kamatozása a jelenlegi lakossági papíroknál is magasabb (5 évre átlagosan évi 4,95 százalékot fizet, ráadásul kamatadómentes)...

A POKOL SOKADIK BUGYRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Karesz
2019.05.20.


Ha a rémes közlekedés kerül szóba, aligha Málta az első, ami a legtöbb embernek beugrik, pedig a szigeten tényleg horror lehet eljutni egyik helyről a másikra – legalábbis Karesz tapasztalata alapján, aki múlt heti írása után most a közlekedést veszi górcső alá.

„A lehető legnagyobb óvatosságra intek mindenkit, aki idelátogat. Nem csupán a baloldali közlekedés miatt, de a vezetési stílus (vagy annak teljes hiánya), a ki- és beszámíthatatlan sofőrök miatt gyakorlatilag egy valódi akadálypályával vetekszik minden egyes utazás.

Sosem tudhatod, mikor milyen veszélyhelyzetbe sodor hirtelen

- egy meggondolatlan utcára lelépő gyalogos,

- egy az út közepén leparkolt "csak beugrom ide a boltba / postára / kifőzdébe / pékségbe egy pár falatért" gazdátlanul hagyott autót kikerülő és a szembejövő sávból túl gyorsan érkező/manőverező ipse. Ebből komoly dugók alakulnak ki napi szinten. Egy pár példa itt.

- a szűk utcák és mindenki másra tekintet nélküli parkolás miatt sokszor olyan „ki rántja el a kormányt a lehető legutolsó pillanatban” típusú leszorítósdi indul meg, aki mer, az nyer alapon, nem sokat foglalkozva azzal, hogy kinek kellene elsőbbséget adnia kinek.

- egy vak és öreg nyugdíjas, akinek konkrétan jogosítványa sincs (anno nem volt kötelező még a vizsgáztatás és amúgy is, évtizedek óta elvezetgetnek simán, mela). Figyelembe véve a sziget korfáját, ez szintén igen jellemző probléma.

- a semmiből felbukkanó szlalomozó motoros (közismertebb nevükön, száguldó donor)

- egy középsuliból frissen elballagott kiskölök, aki meg akarja mutatni mindenkinek, hogy milyen gyors is az új verdája (rájuk jellemző, hogy ha a korukhoz képest túl erős paripára szeretnének biztosítást kötni, a biztosítók vagy csillagászati árat kérnek vagy szimplán le sem szerződnek velük, úgyhogy sok sikert, ha pont beléjük futnál...)

- egy tébláboló óvatlan turistacsoport

Sávok. Lámpák. Közlekedési táblák. Figyelmeztető jelzések. Index. Mind-mind csupán úri huncutság, minek az? :)

RÉMKÉP VAGY VÁGYÁLOM? A GLOBÁLIS TOKEN ECONOMY

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY 
2019.05.17.


Pavlov kutyája 2017-ben Kínában találkozott Orwell 1984 víziójával. Suqian városkában – mint Kínában sok helyen – egy olyan, social credit systemnek nevezett rendszert vezettek be, amely méri, számon tartja és nyomon követi az állampolgárok viselkedésére vonatkozó információkat, majd abból a „megbízhatóságára” utaló mérőszámot állít elő (Economist, 2019. márc. 30). Mindenki – mint egy játékban – 1000 ponttal kezd, amelyhez viselkedésétől függően hozzáadnak vagy az 1000 pontból levonnak. Aki részt vesz az önkéntes munkában, vért ad, segít a közösségnek, az növelheti pontjainak számát. Aki viszont elmarad a hitel visszafizetésével, vagy összeütközésbe kerül a rendőrséggel, attól pontokat vonnak le. A havonként újraszámolt „teljesítményük” alapján az embereket – a hitelminősítők mintájára – nyolc kategóriába osztják: a sor elején a példaszerű polgárok (AAA), a végén, a megbízhatatlan egyének (D) találhatók.

Az állami és üzleti szervezetek ezeket az információkat – a hatalom útmutatásai szerint – az egyénre vonatkozó döntéseikben használják fel. Aki magas pontot ért el, az olcsóbb hitelekre, gyorsan kiadott engedélyekre számíthat, aki viszont nem teljesített jól, attól megtagadják a hitelt és a jó állást. A social credit system – a Kínát egyébként is gyanakodva szemlélő Nyugaton – végleg kicsapta a biztosítékot. Már nem is Pavlov kutyuskáját, hanem a Skinner-dobozban – jutalmakkal és büntetésekkel – irányított patkányokat emlegetik. A rendszerszerűen alkalmazott minősítési eljárás ugyanis valóban alkalmas az emberi élet minden részletének politikai ellenőrzésére és a polgárok feletti totális kontroll megvalósítására. Sokan teszik fel – nem is titkolt aggodalommal – a kérdést: vajon tényleg elkerülhetetlen ez a rémálom? Vagy: lehet-e ezt a társadalom javát szolgáló modellként is szemlélni?

A kérdést indokolja, hogy ehhez hasonló rendszert 1854-ben a skót Alexander Maconochie vezetett be a norfolki fegyházban. Az Anglia legelvetemültebb bűnözői számára kidolgozott Mark System egyszerű elven alapult: aki az elvárt magatartást követte – rendesen dolgozott, nem verekedett –, az azonnal jutalompontokat kapott, a szabályok ellen vétőket viszont rögtön pontelvonással büntették. A jó magaviseletet követő jutalmazás és a szabályszegés kiváltotta (arányos) büntetés meghökkentően hatékonyan volt képes „újraprogramozni” a bűnözők rögzült, paranoid viselkedését. A börtön körülményei között is átláthatóan működő rendszer „hátrányának” éppen azt tekintették, hogy túl sikeresnek bizonyult. Még a javíthatatlanul elvetemültnek gondolt bűnözőket is képes volt visszavezetni a társadalomba.

A börtön feltételei között kipróbált rendszer később – zsetongazdaság (token economy) néven – széles körben alkalmazott viselkedésmódosító eljárásként vált ismertté. A „token economy” olyan pontozásos eljárás, amelyet az elvárt és a tényleges viselkedés folyamatos összevetésével, majd az eltéréshez kapcsolt jutalmakkal és büntetésekkel működtetnek. A bekövetkezett viselkedéstől függően jóváírt, illetve levont, így folyamatosan halmozódó pontok pillanatnyi értékéhez az adott személyhez illeszkedő előnyök, illetve hátrányok járulnak. Az élőlényeket pedig – Skinner patkányaitól a börtönök lakóin keresztül a demokratikus társadalom polgáráig – a jó viselkedés megerősítése, a szabályszegés megbüntetése az előírt szabályok elfogadására készteti. Az egyének folyamatosan nyomon követhetik aktuális helyzetüket, és saját belátásuk vezérli őket, hogy „jó magaviseletűvé” váljanak.

De miért van egyáltalán szükség egy efféle „büntető–jutalmazó” rendszer működtetésére a társadalomban? A természeti folyamatok fontos jellemzője – a szerveződések rendezetlenségét mérő – entrópia. Az élettelen világban a spontán változások irányát az entrópia növekedésének törvénye írja le: a rendezettség és szabályosság hajlamos fokozatosan megszűnni, és ez csak energia bevitelével, aktív beavatkozással szüntethető meg. Ennek mintájára – pusztán metaforaként – alkalmazhatjuk a szociális entrópia fogalmát: a társadalmi rend hajlamos szétesni, a kialakított szabályok leromlani. Hétköznapi tapasztalatunk: környezetünkben a rend nem jön létre csak úgy. A magára hagyott szobában felhalmozódik a szemét, és még a rendszeres rendrakástól is csupán időleges eredmény várható. A rendetlenség spontán növekedésének törvényét – lásd: a törött ablak elmélet – még kísérletek is igazolják (Keizer, K. 2008. The Spreading of Disorder). A társadalom tehát nem nélkülözheti, hogy folyamatos beavatkozással állítsa helyre a spontánul leromló szociális rendet...


AMEDDIG NINCS IGÉNY A VALÓSÁGRA, ADDIG A HAZUGSÁG IS TÖKÉLETESEN MEGTESZI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.05.19. 


Dr. Cziráné Dr. Kőházi-Kis Tímea– esetleg talán még elfért volna egy tucat doktor kifejezés az asszony nevében, akkor derülne csak ki igazán, mekkora lángelméről is van szó – a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium igazgatója fontos dolgot jelentette be a tegnapi napon. Mint ahogy a 444 észrevette, az iskola 300 millió forintos, többségében az EU adófizetőinek pénzéből támogatott épületenergetikai fejlesztést a doktor asszony nem másnak, mint Magyarország kormányának és Orbán Viktor miniszterelnökúrnak köszönte meg. A pénzt nem ő adta, de ez nem számít az égvilágon semmit, mindent neki kell megköszönni, ha van köze hozzá, ha nincs.

"Hálás szívvel köszönjük meg Magyarország Kormányának, Orbán Viktor Miniszterelnök Úrnak a nagykőrösi gimnázium számára nyújtott történelmi jelentőségű támogatást. Minden egykori, jelenlegi és leendő diákunk és munkatársunk nevében köszönjük a közreműködést Támogatóinknak! HAJRÁ ARANY GIMI! "


Köszönje a radai rosseb, kedves Krisztina. Orbán Viktor egy büdös petákkal sem járult hozzá a nagykőrösi fejlesztéshez, annál inkább az EU polgárai, akiknek valóban köszönet jár. Ez a fejlesztés ugyanis nem valósulhatott volna meg a holland, belga, francia vagy épp német adófizetők nélkül. Érdemes lenne tehát azoknak megköszönni akik nagyrészben – 85% – állták ezt a projektet. Orbán Viktornak olyan dolgokat köszönhetünk, mint a rabszolgatörvény, a hajléktalanellenes törvény, vagy a manyup pénzek eltüntetése. Azokhoz valóban köze volt Orbánnak, méghozzá sokkal nagyobb mértékben, mint ezen támogatáshoz.

Magyarországon már-már népszokás az, hogy egyszerűen úgy tesznek a kormánypárti polgármesterek, kormánytagok, államtitkárok és egyszerű képviselők, mintha minden egyes út, híd, vagy épp iskolafelújítás csak és kizárólag a Fidesz és Orbán Viktor érdeme lenne. Teljes mértékben a háttérbe szorítják azt a tényt, hogy a hazai projektek nagyrésze EU-s támogatással valósul meg. Annak az EU-nak a segítségével, amely Orbán szerint nemzetünk legfőbb ellensége, egy intézmény, amely a magyar népet el akarja törölni a föld színéről. Ha olyannira gyűlölik őket, vajon mégis miért kapnak két kézzel az uniós támogatások után? Miért pofáznak az EU ellen, amikor annak pénzéből alapozzák meg kampányaik nagyrészét?

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT MENJEK EL SZAVAZNI AZ EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSON?

444.HU
Szerző: erdelyip, Halász Júlia, Kiss Bence
2019.05.19.


- A Kurzgesagt – In a Nutshell 8.8 millió követővel az egyik legnagyobb tudományos Youtube-csatorna.

- A 2019-es európai parlamenti választások előtt a ZDF német közszolgálati televízióval közösen készítettek egy rövid rajzfilmet az Európai Unióról és az EP választások tétjéről.
- A videót a 28 uniós tagországban egyszerre mutatják be. (Itt lehet megnézni más nyelveken.)
- A magyar változatot a 444 készítette. Közreműködött: Erdélyi Péter, Halász Júlia, Kiss Bence, Terner Péter
- Ha többet akarsz tudni az EU működéséről és az EP-választással kapcsolatos legfrissebb hírekről, akkor

„AZÉRT GAZDAGODOTT MEG ORBÁN AZ EU PÉNZÉN, MERT AZ UNIÓ MÉG NEM ELÉG ERŐS”

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.05.19.


Egyedül a Fidesztől nem képviseltette magát senki az eseményen. Az ellenzéki képviselők a legtöbb kérdésben egyetértettek, főként abban, hogy a szélsőséges populista erőket vissza kell szorítani Európában.

A Partizán országjáró EP képviselőjelölti vitasorozatának utolsó állomását Budapesten tartották a listavezetők részvételével. Az eseményen részt vett Vágó Gábor (LMP), Dobrev Klára (DK), Tóth Bertalan (MSZP-P), Gyöngyösi Márton (Jobbik), Cseh Katalin (Momentum) és Döme Zsuzsanna (MKKP) is. Minden olyan listát állító szervezeteket elhívtak, amely legalább egy százalékot el tudtak érni a választásokon, a meghívást egyedül a Fidesz nem fogadta el, így Trócsányi László nem volt jelen...

EGY JOBB ÉLET REMÉNYE A BETONSIVATAGBAN

FORTEPAN
Szerző: CSURGÓ DÉNES, BARAKONYI SZABOLCS
2019.05.19.


A paneltömböket, a szoci lakótelepeket lehet szeretni meg nem szeretni, de nem lehet letagadni, hogy annyira részei Budapest városképének, mint a Lánchíd vagy a Szent István Bazilika. Ma már, amikor amolyan szocialista maradványként tekintünk a panelekre, sőt, egyes helyeken már a lebontásukról fantáziálnak, nehéz elképzelni, hogy valaha az ezekből a szürke monstrumokból álló új városrészek egy új, jobb élet szimbólumai voltak, amelyek tízezreknek nyújtottak olyan új otthont, amiről korábban csak álmodni tudtak talán.

Az ilyen, “semmiből” kinőtt panelvárosok egyike Újpalota, az egyik legnagyobb budapesti lakótelep, amelyet idén 50 éve kezdtek el építeni. Legalábbis hivatalosan ekkor rakták le az alapkövét . Ezután nem sokkal pedig családok tízezrei töltötték be a 10-12 emeletes házakat az egykori bolgár kertek, szántóföldek és mocsarak helyén. Az egyik ilyen család az anyukámé volt , a nagymamám pedig még mindig itt lakik. Ők 1975-ben költöztek be a lakótelep egyik utoljára megépült 14 emeletesébe egy komfort nélküli, hetedik kerületi lakásból.

Hál’istennek nem kell elképzelnünk, hogy milyen volt egy frissen felhúzott lakótelepen az élet, Horváth Péter fotográfus ugyanis éveken keresztül dokumentálta Újpalota mindennapjait, ezek a képek pedig most már a Fortepan gyűjteményének a részét képezik...

ADDIG JÓ, MÍG ORBÁN ÉL

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.05.19.


Nem a kormányzásként eladott populizmus, a demokratikus intézményrendszerek lerombolása, a használaton kívül helyezett fékek, a hazug tájékoztatás a legnagyobb veszély, ami ma Magyarországra leselkedik. Vagyis, nem az, amit Kétharmad elvtárs a fülkeforradalomnak nevezett falkaforradalom révén rásózott Magyarországra. A megszokás a legnagyobb veszély, és a beletörődés. Hogy fokozatosan, lépésről lépésre elfogadjuk azt, ami van. Morgunk egy kicsit, nem túl hangosan, aztán csináljuk tovább, amit megengednek nekünk.

Elfogadjuk a szabályokat. A szabályaikat. Ez az igazán veszélyes dolog. Hogy az ő szabályaik a mi szabályainkká lettek, s már fel sem tűnik e szabályok embertelen, erkölcstelen és irracionális volta. Már azzal is megelégszünk, ha legalább a saját maguk által kitalált szabályokat betartják.

Miközben, persze, azokat sem tartják be. És amikor ez már kezd kínossá válni, új szabályokat hoznak. Olyanokat, amelyeket mi betartunk, mert lássuk be, nekünk találták ki ezeket az új szabályokat is, nem maguknak. Úgy tesznek, mintha rájuk is vonatkoznának, közben meg, ott játsszák ki, ahol csak tehetik. Csókosok kapják a földek javát, a zsíros, uniós pénzből finanszírozott megrendeléseket, az állam a mi pénzünkből fizeti ki az eladósodott önkormányzatok tartozását...

ITT VANNAK AZ ÚJABB RÉSZLETEK AZ INGYENES KÜLFÖLDI NYELVTANULÁSRÓL

HVG ONLINE
Szerző: INFORÁDIÓ , hvg.hu
2019.05.19.


Az első csoportok leghamarabb jövő nyáron vehetnek részt a kurzusokon.

Újabb részletek derültek ki a diákok külföldi nyelvtanulásáról: az InfoRádió készített interjút a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztossal, Bartos Mónikával. 
Biztos, hogy

- a 9. és 11. évfolyamos gimnazisták és szakgimnazisták az angol, a német, a francia és a kínai nyelvet gyakorolhatják nyáron, a kéthetes külföldi nyelvi kurzusokon,
- a diákok hét célország közül választhatnak: a tanulók Kínába, az európai uniós tagállamok közül pedig az Egyesült Királyságba, Írországba, Máltára, Franciaországba, Németországba és Ausztriába mehetnek,
- a Tempusz Közalapítvány felületén lehet jelentkezni, egyénileg, vagy csoportosan – vagyis az iskolával - az utazásra,
- ajánlást kérnek az iskolától, emellett szükség van a család hozzájárulására és minimális nyelvtudásra is...

MEDENCÉS BULIKTÓL A BOMBÁZÁSIG: A LAKOSSÁG MINDENNAPJAI A SZÍRIAI HÁBORÚBAN

ÁTLÁTSZÓ / SZAKIRODALOM
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.05.18.


A menekülés előtti utolsó napokig operába és partikra járt a damaszkuszi elit, ami igyekezett nem tudomást venni a város határához közeledő harcokról. Egy szent hegyi város lakossága is sokáig azt hitte, hogy őket nem éri el a háború, de hiába imádkoztak, közülük is sokan meghaltak.

Janine di Giovanni tapasztalt háborús riporter, az elmúlt 30 évben rengeteg konfliktuszónából és humanitárius krízisről tudósított különböző nagynevű lapoknak. Dolgozott többek között a délszláv háborúban, Irakban, Afganisztánban, Elefántcsontparton, Ruandában, Sierra Leoné-ben, Szomáliában, Libériában és Csecsenföldön is. Munkásságát számos díjjal jutalmazták, és több könyvet is írt.

Legújabb kötetében a szíriai háború során szerzett tapasztalatait összegezte, és 2016-ban a Nemzetközi Női Média Alapítványtól elnyerte érte az Újságírói Bátorság Díjat.

Janine di Giovanni: A reggel, amikor eljöttek értünk – Egy újságírónő feljegyzései Szíriából
HVG Könyvek, 2017 215 oldal, 3.500 Ft


Nem egy száraz, dokumentumjellegű háborús könyv, hanem egy teljesen más műfaj: az újságírónő személyes élményeinek gyűjteménye az általa bejárt helyekről, és a közben megismert emberekről.

A nyolc fejezet időrendben mutatja be a szerző hét településen (Damaszkusz, Latakia, Malula, Homsz, Darajja, Zabadáni, Aleppó) tett 2012-es látogatásának körülményeit, valamint a lakók és a külföldi újságírók akkori életét. Közben azonban előjönnek egyéb szíriai emlékei, és későbbi események is, a településekre tagolás tehát csak nagyjából keretezi a beszámolókat.

A könyv klasszikus riportstílusban íródott: nemcsak az eseményeket, hanem a helyszíneket és az embereket is nagyon részletesen írja le, ezáltal hozza közel a történteket. Az olvasó látja maga előtt a lerombolt utcákat, a mindent belepő port, a félillegálisan működő pékséget, az utcákon lövések között lopakodó embereket, hallja a gyereksírást, érzi a rezsón főzött olcsó kávé, és az égő autók illatát is...