2016. június 10., péntek

FASISZTA PROGRAMBESZÉD

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.06.10.


A diktátor ellátogatott az általa megszállt ügyészségre, ahol az ő komisszárja a legfőbb ügyész. Jelenleg ennek az ügyészségnek a feladata, hogy a Fidesz bűnözőit fedezze, az ellenfeleit kriminalizálja, és készen legyen arra, ha lesz a NER-nek igazi ellenzéke, akkor koncepciós pereket készítsen elő.
 
Orbán egy igazi fasiszta beszédet mondott, amelyben saját beteges világképét húzta rá a valóságra. Megint elmúlt egy világkorszak (Tusnádon minden évben új világkorszak kezdődik), ezúttal a jólét és a gazdasági növekedés világkorszakának lett vége. Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy ne ábrándozzon senki jólétről és gazdasági növekedésről Magyarországon.
 
Móricka megint megfejtette a világfolyamatokat, de ez nem ártalmatlan butaság, mert ezeknek a hazugságoknak céljaik vannak: Orbán azt állítja, hogy a hatalmon levő politikai vezetők legitimációja nem a jóléten alapul majd ezután, hanem a rendteremtésen. Ez azt jelenti, hogy a nép nem azért fogad el egy hatalmat és nem azért engedelmeskedik neki, mert jólétet és anyagi biztonságot nyújt, hanem azért, mert "rendet tesz" vagy rendet tart.
 
Ekkora baromságokat Orbán csak a magyar népnek adhat elő, anélkül, hogy fejbe ne verjék, mert a világ minden részén tudják, hogy az állam működésének alapja a rend biztosítása. Ez így volt eddig is. Ez nem helyettesítheti a gazdasági növekedést és a polgárok jólétét. Ráadásul Orbán a "rendet" egyáltalán nem úgy értette, mint ahogyan egy demokráciában értik. Ebben az értelemben ugyanis rend van Európában...
 

EGYMÁSRA VAGYUNK UTALVA

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Darvasi László
2016.06.10.


Kérem, ne ijedjenek meg, de kezdem a legfontosabb állításommal, hogy tudniillik soha nem volt ilyen nehéz és bonyolult Olvasónak lenni, és soha nem volt ilyen könnyű írónak lenni. Ez nem csak Magyarországon és/vagy például Nyíregyházán van így, ez világjelenség. Ha ilyeténképpen folytatódik, márpedig nem látom az okát, miért ne így folytatódjon a dolog, egyszer csak ránk köszönt az a pillanat, amikor megfordul a színpad, jó néhány tucat író toporog és tolong idefönt – mint pulóveresek a román forradalomban a tévékamerák előtt –, kicsit izgulva, kicsit másnaposan, gyűrötten, de elhivatottan és a saját jelentőségétől fölvillanyozva. Rekedt hangon köszöntik az aktuális könyvhetet, és megnyitják annak az 1 Olvasónak, aki odalent áll, az uniós pénzből kikövezett téren egyedül, egy szál magában, és azon gondolkodik, hogy a csudába vegyen ennyi írótól könyvet. És miből. És miért.
 
És melyik lehet odafönt Petőfi Sándor.
Vagy Esterházy Péter.
Vagy Takács Zsuzsa.
 
Viccesen hangzik, de annyira nem mulatságos. Ha így halad tovább az úgynevezett kulturális paradigmaváltás, akkor a könyvolvasás bohóság lesz, lelki linkség vagy arisztokratikus maradiság. Lapozgatni egy könyvet, több ujjal lapozgatni, az ujjbegyre rányalni, a könyvjelző pántlikát beilleszteni, a lapra firkálni, a szem sós vizét rácsöppenteni, ugye értik? Egyébként az az egyetlen Olvasó biztosan nő lesz, kamasz lány, anyánk, nagymama vagy az a széplelkű, érzékeny és ötvenpluszmínuszos Irén, Erzsébet, Mária, míg idefönt férfiak tülekednek, fiatalok, idősebbek, hímek.
 
Az aktuális magyar irodalom helyzetére pillantva két jelenséget vélnék megemlítendőnek. Az egyik az úgynevezett kánon átírására és felülvizsgálására irányuló ideologikus óhaj. Sóhaj. A regnáló hatalom teoretikus elhivatottsága elég sokat tesz azért, hogy az Olvasót átnevelje és fölvilágosítsa, befolyásolja és megtérítse, illetve a politikailag helyes úton járó irodalmat megfelelőképpen honorálja. Az irodalomra, tágabb értelemben a művészetre irányuló domesztikálási vágy nem új, errefelé különös zamattal bír, Kelet-Európa íze a szánkban maradt, fém és emésztési lágyság, így dalolunk, valamint segget nyalni, hajbókolni vagy csak tágra nyílt szemmel, ártatlanul kussolni, mindig jó üzlet volt és maradt is. Erősen remélem, hogy szofisztikám nem bántó. Ugyanakkor nincs okom elhallgatni, hogy éhhalál szélén áll a JAK, a fiatal íróknak ez a nagy múltú és máig is remekül funkcionáló társasága, és, ha jól tudom, a FISZ sem dúskál az aranygarasokban, sem pedig a Szépírók Társasága, de itt abba is hagyom, mert vannak eredmények és remények, elég csak a Kárpát-medencei tehetséggondozó társaság 150 milliós vagyonkezelői támogatására gondolni, amiből ő és választottjai megtanítják a fiatal tehetségeket tehetségesen írni, és gondolom, élni is. 
 
Aztán pedig látok egy másféle tendenciát is, ezt úgy nevezném, hogy a versenyistállós hevület, ebben a trendben az író – s vele az irodalom – afféle versenyló, versenyagár, versenyautó lesz, sportoló. Számok. Helyezés. Szavazatok. Egyre mohóbb az igény arra nézvést, hogy versenyeztetni kell az irodalmat. Megtalálni a leget, az év könyvét, a legjobbat, a legnépszerűbbet, az elsőt. Mert az efféle esemény közönséget vonz, marketingszempontból hasznos, olyan történés, amire az Olvasó fölkapja a fejét. Ezekben a játékokban, mentségére szóljon, az író örömmel és izgatottan vesz részt, mert ki ne szeretne leg lenni, első lenni, év eseménye lenni, miközben pontosan tudja, hogy az, ami neki kell, amiből ő van, amiből ő lesz, nem ilyen. Az irodalom hétköznapi állapotában – amit olyannyira szeretünk – séta, beszélgetés, közös varrogatás, erotikus hangulatú kaláka, menhelyi karácsonyozás, legfeljebb csöndes, még ha vérre menő vitatkozás, s csak kivételes esetekben válik Himnusszá vagy Nemzeti dallá. Mellékes gondolat, de egyszer egy rózsavirágos hajnalon hallottam a magyarok istenét a magyarok himnuszát énekelni, szép volt, de hamis volt.
 
Az irodalom nem az, amit akarunk. Az irodalom az, hogy akarunk, keresünk valamit, próbára tesszük, fölkínáljuk a hiányunkat, és aztán találunk valami mást, és jó lesz nekünk. A jó irodalom soha nem válasz, kérdés marad.
 
Megfőtt az ebéd, ki tette fel?
Ki küldött nekünk képeslapot, jegyet, szaloncukrot, üveggolyót?
Miért véljük érteni, ha egyébként érthetetlen?
 
Az irodalom az, hogy magunkra maradunk a mindennel...
 

ÜNNEPI KÖNYVHÉT: ÍGY PARKOLNAK A KÖNYVEK A VÖRÖSMARTY TÉREN

NLCAFÉ BLOG
Szerző: NLCAFÉ
2016.06.10.


Ahogy így, június közepe felé szokás, ebben az évben is a könyvek vették át az uralmat a Vörösmarty téren. Elkezdődött a 87. Ünnepi Könyvhét.
 
„Hiába triviális, mégis ki kell mondani, hogy vannak könyvek, és hogy ez milyen fantasztikus és milyen nagy dolog” – fogalmazott a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok budapesti megnyitóján Esterházy Péter.
 
„Képírók, korrektorok, grafikusok, szerkesztők, főszerkesztők, kiadóvezetők, hol névtelen, hol nevesíthető, de mindenképp áldozatos munkája. Ritkán gondolunk rájuk a hétköznapokban, legyen ez hangsúlyosan az ő ünnepük is – mondta a Kossuth-díjas író. – Nézzünk körül, a téren könyvek parkolnak, és nem autók. Ki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli.”

ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁG MÁTÓL MEGSZŰNIK LÉTEZNI

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.06.10.


Pedig még csak nem is a világ vége közeleg. Rosszabb. A futball-Európa-bajnokság. Úgyhogy hiába az Ünnepi Könyvhét, a tanártüntetés vagy Matolcsy György, a jótevő. Hírek árnyékban...

ITT OLVASHATÓ

RÉMISZTŐ CSÖNDBEN VÉGZI KI SAJÁT OLIGARCHÁJÁT ORBÁN VIKTOR

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.06.10.


Spéder Zoltán egy oligarcha. Az Index, az Inforádió, a napi.hu és a portfolio.hu tulajdonosa. Jó barátja, Heinrich Pecina a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot és 8 megyei lapot tulajdonoló Mediaworks tulajdonosa, közös bankjuk az FHB. Spéder a kormány megbízásából nagyjából 2012 óta viszi a takarékszövetkezeti integrációt, amelynek célja egy óriási magyar tulajdonú bank létrehozása. Spéder részt vett a 2006-ban Orbán ellen szerveződő, Fideszen belüli puccsban. Jó barátja Lázár János, esküdt ellensége Csányi Sándor, akivel korábban együtt dolgozott az OTP-ben, a hírek szerint nem túl közeli barátja Simicska Lajos. Ősfideszes.

Tehát Spéder úr egy kormánypárti oligarcha, aki ellen most hajtóvadászat indult, lejárató cikkekkel, egy nap alatt átnyomott törvénymódosítással, egy 2012-es ügy kapcsán kiszabott MNB bankfelügyeleti bírsággal. Csütörtök este pedig rendőrök szállták meg az FHB bank központját, illetve a takarékszövetkezeti integrációhoz kapcsolódó Posta székházát, és iratokat foglaltak le, ugyanis csalás gyanújával nyomoznak. (Friss hír, hogy a lapokat birtokló CEMP-nél kiterjedt NAV vizsgálat folyik.)
 
Nem tudjuk, mi áll a példátlan támadássorozat mögött (ilyet még Simicska se kapott), kósza pletykák vannak arról, hogy Lázár a célpont, Simicska a célpont, az Index a célpont, vagy a Mediaworks, és ezzel a Népszabadság, meg a cég megyei lapjai. Talán Spéder megszegett valami egyezséget, amikor az állami tulajdont csökkentette érdekeltségeiben, és lehet, hogy minden spekuláció távol áll az igazságtól, de az is lehet, hogy mind egyszerre igaz. Ez valójában a támadás mértékéhez és módszereihez képest lényegtelen is...

ITT OLVASHATÓ

KINCS, AMI NINCS - AVAGY ILYEN ORSZÁG TÉNYLEG NINCS

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: NAVRA LÁSZLÓ
2016.06.10.


A lassan két évtized munkájával összegyűjtött megtakarításom egy részét anno a Quaestornál helyeztem el. A következő megfontolások szóltak a döntés mellett: régi cég, országos hálózattal, tulajdonosa az ország egyik leggazdagabb embere, a Quaestor-kötvény likvid eszköz átlag feletti hozammal, de nem annyira, hogy ordítson róla egy laikus számára az, hogy gáz van vele. Szerencsére időben szólt egy barátom, hogy ez egy nem biztosított befektetés, ami csőd esetén elvész, és a csőd kockázata nagy, mert a kötvénykibocsátás piramisjátéknak tűnik. Így a bedőlés előtt két évvel kb. ki is vettem onnan a pénzem, és elvittem egy részét az ország legnagyobb brókercégéhez, a Buda Cashhez, ott legalább biztosított a befektetés, gondoltam...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTORT IDEJE LENNE MEGMUTATNI EGY ORVOSNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.06.10.
 
 


 

 

MI, TÖBBI HÜLYE PEDIG LESÜNK ÉS FIZETJÜK A CEHHET

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.06.09.
 
 


 

 

A KÖVETKEZMÉNYEK MEGJÓSOLHATATLANOK - INTERJÚ NAVRACSICS TIBORRAL

ALAPBLOG
Szerző: ZENTUCCIO
2016.06.08.


Világosan kell bizonyítanunk, hogy – például Magyarországnak is – meghatározó stratégiai érdeke az uniós tagság fenntartása és az integráció folytatása: sokkal előnyösebb a közös európai fejlődés biztosítása, mint az, ha mindenki egymástól függetlenül, esetleg egymás kárára, külön-külön keresi a saját boldogulását. „Sajnálattal állapítom meg, hogy a hazai politikai színpadon csak egy halk szavú kisebbséget alkotnak azok, akik nem csupán jelszavak hangoztatása szintjén, hanem kemény érvekkel képviselik ezt az álláspontot” – mondja Navracsics Tibor, az Európai Unió Bizottságának magyar tagja, korábbi igazságügyi- illetve külügyminiszter...

ITT OLVASHATÓ

EZ A BAJ A KÖZOKTATÁSSAL!

ÁTLÁTSZÓ - SLEJM BLOG
Szerző: slejmshow
2016.06.09.


Törley Katalin a Tanítanék mozgalom képviseletében mondja el, hogy mi a baj a közoktatással, hogy miben téved és hazudik Balog Zoltán – nézd meg a videót és gyere el te is most szombaton a tüntetésre 14.00-kor a Március 15-e térre! A tüntetés facebook eventjét itt találjátok: https://www.facebook.com/events/1623292361329484

ITT OLVASHATÓ ÉS A VIDEÓÜZENET ITT NÉZHETŐ MEG

MAGYARORSZÁG 2.0 - A FEJEKBEN MEGMARADTAK A KORLÁTOK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: wien74
2016.06.10.


„A pályázat kapcsán komolyan gondolkodóba estem. Az szép, hogy a jobbításon töprengünk, de vajon akarja-e Magyarország, hogy egy szép, új világ köszöntsön rá?
 
Sajnos sokszor úgy érzem, hogy a „balsors, akit régen tép” és a mindennapos kesergések mögé bújva a magyarokban még nem érett meg az elhatározás, hogy nekik pontosan mi is lenne jó. Mert sokaknak ma is minden pont úgy jó, ahogy van.
 
Ha egy munkavállaló minimálbéren van bejelentve, nem gond, hisz mindenki ezt teszi. Ha a kisember „megcsinálja okosba”, az is rendjén van, mert a ranglétra felsőbb fokán sincs ez másképp. Ha a kórházba még a WC-papírt is a betegnek kell bevinni, hah, ez van, máshol még rosszabb.
 
Folyton ez az örökös lemondás, beletörődés. Pedig egyáltalán nincs semmi sem rendben! Hisz ha minden stimmelne, nem lenne most munkaerőhiány, nem lenne elvándorlás, hisz ki akarná otthagyni a Kánaánt. A határok eltűntek ugyan, de a fejekben megmaradtak a korlátok.
 
És ha már a változtatni valóknál tartunk, a legfontosabb: a hozzáálláson kellene változtatni! Hogy igenis nem mindegy! Ne legyen mindegy! Ne legyen elég az „elvagyunk-minek-ugráljak”-közhangulat. Ha ezen sikerülne túljutni, az már óriási dolgokat eredményezne. Mondjuk összefogást, tenni akarást. Országos szintű változást.
 
Tegyük fel, hogy eljutottunk idáig. Erre már lehet(ne) építeni. Na, ekkor kell jó alaposan körülnézni, hogy a környező országokban mit csinálnak jobban, eredményesebben. Nyugodtan lehet lopkodni az ötleteket, átvenni a bevált dolgokat, az előremutató példákat..."

ITT OLVASHATÓ

AZ ALAPJÖVEDELEM ÉS A ROBOTOK

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: nocenz_Ura
2016.06.09.


A vasárnapi svájci népszavazás miatt rövid időre megint vetült némi figyelem a feltétel nélküli alapjövedelem ötletére. Szokás szerint, most is két markáns vélemény csapott össze, az egyik szerint ez nettó hülyeség, túl sokba kerül és henyélésre késztetné az embereket, a másik szerint ez a legjobb megoldás a szociális gondokra, ezért sürgősen be kellene vezetni. A magam részéről most szeretnék egy harmadik véleményt kifejteni.

A svájci polgárok 78:22 százalék-arányban elutasították a javaslatot, amit persze lelkesen ünnepeltek az alapjövedelem ellenzői. Elsőre talán meglepő módon – ám érveik ismeretében érthetően – elégedetten nyilatkoztak a népszavazás kezdeményezői is. Mint mondták, ennél lényegesen rosszabb eredményre számítottak, hiszen minden politikai párt és persze a kormány is ellenezte az alapjövedelem bevezetését, és a javaslat gyakorlatilag csak az ötletet bocsátotta szavazásra, kevés konkrétummal. Sokan nyilván nem is elvi okokból, hanem a javaslat kidolgozatlansága miatt szavaztak ellene. A népszavazás kezdeményezői talán egyfajta marketing eszközként használták a referendumot, s most azt tartják sikernek, hogy a nemzetközi közvélemény felfigyelt az alapjövedelem ötletére.

Szóval a svájciak nem döntötték el, nem is dönthették el, hogy van-e létjogosultsága a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésének. Szerintem ugyanis egyik gyakran ismételgetett vélemény sem helyes, miközben mindkettőben van némi igazság. Úgy vélem, hogy az alapjövedelmet be lehet, sőt valószínűleg be is kell majd vezetni – csak éppen nem most. Erre Svájc sem készült fel, hát még Magyarország. Eljő azonban az idő, amikor ez szükségessé válhat – ha nem is a közeli jövőben, de nem is a túl távoliban...

ITT OLVASHATÓ

KOSSUTH-DÍJAS CSINÁLT HÜLYÉT A FIDESZBŐL

24.HU
Szerző: Farkas György 
2016.06.09.


Spiró György „egyéni képviselői javaslatot” írt. Kormánypártit.

A legfrissebb HVG-nek „nyújtotta be” parlamenti irományokra hajazó esszéjét. Az író pontokba szedte, miként lehet Budapest lakosait megóvni a terrortámadásoktól.
Változtassák meg a főváros nevét, hogy a terroristák ne találják meg a térképen! Zárják le a hidakat: szedjenek hídpénzt! Az autókat vegyék el az emberektől, legyen teljes a káosz a tömegközlekedésben, „hogy a diverzánsok a bombáikat ne tudják az általuk előre kijelölt célba szállítani.”

Legyen szuperdugódíj, hontalanítási program. A budapestieket évente kétszer szállítsák el, így a terroristák hiába szerzik meg lakcímeiket. Költöztessék el a pályaudvarokat, hogy az ellenzék ne tudja megmutatni a migránsoknak, hol kell leszállniuk.

Spiró György ezen túl javasolja a vályogjegy bevezetését és a leszámolást a belső ellenséggel (ellenzékkel), amely lelkében máig migráns. Az előterjesztés elfogadásához egyébként nincs szükség az ellenzékre, mert bármikor tartható népszavazás. A népnek viszont csak az lehet a tagja, aki igennel szavaz a kérdésre, miszerint „védjük-e meg Budapest lakosságát”...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN LEKERÜLNE A SZÉGYENPADRÓL - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.06.10.


Magyarország megállította a bevándorlást, ezért a kormány bezárná az összes menekülttábort. Továbbra is tart a vita Ausztria és hazánk között, amiért a magyarok nem akarják visszafogadni az osztrákoktól a menekülteket. E vitát azonban orvosolni próbálják, Orbán Viktor érdeke is, hogy kikerüljön az európai elszigeteltségből, Ausztria pedig azt szeretné, ha fokoznák az EU külső határainak védelmét...

ITT OLVASHATÓ

A NAP KÉRDÉSE: SPÉDER MIKOR MEGY SZÁNKÓZNI?

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.06.10.


Ezekről ne maradj le!

Rég nem láttunk ilyen drága gödröket Magyarországon (Átlátszó, Index)
Magyar tulajdonosú bank bukkant fel a Panama-botrányban (Direkt36)
Botrányos médiakampánnyal és állami akciókkal lövetik ki Spédert (444, HVG, 444, 444)

Ha van 3 perced:

Rég nem láttunk ilyen drága gödröket Magyarországon
A Q Pharma Kft. uniós támogatással akart tápszergyárat építeni Bicskén. Közel hatvan gödör kiásásáig jutottak, de a beruházó a menekültekre mutogatva lefújta a beruházást. A Nemzetgazdasági Minisztérium ettől nem jött zavarba, késznek nyilvánította a projektet és ki is fizetett nagyjából félmilliárd forintot a cégnek. Egy másik, offshore kézből a Q Pharma előző ügyvezetőjéhez került vállalat 62 millió forintból nem épített ugyanoda semmit. (Átlátszó, Index)

Magyar tulajdonosú bank bukkant fel a Panama-botrányban
A gibraltári és szlovák pénzügyi felügyelettel is meggyűlt a baja a karibi területről induló, magyar tulajdonosú Loyal Banknak. A pénzintézet sokat levelezett a Mossack Fonseca ügyvédi irodával, amelytől számtalan irat szivárgott ki offshore ügyletekről a Panama-botrányban. A dokumentumok arra utalnak, hogy rejtett tulajdonosú vállalatok is nyithattak számlát a Loyal Banknál, amely szerint csak félreértésről van szó. (Direkt36)

Botrányos médiakampánnyal és állami akciókkal lövetik ki Spédert
Látványos össztűz zúdul a Fideszhez köthető média felől Spéder Zoltánra, akivel szemben épp most keményített be a kormány. Az Index- és FHB-tulajdonost – aki korábban még állami hátszéllel vette át a takarékok felett az uralmat – szinte a teljes  kormányközeli média támadja, plusz az államgépezet jogszabályokat szab át, hogy ne legyen jó neki. Lázár János még mindig Spéder a barátjának mondja magát. (444, HVG, 444, 444)

Az ügyészséget csak azért támadják, mert „elnyugatizálódtunk”
A rendszer egyik legfontosabb pillére az ügyészség, amelynek függetlensége biztosított, mondta Orbán Viktor, aki elképzelhetetlennek tartotta, hogy a szervezetet „politikailag” támadják, ám ma már ez természetes, mert „elnyugatizálódtunk”. Mellesleg a testület annak ellenére sem nyomoz a „kitiltási ügyben”, hogy a bíróság szerint felderítetlen, ki állt a korrupciós kísérlet mögött. A legfőbb ügyész viszont épp mostanában vett luxusházat. (Index, Magyar Nemzet, Népszabadság via 444)

Szinte csak betegből nincs hiány az egészségügyben
Hiába kerül valaki az ország nyugati felében kórházba, áldatlan állapotokra készülhet. Az Átlátszó cikksorozatának mostani helyszínén fertőtlenítőszerből, orvosból és nővérből sincs elég, pedig utóbbiakat a városban is képzik. Egy betegnél hiába kaptak negatív eredményt bakteriális fertőzésre, mégis erre adtak neki antibiotikumot és a felesége szerint a tényleges diagnózis helyett szándékosan mást írtak a zárójelentésbe. (Átlátszó)

ITT OLVASHATÓ

SZÁZADVÉG-AKTÁK II. - TARTOTTAK AZ INTERNETCENZÚRA BEVEZETÉSÉTŐL, DE AZÉRT MEGCSINÁLTÁK

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: TASZ
2016.06.09.


Az internetcenzúra bevezetését nem övezte különösebb társadalmi vita, annak kiterjesztése kapcsán pedig már szakmai vita sem igazán alakult ki. Sőt, talán sokan még mindig nem tudják, hogy a hazai internetszolgáltatók blokkolni kötelesek a KEHTA adatbázisban szereplő weboldalakat.

A KEHTA adatbázisa nem nyilvános, ami persze érthető is, mivel, ha az lenne, akkor mindenki megismerné azt, amiről nem tudhat. Akik nyomon követték a hozzáférhetetlenné tétellel kapcsolatos eljárás expanzióját, azok közül sokan a kezdetektől fogva úgy gondolták, hogy az információszabadság, mint alapjog korlátozása olyan módon történik, ami ráadásul nem is hatékony. A Századvég 2012. december 20-i dátummal összeállított Médiapolitikai és Médiapiaci elemzése azonban megmagyarázza, hogy miért van szükség a technikailag könnyedén megkerülhető tiltásra.
 
Az eljárás - dióhéjban - arról szól, hogy bizonyos bűncselekmények elkövetése esetén, mint gyermekpornográfia, állam elleni bűncselekmény vagy terrorcselekmény fennforgása esetén a bíróság a jogerős ítéletig blokkolni köteles egy adott weboldalhoz való hozzáférést. Emellett más esetekben is blokkolhat, vagyis más bűncselekményeknél van további mérlegelési jogköre is.  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is blokkolja a szerencsejátékról szóló törvény alapján a tiltott szerencsejáték-szervezők weboldalait, márpedig mindenki tudja, hogy Magyarországon ki szervezhet szerencsejátékot, és kik nem. A NAV és a bíróságok által összerakott URL-listát a KEHTA tartalmazza, a két eljárás tehát teljesen más jogszabályon alapul, de az eljárás eredménye lényegét tekintve azonos. A KEHTA-t pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kezeli, illetve a hozzáférhetetlenné tétel technikai megoldást is ők felügyelik...
 

ÉLETVITELSZERŰ KÖZTERÜLETEN TARTÓZKODÁS MIATT INDÍTOTT SZABÁLYSÉRTÉSEI ELJÁRÁSOK - STATISZTIKA

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2016.6.10.


Az "életvitelszerű közterületen tartózkodás" 2013. október 15. óta ismét szabálysértés Magyarországon (szabálysértési törvény 179/A. §). A Város Mindenkié csoport ezentúl havi rendszerességgel fogja közzétenni a közterületi hajléktalanság miatt indított szabálysértési eljárások számát, területi bontásban. Az adatok forrása részben a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához (KEKKH), részben a Belügyminisztérium Iratkezelési és Adatvédelmi Főosztályához, részben pedig a  Fővárosi Kormányhivatalhoz beadott közérdekű adatigénylésünkre adott hivatalos válasz (az adatokat ezen a linken havonta frissítjük)...

ITT OLVASHATÓ

BOCHKOR GÁBOR RÖHÖGVE BÁNJA, HOGY NEM A NÁCIK GYŐZTEK

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Eszes Beáta
2016.06.10.


“...már bánom, hogy nem a németek nyerték meg a háborút"

Bochkor Gábor a műsorvezető társai – István Dániel és Bella Gabriella – röhögésével körítve, ma élő rádiós adásban fájlalta, hogy nem a náci Németország győzött a II. világháborúban. Az eset a Music FM kereskedelmi rádió Önindító című reggeli műsorának 2016. június 9-ei csütörtöki adásában volt hallható, reggel 7:08-kor.

A jegyzet alján belinkelt reggeli adás mp3 linkjén az inkriminált rész meghallgatható, annak szöveges kivonata az alábbi:

A beszélgetés kontextusa a nem vagy nehezen működő BKK-automaták. A rádióhallgatóktól folyamatosan érkeznek sms-ek, amelyeket felolvasnak az adásban, és ez alapján beszélgetnek. A hibásan működő BKK-automaták témában érkezik az egyik hallgatói vélemény:

"Egyébként, Bocsi, most hogy mesélsz, már bánom, hogy nem a németek nyerték meg a háborút" .

A hazai poéngyárosok lelkületét ismerve ez a "német precizitás jobb lett volna" szlogenről szól, de ezt nem feltétlen “a náci rezsim áhított, de sajnálatosan be nem következett győzelmével” kötjük össze, különösen, hogy a népirtás szisztematikus, ipari jellegű kivitelezése szintén bír precizitási jellemzővel, és ez valóban csak elég beteg lelkületű emberek számára jelent üdvös szorgoskodást. Németország történelmi kontextusa elég tág időintervallumban értelmezhető, nem kell őket a nácikkal azonosítani, de mind az sms-ező, mind Bochkor a nácik relációjában tartotta viccesnek....

ITT OLVASHATÓ

SPÉDER ZOLTÁN AZ ÚJ SIMICSKA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Kate Becket
2016.06.10.


Ha valaki azt hitte, hogy a Simcsika Lajos elleni hadjárat az oligarchaháborúk utolsó fejezete lesz, tévedett. Barátság és évtizedes jó viszony sem számít, ha valaki veszélybe sodorhatja Orbán Viktor hatalmát és gazdasági érdekeit. A miniszterelnököt pedig joggal aggasztja Spéder Zoltán hatalmas vagyona és médiabirodalmának befolyása. A takarékszövetkezetek átalakításával megbízott pénzember pozícióját ráadásul az sem erősíti, hogy Lázár János jó barátjaként tekint rá. Nem csoda hát, hogy Simicska után a fideszes törvénygyár és médiabirodalom most ráfordult következő veszélyes célpontjára, Spéder Zoltánra. Úgy látszik, egy oligarcha sem maradhat, akinek Mészáros Lőrincnél több sütnivalója van...

ITT OLVASHATÓ

NAGYOT ZUHANT A FIDESZ NÉPSZERŰSÉGE, ORBÁN VIKTOR NEM FOGTA VISSZA MAGÁT

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.06.09.


Az ügyészség napján Orbán Viktor nem fogta vissza magát, kereken megmondta az igazat: „Önök ma az egyik legfontosabb rendszerfenntartó pillér” – közölte az ügyészekkel, akik nélkül valóban elképzelhetetlen lenne a NER működése.

Mindeközben a Népszabadság kiszagolta, hogy Polt Péter főügyész vett egy luxuslakást Balatonfüreden. Mondjuk telik rá, mert ő se keres rosszul, a felesége meg egyenesen havi 5 millát kap Matolcsyéktól.


ITT OLVASHATÓ

ÁLLAPOTROSSZABBODÁS: MÁR CSÁSZÁR AKAR LENNI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.06.09.


Talán ennek a jele az is, hogy állítólag mégsem költöztetik ki az Országos Széchényi Könyvtárat a királyi várból, majd legfeljebb átnevezik Királyi Könyvtárnak.
Úgysem kell annyi helyiség a királynak, ha ő lesz az Európai Birodalom császára.
Hogy állapota súlyosbodott és a lécet magasabbra tette, arra abból lehet következtetni, hogy az Ügyészség Napján a Népszava szerint arról beszélt, hogy akkor tudja majd legitimálni magát az európai politikai elit, ha a gazdaság helyett a hangsúlyt a rendre, a törvényességre és a rendezettségre helyezi - fejtette ki -, vagyis az fog kormányozni, hatalmat gyakorolni a kontinensen a következő 10-15 évben, aki képes lesz megvédeni az európaiak biztonságát.
Nem kell álomfejtőnek lenni ahhoz, hogy kitaláljuk, kire is gondolhatott a Migránsok Ostora, hiszen a leírás úgy passzol rá, mint libára a toll.

Ugyan kicsit aggaszt, hogy ha hatalmon maradna a következő tíz-tizenöt évben, akkor a gazdaság felvirágoztatása helyett alaki gyakorlatokat kellene végeznünk, bevallom, nem sok kedvem van a vezényszavakra ténykedéshez, de ha ez kell az ország felemelkedéséhez, hát legyen!
Orbán Viktor katonája leszek, legszebb katonája!
Fényképet nem mellékelek az idézethez, nehogy meglássa és letegyen a Szent Célról.
Az csak a baj, hogy az európaiak biztonságát ő veszélyezteti leginkább, szegénykém olyan, mint egy piromániás kisgyerek, nappal gyujtogat, éjjel bepisil, a kettő között meg emlékművet állít a vad geszti bolondnak, a gyujtogató csóvás embernek...


ITT OLVASHATÓ

SZVETLANA ALEKSZIJEVICS OROSZORSZÁG JÖVŐJÉRŐL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.06.10.


Attól félek, hogy visszajön a múlt, és a kommunizmus visszatérésével zárul be a kör Oroszországban” – jelentette ki Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas fehérorosz írónő nemrégiben Barcelonában járt, ott nyilatkozott a La Vanguardia című katalán lapnak.
 
„Olvastam könyveket a fasizmus előretöréséről Németországban a 30-as években, és sok közös elemet látok abban, ami most történik. A nemzet megalázásának érzése Németországban az első világháborúban elszenvedett vereség miatt és azok között a hangok között, amelyek Oroszországban hallatszanak. Vlagyimirt Putyint vádolják azért, hogy nem nyerte meg a háborút Ukrajnában, azért, hogy nem félemlítette meg az Egyesült Államokat. Bár Putyin dzsúdózik és azt hiszi, hogy fölényben van.” – állapította meg az írónő.
 
Alekszijevics a kommunista utópiáról is kifejtette véleményét: „Már Plehanov megmondta Leninnek, hogy lehetetlen megvalósítani a szocializmust egy feudális országban vérfürdő nélkül. És így is lett. Elsőként a legjobbakat lőtték agyon. Az emberek nem értették, hogy a II. világháborúban aratott győzelem ellenére miért nem kaptak szabadságot. Becsapottnak érezték magukat. A kommunizmus ideája jó, de nem voltunk felkészültek a gyakorlati megvalósítására. Talán száz vagy kétszáz év múlva beszélhetnénk újra róla. Én a peresztrojka generációjához tartozom, amelynek volt egy romantikus elképzelése. Hiszek abban az emberarcú szocializmusban, mint amilyen Svédországban van és azt hittük, ha megbuktatjuk a diktátorokat, minden rendben lesz. Idealizáltuk a Vasfüggönyön túli világot. Nem tudtunk semmit a kapitalizmusról és Gorbacsov is csak a végén beszélt szociáldemokráciáról. Oroszorszéágban hatalmi vákuum volt, amit kihasználtak a tolvajok, hogy kifosszák az országot. Nem múlt el úgy nap, hogy ne bukkant volna elő egy halott. A tolvajok kisajátították a kormányt és nem akarják visszaadni, amit elraboltak. Oroszországnak mindig szüksége van arra, hogy egy szupereszmét szolgáljon, messianisztikus elhivatottsága van. Meg kell menteni Oroszországot – mondják. De kitől? Meg kell menteni Európát – hirdetik – mert degradálódik azzal, hogy engedélyezi a melegek közti házasságot. Ostobaságok, de a tv-n keresztül az emberekbe belevésik a legprimitívebb ösztönöket. Hogyan fogadhatnak el egy testvérháborút Ukrajnában? Putyin nem az ördög, Putyin egy kollektív ördög, aki benne lakozik az oroszokban.”
 

AZ IRÁNI TEK LETARTÓZTATTA KOLLÉGÁMAT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Göllner András
2016.06.09.


Dr Homa Hoodfar, a montreali Concordia Egyetem emeritus professzorát, aki egy tudományos úton tartózkodott Iránban, már hónapok óta zaklatták az iráni Forradalmi Gárda terrorelhárítással megbízott emberei. Először március 10-én tartoztatták le. Ezt nagyon kemény és durva kihallgatások követték. Engedély nélkül behatoltak lakásába, elkobozták számítógépét, személyes tárgyait, útlevelét és megtiltották, hogy elhagyja az országot. Azt tették vele, amit az új magyar terror-elhárítási törvény is immáron megenged. Végülis június 6-án, és teljesen váratlanul, beszállították egy olyan helyre ahonnan az emberi jogok védelme már teljesen kizárt, ahol már se ügyvédje, se családtagjai nem tudnak hozzá férni, és ahonnan nagyon kevesen jönnek ki élve, vagy kemény fizikai meghurcolás nélkül.

Professzor Hoodfar egy világhíres antropológus. Több mint 40 éve kutatja a nők és családok szerepét a muzulmán társadalmakban világszerte. E téma iránti érdeklődése késztette arra, hogy Iránba utazzon. Számára ez a kutatás azért is volt időszerű, mert a legutolsó iráni országos választásokon, több nő is bekerült az iráni parlamentbe, egyre több nő vállal nyilvános szerepet az eddig kizárólag férfiak által dominált közéletben. Az iráni nők társadalmi szerepkörének történelmi és etnográfiai aspektusait vizsgálta, amikor lecsapott rá az iráni TEK...

ITT OLVASHATÓ

A KORMÁNYT KELL MÓRESRE TANÍTANIUK, HA TANÍTANI AKARNAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEDIHORVÁTHNÓRA
2016.06.09.


Mintegy fél éve harcolnak láthatóan, hallhatóan, érezhetően a pedagógusok, a szülők, a diákok azért, hogy egy élhetőbb oktatási rendszert követeljenek ki maguknak. Ez idő alatt a társadalom széles rétegeit sikerült megszólítaniuk, szolidarított már velük az egészségügyiektől a villamosenergia-ipari dolgozókig egy sor ágazat, tüntettek, voltak polgári engedetlenek, sztrájkoltak és akcióztak. Egy dolgot nem sikerült elérniük: hogy a kormány komolyan vegye őket.

Ha kezdetet kell kijelölni: 2015. november 27-én a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete írt egy nyílt levelet. És bár eljuttatták az illetékeseknek, vagyis az Emberi Erőforrások Minisztériumába, ahogy az már csak lenni szokott: a kutya se válaszolt rá. A többi egyszer talán majd történelem lesz: a miskolciak útjára indították a levelet, csatlakozott 950 iskola, több mint 35 ezer magánszemély, és a Tanítanék Mozgalom mozgásba lendült...

ITT OLVASHATÓ

VÖRÖSKE MEG A FARKAS

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.06.10.


Persze a Piroska és a Farkas egy mai verziója következik. Az okosabbak rájönnek a névváltoztatás okára, meg a sztorit is leveszik majd. Hülyébbek meg ne olvassanak Tuareg blogot, készüljenek inkább kamuválasztásokra 2018-ban.

Szóval Vöröske egy szép nyári napon úgy döntött, hogy meglátogatja Nagymamit. Messze is van, meg az erdőn át vezet az út, ott meg állítólag valami szőrös cucc kísért, de egye fene. Nagymami persze tökérdektelen, Vöröske az ilyesmiket a háta közepére sem kívánja, mint Nagymami, de mégiscsak szép dolog hosszú, veszélyes sétára indulni egy Nagymamiért, nemde. Úgyhogy tuti, ami zicher alapon először elment a falu kisdobosához, akivel kicaplattak a főtérre, és kidobolták: Vöröske Nagymamihoz indul, az út hosszú és veszélyes, igazi HŐSTETT lesz. A Falunépe nagyrészt elrókázta magát ilyen önfényezés láttán, Ők naponta tettek meg ennél hosszabb utakat, nagyobb veszélyek közepette, de valamiért Őket nem dobolta ki a Falu kisdobosa. Voltak persze azért, akik hajrávöröskéztek, meg csakavöri, meg ilyesmiket kiabáltak, Őket a szintén odarendelt falupiktor meg is festette gyorsan, legyen mit mutogatni...

ITT OLVASHATÓ