2017. július 7., péntek

"LŐRINC SZERELJEN MEG EGY BOJLERT ÉLŐBEN" - OLVASÓINK MEGMONDTÁK , KI LEGYEN A VÍZESVÉBÉ-MEGNYITÓ SZTÁRJA

HVG ONLINE - KULT
Szerző: hvg.hu
2017.07.07.Megkérdeztük olvasóinkat, hogy kit-kiket látnának szívesen sztárfellépőként a vizes vébé nyitóünnepségén Emeli Sandé helyett, aki egészségügyi okok miatt lemondta budapesti fellépését.

Nos, úgy tűnik, a megfelelő kérdést tettük fel oldalunkon és a Facebookon, hiszen csak úgy özönlenek a kreatív ötletek. Egy párat, a teljesség igénye nélkül csokorba szedtünk. És persze továbbra is várjuk javaslataikat; a pénz – mint tudjuk – nem számít, csak a képzelet szabhat határt.

„Felcsúton nincs egy éppen szabad zenekar?? Szólót énekelhetne a 'vezér',a család pedig vokálozhatna.Szerintem valamelyik pajtában,vagy garázsban biztos rejtegetik őket mint nemzeti vésztartalék"

„Két javaslatom is van: Postás Józsi, mert ilyen bóvli országot kiválóan képviseli. A második javaslatom pedig Soros György, mert hátha a közmédiába is eljutnának a gondolatai, lévén csak a királyi közvetítheti az eseményeket.”

Feltételezem, a sokoldalú Mészáros Lőrincnek ez sem jelentene gondot! Az élet minden területén megállja a helyét, pont ez ne menne!?”
...


EBBEN A TETVES ORSZÁGBAN MINDEN A LEHÚZÁSRÓL SZÓL

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Lang Alex
2017.07.07.


Ez van gyerekek. Országunk napról, napra épül, szépül. Pákozdon például felépült, Magyarország legnagyobb szabadtéri szobra a "miskahuszár". Az egyszerű földi halandó, ilyenkor gondolom, mindig megkérdezi, hogy - mibű?

Orbanisztánban minden szép és jó, másra már nem tudjuk költeni a Matolcsy aláírásával ellátott birodalmi forintjainkat, mint "miskahuszárra", aki egy levágott migránsfejjel pózol az idők végezetéig, amolyan örök mementóként, Fidesz emlékműként. Én, mondjuk Soros György fejét adtam volna a kezébe, és "miskahuszár" arcát pedig Orbánosra készítettem volna, hadd tuggya meg minden migráns, zsidó, cigány, libsi, meleg, hogy innét minden idegenszívű, fej nélkül távozik!

Véreim!

Nem azért a leborult szivarvégért, de nem lenne itt az ideje, hogy valaki gátat vessen ennek az esztelen pénzszórásnak? Nem lenne itt az ideje, hogy a lerohadt egészségügybe, oktatásba toljuk bele az adóforintokat?
...

MEGMONDANÁ LÁZÁR, VAGY ORBÁN, MIT IS CSINÁL SOROS?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.07.07.


...Ha Soros semmivel nem tudja végrehajtani az “akaratát”, és ha ebben az “akaratában” egy plakátkampány nem képes őt korlátozni, akkor mi más célja lenne ennek a plakátozásnak, minthogy Orbán a saját eddigi szövegeivel összhangban felmutassa a nemzeti szuverenitás ellen támadó nemzetközi zsidó spekulánst, aki röhög a markába, mint a Harmadik Birodalom náci plakátjain?

Annál undorítóbb pedig már nincs, amikor az Unió első náci állama az antiszemitizmus elleni harcnak tünteti fel a menekültekkel szembeni jogtiprást, ahogy Orbán, most legutóbb Lázár is tette, amivel elismerik, hogy a menekültek között származás és vallás szerint tesznek különbséget, mert feltételezik, hogy a muszlimok majd antiszemitizmust gerjesztenek az EU országaiban.

Csakhogy nincs az a muszlim, amely olyan antiszemitizmus gerjesztésére lenne képes, mint Orbán ún. kormánya, amely a nemzetközi zsidó világ-összeesküvés neonáci jelképét, Soros Györgyöt plakátozza ki, és a “nevetésre” való utalással egyértelműen goebbelsi propagandát folytat, plakátjaira a “markába röhögő” zsidót állítva.

Ennél aljasabb és mocskosabb antiszemita megnyilvánulás a hitleri náci Németország óta nem volt még Európában.

EBBEN AZ ORSZÁGBAN MINDEN EGYES NAP EGY ROHADT ERŐPRÓBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.07.07.


...Az egészen biztos, hogy erőpróba, baszki, ebbe beletenyereltél, öcsém! Ebben az országban minden egyes kibaszott nap egy erőpróba, különösen azóta, amióta kétharmados felhatalmazással másodszor rászabadultál az országra és legtöbbször a megkérdezésünk nélkül kényszerítetted ránk ezeket a szájbakúrt erőpróbákat (a magánnyugdíjvagyon ellopásától a Matolcsy-Mészáros-Vajna-félék törvényesített korrupción alapuló harácsolásáig; az ötszörösen túlárazott vizes vébéig). Egyiket a másik után.

Amióta ez bekövetkezett, egyéb sincs, mint hogy a magyar és az uniós állampolgárok által befizetett adókról rendre kiderül, hogy a családtagjaid, a strómanjaid, a folyton éhes holdudvarod fontosabb és jelentéktelenebb oszlopai kamionszámra tüntetik el azokat.

Ha kormányzásnak jóindulattal sem nevezhető ámokfutásod mindent elhomályosító, gyakorlatilag egyetlen alapvetésévé vált, hogy Soros tervét hajtják végre Brüsszelben, és ezt mindenáron neked fél kézzel meg kell akadályoznod; ha semmi más cél nem vezérel – miután számodra is egyre világosabb, hogy soha nem leszel Európa erős vezetője -, mint hogy aláásd, szétverd az Uniót és a hulláján örömtáncot lejts, hogy megbosszuld a múltat, s jövendőt, mégis 
  • mi a faszt keres Brüsszel pénze megint Tiborcz Pityu nevű eleddig egyetlen vejed számláján?
  • mi a gyászt keres Brüsszel pénze az édesjóapád számláján, aki folyamatosan állami közbeszerzések elől nem tud félreállni?
  • mi a búbánatos eget keres Mészáros-Garancsi-stb számláin az a brüsszeli pénz, amelytől rendre elesnek azok a magyar vállalkozások, amelyek nem visszacsorgatnák az alkotmányos költséget, hanem fejlesztenének, és pörgetnék a gazdaságot?
És vajon mekkora geciség kell ahhoz, hogy arra hivatkozva zárjatok be a ti hibátokból penetráns módon működő, fogyatékkal élőkről gondoskodni hivatott intézményeket, hogy a Soros tervét végrehajtani akaró csicska Brüsszel nem ad rá pénzt?

Faszba, Orbán! Nyűg neked ez az egész európaiság. Nekünk meg közben lassan a sünt szarás megpróbáltatásaival ér fel, hogy belegondoljunk: egy nem migrációs célpontként számon tartott, pucér seggű kelet-európai kisállamban, ahol a felső tízezer és a középosztály közé kráternyi szakadékot ásott a nemzeti-keresztény harácsolás kormánya, az egyes szám első személyben elszabadult miniszterelnök számára minden megszűnt létezni, csak Soros, Brüsszel és a migráció maradt.

Mindegy egyes napon baromi nagy erőpróba vagy számunkra, te hazug erkölcsi pöcegödör. A rögeszméiddel, a stratégiai amnéziáddal, amellyel minket is amnéziás félkegyelműeknek nézel. Sebaj. Miután az előre lezsírozott kérdésekre való tekintettel hétről-hétre tendenciózusan nem vagy hajlandó a totálkáros egészségüggyel, a nemzet jövőjét komolyan veszélybe sodró, katasztrofális oktatással, az általatok elüldözött, kivándorolt magyarokkal (minden 15. gyerek külföldön születik meg!), az ostobaságokkal, hazugságokkal idomított, lelki-szellemi nyomorba taszított, fanatizált közvélemény állapotával, a nemzet szándékos kirablásával és a pereputtyod legalizált, egyébként korrupt zsírosodásával foglalkozni, válaszokat adni, a magunk szerény eszközeivel teszünk róla, hogy leginkább arról legyen szó, amiről te megúszásilag kussolsz.

NEMZETI DAL

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.07.07.NEMZETI DAL

Nemzetivé lett a dohány, nemzeti a mutyi,
háromszor veri el pénzed a nemzeti Matyi

Nemzeti a gyógyítás, az iskola, a temetés,
nemzeti lett a saját láb, a lenyúlás, az etetés

Nemzeti az alaptörvény, nemzeti az asztal,
s a külföldre távozó, kit senki sem marasztal


Nemzetire sül a zsömle, a kalács, a kenyér,
a nemzeti hálapénz a zsebedbe belefér

Nemzeti a tündérmese, nemzeti a rezsim,
rózsát terem a sok rizsa, ha csökken a rezsim

Nemzeti az átverésünk, és a parasztvakítás,
nemzeti a csendestárs, a stróman, és a sikítás

Nemzeti az országalma, a korona, a jogar,
s a csend, mely után jön majd a nemzeti magyar vihar

TOVÁBB A HÉTKÖZNAPI FASIZMUS ÚTJÁN - A 49-ES VILLAMOSON MÁR TAPOSNI LEHET SOROS GYÖRGY ARCKÉPÉN!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Mátrai Anna
2017.07.07.


A fasizmus agyament uszításának úgy tűnik nincs épp ésszel felmérhető határa. Odáig süllyedt a Fidesz-kommunikáció, ami még a legelvetemültebb goebbelsi csűr-csavart is lepipálja.

Rogán beelőzte Goebbelst

A 444 olvasója olyan fotót küldött be a szerkesztőségbe, amivel – most már tényleg – túlment az orbáni klientúra minden ép ésszel felfogható határon. Látható, hogy minimális morállal sem rendelkeznek, így megállíthatatlan az ocsmányságuk, mondjuk ki: a fasizmus.

A 49-es villamoson már taposni is lehet Soros György arcképén...

ROMBOLÁSSAL A KIVÁNDORLÁS ELLEN

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.07.06.


A mostani középiskolás és fiatal felnőtt generációk két kormányzati hatás kereszttüzében vannak. Az egyik, hogy egyre növekszik a kivándorlók, a másutt munkát, és megélhetést keresők aránya. Annyira, hogy azévekkel ezelőtt említett jelenség, a társadalom szociális abortusza immár egy öngerjesztő hullám hétköznapi valósága. A másik, nem kevésbé jelentős hatás az, hogy az iskolarendszer, illetve az oktatáspolitika színvonala zuhanórepülésbe váltott. Nem most. Már 2012-ben prognosztizálható volt, hogy „tulajdonképpen jobban jár az, aki egy képességfelmérés után, lehetőleg már a középiskola vége fele, külföldre küldi a gyermeket”. Az előbb említett folyamatot is gyorsítva.

Kérdezhetnénk, hogy miért jó ez az országnak? De tudjuk: nem jó. Miért jó ez a hatalomnak? A triviális válasz: mert a tanulmányaiban visszafogott, manipulálható nemzedék jobb szolga, mint az autonóm egyéniségek alkotta sokaság tagjai. A hatalomnak különben a kivándorlás is jó. Az elégedetleneket exportálja. Ráadásul azokat, akik önálló gondolkodásra alkalmasak, illetve képesek. Azokat, akik esetleg képesek megszólítani másokat. S amíg a rokonok itt élnek, a kint dolgozók pénzét importálja a kormány. A potenciális ellenzéki tömeg távozása tehát dupla haszon. A hatalomnak. S sokszoros kár az országnak. Nem az ellenzéknek. Az országnak. Ahol a hatalom felé azért létezik az elvárás, hogy meg kellene fékezni a kivándorlási hullámot. Vagy növelni a népszaporulatot. Vagy inkább mindkettőt.

Ezen a ponton gondolkodjunk el egy másik fonalán is a történéseknek. Azon, ami mellett megtekinthetjük a környező államok lakosságarányos elvándorlási adatait. Nem lenne meglepő, hogy többen távoznának onnan, ahol magasabb szintű az oktatás, és azon belül is az idegen nyelvek oktatása. Pontosítva az utóbbit: ahol nem az ad okot büszkeségre, ha nem beszél lehetőleg semmilyen idegen nyelvet valaki. Ami, Magyarországon, régi hagyománynak számít. Amely folyamatra csak ráerősít a nemzet focistájának melldöngetően nemzeti nemzetiességi illiberalizmusa. Eleve idegent, és eltaposni ellenséget sejtetve azokban, akik a felcsútin kívül más nyelvet is használni képesek. A nyelvtudás korlátozottsága pedig csökkenti a kivándorlás lehetőségét. A gyatrán képzett szakember, a tudomány helyett melldöngetésben jeleskedő gagyipapiros talpnyaló, pedig amúgy is kevésbé keresett külföldön...

ZACHER: "MAGYARORSZÁG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA OTT ÁLL, AHOL A MAGYAR FUTBALL"

HVG ONLINE - VÁLLALKOZÁS
Szerző: G. Tóth Ilda
2017.07.07.A sztártoxikológus segít kiválogatni az Auchan termékei közül az egészségeseket, így a hipermarketekben kék cédulával jelzik majd például azokat a gyümölcsleveket, amelyekben nincs tartósítószer, hozzáadott cukor, ám magas a gyümölcstartalmuk. Saját márkás portékák is fennakadtak a rostán.

„Olyan nyelven kell szólni az emberekhez az egészségtudatosságról, hogy az is megértse, aki összesen 500-600 szót használ” – summázta Zacher Gábor toxikológus az Auchan új kezdeményezésének létjogosultságát. Az áruházlánc ugyanis azt találta ki, hogy szakemberek által felállított kritériumrendszer alapján kiválogatja a több ezer féle árucikke – egyelőre élelmiszerek – közül az egészségeseket. Az élet kék fantázianévvel ellátandó termékek közé biztosan nem jutnak be például a pálmaolajat vagy transzzsírokat, illetve mesterséges színezékeket tartalmazók, illetve az alkoholok. Az egyszerű, ám a hétköznapi bevásárlást segítő listázás kommunikálásához passzolóan pedig a populáris, tömegekhez szóló sztártoxikológust választotta ki a hiperlánc.

A magyar felnőttek 54 százaléka elhízott, a középkorú férfiak körében 71 százalék ez az arány. A lakosság több mint kétharmada pedig tíz percet sem sportol naponta – sorolta az egészséges étkezés melletti érveket Zacher. Ami a halálozási mutatókat illeti, Magyarország az EU-ban az ötödik helyen áll, és 2015-ben 4,2 százalékkal többen haltak meg, mint egy évvel korábban. A leggyakoribb halálozási okok közt pedig éppen azok a betegségek szerepelnek, amelyek a rossz táplálkozással kapcsolatba hozhatók, így a szívinfarktus, a stroke és a daganatos megbetegedések közül a vastagbélrák. „A felnőttek mindössze 57 százaléka vallja magát itthon boldognak, miközben a fejlett nyugati országokban jellemzően 70 százalék feletti ez a mutató” – hangsúlyozta Zacher, aki szerint az elhízás mértéke fordítottan arányos az iskolázottsággal. "Magyarország egészségi állapota azon a szinten áll, ahol a magyar futball" – tette hozzá...


A KIVÉTELES ÁLLAMFÉRFI


ÉLET ÉS IRODALOM/VISSZHANG
- SZABADPOLC
Szerző: Dr. Gamauf András
2017.07.07.


Orbán Viktor az első állami vezető, aki Horthy Miklóst kivételes államférfinak nevezte. Persze a kivételes szónak több értelmezése is lehet. (Előzmény az ÉS-ben: Ungváry Krisztián: Horthy megítéléséről, 2012/33., Kovács Zoltán: Perkáta, 2017/20.).

Prónay Pál, az egyik tiszti különítmény vezetője 1919. augusztusi naplóbejegyzésében a Szegedről repülőgépen Siófokra érkezett Hor­thy szavait idézi: „No ezt derekasan csináltad, mert a különítményeddel együtt itt vagy a Dunántúlon. Miután Budapesten úgysem csinálhatnál semmit. Már azt hittem, hogy az antant lefogott titeket. De csak végezzétek a tisztító munkát így tovább, ahogy megkezdtétek.” Néhány hónap alatt 5000 embert öltek meg a különítményesek, 70 000-ret zártak börtönbe vagy internáló táborba, 100 000 ember emigrációba kényszerült.

1941 júniusában Horthy levelet írt Hitlerhez. „Boldog vagyok – írta –, hogy hadseregem a dicsőséges és győzhetetlen német hadsereggel vállvetve vehet részt a veszélyes kommunista hordák szétzúzásáért és civilizációnk megőrzéséért vívott küzdelemben.” Horthy ezt követően olyan magabiztos lett, hogy még az év december 12-én hadat üzentünk az Egyesült Államoknak is. A Don-kanyarban 150 000 katona halt meg, 500 000 zsidó vallású magyar állampolgár haláltáborba került.

Ez a teljesítménye valóban kivételes...

A GOOGLE INNOVÁCIÓS PÁLYÁZATÁNAK MAGYAR NYERTESEI RÁVILÁGÍTANAK A HAZAI MÉDIA ALAPVETŐ PROBLÉMÁIRA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Bátorfy Attila
2017.07.07.


A Google Digital News Initiative nevű európai médiainnovációs programjának tegnap jelentették be az új nyerteseit. Magyar részről a 444, a CEU-CMDS, a Független Médiaközpont és a K-Monitor kaptak pénzt a Google-től az ötleteik megvalósítására. Akit érdekel, hogy mire, az itt, itt és itt elolvashatja.

Ez volt a médiainnovációs alap harmadik köre, érdemes megnézni a korábbi győzteseket is: Transparency International, Átlátszó, Mérték Médiaelemző Műhely, Mediaworks és Russmedia. Google-től kapott támogatást a Direkt36 is.

A kilenc eddigi győztesből csupán kettő, a Mediaworks és a Russmedia hagyományos nagykiadó. A 444 kis médiacég, az Átlátszó egy aprócska oknyomozó központ, a többi magyarországi NGO. A Mediaworks a Google DNI éves jelentésében nem is szerepelt, abban a pillanatban, hogy Mészáros Lőrinc tulajdonába került a cég, a projekt összeomlott és meghalt (ezzel együtt a pénzt is vissza kell fizetni).

HOLLIK ISTVÁN A KÉT LÁBON JÁRÓ ZSIDÓLISTA

LENDVAI ILDIKÓ BLOGJA
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.07.07.


A KDNP volt szóvivője: Hollik István a Soros-plakátok által keltett antiszemita indulatok kapcsán imígyen nyugtatja az érzékenykedőket:

Magyarország biztonságos hely a zsidók számára. Ő maga látta három hete a Kazinczy utcában autózva, hogy "két zsidó gyermek, egy fiú és egy lány vidáman sétálgatott", Négy következtetést vontam le. Az elsőért előre elnézést kérek, dehát...

1. Ez hülye.

2. A látvány megdöbbenthette, hiszen három hete őrzi az emlékét. Tényleg. Milyen furcsa. Csak úgy sétálgatnak, pláne vidáman. Nálunk, Magyarországon. Biztos, hogy ez rendjén van? Még jó, hogy autóval ment, a szafariban is csak úgy szabad.

3. Országunk eszerint mindig is roppant biztonságos hely volt a zsidók számára, hiszen speciel a Kazinczy utcában 1944-ben is lehetett zsidó gyermekeket látni, ha nem is vidáman. Itt volt t.i. a gettó.

4. Hollik István a két lábon járó zsidólista. Nem kell itt összeírás, sárga csillag, nagyszülők keresztlevele, elég, ha Hollik folyamatosan autózik a városban, és megjegyzi, ki a zsidó. Micsoda spórolás.

VILLAMOS PADLÓJÁN JELENT MEG A SOROS-FÓB PLAKÁTOK ÚJ, TAPOSHATÓ VERZIÓJA

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: hvg.hu
2017.07.07.Még a NER 8. évében is nehéz elhinni, hogy ez szándékos. Talán egy plakátragasztói túlkapás következtében került a nevető Soros György arcképe a 49-es villamos padlójára.

Ez ellen szól azonban, hogy szemre kifejezetten padlómatricának tűnik a kormányhirdetés villamoson fotózott mutációja.

A kreatívan elhelyezett Soros György-plakátot a 49-es villamoson fotózta a 444 olvasója. A Miniszterelnöki Kabinetiroda egyelőre nem adott tájékoztatást az ügyben...

HAMBURG LÁNGOKBAN ÁLL, MOLOTOV KOKTÉLOKAT DOBÁLNAK

INDEX.HU
Szerző. CSARNOE
2017.07.07.


Folytatódnak az baloldali, antiglobalista tüntetések Hamburgban, a G20-as csúcstalálkozó helyszínén, írja a helyi sajtó. A találkozók első napján Donald Trumpon és Vlagyimir Putyinon a világsajtó szeme. A csütörtöki tüntetést hamar oszlatni kezdte a rendőrség, főleg az elöl menetelő ezer fő, a Fekete Blokk miatt.


A város megbénult

Az anyagi kár jelentős, a tüntetők felgyújtottak több rendőrautót is, a belvárosban fekete füst terjed, az utakon több helyen égő barikádok. A rendőrség helikopteres rakétákat vetett be. Hamburgban a lakosok szerint „háborús állapotok” vannak, az utcákon 15 ezer rendőr dolgozik. A tüntetők fekete festékpatronokkal támadtak meg rendőrségi járműveket, buszokat, és azt állítják, a demonstráció szétverése jogellenes, a vízágyúk alkalmazásában sok a túlkapás...

DRASZTIKUSAN DRÁGULTAK A BALATONI STRANDOK - IDÉN SOKKAL TÖBBE KERÜL A NYARALÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.07.07.


Alig akad a balatoni fizetős strandok között olyan, amelyik nem emelte idén a főszezonra a belépők árait. A drágulás nem is visszafogott, több helyen 30 százalékos emeléssel is találkoztunk. Akár háromszoros is lehet a különbség a legdrágább és a legolcsóbb strandok között, ami családok esetében naponta több ezer forintot is jelent.

Most már igazán elindult a szezon a Balatonnál, a nyaralók azonban drasztikus áremeléssel találkozhatnak. Míg tavaly alig akadt olyan fizetős strand, amelyik emelte volna a belépők árait (a tavalyi árakat itt nézheti meg), idén a 10 százalékos drágítás még visszafogottnak számít.

Mostani mérsékelt emelésével is a balatonfüredi Esterházy tartja a legdrágább strand címet. Az egyszeri belépésre jogosító felnőtt belépő ára 1100 forintról emelkedett 1150 forintra, a többszöri belépésre lehetőséget adó 1300 forintról 1400 forintra. Azt azonban fontos tudni, hogy tavaly egyedül Balatonfüred drágított, így két év alatt 15, illetve 19 százalékos volt összesen az emelés. Ráadásul ezen a helyen diák és nyugdíjas kedvezmény sincs. Csak 14 éves korig kapható a 700 vagy a többszöri belépésre jogosító 850 forintos gyerekjegy. (Máshol a felnőtt ár ennyi vagy kevesebb.) A családi belépő (négytagú család két 14 aluli gyermekkel) is itt a legdrágább, 3700 forintba kerül, míg a legolcsóbb a révfülöpi Császtai strandon, ahol egy családnak mindössze 1200 forintot kell fizetnie.

Többszörös különbségek


Az Esterházyval szomszédos Kisfaludy strand már visszafogottabb árakkal dolgozik, és noha itt sincs feltüntetve sem a honlapon, sem a kasszánál, hogy lenne diákjegy, a pénztáros tájékoztatása szerint diákigazolvánnyal 14 éves kor felett is a kedvezményes jegy jár, a nyugdíjasoknak viszont a teljes árat ki kell fizetniük. Ráadásul a Kisfaludynál ott az ingyenes parkoló, míg az Esterházynál óránként 300 forintot kell fizetniük azoknak, akik messzebbről érkeznek a strandra. A nyaralók közül egyébként korábban sokan a helyi Tesco parkolóját használták, amit a hipermarket – illetve állítólag a reklamáló helyi vásárlók – meguntak, így újításként már csak 3 órát lehet eltölteni ingyenesen ebben a parkolóban. Nem számít, hogy valaki az üzletsoron is vásárolna vagy esetleg szolgáltatást vesz igénybe (fodrász). Ha valaki túllépi a 3 órát, attól kezdve óránként 3000 forintos(!) díj ketyeg...

BOOKLINE TOP 50: AZ IRODALOMBAN A NŐK VETTÉK ÁT A VEZETÉST

KÖNYVESBLOG
Szerző: bookline
2017.07.07.


A Bookline sikerlistájának első és második helyén egy-egy társadalomtudományi könyv áll: a dobogó legfelső fokán szereplő Hegymenetben a szerzők pontos kórképet adnak a mai Magyarországról, míg Zimbardo az emberi elme működését mutatja be új könyvében. A régóta várt Paula Hawkins regény a harmadik, a nyári legolvasottabb művek között. A lista folytatása a női szerzők sikerét hozta.

A sikerlista első helyén szereplő, Jakab András és Urbán László szerkesztésében megjelent Hegymenet című kötet célja, hogy elméleti és gyakorlati szakemberek bevonásával számba vegye a magyar társadalom és politika előtt álló legfontosabb kihívásokat, egyúttal megoldási javaslatokat is körvonalazzon.

Második Philip Zimbardo a pszichológia rocksztárja, aki Vivian McCann és Robert Johnson szerzőtársaival a Pszichológia mindenkinek című sorozat magyarul is olvasható első kötetében, a pszichológia legalapvetőbb problémáit ismerhetjük meg szórakoztató, közérthető formában. (A Zimbardóval készült interjúnkért katt IDE!)

A harmadik helyen szerepel Paula Hawkins új regénye. A szerző előző könyve, a Lány a vonaton egy szempillantás alatt hódította meg a világot, a mozivásznon is sikert aratott. Az új könyvre ugyan két évet kellett várni, de a női lélek és az emberi ösztön mélyére hatoló, boszorkányüldözéseket megidéző sztori ezúttal sem okoz csalódást.

A szépirodalom a júniusi sikerlistán is helyet követelt magának, ráadásul női szerzők egyértelmű sikerét hozta. Margaret Atwod orwelli ihletésű jövőjét mutatja be A Szolgálólány meséje, amit megjelenését követően Booker-díjra jelöltek, 1987-ben elnyerte a rangos, sci-fiknek kijáró Arthur C. Clarke-díjat, idén pedig nagy sikerrel mutatták be a belőle készült sorozatot. (ITT és ITT írtunk róla hosszabban.)

Tompa Andrea Omerta című regénye a Könyvhét nagy sikere volt. A szerző négy ember sorsán keresztül mutatja be az ötvenes évek fojtogató légkörét, azt, hogy miként alakítja át belső értékeinket és vágyainkat a szorongás és a diktatúra. (Tompa Andreával készült interjúnkat ITT olvashatjátok.)

A Három nővér, három királyné Philippa Gregory új regénye három különleges asszony életébe ad betekintést, akiknek sorsát megpecsételi egy dinasztikus viszályokkal és háborúkkal terhes időszak. Philippa Gregoryt végletekig pontos korrajzai, történelmi ismeretei és a regényeket átszövő fordulatai teszik méltóvá a „Királyregények királynője” címre.

Tóth Krisztina legújabb novelláskötetében ötven, abszurd humorból és empatikus iróniából épített történetben mutatja be a mai Magyarország válságait, a novellákban szó esik bevándorlásról és kivándorlásról, szegénységről és betegségről egyaránt. (A kötet a hét könyve volt nálunk, ITT írtunk róla.)

Rakovszky Zsuzsa új regényének hőse két és fél évtized után értesül arról, hogy van egy lánya. Miközben kapcsolatukat a nulláról kell felépíteniük, sorra szembesülnek a XXI. század visszásságaival. A Célia lelki röntgenfelvételeit a szerző a rá jellemző lenyűgöző humorral, és fantasztikusan felépített fordulatokkal tárja az olvasók elé. (A Célia a hét könyve volt nálunk, a kritikáért katt IDE.)...

AZ ÉLET ÉS IRODALOM 2017/27. SZÁMÁBÓL

LITERA.HU
Szerző: Litera
2017.07.07.


Megjelent az ÉS idei 27. száma. Olvashatják benne Magyar Miklós írását Esterházy vendégszövegeiről, kritikát Tóth Krisztina és Király István könyvéről, Gregory Porter koncertjéről, egy televíziós videóról, egy 1999-es interjút Ruszt Józseffel, prózát Méhes Károlytól és verset Vörös Istvántól. – Heti ajánló az ÉS kulturális rovataiból.


Az Élet és Irodalom új számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

FEUILLETON

Magyar Miklós Plágium és vendégszöveg Esterházy Péter regényeiben címmel írt esszét.

„A vendégszöveg alkalmazása még csak nem is a modern irodalom vívmánya. A tizenhatodik században Michel de Montaigne, az esszé megteremtője, mintegy négyszáz részt emel át műveibe Plutarkhosztól. Igaz, hogy Montaigne korában az irodalmi alkotás alapelve az utánzás volt. Az írók legitimitását a nagy elődöktől való átvétel adta meg. Másrészt Montaigne igen szűk körű elit számára írt, amely minden nehézség nélkül azonosítani tudta a nem jelölt Plutarkhosz-idézeteket.
És ki nevezné André Gide-et posztmodern írónak? Pedig műveiben Esterházyhoz nagyon közelálló módon használja az idézeteket. A francia új regény Nobel-díjas reprezentánsának, Claude Simonnak a regényeit a kritika „a posztmodern előszobájának" tekinti. Csakúgy, mint Gide idézési technikája, Simoné is emlékeztet Esterházy módszereire. Gide és Claude Simon példája kellőképpen óvatosságra inti azokat, akik az intertextualitást a posztmodern regényhez kötik.
Ahogyan a vendégszöveg szerepe, az irodalmi plágium vádja sem mai keletű. Lautréamont egyenesen „szükségszerűnek" nevezi. Az sem ismeretlen, hogy Corneille-t és Madame de Lafayette-et is plágiummal vádolták. Azt lehetne mondani, hogy az irodalmi plágium egyidős az irodalommal."

KÖVETÉSI TÁVOLSÁG


Károlyi Csaba Pompás hely című kritikája Tóth Krisztina Párducpompacímű tárcakötetéről szól.

„A történetmondás egyszerű, egyenes vonalú, lényegre törő, tulajdonképpen eszköztelen és mindezek eredményeképpen közérthető. A hatást az író mindig a pontos, kiszámított adagolással éri el. Mesteriek a fokozások, a hirtelen váltások, a kimért párbeszédek, a kevés szóval megoldott jellemzések, a jól előkészített poénok és csattanók. A szöveg nem művészi akar lenni, hanem hatásos. Mégis épp ezzel a módszerrel éri el a legtöbbet, amit ebben a műfajban el lehet érni: irodalmi rangot kap a pillanat. A legjobb tárcákban szinte izzik a levegő."...

HOGY LEHET EGY KORMÁNY ENNYIRE KRETÉN?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.07.07.


...A kormány hazug, legalja, pitiáner, bosszúálló, frusztált hatalommániás senkik gyülekezete, akik egy elismert oktatási intézményt is képesek kicsinálni a rövidtávú politikai haszonszerzés céljából. Akik Gyurcsányt megszégyenítő üzemmódban hazudnak éjjel-nappal, miközben az általuk összetákolt rozoga emelvényről rekedt hangon óbégatják, hogy erkölcsileg fölötte állnak mindenkinek.

Hosszú hónapok óta – azt hiszem, márciusban szabadult el a kormány – tolják az arcátlan hazudozás talicskáját anélkül, hogy előzőleg lett volna annyi vér a pucájukban, hogy az illetékeseket tájékoztassák. Igen, a CEU-ról beszélünk.

Nem diszkriminatív, nem a CEU ellen szól a felsőoktatási törvény módosítása, az a cél, hogy valós egyetemek működjenek az országban (Palkovics László)
A kormány egy egyetemet sem akar elüldözni, így a CEU-t sem: csupán egy 28 intézményre vonatkozó vizsgálatról van szó, vagyis ha a törvényes működésre vonatkozó feltételeket a többiekhez hasonlóan biztosítani tudja a CEU, akkor az elüldözésre vonatkozó vád a hisztériakeltés része. (Kovács Zoltán)
Vannak Magyarországon szabályok, amelyeket 27 külföldi egyetem – köztük a Soros-egyetem – nem tart be, ezeket kell most rendbe tenni (Orbán Viktor)
A CEU (…) folyamatosan megtéveszti a közvéleményt, beleértve nemzetközi tekintélyű tudósokat és szervezeteket. A Soros-egyetem a jogszabályok betartása helyett az előjogainak minden áron való megtartását választotta, ehhez pedig minden eszközt bevet. A Soros-egyetem olyan privilégiumokat élvezett, melyek semmilyen más magyarországi felsőoktatási intézmény számára sem voltak biztosítottak. (Emberi Erőforrások Minisztériuma)
Magyarországon senki sem veszélyezteti a tanszabadságot, az amerikai féllel folytatott tárgyalásoknak azonban célja, hogy megvizsgálják, mely külföldi egyetem felel meg a magyar törvényi előírásoknak. (Külgazdasági- és Külügyminisztérium)

Kósát, Rezsiszilárdot és a többi agyatlanított marharépát nem sorakoztatom fel ide, meg az érveiket sem, a lényeg, hogy kórusban vonyították: a CEU csalással, átveréssel működik, nem tartja be a törvényeket. Aki pedig ezt nem látja be, azt félre- és megvezetik.

Szerencsére ennek a néphülyítő retorikának tegnap pont került a végére, jegyezzük fel a piros betűs ünnepnapok közé. Lázár a kormányinfónak csúfolt szeánszon tegnap elismerte: mindez kamu, ordas félrebeszélés volt. Semmiféle szabályokról, meg törvényekről meg a felsőoktatási helyzet rendezéséről nincsen itt szó. A CEU ma is háborítatlanul működhetne, ha a kormány nem látott volna hatalmas lehetőséget abban, hogy Soros Györggyel összekösse a migrációs válságot és erre fűzze fel lánctalpas propagandáját...

MEGTÁMADTÁK PUTYIN SZÁLLODÁJÁT - VIDEÓK A PUSZTÍTÁSRÓL


INFORÁDIÓ 88,1 MHz
Szerző: Inforádió/MTI
2017.07.07.Heves tüntetések közepette elkezdődött péntek délelőtt a németországi Hamburgban a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport csúcstalálkozója.

Globalizációellenes, szélsőbaloldali tüntetők gyújtogatásokkal, blokádokkal és egyéb erőszakos akciókkal igyekeznek megzavarni a tanácskozást és bejutni a résztvevők védelmében elzárt területekre.

Támadás érte annak a hotelnek a biztonsági személyzetét is, ahol Vlagyimir Putyin megszállt, Donald Trump felesége, Melania Trump pedig nem tudott részt venni az úgynevezett partnerprogram - a tárgyalófelek házastársának vagy partnerének szervezett program - első eseményén, mert nem volt megfelelő a biztonsági helyzet ahhoz, hogy elhagyja szállását...

VEKERDY TAMÁS SZERINT A MÁSSÁGOT CSAK AZ ERŐSEK TUDJÁK ELFOGADNI, A GYENGÉKBŐL DIKTÁTOROK ÉS TERRORISTÁK LESZNEK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2017.07.07.A gyengék félelmeit csak az nyugtatja meg, ha mindenki ugyanolyan, mint ők.

A pszichológus a holnapi budapesti melegfelvonulás elé időzített Facebook-posztban írt arról, hogy ki az, akit zavar a másság, és ki az, akit nem. Bejegyzése szerint azt az embert tölti el csodálattal, hogy a másik ember más, aki önmagában erősen áll, és elfogadja magát.

Aki viszont gyenge, Vekerdy Tamás ezt nem élheti át:

A gyenge diktátor. A gyenge terrorista. Az erő kultuszában – a folytonos „harc” kultuszában – él, mert ő gyenge. Nem engedheti meg magának, hogy elismerje a másikat. Nem élvezheti a másik másságát. »Mindenki – és minden – legyen olyan, mint én vagyok! A többi fenyegető! A többi ellenség!«

Csak akkor nyugszik meg, ha az egész világ körülötte: ő. Mert belül nincs meg.
Ott – ahol lennie kellene – hiányzik az énmag

HÚSZ DOLOG, AMIN TÉNYLEG JÓT NEVETNE SOROS GYÖRGY

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.07.07.


A kormány legújabb plakátkampánya már tényleg az abszurditás határait feszegeti, hiszen egy amerikai üzletember fotójával és a hozzá fűzött értelmetlen kommentárral riogatja a magyar polgárokat. Azt is mondhatjuk, hogy egész plakát egy óriástalány. Nem kapunk választ például arra a kérdésre sem, hogy mi lenne az a nagyon vidám dolog az amerikai üzletember számára, amitől jókedvre derülne. Mi most húsz variációt vázolunk fel, melyek bekövetkezte biztosan mosolyt csalna Soros György arcára.

1. Ha újra azt nyilatkozza Mészáros Lőrinc, hogy a saját erejéből gazdagodott meg.

2. Ha a magyar válogatott hazai pályán is veszít Andorra ellen.

3. Ha megtudná, hogy az Európai Unió támogatta a felcsúti kisvasút építését.

4. Ha Orbán Viktor kifizetné neki a támogatást, amit korábban az oxfordi ösztöndíjához adott a Soros Alapítvány.

5. Ha Kósa Lajos gondolataiba látna.

6. Ha annyit nyerne Andy Vajna egyik kaszinójában, hogy a szivarkirály kénytelen lenne zálogba adni neki a TV2-őt.

7. Ha Pintér Sándor használt pengés kerítést próbálna eladni neki.

8. Ha Polt Péter ügyészsége nyomozni kezdene a letelepedési kötvények és Farkas Flórián ügyében.

9. Ha betiltanák Magyarországon az ellenállások soros kapcsolását.

10. Ha megismerné Matolcsy György unortodox gazdaságpolitikáját...

ORBÁN FIGYELMEZTETTE A NYUGATOT: NE MERJÉK ŐT LEVÁLTANI, MRT BAJ LESZ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.07.07.Az obligát migráncsozás, bevándorlózás, sorosozás mellett két fontos dolgot is kimondott ma az állami rádióban.
Egyfelől most már nemcsak a szervilis kliensei azonosítják Orbánt Magyarországgal(lásd még: a külföld vagy az ellenzék nem az Orbán-kormányt, hanem magát Magyarországot és a magyar országlakosokat támadja), hanem ő is saját magát az állammal és Magyarországgal.

Olyan már volt, hogy felhatalmazás nélkül a magyarok (nemcsak a Fidesz-szavazók, a kormánypártiak, a kormánypropaganda megvezetettjei, hanem az összes magyar) nevében beszélt. De az utóbbi években - a nyilvánosság előtt legalábbis - nem engedte meg magának, hogy saját személyét azonosítsa az állammal és az országgal.

Most viszont egy elszólásból kiderül, hogy miképpen gondolkodik erről a miniszterelnök. Az energiabiztonságról szólva az állami hírügynökség szerint azt mondta:

Mol 25%-át úgy kellett visszavásárolnom az oroszok zsebéből.

Neki magának. Nem a kormánya, az állam vagy az ország tett ilyet, hanem ő maga, személyesen. Az ő akarata az állam akarata, sőt, az egész országé.
Fékek és ellensúlyok? Az állam én vagyok.

Ugyanakkor ugyanebben az interjúban utalt arra is, hogy a hatalma megdönthető, de nem belföldről. Kadhafival példálózott, hogy lám, annak se lett jó vége...

PÉLDA NÉLKÜLI ÖSSZEFOGÁS ÁDER LEMONDATÁSÁÉRT - MINDEGYIK ELLENZÉKI FRAKCIÓ TÁMOGATJA AZ ÁLLAMFŐ ELTÁVOLÍTÁSÁT

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk/24.hu
2017.07.07.Megfosztási eljárást kezdeményez az államfő ellen a Jobbik, miután Áder János aláírta a plakáttörvényt. 

Korábban valamennyi ellenzéki párt kifogásolta, hogy a törvény több ponton is alkotmánysértő. A Fidesz-KDNP az eredeti javaslatot módosítva, házszabály-ellenesen, az államfői kifogásokon messze túlterjeszkedően írta át a párfinanszírozást érintő rendelkezéseket.

A Jobbik szerint Áder János a plakáttörvény aláírásával méltatlanná vált az államfői hivatalhoz.

Az államfő megfosztási eljárásához korábban elvi támogatását adta az MSZP, most pedig Hadházy Ákos közölte, hogy az LMP is támogatja a kezdeményezést.

Korábban a Jobbik elnöke közölte, az akció szimbolikus, mert ahhoz, hogy az államfő elveszítse tisztségét kétharmados többség kellene, ami gyakorlatilag esélytelen, de már az eljárás elindítása önmagában is példátlan, ahhoz pedig elég a képviselők egyötödének támogatása.

TGM ÉS A POSZTFASIZMUS

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.07.07.


Tamás Gáspár Miklós a hvg-ben ír arról, hogy ő már 17 éve definiálta a posztfasizmus fogalmát, és ez a kifejezés szerinte azóta elfogadott műszó lett a szakirodalomban.

A scholar.google 16 idézetet talál TGM cikkére. A posztfasizmus kifejezést azonban sokkal de sokkal többen használták, 1370 tételről van szó és jelentős számban valamiféle modern fasisztoid tendenciára használták, nem a fasizmus utáni korszak jelzésére. A legidézettebb szerző Roger Griffin, jóval TGM előtt használta a posztfasiszta jelzőt az olasz szélsőjobb ideológiájára, és talán ezt vették át az olasz szerzők, akik persze szintén nem idézik TGM-t.

Ennél is fontosabb, hogy TGM egy, hogyan is fogalmazzak, bolondosabb periódusában írta a Boston Review-ban megjelent cikkét, amelyben nagyjából két entitást nevez posztfasisztának 1. aki él 2. aki mozog...


SZÓ SZERINT SZÉT KELLETT SZERELNI A MARKOLÓT A 100 ÉVES FÁT VÉDŐ LIGETVÉDŐ ELTÁVOLÍTÁSÁHOZ

KETTŐS MÉREC BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.07.07.


Kordont bontottak, ráztak és szakítottak, munkagépet blokkoltak a Ligetvédők kedden és szerdán, szinte napra pontosan táboruk kiürítése után egy évvel. A több részre szakadt és felmorzsolódott mozgalom akcióit az váltotta ki, hogy a Városliget Zrt. 100 éves fákat akar átültetni. A Ligetvédők szerint ez a fák halálához vezetne.

Ha a Városligeti fasorból érkezünk a Liget felé, a Felvonulási téren át a Városliget rondójába érkezünk az ‘56-os emlékműhöz. Ez a rondó annak idején egy kör alakú, fákból álló kapuja volt a Városligetnek. A fák város felé eső részét Rákosi Mátyás parancsára vágták ki, hogy helyet csináljanak a díszszemléknek, nagygyűléseknek és - ‘56-ig - a Sztálin-szobornak helyet adó Felvonulási térnek. Az így kialakult U alakú félrondót a jelenlegi hatalom szűkítené tovább, hogy helyet csináljanak a Néprajzi Múzeumnak. Vagyis az alapzatának.

A Városliget Zrt. azt ígérte, a Néprajzi Múzeum építése miatt nem fognak fákat kivágni. Most mégis több fát, köztük 100 évnél is idősebbeket ültetnének át a jövendő múzeum szomszédságából.

Sőt, a Projekt tájépítésze, Szloszjár György még egy csütörtökön a Múzeum negyed propaganda blogján megjelent cikkben is úgy nyilatkozott, mintha nem terveznének a Rondóhoz nyúlni. Ahol aztán kedden és szerdán már el is kezdődtek a munkálatok...

MACRON KONZERVATÍV SZEMMEL: ABLONCZY BÁLINT A FRANCIAPOLITIKÁBAN

FRANCIAPOLITIKA BLOG
Szerző: Soós Eszter Petronella
2017.07.07.


Milyen elnök Emmanuel Macron konzervatív szemmel?
Ezt akartam megtudni, ezért hívtam Ablonczy Bálintot, a Heti Válasz rovatvezetőjét, a Kommentár főszerkesztőjét a Franciapolitika adásába. Elnöki szerepekről, reformokról, a republikánusok és a Nemzeti Front jövőjéről is szót ejtettünk:

A KORRUPCIÓELLENES FŐÜGYÉSZ "ŐSZÖDI BESZÉDE"

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: Szőcs Levente
2017.07.07.


Könnyen a Kövesi-éra végét jelentheti a román korrupcióellenes ügyészség életében (DNA) egy kiszivárogtatási botrány. Egyes megfigyelők szerint a kérdés már csak az, hogy a főügyész magával rántja-e a Nyugaton is mintaintézményként emlegetett vádhatóságot.

Nem kevesebb, mint hét ügyész kérte az áthelyezését a DNA kötelékéből az utóbbi napokban. Az ügyészek és a bírák szakmai ügyeiben eljárni hivatott Legfelső Bírói Tanács (CSM) szerdáig négy ügyész kérését hagyta jóvá. A “dezertálásokat” a román sajtó egyértelműen a DNA-t irányító főügyészt lejáratni hivatott hangfelvételekhez köti, amelyek nemcsak a DNA körül, hanem az intézményen belül is botrányt okoztak.

A felvételek valamikor az év elején készülhettek az ügyészség egyik munkaülésén, amelyen Laura Codruta Kövesi élesen bírálta beosztottjait. Arról beszélt, hogy a DNA már öt hete nem zárt le egyetlen ügyet sem, a vádemelések száma az előző évinek a felére csökkent, miközben a DNA forrásai – beleértve a kirendelt nyomozók számát – bővültek. Úgy vélte, az ügyészek egy része elkényelmesedett vagy megijedt. “Aki nem akar dolgozni, elmehet” – fogalmazott.

A felvételeket a kormányon lévő Szociáldemokrata Párthoz (PSD) közel álló Romania TV hírtelevízió hozta nyilvánosságra, Kövesi kompromittálásának nyilvánvaló szándékával. A hírtévé értelmezése szerint ugyanis Kövesi túllépte hatáskörét, amikor arról beszélt beosztottjainak, hogy jó lenne “eljutni a miniszterelnökig”, vagy hogy szükség volna egy miniszter lebuktatására ahhoz, hogy a DNA nyilvános ellenzői ne “másszanak rá” a vádhatóságra.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter még aznap este bejelentette a Facebook-oldalán, hogy az ügyben vizsgálatot kér a Legfelső Bírói Tanácstól...

AGYONHALLGATOTT RÉMTETTEK: KI KÖVETI NYOMON A DIÁKJÁT ZAKLATÓ TANÁRT?

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Windisch Judit
2017.07.07.


Mérlegelési lehetőség nélkül, végleg eltiltanák a gyerekek közeléből azokat, akik szexuális bűncselekményt követtek el 18. évét be nem töltött személy ellen. A felvetés jó, mondja a szakember, de rendkívül sok dolgot tisztázni kellene még. Nemcsak a törvényhozónak van dolga, de az oktatási intézményeknek és a társadalomnak is. Beszélni kéne például a tanár-diák kapcsolatokról.

Soha többet nem dolgozhatna gyerek közelében az, aki kis- vagy fiatalkorú ellen szexuális bűncselekményt követ el – ezt célozza egy, a tavaszi ülésszak legvégén beadott fideszes módosító javaslat. Például ha a bíróság elítéli most folyó ügyükben a bicskei gyerekotthon vezetőjét és a nevelőjét, akkor ők sem. Kérdés azonban, hogyan tudják nyilvántartani, kik nem kaphatnak többé állást, és ehhez az információhoz hogyan férhet hozzá a munkaadó. És miként lehet elérni, hogy aki ilyen bűncselekményt követ el, annak ügye a hatóságok elé kerüljön.

Most ugyanis előfordul, hogy „fű alatt”, közös megegyezéssel küldik el az érintetteket. Ez pedig azzal jár, hogy a következő munkáltató előtt homályban marad a múltja – mondja Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány létrehozója, aki a megválaszolatlan kérdésekkel együtt is üdvözli a tervezett szigorítást. A szakember állítását megerősíti a hvg.hu által megkérdezett iskolaigazgató is: közös megegyezés esetén valóban nem tudni, miért távozott valaki egy intézményből...

LEMONDTA A FŐ FELLÉPŐ A VIZES VB MEGNYITÓJÁT, DE VAN ENNÉL NAGYOBB GOND IS, "MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB , LEGLÁTVÁNYOSABB RENDEZVÉNYE" ELŐTT

444.HU
Szerző: Rényi Pál Dániel
2017.07.07.


Márciusban még az is felmerült, hogy a Rolling Stones pengeti a húrokat a vizes vb július 14-i megnyitóján, viszont megtudtuk, hogy a csereként elhívott Emeli Sandé sem jön el végül, mert egészségügyi problémákkal küzd. Corki koncertjét és állítólag egész turnéját lemondta. A FINA kérdésünkre megerősítette, hogy Sandé nem lesz, a további fellépőkről később ígértek tájékoztatást. 

A Lánchíd pesti hídfőjéhez tervezett mega-rendezvény a Sportarénába szánt záróbulival és a füredi megnyitóval együtt úgy 4,3 milliárd forintjába kerül majd a magyar államnak. A szervezők a 120 perces pesti megnyitóval kapcsolatban a HVG-nek 3,4 milliárd forintos összegről nyilatkoztak, ami a terület kialakítása, a multimédiás-, videós- és pirotechnikai megoldások mellett fedezi az 1 milliárdos művészeti költséget is.

"A Világbajnokság nyitó rendezvénye minden idők legnagyobb, leglátványosabb rendezvénye lesz"  - írta a 444-nek küldött válaszlevelében magabiztosan a FINA szervezőcége, de nem mindenki ennyire optimista.

A stábból többen azt mondták, nagy fejetlenség és kommunikációs zavarok jellemzik a szervezést. Az alapvető problémát az okozza, hogy nincs megfelelő koordináció a megbízott szereplők között.

Hivatalosan a BP2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. a felelős a rendezvényért. A szervezőbizottságot Seszták Miklós fejlesztési miniszter kormánybiztosi minőségben vezeti, de tagja még négy miniszter (Szijjártó Péter, Varga Mihály, Balog Zoltán, Pintér Sándor), Fürjes Balázs kiemelt beruházásokért felelő kormánybiztos, Tarlós István főpolgármester és a BP2017 ügyvezetője, Szántó Éva is...

SZÉTSZAKADVA MARADT AZ ORSZÁG - ÖTVENÖTSZÖRÖS KÜLÖNBSÉG A MEGYÉK KÖZÖTT

MA.HU
Szerző: Szepesi Anita
2017.07.06.


Nemcsak hogy szétszakadt, de idén is úgy maradt az ország, ha az első negyedévi lakásépítési számokat megyénként nézzük. A KSH ismét térképre tette az adatokat. Változott a sorrend az élbolyban, bővült a sereghajtók listája.

A lakásszektor 2016. évben elkezdődött élénkülése 2017 első negyedévében is folytatódott: 2061 új lakás épült, ez 47 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A megyei jogú városokban másfélszer, a többi városban kétszer annyi lakás épült, mint egy évvel korábban. Legdinamikusabb növekedés a községekben volt, több mint két és félszer annyi lakás épült, mint 2016 első negyedévében - írja első negyedévi, megyei összesítésében a KSH.

Budapesten a nagyobb építési beruházások eltolódásával összefüggésben fele annyi lakás épült, mint egy évvel korábban.

A megyék zömében a használatba vett lakások száma az országos átlag fölött nőtt, főként Zala és Hajdú-Bihar megyében. Ugyanakkor Somogy és Csongrád megyében kevesebb lakás épült, mint egy évvel korábban.

Országosan tízezer lakosra 2,1 új építésű lakás jutott. A mutató értéke továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, az átlag 5-szöröse, azaz 11 lakás. A sort Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Nógrád megye zárta, ahol 0,2 lakás jutott tízezer lakosra, azaz a két szélső érték között ötvenötszörös a különbség...

FORRÓ ŐSZ - POLGÁRHÁBORÚS PSZICHÓZISSAL

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2017.07.06. 


Bajszanagy, a Ház mestere a parlamenti lépcsőházzal még csak elboldogul, de az épületen kívül, a valódi társadalmi susnyásban könnyen eltéved. Nem is lep meg, ha őszre ellenzéki-sorosista nyílt támadásokat vizionál, pánikol. Arról, hogy miért is teszi, volna épp egy konteóm. Hacsak tényleg nem tud már előre valamit…

Szóval, szerinte „leplezetlen koalíció jöhet létre a magyarországi ellenzék és a Soros -féle szervezetek között, hogy utóbbiak a demokrácia intézményrendszere elleni nyílt támadásokkal, utcai zavargásokkal gerjesszenek hangulatot a választások előtt” – jelentette ki. „Megpróbálnak majd egy olyan hangulatot kialakítani, amiben mindent fölülír a polgárháborús pszichózis” – mondta kéretlen váteszként.

Kövér szerint az ellenzék így akarja majd elterelni a figyelmet saját alkalmatlanságáról, s ezt a „piszkos munkát” a Soros -féle szervezetek aktivistáival végezteti el.

No, akkor sorjában:

Leplezetelen koalíció jöhet létre az ellenzék és a civilek – kövéri terminológia szerint „Soros -féle szervezetek” – között.

Nem jöhet. Már régen létrejött. A Fidesz-KDNP – s személy szerint Orbán Viktor – vezérelte NER hozta össze. Kétharmados, egész pályás letámadással, alaptörvénykezéssel, államfői schmitteléssel-áderezéssel, ügyészségi és alkotmánybírósági nyomulással, féktelenítéssel, ellensúlytalanítással, egynapos törvénykezéssel, irdatlan és „törvényesen korrupt” családi meg vazallusi gyarapodással, brutális nemzeti oktatási, egészségügyi, szociálpolitikai leépítéssel, a stadionépítés vs. fociszínvonal egyensúly felborításával, a fátlansíkra kövezett főváros programmal, füstölő-égő BKV-val, rezsiharccal, sasos-gábrieles és horthys emlékezetpolitikával, idegengyűlölet-kampányokkal, nemzeti konzultációkkal, internetadós, CEU-letámadás civil ellenes kirohanásokkal – hadd ne soroljam az „emúthétév diadalmas győzelmeit”. (Köztük a kövéri sajtókitiltó és ellenzékbüntető parlamentieket)...

EZENTÚL MAJD SZÚNYOGOK FOGJÁK SEPERNI A KÉMÉNYT, MERT ELSŐ A REZSICSÖKKENTÉS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.07.06.


Ezt szeretem ebben az országban. Itt nincsenek unalmas napok, ártunk és ormányunk álló nap azon fáradozik, hogy valami meglepő, de többnyire nem igazán mulatságos dolgot találjon ki, általános tespedés ellen. Az égbekiáltó pofátlanságok mellett jól megférnek az aprónak nevezhető kis húzások. Igazából észre sem vesszük őket, pedig sok kis, senkit nem zavaró, szinte szagtalan bogyóból állnak össze a legnagyobb trágyadombok is, aztán lehet egymásra mutogatni, hogy ki volt a bűnös.

Most ilyen aprócska pottyantás a rezsicsökkentett kéményellenőrzés új nézőpontba helyezése. Az alábbi közleményt az Országos Sajtóiroda tette közzé:

„A Nemzetgazdasági Minisztérium szembe megy a rezsicsökkentéssel!
Míg a Kormány ingyenesé tette a kéményellenőrzéseket, az NGM újra fizetőssé tenné a lakosságnak egyes – zárt égésterű – kazánok kéményeinek ellenőrzését, egy rendelet módosítással. A gázos lobbi – a Kormány kedvenc szakmáját űzők – nyomására ugyanazt a terméket más néven kivonná a kéményseprő ipari közszolgáltatás alól. Az égéstermék vezető ( sic! ) nem tartozna az ingyenes közszolgáltatás alá, egyedileg kellene megrendelni több ezer, akár tízezer forintos önköltségen, a gázkészülék gyártóval leszerződött szakemberektől. Vajon kik lesznek ezek a szakemberek és vajon mit szól mindehhez a rezsi biztos, Németh Szilárd?

Kiadó: Kéményseprők Országos Szakszervezete”


Lefordítom. Miután a kormány rendeletben szabályozta, hogy a régi gázkazánokat kizárólag bizonyos technikával működő kazánra lehet lecserélni (ez történetesen környezetvédelmi okokból van így és nincs vele semmi baj), sőt, még támogatást is lehet igényelni a cseréhez – ugyanis elképesztően drága mutatványról van szó, mert az alapvetően is drága készülék árához még hozzá kell számítani a kémény szükséges átalakítását, bélelését és az a jobbik eset, ha csak ennyi a tennivaló és nem kell komolyabb átépítés, vagy teljes fűtésrendszer-csere – bizonyos feltételekkel, a költségek meghatározott százalékáig, most hozzáigazítják a kötelező kéményellenőrzést szabályozó törvényt a… és itt jön a kérdés. Mihez igazítják hozzá pontosan és miért?...