2018. június 22., péntek

FÉLEK TŐLE, HOGY ELINDUL A KUTATÓK ELVÁNDORLÁSA - INTERJÚ LOVÁSZ LÁSZLÓVAL, A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA ELNÖKÉVEL

INDEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL, DULL SZABOLCS
2018.06.22.


- A jövő évi költségvetési tervezetből váratlanul kiderült, hogy a kormány teljesen átalakítaná a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) finanszírozását, a pénzosztást a választások után létrehozott, Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium venné át. 
Az Akadémia és több kutató is tiltakozott a tervezet ellen, mert az szerintük a tudományos függetlenséget veszélyezteti.
- Lovász Lászlóval, az Akadémia elnökével beszélgettünk az előzetes egyeztetés nélkül született tervezetről és annak következményeiről.
- Lovász szerint őket is váratlan helyzet elé állították, és nem is látja értelmét az átalakításnak, de szerinte van még esély kompromisszumra, és jól is elsülhet a dolog.

- Ugyanakkor félti az alapkutatások jövőjét, és attól tart, hogy a bizonytalanság miatt több kutató mehet külföldre, vagy maradhat ott.
- A Figyelő listázását primitívnek és értelmetlennek tartja, és szerinte meglepő, hogy a kormány miért nem támogatja a genderkutatást.
- Nem akar lemondással fenyegetőzni, de nem először merül fel ez a lehetőség...

AZ AKADÉMIA NEM TUDJA MEGVÉDENI MAGÁT

MÉRCE
Szerző: TÓTH SZILÁRD JÁNOS
2018.06.22.


...Röviden: nem az a tudományos munka értékes, nem az a doktori dolgozat felel meg a minimális követelményeknek, és nem az a kutatási projekt fontos, amelyről a választópolgárok többsége úgy gondolja, hogy az. A tudományosság önálló szempont- és kritériumrendszer szerint működik.
Hadd legyek goromba!

A 16. század végén Európa lakosságának közel 90 százaléka meg volt róla győződve, hogy a Föld lapos, de még akik ebben nem is voltak egészen biztosak, azok sem vonták kétségbe – egy-két megpörkölt marhát leszámítva –, hogy ha esetleg nem is lapos, azért az univerzumnak igenis a középpontjában van, így hát a Nap is körülötte kell, hogy forogjon. Következésképpen sokan azt is gondolhatták, hogy a releváns kutatási problematika Európában az – mondjuk –, hogy megítéljük, egészen pontosan mennyire lapos, ha már lapos.

Gondolom világos, mire célozgatok: az, hogy valamilyen nézetet sokan hisznek – tehát demokratikusan legitimálnak –, még nem jelenti, hogy annak tudományosan védhető nézetnek is kell minősülnie egyben. Hasonlóképpen arról sem szabad demokratikusan határozni, hogy mi minősüljön releváns kutatási területnek.

Palkovics persze hamar bejelentette, hogy a kormány célja nem a tisztán „demokratikus” elv érvényesítése. Meg kívánnak ugyanis szervezni egy tudós emberekből álló munkacsoportot is, amely majd a szakmai szempontok fölvetésével igyekszik hozzájárulni annak a meghatározásához, hogy mely kutatási területeket kell kiemelten kezelni a források elosztásakor.

Jegyezzük meg, csak úgy sub rosa, hogy valami ilyesmi már létezik. És most éppen ezt a valamit, azaz magát az MTA-t, igyekeznek meggyöngíteni.

Az Akadémia a múlt pénteken megtartott rendkívüli elnökségi ülésen persze egyhangúlag döntött arról, hogy elutasítja a kormány tervezetét, és az autonómiájának a csorbítását.

De ne legyenek illúzióink! Az Akadémia nem tudja megvédeni magát. Egyedül legalábbis nem. Szüksége volna szövetségesekre.

A probléma az, hogy az esetleges szövetségeseket, akikhez fordulhatna, leginkább pontosan azokban az intézményekben tudná meglelni, amelyek mára jóformán kiüresedtek: a kormányt fékezni és ellensúlyozni hivatott, viszonylag független intézményekben.

Ezek kiüresedése, kiüresítése egy hosszú évek óta tartó trendbe tartozik. Ez a trend a magyarországi demokrácia liberális jellegének az apránkénti kiirtása, a hatalmi ágak elválasztásának, a hatalom decentralizálásának a fölszámolása. Ez az elv ugyanis, a hatalmi ágak elválasztásának az elve képezi a liberális (és egyébiránt a republikánus) demokráciafelfogás központi tartóoszlopát.

Ha ez nincs, liberális demokrácia sincs. Valami más van.

A törvényhozó hatalom a kétharmados többségből fakadóan eleve semmiféle módon nem tudja a kormány hatalmát korlátozni, és a bíróság is csak egyre kevésbé. Az angazsált, politikailag elkötelezett (és megbélyegzett) civil szféráról, vagy a sajtóról – melyeket nem szokás a hatalmi ágak, legfeljebb csak a kvázi-hatalmi ágak közé sorolni – nem is szólva.

Ez a trend érte most el az Akadémiát.

OLYAN NINCS, HOGY MI CSERBEN HAGYUNK EGY GYEREKET

ABCÚG BLOG
Szerző: PRÓKAI ESZTER
2018.06.21.


Fábián Sára előbb orvos szeretett volna lenni, aztán újságíró, most pedig stratégiát és szervezést tanul Amszterdamban. De addig is, azért létrehozott egy alapítványt, ami ma már nyolcvan önkéntessel látogatja rendületlenül a kórházban fekvő gyerekeket. Nem akarják megváltani a világot, épp csak annyi a céljuk, hogy senki ne feküdjön magányosan a fehér ágyakban, és ne maradjon le a tananyaggal. És persze ne csődtömegként térjen majd vissza a suliba, hanem egy menő egyetemista barátságával a tarsolyában.

Kilenc évesen vért vett otthon a nagymamájától, mert mindenáron orvos szeretett volna lenni. Két évvel később már a Lili magazint írta és fénymásolta a barátaival, száz előfizetőjük volt, az ország minden részéből. Most, 24 évesen, egy nyolcvanfős alapítványt vezet, mellette stratégiát és szervezést tanul. Fábián Sára és az Amigos a gyerekekért Alapítvány önkéntes egyetemistái évek óta járnak be kórházban fekvő gyerekekhez játszani és korrepetálni. Szeretnék, ha a hosszú betegség után nem úgy kéne visszamenniük a suliba, hogy kiközösítettnek és magányosnak érzik magukat. Sára ugyanis a saját példájából tudja, hogy az milyen rossz érzés.

“Általános iskolás harmadikos koromban egy évet kórházban töltöttem. Végig ott volt velem az anyukám, nem telt el nap, hogy egyedül kellett volna lennem. Később jöttem rá, hogy mennyire szerencsés voltam, hogy nekem ez megadatott, míg nagyon sok, kórházban fekvő gyerekkel nem tudnak ott lenni a szüleik, szerencsés esetben munka után rohannak be, a gyerekek a nap jelentős részét magányosan töltik” – meséli...

KÖZEL EGYMILLIÓ MAGYAR HAGYHATTA EL AZ ORSZÁGOT

444
Szerző: BOROS JULI
2018.06.22.


Sokkolóan sokan, hosszabb-rövidebb időre közel egymillióan hagyták el Magyarországot az OECD becslése szerint. A visszatérést nehezebb mérni, így nem tudni, hányan telepedtek le tartósan más országokban, de a portfolio.hu becslése szerint úgy 600 ezer magyar élhet jelenleg Európa más országaiban. Az International Migration Outlook 2018 jelentése szerint 2016-ban kicsit csökkent az elvándorlás mértéke, akkor 85 ezren vándoroltak el az egy évvel korábbi 99 ezer után. 

Az Eurostat szerint 2017-ben 250 ezer magyar állampolgár élt az Egyesült Királyságban, több mint 200 ezer Németországban és 77 ezer Ausztriában. A legtöbben Romániából és Lengyelországból vándorolnak ki, jelenleg a románoknál csak a lengyelek és a britek vannak többen Nagy-Britanniában...

TÉNYLEG OTT TARTUNK, HOGY FÉLELEMBEN KELL FELNŐNI?


B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.06.22.


noÁr megint maradandót alkotott. Nem csak rasszistáknak, gyűlöletkeltőknek, de azoknak is, akik meghunyászkodnak a villamoson, ha valakire a bőre színe miatt támadnak. Egy szmájli nem menti meg a világot.

KÍNA BETILTOTTA A HULLADÉKIMPORTOT, MI ISSZUK MEG A LEVÉT

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2018.06.21.


Kína hosszú évekig volt a világ szemetese, mielőtt 2018. január 1-től betiltotta a külföldi országok által újrahasznosításra küldött, nem ipari hulladék importját. 1988 óta a világ műanyaghulladékának – üdítős palackok, szatyrok, stb. – nagyjából a felét küldték Kínába, de a tiltás óta az országoknak maguknak kell gondoskodniuk a szemétről – a New York Times szerint ez az Egyesült Államokban már óriási problémákat okoz.

Egy új tanulmányban most ki is számolták, hogy az elmúlt közel harminc évben mennyi műanyaghulladékot fogadott be Kína, és mennyivel kell elbírnia a világ többi országának, ha a tiltás érvényben marad. A Science Advances kutatása szerint 2016-ban 14,1 millió tonna műanyagot exportáltak a világon, ami 817 százalékos növekedést jelent az 1988-as adatokhoz képest. Ennek a háromnegyede egyenesen Kínába került...

MÉGIS MEGÉRI A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁR - AZ MNB IS A TAGOK MELLÉ ÁLLT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.06.22.


Nagy jelentőségű állásfoglalást hozott a Magyar Nemzeti Bank a magánnyugdíjpénztári önkéntes tagdíjfizetéssel kapcsolatban. Ha a tag visszalép a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, az önkéntes befizetések után az egyéni számlán jóváírt összeg és annak összes hozama őt illeti meg.

Érdemes lehet a minimálisan előírt tagdíjnál jóval nagyobb összegeket is befizetni a magánnyugdíjpénztárba, a jövőben ugyanis nem kell attól tartaniuk a tagoknak, hogy az önkéntesen fizetett tagdíj inflációnak megfelelő hozama a tb-rendszerbe történő esetleges visszalépéssel elveszne – röviden ez a lényege annak az állásfoglalásnak, amit a Magyar Nemzeti Bank egy magánnyugdíjpénztári tag kérdésére válaszul meghozott.

Mint ismeretes, a magánnyugdíjpénztári rendszert, mint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer kiegészítő második pillérét 2010. őszén eltörölte a kormány. 2010. novemberétől a kötelező tagdíjfizetés (amit a nyugdíjjárulék részeként fizettünk) 2011. december 31-ig nulla százalék volt. Ettől kezdve csak a társadalombiztosítási rendszerbe folyt be a nyugdíjjárulék, amit azóta szociális hozzájárulási adónak neveztek át. A törvény 2012. január 1-jétől szüntette meg végleg a kötelező tagdíjfizetést. Vagyis ettől kezdve a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés önkéntes. (Még a minimálisan előírt tagdíj is.)

A tagdíjfizetés 2015-től már azért is kapott nagy hangsúlyt, mert akkortól él az a szabály, amely szerint a tagok legalább 70 százalékának fizetnie kell, különben a magánnyugdíjpénztár megszűnik. Ettől kezdve tehát tömegesen fizetnek – immár önkéntesen – tagdíjat, sokan pedig nem is csak a minimálisan előírtat...

ORBÁN EURÓPÁJA

HUPPA BLOG
Szerző: CSERPES TAMÁS
2018.06.21.


Hogy milyen is lesz O. Viktor szép, új Európája? Micsoda értelmetlen kérdés. Lesz-e egyáltalán neki ilyesmije? Annyi minden kell még ahhoz, hogy valóra váljanak grandiózus álmai, vágyai. 

Valamiféle megkérdőjelezhetetlen hatalom, tekintély a nemzetek Európája felett.

Diktátorunknak rengeteget kell még dolgoznia azon, hogy ő, egy személyben korlátozhassa az Európai Unió országainak szuverenitását. Milyen nagyszerű lenne számára, ha leválthatná a német kancellárt, vagy legalább egy megbízható gyámot nevezhetne ki a feje fölé. Az összes autógyár Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülne, Tiborcz István pedig sötétségbe boríthatná Európa nagy részét.

Hogy mi kell mindehhez? Hatalom. A régi vágású, korlátlanabbik’ fajtából. Olyan keményen putyinos, mindenre kiterjedő.

Sikerülhet-e Magyarország miniszterelnökének az Európai Unió demokratikus berendezkedését fasisztává átalakítania? Nevetséges – mondja erre megvetően logika, de ugyanez a logika azt is elképzelhetetlennek tartotta, hogy Mészáros Lőrinc kezébe kerül szinte minden, amit Orbán Viktor megkíván. Lázadozott a józan ész és a logika nevében ez ellen valaki? Igen. Elég sokan, de nulla eredménnyel.

Eddig még mindenki keservesen megfizetett azért, mert nem vette komolyan Orbán féktelen ambícióit, vagy megpróbálta megállítani őt törekvéseiben. A vezér soha nem tűri az ellentmondást. Hány példa kell még ennek felismeréséhez? Elég egy félénken kritikus nyilatkozat és akár még az 1825. november 3-án alapított MTA is mehet a levesbe. Palkovics buldózer valami olyasmit mondott, hogy szó sincs államosításról, a tények azonban azt mutatják, pontosan erről van szó. A NER nem tűr el még a látszólag független intézményeket sem. Aki ez ellen lázadozik, az hazaáruló, istentelen pogány, külföldi ügynök, azaz fogja be a pofáját, vagy hagyja el a helyiséget.

Az Unió képtelen volt megállítani Orbánt. Az orbánizmus úgy terjed Európában, mint a pestis...

BEVÁNDORLÓORSZÁGOSDI

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.06.21.


A zsírkőre maszatolt alaptörvény éppen aktuális változtatása előtt, alatt, és valószínűleg még utána egy jó ideig hallhattuk, illetve hallhatjuk a mantrát: Orbán nem akar bevándorló-országot. Ez a fajta szöveg már évekkel ezelőtt sem jelzett mást, mint a történelem ismeretének hiányán alapuló oltári ökörséget. Akkor még nem Orbán nyomta az összes lemezt hozzá. A lényegen azonban nem változtat.

Aki szeretne a fenti mantra jegyében nyugóvóra, illetve pogromra térni, azt veselkedjen neki és írja át a történelemkönyvet. Olyan módon, hogy:

- Igazolja tudományosan azt, hogy a Homo sapiens a Kárpát-medencében, és lehetőleg Budapest környékén alakult ki;
- Ha ezt nem sikerül igazolni, akkor már gondban lehet, mert ugyebár innentől az egész magyarság egy nagy bevándorló horda képében tűnik fel;
- Igazolja tudományosan azt, hogy amennyiben a fenti helyzet nem állt fenn, akkor a lovas nomád ősök egy lakatlan, már itt élőktől mentes területre érkeztek;
- Ha nem akkor ez kínos. Feltéve, hogy legalább azt nem sikerül igazolni, hogy a lóháton érkezők szüzességi, illetve beltenyésztési fogadalmat tettek;
- Ha ez is megbukna, akkor persze az egész vértisztasági szöveg álságos, és alapvetően ostoba volta azonnal megbukik;
- Azért még meg lehet próbálni cáfolni a későbbi hadjáratok népességet keverő hatását, a járványok utáni betelepítéseket, a későbbi menekülthullámokat, és lehetőleg minden mást;

Annak, akinek ennek ellenére sikerül lenyomni a torkán az idegengyülölő szöveget, azt óva inteném a saját családfájának a felkutatásától. Mert kiderülhet, hogy a családjában az egész Kárpát-medence képviselve van. Némi távolabbi rokonsággal is fűszerezve. Ha ennek ellenére ragaszkodik jogához, hogy a másik magyarságát minősítgesse, akkor az a legkevesebb, hogy az étrendjéből is száműz minden olyan élelmiszert, illetve fűszert, amit a határokon kívül teremtett a biológia. Krumplitól a napraforgón át a borsig.

Elvégre az, aki idegengyülölő, az legyen következetes. Ne lecsószaftos nyálat fröcsögve szidjon mindent és mindenkit.

MICSODA VÉLETLEN! HÁT NEM FIDESZES AKTIVISTA A MISKOLCI IDŐKÖZI KAMUJELÖLTJE?

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.06.21.


Eddig csak gyanítani lehetett, de mostantól biztos, hogy a Fidesz indított rá azonos vagy hasonló nevű kamujelölteket a miskolci időközi választás győzelemre esélyes ellenzéki indulójára, hogy összezavarja a választókat. Az egyikről az volt a furcsa, hogy menekül, a hvg.hu most megtalálta a másodikat: évekre visszamenő Fidesz-aktivista múltja van, az áprilisi választáson a másik miskolci körzet kormánypárti jelöltjét segítette.

Nemrég írtunk róla, milyen furcsa véletlenek történnek Miskolc 12-es önkormányzati választókerületében, ahol július 15-én időközi választást tartanak, mivel a körzet eddigi képviselője, a fideszes Hubay György parlamenti mandátumot nyert áprilisban.

Az önkormányzati időközi választásoknak önmagukban nem sok hírértékük van, többnyire a helyieknek fontosak, ami miatt a miskolci mégis jelentős, pontosabban szimbolikus jelentőségű lett, az az, hogy a Hódmezővásárhelyen bevált módszert alkalmazva a teljes ellenzék az MSZP-től az LMP-n át a Jobbikig egyetlen jelölt mögé állt be, akinek így jelentősen megnőttek az esélyei a fideszes indulóval, dr. Nagy Ákossal szemben.

Az ellenzék jelöltjét – bár évekkel korábban Rokker Zsolttiként ismerte meg az ország – hivatalosan Erdei Sándornak hívják. Ez azért érdekes, mert alig egy héttel az után, hogy kiderült, teljes lett az ellenzéki egység mögötte (vagyis megnőtt az esélye, hogy Miskolc legyen az új Hódmezővásárhely), a semmiből felbukkant és nyilvántartásba vetette magát jelöltként egy másik Erdei Sándor is...

ILYEN ELLENZÉK MELLETT MINEK AZ EMBERNEK FIDESZ?

24.HU - POSZT ITT
Szerző: KERNER ZSOLT
2018.06.21.


A kétharmaddal kormányzó Fidesz-KDNP pártszövetség a héten viszonylag sok dolgot csinált. Ezek közül vegyük tényleg csak a legfontosabbakat:

- Elfogadtak egy embertelen törvényjavaslatot, mely a menekültek világnapján tiltotta be, hogy akár csak ellenőrizhesse bárki a jogsértéseket, amelyeket a határ körüli zónában kiszolgáltatott emberekkel szemben elkövetnek.

- Kiszervezték a nekik kényes bírósági ügyeket egy saját bírósági rendszerbe.
Elkezdték felszámolni a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségét.

Közben az ellenzék is kifejezetten aktív volt. Nézzük, ők mivel foglalták el magukat a héten:

- A Jobbik, mint a legnagyobb ellenzéki párt, megszavazta a Stop Sorost és az Alkotmánymódosítást is. Egyetértenek ugyanis az iránnyal, de szerintük nem lett elég jól megszövegezve a törvény.
- Az MSZP majdnem kilakoltatott egy végtagok nélküli kisfiút Pesterzsébeten, de szerencsére valaki megírta az ügyet, ezért nem tette

A zuglói MSZP viszont elutasított egy olyan hajléktalanokat segítő programot, ami semmibe sem került volna Zuglónak. Ugyanez a zuglói MSZP korábban még a lehetőséget is el akarta venni Karácsony Gergelytől, hogy Tarlós István előtt tiltakozzon a hajléktalanság betiltása ellen.
- Az LMP nem nyomott gombot az alkotmánymódosítás szavazásánál, de fegyelmit adott Hadházy Ákosnak, a párt ellentmondásos volt társelnökének, aki a legtöbb korrupciós ügy felderítésében vett részt. A fegyelmi azért járt, mert Hadházy együttműködött a visszalépéseknél. 
Azoknál a visszalépéseknél, melyekkel el lehetett volna venni a Fidesztől a kétharmadot, ha egyetlen ember, a listáról biztosan bejutó Ungár Péter visszalép. Emellett az LMP petíciót indított a Red Bull Air Race betiltásáért.
A Momentum örökbe fogadott egy szurikátát és szervezett egy tüntetést az MTA elé, amire eddig 570 ember jelentkezett.
- Összesen öt képviselő volt hajlandó nemmel szavazni az alkotmánymódosításra.

BALETTOS FIÚK AVATTÁK FEL A FELCSÚTI PANCHO ARÉNÁT

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Jogállam 2.0
2018.06.21.


Profi balett képzésre jártak évekig azok a táncos fiúk, akik a felcsúti stadion-avatón, a budapesti vizes vb-n és Orbán Viktor 2018. március 15-ei nagygyűlésén táncoltak.

Eközben a Magyar Állami Operaház levette műsoráról a Billy Elliot című musicalt arra a kormánypárti sajtócikkre hivatkozva, miszerint a darabban szereplő kiskamasz balett iránti elhivatottsága homoszexuálissá teszi a fiúkat.

Kétségtelenül forróbb lett a hangulat, melegséget vittek a nézők szívébe azok az Orbán-kormány közeli rendezvényeken visszatérően fellépő tehetséges néptáncos fiúk, akiknek táncképzésének és napi edzéseiknek része a professzionális balett. Néptáncos pályájuk mellett többen közülük modern balett formációkban is táncolnak.

A 2017-es budapesti úszó- és vizes világbajnokság megnyitójára – ahol a táncjelenetek közt mások mellett ugyanez az állami keretek közt fenntartott néptánc formáció balettos képzettségű művészei is szerepeltek – potom 3,4 milliárdot költött a kormány. A Magyar Idők kormánypárti lap tánc-definíciója szerint akkor ez kőkemény állami buzilobbira ment el. A záró ünnepségre hasonló volument tapsoltak el...

Talán most fog felszisszenni Jezsenszky Miniszterfia Zsolt is, ha megtudja, hogy az István, a király rockopera legutóbbi színpadi változatában szintén ezek a balettal igencsak izzadásig képzett fiúk táncoltak. Szerinte ezzel az államalapítástól kezdve a magyar keresztény nemzeti egységbe foglalták a szerzők a buzulás veszélyét. Izgatottan várom a Szörényi-Jeszenszky párbajt, ahol a Szörényi család színpadművészetből és üzleti szemléletből leckéket ad a rasszista tankönyvéről elhíresült volt külügyminiszter homofób, diszkós dj fiának. Az Erdélyben mára könnyes himnusznak számító nemzeti rockoperát nagy mutatvány lesz meleg-propaganda címen letiltatni...

KÉT ZONGORÁS


JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.06.21.Harmóniát kínálok. Egyszerre sokfélét. Egy Mozart kétzongorás szonátával meg ami együtt jár ennek a felvételnek a megnézésével, meghallgatásával.
D-dúr szonáta, K.448. Az első négykezest is Mozart írta, a kétzongorást is, bár vannak zenetörténészek, akik szerint a Bach-gyerekek voltak az elsők, én inkább hiszek Mozart-papának, ő állította, hogy az ő fia. Van egy történet, nekem akkor is tetszik, ha nem igaz, de Mozartra jellemző: azért nem lehetett ezt a darabot négykezesnek megírni, mert a lányok szoknyája akkora, hogy nem lehet mellettük elférni. Ezt a szonátát pedig egy rendkívül tehetséges tanítványával mutatta be 1781-ben, azaz 25 éves korában, a nála két évvel fiatalabb Josepha Barbara Auernhammerral. Olvastam néhány cikket a bemutató történetéről, majd' mindegyik idézi Mozart levelét, amiben szörnyetegnek nevezi ezt a szegény lányt. Még cifrázzák is, hogy annyira rút volt, csoda, hogy férjhez tudott menni. Ez a lány? A jóisten áldja meg a zenetudós urakat, ez a lány csúnya? Ezzel koncertezik Mozart, ez szül négy gyereket a férjének... Na jó, persze hogy mindez akkor is lehetne, ha tényleg csúnya volna. Dehát vagy a természete volt szörnyű, vagy Mozart ironizált...

NYILVÁNOS KORMÁNYÜLÉSEK HELYETT TITKOS TALÁLKOZÓK?

SZTÁRKLIKK
Szerző: NAGY ANDRÁS
2018.06.21.


Teljesen logikus, hogy ezentúl egyetlen kormányüléséről sem lesz hangfelvétel, hiszen a Cosa Nostra találkozóin elhangzottakat sem szokás rögzíteni.

Többé nem készül hangfelvétel a kormányülésekről - derült ki egy, a jövő évi költségvetési törvényben elrejtett módosító passzusból. Egy szöveges összefoglaló még ezután is készül majd, azonban ebbe, kis túlzással innentől kezdve azt írnak, amit akarnak, utólag senki nem fogja tudni ellenőrizni, hogy egy-egy döntés mögött milyen érvek és ellenérvek hangzottak el, melyik miniszter lobbizott adott esetben valami mellett, vagy éppen ellen stb.

Ami miatt ez roppant kínos, már azon túl, hogy akár későbbi büntetőeljárások során sem lehet majd hivatkozni semmire, az az, hogy közben egymás után hozza a kormány az állampolgárok átvilágítását, megfigyelését, hogy ne mondjuk lehallgatását lehetővé tevő jogszabályokat. De a saját nyomon követhetőségét még ott is korlátozza, ahol kötelessége lenne a lehető legátláthatóbb módon működni...

A MAGYAR KORMÁNY CÉLJA, HOGY MEGFÉLEMLÍTSE A CIVILEKET, ELHALLGATTASSA A KRITIKUSAIT - SOROS ALAPÍTVÁNYOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2018.06.21.


Soros György alapítványai, a Nyílt Társadalom Alapítványok elítélik a Magyar Országgyűlés által megszavazott törvényt, amely büntetőjogi szankciókkal sújtja azokat, akik menekülteknek és bevándorlóknak nyújtanak segítséget. 

Nyomatékosan kérik az Európai Bizottságot, hogy késedelem nélkül tegyen jogi lépéseket a magyar kormány ellen az új törvény kapcsán, amely ellentétes az Európai Unió jogszabályaival, és felszólítja az Európai Parlament tagjait, hogy kérjék számon a magyar kormányon az Európai Unió alapelveinek megsértését.

„Világos, hogy a migrációt a magyar kormány politikai figyelemelterelésnek szánja” - nyilatkozta Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke. Szerinte a kormány célja, hogy megfélemlítse a civil társadalmat és elhallgattassa a független kritikusokat, köztük azokat is, akik a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatását élvezik. Patrick Gaspard kijelentette, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább támogatják azt a fontos munkát, amit ezek a szervezetek végeznek, és mindent megtesznek azért, hogy segítsék Magyarország bátor jogvédőit. 

James A. Goldston, az Open Society Justice Initiative (Nyílt Társadalom Igazságügyi Kezdeményezés) főigazgatója szerint egyértelműen látszik, hogy ez a törvény nem azok ellen irányul, akik szándékosan jogellenes cselekedeteket támogatnak, mert az már eddig is bűntettnek minősült. Ehelyett olyan cselekedeteket tesz büntethetővé, amelyek a nemzetközi jog alapján nemcsak törvényesek, hanem kötelezőek is.

A törvény eredetileg olyan magyarországi független civil szervezetek ellen indított kormányzati kampány részeként látott napvilágot, amelyek többek között a menekültek törvényes jogait védik. Ezen csoportok rámutattak, hogy a magyar kormány megpróbálja kiterjeszteni befolyását a bírói testületre, a médiára és a magyar társadalom más területeire...

AZ IDIÓTÁT JÁTSZÓ ZSENI LEGYŐZI A HÁTTÉRHATALMAT

INDEX
Szerző: HANULA ZSOLT
2018.06.22.


2017 októberében Donald Trump egy magas rangú katonai vezetőkkel folytatott vacsora utáni fotózkodáson, látszólag teljesen összefüggéstelenül arról kezdett el beszélni, hogy éppen vihar előtti csend van. Milyen vihar? - ugrott rögtön egy újságíró az elnök szavaira.

Majd meglátják.

- ütötte el Trump a kérdést, és azzal a lendülettel azt kezdte el magyarázni, hogy az amerikai hadsereg a legjobb a világon. Az amerikai média egy ideig találgatta, mire célzott az elnök (Észak-Korea? Irán? Az Iszlám Állam? Kína?), aztán annyiban maradtak, hogy valószínűleg csak az egyik legkedvesebb hobbijának élve trollkodott az újságírókkal.

Ezzel párhuzamosan pedig a net legsötétebb bugyraiban megszületett a teória, ami összefog nagyjából minden altrightos, Trump-közeli összeesküvés-elméletet, és egy Marveluniverzum-szerű, összefüggő fantáziavilágot épít belőlük. A Storm, vagyis Vihar nevű elmélet központi figurája egy QAnon, vagy csak simán Q, néha Q Clearance Patriot néven futó illető, aki a 4chanre ír rendszeresen a témában eléggé zavaros és összefüggéstelen posztokat - itt a teljes gyűjtemény belőlük, tavaly október óta bő 1400 bejegyzés.

A folklór szerint ő olyan szinten fér hozzá az amerikai katonai és államtitkokhoz, ahogyan még a mindenkori elnök sem. Ez a Függetlenség napja című scifi-ből ered, ahol az elnöknek nem árulják el a titkos ufókutató bázis létét, hogy őszintén tudja tagadni, hogy van ilyen (a Q titkosítási szint egyébként tényleg létezik, az amerikai energetikai minisztériumban, a nukleáris kutatásokkal kapcsolatos). Hogy kicsoda Q, arról megoszlanak a vélemények, Steve Bannon, Trump fia, Donald Jr., Jared Kushner szoktak a tippek között szerepelni. Meg persze az, hogy egy troll sok szabadidővel és élénk fantáziával...

NEM TUDNI, HOVA ÉS HOGYAN, DE ELŰZIK A HAJLÉKTALANOKAT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2018.06.22.


Tarlós István főpolgármester nem tudja, hány otthontalan van, de abban biztos, mindenkinek jutna hely a szállókon. A szakember mást tapasztal.

A magam részéről annyit tudok, hogy egy egyértelmű kisebbséggel törődni kell a lehetőségek keretei között, de nem úgy, hogy közben a túlnyomó többség elemi állampolgári jogait következetesen semmibe vesszük – nyilatkozta a Népszavának Tarlós István, főpolgármester azok után, hogy a parlament szerdán alaptörvénybe iktatta "az életvitelszerű közterületen tartózkodás" tilalmát.

Tarlós szerint Budapesten ma csak az a hajléktalan ember nem részesülhet megfelelő ellátásban, aki nem hajlandó azt igénybe venni. "Az ellátás paramétereit 2010 óta cáfolhatatlanul folyamatosan javítjuk" – állította. Érdeklődtünk arról is, pontosan mit takar az "életvitelszerű közterületen tartózkodás" fogalma.

"Az életvitelszerű tartózkodás nem olyan bonyolult fogalom. Ha például lakossági bejelentések érkeznek, hogy egy játszótéren hetek óta ott alszik valaki a padon, és kizárólag a közeli bokorban végzi a dolgát, az ugye nem egy nehezen megfejthető történet. Hasonló a helyzet, ha azt látjuk, hogy az aluljáróban vagy mondjuk a Deák téri végállomáson ugyanazok az arcok hetek óta heverésznek mocskos, nem kizárhatóan fertőzött pokrócokon, és spárgán vezetett kövér házi kutyával ijesztgetik a gyalogosok tömegét, valamint mindig le van vizelve mellettük a fal, akkor az szintén egyértelműnek tűnő szituáció, ugye" - fogalmazott a főpolgármester...

EBBEN A FOGLYUL EJTETT, SZÁNALMAS ORSZÁGBAN, SOHA SEMMITŐL NEM ÁLL MEG AZ ÉLET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.06.22.


Jó reggelt! Úgy gondoltam, hogy ma elmarad a jó reggelt. Legalábbis a klasszikus értelemben vett. Hogy nem lesz szó sem a fényességes telihold V4-ek+Ausztria világraszóló sikereiről előadott maszlagjáról, hogy magasról szarok Gulyás LázárimitátorGergely kormányinfós bejelentéseire és az összes, szolgai pókerarccal védelmezett kormányzati jótéteményre, az imént említett egyélőisten Várba költözésére, vagy arra, hogy Uganda és Magyarország továbbra is együttműködik az agrárium területén, mert mivelhogy Magyarország különleges partnerként tekint Ugandára. A dabasi diszkont mellé felhúzott monumentális, gusztustalan Jézus-szoborról sincs mondanivalóm.

Először nem akartam semmi másról írni, mint Ókovács Szilveszter – az én olvasatomban a gusztustalannál is ótvarabb – húzásáról, amelynek eredményeként a Billy Elliot című musical 44 előadásából 15 darabot törölnek. Mert egy, a jelenlegi kurzus seggében lefetyelő pártpropagandista picsanéni két év után (ennyi ideje fut a darab) elment, megnézte és kihányta az epéjét. Aztán rájöttem, hogy semmi mondanivalóm nincs erről. A sajtó még magmaradt egyik részének felháborodása, a sajtó egy másik felének obligát beleszállása a felháborodott sajtóba, illetve a kormányzati nemsajtó nagyjából mély kussolása (pedig vannak a nemzeti jobboldalnak olyan tehetséges balettáncosai, akik nem lettek buzik attól, hogy balettoznak, mégis kussolnak, mint szar a fűben) mindent is elmond erről az egészről. Nem, a Billy Elliot című, a fennálló rezsim szorgos szalagmunkása szerint buzipropagandát toló darabot nem vették le a színről, pusztán megritkították az előadásokat. A Magyar Állami Operaház igazgatója szerint azért, mert az elmúlt hetek negatív sajtókampányai miatt visszaesett a jegyértékesítés. Nos, fingom nincs, mi az igazság, általában az ilyen típusú szőrőstalpú botrányok éppen az ellenkező hatást szokták kiváltani, bár azt nem egészen tudom felfogni, hogy mi a büdös picsáért kell hétköznapokon délelőtt 11 órára műsorra tűzni bármit is. Ha azért mondtak le 15 előadást, mert a jelenlegi kurzus seggében lefetyelő, agyatlan, műveletlen, erkölcsi toprongy picsanéni epehányása nyomán valamelyik elvtárs kinyilvánította az undorát és azonnali cselekvést várt el, akkor azért, ha meg a picsanéni hőbörgése nyomán megcsappant érdeklődés miatt mondták le az előadások egyharmadát, akkor meg azért undorító ez az egész. Az igazán szomorú nem az, ami most történik, hanem az, ami akkor történt, amikor az állampárt fő propagandalapjában az a szellemi hanyatlásnak szobrot állító cikk megjelent. (Akkor ITT mindent leírtunk erről, az változatlanul érvényes.)

Úgyhogy rátérek az egyebekre, az élet nem állt meg most sem, mert ebben a foglyul ejtett, szánalmas országban soha semmitől nem áll meg az élet és soha semmi nem csapja ki a biztosítékot annyira, hogy véget vessen ennek az örök rémálomnak. Sőt, akkor sem történik majd semmi, amikor liberális buzik teljes életműveit gyújtják fel a közpénzmédia élő egyenes adásában, vagy a letérkövezett települések főterein. Itt ma a kultúrát legfeljebb a futballstadionokat az egyházzal összekötő tengelyen érdemes keresni. Ja, Semjén például el is magyarázta egy képviselői kérdésre (Arató Gergely – DK), hogy mi a faszért adtak már most 20 milliárd forintot az Orbán-haver Kiss-Rigó László püspök Szeged-Csanádi Egyházmegyéjének a 2030-ban esedékes milleniumi ünnepséghez, és miért költötték el az összeg közel felét stadionra...

AZ ISMERETLEN LAS VEGAS

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Judit
2018.06.22.


Pár hónappal ezelőtt olvashattátok Juditék történetét, akik egészen furcsa kacskaringóval jutottak el Las Vegasig. Az akkori poszt inkább az útjukról, mint a városról szólt, meg is kértem, hogy írjon arról, milyen az élet az egyik leginkább ikonikus, ugyanakkor talán leginkább félre is értett amerikai településen, amiből a legtöbben talán csak a csillogást látjuk. Most ez a poszt következik, ráadásul egy újabb fordulattal.

„Ismételten jelentkezem a világ szórakoztatóiparának központjaként ismert Las Vegas-i bejegyzésemmel. Határátkelő kérésének megfelelően igyekszem a város és körzetének egy másik arcát bemutatni mindenféle érzelemmentességet beiktatva, bár ez utóbbi nem lesz egyszerű.

Időközben elhagytuk a családdal a várost, igen, 5 év után (végre) sikerült elköltöznünk. Nem is akárhová, hanem Alaszkába, de ez már egy másik bejegyzés témája lesz a közeljövőben.

Las Vegas és körzete sokkal több, mint ahogyan sokan gondolnák. A turisták többsége valószínűleg nem igazán lát sokat a városból a Strip, azaz a Las Vegas Blvd környékén és a város közelében lévő turistalátványosságokon kívül.

Az egész agglomeráció közel 3 millió lakosának nagy része a mindennapjait a város más részén éli, hacsak nem a turistaattrakciók adják a mindennapi kenyeret a számukra.

Nekem is volt szerencsém vagy éppen szerencsétlenségem dolgozni a Strippen, mondanám, hogy élveztem, de nem olyan volt, mint amilyennek elképzeltem, egyszerűen nem nekem való.

Bővülő város

A város folyamatosan bővül mind az építkezések, mind a lakosságát számát tekintve. Számos új lakópark és lakóházak sokaság épül, igen vonzóvá téve a beköltözés lehetőségét.

A külcsínre tényleg nagyon adnak, így nem csoda, hogy csak a völgyet körülvevő hegyek szabnak gátat ennek a folyamatnak. A jelek szerint a város vezetése teljesen a haszonra hajtva támogatja ezeket a projekteket.

Mint mindennek, ennek is van pozitív és negatív oldala. Az amerikaifutball helyi csapata, a Raiders stadionja gőzerővel épül, a Golden Vegas Knights jéghoki-együttes nagyon jól teljesít, és akkor még nem is említettem, hogy a soccert (azaz az európai focit) is népszerűsíteni akarják.

A tavaly októberben történt mészárlás (2017. október 1-jén egy férfi tüzet nyitott egy Las Vegas-i kaszinóhotel 32. emeletéről a lent zajló countryfesztiválra, rengeteg volt a halott és a sebesült – HÁ) úgy érzem, már a múlté, habár sosem feledjük sokan, főleg azok, akik hozzám hasonlóan a családom egy részével aznap ott voltam...

A MAGYAR LETELEPEDÉSI ÜZLETRŐL IS ÁRULKODNAK AZ ÚJABB PANAMA-IRATOK

DIREKT36
Szerző: PETHŐ ANDRÁS, ZÖLDI BLANKA
2018.06.21.


2015 júniusában volt egy találkozó Genfben, ahol egy nemzetközi ügyvédi iroda munkatársai tárgyaltak egy Monacoból érkezett üzletemberrel közös üzleti lehetőségekről. Felmerültek köztük általános cégalapítási és szerzői jogi kérdések, valamint szóba került egy olyan téma is, ami már évek óta kiemelt figyelmet élvez Magyarországon.

Ez a pénzért árult letelepedési engedélyek kérdése volt.

A Monacóból érkezett üzletember ugyanis több olyan információt is megosztott a genfi tárgyalópartnereivel, amikből úgy tűnt, hogy bennfentes szereplője a nagy vihart kavart magyar letelepedésikötvény-programnak. Azt állította például, hogy részben a kínai kormány áll a programban résztvevő egyik cég mögött, másrészt felvázolt olyan lehetőségeket, amelyekkel esetleg ki lehet kerülni a magyar szabályok által emelt üzleti akadályokat.

A Milan Cimbolinec nevű üzletember a tulajdonosa és vezetője a 5 Stars Europe nevű nemzetközi cégnek, amelynek korábban volt budapesti irodája is, és magyarországi letelepedési és tartózkodási engedélyek megszerzéséhez is hirdet szolgáltatásokat. Cimbolinec emellett vezető tisztségviselője az egyik olyan cégnek, a Discus Holdingsnak, amely korábban részese volt a magyar letelepedésikötvény-programnak.

Cimbolinec svájci találkozójáról a Panama-iratokból derültek ki új részletek. Ez az a hatalmas dokumentumcsomag, amelynek alapján egy nemzetközi újságíró csapat 2016 tavaszán feltárt számos visszásságot az offshore cégek világában. A Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi irodától kiszivárgott iratokat a Süddeutsche Zeitung nevű német lap szerezte meg, majd megosztotta azokat az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró hálózattal. Most ugyanez a csapat hozzájutott több mint egymillió új fájlhoz, amelyek szintén a Mossack Fonsecától belső iratanyagából származnak, és zömében a 2016-os botrány kirobbanása után keletkeztek. Ezek feldolgozásában Magyarországról ismét csak a Direkt36 vett részt.

2016-os cikkeinkben bemutattuk, hogy több befolyásos közéleti szereplőnek – köztük egy korábbi fideszes képviselőnek és egy MSZP-s politikus feleségének – is voltak rejtett offshore érdekeltségei. A most megszerzett iratokban nem kerültek elő ilyen emberek, de a dokumentumok – kiegészítve a korábbi fájlokkal – tartalmaznak magyar vonatkozású közérdekű információkat. Ilyenek például a magyar letelepedési üzlettel kapcsolatos részletek, amelyek azokban az iratokban kerültek elő, amelyek a Mossack Fonseca genfi munkatársainak és Milan Cimbolinec egyeztetéseiről szóltak...

KINEK JÓ A BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁS ELTÖRLÉSE?

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2018.06.22.


A kormány kedden benyújtott egy törvényjavaslatot, melynek értelmében 2019-re szinte teljes egészében megszűnne a béren kívüli juttatások rendszere, egyedül a Szép-kártya maradna meg belőle. A kormány álláspontja az, hogy „a munkáért bér jár, nem pedig béren kívüli juttatás”, de például a szakszervezetek szerint jelentős fizetéscsökkenést okozhat a változtatás.

A hét elején benyújtott törvényjavaslat a cafetera és a béren kívüli juttatások összes Szép-kártyán kívüli elemét eltörölné. Megszűnne tehát a jelentős adóteherrel járó iskolakezdési támogatás, bérlettámogatás, az önkéntes pénztárakba (tehát például az egészség-, az önsegélyező- és a nyugdíjpénztárakba) való belépés támogatása, valamint az Erzsébet- és ajándékutalványokat is megszüntetné. Emellett azonban az olyan, adómentesen nyújtható juttatások is megszűnnének, mint a
- bölcsődei, óvodai költségekre igényelhető támogatás,
- a diákhitel törlesztése,
- a lakáscélú hitel törlesztése,
a méltányolható lakásméret esetén 5 millió forintig adható törlesztési támogatás,
- a kockázati (például egészség) biztosítás,
- a lakbér támogatása
- és a benzinpénz.
A változtatást azzal indokolják, hogy a béren kívüli juttatások rendszere rendkívül bonyolult, így durva adminisztrációs terhet rak a munkáltatók vállára. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége például hétfőn kiadott közleményében emiatt kérte a kormányt, hogy tekintse át és egyszerűsítse a cafeteria-rendszert. Ugyanakkor viszont az MGYOSZ is „kiemelkedően fontosnak tartja a cafeteria-rendszer fenntartását és hatékonyságának további javítását.”

A Portfolio a törvényjavaslatnak az egészségbiztosításokra tett hatásáról kérdezett piaci szakembereket, akik szerint „beláthatatlan következményei lesznek” a rendszer átalakításának. A magánegészségügyi rendszerben kötött biztosításoknak a nagy többségét a munkáltatók fizetik, jelenleg körülbelül 320 ezer embernek van így biztosítása. Esélyes, hogy a javaslattal ezeknek a biztosításoknak egy részét felmondják a munkáltatók, hiszen megszűnik az adómentességük, valamint megcsappanhat a megkötött újak száma is...

CÓRESZ

ÉLET ÉS IRODALOM 
/ PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2018.06.22.


Kórházi mellékhelyiség, se vécédeszka, se kilincs, se papír. Szappant keresni már eszünkbe se jut, tekintve, hogy néhol a vízcsap is hiányzik. Az egyik ápolónő szerint a betegek hazaviszik, ezt megértjük, elfogadjuk. A magyar kórházi reterátok vízcsapjai csakugyan guszták, az otthonába bocsátott beteg pedig örömmel visz magával valami emléktárgyat, a vízcsap épp kézre esik. Eltávolításához kell egy állítható csavarkulcs, esetleg csavarlazító is, ám a lényeg nem ebben áll, hanem abban, hogy minden hiányzó kórházi vízcsap sikertörténet, mellyel hazánk bennünket a bűvkörébe von. A történet főhőse a gyógyult, optimista, jövőbe tekintő volt beteg, aki vízcsapjával együtt a főbejáraton át hagyja el a gyógyintézetet, noha éppenséggel a proszektúrán keresztül is távozhatna akár.

Amit ilyenkor érzünk, nem egyéb, mint a mindennapi hazaszeretet, ezt a legilletékesebb személytől, magától a kormányfőtől tudjuk. Amiképpen azt is, hogy a mindennapi hazaszeretet akkor valósul meg, amikor hazánk bevon bennünket a saját bűvkörébe. Orbán az MTI tudósítása szerint a Tokaji Vízitúra Központ csütörtöki ünnepélyes átadásán tárta föl a nemzet színe előtt ezeket a titkokat, hozzátéve, hogy a Tokaji Vízitúra Központ egy olyan program része, melynek révén a hazaszeretet természetes módon válik megélhetővé, s amely azokat is a nemzeti közösség részévé teszi, akik nem érezték magukat odatartozónak...

MANAPSÁG KOCKÁZATOS DOLOG A VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS, EGYÉN ÉS A SZERVEZET SZÁMÁRA IS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2018.06.22.


A Stop Soros definiálatlan kategóriákkal és logikai ellentmondásokkal teli új szövegének éle most az egyes jogvédők, a személyek ellen irányul, börtönbüntetéssel fenyegeti azokat, akik menedékkérőknek segítenek. Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint ha Magyarországon lenne olyan erős ellenzék, amely erőteljesen szembeszáll a jogállam elleni támadásokkal, akkor a hatalom nem a civileket tekintené ellenfélnek.

Időben leadták közhasznúsági jelentésüket?

– Persze.

Több pénzt kaptak külföldről hétmillió-kétszázezer forintnál?

– Igen.

Bejelentették, hogy külföldről finanszírozott szervezetnek minősülnek? Erre a tavaly elfogadott civil törvény kötelezi önöket.

– Nem jelentettük be. A parlament pont egy éve fogadta el a civilellenes törvényt, és jó néhány más szervezettel közösen már aznap közöltük, hogy elvi és jogi fenntartások miatt mi nem fogunk ennek a megbélyegző kötelezettségnek megfelelni. Álláspontunk szerint ez a törvény sérti a demokratikus, európai uniós és jogállami normákat.

Ez a Helsinki Bizottság számára nem veszélyesebb, mint másoknak? A kormány célkeresztjében vannak mint a menekülteknek jogi segítséget nyújtó civil szervezet.

– Szerintem azok a civil szervezetek, amelyek konzekvensen, bátran kiállnak a demokrácia ügye mellett, már tavaly júniusban is célkeresztben voltak. Igaz, a helyzet azóta romlott. A kockázatokat viszont már akkor láttuk, és azok tudatában jelentettük be, hogy a megbélyegző címke alatti regisztrációt megtagadjuk.

A tavalyi törvény célja az volt, hogy megmutassa: vannak állami pénzből gyarapodó jó civilek és rossz civilek, akiket Németh Szilárd el akart takarítani az útból. A legjobbak azok a civilek, akiknek szervezeteit maga az állam hozta létre és pénzeli, mondjuk az MVM-en keresztül. Sikeres volt a megosztási stratégia?

– A Központi Statisztikai Hivatal adatai azt az aggasztó trendet mutatják, hogy egyre csökken azon szervezetek száma, amelyek az emberi jogok védelmével foglalkoznak. Ez is mutatja, hogy hatásos az egyre erősödő kormányzati propagandahadjárat, amely azokat a civil szervezeteket támadja, amelyek kiállnak a demokráciáért, az európai jogállami értékekért vagy az emberi méltóságért. Nyilvánvaló a kettős szándék: ezeket a szervezeteket meg akarják bélyegezni, a többieket pedig arra akarják kényszeríteni, hogy hallgassanak. És ez a politika sajnos működik. Manapság kockázatos dolog az őszinte véleménynyilvánítás, egyén és szervezet számára is...
ITT OLVASHATÓ

BÖZSI IS ELMEGY

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.09.22.


Vállalható, hogy a jómagyar miniszterek fizetése akár kerek ötmillió is legyen. Ha ezt Gulyás Gergely állítja, akkor minden bizonnyal úgy is van. Még akkor is, ha egyetlenünk, amikor először kábult bele a kétharmadjába, azaz, 2010-ben, azt mondta: „Nem tarthatom elfogadhatónak, hogy miközben az ország komoly kihívásokkal néz szembe, ma ezeknél az intézményeknél előfordulnak havi négy-öt, sőt esetenként hétmillió forintos fizetések is.”

Ez olyan régen volt, hogy már csak az internet madzagjai emlékeznek rá, valamint pár elvetemült. Következésképp nem is érdekes, magyarán, le van szarva, mint minden, amit a kedves vezető amúgy kinyilatkoztat szavazatszedési szándékkal, mert a lényeges dolgok a saját rezgő fejében, de mindenképpen suttyomban történnek. Ezt a sejtést erősíti, hogy kormányülésről hangfelvétel immár nem készíthető, és a plebs annyit tudhat meg belőle, amennyit Orbán Viktor Mihály jónak tart. A végső megoldás részleteit sem közölte a Wölkischer Beobachter, mint az tudvalévő.

Itt, minálunk is azt mesél minden ilyen médiaizé csak, amire a legfelsőbb szinten rábólintanak. Ez okozhatja, hogy bár a TV2 tényleg egy ocsmány szarhalommá vált Vajna parókás irányítása alatt, és mégsem elég büdös, meg drága is, ezért lehet, a gázszerelőhöz lesz átcsoportosítva. Erről maga O. V. M. dönt majd, mint ahogyan a miniszterek fizetését is ő szabja meg pofára nézvést, vagy nem tudhatni, milyen vezérlő eszme által. Egyébként föltehetnénk azt a kérdést is, hogy egy miniszterelnöknek mi a redves köze van egy magántévé dolgaihoz, de ez Orbánia, ilyen mélázás tehát fölösleges és értelmetlen.

Ebben az államformában a miniszterelnöknek mindenhez köze van. Ahhoz is, hogy az alattvalónak hogyan áll a füle, lekonyul-e a farka, vagy van-e menstruációja a szeplőtelen fogantatás után. Ilyen szisztémában az is csak rajta múlt, hogy a SZÉP kártyán kívül az összes többi cafetériát szarrá adóztatják. Hogy a saját lábon álló Récsöl a divaton kívül az idegenforgalomban is utazik, ez mindjárt érthető. Meg a sleppnek is ölég sok szállodája van, kérdés tehát e téren már nincsen is. Hogy a jómunkásember emiatt szívja a csöcsöt, azt meg ki nem szarja le, ugye, polgártársak? A lényeg, hogy javul a statisztika, amivel lehet az ősmagyar mellet döngetni...

MACRON: A POPULIZMUS LEPRAKÉNT TERJED EURÓPÁBAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.06.22.


- ENSZ emberi jogi főbiztosa nem válogatta meg a szavait, amikor elítélte a "Stop, Sorost"

- Orbán Viktor immár ellensúlyt képez Brüsszellel, Berlinnel és Párizzsal szemben, egyes vélemények szerint már Merkelnek is ő diktál menekültügyben

- Arra nagyon ráfázhatnak a korrupt magyar populisták, ha Németországban a nacionalisták kerekednek fölül

Le Figaro

A francia elnök a jelek szerint a szembefordulást és nem az egyeztetést választotta, amikor elítélte a populista európai leprát. A hatalmon lévő populista kormányoknak azt üzente, hogy harcolni kíván az újjászülető nacionalizmus, a határok lezárása, és azok ellen, akik még a menedékjogot is elárulják, mondván, hogy nem lehet mindenkit befogadni. A politikus az éles hangú kiállással a jelek szerint meg akarta adni a kezdőlökést a jövő évi EP-választásokhoz. Ám egyben felszólalt azok ellen is, akik kioktatják és azt javasolják, hogy be kell engedni az összes menedékkérőt, mert ezek az emberek nem veszik figyelembe a francia társadalmon belül mutatkozó törésvonalakat. Ugyanakkor védelmébe vette a saját migrációs politikáját. Azt mondta: az mindig is ellentmondást vált ki, hiszen a menedéket kapott kérelmezők jobb beilleszkedését irányozza elő, ugyanakkor módszeresen kitoloncolja az elutasítottakat, ám még mindig felelősségteljesebb, mint az, ha valaki a félelemmel játszik.

New York Times/Reuters


Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szégyenteljesnek és arcátlanul idegengyűlölőnek minősítette a „Stop, Soros”-csomagot. Zeid Ra’ad al Husszein azzal vádolta meg az Orbán-kormányt, hogy az a szavazatszerzésre játszik az újonnan elfogadott törvénnyel, amely már a jövő hónapban életbe léphet. Mint rámutatott, a magyar vezetés politikai célokból folyamatosan kelti a gyűlöletet és ez vezetett ehhez a gyalázatos döntéshez, amely szembemegy az európai és nemzetközi emberi jogi normákkal, valamint értékekkel. A nyilatkozat ugyancsak elítéli, hogy Magyarország 25 %-os adóval akarja sújtani azokat a civil szervezeteket, amelyek megítélése szerint támogatják a bevándorlást. A jordán diplomata úgy értékelte, hogy a jogszabály telibe lövi az EU pluralista, toleráns és szolidáris felfogását. Hozzátette, hogy a hatalom folytatj, és fokozza a támadást a civil társadalom ellen, azokat fenyegeti, akik a legrászorultabbak érdekében dolgoznak és védik az emberi jogokat...