2016. február 20., szombat

ANKARA HÁBORÚT AKAR KIPROVOKÁLNI A NATO ÉS OROSZORSZÁG KÖZÖTT

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Luwoa
2016.02.20.


Roland Lombardi francia Közel-Kelet szakértő szerint Európa hibás helyzetértékelés alapján hoz döntéseket a kontinenst sújtó legjelentősebb problémák vonatkozásában; a közel-keleti régióban nem az orosz jelenlét, hanem elsősorban Törökország és Szaúd-Arábia jelent fenyegetést az európai érdekérvényesítésre.
Az elemző az Atlantico magazinban kiadott publicisztikában arra figyelmeztet, hogy Ankara számára egy hatalmas üzlet elvesztését jelenti a terrorizmus elleni harc, ezért elkeseredésében akarja bevonni a NATO-erőket Szíriában, hogy hátráltassa az orosz beavatkozást. Lombardi úgy gondolja, hogy Moszkva céljai Szíriában nem fenyegetést jelentenek a Nyugat számára, hanem épp ellenkezőleg, az európai érdeket védelmezik. Az elemző szerint Oroszország szíriai beavatkozásának három célja van:
  1. regionális, illetve globális hatalommá válás azáltal, hogy a beavatkozással demonstrálja: meg tudja oldani a világ más régióinak problémáit, és a Közel-Keleten stabilizáló erőként lép fel,
  2. támogatni a szíriai kormányt, ami így szükségképp az al-Kaida és Daesh (Iszlám Állam) tevékenységével szembeni egyetlen erős bástyává válik,
  3. harcol a radikális iszlamizmus ellen, ami nem csak a térség országai, de Oroszország számára is veszélyt jelent.
Lombardi felteszi a kérdést: ezek közül melyik célkitűzés jelent fenyegetést a Nyugatra nézve? “Vagy vaknak, vagy komplett idiótának kell lenni ahhoz, hogy valaki ne lássa; Oroszország nem csak saját érdekeit védi a Közel-Keleten, hanem egyúttal az európai érdeket is védelmezi – különösen Franciaországét.”

ITT OLVASHATÓ

UTÁLTA A RÓZSA NEVÉT

SZÍNEK ÉS FOLTOK
Szerző: Göbölyös N. László
2016.02.20.


Ki nem állhatta A Rózsa nevét, a legrosszabb regényének nevezte. Holott sokan e középkori környezetbe ültetett, nagyon is aktuális problémákat felvető, filozofikus krimiből és a Sean Connery főszereplésével belőle készült filmből ismerték meg a nevét.
Néhány nappal ezelőtt beszélgettem egy fiatal hölggyel, aki néhány évvel ezelőtt a bolognai egyetemen volt Erasmus-ösztöndíjas. „Sajnos a rock-sztár professzor éppen nem tanított abban a félévben” – mondta sajnálkozva.
A best-seller író, a „rock-sztár professzor” nem áll többé a katedrán. Nyolcvannégy éves korában meghalt Umberto Eco.
Nehéz lenne pontosan meghatározni, hogy ki is volt ez a kiváló írástudó. Egyszerre volt szépíró, nyelvész, filozófus, esztéta, társadalom-kutató, vitriolos tollú publicista, a modern média és kommunikáció szakértője. Ő alapította 1988-ban a San Marino-i egyetem kommunikációs tanszékét, 2008-tól pedig a bolognai egyetem humántudományi főiskolájának címzetes professzora volt.
Eco megszállottja volt az írásbeliségnek, az olvasás kultúrájának. „Aki nem olvas, az 70 éves korára csak egyetlen életet élt. Aki olvas, 5000 évet él meg. Az olvasás maga a visszamenőleges halhatatlanság” – mondta évekkel ezelőtt. Alig fél évvel halála előtt hozta létre több neves írótársával együtt a Nave di Teseo (Theseus hajója) nevű független könyvkiadót, amelynek beindítását maguk finanszírozták. „A legjobb módszer az Alzheimer-kór ellen, és arra, hogy az ember lassan, de biztosan, ám elegánsan elveszítse megtakarított pénzét” – nyilatkozta a La Repubblicának, amelynek, akárcsak a L’Espressónak, haláláig hűséges szerzője maradt, miként kérlelhetetlen ellenfele minden hatalommániásnak, mindenekelőtt Silvio Berlusconinak.


ITT OLVASHATÓ

BREXIT

TARSKI BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.02.20.


Az Európai Unió általános válságát mutatja az, hogy viszonylag rövid időn belül két tagállam távozásának problémája is felvetődhetett. Nem is olyan régen Görögország került a fizetésképtelenség sorsára, amit az Unió egy újabb mentőcsomag elküldésével próbált megoldani, amivel a görögök átmenetileg elkerülhették az Unióból való kiközösítést. Manapság pedig Nagy-Britannia helyezte kilátásba azt, hogy ha nem teljesítik a kéréseit, akkor önként távozik az Unióból. A grexittől a brexithez jutottunk, és ne gondoljuk azt, hogy bármelyiket is megnyugtatóan lehet majd megoldani.

David Cameron brit miniszterelnök ugyanis meglehetősen nagy határozottsággal állítja azt, hogy Anglia kilép az Unióból, ha nem teljesítik a kéréseit. Itt végeredményben az Unió és a tagországok közötti hatáskör újraelosztásáról van szó, ami egyúttal azt is jelzi, hogy korábban vagy rosszul határozták azt meg, vagy pedig az idő túlhaladt azon. Cameron különösen az egészségbiztosítással kapcsolatos tagországi hatáskör kiterjesztését követeli. Eszerint a tagországokból Angliába érkező vendégmunkások csupán 4 éves folyamatos munkaviszony után részesüljenek azokban a kedvezményekben, amelyek az ottani angol munkavállalókat ab ovo megilletnek. Most erre egyből rávághatnánk azt, amit Orbán Viktor is tett, hogy ez bizony a liberális demokráciákban szokásosjogegyenlőség elvét sérti, pedig nem ilyen egyszerű a dolog.


ITT OLVASHATÓ

A SZELLEMI INKVIZÍCIÓ SAJÁTOS FORMÁJA

INDEX - STENK BLOG
Szerző: Fazekas Gergely
2016.02.20.


Rögtönzött mesterkurzussal, formabotontó családi videóval, lélegzetelállító négykezes felvétellel köszöntötte négyszáz vendég és egy rakás külföldi újságíró a kilencven éves Kurtág Györgyöt a Budapest Music Centerben. A Kurtág 90 sorozat keretében három helyszínen ünneplik a magyar zeneszerzőt: a BMC-ben, a Zeneakadémián és a Müpában is tartanak eseményeket, a Zeneakadémián rendezett reprezentatív, nagykövetekkel és politikusokkal megtűzdelt születésnapi nagykoncerten még egy tűzriadó is tiszteletét tette. Mi a BMC-s szakmai napon jártunk, ahol élőben láthattuk dolgozni Kurtágot, sőt, még néhány kérdésre is válaszolt. 
          
Kurtág György kilencvenedik születésnapján a BMC színpadára lépett Hilary Summers, napjaink egyik legkeresettebb alt énekesnője, aki hangját és zeneiségét tekintve egyaránt rendkívüli személyiség. Döbbenetes szépségű, zengő beszédhangján néhány bevezető mondatot fűzött az elhangzó produkcióhoz, miszerint Kurtág készülő főművéből fogunk hallani egy részletet. A Samuel Beckett Végjáték (Fin du partie) című drámájából írott operáról van szó, nem mellesleg ez Kurtág első operája, amelynek bemutatóját többször elhalasztották már, s a legfrissebb információk szerint 2018-ban fogják bemutatni a Milánói Scalában. Kurtág több meghallgatást is tartott, de egyelőre Summers az egyetlen fix pont a szereposztásban. Ezúttal a darab prológusát készült elénekelni Arnaud Arbet zongorakíséretével. A dal elhangzása előtt Summers arra hívta fel a figyelmet, elsősorban talán a saját maga megnyugtatására, hogy a „maestro” az első sorban ül, és mivel a közös munka folyamatosan zajlik (maga az opera sincs még kész), elképzelhető, hogy Kurtág György a produkció után fűz néhány megjegyzést az elhangzottakhoz. Hát fűzött, így lehettünk részesei annak a folyamatnak, hogy élőben láthattuk, hogyan dolgozik egy zeneszerző...

ITT OLVASHATÓ 

NYÍLT LEVÉL AZ EGYENES BESZÉD SZERKESZTŐ-MŰSORVEZETŐJÉNEK

TRANSFORM BLOG
Szerző: Cs. Kádár Péter
2016.02.20
Kedves Kálmán Olga Kolléga!

Az Egyenes Beszéd február 10-i műsorában Vekerdy Tamással beszélgettél. Megpróbáltalak azóta többször is elérni Téged az Egyenes Beszéd szerkesztőségének telefonszámán - 877 08 86 - de mindig visszadobott a rendszer a központi számra.
Újságíróként, oktatásszervezőként és pedagógusként is számos kifogásom van a Vekerdyvel folytatott egyoldalú beszélgetéssel kapcsolatban. (Újságíróként 1979., oktatásszervezőként 2002., gyakorló tanárként 2009. óta dolgoztam hivatásszerűen.)

Újságíróként az alákérdezéses módszer, a vélemény tényként elfogadása, továbbá amiatt van kifogásom, mert mindig ugyanazon körből választod ki az oktatás kérdéseivel foglalkozókat. Holott az oktatás olyan társadalmi kérdés, amelyről széleskörű társadalmi vitát kéne folytatni, s e vita sokkal árnyaltabb kellene legyen, mint amit néhány politikai vezető vagy mértékadónak kikiáltott szakértő képvisel.

Oktatásszervezőként és pedagógusként néhány kérdésben szakmai jellegű vitám van Vekerdy többször hangoztatott, minden alapot nélkülöző, a véleményét tényként előadó álláspontjával szemben.


ITT OLVASHATÓ

TÖBB MINT HAT ÉVTIZED MÁRTÁVAL

HANGVETŐ BLOG
Szerző: Zétényi Tamás
2016.02.20.


A Guardian így ír erről:

Egy, a nyolcvanas éveik közepén járó pár – 65 éve házasok – zongoráznak. A kezeik, amelyek simák, fényesek és nem ráncosak – mintha csak az évtizedek nem nyomot hagynának rajtuk, hanem ellenkezőleg, megtisztítanák őket – nem annyira játszanak a billentyűzeten, mint inkább csak hangzásokat varázsolnak elő belőle. Játékuk feloldja a különbséget közöttük és a hangszer, illetve egymás között is. A karjaik keresztbe-kasul fonódnak, mintha a négy kéz egyetlen játékosé lenne; a gesztusaik, és a tátott szájú rácsodálkozás és odaadás a zenéért (ami a férj zenéiből, illetve az ő Bach átirataiból összeállított sorozat), a mosolyaik egymásra, mind-mind megejtően hasonlóak. Még külsőleg is hasonlítanak, a szemüvegeikkel, rövid, szürke hajukkal, vagy a testtartásukkal a zongoránál. Amit itt láthatunk az egy privát, intim zenélés, ami egy csoda szintjére van emelve. Ez az egyik kincse a 20. és 21. századi zenének.


The New Yorker:

Nem volt még olyan zeneszerző, aki ennyire meggyőzően közelítette meg az elmúlás érzetét. A zene mégis tovább szól, tele sírással, nevetéssel, moraljó hangokkal, mintha csak egy zenélő dobozt hallanánk, amelynek egyes darabjai már nem mozognak. Végezetül Kurtágék Bach “Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit” kantátájának a nyitótételét játszották, ami – hogyan is mondhatnám – az egyik legszebb dolog, amit valaha hallottam.


ITT OLVASHATÓ

MUNKAHELYEK NÉLKÜLI JÖVŐ - UTÓPIA, VAGY RÉMÁLOM

LUMENS BLOG
Szerző: Schuck Róbert
2016.02.20.A robotika, automatizáció és a sharing economy térnyerése láttán egyre többen adnak hangot aggodalmuknak az eltűnő munkahelyek kapcsán. Hazánkban a nemrégiben lezajlott taxis tüntetések ezen vélemények első, igazán nagy sajtóvisszhangot kiváltott megnyilvánulásainak tekinthetők. De jogosak-e az aggodalmaskodók félelmei, vagy csak alkalmazkodásra képtelen ludditák próbálják késleltetni az elkerülhetetlent?
A folyamatok mélyebb megértéséhez először érdemes egy pillantást vetni a változások kiindulási pontjának tekinthető Egyesült Államokra, azon belül is a Szilícium-völgyre. Az innováció központjaként számon tartott terület a világ legnagyobb IT- és high-tech vállalatainak otthona, valamint több ezer startup indulási helye. Ezen vállalatok jelenlétének köszönhető, hogy a völgyben az éves medián jövedelem 90 000 dollár – ami jóval meghaladja az országos 53 ezret. Ennek következtében a környéken szélsőségesen magasak a megélhetési költségek. Igaz, hogy a magas jövedelemmel rendelkező informatikai és egyéb csúcstechnológiás dolgozók sok szolgáltatást vesznek igénybe – így lényegében munkahelyeket teremtenek –, azonban ezeknek közel harmada kevesebb, mint tizenhat dolláros órabért kínál, amelyből a helyi árak mellett nehéz gazdálkodni. Így talán kevésbé meglepő, hogy a Szilícium-völgy szívének számító Santa Clara megyében a szegénységi küszöb alatt élők aránya eléri tizenkilenc százalékot. A többek között a Hewlett-Packard, Tesla és Xerox otthonául is szolgáló Palo Alto főutcáján mindennapos a hajléktalan koldusok látványa.
ITT OLVASHATÓ

MÉG AZ UTCASEPRŐK IS LAKKCIPŐBEN SZAMBÁZTAK

BALÁZS UTAZIK BLOG
Szerző: gybala
2016-02.19.


Géppuskalábú táncosok, óriási színes díszletek, flitteres jelmezek és plasztik mellek minden mennyiségben. A világ legnagyobb bulija valójában egy komoly verseny, ahol még az utcaseprő is lakkcipőben szambázik. Így robbant a boldogság bomba a riói karneválon.  

Elbőgtem magam Rióban a Sambodromo karzatán. Valami váratlanul feltört belőlem, amire nem számítottam. Kis gyerekként imádtam a farsangokat és arra vágytam, hogy egyszer majd a híres karneválon is részt vegyek. Ezt el is felejtettem. Pár éve Braziliába utaztunk, de nem a karnevál miatt. Véletlen egybeesés volt, hogy riói ottlétünk utolsó napja a karnevál első napja volt.

Ott álltam a stadion beton lépcsőin a szamba iskolák elődöntőjén és jöttek a színek, pörögtek a rigmusok és akkor, ott, beugrott az érzés, amire gyerekként vágytam és sírni kezdtem. Örömkönnyek voltak...

ITT OLVASHATÓ

A KOCKÁS KOKÁRDA FORRADALMA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.02.20.


A Magyar Televízióban közérdekű közleményként sugározták 2002. idusán a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felhívását, melyben arra kérték a választópolgárokat, hogy a választásokig hordják a kokárdájukat. Az első Orbán-kormányhoz rendkívül közel álló egyesület akciójának köszönhetően a Fidesz hívei a kokárda viselésével nyíltan felvállalták szimpátiájukat az éppen regnáló kormány iránt, ám ennek ellenére tavasszal elbukta a választásokat a Fidesz. Most, hogy kockás ingbe bújt a fél ország, érdemes felidézni, milyen fontos szerepe van a szimbólumoknak a politikában, ám ettől még ne gondoljuk, hogy világosan látjuk, hogy ki kivel van...

...Sokszor megénekeltük már, hogy az Orbán-rendszer azért veszélyes önmagára, mert képtelen megújulni, önkritikát gyakorolni, ezért alkalmatlan a konszolidációra. Ragaszkodik a rossz döntéseihez, a valódi megoldások helyett előnyben részesíti az alkudozást, a megvesztegetést és a megfélemlítést. Leszerelni akarja a társadalmi elégedetlenséget, és nem megoldani az azokat előidéző problémákat. Mindenkire lő, aki kritikát fogalmaz meg, ahelyett, hogy valódi párbeszéd keretében próbálná orvosolni a gondokat. Ahogy egy dakota közmondás fogalmaz: „Ha csípőből lősz mindenkire, akin kalap van, nem lesz egyetlen barátod sem a sápadt arcúak között.”

ITT OLVASHATÓ

ZENE

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.02.20.


A sok gusztustalanság után zene, nemcsak időseknek (bár főképp olyanoknak, akik ismerték annak idején Gubik Mira felvételét)...

ITT OLVASHATÓ

ÚJ ELLENSÉG A LÁTHATÁRON, FUSSUNK, MÍG LEHET

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.02.20.


Most már biztos, hogy paranoiás a Nemzet Félesze.
Amerre néz, mindenfelé migránsokat lát, de majd ő jól megvéd bennünket tőlük.
Javasolni is fogja, hogy az Unió tárgyalja meg a keletről várható migrációs fenyegetés ügyét, marthogy most Ukrajna felől özönlenek a menekültek.
Szerinte már nálunk is van ötvenezer ukrán, de Lengyelországban már kétszázezerre tehető a számuk, hogy Szlovákiának mennyit hazudott, azt sajnos elfelejtettem.
Azt viszont nem, hogy kifejtette, miszerint egyedül észak felől nem veszélyeztet bennünket senki, mert ott a visegrádi országok vannak, akik ugyanúgy (nem) gondolkodnak, mint mi.
Ez az állapotrosszabbodás azért következhetett be, mert a jelenlegi tárgyalások során minden reményét rombadöntve mégsem hullott szét az Unió, pedig ő már készen állt rá, hogy átvegye az új KGST a Keleteurópai Császárság vezérének szerepét...

ITT OLVASHATÓ

JÓ PORTFÓLIÓM (AVAGY HÉTKÖZNAPI GYÁVASÁGAIM) 1. RÉSZ

OFOE BLOG
Szerző: Imre Katalin
2016.02.18.


2014. március 26.
A mai napon jelentkeztem a 2015. évi pedagógusminősítési eljárásra. Emberismeret, etika tantárgyat jelölhettem meg. Nagyon örülök, mert az általam tanított tantárgyak közül ezt szeretem a legjobban. Igazolta a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, hogy 2014. február 1-ig 13 év 18 napot töltöttem el közalkalmazotti jogviszonyban. Szakvizsga megvan. Jelentkezés megtörtént. Vágjunk bele!

2014. április 28.
Egyeztették velem az iskolában újra a KIR-ben lévő adataimat. Szakmai gyakorlati éveim száma több mint 8 év, tényleg van szakvizsgám, tényleg leadtam a jelentkezési lapom. Valóban megtörténhet, hogy az intézményvezetőnk hivatalosan lejelenti: Imre Katalin jelentkezett a pedagógusok 2015. évi minősítési eljárására. Kicsit izgulok. Ilyet még nem csináltam.

2014. július 1.
Levelet kaptam az Oktatási Hivataltól: „A KIR személyi nyilvántartásban rögzített adatait ellenőriztük, és megállapítottuk, hogy ezek alapján Ön megfelel a minősítési tervbe történő felvétel feltételeinek. Ezúton értesítjük, hogy a 326/2013. (VIII.30.) Korm. rendeletben foglaltak szerint, az oktatásért felelős miniszter döntése alapján Ön bekerült a 2015. évi minősítési tervbe. E-portfóliója feltöltésére 2014. november 30-ig lesz lehetősége. A feltöltő felülethez való hozzáférésről a későbbiekben tájékoztatjuk.”
Örülök és csodálkozom.
Itt a nyári szünet, jövő héten megyünk nyaralni, családostul. Képtelen vagyok munkával foglalkozni...

 ITT OLVASHATÓ

VILLAMOS, SZÉK

MAGYAR NARANCS BLOG
Szerző: -legát
2016.02.20.


Száguldás, Ikarus, de semmi szerelem - Nők a volán mögött

Amikor létszámcsökkentésre készül a BKV, és 1 százalékos béremelést próbálnak keresztülverni, nem könnyű elképzelni, hogy 30-40 évvel ezelőtt épp fordítva volt minden. Lasszóval kellett fogni a buszvezetőket, sőt a buszvezető-nőket.A hetvenes évek elejére a buszvezető hiány mindennapossá vált a BKV-nál, s mivel a lasszó nem segített, más lehetőségek után kellett néznie a vállalat vezetésének. Az anyagi ösztönzés jobb ötlenek bizonyult. Az 1973-ban bevezetett forgalmi juttatásnak (10 000 forint évente), illetve a jelentős túlóra-pénznek köszönhetően a sofőrök keresete valóban nagyon magasra szökött. Ha valaki a hetvenes-nyolcvanas években járművezetőnek (különösen buszosnak) jelentkezett a BKV-hoz és felvették, nemhogy biztonságban érezhette magát, de néhány év alatt – persze a korabeli mércével – jómódúvá is válhatott. Igaz, nem könnyen. „Volt az éves forgalmi juttatás, a különböző pótlékok, meg nyugdíj-korkedvezmény is, de a többséggel ellentétben mi meg is dolgoztunk ezért a pénzért – mesélte egy nyugdíjas sofőr. – Nehogy azt higgye, hogy ez akkoriban annyira vonzó volt, hogy tömegeket mozgatott volna meg. Hajnalban keltem, volt olyan hónapom, hogy 230 órát dolgoztam, és összesen egy szabadnapom volt. De anyagilag csak így érte meg. Az is igaz, hogy sokan belerokkantak, rámentek idegileg.”ITT OLVASHATÓ

BALOG ZOLTÁNBÓL BOHÓCOT CSINÁLT AZ ÜNNEPELT DIÁKOLIMPIKON

MAGYAR NARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.02.20.


A magyar reformok működnek, minden okés mifelénk – legalábbis a papminiszter szerint. Szerencsére néha jön egy gyerek, aki nem hagyja, hogy hülyítsék, s beleveri a miniszter orrát a piszkába...

...eléggé sokat árul el Balog hozzáállásáról az, hogy az MTI tudósítása szerint egy kukkot sem szólt azokról a pedagógusokról, akik a diákolimpikonokat felkészítették.
Ehelyett – idézve a tudósítást – „a miniszter azt mondta, a megjelent diákok azt is bizonyítják, nem biztos, hogy az a baj, hogy sokat kell tanulni, dolgozni az iskolákban. (...) Ő nem azt nézi, ki milyen ruhában jött, éppen milyen inget vesz fel, hanem, hogy van-e érdemi hozzájárulása a közösen elvégzendő munkához. Ezért hozták létre a köznevelési kerekasztalt is”.

Nos, míg e magvas eszmefuttatás elhagyta Balog száját, a Teleki Blanka Gimnázium elé felvonult a fél budapesti rendőrség. Úgy tűnik, hogy a demonstárcióhoz Balog is szerette volna hozzátenni a magáét, és ezt rakta ki Facebook oldalára: „Ezek a fiatalok magyar iskolában tanulnak és a világ élvonalában vannak. Ide mindenki fehér ingben jött, de nem az ing számít, hanem a teljesítmény.”

Igazából már ezzel a gesztussal sikerült bohócot csinálnia magából, ám hogy teljes legyen a KO, az egyik diákolimpikon, Békés Gáspár kommentjében még jól el is határolódott Balog szelfijétől. Én diákolimpikonként visszautasítom, hogy az állami propagandagépezet részévé tegyenek minket! Csak hogy tisztázzuk mennyire is becsül meg minket az állam: egyetlen pluszpont sem jár az egyetemi felvételin a diákolimpiáért, se az országos selejtezőért, se a részvételért, se az éremért..."

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN ÉS A ZSIDÓK - A HÍZELGŐ ÁTVERÉS ANATÓMIÁJA (2. RÉSZ) ALÁSZÁLLÁS POKLOKRA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerő: Göllner András
2016.02.19.


(Göllner András sorozatának folytatása. Az első rész itt olvasható.)

A holokauszt viszonylag későn érte el Magyarországot – első ízben 1941-ben, majd mindent bepótoló hevességgel 1944 márciusában – de a fogantatása jóval előbb történt, amikor Hitler még egy kósza felhő sem volt Európa politikai egén.

A 20. század első faji alapú zsidótörvényét Magyarország vezette be 1920-ban, a régens-kormányzó, Horthy Miklós ellentengernagy uralkodása elején, miközben az ideológiát hozzá egy megátalkodott antiszemita magyar püspök, Prohászka Ottokár szállította. Prohászkának a zsidókérdésről szóló pamfletje bestseller lett Németországban, jóval azelőtt, hogy Hitler Mein Kampf-ja uralta volna a slágerlistákat. Prohászka dolgozatát több tucat nyelvre is lefordították, és logikus a föltevés, hogy a szellemi üzemanyagot 600.000 magyar zsidó lemészárlásához ez szolgáltatta. Több ezer zsidót gépfegyvereztek bele a zajló Dunába 1944 fagyos téli hónapjaiban Budapesten a német nácik magyarországi megfelelői, a nyilaskeresztesek, és még több tízezret gyilkoltak meg válogatott kegyetlenséggel. Magyarországon a zsidók első nagyobb szabású deportálására és az azt követő tömeggyilkosságra Kamenyec-Podolski körzetében került sor 1941 nyarán (egyes részleteket lásd majd lejjebb). De a magyar zsidók legnagyobb tömeges deportálása és tömeges lemészárlása Auschwitzban történt, a „korszerű” ipari technikával kiépített és a németek által működtetett haláltáborban. Nem, a magyarok nem húzták meg a ravaszt se Kamenyec-Podolskiban, sem Auschwitzban – ők csak a gyűlöletet szolgáltatták, amely a célját a gyilkosságban érte el...

ITT OLVASHATÓ

"BECSÜLETNAP" HUMÁN NÉZETBŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Donáth Ferenc
2016.02.19.


Nincs a rasszizmussal kapcsolatban illúzióm; ha visszagondolok gyerekkoromra, az ember úgy születik, hogy szereti az egyenruhát, a katonásdit, és ez megalapozza, hogy akik egész életükben ilyen vonzódásúak maradnak, azok nyitottak az ellenség fekete-fehér megkülönböztetésére, a gyűlölet használatára és az erőszakra. Még akkor is, ha katonának, rendőrnek, becsületes foglalkozásúnak állnak, megértők maradnak a fasiszta rendet ígérők felé. Nincs illúzióm, hogy a szír menekültek terhei alól kibújást jelent a rasszizmus; ez a könnyebb út, és sokan fognak emiatt is ezekhez csatlakozni. A mi sorainkat kevesebben fogják támogatni, és amíg ez az ország csődben marad, a “kaparj kurta neked is lesz” mentalitás lesz az általános.  Ez akadálya a szolidaritásnak és bázisa a rasszizmusnak. Azért is kell találékonyaknak maradnunk, és bíznunk abban, hogy a nácikat/hungaristákat hamarabb érik utol a hazugságaik, mint a sánta kutyákat az egészségesek, és abban is, hogy a humánum az, ami összetartja a társadalmat és a személyiséget is.

Tény, hogy a náciknál/ hungaristáknál a velük dacolók kevesebben voltak. Különösen nagy a különbség, ha a nácik által megtévesztetteket is hozzájuk számoljuk. Az is tény, hogy az antifasiszták soraiban generációváltás zajlott. A 2016 február 13-i évforduló tapasztalata volt, hogy új 20-30 éves ifjak adták a törzsét a falkába verődött gyűlölet ellen tüntetőknek...

ITT OLVASHATÓ

ELFIDESZESEDŐK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.02.20.Miközben az Ország a Kockásinges Forradalom lázában égve az erkölcsi megtisztulás útjára lép, vannak, akik hirtelen lépést váltva pont az ellenkező irányba indulnak. Mesélek most egy kicsit. Csúnya kis történetet.

Kezdjük a jó részével. Mikor a Terror Törvényének bevezetési szándékáról értesültem, kicsit körbeszaglásztam, mi lesz, mi nem lesz ebből, aztán mikor kiderült: nagyonis komolyan gondolják, akkor döntöttem: kimegyek a Kossuth térre egy állandó, éjjelnappalos, sátras tüntetéssel. Másodszor teszek ilyet életemben, az első kimenésem elég közismertté vált, hisz kilenc hónapig tartott. Régi olvasóim emlékeznek rá, az a kilenc hónapnyi kemény sztori - rendőri vegzálás, karaktergyilkolászás minden oldalról, 5 törvénytelen oszlatás, megatöbbi - innen, ebből a blogból indult. És ebből a cikkből: ITT (katt). 2014-et írtunk, Tusványoson tartott épp a Narancsfiaknak eligazítást a Felcsúti Gazember, és ott mondta ki azt: illiberális országot akar. Írtam először egy cikket (katt), amiben javasoltam az akkor létező, és mérvadó politikusoknak és közéleti szereplőknek, hogy mit is kéne tenniük. Ugyanis nyilvánvaló volt, hogy Orbán szájából az ILLIBERÁLIS azt jelenti: DIKTATÚRA. Rengetegen olvasták, egyet is értettek, de mégsem tett senki semmit. Én meg olyan csávó vagyok, aki ha valamit jónak, igaznak tart, akkor nem marad a szavak szintjén: ha nem csinálja más, akkor megteszem magam...

ITT OLVASHATÓ


BÁTORTALAN OKTATÁSPOSZT

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jótunder
2016.02.19.

Forgács István cigány értelmiségi nyilatkozta nemrég a Mandinernek, hogy ma már húsz százalék feletti a cigányok aránya az öt éven aluli népességben. Ő ezzel foglalkozik, vélhetően tudja mit beszél. Ez ugye azt jelenti, hogy tíz-tizenöt év múlva a munkaerőpiacra belépők több mint ötöde lesz cigány. Magyarország jövője nem csekély mértékben azon múlik, hogy mi lesz ezekkel a gyerekekkel az iskolában. 

A magyar underclass nehezen definiálható, de az "alsó" másfél- kétmillió ember Magyarországon nagyjából kimeríti azokat a kritériumokat, amelyekkel a nyugati underclass-t jellemzik. A mélyszegénységgel párosuló tanult tehetetlenség eleve azt jelenti, hogy az államnak át kell vállalnia olyan feladatokat amelyek általában a családokra hárulnának. A korai fejlesztés hiányosságai, a ki nem mondott szavak, mondatok százezrei, az elmaradt szülői megerősítések és esti közös játékok, szinte behozhatatlan hátrányt jelentenek ezen családok gyermekei számára. És ezek az aggregált hátrányok már  ma is nagyon komoly hatással vannak az ország versenyképességére...

ITT OLVASHATÓ

ÍGY FOG BEDŐLNI AZ INGATLANPIAC ÉS ÚGY ÁLTALÁBAN A MAGYAR GAZDASÁG

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.02.20.


Az emberek semmit nem hajlandóak megtanulni. Semmi olyanról nem hajlandóak tudomást venni, ami veszélyezteti a jóléti kényelmes érzetüket. Egy burokban élünk, amin belül baromi kényelmes panaszkodni, de kilépni belőle már annál elképzelhetetlenebb. Most ne az örömittas máról beszéljünk, hanem az elöttünk álló hegyről, ami hamarabb dől ránk, mint hinnénk. Most nem lesz időben olyan hatalmas eltérés, mint a két legutóbbi válság idején volt. Most nem évtizedekről, hanem évekről kell majd beszélnünk. De nem csigázlak tovább, inkább kezdjük is el...

ITT OLVASHATÓ

A BOLDOGSÁG TANULHATÓ - MONDTÁK MÁR A GÖRÖGÖK IS

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur.anita
2016.02.20.


Az ókorban a filozófia nem holmi elvont tudomány volt, hanem nagyon is élő, mindennapi, sőt gyakorlatias diszciplína. Nem véletlenül tartották a költőket és a filozófusokat a legalkalmasabb személyeknek például az állam legfőbb vezető funkcióinak ellátására, hiszen az elméleti tudáson és műveltségen kívül iskolákat alapító és működtető, sok emberre hatással levő valódi vezetők voltak a filozófusok. Az ókori bölcsek módszereit és tanítványaikhoz intézett kérdéseiket olvasva, egy sor tökéletes, akár ma egy az egyben alkalmazható coaching-kérdést látok, amelyek a tanítványok és olvasók belső erőforrásaira építettek és a saját megoldásuk megtalálására ösztönöztek. Zseniális gondolkodók, az emberi lélek kitűnő ismerői, módszertani szakértők, jó előadók, karizmatikus vezetők voltak egy személyben.
 
Manapság az emberek hajlamosak a boldogságot valami sorsszerű dolognak, a külvilágtól függőnek tekinteni, amire kevés a ráhatásunk, csak várunk rá, és majd egyszer csak lesz (ha nyerünk a lottón), vagy azt gondolni, hogy olyan nincs is, soha nem is lesz (legalábbis nekünk nem lehet). Pedig a modern tudomány, a pozitív pszichológia és az agykutatás utóbbi évtizedekben feltárt eredményei egyértelműen bizonyították, hogy az agy fejlődő, tanulásra képes szerv és ez a tanulékonyság a pozitív érzések megélésére, a boldogság tanulására is igaz - bármilyen életkorban. Érdekes, hogy már az ókori görög gondolkodók is a boldogságot a cselekvéssel kapcsolták össze - és ma már bizonyítani tudjuk, hogy helyesen gondolta ezt Arisztotelész: "A boldogság mindig tetteink következménye"...
 

UTIKALAUZ A 4-ES METRÓHOZ: KELENFÖLD VASÚTÁLLOMÁS

FŐVÁROSI BLOG
Szerző: fovarosi.blog.hu
2016.02.20.


A végállomás a kihúzó vágányokkal, járműteleppel, irányítóközponttal együtt a vonal legméretesebb "szelete". A peron szintje itt 16 méterrel van a felszín alatt. Az állomáshoz kiterjedt aluljárórendszer is csatlakozik, amellyel a metró összeköttetésbe került az Etele térrel, Őrmezővel és a vasútállomással is - ehhez 27 mozgólépcsőt és 9 liftet építettek be. A nyugati oldalon a szerelvények visszafordítására szolgáló kihúzó vágányok épültek, a keleti (Etele tér felőli) oldalon pedig a járműtelep felé vezető vágányok elágazását biztosító csarnok kapott helyet. Ez utóbbi helyszín volt egyben az alagútépítés elindításának helyszíne is: innen indult a fúrópajzs. Az építkezés itt is "milánói módszerrel" folyt, azaz a felső födém elkészülte után a felszínt visszaadták a forgalomnak - jelen esetben a vasútnak -, majd az új födém alatt folyt tovább az építkezés. A vasúti pályaudvar alatt elhelyezkedő műtárgy 260 méter hosszú, a hozzá csatlakozó kihúzóval együtt 340 méter, a teljes mélyépítési műtárgy hossza 430 méter - ezzel a kelenföldi a 4-es metró leghosszabb állomása...

ITT OLVASHATÓ

MOCSKOS ANYAGIAK

HUPPA.HU
Szerző: Szele Tamás
2016.02.19.

Tulajdonképpen ez az egész arról jutott eszembe, hogy tegnap egy rendes, havi szerződés aláírása alkalmából diszkréten a kezembe nyomták az adóhivatalnak szóló papírokat, szóval adózni kell, fogok is. Annyit, amennyi az én keresetem után jár, még ki is tudok fizetni – több szenvedéssel jár majd a bevallás kitöltése, de majd csak túléljük azt is. No, de hogy élnek más kollégák ebből a szakmából, amiből én úgy, vagyis ahogy?
Hát, ahogy az Átlátszót olvasom, nem is olyan rosszul. Van itt nekünk egy alig több, mint fél éves hetilapunk, bizonyos Lokál, az például konkrétan valami hatszáznyolc milliós reklámbevételt vágott zsebre ennyi idő alatt. Nekik legyen mondva, ügyes, csak hát ilyen a mesében is alig van. Ugyanis ez egy kormánypárti, ingyenes hetilap.
Hetilap, kérem.

ITT OLVASHATÓ

KOCKÁS INGES POLITIKA

POSZT ITT - 24.HU
Szerző: Lakner Zoltán
2016.02.19.Van abban valami báj, amikor a kormány azt követeli: a tiltakozók ne vigyék be a politikát az iskolákba. A politika iskolákba hurcolásának vádja nem arra érvényes, akire mondják, hanem arra, aki mondja. A jelenlegi „politikai kormányzás” körülményei között a „szakkérdések” nem vitathatók meg politikai aktivitás nélkül. Különben is, mi lehetne fontosabb politikai téma, mint az oktatás vagy az egészségügy jövője? Az igazi kérdés inkább az, lehet-e hatásosabban és hitelesebben politizálni, mint ahogy eddig megszoktuk?
Az oktatási rendszer nem mellékszál, hanem az egyik fő csapásirány az orbáni „országátszervezésben”. A munkáltatói jogok, az intézmények, az adminisztráció, a beszerzések, a tananyag, a tankönyvpiac és az érdekképviselet egyidejű központosításában benne van az erőpolitika, az ideológiai irányítás és a centralizált korrupció minden vonása. Ha mindez nem lenne elég, az egész le van öntve a kenetteljes moralizáló retorika ragacsos szószávalITT OLVASHATÓ

LEHETSÉGES, HOGY EMLÉKSZÜNK MAGZATI ÉS CSECSEMŐKORI ÉLMÉNYEINKRE?

GYÖKEREK ÉS SZÁRNYAK BLOG
Szerző: Szabó Elvíra
2016.02.19.


Nyomot hagynak életünkön az első hónapok tapasztalatai

Habár a tudatos emlékeink 2-3 éves korunkig nyúlnak vissza, sokkal többet őrzünk abból, ami életünk hajnalán történt velünk – írja Franz Renggli pre- és perinatális terapeuta. Sőt, korai élményeink felnőttkorban is hatást gyakorolnak életünkre, és sok megmagyarázhatatlan lelki tünet hátterében állnak. Vajon miként lehetséges ez?
Franz Renggli Aranykapu az életbe című könyvében közérthetően és olvasmányos stílusban ír arról, hogyan maradnak életünk részei hosszú távon az első hónapok lenyomatai, egyúttal megnyugtat minden olvasót: ha sérülések történtek életünk első időszakában, amelyeket elfeledtünk, pontosabban soha nem is voltunk tudatában, lehetséges begyógyítani ezeket a sebeket.
Renggli a születésre az élet „első nagy átmeneteként” tekint – az élet a fogantatással kezdődik, majd a magzat folyamatosan fejlődik a méhben, és már ebben a kezdeti időszakban egyre jobban kinyílik a világ felé. S amikor eljön az idő, a születés próbatételei után, végigküzdve magát a szülőcsatornán, megérkezik a szüleihez, a méh félhomályos és meleg közegéből a a harsány, színes és ingergazdag külvilágba.
ITT OLVASHATÓ

MEDDIG VAGY MAGYAR?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: András
2016.02.19.


„Aki külföldön él, annak felteszik ezt a megválaszolhatatlan kérdést, de bennem soha fel nem merült, hogy ennek valami köze lenne bármihez is, ami idesodort engem.
Voltam kamionos 20 évesen, dolgoztam a Magyar Nagykövetségen Brüsszelben kétszer, közben voltam Magyarországon baleseti helyszínelő rendőr is, majd 2004-ben itt maradtam a családommal.
Miért maradtam itt?
Előtte két évvel, azaz 2002-ben felhívott egyszer az öcsém, és azt mondta: „Bármit is akarsz csinálni, haza ne gyere”. Nem is mentem, és egy pillanatot sem bántam meg.
Családi örökség a jó alkalmazkodó képesség, és a becsületes hozzáállás a munkához, ez minden. Folyékonyan beszélek németül és franciául, azaz belgául, mert vannak belgicizmusok, amelyen az „echte francia” kuncog, de azért meg lehet vele élni.
Ma az Európai Unió kicsinyke szerződött tisztviselője vagyok, technikai vonalon, és nagyon szeretem, amit csinálok, nagyon jó a közösség. 
Magyarnak lenni itt jó, de az igaz, hogy vannak pillanatok, amikor nem vág föl erre az ember, mint amikor megkérdezték a kollégák, hogy miért épít Magyarország megint vasfüggönyt.
ITT OLVASHATÓ