2023. február 21., kedd

AZ ÁTTÖRÉS MINDKÉT OLDALON VÁRAT MAGÁRA - SZENES ZOLTÁN A KLUBRÁDIÓBAN (2023.02.20.)

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2023.02.20.Szenes Zoltán egyetemi tanár, nyugállományú vezérezredes, a Magyar Honvédség volt vezérkari főnöke érkezett Szénási Sándorhoz a 2023. február 20-i Reggeli személybe, hogy az orosz-ukrán háború jelenlegi állásáról beszélgessenek.

BESZÉDET MOND VLAGYIMIR PUTYIN

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2023.02.21.


Az orosz-ukrán háború egy éves évfordulójához közeledve 2021 óta nem látott volumenű beszédet tervez mondani Vlagyimir Putyin orosz elnök. Egyelőre nem lehet tudni azt, hogy pontosan milyen témákat fog érinteni az államfő felszólalásában. Egyesek szerint újabb mozgósítási hullámot jelenthet be, vagy akár hivatalos hadüzenetet is küldhet Ukrajnának, míg mások úgy vélik, hogy "csak" a nyugati hatalmaknak, illetve Kijevnek fog üzenni. Cikkünk folyamatosan frissül...


AZ ÁLLAM AHELYETT, HOGY GONDOSKODNA A KIREKESZTETTEKRŐL, MEGBÉLYEGZI ÉS SZEMBEFORDÍTJA ŐKET EGYMÁSSAL

QUBIT
Szerző: SZABÓ ATTILA
2023.02.21.


Hogyan jelenik meg a kormányközeli és a független médiában a hatalom viszonya a hajléktalan emberekhez? Ezt vizsgálták a Debreceni Egyetem szociológusai, akik arra jutottak, hogy a hatalom manipulációja hozzájárul a társadalmi szolidaritás és a jóléti rendszerek leépüléséhez.

A jóléti vagy gondoskodó állam leépülése mára elméletből valósággá változott. Nyugat-Európában az 1970-es években volt a csúcson az állam szerepvállalása a társadalmi kérdésekben, de azóta folyamatosan csökken, és így az egyes államok egyre kisebb hatással vannak a társadalmi egyenlőtlenségekre. Ezzel párhuzamosan az európai országokban is mélyülnek a társadalmi csoportok közötti távolságok, és növekszk a stigmatizáció is: a lecsúszott vagy lecsúszóban lévő társadalmi csoportokat és egyéneket a közbeszéd egyre gyakrabban teszi felelőssé a helyzetükért.

Korábban ez nem feltétlenül volt így. Világos volt, hogy csak a nagy jóléti rendszerek – az oktatás, az egészségügy, a lakás- és a foglalkoztatáspolitika – tudnak azért tenni, hogy a társadalom tagjai előrébb jussanak, vagy legalább ne szakadjanak le. Ezek a szakpolitikai törekvések azonban fokozatosan átalakulnak, és immár nem a peremre szorultakra irányul a legtöbb a figyelem, hanem például a náluk jobb körülmények között élő nagycsaládosok felé.

Ez a trend egész Európában megfigyelhető, de Magyarországon különösen erős. A szociális ellátórendszerek fokozatos átalakítása idehaza kifejezetten hozzájárult ahhoz, hogy az elszegényedő társadalmi csoportok támogatása korlátozottá, a szociális biztonság bizonytalanná, az elemi jólét hiánya általánossá vált – írja Szöőr-Fülöp Luca és Csoba Judit, a Debreceni Egyetem két szociológusa az Esély folyóiratban tavaly megjelent tanulmányban, amelyben a hajléktalansággal kapcsolatos sajtódiskurzust vizsgálják.

A tanulmány címe: A jóléti állam kirekesztő mechanizmusai - A hajléktalanság Foucault hatalomelméletének tükrében. De hogy jön ide Michel Foucault, a 20. század egyik legjeletősebb francia filozófusa, történésze?

Úgy, hogy Foucault szerint a modern állam közvetlen és a közvetett eszközei olyan hatalmat biztosítanak az uralkodó csoportok számára, ami széles rétegek számára lehetővé teszi a jóléti állam működtetését és ezzel a magas életszínvonalat. A hatalom viszont nem csak erre használható: Foucault szerint a „jó pásztor hatalma” nagyon könnyen alakulhat az „alávetés hatalmává”. Szöőr-Fülöp és Csoba amellett érvel, hogy a jóléti állam leépülése illeszkedik ebbe a gondolati keretbe: ahelyett, hogy az állam gondoskodni igyekezne az egyes társadalmi csoportokról, most inkább igyekszik megbélyegezni őket, és ezzel szembe is fordítja őket egymással...

MAGYARORSZÁGON VAN VALAMI A LEVEGŐBEN – ÉS SAJNOS BE IS LÉLEGEZZÜK

SZABAD EURÓPA
Szerzők: NÉMETH DÓRA, SZALAI BÁLINT
2023.02.21.


Több millió magyar egészségét károsíthatja a hazai szállópor-szennyezés, attól függően, hol él. Ez főleg télen okoz súlyosabb helyzeteket, döntően ott, ahol fával vagy szeméttel tudnak csak fűteni a helyiek. Ábrázoltuk a szórványosan működő állami mérőműszerek elérhető adatait a téli szezonból, a Sajó völgyében például tartósan rossznak tűnik a helyzet. 


Az embereknek maguknak kéne kiharcolniuk az elviselhető levegőt a környékükön.

Ha az ember nem jut levegőhöz, viszonylag gyorsan meghal. De ha csak szennyezett levegőhöz jut, akkor is jellemzően jóval hamarabb hal meg a kelleténél, egyebek közt tüdő-, szív- és érrendszeri bajok alakulhatnak ki attól is függően, hogy mivel és milyen sokáig szennyezik.

Magyarországon pedig nem olyan jó a helyzet, évente ezres nagyságrendű ember élete múlhat azon, hogy itthon nem sikerül határérték alá csökkenteni a légszennyezés szintjét.

Jelenleg még elég nehéz lenne pontosan megbecsülni, hogy mondjuk egy szmogban álló játszótérre rendszeresen vitt gyerekek közül pontosan kik és milyen kockázattal lehetnek később asztmásak vagy tüdőrákosak szerencsésebb társaikhoz képest. Viszont nagyobb sokaságra vannak magyar becslések is, például 2014-ben azt becsülte a magyar állam, hogy Várpalotán minden 30 éves több mint egy évvel tovább élhetne, ha sikerülne határérték alá vinni a helyi légszennyezést...

LAJCSI FELVILLANYOZ, LÖLŐNÉ JÓ EMBER, FIALA FELPORSZÍVÓZTA AZ APJÁT, RUBINT RÉKÁTÓL CSATORNÁT LOPTAK

POTTYONDY EDINA VIDEÓ
Szerző: POTTYONDY EDINA
2023.02.21.Lajcsi felvillanyoz, Lölőné jó ember, Fiala felporszívózta az apját, Rubint Rékától csatornát loptak...

HALMOZOTTAN VÁLSÁGOS HELYZETBEN: MEGFOGHATATLAN SZORONGÁS KÖZEPETTE FOLYIK AZ ÁLLAMI ELLENSÉGKÉPGYÁRTÁS

NÉPSZAVA
Szerző: ÁRPÁSI BENCE
2023.02.20.


Habár a társadalomtudósok szerint a modern világ sokkal békésebb és biztonságosabb, mint az évszázadokkal ezelőtti volt, az elmúlt évtized után sokan kételkednek ebben. Kezelhetetlen klímakrízis, menekültválság, világjárvány, nagyhatalmak egymásnak feszülését eredményező és a kontinens életét mélyen megrázó háború. Nyugtalan idők. A kor embere komoly pszichés terhelést kap, és nem viseli jól. Nekünk, magyaroknak mindeközben a további feszültséget okozó szélsőséges szekértáborozás is mély barázdákat vés a homlokunkra
.

„Megbolondult a világ!” Ha olvasóink közül néhányan így érzik, nincsenek egyedül. Sok olyan probléma kezd „beérni”, amelynek megoldását egyelőre nem látni. Ráadásul többségünknek egyáltalán nincs vagy csak kevés ráhatása van a jellemzően globális folyamatokra. Ilyen a szűnni nem akaró megélhetési válság, a világszerte érezhető háborús feszültség vagy éppen a klímaváltozás. Merre tartunk? A hozzáértők válasza több mint elkeserítő: a jelek szerint egyre lejjebb.

A siralomvölgy legendája


„A leggyakoribb mentális betegség Magyarországon a depresszió, az álmatlanság, a szorongásos zavarok és a pánikbetegség. Az elmúlt időszakban a Covid–19-pandémia számos nehézséget okoz az embereknek, beleértve a munkanélküliséget, a társadalmi elszigetelődést és a családjukat érintő haláleseteket.” Ezt a választ a manapság elképesztő népszerűségre szert tevő ChatGPT, vagyis a mesterséges intelligencia adta, amikor megkérdeztük őt a témában. Felelete is jól mutatja, milyen általános érzület jellemzi a hazai közhangulatot. A koronavírus – tesszük hozzá – lényegében csak egy könnyed bemelegítés volt ahhoz képest, amit most kell megtapasztalnunk. Nemcsak a szomszédunkban zajló háború, de a boltokban tapasztalható elképesztő méretű infláció és a nyomában járó megélhetési válság is egyre jobban szorít bennünket. A számok alátámasztják mindezt: egyre több a pszichés beteg idehaza.

És nem mintha tovább szeretnénk fokozni a pesszimista hangulatot, de nem tudni, mikor várható javulás. Eljutottunk-e a mélypontra, vagy még csak most tartunk oda? „Az ember lelkivilága meglehetősen hamar hozzá tud szokni mind a jóhoz, mind a rosszhoz, és egy idő után ez lesz a normalitás – mondta erről lapunknak Síklaki István szociálpszichológus, nyugalmazott egyetemi tanár. – Amikor egy ilyen tartós romlási folyamatban vagyunk, akkor el tud jönni az a pont, amikor a hozzászokás erősebbé válik, és az ember felvesz egyfajta fatalista attitűdöt, és ez uralkodóvá válik.”...

SOKAN SZERETNÉNEK NEMZETI BAJNOKOKAT, DE EZ EGYRE KEVÉSBÉ REÁLIS

G7.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2023.02.21.


A hazai közbeszéd egy visszatérő toposza, hogy a külföldi működőtőkére alapozott gazdasági felzárkózás zsákutca, vagy legalábbis egy bizonyos ponton túl elégtelen a fejlett országgá váláshoz, ez csak az “ázsiai” példa szerint “nemzeti bajnokok”, azaz hazai tulajdonban lévő, versenyképes ipari vállalatok állami támogatással való felemelése által lehetséges.

A nemzeti bajnokok (és az azok élén álló nemzeti tőkésréteg) kitermelése mellett számos érv szól: a külföldi tőkével szemben a világpiacon is versenyképes nemzeti bajnokok több nagyobb hozzáadott értékű, jobban fizető munkakört hoznak létre hazájukban, serkentik a hazai innovációt, a nyereségük nagyobb hányadát hozzák haza vagy tartják otthon, amiből több beruházás születhet és az állam külső egyenlege is javul.

Emiatt a hazai ipar kitermelésére törekvő, és ennek érdekében a gazdaság irányításába tevékenyen belenyúló “fejlesztő állam” tézise már legalább az 1980-as évek óta a politikai gazdaságtan egyik visszatérő slágertémája – mostanság már a korábban az iparpolitikát élesen elítélő Nemzetközi Valutaalap (IMF) elemzései között is találni a stratégiát támogató hangokat.

Az utóbbi években azonban még az iparpolitika korábbi támogatói között is akadtak olyanok, akik szerint a régi recept ma már nehezen alkalmazható, és a siker forrása változóban van. 

- Egyes fősodorbeli közgazdászok körében az utóbbi években népszerűbbé vált az az elképzelés, miszerint napjaink technológiai és világgazdasági változásai miatt ez a fejlődési út már lezárult, és a jövőben a felzárkózási lehetőségek a szolgáltatási szektorban jelentkeznek majd. Itt azonban merőben más kompetenciákat és ebből fakadóan más stratégiát kíván a felzárkózás, mint a nemzeti bajnokok kitermelésén alapuló ázsiai recept esetében.

- Mások azt emelik ki, hogy a kevés és sok szempontból egyedi ázsiai példaországra számos kudarc jut, miközben tucatnyi olyan ellenpélda is van, amelyek jelentős külföldi tőkebeáramlás mellett közelítették meg a gazdag országok életszínvonalát. Azaz a nemzeti bajnokjelöltek támogatása önmagában még nem csodarecept, és a külföldi működőtőkén (FDI) alapuló fejlődés a világ jelentős része számára pozitív, még ha nem is lesz belőlük Dél-Korea...

ITT OLVASHATÓ 

BIDEN KIJEVBEN – LENIN LENGYELORSZÁGBAN: STÍLUSOS ÉVFORDULÓS MEGEMLÉKEZÉS

VAGESZBLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
2023.02.20.


Messzeringó emlékezetemben élénken élnek a képek, amint George H. W. Bush amerikai elnök 1989. júliusában Gdansk és Varsó után Budapestre látogatott. A Nagy Imre-temetés és a Nemzeti Kerekasztal tárgyalások kezdete után voltunk. Az volt az első amerikai elnöki látogatás a lángoktól öleltben, s hogy Lengyelországban kezdett, abban nem volt semmi sértő: a Solidarnosc és a lengyel kerekasztal és az első – félszabad – választások, valamint az amerikai Középnyugatot sokmillió lengyellel benépesítő Polonia okán ez volt a természetes és történelmi sorrend. Magam ettől a látogatástól, a Kossuth téri esőben a beszédje szövegét összetépő elnök – és volt CIA igazgató, pekingi nagykövet és alelnök, aki befejezte a Ronald Reagan művét a Gonosz Birodalmának lebontásában – vizitációjától számolom azt, hogy elkezdtem hinni a hidegháború és a kölcsönös nukleáris fenyegetésen alapuló bipoláris világrend végében.


Aztán hová jutottunk per ma?! A vérespofájú ruszkij medvegy fogát vicsorgatja (alsó hangon 200,000 halott), visszatért a történelem és nekünk az jutott osztályrészül, hogy egy egykori szovjetellenes lázadó putyinpincsiként és muszkavezetőként kormányozza ezt az országot, mégha nagy nehézségekkel is. Ez a szégyen, ez az emiatt érzett most már nem szekunder, hanem primér szégyen csontig hatol, és nincs mivel magyarázni, mert a kádárista tudattalan kevés ehhez. Mindegy, nem erről kívánok most beszélni, illetve érintőlegesen...

JÓKOR: ÚJABB PROPAGANDA-BOMBA A NYUGDÍJASOKNAK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.02.21.


Habár a költségeket titkolják, borítékolható, hogy újabb sok milliárd forintot költ a kormány a napokban a postaládákba kerülő kormányzati reklámújságra, leánykori nevén a JóKor Magazinra. A nyugdíjasoknak szóló időszakos kiadvány rendre akkor jelenik meg, amikor vagy bajban van (a haza helyett) a kormány, és/vagy, amikor éppen érkezik valami jól eladható „adományként” tálalt juttatás, mint most a 13. havi nyugdíj. Most válság van és postázták is a 13. havit. Az orbáni propagandagépezet eme dicső kiadványának egymást rapszodikus gyakorisággal követő példányaira a meglehetősen primitív mondandó és nyelvezet a jellemző, a lényeg annak az orbáni üzenetnek a sulykolása, miszerint „2010-ben véget ért az a világ Magyarországon, amikor a válságok árát főként a nyugdíjasokkal fizettették meg” – ahogy a kormányfő megfogalmazta anno, 2021 februárjában a Parlamentben.


„Hamarosan minden nyugdíjashoz eljut a JóKor Magazin: Magyarország kormánya fontosnak tartja, hogy az időskorúak értesüljenek minden, őket érintő intézkedésről, ezért az újság tartalmazza a legfontosabb, közérdekű információkat” – jelentette be az örömhírt Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, a miniszterelnök főtanácsadója, akit a propagandakiadványt beharangozó Facebook-posztjában ebbéli igyekezetében megtámogatott Varga Mihály pénzügyminiszter is. Mi más szerepelne benne, mint a februárban postázott 13. havi nyugdíj híre, valamint a nyugdíjrendszer működése. Meg persze a töltelékanyagok: ahogy Nyitrai jelezte, olyanok, mint hogy milyen veszélyek leselkednek az idősekre a digitális világban, illetve milyen szűrővizsgálatokat javasolnak a szakemberek.

Habár részleteket nem árult el a kormánypárti politikus az egyes témák taglalásáról, a magunk részéről minden kockázat nélkül meg tudnánk most is írni a húzóanyagoknak szánt cikkeket. Merthogy borítékolhatóan nyomatékosítják, hogy a baloldali-liberális oldal, jelesül Gyurcsány elvette a 13. havi nyugdíjat, de bezzeg Orbán visszaadta (az állítás igazságtartalmáról sokszor írtunk, például itt és itt). Azt is meg fogjuk tudni belőle, hogy – például a nők 40 lehetőség bevezetésével – egyre kedvezőbbé válik a nyugdíjrendszer Orbán uralkodása alatt (bár azt azért nem domborítják ki, hogy a nyugdíj kiszámításához használt indexálás módosításával mennyit vettek ki a nyugdíjasok zsebéből). Azt is előre meg tudjuk mondani, hogy a „töltelékanyagok” között lesz(nek) interjú(k), politikussal és/vagy hírességgel, de persze ez utóbbiak közül is csak az Orbánhoz lojálisokkal, olyanokkal, akik arról fognak beszélni – nyíltan vagy burkoltan –, mennyire sok jót tesz Orbán és az ő kormánya...

„A DK AZ EGÉSZ ELLENZÉK HITELESSÉGÉT ÁSSA ALÁ” – KERPEL-FRONIUS GÁBOR A VÁLLALHATATLAN KOMPROMISSZUMOKRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2023.02.21.


A lapunk által leleplezett offshore-os DK-s parlamentbe juttatása már sok volt a Momentumnak – a párt mindent elkövet, hogy Ráczné Földi Judit ne vehesse át a mandátumát. Kerpel-Fronius Gábor elnökségi tag viszont egyúttal főpolgármester-helyettes is, azaz hivatalból kénytelen együtt dolgozni DK-sokkal. A Válasz Online éppen ezért őt kérdezte Gyurcsányékról. Akik szerinte felrúgták az ellenzéki egyezséget, s nem a Momentum tette ezt azzal, hogy nem adja áldását egy jogerősen hazug offshore-lovagra. Interjú
...

ORBÁN, A PANNON SZÉLSŐJOBBOS, NÉMETORSZÁG FEGYVERKOVÁCSA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.02.21.


Itt a lista, milyen feltételek között dolgozhatnak és milyen fizetéseket kapnak a tanárok Európában - Magyarország leszakadva, de máshol sem túl vonzó a szakma. Orbán Viktor reggel beszól a németeknek, este fegyvereket csinál nekik: ő a pannon szélsőjobboldali. Hogyan áll a cseh kormány az akkumulátorgyártó tervekkel Csehországban? Nemzetközi lapszemle.

Bloomberg szerint a düsseldorfi székhelyű Rheinmetall három gyárat épít Nyugat-Magyarországon, ahol páncélosokat, lőszert és robbanóanyagot fognak előállítani. Orbán Viktornak semmi kifogása nincs az ellen, hogy meghosszabbított munkapadként szolgálja a német hadiipart, miközben ellenzi a fegyverszállítást UkrajnánakReggelente Berlin ideigeire menni, esténként a németek fegyverkovácsának szerepében tetszelegni – ez lazán megy a pannon szélsőjobboldalinak, fogalmaz a Bloomberg.

A hírügynökség kiemeli, hogy a fegyvergyárak létesítése egyúttal a már az oroszok ukrajnai bemasírozása előtt bejelentett magyar katonai modernizálás jegyében is történik, ám a háború nyomán új geopolitikai helyzet állt elő, és ezek az üzemek a fejlődőben levő magyarországi hadiipar alapkövét jelentik. Orbán nagy reményeket fűz e hadiipar exportképességéhez.

 • A tanárhiány nem csupán német jelenség – írja a müncheni Süddeutsche Zeitung. A cikk szerint Németországban – iskolafajtától és tartománytól függően havi 3600 és 4700 euró – 1,4- 1,8 millió forint - között van a tanárok bruttó kezdő fizetése, és nagy részük adókedvezményben is részesül. A pedagógusi hivatás biztonságos és családbarát, de sok fiatal számára nem eléggé rugalmas, nagy az adminisztratív leterheltség, és a pálya megbecsülése is lehetne jobb – sorolja az oktatói létszámhiány okait a bajor lap, és kitér arra: egy tudományos tanácsadó testület azt javasolja, hogy növeljék meg a mostani, 24 és 28 közötti heti kötelező óraszámot.
 • Mi a helyzet Svájcban? A Süddeutsche szerint Zürich kantonban olyan is előfordul, hogy érettségije sincs annak, akit katedrára állítanak, akkora a tanárhiány. Bernben a népiskolai oktatók tíz százalékának nincs tanári diplomája. A fizetések viszont az alpesi országban elég jók: az általánosban évi 78 ezer, a gimnáziumban 150 ezer frank az átlag (havi 2,5-5 millió forint).
 • Franciaországban az előző tanév kezdetén 4 ezer betöltetlen pedagógusi hely volt. A francia tanárok lényegesen rosszabbul keresnek, mint az OECD-átlag: a kezdő fizetés nettóban 1900, húsz év tapasztalattal 2500 euró havonta (730-960 ezer forint).
 • A Pisa-besorolás szerint világelső Finnországban a pedagógusokat akkora tekintély övezi, mint máshol az orvosokat vagy az ügyvédeket, és egy-egy oktatói állásra általában tízen is pályáznak, tehát csak a legrátermettebbek és legmotiváltabbak kerülhetnek katedrára.
 • A kontinensen az olasz pedagógusok javadalmazása az egyik legrosszabb: a kezdő középiskolai tanári fizetés évente bruttó 25 ezer euró, vagyis nem egészen havi 800 ezer forint. A szakma elöregedik, a fiatalok számára nem vonzó. Mióta Veneto tartományban egy tanárnőt óra közben légpisztollyal meglőtt egy diák, társadalmi vita bontakozott ki arról, mit lehetne tenni az iskolai erőszak ellen.
 • A Süddeutsche Zeitung a magyar helyzetről is ír, beszámol a mindeddig eredménytelen tüntetésekről és más tiltakozásokról. Ismerteti azokat a szakszervezeti adatokat, miszerint 16 ezer pedagógusi állás betöltetlen. Sok fiatal frusztráltan hagyja el a pályát, elsősorban, de nem kizárólag az alacsony bérek miatt. A cikk 500 eurós pályakezdő fizetésről ír, ami a karrier végén ezer euróra is felmehet – ez 190, illetve 380 ezer forintnak felel meg. A cikk szerint Orbán Viktor kormánya radikálisan visszaszorította az iskolai autonómiát, a nemzet, a család és a haza védelmét hirdették meg központi nevelési célként, és egyetlen központi állami intézmény határozza meg a tananyagot, a tisztségek betöltését, de még az eszközbeszerzést is. Az oktatási minisztériumot megszüntették, az iskolák ügyében a belügyminisztérium illetékes. A kormány érvelése szerint amíg Brüsszel visszatart pénzeket, addig a tanároknak sem jut.

Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a cseh kormány azt szeretné, ha a Skoda, a Volkswagen leányvállalata 5 milliárd eurós beruházással hatalmas akkumulátor-gyárat létesítene a Plzeňtől negyedórányi autóútra található, 7000 lakosú Dobrany határában, ám a helyiek és Martin Sobotka polgármester ellenállása miatt a német nagyvállalat mindmáig nem hozta meg a tavaly év végére ígért döntést.

Josef Langl osztrák tájképfestőnek a városházán elhelyezett nagy méretű vásznán a 150 évvel ezelőtti Dobrany látható, végtelen búzamezővel, pöfögő gőzmozdonnyal, az állomásépület melletti sörfőzdével, balra a kaszárnyával, valamint az akkoriban épült elmegyógyintézettel. És hol lenne a gigantikus akkumulátor-gyár? – kérdezi a frankfurti lap riportere a polgármestert, aki a sörfőzde mögötti erdőre mutat: valahol itt.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

PINTÉR SÁNDOR ÚJABB VERESÉGET SZENVEDETT – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA
2023.02.21.


Rogán és Pintér nem éppen rózsás viszonyáról számos pletyka kering

Ez érdekes helyzet, mert Rogán ül a nyeregben, de Pintér meg sokat tud… Na, nem a pedagógusokról meg az egészségügyről…


Kubatov Gábor és egy belügyminisztériumi dolgozó neve is felbukkan a Schadl-ügy irataiban

A Telex birtokába került hangfelvételek és nyomozati anyagok szerint Kubatov Gábortól, a Belügyminisztériumból és az egyik parlamenti kabinetből is megkeresték Völneréket a szakvizsga miatt

Csaknem háromszázmillió forintért épül „exkluzív” játszótér Budapest belvárosában

Egy januári bizottsági előterjesztés szerint a játszótér 402 négyzetméteres, ennek alapján az egy négyzetméterre vetített ár több mint 680 ezer forint.

Négy hónappal kilakoltatása után hunyt el Kovács Zsuzsa, akit az önkormányzat utcára tett

A kódexkutató-irodalomtudóst a kormánymédia gyakorlatilag élő pajzsként rántotta bele a kilakoltatások körüli politikai botrányba, hogy saját imázsát mentse, mondván, az idős nőért úgysem kár, hiszen „nem tudott együtt élni a közösséggel”.

A Hodászt zaklató pap felmentését latin nyelven, belső körlevélben közölte az esztergomi érsekség annak idején

“Az esztergomi érsekség soha nem válaszolt az elmúlt négy évben újra meg újra elküldött kérdéseinkre. Ezért sejtésünk sem lehet arról, hány papjuk ellen indult eljárás molesztálási ügyekben.”

Feljelentette az Origót a Helsinki Bizottság

„Természetesen pontosan értem, miért ír szemenszedett hazugságokat rólam a propaganda. Azt is tudom, hogy ez végig fog futni mindenhol. Ha azt hiszik, hogy ezzel megijeszthetnek, hogy emiatt mást vagy máshogy fogok csinálni, mint amit szakmai tudásom és meggyőződésem diktál, akkor még ennyi év után sem tudják, hogy engem nem ilyen fából faragtak”.

Rendeletben könnyítette meg a kormány az erzsébetvárosi török magániskola felújítását

“A Hernád utca 52 szám alatti épület felújítását a kormány korábban nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, most pedig az egyes beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló kormányrendelet módosításáról szóló rendelet módosításával még azt is elintézte, hogy még csak le se kelljen folytatni a településképi szakmai konzultációt az érintett önkormányzattal a felújításról.“

Élete beszéde előtt Putyin

“Putyin egyszerűen nem tud olyant mondani, amivel ezt a veszteséget ellensúlyozni tudja saját népe számára. Olyant viszont igen, ami további szenvedést és károkat okoz Ukrajnának és Európának.”

Hogyan titkolta a Fehér Ház Biden kijevi látogatását?

Bár a sajtóban Biden elnök Lengyelországi látogatása kapcsán többen pedzegették, hogy esetleg Ukrajnába is elutazhat, a látogatás mindenkit váratlanul ért.

Teljes médiacsend mellett egyeztet a magyar kormány az ukrajnai fegyverszállításokról Brüsszelben

Az Átlátszó riporterének Belgiumba kellett utaznia ahhoz, hogy személyesen győződjön meg a magyar részvételről: helyszíni riportjuk a brüsszeli NATO-központban tartott nemzetközi megbeszélésekről.

KIFAKADT A NÉPSZERŰ MAGYAR HÁZIORVOS: LEHÚZZA A RÓLÓT, PONTOKBA SZEDTE, MI A BAJ A HAZAI EGÉSZSÉGÜGGYEL

PÉNZCENTRUM
Szerző: PÉNZCENTRUM
2023.02.20.


...Hosszan kifejtette az okokat is, melyek között nem szerepel sem az orvosi fizetése, sem pedig a megnövekedett munkamennyiség.  A távozás okai között viszont  szerepelnek az alábbiak:
 • a háziorvosi fizetés megközelíti ugyan a kórházi fizetést, de feltételrendszerhez kötött
 • az orvosi gyógyító, oktató, kutató munka helyett egyre több felesleges adminisztrációt végzünk
 • az oktatási, szociális, egészségügyi rendszer hibáit, hiányosságait kell pótolnunk
 • pácienseink gyógyításában mindennaposak a kudarcaink, amikor nem tudunk objektív okok miatt előrelépni, megfelelő kezelést, ellátást nyújtani
 • pácienseink visszajelzései alapján egyre nehezebb a helyzetük, megfelelő ellátáshoz, sőt, már időponthoz jutásuk, mind állami, mind magánszolgáltatók esetében
 • a költségvetésünk a jelentősen megnövekedett kiadások miatt nehezebben tartható, illetve csökkentik is
 • napi szinten órákat töltünk el felesleges adminisztrációval, igazolások, táppénzes papírok, szociális igazolások kiadásával
 • napi szinten órákat töltünk betegeink életútjának szervezésével
 • az elmúlt évtizedek során nem történtek kedvező változások a magyar egészségügy szervezettségében
 • az elmúlt időszakban kedvezőtlen változások történtek a magyar egészségügyben, az alapellátásban, az egészségügyi szervezetek bevonása, véleményének figyelmen kívül hagyásával
 • az elmúlt időszakban sem történtek meg a páciensek, háziorvosok, szakmai szervezetek bevonásával történő egyeztetések, nem készültek átfogó tervek

AMIT SZABAD MÉSZÁROS LŐRINCNEK, AZT NEM SZABAD VICC ELEKNEK? | AMERIKAI TRENDEK A YT-ON

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2023.02.20.Újra a csatornán Bandi és Bálna, akikkel Marci azt idézi fel, hogy gyerekkorukban hogyan formálta az ízlésüket az amerikai popkultúra, és vajon mind a mai napig miért van ilyen domináns hatása az amerikai tartalmaknak a YouTube-on is? Miért másolnak le magyar kreátorok egy az egyben amerikai trendeket? Hogyan őrizhetjük meg vizuálisan a nyelvi szuverenitásunkat? Miért nem látható az értékes magyar filmnyelvi örökség a magyar YouTube videókon? A komoly témák mellett a srácok krindzselnek is Amerikából importált YouTube-trendeken.

PÁRTKÉPVISELET

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.02.21.


Szép, áprilisi-február volt tegnap, a nap pedig majdnem olyan tüzesen sütött le a fideszistákra, mint Kukorica Jancsira, amikor még juhászbojtár volt. Ilyenkor csalogat az erdő, a mező, a rét. Meg a kolbásztöltés vagy a busójárás, parlamentbe ilyenkor jóérzésű ember be nem megy, csakis a dollárbaloldal, amelynek fogalma sincs a nemzet lelkéről. Mindez így együtt okozhatta, hogy szinte cukkolásként hívott össze rendkívüli parlamenti ülést az ellenzék az akksigyárakról – előtérben Debrecen -, és magára maradt az ódon falak között. Még egy árva miniszterelnök sem volt a függöny mögött, a pulpituson sem Kövér pedellus ült szúrós tekintettel. 
Reménytelen volt az egész.

Mindeközben, amikor a naiv ellenzék reménytelenül várakozott a fideszista képviselőkre, akárha egy rossz szerelmes virágcsokorral a kezében az utcasarkon, éppen akkor jöttek a képek arról, ki, hol van épp szívesebben, mint a parlamentben. Gulyás miniszter kolbászt töltött például. Semjén miniszterelnök-helyettes busónak öltözött, Varga J. jó miniszterasszony pedig menekülésben volt az eu-s küldöttség elől azzal az indokkal, hogy dupla bujkálása a jogállam védelmében történik, de erről majd később ejtünk pár keresetlen szót. Ma ugyanis a démoszról beszélgetünk, a népről, amely te vagy én nyájasom, valamint a nevéből fakadó demokráciáról. Pedig nem is politológia órán vagyunk. (Vagy tudszoc.)

Ha jól emlékszünk 135 fideszista képviselő csücsül a parlamentben, akiket a nép küldött oda a szavazatával – és a megbuherált választási rendszerrel, de erről máma nem ejtünk szót -, és azért delegálta oda őket, hogy az ő érdekében (nép) tevékenykedjenek ott. Minden erejükkel, teljes szívükkel és alázatukkal. S ha jól emlékszünk, márpedig miért ne emlékeznénk jól, a Fidesz maga hangoztatja azt elég harsányan tutulva, hogy a dolgokhoz (aljasság), amiket rend szerint végbevisz, a néptől kapott felhatalmazást. Mégpedig soha nem látott mértékben, és már négyszer is. Ebből pediglen olybá tűnik, hogy a képviselők és a választók együtt élnek Neriában, nem láthatóan soha nem volt hatalmas szerelemben.

Ám meglátjuk, ez nincsen így, mégpedig egyáltalán. Hogy kinek az érdeke – ki találta ki, és akarja bármi áron – az akksigyárakat, az a Fidesz homályába vész, ahogyan az is, hogy kinek lesz ettől jó. A nép úgy érzi azonban – aki a jelek szerint nem tudja, mi neki a jó, tehát helyette és ellene kell dönteni -, hogy ő nem akar akksigyárat, aminek hangosan és morcosan hangot is ad. És ekkor itt keletkezik az antagonisztikus ellentmondás, mi legyen azokkal a rohadt gyárakkal és hogyan. A dollárbaloldal gondolt egy nagyot, hogy akkor beszéljék meg ezt a parlamentben, ami állítólag ennek a helye és a terepe volna, és itt jutunk el kiinduló képünkhöz, ahol azt láttuk, ezek a naivak lukra futottak a randin.

Nem jött el az ő kedvesük. Halaszthatatlan más dolgokat hoztak fel indoklásul, hogy máshol szolgálják a népet minden tehetségükkel, így jött elő Gulyás miniszter jól táplált óvodás képe, amint tekeri a kolbásztöltő gépezetet, és Semjén miniszterelnök-helyettes, ahogyan a busókkal kokettál azzal az indokkal, hogy így őrzi meg a nemzet lelkét. Ez a lélek azonban az akksigyárak savában fog szétmállani, ez azonban nem érdekli sem Semjént, sem Gulyást, és Varga J. jó miniszterasszonyt sem, akit azért nem látunk, mert momentán az eu-sok elől bujkál. Rejtekezik mintegy, ha már néplélek és nemzeti identitás. És akkor a többi százharmincvalamennyirről nem is beszéltünk, hogy merre ette őket a rosseb...

FONTOS FIGYELMEZTETÉS JÖTT A NYUGDÍJBA VONULÓK UTAZÁSI KEDVEZMÉNYÉRŐL

24.HU
Szerző: 24.HU
2023.02.20.


Aki az idén vonul nyugdíjba, de még nem kapott nyugdíjmegállapítást, annak igazolnia kell ezt ahhoz, hogy igénybe vehesse az idősek utazási támogatását és az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságát nyugdíjasként. A nyugdíjas igazolványt külön igényelni kell. A pénzcentrum.hu egybegyűjtötte a tudnivalókat
.


Az ellátottak utazási utalványa a magyar nyugdíjasok alapjogai közé tartozik, a nyugdíjas igazolvány feljogosítja a nyugdíjasokat a közforgalmú személyszállítási eszközökön (azaz olyan járműveken, mint a vonat, a helyközi autóbusz, a HÉV, az elővárosi autóbusz, a komp, a rév) való kedvezményes utazásra, 50 és 90 százalékos kedvezmények mellett – hívja fel a figyelmet a portál.

A nyugdíjas igazolvány igényléséhez a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiadott „ellátottak utazási utalványa”, az aktív korúak esetében pedig a járási hivatal által kiállított igazolás szükséges. A nyugdíjas igazolvány kiállításához be kell mutatni a felsorolt okmányokat és a nyugdíjas személyi okmányait, magát a kedvezményt pedig a tömegközlekedési járműveken is be kell tudni mutatni az ahhoz tartozó kedvezményes bérlettel egyetemben.

Minden év elején, így a 2023. január 1-je és a 2023. márciusában megjelenő valorizációs szorzószámok közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetén is nyugdíj előleg megállapítása történik a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámok közzétételéig. A nyugdíjtörvény szerint, ha a nyugellátásra való jogosultság fennáll, a nyugellátás összege azonban a tárgyévi valorizációs szorzószámok hiánya, adatok hiánya vagy egyéb ok miatt az igénybejelentéstől számított 30 napon belül nem határozható meg, akkor a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylő részére előleget kell megállapítani és folyósítani. A nyugellátás megállapításakor a nyugellátás összegébe a folyósított előleget be kell számítani – figyelmeztetnek az adó.hu portálon...

NEM K. G. BÉLA (KOVÁCS BÉLA) A LEGNAGYOBB OROSZ KÉM, CSAK ORBÁN MÉG NEM MENEKÜLT MOSZKVÁBA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.02.20.


Nem olyan fontos az Orbán-rezsimnek, hogy Kovács Gábor Béla volt jobbikos politikust, egykori Európai Parlamenti képviselőt, jogerősen elítélt orosz kémet elfogja. A HVG próbálta kipiszkálni, hol tart a K. G. Béla ellen kiadott elfogató parancs, de nem tudtak meg semmit. Annyi kiderült, hogy a volt KGB-s Kovács Béla ellen nem adtak ki nemzetközi körözést, arra hivatkozva, hogy azt csak akkor adják ki, ha a rendőrségnek tudomása van arról, hogy a körözött személy külföldön tartózkodik. A rendőrség pedig elutasította a megkersését, mert nem közérdekű az információ.

Kovács Bélát jogerősen 5 év fegyházra ítélték az Európai Unió és intézményei elleni kémkedés miatt, de nem vonult be letölteni a büntetését. Legutóbb Moszkvából adott nyilatkozatot, ahol már ugyanazon az egyetemen tanít kémkedést nemzetközi kapcsolatokat ahol őt is kiképezték maga is tanult. De a magyar rendőrségnek nem küldött külön értesítést, hogy Moszkvában él és virul, így a magyar rendőrség nem tud semmit arról, hogy külföldön tartózkodik, és a rendőrök nem olvasnak újságot. Ezért nem adtak ki nemzetközi körözést ellene.

Annak ellenére sem, hogy a nemzetközi körözésnek semmi eredménye nem lenne, mert Moszkva nem adja ki a jó kémeit (a rosszakat legfeljebb megmérgezi). Azon senki ne csodálkozzon, hogy a magyar bíróság nem rendelte el a letartóztatását a szökés veszélye miatt, mert mielőtt másodfokon elítélték, állami szinten megegyeztek az oroszokkal, hogy az ítélet elől Moszkvába “menekülhet”, hacsak nem őt is a magyar külügy lopta ki Moszkvába...

ITT OLVASHATÓ

SIMONYI: NAGYON TÖKÖS VOLT BIDEN-TŐL, HOGY ELMENT KIJEVBE

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Riporter: DÉSI JÁNOS
2023.02.20.


Miközben Biden azt az egységes álláspontot képviseli, hogy a Nyugatnak támogatnia kell Ukrajnát, addig Magyarország mintha nem tudná, hova álljon – véli Simonyi András.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Joe Biden amerikai elnök Kijevbe utazott, majd pedig az ukrán elnökkel közös sajtótájékoztatón bejelentette, további katonai támogatásként, félmilliárd dollár értékben fegyvereket ad az Egyesült Államok a megtámadott Ukrajnának.

"Szerintem nagyon tökös dolog volt az amerikai elnöktől, hogy Kijevbe látogatott, ez nem volt teljesen kockázatmentes" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Simonyi András. A volt NATO- és washingtoni nagykövet szerint Joe Biden látogatásának legfontosabb üzenete, hogy az Amerikai Egyesült Államok a Nyugat részének, szövetségesnek tekinti Ukrajnát. Másik súlyos üzenete Siimonyi szerint az, hogy "Putyin ne is álmodozzon arról, hogy eljuthat Kijevbe".

Hozzátette, sok elemző Churchill brit miniszterelnök és Roosewelt amerikai elnök találkozójához hasonlította az eseményt.

A jelenlegi célok egyéretelműek, támogatni kell Ukrajnát és meg kell tartani a Nyugat egységét, méghozzá úgy, hogy elkerüljünk egy harmadik világháborút. "Nem könnyű feladat" – mondta Simonyi, hozzátéve, Biden látogatása pedig megmutatta, ez a támogatás Ukrajna felé megmarad.

Azzal kapcsolatban, hogy a precedens helyzet súlyosbodását okozhatja, kifejtette, erről szó sincs, "az oroszok csak az erőből értenek, minél határozottabban lép fel a Nyugat, minél határozottabb és egyértelműbb támogatást adnak Ukrajnának, annál nagyobb az esélye, hogy az oroszok meghátrálnak". Az sem számít különösebben, milyen üzeneteket ad Oroszország a világnak.

Sokkal érdekesebbnek tartja azt, hogy miközben az amerikai elnök Lengyelországban tartózkodik, és egységes álláspontot mutatnak, addig Magyarország "megint nem tudja, hova álljon". Most a Kína felé dörgölőznek, amikor mélyponton vannak az amerikai-kínai kapcsolatok.

A témában az Esti gyorsban megszólalt Domány András Lengyelország-szakértő is.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

KUBATOV GÁBOR ÉS EGY BELÜGYMINISZTÉRIUMI DOLGOZÓ NEVE IS FELBUKKAN A SCHADL-ÜGY IRATAIBAN

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2023.02.21.


Pár héttel a letartóztatása előtt is még azon ügyködött Schadl György Völner Pállal, hogy a végrehajtói pályázatok beadási határideje előtt le tudjon vizsgázni négy protezsált ember. A Telex birtokába került hangfelvételek és nyomozati anyagok szerint Kubatov Gábortól, a Belügyminisztériumból és az egyik parlamenti kabinetből is megkeresték Völneréket a szakvizsga miatt. Az igazságügyi államtitkár utasítást adott, hogy írjanak ki gyorsan egy plusz időpontot. Azt is leegyeztették, hogy a négy ember biztosan bekerüljön a vizsgára, a bizottság egyik tagja pedig külön felhívta Völneréket, hogy kire kell odafigyelni. A dokumentumok szerint nem ez volt az egyetlen eset, hogy Schadlék befolyásolták a végrehajtói szakvizsgákat. Részleteiben megmutatjuk, hogy történt ez 2021 őszén.


„Szia! Zavarhatlak egy percre? Figyelj, megkerestek itt engem az egyik parlamenti kabinettől, hogy egy hölgy szeretne végrehajtói szakvizsgát tenni még a határidő előtt.” Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium volt parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese 2021. szeptemberében telefonon kereste Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét.

Azért hívta, hogy a hölgy nevét közvetlenül neki küldje-e el, vagy adja le a Végrehajtói Kar hivatalvezetőjének, hogy aztán eljuttassák a megfelelő helyre, Szabó Imréhez. A Szegedi Tudományegyetem jogászprofesszora, korábbi miniszteri biztos vezette ekkoriban az Igazságügyi Minisztérium alá tartozó Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiáját, amely a végrehajtói szakvizsgákat szervezte.

2021. október 17-én 35 végrehajtói álláshely pályázati határideje járt le. A pályázat előfeltétele, hogy a jelentkezőknek végrehajtói szakvizsgát kell tenniük, így szeptember végén már sokakat szoríthatott a határidő. A Jogakadémia archívuma szerint általában havonta egy-két alkalommal írtak ki vizsgát. Októberre már jóval korábban meghirdettek egy időpontot: október 21-ét, amely villámgyorsan betelt. A lehallgatott telefonbeszélgetésekben az is elhangzik, hogy sorban álltak a szegedi Jogakadémia titkárságán a jelentkezők, akik a létszámkorlát miatt lemaradtak az október 21-i vizsgáról, vagy épp bejutottak, de valójában az október 17-i pályázati határidő előtt szerették volna teljesíteni azt.

Schadl megígérte Völnernek, hogy továbbítja a nő nevét a vizsgákat szervező Szabó Imrének, ezt amúgy is ő szokta intézi. „Ne viccelj, természetes” – mondta a hálálkodó államtitkárnak a Végrehajtói Kar elnöke. Másnap aztán ismét telefonált Völner a szakvizsga miatt. Úgy fogalmazott,

„még egy név beúszott”, Bodnár Bence, aki a Belügyminisztérium „fontos emberének kabinetjében van”.

Bodnár életrajzát és elérhetőségét nem találtuk meg, de több dokumentum szerint is Bodnár Bencének hívták a Belügyminisztérium szabályozási és koordinációs helyettes államtitkárát 2018 és 2019 augusztus 31. között, korábban pedig ezen a néven dolgozott Pintér Sándor miniszteri titkárságának vezetője is. Megkérdeztük a Belügyminisztérium sajtóosztályát, hogy 2021. októberében ott dolgozott-e még Bodnár, illetve elkértük az életrajzát, elérhetőségét is. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ...


A HÉT KÉRDÉSE: ORBÁN A HÜLYE, VAGY MINDENKI MÁS? - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.02.21.


Jó reggelt! Ez itt megint a 444 reggeli (de nem az egyetlen) hírlevele, benne az elmúlt nap legfontosabb anyagaival. 

De előtte szolgálati közlemény:elindult a 444 inflációs oldala.

Először is itt van 4 kiemelt cikk a címlapról: