2021. január 5., kedd

NEMOLTÁSI TERV

NÉPSZAVA ONLINE
Szező: HARGITAI MIKLÓS
2021.01.05.


Egy olyan országban, ahol európai összehasonlításban az egyik legalacsonyabb a Covid-oltási hajlandóság, aligha létezhet improduktívabb kormányzati lépés a magukat beoltatni szándékozók mezőnyének adminisztratív szűkítésénél. Márpedig a magyar oltás-előkészítés szinte másból sem áll, mint szűkítő feltételekből. 

Maga a regisztráció is alaposan megrostálja a jelentkezőket, amit az oltási terv kivonataként emlegetett állami dokumentum is elismer, amikor bizonyos kockázati csoportok esetében azt írja: „Nem javasolt az oltás feltételeként a honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel csak csökkentjük a védőoltást igénylők körét és számát”. De van itt más is: az említett szöveg szerint „a Covid-19 vakcinával történő oltás a TAJ számmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat érinti, akiknél az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott a Covid-19 fertőzés”. Elnézést, de ezt honnan kellene tudniuk az érintetteknek azután, hogy sem széles körű országos tesztelés, sem szisztematikus kontaktkutatás – amikor legalább az igazolt fertőzöttek környezetében elvégezték volna a teszteket – nem volt? És mi támasztja alá, hogy indokolt kihagyni az oltási programból azokat, akik fél éven belül átestek a fertőzésen – tudva, hogy a rendelkezésre álló kutatási adatok szerint akár 2-3 hónapon belül is újra lehet fertőződni, és a második kör akár sokkal súlyosabb is lehet az elsőnél?
...

AZ ELLENZÉKI PÁRTOK MEGÁLLAPODTAK A KORMÁNYZÁS ALAPELVEIRŐ

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2021.01.05.


Megállapodtak a közös kormányzás alapelveiről az ellenzéki pártok kedden. A pártok vállalták, hogy a demokratikus, szociálisan igazságos, egyben környezet- és klímatudatos, összetartó Magyarországért fognak dolgozni, ha megnyerik a 2022-es országgyűlési választást...

AMI ORBÁNNAK ÉS PUTYINNAK SIKERÜLT, TRUMPNAK NEM - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.01.05.


A New York Times arra hívja fel cikkében a figyelmet, hogy a leköszönő – választási vereségét elismerni nem hajlandó – Donald Trump a békés hatalomátadás 220 éves köbe vésett elvét törte meg. A lap szerint Trump azon „erős emberek” közé állt be, akik választáson megszerzett hatalmukat arra használták fel, hogy különböző manipulációval még több hatalomhoz jussanak. Amerika azonban a jelek szerint más országokkal ellentétben védettebb az örökre szóló hatalom igényével szemben. A Financial Times beszámolója szerint nemcsak vakcinajelöltek közt, de az egyes országok beoltottságában is verseny bontakozik ki.


Donald Trump azon hajthatatlan erőfeszítései, hogy megváltoztassa az általa elveszített választás eredményét, nemzedékek óta az amerikai demokrácia legsúlyosabb próbatétele – olyan, amely nem a rendszert ledönteni szándékozó, kívülről jövő forradalmárok műve, hanem azé a vezetőé, akinek az a megbízatása, hogy védje ezt a demokráciát – írja a New York Times.

A cikk felidézi: azóta, hogy John Adams 220 esztendővel ezelőtt, választási veresége nyomán átadta a Fehér Házat riválisának, és ezzel megalapozta a hatalom békés átadásának kőbe vésett elvét, eddig még soha nem akadt elnök, aki ragaszkodott volna a hatalomhoz, elutasította volna az elektori testület döntését, felrúgva a választók akaratát. Trump tegnap a Twitteren tagadta, hogy magatartásával a demokrácia ellen cselekszik, és idézte az ő pártjára állt Ron Johnson wisconsini republikánus szenátort, aki szerint a cél éppenséggel a demokratikus folyamat megvédése. Trump erőfeszítése azonban – olvasható a New York Timesban – ismerős azok számára, akik az önkényuralmi rezsimeket tanulmányozzák szerte a világban, Vlagyimir Putyin elnök Oroszországától Orbán Viktor miniszterelnök Magyarországáig.

Peter Baker, a lap fehér házi főtudósítója idéz egy Ruth Ben-Ghiat nevű szerzőt, aki az „Erős emberek Mussolinitől a jelenkorig” című művében azt írja: ezek a mostani vezetők választás révén kerülnek hatalomra, és aztán úgy manipulálják a választásokat, hogy hivatalban maradhassanak, egészen addig, amíg elég hatalmat nem szereznek ahhoz, hogy a törvényhozó testületektől kikényszerítsék örök időkre szóló uralmukat, idézőjel: „ahogy Putyin és Orbán cselekedett” – idézet vége.

Trump mostani megnyilvánulásait illetően a cikk emlékeztet arra, hogy 2018-ban megjelent Steven Levitsky és Daniel Ziblatt könyve, A demokráciák halála, és akkor többen úgy vélték, hogy a szerzők túloznak, amikor azt állítják, hogy az Egyesült Államok is autokráciába süllyedhet. Ziblatt, aki harvardi professzor, most azt mondta: „nem eléggé fújtuk meg a riadót”.
Több fronton folyik a vakcinaverseny

A londoni Financial Times rendkívül részletes áttekintést közöl a koronavírus elleni vakcinákról és a jelenlegi oltási adatokról. Az Egészségügyi Világszervezet összesítését alapul véve több mint 230 fajta potenciális oltóanyagról beszélhetünk, amelyek különböző technikákkal törekednek arra, hogy rávegyék a szervezetet antitest, illetve vírusölő sejtek előállítására. Ezek közül néhányat már el is fogadtak a hatóságok, és alkalmazásuk megkezdődött.

A BionTech/Pfizer oltóanyaga a harmadik kísérleti fázis adatai alapján 95 százalékos hatékonyságú. Jelenleg az Egyesült Királyságban, az Európai Unióban, az Egyesült Államokban, Izraelben és Japánban terjesztik.

Az amerikai Moderna terméke – amely szintén messenger RNS-alapon működik – 94,1 százalékos hatékonyságú. Az Egyesült Államokban és Kanadában már jóváhagyták, az Európai Unióban a Financial Times ismeretei szerint holnap várható az engedélyezése.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű vakcinájának hatékonyságát 70 százalékosra teszik. Eddig az Egyesült Királyságban, Indiában és Argentínában hagyták jóvá. Az Európai Unióban e hónap közepén várható a döntés a jóváhagyásról.

Az orosz Galameja Intézet által kifejlesztett oltóanyagot 95 százalékos hatékonyságúnak mondják, de a Financial Times megjegyzi, hogy ezzel kapcsolatban vannak bizonyos kételyek. Előzetes engedélyt kapott Oroszországban, Belaruszban és Argentínában. A londoni lap szerint forgalmazása várható a volt szovjet tagköztársaságokban, Indiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Szaúd-Arábiában, számos latin-amerikai országban, valamint Magyarországon. Orosz közlés szerint több milliárd dózisra van megrendelés, és jelenleg úgymond a gyártó kapacitás bővítésére törekednek.

A Sinofarm kínai állami intézet többféle vakcinát is fejleszt. Ezek közül a római II-es számúként jelzett termékkel az Egyesült Arab Emírségekben már eljutottak a harmadik kísérleti fázis ideiglenes eredményeinek a megállapításáig, eszerint a szérum 79 százalékos hatékonyságú. Kínán és az Emírségeken kívül engedélyt kapott Bahreinben is, valamint harmadik fázisú kísérletek folynak Peruban, Marokkóban, Argentínában, Egyiptomban és Jordániában.

Végezetül kivonatos áttekintés a Financial Times alapján arról, hogy az egyes országokban eddig a lakosság hány százalékát oltották be. A listát Izrael vezeti 14,14 százalékkal, tegnapelőtti adatok szerint. A második helyen Bahrein áll, 3,57 százalékkal, szintén a január 3-ikai állapot szerint. Az Egyesült Királyság 1,39 százalékon állt december 27-én. Az Egyesült Államok 1,28 százaléknál tartott január 2-án. Szlovénia december 28-ig 0,29, Románia tegnapelőttig 0,07, Németország pedig 0,32, míg Magyarország tegnapra 0,12 százalékig jutott el.

ITT OLVASHATÓ

ÉRTHETŐ SZABÁLYOK, A KORMÁNY IRÁNTI BIZALOM ÉS PÉLDAMUTATÁS KELL AHHOZ, HOGY AZ EMBEREK KOMOLYAN VEGYÉK A JÁRVÁNYÜGYI KORLÁTOZÁSOKA

QUBIT
Szerző: QUBIT.HU
2021.01.05.


Az elmúlt évben gyakran hallhattuk, hogy amíg a tömeges oltás lehetősége nem adott, a lakosság viselkedésének szabályozásában rejlik a COVID-19-világjárvány elleni védekezés sikeressége: az országos és nemzetközi járványvédelmi hatóságok némi habozás után kezdettől fogva a kézmosásra és az elkülönülés fontosságára, később pedig a maszk viselésére figyelmeztettek.

Magyarországon speciális volt a védekezés logikája: az első hullámban, amikor alig voltak esetek, és viszonylag kevés áldozata volt a koronavírus-járványnak, az emberek fegyelmezetten betartották a korlátozásokat, a nyári lazulás után következő őszi hullámban azonban annak ellenére is lazult a fegyelem, hogy jóval nagyobb esetszám mellett a COVID-19 miatti halálozás is jelentősen megnövekedett. Az Egyesült Királyságban a fertőzések alakulásának megfelelően a lezárások különböző fokozatait tartják érvényben helyi szinten (mostanában a fertőzőképesebb új vírusvariáns miatt van szükség szigorúbb intézkedésekre), és a napi esetszámok mégsem szűnnek meg növekedni. Daisy Fancourt pszichobiológus és epidemiológus, a University College London docense a Guardianben írt cikkében mégis azt a kérdést tette fel, hogy egyáltalán van-e még ott valaki, aki továbbra is betartja a korlátozásokat...

IDÉN MÉG KEMÉNYEBB HARC JÖHET ORBÁN ÉS AZ EU KÖZÖTT

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2021.01.05.


A magyar-lengyel vétófenyegetés megszűnése után az Európai Tanács döntött a jogállami mechanizmus szabályairól, vagyis arról, hogy miként lehet megvonni az uniós támogatásokat a tagországoktól, ha az azok nem tartják be a jogállami követelményeket. A tanács

- egyrészt elfogadta a mechanizmust, amelyre az Európai Parlament is rábólintott.

- Másrészt elfogadott egy úgynevezett konklúziót, amely ennek az alkalmazásáról szól.

- És hogy még bonyolultabb legyen, az Európai Bizottságban el terveznek fogadni egy kézikönyvet is, amely pontosan részletezi, hogyan alkalmazzák a mechanizmust.

Fontos, hogy e háromból csupán a jogállami mechanizmus uniós jogszabály, vagyis ez az egyetlen, amelynek kötelező ereje van a tagországokra és az uniós intézményekre, az tehát az uralkodó, ami ebben le van írva. Ez azért lényeges, mert a jogszabály szövege nem változott ahhoz képest, amit a magyar és a lengyel kormány kifogásolt, és ami miatt vétóval fenyegette a hétéves uniós költségvetés és a 750 milliárdos helyreállítási alap elfogadását...

ORBÁNNAK NEM AZ UNIÓS JOGÁLLAMISÁGI KERESET OKOZ FEJTÖRÉST

TELEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2021.01.05.


Átalakította Orbán Viktor az Európai Unióval való kapcsolattartásra kijelölt kormányzati szerepköröket, mielőtt 2021. január 1-jén hatályba lépett az uniós jogállamisági rendelet. A sikerkommunikáció ellenére mind belföldön, mind pedig Brüsszelben komoly csatákra és folyamatos tárgyalásokra készülnek idén, az Európai Bizottság pedig egyértelművé tette: már januártól vizsgálják az uniós pénzzel való visszaéléseket. Persze a szankciók alkalmazásával az EU-intézményrendszer ki fogja várni az Európai Bíróságnak a mechanizmus ügyében hozandó ítéletét, utóbbi testület pedig így kétségtelenül és könyörtelenül bel- és külpolitikai célponttá is válhat. A tét ugyanis Orbán számára még 2022 előtt legalább 11 milliárd euró, az EU intézményeinek pedig az uniós jog egyben tartása.


Nemcsak az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól került vissza a Miniszterelnökséghez az uniós források kezelése, illetve az uniós pénzek felhasználásának felügyelete, hanem Orbán Viktor az Európai Unióval folytatott diplomáciai tárgyalások ügyében is átalakításokra kényszerült 2020 végére. Hiába a sikerkommunikáció és Varga Judit igazságügyi miniszter tündöklése a kormányhoz köthető nyilvánosságban, a kormányfőnek, úgy tűnik, nemcsak egy harcos amazonra, hanem új uniós diplomatákra is szüksége lehet 2021-ben..
.


MÉSZÁROS LŐRINC GYEREKEINEK CÉGE IS ÉRINTETT AZ ÉRDI ÚTÉPÍTÉSI BOTRÁNYBAN, A RENDŐRSÉG NYOMOZ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KIS ZOLTÁN
2021.01.04.


Nyomozást folytat a rendőrség az Érd és Sóskút között – részben természetvédelmi területen – formális engedély nélkül létrehozott út ügyében. A feljelentést tevő érdi alpolgármester szerint az úgynevezett “fehér utat” illegálisan építették meg a köznevelési centrum építésekor kitermelt köves földből. A feljelentés szerint mindezt a földtulajdonosok tudta nélkül, ám az akkori érdi fideszes és független sóskuti polgármester támogatásával tették meg. A köznevelési centrumot Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége építi – ők azt állítják, jóhiszeműen jártak el.


“A Budaörsi Rendőrkapitányságon hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt van folyamatban az eljárás, jelenleg ismeretlen tettes ellen” – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az Átlátszóval az úgynevezett “fehér út” ügyében tett feljelentés sorsát firtató kérdésünkre.

A szóvivő által megjelölt bűncselekményt a törvény – alapesetben – legfeljebb három évi szabadságvesztéssel fenyegeti, és az követi el, aki “arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez”...

KÉSLEKEDŐ OLTÁSOK: TÉNYLEG BRÜSSZEL A HIBÁS, AMIÉRT TÚL LASSÚ A TEMPÓ?

HVG ONLINE / ITTHON
Szerzők: SERDÜLT VIKTÓRIA, BIHARI ÁDÁM
2021.01.05.


A világ több országában már egymilliónál több embert oltottak be koronavírus ellen, az Európai Unió tagállamai közül azonban Németország mindössze 200 ezer beoltottal áll a dobogó legfelső fokán. Ahogy várható volt, többen a brüsszeli közös beszerzést okolják a késlekedésért, ám ez ennél sokkal összetettebb. De hogy állnak az oltással a magyarok, és ilyen tempóban mikor kezdődhet a lakosság tömeges oltása? 
Utánanéztünk...

BANKSZÁMLÁS VÁLTOZÁSOKKAL INDULT AZ ÚJ ÉV - ÚJABB KÁRTYÁKAT VÁLTANAK LE A HITELINTÉZETEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.01.05.


A bankok mintha úgy váltogatnák az általuk kínált kártyákat, mint mások a ruhájukat. Az idén több hitelintézet is megszüntetett több kártyatípust is, másra váltva le azokat. Az új év persze nem köszöntött be a bankszámlákat érintő változás nélkül.

A Budapest Bank (BB) január elsejével módosította a Jóljáró csomag tartalmát. Az új szabályok az idén kötött szerződésekre vonatkoznak. Míg a csomag korábban a legalább 100 ezer forintos számlahitelkerettel rendelkezőket érintette, az idén az elvárt összeg már legalább 150 ezer forint. A csomagban igényelhető kedvezményes díjú élet- és balesetbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztár viszont az idén már kikerült a szolgáltatási elemek közül.

A CIB január elsején hatályba lépett kondíciós listája szerint számos kedvezményt meghosszabbított. A Balesetőr csomagok díjának (ez 600-2300 forintot jelent) háromhavi mentességét viszont a korábbi éves időtartam helyett – legalábbis egyelőre – csak április 30-ig biztosítja. A folyószámla-megújítás hitelbírálati díjának kedvezményét március 5-étől meg is szüntetik. A kártyázó csomaghoz kapcsolódó mobilbanki díjmentesség azonban a hirdetmény szerint az egész idei évre jár.

Az OTP idei első kondíciós listájában a korábbiakhoz képest változás, hogy a Smart számlacsomag keretében 2020. május 25-től aktivált folyószámlahitelekre 2020. december 31-ig meghirdetett akciót végleg lejártnak minősítették. A bank meghosszabbította viszont a szintén a csomaghoz járó extra betét spéci feltételeit, valamint továbbra is elengedi az All-in csomagot igénybe vevők éves kártyadíját...

SZABAD SZEMMEL: ÉLEZŐDIK A FESZÜLTSÉG NYUGAT ÉS KELET KÖZÖTT A JOGÁLLAM, A LIBERÁLIS DEMOKRÁCIA ÉS A KORRUPCIÓ MIATT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.01.05.


FAZ


Hogy egyáltalán megszületett a jogállami mechanizmus, az kizárólag az EP és több nemzeti törvényhozás érdeme, ám közben továbbra is folyik a magyar és a lengyel kormány megbékítése, noha az egyetlen megoldás az volna, ha a Fideszt kihajítanák a Néppártból. Így foglal állást közös cikkében az Európai Parlament német szociáldemokrata alelnöke, illetve a német zöldek egyik képviselője, aki EU-s ügyekben illetékes a Bundestagban.

Katarina Barley és Franziska Brantner emlékeztet arra, hogy a múlt nyáron már egészen a veszett fejsze nyelének tűnt a jogállami normák és az uniós támogatások összekapcsolása. Orbán és Morawiecki úgy érezte, hogy kellőképpen meggyengítette a szabályozást és időt nyert a következő választásokig. Ám hála Strasbourgnak és több tagállam parlamentjének, a végén mégiscsak meglett az új feltételrendszer, amely eszközül szolgál a brüsszeli alapok korrupt felhasználása és a bírósági függetlenség leépítése ellen. Pedig az állam- és kormányfők azt akarták, hogy csakis a közös alapok elsikkasztása esetén lehessen bevetni.

De hát a Tanács már évek óta igyekszik azoknak a kezére játszani, akik pedig rombolják a demokráciát. Nekik csak az egységes piac a fontos, tesznek a közös értékekre. Csakhogy ez esetben közbeléptek a törvényhozók, hogy a német elnökség ne engedjen Orbánnak. A nagy frakciók, az EPP-t is beleértve egyértelművé tették: jogállami kritériumok nélkül nem járulnak hozzá a pénzügyi csomaghoz. Nagy tisztelet illeti ezért a spanyol és olasz honatyákat, hiszen országuknak igen nagy szüksége van a támogatásra, mégsem hagyták megvásárolni magukat. Merthogy semmit sem ér egy piac – értékek nélkül.

Ám a Néppárt még most sem szabadul meg Deutsch Tamástól, pedig az náci módszerekkel gyanúsította meg Manfred Webert. A CSU tartományi főnöke, Dobrindt pedig elutasítja a Fidesz kizárását. A CDU elnöki tisztére pályázó három politikus közül még egyik sem tisztázta egyértelműen, miként is vélekedik Orbánról. A berlini pártközpontban ordító a csend ez ügyben. És miközben a magyar kormánypárt változatlanul építi le az alapjogokat, továbbá uniós alapokat mutyizik el, a néppárti tagság továbbra is védelmet nyújt neki. Ám ha a konzervatívoknak még jelentenek bármit is az értékek, akkor ki kell tenni a Fidesz szűrét.

Hogy decemberben létrejött kompromisszum eredményeként a végén a jogállam kerekedik-e felül, az a Bizottságon múlik. Brüsszelnek be kell indítania a mechanizmust. De ha az alapelveket elutasító kormányok nem kaphatnak szubvenciókat, akkor azokat az önkormányzatoknak, illetve olyan helyi programoknak kell odaadni, amelyek a demokráciát és a jogállamot képviselik. Az EP a maga részéről a demokrácia szívkamrájaként továbbra is az ő oldalukon küzd.

FT

A vezércikk arra szólítja fel az unió keleti, illetve nyugati tagállamait, hogy próbálják megérteni egymást, az együttműködés érdekében kölcsönösen támaszkodjanak a közös érdekekre és értékekre. Merthogy át kell hidalni a vitákat, különben hosszú távon veszélybe kerül az EU. Ehhez jó alapot nyújt, hogy a járvány ellenére sikerült tető alá hozni a 2027-ig szóló költségvetést, valamint a mentőcsomagot, szigorítani a klímapolitikai vállalásokat, de sokat ígérő Biden sikere is.

A jogállam, a liberális demokrácia, a korrupció és a gender politika miatt azonban éleződik a feszültség bizonyos erők között a kontinens két felén. Hogy ezen túl lehessen lépni, ahhoz a Nyugatnak nem szabad tanítómesterként viselkednie, mert az új tagoknál sokan úgy gondolják, hogy immár semmi szükség a kioktatásukra. Inkább arra kell támaszkodni, ami összeköt, bár itt nagy bökkenőt jelentenek a közös értékek, valamint a nemzeti szuverenitással összefüggő problémák.

A régi tagállamok joggal tartanak igényt a demokratikus normák betartására, mert ha az elsikkad, akkor idővel súlyos veszély fenyegeti az egész uniót. A szavakat azonban nem mindig követik tettek. Pl. az EPP-n belül hangadó nyugati politikusok továbbra is fedeznek olyan keleti vezetőket, akiknek cseppet sem fontosak az alapelvek.

Meglátjuk, hatékony eszközként szolgál-e a jogállami mechanizmus, de az kevés, hogy a Nyugat csupán arra hivatkozva ostorozza a Keletet. Hiszen több régi tag is nyugodtan söpörhet a saját portája előtt, már ami a demokráciát és a korrupciót illeti. Viszont ha a régi tagok következetesek ez ügyben, akkor az keleten sok millió olyan embernek jelent bátorítást, aki tisztítótüzet sürget a maga országában. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a nemzeti függetlenség keleten nem absztrakt fogalom a diktatúra és a külföldi elnyomás évtizedei után.

Die Zeit

Nem ritkán ájulásig dolgoznak Lengyelországban a koronabetegeket ellátó orvosok és nővérek, mert a nagyarányú szakemberelvándorlás miatt jóformán minimális létszámmal kell eleget tenniük a hatalmas feladatnak. Ily módon azonban a munkaerőhiány tényleges egészségügyi veszélyt jelent. A lengyeleknél évente 700 orvos települ át nyugatra, a szakszemélyzetből az utóbbi 16 évben pedig nagyjából 20 ezren költöztek át az Odera túlsó oldalára.

Amikor beütött a fertőzés, egyik pillanatról a másikra kellett megszervezni az átállást. A kijelölt kórházak három napok kaptak, hogy máshová vigyék a betegeket, kialakítsák a feltételeket és betanítsák a személyzetet. Csakhogy utóbbiból nincs elég, miközben az egész egészségügyi rendszer nem túl ütőképes.

Közben viszont Németországban 136 ezer külföldi dolgozik a kórházakban, nélkülük nem boldogulna a rendszer. De ott a nővérek, 8 órás turnusban három páciensről gondoskodnak, míg Lengyelországban 5-10 beteg jut egy szakemberre, a munkanap azonban 12 órás. Úgy hogy már van, ahol önkénteseket vetnek be a rászorulók etetésére, fürdetésére. Az ország különben negatív Európa-rekordot tudhat magáénak: ezer lakost átlag 2,4 orvos lát el. A keresetek már nem maradnak el a nyugati szinttől, csak éppen időben legalább 50 %-kal többet kell érte dolgozni.

A vírusfronton harcoló lengyel orvosok közben azon háborognak, vajon mit csinált a nyáron a kormány, mert elfelejtett felkészülni a válság újabb hullámára. De csak akkor kezd a tűzoltáshoz, amikor már ég a ház. Úgy hogy, jó napot! Nincs elég lélegeztető gép, és mivel kevés az ember, csupán nagy erőfeszítések árán tudják óránként rácsatlakoztatni a betegeket az oxigénvezetékekre. Az egyik krízisközpont vezetője azt mondja, megfelelő egészségügyi berendezések nélkül maximum hotelt lehet működtetni, de kórházat nem.
Le Monde

Európa felveszi a kesztyűt a vírusoltások ügyében, hála a tudománynak, a gyógyszeriparnak és a diplomáciának – állapítja meg a vezércikk., hozzátéve azonban, hogy az injekciók beadása több országban is zűrzavarosan indult. Logisztikai, politikai és lélektani nehézségek mutatkoznak. Ugyanakkor kalapot kell emelni a kutatók, a gyógyszergyárak és bizonyos fejlett államok hatóságainak hősiessége előtt. Utóbbiak folyamatosan utalták a pénzt a laboratóriumoknak, hogy azok rekordidőn belül megtalálják az ellenszert, holott semmiféle garancia nem volt a vállalkozás anyagi sikerére.

Az unió pedig magára vállalta a beszerzés feladatát, nehogy olyan kaotikus állapotok alakuljanak ki, mint tavasszal, amikor nem volt elég védőfelszerelés. El lehet képzelni, hogy a tagállamok közül kinek mennyi vakcina jutott volna és milyen áron, ha megrendelőként egymással rivalizálnak. Szóval a központosítás hatalmas jelentőségű volt, akárcsak a 750 milliárdos gazdasági ösztönző terv. A végén még Magyarország is beállt a sorba, pedig az nagy csinnadrattával üdvözölte novemberben az első pár orosz ampulla érkezését.

Több országban is nagy az elégedetlenség, mert lassan halad az oltások beadása. De itt rugalmasságra, alázatra és megfelelő szervezőmunkára van szükség. Abban pedig egyes országok jobbak, mások viszont nem annyira.

Project Syndicate

Majd az idő megmutatja, melyik rendszer bizonyul eredményesebbnek a járvány elleni küzdelemben, egyelőre teljesen felesleges győztest hirdetni. A neheze ugyanis még csak most jön. Új-Zélandot, Tajvant és Grönlandot leszámítva, ahol minimális a halottak száma, illetve utóbbinál egyáltalán nincs áldozat, még egyik modellről sem lehet kijelenteni, hogy különb a másiknál.

Kína ugyan egyelőre nyertesnek látszik, hiszen a gazdasága nő és sokfelé szállít az ellenszerből. Európában és az USÁ-ban ezzel szemben nagy működési zavarokat tapasztalni. A Trump-kormányzat még sokáig a hozzá nem értés, a hazugság és a korrupció iskolapéldája lesz. Az elnök jó ideig tagadta a betegség súlyosságát, pedig tisztában volt a tényekkel, de mindent a maga újraválasztásának rendelt alá. Majd amikor végre lépett a védőfelszerelések beszerzésére, a csókosok jártak jól a Trump-család környékén.

Az EU egységét nagy veszély fenyegeti, mert most meg a vakcinák körül megy a marakodás. Arról nem beszélve, hogy drámai következményei lesznek a keleti agyelszívásnak. Ugyanakkor az új költségvetés, a mentőcsomag, valamint – minden magyar és lengyel ellenkezés dacára – a jogállami mechanizmus ígéretes, de hogy elegendő lesz-e a szolidaritás fenntartására, az majd elválik. Az EU ott tart, hogy újra kitalálja magát, de nagy károkat okoz neki a nyugtalanság és a bizonytalanság.

Persze lehetne azt mondani, hogy mindenki utánozza az új-zélandi, tajvani vagy grönlandi példát. A britek azonban vágyálmokat kergetnek, amikor azt gondolják, hogy a kilépés után saját kezükbe vehetik a sorsukat. Csaknem bizonyos ugyanis, hogy összefogással sokkal eredményesebben szembe lehet szállni a sokasodó egészségügyi, gazdasági és szociális gondokkal. London bajai arról győzik meg a világot, hogy több szolidaritás kell, miközben a kárörömből bőven kijut az Egyesült Királyságnak.

FT

A vezércikk arra figyelmeztet, hogy e pillanatban súlyos veszélyben van az amerikai demokrácia, mert Trump egyre kétségbeesetten próbálkozik a választás eredményének megfordításával. Pedig Biden meggyőző fölénnyel nyert és ezzel jelentősen csillapította az aggályokat az amerikai jogállam jövője kapcsán. De azt sajnos előre lehetett látni, hogy a bukott elnök minden lehetséges eszközt bevet majd, ám az eltelt két hónap azt mutatja, hogy igen erősek az USA intézményei.

Hogy Trump milyen mélyre süllyed, az kiderül abból a beszélgetésből, amelyet a georgia-i államtitkárral folytatott. Sok jogász szerint a felvétel elegendő ahhoz, hogy vádeljárás induljon a politikus ellen. Egyelőre azonban az a tét, hogy Biden át tudja-e venni az elnöki teendőket. Döntőnek ígérkezik, ami különben formalitás lenne, hogy ti. holnap a Kongresszus jóváhagyja-e a választás kimenetelét. A Képviselőház republikánus tagjainak jó kétharmada , továbbá sok szenátor – eléggé el nem ítélhető módon – jelezte, hogy keresztbe fekszik.

De aligha tudnak kellő többséget felmutatni. Zavaróan kétértelmű viszont Pence alelnök hozzáállása, márpedig neki kulcsszerep jut a folyamatban. Lehet, hogy valami eljárásjogi trükkel próbálkozik, ám az csak meghosszabbítja az agóniát. Bármiféle kísérlet csakis zsákutcába vezet. Felvetődött az is, hogy Trump rendkívüli állapotot hirdet ki. Egyszerre megnyugtató és riasztó az a levél, amelyet – pártállástól függetlenül – 10 korábbi védelmi miniszter írt alá.

Egyrészt azért felkavaró, mert ilyen személyiségek érezték szükségét, hogy megszólaljanak, és ezek után felvetődik, hogy te jó ég, mi mehet a háttérben? Az is nyomasztó, hogy Trump esetleg valamilyen külső válságot lovagol meg, lásd Iránt, és a katonai viszályt kihasználva akarja elodázni, illetve megakadályozni a hatalomátadást.

Ez ugyanis államcsínykísérlettel érne fel. De szinte bizonyos, hogy kudarcot vall. A következő két hét azonban alaposan próbára teszi az amerikai demokratikus intézmények erejét és az érintett közhivatalok vezetőinek bátorságát.

Guardian

A kommentár azt kérdezi, hogy rendben van, Trump egy pancser, de mi van akkor, ha a következő feltörekvő autokrata már nem lesz ennyire kétbalkezes? Az elnök igyekezett belülről szétrobbantani a demokráciát és nagy mázli, hogy ennyire tehetségtelennek bizonyult. Ám nem lehet megvárni, amíg valaki olyan lép a helyébe, aki tudja, miként kell beindítani a pokolgépet, és körmönfontabb lesz mint a Fehér Ház mostani gazdája, aki maximum olyan ravasz, mint egy betörő, aki nagykalapáccsal akarja szétverni a páncélszekrényt.

De itt egyáltalán nem a politikus személyiségéről van szó, hiába próbáljuk megérteni a szociopátiáját és beszélünk trumpizmusról, abban bízva, hogy mindez tovatűnik Biden beiktatásával. Itt a gond még csak nem is az, hogy a republikánusok képesek-e meglőni az új elnök hatalomra lépését. Mert nem. Sokkal inkább az a nagy dilemma, hogy ez a kultusz ki tudja-e siklatni a demokráciát. Mert jönnek mások, csak ők nem trumpizmusnak nevezik majd a maguk autoriter irányvonalát.

Ennek az ideológiának mélyek a gyökerei, csápjai sokfelé elérnek. Az látjuk, hogy alattomos fenyegetés irányul a demokrácia és az életmód ellen, szerte a világban. Ezalatt kettészakad a Republikánus Párt: egyrészt a trumpista tekintélyuralmi politikusokra, másrészt a konzervatív irányzat híveire.

De az autokraták manapság nem öltöznek fekete vagy barna egyenruhába, megtanulták, miként lehet teljesen átlagosnak látszani. Magyarország és Lengyelország még az EU tagja. Törökországban egyelőre vannak újságok, csak éppen a független szerkesztőségek száma csappant meg. Az oroszoknál továbbra is tartanak választásokat, ám az ellenzéki vezetőket vagy bebörtönzik vagy megmérgezik.

Hogy az amerikai demokrácia túlélte a tavalyi évet, az csakis a rekordszámú választási részvételnek és egy maroknyi elvhű republikánus választási tisztségviselőnek, valamint a független igazságszolgáltatásnak köszönhető. Nincs garancia arra, hogy a három közül bármelyik is fennmarad, viszont ha egy is kiesik közülük, akkor összeomlik az egész rendszer. Hiszen még azt sem tudjuk, miért küldtek figyelmeztetést a korábbi védelmi tárcavezetők Trumpnak és támogatóinak.


HÉ, PARASZT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.01.05.


Havasi uraság, a Berci, aki Orbán sajtófőnöke, tiszta és világos magyarázatot adott arra, hogy gazdája miért nevezte „asszonyságnak” Karikó Katalin biokémikust, a BioNTech cég alelnökét. Azért – fejtegette egészen ártatlanul –, mert „uraságnak mégsem nevezheti”, amiből kitetszik, a megnevezés oka, hogy Karikó Katalin szoknyát hord és nem nadrágot, ilyképp az „asszonyság” kifejezés megfelel a nemi kritériumoknak, más tehát nem határozza meg a magyar géniusz nyelvezetét. Gyerekszoba nuku, etikett-protokoll nuku, kiesett a száján az ólajtó. Értjük immár, miért nyáladzza össze Merkel kezét is rendre, ahogyan kéretlenül rábukik a trottyos gatyájában.

Orbán otthontalan a civilizált világban. Amikor „professzor uraknak” nevezi a neki tanácsot adó tudós embereket, abból is kitetszik, nincs nyelve és szókészlete ezekhez, elveszetten téblábol, ha nem a trombitát kell fújnia, s ahogyan öregszik, úgy csupaszodik le a sekélyessége, amit ifjan handabandázással rejtegetett. Magyarországot egy katonai táborrá alakította, amelyet jelszavakkal lehet dirigálni, ha ebből a szerepből ki kell lépnie, akkor feszeng, nyüszít és menekül. Függöny mögé, „boldog karácsonyt” mögé, föl, az erkélyre koviubit pancsolni. A parasztgyerek idegenül mozog a kastélyban, francia parfümjének gőzén átüt az avas szalonna szaga.

Orbán nem buta. Orbán bunkó. Amerikai ügyvivőt szólít fel, hogy menjen ki vele a kocsma elé, ha férfi, viszket a tenyere. Nem érti a nőket, a női nemet, a nő neki élvezeti cikk és szülőgép, azon fölül félelmetes titok, „asszonyság”. Ezzel a kifejezéssel nem Karikó Katalint sértette meg, sem a többi lányokat, asszonyokat, hanem valójában bevallotta, hogy retteg tőle és tőlük, és nem is tud mit kezdeni velük. Orbán világa a magyar paraszt, noch dazu az amerikai republikánus férfi világa. A múlt század ötvenes éveinek plakátjai ondolált nőkkel, mosolygó kisdedekkel a családi pickupban, oder délceg magyar a ganyés szekéren. „Három gyerek, három szoba, négy kerék.”...