2022. július 3., vasárnap

FARKASFALKA MISKOLCON

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.07.03.


Miskolcon, az Avas városrészen többen tengeralattjárót véltek hallani a napokban. Furcsa ez, hiszen tengernek se híre, se hamva a közelben, a hang azonban jól hallhatóan ott volt, és nem tudtak mit kezdeni vele. Már minden sarkon nézték, a kanálisból nem bukkan-e fel egy periszkóp, amely forogva figyeli szorgos népünket. Mit lehessen tudni a technika mai fejlettsége mellett, és ilyen háborús időkben. Igaz, előtte nem sokkal a gólya kelepelésére hitték, hogy géppisztollyal lőnek, pár utcában furcsa, kendős idegeneket láttak, de csak Máli néni és a szomszédja mentek misére. Még szerencse, hogy valaki felismerte őket időben, mert már szervezték ellenük a baseballütős csapatokat.

Ebből is látszik, hogy a lakosság állapotban van, mindenhol a veszedelmet szimatolják, nem csoda, ha az ismeretlen, de mégis valahonnan derengő különös hangról a filmek után a tengeralattjáró jutott az eszükbe, sose lehessen tudni. Azt sem, ki védi meg őket, mert a mostani hadügyminisztert nem ismerték, csak a Hendére emlékeztek, és róla is az a kép maradt meg bennünk, amikor a gukkerján rajta volt a kupak, és úgy figyelte a hadi eseményeket. Kiben bízhat az ember ilyenkor, Istenben sem lehet mindig, mert nem voltak túl jó viszonyban vele, elsunnyogták a vasárnapi miséket, és gyógyulni is kalmopyrinnel, nem pediglen miatyánkkal szoktak. Ha innen nézzük, nem volt reménytelen az ügy.

Hanem ez a hang, és ez a tengeralattjáró. Merthogy békaember meg ürgebőr, az még rendben lett volna, ismertek ilyet emlékeikből, de víz alatti jószág a flaszter alatt, titkos csobogókban, föld alatti ereken, hogy idáig eljutottak, annak oka volt, és egészen konkrét. Szilassy bácsi a templomi kórusból, a hímzőszakkör oszlopos tagja. Több mint százéves volt az öreg, tolószékben szokta közlekedtetni az unokája, és mókás is volt az álló kórusban ücsörögve, de ebből ő nem engedett, többen azt hitték, ez az akarat tartja életben, holott egészen más. Úgy tíz évvel ezelőtt, amikor nekiláttak az ellenkezőjére fordulni a dolgok az országban, kezdte pedzegetni az ő tengeralattjárós múltját, mint aki annak idején egy U-boaton szolgált volna...

ORBÁN HAZUDIK, AZ OROSZ HÁBORÚNAK SEMMI KÖZE AZ INFLÁCIÓHOZ, AZ INFLÁCIÓT Ő CSINÁLTA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.07.03.


Magyarországnak már virágzó országnak kellene lennie, amire rá sem lehet ismerni, annyi pénzt kapott az elmúlt 12 évben az Európai Uniótól. Ennyi pénzből rendbe lehetett volna tenni az utakat, a hidakat, az infrastrutúrát, az egészségügyet, az oktatást, be lehetett volna indítani versenyképes vállalkozásokat, iparágakat. Ehelyett Magyarország már a szomszédos, a magyarok által lenézett országokhoz képest is lemaradt, az életszínvonal Bulgáriához közelít lefelé. Az infláció pedig megállíthatatlan, a hatósági árak pedig nem oldanak meg semmit, csak elfedik egy ideig a problémát.

Ennek oka az, hogy Orbánék 12 éven át nagy lábon éltek, a pénz egy jelentős részét ellopták, Orbán családjához, strómanjaihoz és oligarcháihoz irányították. Kikapcsolták a szabad versenyt, ezzel a gazdaság szerves és egészséges fejlődése, önmozgása megszűnt. A gazdaság pont olyan, mint az Orbán által ugyancsak kisajátított magyar foci: minden fideszes kézben van, nincs igazi bajnokság, szabad piaci verseny, kívülről pumpálják bele a pénzt, és nem fejlődik semmit. A külföldön játszó játékosokkal felálló válogatott egy-egy meccsre felszívja magát, aztán kikapnak Albániától.

Magyarország gyakorlatilag csődközlei állapotban van. Orbán eladósodott, a forint romlik, az infláció hatalmas. Orbán pedig mindezt egy olyan háborúra keni, amelynek semmi köze nincs ahhoz, hogy elszabadult az infláció. Orbán felelőtlenül, az ország pénzét két kézzel szórva fizette le a választókat, hogy ne kelljen fegyveres erővel megtartania a hatalmat, és úgy tűnjön, hogy őt a magyar nép akarja ilyen borzasztóan, és a magyarok választották meg. Ennek ára az volt, hogy csődbe vitte az országot.

Az oroszbarát nyugatellenes politikájával, az államilag szerveztet korrupcióval, a jogállamiság felszámolásával Orbán elérte, hogy Magyarország nem jut hozzá az uniós támogatásokhoz, ezért nincs semmi, ahonnan finanszírozhatná az eladósodást, a lopást, a korrupciót, a választási pénzszórást, a piaci viszonyok megszüntetését és a gazdaság szerves fejlődésének kikapcsolását. Ez az oka, hogy már a hatósági árak sem segítenek, azok hátrányos következményei kezdenek megjelenni, a forint árfolyama rohamosan romlik, az infláció nő.

Orbán mindig mindent másra ken, mindig más a hibás, hazudik, mint a vízfolyás. Hol a migránsok, hol Brüsszel, hol a pedofilok (természetesen a nem fideszes pedofilok, akiket még senki nem látott), most pedig az oroszok által elindított háború, aminek Orbán a legnagyobb támogatója azzal, hogy akadályozza az oroszokkal szembeni szankciókat. A saját maga által gerjesztett inflációt “háborús inflációnak” nevezik, ezt hajtogatják, mint a papagájok, miközben Magyarországon az infláció már a háború előtt is az egekben volt, megelőzve az uniós átlagot...

SEGÍTSÉG, SZÉTMENNEK A SZÜLEIM! – AZ 50 ÉV FELETTIEK VÁLÁSÁBAN ÉLEN JÁRUNK EURÓPÁBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2022.06.30.


Az Európai Unióban ma Magyarországon a legnagyobb a veszélye annak, hogy egy ötvenes éveiben járó házaspár elváljon – ezzel az adattal hökkenti meg ma a hallgatóit az Európai Népesedési Konferencián a hollandiai Groningenben Murinkó Lívia és Makay Zsuzsanna. Ősz válásnak hívják a demográfusok a jelenséget, amikor nem az első hevületben, meggondolatlanul kötött házasságok bomlanak fel egy-két év után, hanem a házastársak több évtizedes együttélés után szakítanak. A jelenség az egész fejlett világban megfigyelhető, de a volt szocialista országokat kevéssé jellemzi – kivéve Magyarországot. Pedig a válások száma 2010 óta nálunk negyedével csökkent, az ötvenes évek óta nem látott stabilitásúak lettek a házasságok, és egyre kevesebb gyermek érintett a bontóperekben. Viszont gyakrabban hallani felnőttektől: „Apám/anyám megőrült, ötvenévesek és válnak!” Nem is gondolnak rá, hogy a legfontosabb okot, akaratlanul, erre esetleg éppen ők szolgáltatják...