2017. március 22., szerda

BARTUS LÁSZLÓ: A SALGÓTARJÁNYI SEGGNYALÁS MARGÓJÁRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.03.22.


Szeged után Salgótarjában is megesett a gyalázat, hogy az ellenzéki városvezetés bedőlt Orbán primitív trükkjének és nemcsak asszisztált egy aljas színjátékhoz, hanem gazsulált is a nagy G.-nek. Szegeden a nagy darab buta ember is mélyen meghajolva fogadta Orbánt, és belesétált a csapdájába. Sajnos, az MSZP agykapacitása nem ér fel egy csiga mentális képességével és képtelen megfelelő válaszokat adni az alkotmányos rend megdöntőjének.

Ami a végtelen butaságon kívül irritáló ezekben a helyzetekben, az a korrupt és alattvalói mentalitás. Amikor egy címeres gazember, aki ellopja Mészáros Lőrinc neve alatt az egész országot, megjelenik egy kis pénzzel a zsebében, és kockacukrot osztogat a város MSZP-s vezetésének, akkor azok hajbókolnak előtte és megengedik neki, hogy a porig alázza őket. Kertész Ákos korszakos igazságát bizonyítja ez a borzalmas szervilizmus.

Salgótarján ostoba polgármestere megengedte, hogy a kevés ellenzéki vezetésű városok egyikébe eljöjjön ünnepeltetni magát az alkotmányos rend megdöntője, a Népszabadság kivégzője, a világ egyik legundorítóbb hazudozó frátere, diktátora, és ehhez ő nyújtotta a színpadot, hogy a saját maga környezetében Istenként ünnepeltesse magát a legnagyobb ellensége. Hihetetlen, hogy magát politikusnak nevező embernek ennyi esze van.

Egy város polgármestere még az undorító NER-ben sem beosztottja a miniszterelnöknek, ha most eltekintünk attól, hogy ez az ember nem miniszterelnök, hanem egy bűnöző, aki megszállva tartja az országot és egy bűnszervezet élén kirabolja a népet. Nem kötelező a polgármesternek fogadni, vele szóba állni, a cirkuszában a bohócot eljátszani. Az MSZP a nagy eszével mégis ezt teszi, és nem él a lehetőséggel, hogy ezt az egészet visszautasítsa...

ITT OLVASHATÓ

GONDOLATOK A NÉP(NEM)SZAVAZÁSRÓL

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2017.03.22.A történelmi tapasztalatok tükrében hazánk a vesztébe rohan. Egy szűk csoport érdekében használják fel az ország erőforrásait. Nincs biztonságban a tulajdon. Hiányoznak a befektetésre ösztönző egyenlő feltételek. Ezek jellemzik a kizsákmányoló gazdasági és politikai berendezkedést, amelyben a megvalósuló gazdasági növekedés nem lehet tartós. A politikai hatalom széles körű megosztására lenne szükség. Ennek egyik bevált formája a népszavazás.

Gondolatok a nép(nem)szavazásról


Azt állítja Kósa Lajos, az olimpiai pályázat visszavonásával kapcsolatos döntés félremagyarázatakor: népszavazás útján nem lehet kormányozni. Ez az állítás sokkal hitelesebben hangzott volna, ha nem szűkíti le beismerő vallomását, hanem elismeri – pártja nevében -, nem tudunk, nem akarunk kormányozni. Mert amit mond, az ostobaság, ami az ő szájából elhangozva nem szokatlan dolog. Nem mentség számára, hogy igen rövid időn belül kiderült, most sem a saját szövegét nyomja, hanem amit bemagoltatnak vele. Nyilatkozatai vigaszul szolgálnak mindazoknak, akik – hála a magyar oktatási rendszer hagyományainak – szövegértési problémákkal küzdenek: lám így is lehet “nagy ember” valaki. Tudhatná, a népszavazás lényege, hogy a választók nem országgyűlési képviselőiken keresztül, hanem közvetlenül közlik a végrehajtó hatalommal, mi a feladatuk. Ez a megoldás csak abban az esetben okoz gondot a címzettnek, ha a kormányzat önjáró, s nem végrehajt, hanem saját feje szerint, saját érdekei céljából cselekszik.

Rohanás a vesztünkbe

A rendszerváltó és rendszerváltás utáni politikai erők az Országgyűlést és nem a választókat fogadták el alkotmányozó hatalomnak. Ebben nagy szerepe van az Alkotmánybíróságnak, amely – konkrét alkotmányi tiltó rendelkezés hiányában is – arra a következtetésre jutott még a kilencvenes években: „A parlamentáris kormányformának a képviselet útján való hatalomgyakorlás a meghatározó formája. A közvetlen hatalomgyakorlás ebben az alkotmányos berendezkedésben szükségszerűen kiegészítő, másodlagos forma…” Mentségéül azoknak, akik döntési helyzetben voltak 1989-1990-ben – az Alkotmány elkészítésénél -, hazánkban nem volt, nem lehetett gyakorlata a választói akarat bármilyen formában történő megnyilvánulásának. Súlyos tévedésnek bizonyult azonban ez a fajta rövidlátás, mivel ez vezetett el a mai helyzethez. A közvetlen választói akarat “leminősítése” tükrözi a politikai erők bizalmatlanságát és félelmét a kiszámíthatatlannak, ösztönösnek, tájékozatlannak ítélt választói tömegektől. Bizonyítja ennek az elvnek az érvényesülését az eddig megtartott csekély számú népszavazás is.

A népszavazás szabályai nem egyszer változtak meg az első, 1989-ben hatályba lépett törvény megjelenése óta, annak ellenére, hogy “kétharmados” jogszabályról van szó. Abban az esetben, amikor a népszavazás az országot irányító politikai erők kezdeményezésére került kiírásra – kétharmados parlamenti többség birtokában -, a siker biztosítása érdekében megváltoztatták, könnyítették az érvényességhez és eredményességhez szükséges szabályokat. Miután az eddigi népszavazások döntő többsége a politikai pártok egymás elleni küzdelmének az eszköze volt, a most regnáló hatalom – kétharmados többség birtokában – olyan szabályokat vezetett be, amelyek alapján a kormányzati támogatást nem élvező népszavazás elindítása, illetve eredményes és sikeres megszervezése a korábbi szabályokhoz képest lényegesen nehezebbé vált...


MI VÁRHATÓ FRANCIAORSZÁGBAN?

ALAPBLOG
Szerző: JEANNE DARC
2017.03.22. 


MACRON PROGRAMJA

Nagyon úgy tűnik, hogy Emmanuel Macron, a függetlenként induló volt szocialista gazdaságminiszter lesz Franciaország következő elnöke. Legnagyobb vetélytársa, a republikánus François Fillon korrupciós botrányával gyakorlatilag kiesett a versenyből, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelölt Le Pennek pedig a már csak két jelölttel tartott második fordulóban nem lesz esélye, amikor a mérsékelt szavazók várhatóan beáramlanak Macron mögé. Ezért megnéztük, mik lehetnek elnökségének következményei az EU második legnagyobb gazdaságára nézve.

Emmanuel Macron március 2-án jelentette be programját. Amennyiben megválasztják, több területen fog reformokat indítani a gazdasági és a társadalompolitikai szférában. Tervezi továbbá a munkanélküli segélyezési rendszer átalakítását és kiterjesztését, oktatási reformot, a nyugdíjrendszer fokozatos harmonizálását és nem utolsósorban a kötelező lakhatási adó eltörlését ígéri programjában. A részletes sajtótájékoztató nem titkolt célja az is volt, hogy eloszlassa a kételyeket és ellentmondjon a kritikáknak, hogy a volt gazdasági miniszternek nincsen megfelelően kidolgozott választási programja. Reagálva a François Fillon ellen indított eljárási ügyre, a sajtótájékoztatón azt is kijelentette, hogy meg fogják tiltani a parlamenti képviselőknek, hogy családtagjaikat alkalmazzák.

60 milliárd euróval csökkentené az állami kiadásokat, közoktatásban 5 ezer új munkahelyet ígér, de a közszférában dolgozók számát 120 ezerrel csökkentené úgy, hogy nem pótolják a nyugdíjba vonulók helyét, és az önkormányzatoknál is leépítésekre kell számítani. Célja a hátrányos helyzetű, bevándorlónegyedek felzárkóztatása felvállalva a „pozitív diszkriminációt”. Továbbá a közel tízszázalékos munkanélküliség csökkentése központi helyet foglal el kampányában. Ennek fontos elemei a külvárosban munkát vállaló tanárok támogatása, és a munkáltatók többletjuttatásban részesítése minden hátrányos helyzetű alkalmazott után. 50 milliárd eurós tervezett állami beruházással úgynevezett „új növekedési modellt” indítana. Az összegből a munkanélküliek és a fiatalok oktatási programjára, a nukleáris energia fokozatos csökkentésére és ezzel együtt a megújuló energiaforrások nagyobb arányára, valamint a közszféra digitalizására: a mezőgazdaság, a közlekedés és az egészségügy fejlesztésére költene. Öt év alatt 20 milliárd euróval csökkentené a kötelező járulékok összegét és ígérte, hogy kormányzása alatt az államháztartási hiány nem fogja meghaladni a GDP-arányos három százalékot. Valamint, nem utolsósorban az országba kívánja csábítani a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektorának vállalatait. Hangsúlyozta, hogy úgy véli, Franciaország túl kicsi a globalizált világban ahhoz, hogy egyedül versenybe szálljon, ezért mélyebb integrációt szeretne ez eurót használó országok között, ami az eurózóna-költségvetés létrehozását jelentené. Továbbá többször is nyilatkozta, hogy szeretne szoros biztonsági együttműködést kialakítani az Egyesült Államok elnökével, az ideológiai különbség ellenére is. Mindezek mellett azt is kifejtette, hogy Trump szkepticizmusát a Párizsi megegyezéssel kapcsolatban hibának véli, továbbá nem ért egyet a protekcionista amerikai gazdaságpolitikával sem.

Macron valamelyest szociálliberálisnak mondható programjában szintén ügyel a munkajövedelem nélkül maradottak állami védelmére. A program bemutatása óta Macron olyannyira megközelítette Le Pent, hogy már az első forduló győztese sem biztos, hogy a Nemzeti Front jelöltje lesz. Természetesen Le Pen második fordulóba való jutását ez nem befolyásolja...

FESZTIVÁLLAL ÜNNEPLIK A BEATLES LEGENDÁS ALBUMÁNAK 50. ÉVFORDULÓJÁT LIVERPOOLBAN

GÉPNARANCS - ZENE BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.03.22.


Nagyszabású művészeti fesztivállal ünneplik meg a Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című stúdióalbumának 50. évfordulóját májusban és júniusban Liverpoolban.

A rendezvénysorozathoz csatlakozott kórusok, előadók és művészek a híres album egy-egy száma által inspirált műalkotással vagy produkcióval készülnek a fesztiválra – írta honlapján a BBC.

Az 1967. június 1-jén megjelent Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band állandó szereplője a minden idők legjobb albumait felvonultató listáknak.

A Mark Morris Dance Group a Pepperland című előadásának premierjét hozza el a fesztiválra. A darab Beatles-slágerek inspirálta zenéjét kamarazenekar előadásában hallhatja a közönség...

HEINEKEN: FELKÉSZÜL AZ ÓCEÁN

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.03.22.


...A lex-Heineken esetében ugyani jelenleg mintha kommunikációs patthelyzet alakult volna ki. Előfordulhat persze, hogy szimplán elfelejtettek egyeztetni a magas tárgyaló felek arról, hogy ki mit blöfföl a palackokon található vörös csillag kapcsán. Így az egyik információ szerint a Lázár-Semjén javaslat akkora marhaság, hogy inkább vissza kellene vonni, és előbb az igazságügyi tárcával gatyába rázatni. Míg a másik hírmorzsa arról rebeg, hogy sem Lázár, sem Semjén nem erősíti meg, ellenben cáfolja a törvény visszavonását. Az azonban megnyugtató, hogy Kósa Lajos frakcióvezetőként sem igazán tudott zöld ágra vergődni a csillagokról. Mert szerinte a Puskás-mezt nosztalgikusan lehet haszonszerzés céljából sokszorosítani. De még az is lehet, hogy kivételesen racionális volt a frakcióvezető úr. Mérlegelve azt, hogy sört alighanem többen isznak, mint ahányan a felcsúti pénznyelővel lejáratott Puskásra emlékeznének a régi címerrel ékesített nosztalgia-mez vásárlásával.

Azzal pedig, hogy komoly pénzbírságot szánnak esetleg a Heinekennek, csak a kiszámíthatóságot igazolták a kormány részéről. 2012-ben, amikor a Fidesz akkori gyűlöletfelelőse, Wittner Mária hozta elő a vörös csillagok ügyét már felvetettem a Heineken ügyét. Azt írva, hogy: „A költségvetési rés befoltozására pedig adódik egy remek lehetőség a vörös csillag kapcsán sokat emlegetett Heineken sör minden egyes csillagocskájára szabálysértési bírságot kiszabni”. Mert eléggé sejthető volt akkor is, hogy a törvények egy részét igencsak a kormány pillanatnyi anyagi elvárásai befolyásolják. S ehhez képest a lex-Heineken kétmilliárdos fenyegetése nem is olyan vészes. Hacsak nem csillagonként, azaz palackonként szabják ki. Mert ebben az esetben a budapesti Olimpia ejtésével kiesett mutyipénz egy része talán pótolhatóvá válik. Ami nyilván nagy érvágás lehetett az építkezésekre már lélekben talán rákészült lobbistáknak.

A szomjazó Fidesz-hívőknek pedig ott marad a romániai Igazi Csíki Sör, amely márka felkarolása Semjén szerint nemzeti ügy. Annyira, hogy Semjén Zsolt a kormány nevében nem is olyan régen ígért magyar állami támogatást csíkszentsimoni vállalkozásnak. Annak ellenére, hogy a védjegyhasználati vitában amarosvásárhelyi táblabíróság februárban a Heinekennek adott igazat a román nyelvterületen megtévesztésre alkalmas márkanév-használati eljárásban. De az is lehet, hogy pont ezért gondolta Semjén megtámogatni a táblabíróság által betiltott sör gyártását. S a Heineken számára beígért fenyegetés pusztán a véletlen műve. Cseppnyi összefüggést sem mutatva azzal, hogy holland gyártó perli a romániait. S még az is lehet, hogy Semjén legközelebb Csíkszentsimonra fog lóháton bevonulni. Kézdivásárhely helyet. Söröslovon.

Esetleg tengeri csikón. De csak miután a tengereket is megbírságolták. Mert, ahogy 2012-ben szintén emlegettem, vannak a természetben is vörös csillagok. Bár könnyen előfordulhatna, hogy a „tengeri csillag tényleg ki kérné magának a szellemiségi összehasonlítást a hazai törvényhozókkal”. Elvégre a tengeri csillagok mégiscsak igazoltan gerinctelenek. Ellentétben a politikusok érdek-gerinctelenségével.

2018 TÉTJE AZ, HOGY LESZ-E PARLAMENTI TÖBBSÉGE A FIDESZNEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.03.22.


Gyurcsány Ferenctől Vona Gáborig mindenkitől azt halljuk, hogy az ellenzéki pártok célja a kormányváltás. De ki hiszi el ezt ezeknek a pártoknak? Vajon hányan akarnák igazán, hogy Vona Gábor vagy Gyurcsány Ferenc vezesse az országot? Ez a centrális erőtér logikája, és ezt kell meghaladni akkor, ha változást akarunk elérni a 2018-as választásokkal. Márpedig lehet változást elérni, ha hiszünk benne. Akkor leverhetjük a Fidesz pökhendiségét, kontrollt gyakorolhatunk a kormányzásuk fölött, és 50 százalékos parlamenti többség alá szoríthatjuk a kormánypártot.

Kormányváltás kell?

A kormányváltás nem motiválja az Orbánt leváltani akaró tömegeket, nem cél nekik, hiszen ha akartak volna, eddig is választottak volna maguknak pártot. De úgy érzik, a jelenlegi kínálatból senki se elég jó, és senki se elég erős ahhoz, hogy érdemes legyen mellettük elköteleződni.

Az Orbán által létrehozott centrális erőtérnek ez a lényege. Mindig a Fidesznek kell a legerősebbenek maradni, és meg kell akadályozni, vagy hitelteleníteni kell mindenféle összefogást, ellenzéki erőt. Márpedig a Fidesz nem váltható le az általa létrehozott választási rendszerben, csupán akkor, ha létrejön egy nála lényegesen, akár 100-200 ezerrel több szavazóval rendelkező politikai bázis, amelynek szavazói el is mennek szavazni.

Ha a kormányváltást tűzzük ki célként 2018-ra, akkor ezt a szavazóbázist kell létrehozni, de ha megnézzük a közvélemény-kutatásokat, akkor látszik, hogy ez egy év alatt reménytelen vállalkozás. Már csak azért is, mert a Fidesz kezében van a média nagy része, az állami költések tengere, és az államhatalom is, amellyel könnyen keresztbe tud tenni egy-egy felfejlődő ellenzéki erőnek...

KIÜTÉS

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.03.22.


Ritka alkalom, mikor cikkeim állításait a valóság szinte azonnal igazolja. Most azonban épp ez történt Botkával és Gyurcsánnyal kapcsolatban. Lássuk.

Két olyan közvéleménykutató cég van, amelyiket a demokrata oldal elfogad függetlennek és objektívnek: a Medián és a Závecz Research. Utóbbi neve ne tévesszen meg senkit: a Szonda Ipsos utódja, gondolom, így már ismerős. És rögtön csapjunk is a lecsóba. Tegnap jelent meg legújabb kutatásuk, amiben reprezentatív mintán azt kérdezték: kit tartanak Orbán legyőzésére alkalmasabbnak a magyarok: Botkát vagy Gyurcsányt. Berakom képen a grafikont, tessék.

És akkor ennyit erről. Lehet álmodozni, lehet mellédumálni, kimagyarázni. Mindent lehet, csak minek. Itt látható a valóság: Botkát négyszer annyian tartják alkalmasnak Orbán legyőzésére, mint Gyurcsányt. Számszerűsítve - bár a grafikon tökegyértelmű -: Botkát 44, míg Gyurcsányt 11 százaléknyi magyar tartja Orbán legyűrésére képesnek. Ott van persze az a zavaró szürke tömb, akik nem nyilvánítottak véleményt. De róluk kicsit később, most maradjunk a párharcnál. Ami gyorsan eldőlt. Az első menetben Botka kiütötte Gyurcsányt, tessenek a sarokba támogatni, és nem engedni vissza a ringbe többet...

KILÉPÉS ALULNÉZETBŐL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.03.22.


Miután a napokban kiderült, hogy az Egyesült Királyság kormánya március 29-én hivatalosan is benyújtja az ország európai uniós kilépési szándékáról szóló nyilatkozatot, biztossá vált, hogy nem nagyon van visszaút. A döntés emberi sorsokat érint majd, függetlenül attól, ki hogyan szavazott. Az ilyen horderejű lépéseket persze hajlamosak vagyunk sokszor a nagypolitika szemszögéből látni, de miként látják most a helyzetet egy angliai kisváros kilépésre és maradásra szavazó lakói?

Smethwick Anglia Midlands régiójában terül el Birminghamtől pár kilométerre. Történelme meglehetősen zivataros volt, a hatvanas években is még akadtak faji ellentétek, ami abból a szempontból érthető, hogy a II. világháborút követő ipari fellendülés idején rengetegen érkeztek ide a Nemzetközösség országaiból dolgozni.

Az emberek véleménye itt is megoszlik a Brexitről, ezekből gyűjtött össze egy csokorra valót a Guardian, én pedig megosztok veletek most néhány érdekesebbet:

HEINEKEN AVAGY ANYÁTOK

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.03.21.


A Heineken pár éve vásárolt félmilliárd dollárért tulajdonrészt a Lagunitas sörfőzdében. A Lagunitas valódi kézműves söröket csinál, a lassan világhírűvé váló IPA-n kívül van egy olyan imperial stout-ja, amin az alábbi címke látható:

Sarló és kalapács. Minden világos, a Heineken a kommunista világösszeesküvés része.

A tehetségtelen, szervilis és időnként a köztörvényességgel is kacérkodó magyar "konzervatív" értelmiség ilyenkor magyarázza el harmincezer forint plusz ÁFA-ért, hogy százmillió halott, és bezzeg a horogkereszt.


A helyzet az, hogy a rendszerideológ Lánczi András egy kommunista ideológiai lap szerkesztője volt a rendszerváltás előtt, Orbán Viktor egy kommunista ifjúsági szövetség titkára volt a gimnáziumban, Tőkéczki László Széchenyi-díjas rezsimszolga egy kommunista rendszer nevében akarta a vallásos diákokat száműzni a tanárképzésből, és akkor a fidesznyik párttagok egész soráról nem is beszéltünk Pintér Sándortól Járaiig. Ez a különbség (többek között) a vörös csillag és a horogkereszt között. A múltunk.

Kádár János nagypapi és az úttörők, Stefka elvtárs és a belügyminisztérium, Kondor elvtársnő és.... nem értem, hogy miért zárta be magát jogi képviselőnk a spájzba egy kibiztosított láncfűrésszel.... szóval a közelmúltunk, amelyre még emlékszünk. Még az Omega is Crvena Zvezda volt.

Egy ország akkor tiltsa be a vörös csillagot, ha előtte nem varrta fel mindenre, ami mozgott, ha nem viselkedik ma is úgy, szinte testületileg, mint egykoron egy megyei pártbizottsági ülés szünetében. Egy ország akkor tiltsa be a vörös csillagot, ha nem egy olyan birodalom tagköztársasági címére pályázik, ahol egy volt KGB-s a főnök és katonai parádét tartanak november hetedikén. Egy ország akkor tiltsa be a vörös csillagot, ha képes öt percig nem úgy gondolkodni, mint Komócsin Mihály. Egy ország akkor tiltsa be a vörös csillagot, ha nem a Brit Forradalmi Kommunista Párt alapítóját keni meg a miniszterelnök egy unióellenes tirádáért.... Egy ország akkor tiltsa be a vörös csillagot, ha muszáj...

AZ OROSZOK MÁR A HÁLÓSZOBÁBAN VANNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.03.21.


Katrein Ferenc, a magyar kémelhárítás egykori műveleti igazgatója valószínűleg az eddigi legfontosabb és leghasznosabb operatív akcióját hajtotta végre, amikor interjút adott az Indexnek az orosz titkosszolgálat befolyásáról és magyarországi beépüléséről. Az mindent elmond a magyar titkosszolgálatról, hogy a szervezet műveleti igazgatójaként nem tudott még ennyit sem tenni ellene.


Az interjúból kiderül: Magyarország függetlenségét nem a Soros György által támogatott civilszervezetek veszélyeztetik, hanem az orosz befolyás, az orosz titkosszolgálatok, akik gyakorlatilag európai bázisként használják Budapestet. A volt titkosszolga el is mondja azt, hogy Soros és az általa támogatott emberi jogi szervezetek nem veszélyeztetnek, hanem hasznosak, míg Orbán és kormányzata kinyitott ajtót és ablakot az oroszoknak.

Ahogy sejteni lehetett, a letelepedési kötvény a külföldi titkosszolgálatok fedett ügynökei számára a legkönnyebb bejutási lehetőség volt Európába és Magyarországra. Rogán és az Orbán-rezsim más hierarchiái azon gazdagodtak, hogy egy korrupciós ügylet keretében az Európai Unión és a NATO-n belül egy biztonsági rést ütöttek. Ezekért a bűncselekményekért egy jogállamban Orbánnak azonnal le kellene mondania és hadbíróság elé kellene állítani hazaárulás miatt őket.

Orbán butítja és félrevezeti a magyar népet, mikor Soros Györgyöt, szelíd és békés emberi jogvédőket, környezetvédőket kriminalizál, nevez ellenségnek, uszít ellenük, gyűlöletet kelt tisztességes emberekkel és hazaszerető magyar állampolgárokkal szmben, miközben orosz kémeket enged be tömegesen az országba, akik azzal a szándékkal érkeznek, hogy Európa és Magyarország függetlenségét és szabadságát felszámolják, és az orosz oligarcha, Putyin uralma alá hajtsák.

Magyarországot nem a menekültek fenyegetik, hanem az oroszok és az oroszok uralma alá került Orbán-rezsim. A titkosszolgálat volt munkatársa elmondta azt, hogy politikai akarat miatt nem tudott a magyar kémelhárítás fellépni az orosz kémek s az orosz befolyás miatt. Orbán nemcsak arcátlan, amikor az EU pénzét követeli, miközben gyalázza, de hátba döfte európai szövetségeseit. A déli határon dupla kerítést húz ez a korlátolt barom, azt állítva, hogy megvédte Európát, közben tömegesen zúdítja az orosz kémeket az Európai Unióra...

OLYASMIKET HALLANI, MINT A PÁRTÁLLAMI IDŐKBEN

INDEX.HU
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2017.03.22.


Mind a 266 151 embernek, akit hazaárulással vádolnak, pert kéne indítania Alföldi Róbert szerint, aki jól szórakozna azon, ami az országban zajlik, ha nem itt élne. Viszont itt akar élni, mert ez a hazája. A rendezővel arról is beszélgettünk, üldözöttnek érzi-e magát, de szóba került Jordán Tamás ügye és a magánélete is, az április 9-én egy alkalommal játszott mai passió-történet, a Passió XXI című rendezése kapcsán pedig a vallás is.

Nemrég értél haza Dél-Koreából, a szöuli Nemzeti Színházban február végén mutatták be Euripidész Médeia című darabját a rendezésedben. Amikor külföldön rendezel, hiányzik Magyarország?

Miért ne hiányozna? Persze, hogy hiányzik: itt vagyok otthon. De nem szakadok el, nem maradok ki semmiből sem, fontos nekem, hogy mindennap tájékozódjak arról, mi történik itthon. Sőt talán még jobban, mint amikor otthon vagyok. Hiába az a tízezer kilométer, részt tudok venni mindenben, el tudom küldeni postán az aláírásomat a momentumosoknak. Nem esem ki semmiből, és néha jó, hogy nem itthon vagyok. De azért nagyon jó volt hazajönni.

Soha nem merült fel benned, hogy kint maradj?


De nem vagyok koreai, és nem Szöulban van az otthonom. Ilyen végtelenül egyszerű. Még akkor is, ha az ember azzal szembesül, hogy ehhez képest mi van otthon, és a fenébe, hogy máshogy is lehetne. Hogy akármennyi probléma is van egy országban, mégis lehet az életet választani, és azt, hogy ne öljük meg egymást.

Négy éve volt az igazgatóváltás a Nemzeti Színházban, legalább ugyanennyi ideje nem tüntettek ellened, ha jól emlékszem, egy ideje nem is buziztak le nyilvánosan. Hogy vagy most?

Hát nem hiányzik. Miért is lett volna mostanában bármi ilyesmi?
"Én már el vagyok könyvelve baloldali, liberális, zsidó, buzi menekültbérencnek".
Ez már nem kérdés, ezzel már nem foglalkoznak. De én sem velük, azt hiszem. Ezek az ügyek kívülről biztos sokkal furcsábbak voltak, mint belülről. És nagyon megtanítottak arra, hogy mi a fontos és mi nem az...

ÓCSKA A VILÁG, NEM ÉRDEMLI MEG ORBÁNIÁT!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.03.22.


Lépjünk ki! De ne csak az Emberi Jogok Európai Egyezményéből, ahogy azt a teljesen átlátható finanszírozású, hátterű Alapjogokért Központ megfontolásra ajánlja, hanem mindenből! Hadd lássa a világ, mire megy magában!

Innen lehet tájékozódni az Alapjogokért Központ közleményéről, innen és innen pedig magáról az emberi jogok éber és harcos őréről, a tökéletesen átlátható Alapjogokért Központról.

E szervezetre nyilván nem fog vonatkozni a Fidesz kezdeményezte törvény, ugye, mert az leginkább a Soros pénzelte álcivil bérenceket érinti. Azért kell ezt így kimondani, hogy mindenki megértse: szó sincs holmi zsidózásról!

Hogy az Alapjogokért Központ nem kap Soros-pénzt, abban biztosak lehetünk, hiszen ugyanúgy elszámolt volna vele, mint más, közpénzekből (is) gazdálkodó szervezetek adta támogatással. Én ugyan semmit sem találtam a honlapjukon, de egyrészt talán vaksi vagyok, másrészt teljesen biztos lehet mindenki abban, hogy vannak emberek Orbániában, akik számára kellően transzparens e szervezet, s mivel pont ők, a mindent látók hozhatnak jó ideje törvényeket, hát csak nem fogják zaklatni a számukra átláthatóakat, nem igaz..?

Miért is tennék: ahol Alapjogokért Központ vigyázza az emberi jogokat maximálisan betartó kormány jó hírét, ott kinek lehet jogos panasza?

NAGY BANDÓ ORSZÁGJÁRÁSON! TELT HÁZAS SIKER

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.03.21.


Tegnap Pécsen jártam a Pécsi Harmadik Színház előadásán, ahol egy örökifjú humorista premier előadásának lehettem nézője. Nagy Bandó András tartotta 70 évének értékelőjét, a maga sajátságos, inkább ironikus stílusában.

Amikor meghívást kaptam az előadásra több okból is elfogadtam, egyrészt kíváncsi voltam fiatalkorom egyik nagy nevettetőjére, a "Bandóra", másrészt kíváncsi voltam Nagy Bandó Andrásra az íróra, az emberre.

Az előadás melynek a címe - Két óra múlt hetvennel - természetesen teltházas volt, magam egy pótszéken "szorongtam" végig a műsort, bár ez a "szorongtam" csak az én szójátékom, mert szorongásról szó sem volt!

Milyen volt 2017 Nagybandójával szembesülni? Mellbeverő!

Nagy Bandó Andrással, a kisemberrel, az egykori nyolcvanas évek panelprolijának körülírójával, a nagy szójátékossal könnyen lehet azonosulni, én vagyok ő. Az ő hetven évének keserűsége, vidámsága, az én keserűségem, vidámságom, még ha csak ötven is az a hetven.

Nagy Bandó András nem az olcsó poénok embere, nem trágársággal, durvasággal akar hatni a nézőire, Nagy Bandó tanítani szeretne. Nem lehet rá beülni úgy, hogy háhá, majd röhögünk egy jót, nem a céltalan humor embere ő, rá figyelni kell, rá oda kell figyelni!

"Látod arra azt a nagy sötétséget? Na, azok már x város fényei!" - erre a poénjára cirka 35 év távlatából is emlékszem, arra már ugyan nem, hogy melyik városról volt szó, sőt magára a valamikori kabaré számra sem, csak erre a két mondatra, meg arra, hogy kötelességszerűen nevettünk Bandón, mert ez a mondat humorosnak tűnt, csak később kezdett el gondolkozni az értelmén az ember és akkor már nem nevetni volt kedve, de az még a szocializmus volt és akkor valahogy könnyebben nevettünk magunkon is.

Kinek érdemes elmenni Nagy Bandó András előadásaira?

UNIÓS TAGSÁGUNK

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) B LOGJA
Szerző: Tarski
2017.03.22.


Teljes gőzzel dübörög a választási kampány, amit egyebek mellett azon is le lehet mérni, hogy sorra jelennek meg olyan kijelentések, amelyekben az egyébként okos emberek vad marhaságokat mondanak. Legutóbb így tett Schiffer András, aki jogász létére hirtelen elfelejtette azt, hogy mit is jelent a „szuverenitás” és hogy Magyarország már régen nem szuverén nemzetállam. Most újból egy jogász, sőt alkotmányjogász tett ki magáért, és olyat mondott, amitől az egész világ, de legalábbis Európa, különösen az Európai Unió arról kódult. Molnár Csaba az illető, aki nemrégen az egyik közösségi honlapon imigyen szólott a veretes DK még veretesebb hívőihez: „NAGY BAJBAN VAGYUNK! Az utolsó figyelmeztetéseket kapjuk. Az új Európát már nélkülünk tervezik, ahol az Orbán-féle potyautasoknak nincs helye. A Fideszt jövőre el kell zavarnunk, mert ha nem, kitesznek minket az EU-ból. Az pedig tragédia lenne.” Tehát ha igaz az, amit Molnár Csaba állít, akkor tényleg nagy bajban vagyunk, sőt, nyugodtan lehetne nemzethalált is vizionálni. Ferrero mondotta azt, hogy minden politikai megnyilatkozás alfája az, hogy minél elrettentőbb dolgot kell mondani, hogy minél nagyobb hatást váltson ki a hallgatóiban és a lehető legnagyobb legyen a mozgósító ereje. Nos, Molnár Csabának ez sikerült.

Csakhogy ez is, mint minden korábbi és későbbi politikusi kijelentése minimum manipulatív és népbutító, de legalábbis az érvelése valamilyen fokon sántít. Az első, amit érdemes meggondolnunk, tisztán logikai jellegű. Molnár azt állítja, hogy ha a Fideszt nem váltják le, akkor kitesznek minket az EU-ból. Nyilvánvalóan érzékelhető a logikai előzményből (a Fidesz nem leváltása) a szükségszerű következmény (kiraknak az EU-ból). Tehát az Unióból való kitessékelésnek Molnár szerint egyedüli feltétele az, hogy nem váltják le a Fideszt. Más szavakkal: a Fideszt le kell váltani, hogy az Unió tagjai maradjunk. Ez egy igen rövid és közérthető üzenet a választók felé, ami a manipuláció és a népbutítás szempontjából kitűnő megoldás lenne. De ezzel szimplifikáltuk a valóságos problémát arra, miszerint az Unióból való távozás egyetlen feltétele tényleg csak az lenne, hogy nem váltják le a Fideszt. A valóságban azonban ennél sokkal bonyolultabb a probléma, minthogy ilyen egyszerűen leírhatnánk azt. Ha valóban csak ez az egyetlen feltétele lenne az Uniós tagságunknak, akkor már korábban is simán eltávolíthattak volna minket az Unióból, mert hagytuk azt, hogy a Fidesz kétszer is kétharmaddal tudjon győzni. Különösen okkal távolíthattak volna el bennünket akkor, amikor az ún. Tavares-jelentés volt a terítéken az Európai Parlamentben. Ez már ugyanis nem egyszerűen a Fidesz hatalmát konstatálta, hanem annak több rossz intézkedését is erősen kifogásolta, ami egyesek szerint a demokratikus jogállamiságunkat sérthette. Tehát már ekkor alapos oka lett volna az Uniónak ahhoz, hogy hazánkat kizárja az Unióból. De, mint tudjuk, nem ezt tette, hanem sajnálatos módon csupán ajánlásokat tett, amit persze a Fidesz nem fogadott meg, és tovább űzte kisded játékait. Ezek után mi a garancia arra, hogy a Fidesz 2018-as győzelme után nem az fog történni, mint ahogy 2010-ben és 2014-ben történt, tehát az Unió tudomásul veszi a választás végeredményét? Miért fontosabb most leváltani a Fideszt, mint akár 2010-ben, vagy 2014-ben? Nyilván azért, mert az még előttünk áll és a DK éppen azért harcol, hogy győzzön. Magyarán: nagyon is kilóg lóláb, mert ez a kijelentés is csupán a választási kampány céljait szolgálja...

MIÉRT RETTEG AZ ORBÁN NEVŰ EMBER?

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.03.21.


Egész napos lótás-futás után most másztam fel a világhálóra és mindjárt a legszörnyűbb fotó jött velem szemben, amitől a hátamon tonnaszám indult meg a mirelit borsó. Népünk vezére, országunk megmentője, Európa védelmezője, Putyin jó barátja egy fotón. Salgótarjánban járt az Orbán nevű ember, amiben semmi fantasztikus nincs idáig. Fel is töltött (nyilván nem ő, hanem valaki, akit ezért fizetünk) pár fotót a Facebookra a nagy eseményről. Boldog emberek, mosoly, móka és kacagás. Az MTI fotó nem került fel a közösségi oldalra, pedig ez pontosabb látleletet ad az egész mai magyar politikáról, mint bármennyi statisztika egymás alá nyálazva.

A miniszterek elnöke valamire felmászott – talán székre, de csak remélni tudom, hogy nem ereszkedett senki négykézlábra a kedvéért – természetesen nyakkendő nélkül, kigombolt ingben. Prolik közé így kell menni, akkor közülük valónak érzik. A fotóról nem derül ki, hogy gumicsizma van-e rajta, de én már azon sem lepődnék meg túlzottan. Egy dolog azonban feltétlenül kiderül.

A fotón, amely lényegében csak néhány embert fog be a látóterébe, nem kevesebb, mint öt testőr látható. Öt. Kettő egymásnak háttal, összesimulva a bajtársiasság langymelegében, másik kettő a tömeget – mind a húsz embert, aminek a fele fotós – pásztázza, egy a háttérből figyel, ahonnan nagyobb a rálátás. Kigyúrt, kopasz testőrök védik a vezért.

A kérdés az, hogy kitől, mitől? Miféle vész fenyegeti egy jelentéktelen kis ország jelentéktelen kis miniszterelnökét Salgótarjánban? Mitől féltik ennyire, vagy mitől fél ennyire az Orbán nevű? Egyáltalán, mennyire reális és normális ilyen testőrséggel mászkálni Felcsút világhírű szülöttének?

VAN, AHOL HAT A KORMÁNYPROPAGANDA A FIATALOKRA (MIGRÁCIÓ), VAN, AHOL NEM (EU) - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.22.


New York Times/Washington Post/ABC News/AP

Egy évvel a Törökországgal kötött megállapodás után a migránsok még mindig megtalálják a módját, hogy bejussanak Magyarországra, de a populista Orbán-kormány megerősíti a határvédelmét, részben a 2. kerítéssel, részben az ellentmondásos jogszabály-változtatással. Persze már az első határzár is lényegesen visszafogta a korábbi tömeget, de a miniszterelnök arra hivatkozik, hogy a török fél az egyezmény felmondásával fenyeget, és hamarosan újra megindulhat az özön. Tompánál már majdnem teljesen kész van az új akadály. Egy helybéli azt mondja, hogy az első kerítésen így, vagy úgy, de át tudnak hatolni a menekültek. Közben már bővül az ottani konténertábor, ahová ezután – a röszkei létesítményen kívül - be akarják zárni az összes menedékkérőt. A jövő kedden életbe lépő terv határozott tiltakozást váltott ki az ENSZ és emberi jogi szervezetek részéről, mert úgy látják, hogy a magyarok fokozatosan kihátrálnak a menekültek védelméből. Viszont az utóbbi hónapokban Magyarország jócskán megszigorította a határtérség ellenőrzését és az elfogott illegális határátlépőket visszatoloncolja Szerbiába, emiatt jócskán megcsappant azok száma, akik el tudták kerülni a hatóságok figyelmét.

Bloomberg

Budapest igen népszerű azoknak a pénzügyi szakembereknek a körében, akik a Brexit miatt valószínűleg kénytelenek lesznek elhagyni Londont. Amikor a világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock meghirdette, hogy központot létesít Magyarországon, a jelentkezések egyharmada a brit fővárosból érkezett. Az 500 hely iránt magyar befektetési bankárok és más, jól fizető szakmák képviselői érdeklődtek a Cityben. Az óriáscég budapesti ügyvezetője azt mondja, egy csomóan, és messze nem csak a magyarok, haza akarnak jönni, csak éppen eddig nem találtak a képzettségüknek és a szakmai elképzeléseiknek megfelelő lehetőséget. De az agyelszívás már megindult visszafelé, olyan óriástársaságok kívánják fejleszteni itteni érdekeltségeiket, mint a Goldman Sachs vagy a Pfizer. Lengyelország hozzávetőleg 30 ezer brit állást akar kiváltani. A térségben máris emelkedtek a bérek, 3-5 éves gyakorlattal rendelkező szoftverfejlesztők pl. Budapesten évi 33 ezer eurót keresnek. Ez háromszorosa a magyar átlagnak, de a fele annak, amit Dublinban kapnának. A brit munkaadók jó egynegyede feltételezi, hogy kelet-európai munkavállalóik a hazatérés felé kacsintgatnak. Ugyanakkor a magasabb nyugati fizetések továbbra is vonzzák a keleti munkavállalókat, emiatt Magyarországon pl. munkaerőhiány alakult ki, ami gátolja a növekedést...

MINDEN RENDBEN VAN VELE, MÉGIS ELJÁRÁS INDULT A RÁKKELTŐ ANYAGGAL SZENNYEZŐ PÉNZVERDÉVEL SZEMBEN

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Bagyinszki Dániel
2017.03.22.


Rákkeltő anyaggal szennyez a pénzverde, de a hatóságok szerint minden rendben; Elindult a HÖKmonitor; Eldőlt: beválasztották a kamara elnökének feleségét a Monetáris Tanácsba

Ezekről ne maradj le!

Minden renben van a rákkeltő anyaggal szennyező pénzverdével (Index)

Itt vannak a HÖK-ös kifizetések (Átlátszó Oktatás)

Beválasztották a kamara elnökének feleségét a Monetáris Tanácsba(HVG)

Ha van 3 perced:


Minden rendben van a rákkeltő anyaggal szennyező pénzverdével

Etilén-oxiddal szennyez a Népliget és a Heim Pál Gyerekkorház közelében lévő Metal-Art Zrt., az Állami Pénzverő jogutódja. A hivatalok szerint is rendszeresen bocsát ki a cég káros anyagokat, a Pest Megyei Kormányhivatal büntetéseként pedig ennek a mértékét néha mérniük kell. Lakossági bejelentés hatására tavaly eljárás indult a füst és a bűz miatt, ami figyelmeztetésben végződött. Annyira rendben van minden, hogy a szennyezések ügyében a VIII. kerületi rendőrkapitányság eljárást indított. (Index)

Itt vannak a HÖKös kifizetések
Bárki által kereshetővé tette az Átlátszó Oktatás az elmúlt 6 év HÖK-ös kifizetéseit. A 20 legnagyobb egyetem hallgatói önkormányzatának személyi kifizetési váltak ezáltal nyilvánossá. A közfeladatot ellátó és közpénzből működő szervek gazdálkodása nyilvános a törvény szerint, ennek ellenére több egyetem is kifogásokkal élt az adatok kiadása ellen. Közülük kettő, a BME és a Debreceni Egyetem megtagadta az együttműködést, az adatokért pert indítottak. (Átlátszó Oktatás)

Beválasztották a kamara elnökének feleségét a Monetáris Tanácsba

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének feleségét, Parragh Biankát választották be a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsába. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusának nem sok köze van a monetáris politikához vagy épp a makrogazdasághoz, szakterülete gazdasági szabályozás és a vállalati versenyképesség. Szerepelt már ezelőtt a hírekben Parragh, amikor nem fizette be a kötelező kamarai tagdíjat több cége. (HVG)
Ha van még két perced:

Egy napot bírt a felújított 3-as metrókocsi, hétfőről keddre ajtóhiba miatt kiállították a forgalomból. A BKV közleménye szerint az utasok biztonsága nem volt veszélyben. (Index)

Mészáros Lőrinc beveszi Budaörsöt is. Megvette a Wellnesshotel Kft.-t, amelynek egy forint árbevétele sem volt 2015-ben és az egyetlen tevékenységi köre az út- és autópálya-építés. (Átlátszó)

9 milliárd megy el a képviselői irodaházra és az azt a Parlamenttel összekötő alagútra. Hivatalosan a biztonsági beléptetés egyszerűsítéséért lesz az alagút. (Index)

Tilos látogatni
a tavaly novemberben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által átadott tihanyi kilátót, ugyanis nincs használatbavételi engedélye. (444)

Magyar állami támogatással valósult meg a 2016-os legdrágább szerbiai ingatlanvásárlás. Egy Vajdasági Magyar Szövetség-hez közeli szervezet 1,2 millió eurót fizetett egy szabadkai villáért. (Átlátszó)

Szűkre sikeredett buszforduló miatt ismét átépítik a Széll Kálmán teret,
ami előre láthatólag egy hónapig tart majd. (HVG)

A csodazongorákat, amelyekről 2015 óta nem nagyon lehetett tudni semmit, 7 magyar és 3 külföldi intézmény kapja, derült ki Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől. (444)

HÜLYÉK VAGYUNK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.03.22.


Az LMP beadta ezt a népszavazási kezdeményezését Paks II. ügyében, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság – mivelhogy feltehetőleg erre kapott iránymutatást – annak rendje és módja szerint söpört le az asztalról. Kereste nagyon az elutasítás okait és indokait, amelyek közül kettő egészen különösen érdekes.

Mégpedig, hogy egyes kérdések túl bonyolultak ahhoz, hogy az emberek dönteni tudjanak, vagy az, hogy a kezdeményezés túl távoli döntésekre vonatkozik. Különös dolgok ezek, már az olimpia kapcsán is kiderült, hogy nem értünk mi ahhoz, valamint Stefka lapigazgató tudata szerint meg, hogy aki aláírt ellene, az mind hatökör.

Így hát, már többszörösen is bebizonyosodott, hogy mit gondol az alattvalókról a regnáló hatalom, leginkább azt, hogy degenerált szavazógép. Paks II. kapcsán tehát nem vagyunk képesek eldönteni szerintük, hogy akarunk-e az ország közepére egy potenciális Csernobilt, vagy sem, ami már tényleg egy szint...

AZ OROSZBARÁT FIDESZ-KORMÁNY CSAK LEGYINTETT ARRA, HOGY EGY VOLT HÍRSZERZŐ KÖZZÉTETTE: MAGYARORSZÁG OROSZ KÉMPARADICSOM

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.03.21.Magyarország teljesen Oroszország befolyása alá került - ezt olvashatjuk ki Katrein Ferenc, egy volt kémelhárító tiszt interjújából az Indexen. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint az egész csak pletyka. 


A volt műveleti igazgató exkluzív és igen hosszú interjút adott az Indexnek és elég erős állításokat tett:
  • Az orosz szolgálatok úgy érzik, szabadon nyomulhatnak Magyarországon.
  • A közmédia Kreml-propagandát sugároz,
  • a letelepedési kötvényekkel illegális ügynököket lehet betelepíteni,
  • és a politikusok tanácsadóit sem ártana átvilágítani.
Egyszóval azt mondja ki, amiért az FBI már nyomoz az Egyesült Államokban: hogy Magyarország EU- és NATO-tagállamként orosz befolyás alá került. A sztori azért komoly, mert általában ilyen volt tisztek nem nyilatkoznak névvel és arccal a médiának...


HEINEKEN-ÜGY: TÁMADÁS A BURZSOÁ KOMMUNISTÁK ELLEN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.03.21.A mai magyar politikai élet egyik legabszurdabb hecckampánya zajlott le a napokban az úgynevezett lex Heineken törvénytervezet benyújtásával. Egyrészt egy olyan gazdasági jellegű vitába szállt be kéretlenül a magyar kormány, mely kizárólag román-holland érdekeltségű, másrészt jó alkalom volt ez egy kis multizásra és komcsizásra is a híres sör emblémáján szereplő vörös csillag támadásával. Az is sokat elmond az ügy komolyságáról, hogy ezt a harcot, vállat vállnak vetve Lázár János és Semjén Zsolt vívták meg.

Nyilvánvaló volt már a kezdetek kezdetén, hogy nem lehet ideológiai alapon végigverniegy alapvetően üzleti ügyet. Amikor a Csíki Sör névhasználati kérdése a nyilvánosság elé került, még pödörtek a bajszukon egyet azok, akiknek van olyan (nem csak Kövér elnök úrra gondolunk), és csak annyit mondtak, hogy nem a címke teszi a sört, ha jó az az ital megisszuk így is, úgyis. Lázár miniszter és Semjén miniszterelnök-helyettes azonban előbb a szívükre, majd a nevükre vették ezt a címkéjénél fogva előrángatott problematikát. Tudták, hogy egy kis székelyezéssel, hollandozással, meg multizással össze lehet kaparni egy adag politikai tőkét, így egészen a törvényalkotás küszöbéig elmerészkedtek.

Mindez a lelkesedés persze addig tartott, amíg nem szembesültek a tényekkel. Nekimenni a Heinekennek, mert vörös csillag van az emblémájában, körülbelül olyan fura dolog, mint kizárni az orrszarvút a szavannáról, mert az orra tiltott önkényuralmi jelképnek számít az állatok között. A Heineken nem szponzorálta soha Lenin elvtársat, nem volt Fidel Castro kedvenc söre, de még a magyar kormányt sem zavarta a kis csillag a sörös dobozokon, amikor évekkel ezelőtt stratégiai megállapodást kötött a céggel. Arra mindenképpen jó ez a helyzet, hogy világossá tegye: a tények nem igen zavarják a magyar kormány reprezentánsait, simán meglovagolják a lehetőséget akkor, ha a holland multit lehet szívatni, vagy a székelyek elnyomását lehet elhinteni, esetleg a márka emblémáját díszítő csillaggal azt sugallják, hogy megint a komcsik törölték a véres csizmájukat a szent magyar anyaföldbe...


BRÜSSZELTŐL VÉDJÜK, MOSZKVÁNAK ELADJUK A SZUVERÉNITÁSUNKAT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.03.21.Elkaszálta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az LMP mind az öt Paks 2-ről szóló népszavazási kérdését. Csoda lett volna, ha átmegy bármelyik: nyilvánvalóvá vált az elmúlt években, hogy Magyarországon csak akkor lesz népszavazás, ha a kormány azt szeretné. Most viszont az is teljesen világossá vált, hogy az EU is hajlandó szemet hunyni egy komoly ügy felett is, ha a politikai és a gazdasági érdekek úgy kívánják. Ennek egyedül az oroszok és a velük cinkos magyar elit tagjai örülhetnek.

Legkésőbb a teljesen abszurd, jogi szempontból több, mint kérdéses kvótanépszavazásnál eshetett le mindenkinek, hogy az NVB-n az a népszavazási kezdeményezés megy át, amelyikre a politikai vezetés is rábólint. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektoraként is tevékenykedő NVB-elnök Patyi András és a politikai alapon feltöltött Bizottság megbízhatóan kiszolgálja a politikai akaratot.

Lényegében mindegy, hogy Patyi Andrásék hol találtak fogást az LMP kérdésein, garantálható volt, hogy valahol fognak. Patyi most a kérdések egyértelműségének hiányára, illetve a nemzetközi egyezménybe ütközésre hivatkozott a kérdések elutasítását kimondó határozatokban, hogy a jogi érvelés megáll-e a lábán, majd a Kúria mond erről valamit, ha az LMP jogorvoslatot kér...


BEVEZETÉS AZ OSZTÁLYHARCBA

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Seres László
2017.03.20....Ma az igazi baj nem a hithű kommunistákkal van, hanem azzal, hová süllyednek napi szinten a demokratikus ellenzék pártjai, ahhoz képest, hogy mégiscsak tőlük várnánk az arrogáns, korrupt és a magántulajdont üldöző NER legyőzését. Jó, most még nyilván tart az önprofilírozás időszaka, a brand ismertté tétele ill. átpozicionálása néhány karakteres jellemző alapján – de mit emel ki az egyelőre legerősebb (így is a Jobbik mögött kullogó) baloldali párt önmagáról? Lenne mit mondani oktatásról, 21. századi tudásalapról, egészségügyről, korrupcióról, putyinizálódásról, ehelyett egészen komolyan és iróniamentesen Rákosiék szlogenjével vágnak neki 2018-nak.

Amikor Botka László arról beszél március 15-e táján, hogy "a forradalmi Magyarország ma aktuálisabb, mint valaha", és "Fizessenek a gazdagok!", akkor természetesen nem akar kuláklistát, nem tervezi Széles, Demján, Gattyán urak és a Top 100-ban szereplő többi ember kitelepítését, csak felelőtlenül hadovál, és mellesleg egy életveszélyes dolgot üzen. 

A ma luxusban élők az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint

"nem a saját erejükből, hanem a mi fejünkre taposva jutottak oda, ahol most vannak, ezért a gazdagoktól azt várjuk el, rosszul mondom: azt követeljük, hogy vállaljanak arányos terhet a közteherviselésből"
.

A gazdagoktól, mint olyanoktól? Igen, tekintet nélkül a vagyon keletkezésének módjára. Botka László szerint teljesen mindegy, hogy valaki Mészáros Lőrincként vagy Tiborcz Istvánként a hatalomba való bebetonozottságnak, az uralkodó családnak és baráti körnek köszönhetően jut megrendeléshez, ergo vagyonhoz, vagy pl. tisztességesen megdolgozik érte, gondolkodik, kreatívan ötletel, ergo teljes joggal gazdagszik. Nem, ez az MSZP miniszterelnök-jelöltjének és mögötte összezáró pártjának egykutya:

"aki havonta egymillió forintnál többet keres, annak fizetnie kell. Aki tízmilliós autóban ül, annak fizetnie kell. Akinek százmillió forint megtakarítása van, annak fizetnie kell."

Venezuelában elég jól látjuk, hová vezet mindez: most éppen a pékeken a sor, gondolom az ottani kommunisták progresszív baloldaliak is olvasták Adam Smithnél, hogy "ebédünket nem a mészáros, a serfőző vagy a pék jóindulatától várjuk, hanem attól, hogy ezek a saját érdekeiket tartják szem előtt".

Más se hiányzik a mai Magyarországon, mint "a gazdagok" elleni hadüzenet, a siker, a tudás és a teljesítmény elleni hisztériakampány, egy kalap alá véve a minden állami akadályt leküzdeni akaró független vállalkozót a crony capitalist tolvajbandával. Hiába közli ezután Botka, hogy "ez nem egy gazdagellenes, hanem egy igazságpárti kampány", a baj már megtörtént, a Fidesz után az MSZP-n is le fog szivárogni a rákosista elmebaj, az igazságos teherviselés álcája mögé bújó nettó osztálygyűlölet és osztályharc. A "luxusadóval" és a vagyonadóval ráadásul a tökéletes időzítésnek köszönhetően sikerült akkor előállniuk, amikor a kormánypárt épp a saját osztályharcát vívja a rothadó Nyugat képviselőivel, a multikkal.

Ha Botka László értelmes módon, a baloldalt és a nem éppen baloldali, de NER-ellenes középosztályt is meg akarta volna szólítani, beszélhetett volna csak arányosabb adóztatásról, a kétséges vagyonok esetében pedig jogállami elszámoltatásról, felelősségre vonásról, a korrupt NER-elit bíróság elé állításáról, már megfelelő bizonyítékok birtokában persze. Beszélhetett volna arról, hogy a progresszív adórendszertől remélt plusz 300 milliárd forint önmagában még semmire sem elég – de némi újraelosztás mellett, modern néppártként, nem is ők akarnak az emberek pénze felett rendelkezni, csak lehetőséget biztosítani, tulajdonjogot, joguralmat és jogbiztonságot garantálni.

Így viszont Botka nemcsak abban bűnös, hogy a szegényebben élők legalantasabb ösztöneire, az irigységre és az osztálygyűlöletre apellál (ráadásul ha ezt teszi, eléggé le is nézi ezt a réteget), hanem – saját szemszögéből nézve – kárt is okoz, hiszen a vagyonosabbakat, a középosztálytól felfelé mindenkit jól el is taszít magától: ja, hogy visszajönnek a kommunisták, akkor inkább maradok a Fidesznél. Kevés kivétellel beállt a teljes gazdagellenes konszenzus a parlamentben: a Fideszt ismerjük (Orbán: a nemzetek fellázadtak "a brüsszeli bürokraták, a liberális világmédia és a feneketlen bendőjű nemzetközi tőke álszent szövetsége" ellen), az MSZP most balról előz, a Jobbik pedig a bankadó és a multiadó mellé "földesúradót" is bevezetne.

Én a pékek helyében elég szkeptikus lennék.

HA MÁR ELKEZDTÉTEK, ÁLLJATOK BELE, MERT EZ ÍGY TOVÁBBRA IS NAGYON GAGYI ÉS ÁTLÁTSZÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: H. A.
2017.03.20....Pintér Sándor karakterét azért gyilkolják a nem tudjuk kik belföldről és külföldről egyaránt, mert egy hét alatt rendet tett az országban, a Rogán Antal elleni bizonyítékok nem áztak el a rendőrségen, elkapta az összes korrupt gazember bűnözőt, aki szívja az ország vérét és hát ez a sok jó elviselhetetlen egyes bel- és külföldi köröknek.

A konkrét támadás hírét ugyancsak ez a derék sajtóorgánum tolta bele a köztudatba. Igaz, már pár napja is több sebből vérzett a mindenkori belügyminiszter köré épített sztori, amelyről mi is gondoltunk egyet és mást. A lényeg: adott egy ember, aki fogta magát, hamis dokumentumokat készített/készíttetett Pintér Sándorról. Ezt követően meg akart szöktetni egy házi őrizetben lévő köztörvényesnek tűnő illetőt, hogy az csempéssze külföldre a hamis dokumentumokat és adja át a külföldi sajtónak. Hogy Pintér Sándorunkat lekaraktergyilkolják.

Már két napja sem értettük, hogy mi ebben az egész gyermetegen béna és átlátszó sztoriban a logika és a ráció. Hogy miért kell egy digitalizált világban információkat aktatáskában átcsempészni a határon? Miért egy bűnözőnek látszó egyénnel kell ezt az egészet eljátszani? Egyáltalán milyen külföldi sajtó az, amelyik egy bűnözőgyanús egyén szavai alapján a világ tetszőleges sarkában nyilvánosságra hozza a magyar belügyminiszter viselt dolgairól szóló történetet? Kit érdekel ez egyáltalán a határokon túl? És ha a határokon túl bárkit is érdekel, miért nem érdekel senkit itthon? Milyen kormány az, amelyiknek egyes tagjait egy külföldi sajtóorgánum meg tud buktatni?

Megannyi kínzó kérdés, megannyi sikamlós, potenciális válasz és az ócska, elhasznált, de megunhatatlan hangulatkeltő szólam. Megtámadták a magyar kormány egyik alapemberét, most éppen az évtizedekre olajszőkített titkosított Pintért. De mire megy ki a parasztvakítás aktuális része? Most akkor naponta az lesz, hogy ha nem Matolcsy, akkor Pintér ad ki egy-egy összeesküvés-elméletre hajazó sztorit, amiről aztán a sajtó kérdésére nem hajlandóak nyilatkozni, mint most Sanyi bácsi? Hogy azt mondja:

nem ez az első eset, hogy személyében, beosztásában támadás éri, de a konkrét ügyről nem nyilatkozik.

Végignéztem néhány statisztikát, amiből arra a következtetésre jutottam, hogy Pintér koma igazat beszél, csak sajnos semmi értelme nincs annak, amit mond. Ugyanis Magyarországon valóban javult a közbiztonság, de irgalmatlanul növekedett a korrupció és a gazdasági bűncselekmények száma. Ez már két évvel ezelőtt is így volt, a helyzet azóta sem változott. A közbiztonságnak viszont semmi köze nincs a korrupcióhoz és már-már szánalmas érvelésnek tartom ennek fényében, hogy Pintér Sándort bárki azért támadja, mert csökkent például az emberölések száma Magyarországon. Pintér Sándor neve ugyanis kizárólag alvilági bűnözőkkel kapcsolatban merül fel, de legalább állandó jelleggel, és én a Magyar Idők helyében egyáltalán nem verdesném a mellemet azzal, hogy Pintér Sándor ellen az ezredfordulótól ciklikusan próbálkoznak bűnözői körök a lejáratással, sikertelenül.

Pintér Sándor legfőbb örző-védő önmagában megtestesíti azt a sötétséget, és a sok évtizedre titkosított gazemberséget, amiről soha semmi nem derülhetett ki, mert elmaszatolták egyebek mellett az olajszőkítést az elvtársak. Pedig mindenkinek érdeke lenne tudni, hogy egy makuláltanul tisztességes ember az ország örökzöld fideszes belügyminisztere, vagy egy közönséges maffiózó. A jelen ügy is több, mint beszédes. A Pintér Sándor-féle rendőrség megállapította, hogy Pintér Sándorról információkat hamisítottak. És? Valaki látta azokat a dokumentumokat? És ha nem látta senki, akkor marad a becsületszó és a fenyegetőzés?

A nehézsúlyú bűnözők mozgástere soha nem volt még ekkora, attól tartok. A Ghaith Pharaonoktól kezdve hosszú és keserves a sor. A magyar állampolgársággal, a moszkvai konzulátuson beszerzett vízumokkal senki nem üzletelt oly sikeresen, mint a jelenlegi kormány, a letelepedési kötvényes buliról meg jobb nem is beszélni. Az ellenőrizetlen, ismeretlen hátterű bűnözők Európába utaztatásának korát éljük, amely üzleten a kormány holdudvara zsírosodik évek óta. És ezek csak a legdurvább példák arra, hogy a magyar kormánynak mennyire nincsenek aggályai azzal kapcsolatban, hogy akár bűnözőket is az Unió területére juttasson, ha a holdudvar jól jár az üzleten.

Akkor mi ez az üzengetés, Pintér elvtárs? Hol vannak azok a hamisított dokumentumok? Elő kellene kapni, tisztázni kellene a tényállást és abbahagyni a ködösítést, meg a fenyegetést. A hangulatkeltést kívülről ismerjük, és a fenyegetőzést sem szeretjük. A kormány sikeres migrációs politikáját teljesen felesleges összemosni azzal, hogy a belügyminiszter egész pályafutását alvilági bűnözők kísérik, és soha még egyetlen a személyét érintő kérdést sem tisztázott. Ez így csak a szokásos szarelkenés a karaktergyilkosságot mesterszintre fejlesztő kormány egyik legsötétebb figurája részéről. Ha már elkezdtétek, álljatok bele, mert ez így továbbra is nagyon gagyi és átlátszó. Kösz.


A SZÖGESDRÓTON INNEN ÉS TÚL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.03.21.Nem lehet elégszer leírni: a magas, szögesdróttal szegélyezett, újonnan felépített kerítés mutatja mi is a terve Orbán Viktornak a menekültkérdés megoldására. Teljes családok, gyermekek és nők elektromos kerítéssel való elválasztásában látja a jövőképet a mi Viktorunk. Elvágni az országot nem csak Szerbiától, de egyúttal Nyugat-Európától is. A falak, kerítések soha nem védtek meg egyetlen országot sem, annál inkább zárták azt el a külvilágtól és a józan észtől. Most még csak a déli határon épül kerítés, de ha később északon és nyugaton is ugyanez történik, akkor mi marad nekünk? Újra a vasfüggöny mögé kerülünk, csak ezúttal saját elhatározásból? Hova vezet ez a mértéktelen elmebaj?

A 174 km hosszú kerítés építési munkálatai megkezdődtek, az ENSZ, számolatlan humanitárius szervezet és az Európai Bíróság tiltakozása ellenére is. Ha Orbán Viktor valamit a fejébe vesz, az meg fog történni, mindegy is, hogy a fél világ ellenzi. Csakis neki lehet igaza, mindenki más hülye. Egy demokrácia már csak ilyen: az van, amit a főnök mond. Mi így szeretjük.

A frissen újraválasztott Áder János aláírta a törvényjavaslatot, mely szerint minden menedékkérőt kérdés nélkül menekülttáborba zárhatnak, valamint a rendőrség az ország területén elfogott menekülteket azonnali hatállyal Szerbiába toloncolhatnak. Orbán szavaival élve „ a migráció a terrorizmus trójai falova” Építsük hát körbe magunkat, és se ki se be, az a biztos. Se Brüsszel, se a gaz migránsok nem rendíthetik meg hatalmában a mi királyunkat.

Több mint 7000 menekült rekedt a határ szerbiai oldalán, borzasztó körülmények között tengetve napjaikat. Mindössze 15 km-re a magyar határtól, a szerbiai Szabadkán őrzik táborokban az egykor egy jobb élet reményében útra kelt menekültek többségét. A tábor családoknak és szülői felügyelet nélkül maradt gyermekeknek ad otthont, akik a magyar hatóságokra várnak menekült kérvényük elbírálásával kapcsolatban. Az itteni tisztviselők szerint, az újonnan életbe lépett törvény csak rontani fogja a szerb és magyar oldal közötti kapcsolatot...


TEHER ÉS PROBLÉMA

OFOE  BLOG
Szerző: Szabó Anna
2017.03.19.Nem tudom letenni a terhüket. Ott trappolnak a fejemben. Furcsa egy páros. A teherhordozóké és a problémásoké. Néhány éve még talán értettem volna, mit mond ez a szembeállítás. Vagy legalábbis mit szándékoznak mondani nekem, nekünk általa. Még nem láttam eleget ebből az országból. Mára talán túl sokat is.

Az üzenet ott volt az adórendszerben. Lecsúsztunk róla, hogy teljes egészében igénybe vegyük. Nem csak időben. A jövedelmünkkel is. Két diplomás, némelykor talán értelmiségi is, ha az egyetlen luxusra gondolok, melyet alkalmazottként még megengedhetünk magunknak: gondolkodhatunk. Akár napokon át, értetlenkedve problémásak és teherhordozók szembeállításán.

Mert hordozunk mi mindenféle terhet.

Ki ilyet, ki olyat, még ha várandósságnak nevezik is éppen a törvények. A szerencsések kilenc hónapig hordozzák. A kevésbé szerencsésekből idő előtt kiszakad az új élet, s lehet, így vég nélkül hordozandóvá válik. Az anya, aki iskolaköteles korú, még nem járó, kancsal, kevéske beszédje közben is nyálát csorgató gyermekét cipeli a fejlesztésre, vajon társadalmi terhet hordoz-e vagy problémás? Attól függ, hogy… Mitől? Hogy apa keres-e annyit, hogy házhoz menjen a fejlesztő, a gyógytornász, vagy az állami ellátásra várnak, nem ritkán reménytelenül?

Az apák a munkanélküliség terhét – ép vagy leépülő lélekkel? Mert a tőkés társadalom nem munkaalapú. Ahol tudásalapú, ott is azért, hogy a tőke hatékonyabban jövedelmezzen. Ott a tőketulajdonosok is tudják, mit jelent a hozzáadott érték. Nem alacsony hatékonyságú termelést, gyártást vagy bérösszeszerelést tárnak a fiatalok szeme elé jövőképként, nem sárba hajított pénznek tekintik az egészségügyre, oktatásra szánt pénzt, hanem a legfőbb termelőerő – az emberi tőke – értékének növelésére, megőrzésére szánt forrásnak. A tőkés társadalom tőke alapú. Kaphatsz juttatásokat, lehet fizetésed, de igazán jól csak jövedelemből, tőkejövedelemből élhetsz. Ha jó élet azt érted, bármihez hozzájuthatsz. Akár a másik rovására. Akár a mások rovására. Mert összességében nem lett itt több semmiből, csak az elosztása változott meg. Keveseknek egyre többet, sokaknak egyre kevesebbet. Néha annyit sem, hogy önmaguk újratermelésére, gyerekeik nevelésére elegendő lenne. Önmagát felélő tőkés társadalom ez...