2022. szeptember 22., csütörtök

HIÁBA SULYKOLJÁK ORBÁNÉK, NEM IGAZ, HOGY PUTYIN JÁRT JÓL A SZANKCIÓKKAL

TELEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2022.09.22.


A magyar kormány és propagandasajtó aktuális mantrája, hogy az Oroszországra kivetett szankciók nem működnek, sőt valójában Európa saját magát bünteti velük. Orbánék szerint az oroszok elleni büntetőintézkedések felelősek minden aktuális rosszért, és Magyarország az egyetlen józan hang, amely véget vetne a kártékony gazdasági háborúnak. Valójában a szankciók nagyon is működnek, bár a háború megállítására rövid távon valóban nem voltak alkalmasak. Putyin ellenlépésként használt zsarolása a gázzal viszont olyan hideg zuhany, amely pár éves időtávon akár nagyon jót is tehet Európa energiabiztonságának.


Ukrajna lerohanása miatt az Európai Unió súlyos szankciókkal sújtja Oroszországot. Február vége óta egyre több büntetőintézkedés vonatkozik az orosz gazdaságra, de a háborús agresszor még mindig nem roppant össze. Közben az EU fölött sötét felhők gyülekeznek, az infláció az egekben, a recesszió gyakorlatilag biztosra vehető. A magyar kormány és sajtója kitartóan és egyre intenzívebben sulykolja, hogy mindez kizárólag azért van, mert a szankciók nem működnek, sőt éppen ellentétes hatást váltanak ki: Oroszország egyre csak gazdagodik miattuk, az EU pedig lábon, sőt tüdőn lőtte saját magát.

A szankciós politika megítélése független elemzők körében általánosságban is vegyes, az pedig most már egyértelmű, hogy a háború eszkalációját nem állították meg, pláne nem kényszerítették visszavonulásra Vlagyimir Putyint. Mindemellett az is biztos, hogy az orosz gazdaság elszigetelődésének középtávon súlyos hatásai lesznek, Európa viszont megerősödve jöhet ki a mostani sokkból...


HÁT, HA EZT MONDTA, AKKOR MINDEN OKUNK MEGVAN ARRA, HOGY ELKEZDJÜNK AGGÓDNI

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.09.22.


A NER-szakember
Akkor most olvassuk a hatalom és a Mandiner nevű hatalmi tacepao kedvenc biztonságpolitikai szakértőjét.
Kétségtelenül minden tekintetben NER-adekvát entitás.
„A totális háború néhány napon belül bekövetkezik” – mondta Nógrádi György április 15-én.
„Az ukrán vezetés pofátlanul fenyegeti a világot” – mondta Nógrádi György május 12-én.
„Oroszország… nem fogja elveszíteni a háborút, mert ez számára presztízs” – mondta Nógrádi György május 23-án.
„Az oroszok ezt a háborút nem veszíthetik el” – mondta Nógrádi György május 29-én.
„A putyini stratégia téves volt” – mondta Nógrádi György június 6-án.
„Sem az ukrán, sem az orosz stratégia nem vált be” – mondta Nógrádi György június 10-én.
„Ha Putyin nem megy be, Ukrajna szétesik gazdaságilag, és Zelenszkij megbukik” – mondta Nógrádi György június 10-én.
„A kijevi álláspont az, hogy a háborút augusztusig megfordítják, én ezt most Budapestről mondom, hogy nem fogják” – mondta Nógrádi György június 20-án.
„Az oroszok lassan, de mennek előre” – mondta Nógrádi György június 28-án.
„Ukrajnának a világ összes fegyverét is odaadhatjuk, de akkor sem tudja megnyerni a háborút” – mondta Nógrádi György június 28-án.
„Az oroszok a kitűzött cél döntő részét elérték” – mondta Nógrádi György július 2-án.
„Egyre több ország sorakozik fel Oroszország mögé” – mondta Nógrádi György július 4-én.
„Az oroszok atomfegyver nélkül is simán győznek, az átküldött önkéntesek nagy részét már rég megölték, a leszállított nyugati technika jelentős része pedig megsemmisült” – mondta Nógrádi György július 5-én.
„A mai elemzések azt mondják: ha a Nyugat nem küld pénzt, fegyvert Zelenszkijnek, 24 órája van hátra, és megbukik” – mondta Nógrádi György július 8-án.
„Putyin ma már békét akar. Teljesen egyértelmű számára, hogy valamilyen módon ezt a háborút be kell fejezni” – mondta Nógrádi György július 11-én.
„Ukrajna célja, hogy legyőzze Oroszországot, teljesen irreális, hiszen Oroszország olyan mennyiségi és minőségi fölényben van, amit a külföldről érkező segítségek sem lesznek képesek kompenzálni” – mondta Nógrádi György július 13-án.
„Putyin megmondta, ha most nem kötnek vele fegyverszünetet akkor az orosz hadsereg megy tovább… mennyiségi és minőségi fölényben vannak az oroszok… az ukrán fél csacsiságokat beszél, ugyanis lehetetlen, hogy megnyerjék a háborút az oroszok ellen” – mondta Nógrádi György július 21-én.
„Ezt a háborút Ukrajna nem nyerheti meg” – mondta Nógrádi György július 24-én.
„Tudni kell, hogy minden téren nagyon sok a bizonytalan információ, mivel az ukránok és oroszok egyaránt hazudnak” – mondta Nógrádi György július 28-án.
„A Biden mögött álló szakértők pontosan tudják, hogy Ukrajna nem nyerheti meg ezt a háborút” – mondta Nógrádi György augusztus 2-án.
„Nagyon nehéz az ukrán helyzet. Ha valaki megfigyeli, rendszeresen váltják az ukrán hadsereg vezetőit. Vagy azért, mert alkalmatlan, vagy kiderül, hogy orosz krém, vagy csupán annak tartják” – mondta Nógrádi György augusztus 24-én.
„Ha nyárig tart a háború, Európának vége” – mondta Nógrádi György augusztus 24-én.
„Az ukránok a harctéren nem voltak képesek feltartóztatni az orosz előrenyomulást” – mondta Nógrádi György augusztus 29-én.
„Egyre több minden nem stimmel Ukrajnában, de zárójelben megjegyzem, hogy Oroszországban sincs minden rendben” – mondta Nógrádi György szeptember 4-én.
„Lehetetlen, hogy az ukránok nyerjenek… olyan szintű az oroszok fölénye, hogy köszönő viszonyban sincs a valósággal az ukránok kijelentése” – mondta Nógrádi György szeptember 7-én.
„Nekem a bajom az, hogy megyünk bele az eszkalációba” – mondta Nógrádi György szeptember 8-án.
Új helyzet van, olyan mennyiségű fegyver érkezett Ukrajnába, hogy orosz reagálásra van szükség”.
„Putyin jelenleg az életéért küzd” – mondta Nógrádi György szeptember 11-én.
„Jelenleg egy egyértelmű orosz vereségről beszélhetünk… a háború új szakaszba lép, és a közeljövőben meg fogjuk látni, hogy akkor mi történik, ha az ukránok oroszlakta területekre érnek… az elmúlt napokban bekövetkezett ukrán győzelem megerősítette a nyugati politikát” – mondta Nógrádi György szeptember 11-én.
„Az ukrán katonai siker ellenére Ukrajna továbbra sem esélyes a háború megnyerésére” – mondta Nógrádi György szeptember 11-én.
„az orosz erők rendkívül rosszul vizsgáztak, nem tudtak ellenállni, ezért elmenekültek” – mondta Nógrádi György szeptember 14-én.
„Az ukrán ellentámadásra mindenképpen szükséges az oroszoknak reagálniuk. Ha ez nem történik meg, akkor Putyin aláírta a végrendeletét” – mondta Nógrádi György szeptember 14-én.
„Nem biztos, hogy az ukránok megállnak az orosz határnál” – mondta Nógrádi György szeptember 17-én.
„Putyin veszített a presztizséből, az orosz hadsereg nem bír el Ukrajnával,” – mondta Nógrádi György szeptember 18-án.
„Az ukránok két csapásáról nem tudott az orosz hírszerzés, ezért fejek fognak hullani” – mondta Nógrádi György szeptember 19-én.
Ma, szeptember 21-én Nógrádi György azt mondta, hogy Putyin nem alkalmaz elsőként atomfegyvert.”
Hát, ha ezt mondta, akkor minden okunk megvan arra, hogy elkezdjünk aggódni.

SZÉTSZAKAD A TÁRSADALOM A DIGITÁLIS FIZETÉSEKNÉL IS - HIÁBA ÁLL JÓL MAGYARORSZÁG, RAGASZKODUNK A KÉSZPÉNZHEZ

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.09.22.


Régiós szinten is jól áll Magyarország a digitális fizetések terén, ugyanakkor nem tudunk elszakadni a készpénztől. A Mastercard felméréséből jól látszik, hogy a magasabb társadalmi státuszúak jobban eligazodnak ebben a világban is, könnyebben tanulják meg és használják az innovatív megoldásokat. Az alacsony státuszú társadalmi réteg ugyanakkor itt is hátrányos helyzetben van.


A Mastercard idén második alkalommal mérte meg hazánk Digitális Fizetési Indexét, amely három fő pillérre: az infrastruktúrára, a tudásra és a használatra alapozva méri a piac fejlettségét a digitális fizetések terén. Az index összpontszáma egy év alatt 7 ponttal emelkedett, elsősorban az infrastruktúra és a digitális fizetések használatának köszönhetően.

A tavaly először bemutatott index célja, hogy iránytűként szolgáljon az elektronikus fizetési piacon és holisztikus képet adjon a digitalizáció mértékéről, illetve fejlődéséről Magyarországon. A Digitális Fizetési Index referenciapontként segíti a piaci szereplőket a fejlesztési irányelvek és szabályalkotások kapcsán azáltal, hogy feltárja a fizetési infrastruktúra állapotát, valamint méri a különböző fizetési megoldásokhoz kapcsolódó fogyasztói tudást és attitűdöket. A kutatásban idén Magyarország mellett Ausztria, Bulgária, Horvátország, Görögország, Románia és Szerbia is részt vett.

2021-ben a magyarországi Digitális Fizetési Index 58 pontot ért el a 100-ból. Ezt az eredményt az egyes alappillérek pontjaiból számították ki: 73 pontot ért el az Infrastruktúra, 51-et a Tudás és 49-et a Használat kategória. Az infrastruktúra tehát elég jó, de tudás és használat terén bőven van hova fejlődni. A jó hír az, hogy hazánk az 58 ponttal meghaladta az 56 pontos régiós átlagot. Az összesített pontszámok 2021-ben 45 és 61 között mozogtak, a legjobb eredményt Horvátország érte el, míg a legalacsonyabb összesített pontszám Szerbia neve mellé került. Az eredmények eltérése elsősorban az Infrastruktúra alindex pontszámaiból fakad, a Tudás és a Használat alindex eredményei tekintetében a résztvevő országok hasonló szinten teljesítettek...

TANKÖNYV, LAKÁSBIZTOSÍTÁS, TUNÉZIAI ÚT – EZEK FOGJÁK VISSZA A VÁGTATÓ INFLÁCIÓT

24.HU
Szerző: MOLNÁR DÁVID
2022.09.22.


Mindössze 35 olyan cikk van, a KSH mintájából kigyűjtött 927 tételből, amely olcsóbb volt az idén augusztusban, mint egy évvel korábban. Az élelmiszerek közül a petrezselyemgyökér 7,4 százalékkal kerül kevesebbe, a tunéziai vakáció ára pedig két százalékkal csökkent. Ezzel szemben 670 cikknek nőtt az ára: a leginkább dráguló termékek között az élelmiszerek vannak többségben. A tartós fogyasztási cikkek közül kiemelkedik az Opel Zafira, amelynek az ára negyven százalékkal emelkedett.


Az inflációról az elszabaduló árak miatt számos cikket írtunk már, most arra voltunk kíváncsiak, melyek azok a termékek, illetve szolgáltatások, amelyek olcsóbbak lettek 2022 augusztusában az előző hónapohoz, illetve az előző augusztushoz viszonyítva. Bár a Központi Statisztikai Hivatal havi bontásban közli egyes cikkek fogyasztói átlagárának változásait, a hivatal óva int attól, hogy ezeket egymáshoz hasonlítsuk – a bérletek árai például csökkenést mutatnak, holott – módszertani változás miatt – csak a fővárosi BKK-bérlet került az egyik sorból egy másikba. Ráadásul a lista nem teljes: a KSH egy ezer tételből álló reprezentáns-gyűjteményen keresztül vizsgálja az infláció mértékét. Adatkéréssel fordultunk a hivatalhoz: arra voltunk kíváncsiak, hogy az egyes reprezentánsok árindexei hogyan változtak a nyár utolsó hónapjában az egy hónappal, illetve egy évvel korábbiakhoz képest...

A GYEREKEK TÖBB MINT FELE EGYÁLTALÁN NEM TERVEZETTEN SZÜLETIK MA MAGYARORSZÁGON

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2022.09.22.


A társadalom összetétele miatt csak a termékenység 20 százalékos növelésével lehetne megállítani a népesség csökkenését, de hiába a családpolitika, ha a gyerekek jelentős része nem tervezetten érkezik.


A gyermekvállalási magatartásnak van egy idealizált képe, amely szerint egy pár tervezetten, tudatosan, közösen meghozott döntés alapján, a közös életút egy pontján gyereket vállal, a gyerek azonnal megfogan, rendes időben megszületik, és ha mégis valami gond lenne, a párok orvosi segítséget kérnek, és azt meg is kapják.

Ez ma Magyarországon egy „középosztályi” kép, amely a gyermekvállalások kevesebb mint felében jellemző – mondta Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa a Kohorsz ‘18 Magyar Születési Kohorszvizsgálat legfrissebb, elsősorban a kora gyermekkorhoz kapcsolódó eredményeit bemutató szerdai konferencián.

A Kohorsz ‘18 a 2018–2019-ben született gyermekek felnövekedését követi nyomon; a vizsgálat révén a magyarországi gyermekvállalási és gyermeknevelési körülményeket, a születő gyerekek fejlődését meghatározó szülői, családi, társadalomszerkezeti sajátosságokra derülhet fény, valamint arra, hogy milyen hatással vannak a gyermekvállalásra és a családokra a célzott családpolitikai intézkedések. A felmérésben körülbelül kilencezer gyerek és szüleik vesznek részt...

G7 REGGEL: SIRALOMHÁZ-HANGULAT ÉS CSÖKKENŐ ÉLETSZÍNVONAL

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2022.09.22.


A héten indult el G7 Reggel néven az új hírlevelünk, amely heti háromszor (kedd, csütörtök és szombat) reggel jelenik meg. A gazdaság legfontosabb eseményeitől személyes történetekig igyekszünk minél több különböző nézőpontból bemutatni a világ alakulását.

A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni (egér bal gombjával). A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni, az egyszerűsített pedig az alábbiak szerint néz ki:

G7 Reggel

2022. szeptember 22. | Gazdasági sztorik öt percben

Ez a G7 új, heti háromszor (kedd, csütörtök és szombat) reggel megjelenő hírlevele. A mai részben szó lesz az olasz választásról, a borús gazdasági kilátásokról, az energiaválság dilemmáiról, egy Sevillába vágyó üzletvezetőről és Borisz Jelcinről.

LATTMANN TAMÁS: A SZÍVHANG-RENDELET OKOZTA ZAJJAL AKARJÁK ELNYOMNI A VALÓSÁGOT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.09.22.


A szívhang-rendelettel egy törvényi szabályozást igénylő kérdést igyekeznek miniszteri szintre levinni, de ez nem felel meg az Alaptörvénynek – nyilatkozta a Hírklikknek Lattmann Tamás. A nemzetközi jogász szerint a szívhang-hallgattatással a nő bűntudatát próbálják növelni, amivel azért nem lehet azonosulni, mert felesleges traumának teszi ki az amúgy is traumatizált állapotban levő nőket. Úgy véli, csak azért hozták most be ezt a módosítást, hogy az ezzel kiváltott nagy társadalmi, politikai, ideológiai vita által keltett zaj elnyomja a valóságot, miszerint az országban nagyon nagy bajok vannak.


Szeptember 15-től az abortusz elvégzése előtt a várandós nőknek meg kell hallgatniuk a magzat szívhangját. Pintér Sándor belügyminiszter rendelete a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény végrehajtásán módosított. Sérti-e az Alaptörvényt az új abortusz-rendelet?

– A kormány és a Belügyminisztérium azt mondja, biztos, hogy ez így teljesen rendben van, hiszen ez egy, a törvény végrehajtását pontosító szabály. Eképpen van felhatalmazása a belügyminiszternek arra, hogy ezt rendeletben megállapítsa. Ugyanakkor alkotmányjogi szempontból nagyon fontos, hogy az abortusz szabályait törvény határozza meg. Ennek értelmezését az Alkotmánybíróság végezte annak idején, az Alkotmányból közvetlenül fakadó értelmező hatalmának gyakorlásával. Mivel a kérdés emberi jogokat és emberi életet érint, ezért mind a korábbi Alkotmány, mind az Alaptörvény szerint ezt törvényi szinten szükséges szabályozni. Rendelet ehhez kevés. Mivel ez a rendelet effektív egy új feltételt határoz meg, és korábban nem volt ilyen, ezért az a határozott álláspontom, hogy itt egy törvényi szabályozási szintre tartozó kérdést sikerült miniszteri rendelettel szabályozni, ami nem felel meg az Alaptörvénynek...

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: narancs.hu
2022.09.21.


A SZERK.


A SZERK.
Védőital

„Kolhász Mihály, harmincegy éves kazánfűtő, aki hét éve volt az …-i gyár dolgozója, 197… szeptember 9-én, délelőtt tíz óra előtt öt perccel, miután jól hallhatóan kopogtatott a főgépész ajtaján, az irodába lépett, hogy átvegye a fél liter tejet, a »védőitalt«.

A SZERK.
Az európai bigottság javaslatáról

Az Európai Bizottság kegyetlenül elagyabugyálta Orbán Viktort, helybenhagyta, befenyítette, a halálba szívatta!

EGOTRIP

EGOTRIP
Szécsi Noémi: Nem és nem
C’est la guerre

Higgyenek nekem, az ember egyes helyzetekben nem akar semmiféle szívhangot hallani, máskor meg semmi másra nem vágyik, mint az eleven szív dobbanására. Ami a kettő között elterül, azok az idő és az élet sajátos körülményei.

PUBLICISZTIKA

SZIRA JUDIT
Kaliforniai tükrünk
Gazdagok és szegények Kaliforniában 1.

Berkeley, e kaliforniai egyetemi város parkjait, fasorokkal szegélyezett utcáit sátortáborok lepik el. Amerika, és az országon belül elsősorban Kalifornia soha nem látott lakhatási válsággal néz szembe – szinte megoldhatatlannak látszik a hajléktalanok helyzete.

BELPOL

INTERJÚ
„Túlélünk, ha beledöglünk is”
Karácsony Gergely főpolgármester

Ha nem jön kormányzati segítség és európai szintű be­avatkozás, az önkormányzatok nem tudják kigazdálkodni az energiaköltségeiket – véli Karácsony Gergely. A főpolgármester azt mondja, hogy Budapestnek kész tervei vannak az uniós pénzek lehívására. A 2024-es önkormányzati választás előtt nem javasolna előválasztást, de nem is fél tőle.

A MAGYAR PÜNKÖSDI EGYHÁZ INTÉZMÉNYE ÁTVETTE ÉS FELSZÁMOLTA A VÁRPALOTAI ISKOLÁT
Visszakérik az iskolapénzt

A nehéz helyzetben lévő várpalotai alapítványi iskola – utóbb semmisnek kimondott – jogutódlási szerződést kötött a Magyar Pünkösdi Egyház (MPE) intézményével, a békéscsabai központú Adventum Központtal. Azóta iskola sincs, csak 100 milliós kifizetetlen bér és számlák.

INTERJÚ
„A legsötétebb időket idézi fel”
Nógrádi Noá nőjogi szakértő, a Patent Egyesület és a NANE Egyesület tagja a „szívhang”-szabályozásról

Rekordgyorsasággal módosította a kormány az abortusz szabályozását, s az már életbe is lépett. A rendelet szerint minden abortuszra váró nőnek meg kell hallgatnia a magzata szívhangját. Az Orbán-kormány eddigi abortuszpolitikájáról is beszélgettünk Nógrádi Noával.

KÜLPOL

AZ OROSZ FEGYVERKEZÉS NYUGATI SZÁLAI
Baráti tűz

Franciaország, Németország, Olaszország több mint 340 millió euró értékben exportált Oroszországnak katonai felszereléseket a 2014-ben életbe léptetett szankciók után. Nemcsak az oroszok, egyes nyugati cégek is sokat tettek azért, hogy kijátsszák az embargót.

AZ EURÓPAI ENERGIA-ÁRSAPKA TERVE
Rendet vágnának

Az egész kontinenst megrázó energiakrízisre az Európai Unió is igyekszik megtalálni a választ: immár az Európai Bizottság is rendkívüli intézkedéseket javasol a villamosenergia-kereslet mérséklésére és a gázár visszafogására.

KÉPZŐMŰVÉSZET

A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA ÉS A MŰVÉSZET
Nem létező táj, nem létező ecsettel

Minden új technológia új kérdéseket keletkeztet a társadalomban – például akkor, amikor a technológia a művészetet, az alkotás folyamatát változtatja meg, s a kreativitás új útjait kínálja fel.

KÖNYV

PATÓ ATTILA
A cseh Szókratész
Jan Patočka élete és műve

Fenomenológusból nem könnyen faragható Szókratész. A fenomenológus – dióhéjban – azt vizsgálja, hogy mindaz, amit érzékelünk, aminek van jelentése, létezik. Tehát a mobiltelefonok, a számok, a „szabadság” éppen úgy, mint a boszorkányok vagy a rokonaink valamilyen formában léteznek, de az elme számára (értsd: számunkra) mégiscsak az az elsődleges, hogy megjelennek – és mint ilyenek, jelenségek.

POETA.DOC
Az iszákos puttó

Berda József: Különös idill

KRITIKA

KÖNYV
Mitmacholás
Parti Nagy Lajos: Árnyékporocska, Emlékmondatok Kner Piroska életéből (Félténypróza)

Mit is mondhatnánk valakiről, akinek fiktív énje olyanokat tud mondani, hogy „utolsó leheletemig használok zöld fokhagymát”?

SZÍNHÁZ
Bekúszó rettenet
Soharóza, Halas Dóra, Nagy Fruzsina: Keleti blokk

Vajon kifáradhat, kiüresedhet-e az a forma, amelyet Nagy Fruzsina jelmeztervező és Halas Dóra zenész, a Soharóza kísérleti énekegyüttes vezetője talált ki, s amelyet catwalk koncertnek nevezve új műfajként, „valahol a színház, a kóruskoncert és az extrém divatbemutató között” határoztak meg. Meg lehet-e közelíteni a 2018-as Az Ügy című előadásuk kirobbanó sikerét?

TÉVÉSOROZAT
Bűnös élvezet
Rossz nővérek

Női bosszúfilmek és sorozatok – ha néhány évtizede azt mondják a szerelemre és házi szolgálatra kényszerített asszonyoknak, hogy lesz idő, amikor külön kategória nyílik azoknak a mozgóképeknek, ahol erejüket visszaszerző nők rituálisan végzik ki a bántalmazó férfiakat, aznap talán mosolyogva tűrték volna a rendes napi gyomrosokat.

SZÍNHÁZ


INTERJÚ
„Lenyelték egészben”
Cserhalmi György színész


Bár már öt éve nem állt színpadon, az idén három díjjal is kitüntették. Mégsem csupán a múltat idéztük fel, a sorsfordító pillanatok és személyes emlékek felidézése kapcsán beszélgettünk a terveiről is.

RÉS A PRÉSEN
„Szinte szemben”

Bíró Eszter előadóművész

ZENE

ÚJ IDŐK A NEMZETI FILHARMONIKUSOKNÁL
Leteszi a garast

Vashegyi György ismerős arc: régizenész és zenerégész, aki elfeledett francia operákat ás elő, MMA-elnök, aki nem nevezi magát politikusnak, mégis megkerülhetetlen a kultúrpolitikában. De mit fog csinálni a Nemzeti Filharmonikusok élén, és egyáltalán, mennyi ideje lesz rájuk?

INTERJÚ
„Túl nagy nekem”
Joep Beving zeneszerző

Hét éve fedezte fel a világ a holland művész „érfelvágós” zongorazenéit. Azóta megjelent öt nagylemeze, és havi többmilliós hallgatottsága van az interneten. A szeptember 24-i Müpa-koncertje alkalmából beszéltünk vele.

INTERJÚ
„Most végre csinálom”
Varga Zsuzsa énekes, dalszerző

A Venus együttessel lett ismert a kilencvenes évek végén, később kiadott két szólólemezt, majd hosszú évekre eltűnt. Óceánjárókon énekelt, megküzdött a függőségével, de tavaly egy izgalmas, új arcát mutató, saját projekttel tért vissza a zenéhez. Varga Zsuzsával újrakezdésről, leszokásról, és arról is beszélgettünk, hogyan talált végül vissza önmagához.

MI A KOTTA?
Legények a gáton

Klasszikus zenei programajánló a 2022/38. hétre

FILM

FILM/KIÁLLÍTÁS
Megvakít a látvány
Harun Farocki (1944–2014) filmrendező, videóművész pályája

Németország legismertebb ismeretlen filmkészítője – mondták róla. Pályája során több mint kilencven filmet készített, többségében kísérleti rövidfilmeket. Művei – amelyekben legtöbbször a képalkotás erejét és lehetőségeit vizsgálja – döntő hatást gyakoroltak a kortárs filmművészetre. A magyar közönség előtt leginkább Christian Petzold alkotótársaként ismert, ezen változtathat most egy kiállítás és vetítéssorozat.

TÉVÉSMACI
Kézi denevér

Amikor Sztupa és Troché fogadták a keszonosokat, nem székházuk termeit nyitották meg előttük, hisz’ a keszonosok viszonylag ritkán keresték fel a közeli világvárosokat.

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Maggie O’Farrell: Hamnet

Egy warkwickshire-i faluban 1596-ban egy tizenegy éves fiút egyik napról a másikra ledönt a lábáról a láz, és meghal.

VISSZHANG: DOKUMENTUMFILM
Persona
A sötét igazság a személyiségtesztek mögött

Van egy betöltésre váró pozíció, jó fizetéssel (tanácsadó). Vagy egy nem olyan magas presztízsű, de legalább fix (eladó). Vagy egy akármilyen, amiből valahogy meg lehet élni (portás).

VISSZHANG: FILM
Jó éjt, anyu!

Szinte a semmiből hódította végig 2014-ben a Jó éjt, anyu! a nagy filmfesztiválokat.

VISSZHANG: FILM
Pinokkió

Valóságos Pinokkió-reneszánszban élünk.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Én itt fogok ülni szerintem

Lakásszínházi hangulat fogad, bezsúfolódunk egy rendetlen diáklakásba.

VISSZHANG: VIDEÓ
Lim Jun Csan: Rachmaninov: III. zongoraverseny

Mintha egy 18 éves művész bemenne a Louvre-ba, és a Mona Lisa helyére a saját festményét akasztaná, amiért a múzeumlátogatók hálásak lesznek.

VISSZHANG: LEMEZ
Tony Molina: In the Fade

Tony Molina az egyperces dalok kaliforniai nagymestere.

VISSZHANG: LEMEZ
Gabe Gurnsey: Diablo

A londoni Factory Floor négy éve inaktív. Előbb trió, majd duó felállásban készített remek lemezeket a letisztult posztpunk-kraut-indusztriál-acid-techno vonalon.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/38.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/38.

Rövid hírek: kettőscsillag, gyűrű, földrengés...

Snoblesse Oblige 2022/38.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2022/38.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
A padlizsán tíz árnyalata

Szójaszószos, csilis-fokhagymás padlizsán

KERTÉSZ LESEK
Randevú

Találka a brazil márvánnyal.

„PUTYIN ERKÖLCSILEG MÁR VESZTETT” – VOLT TASZSZ-TUDÓSÍTÓ SZOVJET MÚLTRÓL, OROSZ JELENRŐL ÉS HÁBORÚRÓL [HETIVÁLASZ 142]

HETI VÁLASZ / PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.09.22.


„Elítéljük a Kremlben uralkodó szektának az orosz nemzeti érdekkel teljesen ellentétes, csupán Putyin elnök hatalmi ambícióit kiszolgáló politikáját, az Ukrajna ellen indított bűnös háborút. Valójában senki sem tudja, csak sejthető, mi járt a nemzetvezető fejében, amikor eldöntötte a szomszédos testvérnép véres megtámadását. Abban viszont mindenki egyetért, hogy Oroszország tekintélye és a világban elfoglalt helye jelentős csorbát szenved” – írta júniusban a Válasz Online-on Borisz Sesztakov, a szovjet/orosz TASZSZ hírügynökség volt budapesti tudósítója. A veterán újságírót most HetiVálasz podcastunkban kértük e szavak kifejtésére – meg még sok minden másra. Hogy lehetett valaki TASZSZ-tudósító a szovjet időkben? Hogyan tekintettek rá Magyarországon? Hogyan élte meg a közelmúltban elhunyt Mihail Gorbacsov főtitkárságát és a jelcini 90-es éveket? S persze: oroszként hogyan tekint az ukránokra és az ellenük indított háborúra? Borisz Sesztakovot Vörös Szabolcs kérdezi. (Adásunkat Vlagyimir Putyin részleges mozgósításra vonatkozó szerdai bejelentése előtt vettük fel.)...

AZÉRT KÖLTÖZNEK KI A FIATALOK, MERT ITTHON MÁR NEM LÁTJÁK A JÖVŐJÜKET - NAGY ÁDÁM A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: PARA-KOVÁCS IMRE
2022.09.21.A Reggeli Személy 2022. szeptember 21-i adásában Para-Kovács Imre vendége Nagy Ádám ifjúságkutató volt.

„SOHA TÖBBET GYURCSÁNY!”– HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.09.22.


A kihelyezett frakcióülés

“A miniszterelnök ezen szavainál lapunk értesülése szerint egyszerre horkantak fel, egyesek még azt is bekiabálták: „Soha többet Gyurcsány!”

Orbán Viktor tehetetlenségében megint Brüsszel ellen fordult

A választások előtt azt gondolták, hogy tervezhetően alakulnak a gazdasági körülmények a háború ellenére is, azonban 2022 júniusban Brüsszelben elfogadták a gazdasági, kereskedelmi szankciókat, köztük az olajszállítási szankciókat is, majd rögtön az asztalra került a földgázvásárlási szankció is, ezért 2022 júniusától kezdve a földgáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd újabb hónap alatt megháromszorozódott.

Fidesz: Harcolni fogunk

Úgy tűnik, háborúra cserélte a békét a Fidesz.

Itt a szerződés, melynek keretében Orbán Viktor különjáratnak használhatja a katonai repülőgépeket

Az Átlátszó birtokába került keretmegállapodás szerint a miniszterelnökségi delegációk szállításának módjáról a Miniszterelnökség tavaly állapodott meg a Honvédelmi Minisztériummal. A dokumentum hangsúlyozza, hogy a repülőutak adatai “honvédelmi és nemzetbiztonsági okból” 30 évig titkosak.

Nem tehet esküt jövő hétfőn Hadházy Ákos

„Enyém a bosszúállás és megfizetés…”
Az Országgyűlés Házbizottságának tegnapi ülésén Kövér László házelnök arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a Jobbik két új parlamenti képviselője leteheti esküjét és átveheti a mandátumát, Hadházy Ákos azonban továbbra sem kap erre lehetőséget.

Nehezen elvitatható az EU szerepe Orbán évtizedes ámokfutásában

“Orbán nem példakép, politikája nem terjed vírusként Európában, és kell a szabad média ahhoz, hogy ezt észrevegye az ország, mert most egy „hülye, ignoráns társadalom” él Magyarországon Orbán jóvoltából.”

Boldogok, a kik éhezik és szomjúhozzák az igazságot: mert ők megelégíttetnek…

Megússza a forint a vérfürdőt, de az életszínvonal nagyot romlik 2023-ban

“… az előrejelzések alapján a sokévi átlagnál 1 Celsius fokkal magasabb lehet az elkövetkező három hónap átlaghőmérséklete, ami szintén jó hír a földgázszámla szempontjából.”

Bezár az Erkel Színház a megemelkedett rezsiárak miatt

„Most csak arra tudunk koncentrálni, hogy az Operaházat működőképes állapotban tartsuk, és az oda betérő nézőket a legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki. A 18 fokot meg remélem, hogy elviselik majd, úgyis hamar belehelik a nézőteret. Nem hiszem, hogy ott fázás lesz…”

Rendőrök verik, kergetik és hurcolják el a mozgósítás ellen tüntetőket Oroszországban

Putyin részleges mozgósítást bejelentő beszéde után Oroszországban elkapkodták a repülőjegyeket, ezzel egyidőben pedig egyre több orosz városból érkeztek hírek megmozdulásokról.

Csak a magyar kormány puhítaná az oroszokra kivetett szankciókat

Alig egy órával azután, hogy Putyin orosz elnök elrendelte a mozgósítást és atomcsapással fenyegetőzött, Menczer Tamás, külügyi államtitkár bejelentette, hogy meg kellene fontolni az Oroszország elleni EU-s szankciók feloldását.

Házkutatást tartottak az orosz oligarchánál, akit Magyarország próbált megvédeni

A német hatóságok szerda reggel házkutatást tartottak Alisher Usmanov orosz–üzbég oligarcha németországi lakó- és üzlethelyiségében – írja a Zeit. Az ARD és a Spiegel információi szerint a vádak között milliós nagyságrendű adócsalás is szerepel.

Stratégiai hibává vált Kína Putyin barátsága

A háború destabilizálja a közép-ázsiai régiót és megerősítette a nyugati szövetségi rendszert.

Szijjártó Péter a kínai befektetésekről beszélt

A nagy kínai beruházások biztosíthatják, hogy Magyarország, a recesszióba hajló európai környezetben egyfajta kivételként, továbbra is növekedési pályán tudja tartani a gazdaságát – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután kínai kollégájával egyeztetett New Yorkban.

Egyre kínosabb helyzetbe kerül Vucic

A koszovói és a szerbiai sajtóban is megjelent egy rendezési terv, amely hírek szerint Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök nevéhez fűződik. Ennek értelmében Berlin és Párizs az uniós csatlakozás feltételének határozná meg Szerbia számára Koszovó elismerését, cserében jelentős fejlesztési segélyeket kapna.

Szerződést bonthatott Magyarországgal és Lengyelországgal a Pegasust forgalmazó cég

Öt kormányoldali illetékest és hatóságot keresett volna fel az Európai Parlament Pegasus-bizottsága Lengyelországban, de egyikkel sem sikerült tárgyalni, a kormánypártok képviseletében egyáltalán senkivel, mi több, a bizottság lengyel kormánypárti tagja, Dominik Tarczyński is otthagyta a társaságot nap közben, „felszívódott”…

7,5 MILLIÁRD EURÓ KIS PÉNZ MAGYARORSZÁGNAK, DE HATALMAS ÖSSZEG ORBÁNNAK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.09.22.


"Die Zeit: Orbán sokkal gyengébb és elszigeteltebb, mint amilyennek látszik, így az EB kezdeményezése a lehető legjobb időzítés." Csernyányszky Judit nemzetközi lapszemléje.


Nagy butaság azt mondani, hogy mi Oroszországot támogatjuk – így nyilatkozott a litván LRT-nek Romulusz Ruszin-Szendi altábornagy. A háború mai állása alapján pedig túl korai kijelenteni, ki fog győzni, mert nem szabad lebecsülni az oroszok képességeit. Mi békepártiak vagyunk, ezért nem segítjük fegyverrel az ukránokat és tekintettel vagyunk a 150 ezer kárpátaljai magyarra is – értelmezte a magyar álláspontot. Bejelentette, elértük a kitűzött célt, hogy a katonai büdzsé kiteszi a GDP 2%-át. Miért ne csatlakozhatna Ukrajna a későbbiekben a NATO-hoz? – teszi fel a kérdést kérdésre válaszolva az altábornagy azok után, hogy kisebbségi ügyekre hivatkozva hazánk mindig akadályokat gördített Ukrajna NATO- kapcsolatainak kiépítése elé. Szerinte a NATO is elég egyértelművé tette, hogy a közeljövőben erre nem kerül sor.

Szijjártó Péter lengyel TVP World csatornának adott interjút, s ebben a lengyel-magyar két jóbarát teóriát fejtegette, hiszen történelmi szálak kötik össze a két országot. 1000 éves ez kapcsolat, amit testvérinek kell nevezni – fogalmazott. Örülünk a lengyel sikereknek és kölcsönösen segítjük egymást – mondta. Az energiaválságról folyó vita szerinte át van politizálva és ideológiailag is túlfűtött, s mindent megteszünk azért, hogy ne a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát. Megint csak azt mondta, hogy mind földrajzilag, mind infrastuktúrálisan nincs más lehetőség Magyarország számára, mint az oroszoktól beszerezni a gázt és az olajat. A háború okozta két ország közötti álláspont kapcsán úgy fogalmazott, hogy mint NATO-tagok mi is mindent megteszünk Európa biztonsága érdekében. 1 millió menekültet fogadtunk, láttuk el őket mindazzal, amire szükségük volt – jelentette ki a külügyminiszter. Nemrég német védelmi iparági cégek kezdték meg működésüket hazánkban – tudtuk meg. Megerősítette, mi beengedjük az oroszokat a schengeni határon át, de megérti és tiszteli a magyarral szembeni, eltérő álláspontokat, mert ez az adott ország belügye. Másrészről – szemben esetleg Finnországgal és a többiekkel, Magyarországra nézve az oroszok nem jelentenek fenyegetést – állította Szijjártó.

Hungary Today angolnyelvű híreit nem szoktam szemlézni, hisz az a kormánypárti híreket propagálja, de ezúttal kivételt teszek, miután kiderült a Kossuth Rádió tudósítója Floridába ment egy konferenciára, hogy ott Rod Dreherrel készítsen interjút, aki az amerikai konzervatívok véleményvezérének számít, de csak trumpista körökben. Az interjúból megtudjuk, októberben Magyarországra költözik, a Danube Intézetnél fog dolgozni, hogy amolyan trumpista hálózatot kezdjen kiépíteni Magyarországon és összekösse a két országot ezen ideológia alapján. Elmondta Dreher azt is, nem tud elég hálás lenni Orbánnak, hogy milyen sokat tesz az amerikai konzervatizmus megújításáért.

Az orosz nyelvű RuNews24 beszámol tömérdek orosz hírportállal egyetemben arról, amit Menczer Tamás államtitkár mondott, miszerint Európa jobban szenved az Oroszország ellen kiszabott szankcióktól, mint maga a célország. Merthogy a brüsszeli vezetők nincsenek tisztában a realitásokkal, rosszul ítélik meg a háborús helyzetet. Át kellene tekinteni újra a szankciókat és hatékonyságukat és annak megfelelően cselekedni. Az orosz portál idézi Orbán korábbi kijelentéseit is, miszerint: a 11 ezer uniós szankció közül egyik sem vezetett a várt eredményhez. S hogy jellemezte a helyzetet a magyar kormányfő: az európai energetikai törpék vetnek be büntető intézkedéseket az orosz energetikai óriással.

Ahol a legjobban fáj, ott ütik Orbánékat – erről ír az uniós pénzek megvonása kapcsán Orbánról a Die Zeit. A cikk egyik alapvetése, háború idején Brüsszel nem tűnhet gyengének, márpedig az, ha éveken át megtűrte, és csak nézte, miként erősödik meg a magyar autokrata rendszer – a gyengeség jele. Az a 7,5 milliárd Euro kis pénz egy országnak, de hatalmas összeg Orbánnak. Nem csoda, hogy büntet és éppen így. Ám megjegyzi, hogy az ígérgetésekkel csak időt akar nyerni a magyar kormány. Hogy például Giorgia Meloni hatalomra kerüljön Olaszországban, aki Lengyelországhoz hasonlóan segíteni fog Orbánnak. Igaz, most, a választási kampány végefelé elég elutasító a Kremllel szemben. Sőt, talán még régi jó barátjában, a lengyel kormányban sem bízhat igazán, ha a kohéziós alapok 65%-ának megvonásáról van szó. A Die Zeit szerint Orbán sokkal gyengébb és elszigeteltebb, mint amilyennek látszik, így az EB kezdeményezése a lehető legjobb időzítés. Persze végül mégiscsak a magyar szavazók döntenek, ki kormányozza őket és nem Brüsszel. Utóbbi legfeljebb nyomást gyakorol a kormányra. Mindenesetre nem árt, ha tudják ellenfelei, hogy az Európai Unióból nem lehet tréfát űzni.

A KALOCSAI OVISOK FÉL KIFLIJE

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.09.22.


Nem lennénk kalocsai ovisok most már. Igaz, lehet, a kalocsai ovisok sem akarnának helyi ovisok lenni, de nekik egyszerűen nincsen választásuk. Az lehet, hogy nagyszerű óvónénik vannak arrafelé, még az csoportszoba is szép lehet, tele a fala a hatalomnak is tetsző mesefigurákkal, de éhesen mit sem ér az egész. Én nem tudom, milyen étvágya van egy négy-hat éves gyereknek, s hogy egy fél kifli hány fogára elég, de azt vélelmezem, hogy ennél azért többel is elbírnának. Viszont az oviban többet nem kapnak, mert spórolni kell. Így az ovisok reggelije olyan lesz Kalocsán, mint amilyen elborzasztó képek terjednek a Facebookon a kórházi ételadagokról, amelyektől éhen lehet veszni.

Kalocsán az összes önkormányzati intézménynek spórolási tervet kellett készítenie a mostani katasztrofális helyzetben, amit javarészt-egészen Orbánnak köszönhetünk. Így a közétkeztetési intézmény közzé is tette elképzeléseit az ovisok éheztetéséről, mégpedig az alábbi szöveggel és indokokkal: „A négy-hat éves gyerekek részére eddigiekben kiküldésre került egy egész darab péksütemény helyett ezentúl egyes esetekben, figyelembe véve a termék súlyát, fél darabot biztosítunk.” Olvassák el még egyszer a citált szöveget erősen figyelembe véve azt, hogy ez egyáltalán nem vicc, ez a NER a XXI. században, Orbán második uralkodásának tizenharmadik évében, Európa közepén.

Megpróbálva oldani a drámai helyzetet a cinizmus erejét hívjuk segítségül ezúttal (is), mert ezt az egészet másképpen elviselni nem lehet. Eszünkbe jut ekkor és emiatt a reklám a cuki hangú kislánnyal az Apetister Juniorról, a kicsik jó étvágyáért, és máris látjuk is életünk regényében a következő képet, amelyben a gondos, keresztényi anyuka ezt a szert pumpálja a kicsinyébe, amitől az étvágya oly ciklopira hatalmasodik, hogy mindent megenne egy ültő helyében is akár. Gyermekkorom emlékei közül való kiszólással még a vasszöget is. Ott várja a kaját az oviban szegény, és erre kap egy fél kiflit vagy zsömlét mindösszesen, így a mese legott csorbát szenved az étvágytalan, de a csodaszertől meggyógyuló kis manusról...

RÉSZLEGES MOZGÓSÍTÁS OROSZORSZÁGBAN – HELYZETKÉP A 209. NAPON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.09.21.


Két nap múlva kezdődnek a megszállt területek Oroszországhoz csatolásáról szóló „népszavazások”. Kijev határozottan és higgadtan reagált; nem kizárható a partizántevékenység megnövekedése. Bahmut környékén az oroszok próbálkoznak, az ukránok visszaverik őket. Harkiv megyében újabb tömegsírokat találtak – kínzások nyomaival. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 209. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Piotr Żochowski, Andrzej Wilk. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Az oroszok mind a büntető törvénykönyvet, mind a sorozást érintő rendeletet megváltoztatták – tartalékaik pedig jelentősek.

- A Kreml bejelentette: a megszállt területeken két nap múlva kezdődnek az azok Oroszországhoz csatolásáról szóló „népszavazások”.

- Kijev határozottan és higgadtan reagált; nem kizárható a partizántevékenység megnövekedése.

- A harcmezőn maradt az ismerős helyzet: Bahmut környékén az oroszok próbálkoznak, az ukránok visszaverik őket.

- Harkiv megyében újabb tömegsírokat találtak – kínzások nyomaival.

Részletes helyzetkép:

Szeptember 21-én Vlagyimir Putyin elnök aláírta az „Oroszországi Föderációban részleges mozgósítás bejelentéséről” szóló határozatot. A dokumentum a katonai szolgálatra kötelezett állampolgárok a Fegyveres Erőkbe történő sorozását, illetve jogi szempontból ezen sorozottaknak a szerződéses állománnyal való azonos kezelését írja elő. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a határozat titkos, hetedik pontja a mozgósítás alá esők számát korlátozza. Szergej Sojgu hadügyminiszter arról tájékoztatott: háromszázezer fő, meghatározott katonai szakképesítéssel rendelkező tartalékosról van szó. Lehetséges, hogy a mozgósítás nem vonatkozik a kötelező katonai szolgálatot teljesítőkre és a diákokra.

Szeptember 20-án az ún. Donyecki és Luhanszki népköztársaságok bábkormányai, illetve Herszon és Zaporizzsja megyék megszálló közigazgatásainak hatóságai bejelentették szándékukat, hogy szeptember 23. és 27. között „népszavazást” tartanak az Oroszországhoz történő csatlakozásról. Erre reagálva Ukrajna hatóságai kijelentették, hogy az ál-népszavazások [megtartása] „aszimmetrikus” válasz a sikeres [ukrán] ellentámadásra, s azok lefolytatása nem akadályozza meg az ukrán hadsereget a megszálló további kiszorításában. Volodimir Zelenszkij elnök elmondta: Kijevet nem lehet megfélemlíteni és továbbra is az elvesztett területek visszaszerzésére fog törekedni. Az [ukrán] elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak a Kreml döntését „naiv zsarolásnak”, illetve a vereségtől való félelmet leleplező manipulációnak nevezte...4„NEM ROBOTOKAT, HANEM GONDOLKODÓ EMBEREKET SZERETNÉNK NEVELNI”

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2022.09.21.


Csütörtök reggel a budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium diákjai tartanak demonstrációt, hogy kifejezzék szolidaritásukat tanáraik iránt.


Nemcsak a diákok, hanem a szülők is támogatják a budapesti Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium pedagógusainak sztrájkját - közölték a kormány oktatáspolitikája ellen munkabeszüntetéssel tiltakozó “polis” pedagógusok. Az iskolában 47 tanár döntött úgy, hogy négy hétig tartó gördülő sztrájkkal fejezik ki elégedetlenségüket: a következő hónapban kétnaponta, egy-egy tanóra erejéig nem veszik fel a munkát. A kormánytól egyebek mellett azt követelik, hogy érdemben tárgyaljanak a pedagógus-szakszervezetekkel, ismerjék el a sztrájkot alapjogként és azonnal érdemben emeljék meg a pedagógusbéreket.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett, hétfőn kezdődött gördülő sztrájkhoz szerdán újabb intézmények tanárai csatlakoztak Budapestről és vidékről is, a XX. Kerületi Kossuth Lajos Gimnázium sztrájkoló pedagógusai nyilatkozatukban azt is megemlítették, szerintük önálló oktatási minisztériumra is szükség lenne ahhoz, hogy helyreálljon a tanítás rangja, becsülete, társadalmi elismertsége, ehhez pedig folyamatos szakmai párbeszéd kell. “Nem robotokat, hanem gondolkodó embereket szeretnénk nevelni” – írták.

Tanárhiány van az egész országban, a pedagógustársadalom elöregedett, kevés a fiatal kolléga, mert béreinket még mindig a 2014-es minimálbér alapján határozzák meg, és az életpályamodell szerinti bérek jelentős része a minimálbér alá került

– indokolta a sztrájkhoz való csatlakozást a csepeli Vermes Miklós Általános Iskola 18 tanára...

A SZANKCIÓK OLYANNYIRA „NEM MŰKÖDNEK”, HOGY PUTYIN MÁR MOZGÓSÍTJA A TARTALÉKOSOKAT - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2022.09.22.


Jó reggelt! Ez itt a 444 napindító hírlevele (itt meg a többi), ez pedig kezdésnek négy kiemelt cikk a címlapról: