2019. május 6., hétfő

HA ORBÁN NEM AKAR SALVINI KIFUTÓFIÚJA LENNI, JOBBAN TESZI, HA KIBÉKÜL AZ EURÓPAI NÉPPÁRTTAL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.05.05.Mostanában diktátorok és populista pártvezérek előtt hajbókolnak a magyar kormány vezető politikusai, ami része a Fidesz uniós választási kampányának. Nem nehéz észrevenni, hogy a magyar kormányfő még rá is tesz egy lapáttal, amikor olyan figurák mellett pózol, Mint Matteo Salvini, olasz belügyminiszter, minden populisták egyik legvitatottabb figurája. A közös szelfiken átszellemülten mosolygó Orbán Viktornak azonban komoly baja származhat ebből az újsütetű barátságból, ami nem csak abban mutatkozhat meg, hogy végleg kivágják a kereszténydemokraták európai pártcsaládjából, hanem abban is, hogy csak másodhegedűs lesz az európai populisták kamarazenekarában.

Megszokhattuk már azokat a teátrális mozdulatokat, átszellemült pillantásokat, megdicsőült lapockaveregetéseket, melyekkel Orbán Viktor a világ felé szeretné egyértelművé tenni, hogy az ő igazi közege olyan autokraták társasága, mint Vlagyimir Putyin orosz, Recep Tayyip Erdoğan török elnök, vagy Hszi Csin-ping kínai pártfőtitkár. Az európai uniós populista vezetőkkel is meglehetősen bensőséges a viszonya a magyar kormányfőnek, ami különösen egyértelmű annak a Matteo Salvininek az esetében, aki a héten tett baráti látogatást Orbán Viktornál.

A jelenlegi olasz belügyminiszter – aki egyben az Északi Liga nevű meglehetősen szélsőséges koalíciós párt elnöke is – még a saját pártcsaládjában is páriává vált Orbánnál is elutasítottabb politikus az európai politikai palettán. Nem véletlen, hogy óva intették a magyar kormányfőt a Salvinivel való barátkozástól az Európai Néppárt meghatározó vezetői. Az olasz populisták karizmatikus vezetője szorosan együttműködik például a francia Nemzeti Fronttal és a holland Szabadságpárttal. Marine Le Pen és Geert Wilders barátjaként régen kiírta magát a szalonképes politikusok közösségéből, nyíltan rasszista kijelentései miatt pedig a jobbközép pártok sem vállalnak pártjával semmilyen közösséget...


A VILÁG MÁSMILYEN

NÉPSZAVA / SZÉP SZÓ
Szerző: HARGITAY MIKLÓS
2019.05.05


Pontatlan, hiányos, idejétmúlt adataink vannak a világról. Nem csak nekünk, átlagembereknek; a politikai és gazdasági döntéshozók is hamis, lejárt szavatosságú információkból dolgoznak. 

Ezt vette észre, és erre épített világraszóló karriert a svéd Hans Rosling (orvos, akadémikus, statisztikus), aki az elmúlt évtizedekben a WHO-nak, az UNICEF-nek és a Gapminder Alapítványnak dolgozva sokkoló előadásokat tartott a Föld legokosabb és legnagyobb hatalmú embereinek – tulajdonképpen – a valóságról. A 2017-ben rákban elhunyt Rosling élete utolsó évét azzal töltötte, hogy könyvet írjon az által rendbe rakott tényekről, a hosszú ideje munkatársaként dolgozó felesége és fia pedig mostanában a nemrég magyarul is megjelent, sokfelé bestsellerré vált Tények című kötetükkel turnézza körbe Európát (nemrég Magyarországon is jártak)...


KIHALT SZAKMÁK AZ ANNO BUDAPESTBEN


KLUBRÁDIÓ / ANNO BUDAPEST
Szerző: KLUBRÁDIÓ / PANXNOTDED MIKLÓS
2019.05.05.Panxnotded Miklós ezúttal elfeledett, megszűnt, kihalásra ítélt szakmákat idéz meg műsorában a hallgatókkal együtt.

Emlékeznek még, mikor hangosan kiabált a jegesember, hátán a hatalmas jégtömbbel, hogy: „jegeees, jegeees, itt a jegeees”? A vándorköszörűsre, aki visszaadta az élét a késeknek, ollóknak? Vagy az ószeresre, aki bizony időnként fillérekért jutott „kincsekhez” és ezt csak utólag tudták meg? És a vándormozisokra?

Hosszasan sorolhatnánk a szakmákat, amik nem is olyan rég még mindennaposak voltak, de mára már kihaltak. Önök melyekre emlékeznek? A vasárnapi Annóban idézzük fel együtt a már kihalt szakmákat, kutassanak emlékeikben és meséljék el a velük kapcsolatos történeteiket!...


A KAPITALIZMUS ELLENI KÜZDELEM BUTASÁGÁRÓL

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2019.05.03.


...Egy társadalom addig működik jól, amíg az emberek közötti kapcsolatok legalapvetőbb formái a kölcsönös érdekekre és ezeken belül a pőre anyagi haszonszerzére irányulnak.Ha ezek nem volnának, az emelkedett viták hitről, vallásról, esztétikáról, politikáról, klímaváltozásról, nemi egyenlőségről, csupa nagyszerű értelmiségi témáról már rég az emberiség önfelszámolását eredményezték volna, mert sose jöhet létre ezekről egyetértés, nemhogy általánosan működő intézményi rend. Az anyagi célú tranzakciók viszonylagos zavartalansága az emberi élet fennmarádásnak kulcsa; ahol ezek csorbulnak, ott előbb izgalom, de rögtön utána elszegényedés, később polgárháború, a legvégén meg -- hogy adjunk a szellemieknek is -- egy abszurd tragédia jelenetei várnak a népekre, amelyekben azonban ők a szereplők.

Magyarországon elindultunk a polgárháború felé, miután a szegénység már egy ideje velünk tart. A kapitalizmus elleni látens küzdelem a tolvajok oldalán, az implicit bírálat a progresszív oldalon és az explicit marhaságok a romantikus kommunista portálokon mind a működő társadalmak modus vivendijét, a kapitalizmust ássák alá, amiben nagy szerencsétlenségünkre mindegyik résztvevő -- ami hallatlanul mély értelmet rejthet és örök feladatot jelöl ki számukra -- támaszkodhat múlt- és jelenbeli nyugati mintaadókra is. A kimérikus mélységű magyarságtudat, a hazug kereszténység, az ócska nácizmus és a röhejes kommunizmus olyan eszmék, amelyekért egy vasat se adnánk a saját pénzünkből egy szabad piacon, ami pontosan mutatja az emberi élet szempontjából vett értéküket; annál többet költenek rá közpénzből ilyen-olyan gazemberek, hogy a politikai eszmék és erkölcsök kényszergazdaságában lenyomják őket (force feed) a kómába döntött fogyasztók torkán.

ELLENZÉKI VEZETŐK VITÁJA BUDAPESTRŐL!

PARTIZÁN VLOG
Szerző: Partizán
2019.05.03.


Nem látszik kikristályosodni az ellenzéki együttműködés a fővárosban, ami Tarlós és a kerületi fideszes kiskirályok leváltását eredményezhetné ősszel. Ezért ültettük össze a pesti ellenzék vezetőit, hogy megtudjuk: WTF?! Részletek a videóban! A vita résztvevői:
Molnár Zsolt, MSZP budapesti elnök Déri Tibor, Momentum újpesti polgármesterjelölt Zaránd Péter, Sétáló Budapest - Puzsér Róbert főpolgármesterjelölt kampányfőnöke Moldován László, LMP budapesti elnök

ITT NÉZHETŐ MEG


#tarlosnakmenniekell

TGM: HOZZÁSZÓLÁS A „BALOLDALI FŐPOLGÁRMESTER-JELÖLT” KÉRDÉSÉHEZ

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.05.05.


A Mérce két érdekes cikket is közölt Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségéről: az egyiket Lehoczki Noémi írta, a másikat Kis Miklós. Azt vitatják ezek az okos írások, hogy vajon autentikusan baloldali-e Karácsony és a programja. Hajlom rá, hogy Kis Miklósnak adjak igazat. Magam is olvastam Karácsony programját, és egyetértek abban Kis Miklóssal, hogy ez baloldali szöveg, tele (nekünk) rokonszenves ötletekkel és gondolatokkal – bár természetesen másfajta (pl. jóval radikálisabb) baloldali javaslatcsomag is elképzelhető.

Attól tartok azonban, hogy nemcsak a közönség ismeretes fölületessége, könnyelműsége és a programokkal szembeni ellenszenvező közönye az oka annak, hogy Karácsonynak és tanácsadóinak, barátainak a szerintem megfontolandó eszméi nem kerültek a budapesti helyhatósági választási kampány középpontjába. Még az ellenzék többé-kevésbé „baloldalinak” nevezhető, nehezen körülírható részében se.

Olyannyira nem, hogy az embernek néha az a kínos érzése támad – összhangban a választók zömének a benyomásával – , hogy „a program mint olyan” nem is annyira releváns, nem is annyira fontos.

Ugyanis azok az esetek, amikor sokaknak (így nekem is) kételyei(n)k támadtak Karácsony Gergely tehetsége, különösen vezetői képességei iránt (bár mint sok százezer honfitársunknak, nekem is rokonszenves Gergő), egytől egyig avval függenek össze, hogy Karácsony – a helyzet kényszere folytán – nem lehet önálló szereplő.

Amikor relativizálni próbálta a Jobbik egyik figurájának korábbi antiszemita országgyűlési indítványát, kénytelen volt tekintettel lenni a potenciális szövetséges érzékenységére. Amikor ugyan nem támogatta, de nem is próbálta (eleinte) meghiúsítani az általa irányított XIV. kerületben az MSZP és a Fidesz korrupt parkolási bizniszét, akkor azért volt kénytelen így eljárni, mert nincs számba jöhető saját pártja, ezért a rettenetes kerületi MSZP-vel, sőt: a Fidesszel kellett együttműködnie, ha meg akart maradni a tisztségében. (De eszem ágában sincs tagadni a zuglói polgármester sikereit, kitűnő szociálpolitikai kezdeményezéseit stb.)

Amikor mentegette Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő tűrhetetlen kijelentését (vö. evvel és evvel), akkor legfontosabb szövetségeséhez, az MSZP-hez kellett alkalmazkodnia, és í. t.

Amikor eltűri a mérgező troll, Puzsér Róbert (előválasztási „partnere”), két rivális, de szövetséges párt (LMP, Jobbik) jelöltje, garázdálkodását és sértő támadásait – meg a fővárosi MSZP elég kétértelmű és kelletlen „támogatását” és a DK oldalvágásait – , akkor olyan szabályokat tart be, aminőket független aktorként a sutba vághatna és valószínűleg vágna is.

Mindezeken fölül engednie kell az „összefogista” fanatikusok nyomásának, akik választói táborának nem jelentéktelen hányadát képezik.

Ez teljesen megoldhatatlan probléma.

Az összefogászat társaslélektani, politikai és médiakényszere – amelyet súlyosbít a sajtónak az a kétlelkű magatartása, amely helyteleníti mind a politikai szereplők következetes, elvszerű, független magatartását (mert kockáztatja az összefogózkodást), mind az elvtelen kompromisszumaikat (mert elvtelen kompromisszumok) – minden tárgyi vitát nevetséges színben tüntet föl. Természetesen ezt meg lehetne haladni, ha Karácsony Gergely kis pártja, a Párbeszéd erősebb lenne, de hát nem az...

ADD MEG NEKÜNK A NAPI BETEVŐ ABSZURDISZTÁNI TÖRTÉNETÜNKET! – ÉS LŐN… (4)

VÁROSI KURÍR
Szerző: MÁTRAI ANNA
2019.05.06.


Dr. Homolya Róbert, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. vezérigazgatója biztosan nem a Verseny utcában lakik és arra is a nyakamat teszem, hogy nem utazott még az általa vezetett cég InterCity-vonatokat pótló buszával és még csak hírből sem ismeri azt, hogy milyen lehet esőben, bőrig ázva várni az utcán, – nem fedett váróban – hogy beálljon a várva várt jármű és ázottan-büdösen, de legalább meg lehessen kezdeni az buszozást a vonatig...

Az index.hu írt arról, hogy A Budapest–Hatvan-vasútvonal felújítása idén február 4-én lépett új szakaszba, a vonal egyik részén ugyanis mindkét sínpárt elbontják, így a vonatok egy vágányon sem tudnak közlekedni. Az utasok eljutását az átépítési szakaszokon vonatpótló buszokkal biztosítja a MÁV, az InterCity-vonatokat pótló buszok a Keleti pályaudvar mellől, a Verseny utcából indulnak. Egy ott lakó így számolt be a mindennapjaikról:

"A hatvani IC-pótló buszok itteni végállomását nagyon praktikusan a Verseny utcába telepítették, ahol naponta sokszor 7-8 busz is várja az utasokat, természetesen járó motorral. Most nyilván a fűtés miatt, nyáron meg majd a hűtés miatt, csak akkor már a lakók ki-kinyitnák az ablakaikat. Idén valószínűleg nem fogjuk. A buszok berregése, zúgása viszont csukott ablaknál is nagyon idegesítő, pedig még csak egy hete tart ez az állapot, és a terv szerint decemberig ez lesz. Szóltunk a sofőröknek, hogy ugyan állítsák már le a motort (vegyes sikerrel), kiplakátoltuk a falra is, ahol várakoznak, de nincs benne bizodalmunk"

A helyzet a tervek szerint cirka év végéig nem változik. A MÁV tájékoztató cetliket aggatott az utca lakóinak értesítésére a házakba...

A FIDESZ SZIMPATIZÁNSAI MÉG NEM TUDJÁK, HOGY MILYEN PÁRTRA SZAVAZNAK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.05.06.


Egyre inkább úgy néz ki, hogy az Európai Parlamenti választás után a Fidesznek távoznia kell a Néppártból. És az is egyre nyilvánvalóbb, hogy ez a lehetőség a Fidesznek nincs ellenére. Lehet, hogy nem ezt akarják, de van már B-tervük, és ezt nem is titkolják.

A B-terv pedig az, hogy a szélsőségesekkel egy új pártcsaládot hoznak létre, mely reményeik szerint komoly tényező lehet az Orbán Viktor szerint balra tolódó Néppárttal szemben. Marine Le Pen már be is jelentette, hogy szívesen látná a Fideszt (és a lengyel kormánypártot) a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) frakcióban. Ez persze még kissé odébb van, ám az, hogy Le Pen elképzelhetőnek tartja az együttműködést a Fidesszel, minimum jelzésértékű.

Hogy ténylegesen mi történik, melyik forgatókönyv valósul meg, azt persze most még nehéz volna megmondani. Minden a választási eredmény függvénye: ha a Néppárt jól szerepel a május végi választáson, akkor nem lesz égetően szüksége a Fideszre – ebben az esetben gyakorlatilag biztosra vehető, hogy kiteszik Orbánék szűrét a pártcsaládból...

DANTE INFERNÓJA EGY VÍGJÁTÉK AHHOZ KÉPEST, AMI OTT VOLT


444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2019.05.05.Sára Sándor 1979-ben kezdte el forgatni a Krónika - A második magyar hadsereg a Donnál című óriás dokumentumfilm-sorozatát. A több mint 25 órás eposz minden fejezete megnézhető a Youtube-on. Ha ez a film akkor nem készül el, akkor mára alig maradt volna fent valódi visszaemlékezés magyarok tízezreinek borzalmas tragédiájáról, a huszadik századi történelmünk több szempontból még feldolgozatlan epizódjáról. 1942-ben 210 ezres magyar honvéd sereg a teljes magyar haditechnika felével felszerelve, Hitler vezetése alatt megtámadta a Szovjetuniót. Majd 1900 km-re Budapesttől súlyos, végzetes vereséget szenvedett. Fegyverzetét elvesztette és a sereg majdnem fele odaveszett, megsebesült vagy fogságba esett. A halottak majdnem fele munkaszolgálatos zsidó volt.

A doni katasztrófáról 1945 előtt és 45 után sem szabadott őszintén beszélni. Mind a Horthy-rendszer, mind a kommunista korszak egyik tabutémája volt. Így az elpusztult tízezreket évtizedekig nem sirathatták meg. Az ország az elkövetett bűnökkel, hibákkal nem nézhetett szembe, és nem is bánhatta meg azokat...

KEZDŐDIK AZ ÉRETTSÉGI

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.05.06.


Reggel nyolckor több tízezer diák kezdi megoldani az érettségi feladatsorait.

Ma reggel a közép- és emelt szintű magyarvizsgával kezdődik a 2019-es tavaszi érettségi szezon legfontosabb hete. A HVG oktatási szakportálja, az Eduline foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

A ma reggeli magyarérettségin a középszintű vizsgát választó diákoknak összesen 240 percük lesz a feladatok megoldására. Először az első feladatlapot kapják meg, amelyen egy szövegértési feladatsort és egy érvelést vagy gyakorlati szövegalkotási feladatot találnak, erre 90 percet kapnak. A szövegértési feladat szövege egy (esetleg két, egymással összefüggő), 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveg, publicisztikai mű vagy ezek részlete. Az érvelés egy 3-5 érvvel alátámasztott állásfoglalás egy közéleti, kulturális, életmódbeli kérdésben, 120-200 szó terjedelemben. Aki nem az érvelést, hanem a gyakorlati szövegalkotási feladatot választja, annak a megadott műfajban, témában kell szöveget írnia.

Kilencven perc után az első feladatlapot beszedik a javítók, és kiosztják a másik feladatsort, amely két feladatot tartalmaz, ezek közül a diákoknak egyet kell választaniuk. A feladat egy mű problémaközpontú, értelmező bemutatása, vagy két mű összehasonlító értelmezése...

ÖN VAGY MAGA? KIAKADT, DE BEPIPULT

KLUBRÁDIÓ / SZÓSZÁTYÁR
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁLMÁN LÁSZLÓ, NÁDASDY ÁDÁM
2019.05.05. 


A Szószátyár legutóbbi adásában hallgatói kérdésekre válaszolt Kálmán László és Nádasdy Ádám. Ezekből szemezgetünk.

Hogyan lesz a diadalból diadalmas? Nos, a válasz nem bonyolult: két külön szóról beszélhetünk. Ugyanis a régi magyarban létezett olyan szó, hogy diadalom, ebből keletkezik a diadalmas, csak a diadalom már feledésbe merült.

Elválik-e már egymástól a látszik és a látszódik? Nagyon közel van egymáshoz a két szó jelentése, de az efféle szavak lassan hajlamosak szétválni. Esetleg az egyik ki is kophat a nyelvből. Például olyat ma már nem nagyon mondunk, hogy hallszik (talán meg sem értjük), ismerjük viszont azt, hogy hallatszik, sőt hallatszódik.

Igaz-e, hogy terjed az ön, és háttérbe szorul a maga? A műsorvezetők ezt ugyan nem kutatták, de a hallgatónak igaza lehet. A maga egy kicsit talán már lekezelő, bizalmaskodó. Az ön pedig kifogástalanul udvarias.

Miért mondjuk azt, hogy kiakad, de bepipul, kipurcan, de bedöglik? Miért viselkednek így az igekötők? Bizony az igekötőknek sok vajtájuk van. Ezekben a szavakban nem az a funkciójuk, hogy valamiféle irányt jelöljenek, hogy valamiből kifelé, vagy valamibe befelé tartunk. Ezek absztrakt dolgok, átvitt értelmű szavak
...

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

ÖMLIK A PÉNZ A SZÉP-KÁRTYÁKRA - HAVONTA 83 MILLIÓVAL GAZDAGÍTHATJÁK A BANKOKAT A FIGYELMETLEN ÜGYFELEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.05.06.


A SZÉP-kártyák lejáró egyenlegének felhasználására a korábbi években megszokott banki figyelmeztetések az idén feltűnően hiányoznak. Nem véletlenül. Ebből a pénzből ugyanis a hitelintézetek 2019-től szép hasznot zsebelhetnek be. Mint az Azénpénzem.hu-nak adott banki válaszokból kiderült: a tavalyihoz képest 50-70 százalékkal nőtt a kártyára feltöltött pénz.

Nagyot változott a SZÉP-kártya szabályozása, az idén a pihenőplasztikosok már közvetlenül a bankokkal állnak kapcsolatban. Az egyenleg a bankoknál egy speciális pénzforgalmi számlára kerül, a juttatás évét követő második naptári év május 31-ig fel nem használt pénzt nem kell visszautalni a munkáltatónak, az a banknál marad, amely ezután meglehetősen vaskos, 3 százalékos díjat (plusz áfát) számíthat fel.

Az Azénpénzem.hu számításai szerint a bankoknál május vége után nagy valószínűséggel 2,2 milliárd forint maradhat a két évvel korábbi feltöltésekből (és ezzel még elég visszafogottak voltunk, nem vettük ugyanis figyelembe, hogy az előző években mennyire meglódult az időben fel nem használt összeg nagysága). A 3 százalékos díjlevonás alapján így alsó hangon összesen 65 millió forinthoz juthatnak pluszban a SZÉP-kártyákat kínáló bankok. Ehhez még hozzájön az áfa, így a már 83 millió forintról beszélhetünk. Ennek nagy része az OTP haszna lehet...

HOGYAN LEHET BRIT NYUGDÍJAD?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: HATÁRÁTKELŐ / Dr. FARKAS ANDRÁS
2019.05.06.


Brexit ide, Brexit oda, az Egyesült Királyságban még mindig rengeteg magyar él és dolgozik és nagyon sokan alighanem hosszú távra terveznek. Nagyon nem mindegy tehát nekik, mi történik majd, amikor nyugdíjba mennek. A nyugdíjakról szóló sorozatunk legújabb részében Dr. Farkas András szakértő a britet veszi górcső alá, annál is inkább, mert nagyban eltér például a némettől vagy az osztráktól.

“Az Egyesült Királyságban a nyugellátások területén hagyományosan jóval kisebb az állam szerepe, mint a kontinentális európai országokban.

A brit állami nyugdíj (State Pension) – a szokásos európai megoldásoktól radikálisan eltérő módon – kizárólag a brit biztosítási idő éveinek számától függő átalány-nyugdíj (flat-rate pension), vagyis azonos biztosítási évszám esetén mindenkinek azonos összegű állami nyugdíj jár.

Az állami nyugdíj összegében semmilyen módon nem tükröződik, hogy a nyugdíjas mennyit keresett vagy mennyi járulékot fizetett aktív korában.

A foglalkoztatói nyugdíjpillérben biztosított nyugdíjszolgáltatások összege viszont a járulékalapot képező keresettől függ.

A brit nyugdíjrendszerben rendkívül fontos szerepet játszik a nyugdíj-előtakarékosság számtalan egyéni módja is, a banki és a biztosítási megoldások széles választékával.

Az állami nyugdíjrendszer radikális reformja 2016-ban

A brit állami nyugdíjrendszert radikálisan átalakították 2016-ban. Aki 2016. április 6-án vagy azt követően tölti be az állami nyugdíjra jogosító életkorát, már az új rendszer szerint válik állami nyugdíjra jogosulttá.

Az új állami nyugdíj folyó finanszírozású, járulékfizetéssel fedezett átalány-nyugdíj, vagyis az összege mindenki számára azonos, aki azonos számú biztosítási évet szerzett a brit társadalombiztosítás (National Insurance) rendszerében...

CSELÉD-MAGYARORSZÁG

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.05.03.


„Az országosan szokásos munkarend szerint, a tehén-, ökör- és igásló-istállókban az első etetés pontosan három órakor történik. Hajnali három órakor tehát a csirások, béresek és igáskocsisok kezében már forog a villa; takarmányt vetnek a jászlakba; kupacokba hányják, aztán saroglyákon kihordják a trágyát. Amire – négy óra tájban – a gazdák megjelennek, már az állatok csutakolása, vakarása és kefélése folyik. Öt órakor az állatok megkapják a takarmány második adagját. Aztán kihajtják itatni őket. Amíg az ökrök a hosszú vályúkból a vizet szürcsölgetik, s mintegy reggeli ásításként égig zengő bőgést harsogtatnak, bent a béresek gyorsan friss almot hánynak a tárgya helyére, felsöprik az istállót. Aztán ők is ehetnek, félhattól hatig reggeli szünet van. Ilyenkor bóbiskolják ki azt az öt percet, ami az alvás és a tökéletes ébrenlét közötti átmenethez kell, ilyenkor vakaródzzák ki tisztességesen magukat s csavarintanak egyet a bajuszon. Pontosan hat órakor a haranglábon megcsendül a szelíd angélus, ekkorra valamennyinek szekéren kell ülnie. Közben élénk tutulással a kanászok is kivonulnak.”

De nemcsak Ozorán zajlott így az élet, ahogy Illyés Gyula írta le a Puszták népében. A sándorfalvi határ módos gazdáinál is ez volt a regula. A béresek gyerekei a hideg őszben és tavaszban cipő híján az általuk őrzött tehenek után kajtattak, hogy a friss, forró tehénlepényben melegítsék lábukat – mint apám tette sok sorstársával együtt a két világháború között. Öregkori göcsörtös-reumás ujjaira is volt magyarázata: kesztyű híján gyakran fagyott rá a zablát tartó kézre a hó. Vajon mit szólna 23 évnyi béreslét után, ha kormányzói újratemetésről, Uradalmi Sörről, falunapként Uradalmi Napokról, újságként Uradalmi Hírmondóról, őrgrófi díszsírhelyről és díszpolgári címről olvasna? Valószínűleg hallgatna, mert amikor a csendőrpofon jött előbb, s csak utána az intelem, hogy „meg ne tudjam, hogy visszabeszélsz a gazdának”, akkor egyszer s mindenkorra megtanulta a béresleckét. Többet tanult ebből, mint a két elemiből, amire a gazda „jókedvéből” itt-ott futotta...


VAN-E ÉLET A FIDESZEN TÚL?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.05.06.


Kövér pedellus nagy filozófus és hatalmas mókamester, sajnálatos módon azonban maga sem tud erről, mert keresztény, magyar úriembernek hiszi magát. Holott csak kommunista kutya, erősen behatárolt kognitív képességekkel, nagyon távol a demokratikus szalonnától, kiképző őrmesteri nívón és habitussal. Ennyi lenne a pályaív meg az önéletrajz érdemi része, úgy általában egy jól szituált vadkan is többel bír, csak Kövér pedellusnak be nem áll a szája, s ha ökörségeket beszél, akkor azon az ember elmereng olykor-olykor.

Részt vett most egy lakossági fórumon, hogy terjessze az igét, és olyan jött ki a száján, hogy maga is elcsodálkozna rajta, miket delirált össze, ha valaki elmagyarázná neki a szavak rejtélyes és titokzatos értelmét. “Az európai emberek számára az európai parlamenti választás arról szól, lesz-e egyáltalán európai jövő.” Tudjuk, hogy azt szerette volna közölni, ha nem a Fideszre szavaz a nagyérdemű, akkor elhervadnak a csillagok, visszafelé kezdenek el folyni a folyók, meg más ilyen bibliai cukiságok, hogy kellően beszarassa az egy a tábort, de azt mégse így kéne talán.

A jövő, mint tudjuk, a lineáris időfelfogás szerint – mármint, hogy mindig előre halad a kis komisz és nem csámborog össze-vissza – az a hely, ahol hitünk szerint a még meg nem történt események elképzelhetők. A hit ebben az esetben a feltételezés, hogy így lesz valami, vagy pediglen nem. A jövő az ember számára kiemelt jelentőségű, hiszen rengeteg eseményt legalább feltételezni kell ahhoz, hogy életben maradjon. Mindközönségesen: képes elgondolni az organizmus azt, ha fejest ugrik a szakadékba, akkor nagy valószínűséggel megmurdel...

ITT EGYELŐRE CSAK A KORRUPCIÓ TARTJA ÖSSZE A RENDSZERT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.05.05.


A lehető legjobbkor érkezett Budapestre Matteo Salvini, az olasz populizmus megtestesült jelképe, mivel rögtön le is lehetett ellenőrizni mindazt, amit Andrew Arató politológus mondott a CEU-ról a populizmus természetéről. Csernyánszky Judit interjúja.

Hetes Stúdió-részlet (19.05.04. Andrew Arató-interjú)


A téma, amikor most szeretnék beszélni, nem teljesen irreleváns itt Budapesten – kezdte előadását a CEU-n Andrew Arató, aki Budapesten született Arató András Istvánként, de akinek élete leginkább New Yorkhoz kötődik. Ott tanult és most is ott tanít a New School magánegyetemen a politológia- és társadalomtudományi karon. Egy-egy magyar mondat, amit bele-beleszőtt az előadásába azonban sejtette, magyarul is kiválóan beszél. Ráadásul gyakorlatilag mindig a Fidesztől indult ki, és oda is tért vissza gondolatainak zöme. Előadásának címe pedig a populizmus három fázisa: a mozgalom, kormányzás és a rezsim. Mindenekelőtt azonban a populizmus és a demokrácia viszonyát kívánta tisztázni.

Összeegyeztethetőek?

Igen, a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Ám az többnyire átalakul személyközpontúvá, s akkor a populizmus át is fordul autokráciába. Magától értetődően ekkor már nincs köze a demokráciához. A Fidesz - hatalomra kerülése előtt - természetesen nem volt populista, noha már akkor voltak erre utaló jelek – folytatta Arató professzor a populizmus természetének részleteibe merülve. De ugyebár már a populizmus születése maga is egy abszurditás.

A civil társadalom újraépítése –a 80-as évek végéről beszélünk – természetszerűleg maga szüli a pluralizmust, és ami természetszerűleg életrehívja a legkülönfélébb mozgalmakat, amelyek között ott találjuk a populizmust is. De említhetjük a zöldeket is akár. A következő fázis, hogy miként lesz belőlük párt – ami azzal a veszéllyel jár, hogy elveszíti mozgalombeli sokszínűségét, és a ki-bejárhatóságot, a vélemények parttalan ütköztetését. A Fidesz populista jellege akkor formálódott, amikor Orbán Viktor kijelentette, hogy a haza nem lehet ellenzékben. Merthogy ellenzékben egy párt nem követelheti, hogy az egész nemzettel beazonosítsák. Csak kormány képviselhet egy egész nációt. Amit aztán hatalomra kerülve meg is hirdettek. Populista kormányt megszavazni azt is jelenti, hogy egyszemélyi végrehajtót is választhatsz
.

Látja, sokunk arcára kiül a csodálkozás, hogy lehet egyszerre egyszemélyi vezetés és parlamenti működés is. Mire egyszerű a válasza:...

ORBÁN ILLIBERALIZMUSA A KÖZÉPKORI HATALOM KORSZERŰ VÁLTOZATA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.05.06.


Le Monde 

Merine Le Pen kijelentette, hogy annál jobb, ha Orbán Viktor valóban közeledik az ő euroszkeptikus frakciójukhoz. De a magyar kormányfőtől függ, hogy marad-e egy olyan pártcsaládban, amely ellene szavaz, vagy inkább olyan irányzatok felé orientálódik, mint a francia Nemzeti Gyűlést is tömörítő Nemzetek és Szabadság Európája-frakció. A francia politikus azután beszélt, hogy Brüsszelben részt vett a szélsőséges, idegengyűlölő flamand párt, a Vlaams Belang választási rendezvényén. Jelenléte arra utalt, hogy valóban létrejöhet Strasbourgban a nacionalista erők szupercsapata. De azért a körvonalak továbbra is eléggé bizonytalanok, mert lehetséges, hogy a múlt csütörtöki Orbán-Salvini-találkozó a szélsőjobb és az Európai Néppárt közeledését vetíti előre. A Fidesz tagsága fel van függesztve, ez azonban nem akadályozza meg a magyar politikust abban, hogy egyre több, provokációnak tűnő dolgot csináljon. Le Pen mindenesetre örül, hogy saját pártcsaládja a centrifugális erő szerepét tölti be Strasbourgban, kihasználva a Néppárt, illetve a PiS-t, valamint a brit konzervatívokat magába foglaló frakció megosztottságát. Ugyanakkor közölte, hogy Salvini mindenképpen mellette marad, bárhogy is határozzon az EPP, mert az olasz vezető szavatartó. Azon felül ők ketten barátok.

Az osztrák Izraelita Kultuszközösség vezetője arra figyelmeztetett Mauthausenben, a láger felszabadulásának évfordulóján, hogy Magyarországon a miniszterelnök, Lengyelországban a kormánypárt, Ausztriában pedig az FPÖ vezetői terjesztenek összeesküvés elméleteket a zsidókról. Vagyis politikai fegyverként használják az antiszemitizmust. Márpedig éppen a zsidóellenesség vezetett a koncentrációs táborokhoz. Oskar Deutsch rámutatott, hogy a holokauszt azért vált lehetségessé, mert emberek értéktelenné nyilvánítottak más embereket. Gyűlöletet vetettek, előítéleteket hangoztattak. Úgy fogalmazott, hogy beszélni kell a mai dolgainkról is. A populisták nem gyilkosok, de építenek az antiszemitizmusra. És nem érnek semmit sem a vörös vonalak, ha azokat folyton átlépik, éspedig minden következmény nélkül. Lásd a Szabadságpárt vezérét, aki a minap már lakosságcseréről beszélt, vagyis ott tart, mint az egykori nácik. A kemény bírálatot a helyszínen hallgatta végig Kurz kancellár. Az FPÖ-t ezúttal sem hívták meg az eseményre. 

A lap másik kommentárja szerint az osztrák kancellár ugyan a minap a CSU elnökével egyetemben azt mondta, hogy elképzelhetetlennek tartja az együttműködést olyan jobboldali pártokkal, mint az AfD vagy Le Pen Nemzeti Gyűlése, mert azok ki akarnak lépni az EU-ból, és egy ilyen összefogás az unió végét jelentené. Ám – mint a kommentár megállapítja - éppen a szélsőjobb szövetségét igyekszik tető alá hozni az európai választás előtt a koalíciós partner Szabadságpárt elnöke, aki EP-listavezetője társaságában pontosan ilyen céllal utazik ma Budapestre. Salvini a múlt csütörtökön szintén emiatt járt Orbán Viktornál. Aki járatos a történelemben, annak a Mussolini, Horthy és Dollfuß-féle fasiszta-tekintélyuralmi rendszerek rövid lélegzetű paktumja jut eszébe, amikor Salvini, Orbán és Strache próbálkozásáról hall. Itt napjainkban három olyan államról van szó, amelyet összeköt az ideológiai alap és a tekintélyelvű rendszer. Azt mutatja, hogy olyan erők működnek ismét a földrészen, amelyek közös zászló alá akarják vonni a szélsőjobbos, nacionalista, demokráciaellenes irányzatokat. Hogy az ilyesmi hová vezet, az megtalálható a történelemkönyvekben. Ám sok ember az istenért sem akar okulni. Ismét csak az árokba igyekszik vezetni az autót. Ez persze nem csupán az EU halálát jelentené, vége volna az olyan konzervatívoknak is, mint Kurz. Amúgy Salvini, Orbán, Strache és az AfD igencsak jóban van Putyinnal...

PALKOVICS: JÚNIUSBAN MÓDOSULHAT AZ AKADÉMIAI TÖRVÉNY

INDEX
Szerző:  -DA-
2019.05.06.


...Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha az MTA közgyűlése nem kér a kormány tervéből, Palkovics határozott választ adott: "A megoldás pedig az lehet, hogy az akadémiai törvényt úgy módosítjuk, hogy a kutatóintézet-hálózat a jövőben nem az Akadémián belül, hanem azon kívül működik tovább. Mivel az ehhez szükséges jogi feltételeket eddig nem tudtuk kidolgozni, ezt a munkát most nekünk kell majd elvégezni."

CZIBÓK LÁSZLÓ: PÖFFESZKEDIK A GYEREK, ÍRJÁK, HOGY STABIL VAGY, BÁSTYA – ÉN MEG CSAK LESEK, MI EZ

24.HU
Szerző: BESENYEI BALÁZS
2019.05.06.


Politikáról nem beszél, mert akkor kicsinálják, szerinte Csisztu Zsuzsának sem kéne a fiatalokat kioktatnia, hiszen diplomával sem lesz nagyobb ember senki a másiknál. Fitneszedző és kidobó, aki minden nap elmondja a véleményét a YouTube-on, mert nem csak a tizenéveseké a terep. Bár azt mondja, szerinte az összes hülye őt találja meg a kommentszekcióban. Interjú Czibók Lászlóval.

Nem szoktad magad kategorizálni, hogy influenszer vagy youtuber lennél. Maguk a kifejezések idegesítenek vagy utálod a skatulyázást?

Nagyon sok olyan ember használja ezeket a jelzőket magára, aki még véletlenül se befolyásol szinte senkit. Az, hogy valakit többen követnek, semmit nem jelent. Engem páran megszóltak azért, hogy érdemi tartalmat nem látnak a videóimban. Ez nagyon szubjektív dolog. Igenis van tartalma a videóimnak, de én nem tartom magam se influenszernek, se youtubernek.

De ha valakit lehet véleményvezérnek nevezni, az pont te vagy. Elvégre a véleményedet osztod meg majdnem minden videódban. Plusz sok százezren nézik is azokat.

Sokan írnak nekem, főként inkább fiatalok, hogy marha sokan úgy csinálnak dolgokat, ahogy elmondtam a videóban. Mindig mondom nekik, ez így nem teljesen jó, mert én nem a tutit mondom el, hanem a saját tapasztalataimat. Nem nevelni, irányítani akarom őket, mert hát ki vagyok én? Vannak szüleik, majd azok megteszik.

Az nem jó marketing, ha azt írod nekik, ne hallgassanak rád.


Ha látom, hogy igényli az illető, akkor visszaírok, de naponta annyi üzenet érkezik, hogy mindenre nem tudok válaszolni. A közösségi oldalakon rengeteg kérdéssel találnak meg, de nem a gép előtt töltöm az életem.

A fiatalok egy része influenszernek gondolja magát, ez baj?

Azt gondolják, maga a szó, hogy influenszer, kurva menő. Aztán azt hiszik, ha bejönnek a YouTube-ra, pillanatokon belül dőlni fog a lé. Én sem szeretem a kifejezést, a véleményvezér is elég nagyképűen hangzik. Valamelyik nap rám írt valami hülyegyerek, hogy nekem mit jár a szám ennyit, erre nézem az Instagram-fiókját: XY, influenszer, és hatvanhatan követték. A barátai között biztos népszerű...

TIBORCZ, A GAZDAG KÖZLEGÉNY

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.05.06.


Tiborcz István nem közszereplő, magánemberként szólították meg az utcán, és bár egy átlagembernél jobban, a közszereplőkhöz hasonlóan kell tűrnie a média figyelmét, de csak keretek között, a célpontos anyag pedig túlment ezen.

A bíróság szerint Célpont videója titkosan, súlyosan visszaélésszerűen készült, mivel az érintett személy nem számolhatott azzal, hogy megnyilvánulása nyilvános kritika tárgyát képezheti, és nem volt abban a helyzetben, hogy a felvétel elkészítéséhez és felhasználásához való hozzájárulásról döntsön.

Tiborcz nyilatkozata az utcán rögtönzött riportban semmilyen többletinformációval nem szolgált a riporter kérdésével érintett közérdeklődésre számot tartó témához, és nem volt nélkülözhetetlen a műsor hitelességéhez – közölte a bíróság...

ORBÁN WASHINGTONI LÁTOGATÁSÁNAK NAPJÁN MÁRKI-ZAY PÉTERT IS FOGADJA AZ AMERIKAI KÜLÜGYMINISZTÉRIUM

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2019.05.05.


Nem csak a magyar miniszterelnök megy Washingtonba május 13-án, hanem Kész Zoltán és Márki-Zay Péter is - jelenti a 444 angol nyelvű hírlevele, az Insight Hungary.

Az esélyes jelöltek megtalálására és az ellenzéki koordinációra törekvő Mindenki Magyarországa Mozgalom két vezetőjére több találkozó is vár azon a héten a keleti parton. Részt vesznek a German Marshall Fund kerekasztal-beszélgetésén, találkoznak a Helsinki Bizottsággal, és hivatalosak a külügyminisztériumba is.

Márki-Zay az Insightnak azt nyilatkozta, három fő célja van:
- tájékoztatni az amerikai külügyet a magyar politikai fejleményekről,
- erősebb kapcsolatokat kialakítani a magyar diaszpórával,
- és adományokat gyűjteni a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak.

Különös egybeesés, hogy a két ellenzéki politikus ugyanazon a napon megy a külügyminisztériumba, amikor a magyar kormányfő a Fehér Házba látogat. Orbán útjának részleteiről és céljairól a Direkt36 írt még a hivatalos bejelentés előtt.

KÜLFÖLDÖN TARTÓZKODÓ MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK FIZETIK ORBÁN EZERMILLIÁRDOS FOCIMÁNIÁJÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.05.05.


Csak balhé legyen, jó nagy! Semmi foci, bunyó van. Úgy verekedtek össze az FTC-Újpest labdarúgó-mérkőzés előtt az őrültek, hogy a Fradi már bajnokként fogadhatta a lila-fehéreket. Tulajdonképpen teljesen mindegy volt, hogy ki nyer. Negyven szurkolót a Készenléti Rendőrség egységei és a kerületi járőrök elfogtak és előállították. Ez csak a kezdet volt, így hangoltak a meccsre, mert azt is félbe kellett szakítani brutális füstfelhő miatt. Nemzeti Sport:
Tiszta Waterworld, füstölők mindenhol, és keltik a feszültséget.
Nem az első botrányos esemény volt ez, különösen ennek a két csapatnak alja szurkolói nem bírnak magukkal. Ősi ellenségek. Ma már a labdarúgó mérkőzések elvesztették varázsukat. A döbbenetes szurkolói magatartás miatt, és azért is, mert becsődölt az Orbán-mánia és ezzel együtt az MLSZ magasra törő, utópikus tervei. Ami, tudjuk, nem független a miniszterelnöktől. Kellett a szövetség élére a haver Csányi. Minek? Pénzért pénzre. Ezermilliárdot költöttek a közös büdzséből a focira Orbánék. Ez iszonyatosan sok pénz, ami elveszett, illetve az ész nélküli költekezéssel, ellopták az emberektől, mert Orbán így döntött. Foci meg sehol. Nézők sehol. Pedig állítólag a focit közönség előtt játsszák. Közönség a húsz meg a nyolcvanezer ember is. Kinek mi jut. Nálunk üresek a lelátók, jobb érzésű sportszerető ember nem megy az arénákba, mert nincs miért. Akkor inkább bekapcsolja a tévét, megnézi a spanyol, angol, olasz, német bajnokságot, azokon láthatja, hogy miért a világ legnépszerűbb sportja a labdarúgás. Hiába volt az elképzelés, hogy tömegeket várnak a stadionokba, nem így lett, ezzel szemben elköltöttek egy csomó pénz.

Amikor a SzancsóPanza Orbán-aréna felépült 3 milliárdét, azt hablatyolta a valahai gyenge focista: a stadionok a családok közösségi színterei lesznek, az összetartozás, a kulturált szórakozás élményét ott találhatják meg. Azért arra kíváncsi lennék, már csak úgy a magyar családbarát korszakban, hogy hány kisfiú kéri: Apa, vigyél ki focimeccsre! Nem kérik, ahogyan a kényszerítő ötlet is dugába dőlt, hogy iskolás csoportokat vigyenek a pedagógusok ingyért meccsre. Nem volt nagy törtetés. Ezek mind látszatintézk
edések, hogy eltakarják, és ne kelljen bevallani, betojt az egész rendszer...

AKKORA A BAJ, HOGY MÁR A KORMÁNY IS AZ OKTATÁSI RENDSZER ÚJABB ÁTALAKÍTÁSÁN GONDOLKODIK - A TANÁROK SZERINT TANULMÁNYOK HELYETT ARRA LENNE SZÜKSÉG, HOGY KIKÉRJÉK A PEDAGÓGUSOK VÉLEMÉNYÉT.

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT, VAS ANDRÁS
2019.05.06.


- Nagy lehet a baj az oktatásban, ha már kormányzati szinten is javítani akarnak rajta – így összegezték lapunknak tanárok azt a nemrégiben megjelent két tanulmányt, amelyet a Matolcsy György irányította Magyar Nemzeti Bank, valamint a Varga Mihály pénzügyminiszter vezette Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) készített. Ezekben igencsak lehangoló képet festenek az oktatás állapotáról, s mindez komoly kritika a 2010 óta eltelt időszak szakpolitikának. A két dolgozat olyan, mintha az ellenzék és a szakmai szervezetek kritikáját gyúrták volna egybe, az MNB-tanulmány szerint például a jelenleginél sokkal több forrást kellene biztosítani az oktatásnak, s a munkaalapú társadalom helyett – amelyet Orbán Viktor mellett például Parragh László iparkamara-elnök is favorizál – tudásalapút kell létrehozni, nagyobb szabadságot kell adni a pedagógusoknak az oktatási módszertanok megválasztásában, valamint a helyi tantervek készítésében. 

Az NVT kritikaként fogalmazza meg a túlságosan szétaprózódott, s így csak drágán fenntartható iskolaszerkezetet, helyette racionalizálást és tudásközpontok kialakítását javasolja. De Vargáék szerint túlságosan bő a tananyag, s hiba a lexikális ismeretekre épülő oktatás is, helyette – ahogy az MNB is – a képesség- és készségfejlesztést, valamint a gyakorlati életben használható tudás oktatását javasolják, felszámolva a frontális oktatást. A Hoffmann Rózsa, korábbi közoktatási államtitkárhoz köthető idea, a két tanítási nyelvű képzés elvetése helyett erősítenék az idegen nyelven oktatást, ahogyan a számítógépes ismeretek is az alapképzések közé kerülnének. 

 - Ötletekkel és tanulmányokkal eddig is tele volt a padlás, inkább az a kérdés, hogy a gyakorlatban mi valósul majd meg mindebből – mondta lapunknak Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára. Szavai szerint véget kellene már vetni annak, hogy mindig „odafent” találják ki, milyen legyen az oktatás, a szakma szereplőit pedig kihagyják a gondolkodási folyamatból. 

- Úgy látszik, annyira nagy a baj, hogy ez már a legfelsőbb kormánykörökig is eljutott – jegyezte meg a terveket hallva egy szekszárdi általános iskola pedagógusa. – Az illetékesek majdnem egy évtizedig homokba dugták a fejüket, s hagyták, hogy az értelem helyett a politika, illetve mindenféle, a kormánypártokhoz közelálló lobbi döntsön oktatási kérdésekben. Nincs új a nap alatt, az értelmes pedagógusok a kezdetektől mondták, a hoffmanni „reform”, amit persze nyugodtan nevezhetünk Orbán Viktor lázálmának is, a romlásba vezet. Egy somogyi iskola igazgatója szerint a legfontosabb, hogy adják vissza az intézmények önállóságát. - Gazdasági és szakmai értelemben is ez kell, hogy legyen az első lépés – jelentette ki. – Ne kelljen tíz papírt kitölteni, hogy legyen kréta, hogy az elromlott projektort megjavíttathassuk. Hadd döntse el az iskola, ezen belül a pedagógus, melyik tankönyvből akar tanítani...