2017. november 6., hétfő

A CINIZMUS ORGIÁJA!

CIVILHETES
Szerző: PROF. DR. LAKATOS GYULA
2017.11.06.


Ha így haladunk, újra megépülhet Recsk és Hortobágy? EU - pénzből, hogy jusson valami a haveroknak is

Tanulságok egy súlyos incidens esetéből!
Ha eddig valakinek, akár a jobboldalon is, illúziói voltak a NER természetét illetően, tudni kell, hogy a hatalmi tébolyból elkövetett intézkedések nem állnak meg félúton, az úthenger bárkit elüthet.
Az Ökotársat ért rendőrtámadás arra emlékeztet, hogy 1952- ben, a Dunántúlon kitelepítéseket hajtott végre hasonló stílusban az akkori politika.
Az egyik „brigád” (hatósági ember fegyveresekkel) este 9-kor indult a megyeszékhelyről és tíz óra után ért a célszemély házához. Felzörgették a már alvó családot és adtak fél órát, hogy a legfontosabb cuccaikat felpakolják a teherautóra, amely a Hortobágyra induló vonathoz vitte őket.
A megtámadott és megriadt családfő menekülőre fogta a dolgot, de közben megszúrta az egyik fegyverest, egy másikat is megsebesített. Aztán meg sem állt az osztrák határig.
Szóval, az erőszak könnyen erőszakot szül.
Erre nem csak a Bibliában, de a magyar történelemben is számos példa található. Az Ökotárs lerohanása régi eseteket idézett fel és a rendvédelmi szervek feltételezett bunkósága, dilettantizmusa mögött én az illiberális demokrácia bunkóságát látom.
Az Ökotárs és más alapítványokat a rendszerváltozás után, a demokrácia fejlesztése érdekében, demokratikus államok támogatásával, államközi egyezmények alapján hozták létre.
A kormány mostani támadása egyértelműen a demokrácia visszaszorítása jegyében történik, Orbán tusványosi kinyilatkoztatása alapján...

OKTÓBERBEN MÉSZÁROS LŐRINC CÉGE NYERTE A KÖZBESZERZÉSI VERSENYT A NEMZETI TŐKÉSOSZTÁLYBAN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2017.11.06.A Mészáros és Mészáros Kft. tavaly ősszel három régiót is behúzott a Nemzeti Fejlesztési Programiroda 420 milliárdos építőipari gigatenderén, most ennek keretében három konkrét munkát nyert el a cég 14,7 milliárd forint értékben.

Folyamatosan nyomon követjük, hogy 2017-ben mennyi közbeszerzést nyer tíz Fidesz-közeli vállalkozó/vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele túlnyomó részben állami megrendelésekből származik.

Az év első három és negyedik hónapjában Szíjj László került a toplista élére, májusban a kormányzati plakátkampányokat bonyolító Balásy Gyula cégei lettek a legsikeresebbek, júniusban pedig a szerteágazó tehetségű Mészáros Lőrinc érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést. A második negyedév győztese azonban még így is Szíjj László lett, aki az első negyedévben is a dobogó tetején végzett.

A július nem bővelkedett állami megbízásokban, de augusztusban ismét megindult a pénzeső, az első akkor a WHB és a ZÁÉV lett. Szeptemberben nem volt túl nagy mozgás, de ismét Szíjj László nyerte a kormányközeli tenderbajnokságot.

Októberben újra meglódultak a közpénzes megbízások...


ARATHATNAK A LAKÁSHIÉNÁK?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.11.06.


A végrehajtási törvény módosítása – derül ki az Azénpénzem.hu által kigyűjtött adatokból – beválthatta a hozzá fűzött reményeket. Úgy tűnik ugyanis, hogy alaposan megcsappant a sikeres lakásárverések száma. A kormány mindezt azért nem véletlenül fejelte meg a kilakoltatási moratórium meghosszabbításával. A piacon belendült a bajba került adósok ingatlanainak „másodértékesítése”.

Az idén tavasszal fogadta el a parlament a végrehajtási törvény módosítását (erről a részleteket itt olvashatja, a lényeg röviden: a becsértéknél nem lehet alacsonyabb a kikiáltási ár). Szakértők attól tartottak, hogy a változtatás az egyébként is tetszhalott állapotban levő lakásárverések – legalábbis azok egy részének – teljes hibernálásához vezethet. Most átnéztük a bírósági végrehajtás elektronikus árverési felületén a már lezárult ügyleteket, hogy vajon valóban bekövetkezett-e a várt visszaesés...

HOGYAN LESZ TÖBB, MINT 2 MILLIÓ FORINTTAL TÖBB NYUGDÍJAM?

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: SZARVAS NORBERT
2017.11.06.


A nyugdíjhelyzet évről évre egyre inkább romlik. Mindenhonnan azt halljuk, hogy nem lesz nyugdíjunk! De akkor mégis hogyan tudunk felkészülni erre az élethelyzetre? (Egy nagyon jó cikk: [5 ok] A magyar nyugdíjrendszer haldoklik? ). Az igazság az, hogy egy okos döntéssel több millió forinttal több pénzt tudunk összegyűjteni, de ehhez tennünk kell...

Nem jó megoldás a halogatás

Alapvető viszonyítási pontunk jelen pillanatban a 65 év, ami Magyarországon az öregségi korhatárt jelöli. Ez az érvényes érték, amihez képest kell belőnünk a megtakarítási éveink számát. Az elmúlt 10 évben gyakran találkoztam olyan emberekkel, akik "túl sokat gondolkodtak" azon, hogy akkor indítsanak nyugdíjcélú megtakarítást vagy sem!

Gyakori hiba, hogy rosszul mérik fel a veszteséget. Józan paraszti ésszel azt mondanánk, hogy 12 hónap gondolkodás ("majd jövőre") számunkra azt jelenti, hogy nem fizetjük be a 12 havi díjat + elbukjuk az ehhez járó állami támogatást. Tehát havi 20 000 forintos befizetésnél egyrészt nem fizetünk be 240 000 forintot (de a zsebünkben marad), másrészt 48 000 forint adójóváírást nem kaptunk meg.

Ez a 48 000 forint veszteség simán belefér...

Az a probléma, hogy egy konkrét számítást figyelembe véve, ahol 20 000 forintot fizetünk havonta (5%-os indexálással, 7%-os bruttó hozammal, minden költséget figyelembe véve + adójóváírás), 12 havi halogatás számunkra

1 465 383 forint kiesést jelent, ami 10%-a a teljes megtakarításunknak!

Azt kell megérteni, hogy egy konkrét lejárati idővel rendelkező megtakarítás esetén az egy évnyi halogatás nem most okoz problémát, hanem a legvégén, amikor a teljes tőkénk egy évvel kevesebb ideig tud hozamot termelni számunkra! Egyáltalán nem mindegy, hogy a 13+ millió forintunk még egy évig bennmarad vagy sem. Az 1 évnyi halogatás a legelején pontosan ezért jelent ilyen magas kiesést (laboratóriumi körülmények között)...

A MAGYAROK TÖBBSÉGE SZERINT ORBÁN VIKTOR HAZUDIK A VAGYONÁRÓL

168 ÓRA ONLINE - ITTHON
Szerző: 168 Óra
2017.11.06.


Beletörődött a magyar társadalom a korrupcióba. Mivel elfogadja, hogy ez a világ rendje, fenntartja, és alkalmazkodva hozzá, nem is érdeke változtatni rajta. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának szombati konferenciáján előadó szakértők kivétel nélkül erre a következtetésre jutottak – írja a Magyar Nemzet.

A pénzügyi visszaéléseket a mai magyar társadalom is elítéli. Olyannyira súlyos probléma, hogy az emberek ennél rosszabbul csak az egészségügy helyzetét ítélik meg – magyarázta Hann Endre szociálpszichológus, a Medián közvélemény-kutató intézet ügyvezetője egy 2016-os felmérésük alapján. A pénzügyi túlkapásokat a társadalom kétharmada nagyon nagynak, vagy nagyon jellemzőnek tartja, ugyanilyen arányban vélik úgy, a korrupció rendszerszintű, sőt, felülről irányított. Feltűnő, hogy még a Fidesz-szavazók bő harmada is korruptnak tartja a kormányt...

TESSÉK MONDANI, REZSI ÚR! MIT CSINÁLOK ROSSZUL?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.11.06....Úgy szoktam, hogy az első nap megfőzök egy fazék finom húslevest a csirkemell csontból, bele megy a fél zeller, egy szál répa, négy szem krumpli (ha nagyobb a krumpli, akkor csak kettő). Hagymát nem teszek bele, mert úgyis csak kidobnánk, akkor meg minek pazaroljak? A tésztát magam gyúrom, egy kiló lisztből két tojással, meg annyi vízzel, amennyit felvesz. Így kétszáz alatt kijövök kilónként. A leveshez mi a csipetkét szeretjük. Az jó laktató és nem kell vele sokat vacakolni.

Szóval három napig leves van nálunk ebédre – nyáron nem, mert megromlana, de olyankor nem veszek, csak fél kiló csontot -, reggelire kenyér teával, vacsorázni meg nem szoktunk, mert egészségtelen. A tejet nem isszuk meg, hanem megaltatom és azt használom tejföl helyett. A babfőzelékbe abból teszek, de szeretjük az aludttejes tésztát is, megszórva egy kis pirított hagymával. Szoktam még főzni rántottlevest (a maradék két tojást elhabarom és belecsurgatom, úgy jó sok lesz belőle), krumplistésztát, paradicsomos káposztát, zöldséglevest (a maradék fél zellerből, répából, krumpliból), sárgaborsó főzeléket, paprikás krumplit. Nálunk ez a havi étrend.

Valamit rosszul csinálok, az biztos. Segítene nekem megtalálni a hibát, drága Rezsi úr? Számoljunk együtt.

Én minimálbéren vagyok, ami nem rossz pénz ezen a környéken. Örülök, hogy van munkám, ezt is a kormánynak köszönhetem. A férjem sajnos autóbalesetben megsérült még a Gyurcsány-kormány alatt (sofőr volt), azóta nem tud dolgozni, mert az agya is sérült, alig lát és csak mankóval tud járni. Két éve felülvizsgálták és megállapították a doktorok, hogy meggyógyult, ezért elvették a rokkantságit, álláskeresési már nem jár neki, foglalkoztatást helyettesítő támogatás meg azért nem jár, mert az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja a legkisebb nyugdíj összegét. Így a kettőnk jövedelme összesen nem egészen 85 000 forint.

Van egy kis lakásunk, úgyhogy lakbért nem kell fizetnünk, hitelünk nincs. Gyerekünk szerencsére nincs és ahogy nézem, nem is lesz. A rezsi és a közös költség havonta 26 500 szokott lenni. A férjem gyógyszerei 17 000 körül vannak, közgyógyellátás nem jár, mert magas a jövedelmünk. Mármint fejenként meghaladja a 28 500 forintot, ami a küszöb. Havonta háromszor kell mennie kezelésre és gyógytornára. Gyalogolni nem tud annyit, egyedül a buszra felszállni sem, de abban szoktak neki segíteni jólelkű emberek. De a jegyet meg kell venni, ez elég sokba kerül. A férjem egészségbiztosítását is mi fizetjük, azt biztosan tetszik tudni, mennyi havonta, de hát kell, mert ugye orvoshoz jár.

Havonta egyszer Pestre kell menni kontrollra (mert rákot találtak nála és műteni kellett, de már szerencsére jól van), de oda el kell kísérnem, mert egyedül nem boldogul. Egy jegy 1680 forint, kettőnknek oda-vissza 6720 és akkor még ehhez jön a városi közlekedés. Sajnos összesen 10 000 el szokott menni erre.

Havonta 3000 forint telefonszámlánk is van, mert anyám telefonját is, a miénket is fel kell tölteni 1500 forinttal, hogy beszélni tudjunk. Messze lakik, látogatni évek óta nem jutottunk el, de legalább így tudjuk, mi van vele.

Vannak aztán a luxuskiadások. Az internet – tévét csak az ingyeneset néztük, ameddig el nem romlott a készülék -, abból a legolcsóbb. A munkahelyemen megkövetelik a csinos megjelenést és mivel erősen őszülök (pedig még csak 34 éves vagyok, de anyám is korán őszült, ez családi örökség), a hajfestéket meg kell venni, magam szoktam festeni a hajamat, de évente 2-3 alkalommal el kell mennem fodrászhoz is. Amikor elkezdtek meglazulni a fogaim, akkor a doktor úr mondta, hogy vagy több zöldséget és gyümölcsöt kell enni, vagy vitaminokat kell szedni. A vitamin olcsóbb valamivel, úgyhogy azt szedjük, de az is csak pénzbe kerül. Néha kell venni egy pár zoknit, harisnyát, mert csak elvásik az is. Arról már nem beszélek, ha jön egy influenza és lázcsillapító kell, ne adj’ isten kórházba kell befeküdni, mert az maga a csőd.

Ha olyan hónap van, hogy elfogyott a pirospaprika, vagy a köménymag, vagy esetleg még veszek egy kocka margarint is, akkor máris nullán van a költségvetésünk. És akkor nem ettünk zsályás libamájhabot, sem rozmaringos libacombot, de még csirkelábat sem.

Tessék mondani, Rezsi úr! Mit csinálok rosszul?


KETTŐS MÉRCÉT ALKALMAZ A KORMÁNY A DEVIZAKÁROSULTAK ÜGYÉBEN

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: HEGYESI BEÁTA
2017.11.06.


A Párbeszéd újabb írásbeli kérdést intézett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez: nem visszatetsző-e, hogy a kormány az önkormányzatok devizaadósságát az elszabadult árfolyamon törlesztette, míg az állampolgárok korlátlanul viselték az árfolyamkockázatot?

Ismeretes, hogy 2011 és 2014 között az állam több ütemben, a Magyar Bankszövetség aktív támogatása mellett, 1,3 ezer milliárd forint értékben konszolidálta az önkormányzatok devizahitel tartozásait tőke, kamat, késedelmi kamat, kezelési költség, stb. vonatkozásában.

Ezért megkérdeztük, hogy az átvállalás óta mennyi kamatot fizetett az állam – az államadósság-finanszírozás keretében – az átvállalt összeg után, illetve, hogy maradt-e olyan adósságállomány, amelyet nem váltottak ki? E két kérdést mintha fel sem tettük volna. Végül arra, nem visszatetsző-e, hogy a kormány az önkormányzatok devizaadósságát az elszabadult árfolyamon törlesztette, míg az állampolgárok korlátlanul viselték az árfolyamkockázatot, azt az arrogáns választ kaptuk, hogy az önkormányzatok „csődbe mentek volna” ha nincs az átvállalás és akkor ennek a terheit – növekvő adókkal és csökkenő közszolgáltatásokkal – is az állampolgároknak kellett volna viselniük...

ÚJABB ÉRVEK PAKS II. MELLETT: EGYRE OLCSÓBBAK A MEGÚJULÓK, DRÁGUL AZ ATOM!

MÉRCE
Szerző: DOBSI VIKTÓRIA
2017.11.06.


Egyetlen év alatt 4 százalékkal lett olcsóbb a szélenergia és 9 százalékkal a napenergia, azaz ipari méretekben már most sokkal drágább a szén vagy az atom, mint a megújulók – írja a G7 a Lazard tanácsadó cég múlt héten publikált elemzése alapján.

Az összehasonlított adatok az Egyesült Államokra vonatkoznak, ezek alapján egy megawattóra energia előállítása a szélerőművek esetében ma 30 és 60 dollár között alakul. A napenergia, a berendezésektől függően jóval nagyobb költségspektrumon mozog (a háztartási kiserőművek még ma is drágábbak), de a legolcsóbb, ipari jellegű fotovoltaikus termelés esetében az ár 46 és 53 dollár között marad...

AZ EGÉSZ MAGYAR KÉSZPÉNZFORGALMAT KORMÁNYKÖZELI CÉGEK IRÁNYÍTHATJÁK

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2017.11.06.


A G7 arról írt, hogy az egész magyar készpénzforgalom felett kormányközeli cégek veszik át az irányítást.

Mint írják, a magyar készpénz-szállítási piacot csak 3 cég tartja el (illetve 2 másiknak is van engedélye készpénz-feldolgozásra, de ezek kisebbek, és elsősorban nem is pénzszállítással foglalkoznak). A 3 cég az utóbbi években együtt sem ért el 20 milliárd forint bevételt, ami nem is sok, ha egy egész szektort nézünk, és a nyereségük is elhanyagolható.

Viszont stratégiailag nagyon fontos ez az iparág, mert valakinek fel kell töltenie a bankfiókokat és -automatákat, ki kell szállítania a nyugdíjakat, és össze kell szednie, majd fel kell dolgoznia a rengeteg készpénzt, amit elköltünk a boltokban. Ez létfontosságú a gazdaság vérkeringését tekintve, ráadásul rengeteg érzékeny adat kerülhet a pénzfeldolgozókhoz...

A KDNP RÁREPÜLT A FŐÁLLÁSÚ SZÜLŐ INTÉZMÉNYÉNEK ÖTLETÉRE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.11.06.


Noha az ötletgazdát nem kérdezték meg, Tóth I. János mégis örül annak, hogy az egyik kormánypárt lát fantáziát az elképzelésében. Korábban már írtunk arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Filozófia Tanszékén oktató Tóth kidolgozott egy olyan tervet, mely gyógyír lehet a hazai népességcsökkenés problémájára. Noha az elképzelés erősen megosztja a közvéleményt, legalább társadalmi vita kezdődhet az egyik legégetőbb kérésről, mely erősen meghatározza majd Magyarország jövőjét. A lehetőségekről beszélgettünk a főállású szülő intézményének kitalálójával, koncepciójának kidolgozójával. 

- Elég érzékeny témához nyúlt, amikor a főállású szülő intézményének bevezetését kezdeményezte, ami az első reakciók hangvételén is érződött. Most azonban úgymond „nevére vette” az elképzelést a KDNP, amely ha elkezd valamit népszerűsíteni, abból biztosan lesz valami. Egyáltalán felvették önnel a kapcsolatot a kormánypárt képviselői?

- A fenntarthatóság témáját kutatva jutottam el a fenntartatható népesség kérdéséhez. Kimondottan a főállású szülőség témakörében az első tanulmányom tavaly a Valóság című havilapban jelent meg, ami – mit mondjak – kevés megértésre talált. A főállású szülőség egy új típusú közalkalmazotti állás lenne, amelynek keretében az állam a házaspár egyik tagjának – kezdetben az anyának – egy közalkalmazotti munkabért fizetne, mondjuk a gyerekek számával arányosan havonta nettó 50-240 ezer forintot. Ez a munkabér egyrészt kompenzálná a gyereknevelés magas költségeit, másrészt időt és státuszt biztosítana a legalább öt saját gyerek felneveléséhez. A nagy ellenkezés után én is meglepetten hallgattam a KDNP-nek az október 20. sajtótájékoztatóját. Ebben egyrészt beszámoltak arról, hogy a 35-44 éves korosztályban a gyermektelenek aránya 41%; másrészt, hogy ebben a korcsoportban is vannak olyan nők, akik számára sokkal fontosabb a család és a gyermek, mint a munkahely és a karrier, s őket a főállású anyaság intézményének a kiterjesztésével lehetne segíteni. Természetesen örülök annak – még ha nem is kerestek meg –, hogy ez a lehetőség, ez a népesedéspolitikai csodafegyver kezd megjelenni a politikusok gondolkodásában is...

"ORBÁN VIKTOR A PROBLÉMA RÉSZE" - KIS JÁNOS SZERINT A 90-ES ÉVEK ELEJÉN LEHETETT TUDNI, HOGY A GYORS PRIVATIZÁCIÓ EGYÜTT FOG JÁRNI A KORRUPCIÓVAL

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: LAKNER DÁVID
2017.11.06.


Nagy bajba kerülhet a Fidesz, ha a leváltását akaró választók készek átszavazni a győzelemre esélyes jelöltre – állítja Kis János filozófus. Lapunknak adott interjújában az SZDSZ volt elnöke arról is beszélt, ma sem támogatná, hogy valaki Magyarországra való áttelepülés nélkül kaphasson magyar állampolgárságot.

A Kalligram kiadónál megjelenő életműsorozatának legújabb darabja, A politika mint erkölcsi probléma a 2002-es Medgyessy-ügy felelevenítésével indul. Azokról ír, akik egy politikuson nem kérnének mást számon, csak a törvények betartását és betartatását. Márpedig nincs olyan jogszabály, hogy kötelező előállni a korábbi ügynökmúlttal – szólt a cinikus érvelés. Viszont ha többet is elvárunk, mi alapján határozhatjuk meg méltányos módon az erkölcsi keretrendszert?
– A D–209-ügy kipattanásakor azt írtam: Medgyessy Péter eltitkolta a választók elől politikai múltjának egy súlyos részletét, ezért mennie kell. Ezt a lelkük mélyén jobbára azok is így gondolták, akik vitába szálltak velem. Nem cinikusok voltak, hanem féltek. Attól féltek, hogy ha Medgyessy távozik, összeomlik a kormánytöbbség. Könyvem megírásához ez a vita adott lökést, de a tárgya általánosabb. Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy aki politikusi pályára lép, óhatatlanul be fogja piszkítani a kezét. A politika piszkos dolog, gazembereknek való. Ez tévedés. Obama, Merkel, Macron erős erkölcsiségű politikusok. Ám a piszkos kezek problémájába a tisztességes politikus is beleütközik. Hogy miért? Azért, mert a politika nem egyszerűen közcélok megvalósítása, hanem ugyanakkor harc a hatalomért. Aki nem szerez hatalmat, el sem jut odáig, hogy megvalósítsa a céljait. A hatalmi harc pedig arra szoríthatja, hogy olyasmit tegyen, amit egyébként elfogadhatatlannak tart. Ezt egyrészt vállalnia kell. Másrészt szembe kell néznie a kérdéssel, hogy hol a határ: mi az, amit semmi szín alatt nem tehet meg.

Viszont sokszor épp azt látjuk, hogy önkényesen történhet a betartandó erkölcsi elvek kiválasztása. Ott van például a hűtlenség kérdése, amit sokan hol szigorúan a magánélethez sorolnak, máskor viszont, konzervatív politikusokon, mégis számonkérik. Miközben lehet, hogy az adott képviselő épp sosem beszélt hasonló erkölcsi elvekről. Magyarországon pedig már ott tartunk, hogy hatalomközelből paparazzót küldenek a bokorba ellenzéki politikusok után. Mindez például a közre tartozna?

– A főszabály az, hogy a politikus magánélete nem tartozik a nyilvánosságra. De a főszabály alól vannak kivételek. A választóknak joguk van tudni például, hogy képviselőjük szavahihető-e. Ha egy képviselő a hagyományos családerkölcs mellett szónokol, és közben prostituáltakhoz jár, akkor nem szavahihető, és ez bizony a választókra tartozik...

PÜSPÖK A BIRKAÖNZÉSRŐL, PAPAGÁJKERESZTÉNYEKRŐL

24.HU - KULTÚRA
Szerző: FAKAS GYÖRGY
2017.11.06.


A nyakunkba akasztott keresztnél fontosabb a becsület, az, hogy az életünk, a beszédünk legyen az Úristennek tetsző.

Mint korábban megírtuk, néhány nap múlva megjelenik a váci megyéspüspökkel készített újabb interjúkönyv Mindig velem címmel. A kötetből már közöltünk előzetest, főleg a közéleti témákat érintve, de Beer Miklósnak a hiteles kereszténységről mondott szavait külön is megfontolásra érdemesnek tartottuk, ezért a kiadó engedélyével, ezeket külön közöljük. A püspöknek új élmény, hogy egyre több felnőtt kéri a keresztséget, amit azzal magyaráz, hogy a hit tartást ad, jóságra nevel, amiből persze a keresztények felelőssége is következik.
A hitnek kétféle útja lehet

Van, aki beleszületik, és erőfeszítést sem kell tennie érte. Gyerekként megkeresztelik, a szülei minden vasárnap templomba viszik, hittanra jár, később elsőáldozó, bérmálkozó lesz, templomban köt esküvőt. Szinte az ölébe pottyan a hit. És sokan emiatt válnak szalonkereszténnyé. A másik út sokkal nehezebb. Mert vannak, akik kínlódnak, vívódnak, rengeteg kérdésükre jobb híján a saját erejükből próbálnak választ találni, míg végül eljutnak a felnőtt hit öröméhez. Nagy kérdés, hogy mi, akik ajándékba kaptuk a keresztény neveltetést, különbnek tarthatjuk-e magunkat? És ami a legfontosabb, az életünkkel vonzóvá tesszük-e mások számára a kereszténységet?

Gyermekkori emléke, hogy a templom előtt a férfiak megemelték kalapjukat. Az idősebbek még ma is keresztet vetnek a templomkapu előtt, ám szerinte nem ez a hit valódi megvallása. Ahogy azt sem hiszi, 
hogy kereszteket kellene aggatni a nyakunkba, ékszerként, díszként. Ne ezekről ismerje fel a világ, hogy keresztények vagyunk. Sokkal fontosabb, hogy becsületesek legyünk, az életünk, a beszédünk legyen olyan, amilyennek az Úristen szeretné.

A szimbólumoknak, jelképeknek, mozdulatoknak mindig egy homogén, azonos gondolkodású közösségben van értelmük. Ahol értik is azokat, és azonosulni tudnak velük.
„Ne legyetek papagájkeresztények”

Reméli, senki nem érti félre, de a körmenetek – szerinte – elvesztették időszerűségüket. Amikor gyerek volt, Zebegényben minden ház ablakában gyertya égett a körmenetek idején. Az egész falu együtt ünnepelt, így volt értelme, de már talán nem kellene mindenhez ragaszkodni csak azért, mert régen is így csinálták.

Ne higgyük, hogy attól leszünk a föld sója, a világ világossága, mert kivisszük a belső titkunkat az utcára. A hétköznapi magatartásunk legyen keresztény.

E ponton utal Ferenc pápára, aki szintén sokakat megdöbbent, amikor hasonló témákról beszél.

Ne legyetek papagájkeresztények. Nagyokat imádkoztok, százszor elmondjátok az Üdvözlégyet, otthon meg összevesztek a menyetekkel.

Sok témáról egyszerűen nem mernek beszélni, az egyházból mintha hiányozna az őszinte beszéd, az együttgondolkodás felelőssége...

BARTUS LÁSZLÓ: A VILÁG SARLATÁNJAI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ 
2017.11.06.Morvay Péter, a Hartmann László fedőnevű volt III/III-as ügynök, Németh Sándornak, a Hit Gyülekezete vezető lelkészének személyi titkára, Facebook oldalán kifogásolta, hogy a világ húsz leggazdagabb pásztora (The 20 Richest Pastors in the World) összeállításhoz egyebek mellett azt a megjegyzést fűztem, hogy “A világ sarlatánjai”.

Ebben csupán az a meglepő, hogy Morvay miért nem azt kifogásolta, hogy Németh Sándor nincs a listán, pedig ott lenne a helye. A Forbes Magazine megdöbbentő listáján 10, 20, 50, 100, 500 millió dolláros vagyonok is vannak. Ezek a szamárháton közlekedő názáreti ács, a saját életét is feláldozó Jézus Krisztus szerény követői, akik magánrepülőgépekkel járnak.

Elöljáróban szögezzük le, hogy sok minden lehet Jézus Krisztus egyházának pásztora, csak milliárdos nem. Ez istenkáromlás, tagadása mindannak, ami a Bibliában van, amit Istenről tudni lehet. Ha a Bibliában semmi más nem szólna erről, csak amit Jézus Krisztus a Hegyi Beszédben mondott, akkor sem lehetne keresztény pásztoroknak multimilliárdos vagyona, amelyre pásztorként tettek szert.

A Hegyi Beszéd Isten országának alkotmánya. Eszerint “senki sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti; vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a Mammonnak”. Vagy a világ, vagy Isten országa. Ez kibékíthetetlen és feloldhatatlan ellentét. Aki a Mammont szolgálja, nem lehet Isten szolgája. Márpedig a Mammon a gazdagság. Ezt mondja Jézus Krisztus, ha ez számít...


ILYEN, AMIKOR A VÁROSVEZETÉS "MINDENT MEGTESZ" - MÁR A HÉTVÉGÉN KAOTIKUS VOLT A METRÓPÓTLÁS

KÖZLEKEDŐ TÖMEG EGYESÜLET BLOGJA
Szerző: Közlekedő Tömeg
2017.11.06.


“A Fővárosi Önkormányzat, a BKK és a BKV Zrt. mindent megtett, és a rekonstrukció ideje alatt is elkövet a megszokottnál nehezebb közlekedési körülmények enyhítésére” – olvasható a metrófelújítás hivatalos honlapján. A városvezetés elszántságáról már a szombaton kezdődött metrópótlás első napján megbizonyosodhattak az utasok:

- 1,5–2 perc helyett rendszeresen 8–10 percenként, hordákban jártak a buszok.


- A járművek jelentős része már reggel 9-kor is 100%-os kihasználtsággal közlekedett.

- 11 órakor már átlagosan 20, délután 2 órakor pedig átlagosan 75 perces késések voltak a vonalon. (A késő délutáni Fradi-meccsnek ekkor még híre sem volt.)
De hát ez volt az első nap – gondolhatja az olvasó. A valóság ellenben az, hogy a BKK-nak minden tapasztalata és lehetősége megvolt arra, hogy a szombaton kialakult káoszt elkerülje. Nem, nem azt mondjuk, hogy még több pótlóbuszra van szükség – nem vagyunk mi csacsik. És nem is arról van szó, hogy milliárdos beruházásokat hiányolunk. Épp ellenkezőleg: az elmúlt jónéhány év során az M3-as metró minden szakaszán volt már pótlás, számtalan alkalommal – a BKK-nak minden menetrendkészítési és forgalomirányítási tapasztalata megvan ahhoz, hogy biztosítsák a járművek egyenletességét, illetve hogy elkerüljék a menetrendbe kódolt késéseket...

FEKETELEVES ÉS ZÖLDKÁRTYA-LOTTÓ

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.11.06.


Igencsak rossz hírt kaptak a napokban azok, akik a zöldkártya-lottó (és a szerencse hathatós) segítségével szeretnének munkát vállalni és letelepedni az Egyesült Államokban, hiszen a New York-i gázolásos támadást követően az amerikai elnök bejelentette, hogy azonnali egyeztetéseket kezd a kongresszussal a vízumlottó-program beszüntetéséről. „Megváltoztatjuk a bevándorláspolitikát, véget vetünk a láncbevándorlásnak” – fogalmazott Donald Trump. (Minderről bővebben itt olvashattok.) Miután sok magyar reménykedik abban, hogy így kijuthat Amerikában (és van, akinek sikerül is, talán emlékeztek még erre a történetre), arra gondoltam, megkérdezem a blogra már többször is író Visumwings csapatát, hogy ők milyennek látják a helyzetet.
„Évente egymillió zöldkártya talál gazdára az Egyesült Államokban. A különleges képességeket, tehetséget, szakmai előmenetelt igénylő vízumtípusok kvótája 140 ezer évente. Ehhez képest csak 50 ezer a Diversity Visa Lottery, vagy ahogy mi hívjuk, a zöldkártya-lottó nyerteseinek száma Pakisztántól Magyarországig.

Ez az Amerikáról álmodozók „aranyjegye”. Esély néhány szerencsésnek. A nyertesek az USA-ban folytathatják az életüket.

Ilyen lottó-betelepülőként került az Egyesült Államokba 7 évvel ezelőtt az üzbég Sayfullo Saipov is. Ő volt az október 31-i manhattani gázolásos merénylet elkövetője. A terrorcselekményben nyolc ember vesztette életét és tizenketten sérültek meg.

A kihasznált felháborodás


A tragédiát követő felháborodás hullámot kihasználva Donald Trump elnök újra harcot indított a Green Card Lottery program ellen. Régi vesszőparipája ez, amelyen most a nemzeti tragédia hátszelével újra vágtathat.

Az ABC híradójában már másnap reggel elhangzott; Sayfullo Saipov a Diversity Lotteryvel érkezett az USA-ba! Ezt az állítást még semmilyen nyomozóhatóság, vagy kormányzati szerv nem erősítette meg, mikor Donald Trump már lecsapott rá a Twitteren: „Azt az utat, ahogy ez a terrorista az országunkba érkezett, úgy hívják Diversity Visa Lottery. Chuck Schumer ’gyönyörűsége’!”.

Charles E. Schumer ellenzéki szenátor volt az, aki 1990-ben a Zöldkártya lottó tervével előállt. Donald Trump kiro
hanására csak annyit reagált: „Szomorú, hogy az Elnök úr a tragédiából is politikát csinál.”...

ITT OLVASHATÓ

"KIS MAGYAR VALÓSÁG"

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: DR. SÁNDOR MÁRIA
2017.11.05.


A veronai tragikus buszbaleset áldozatainak hozzátartozói a Facebook-on ezzel a címmel tettek közzé közleményeket a tragédia óta eltelt eseményekről. Az azóta megismert adatok bőségesen alátámasztják felháborodásukat és elkeseredésüket.

A sítúrájukról hazafelé tartó Szinnyei Merse Pál Gimnázium tanulóit, volt diákjait, tanárokat és családtagokat szállító autóbusz 2017. január 20-án éjjel Verona közelében letért az útról, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd az autópályahíd pillérének csapódva kigyulladt. Az 56 utas közül tizenheten meghaltak és 26-an megsérültek.

A kormány január 23-ára nemzeti gyásznapot rendelt el. Áldozatkész segítőkészsége ebben szinte ki is merült.

Már februárban elterjedt a sajtóban, hogy a buszban illegálisan beszerelt üzemanyagtartály volt. Czakó Tibor, a buszt tulajdonló Pizolit Személyszállító Kft. ügyvezető igazgatója ezt határozottan cáfolta. „Gyári leírások bizonyítják, hogy a busz elejénél gyárilag felszerelt üzemanyag-tartályok vannak” – írta az MTI-nek.

Czakó nem túl meggyőző érvelését – hiszen a gyári leírás nyilván nem tünteti fel az utólag beszerelt póttartályt – a nyilvánosságra került baleseti jegyzőkönyv egyértelműen cáfolta. Rögzítette - fotókkal is illusztrálva - hogy a két gyári tartály mellett a busz közepén egy 370 literes engedély nélkül beépített póttartály is volt...

PUTYIN TROLLHADSEREGE: EZER EMBER, HAVI EGYMILLIÓ DOLLÁRÉRT

INDEX
Szerző: HANULA ZSOLT
2017.11.06.


Egy 12 órás műszakban napi 135 komment, 50 tweet, hat kamu Facebook- és tíz Twitter-felhasználó fenntartása: egy orosz kormányzati troll átlagos munkanapja. Egy titokzatos szentpétervári cég ezret foglalkoztat belőlük, egy Putyinhoz közeli oligarcha havi egymillió dollárt költ rájuk. Csoda, hogy olyan hatékonyan terjesztik a Kreml propagandáját a közösségi médiában?

Szentpétervár történelmi városnegyedében áll egy jellegtelen négyemeletes irodaház, itt dolgozik az Internet Research Agency nevű, online kutatással foglalkozó cég. Becslések szerint úgy ezer alkalmazottjuk lehet, többségük az egyetemről éppen kikerült fiatal. A munka kemény, 12 órás műszakokban zajlik, heti hét nap, napi 24 órában; de a fizetés elég jó: havi 50-60 ezer rubel, zsebbe, készpénzben. Ez a 7500 rubeles orosz minimálbérnek pedig a jó öt-hatszorosa, forintban úgy 250 ezernek felel meg. Az IRA valójában egy fedőcég: az orosz online propagandagépezet egyik fontos elemét, a bérkommentelők hadseregét takarja.

Az Internet Research Agency 2015-ben került először a reflektorfénybe, amikor a New York Times oknyomozása azonosította a cég hálózatát egy sor, közösségi médiában terjedő összeesküvés-elmélet és álhír forrásaként. Ez valószínűleg csak a főpróba volt az igazi hadművelet, a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt. Az orosz beavatkozással kapcsolatos nyomozás hónapok óta zajlik, és lépten-nyomon előkerül a szentpétervári trollfőhadiszállás neve; legutóbb a Facebookon feladott orosz forrású politikai reklámokról derült ki, hogy az IRA volt a forrásuk. (Pontosabban az IRA gépeiről felépített, összesen 470 kamu Facebook-felhasználó.)...

PEDIG AZ UNDOR MOST KESERŰBB, NINCSENEK ITT A SZOVJET CSAPATOK, NINCS KIRE FOGNI AZT A FÖRTELMET

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.11.06.


Néhány napig nem voltam itthon. Utakon jártam (úgy értem, szilárd burkolatú, sima utakon, amiken repedések sincsenek, nemhogy gödrök). Az egyikre közülük nem lehetett behajtani, kiírták, hogy a híd van lezárva beljebb, sajnáltam, mert az egy nagyon szép rész. Másnap már nem volt ott a tábla, a hidat frissen aszfaltozva megnyitották. Nem nagy híd, egy patak fölé építették, 50-60 méter lehet.

Magyarországon az ilyen hídra kitesznek egy táblát (pár évre, amíg leszakadással nem fenyeget), ami piktogrammul azt jelenti, úthibák, magára vessen, aki gyorsan hajt. Voltam kenyérért meg tejért. Boltban is, piacon is. Jó volt. Csak mondom. A piac végében, a templom lépcsőjénél egy húsz év körüli ember harmonikázott. Megálltam az unokámmal, hallgattuk, jól játszott. Csak akkor vett észre minket, amikor pakolni kezdte a hangszerét. Látta, hogy a kicsi csak ül a gyerekkocsiban, fel-felnéz rám, hogy miért nincs zene, kivette a kofferból a harmonikát, tovább muzsikált, már csak nekünk, ketten hallgattuk, a piac bontott, készülődtek haza az árusok. Jó volt.

Jobb volna ott élni, mint itt. Majdnem minden szempontból. Hallgattam rádiót, olvastam az ottani netet, nem volt sehol, hogy ők keresztények. Bizonyosan azok, de valószínűleg nincs kificamodva a kereszténységük, úgyhogy nem fáj nekik, nem kell róla beszélni, ahogyan a beteg ember beszél folyton a betegségéről. Meg még sokminden nem volt a hírekben. Hazajöttem. Nem volt jó hazajönni, ahogyan régen, a szocializmusban sem. Akkor Nickelsdorfban mindig félreálltam néhány percre, hogy alaposan átgondoljam, vissza akarok-e menni abba az országba, ahol… itt most hosszú felsorolás következne, akik akarják, tudják, mik volnának ebben a felsorolásban.

Aztán mindig hazajöttem. Most is. Pedig az undor most keserűbb, nincsenek itt a szovjet csapatok, nincs kire fogni azt a förtelmet, ami itt naponta rám zúdul a csúti gazember tevékenységének következtében. Csak azt akarom mondani, hogy lehet választani. Mindig lehetett (nem győzöm hangsúlyozni, a zsidótörvények fenyegetése kivétel a tétel alól), akkor is, amikor állt a vasfüggöny, és nem adtak útlevelet, akkor is meg lehetett szökni. Én minden alkalommal azt választom, hogy hazajövök. Ha nem jönnék, akkor mást választanék...

HACSEK, AJÁNLVA

HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2017.11.06.


– Jó reggelt, Hacsek, Isten hozta.
– Meg a Simek kocsija.
– Ne marháskodjon, itt lakik a szomszéd házban, miért kellett magának kocsival jönni?
– Megszerveztük a Simekkel a telekocsit a metró helyett.
– És?
– És ha nem szállok be a sarkon, nem lett volna tele… húsz percig vártam rá a dugó miatt ebben a hidegben.
– Maga víziló, negyedórája itt kávézhatna, ha gyalog jön.
– Nem lehet, kérem, vagy tele az a kocsi, vagy üres.
– Na, maga is képes lenne éhen halni egy pékség közepén, kenyérvágó késsel a kezében…
– Hagyja, kérem, aggódom.
– Miért? A telekocsi miatt?
– Nem, kérem, a szaúdi hercegek miatt.
– Nocsak, mekkora külpolitikus lett magából, mióta nem láttam, nem rokona a Chrudinák?
– Sem rokonom, sem ismerősöm, sem utódom, sem boldog ősöm. De féltem Szaúd-Arábiát.
– Soha nagyobb féltenivalója ne legyen, mitől félti őket, hogy kifogynak a pénzből?
– Nem, hanem attól, hogy kifogynak a hercegekből.
– Hercegekből?
– Kérem, tegnap reggel tizenegy szaúdi herceget tartóztattak le a tizenkettedik parancsára korrupció miatt, egy tizenharmadik meg lezuhant a helikopterével a jemeni határ közelében, biztos menekülni akart.
– Na hallja, a tizenhárom szerencsétlen szám.
– Lecsuktak még négy mostani és harminc volt minisztert is. Az egyik herceget annak idején még Orbán Viktor is kitüntette, mert jó ember.
– Gondolom, azt csukták le először, egy ekkora különös ismertetőjellel...

ÚJABB LÉPÉS A RENDŐRÁLLAM FELÉ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VERESS JENŐ
2017.11.06.


Terrorveszélyre hivatkozva jövőre lényegében bárki lakásába betörhet a rendőrség, akinek engedéllyel tartott fegyvere van. Ez több százezer embert érinthet, s jogilag - de praktikusan is - meglehetősen aggályos.

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló, 2018. január elsején hatályba lépő salátatörvényben szerepel egy szakasz, ami eddig szinte mindenki figyelmét elkerülte.

A törvény szerint a rendőrség által kiadott engedéllyel tartott fegyverek – ide tartoznak nem csupán a klasszikus önvédelmi és vadászfegyverek, hanem például a paintball (festéklövő), valamint a színházi fegyverek is – ellenőrzésének új módját vezetik be. Érinti ez a fegyverkészítési, -javítási eszközök birtokosait is.

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy közigazgatási hatósági ügyben, illetve az azzal összefüggő hatósági ellenőrzés során a hatóság a helyszíni szemlét – ha ez a közbiztonság, a közrend védelme vagy a terrorizmus elleni küzdelem érdekében, illetve bűnmegelőzési, bűnfelderítési célból szükséges – a lezárt terület, épület, helyiség felnyitásával, az ott tartózkodó személyek akarata ellenére is megtarthatja. Ez azt jelenti, hogy a fegyvertartási engedéllyel rendelkező lakhelyére is bármikor betörhet bemehet a hatóság, ha úgy látja jónak.

Mint az szakmai fórumokon olvasható: „természetesen” a Belügyminisztérium senkivel nem egyeztetett a szakmai szervezetek közül, mikor ezt a módosítást beterjesztette és elfogadtatta. Pedig Magyarországon mintegy 300 ezer az engedéllyel tartott fegyverek száma.

Érdekes és teljesen életszerű felvetéssel élt egy fegyvertulajdonos, összefoglalva a törvény gyakorlati hibáit: „kíváncsi vagyok, mi történne, ha ezt nálam akarnák megcsinálni. Nem vagyok otthon, jönnek, feszegetnek. Csakhogy a távfelügyeletre bekötött riasztó már a kísérletnél jelez, emellett mikor belépnek. Nem hallják meg a dübörgő tappancskákat sem, majd szembe találják magukat egy 45 és egy 60 kilogrammos, határozott, saját területét védő, képzett argentin doggal. Bármennyire is igyekeztem, nem tudtam megtanítani őket, hogy ilyen esetekben tegyenek különbséget ember és ember, azaz betörő és rendőr között. Nekik megy mindkettő. Jogosan, elvégre vigyáznak a házunkra. Emiatt a rendőrök, már akiket nem kaptak el, a szolgálati fegyverüket fogják használni, végszükségre hivatkozva...

ZAKLATÁSOS FÁRASZTÁSSAL AZ ERŐSZAKÉRT

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.11.05.


Egyre kisebb érdeklődéssel olvasom, hogy ki mindenki áll most elő a celeb-, illetve művészvilágból azzal, hogy őt is zaklatták. Meg őt is. Meg még őt is. Amely sorozatról két dolog is az eszébe juthat valakinek. Egyik sem olyan, ami használ a hitelességnek, illetve annak, hogy megfelelő súllyal kezelje az erőszakot a köz véleménye.

Az egyik egy sajátos emberi licitjáték. Olyan, ami az óvoda udvarától, az orvosi váróteremig, számos helyen megfigyelhető. Amikor mindenki bemondja azt, hogy az ő apukája sokkal nagyobb. Esetleg magasabb beosztásban van. Esetleg volt. De legalább látott már olyat. Régebben a párttitkárabb is játszott, de ahhoz még van pár hónapunk a választásokig. A sorra előkerülő történetek kapcsán is lassan olyan benyomása lehet az embernek, hogy nem is igazi művész az, akit valamelyik, saját korában nagy ember nem zaklatott egy kicsit. Esetleg nem tud róla, hogy őt ugyan nem, de másokat okvetlenül. Miközben a történeteknek egy közös pontja szinte mindig akad. Nevezetesen az, hogy igen ritkán felmerülő momentum a megtett, de esetleg figyelembe nem vett rendőrségi bejelentés. A múltból is. Holott a nemi erőszakot az „átkosok” egyikében sem díjazták állami kitüntetéssel. Azt, a kétségtelenül rosszindulatúnak bélyegezhető, momentumot most hagyjuk is, hogy ameddig a nagy ember tényleg, ereje teljében levő, nagy ember volt, illetve futott a celeb-szekér, addig hallgatás volt...

NEM VAGYOK AZ AZ ELFUTKOSÓS FAJTA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.11.06.


...Kanyarodjunk vissza a kályhához. Azért nem megyek a környező országokba, mert ez a hazám. Ide születtem. Nem az én választásom volt, így alakult. Éppen úgy, mint mindenki más esetében is történt. És miután ez a hazám, itt szeretnék normális módon élni. Nem vagyok az az elfutkosós fajta, aki az első nehézség láttán veszi a nyúlcipőt. Ameddig halovány reményt látok arra, hogy ez egy demokratikus, normális ország lehet, addig maradnék, ha Dániel is hozzájárul. Ha nem járul hozzá, akkor is.

A liberálfasiszta kifejezést nem először látom leírva, bár már élőszóban is volt szerencsém hallani. Igaz ugyan, hogy az egyik alapelvem az, hogy hülyékkel nem vitatkozom (ezt nem Dánielre értem, hanem nagy általánosságban), de némi felvilágosító munkát örömmel magamra vállalok. Hátha.

„A fasizmus a radikális, tekintélyuralmi nacionalizmusnak a 20. század első felében Európa egy sor országában megjelent formája. Nevét az olasz változatáról, a legkorábban kialakult olasz fasizmusról kapta. A fasiszták az adott nemzet totalitárius állammá történő egységesítésére törekedtek a nemzeti közösség tömegeinek mozgósítása révén, az élcsapat szerepét betöltő pártra támaszkodva. A fasizmus ellenséges a liberális demokráciával, a szocializmussal, a kommunizmussal szemben. A fasiszta mozgalmak közös vonásai az állam fontosságának messzemenő hangsúlyozása, az erős vezető iránti rajongás, a nacionalizmus legszélsőségesebb formái, a saját etnikum felsőbbrendűségébe vetett hit, valamint a katonai szellem eluralkodása a társadalomban. A fasizmus apolitikai erőszak, a háború és a gyarmatosítás eszközeivel keresi a nemzeti megújulást és álláspontja szerint a felsőbbrendű népeknek, »fajoknak« életteret kell szerezniük a gyengébbekkel és alsóbbrendűekkel szemben.

A fasizmus ideológiája következetesen hangoztatja az állam elsődlegességének elvét. Benito Mussolini és Adolf Hitler egyaránt maguk személyesítették meg az államot és ennek alapján megkérdőjelezhetetlen hatalmat igényeltek és gyakoroltak. A fasizmus bizonyos elméleteket és terminológiát a szocializmustól kölcsönzött, de azzal ellentétben az emberi társadalmon belüli fő ellentéteket nem az osztályok között találta meg, hanem a nemzetek és az emberi »fajok« között. A gazdasági életben a vegyes gazdaság mellett szállt síkra, amelyben jelentős állami tulajdon és állami beavatkozás mellett nagy teret kapott a nemzeti tőke, beleértve a nagytőkét is. A nemzetgazdaságban az önellátásra és a függetlenségre helyezték a hangsúlyt, ehhez igénybe vették a protekcionizmus eszközeit is. A fasizmus fő ellenségének a szocializmust és a kommunizmust tekintette, de időnként kritikus volt a kapitalizmussal szemben is, egyfajta »harmadik utat« javasolva a kapitalizmus és a marxista szocializmus között. A fasiszta mozgalmak a nacionalizmus harcias, szélsőséges, soviniszta, idegengyűlölő formáját képviselték”. (Wikipédia)

Van valami ismerős a fenti leírásban? Számomra eléggé hátborzongató. Érdemes lehet elgondolkodni ezen. Már persze azoknak, akiknek van mivel.

ORBÁN JÓBARÁTAI, BIZALMASAI, A "NEMZETI ELIT" BUKOTT LE A LEGÚJABB OFFSHORE-BOTRÁNYBAN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.11.06.


Orbán barátja, a volt berni nagykövet, Demján Sándor, Andy Vajna, az OTP és az MKB bank is érintett az ügyben.

Másfél évvel ezelőtt kaptak nyilvánosságot az ún. Panama-iratok, rengeteg bizalmas céges adat került a sajtóhoz. A botrányt az okozta, hogy számos cég, közéleti szereplő offshore-ozós, adóelkerülős ügye is napvilágra került, nem kímélve politikusokat, üzletembereket sem.

Magyarország leggazdagabb emberei közül többen is szerepeltek a Panama-iratokban. Akkoriban is és most is a Direkt36 dolgozta fel az aktákat. Az akkori botrányban értinett volt Csányi Sándor bankvezér, a szintén bankár Spéder Zoltán, Gattyán György internetmilliárdos és Kovács Gábor műgyűjtő is. A listán megtalálták egy korábbi fideszes képviselőnek, Horváth Zsoltnak, valamint Boldvai László szocialista politikus feleségének rejtett offshore érdekeltségeit is. Volt offshore-kötődése Matolcsy György egyik unokatestvérének, Szemerey Tamás üzletembernek is, aki az MNB-alapítványok körül kirobbant botrányban is érintett.

Akkor szinte mindenki megúszta az esetet, a Polt-féle ügyészséget nem izgatta a dolog sokáig.

Most újabb adatok kerültek nyilvánosságra, az ügyet most Paradicsom-iratoknak hívják és ugyanilyen izgalmakat rejtegetnek. Természetesen ezekben is gazdag magyarok szerepelnek, hiszen első sorban nekik van lehetőségük (és vagyonuk), hogy megpróbálják elkerülni az adózást...

TGM: KÉT VILÁGFORRADALOM: 1789, 1917

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2017.11.06.


Az Októberi Forradalom 100. évfordulóján senki nem lehet képes rá, hogy tömören összefoglaljon valamit, amiről könyvtárakat írtak...

A forradalom meglepetés. A forradalom alapeszméi paradoxnak tetszenek még utólag is.

Bernard Groethuysen... írja, hogy Voltaire – amikor kritikailag elkezdte fölülvizsgálni a konvencionális nézeteket – ráébresztette közönségét: miközben az egyház azt állítja, hogy minden ember testvér, a politikai társadalom rendekből áll (nemesség, papság, harmadik rend). Az emberi állapotról alkotott nézeteknek semmi alapjuk, tapasztalati tudásunk nem támasztja alá a „hivatalos” fölfogást. Ez azt jelenti, hogy nincs rá okunk: kegyeletből (vagy a hagyomány miatt, ami ugyanaz) bármit kivonjunk az észszerű vizsgálat hatálya alól, vagyis az egyházi tanítóhivatal képzete: abszurdum. A hamis vagy kérdéses nézetek tekintély általi elrendelésének az intézménye – tehát a tévedés és a boldogtalanság egyik fő oka – az egyház, amelyet meg kell semmisíteni. („Écrasez l’Infâme!”) Nincs bizonyosság? Nincs a társadalmi berendezkedésnek semmi objektív alapja? Volt másképpen is, és lehet még másképpen? Akkor ugyan miért engedelmeskedjünk? Miért legyünk törvénytisztelők?

PAKS2 VOLT VEZETŐI ÉS A POLITIKÁHOZ KÖZELI VÁLLALKOZÓK IS FELTŰNNEK A KISZIVÁRGOTT MÁLTAI IRATOKBAN

444
Szerző: PETHŐ ANDRÁS
2017.11.06.


A Földközi-tengeren, Szicília és Észak-Afrika partjai közt fekvő Málta szigetét nemcsak a nyugalomra vágyó turisták kedvelik. Az Európai Unió legkisebb tagállama népszerű az üzleti vállalkozások körében is, köszönhetően rendkívül kedvező adózási feltételeinek és az angol nyelvű, gyors ügyintézésnek. Mint most kiderült, több száz magyar is élt ezekkel a lehetőségekkel.

Másfél évvel a Panama-iratok ügyének nyilvánosságra kerülése után újabb hatalmas mennyiségű adat szivárgott ki olyan cégekről, amelyeknek tulajdonosi háttere eddig részben vagy egészen rejtve volt. Köztük van több mint nyolcvanezer máltai cég is, amelyek dokumentumaiban 562 olyan magyar embert azonosítottunk, akik tisztviselőként vagy tulajdonosként megjelentek ezekben a társaságokban. Kiderült, hogy
  • a Paks II. projektcég korábbi vezetői Máltán alapítottak energiatanácsadó céget;
  • egy Habony Árpádhoz kötődő, a letelepedési kötvényes üzletben is felbukkanó család egyik tagja Gyurcsány Ferenc volt kincstárnokával üzletel;
  • az állami fenntartású Nemzeti Sportközpontok két, jobbikos kötődésű dolgozója Máltán fejleszt e-learning rendszert;
  • az ingatlanmilliárdos, korábban állami üzletekben is részt vevő Nobilis Kristófnak máltai hajózási cége és luxus versenyhajója van;
  • MSZP-közeli vállalkozók már a kilencvenes évek óta előszeretettel használnak máltai cégeket.
A máltai cégnyilvántartás eddig csak részben volt nyilvános, a tulajdonosok és tisztviselők nevére ugyanis nem lehet benne keresni. Így eddig nehéz volt teljes képet kapni arról, hogy kik használják a máltai rendszer előnyeit, de a teljes adatbázis kiszivárgásával ez megváltozott. A fájlokat a Süddeutsche Zeitung nevű német újság szerezte meg, amelyeket az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságírószervezet koordinálásával dolgozott fel 67 ország több mint 380 újságírója.

Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, amelyben a máltai mellett 18 másik ország cégadatbázisát és két offshore-cégek alapításával foglalkozó vállalkozás belső iratanyagát dolgoztuk fel. Előző cikkünkben több magyar üzleti szereplő eddig rejtett offshore-tevékenységére derítettünk fényt, most pedig a Máltán üzletelő magyarokat mutatjuk be...

FAGYÁLLÓS KOCKACUKOR

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.11.06.


Egy ismeretlen, elvetemült organizmus, amely emberszabású lehetett – lévén az ufonauták humánusabbak, illetve rivális kutyabandák leszámolási akciójáról sem lehet szó – több mint ötven, fagyállóval átitatott kockacukrot rejtett el egy békéscsabai kertben, feltehetően kutya-, oder macskagyilkossági szándékkal.

A rendőrség negyvenhetet le is foglalt a cuccosból, a többi sorsa ismeretlen. Csak reménykedhetünk , hogy valaki nem örült meg annyira a váratlan édességnek, hogy későbbi fogyasztásra zsebre rakta, legyen elég ideidézni okulásul Örkény „Végzet” című egypercesét:

„Valahol a Nagy Magyar Alföldnek egy kicsike tanyáján éldegélt egy család, apa, anya és két gyerek, mind pogácsakedvelők. Ha a mamának volt rá ideje, s kedvében akart járni övéinek, sütött nekik egy nagy tepsi pogácsát. Egyszer azonban liszt helyett mérges rovarirtószert gyúrt a tésztába. Ízre nem volt rosszabb, így hát jól bepogácsáztak, s reggelre meghaltak mind a négyen, az apa, az anya, a gyerekek. Negyednap eltemették őket, s aztán összejött a rokonság meg a közeli és távolabbi szomszédok, ahogy az már illik, halotti torra. Homoki bort ittak, s hozzá a maradék pogácsát majszolgatták. El is patkoltak mind, ahányan voltak. A mentősöknek – az orvosnak, a két hordágyvivőnek meg a sofőrnek – már nem akadt dolguk. Csak fejcsóválva körüljárták azt a sok halottat, s mielőtt visszaindultak volna, megettek néhány pogácsát, ittak rá egy kis bort. Kivéve a sofőrt. Bort nem ihatott, mert vezetnie kellett, a pogácsát pedig nem szerette. De ami ott maradt a tepsiben, azt újságpapírba csomagolva letette az ülése mellé, hogy kárba ne vesszen. Jó lesz az még, gondolta, valakinek. És most viszi!”

Viszont most nem a kajánkodásnak van itt az ideje, mert ez nem irodalom, hanem a nagybüdös magyar élet. A fagyálló nem játék, és nagyon alattomos, tisztára nemzeti eledel...

ÚJABB BŰNCSELEKMÉNYBEN BUKKANTAK FEL AZ NNI NYUGALMAZOTT ALEZREDESEI

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BECKER ANDRÁS
2017.11.06.


A beszerzési források beszűkültek, és a Tábornok sem merte túlfeszíteni a húrt, így miután az eldobós cégek üzbég tulajdonosokhoz kerültek, dr. F-éknek új bevételi forrás után kellett nézni. A tenerifei alkimista műhely még messze volt attól, hogy profitot termeljen, de a projektet nem adták fel. Dr. F. csapata idén februárban 130 ezer eurótól szabadított meg egy befektetőt, de több jel utal arra, hogy nem ez volt az egyetlen ilyen húzásuk. A hatóságokkal együttműködő forrásaink tartanak az alezredesek bosszújától, és ezt jelezték is a nyomozóhatóságnak – különös módon a bűnszervezet tagjai ennek ellenére szabadlábon vannak, és meg sem gyanúsították őket.

Cikksorozatunk előző részei

Volt NNI-s főtisztek üzemeltetik a nemesfémmel üzletelő áfacsaló hálózatot

Az aranycsináló és az alezredesek: áfacsalás a nemesfémpiacon

Éppen egy hónap telt el az ezüstáfával százmilliókat kereső volt NNI-s főtisztek ügyleteit bemutató cikkünk megjelenése óta, de láthatólag sem az ügyészséget, sem az nyomozással megbízott NAV bűnügyi szerveit nem hozta lázba az információ, hogy nyugdíjas főrendőrök irányítanak egy magyarországi bűnszervezetet: az áfacsaló hálózatot irányító alezredesek továbbra is szabadlábon tevékenykednek, sőt, meg sem gyanúsították őket, és forrásaink szerint a Tábornokkal üzleti kapcsolatban álló alvilági arcokat sem zaklatta a nyomozóhatóság.
Ennek a furcsa tétlenségnek következményeképp a dr. F-ék ügyleteiről beszélő forrásaink megerősítve látják, hogy az alezredesek felsőbb védelmet élveznek, vagy egy nagypolitikai játszma eszközei...