2018. február 26., hétfő

ILYEN A BOKSZ


JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2018.02.26.


...Az úgynevezett küzdősportok álságos, a sport egyik lényegi elemét szenteskedő szemforgatással tagadó mondata valahogy úgy szól, hogy az ellenfelet becsülni és tisztelni kell. Ez még az én sajnálatomnál is rosszabb, egy becsült és tisztelt embert nem szokás ütni, azt nem lehet legyőzni. Az ellenfelet abban a pillanatban, amikor küzdünk ellene, valamelyest gyűlölni szükséges, amiért meg merészelt ütni például, aki erre nem képes, menjen el tollaslabdázni, azt talán lehet tisztelettel, nem tudom, sosem próbáltam.

Az egyik legvisszataszítóbb bokszolótulajdonság a sok közül a vérszomjnak az a megnyilvánulása, amikor a padlóra küldött ellenfél feláll, és kissé még szédelegve emeli maga elé az ökleit, ezzel jelezve, hogy kész a további küzdelemre. Ilyenkor minden valamirevaló "ökölvívó" ráront a még támolygó alakra, és még akkor is üti, amikor már eszméletlenül dől neki a köteleknek. Ezt én sosem bírtam. Előfordult, hogy valami hülyegyerek úgy nekem jött (talán többször is), nem tehettem mást, erősebben megütöttem, kifeküdt. Amikor felállt, elhátráltam előle, vártam, hogy teljesen magához térjen.
Ezt majd most ne tessék. Az állampárt összes ellenfelének mondom, sőt kiabálom a ring sarkából, hogy üsd! Üsd, ne hagyd abba, addig üsd, amíg áll. Sőt, még utána is.
Belőlem az anyám kifelejtette a gyűlöletre való képességet, ezért nem voltam soha valami életrevaló. De ettől a söpredéktől, ettől az élükön száját nyalogató gazembertől annyira undorodom, hogy mindenkit, akit illet, csak arra biztathatok, nem kell megvárni, amíg magukhoz térnek. Nem szabad megvárni. Ez még csak egy jól eltalált balhorog volt, ettől csak megroggyantak. Most kell rájuk rontani.

A MATEMATIKA DIADALA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.02.26.


Elnézegetem, amint mindenki ünnepli magát, merthogy Hódmezővásárhelyen sikerült lenyomni egy sallert Orbánnak és bandájának.
No lám, mondják most azok, akik idáig hülyeségnek tartották az összefogást, nyelvészkedtek meg értelmetlennek nevezték, ezzel elbizonytalanítva a baloldali és a liberális népséget, miközben azzal traktálták őket, hogy majd ők, egyedül, majd akkorát durrantanak a nulláslisztbe, hogy elfújják a maffiaállamot, dagadt vezérével egyetemben.
Most mindenki úgy tesz, mintha vak lenne, jóllehet mindenki tudja, hogy ezt az eredményt a Jobbiktól a Balfácánokig terjedő együttműködés eredményezte, aminek előfeltétele egy mindenki számára elfogadható jelölt volt.
Erről most sem esik szó, csak a dicsőségről, meg gigászi győzelmünkről.

Nem tudom, Hódmezővásárhelyen hogyan folyt a választási mozgósítás, de azt tudom, ha felénk a mostani helyzethez hasonlóan folytatódik, akkor itt győzelem soha nem lesz.
Tegnap voltam a helyi piacon, ahol a piac minden bejáratánál dolgoztak az LMP aktivistái, ott volt a Jobbik és talán még az Együtt is, de se a szocialistákkal, se a DK aktivistáival nem lehetett találkozni.
Hihetetlenül jól van ez az LMP eleresztve - már anyagilag, de én persze a jelölőlistáikért sem aggódom magam halálra, meglesz az is, kétségkívül...
Ez a körzet Pest-megyei, tradicionálisan baloldali körzet, itt a jobboldal soha nem tud nyerni, itt csak a baloldal tud veszíteni - úgy tűnik, ezen dolgoznak most is éppen.
A közös jelöltről nincs kint plakát, a neve sem ment át a köztudatba, a halásztelkieken kívül kevesen ismerik, kevés lesz ez egy választási győzelemhez egy olyan körzetben, ahol a települések a Duna két partján fekszenek, és a legközelebbi híd Dunaújvárosban van...
A Jobbik természetesen mindenhol ott van, és miután radikális párt, hát nagy a vonzereje, hiszen annyi mindent kínál a nép egyszerű gyermeke számára: ellenségképet, aktivitási lehetőséget, ideológiát, dicső múltat - nosztalgiát az idősebbjének a sohasemvolt Magyarország után és csillámló jövőt a felnövekvő ifjúságnak,.
Ehhez persze meg kell fegyelmezni a cigányt, a zsidót, a migránst és a pirézt is, lehetőleg tettlegesen - ez persze tetszik a magyarnak, megfegyelmezni mindig nagyon szeretett, főleg, ha a fegyelmezendő eleve gyengébb volt...

SZEX, HAZUGSÁG, ROCK AND ROLL - A ROLLING STONES 50 ÉVE

24.HU
Szerző: JANKOVICS MÁRTON
2018.02.26.


Nemcsak a zenéről írtak máshogy, de tőlük ismerte meg Amerika a grupik és a rocksztárok péniszét gipszbe öntő művészek történetét is. Mi lesz a forradalmárokkal, ha megöregszenek és öltönyt húznak? És összerezzen-e még valaki egyáltalán, mikor meghallja az I Can Get No-t egy mosóporreklámban? Izgalmas dokumentumfilm az ellenkultúra legfontosabb magazinjáról, amely túlélte önmagát.

1980. december 8-án készült el a rocktörténet legmegrendítőbb fotója, amelyen John Lennon meztelenül, magzatpózban fekszik és csókolja arcon a nyakig felöltözött Yoko Onót. Eredetileg mindketten meztelenek lettek volna, de Ono végül mégsem akart vetkőzni, így kezdtek el a saját ágyukban improvizálni a kamera előtt. Annie Leibovitz két órát töltött a sztárpár otthonában, és már ott, a polaroid kép fölött állva érezték mindhárman, hogy különleges pillanatot sikerült elkapni.

Ez az, erről szól, tökéletesen megragadtad a kapcsolatunkat!

– mondta Lennon Leibovitznak. A zenészt pár órával később lőtte agyon New York-i házuk kapujában egy elborult elméjű rajongója, a fotó pedig pár héttel később jelent meg a Rolling Stone következő lapszámának címlapján, amely minden idők leghíresebb magazinborítójaként vonult be a popkultúra történetébe. A különbséget nem nehéz megérteni, ha egymás mellé teszünk két címlapot, amely a tragédiáról tudósít:..

ITT OLVASHATÓ

VAN AZ AZ ELLENSZENV, AMIT NEM FORDÍT MEG A KUBATOV-LISTA

VÁROSI KURÍR
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.02.26.


Hódmezővásárhely! Értitek, nem a budapesti XIII. kerület, nem Szeged, ez még Veszprémnél is nagyobb fordulat.

Megint kiderült, van az az ellenszenv, amit nem fordít meg a Kubatov-lista sem.

A Fidesz legyőzhető!

Lázár János elleni népszavazásként is értelmezhető, ami ma történt, a kormány második emberét a saját fővárosában megalázták – a választók. Nem korlátlan az utódkijelölési jog, nem kellett az embere, nem hatott a fenyegetés, sem az ígérgetés. Jön majd a kicsinyes bosszú a megválasztott polgármester – és megint csak a választók – ellen, ámde kiderült, hogy van szellem a palackban.

A fő tanulság, hogy a Fidesz legyőzhető, mondjuk ki még egyszer, Hódmezővásárhelyen is...

A fő tanulság ugyanis az, hogy csakis komolyan vehető jelölttel lehet beszállni a küzdelembe, világos politikai célokkal, és győzelemre kell játszani a rendszerrel szemben.

ÚTELÁGAZÁSHOZ ÉRKEZETT ORBÁN VIKTOR ÉS A FIDESZ

KARVALYOK FÖLDJE 
Szerző: Karvalyok Földje
2018.02.26.


Lázár János szerint a polgárok új irányt akarnak, legalábbis Hódmezővásárhely viszonylatában biztos. De vajon a Fidesz április elejéig fel tud mutatni egy ilyet? Mert ha az ország egyik legjobban pénzelt városában is másra lenne szükség, mint ami eddig volt, akkor a többiben, különösen az elhanyagoltakban, még inkább.

Dőljünk hátra és morfondírozzunk el egy kicsit a tárgyban, milyen új irányt szeretnének a választók, legalábbis azok, akik elhiszik, a problémák megoldására más válasz is lehet, mint csak a Fidesz.

Az egyik lehetőség az (és ez valószínűleg egybecsengene a Fidesz-vágyálommal is), hogy ugyanaz kéne, ami eddig volt, csak sokkal intenzívebben, a komótos séta csapjon át galoppba, az eddigi tötyörgős NER-építés váltson szuperszonikus sebességre. Még több migráncsozás? Biztos nem volt elég annyi, amennyit a vásárhelyiek hallottak mostanában. Még több Soros-plakát? Még több mecsettel, faji keveredéssel ijesztgetés? Még több fenyegetés, listázás, ki amennyije van, annyit ér fejtegetés? Ez nagyon bejönne a Fidesznek, bár a vásárhelyi eredményt látva az már erősen bizonytalan, kinek hozna ez győzelmet. Elég csak figyelni Hegedűs Zoltán szavaira, miszerint „a mai napon a piszkos kampány győzött”. Igen, a piszkos kampány győzött, csak nem annak hozta a babérokat, aki fizette a templomban kiprédikálást, az extra nyugdíjas megvesztegetést meg a lejárató listákat. Eljutottunk odáig, hogy kormánypártunk addig tolta túl a negatív kampányt, amíg meggyőzte az embereket, tényleg ideje véleményt nyilvánítani és a szavazó fülke magányában valami mást kívánni, mint ami eddig volt. Egy új irányt.

Vásárhely polgárai bebizonyították, tényleg valami mást szeretnének. Még az is lehet, hogy abból lett elegük, hogy az Elios-projekt zéró pácienseként kétes országos hírnévre tettek szert (köszönet Lázárnak és Tiborcznak, részletesen itt), de a véletlenül pont a Lázár-család birtokai mellé felépült vadászkastély is bezavarhatott a képbe, vagy szimplán csak az motoszkált az agyukban, mégsem kéne olyan szemérmetlenül ellopni az önkormányzat vagyonát, mint ahogy az elmúlt években ez történt. Vagy Vonának van igaza és a választók a hazudozás, lopás és arrogancia korszakának akarnak véget vetni.

A vásárhelyi Fidesz-kudarc okairól valószínűleg még sokat fogunk hallani és olvasni, no nem a kormánypárti sajtóban, hanem a még függe...

tlen médiában. De vajon mit szűrhet le most a Fidesz, mit kellene másképp csinálnia? A zászlóshajó már elsüllyedt, sovány vigasz, hogy Kiskunhalason megvan a kétharmad, hiszen az mégsem magának Lázárnak személy szerint a kudarca. Mert az, hogy Vásárhelyen a jobbikos és baloldali szavazók is szívfájdalom nélkül megszavazták ugyanazt a jelöltet, azért jelent valamit – ugyan ki mert volna pár hónappal ezelőtt olyan szürreális képet vizionálni, amelyben egy politikai rendezvényen Dés Lászlót meg Gerendás Pétert gárdamellényes férfiak hallgatják? Vagy hogy a szavazókörökbe ugyanaz a jelölt egy jobbikos és egy balos delegáltat is küld, biztos, ami biztos?
...

REMÉNY


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.02.26.


Tegnap este emberek tízezrei lógtak az interneten, hogy részesei legyenek Márki-Zay Péter győzelmének. Részesei annak, hogy újjá éledjen a remény idehaza. A tegnapi napon nem csak egy polgármesterválasztás győztesét, hanem sokak számára a remény szinbólumát láthattuk. Márki-Zay Péter győzelme nem az ellenzék győzelme, hanem a józan észé. Hódmezővásárhely lakosai bebizonyították azt, amit sokan nem akartak elhinni. A szavazatvásárlás, a lejáratás és politikai gyilkosságok ellenére is legyőzhető a Fidesz.

Tegnap este, ugyan sokan reménykedtek Márki-Zay győzelmében, abban mégsem igazán hittek. Nem hitték, hogy egy fideszes jelölt – a jelen körülmények között – szavazáson legyőzhető. Este 10 óra körül azonban minden kétkedőre rácáfoltak. A felmérések és találgatások ellenére, elsöprő győzelmet aratott egy független jelölt. Igen, a Fidesz-KDNP sok milliárdos pártgépezete ellen. Bebizonyították, hogy még így pár héttel a választások előtt sem késő, még mindig van remény.

Az ellenzéki pártok többsége belekapaszkodott Márki-Zay győzelmébe, melyet követően talán az is ráeszmél egy lehetséges összefogás jelentőségére, aki ettől eddig teljesen elzárkózótt. Na, nem a Momentum, amely szerint a tegnapi győzelemnek

nincs akkora tanulsága, amit az áprilisi országgyűlési választás egészére le lehet vonni.


Lehet így is gondolkozni persze, a Momentumnak megvan minden joga hozzá, az más kérdés, hogy értelme nem igazán van. Azzal, hogy az összefogásnak még csak a gondolatát is elhessegetik maguktól, korábbi szavazóik nagy részét is elveszítik.

Noha a kormánymédia megpróbálta elbagatelizálni Márki Zay győzelmét, a változás mégis érzékelhető. Orbán Viktor a mai nap – megtörve több hónapos hallgatását – válaszolt egy újságírói kérdésre. Felfogták, hogy talán gondban lehetnek. Talán már nem elég Soros és nem elég a kerítés megvédése. Lehet, hogy változtatni kell, ha nem akarják elveszíteni parlamenti kétharmadukat. Az pedig, hogy egy független jelölt győzelme képes volt megrendíteni a pártot, azt jelenti, hogy legyőzhetőek...

MÉSZÁROS-KÖZELBE ÉRHET A BUDA-CASH-ÜGY

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SARKADI NAGY MÁRTON
2018.02.26.


Beperli a felszámolás sorsára jutott Quaestor és a Buda-Cash korábbi vezetőit a két cég felszámolója, az állami Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN).

A PSFN állítja, hogy olyan információk birtokába került, amelyek szerintük megalapozzák: a cégvezetők a felszámolási eljárások megindítása előtt tisztában voltak a fizetésképtelenség fenyegetésével, mégis olyan lépéseket tettek, amik veszélybe sodorhatták a hitelezők kifizetését.

Az állami felszámoló nem részletezte, hogy konkrétan milyen adatokra alapozva indítja meg a pereket.

Különösen figyelemre érdemes azonban, hogy a 24.hu hírportál korábban arról írt: a súlyos veszteségeit eltitkoló brókercég háza táján fellelhető kevés, valóban értékes vagyonelem éppen a felszámolást megelőző hetekben szivárgott el a Buda-Cash közeléből.

A felügyeleti hatóság szerepét betöltő Magyar Nemzeti Bank csapata 2015. február 23-án szállt ki a Buda-Cash Ménesi úti székházához. Az ellenőrzést követően a cég helyzete nagyon gyorsan tarthatatlanná vált, a cégbíróság az év március 5-én el is rendelte a felszámolást.

A brókercég vezetői tudhatták, hogy esedékes az ötévente kötelező helyszíni vizsgálat (utoljára 2010 májusában jártak náluk ilyen átfogó ellenőrzésen). A felügyelet szabályzata szerint alapesetben 15 nappal a kiszállás előtt értesítik a vizsgált céget.

Az Opus részvénykönyvében fellelhető adatok szerint pont a razziát megelőző héten került két offshore-szagú vállalat a tőzsdei cég nagytulajdonosai közé: a TAC Investment Ltd. február 16-án 24,54 százaléknyi tulajdont megtestesítő részvény birtokába jutott, február 20-án, pénteken pedig a Cariati Holding Ltd. kezébe került 15,86 százaléknyi Opimus-papír. A részvénykönyvi adatok szerint mindkettő a Seychelles-szigetekre van bejegyezve, ráadásul egy olyan címen, ami már több más, a Buda-Cash-birodalom környékén mozgolódó offshore cégnek is székhelyül szolgá
lt...

ITT OLVASHATÓ

TIZENKÉT ÉVE NEM KAPOTT EKKORA ÜTÉST A FIDESZ

24.HU - POSZT ITT
Szerző: PETŐ PÉTER
2018.02.25.


A függetlenként induló Márki-Zay Péter legyőzte a fideszes Hegedűs Zoltánt a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson. A Fidesz 2006 óta nem kapott ekkora ütést. Márki-Zay szimbolikus sikere az országgyűlési választás eredményére is hatással lehet, ahogyan Lázár János politikai karrierjére is.


Márki-Zay Péter váratlan, megdöbbentő fölényű sikere az egész ellenzék számára új lehetőséget teremt az országgyűlési választás előtt, miközben a Fidesz kormányzásának legnagyobb, de mindenképpen legváratlanabb bukását éppen a választási kampányban könyvelheti el. Gyorselemzés.

Megbukott a NER?

Orbán Viktor rendszere természetesen nem bukott meg azzal, hogy Hódmezővásárhelyen kikapott a fideszes jelölt, de története legnagyobb ütését kapta.

Lázár Jánosnak, a Fidesz egyik legfontosabb politikusának otthonában általában tükörsima jobboldali győzelmeket hoznak a választások, ehhez képest földcsuszamlásszerű változást jelent, hogy Márki-Zay fölényesen, nagyjából 16 százalékponttal, 57:41 arányban nyert. Orbánék ráadásul a lehető legrosszabbkor kapták a pofont, hiszen olyan választási kampányban járunk, amely azt ígérte, nyugodtan készülhetnek a megméretésre és a miniszterelnök harmadik ciklusára. Ez az eredmény nem változtatja meg semmilyen értelemben az erőviszonyokat, ám az összes ellenzéki pártnak megadja az új kezdet lehetőségét, miközben a Fidesz számára nehezen kezelhető helyzetet eredményez. A kormánypárt igazi veresége, hogy legfontosabb szövetségesét is elveszítette:

a legyőzhetetelenség mítoszát.

Ha ugyanis az ország talán legfideszesebb nagyvárosaként elkönyvelt Hódmezővásárhelyen ki tud kapni a Fidesz, akkor bárhol alulmaradhat...

A FIDESZ ÉS LÁZÁR SÚLYOS VERESÉGÉRŐL ÍRNAK A KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.02.26.


A látványos győzelem az áprilisi választások előtti teszt az ellenzék számára – írja helyszíni tudósításában a magyar híradásokkal egyidőben az osztrák Der Standard a hódmezővásárhelyi polgármester választás eredményéről.

A győzelem meglepetésszerű, a magas, 62%-os részvételi arány azonban eleve bíztató volt. Márky-Zay Pétert, mint egykori fideszes szavazót mérsékelt konzervatív katolikusként jellemez a cikk. A részletes elemzés kitér az Olafnak az Elios-vizsgálatára, s arra, hogy Hódmezővásárhely volt ennek a lánc-közbeszerzésnek a mintapéldánya. A győzelem azt bizonyítja, hogy az ellenzék teljes összefogásával megakadályozható a Fidesz kétharmada. Egyes számításokszerint a teljes összefogással akár 30 helyet is elvehetnek a Fidesztől. Hamar tudósított a szintén osztrák Neue Zürcher Zeitung is, és a Fidesz súlyos vereségét elemzi, ami az ellenzék teljes összefogásának az eredménye. A győzelemnek pedig az adta a súlyát, hogy Orbán egyik legfőbb bizalmasa és az egyik legnagyobb hatalommal felruházott politikus, Lázár János is hódmezővásárhelyi – írja a Der Standard. A cikk szerint elképzelhető, hogy ez a győzelem lendületet ad az ellenzék áprilisi összefogásának.

Belebukik Orbán az egy éve tartó korrupciós botrányába? – teszi fel a kérdést a Die Welt, amelyik úgy látja: annak ellenére, hogy Orbán Viktor a migránspolitikát tette a kampány fő mondandójává, egyre inkább a veje korrupciós ügye lesz a központi téma. A cikk ismerteti az Olaf jelentés lényegét, és bemutatja azt is, miként viszi az ügyet az egyik, smiként a másik médium, amelyik a kormány szekerét tolva mentegeti Tiborcz Istvánt. Írják azt is, hogy csak az Olaf-jelentés miatt kezdett el tájékozódni az ügyészség, de már jelezte, évekig elhúzódhat a vizsgálat. Az Európai Központi Ügyészség pedig csak 2020-ban áll fel, s bizony Magyarország jelenlegi kormánya nem akar csatlakozni a közös uniós intézményhez. Kérdés, kitart-e az Elios-téma a választásokig hátralévő 6 hétben? A cikk egyébként megemlíti a 4-es metró építésének vizsgálatakor talált korrupciós botrányt is...

GRILLEZETT SKORPIÓ

VARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.02.24.


Gyerekként sokan lehettek közöttünk olyanok, akik azzal próbálták igazolni a bátorságukat és vagányságukat, hogy bogarakat ettek meg, vagy legalábbis annak valamelyik testrészét próbálták elfogyasztani. Jómagam nem emlékszem arra, hogy ennyire bátor lettem volna, mindenesetre arra jól emlékszem, hogy ilyen buliban én is részt vettem. Gyerekes dolog volt ez, amivel azt akarták bizonyítani, hogy nem rettennek vissza olyan szokatlan dologtól sem, mint egy szöcske, vagy egy giliszta elfogyasztása. Mondom, gyerekes és sehová se vezető dolog így kimutatni a bátorságunkat és az eltökéltségünket, ezért felnőtt ember ilyenre nem is vetemedik.

Ez utóbbi megállapítás a jelek szerint nem állja meg a helyét akkor, amikor bogarak és egyéb rovarok elfogyasztásának lehetőségével kell félelmet kelteni a választókban. Így cselekedett Fazekas Sándorföldművelésügyi miniszter az egyik választási gyűlésen, amikor azt fejtegette, hogy a sok migráns befogadásával együtt járhat az étkezési kultúránk megváltozása is. Látszólag lehet ebben valami realitás, de szerintem inkább humorosnak kell tekintenünk azt, hogy grillezett skorpiót vizionált a jó sertéspörköltet kedvelő magyar ember tányérjára. A miniszterről egyébként jól tudjuk, hogy ő maga a karcagi birkapörkölt nagy kedvelője, ami azért fontos tény, mert az köztudomásúan eredeti magyar ételkülönlegesség, aminek kedvelése egyúttal Fazekas igaz magyarságát is bizonyíthatja. Ez a mostani fenyegetése pedig még egy lapáttal rátett arra, hogy a minisztert a magyar fölművelésügy felkent apostolának tekintsük. Mert hát, ugye, aki az évszázadokon keresztül művelt magyar konyhaművészetet félti a migránsoktól, az csak igaz magyar lehet és alkalmas arra, hogy tovább vigye a magyar fölművelés országos gondjainak megoldását.

Azt gondolom, hogy Fazekas Sándor ezzel a kijelentésével nagy bakot lőtt és jó ideig rajta marad az a stigma, amit most magára vésett. Az ugyanis még elmenne, hogy mint földművelésügyi miniszter kivont karddal harcol például a GMO-k, azaz a génmódosított termények előállítása ellen, bár meglehet, ezen a téren is vesztésre áll. Abban igaza van, hogy hazánknak vannak olyan gabonafajtái, amelyeket a hazai földrajzi és meteorológiai viszonyoknak megfelelően nemesítettek ki, ezért nincs szükség arra, hogy külföldről hozzanak be génmódosított gabonafajtákat. De más tekintetben, mint például a kertészet terén egészen más a helyzet, mert bizony mondjuk Hollandiából rengeteg olyan növényfajtát hoznak be, amelyek nyilvánvalóan jobb termésmutatókkal rendelkeznek. Tehát a célszerűség és a hasznosságmondja meg azt, hogy egy növényfajta hazai meghonosítása jó-e, vagy sem. Ez pedig azt sejteti, hogy az eddigieknél sokkal jobban kell támaszkodnunk a külföldi nemesítések eredményeire, és nem szabad a földművelésügyből is politikát, különösen migráns politikát csinálni. Az ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy néhány ezer menekült befogadása nyomán velük érkezhet a muszlim étkezési kultúra is, és az pedig a legkevésbé sem képzelhető el, hogy itt Magyarországon a Fidesz választási veresége után grillezett skorpiót fognak fogyasztani. Nekem az az érzésem, hogy Fazekas Sándorban felülkerekedett az Orbán Viktor elvárásainak való megfelelés kényszere és ezért a saját területén, tehát a földművelésügy vonatkozásában be akarta mutatni azt, hogy milyen szörnyű jövő áll majd a magyarok előtt, ha nem a Fideszre fognak szavazni. Szánalmas és nevetséges kísérlet volt ez a részéről, mert csak néhány megrögzött Fidesz hívő fogja elhinni neki akár egyetlen hangot abból, amit vizionált, ezzel szemben a nagy átlag csak nevetni fog rajta. Kellett ez neki?...

EGY MESÉS ORSZÁG A DROG ÁRNYÉKÁBAN

HATÁRÁTKELŐ 
Szerző: Határátkelő / Péter
2018.02.26.


Kolumbia tipikusan azon országok közé tartozik, melyekről általában egyetlen, és nem túl hízelgő dolog jut az emberek eszébe. Pedig a bűnözés és a kábítószer mellett ott lélegzik egy egészen fantasztikus ország – ebből ad ma ízelítőt Péter, aki nemrégiben már jelentkezett írással Dél-Amerikából. (Természetesen a fotókat most is ő küldte, köszönöm neki.)


„Az előző cikkemet ott fejeztem be, hogy Kolumbia minden turista számára tökéletes választás. Most az általam már felfedezett helyekről fogok írni egy kis ízelítőt, a teljesség igénye nélkül, ugyanis egy élet is kevés lenne ahhoz, hogy minden eldugott csodáját megismerhessük ennek a sokszínű országnak – szóval egyfajta kedvcsináló írás lesz. :)

Az ideutazók nagy többsége Kolumbia fővárosába, Bogotába érkezik meg – az első meglepetés itt érheti az embert, ha arra számít, hogy egy rossz állapotú, régi reptérre jött meg: az El Dorado reptér minden igényt kielégít, Latin-Amerika egyik legnagyobb forgalmú és legmodernebb reptere, amit folyamatosan bővítenek.

Bogotában általában az ember eltölt pár napot, ennyit érdemes is rászánni, ugyanis sok látnivalót tartogat a város és a környéke is. Egész évben 20-21 fok körüli hőmérséklet van napközben (2600 méter magasan vagyunk ugyebár), míg éjszakára 12-14 fokra süllyed.

Bogotá nevezetességeiről most sok részletet nem mondanék – a szórakozási lehetőségek száma végtelen, remek ételeket kóstolhatunk meg, Candelaria városrésze igazán érdekes, csakúgy, mint a Bogotát keletről körbevevő hegyekről a kilátás a városra (Monserrate, Cerro de Guadalupe vagy La Calera)..."...

KERÍTÉSEN, HATÁROKON ÁTÍVELŐ PÉNZSZÓRÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: Róza néni
2018.02.25.


Ezt a cikket egyetlen tavalyi, az 1198/2017 (IV.10.) kormányhatározat adataiból kiindulva egészíteném ki pár szóval. 

Ha jól megnézzük, akkor egyértelműen kiderül, hogy külföldről támogatott szervezetekről van ugyanis szó. Csakhogy ez esetben mi vagyunk a külföld! Azt ugyan nem tudjuk, hogy az érintett országok miért nem vesznek példát Magyarországról és hagyják, hogy egy Soros-ösztöndíjas által vezetett ország támogassa ezeket a szervezeteket. De talán okosan is teszik és örülnek, hogy kevesebbet kell áldozni a saját költségvetésükből ezekre a szervezetekre. És nem féltik az országuk függetlenségét és szuverenitását ezektől az átláthatatlanul működő civil szervezetektől.

Csak egy-két dolgot emelnék ki a számok alapján:

Az egyetlen nap alatt, 2016. december 20-án szétosztott pénzek összege kb. 27,5 milliárd forintra rúgott. És ez csak töredéke annak, ami összesen átcsorgott vagy a kerítésen átjutott. Úgy tűnik, ezeket aztán a kerítés sem tudja megállítani!

A 27.437.860.000 magyar forint, ugye már több mint a duplája a Tiborcznemzetivő-féle bűnszervezet (Olaf mondta, nem én!) miatti uniónak visszafizetendő 13.000.000.000 forintnak. De persze ez még mindig csak aprópénz, pedig biztosan ismerjük a mondást: sok kicsi sokra megy!

A támogatások, határon túli régiókra lebontva:
Erdély-Partium összesen 15 393 300 000
Vajdaság összesen 2 240 000 000
Horvátország összesen 170 000 000
Muravidék összesen 730 000 000
Diaszpóra összesen 2 680 790 000
Kárpátalja összesen 2 627 000 000
Felvidék összesen 3 596 770 000
Mindösszesen 27 437 860 000


Fogadjuk el azért, hogy ezek egy része akár még jó célokra is juthat. No, azt a részét nem is sajnálnám. Magyarázhatom ezt azzal, hogy valamikori határon túli magyarként és onnan tekintve ez természetesen csak jó érzéssel tölthetett volna el, anyaországi gondoskodás gyanánt.

No de innen nézve már teljesen más az ábra ismerve, hogy

– manapság mindent behálóz a korrupció, sajnos a jótékonykodást is (esetleges alkotmányos költségek itt is)

– az egyházak a politikának dolgoznak

– mindezekért a pénzekért immár bizonyíthatóan elvárt a szavazatban kifejezett hála

– Magyarországon több millió ember nélkülözik és lassan már a középosztály is csak egyik napról a másikra él, nulla tartalékkal.


És lehetne még sorolni… meg sorosozni, ha már a vízcsapból is ez folyik – jut is eszembe, megyek elzárom a vízcsapot...

PROGRAMOZÁS: AMIT NEM MUSZÁJ, DE HASZNOS

QUBIT
Szerző: KÁLMÁN LÁSZLÓ
2018.02.25.


Kérdezték tőlem, hogy voltaképpen mi is a célom ezzel az egésszel, mire jó a programozásról elemi szinten, vagy még annál is dedósabban sorozatot írni, mikor bármelyik programozási nyelvet számtalan helyen meg lehet tanulni, akár segítséggel, akár önállóan, sokkal gyorsabban, mint ha valaki az én lassú és egyáltalán nem célratörő csapongásaimat olvasgatja. Való igaz, hogy nem az a szándékom, hogy az olvasó gyors sikert érjen el úgy, hogy máris tud írni egy programocskát, ami valami mulatságosat csinál. Még egy konkrét programozási nyelvet se választottam, amibe szépen bevezetem az olvasót. Pláne nem törekszem arra, hogy áttekintést adjak sok különböző „paradigma” alapötleteiről vagy technikai megoldásairól. Ehelyett különböző részleteket ragadok ki különböző nyelvek különböző lehetőségeiből, mert valójában nem a számítógépről szeretnék mesélni, meg a programokról, amiket futtatni lehet rajta, hanem a programozó ember gondolkodásáról, amint a saját, nem informatikai gondolatait próbálja megfogalmazni olyan pontossággal, hogy abból akár automatikusan működő számítógépes rendszer is épülhessen.

Azok a csodálatos modulok

Eddig csupa olyanról beszéltem, amit nem lehet megkerülni, ami feltétlenül velejárója az ilyen gondolkozásnak: eljárások formájába kell öntenie algoritmusokat, és ábrázolást kell kitalálnia az adataihoz. Ma viszont olyasmiről lesz szó, amire elvileg nem lenne szükség, csak a gyakorlatban rettentő hasznos. Arról, hogy a programunkat hogyan lehet egészen kicsi, egymástól nagyjából független (és ezért külön-külön lecserélhető) modulokból összeállítani. Rengeteg olyan program van, ami nem így készül, és azok is tök jól működhetnek, csak sokkal nehezebb őket karbantartani, folytatni, a részeiket máshol felhasználni, másokkal megosztani vagy együttműködni a továbbfejlesztésükön, mint ha moduláris módon írták volna meg őket.

Vegyük megint a francia kártya 52 lapját. A múltkor is jeleztem, de talán nem elég hangsúlyosan, hogy számtalan módon lehet őket ábrázolni a memóriában. Akkor azt mutattam meg, hogy tekinthetjük a sorba rakott lapokat, a paklit egy 104 számból álló tömbnek, amiben minden páros 2 * i sorszámú elem az i sorszámú lap színét kódolja, a 2 * i + 1 sorszámú elem pedig ugyanennek a lapnak az értékét. Választhattam volna azt is, hogy a színeket meg a lapértékeket nem számok ábrázolják, hanem csak néhány bites sorozatok, hiszen messze nincs annyi szín meg érték, mint ahány szám. Lehetett volna azt is csinálni, hogy két 52 elemű tömböt használunk, az egyikben az i indexnél az i-edig lap színét, a másikban ugyanannál az indexnél ugyanannak a lapnak az értékét. És így tovább, mindenféle lehetőségek vannak. A lényeg az, hogy ha moduláris módon programozunk, akkor nem szabad számítania, hogy melyik megoldást választjuk, amikor valamit csinálni akarunk a kártyapaklival, akkor ezt egyáltalán nem kell tudnunk. Ha a programnak egy másik részét, mondjuk azt, amiben a játékosok döntéseit modellezzük, másvalaki írja, akkor neki ne is kelljen belenéznie abba a részbe, ahol a lapok és a pakli ábrázolását megoldottuk...

ELMÚLTNYOLCÉV: NYERTESEK VS. VESZTESEK

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.02.25.


- Többen vannak az „elmúltnyolcév” vesztesei, mint nyertesei

- A migránsügy mindent visz a kormányzás megítélésekor
- A negatív oldalon élen a stadionok és az egészségügy

„Elmúltnyolcév” – a magyar politikában sokat emlegetett fogalom immár más jelent, a második ciklusát most lezáró Orbán-kormány tevékenységére is használható. A Ténygyár és a ZRI Závecz Reaserch személyes megkérdezéssel végzett kutatása egyebek közt arra kereste a választ, mit gondolnak a magyarok erről második „elmúltnyolcévról”. Kik vannak többen, a vesztesek, vagy a nyertesek?

A magyarok többsége 2014 és 2018 között nem érzékelt változást az élethelyzetében, valamivel többen vannak, akik vesztesnek érzik magukat, mint akik nyertesnek. Ha ezt az adatot a korábbi kormányzati ciklusokat lezáró felmérésekkel vetjük össze, avagy a szokásos magyar panaszkultúrából fakadó várakozásokból indulunk ki, akkor értelmezhetjük úgy is, mint ami inkább a kormánynak kedvez – legalábbis elsöprő kormányváltó hangulatot nem jelez. Különösen igaz ez, ha a következő négy évre vonatkozó várakozásokat vizsgáljuk: érdemben többen vannak, akik helyzetük javulását várják 2018 és 2022 között, mint akik romlásra számítanak. Elképzelhető persze, hogy a megnövekedett optimizmust azok reményei is erősítik, akik áprilisi kormányváltást szeretnének. (Ide kívánkozik ugyanakkor: tíz éve, az akkori kormányzati ciklus utolsó időszakában még 55 százalék várta saját háztartása anyagi helyzetének romlását.)...

NEM AZ ELLENZÉK GYŐZÖTT, SEMMI NEM VÁLTOZOTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.02.25.


...Ez az ország soha nem fog úgy működni, hogy Orbán Viktort demokratikusan leváltották, és ő a következő négy évet ellenzékben tölti. Ez az ember legfeljebb géppisztollyal a kezében hajlandó átadni a hatalmat, efelől senkinek ne legyen kétsége. Ha elszámolnák magukat, és őt magát is meglepve, az ellenzék közös jelöltje vagy listája vagy bármije nyerne, Orbán egy hét alatt polgárháborús hangulatot teremtene, a beépített csapdákkal működésképtelenné tenné az országot. De ez a veszély nem áll fenn, erről ő maga mindig gondoskodik. Az ellenzék szembesül elsőként saját hazugságával, amikor próbálja azt a látszatot kelteni, mintha itt “demokrácia” és szabad választás lenne. Ezek bűnözők, akiket nemcsak azonnal börtönbe kellene csukni az államcsíny miatt, hanem bűnözők abban a tekintetben is, hogy nem tartanak be törvényt, szabályt, semmit. Nem adják át a hatalmat.

Ezért az ország jövőjének egyetlen záloga a törvényes helyzethez való visszatérés, a NER és a NENYI bűncselekménnyé nyilvánítása az Alkotmány alapján, a bűnszervezet vezetői letartóztatása, bíróság elé állítása, alaptörvényük egy tollvonással való eltörlése, majd a köztörvényes bűncselekmények miatti felelősségre vonásuk. Ezeket az embereket minden törvényes alap szerint felelősségre kell vonni, ki kell őket azonnal iktatni a közéletből, és egy új Alkotmányt kell készíteni. Ezt követően demokratikus és egyenlő választásokat kell tartani. Ehhez pedig az út a kivonulás a rendszerből, a bojkott, a polgári engedetlenség felmondása. Az ok, az alkotmányos rend megdöntése, a hatalom kizárólagos birtoklása.

Most nagy az öröm, ami érthető, és van is rá ok. Nagyon jó, hogy Lázár kapott egy pofont, arcra esett a hazug, képmutató hólyag. De ennél több nem történt. A hódmezővásárhelyi eredményből semmilyen következtetést nem lehet levonni, mert a parlamenti választások feltételei mások. Emlékezhetünk Kész Zoltán győzelmére, akkor is ámította magát és a népet az ellenzék, de a világon semmit nem jelentett, csak annyit, hogy Orbán túl szűkre szabta a kétharmadot, és véletlenül elveszítette. Ennek ellenére megoldotta a kétharmados kormányzást. Semmit nem számított Kész Zoltán győzelme.

Attól kell tartani, hogy azt leszámítva, hogy nem lehet a mellüket döngetni (igaz az ország nagyobb része nem is értesül róla, mert a Fidesz által lenyúlt – “nemzeti tulajdonba vett” – média be sem számol az eredményről), a győzelem inkább Orbán hazugságának kedvez. Lám, Magyarországon demokrácia van, lehet nyerni vidéki városi polgármesterválasztáson. Ki mondta, hogy itt diktatúra van? Lázár Jánost is le lehet győzni, a strómanjait is le lehet. De nehogy az gondolja bárki, hogy Orbánt is le lehet, és majd Orbánt bárki leváltja.

Semmi nem változott. Hódmezővásárhely megutálta Lázárt és a hűbéreseit, fellázadt, és még az sem zavarta őket, hogy a sok álellenzéki párt is a függetlent támogatta. Egy város lakosságát nem lehet a propaganda sajtóval etetni, hogy mi van a városban, mert tudják. Magyarország kétharmadának gondolkodását a Fidesz-propaganda irányítja. Elbutítottak az emberek, megfélemlítettek. Orbán még mindig úgy csalhatja el a választást, és szerezhet a NER hamis legitimációt, hogy még mindig a demokrácia hamis látszatát fenntarthatja.

A bojkott ezt szüntetné meg, de ebben az ellenzéki pártok anyagilag ellenérdekeltek. Ezért Orbán fog uralkodni Magyarországon, amíg van hozzá kedve és ereje. Így tessék örülni. Ha az ellenzék nem hazudna, és levonná a hódmezővásárhelyi választás konzekvenciáját, akkor az összes körzetben egy darab független jelöltet indítanának, aki jobboldali, ha lehet, volt fideszes, nagycsaládos “keresztény”, de akkor nekik nincs se kampánypénz, se frakció, se százmilliós évi állami támogatás. Meglesz ez? Meghozzák ezt az áldozatot? Na, ugye.

HEGEDŰS D. GÉZA: MEGMARADT ITT A KÖZÉPKORI, JOBBÁGYI VISZONYRENDSZER

HVG ONLINE - ÉLET+STÍLUS
Szerző: HAMVAY PÉTER
2018.02.25.


HVG: Kodelka Ferencet, egy világvégi település mindenható urát, egy mészárszék minden hájjal megkent tulajdonosát alakítja Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című új filmjében. A szerephez külsejében is meg kellett változnia. Könnyen ment?

Hegedűs D. Géza: Harminc kilót kellett híznom, amit leadni volt nehéz, egy év kellett hozzá. De nem tehettem mást, ilyen robusztus figurának írták meg a szerepet. De jó játék belebújni más ember bőrébe.

HVG: Honnan hozza elő ezeket a sötét, zsarnoki alakokat, mint a Hamletből Claudiust, a Revizor polgármesterét, Sunyi bácsit Spiró Príma környékéből?

H. D. G.: Mindannyian ismerünk ilyeneket. A modern kori magyar történelem tele van ezekkel a helyi kiskirályokkal. Bár a vagyonokat és a hatalmat harminc-negyven évenként újraosztják, a függési rendszer megmarad. Hiába söpörték el az „urakat” 1945-ben, a cselédek maradtak. Nincs ez másként most sem. Új földesurak vannak, vállalkozók, polgármesterek, de ebből a középkori, jobbágyi viszonyrendszerből nem tud kiszakadni az ország.

HVG: Talán ezért van az ön által alakított elvetemült, sunyi zsarnokokban mégis valami emberi.

H. D. G.: Bármilyen mélyre süllyed valaki, némi emberi vonás marad benne. Bármilyen vastag bőrt növesztett is Kodelka, egy érzés, a szerelem, egyszer csak átüti, és sebezhetővé válik. Akkor lesz a legkiszolgáltatottabb, amikor beteljesül ez a szerelem, és akkor már el is pusztítható. Mindenki menekülne a filmbeli településről, Kodelka Amerikába, a vele elszámolási vitában lévő félszemű csendőr és párja, a korábbi prostituált is, de valami visszahúzza őket.

HVG: A filmbeli helyzet valóban időtlen, de mégis világos, hogy a húszas évek Magyarországán vagyunk, két kataklizma közötti baljós békében.

H. D. G.: A mészárszéket megvásárló német vállalkozó ipari méretű és gyorsaságú ölésről elejtett, lelkesült szavaiból nem nehéz a náci haláltáborokra gondolni. De nemcsak rájuk, hanem egy olyan új, véres és robotizált korra is, aminél még a középkorinak nevezett és bemutatott húszas évekbeli világ is emberibb, amihez azonban még egy Kodelka-félének sem fűlik a foga...

HAT HÉT ÉS EGY NAP...

NEMGOGOL BLOG
Szerző: TÖLGYES PÉTER
2018.02.24.


Borzasztóan sajnálom és féltem a fiatalokat. Mikor lesz “ebből” itt ismét normális, élhető, szerethető ország? Hány év kell ahhoz, hogy ne a sötétség és a gyűlölködés uralja a fejeket és a közbeszédet, vagy hogy a gomba módra szaporodó, bunkó halljakendek - akik szolgai végrehajtói csupán az "akaratnak" - ne érezzék magukat a mindenség urainak, jóformán mindent megengedve maguknak az egyszerű földi halandókkal szemben?

Hány év alatt lehet megszüntetni azt az átpolitizáltságot, amelynek ugyan a normális politikához semmi köze, mégis elviselhetetlen töménységben hatja át mindennapjainkat, folyamatos stresszben és feszültségben tartva az embereket, akiknek, ha egy kis nyugalomra vágynak, a hegyekbe kell menekülniük - igen, vissza a természetbe... -, vagy majdhogynem mindegy, milyen irányban, de átlépni a határt.

Hány év - vagy évtized? - kell ahhoz, hogy a mi kis országunk ismét a vendégszeretetéről, szívélyes, jókedvű lakosairól, tehetséges embereiről legyen ismert a világban és ne az egymásnak feszülő szekértáborokról, amelyek között immár az irracionalitás a választóvonal: annak piedesztálra emeléséért, illetve a felszámolásáért folyik a kegyetlen harc. Az a küzdelem, amelyben - mint nehéz helyzetekben mindig - jóformán semmi érdemi segítségre nem számíthatunk a határokon túlról...

Vagyis - magad uram, ha szolgád nincs - nekünk kell (KELL!) megtalálnunk a megoldást. Hat hetünk van rá, hogy minél több kétkedőt és bizonytalant meggyőzzünk arról, ott a helyük az urnánál és a 43. napon feltétlenül jó helyre kell tenniük az X-et. Önmagukért és a jövő nemzedékéért.

A kevesek hitbizománya helyett - a Sokak Magyarországáért
.

LENDVAI ILDIKÓ: A KUBATOV-LISTA ELAVULT, MEHET A SZEMÉTBE

VÁROSI KURÍR - BLOG ZÓNA
Szerző: Lendvai Ildikó
2018.02.26.


...Az első tanulságok:

- A legfontosabb, hogy megrepedt a bálvány. A Fidesz igenis legyőzhető. Ha itt, akkor máshol is. A Kubatov-lista elavult, mehet a szemétbe.
- Legyőzhetők, de csak akkor, ha elegen elmegyünk szavazni.. Vásárhelyen rekordot döntött a részvételi arány.
- A választásokat nem bojkottálni kell, hanem megnyerni. Mi lett volna, ha Vásárhely bojkottál?!
Valami változik a korrupció megítélésében. Eddig úgy tűnt, a milliárdos lopások sem mozgósítanak, az emberek ezt már bekalkulálták a politika velejárójaként. De úgy látszik, mára túlmentek a határon. Az ELIOS és a miniszterelnöki vő referencia-városában.az ellenzéki jelölt fő jelszava a korrupcióval való leszámolás volt. És hatott.

- A kamujelölteknek -akár szimpla bérencek, akár csak rosszul mérik fel a helyzetet- ..csak a szégyen marad. Átlátnak rajtuk .Itt alig 1%-ot ért el a baloldalt megosztani akaró ellenjelölt. Megéri? Nem sorolom, kiknek érdemes átgondolni a példát.
- De ne örüljünk korán.Vásárhelyen.könnyebb is, nehezebb is volt, mint az országban áprilisban. Nehezebb, mert ezt a várost a Fidesz fellegvárának tekintették. Könnyebb, mert ez időközi választás: lehetett mindenki által támogatott civilt indítani. A parlamenti választáson erre csak elvétve van lehetőség, mert a civil jelölt töredékszavazatai elvesznek, senkinek a listájára nem kerülnek fel. Márpedig a listás szavazatok nyomán áll össze az országgyűlés közel fele, megfelelő listás eredmény nélkül nem lehet kormányt váltani. Most nem merült fel a Jobbik és a demokratikus pártok kibékíthetetlen ellentéte sem, hiszen senkinek sem kellett egy másik párt jelöltjét és programját támogatni.Továbbra is azt hiszem: áprilisra nem kell vállalhatatlan kompromisszumot kötni (Vásárhelyen sem kellett) a Jobbik vezetőivel, nem kell, a táborunk nagyobb része szerencsére nem is hajlandó, Toroczkaikra és hasonlókra szavazni. Kell viszont az egyértelmű helyzet a demokratikus oldalon.. Ha ott a körzetek jó részében. egy demokratikus kihívó van, a szavazók egyértelműen benne fogják látni a kormányváltót. Okos és tisztességes politikusok az LMP-ben, Momentumban, ugye látjátok? Hic Rhodus, híc salta!.
De addig sem lesz könnyű,

sem Vásárhelyen, sem az országban. A városban a közgyűlésnek fideszes többsége van. Arra kapnak majd parancsot, hogy minden eszközzel tegyék működésképtelenné a testületet.:Kérdés, kire hallgatnak majd. A kormánypárt az országos politikában a hátralévő pár hétben minden eddiginél vérszomjasabb, fenyegetőbb és gátlástalanabb lesz. Mint a sarokba szorult vad: harap, karmol, fülsiketítő hangokat ad.. De mögötte fal van..:

VAN MÁS VÁLASZTÁS

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: SZERETŐ SZABOLCS
2018.02.26.


...Ami vasárnap történt, engem arra emlékeztet, amikor 2009-ben, egy évvel a kétharmados diadala előtt a Fidesz győzni tudott az addig szocialista fellegvárként számon tartott Pécsett. Ám tegyük világossá: az ellenzék nem nyerte meg, a Fidesz nem veszítette el az áprilisi választást Hódmezővásárhelyen. Mindkét oldalt mozgósíthatják a városban történtek, hiszen kiderült, valóban van tétje április 8-ának. A legfontosabb következmény az, hogy a küzdelem nyílttá vált, ami rég nem tapasztalt érzéssel, reménnyel töltheti el a kormányváltást akaró sokaságot. Oda a Fidesz legyőzhetetlenségének mítosza. Nem igaz, hogy ne lenne leváltható az Orbán-kormány. Ehhez csupán annyi kell, hogy az abban érdekeltek menjenek el szavazni, az ellenzéki pártok pedig nőjenek fel a feladathoz. Van még rá néhány hetük.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY ÜZENETE ÁPRILIS 8-RA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.02.26.


...Ami a hódmezővásárhelyi váratlan sikerből levonható következtetéseket illeti, figyelembe kell venni, hogy az országgyűlési egyéni választókerületek szociológiája bonyolultabb még a városokénál is – a csongrádi 4. számú választókerület például Hódmezővásárhelytől Makóig ér, más lesz tehát áprilisban a szavazók összetétele. Eltérnek az egyéni kerületek országszerte abban is, hogy nem mindenütt jobboldali jelölt a valószínű közös nevező, nincs szükség mindenütt a demokratikus ellenzék és a Jobbik közös támogatására a Fidesz legyőzéséhez, és sok helyütt nem egy független jelölt lehet a megváltó, hanem az adott esetben valóban keményen dolgozó, beágyazott helyi pártjelöltek közül számít valaki a legesélyesebbnek.

Hódmezővásárhelyen a helyzet, a közhangulat kikényszerítette a közös ellenzéki jelöltet, és sok országgyűlési választókerületben növelné az esélyeket az ellenzék utolsó pillanatig lehetséges ésszerű együttműködése, a sansztalan jelöltek elengedése, habár hozzájuk lista és pártérdek kötődik. Ha azonban ez nem következik be, akkor egyetlen remény marad: a választók kiszámíthatatlan döntése, hogy maguk sorakoznak fel tömegesen az esélyesnek látszó ellenzéki induló mögött. Ha ez nem sikerül, akkor Hódmezővásárhely csak egyike lesz a felcsillanó reményeknek a nemzeti együttműködés vakvilágában.

KIRÖHÖGVE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.02.26. 


A Kr. utáni. 1938-ik év kajla őszén Neville Chamberlain, brit miniszterelnök Münchenből megérkezvén kiszállt a repülőjéből, és egy gyűrött papírdarabot lobogtatva büszkén jelentette ki ott, mindjárt Hestonban, hogy Németország és Anglia között most már soha a büdös életben nem lehet háború. Egy év múlva potyogtak a bombák Londonra, és semmit sem ért, hogy lenyelték az Anschlusst, de még az sem, hogy Csehszlovákiát odadobták a Sátán karmai közé.

Mindezzel nem azt akarom demonstrálni, hogy milyen baromira túlművelt vagyok Hitlerből – nem is -, sokkal inkább, hogy megmutassam, a demokráciák úgy nagy általánosságban lassúak, nehézkesek, valamint bambák, naivak és töketlenek.

Ezeket a sajátosságokat kitartóan őrzik az ilyen Orbán-félék legnagyobb gyönyörűségére, mert ezek azt hiszik, azt csinálnak, amit csak akarnak. Elbuknak aztán mindig, de ez a jelen pillanatban kevés vigasz az éppen alatta szenvedőknek. És mégis azt a következtetést vonom le ebből az egészből, hogy legyen velünk a nevetés, mert Kierkegaardtól is lehet tanulni azért valamit.

A végén még majd azt is elmondom, miért jó vigyorogni.

Itt van nekünk mindjárt ez az Unió, mint a demokrácia sánta állatorvosi lova. A föntebb odavetett tulajdonságok mindegyikével hatványozottan rendelkezik, olyan mennyiségben, hogy közel áll a totális működésképtelenséghez.

Tele van kretén alakokkal és renitens országokkal – köztük az élen a mi fatornyos, karikás ustoros hazánkkal -, amely kicsapongók csupán fejőstehénnek alkalmazzák, különben meg ott tesznek neki keresztbe, ahol csak tudnak. Sőt, még Gerébek is, akik Putyinhoz szaladgálnak azzal a nyüves zászlóval...

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY: A FIDESZ SOKKSZERŰ VERESÉGE, AMELY MÉG MESSZE VEZETHET - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.02.26.


- Komoly, váratlan, fájdalmas, sokkal felérő kudarc egy fideszes fészekben: a független jelölt a teljes ellenzékkel a háta mögött lemosta a kormánypárt emberét 

- Hódmezővásárhely cseppben a tengerként mutatja az illiberális demokrácia módszereit

- Belebukhat-e Orbán a vő számára kreált panamába, miközben Magyarország a diktatúrával kokettál?

New York Times/Reuters


Váratlan vereséget szenvedett a Fidesz Hódmezővásárhelyen, miután az ellenzék által támogatott független jelölt fölényesen megverte kormánypárti vetélytársát a polgármesteri székért vívott küzdelemben. A jobboldali, nacionalista Fidesz élesen migránsellenes jelszavakkal kampányol április 8. előtt, amihez járul, hogy emeli a béreket és több pénzt ígér a nyugdíjasoknak. Ám ettől a politikai újonc, Márky-Zay Péter legyőzte a település második emberét, noha a város a hatalom egyik erődjének számít. Hat héttel az országos választás előtt az eredmény zavaró a kabinet és személy szerint Lázár János számára, aki maga is beszállt a küzdelembe az eddigi alpolgármester oldalán. Ettől persze a Fidesz még a fő esélyes marad, ám László Róbert (Political Capital) szerint a mostani fejlemény megváltoztathatja az ellenzék dinamikáját. Az elemző úgy értékeli, elsöprő lélektani jelentősége van annak, ami történt. Azt mutatja, hogy a Fideszt le lehet győzni, még ilyen helyeken is. Így a kormányellenes tábor ösztönzést kaphat, hogy gondolja át eddigi stratégiáját és lépjen szövetségre.

Guardian/Yahoo/AFP

Sokkszerű vereség érte a Fideszt, ami jelzi, hogy várhatnak még megpróbáltatások Orbán Viktorra a parlamenti választások előtt. A miniszterelnök, aki az élesen bevándorló-ellenes és populista retorikáról ismert, harmadszor is szeretne mandátumot szerezni. Pár napja kijelentette, hogy az ellenzék reménytelen, elvesztette kapcsolatát a valósággal, ám a tegnapi eredmény alapján elképzelhető, hogy ő téved. Elemzők Hódmezővásárhelyet barométernek tekintik az országos szavazási hangulatra nézve. Annál is inkább, mert a település Lázár János szűkebb hazája. A 61 %-os részvétel a jelek szerint azt tanúsítja, hogy a széttöredezett ellenzék támogatói nagyobb veszélyt jelenthetnek Orbán számára, mint ahogy azt idáig gondolták. A kormánypártnak a közvélemény kutatók 50 % körüli népszerűséget mértek, habár a Tiborcz körüli korrupciós botrány és az a hír, hogy a hatalom állítólag eltitkolta a menekültek befogadását, váratlan csapás volt a hatalom számára. Mindenesetre az elemzések a kilátásokat illetően erősen szórnak, a nagy kérdés a legtöbbször az, hogy mekkora lesz a Fidesz győzelme. Ebbe beletartozik, hogy elvesztheti a kétharmadot, ami azt jelentené, hogy a miniszterelnök meggyengül...

MŰKÖDIK-E MÉG A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIA? - KRITIKAI ALAPOZÓ

MÉRCE
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2018.02.25.


A magyar politikai közbeszédet belengi a monarchikus mítoszokon érlelt fantázia, hogy a demokrácia lényege egy erényes – rossz pillanatokban: karizmatikus – vezető pajzsra emelése, aki majd kivezet minket ezekből a sötét időkből. Úgy nézünk az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekre, mintha azt fontolgatnánk, kit válasszunk meg a Duna jegén. Csakhogy meg kell értenünk: a királyválasztás nem demokrácia. A demokrácia lényege nem a jóságos vezetők megtalálása és trónra ültetése, hanem az emberek önrendelkezésének megvalósítása. De vajon a négy évenkénti választások megvalósítják-e ezt a célt?

A demokrácia közismerten: népuralom. Napjaink demokráciái azonban többségében képviseleti demokráciák, amelyekben szigorúan véve nem a nép, hanem a nép által választott képviselők gyakorolják a politikai hatalmat. Ezzel – gondolhatnánk – nincs is semmi gond: ha a vezérigazgató kinevez valakit középvezetőnek – hogy ne neki kelljen minden döntést közvetlenül meghoznia -, attól még vezérigazgató marad. Attól még, hogy a napi politika ügyes-bajos dolgait választott képviselők végzik, a hatalom végső soron a nép kezében marad: a nép a főnök, a képviselők csak beosztottak.

Ez mind jól hangzik, de aki csak egy futó pillantást vet a hazai és világpolitikai fejleményekre, joggal érzi úgy, hogy ez a sztori mese habbal. Az egyik legrégebbi és legerősebbnek tartott demokráciában, az Egyesült Államokban immár sokadszorra az az elnökjelölt nyert, aki kevesebb szavazatot kapott a választási rendszer felépítése folytán. Miféle tényleges hatalommal bír a nép a magyar kormány vagy akár a törvényhozás felett, ha a választási törvény és a választókerületek önkényes átrajzolásával a nép döntései a politikusok kedve szerint manipulálhatók? Mégis milyen értelemben volna a nép a “főnök”?

Gyakori válasz, hogy mindez egyáltalán nem a képviseleti rendszer hibája. Hát kié? – kérdezhetnénk. Nos, a népé természetesen: tetszettek volna tisztességesebb vezetőséget választani. A magyaroknak négy évvel ezelőtt és most is alkalmuk lesz új képviselőket választani, és ha ezzel a lehetőséggel nem él, vagy rosszul él, viselnie kell a következményeket. Az igazgató, aki olyan menedzsert választ, aki kiforgatja a vagyonából és csődbe viszi a céget, csak magának köszönheti a veszteségét; viselnie kell a hatalommal járó felelősséget.

Kétségtelen, hogy akinek joga van dönteni, annak joga van rosszul is dönteni. Ugyanakkor
ha egy politikai berendezkedés célja, hogy biztosítsa a nép önrendelkezését, ám ugyanez a berendezkedés lehetővé teszi, hogy politikai elitek kisajátítsák a hatalmat a néptől, akkor értelemszerűen nem érte el a célját, nem demokratikus...

A BALOLDAL-JOBBIK ÖSSZEFOGÁS KIÜTÖTTE A FIDESZT

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2018.02.25.
Meglepő aránnyal, 57-41 százalékra verte meg az összes ellenzéki párt által támogatott jelölt a Fidesz jelöltjét az egyik legfideszesebb városban, Hódmezővásárhelyen. Annyi biztos, hogy az Orbán Viktor által jól kitalált centrális erőtér elmélet nem működött, a Fidesznek alaposan át kell gondolnia a kampányolási technikáját. Az ellenzéknek pedig elég erős üzenet érkezett, hogy ne töketlenkedjen a koordinációval. Öt tanulság.

Túlzás nélkül kijelenthetjük: politikai földindulás történt Hódmezővásárhelyen vasárnap este. Márki-Zay Péter független jelöltet választották a polgármesternek a hódmezővásárhelyiek, és a győzelem már önmagában elképzelhetetlennek tűnt az ellenzék számára.


Márki-Zay ráadásul nem egy hajszállal nyert, hanem magabiztosan, 57-41 százalékra, 16 százalékpontot ráverve a Fidesz jelöltjére.


A Fidesz jelöltjére, aki ráadásul a város alpolgármestere, és akinek Lázár János kampányolt, illetve demonstratíve Orbán Viktor is fogadta a dolgozószobájában.
Emellett Márki-Zaynak hatalmas ellenkampánnyal kellett szembenéznie. Nemcsak személyében támadtak, hanem az utolsó napokban a támogatóit is listázták.

Mindezek ellenére azonban hatalmas győzelmet aratott, és ő lesz 2019-ig a város polgármestere. Kérdéses persze, hogy egy fideszes többséggel mit kezd majd, de ez a helyi politikai következmények közé tartozik.

Országosan sokkal fontosabb és érdekesebb ennek a győzelemnek az üzenete. Ugyanis Márki-Zay megválasztásának komoly tanulságai vannak, amelyeket a Fidesznek és az ellenzéknek is le kell vonnia. Mégpedig nagyon-nagyon gyorsan. Hat hét múlva ugyanis parlamenti választásokat tartanak. Biztosan mondhatjuk, hogy a mostani választást, a kampányt befolyásolni fogja ez az eredmény.

Nézzük meg ugyanis, mi következik a hódmezővásárhelyi eredményből:...


A REMÉNYTELENSÉG ORSZÁGA

MÉRCE
Szerző: ÁMON KATA
2018.02.25.


Az elmúlt egy hétben két olyan anyával is beszélgettem, akik nemrég tudták meg, felnőtt „gyerekeik” külföldre fognak költözni. Nem néhány hónapra, egy-két évre, hanem meghatározatlan időre. Könnyekkel a szemükben mondták, hogy abszolút megértik a döntést, de nehéz elfogadni, hogy nem lesznek a közelükben. Ilyen mindig volt, legyinthetnénk, de azt nem lehet tagadni, hogy a rendszerváltás óta nem volt ennyire a hétköznapi élet része a kiköltözés. Nem a tanulmányutak, az Erasmus, a gyakorlatok, a nyári és más időszakos munkák, hanem amikor a fiatalok egyre nagyobb része úgy vonul ki az országból, hogy egyáltalán nem vagy hosszú távon nem tervez visszajönni.

Magyarország egyre inkább a reménytelenség országa lesz. Nyilván ez sokaknál elsősorban gazdasági reménytelenséget jelent. Azt, hogy bár nem feltétlenül hal éhen itt sem, talál munkát, de az nem elég arra, hogy megfelelő színvonalon éljen, esetleg családot alapítson. Sokan megunják, hogy heti minimum 40 óra munka mellett annyit vagy annyit se keresnek, hogy a havi kiadásaikat fedezzék, megtakarításokról, nyaralásról, stb. pedig szó sem lehet.

Ez természetesen elsősorban a globális egyenlőtlenségekből fakad, Magyarország nem most vált az olcsó munkaerő országává. Ennek ellenére az elmúlt években rengeteg olyan közpolitikai lépést tett a kormány, amely felerősíti azt a tendenciát, hogy Magyarország egyszerű beszállító országa legyen elsősorban a német autóiparnak. A közoktatás átalakítása úgy, hogy kevesebben tudjanak érettségizni, és egyre kevesebb általános műveltséggel rendelkezzenek a szakmunkások, a felsőoktatás állami férőhelyeinek csökkentése és a munkavállalói jogok radikális csökkentése mind ebbe az irányba mutatnak, csak hogy néhány példát említsünk.

Bár a kormány sosem fogja nyíltan kimondani, hogy alapvetően egy olyan országot építenek, amelyben egy szűk, kormányzó pártokhoz közeli körön és egy szűk, felsőközéposztálybeli rétegen kívül a többi állampolgár egy minimális jogokkal és tudással rendelkező masszát fog alkotni, akikkel a kormány és a munkáltatóik azt fognak tenni, amit csak akarnak. Nem kell kimondani, ezt az emberek egyébként is tudják, és aki tud, ki is vonul ebből
.

Ez nem csak gazdasági reménytelenség, nem csak a saját itthoni boldogulásukban nem hisznek az emberek, hanem általában az ország jövőjében – abban, hogy itt egyszer bármi jobb lesz, hogy egy olyan politikai rendszer épül ki, amelyből egy átlagos állampolgár is profitálni tud, és nem csak anyagi, hanem minden értelemben.

Azok a generációk, amelyek most a lábukkal szavaznak, nem ebben nőttek fel. Abban nőttek fel, hogy majd jobb lesz. Magyarország lelép a posztszocialista útról, és majd itt is lesz racionális közpolitika, lesz gazdasági fejlődés, tiszták lesznek a városok, mint Ausztriában, és annyi autópálya lesz, mint Németországban. Többpártrendszer lesz, valódi demokrácia...