2022. március 9., szerda

MÁRKI-ZAY PÉTER: BESZÉD A NEMZETHEZ

YOUTUBE
Szerző: Dr. MÁRKI-ZAY PÉTER
2022.03.08.Tizenkét nappal ezelőtt hirtelen megváltozott körülöttünk a világ. Az új helyzet új választás elé állít mindannyiunkat.

RÓNA PÉTER: MAGYARORSZÁG A ROSSZ OLDALÁN ÁLL

JELEN / VIDEÓ
Szerző: BENYÓ RITA
2022.03.09.Nekünk, magyaroknak az égvilágon semmi keresnivalónk nincs keleten. Ezt a kérdést Szent István annak idején eldöntötte. A mi csatlakozási pontunk, referenciánk, kultúránk, civilizációnk, gazdasági érdekeink, tudományos törekvéseink, társadalmunk szerkezete, vallásunk mind-mind nyugathoz fűz. – állítja a JelenValó legújabb adásában Róna Péter közgazdász, aki szerint Orbánnak sikerült létrehozni egy oroszbarát, nyugattól eltávolodó társadalmat, amelyik őt nagyra tartja és követi. "Ez nem az én világom" – mondja az egyesült ellenzék államfőjelöltje, majd leszögezi: "számomra a megbékélésnek, az egymás iránti jóindulatnak a művelése az első számú feladata a köztársasági elnöknek."


Erős mondatok az interjúból

A háborúról:

Ha Magyarország kitart a szövetségesei mellett, akkor nem lesz baj! Ha valamiféle külön utat keres, akkor két szék közül a pad alá esik. Oroszországnak nincs meg az a képessége és ereje, hogy a NATO-val, a nyugati világgal szembeszálljon. Van atomfegyvere, ez tény, de egy olyan gazdaságról beszélünk, amelyiknek a nemzeti összterméke kevesebb, mint Olaszországé. Ilyen gazdasági háttérrel szembeszállni a világ legnagyobb szövetségével nem egy reményteli gondolat.

Ennek a háborúnak a kimenetele nem azon fog múlni, hogy ki hány tankot lő ki, hanem azon, hogy összeroppan-e az orosz nemzetgazdaság vagy nem. Márpedig össze fog roppanni.

Az orosz-magyar kapcsolatról:

A Putyin által indított háború felkiáltójel a magyar külpolitikának, amely az elmúlt években értelmezhetetlen és érthetetlen irányt vett. Magyarország '89 után abba a helyzetbe került, hogy megfelelő gazdaságpolitikával a társadalom jólétét az EU-s tagság keretein belül igenis lehet biztosítani. Lásd, ahogy mennek előre a lengyelek, a balti országok, Szlovákia, Románia. Tehát van a jólét és a gyarapodás felé vezető út az EU-s tagságon belül, a biztonságunkat pedig szavatolja a NATO-tagság. De a magyar politika úgy döntött, hogy inkább sértegeti az EU-t, és inkább kerékkötője a NATO biztonságpolitikájának, mint annak építő tagja. Tehát ezt a két óriási történelmi lehetőséget már évekkel ezelőtt elkezdtük csorbítani.

Paks 2-ről:

Paks 2 nem fog megépülni! Ahhoz, hogy megépüljön, ki kell lépnünk a NATO-ból és az Európai Unióból. Ezt tudomásul kell venni. Mielőtt siránkoznánk Paks 2 miatt, én támogatom az atomenergiás elképzeléseket, de a Roszatom technológiája már egy elavult technológia.

Iványi Gáborról:

Nekem az volt a feltételem, hogy ha a hat párt egybehangzóan jelöl, akkor elfogadom. Jeleztem a hat párt felé, hogy ha meggondolják, ha mégis inkább Iványi Gábort jelölnék, akkor minden ellenérzés nélkül örömmel visszalépek. Ebből nincs harag! Erre azt mondták, hogy szó sem lehet róla.

Iványi Gábor erkölcsi ereje, erkölcsi megjelenése, erkölcsi teljesítménye egy nagyon fontos üzenet lenne abban a pozícióban, amit a köztársasági elnöknek be kellene töltenie. Tehát rendelkezik egy nagyon nagy méretű és nagy súlyú erkölcsi tartalommal és jelentéssel Iványi Gábor.

Az őt ért kritikákról:

Az ellenzéknek van egy szegmense, amelyik engem hazatértem óta, tehát '91 óta sohasem nézett jó szemmel. Ők a protokapitalista, liberális közgazdaságtan, társadalompolitika, stb. követői, aminek én nem vagyok a követője. Ők nagy megrökönyödéssel vették tudomásul, hogy hajlandó vagyok a bankrendszerre, a neoliberális gazdasági berendezkedésre vonatkozólag kritikus dolgokat megfogalmazni, és ez nem tetszett nekik. Nagyon nem tetszett, amikor kritikusan nyilatkoztam a devizahitelezéssel kapcsolatban, illetve a Nemzeti Bank akkor életben levő monetáris politikájával kapcsolatban.

Ez egy elméleti vita közöttem és a volt SZDSZ-esek között. Ők azt hiszik, hogy a tőke képes a világot, a piacot, a gazdaságot és a társadalmat rendezni. Én ezt nem hiszem.

Mit tanít most Oxfordban? Két dolgot tanítok. Az egyik egy bevezető közgazdaságtani kurzus. A másik pedig, ami valójában az én érdeklődési köröm, a társadalomtudományok filozófiai alapjai.

A köztársaságielnöki szerepről:

Ennek a nemzetnek alapvető megbékélésre van szüksége.

Számomra a magyar tudat, a magyar civilizáció, a magyar kultúra lényege az, hogy miközben mi igenis a nyugat részesei vagyunk, mi sajátosak vagyunk. Vannak ennek az országnak olyan sajátos vonásai, amelyek más országban nem találhatók meg. Van egy alapvető ellentmondás bennünk. Mi igenis tudunk szeretni. A magyarok egyik jellegzetessége ez a szeretet. Ugyanakkor képesek vagyunk gyűlölni. A feladat éppen abból áll, hogy ezt a másodikat faragjuk vissza és engedjük meg saját magunknak, hogy szeressük a másikat...

MARIUPOLBAN KATASZTROFÁLIS A HELYZET; EZRÉVEL TÉRNEK HAZA UKRÁNOK KÜLFÖLDRŐL, HOGY HARCOLJANAK – ÁLLÍTJA AZ UKRÁN HADSEREG

SZABAD EURÓPA
Szerző: Szabad Európa
2022.03.09.


Mariupolt bekerítették az orosz erők, rengeteg a civil áldozat. Több kulcsfontosságú város védelmét azonban sikerült megerősíteniük az ukránoknak, Kijevet is tartják még. Cikkünk percről percre követi a fejleményeket.

Összegzés

Az eddigi legfontosabb információk Ukrajna orosz megszállásáról:

- Tizennegyedik napja tart az orosz invázió Ukrajnában.

- Mariupolban drámai a helyzet, a várost körülzárták, nagyon sok a civil áldozat.

- Több nagyvárosban, így Kijevben is sikerült megállítani az orosz erők előrenyomulását.

- Az ukrán hadsereg szerint mintegy 14.500 ember érkezett Ukrajnába, hogy részt vegyen az orosz erők elleni harcokban.​

- Az ENSZ szerint már több mint kétmillió ember menekült el Ukrajnából.​

- Az ukrán elnök szerint humanitárius katasztrófa fenyeget.

- Betiltja az orosz olaj-, gáz- és szénimportot az amerikai elnök az ukrajnai háború miatt...


VLAGYIMIR PUTYIN HOSSZÚ ÉVEK ÓTA FENYEGETI A VILÁGOT A NUKLEÁRIS HÁBORÚ RÉMÉVEL

QUBIT
Szerző: SZ. BÍRÓ ZOLTÁN
2022.03.09.


Míg a nyugati politikusok gondosan kerülik az atomháborúval való fenyegetőzést, az orosz elnöknek az utóbbi időkben szinte már nincs olyan beszéde, amiben ne hozná szóba a nukleáris háború lehetőségét és az orosz atomfegyverek erejét.

Ha valaki követi Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédeit és más megnyilatkozásait, egy ideje azt vehette észre, hogy nyugtalanító gyakorisággal tűnnek fel bennük a nukleáris háború lehetőségével és Oroszország nukleáris fegyvereivel foglalkozó passzusok. Ez már csak azért is feltűnő, mert a késői szovjet főtitkárok – Leonyid Brezsnyev, Jurij Andropov, Konsztantyin Csernyenko és Mihail Gorbacsov – soha nem hozták szóba a szovjet atomarzenált, nem fenyegetőztek vele, mert tudták, hogy mindenki tisztában van a Szovjetunió nukleáris csapásmérő képességével. Helyette azon dolgoztak a hatvanas évek végétől – amerikai partnereikkel együtt –, hogy ezeket a képességeket kölcsönösen korlátozzák, majd Gorbacsov idején elkezdjék csökkenteni őket.

Ennek a kölcsönös politikai akaratnak lett az eredménye az 1972-ben megkötött SALT I., majd a hét évvel később aláírt SALT II. szerződés. Gorbacsovval azonban ez a folyamat új fázisába lépett, és immár nem a meglévő képességek korlátozásáról tárgyaltak, hanem azok csökkentéséről. Ennek eredményeképpen született meg 1991 nyarán a START I. megállapodás, ami a stratégiai hordozóeszközökre – ballisztikus rakétákra, nagy hatótávolságú repülőkre és tengeralattjárókra – felszerelhető nukleáris robbanófejek és a hordozó eszközök számát is csökkentette. Ez a folyamat a későbbiekben sem állt le. Már a Szovjetunió felbomlása után született meg 1993-ben a START II. szerződés, amit ugyan az amerikaiak nem ratifikáltak, az oroszok pedig csak egyoldalú kiegészítésekkel együtt tették ezt meg, ennek ellenére a felek kölcsönösen tartották magukat az abban foglaltakhoz. 2010 áprilisában – amikor formálisan ugyan nem Putyin volt az első számú orosz vezető, de mindenki tudta, hogy a végső szó nála, és nem az akkori elnöknél, Dmitrij Medvegyevnél van – kötötte meg Oroszország és az Egyesült Államok a START III. szerződést...

MI VÁR OROSZORSZÁGRA AZ UKRAJNAI HÁBORÚ UTÁN? ITT VAN AZ 5 LEGVALÓSZÍNŰBB FORGATÓKÖNYV

PORTFOLIO
Szerző: HUSZÁK DÁNIEL
2022.03.09.


Rengeteg elemzést olvasni arról, hogy milyen jövője lehet Ukrajnának az Oroszországgal való háború után. Bármi is lesz a háború kimenetele, az is világos, hogy Oroszország is példátlan helyzetbe került, hiszen a Nyugat egyik pillanatról a másikra gazdasági vasfüggönnyel próbálja leválasztani a világ pénzügyi vérkeringéséről, sorra vonulnak ki az országból a globális nagyvállalatok, és a Kreml sosem látott intézkedésekkel próbálja elkerülni a teljes gazdasági összeomlást. Mi várhat Oroszországra a háború után? Végiggondoltuk az 5 legvalószínűbb forgatókönyvet.


Először is, ennek a cikknek nem célja azt taglalni, hogy mi lesz az orosz-ukrán háború kimenetele, de akárhogy is nézzük, ez Oroszország jövője szempontjából csöppet sem elhanyagolható tényező. Feltételezzük tehát a jelenleg legvalószínűbb forgatókönyvet: Oroszország és Ukrajna véres harcok után békét köt, mindkét ország fennmarad létezni és nem lép át a fegyveres konfliktus Ukrajna határain...

KICSODA KÓSA LAJOS?

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.03.09.Ma már leginkább abszurdba hajló elszólásai és performanszai jut róla az eszünkbe, pedig valamikor még Orbán Viktor lehetséges utódjaként is számon tartották. Adásunkban bemutatjuk, hogyan is járta be Kósa Lajos ezt a pályaívet, melyek voltak politikai pályájának legfontosabb epizódjai, hogyan vezette évtizedeken át Debrecent és hogyan botorkált a 2010 utáni országos politikában, egyszer majdnem a forintot is bedöntve. A Partizán roadshow Debrecenből jelentkezik, ahol meghívott vendégeinkkel arra keressük a választ, ki is Kósa Lajos. Vendégeink:
Fodor Gábor, Fidesz-alapító, az SZDSZ egykori politikusa; Juhászné Lévai Katalin, az MSZP korábbi Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés volt elnöke László Ferenc, egykori újságíró Fábián István, egyetemi oktató, a Debreceni Egyetem volt rektora; Madarasi István, debreceni önkormányzati képviselő. Az adás részei: 0:00 - Visszaszámláló 3:57 - Beköszönés 5:25 - A kezdetek - Fodor Gábor 25:26 - 2010 előtt: Kósa Debrecenben - Juhászné Lévai Katalin 47:56 - A különutas - László Ferenc 1:00:28 - 2010 után - Fábián István 1:11:11 - Kósa ellenzéke - Madarasi István 1:30:01 - Elköszönés és stáblista

MEGKÉRDEZTÜK LÉVAI ANIKÓT, HOGY MIT SZÓL AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚHOZ

TELEX / VIDEÓ
Szerző: Telexponthu
2022.03.08.A magyar kormány száztonnás segélyszállítmányát a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el Ukrajnába. Az erről szóló sajtótájékoztatón ott volt a miniszterelnök felesége is, akivel készítettünk egy rövid interjút.

ŐK AZOK A CIVILEK, AKIK SZEMBESZÁLLNAK PUTYIN HADSEREGÉVEL

TELEX / VIDEÓ
Szerzők: FÖLDES ANNA, SIMOR DÁNIEL, LENGYEL-SZABÓ PÉTER
2022.03.08.Miközben az orosz hadsereg lassan körbezárja Kijevet, a város lakó felkészülnek az ostromra. Bár a többi ukrán városban folyó harcok alapján gyilkos, a civileket sem kímélő háborúra készülnek, a lakók nem félnek. Egy toborzóirodánál beszélgettünk a fegyveres és civil szolgálatra jelentkezőkkel, egyetemistákkal, bolti eladókkal...

A VILÁGMÁRKA, AMELY MOST PUTYIN CSAPDÁJÁBAN RAGADHAT

ALAPJÁRAT / TELEX
Szerző: ZÁCH DÁNIEL
2022.03.09.


A sajátosan kelet-európai körülmények ellenére érthető, hogy 2007-ben belépett az orosz autóiparba a Renault-csoport, de a Putyin-rendszerrel szorosra font kötelék a háború kitörésével fojtogatni kezdte a francia márkát. Belerokkan a Renault, ha az orosz kaland végén elhagyni kényszerül második legnagyobb piacát? Hiába mentették meg francia tőkéből a haldokló Ladát?


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább


Az orosz-ukrán háború második hetére minden nagy autógyártó bejelentette, hogy felfüggeszti oroszországi tevékenységét. A helyzet érzékenyen érintethette a nem sokkal korábban a kalinyingrádi gyártás 2028-ig tartó folytatása mellett döntő BMW-t, vagy éppen a Mercedest, amelynek saját, orosz személyautó-üzeméből akár évi 25 ezer jármű gördülhet ki. Piacot veszít a Toyota és a Daimler Truck, a Kamaz teherautómárka résztulajdonosa is, a dél-koreai Hyundai-Kia hátralépése pedig egyenesen az anyaország gazdaságára mér csapást.

A felsorolt gyártók számára sem mellékes, hogy lesz-e bármilyen gazdasági és kereskedelmi visszarendeződés a háború után, ám a dilemma sokkal súlyosabb a Renault-nál, hiszen az utóbbi évtizedben olyan mélyen ágyazódott be az orosz piacra, illetve autóiparba, hogy egyelőre felbecsülni is nehéz, mekkora veszteségek árán szakadhat el onnan...

REKORDSZINTRE GYENGÜLT A FORINT - HOGYAN HAT A MAGYAR CÉGEKRE?

PORTFOLIO
Szerzők: NAGY VIKTOR, FEKETE BEATRIX
2022.03.09.


A hét elején olyan szintre gyengült a forint az euróval és a dollárral szemben, ahol még soha nem járt, egy rövid ideig több mint 400 forintot kellett adni egy euróért. Bár az elmúlt órákban jelentősen erősödött a magyar fizetőeszköz a vezető devizákkal szemben, még mindig jóval gyengébb, mint év elején, vagy akár egy évvel ezelőtt, akár tartósan gyengébb forintra kell felkészülnünk. A forintgyengülés a hazai cégekre is hat, összegyűjtöttük, 
milyen csatornákon keresztül fejti ki a hatását.

Gyenge és gyengébb

Az elmúlt hónapokban alaposan elromlott a tőkepiaci hangulat, és már jóval az ukrajnai háború kirobbanása előtt nyomás alá kerültek a tőzsdék, és főként a feltörekvő országok devizái. Az orosz invázió miatt begyorsult a részvénypiaci esés, és a devizák gyengülése a dollárral szemben. Az élen a háborúban részt vevő országok és a környező régiós országok devizái állnak, a szankciók miatt nyomás alá kerülő Oroszország devizája, a rubel több mint 40 százalékkal értékelődött le idén...

VÉGE A JÁRVÁNYNAK! MZP KATONÁKAT KÜLD AZ OROSZOK ELLEN! NŐNAP!

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2022.03.08.Vége a járványnak! MZP katonákat küld az oroszok ellen! Nőnap!

MNB: BÁRMIKOR NAGYOT ERŐSÖDHET A FORINT - A JEGYBANK ALELNÖKE SZERINT TÖRETLEN A BIZALOM A MAGYAR FIZETŐESZKÖZBEN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.03.09.


Az euró napokban bekövetkezett jókora drágulása a jegybank alelnöke szerint spekulációk miatt következett be. Az így felépített pozíciókat azonban le is kell zárni, ami – mint kifejtette – egyértelműen a forint erősödését hozza majd. Kérdés, mikor.


Elképesztő jelenségeket produkált a pénzpiac az elmúlt napokban. Az euró forintárfolyama még a szinte elképzelhetetlen 400-as szinte is bejárta. Persze nem csak az euró, hanem más valuták ára is az egekbe szállt. Több elemző is úgy vélte, hogy a jelentős forintgyengülés miatt az Magyar Nemzeti bank (MNB) rendkívüli kamatemelésre kényszerül. A Monetáris Tanács tegnap összeült, de – mint a jegybank alelnöke, Virág Barnabás ezt követő sajtótájékoztatóján (képünk) elmondta – az alapkamat módosításáról nem is tárgyaltak.

Egy teljes százalékponttal emelték viszont az egynapos fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel kamatát. Az új kamat mindkét esetben 6,4 százalék lett. A kamatfolyosó új felső széle és az egyhetes betét kamata (az alapkamat helyett már hónapok óta ez számít irányadónak) között így 105 bázispont a különbség, ami sokak szerint a csütörtöki aukción kihirdetendő kamatemelés felső határát jelenti. Virág azonban a tájékoztatón hangsúlyozta: ez nem korlátozza az MNB-t. Magyarán: semmi nem akadályozza, hogy a jegybank ennél nagyobb kamatemelést hajtson végre...

AZ IDŐ NEKÜNK DOLGOZIK - INTERJÚ BART STOLLAL, A STUDIO EUROPA KUTATÁSI IGAZGATÓJÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: FÓTI TAMÁS
2022.03.04.


A közelmúltban a hollandiai Maastrichtben tartották az Európai Unió reformját civilek bevonásával kidolgozó, Európa Jövője sorozat egyik konferenciáját. Nem véletlenül jelentkezett házigazdának a limburgi város, harminc éve itt írták alá az úgynevezett Maastrichti Szerződést, ennek nyomán lett az Európai Közösségből Európai Unió. A konferencia sikeréhez hozzájárult a Studio Europa is, amely elérte, hogy a Maastrichti Szerződés megkapja az Európai Örökség címkét. Bart Stol, aki a maastrichti egyetemen politikatudományt és diplomáciát oktat, egyúttal a Studio Europa kutatási igazgatója. „Programjainkon sokan fejtik ki véleményüket, azok is, akik elégedetlenek az Európai Unió működésével. Ilyenformán nem reklámot akarunk csinálni az EU-nak.” Bár határozott véleménye van a populista politikusokról, azt vallja, hogy a régi tagállamoknak meg kellene érteniük egyes „új” tagok eltérő kulturális hátterét, hagyományait. „Még Nyugat-Európában is szeretnek megfeledkezni arról, hogy az európai joganyag csupán kiegészíti a nemzeti törvénykezést, és nem annak kiváltásáról van szó. Nyitott kérdés, hogy melyik élvez elsőbbséget – és az sem biztos például, hogy a magyar jogértelmezés hibás, csak más.”...DRÁGUL AZ ÉLET, SZAPORODNAK A SZOCIÁLIS PROBLÉMÁK

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2022.03.09.


Hétfőre „beszakadt” a forint, a befektetők, akik tehették, gyorsan igyekeztek megszabadulni a magyar fizetőeszköztől. A pénzpiaci pánik minden nemzeti gazdaság legnagyobb ellenfele, újabb lökést adhat az amúgy is magas inflációnak. Hogyan tudnak alkalmazkodni a váratlan drágulásokhoz a legszegényebb hazai rétegek? – kérdeztük Korózs Lajos szociológust, az MSZP szakpolitikusát.

Némi visszatekintéssel kezdi a beszélgetést a parlament népjóléti bizottságának elnöke: évek óta tapasztaljuk, hogy az Orbán kormány nem tett hathatós intézkedéseket az infláció megfékezésére. Lehet persze arra hivatkozni, hogy az Európai Unió más országaiban is magasabb lett az infláció, ám a mienkhez hasonló drágulás párját ritkítja. „Még híre sem volt a világjárványnak, amikor idehaza már meglódultak az árak, de a kormány még akkor is az erőltetetten túlfűtött gazdasági növekedéssel próbálkozott. Tizenkét éves regnálása alatt szüntelen gyengítették a magyar fizetőeszközt, persze, hogy ide jutottunk.”

Korózs Lajos emlékeztet, az ellenzéki politikusok számtalan alkalommal szorgalmazták a parlamentben, hogy a kormány öt százalékban mérsékelje végre az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját, s az összes többi élelmiszer árát is legfeljebb csak 18 százalékos áfa terhelje. Szerették volna megértetni a kormány illetékeseivel, hogy az áremelkedéseket komplexen kell kezelni. Ha valóban „minden magyar család” érdekeit akarta volna szem előtt tartani a Fidesz-KDNP, akkor nemcsak a felső- és középrétegeket támogatta volna mindenféle kedvezménnyel, hanem gondolt volna a legszegényebbek és a leszakadó százezrek életkörülményeinek javítására is. Mára e tömegek mindennapi megélhetése került veszélybe, mert azoknak a termékeknek az ára emelkedett a leggyorsabban, amelyeket naponta kénytelenek megvenni...

MÁSFÉLSZER MAGASABB AZ INFLÁCIÓ, MINT A NYUGDÍJEMELÉS – ÉS MÉG MESSZE A DRÁGULÁS VÉGE

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2022.03.09.


A Nyugdíjasok Parlamentje azonnali korrekciós emelést követel.

Utoljára 2007 augusztusában volt olyan magas az infláció, mint februárban – közölte ma reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónapban átlagosan 8,3%-al nőttek az árak az egy évvel ezelőttihez képest, egyetlen hónap alatt, január óta 1,1%-al. A legnagyobb ütemben az élelmiszerek ára nőtt, de a tartós fogyasztási cikkek, szeszes italok és a dohányáruk is átlag fölött drágultak. A háború és a járvány hatására elszálló árak tartósak lehetnek, a szakértők szerint még el sem értük a tetőzést. A Nyugdíjasok Parlamentje azonnali nyugdíj emelést követel.

A KSH ma megjelent gyorstájékoztatója szerint, februárban a fogyasztói árak átlagosan 8,3%-al meghaladták az egy évvel korábbit. Ezen belül is az élelmiszerek ára nőtt kiemelkedően, 11,3%-al, különös tekintettel az alapvető élelmiszerekére:

a margariné 25,8, a kenyéré 25,0, a száraztésztáé 22,1, a baromfihúsé 19,2, a sajté 17,9, a péksüteményeké 17,8, a liszté 17,6, a vajé 16,3, a tejtermékeké 15,5, a cukoré 3,8, a szalámié, a szárazkolbászé és a sonkáé 2,5, a sertéshúsé 1,3%-kal emelkedett.

A tartós fogyasztási cikkekért 8,3, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 16,2, a szobabútorokért 15,0, a használt személygépkocsikért 10,0, a televíziókért 8,6, az új személygépkocsikért 7,3%-kal kellett többet fizetni. Ezen drágulások hátterében a járvány kezdete óta folyamatosan növekvő globális mikrochip- és faáru hiány állhat...

KINEK KEDVEZ, HA ELHÚZÓDIK A HÁBORÚ UKRAJNÁBAN?

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2022.03.09.


A hétvége fordulatot jelzett a háborúban, amelyet Oroszország február 24-én kezdett Ukrajna ellen. Az első napok eseményeiből lényegében minden elemző arra a következtetésre jutott, hogy az orosz haditerv az ukrán állami vezetés és a hadsereg gyors összeomlására épített, ami nem következett be. Ezt követően sok helyen és sokféle módon próbáltak az oroszok döntő áttörést kierőszakolni, de igazán stratégiai mélységű sikereket csak délen értek el, ahol a Krímből induló csapatok nyugat felé elfoglalták Herszont és átkeltek a Dnyeperen, kelet-északkelet felé pedig elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét, és oroszlánrészt vállaltak Mariupol bekerítésében
.

Több mint egyhetes harc után a jelek szerint az orosz vezérkar arra a következtetésre jutott, hogy részben át kell térni a felmorzsoló, kifárasztó jellegű háborúra. Ez egyrészt a bekerített vagy legalábbis néhány oldalról elért városok elleni könyörtelen, a civil célpontokkal szemben is teljesen érzéketlen tüzérségi és légi támadásokban ölt testet. Másrészt pedig elkezdődött az ukrajnai hadi üzemek szisztematikus pusztítása.

A háború első napjaiban az orosz távolsági (nem sorozatvetőkből indított) rakétacsapások főként parancsnoki központokat, reptereket, radarállomásokat és légvédelmi állásokat értek. A cél az ukrán parancsnoki rendszer megbénítása mellett a légierő és a nagy hatótávolságú légvédelem kiiktatása volt, ami egyébként csak részben sikerült.

A vasárnapra virradó éjszaka viszont az orosz Kalibr cirkálórakéták célpontja egy zsitomiri, páncélosokat gyártó és javító üzem volt. A jellemzően hajókról indított Kalibr az orosz fegyveres erők egyik büszkesége, és mivel egy meglehetősen drága fegyverről van szó (amelyből a nyugati elemzők szerint nincs túl sok raktáron, és a gyártás viszonylag lassan pótolja a felhasznált mennyiséget), biztosak lehetünk benne, hogy az oroszok számára nagyon fontos volt az üzem elpusztítása. Ez a nyilvánosságra hozott felvételek alapján jelentős részben sikerült is.

Ráadásul az oroszok bejelentették, hogy ez csak a kezdete volt a hadiüzemek elleni támadássorozatnak, ami azt mutatja, hogy ellenségük fegyver-utánpótlási potenciáljának megsemmisítése a cél. Ez a felmorzsoló jellegű hadviselés tipikus eleme, mint a brit-amerikai stratégiai bombázások Németország ellen 1942-túl kezdve...

VAN EGY EURÓPAI ORSZÁG, AMIT MÁRIS TÚLTERHEL AZ UKRÁN MENEKÜLTVÁLSÁG

24.HU
Szerző: VASKOR MÁTÉ
2022.03.09.


Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta több mint 230 ezer menekült érkezett Moldovába, közülük 120 ezren nem is mentek tovább Európa egyik legszegényebb országából. Ezt az extrém nyomást már most nehezen kezelik, ráadásul sokan attól rettegnek, hogy ők lehetnek Putyin következő célpontjai
.

Szűk két hét alatt legkevesebb másfél millió ember menekült már el Ukrajnából az oroszok által indított háború elől az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága hétvégi adatai szerint. A legtöbb bajbajutott Lengyelország felé vette az irányt, sokan Románia, Szlovákia felé indulnak, de Magyarországra is 167 ezer ukrán menekült érkezett már.

A kialakult válsággal összefüggésben viszont arról kevés szó esik, hogy Európa egyik legszegényebb országa már most túlterheltté vált a menekültáradat miatt. Moldovába eddig 230 ezren léptek be Ukrajnából február 24. óta, és közülük 120 ezren maradtak is. Az ő ellátásuk egy alig 2,6 milliós lakosságú állam számára emberfeletti feladat...

HARKIVNÁL MEGMOZDULT A FRONT

444.HU
Szerző: 444.hu
2022.03.09.


- Az oroszok átkeltek két folyón, az ukránok ellentámadást intéztek a várost lövő tüzérség ellen.

- Szumiban pokoli volt az éjszaka, Csernobil biztonsági felügyeleti rendszerével megszakadt a kapcsolat.

- Az orosz külügy szerint már nem cél az ukrán kormány megbuktatása, Oroszország céljai pedig "tárgyalások útján inkább megvalósíthatók". Minderre a háború 14. napján jutottak.

- Lengyelország felajánlotta repülőit, de vita tört ki a szövetségesek között, hogy honnan is kéne azokat Ukrajnába küldeni.

- A britek és az amerikaiak sem vesznek több orosz olajat...

MARINE LE PEN HITELEZÉSE SÚLYOS KOCKÁZATOT JELENT MAGYARORSZÁGNAK, ÉS ALIGHA PIACI TRANZAKCIÓ VOLT

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.03.09.


Miért lép olyat egy bank, hogy egy általa amúgy nem lefedett piacon, Franciaországban egy politikai szereplőnek ad 4 milliárd forint hitelt? Ez banki szempontból értelmezhetetlen. Ráadásul az ilyen lépések egyre inkább összehúzzák a Nyugat szemében Magyarországot a Marine Le Pen, Matteo Salvini jelképezte Putyin-barát világgal.


Mint azt a Telex is megírta (a HVG nyomán), Franciaországban közzétették az elnökjelöltek vagyonnyilatkozatait. Így derült ki, hogy az MKB Bank 10,6 millió euró hitelt nyújtott Marine Le Pen szélsőjobboldali kihívó kampányfinanszírozására.

A nyilvános vagyonnyilatkozatból látható, hogy az MKB Bank Nyrt. 10,692 millió euró hitelt adott Marine Le Pennek 16 hónapos időtartamra, ami nagyságrendileg 4,1 milliárd forintot jelent. Mindez politikai, de banki szempontból is egészen szokatlan, hatalmas botránnyal fenyegető lépés volt, amivel kapcsolatban rögtön felmerül jó néhány kérdés. Mi tíz pontban foglaltuk össze ezeket...


A LENGYEL POLGÁRMESTER BÁTRAN, ELSZÁNTAN ÉS TÖKÖSEN PÉLDÁT MUTATOTT. KÍVÁNCSI VAGYOK, AZ ELLENZÉK ÜZEN-E MAJD VALAMIT AZ MKB-NAK, NO MEG PERSZE A GÁZSZERELŐNEK ÉS A GAZDIJÁNAK?

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.03.09.


Az már jó ideje tudott, hogy Marine Le Pennek és pártjának az egyik legnagyobb pénzelője és támogatója Vlagyimir Putyin.
Azt egy hónapja tudjuk, hogy egy magyar bank 10,6 millió euróval finanszírozza Marine Le Pen kampányát.
Mára már azt is tudjuk, hogy ez a bank a Mészáros Lőrinc (leánykori nevén: Orbán Viktor) érdekeltségébe tartozó MKB, amely épp a Takarékbankkal és a Budapest Bankkal készül fuzionálni.
Tegnap a világsajtón lehetett látni azt a képsort, amelyen az ukrán határ közelében lévő Przemyślbe ellátogató Salvinit szégyenítette meg a város polgármestere, aki egy Putyin-pólót felmutatva emlékeztette Salvinit arra, hogy az olasz politikus nemrég még ugyanilyen pólóban pózolt a Kreml előtt, majd azt javasolta Salvininek, menjenek el egy menekültközpontba, hogy saját szemével győződjön meg Salvini, mit tett kebelbarátja, Putyin. A lengyel polgármester pofátlannak nevezte Salvinit, a körülöttük állók sértő szavakat kiabáltak oda az oroszok által szintén agyontámogatott Salvininek, aki aztán annak rendje és módja szerint, behúzott füllel és farokkal odébbkotródott. Sajnos nem volt jelen a leendő magyar köztársasági elnök asszony, aki cicásan odabújhatott volna a szegény, megbántott olasz mackójához.
A lengyel polgármester bátran, elszántan és tökösen példát mutatott. Kíváncsi vagyok, az ellenzék üzen-e majd valamit az MKB-nak, no meg persze a gázszerelőnek és a gazdijának?
Ha már közeledik március 15.

SALVININEK EGY PUTYINT ÁBRÁZOLÓ PÓLÓT NYOMTAK A KEZÉBE A LENGYEL HATÁRON – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.03.09.


Przemyśl polgármestere “pofátlannak” találta Salvini útját

Salvini ezután elsétált a sajtótájékoztatóról, miközben sértéseket kiabáltak többen is neki olaszul…

Orbán nem fogja hagyni, hogy energetikai szankciókat vezessenek be Oroszország ellen

Várjunk még két napot… Szijjártónak a London közepén nyíló, mintegy 600 négyzetméteres konzuli iroda volt a szívügye.

Saját magát lőné lábon Németország, ha elzárná az orosz gázcsapokat

A német iparvállalatok szövetsége (BDI) elutasítja azt a követelést, hogy terjesszék ki az orosz energiaszektorra az Ukrajna elleni háború miatt bevezetett szankciókat. A német iparvállalatokat az sem nagyon érdekelte, mi folyik Magyarországon a társadalomban és a politikában…

Kína köszöni szépen, inkább bevásárol Oroszországban

Az ügyhöz közelálló források szerint Kína arra készül, hogy részesedést szerez orosz energetikai vállalatokban.

Még itt: Szele Tamás: Négy jó oka is van Pekingnek az óvatosságra

Látványos, ahogy Magyarország kikerült az európai politika összetartó fősodrából a háború kitörése óta

A lengyel kormányfő Orbán Viktor helyett a román miniszterelnökkel van egy hullámhosszon.

“Riasztó, hogy Magyarország segíti Oroszországot és Kínát”

“Évtizedeken keresztül végignéztük, ahogy korábbi magas rangú európai tisztviselők és politikusok vezető pozíciókat töltenek be az orosz energetikai vállalatoknál, miközben százmilliókat juttattunk Putyin kasszájába, és menedéket nyújtottunk cimboráinak és oligarcháinak. Az euróinkkal felépítettük és finanszíroztuk Putyin háborús gépezetét, amelyet most ártatlan ukránok lemészárlására használnak.”

A migránsok ellen kampányoló kormány egy hét alatt változtatta menedékké Magyarországot

Az operatív feladatoktól viszont látványosan távol tartják magukat. A leépített ellátórendszer a hirtelen Magyarországra özönlő tömeget nehezen tudja kezelni.

Fáradnak a civilek és az önkéntesek, de az állam még mindig nem találja a helyét a rendszerben

Az önkormányzatok nem kaptak a kormánytól egy fillért se, hogy segítsenek a bajbajutottakon.

Putyin dühös, és tovább durvulhat – figyelmeztetnek az amerikai hírszerzés vezetői

Hainest meglepte Putyin nukleáris fenyegetőzése. A hírszerző vezető szerint ennek célja az, hogy elrettentse a Nyugatot attól, hogy további támogatást nyújtson Ukrajnának, mialatt a konfliktus eszkalálását mérlegeli.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség már nem látja, hogy Csernobil minden nukleáris anyaga a helyén van-e

Az egykori ukrán atomerőmű egyre inkább elszigetelődik a külvilágtól, mióta az orosz egységek elfoglalták – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

Az ukrán államfő kész megvitatni azt az orosz követelést

Azt, hogy Kijev ismerje el az elcsatolt Krímet és a Moszkva-barát, Oroszország által függetlenné nyilvánított területeket. A precedens rossz lenne, de életeket ment.

Ukrajnára nevezték át a Bajza utcai kisföldalatti megállót

Magyar művészek és művészhallgatók egy csoportja egy párizsi kezdeményezéshez hasonlóan ragasztotta le az orosz nagykövetségnél található megálló feliratait.

Most omlik rá a Fideszre a választási osztogatás, csak még nem látszik

Az első pillanattól nyilvánvaló volt, hogy az árstopoknak és a pénzszórásnak nem lesz jó vége.

Az elhunytak nevében történő szavazás ellen indított akciót egy vajdasági magyar szervezet

“A Vajdasági Magyar Szövetség a Fidesz vajdasági hátországa. Minden eszközzel azon vannak, hogy a magyar országgyűlési választásra minél több levélszavazatot gyűjtsenek össze, és azokat a »megfelelő módon« kezeljék.”

Megengedte a kormány, hogy tervpályázat nélkül építsék át Pest egyik legrégebbi házát

március 15-én ott nyomtatták ki a Nemzeti dalt és a 12 pontot.

Szálloda helyett luxuslakásokat építtet az önkormányzattól zsebre tett telken a „debreceni ingatlanbáró”

Az önkormányzati tulajdonban álló Debreceni Vagyonkezelő Zrt. egyik igazgatósági tagjának cége előbb szinte féláron megvásárolt az önkormányzattól egy értékes nagyerdei ingatlant, majd a pályázatában körvonalazott szállodai hasznosítás helyett luxuslakásokat építtet.

A NER új üdvöskéje tartja karban már a légimentők helikoptereit is

Újabb milliárdos helikopter-karbantartási szerződéshez jutott egy csupán 2011-ben alakult társaság, a HeliControl Kft.

A Sberbank bedőlésével fideszes önkormányzatok kaphatnak kormányzati gyorssegélyt

A kormány olyan önkormányzatoknak ad gyorssegélyt a Sberbank csődje után, amelyek nyilvánvalóan nem gazdálkodtak körültekintően a rájuk bízott pénzzel.

Semjén Zsolt szerint az ellenzék ellenszenvet érez a keresztény civilizáció iránt

Nem, kedves Zsolt, nem az ellenzék, hanem minden tisztességes és jóérzésű ember ellenszenvet érez a hipokriták iránt.

Orbán apánk

Az aljas hős, a disznó forradalmár, vagyis az ellenforradalmár, úgy tűnik, egyesíti magában ezt a két végletet: a tragédiát és a bohózatot.

ORBÁN VIKTOR ZUHANYÉRTELMISÉGE

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2022.03.07.


...Orbán értelmisége sohasem hagyta el a zuhanyozót, mert Orbán Viktornak lojális pillangóúszókra volt szüksége és nem kétpercesekre. Mondjuk leúszták, hát nem egészen pillangón, de valahogyan, öt perc alatt a kétszáz métert, és előtte, meg utána, közben nem nagyon fog menni ezzel a kondival, folyamatosan, akár tíz hosszú éven keresztül, tökéletes lojalitást tudtak mutatni, és így jutottak be a döntőbe.

A fiatal pillangóúszók (még mindig metafora) már a jobb zuhanyzókat keresik, igazából nincs a zuhanyozáshoz szükség uszodára, már kínos, ha valaki legalább elméletben tudja a kartempót, a víz is kínos, egy bizonyos hőfok alatt, a medence egészen bizonyosan kínos, ez a konzervatív értékelvű pillangó.

Igen, a Trombitás Kristóf a Lánczi András folytatása más eszközökkel.

Tizenkét év alatt kialakult egy zuhanykultúra, a maga folyóirataival, intézeteivel, ösztöndíjaival, a magyar nemzeti zuhanykultúra, amitől ez az ország nem fog megszabadulni, és, valljuk meg, bizonyos ellenoldali értelmiségiek víziszonya is elég látványos tud lenni.

A kádári kontraszelekció ugyanolyan slampos volt, mint a kádári diktatúra. Időnként hibázott, a féltudású kádári értelmiségnek átlalában megvolt a kétperc huszonhárom másodperc, ami szignifikánsan különbözik a vízbefúlástól. Mondhatjuk persze, hogy akkor kezdték építeni a zuhanyozókat, akkor alakult ki a zuhanyozás ideológiája, de valahogy ők még kicsit szégyellték a dolgot, ők időnként először fejjel előre bele ugrottak a vízbe és csak utána lettek nevetségesek. Schmidt Mária háromdeciliteres kiszerelésben látott vizet utoljára.

Tudom, Sojgu tábornok, Z betű a tankon és a trikón, rakéták a kórházakra, tudom, tudom, félóránként nézem meg a Guardiant, és reménykedem, hogy valaki leállítja Putyint, de nem állok sorba kenyérért Kijevben, és nem is akarok úgy tenni. A mi Putyinunk Orbán Viktor, a mi Sojgu tábornokunk a Földi elvtárs a háromperkitudjamennyitől és persze Spöttle Gyuri, akiről azt hiszem a Vincenten írták le először, hogy a festői Német Demokratikus Köztársaságban elrabolták az UFO-k.

A mi problémánk nem a kazettás bomba, hanem a bendebalázs és a lőrincésandreakáefté, nem a nagyorosz brutállélek, hanem a kismagyar zuhanykaliber. De pontosan ugyanúgy fog kinyírni minket a magunk baja, mint az oroszokat az övék.

ÖT PERC

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.03.09.


A demokrácia jegyében és dicsőségére az eljövendő választásokra tekintettel minden országos listát állító párt ötperces bemutatkozási lehetőséget kap az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsorsávjában. Egészen pontosan ezt mondták a nagy hatalmú és nagy tudású Orbán-csicskák: a pártok képviselői március 16-tól, három héten keresztül minden szerdán és csütörtökön az M1 Ma reggel című műsorában a 8 órai híreket megelőzően, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pedig a 8 órai Krónikát követően ismertethetik választási programjukat.

Innen nem derül ki, hogy három héten át két napon reggelente minden párt kap öt percet, ami összeadva kitenne egészen fél órát is, de ez kevéssé valószínű. Minden bizonnyal darabonként jár az a nyüves öt perc, amit négy éve a kutyapárt képviselője töltött meg oda illő tartalommal – mint emlékezhetünk –, mikor is kakasjelmezben öt percig kotkodácsolt, és nem tudtak tenni vele semmit. Az öt perc ennyit ér voltaképp, így az ellenzéki pártok akkor teszik a legnagyobb rosszat önmagukkal, ha szép ruhában és jólfésülten öt percre nagy komolyan beülnek a stúdióba.

Mert akkor jelenlétükkel legitimálják azt, hogy pofán vannak köpve. Ez pedig nem szerencsés. Kiszámolhatjuk, a demokrácia és a kiegyensúlyozott tájékoztatás szellemében hogyan néz ez ki. Kétféle metódussal is kaphatunk lehangoló eredményt. Az egyik szerint négy év alatt a közmédia úgy nagyjából ötszáz milliárdba került nekünk (neked is), ebből kap az ellenzék, akikre a választók több mint fele biztosan szavazna, öt percet, ergo percenkét százmilliárdot kóstál az ellenzék közmédiás jelenléte. Ez derül ki egy kommentből, ahonnan loptam a számítást.

Mint ahogyan – mivel nem vagyok matematikus egyáltalán – a következő levezetést is: egy évben van körülbelül 525.600 perc, 4 év alatt, ez 2.102.400 perc, na, ebből kap az egyesült ellenzék, 5 percet. ez 2,3×10-6-on százaléka a teljes időnek. 0,0000023 százalék. Ez a szám is kijött valahogyan, a végeredmény pedig bolhafingot mutat. A magam részéről arra vagyok képes, hogy az M4-el példálózom, ahol minden meccs szünetében van az egy perc gyűlölet már az indulás óta, az ellenzéki pártok tehát öt futballmeccs szünetével érnek fel.

Sokféle számolást lehetne alkalmazni, de minek. Ez úgy, ahogyan van, röhejes, és voltaképp az ellenzéki pártok megalázása, amit el kellene hárítani, de ki vagyok én, hogy tanácsokat osztogassak. Ez az egész egyébként a színjáték része. Azé a színjátéké, amivel a Fidesz már hatalomra jutása óta demokráciát játszik, holott mindenki tisztában van azzal, hogy egypárti diktatúra van kies hazánkban a bátor százharminchármakkal, ahol a parlamentben is csak díszlet az ellenzék, mint ahogyan most a közmédiában is az. Odacsapják öt percben, hogy csak úgy placcsan, és készen van a nagy mű...

AZ AGYMOSÓ PROPAGANDA ÉS A NAGYMESTER - A 444 NÉGY KIEMELT CIKKE MA REGGEL

444
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2022.03.09.


Jó reggelt, ez itt a 444 napindító hírlevele, ami sajnos továbbra is elsősorban a háborúról szól. A legfrissebb ukrajnai történéseket ebben a cikkünkben lehet követni. Hírleveleinkre pedig itt lehet feliratkozni.

4 kiemelt cikkünk ma reggel: