2016. szeptember 20., kedd

A NÉP, AKI NÉGYÉVENTE BEVESZI, HOGY VAN VÁLASZTÁSA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.09.20.


Miközben Nagyér közbeiktatásával Lázár János – mindenhez is még annál is jobban értő kancelláriaminiszter – makkoscipőben kacsázott Ambrózfalva és Csanádalberti között riogatni a népeket (arról érdekes módon elfelejtett beszámolni, hogy óriásdaruval építik a hozzá közelálló jogász vadászkastélyát a hódmezővásárhelyi tanyavilágban, hehe), és az egész fideszes harci osztag a sikeres népszavazásra gyúr, fenyegetőzik, mossa az agyakat szerte az országban, szerintem az ellenzékről kellene pár keresetlen szót ejteni. Föltétlenül.

Tegnap derült ki, hogy az ellenzéki pártok – nyilván azok, amelyek parlamenti frakcióval rendelkeznek és elvileg két-két tagot delegálhattak volna az országosan több mint 10 ezer választási szervbe – olyan szinten basztak rá az állítólagos ellenzékiségükre, hogy öröm nézni. Mivel a Propeller kikérte a Nemzeti Választási Irodától a pontos számokat, nézzük és jegyezzük meg jól:
a Fidesz 13122,
a KDNP 239 (még szerencse, hogy ők egyedül is bármikor bejutnának a parlamentbe),
a Jobbik 170,
az LMP 41,
az MSZP 3811
delegáltat küld a 8306 szavazatszámláló és 2025 helyi választási bizottságba. Ahova – még egyszer mondom – minden pártnak két-két embert lett volna lehetősége beültetni. Hát én semmiképpen nem szeretném megzavarni a saját maga fontosságától megrészegült ellenzéket a 2018-as választások megnyerésére irányuló igyekezetükben, de volna néhány szavam hozzájuk...

ITT OLVASHATÓ

ÍGY CSALJÁK EL OKTÓBER 2-ÁN A NÉPSZAVAZÁST

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.09.20.


Nemrégiben a Facebookon megkérdeztem barátaimat, ismerőseimet arról, hogy mi a teendő október 2-án. Mármint, hogy mit tegyenek azok, akik nem egyszerűen felesleges pénzkidobásnak tartják a „kötelező betelepítésről" szóló népszavazást, és nem is csupán kommunikációs trükknek, hanem nettó aljasságnak és gazemberségnek. Mi a jobb, kérdeztem tőlük, hogyan lehet a csalást minimalizálni: ha elmegyünk, és érvénytelenül szavazunk, vagy azzal teszünk jót, ha el sem megyünk, hanem ennél hasznosabb, kellemesebb, vagy éppen színvonalasabb programot választunk.

A válaszok és az érvek megoszlottak. Valamivel többen voltak azok, akik azt válaszolták, hogy ne menjünk el szavazni, mert ezzel azt is kifejezzük, hogy ez a népszavazás a mi pénzünkön ugyan, de nem rólunk szól. Valamint, jelzés arra nézvést, hogy ezzel a kormánnyal még ilyen szinten sem vállalunk közösséget.

A másik „tábor" azt mondta, hogy érvénytelen szavazatot kell leadni, ha meg még szaftos rajzokkal is színesítjük a szavazólapot, az egyértelmű üzenet a kormánynak, hogy mit gondolunk erről az egészről. Akik az érvénytelen szavazás mellett érveltek, úgy gondolták, hogy így kisebb a csalás lehetősége. Azok után ugyanis, akik nem mennek el szavazni, ott maradnak az üres, kitöltetlen szavazólapok, amelyekkel a szavazás után a Fidesz által delegált szavazóköri tagok azt csinálnak, amit akarnak.

Tizenegyezer szavazókör van, és már korábban is lehetett tudni, hogy a demokratikus ellenzék parlamenti frakcióval rendelkező pártjainak nem lesz 11 ezer embere arra, hogy a szavazás tisztaságát ellenőrizze. (Mostanra kiderült: szavazókörök csak egyharmadában lesz nem kormánypárti delegált.)

A legérdekesebb az volt – már amennyiben ideillő az érdekes kifejezés - hogy kiindulási pontot, miszerint a kormány(párt) elcsalja, vagy megpróbálja elcsalni a népszavazást, egyetlen válaszoló sem kérdőjelezte meg. Mindenki „alapvetésnek tartotta", hogy megpróbálnak csalni, és a legtöbben abban is egyetértettek, hogy ez minden bizonnyal sikerül is nekik. Az az opció fel sem vetődött senkiben, hogy a kiindulás, vagyis, hogy „csalni fognak/próbálnak", megkérdőjelezhető lenne...

ITT OLVASHATÓ

VAGY SUNNYOGTOK EGÉSZ HÁTRALEVŐ ÉLETETEKBEN, VAGY A HATALOM POFÁJÁBA RÖHÖGTÖK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖMGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.09.20.


Nincs is annál szebb, mint amikor a kormány már a tulajdon – mondhatni saját – lábát rágja. Ja, most az elején szólok: napok óta nem alszom én sem és senki a szerkesztőségben. Ennek megfelelően dühös és kimerült vagyok, de inkább dühös. Csak azért mondom, mert jelenleg az irodalmi-, valamint a virágnyelv egyik formája sem megy nekem. Főleg, ha ilyen szemétségről kell írnom, amiről majd mindjárt. Tehát érzékenyebb olvasók ezt a cikket bátran hagyják ki. Aki viszont elolvassa, az ne hisztizzen, amiért vannak benne csúnya szavak. Szóltam.

Tehát ártunk és ormányunk tipikusan a sarokba szorított patkány stílusában visít és harap. Mindenbe és mindenkibe, saját embereibe is. Nem először amúgy és nem is utoljára. Akkor lesz majd szép, amikor az elvtársak közvetlenül egymást irtják és nem csak az alattuk lévők fején taposnak szöges bakanccsal. Most éppen az a hír, hogy jönnek a migráncsok! Bocs, ez nem hír. Az már igen, hogy Orbán Viktor újszülött monomániája gigantikus méreteket öltött és a kormány úgy küzd a hülye népszavazásáért, mintha az életük múlna rajta (bárcsak!).

Az önkormányzati vezetők nem először szembesülhettek a végtelen aljasság ötven árnyalatával – lánykori nevén Orbán-kormány -, de mindig úgy meg tudnak lepődni, mint szűzlány a legénybúcsún. Igen, drágáim! Szeretett pártotok és kormányotok a ti torkotokra is rálép, hiába vagytok fideszesek. Most éppen azzal, hogy amelyik önkormányzat nem írja alá a kvótaellenes nyilatkozatot, az megnézheti magát. Cikk a Népszaván.

Fenyegetnek, igen. Így szokták. Egy csomó helyen pontosan ezért van fideszes polgármester. Csillagvirágok. Mert az önkormányzati választások alatt is lóra szállt a kormány apraja-nagyja és a lúdtalpas, puhos testüket odavonszolták minden településre. Amúgy akkor sem csináltak semmi mást, mint amit most csinálnak, meg amit nonstop csinálnak fennállásuk óta. Hazudnak, zsarolnak, fenyegetnek. A választások idején ez ment: amelyik település nem fideszes polgármestert választ, az megnézheti magát, nem kap pénzt, Kövér Laca lóhátról behinti sóval. Matolcsy szeretve tisztelt – jelen állás szerint az elhagyott, ám előtte hosszasabban megcsalt asszony szerepébe kényszerült – felesége is így lett polgármester. Például. Mert majd akkor folyik a településre tej is, méz is, ha apus a jegybankban trónol. Apus közben másfelé kacsintgatott, Matolcsyné-falva meg úgy maradt.

Nade. A kormánypárt letarolta az országot, a minden székbe fideszes segget – projekt remekül bejött. Csak az maradt ki a számításból, hogy Orbán Viktor fényesítendő hátsója messze van, a településeken pedig a polgármesteri hivataltól az ott élő polgár otthona csak egy köpésre. A települések többsége élő közösség és sok polgármester – nem, rohadtul nem mind, de azért van jópár – megvilágosodott, hogy neki nem a vezérlő tábornokot kell ám szolgálnia, hanem a helyieket...

ITT OLVASHATÓ

ALAPSZÁMLA: KI BANKOLHAT, KI NEM?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B.F.
2016.09.20.


A bankok kötelesek alapszámlát nyitni bárki számára, függetlenül az illető havi jövedelmétől vagy akár állandó lakcím hiányában is (terrorizmus és/vagy pénzmosás alapos gyanúja kapcsán tagadható meg csupán az alapszámla nyitás). Fontos látni, hogy ez a szolgáltatás alapvetően a jelenleg a banki ügyfélkörből kiszorulók számára teremti meg a számlatulajdonlás lehetőségét. Az aktív bankszámlával rendelkezők nem jogosultak alapszámla nyitásra a rendelet szerint – igaz ők kevéssé lennének elégedettek a korlátozott szolgáltatásokkal.

Az alapszámla ugyanis igazi fapados a bankszámlák világában: csupán négy, százezer forint alatti átutalási/csoportos beszedési megbízás teljesítésének lehetőségét hordozza, emellett a tulajdonosnak lehetősége van az általános, havi kétszeri maximum százötvenezer forintig ingyenes készpénzfelvétel mellett havonta egyszer bankfiókban, ingyenesen hozzájutni maximum ötvenezer forinthoz.

A rendelet szerint az alapszámla havi díja nem haladhatja meg az előző havi bruttó minimálbér 1,5%-át, azaz a mai állás szerint a havi 1575 forintot. Hogy ez sok, vagy kevés, arról a portfolio.hu már közölt egy
írást, én a magam részéről soknak tartom. Méghozzá azért, mert azok számára, akiknek az alapszámla hiánypótló lehetősége lenne, a havi majd’ 1600 forint – amennyit a bankok el fognak kérni, efelől ne legyen kétségünk – sok pénz. Két-három napi élelem is kikerül belőle, ha jól beosztják például azok, akiknek közfoglalkoztatottként csak 50600 forint nettó fizetés jár...

ITT OLVASHATÓ

KOSÁR? LABDA!

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.09.20.


Elfogult a ’zember. Meg szomorú is egyként. Van egy magyar kisváros, amelyet Körmendnek hívnak. Van ez így. Ebben a városban van egy különleges vallás, amit így neveznek, kosárlabda. Egészen különleges dolgok történnek ott az elvakultság szellemében.

Legutóbb, az örökrangadón, az MTK-Fradin ezeregynéhány mókus volt kíváncsi a mogyoróra. Körmenden alkalom adtán – ha már meccs – háromszor többen. Valamint Szombathelyen is, ahol meg a Falco üzemel. Szívem szottya mindkét alakulat, mert itt is, ott is pattogtattam.

De tehettem volna akárhol. Mostanság a football ellenére többen vannak a népek Pakson, Fehérváron, Sopronban, Kecskeméten, nem sorolom most föl az összeset, mint a ’zemtkáfradin. És, hogy mért elmélkedek most éppen erről? Elmotyogom.

Éppen nemrégiben ért véget a kosárlabda Eb kvalifikációja, amelyet a magyar egység veretlenül, hat nullával abszolvált, egészen gyönyörűn. Elérte azt a sikert, mint az aranylábúink, akikről azt is tudhatni, ha hangosat finganak. Dzsudzsák például szép kereket tud kakálni.


Kosárlabda mérkőzésen nem szoktak szotyolát zabálni, ebből kifolyólag ilyen eseményeken nem jelenik meg kies honunk veleje. Tetszik tudni, ugye. És amiről mégis szólanék, az pedig az, hogy a mi közösségi televíziónk, amelynek aktuális hordája az M4, ebből kifolyólag sport névre hallgat, nem bírta közvetíteni a külhoni meccseket. Egyáltalán nem...

ITT OLVASHATÓ

MERRE TOVÁBB?

OFOE BLOG
Szerző: Gyulai Zsuzsa
2016.09.18.


A most induló sorozat a szerző egyedi tapasztalataiból kiindulva próbál általánosítható jelenségeket is megmutatni a szegénység világából. Szereplői általában halmozottan hátrányos helyzetű kamaszok. Merre tovább? Csak az előre kikövezett utak maradnak, vagy lehet a szokványostól eltérő is az út? És ha lehet, akkor hogyan? Válaszok nincsenek. Kérdés annál több.

1. A számláját nem fizeti, bezzeg okostelefonja van!

Sokszor hallani, általában mélységesen elítélő felhanggal, hogy a közmunkás (szegény, segélyből élő) a számláit nem tudja kifizetni, alig jut neki ennivalóra, bezzeg mobilja, sőt okostelefonja van. Amikor elkezdek erről beszélgetni az ezt hangoztatókkal, többnyire kiderül, hogy nem ismernek közelről egyetlen általuk megítélt embert sem, fogalmuk sincs az életükről. Ha elmondom az érveimet, – reményeim szerint – változik a véleményük


Valóban, a szegények többségénél is ott a telefon. Az idősebbeknél valami régi, rozzant nyomógombos, amit több havonta tudnak csak feltölteni. De legalább el lehet őket érni, és szükség esetén tudnak visszahívót küldeni (ha akad valaki körülöttük, akinek van még egység a telefonján). Ezzel tudnak üzenni a gyereküknek, hogy induljon el, vagy tegyen meg valamit, amit megbeszéltek. Jelezhetnek a kollégáiknak, a munkahelyüknek, ha valami problémájuk van. Bármilyen korlátozottan is, de lehetőséget kapnak a kapcsolatfelvételre.

A kamaszoknak többnyire okostelefonjuk van, gyakran a testvérekkel közösen. Valahonnan kerül ez is. Csereberélik a holmijukat, kapják születésnapra, esetleg valamelyik rokon nekik adja, ha neki már újabb van. Sajnos előfordul az is, hogy lopnak maguknak. Ritkán van rajta egység, sok esetben még a kártya is hiányzik, de tudják, hogy hol van szabad wifi, esetleg van valamilyen kódjuk, amivel legálisan wifizhetnek. (Egyes szolgáltatók adnak kódot az előfizetőiknek, akik így akár három készülékkel is szabadon használhatják a hálózatot).


Mert a Facebook, az kell. Nekik is, nem csak a jobb sorba született társaiknak. Hiszen ott zajlik minden, ott lehet ismerkedni, ott lehet megbeszélni a délutáni focit, ott lehet egyeztetni, hogy ma éppen ki megy be a suliba, és előtte hol találkozzanak. A kamaszok élete a neten zajlik, és attól még, hogy szegény, egyetlen tizenéves sem akar másképpen élni, mint szerencsésebb kortársai.

A diákmunka vállalásánál is feltétel, hogy emailben el lehessen érni az illetőt, és egyes helyekre éppen a Facebookon lehet jelentkezni. Ha nem lenne telefonjuk (mert asztali gépük vagy laptopjuk végképp nincs), teljesen elvágnák magukat a világról, a maradék esélyektől is meg lennének fosztva. Tehát lehet fanyalogva fintorogni: „nahát, nem fizeti a számláit, bezzeg okostelefonja van”, előbb azonban érdemes végiggondolni, hogy ma már a legegyszerűbb dolgokat is nehéz elintézni enélkül.

Egy pozitív hatást én magam is megtapasztaltam. Van egy fiú, erősen korlátozott nyelvi kóddal, 16 évesen végzi a hetedik osztályt. Gyakran keresi a lehetőséget, hogy beszélgethessen velem. Ha máshogy nem, hát csetelve. Amikor az első üzeneteit írta, alig lehetett érteni, mit akart kifejezni, a helyesírása, a mondatfűzése, szókincse mind-mind nagyon kezdetleges volt. Másfél évnyi rendszeres csetelés után már egyre érthetőbb, amit ír, a helyesírása is javult, a mondatai szerkesztettebbek lettek, a szókincse is fejlődött. Megjegyzem: azóta folyamatosan csetel, évek alatt nem írt ennyit kézzel, mint a telefonján néhány hét alatt. Ha nem lett volna ez a lehetősége, feltételezhetően soha sem használta volna ennyit írásban a nyelvet, és nem is fejlődött volna ekkorát...


ITT OLVASHATÓ

PÉNZTÁROS LŐRINC DIALEKTIKÁJA

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Veress Jenő
2016.09.20.


Kinek Krisztus a barátja, könnyen üdvözül. Mészáros Lőrinc e sommás régi magyar mondást korábban megbontotta a maga dialektikája szerint. Szerinte az ő felemelkedése a hullócsillagok magasságába a szerencse, a Jóisten, és Orbán Viktor barátságának összessége.

Lehet, hogy most átverem Lőrincet, és nem is a dialektikára, hanem a diabetikára, a diabolizmusra, vagy diaporámára gondolok – megannyi külföldi szó. Mert arra a nyakamat teszem, hogy a kifejezés ismerete, a gondolkodás tudománya oly messze áll tőle, mint Felcsút a BL-től.

A lényeg:

díszpolgár lett belőle Csíkszeredában

Egy kétszáz férőhelyes kollégium ugyanis anyaországi pénzből épült ott – tudósít a Hír Tv. Négymillió eurót az Orbán-kormány adott, egymilliót Mészáros a magánvagyonából (Itt lehet nevetni!) - gondolom, magától jutott eszébe. Hálából Pro Urbét adtak neki „a székelyföldi sportélet önzetlen és nagylelkű anyagi támogatásáért”...


ITT OLVASHATÓ

KERESZT A LÉPCSŐN

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2016.09.20.


Végigpásztázva az elmúlt 25 év listáit, felesleges volna tagadni, hogy minden kormány elsősorban vagy kizárólag a hozzá közel álló tudósokat, művészeket, újságírókat részesítette elismerésben. Nem vitás, hogy a baloldali-liberális kormányok jobban törekedtek … a szakmai szempontok figyelembe vételére, míg a jobboldali kabinetek … nyíltan saját klienseiket jutalmazták állami díjakkal. Összességében azonban nyilvánvaló, hogy a … díjaknak az odaítélésében teljesen összekeverednek a politikai és szakmai szempontok. .. Ami pedig az újságírók hatalom általi kitüntetését illeti, sokszorosan igazak G. B. Shaw szavai: „Kitüntetést visszaadni nem lehet. Úgy kell élni, hogy ne adjanak!” [Vásárhelyi Mária: Különvélemény lovagkeresztügyben, 168. Óra]”

Kereszt a lépcsőn

Látványos dolog a kitüntetést visszaküldeni, lerakni az Országház lépcsőjére, vízbe dobni, megtaposni. Látványos és esetleg hasznos is, ha valakinek lényeges, hogy rövidebb-hosszabb cikk, vagy néhány másodpercnyi híradókép jelenjen meg róla. Érdemes azonban e döntés meghozatalánál mérlegelni, hogy kitüntetés és kitüntetés között lényeges a különbség, attól függően, mikor kapta azt valaki. Persze, minden állami kitüntetést körülleng a gyanú árnyéka, hiszen az odaítélés előkészítésének egész folyamata az államapparátuson belül folyik, az odaítélésről politikusok döntenek, a díjazottak kiválasztásában, megítélésében nincs szerepe az érintett szakmának. Miután a kitüntetési listák nyilvánosak, megjelentek a Magyar Közlönyben, elérhetőek a jogtárban, bárki megnézheti, hogy az egyes kormányzati kurzusokban mennyire érvényesült a politikai hovatartozás, hányan kaptak kitüntetést azok közül, akik nem, vagy kevésbé voltak arra méltóak. Összevethetők a listák abból a szempontból is, melyik kormányzat idején kaptak több, vagy kaptak kevesebb állami elismerést a köztudottan másik oldalhoz tartozók. Igaz, ez az összevetés erősen szubjektív, de gondolkodásra késztető. Tény viszont, hogy az elmúlt huszonhat évben változtak a javaslattevők, az adományozók A lényeg mégis az, hogy 2011-ben megváltozott az ország alaptörvénye [kisbetűvel írva, mivel a jogrendszer alapját képező törvényre utal], benne az ország elnevezése. Megváltozott a kitüntetések odaítélésének törvényi alapja is. Így bátran kijelenthető, hogy a kitüntetettek akkor sem tartoznak egy csokorba, ha az eltérő időszakokban adományozott kitüntetések elnevezése azonos.

A köztársasági elnök szerepe

Az legmagasabb állami kitüntetéseket mindig a hivatalban lévő köztársasági elnök adományozza, a mindenkori miniszterelnök előterjesztése alapján. Nyilván a miniszterelnök személye meghatározó. Kézenfekvő kérdés: köteles-e teljesíteni a köztársasági elnök a miniszterelnök javaslatát? Az Alkotmány egykori rendelkezései nem voltak egyértelműek: a köztársasági elnök adományozza a törvényben meghatározott címeket, érdemrendeket, kitüntetéseket. Az adományozással kapcsolatos jogköre gyakorlásához azonban a miniszterelnök ellenjegyzése szükséges. E szabály nyelvtani értelmezéséből az következne, hogy a köztársasági elnök szerepe formális, köteles teljesíteni a miniszterelnök kérését. A köztársaság elnöki jogkör valóságos tartalmának feltárása akkor vált aktuálissá, amikor a köztársasági elnök 2007-ben megtagadta annak a miniszterelnöki kérelemnek a teljesítését, amely egy korábbi miniszterelnök kitüntetéséről szólt. A köztársasági elnök indokolása szerint a „felterjesztett személy” nem méltó az állami kitüntetésre. A köztársasági elnök alkotmányértelmezésre benyújtott indítványa alapján, ugyanebben az évben az Alkotmánybíróság kimondta: a köztársasági elnök nem jogosult ugyan olyan személy kitüntetésére, aki nem szerepel a miniszterelnök előterjesztésében, joga van viszont mérlegelni a megküldött miniszterelnöki előterjesztésben foglaltakat. “A köztársasági elnöknek az Alkotmányban meghatározott kitüntetés-adományozási hatásköre tartalmi, érdemi döntési jogot foglal magában, amely a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjének érvényre juttatásán, illetve az alkotmányos értékrendet sértő előterjesztések elfogadásának megtagadásán keresztül fejeződik ki. A Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjébe ütköző kitüntetési előterjesztés kapcsán a köztársasági elnök joga, hogy – indokai közlésével – az előterjesztést ne írja alá, a kitüntetés adományozását megtagadja. A kitüntetés-adományozás, illetve -viselés engedélyezésének megtagadása ebben az esetben a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjének a védelmét szolgálja.”
A Fidesz az Alkotmánybíróságnak ezt a döntését elfogadhatónak tartotta. Ezért az Alaptörvény – amelyik szintén tartalmazza a köztársasági elnöknek azt a jogát, hogy törvényben meghatározott kitüntetéseket, díjakat és címeket adományozzon, a miniszterelnöki ellenjegyzés mellett – kiegészült azzal a rendelkezéssel, miszerint a köztársasági elnök a miniszterelnöki előterjesztés teljesítését megtagadja, ha az az Alaptörvény értékrendjét sértené...


ITT OLVASHATÓ

GLOBÁLIS MENEKÜLTCSÚCS: NAGY SEMMI VAGY KIS VALAMI?

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.09.19.


Ma és holnap két elvileg fontosnak ígérkező globális menekültcsúcsot is tartanak. Az egyiket az ENSZ szervezte, a másikat az amerikai elnök. A szervezők optimisták, a civilek szkeptikusak. 

Az ENSZ a menekültek és a bevándorlók helyzetével kapcsolatos problémák és kérdések humánusabb kezelésére és az eddigieknél összehangoltabb fellépésre szeretné felhívni a figyelmet a mai, a szervezet New York-i székházába szervezett eseményével. A témához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéseken igyekeznek választ találni az egyre sürgetőbb kérdésekben. A bevándorlók és menekültek emberi jogainak tiszteletben tartása mellett szó lesz a migráció okairól, a kooperáció lehetőségeiről és a bevándorlás pozitív hatásairól is.

Első alkalommal kerül sor arra, hogy az ENSZ Közgyűlés az államok vezetőinek összehívásával, ilyen magas szinten foglalkozik a menekültek ügyével. A hivatalos várakozások szerint a találkozó történelmi lehetőséget teremt arra, hogy valóban felelős nemzetközi válaszok szülessenek a kérdésben. A nemzetközi szervezet a mostanit egy különösen meghatározó pillanatnak és egyben lehetőségnek tekinti arra, hogy a menekültek és bevándorlók tömegeinek segítséget nyújtó, valóban jól működő, kiszámítható rendszer jöhessen létre – hangsúlyozzák a program honlapján.


Ehhez képest a civil szervezetek már előzetesen csalódottságuknak adnak hangot. Az Amnesty International egyenesen úgy fogalmaz, hogy „az egyre mélyülő világméretű menekültválságot kezelni kívánó ENSZ-csúcstalálkozó olyan elmulasztott lehetőség, amely a világ legkiszolgáltatottabb embereinek millióit sújtja”. Szánalmas kudarcról írnak, mert az egyeztetés során minden konkrét kötelezettség kikerült a most aláírni szándékozott menekültügyi megállapodásból.

Eközben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy olyan „globális szerződést”is kezdeményezett, melyben a tagállamok kötelezettséget vállalnak, hogy minden évben befogadják a világ menekülőinek 10%-át. Ebből sem várható semmi 2018 előtt. ..

ITT OLVASHATÓ

AZ ESZOSZ ÁLTAL ÁTVERT, BECSAPOTT EMBEREK SEGÉLYKIÁLTÁSA

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2016.09.19.


Közöljük az ESZOSZ-károsultak nyílt levelét:

Az ESZOSZ által átvert, becsapott közel 3000 munkavállaló több mint egy éve vár arra, hogy sorsuk, helyzetük rendeződjön. Tavaly februárban minden úgy indult mint a mesében. A munkaügyi központok segítségével kerültünk kapcsolatba a szociálisnak mondott szövetkezettel. Hittük azt, hogy a szövetkezet vezetői ténylegesen segíteni szeretnének rajtunk, hiszen többségünk alacsony iskolázottságú, több éve óta nem dolgozott, sőt vannak közöttünk olyanok is, akik talán még egyetlen napot sem dolgoztak életükben. Rövid időn belül kiderült, hogy csak álmodtuk az egészet, s keserű volt az ébredés.

Tavaly június közepe óta minden lehetséges fórumot megjártunk, utcai demonstrációkat szerveztünk, levelet írtunk szinte a kormány minden tagjának, a Fidesz frakcióvezetőjének.Érdemi választ sehonnan nem kaptunk. Közel egy év után fogadott bennünket 2016. május 25-én, Csepreghy Nándor miniszterhelyettes úr. Csepreghy úr ígéretet tett arra, hogy személyesen jár el ügyünkben, segít abban, hogy ügyünk végre rendeződjön.

Eltelt a nyár, eljött a szeptember, az iskolakezdés. Sajnos az újabb közel négy hónap alatt gyakorlatilag semmi sem történt, ugyanott vagyunk, ahol 2015. nyarán. Sehol. A családok nagy részének még mindig nincs legális jövedelme, többeket már kilakoltattak, sokuknál kikapcsolták az áramot. A munkaügyi hatóságok széttárják a karjukat, mondván ők nem tehetnek semmit. Ebben az ütemben a közel 3000 család sorsa még 2016 végén is, a mostanihoz hasonlóan, rendezetlen lesz.

Mivel Csepreghy úrtól május vége óta érdemi választ nem kaptunk,ezért augusztus 22-én ismét levelet írtam miniszterhelyettes úrnak. Választ nem kaptam, ezért szeptember 13-án újabb levélben fordultam miniszterhelyettes úr titkárságához. A levélben sorstársaim és a magam nevében kértem, hogy a lehető legrövidebb időn belül tájékoztassanak arról, számíthatunk e a kormány segítségére? Válasz illetve megkeresés a kormányzat részéről a mai napig továbbra sincs. Úgy tűnik, mi csak teher vagyunk a kormánynak, nem számíthatunk arra, hogy a bérgarancia alapból belátható időn belül megkapjuk jogos járandóságunkat.Időközben közel 1000 munkavállaló a munkaügyi bírósághoz fordult. A bíróság eddig minden esetben a munkavállalók javára ítélt, több százezer forintos elmaradt juttatásokról van szó. Van olyan sorstársam, akinek közel 800 ezer forintot ítélt meg a bíróság. Mivel a szövetkezetnek tudomásunk szerint nincs vagyona, így ugyan papíron van pénzünk, de azért a piacon nem adnak semmit, attól még éhen is halhatunk.

Az ország szinte minden településén az olvassuk, hogy a kormány megvédi a magyar embereket. Nem értjük, akkor mi miért nem számíthatunk a kabinet segítségére, miért közömbösek az illetékesek nyomorunkkal szemben? Vagy nem tekintenek bennünket romákat, magyar embereknek? Csak akkor vagyunk jók, amikor a szavazatunkra van szükség? Olyan nagy bűn az, hogy mi csak egyszerűen dolgozni és élni akarunk, szerény körülmények között, de teljes jogú magyar állampolgárként?

Számunkra már csak a nyilvánosság maradt, magunkra maradtunk. Mellékelten megküldöm Csepreghy államtitkár úrnak augusztus 22-én, illetve a titkárságának írt szeptember 13-ai levelemet. Kérem a Tisztelt Szerkesztőség segítségét abban, hogy a magyar nyilvánosság megismerje nyomorunkat, kilátástalan helyzetünket. Nem tudom milyen tragédiának kell ahhoz történnie, hogy végre valami érdemleges történjen, és azok, akik hatalmuknál fogva segíteni tudnának, azt tegyék, ami a dolguk.

Nyíregyháza, 2016. szeptember 19.

Tisztelettel

Dávid Dezső sk.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ESZOSZ károsult


ITT OLVASHATÓ

MERT APUCI PICINY KISLÁNYA MINDENÜTT OTT VAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2016.09.19.


Végignéztük, ahogy apuci kicsiny, de mégiscsak felnőtt kislánya férjhez megy. Nem akartunk tudni róla, de apuci ragaszkodott hozzá. Ahhoz tudniillik, hogy egy fél ország esküvői lázban égjen. Még aszfaltoztak is a tiszteletére ott, ahol évekig eszükbe nem jutott.

Néztünk, mint borjú az újkapura, amikor embereket emberségükben aláztak meg, hallgattak ki, DNS-vizsgálatnak vetettek alá, mert a királyi lagzi hevében, a tehetős-illusztris luxus-násznép egyik-másik tagjának állítólag eltűnt a telefonja. Mi fizettük a nyomozást, és azóta sem tudjuk, vajh ki tette magáévá az értékes kütyüket. Már ha egyáltalán.

Nemigen emeltük fel a fejünket akkor sem, amikor apuci piciny kislánya díszpáholyozni hívta svájci barátait, osztálytársait, és önfeledten pezsgőzött ott, ahol keresnivalója nem lehetett volna.

Pont nem érdekelt, hogy apuci piciny kislányának mi fizetjük a svájci tandíját és eltűrtük, hogy a személyiségi jogaira hivatkozva fenyegessen minket, amikor bizonyos nyaralási fotói önálló életre keltek az interneten.

Nem tiltakoztunk különösebben akkor sem, amikor apuci félanalfabéta kislánya középiskolai tanárát tette helyre a közösségi oldalak egyikén, mivel a szerencsétlen bírálni merészelte édes jó apját. Nem, nem az édes jó apját, hanem az ország miniszterelnökét. Apuci öntudatos kislánya jól megmondta neki a magáét, mi meg nem szóltunk vissza.

Aztán pont leszartuk, amikor apuci saját lábra állt kislánya felháborodottan utasította vissza a kósza vádakat, amelyek szerint hű férjével az ország tyúkszemére taposva dézsmálják a mindenki más pénzét és borítják sötétbe az országot.

Csak félig fagyott belénk a szó, amikor kiderült, a svájci vendéglátóipari szakzseni angol nyelven órákat tart a Covinus Egyetemen, nullához konvergáló szakmai tapasztalat birtokában osztogatja az észt a tanulni vágyó generációnak.

Nem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget annak se, amikor Vajna András, Zsidai Zoltán Roy és egyéb stratégiailag fontos seggnyaló társaságában zártkörűen tárgyalt a magyar nemzeti turizmus jövőjéről. Kormányzati szinten.

Leginkább az öltözködésében találtunk kivetnivalókat, amikor kiderült, hogy egy távoli, egzotikus olajország energetikai miniszterével kokettált férje-urastól állítólag a mi nevünkben úgy, hogy nincsen neki semmiféle olyan funkciója, ami feljogosította volna erre.

Ma meg bambulunk, ahogy szoktunk:
TEK-esek rohantak le egy közönséges magyar állampolgárt, aki apuci kicsiny lányának vendéglátós mentorával áll(t) vitában. A történet, mint korábban annyiszor, most is földhözragadt és triviális. Zsidai Zoltán Roy, a vendéglátóipar egyik pápája, a Fidesznél jól fekvő üzletember, Orbán Ráhel pártfogója és korábbi alkalmazója, akinek mindösszesen öt étterme működik a budai várban, összetűzésbe került az egyik szórakoztató-zabálás-piálás-ipari egysége fölötti lakás tulajdonosával és lakójával. A Szentháromság utcai műemléképületben található, exkluzív helyen két ipari szellőző-berendezést telepítettek, éjszaka is folytak a bősz munkálatok, ami ellen a lakók nem tudtak semmit tenni, mivel a kormánnyal jó viszonyban lévő étteremmogul és a fideszes önkormányzat többségben vannak a házban. Tűrniük kellett hát tavasz óta a zajt és a hőt, tiltakoznak is folyamatosan bele a vakvilágba, vívják szélmalomharcukat a nagyurakkal...

ITT OLVASHATÓ

MÁR TÍZSZER ANNYI BEVÁNDORLÓT HOZOTT JÓ PÉNZÉRT AZ ORBÁN-KORMÁNY, MINT AMENNYI MIATT NÉPSZAVAZÁS LESZ

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.09.20.


Ordító az ellentmondás a kormány bevándorlókhoz való hozzáállásában. Ha háborús övezetből, életveszély elől menekülőkről van szó, foggal-körömmel küzd megsegítésük ellen, ha hatalmas vagyonnal rendelkező EU-n kívüli külföldiekről, akkor viszont jó pénzért feladja a külföldiekkel és idegen kultúrákkal szemben hangoztatott elveit. Ily módon már mintegy tízszer annyi bevándorlót hoztak Magyarországra - köztük olyat is, akiről kiderült, hogy bizonyosan bűnöző - , mint ahány menekült miatt népszavazást kezdeményeztek.

4580: már ennyi letelepedési államkötvényt adtak el nagy haszonnal az egy kivételével offshore-hátterű közvetítőcégek a program 2013-as indulása óta. Nem beszélve arról a több mint 5000 letelepedési engedélyről, amelyet a családtagok kaptak, és amellyel együtt összesen több mint 10 ezer új engedéllyel rendelkező külföldiről beszélünk. Ne feledjük, az Orbán-kormány nem minden fronton áll háborúban a Magyarországon történő letelepedésre vágyó külföldiekkel. Ha az illetőnek sok pénze van, jöhet - legyen bármilyen a neme, bőrszíne, vallása, vagy erkölcsi bizonyítványa...

1290: olyan, az ENSZ által is menekültnek nyilvánított, háborús övezetből érkező, nemzetbiztonsági átvilágításon és minden szükséges ellenőrzési mechanizmuson átesett, igaz kevésbé tehetős emberek száma lenne, akik megsegítése ellen az október 2-i népszavazás kapcsán jelenleg is gigászi, több milliárd forintos plakát- és televíziós kormánypropaganda zajlik. Az Orbán-kormány már tízszer ennyi tehetős külföldinek adott letelepedési engedélyt, sokkal lazább és könnyen kijátszható ellenőrzési mechanizmusok mellett (a letelepedési kötvényes bevándorlók 0,08 százalékát bírálta felül a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a BÁV).

Kié a haszon, és mennyi az annyi?

Kezdetben mindenkinek megérte a konstrukció, de mint azt már korábban mi is megírtuk, a piaci kamatok alakulása miatt a helyzet évek óta a következő: a konstrukció mindenkinek megéri az államon és ezáltal az adófizetőkön kívül. Az üzlet továbbra is hasznot hoz a tehetős EU-n kívüli állampolgár és családja, valamint az óriási haszonnal dolgozó, átláthatatlanul, önkényesen kiválasztott néhány közvetítőcég számára is, amelyek közül az egyik élén például Rogán Antal, az ötletgazda és a mutyi politikai nyélbeütőjének volt egyetemi társát találhatjuk, más közvetítőcégekben pedig Habony Árpád ismerősei érdekeltek...

ITT OLVASHATÓ

BESZÓLUNK ÉS MINDADDIG BESZÓLUNK, AMEDDIG OKUNK LESZ ERRE

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.09.19.


Nem mondom, hogy frissen és üdén, de kivergődtünk a gödörből. Talán. Sok ember megfeszített munkája kellett hozzá, hogy ismét a megszokott helyen és módon szólhassunk be a hatalomnak, de ez van. A pitypang sem virágzik megállás nélkül.

Nincs bizonyítékunk – vagyis van, de ez más kérdés, tehát vádlott/gyanúsított/huncut csibész sincs. Csak néhány unatkozó koreai középiskolás, akik azt játszották, hogy rommá verik az oldalt. Mert csak. Meg mert a lejáratás nem jött be, a trollok nem voltak eléggé hatékonyak, a fenyegető üzenetektől nem tojtunk be. És mert a sorra jelentkező reménybeli munkatársak nem kapták meg az információkat, amiket pedig szerettek volna megkapni. Felbukkantak, eltűntek. Mert az élet szép. És mert a szokásos túlterheléses támadás nem járt tartós eredménnyel. Akkor már csak a koreai srácok maradnak. Vagy vietnamiak. Esetleg grúzok.

Komoly munkát végeztek az unatkozó fiatalok. Igen, van bizonyíték, de mit kezdhetnénk vele? A rommá vert weboldal nem annyira jó, mint a megfélemlített és rémülten hallgató szerzők, de a semminél sokkal jobb. Egy nem publikáló oldal olvasói fogyatkozni kezdenek. Fogynak az anyagi források is, hiszen a néma oldalon adománygomb sincs. Ha nincsenek cikkek, támogatók sincsenek. Akik eddig hozzájárultak ahhoz, hogy működhessünk, azok pedig becsapva érezhetik magukat. Tehát ők elfordulnak, mi pedig feladjuk. Béke lesz és nyugalom.

Ez így is lenne, ha üzleti vállalkozás lenne a Szalonna, de nem az. Akkor sem, ha van anyagi vonzata. Csak az utal, aki megteheti és aki önként hozzá akar járulni a fennmaradásunkhoz. Nem kötelező és nem erőszakoskodunk. De ez a fennmaradásunkhoz – a személyes fennmaradásunkhoz is, hiszen napi 8-10 óra munka után senki sem tud ilyen színvonalú írásokat produkálni – és a technikai feltételek biztosításához szükséges. Ha támogatás kérünk, azt nem a hárompupú, félvak tevék majdani menhelye számára kérjük, hanem napról napra lerakjuk az asztalra a munkánkat. Innen kezdve az olvasók döntenek.

Az olvasók, akik az unatkozó koreai diákok reményei szerint dühösek lesznek, csalódottak és feladják. És mi is feladjuk. Márpedig ez nem következik be, ugyanis amiért elindítottuk kicsit több, mint kilenc hónappal ezelőtt a Szalonnát, az ma is aktuális. Ma is dühösek vagyunk azért, mert a hatalom packázik a polgárokkal, mert virágzik a korrupció, mert dúl a hazugsághadjárat, mert napról napra rémesebb hely ez az ország. Úgy érezzük, hogy szót kell emelnünk a rossz dolgok ellen, meg kell mutatnunk a hazugság ezer álarca mögé rejtőző valóságot és be kell szólnunk. Mert fontos. Pontosan ezért nem működik a lejáratás és a trollok, a beépített embernek szánt téglák, a fenyegetés és az oldal ilyen komoly erőket igénylő megtámadása sem. Mert nem pénzért csináljuk, hanem meggyőződésből.

És mert vannak barátaink, akik segítettek és segítenek, akik napok óta alig alszanak – velünk együtt -, hogy elhárítsák a károkat és lehetőleg megvédjék az oldalt a további szemétkedésektől. Napok óta romokat takarítunk, kerítést építünk, taposóaknákat telepítünk. De nem fogunk ebbe beleőrülni. Megcsináljuk, mert szükséges és tesszük tovább a dolgunkat. Mert barátaink is vannak és olvasóink is. Akik napok óta aggódó üzenetekkel bombáznak és minden módon éreztetik, hogy fontos, amit csinálunk...

ITT OLVASHATÓ

33 KÉPPEL ELMAGYARÁZZUK A TOTÁLIS TOBORZÁS TRÜKKJEIT

444.HU
Szerző: Herczeg Márk
2016.09.20.


Minden, amivel a toborzóknak és a toborzottaknak számolniuk kell

A határvédelem minden magyar ügye, ezért elsősorban a nemzet legnagyobb egységeit, a családokat kell megszólítani...

Vagy legalábbis az édesapákat...

Vagy az édesanyákat...

Pontosabban: bárkit...

A legfőbb cél a folyamatos jelenlét...

Ezenkívül lehetőleg minden helyi rendezvényen emlékeztetni kell az embereket a veszélyekre...

A felkészültebb egységek a jó cél érdekében pogácsát és ásványvizet is bevethetnek...

Adott esetben lőfegyverekkel is meg lehet ragadni a potenciális határvédők figyelmét...

A korszerű toborzás interaktív...

A jelentkezőknek fizikálisan is jól kell teljesíteni. Aki meg akar felelni, annak itt van néhány tipp, hogyan tudja elintézni, hogy ne kelljen lemondania a mekiről és a kóláról...

A rendőrség igyekszik a fiatalokat is bevonni az illegális bevándorlás elleni harcba, így az iskolákban is jelen van. A módszer
röviden: „A kapitányság toborzócsoportjának tagjai felkeresik az illetékességi területen megrendezésre kerülő rendezvényeket, ahol minden korosztályhoz eljuttatják a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókat. Korosztálytól független megszólítanak mindenkit, hiszen az információ terjesztésének a személyes beszélgetés a legalkalmasabb formája. Így történt ez Balatonfűzfőn is, ahol a polgármesteri hivatal programján idősek hallgatták meg a toborzási tájékoztatót és kértek további információkat a fiatalabb családtagok, rokonok részére.” (Ahol pedig igazán nagy a baj, ott csaj a toborzó tiszt segíthet.)...

Az iskolások „éberen” hallgatják az előadást...

A „hűség városában” is keresték az elsősorban érettségizett határvadászokat...

A friss vérre nagy szükség van, így az érettségizetteknél fiatalabbakat is megcélozzák...

Nem lehet elég korán elkezdeni a felkészülést az országvédelemre...

Olyannyira nem lehet elég korán elkezdeni a határvédelmet, hogy érdemes a legkisebbeket is megismertetni a
muszlim népvándorlók veszélyével...

Ahogy a fegyverek szeretetét is ilyenkor a legcélszerűbb elsajátítani...

Mindennek persze az ellenkezője is igaz: senki sem lehet túl idős ahhoz, hogy menekültekre vadásszon a határon...

Bármilyen szakmát is űzzön az ember, határőrként többet tehet a nemzetért. Legyen akár polgárőr...

Esetleg mentős...

Netán dolgozzon az FBI-nak...

Vagy fedje jótékony homály a személyét...

Végezetül érdemes rögzíteni a toborzás folyamatát, további toborzás foganatosításához...

Ha mindezzel megvagyunk, már csak az állapotmérőn kell megfelelni...

A fentiek alapján a toboroztató rendőrség nem sok kérdést hagy maga után. Esetleg azt, hogy az október 2-i kvótanépszavazás után vajon mennyi ideig lesz még toborzás....


A 33 KÉP ITT LÁTHATÓ

MEGBÁNTÓDOTT A TÖBBDIPLOMÁS, SZAKMAI TAPASZTALATTAL RENDELKEZŐ NEM KÖZSZEREPLŐ, AKI MELLESLEG MATOLCSY BARÁTNŐJE

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző:narancs.hu
2016.09.19.


Személyiségi jogok sérültek, volt házkutatás, de talán mégsem, kitört egy kis balhé az MSZP-ben. Közben külföldön választanak, merénylőket fognak és felminősítik Magyarországot.

Elveszíti közszereplő jellegét

Feljelentést tesz Vajda Zita személyiségi jogainak és jó hírnevének megsértése miatt, a Népszabadságban róla megjelent cikkek nyomán. A jógaguru sajtó-helyreigazítást kért, a feljelentést pedig a Pallas Athéné alapítványokkal közösen teszi meg, akik közleményükben jól meg is védték Matolcsy barátnőjét. Hangsúlyozzák, hogy Vajda és családja nem közszereplő, és nehezményezik, hogy a Népszabadság nem zengett ódát Vajda diplomáiról, nyelvvizsgáiról és többéves nemzetközi szakmai tapasztalatáról. A leginkább mégis az alábbi mondattól vagyunk elájulva: „A napilap cikkei azt sugallják, hogy nőként, pusztán többéves szakmai tapasztalattal és több diplomával nem lehet szakmailag érvényesülni.”

Hol volt, hol nem volt?

Az Index információi szerint házkutatást tartott a Központi Nyomozó Főügyészség a nyár közepén Simonka György fideszes országgyűlési képviselő házánál, ahogy felesége szüleinél is. A főügyészség tájékoztatást nem adott, a Mengyi Roland-ügyben felbukkant Simonka szerint ez az egész viszont butaság, a hír csupán „politikai zavarkeltésnek” jó, ami a népszavazási kampány közepén nem is meglepő. Simonka hajmeresztő ügyeiről itt írtunk igen alaposan...

ITT OLVASHATÓ

MEGHALT AZ ALBÁN JAMES BOND

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.09.20.


Hetvenöt éves korában Párizsban elhunyt Shefqet Xaxhani az albán sztálinista titkosszolgálat egykori szuperkémje. 

Xaxhani Charleroi-ban született, eredeti neve Philippe Lahaut volt. Apja nagybátyja Julien Lahaut  a belga Kommunista Párt egykori elnöke volt, akit máig tisztázatlan körülmények között gyilkoltak meg 1950. augusztus 18.-án. Zazani apja Pierre Lahaut atomfizikus volt, aki fél évvel a nagybátyja elleni merénylet után menedékjogot kért a párizsi szovjet követségen. Feleségével és három gyerekével utazott a Szovjetunióba, ahol előbb Moszkvában, majd 1957-től kezdve Dubnában élt.

Philippe a Lomonoszov egyetemen kezdte tanulmányait, ahol is húszévesen belekeveredett az úgynevezett Prisenko-ügybe. Anatolij Prisenko történészprofesszor 1961 decemberében Sztálin születésének  évfordulóján egy Nikita Hruscsov pártfőtitkárt erősen kritizáló beszédet mondott az egyetemen. Prisenko a sztálini politikához való visszatérést sürgette, és az egyetemi párt- és Komszomol-bizottságban is számos támogatót szerzett, köztük Philippe Lahaut-t is. Prisenkot letartóztatták, de néhány nap múlva kiengedték, majd nyugdíjazták. Lahaut-val közölték, hogy vagy nyilvánosan önkritikát gyakorol, vagy hetvenkét órán belül megfosztják szovjet állampolgárságától és kiutasítják az országból.

Ma már nem rekonstruálható, hogy egészen pontosan mi történt, Philippe Lahaud teljesen megszakította a kapcsolatot a családjával, annyi tudható csak, hogy 1962 tavaszán már Pekingben volt, ahol orvosi tanulmányokat folytatott, az albán ösztöndíjkontingens részeként és 1966-ban vagy 1967-ben telepedett le Tiranában Shefqet Xaxhani néven. 

Blendi Fevziu, Enver Hoxha diktatúrájának kutatója szerint, Xaxhani a hetvenes évek elején került a hírhedt Sigurimi hírszerzési osztályára, amelynek vezetője Kamez Baqi a pártkongresszus utáni tisztogatás áldozata lett. Xaxhani a második számú albán vezető Mehmet Shehu személyes protezsáltjának számított és a mindenható belügyminiszter, a később szintén kivégzett Kadri Hazbiu, egyengette karrierjét a Siguriminél....

ITT OLVASHATÓ

NEM RETTEGÜNK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP BLOG
Szerző: Kalmár Szilárd
2016.09.19.


A fasizmus megszokott külsőségeit levetkőzve visszatért közénk. Nem kopaszok masíroznak horogkeresztes vagy arra hajazó lobogók alatt, hanem öltönyös pribékek önmagukat politikusnak, politikai elemzőnek, újságírónak álcázva terjesztik a kórságot. Egyre több helyen az államhatalmat birtokolva, az így rendelkezésre álló anyagi erőforrásokat is az uszítására fordítva. Újra itt vannak és Európa egyre szaporodó éhes munkásait újra gyűlölettel lakatják jól. A fasizmus ma már nem szélsőségesek menedéke, hanem elfoglalta a politikai jobboldal szinte egészét és masszívan fertőz baloldaliakat és liberálisokat is. Azt hazudják, hogy megvédik Európa demokratikus és humanista örökségét, de éppen a sokszínű és békés társadalomnak üzennek hadat akkor, amikor etnikai és szociális alapon mind többeket ítélnek kirekesztésre.

Európa integrációs és szociális válsága a napnál világosabban mutatja a politikai és gazdasági elitek embertelenségét, a megtermelt javak egyre igazságtalanabb elosztását, az osztályharc egyre gátlástalanabb valóságát. A történelem már bizonyította, hogy a fasizmus a kapitalizmus válságának mellékterméke. Álproblémák gerjesztésével az emberek figyelmét el lehet terelni a valódi bajokról. Így van ez ma is, egyszerűen ezért fordulnak tömegek gyűlölettel a bevándorlók és a náluk még kiszolgáltatottabb helyzetben lévő menekültek irányába.

Baloldaliként a valódi problémákat és a valódi megoldási lehetőségeket kell látnunk! Nem retteghetünk azoktól az emberektől, akik éppen Európa vélt szabadsága, demokráciája és jóléte miatt indultak el hozzánk reménytelenné és gyilkossá vált hazájukból. Nem tekinthetünk ellenségként sok millió emberre egy maroknyi őrült miatt. Nem ítélhetünk el valakit pusztán a vallása miatt, főleg nem akkor, amikor az a vallás sok évszázad alatt azt bizonyította be, hogy képes együtt élni békében más vallásokkal.

Be kell látnunk, hogy a világ mind nagyobb része destabilizálódik, azaz megszűnik élhető hely lenni. Egyértelmű tény, hogy a hidegháború győztesei rossz lépések sorozatával maguk is hozzájárultak ehhez. A nyugatias demokrácia exportja sehol sem tudott sikeres lenni, mert szinte minden érintett országban súlyos gazdasági visszaesés, szociális válság is követte a politikai változásokat, az esztelenül végrehajtott kapitalista fordulatot. Sok országban mindez együtt járt polgárháborúba sodródással is. Az új gyarmatosítás, a piacokért, nyersanyagokért és politikai befolyásért való harc melléktermékeként legalább százmillió ember volt kénytelen elhagyni az otthonát. Az utóbbi másfél évben ebből kevesebb, mint kétmillió ember érkezett a kontinensre, azaz egész Európa nem vállal a teherből annyit, mint például a majd ötmilliós tömeget befogadó és ellátó Jordánia.

Európa olyan országaiban is sikerült a közhangulatot a menekültkérdéssel szélsőséges irányba terelni, amely országokba még egyetlen menekült sem tette be a lábát. Egyértelmű, hogy a szélsőjobboldali előretörés hátterében elsősorban uszítás, hangulatkeltés áll és csak másodsorban azok a terrorcselekmények, amelyek többségét muszlim kötődésű, de valójában az erőszak kultúrájának hódoló emberek hajtottak végre...


ITT OLVASHATÓ

AZT GONDOLTAD, 3,9 MILLIÁRD CSEKÉLY SÚLYÚ? NAGYON TÉVEDSZ!

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: atlatszo
2016.09.20.


Ezekről ne maradj le!

Így gyűlnek a csontvázak Polt Péter szekrényében (Átlátszó)

Oknyomozók buktatták le az úszómedencés vízpazarlókat (
Reveal News)
 

Azt gondoltad, 3,9 milliárd csekély súlyú? Nagyon tévedsz! (MNO)
Ha van 3 perced:
 
Gyűlnek a csontvázak Polt Péter szekrényében
Avagy hogyan züllött az ügyészség a politika kiszolgálójává? A Polt Péter által vezetett ügyészség közvetlenül vagy a nyomozás felügyeletén át olyan botrányokban vált részessé, mint Polt lánya élettársának kiengedése a Quaestor-nyomozásból vagy a Rogán-ügyekben tett feljelentések elutasítása. Így egyre több a kétség akörül, hogy  hivatalát pártatlan közszolgaként, vagy inkább megbízója kiszolgálójaként tölti be. (
Átlátszó)
 
Oknyomozók buktatták le az úszómedencés vízpazarlókat
Miután a Los Angeles-i városvezetés következetesen visszautasította az oknyomozó újságírók adatigényléseit arról, hogy a szárazság sújtotta városban kik a legnagyobb vízpazarlók, a szerkesztőség innovatív módszerekhez folyamodott. Műholdfelvételek és algoritmusok segítségével kimutatták, kik lehetnek a legvalószínűbb tettesek. A szálak természetesen az úszómedencés multimilliomosokhoz vezetnek. (
Reveal News)
 
Azt gondoltad, 3,9 milliárd csekély súlyú? Nagyon tévedsz!
„Csekély súlyú jogsérelmet eredményez”, ezért nem vizsgálja a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda csak a népszavazás után közli, a kampányban pontosan mire és mennyit költött. Ezt közölték a Péterfalvi Attila által vezetett hivatalnál. Az Átlátszó.hu egy iratbetekintésen már láthatta, hogy a közpénz túlnyomó részét a Fideszhez közeli médiumok kapták. (
MNO)
 
Mindenben Simicskáéknak adott igazat a bíróság az oszlopháborúban
Első fokon a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft.-nek adott igazat a bíróság a cég hirdetőoszlopainak elszállítása miatt indított perben. Az oszlopokhoz ezentúl akkor sem nyúlhat hozzá a főváros, ha fellebbez. A pervesztes fővárosnak 6,8 millió forintos perköltséget is meg kell fizetnie. (
NOL)
 
Rogán Vajnával és Pápa Marianne-nal vágna vissza Portikért
Mindez abban a perben, amely Juhász Péter ellen zajlik személyiségi jogi ügyben. Nyáron ugyanis Portik Tamás „köpött” Rogánra, és tett korrupcióra utaló megállapításokat. Most Rogán tanúként idézte be Andy Vajnát és Pápa Marianne-t. Előbbinek csak azt kell bizonyítania, hogy Portik nem ismeri Rogánt (pedig közös fényképfelvétel készült Vajna éttermének megnyitóján), Pápának pedig arról kéne nyilatkoznia, hogy nem is élt együtt Portikkal. (
444)
 
Ha van még két perced:
 
Feljelentést tesz az MNB-alapítvány a Matolcsy állítólagos barátnőjével foglalkozó cikkek miatt. Elhatárolódnak és politikai lejáratást emlegetnek. (Index)
 
Házkutatást tartottak egy fideszes országgyűlési képviselőnél, a képviselő szerint ez butaság. Simonka neve a Mengyi Rolandot érintő korrupciós ügyben bukkant fel. (Index)
 
Tömeges kihallgatásokat tervez a NAV az ORÖ gyanús költései miatt. Mintegy 150-200 embert idézett be a NAV szeptember végére. (ATV)
 
5 dolog, amit megtanultunk a magyar újságíró elleni titkosszolgálati akcióból. Leginkább azt, hogy megint majdnem olyan, mint a 80-as években. (444)
 
Mit akarnak nálunk az orosz kémek? Annyi biztos, hogy most többen vannak, mint a rendszerváltás óta bármikor. (Privátbankár)
 
A bíróság szerint jogszerűen tette védetté az állam a Munkácsy-festményt, amit tulajdonosa nem akart áron alul eladni  Hiába perelt Pákh Imre, a Golgotát továbbra sem lehet kivinni az országból. (444)
 

CIGÁNYÚTON

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.09.19.


Mostanában keveset cigányozunk, jobboldali barátaink el vannak foglalva a migráncsokkal, másrészt meg saját hősiességükkel, mellyel - és entestükkel - megvédik Európát tőlük.
Hogy Európa ez ellen berzenkedik időnként, ez csak azt bizonyítja, hogy az ott élő népek elmaradottak, képtelenek saját érdekeik felismerésére és nem látják át a NER célkitűzéseinek (Számszeríjat mindenkinek! Fokhagymát a népnek! Vegyen áldást Viktortól, nagy tételben engedmény! stb...) fontosságát
Szerencsés népek vagyunk, nincs sok eszünk, nem kell gondolkodnunk - marad hát időnk arra, hogy megteremtsük Nagyurunk és vazallusainak minimálisan elégséges életfeltételeit, kastélyok, yachtok, stadionok, szotyola, miegyéb...
Kocsi, kutya, kurva, külföldi út, Kútvölgyi út, Kerepesi temető - hol vannak már a letűnt korok státus-szimbólumai...
A lista kiegészült a kevlár, kaviár, költségvetés, közbeszerzés, korrupció, kaparj kurta, koldus, komondor szavakkal...

De vissza a cigányokhoz.
Két dolog miatt érdekes a téma.
Egyrészt "A cigányok felhasználása szavazatoptimalizálási céllal" címen meghirdetett állami projekt miatt, mely némileg humánusabb a fémdobozos kiszerelésben forgalmazni tervezett "Brown flesh for the lions" konzerveknél.
Miután szeretett vezérünk, az Egyfejű Sárkány kissé elbizonytalanodott a népszavazás kimenetelét tekintve, hát minden eszközt fel kíván használni arra, hogy a népszavazási részvétel teljes legyen, mint a foglalkoztatottság.
Tudja, hogy nincs az a szavlejárt száraztészta-mennyiség, ami ezt szavatolhatná, de azt is tudja, hogy ebben a pitypangoktól övezett kis paradicsomban a tudatmódosítás könnyebben megy, mint a halódó nyugati államokban, itt magyarember a génkészletével együtt ajándékba kapja a valóságon való felülemelkedésre való képességet.
És ez nem csak a régi magyarokra érvényes, de - talán még fokozottabban - az újmagyarokra is, akik különösen fogékonyak a szép, színes mesékre.
Emellett felettébb pragmatikusan közelítik a világot, tehát ha az éhenhalás és a szavazat eladása + egyszeri jóllakás között kell választani, akkor - még, ha tudják is, hogy maguk és gyermekeik jövője ellen szavaznak, ami nem biztos, hiszen ez az egész csak gádzsó trükközés - az azonnali, egyszeri jóllakást választják az éhenhalással egybekötött seggberugdalás helyett...


ITT OLVASHATÓ

ALAKUL A BÜDÖS NAGY NÉPSZAVAZÁSI CSALÁS?

POLDI BLOG
Szerző: Poldi bá
2016.09.20.


Nem kell mást tenni, mint két hétfői hírt egymás mellé rakni.
Most, hogy egyre inkább látszik: a hatalom élet-halál kérdésének tekinti az október 2-i népszavazás sikerességét és eredményességét, lehull minden álarc. Szemérmetlenül zajlik a kampány, nem csak a milliárdokat baráti zsebekbe juttató hirdetésekkel, nem csak a közszolgálati tájékoztatás egyoldalúságával, a kollektív szervezői, kollektív agitátori, kollektív propagandista funkciók szégyentelen betöltésével.

Most már elvileg független állami tisztviselők is "tanácsot adnak", megüzenik még azt is, hogy ha valaki érvénytelen szavazatot akar leadni, mi a legegyszerűbb, "legkevésbé félreérthető" megoldás erre. Hihetetlen!

Akkor a két hír:

1. A 444
írja meg, hogy az ellenzéki pártok nem tudtak kellő számú embert delegálni a szavazatszámláló bizottságokba, így azok többségében nem lehet majd ellenőrizni, hogy törvényesen zajlik-e a népszavazás viszonylag fontos része, a szavazatok megszámlálása. (E cikk tartalma önmagában felháboríthat minden demokratát, hiszen kiderül belőle, hova jutottunk, milyen "kormányváltó ellenzékünk" van, sutaságuk, tehetségtelenségük mennyire kiszolgáltatottá tesz mindannyiunkat, de most nem ez a dolgozat tárgya.)

2. Az Országos Választási Iroda kiadványban magyarázza meg a szavazatszámlálóknak, hogy miként kell értelmezni a különböző jelekkel ellátott szavazólapokat. Mi számít érvénytelennek, mi nem. A testület elnöke, Pálffy Ilona nyilatkozott is. Emlékeznek, ő az, aki nem tartott szükségesnek rendőri intézkedést, amikor tucatnyi kigyúrt kopasz egy szép napon arra ébredt, hogy neki most azonnal kérdést kell benyújtania az Alkotmánybírósághoz. Amikor ezt számon kérték rajta, azt hebegte, hogy mindenkinek joga van beadni beadványt. Hogy aztán a kopaszok a dossziéban lobogtatott beadványuk beadása nélkül távoztak, ez igazán nem róható fel Pálffy elvtársnőnek, meg az sem, hogy azóta sem kért bocsánatot a történtek miatt.

Szóval azt mondja Gogolák..., őőő, bocsánat, Pálffy elvtársnő, hogy az érvénytelen szavazás leadásának legegyszerűbb módja az, ha valaki üresen, minden jelölés nélkül dobja be a szavazólapot az urnába. Ezt ugyanis nem lehet félreértelmezni.

Hogy mi van??? Szavazópolgár dokumentummal bizonyítja jogosultságát, aláírásával igazolja, hogy átvette a szavazólapot, amit aztán üresen bedob a dobozva, a kormánypárti szavazatszámlálók lelkiismeretére bízva, hogy melyik négyzetbe teszik majd az ikszet az ő nevében...? Ez komoly?


ITT OLVASHATÓ