2021. április 17., szombat

OLVASÓKÖR #2.: MI KÖZÜNK A NEONÁCIKHOZ? KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ: HERSCHT 07769

PARTIZÁN / OLVASÓKÖR
Szerző: Partizán
2021.04.15.Krasznahorkai László, a Sátántangó (1985), Az ellenállás melankóliája (1989) a Seiobo járt odalent (2008) és további elbeszélések szerzője, az egyik legjelentősebb kortárs magyar író. Az állandó változásról írja nagy könyveit. A világ megy. A hagyomány pusztul. A rombolás szomorú. Az ember mégis várakozik. Várakozása egykor utópiákat szült. Ma pánikba csap át: neonáci agresszióba, politikai hisztériába, családion belüli erőszakba, vírusszorongásba. Ezekről szól új regénye, a Herscht 07769. És Bach megszeretéséről. Valamint az ősrobbanásról, minden változás eredetéről. – Gulyás Márton és Sipos Balázs a Partizán Olvasókör második adásában a Herscht 07769-ről beszélget. – „A remény hiba”, írja a mottó. De van. Az ember várakozásteljes lény.

NYITÁSI TÁJÉKOZTATÓ

DUMASZÍNHÁZ
Szerző: Dumaszínház
2021.04.14.Duma Aktuál áprilisi online kiadás - április 23-án
19:00 és 23:59 között//Dumaszínház//

LAKÁJTEMPÓBAN DÖRGÖLŐZIK A KÍNAI VEZETÉSHEZ AZ ORBÁN-KORMÁNY

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.04.17.


Egyre inkább úgy tűnik, hogy Orbán Viktor a Kínai Kommunista Párt hátán kíván felkapaszkodni a nemzetközi politika legmagasabb szintjeire. Egy ilyen kijelentés tíz éve még abszurdnak és túlzónak tűnt volna, de manapság olyan egyértelmű gesztusok jelzik a magyar kormányfő lojalitását a kínai legfőbb döntéshozókhoz, amit nem igen lehet félreérteni. Szinte naponta érkeznek ugyanis olyan hírek, melyek nem hagynak kétséget afelől, hogy Orbán szinte bármilyen konfliktusra hajlandó, csakhogy kiszolgálja a keleti nagy testvér érdekeit.


Magyarország nem először torpedózott meg olyan uniós nyilatkozatot, amely elítélte volna a nagy visszhangot kiváltó kínai nemzetbiztonsági törvényt. Valószínűleg már borítékolták a magyar állásfoglalást az EU tagországai, mert nagy hullámokat nem keltett a tény, hogy Orbán Viktor megint kihasználta az alkalmat, hogy betartson saját szövetségeseinek, és egyúttal jó pontokat szerezzen a kínai vezetésnél. Azért érdemes elidőzni egy kicsit annál a ténynél, hogy olyan jogszabály elleni tiltakozást akadályozott meg a magyar kormány, amely lényegében mindenkit bűnözőként kezel, akiket a kínai hatóságok szeparatistának, terrorizmusnak, a külföldiekkel való összejátszásnak minősítenek.

Ne legyenek kétségeink, a magyar álláspont mögött nem csupán praktikus megfontolások, hanem ideológiai rokonság is áll. Az úgynevezett civil törvény például lényegében kriminalizálja azokat a magyar szervezeteket, melyek külföldről kapnak támogatást. Orbán egyáltalán nem finnyás, amikor az emberi jogok súlyos megsértésére ad felhatalmazást egy jogszabály, pedig ellenzékben még osztotta a nyugati politika fenntartásait az ázsiai szuperhatalom kolonizáló törekvéseivel szemben. Nem mellékesen egy olyan kommunista diktatúráról van szó, amely mindenfajta vallást üldöz, így még a keresztény közösségeket is illegalitásba kényszeríti...

„EZEN AZ OSZTÁLYON IS LEGALÁBB HÁROMNAPONTA MEGHAL VALAKI”

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2021.04.17.


- Egy férfi a március 15-i hosszú hétvégén lett rosszul, egy héttel később már kórházban feküdt koronavírus-fertőzéssel.

- Azóta is bent van, de úgy tűnik, a legrosszabbat sikerült elkerülnie.

- A betegágyból figyeli, ahogy az ápolók felfoghatatlan kitartással dolgoznak, óriási terhelés alatt, miközben sok beteget veszítenek el.

- Még mindig nagyon sok fertőzöttet ápolnak kórházban Magyarországon, de az utóbbi napokban egyre kevesebbet.

- Egy másik kórházban dolgozó orvos azt mondja: lassan eljutnak arra a szintre, ami ezzel a személyzeti létszámmal uralható.

„Maga már nem megy haza, kinevezzük segédápolónak!” - viccelődnek Csabával a covid-osztály dolgozói. Mióta jobban van, igyekszik segíteni nekik: egyik éjszaka négyszer kelt fel, hogy megigazítsa a szomszéd ágyon fekvő beteg oxigénmaszkját. „Képzelheti, mi lett volna, ha szerencsétlen nővérkéket kellett volna még ezért is ugráltatnom.”

Négy hete ápolják bent, telefonálás közben időnként nehezen veszi a levegőt, a háttérből hangos köhögések szűrődnek be. Hosszan beszél az állapotáról, a körülményekről és arról, mennyire nagyra tartja az ápolókat, akik erejükön felül, társadalmi elismertség nélkül teszik a dolgukat éjjel-nappal. Nem szeretné, ha megjelenne a valódi neve, vagy ha beazonosítható lenne a kisvárosi kórház, ahol kezelik. Véletlenül sem akarja bajba sodorni az ott dolgozókat.

„Egyikük majdnem elsírta magát nekem. A szívbeteg gyereke otthon volt az apjával, aki covidos lett, be is került ide. Enyhébb állapotban van, de oxigénen. A nővér sokszor azt sem tudja, mi van a férjével, mert egy osztállyal lejjebb van, nincs ideje utánamenni. A gyerek is elkapta a fertőzést, a nagymama vigyáz rá.” Más gerincsérvvel dolgozik, úgy forgatja az akár 90 kilós betegeket.

Csaba szerint az ápolók iszonyatos mentális terhelésnek vannak kitéve. „Ezen az osztályon is legalább háromnaponta meghal valaki. Többen mondták már, hogy el akarják hagyni a pályát, ha ennek vége.”

A betegágyból összeszedett információi alapján úgy tudja, szinte száz százalékos telítettséggel működik az osztály, nappal körülbelül hat beteg jut egy ápolóra, éjjel a kétszerese. „Van köztük olyan, aki három héttel a fertőzés után már dolgozik, pedig még gyenge. Nem tudok olyat kérni, amit ne teljesítenének, a lelküket kiteszik értünk.”...

EGY PANDÉMIA KÓRTÖRTÉNETE

NÉPSZAVA / SZÉP SZÓ
Szerző: BOLDOGKŐI ZSOLT
2021.04.17.


Lassan másfél éve zajlik egy kíméletlen ellenséggel folytatott világméretű háború, melyet nem lőfegyverekkel, hanem biológiai eszközökkel vívnak. A modern tudomány próbál szembeszállni a természet rendkívül pusztító erejével, egy, a testet csupán reprodukciós közegként használó organizmussal. E harcban a személyes felelősség szerepe óriási, hiszen az egyén aktív részvétele nélkül nem leszünk képesek legyőzni e kórt, mely fokozatosan felemészti testi és lelki egészségünket, s rántja mélybe a világgazdaságot...

VAGY PIHEKÖNNYŰ, VAGY HIHETETLENÜL DRÁGA LÉLEGEZTETŐGÉPEKET VETTÜNK

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.04.17.


Románia kivételével sehol nem pörgött fel annyira az Európai Unióban a koronavírus-járvány kezelésében fontos termékek külkereskedelme, mint Magyarországon. Az uniós statisztikai hivatalként működő Eurostat már külön adatokat közöl az ilyen termékekről, ebből pedig az derül ki, hogy hazánk 2020-ban kétharmadával növelte az EU-n kívüli beszerzéseket, miközben a teljes unióban átlagosan csak 10 százalék volt a bővülés..
.
RÁADÁS: TÖRŐCSIK MARI EMLÉKÉRE

NEMZETI FILMINTÉZET
Szerző: NFI
2021.04.16.Ingyenesen megtekinthető szerda éjfélig a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a FILMIO-n az ÉDES ANNA, a TEKETÓRIA és a SZAMÁRKÖHÖGÉS Törőcsik Mari felejthetetlen alakításaival. A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész április 16-án hunyt el életének 85. évében.


Az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb magyar színművésze, Törőcsik Mari eljátszott mindent, amit színésznő eljátszhat színházban és a filmvásznon egyaránt. Amikor megkérdezték François Mitterrand-t, hogy mi számára a film, akkor annyit mondott „Egy lány, aki egy körhintán ül és nevet. Nem emlékszem a film címére, de nekem az ő nevetése a FILM.”

Édes Anna, Fábri Zoltán filmje, 1958 - Fábri Kosztolányi-adaptációja katartikus erővel mutatja be az elnyomott és megalázott kisember végső lázadását Törőcsik Marival a címszerepben. A kiváló neorealista film 2015-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia által válogatott 53 filmklasszikus közé is.

Teketória, Maár Gyula filmje, 1976 – Koltai Lajos operatőr képeinek izzó intenzitása mutatja meg a válása után kiüresedett, a világban helyét nem találó hősnő lelkének rezdüléséit az újrakezdésért folytatott küzdelemben. Tőröcsik Mari végtelenül őszinte, érzékeny és aprólékos színészi játékának csodás példája.

Szamárköhögés, Gárdos Péter filmje, 1986 – Gárdos Péter tabutörő filmje nem a forradalom hőseiről szól, hanem azokról az esetlen, félős kispolgárokról, akik a lakásukban begubózva, a rádióra tapadva élték át a forradalom napjait. Gyermeki nézőpont mögé bújtatott '56-os film, kesernyés humorral, három együtt élő generáció civódásaira koncentrálva Törőcsik Mari felejthetetlen mondataival.

Törőcsik Mari PORTRÉ: https://filmarchiv.hu/hu/aktualis/hirek/torocsik-mari

VIDEÓ 10 érdekesség Törőcsik Mariról:...

RÁADÁS: SPIRÓ GYÖRGY 75. A SZÜLETÉSNAPOS ÍRÓVAL SZEGŐ JÁNOS BESZÉLGET

MAGVETŐ KIADÓ
Szerző: Szegő János
2021.04.04.Spiró György 2021. április 4-én ünneplte 75. születésnapját. A járványhelyzet nem teszi lehetővé, hogy személyesen, közösen köszöntsük fel a szerzőt; a találkozás azonban nem marad el. A következő videóban Spiró Györggyel beszélgetünk pályájáról és műveiről. A videót Bödő Anita, Szegő János, Szobrász András, Valuska Gábor készítette.

RÁADÁS: KOCSIS ZOLTÁN ELŐADÁSA BARTÓK VONÓSNÉGYESEIRŐL

YOUTUBE
Szerző: KOCSIS ZOLTÁN
?Kocsis Zoltán előadása a Zeneakadémián.

AZ ÉS 2021/15. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.04.16.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István: Telt házakkal

Nyolc város jelezte, hogy hajlandó a nyári labdarúgó Eb mérkőzéseit közönség előtt megrendezni, közölte az UEFA múlt pénteken. Bilbao, Dublin, München és Róma még gondolkodik, ami az ő helyzetükben meg is érthető, hiszen az ő vállukról a döntés ódiumát senki főhatalom le nem veszi. Nekik nincsen bölcs vezetőjük, aki mindenkinél mindent jobban tudna, vagyis a város dolgaiért a városi önkormányzat és mindenekelőtt a főpolgármester maga felel. Nehéz kenyér. Velük ellentétben magyar kollégáiknak mostanra hovatovább semmi tennivalójuk nem maradt, vígan fröccsözhetnének a kedvenc kocsmájukban, ők viszont ehelyett csak böstörködnek és bírálják kormányzó urunkat, aki helyettük dolgozik, és az orrukat is megtörli, ha muszáj. Budapest főpolgármesterét a foci-Eb ügyében senki még csak meg se kérdezte, a városháza tisztségviselői az eredményről éppúgy az UEFA április kilencedikei hivatalos közleményéből értesültek, ahogy mindenki más, két szalmaszálat se kellett a várható dicsőség reményében keresztbe rakniuk, vajon legalább megköszönték?

Ugyan.

London a rendelkezésre álló férőhelyek huszonöt százalékán hajlandó nézőket fogadni, vagyis maximum negyedházas csoportmeccsekre lát lehetőséget, Amszterdam, Bukarest, Koppenhága és Glasgow huszonöt-harminchárom százalékot ajánlott, Baku és Szentpétervár ötvenet. Egyetlen város van széles e világon, amelyik – járvány ide, járvány oda – telt házas mérkőzések rendezését vállalta, nyájas olvasónk már tudja, melyik az, de ha mégse tudná, rájön előbb-utóbb...

Molnár Erzsébet: Billog

Vásárhelyi Mária: A leggyávább bátor ember


„Demokratának lenni mindenekelőtt azt jelenti, hogy nem félni…” Amikor Bibó ezt a közhelyszerűen, ám rendre hiányosan idézett kijelentését leírta, akkor – miként ez a mondat második feléből kiderül – nem a félelemre, hanem a gyávaságra gondolt. Félni vagy gyávának lenni – hatalmas különbség. A félelem ugyanis teljesen természetes érzés, minden normális ember számtalan dologtól fél. A gyávaság azonban az emberi silányság egyik jelzője. Gyávának lenni azt jelenti, hogy valaki, bár tisztában van azzal, egy-egy helyzetben mi lenne a helyes döntés, mégis – számításból, félelemből, önzésből – a rossz utat választja. És mivel tudja, hogy rendre a rosszat választja, gyűlöli azokat, akiknek van bátorságuk a kockázatosabb, veszélyesebb jó mellett dönteni. A bátorság nem a félelem, hanem a gyávaság ellentéte. Ha egy vezető politikus gyáva, akkor döntései nem a magánérdekeket sértik, hanem a közjó, a közérdek érvényesülésének állják útját, és a társadalom boldogulását sodorják veszélybe. Ilyen gyáva politikusnak gondolom Orbán Viktort és a szolgálatába szegődött vazallusokat...

Balla Eszter: Vakcinapolitika Amerikában

Kovács Zoltán: Három jogszerű magyar

Gadó Gábor: A tizenhatos mélyén


Fleck Zoltán: Demokráciát!

Az új autoriter rendszerek hatékonyan álcázzák magukat alkotmányosnak látszó cicomáikkal. Ezek nemcsak a diktatórikus kormányzás legitimálását szolgálják, ideig-óráig, hanem nehezítik a tisztánlátást a demokrácia és a jogállam újraépítésének folyamatában. A jogállam fogalmának propagandisztikus relativizálása a homálykeltés politikai eszköze. Magyarország jelenleg a jogállami relativizálás modellállama...

Bikácsy Gergely: Szomjas György
(1940–2021)

Fekete Ibolya: Gyuri

Csepi Lajos: Kormányzati hétköznapok

Szilágyi Ákos: Pulp fiction

apokaliptikus klimpírozások

Krasztev Péter: Kimeneti feszültség
A bolgár választások

V I S S Z H A N G 

Felcsuti Péter: Egy kis vita

Báron György: Térfelek

Cseresnyési László: Tempora mutantur?

Mihályi Péter: Indokolt önkritika?

Wehner Tibor: Három hiba

P Á R A T L A N

ICs: ONLY ROCK ’N’ ROLL

Gáti László: NINCS VÁLTOZÁS

-hg-: NYITÁS

Molnár Tipcsi: MIT HOZ A JÖVŐ?

Huszár Ágnes: A VÍRUS TÜDEJE

Nógi: ISMERETLEN J. A.-VERS

odze -: BEM RAKPARTI LÉPCSŐK

pá- ti-: NE IDEGELJEN!

(ba): SZAVAHIHETŐSÉG

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2021/15. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.04.16.


F E U I L L E T O N 

Hermann Veronika: A sorsszerűség irodalmi tétje
Marilynne Robinson és Szabó Magda

I N T E R J Ú

Váradi Júlia: Az innováció nem biztonsági játék
Beszélgetés Gáspár Máté kultúraszervezővel

K R I T I K A

Mélyi József: Magyar Mindenség Múzeuma

Cserhalmi Luca: Lesz mit ennünk


(Süveges Rita Mellette minden puszta gyom című kiállítása 2021. április 18-ig látogatható az Inda Galériában.)

Wagner István: Város és vidék

(STADT und LAND zwischen Traum & Realität, Albertina, Bécs. Átmenetileg zárva április 11-ig, megtekinthető július 4-ig)...

A szerző további cikkeiStőhr Lóránt
Emberkísérletek

(Ilja Krzsanovszkij–Jekatyerina Oertel: DAU. Natasa. Mozinet Filmnapok)

A nagyjából tucatnyi, többnyire igen hosszú jelenet végignézése egyenként is emberpróbáló feladat. Bár a sztálini diktatúra iszonyatos szorítása egészen a mellbevágó befejezésig csak áttételesen érzékelhető, a tehetetlenség és szorongás személyes egzisztenciális tapasztalata a folyamatos önpusztításon és mások gyötrésén keresztül minden emberi együttlétet alapjaiban határoz meg a filmben...

Rákai Zsuzsanna: Kettős portré

(Albrecht Mayer, Vital Julian Frey, Deu­tsche Kammerphilharmonie Bremen – Deu­tsche Grammophon.)

Ez az első ránézésre meglehetősen sajátos válogatás, persze, automatikusan felveti a kérdést, vajon mi lehet a borítón Mayer fotójával és Mozart aláírásával csábító lemez valós célja: csakugyan a komponista arcképét rajzolja-e meg inkább, vagy alapvetően Albrecht Mayer Mozartra hivatkozó jutalomjátékához kapja kézhez az érdeklődő? A válasz, szerencsére, pártatlanul megnyugtató, mert a felvétel mindkét várakozásnak nagyszerűen megfelel...

Molnár Zsófia: Mellékszálak

(Az öldöklő angyal, Schauspiel Stuttgart, BTF, április 10–11.; A rendes lányok csendben sírnak, VígSTREAMház, március 13. és április 10.)

A különböző életkorú és életszakaszban járó három nő mindegyike a saját történetét meséli, ugyanannak a történetnek a párhuzamos mellékszálait (ez az első perctől magától értetődő), amelyek helyenként összefonódnak. Kerülgetik egymást a szűk térben, keresztezgetik egymás útját, időnként leülnek ugyanahhoz az asztalhoz, szoronganak egymás mellett a kanapén. A legfiatalabb még gyerek – és áldozat (Hilda/Márkus Luca), a középkorú (Júlia/Balázsovits Edit) elvágyódó, másra vágyó megfigyelő, a legidősebb (Erzsi/Kiss Mari) mindenekelőtt anya...

Fáy Miklós: A múltak üteme

(A Fesztiválzenekar koncertje az 1985-ös Tavaszi Fesztiválon)

Hogy a mostani, mármint az 1985-ös előadók, Kocsis Zoltán, Fischer Iván hittek-e a feltámadásban, hogy a három Bartók-zongoraverseny mellé találtak egy negyediket, azt nehéz volna megmondani, én akkori közönségként azt éreztem, amit Brahms mondott: az első műveket vízbe kellene fojtani. De Brahms azt is mondta, hogy „mint a kutyakölyköket”, és ma biztosan nem jutna eszembe kutyakölyköket vízbe fojtani, ahogy másnak sem, ha jót akar magának. Az ember hallgatja, bólogat, néha nagyon bólogat. Ebből lett a Bartók nevű cserebogár...

Grecsó Krisztián: A feladatmegoldó

(Spiró György 75., A születésnapos íróval Szegő János beszélget, a Magvető YouTube csatornája)

Spiró szemérmes, fegyelmezett ember. Egyetlenegyszer látszik csak, milyen viharok dúlnak benne, miközben mesél. Börcsök Enikőnek (az ő karakterére) hat drámát írt, és ebből a művésznő öt nagy szerepet el is játszott. A hatodik drámát már elolvasni sem tudta, nem hagyta meg neki(k) a sors. Amikor ezt Spiró elmondja, egy pillanatra látni azokat a kordában tartott, uralt nagy viharokat a szívében… Háromegyed óra kortalanság, öröklét, egy remek Szegő-interjú, a nagy író mesél, és csak történik csöndben a csoda...

Králl Csaba: Kukucska

(Rambert: Rooms – online bemutató, április 9.)

Strømgren nem kispályás alkotó: a koreográfusság mellett drámaíró (25 mű!), opera- és színházrendező, bábművész, filmes, díszlettervező, akinek 150 színpadi munkáját eddig a világ 63 országban mutatták be, de van saját társulata (nem kicsi repertoárral), sőt a futball művészetéről szóló beavató (?) táncelőadása is (A dance tribute to the art of football), amiről, ha nálunk bizonyos felső politikai körökben értesülést szereznének, egy országos turné tuti garantált lenne. A viccet félretéve: Strømgren alkotói sokrétűsége, polihisztori hajlama messziről mutatja magát az előadásból. A darab erőssége ugyanis pont a kevert nyelv, a komplex színházi-filmes-koreografikus rendezői logika, az összművészetiség...

Károlyi Csaba: Élő költészet

99 magyar vers – Simon Márton vá­lo­gatásában – antológia. Az előszót írta Simon Márton. Helikon Zseb­köny­vek 99., Helikon Kiadó, Bu­da­pest, 2021, 248 oldal, 1999 Ft

Osztottam és szoroztam, majd megállapítottam, hogy ez az antológia Simon Mártonról szól. Szakmai beszámolót és személyes vallomást kapunk arról, ő hogyan látja saját mesterségét. Munkája hiteles és szerethető. Ugyanakkor hiába bizonygatja, hogy „semmiféle kánonképző szándék nem volt” benne, sőt épp a kánonon kívül is igyekezett keresgélni – már az is kánonképző művelet, ha nem akarunk kánont, vagy nem vesszük figyelembe. De ennél többről van szó: ha Weöres Sándor megmutatja a szubjektív olvasatát (Három veréb hat szemmel), az is kánonképző, ha Simon Márton válogat szubjektíven, az is. Nincs ezzel semmi baj, mivel eleve nem egy kánon van, hanem több...

Várkonyi Benedek: Ex libris

Tilmann Lahme: A Mannok
Manfred Flügge: Nagyváros lélek nélkül
Oliver Hilmes: A fekete özvegy
Benjamin Balint: Kafka utolsó pere...

Várhegyi Éva: A tudós felelőssége

Kornai János: Töprengések. HVG Könyvek, Budapest, 2021, 158 oldal, 3900 Ft

A kötet önéletrajzi elemekkel átitatott írásaiban központi téma a tudósi felelősség firtatása. Kornai Jánost régóta foglalkoztatja a szocialista gazdaság reformjának kérdése. Ő nem csupán a marxizmussal (és a kommunista párttal) szakított 1956-ban, hanem a reformerséggel is, miután ráébredt, hogy nem a szocializmus reformjára, hanem más rendszerre van szükség. A Közgazdaságtudományi Intézet egymást követő politikai korszakait és a különböző eszmei áramlatokat, valamint azok fő képviselőit bemutató írásában a reformokat mereven elutasító álláspontját is felülbírálja, elismerve, hogy azok nyomán is történtek pozitív változások...

Mohai Aletta: Nincs rajta kapcsoló


Czéh Zoltán: Erre sárkányok élnek. Kalligram Kiadó, Budapest, 2020, 616 oldal, 4990 Ft

Azt hinnénk, a könyv erről szól: az A38 hajóról leesett újságíró retrográd amnéziáján felülkerekedve megfejti saját rejtélyét, és egy izgalmas, ok-okozati szálakon szőtt detektívtörténetet olvashatunk, vagy legalábbis egy megregényesített logisztori játékot. De nem, az olvasmány inkább a Bűn és bűnhődés szenvedésállapotát idézi, amiben a modernkori magyar Raszkolnyikov bolyong Budapest utcáin hol gumipapucsban, hol agyrázkódástól fájó fejjel, vagy megvágott talppal, esetleg gombaportól kábán, hagyva, hogy minden csak történjen vele, miközben az összes döntése motiváció nélküli, és még a Bűnt is csak szánalomsorozatai után követi el – az egyetlen olyan cselekedetet, aminek értelme van a regényben vagy az életében...

Nemes Z. Márió: Kibergonzó

Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 1. Fordította: Holló-Vaskó Péter, Fumax Kiadó, Budapest, 2020, 488 oldal, 11 995 Ft

A Darick Robertsonnal rajzolóval közösen létrehozott Transmetropolitan 1997 és 2002 között jelent meg, majd 2015-től három gyűjteményes-kötetben is kiadták, melynek első darabját tavaly hozta ki magyarul a Fumax Kiadó. A történet főhőse a vidéki elvonultságból a huszonharmadik századi metropoliszba visszatérő gonzo-újságíró. Spider Jerusalem, aki Hunter S. Thompson cyberpunk változataként politoxikomán őrjöngésben forgatja fel a közéletet. Ugyanakkor nem (csak) anarchisztikus individualizmust képvisel: a „punk” energiákhoz újságírói éthosz és emancipatorikus társadalomvízió társul. A karakter belső feszültsége épp abból adódik, ahogy az önromboló nihilizmus és az idealista médiamártír szerepe közt ingadozik...

Margócsy István: A Krasznahorkai-jelenség

Az ÉS könyve áprilisban – Krasznahorkai László: Herscht 07769. Florian Herscht Bach-regénye. Elbeszélés. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2021, 424 oldal, 5999 Ft

Hősünk állandóan a jelen lévő apokalipszisről elmélkedik és beszél („az apokalipszis az életnek, a világnak, az univerzumnak, a Valaminek a természetes állapota, most van az apokalipszis”), s mindent az apokalipszis jegyében értékel – csak épp az a különös, hogy ezt az apokalipszist a regény világában rajta kívül az égvilágon senki nem látja és tapasztalja, s a többi szereplő (akik persze kissé nevetségesnek vannak bemutatva, talán azért, mert nekik nem apokaliptikus a beállítottságuk) legfeljebb konkrét kellemetlenségektől és a bűncselekményektől fél. Hősünk bizonyára az apokalipszis lovaival szemben próbálja megbosszulni a neonácik gyilkosságait – de azt maga sem gondolja (legalábbis a szöveg nem utal rá), hogy ő maga igazságot tudna tenni, legfeljebb rafinált bosszút áll; az őt körülvevő világ pedig törheti a fejét, vajon mennyivel derekasabb Herscht bűncselekmény-sorozata, mint a megelőző gonoszság. Az olvasónak persze éreznie kell(ene) a különbséget, hiszen Herscht, a főhős, olyan segítőket is talál, véletlenül éppen a germán mitológiából, akiknek nyilvánvalóan pozitív elfogultságuk van a hős iránt: gyilkosságainak kiegészítéseként leszáll a világfa tetejéről a nagy germán sas, s Herscht ellenfelét diadalmasan nem szűnik zaklatni, a befejezésben pedig hősünk úgy vonul két szerencsétlen farkasával a természet pusztító és fenntartó csodájába, mintha maga Wotan lépett volna elő két hűséges farkasával. Ha a mindennapok és a történelem már nem tudott segíteni, hívjuk elő bátran mitológiai fegyvertársainkat – hátha azzal enyhül az apokalipszis réme...

I R O D A L O M

Szív Ernő: Árvaság
(félelem)

Egyszer a nagyfiúk szóltak, hogy réseken és repedéseken át be lehet bújni a roggyant tetejű zsinagógába. Vannak ott mindenféle könyvek. Meg talán más is. Lázas ujjakkal eldugott, padló alá ásott érték. A hetvenes évek legeleje, egy vidéki kisváros senkiése zsinagógája. Majdnem harminc éve üres, elvitték belőle az Istent, a szót, a hitet. Egyre kevesebb az ember, aki még emlékszik az idelátogató izraelitákra. Hányszor átnézhették érdeklődők eldugott arany után. Hány elemlámpafény pásztázhatta valami rejtett visszacsillanás reményében. Kopogás falon, földön, gerendán. De csak Dávid zsoltárai, fekete hátú énekeskönyvek hevertek a halmozódó törmelékek között...

Berta Ádám: Gergelyhajlítás

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a bizalomhiány egyfelől faterasz, másfelől muterosz és Talp között húzódik meg. Ők hárman két, bizalmon alapuló szövetséget alkotnak, közöttük árok. Muterosz és Talp feltétlenül megbíznak egymásban, fateraszban azonban rajta kívül senki nem bízik. Szövetsége egytagú, amit átlagon felüli önbizalommal akar ellensúlyozni.

A tét nem az árok felszámolása, hiszen az esélytelen. Faterasz demonstrációja arra irányul, hogy a bizalomhiányt ne szabadjon elismerni. Mindenki játssza el, hogy ők hárman bíznak egymásban. Faterasz nyugatnémet márkán akar kollaboránsokat vásárolni magának, megkaparintva az ellenállás anyagi fedezetét, teljes kiszolgáltatottságba taszítva a nála gyengébbeket...

Szánthó Erika Emma: We can’t


„Láttak már rákos beteget?” Pannival egymás kezét fogjuk, csurog a könnyünk, Panni szája erősen remeg. Elmondja, hogy nézte, ahogy ül és mérhetetlenül szenved, hogy halmozódik, sűrűsödik a fájdalom. És nézte a dudort a koponyáján, amely, ahogy a húgunk soványodott, csak egyre nagyobb lett. Akkor arra gondolt, Istenem, ne gyötörd tovább, ha menni akar, ne miattunk szenvedjen.

Szomorú dallamot játszanak. Újra a karácsonyi videófelvétel. Mi vagyunk az angyalok, a fát mi díszítjük, Anna boldog kiáltással fogadja, ahogy a délutáni alvás után belép. Rögtön odaszalad hozzá, minden egyes szaloncukrot és díszt megfog. Majd körbetáncolja, úgy göndörödik a haja, mint egy báránykának, sebesen jár a lába, pörög a szoknyája, nevetünk...

Deák D. Dániel: Mit jelent

Tíz óra harminchárom perckor a legtöbben felöltözve vártuk, hogy kimenjünk a szabadba, már melegem volt, és kezdtem egyre idegesebb lenni, hogy elkésünk, amikor Laci, aki egy tépőzáras zöld cipőt próbált éppen felvenni, és nem tudja, mit jelent a selejt és a pipa, nem bírta felvenni a tépőzáras zöld cipőt, az Edit néni viszont az öltöző másik végében segített másvalakinek, mi meg egyre nagyobb késében voltunk, és a Pisti, aki most időben átöltözött, azt mondta, hogy siess már, de béna vagy, és én itt már nagyon ideges voltam, a Laci erre azt válaszolta, hogy te vagy a béna, a Pisti meg, hogy hülye, a Laci meg, hogy te vagy, a Pisti meg, hogy aki mondja másra, az mondja magára, a Laci meg, hogy kuki, a Pisti meg, hogy kurva, én meg befogtam a fülem, de már nem tudtam lenyugodni, úgyhogy toporzékoltam és csapkodtam és közbekiabáltam, hogy az én anyukám a kurva, mert nehezen tudja beszerezni a dolgokat, mert nincs elég pénze, de jönnek azok a férfiak és segítenek neki, és a múltkor az egyikük hamarabb jött ki a szobából, ahova együtt szoktak bemenni és együtt szoktak kijönni, de most ő hamarabb jött ki, én Kisvakondot néztem, ő megigazította az övét és leült mellém a kanapéra, és a fekete bőrcipőjét húzta fel éppen, mikor azt mondta, hogy ügyes kurva az anyád, az óvó néni meg a fejemhez vágta, hogy hülye vagyok, mert hiába vagyok okos, ha közben nem tudom, mit jelent érezni...

Odze György: Másképp alakult

A nappaliban várt. Húsz éve él egyedül ebben a házban, megszokhatta a várakozást, de ez a nap most másféle várakozás volt. Peregyelkinóban, Moszkva környékén, egy elegáns villanegyedben állt a ház, a várostól nyugatra, egy hatalmas kertben. Itt él húsz éve, bezárva. Alkalmanként, kísérővel megy orvoshoz, néha operába, állatkertbe, parkokba, mert szereti a természetet, időnként elmennek ebédelni egy étterembe, ahová nem járnak külföldiek, nem beszélhet senkivel, senkinek sem mondhatja el, ki ő valójában, de az embereket nem is érdekli. Közömbös, igénytelen város, közömbös, igénytelen emberekkel, miért is érdekelne bárkit egy ötvenes, jóképű, elegáns férfi? Peregyelkinó, ez lett az élete. Nehezen barátkozott meg vele. Nagyon nehezen...

G. István László: Aszimmetrikus imák

G. István László: Második altató

Markó Béla: Álom a költészetről

Markó Béla: Hideg szeretet

Markó Béla: Pamflet

ÖTSZÁZZAL KEVESEBBEN VANNAK KÓRHÁZBAN, MEGHALT 217 BETEG

TELEX
Szerzők: FÁBIÁN TAMÁS, ROVÓ ATTILA
2021.04.17.


- Napi új fertőzöttek száma: 
4604 (az előző napihoz képest: -612)

- Napi új halálos áldozatok száma: 
217 ( az előző napihoz képest: -24)

- Kórházi ellátást igénylők száma: 
8947 (az előző naphoz képest: -512)

- Lélegeztetőgépre szorulók száma: 
1093 (az előző napihoz képest: -24)

- Mintavételek száma: 
30662 (az előző napihoz képest: -1361)

- Az első dózissal oltottak száma: 
3 213 837 (az előző napihoz képest: +68245)

- Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 
1 371 702 (az előző napihoz képest: +22388)

Orbán Viktor szerdán bejelentette, hogy megvan a hárommillió beoltott, három és fél millió beoltottnál pedig újabb enyhítések jöhetnek, ez a miniszterelnök szerint a következő hét közepére meg is lesz. Ezután kinyithatnak majd a vendéglátóhelyek teraszai, és hogy segítsék őket, a rájuk kiszabott teraszdíjakat eltörlik. A vendéglátósok pedig már el is kezdtek készülni a nyitásra.

Szerbiában egyébként április 5-én nyitottak a teraszok, mi pedig helyszíni riportot készítettünk arról, hogy ott ki mit gondol erről...


BORGULA ANDRÁS: NINCS ITT NULLA TOLERANCIA AZ ANTISZEMITÁKKAL SZEMBEN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.04.17.


„Látom ezt a kultúrkampfot, és nem pusztán az elmúlt egy évben, hanem ami tíz esztendeje zajlik. És értem is a szándékot, hisz' igaz: a kultúra befolyásolja a nemzetet, de amit ők csinálnak most, az valami borzalom. Igazi romboló hatását látom annak a törekvésnek, hogy kizárólag egy irányba erőltetik a művészetet, kultúrát, és csakis ezeket az alkotókat, alkotásokat támogatják” – nyilatkozta a Hírklikknek Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője, annak kapcsán is, hogy hamarosan elkészül – és talán valamikor meg is nyithat az első magyarországi zsidó színház, mégpedig Erzsébetváros szívében.


Rendhagyó módon, egy verssel kezdeném a beszélgetésünket, amely így hangzik: „Felépítettem tornyomat / Magamnál magasabbra: / Ember vagyok, gyarló vagyok, / Leszédülök zuhanva. / De a torony, mit építettem, / Talán-talán állni fog itten, / Habár ledőltem én”. Természetesen ez nem egy műveltségi vetélkedő, de azért megkérdezem, tudod-e kié ez a vers?

– Hát nem…

BENCZE ÁGNES ORVOS A FÜLKÉBEN: A POSTCOVIDOSOK KRÓNIKUS FÁRADTSÁGÁRA NINCS SPECIÁLIS GYÓGYSZER

HVG FÜLKE / PODCAST
Szerző: hvg.hu
2021.04.17.


A legutolsó adatok szerint a koronavíruson átesett betegek 30 százaléka szenved postcovidos tünetektől.

Bencze Ágnes kardiológussal és belgyógyásszal beszéltünk a tünetekről és arról, 
mit lehet ellenük tenni.

Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja.

MAGYARORSZÁG A KÍNAI KOMMUNISTA DIKTATÚRA TRÓJAI FALOVA AZ EURÓPAI UNIÓBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.04.16.


Csúcspontra jutottak a kínai és a magyar diktatúra kapcsolatai, miután az Orbán-rezsim több korrupciógyanús és Magyarországnak kifejezetten hátrányos, többszáz milliárdos vesztegetéssket lehetővé tevő szerződést kötött a kínaiakkal. Budapestre költözik a kínai kommunista párt ideológiája és propagandája alá rendelt Fudan Egyetem, és vele együtt a kínai hírszerzés kémei. Orbán ezzel átlépett egy határt, mert a NATO és az Európai Unió alapvető nemzetbiztonsági érdekeit sérti, hogy Budapest az egyre agresszívebb kínai diktatúra európai központja lesz és Kína behatol egy uniós és NATO-tagország révén a szövetségi rendszerbe.

Mindennek komolyságát jelzi, hogy az orbáni Magyarország megvétózta az Európai Unió közös állásfoglalását Kína Hong Kongban bevezetett, emberi jogokat sértő intézkedéseivel szemben. A magyar vétó azt akadályozta meg, hogy Európa demokratikus országai elítélhessék az autonóm területnek számító Hong Kong kínai diktatúra alá rendelését, korlátozzák a sajtószabadságot, véleményszabadságot, a bíróságok függetlenségét és bebörtönözzenek az emberi jogokért és a jogállamiságért szót emelő újságírókat, diákokat, közéleti szereplőket. Kína hasonlóan fenyegeti Tajvant is, és lassan az egész világot.

Ez azt jelenti, hogy az orbáni keresztényfasiszta diktatúra a kínai kommunista diktatúra terjeszkedését segíti és támogatja. Nem a NATO és nem Nyuga-Európa, nem az Európai Unió érdekeit védi, hanem Kína érdekeit képviseli, a nyugati szövetségi rendszer ellenségeinek oldalán áll. Ugyanez elmondható Putyin Oroszországával kapcsolatban is, mert Orbán nemcsak a kínai, hanem az orosz birodalmi törekvéseket is támogatja az EU-val és a NATO-val szemben. Magyarország nem megbízható szövetséges, hanem az ellenséghez tartozik. Orbán Magyarországa a demokratikus Nyugat ellensége.

Ez azt is jelenti továbbá, hogy Orbán Magyarországa megtagadta az európai demokratikus értékeket, az EU alapértékeit, alapdokumentumait. Megtagadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, és a kínai kommunista diktatúra embertelen, jogsértő, diktatórikus intézkedései mellé állt. Támogatja emberek kínzását, fogolytáborokba hurcolását, ütlegelését, megerőszakolását, bebörtönzését és megölését. Mindezt Orbán korrupt üzletei miatt, a lélegeztetőgépeken, a vakcinákon, a Budapest-Belgrád vasútvonalon és a Fudan Egyetem építésén kereshető százmilliárdos nagyságrendű megvesztegetési pénzek miatt.

Orbán, akiről tudjuk, hogy soha nem hazudik, hasonlóképpen soha nem foglalkozik üzleti ügyekkel, a kínaiakkal való üzletelés kapcsán elrabolható százmilliárdos közpénzek miatt feláldozta a magyar emberek egészségét, Magyarország uniós tagságát és NATO-kötelezettségeit. Ha az Európai Unió Orbán miatt nem tudja képviselni és érvényesíteni a saját értékrendjét, mert Orbán megvétózza azt, akkor előbb-utóbb el kell jutni ahhoz a kérdéshez, hogy mit keres egy korrupt, velejéig romlott diktátor, Kína lefizetett ügynöke az Európai Unióban és a NATO-ban?
...

FURCSÁN KÖVETI A JÁRVÁNYHULLÁMOKAT A HALÁLOZÁSOK MEGUGRÁSA

G7.HU
Szerzők: HAJDU MIKLÓS, JANDÓ ZOLTÁN
2021.04.16.


Meglepően rövid idővel követte a járvány második hullámában a halálozások felfutása a fertőzöttségi adatok megugrását. A számokból teljesen egyértelműen látszik, hogy az elmúlt bő fél évben attól függött, hogy mennyien halnak meg Magyarországon, hogy milyen szakaszában volt a járvány. A fertőzöttségi és halálozási adatok összevetéséből pedig az is elég egyértelműen kiderül, hogy szinte biztosan komoly eltérések vannak területileg abban, milyen eséllyel lesz végzetes kimenetelű egy megbetegedés. A számok alapján a fővárosban jóval nagyobbnak tűnik a fertőzöttek túlélési esélye, mint a keleti országrészben.

Egy hét eltérés

Az alábbi ábrák az új fertőzöttek számára és a halálozásokra vonatkozó idősorok megyénkénti együttmozgását szemléltetik tavaly szeptember és idén március között. Jól látszik, hogy jellemzően nagyjából egyhetes késlekedéssel követi a halálozási adatok felfutása a kimutatott koronavírus-fertőzések növekedését*. (A megyék között az ábrák bal felső sarkában lévő legördülő menüben lehet váltani.)...

TIBORCZ CÉGE IS KAPOTT KEDVEZMÉNYES ÁLLAMI HITELT, HAVI 90 MILLIÓBA KERÜL A LÉLEGEZTETŐGÉPEK TÁROLÁSA

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.04.16.


Hvg.hu: Havi 90 millió forintba kerül a tízezernyi fölöslegesen felvásárolt lélegeztetőgép tárolása


Gödöllőn, a Teva azóta kétszer gazdát cserélt telephelyén parkol a kormány által a járvány első hullámakor összevásárolt rengeteg lélegeztetőgép. Ez szeptemberig ingyen volt, azóta viszont fizetni kell érte. A lap birtokába jutott szerződés szerint a bérleti díj havonta 165 ezer euró + áfa, vagyis havi 74,3 millió forint, amire havi 29 ezer euró + áfa (13 millió forint) összegű üzemeltetési díj, valamint 3,1 millió forintos rezsiátalány rakódik – összesen tehát közel havi kilencvenmillió forintba kerül a sokszorosan túlvásárolt lélegeztetőgép-készlet raktározása.

Direkt36: Tiborcz Istvánnak és ismerőseinek is jutott a rászorulóknak meghirdetett olcsó állami Covid-hitelből

„Aki korán kel, fantasztikus banki lehetőségeket nyer” – jelentette be Matolcsy György jegybankelnök tavaly április elején a rá jellemző magabiztossággal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedvezményes hitelprogramját. Az MNB célja a programmal az volt, hogy a piacinál kedvezőbb hitelekkel segítse a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat. A Direkt36 kutatása szerint Tiborcz István miniszterelnöki vő cége, a BDPST Zrt. 3 milliárd forintos kedvezményes hitelt az MNB programjának segítségével, és Tiborczhoz köthető más vállalkozók is részt vettek a Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá nevet viselő jegybanki programban.

Telex: Keserü itt és Keserü ott: családi sűrűsödés az MNB képvásárlásainál

A Magyar Nemzeti Bankegyik leányvállalata, a kortárs képgyűjteményt összeállító MNB-Ingatlan Kft. nemrégiben vásárolt öt darab Keserü Ilona festményt összesen 135 millió forintért. A Telexnek egyik olvasója jelezte, hogy az MNB számára a képvásárlásokban három tanácsadó segít. Egyikük, mint az az Artportal.hu cikkéből is kiderül, Keserü Katalin művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a festőnő testvére.

24.hu: Pecsenyesütőre is kapott pénzt a járvány közepén zanzibári útjával elhíresült polgármester családja

Kaszanyi József mendei polgármester és családtagjai is kaptak támogatást attól az uniós pénzosztó egyesülettől, amelynek az élén a politikus áll. Ő vezeti a pályázatokat elbíráló bizottságot is. Kaszanyi nevén Mendén és Gyömrőn három dohánybolt, a résztulajdonában álló Szetam Kft.-n keresztül pedig két CBA élelmiszerbolt is érdekeltségébe tartozik. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint a polgármester a családjával együtt legalább 140 millió forint EU-támogatást söpört be különböző jogcímeken.

Napi.hu: Újabb értékes balatoni ingatlant ad el az állam


A nemzeti vagyonkezelő fél éven belül harmadszor hirdette meg eladásra a siófoki vitorláskikötő melletti, háromcsillagos Móló hotelt, közel 1,57 milliárd forint kikiáltási áron. A hotel a többségi állami tulajdonba került Balatoni Hajózási Zrt.-jé, amelynek tóparti ingatlanait tavaly óta adogatja el az MNV.

ORBÁN EZÚTTAL ENGEDETT A TÁRSADALMI NYOMÁSNAK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.04.17.


„Ha igaznak vesszük Orbán kijelentését, miszerint ’május végére-júniusra kint vagyunk a vízből’, akkor a beismerése szerint most benne vagyunk; ha pedig azt is elfogadjuk, hogy a járvány csúcsánál tartunk, akkor még kevésbé érthető, hogy miért most nyitunk és kockáztatunk” – vezette tovább elméleti síkon a miniszterelnök gondolatmenetét Falus Ferenc. A korábbi országos tiszti főorvos szerint a Orbán 19-re lapot húzott a hétfőtől elhatározott enyhítéssel, „majd csak két hét múlva derül ki, hogy jó lapot húzott-e vagy rosszat”. Nem szakmai döntést hozott, hanem a társadalmi nyomásnak engedett, „de azért várjuk még meg, hogy mi lesz hétfőn, addig még változhat a helyzet”.


„Május végére, júniusra szerintem kint vagyunk a vízből” – mondta szokásos pénteki Kossuth Rédiós „interjújában” Orbán Viktor. „És mi is lesz júniusban?” – kérdezett vissza Falus Ferenc, amikor azt szerettük volna tőle megtudni, hogy egyetért-e a miniszterelnökkel? A szakember szerint ugyanis egyelőre ez a jóslás kategóriájába tartozik. Merthogy több tényezőtől is függ, hogy mi lesz május végén-június elején, hogyan alakul addig a járvány lefolyása.

Függ egyrészt attól, hogy megmarad-e az átoltottság növekedési üteme. Az első körben már beoltották a prioritási sorban élen járókat és azokat, akik minél előbb szerették volna megkapni az oltást. Most az a feladat, hogy meggyőzzék a lakosság fennmaradó részét, nem az oltáselleneseket, hanem az ingadozókat...

ÉPÜL A SZÉP JÖVŐ

444.HU
Szerző: SÁROSI PÉTER
2021.04.17.


...puhítás. Masszírozás. Szisztematikusan. Tudatosan. Tolják egyre kijjebb a tűréshatárunkat. A politikai komfortzónánkat. Vajon ez még belefér? Kísérletezgetnek. Ezt is le lehet még tolni a torkukon?Készítik elő a szép új világot. Az utat, amelynek a végén mi leszünk itt Európában a kínai totalitárius diktatúra bezzegországa. Előretolt bázisa. Hírszerzési központja. Foot in the door, ahogy az angol mondja.

Közben már épül a csilliárdos belgrádi vasút. És készítik elő a kínai rezsim propaganda-egyetemének alapkőletételét, a tervezett ferencvárosi diákváros rovására. A nemzetközileg legelismertebb magánegyetemünk, a CEU elüldözése után lesz nekünk most Fudan Egyetemünk - 450 milliárdos kínai hitelből.

Persze aki elhiszi, hogy egy olyan egyetem, amelynek az alapdokumentumaiból kivették a tanszabadságot és a párt iránti lojalitással helyettesítették, a magyar nemzeti érdekek és nem a kínai birodalmi érdekek jegyében épül - annak a kínai nagykövet mézédes hazugságokból szőtt publicisztikája sem fogja felnyitni a szemét. Talán még helyeslően bólogat is: “lám, mégis milyen jelentős nemzet vagyunk, erős vezetővel, még a kínaiak is milyen komolyan vesznek minket, és olvassák Petőfit.”

És nem látja majd, amikor a kínai rezsim itteni helytartója cinikusan a markába röhög.

EGY HÉT ALATT KIDERÍTHETNÉNK, MENNYIRE HATÁSOS A KÍNAI VAKCINA

24.HU
Szerző: BIHARI DÁNIEL
2021.04.17.


Könnyen és gyorsan le lehetne tesztelni, hogy a kínai Sinopharm-vakcina milyen hatásosságot mutat a magyar lakosság körében. Sok magyar lélegezne fel, és jót tenne az oltási kedvnek is.


Sokakat megrázott és elbizonytalanított a hétvégén Gao Fu, a kínai járványügyi központ vezetőjének nyilatkozata, miszerint az első generációs, elölt vírust tartalmazó kínai vakcinák hatékonysága „nem túl magas”. A szakember másnap már visszakozott, azt mondta, kiforgatták a szavait, de a lényeg, hogy sok millió magyarral fordult egyet a világ hirtelen. Az itthon alkalmazott Sinopharm-vakcina hatásossága „hivatalosan” nagyon is jó, 79 százalék, de mivel az ezt bizonyító, harmadik fázisú klinikai kísérletek eredményeit máig homály fedi, így semmiben nem lehetünk biztosak.

Fu nem említett márkanevet, általánosságban beszélt, a kínai Sinovac készítményéről pedig korábban is tudtuk, hogy hatásossága alig 50 százalék. Jelen helyzetben még ez is jó, de nyilvánvalóan kiábrándító, frusztráló a szavai keltette bizonytalanság. Méltatlan és elkeserítő, hogy tudományos publikációk helyett a világ másik felén elejtett megjegyzésekből kelljen számítgatnunk, mekkora veszélyben vagyunk valójában – itt írtunk erről bővebben...

MIK A POLITIKAI STRATÉGIA ALAPKÉRDÉSEI, ÉS HOGYAN ÍRJUNK VÁLASZTÁSI PROGRAMOT? - KISOKOS AZ ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOKHOZ CIVILEKNEK 3.

MÉRCE
Szerzők: MOLNÁR GYÖRGY, UDVARHELYI TESSZA, KÖZÉLET ISKOLÁJA
2021.04.17.


Mi is lehet a civil szervezetek szerepe a jelöltállításon túl? Milyen a jó jelölt, hogyan érdemes kiválasztani és milyen csapatra és erőforrásokra van szükség egy választási kampányhoz? Cikksorozatunk első és második részében ezeket a kérdéseket dolgoztuk fel. Ezúttal pedig Molnár György és Udvarhelyi Tessza írásainak szerkesztett változatát adjuk közre, amely a politikai stratégiaalkotás és a programírás folyamatát mutatja be...

“NEM, NEM ASSZONYOM, MI NEM VAGYUNK GYILKOSOK, SEGÍTENI PRÓBÁLUNK”

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2021.04.17.


Miközben telefonon beszéltem egy kollégámmal, akit egyébként szakmai kérdés miatt kerestem, kibukott belőle. Ahogyan mostanában sokakból is.


A párbeszéd fenti foszlányát ez a kollégám hallotta, COVID osztályra vezényelt orvos szájából, miközben egy listáról bogarászta ki az aznapi elhunytak nevét. Ráadásul ennek az orvosnak éppen a COVID kezelés a saját szakterületétől meglehetősen távol áll, és egyébként is ez volt az első napja, ezen az osztályon.

A fenti történet talán egy picit érzékelteti, hogy azon dolgozóknak, akik ezekkel a betegekkel foglalkoznak, milyen extrém lelki terheléssel is szembe kell nézniük, miközben a tegnapi betegek halálát is fel kell dolgozniuk. És persze azokét is, akik éppen a szemük láttára távoznak, család nélkül, magányosan.

Kollégám szerint a jövőben nem az lesz a kérdés, hogy hányan hagyják majd el az egészségügyet, hanem sokkal inkább az, hogy egyáltalán ezen dolgozók mentálisan menthetőek lesznek-e.

De mi erre nyitunk.

Hiszen egyszerűbb nyitni, mint a valósággal szembenézni és az állástalanokat, a bezárt üzleteket támogatni. Egyszerűbb nyitni, mint tesztelni, szembenézni azzal, hogy bizony sokkal több fertőzött is lehet, aki majd később kerül be a kórházakba. Egyszerűbb nyitni, mint 100 százalékos táppénzt fizetni, ami még az egészségügyi dolgozóknak sem jár automatikusan, azt a Kásler-féle embertelen minisztériummal jóvá kell hagyatni...

SZABAD SZEMMEL: PUTYIN EURÓPA TOVÁBBI MEGOSZTÁSÁRA IGYEKSZIK KIAKNÁZNI A SZPUTNYIK V-T - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.04.17.


BBC 

Nem véletlen, hogy Moszkva a szputnyikról nevezte el vakcináját, de megint csak az történt, hogy a világ lebecsülte az orosz (szovjet) tudományt. Egy kelet-európai diplomata, akinek országa történelmi okokból abszolút fenntartással tekint Oroszországra, úgy értékeli, hogy a mostani kutatás igen sokban emlékeztetett az 50-es évek űrversenyére. Az az oroszok most a puha befolyásolás olyan eszközéhez jutottak, amilyen évtizedek óta nem volt a kezükben. Mármint potenciálisan. Hiszen azért még sok minden bizonytalan a szer körül. Lásd hogy az argentin elnöknek mindkét adagot beadták belőle, mégis megbetegedett.

De Európának főként politikai okok miatt van baja a készítménnyel. Nemigen tud ugyanis egységes hangon beszélni. Hiszen pl. Magyarország eleve kitáncolt a sorból. De ezen felül megint csak az a gond, mint a gázvásárlásokkal: egyfelől rá van szorulva, másfelől viszont ezt össze kell egyeztetni azzal, hogy megbüntetné Putyin Navalnij és Ukrajna miatt. A vakcina csak még nehezebbé teszi az egyensúlymutatványt.

Persze a közös beszerzés körülményességét látva egyáltalán nem lehet csodálkozni azon, hogy egyes államok Moszkvához fordulnak. Egy veterán francia diplomata, aki most a Carnegie Europe elemző intézetnél dolgozik, azt ajánlja, hogy az EU folyamodjon az óvatos pragmatizmus politikájához. Azaz ismerje el, hogy azért tudnak az orosz tudósok, ezzel együtt várja meg az uniós gyógyszerhatóság engedélyét. Hiszen a szlovák példa intő.

Moszkva sokat költ a külföldi számítógépes rendszerek meghackelésére, valamint a dezinformációra, hogy bizonytalanságot keltsen Európában, de a vakcinával ezúttal szinte az ölébe hullik ez a lehetőség. Ugyanis annak révén ki tudja játszani egymás ellen a tagállamokat. És bár egyelőre bizonytalan, hogy a Szputynik veszi-e a lécet a vizsgálatokon, az nem kétséges, hogy Oroszország jelentős politikai és tudományos győzelmet zsebelhet be. A vakcina segít módosítani a országról alkotott képet.

Yahoo/

Elemzők körében meglehetősen általános az a vélemény, hogy Putyin Európa további megosztására igyekszik kiaknázni a Szputnyik V-t. Az Európai Néppárt kutató intézetének politikai igazgatója szerint az elnök a hazai nehézségek miatt forszírozza a vakcina terjesztését, hiszen ekkora belpolitikai válsággal még talán sosem kényszerült szembenézni. Ám pontosan tudja, mi lenne akkor, ha Navalnij netán meghalna. Így azután egyrészt az oltóanyaggal mosolyoffenzívát folytat nyugaton, egyidejűleg azonban háborúval fenyegetőzik Ukrajnában. Célja, hogy elterelje a figyelmet saját országának bajairól.

A szlovák külügyminiszter nem véletlenül mondta azt, hogy a szer a hibrid hadviselés eszköze, megoszt és elbizonytalanítja az uniós beszerzéseket. Közben viszont az illetékes szlovák hatóság szerint Moszkva nekik nem ugyanolyan összetételű anyagok küldött bevizsgálásra, mint aminek alapján a Lancet brit szakfolyóirat kedvező véleményt állított ki a készítményről.

A prágai Külügyi Társaság egyik elemzője úgy véli, ami történik, az az orosz „oszd meg és uralkodj”-stratégia része. Merthogy a Kreml próbálja megingatni a bizalmat a nemzeti vezetők, kormányok és felügyeleti hatóságok, továbbá az egész EU iránt. Ellentéteket akar kelteni a tagállamok között. A pozsonyi Globsec elemző intézet munkatársa hozzáteszi, hogy a jelek szerint beválik a szalámi taktika, hiszen az oroszok nem győzik kötni a szerződéseket az országokkal, kétoldalú alapon. De alighanem eleve pont ez volt a céljuk, mármint hogy ne az unióval tárgyaljanak.

Egyébiránt kívülálló nem tudhatja, hogy a szlovák kormányfő, aki mellesleg belebukott az ügybe, miben állapodott meg Moszkvával. Még az ár sem ismeretes. A lengyel Külpolitikai Intézet egyik szakértője azt mondja, a Szputnyik V megint csak arra jó, hogy Putyin szuperhatalomnak tüntethesse fel országát. De emellett épít a dezinformációs kampányra, a segélyküldeményekre és a katonai erőre is. Csakhogy a rossz gazdasági helyzet miatt, amire csak rátett a Covid-19, nagy az esélye annak, hogy széleskörű tiltakozások robbannak ki Oroszországban.

Reuters

Bizakodik a lengyel egészségügyi miniszter, hogy ha minden jól megy, akkor az ország már túljutott a koronaválság csúcsán. Az egy héttel ezelőttihez képest jó 10 ezerrel csökkent az új betegek száma, de az adat már napi összehasonlításban is jól alakul. Morawiecki kormányfő úgy nyilatkozott, hogy a nagyarányú oltási kampány jóvoltából az ország július elejére eljuthat a nyájimmunitásig.

Az egészségügyi tárca szóvivője azonban felhívta a figyelmet, hogy bár már látszik a fény az alagút végén, ezzel együtt sem szabad azonban fegyelmezetlenséget tanúsítani. Azaz nem szabad enyhíteni a korlátozásokon, mert a helyzet azért változatlanul feszült. Orvosok továbbra is arra panaszkodnak, hogy az intenzív osztályokon nincs elég kezelőszemélyzet, ágy, tartalék. Egy epidemológiai szakember pedig kijelentette, hogy Lengyelország egyszerűen nem volt felkészülve ilyen súlyos ragályra.


MÉRŐ LÁSZLÓ: MINDENKINEK MEGPRÓBÁLUNK BENYOMNI EGY KÍNAIT, AZTÁN AKI NAGYON TILTAKOZIK, KAPHAT PFIZERT

TELEX
Szerző: HALÁSZ JÁNOS
2021.04.17.


Úgy döntöttem, elhiszem – mondja Mérő László, mi volt a társadalom stratégiája a koronavírus-járvány tavalyi kitörésekor. És hogy akkor, 2020 tavaszán azért volt sikeres a védekezés, mert egy egész ország úgy döntött, hogy elhiszi. Elhiszi, amit a járványról, a védekezésről mondanak neki.

Ez azt jelenti, hogy a csoportnormákat betartjuk, aminek vannak előnyei. Mindig arra vágyunk, hogy bár ilyenek lennénk, és amúgy nem vagyunk ilyenek, de most ebben nagyon ilyennek bizonyultunk

- válaszolja Veiszer Alinda legújabb műsorában (a közel egyórás beszélgetést ezen a linken lehet megnézni jelképes támogatásért cserében). Majd egy felvetésre azt mondja, nemcsak az első, tavaszi hullám idején, hanem ősszel is, amikor berobbant a járvány. „A második hullámban is elfogadtuk a csoportnormákat. Rendesen hordtuk a maszkot, meredeken nő az oltást elfogadók aránya”...

ZACHER ETIKÁJA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.04.17.


Az elkövetkező napokban, hetekben figyelnünk kell az orbánsajtót, hogy miféle mocskok jelennek meg majd Zacher Gáborról, aki a Szabad Európa rádiójában nem átallott olyan kijelentést tenni, hogy Orbán „Számoljon el azzal a lassan huszonkétezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba.” Ez egy hete volt tán, azóta a halottaink száma közelíti a huszonötezret, így az a drámai helyzetjelentés, amit Zacher a kórházakról adott, igaz lehet. Így vagyok kénytelen leírni, beletenni a feltételes módot, ugyanis a kórházakról, az ottani helyzetről, halottakról, egyáltalán semmiről semmit nem lehet tudni, lévén a baloldali médiafölény oda be nem teheti a lábát.

Mint kitetszik, halottaink egyre többen, az orbánsajtó győzelmi jelentései viszont folyamatosak. Zacher interjúja a Szabad Európában megrendítő hallgatni való volt egyébként. Egy orvos őszinte vallomása arról, hogyan győzi le őt, a munkáját a kór, hogy nem tudja, amikor a lélegeztetés miatt elaltatja a betegét, fölébred-e, illetve arról, hogy akadt olyan helyzet is, amikor nem jutott elég lélegeztetőgép. És ami a legfőbb bűne volt Zachernak, kijelentette, ilyen helyzetben nem kellett volna Orbánnak azt ígérgetnie, hogy mindenkit meggyógyít. Szóval nem diadalmi jelentés volt ez a beszélgetés, és az ilyenekkel csak a baj van. Nem passzolnak a megszabott irányhoz.

Hogy Zacherről most majd kiderül az orbánsajtóban, az anyja egy malomtulajdonos kulák szeretője, ő maga pedig Gyurcsány kitartottja, sorosista sátánfattya, abban biztos vagyok, mert a kilövési engedély megérkezett egyenesen a minisztériumból. Egy bizonyos Kollár Lajos professzor – aki állítólag Kásler szakmai tanácsadó testületének tagja – a szaktárca e-mail címéről küldött üzenetet hatvanhárom orvosi szakmai tagozat vezetőjéhez, hogy ítéljék meg, etikailag helyes-e, amit Zacher a rádióban mondott. Mielőtt elméláznánk ezen a kvázi vizsgáló bizottságon, csodálkozzunk el, hogy Káslernek szakmai tanácsadó testülete van.

Elég hülye tanácsokat adhatnak neki, ha Kásler ténykedésébe belegondolunk a Tízparancsolattól kezdve odáig, hogy most meg leállította az emlőrákszűrést, mint annyira nem életbe vágó dolgot. Ilyen egy lelkiismeretes onkológus, de ez külön dolgozat témája volna. Most Kollár tanácsadó ténykedésébe merüljünk bele, aki fölszólította mintegy a kollégáit, hogy kollektíven ítéljék el Zachert, amire hivatkozva aztán majd lehet abajgatni, bizottság elé idézni, megróni, kamarából kizárni, vagy akármi, hogy megtanulja, nem nyilatkozgatunk nyakra-főre. Az igazat meg pláne nem, mert az zavarja a központi bizottság győzelmi álláspontját...