2017. január 25., szerda

A KÉNYELMETLEN TÉNYEK TITKÁRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Para-Kovács Imre
2017.01.25....A vágyunk, hogy ne legyenek kellemetlen tények, örök, gondoljunk csak a Jehova Tanúinak színes kiadványaira, melyekben tigris, bárány és ember heverészik békésen a burjánzó dzsungelben, ahol minden megterem (gondolom a fél disznó is), és soha sincs rossz idő. Ez a vágy érthető, mert ugyan ki szeret éhezni, ki szereti, ha a tigris megeszi, ki az, aki imád ónos esőben dolgozni menni egy felázott földúton, ki boldog attól, hogy tüdőrákban meghal?!

Az emberek egy része azonban megtanult ezekkel a kellemetlenségekkel együtt élni (halni), mert ahogy Sípos úr, a legnagyobb magyar kerékpárverseny kommentátor mondotta: a kerékpáros szereti az esőt, mert ha nem szeretné, akkor is esne. Kínos, de ez van, gondolják a kiválasztott kevesek, aztán eláznak, dolgozni mennek, meghalnak.

A többség azonban boldogan követ egy olyan vezetőt, aki azt hazudja, hogy nincs globális felmelegedés, nem kell tehát semmit tenni, és a világ majd magától, és a vezér munkásságától jobb lesz, hogy minden bajunkat mások okozzák, migránsok, belgák, cigányok, feketék, zsidók, kínaiak, mi semmiről sem tehetünk, és ha őt követjük, odaadjuk neki az adónkat, akkor csodálatos életünk lesz. A vezér azt mondja: nem azért nem értjük az elemi fizikát, mert hülyék, lusták vagyunk, hanem azért, mert a fizikusok elitista és rosszindulatú kasztja direkt olyan fizikát csinál, olyan fizikát talál ki, amit rendes ember nem érthet meg, azaz a fizika nem is létezik, ideje végre kimondani.

És akkor az emberek elmennek és rá szavaznak.

Mennyivel boldogabbak voltak az emberek, amíg nem volt fizika, meteorológia, politikai korrektség, emberi jogok! A jobbágy túrta a földet, a kovács ütötte a vasat, a katona megölte az ellenséget, a király pedig megmondta, ki az ellenség. Mindezt Isten parancsai szerint, óvó tekintete és helyeslése közepette. És aki közbeveti, hogy nyomor volt, csecsemőhalandóság, tudatlanság és járványok, az hazudik. Aranykor volt és aranykor lesz.

A kellemetlen tények titkára pedig elbújik valahová, szipogva rendezgeti jegyzeteit és többé senkit sem emlékeztet a kellemetlen tények titkára...

VÉGRE A JÓ KÉRDÉSEKET TESZI FEL A KORMÁNY!

444.HU
Szerző: Herczeg Márk
2017.01.25.A kormány és a Fidesz vezetői elkezdték feltenni azokat a komoly, sőt sürgető kérdéseket, amikre az elmúlt években magyarok milliói voltak kíváncsiak.
Egyetlen bökkenő van: nem a jó embereknél érdeklődnek a témában.
A vádakat, amiket a civil szervezetekkel szemben megfogalmaztak, nem nehéz megfordítani, sőt akkor még inkább a helyükre kerülnek:

1. Kik ezek az ún. civilek, akik politikai kérdésekben nyilvánulnak meg?

„Ezek a szervezetek létrehoztak egy párhuzamos világot, egy fölöttünk lebegő világot, ahol ott vannak a tudósaik, jelentéseik, ezt egy milliárdos finanszírozza, hálózatba szervezi, és politikai kérdésekben nyilvánulnak meg.” (Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese)

A fenti képen az látható, ahogy az 1956-os forradalom kirobbanásának 57. évfordulóján a politikai ügyekben rendszeresen megszólaló, az ellenzéki pártokat lejárató országos plakátkampányokat szervező CÖF nevű kormányhű civil szervezet által megrendezett tömegtüntetés, a Békement megérkezik Orbán Viktor beszéde előtt a Hősök terére, elöl középen Széles Gábor, Magyarország egyik leggazdagabb embere viszi a molinót. Ezzel a civil szervezettel semmi problémája nincs a kormánynak, sőt olyannyira nincs, hogy a kormány, ami a Nemzeti Együttműködési Alapból évek óta önti a közpénzt a Fidesz- és kormányközeli civil szervezetekhez, a pénzosztás felelősének a CÖF vezérét, Csizmadia Lászlót nevezte ki...

PANNON PUMA ELLENZÉKI MTI

PANNON PUMA ELLENZÉKI MTI
Szerző: Pannonpum.tumblr.com
2017.01.25.Párbeszéd: az OLAF főigazgatójának válasza után a magyar hatóságoktól kérjük a teljes M4 jelentés nyilvánosságra hozását

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője levélben fordult az M4-es metró beruházással érintett összes magyar hatóság vezetőjéhez, beleértve Orbán Viktor miniszterelnököt és Polt Péter legfőbb ügyészt, kérve őket, hogy hozzák nyilvánosságra a beruházással kapcsolatos OLAF vizsgálat eredményeit.

Az európai parlamenti képviselő azután fordult a magyar hatóságokhoz, hogy megkapta Giovanni Kessler, az Európai Csalás Elleni Hivatal főigazgatójának válaszát, melyben a főigazgató egyértelművé teszi, hogy a magyar hatóságok azok, akik a jelentés nyilvánosságra hozataláról dönthetnek. 


Tekintettel arra, hogy számos magyar hatóság szerepel az érintettek között, illetve számos magyar kormányzati szerv kapott tájékoztatást a vizsgálat eredményeiről a Párbeszéd képviselője kivétel nélkül mindegyik szervet megkereste levelével. Jávor szerint erre azért volt szükség, hogy elkerülhető legyen titkosság fenntartása miatti hatósági egymásra mutogatás.

Jávor Benedek szerint a magyar hatóságok válasza meg fogja mutatni, hogy a Fidesz kormány valójában mennyire érintett a csalássorozatban. Ha az OLAF jelentését nem hozzák teljes egészében nyilvánosságra, az annak a jele, hogy a kormányzat csak propaganda- és politikai manipuláció eszközeként tekint a teljes nyomozati anyagra.

HITVÁNY PROFESSZOROK KÖRE 2.

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.01.25.Jó volna azt hinni, hogy ezek a professzorok egyszerűen ostobák. Biztosan van közöttük nem egy igazi tökfej, de többségük mégiscsak jellemtelen, szolgalelkű alak… Nem elég, hogy föltűnő szervilizmussal „bírálnak”, még ünnepeltetni is akarják magukat „bátorságukért”. Igazán undorító.

Elnézést kérek, amiért magamat idézem:

"Ha beszélhetünk elviselhetetlenné vált értelmiségi árulásról, hát az ő esetükben meg kell tenni. Bár meggondolandó: címektől, rangoktól vagy akár tudományos teljesítményektől lesz valaki értelmiségi, vagy kell ahhoz magatartás is? Valami önállóság, minden fennálló kíméletlen – azaz amennyire csak lehet, részrehajlástól, megalkuvástól, főleg seggnyalástól mentes – bírálatára, értékelésére való állandó készenlét?"

Amit mellüket verve „kritikának” neveznek, csodálva önnön „értelmiségi szerepvállalásukat”, valójában gőgös gazdájuknak szóló hódolat, „piszkos szolgaének”. Kádár idejében is bátrabban, lényegre törőbben bíráltak, akik annak idején rendszerhű értelmiséginek tartották magukat, mint ez a társaság, amely fölháborító szemérmetlenséggel az első felelős magyar kormány mártír miniszterelnökéről nevezte el magát. Arcpirító az a készségeskedő gerinctelenség, ahogy visszapapagájkodják gazdájuk szavait…

FIDESZ-MSZP-EGYESZSÉG ÁLLHAT AZ ÁTALAKULÓ NÉPSZAVA MÖGÖTT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.01.25.A Fidesz jóváhagyásával visszatérhetnek a Népszavába az állami hirdetések; uniós pénzek érkeznek a kirakatvárosokba; kizárták a Quaestor-ügy egyik szakértőjét; gyanúsított lett az Eximbank volt vezérigazgatója.

Ezekről ne maradj le!

Lesz állami reklám a Népszavában? – ígéretet már kaptak (Átlátszó)

Három olimpiára való, nagyrészt uniós pénzzel tömi ki Orbán a kirakatvárosokat (HVG)

Jogerősen kizárták a Quaestor cégügyeit feltáró szakértőt (444)

Ha van 3 perced:

Lesz állami reklám a Népszavában? – ígéretet már kaptak
A szocialisták és a Fidesz is egy baloldalinak beállítható, minél kevesebb vizet zavaró napilapként látnák szívesen az átalakított Népszavát, amelynél így okkal reménykedhetnek az utóbbi években elmaradó állami hirdetések visszatérésében. A 444 szerint egykori népszabadságosok tartanak a laphoz, akik szerződésben rögzítenék a független munkát. (Átlátszó, 444)

Három olimpiára való, nagyrészt uniós pénzzel tömi ki Orbán a kirakatvárosokat
Áprilisig mind az öt, a Modern Városok Programból kimaradt megyei jogú várost felkeresi Orbán Viktor, aki az eddig elígérgetett 1500-1700 milliárd forinton felül újabb 800 milliárdnyi fejlesztést jelent majd be. (HVG)

Jogerősen kizárták a Quaestor cégügyeit feltáró szakértőt
A Fővárosi Ítélőtábla döntésében összeférhetetlenség miatt kizárta Bakó Anikó igazságügyi szakértőt a Quaestor-ügyből, aki társszerzője volt a vád szempontjából kulcsfontosságú jelentésnek, amelyet emiatt rohamtempóban újra kell írni és ami miatt jelentősen elhúzódik az ügy tárgyalása. (444)

Elbukik az RTL Klub–Central Média-biznisz
Tavaly szeptemberben jelentették be, hogy az RTL Klub mögött is álló M-RTL Zrt. 30 százalékos tulajdonrészt vásárol az online tartalomszolgáltatásban jelentős piaci szereplőnek számító Central Digitális Média Kft.-ben. A megállapodás hatósági tilalom hírét a Médiatanács vonatkozó ülése előtt 25 perccel írta meg a kormányközelbe terelt Origo. (HVG)

Tőkét csökkent Csányi, a Garancsi-nővér és a vegyépszeres Nagy Elek is
Az OT Industries (leánykori nevén Olajterv), amely egyebek mellett részt vett a magyar-szlovák gázvezeték építésében, 16 milliós tőke kivonása mellé 100 milliós osztalékot is fizetett a tulajdonosoknak, így Csányi Sándor cégének is. A legjelentősebb mértékű forrást Nagy Elek Metal-Art Zrt-jéből vonták ki. (Átlátszó)

Kihallgatták Nátrán Rolandot, az Eximbank volt vezérigazgatóját
Nátránt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják, mégpedig a Lánchíd palota bérleti szerződése miatt, amellyel kapcsolatban az első fokon eljáró bíróság nem látta megalapozottnak a vádakat. (444)

Ha van még két perced:


130 millióból
próbál külföldi befektetőket Magyarországra csábítani a HIPA (Átlátszó)

Egy magyar adófizető megüzente a NAV-nak: visszakéri a pénzét az államtól, mert nem arra fordítják, amire kellene. Aztán megbírságolták. (444)

Seszták Miklós fejlesztési miniszter családjához köthető üzletember érdekeltsége nyithat kaszinót Pécsen is. (MFor)

Orbán Viktor meghallgatta a Vasas-szurkolók óhaját, és nagyobb stadiont kap a focicsapat. (444)

1,2 milliárd forint áfát csalt el halott vagy nem létező külföldi személyek nevére kiállított fiktív számlákkal egy kecskeméti műtrágyakereskedő. (Index)

Álláshalmozás: Kardkovács Kolosról kiderült, hogy egy negyedik jegybanki alapítványnál is felügyelő bizottsági tagságot vállalt. (Index)

Juhász Péter ellen indított perben a bíróság elsőfokú ítélete szerint lehet azt mondani Rogán Antalról, hogy bűnöző. (444)

135 millió forintot követel Lagzi Lajcsi a biztosítótól egy négy éve leégett magtár miatt. (Bors)

Vizoviczki László állítása szerint csak egyszer üzletelt Portik Tamással, sosem erőszakkal szerzett meg újabb szórakozóhelyeket és nem voltak baloldali kapcsolatai. (MNO)

Az olasz könyvelési botrány miatt lemondott a British Telecom európai igazgatója. (BBC)

Van az pénz
: a korábban az ismert gyarmatosító, Cecil Rhodes szobrának ledöntéséért küzdő dél-afrikai aktivista elfogadta a Rhodes-ról elnevezett oxfordi ösztöndíjat. (Independent)

A “Franciaország nagy felszabadítása” nevű, Trump támogatóit tömörítő zárt chat-csoport Marie Le Pennek kedvezően tervezi befolyásolni a közösségi médiafelületek közhangulatát. (Buzzfeed)

ÍGY FOGYOTT EL A FIDESZ KÖRÜL A SZELLEM, ÉS NŐTT MEG A HOLDUDVAR

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.01.25.Valaha nagy tekintéllyel bíró tudósok, közéleti személyiségek, művészek segítették a Fidesz politikáját, ma viszont legjobb esetben is olyan percemberkék adnak színt a párt arculatának, akik nem tenni akarnak a kormányért, hanem hasznot kívánnak húzni az országlásából. Hihetetlen szellemi zuhanás jellemzi a legnépszerűbb magyar politikai párt szellemi nívóját a 90-es évek végétől napjainkig. Vajon meddig lehet pragmatikus csinovnyikokkalés számító bürokratákkal kormányozni? Milyen hatást vált ki ez szellemi nívótlanság a társadalomból és az ellenzékből? Fogas kérdések, melyekre nem lehet egyértelmű választ adni.

Manapság már fel sem kapjuk a fejünket a hajdan nagy tekintélyű Professzorok Batthyány Körének egy-egy megnyilatkozására. Pedig a konzervatív szellemiségű egyetemi oktatókból, akadémikusokból, tudósokból álló társaság valaha komoly véleményformáló erő volt a jobboldalon. A formálisan még mindig a Fidesz politikáját támogató értelmiségi kör mostanában elég nyíltan bírálja a kormány politikáját, így legutolsó éves értékelésükben keményen odaszóltak az Orbán-kormánynak.

A szervezet szerint minden korábbinál jobban összekeveredett az országban a valóság és a látszat, és – mint ahogyan írják – természetesen a látszat uralkodik. Ebben a megállapításban nincs nagy újdonság, mégis fontos, hogy nem egy ellenzéki párt mondja ki, hanem egy Fideszhez közel álló tekintélyes társaság. A Professzorok Batthyány Köre szerint „sokakat ingerel”, hogy a kormány él („egyesek szerint alkalmanként vissza is él”) a választóktól kapott felhatalmazásával, jócskán felhasználja erejét és a rendelkezésére álló játékteret. Ezek igen kemény szavak egy olyan szervezettől, mely deklaráltan még mindig a kormányt támogatja.

Náray-Szabó Gábor elnök szerint az elemzés „kritikus szolidaritásnak” tekinthető, céljuk pedig, hogy a gondolatokat betáplálják a döntéshozók és a társadalom fejébe. Ez a megállapítás némi naivitást feltételez a professzorok részéről, mivel Orbán Viktor elég lekezelő módon szólt vissza a morgolódó tudósoknak. Egy 25 pontos listát is küldött, amely a kormányzati döntések megértéséhez szükséges, azt sugallva ezzel, hogy az idős professzorok nem igazán ismerik a körülöttük zajló eseményeket. A valós kritika élét ezzel csorbította, ugyanakkor egyértelművé tette, hogy szerinte nem ő él álomvilágban.

Így aztán számító bürokraták, arctalan csinovnyikok és üres szólamokat harsogó verőlegények terepe marad a magyar közélet...

AZ USA-T CÉLOZZÁK A KÍNAI RAKÉTÁK?

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2017.01.25.Kína ballisztikus rakétákat telepít Északra, az orosz határ közelébe. Egyes feltételezések szerint erre katonai kísérletek keretében kerül sor. Több befolyásos oroszországi szakértő azonban úgy gondolja, hogy a három gyorsreagálású rakétaüteg mozgatásának az ad értelmet, hogy ezzel valójában az USA-hoz kerülnek közelebb a nagy hatótávolságú, interkontinentális eszközök.

Az orosz állami tévé január 24-ei, Este című vitaműsorában a résztvevők lényegében egyetértettek abban, hogy Kína arra számít: a korábbitól eltérő formában ugyan, de a kínai-amerikai ellentétek éleződni fognak. Az USA érdekét azonban a jövőben nem a finánctőke, hanem az ipari tőke jeleníti meg. Ám az orosz szakértők szerint a globális küzdelem csöppet sem lesz kevésbé kiélezett, mint eddig volt, csupán más szinten zajlik majd, s benne az amerikai–kínai, a katonai fenyegetést is magában foglaló, bár háborúba nem torkolló ellentét lesz a meghatározó.

Vélhetően ezzel is magyarázható, hogy a rakéták közutakon történő, mindenki szeme láttára történt átszállítását a Kreml visszafogottan kommentálta. Az orosz elnök sajtótitkára, Dmitrij Peszkov azt nyilatkozta: „Kétségkívül, valamilyen műveletek – Kína fegyveres erőinek fejlesztési terve részeként – folynak, már amennyiben ez az információ megfelel a valóságnak. De nem a saját országunkat fenyegető veszélyként viszonyulunk a Kínában zajló katonai célú építkezéshez”.

Az említett orosz tévéműsorban, a téma nagyobb összefüggésekben való taglalásakor Jakob Kedmi izraeli szakértő kifejtette, hogy az Európai Unió már nem felel meg az USA céljainak, ezért a Trump-adminisztráció arra törekszik majd, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön a tagállamokkal. A katonai kérdésekben különösen tájékozottnak számító Kedmi szerint, ha Trumpnak sikerül megfelelő megállapodást kötni Oroszországgal a terrorizmus elleni harc érdekében, az is elképzelhető, hogy visszavonják Romániából és Lengyelországból a nemrég odatelepített amerikai fegyvereket. Ugyanis Trump az alapvetően az USA által fenntartott NATO, vagyis az amerikai fegyveres erők fő feladatát a legkevésbé sem Európa védelmében látja...

TUDNI KELL LESZÚRNI A KARÓKAT A GYERMEK ÉRDEKEI MELLETT

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2017.01.25.Hazánkban a gyermekvédelmi rendszer működésével alapvető problémák vannak, ezt bizonyítja a rengeteg újságcikk, de bizonyítják az ombudsmanok jelentései is. A legfőbb probléma a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésével van, ahol most már egyre inkább kézzel fogható a szakmai kompetencia hiánya. Mert a gyermekvédelem speciális területéhez nem elég a szociális szakirányú végzettség, ide több kell. Alapvetően kellene az is a jogalkotó részéről, hogy a különféle közigazgatási eljárásokat előíró törvényi rendelkezésekbe csempésszék bele a gyermekek jogairól szóló törvényerejű rendelkezéseket.

Ez ugyanis, napjainkban szinte az összes törvényből hiányzik. Az ún. „gyermekbarát” „igazság”szolgáltatás legfőbb problémája is alapvetően az, hogy a gyermekeket érintő közigazgatási eljárásokban senkit nem rendelnek ki, hivatalból a gyermekek jogainak képviseletére. Ily módon elmondható, hogy a gyermekeket érintő eljárásokban kizárólag a felnőtt résztvevők jogai érvényesülnek, bár, az övéké is csak részben.

Dr. Lévai Gábor ügyvéd úrral beszélgettünk. Az egyik speciális szakterülete a gyermekeiktől különélő anyák jogi képviselete a közigazgatási és bírósági eljárásokban. Azokat az ügyeket is felvállalja, amelyeknek mér többéves múltjuk van. Ám, amikor egy ügy hozzá kerül, hirtelen lendületet kap, és az anyák szinte azonnal élhetnek azzal a kapcsolattartási jogukkal, amelyeket az ügyvéd úr belépése előtt évekig gyakorolni nem tudtak:


FIDESZ-KÖZELI REGIONÁLIS ONLINE MÉDIABIRODALOM ÉPÜL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.01.25. Budapesti hírportált indított a minap a veszprémi székhelyű Bakony-Balaton Média. Övék a Vehir.hu is, tulajdonosuk, a veszprémi „Navracsics-fiókákkal”, a Fidelitasból startolt helyi fideszes politikusokkal remek viszont ápoló Tóth Gábor Szilárd a Pesti Srácokban is érdekelt. A veszprémi online hírlap egy kormánybarát országos honlapszövetség tagja.

Interjú egy fideszes városi képviselővel, kicsit lentebb a polgármesterrel – a Vehir.hu veszprémi hírportál kedd esti címlapján egyéb jel nem indokolja, miért tarják kritikus olvasói fideszes szócsőnek az oldalt. Pedig a kiadó, a Bakony-Balaton Média Kft. tulajdonosát, Tóth Gábor Szilárdot ekként tartják számon a dunántúli megyeszékhelyen.

Tóth Gábor Szilárd 2015-ben kisebbségi tulajdonosként beszállt a közpénzekkel kitömött Pesti Srácok kiadójába, az Insider Média Kft.-be – ez már önmagában igazolhatja a fidesz-közeli jelzőt. A Közbeszerzési Értesítő szerint a Bakony-Média 2011-2015-ben szintén szépen nyeregetett közintézmények tájékoztatására kiírt tendereken.

Lakóhelyén, Veszprémben a közélet ismerői mindezt azzal egészítik ki: Tóth a Fidelitasban startolt városi politikusokkal, például Óvádi Péter önkormányzati képviselővel, illetve Mihálovics Péterrel, volt Fidelitas-alelnökkel, későbbi újnemzedéki ügyekkel megbízott kormánybiztossal, még későbbi Bakony-Balaton fejlesztési miniszteri biztossal ápolt remek viszonyt...

HÉT NAGY BERUHÁZÁS, AHOL ESZEMENT ELSZÁLLTAK AZ ÁRAK

HVG ONLINE
Szerző: Sztojcsev Iván
2017.01.25.


Átlagosan ötszörösére drágul egy nagyberuházás, mire a végére érnek. A Margit híd árának emelkedése verhetetlen, de a vizes vb költsége már most jobban elszállt, mint annak idején a 4-es metróé. Kiveséztük a magyar gigaberuházások elmaradhatatlan kísérőjét: a menet közben elrohanó árakat.

Kicsit több, mint ötszörösére drágul az átlagos magyar gigaberuházás, mire eljut a végére. Pedig ennél a számításnál még jóindulatúak is voltunk, és úgy számoltunk, hogy a még most is futó projektek ára nem fog tovább nőni. Azt jó eséllyel sejthetjük, hogy amikor egy-egy politikus kiáll egy beruházás első ígéretével, annak az árnak, amit mond, a világon semmi köze nincsen ahhoz, amennyit végül elköltenek, de hogy mennyire, az még minket is meglepett.

A menet közben elszálló ár persze nem hungarikum (a tokiói olimpia szervezői most például az eredetileg tervezett költség négyszeresénél járnak, pedig hol van még 2020), és nálunk sem újdonság. Kormányok jönnek, kormányok mennek, de az árak ugyanúgy elrohannak az építkezés, sőt, már a tervezés közben is. Emlékeznek például arra, amikor 2003-ban megígérték, hogy 3-5 milliárd forintból megújul a Margit híd? 2011-re alig 32 milliárdból el is készült. A 4-es metró is három és félszeresére drágult menet közben – igaz, azt 14 év alatt hozták össze, a vizes vb ennél sokkal nagyobb drágulást már alig több, mint másfél év alatt elért. És ezek még csak a kanyarban sincsenek, ha azt nézzük, a Liget Projektnél vagy az esztergomi vasútnál miket ígértek, és hol tartunk most...

A HIBÁZTATÁS LÉLEKTANA

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2017.01.25....Miért veszélyes a hibáztatás?

A felelősség elhárítása az énkép védelme érdekében meggátolja azt, hogy tanuljunk a saját tapasztalatainkból és fejlődjünk! Ugyanez igaz sok negatív énképpel rendelkező emberre is, akik ellenben szinte mindenért magukat hibáztatják, hisz ez áll összhangban az énképükkel. Az ilyen negatív torzítás szintén megakadályozza a fejlődést, hisz a hibákért önmagukat okolják, a sikereket pedig a véletlennek tudják be az alacsony önértékelésű emberek.

A hibás megtalálása azt jelenti, hogy találunk egy bűnbakot, akit felelőssé tehetünk a kellemetlen, rossz eseményekért, akire negatív érzelmeinket és indulatainkat is rázúdíthatjuk. Talán kevésbé ismert, de a bűnbakképzés egy fontos csoport összetartó erő is egyben. A „közösen utáljuk a főnököt”, a „kiközösítjük a rossz tanulót” érzése közös nevezőt jelenthet egy csoport számára. Az ellenségkép növeli a csoportkohéziót. Ezzel a pszichológiai ténnyel azonban vissza is lehet élni, és ha egy ember, vagy közösség hajlamos a bűnbakképzésre, akkor egy ügyes manipulátor által kreált bűnbak révén erős befolyást gyakorolhat akár az egyén, akár egy egész közösség érzelmeire és döntéseire.

Az igazságos világba vetett hit

Ezidáig talán még nem is meglepőek a hibáztatás hátterében álló tényezők, motivációk. De vajon miért keressük a hibást, a bűnbakot olyankor, amikor mi magunk nem is vagyunk érintettek a helyzetben, legfeljebb szem- és fültanúk, vagy talán még azok is csak a televízió közvetítése révén, mint például egy szerencsétlenség, vagy baleset? „Miért ment oda?”, „miért nem vigyázott magára jobban”, „biztosan ittas volt”, sorolhatnánk azokat a minden alapot és tudást nélkülöző vélekedéseket, amelyekkel gyakran találkozhatunk. Az áldozat hibáztatásán túl bűnbak lehet persze bárki más is, a lényeg az, hogy találjunk felelőst. A hibáztatás ez esetben nem az énképünk, hanem az igazságos világba vetett hitünk védelméről szól. Annak fel-, vagy beismerése, hogy ártatlan, jó emberekkel is történhetnek szörnyű tragédiák, ráadásul olyanak melyek kiszámíthatatlanok és kontrollálhatatlanok, alapjaiban rengetik meg azt a hitet, hogy mi magunk - és szeretteink - biztonságban vagyunk. Ez az érzés legalább olyan szívszorító és feszültségkeltő, mintha énképünket érné támadás, hisz a világképünk is szerves része énünknek. Mindezek ellenére, még akkor is, ha érzelmileg bizonyosan nagy kihívás és kemény próbatétel, de bűnbak keresés helyett olykor „megengedhetjük magunknak” az együttérzést és a segítségnyújtást, vagy az ítélkezésmentes, csendes szomorúságot.

NÉPSZAVAZÁSI ALÁÍRÁSNAK ÁLCÁZOTT ADATGYŰJTÉSSEL NEHEZÍTI A DK AZ OLIMPIAELLENES KAMPÁNYT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.01.25.


Kedd este rakott ki a Facebook-oldalára és a honlapjára a DK egy aláírásgyűjtő ívet,amellyel a párt az olimpia ellen gyűjt aláírást. Az aláírás helye fölött a Momentum olimpiaellenes népszavazási kérdése olvasható, illetve az, hogy az aláíró, aki megadja adatait, ezzel támogatja, hogy a DK támogassa azt, hogy a rendezésről népszavazás döntsön. Hogy milyen népszavazásról van szó, ki kezdeményezte azt, és a DK ezért mit tesz, arról szó sincs...

Valójában tehát ezzel az aláírással nem járul hozzá az aláíró az olimpiáról szóló népszavazás kiíráshoz (amihez 138 ezer szignó szükséges), és semmi nem utal arra, hogy az aláíró adatai eljutnának az azt kezdeményező Momentum Mozgalomhoz.

A népszavazási ívet egyébként sem lehet online aláírni, az aláíráshoz a törvényben külön rögzített szabványú aláíró ívet kell használni, és valódi aláírással kell szignózni azt.

Az adatkezelési szabályok szerint elég bonyolult lenne, hogy a DK adatgazdává vagy adatkezelővé tegye a Momentum Mozgalmat, és nincs jelezve az aláírásnál az sem, hogy a DK menne el az aláírókhoz, hogy valódi népszavazási aláírásgyűjtő ívet írasson alá velük, amit aztán eljuttat a Momentumhoz (ha mégis, akkor elnézést kérek). Főleg, hogy se a DK Facebook-oldalán, se a honlapján nem található olyan hír, amelyben a párt kijelentette volna, hogy gyűjt aláírásokat a népszavazás kiírásához. Tehát nagyon úgy tűnik, hogy a DK egyszerűen csak az olimpiaellenes népszavazási kampány farvizén gyűjt adatokat...

LÁZÁR JÁNOS ÚJABB HAZUGSÁGA ÉRETT BE

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.01.25.Lázár János újabb hazugsága érett be. Öt éve még arról hadovált, hogy a szerencsejáték ártalmas, és a kormány feladata, hogy megvédje a "legszegényebb, leghátrányosabb, legkiszolgáltatottabb rétegeket", most pedig a fideszes haverok játékgépekkel felszerelt kaszinót nyitnak az ország egyik legszegényebb megyeszékhelyén. 


Az mfor.hu írta meg kedden, hogy elkelt az utolsó előtti "kiadó kaszinó" is, melyet Pécsen nyithat meg a Seszták családhoz köthető üzletember érdekeltsége. Rutintalannak épp nem nevezhető a nyertes cég, hiszen tavaly nyitotta meg Győrben a kaszinóját.

Az mfor.hu arról is ír, hogy a nyertes Treff-Klub Kft. ügyvezetője az a kisvárdai Kruppa Zsolt András, aki az index.hu információi szerint Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel is kapcsolatba hozható. Amellett, hogy a miniszter körében mozgott, Kruppa és Seszták felesége közös céget működtetett korábban. A cég tulajdonosa pedig az a Rákosfalvy Zoltán, aki sajtóinformációk szerint több szálon is kötődik az Orbán-rezsimhez: egyrészt feltűnt a fideszes többségű győri önkormányzat ügyvédjeként és dolgozott a Fidesz-frakciónak is.

Így már érthető, hogy miért nem jelent egy ilyen koncessziónál gondot az, hogy a Treff-Klub Kft. az elmúlt években nem folytatott érdemi tevékenységet, hiszen 2013 óta egy forint árbevétele sem volt (igaz, a 2016-os eredményeket majd csak május végén ismerhetjük meg). A cégnek 2015-benazért a nulla árbevétel mellett 1,7 millió forintos veszteséget is sikerült összehozni.

A fideszes maffiának viszont nem számítanak ilyen csekélységek, a pártos beágyazottság és lojalitás sokkal fontosabb. Így válhatott a legnagyobb hazai kaszinómágnássá Andy Vajna filmügyi kormánybiztos is, aki a Las Vegas Casino Kft. nevű cégén keresztül öt helyet üzemeltet Budapesten, köszönhetően annak, hogy tavalyelőtt a gyakorlatilag megkapta ajándékba az államtól az egész fővárosi szerencsejáték-piacot. Ebből már eddig is elég jól profitált, 2014-ben is hárommilliárdot kaszált a bizniszen. Tavaly jelentősen bővítette hálózatát, ami az eredményeken is meglátszik...

MINTHA EGY LÁDÁBA LENNE BEZÁRVA AZ EMBER

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.01.25.


A nyelv alapvető fontosságú része életünknek, ám míg ez Magyarországon élve értelemszerűen semmilyen problémát nem okoz, addig külföldre költözve a nyelvi kompetencia hiányából már adódhatnak gondok. Körülbelül két hete már volt erről szó, akkor Viki írta meg tapasztalatait, én pedig arra kértelek titeket, írjátok meg ti is, miként éltétek meg a hasonló helyzetet. Következzen ma egy összeállítás (kísérletképpen is) a véleményekből, tapasztalatotokból

Előtte viszont felidéznék pár rövid részletet Viki írásából (ha esetleg valaki nem olvasta volna – egyébként itt lehet pótolni), csak hogy felvegyük a fonalat. Ő akkor azt írta, hogy noha sok mindenre felkészültek, egyebek mellett arra is, hogy a nyelv miatt az elején nem a szakmájukban fognak dolgozni, mégis érték meglepetések őt és párját.

„A nyelv, az önkifejezés képességének fontosságát csak mostanában értettem meg igazán. A fenti mondatokat leírva azt sugallom magamról, hogy intelligens ember vagyok, aki képes magát választékosan, árnyaltan kifejezni, ezáltal jó kapcsolatokat kialakítani.

Élő beszélgetésben ehhez általában párosul egy optimális helyzetfelismerő-képesség és emberismeret, az eredmény pedig a beszélgetés során kialakuló összhang, adott esetben szimpátia. A szimpátia pedig tudjuk, hogy hatalmas erőforrás.

A kommunikáció számomra egy olyan szuperfegyver, aminek segítségével még egy félbehagyott bölcsészdiplomával is képes voltam remek munkahelyekre bekerülni.

Olyan munkakörben dolgozom, amelynek legalább az 50%-a kommunikációból áll, napi ezerszer kiteszem magam a nyelvbotlások, rossz akcentus, félreértett rendelések fájdalmas pofonjainak, és az egészet végig nézik a kollegák, akik ezek hatására nem egy intelligens, tanult embert látnak, hanem egy buta bevándorlót, aki rengeteg hibát követ el.

A kommunikáció fala egyszerűen nem engedi át a többi emberi értéket, legalábbis rendkívüli módon redukálja. Amikor pedig az időm nagy részét ezekben a rossz hangulatú szituációkban evickélve töltöm, tovább debilizálódom, vagyis a kialakult szorongással tovább rontom a helyzetet és ott is vétek hibákat, ahol nem szoktam. Ahogy pedig az állapot fixálódik, a folyamatos debilség szépen bekúszik a fegyverzetem mögé.”

Eddig tehát a részlet Viki írásából, most lássuk, ti miként vélekedtetek erről a blog Facebook-oldalán:

ZSÁKFALU A HÉJA SZÁRNYA ALATT?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.01.25.


...Az azonban biztos, hogy a birodalmi vezér könnyedén arra a következtetésre juthat, hogy a gazdasági, illetve politikai befolyással kialakított gyarmatokat leszámítva nem érdeke az egyenrangú partneri viszony. Ebben az esetben teljesen logikus is lehet Trump azon kijelentése, amelyet Orbán olyan nagyon üdvözölt. Annyira, hogy szinte már isteni felhatalmazásként tapsolta meg. Elfeledkezve arról, hogy Magyarország gazdasági helyzete egy picit rosszabb, mint a Brexit utáni Angliáé, és nagyon elmarad az USA-tól. Ahogy arról is elfeledkezett a mi bölcs vezérünk, hogy ami az egyik ország számára piacépítő törekvés, az a gyarmatpiacnak szánt ország(ok) számára nem feltétlenül jelenti a megbecsülés csúcsát. Ahogy valószínűleg másként élték meg India egykori állapotát az indiai páriák és a Londoni kereskedőházak alkalmazottai. Miközben teljesen nyilvánvaló az is, hogy Trump számára, amennyiben valóban a birodalomépítés mellett döntött, akkor egy egységes és erős Európai Unió ellenfél és nem egy pártolandó politikai képződmény. Márpedig Trump a jelek szerint kezdetektől a birodalmivezér szerepétszánta önmagának. Az sem mond ennek ellent, amilyen vehemenciával igyekszik az uniót gyengíteni

Beleértve ebbe a törekvésbe azt is, ha az unió egyes országaival próbál különmegállapodásokat kötni. Sokkal inkább a megosztottságot segítve, mintsem azt szorgalmazva, hogy Európában egy, az amerikai törekvéseknek sikerrel ellenállni képes centrum alakuljon ki. S erre is igaz az, hogy a megosztottság Trump hatalmát erősíti. Még akkor is, ha Putyin nyilvánvalóan hasonló törekvésekkel él. Tekintettel arra, hogy az orosz birodalmi törekvéseknek szintén nem kedvezne egy egységes Európa kialakulása. Így egyáltalán nem v életlen, ha mindkét proto-birodalomnak érdeke az olyan helyi törzsfők támogatása és üveggyöngyökkel való ellátása, akik hajlandók elősegíteni a piaci gyarmatosítást. Függetlenül attól, hogy a gyarmatosítás korszakából viszonylag kevés hosszú távon sikeres bennszülött törzset ismerünk. Akkor is, ha esetleg felmutatható néhány, később milliárdossá vált törzs-, illetve klánvezér.

Amikor tehát nagy vehemenciával megtapsolja Orbán az új, belőle ugyan személyesen nem kérő, amerikai elnököt, és a Budapestre készülő orosz nagyvezért, akkor érdekes lehetne tudni, hogy milyen érdekek mentén alakul mindez. Az ország hosszú távú érdeke aligha egy Turul szobor alá gyűlt zsákfalu kialakulása. Tekintettel arra, hogy erőforrásokban ettől nem lesz gazdagabb a terület. A gazdaság hosszú távú fejlődésének sem biztosan az kedvez, ha egy nagy összeszerelő-üzemmé alakul az ország a gazdasági exodus kormányának ténykedéseként. Egy olyan sufnivá, ahol a művezető felett hol amerikai, hol moszkvai akcentussal kiabálnak. Maradnak tehát a személyes és oligarchikus érdekek. A szűk körben szétosztott üveggyöngyök.

WELCOME TO BUDAPESTLAND! - AZ ÖNKORMÁNYZATISÁG VÉGNAPJAI

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: del Toro
2017.01.25.


A Fidesz hatalomcentralizációjának egyik legnagyobb vesztesei az önkormányzatok, amelyek lassan teljesen súlytalanná válnak. Ez a jelenség talán Budapesten a leglátványosabb. A magyar főváros, gazdasági súlyához képest, csak nevetséges mértékben dönthet fejlődésének irányáról. A kormány pedig egy jól tejelő Disneylandként tekint Budapestre, ahova nem kellenek infrastrukturális beruházások, lényeg a szép díszlet és a nagy sportlétesítmények.

Az önkormányzatiság végnapjai
Hosszú folyamat volt mire eljutottunk az önkormányzatok kivéreztetéséhez. Csakhogy a legfontosabb számot említsük: 2010-ben még 583 milliárd forint sorsáról dönthetett a fővárosi vezetés, ezzel szemben 2016-ban már csak 310 milliárdról. Persze tény, hogy a feladata is kevesebb a fővárosnak, hiszen az állam átvette a főváros egészségügyi és oktatási intézményeinek fenntartását, sőt nemrég már a korábban a BKK-hoz tartozó HÉV fenntartását is, legújabban pedig már pesti köztereket is vinne az állam.
Ugyanakkor az államosítások és a forráselvonások ellenére az állam sokszor mégis elvárja az érintett önkormányzatoktól, hogy valamilyen módon részt vegyenek az einstandolt intézmények költségvetésében. Például az iskolák klikkesítése után, a korábbi ígéretekkel szemben, az állam szolidaritási hozzájárulás formájában mégis csak pénzt várt az önkormányzatoktól, hogy abból finanszírozzák az iskolai étkeztetést. 
Más kérdés, hogy ezek az intézkedések mennyire voltak sikeresek, hiszen egy önkormányzat sokkal jobban ismeri a helyi sajátosságokat, nagyobb rálátása van a helyi emberek problémáira, mint a távoli minisztériumokban ülőknek. Ez az önkormányzatiság lényege, és a nagy népességű városok hatékony működéséhez éppen a helyi autonómia növekedésére lenne szükség...

AMIKOR MÉG A KATOLIKUSOKAT ÜLDÖZTÉK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN...

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: German Lopez
2017.01.24.Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer az Amerikai Egyesült Államok, ahol üldözték a katolikusokat. Így kezdődik a 100 évvel ezelőtt indult történet, amely után másként tekintünk napjaink iszlamofóbiájára.

Egy évszázaddal ezelőtt amerikaiak milliói tartottak attól a vallási csoporttól, amely fegyverarzenálokkal készül egy titkos, előre megtervezett hatalomátvételhez az Egyesült Államokban. A rettegett csoport, amely nőket tart fogva és elöljárói kíméletlenségükről váltak híressé nem a muszlimok voltak. Hanem a veszedelmes római katolikusok.

A Los Angeles Times-ban 2015-ben megjelent riport beszámol egy katolikus ellenes hetilapról, amely címoldalán mindenkit óva intett a kíméletlen papságtól, illetve beszámol zárdákban fogva tartott nőkről és a római katolikusok által szőtt összeesküvésről Amerika átvételéről. Ma, a szeptember 11-e után, csak egy halvány emlék Amerika mély és mindent átható szkepticizmusa a katolikus hit iránt, írja Matt Pearce. A 2015-ben kelt cikk szerzője párhuzamot állít a terrormegelőzés címén szövetségi őrizet alá vont mecsetek és egy évszázada még a szerzetesrendeket és templomokat felbolygató lelkiismeret nélküli kutatások közt, melynek célja a csapdába csalt nők megmentése és a “minden kétséget kizáróan” létező, titkos, katolikus fegyverraktárak leleplezése volt.

Talán ma már nevetségesnek tűnik, de valódi félelem volt a protestáns amerikaiakban a katolikus hatalomátvétel rémképe miatt. Ez a félelem komoly erőszakhoz is vezetett több esetben: olasz katolikusok meglincselése, felgyújtott templomok, katolikus ellenes zavargások. Igen hasonló napjaink iszlamofóbiájához, ami sok amerikait vezet arra a megoldásnak tűnő álláspontra, mely szerint be kell zárni mecseteket, akár erőszakkal kényszeríteni a nemzeti adatbázisba való regisztrációra a muszlim vallásúakat vagy akár arra, hogy betiltsák az iszlám vallást...

ÜGYES! MI?

JUSZT LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Juszt László
2017.01.24.Március 31-én ugyan megszűnik a letelepedési kötvény, de a visszafizetés terhe a gyerekeinken, az unokáinkon hosszú évekig ott lesz.

Miközben a Fidesz-közeli offshore cégek összesen 112 milliárd forintnyi hasznot húztak belőle, mivel csak nekik volt joguk a kötvényeket árulni.

A 112 milliárd így néz ki: 112.000.000.000!

Vagy egy kicsit másként: 150.000 forintos bért figyelembe véve egy embernek 62.222 évi keresete.

Mindeközben a családtagokkal együtt 10.000 migráns kapott - a migránsokat gyűlölő kormánytól, anélkül, hogy az unió kötelezett volna minket - letelepedési engedélyt.

Ügyes! Mi?

ORBÁN KUTYÁJÁNAK LENNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
1- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.01.24.Azért, hogy ne érje szó a ház elejét, miszerint ma is az öncélú orbánozás vezérli az agyamat miközben püfölöm a billentyűzetet. Najó, azért elmondom: minősíthetetlenül bunkó görény dolognak tartom, hogy az Orbán nevű egyénnek két idegrángásos hazudozás között egyetlen sornyi reagálásra nem futotta Torgyán József halálhíre okán.

Csak jelezni szeretném (nem mintha a legkevésbé is fájna nekem ez) a semjénharrachoknak, hogy a mindenkori, egykori, leendő, jövendő szövetségesekre és seggnyalókra is konkrétan ez vár, midőn haszontalanná váltak: kuka. Torgyán doktor – és most tekintsünk el attól, hogy milyen hatással volt az ő páratlan ténykedése és tragikomédiába fulladt személyisége a mai közéleti viszonyokra – végül is csak közel három évig volt az első Orbán-kormány földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztere. Meghalt? Hát így járt. Milyen részvétnyilvánítás, milyen távirat, milyen Facebook-poszt? Meghalt, nem? Akkor meg? Szóra sem érdemes. Az emberség, minimális tisztelet nem feltétlenül politikai kategória.

Ez az éppen aktuális pitiánerség pontosan megmutatja a jellemtelen jellem, a szabadságharcos küldetéstudat karakterének típusát, a Trump és Putyin segge közé beszorult fej emberi selejt mivoltát. Ez magánügye lehetne bárkinek, ha nem ő lenne tök véletlenül a miniszterelnök. Annál, hogy milyen egy miniszterelnök sötét lelke, csupáncsak az borzasztóbb, hogy milyen annak a léleknek a kivetüléséből szárba szökkenő rezsim. Erről már elég sokszor megemlékeztem, érjük be e helyütt egy tegnapi marginális hírrel, amely egyszerre dühítő és világ nevetsége.

Volt egyszer egy magyar állampolgár, foglalkozása szerint informatikus, akinek elege lett abból, hogy a saját adófizetői pénzéből okádja az orcájába a kormány a gyűlöletet szító, uszító, menekültellenes plakátjait. Tiltakozásként – más magyar állampolgárokhoz hasonlóan – lefestette a plakátokat.

Nem számított azonban arra, hogy az elcsepegtetett festéknyomokat követve a tettrekész rendőrök még aznap éjjel felkeresik a lakásán, és álmából felébresztve azon melegében be is kísérik az őrszobára. A rendőri intézkedést igazságtalannak és túlzónak tartotta, ezért „Orbán kutyáinak” nevezte az intézkedő rendőröket, akik ezt nem tűrhették, és becsületsértés miatt büntetőeljárást indítottak Kaszás ellen. Ugyanebben az eljárásban vonták felelősségre a plakát átfestése miatt is. (TASZ)

Ha valaki azt gondolná, hogy ez egy rajzfilm részlete, hát nem az. A kollektív memóriánkból régesrég kiesett, ha egyáltalán eljutott odáig, de a magyar rendőrség ennyire ráér. Éjjel festéknyomokat követ és lecsap a rendszer ellen lázadó, sorosista álcivilekre. Nem tudom, ki hogy reagálna, ha éjjel kitépnék az ágyából, de lehet, hogy én még édesanyámhoz se lennék túl kedves, nem hogy egy Olajossanyit idéző – egyébként perszehogy parancsot teljesítő – rendőrhöz.

Az álcivil, senki által meg nem választott TASZ – amely szervezet Orbán seggét is védte anno – kiakadt azon, hogy megdöbbentő és ijesztő ítélet született az ügyben: a bíróság érvelése szerint ugyanis emberünk jobban járt volna, ha blogot indít vagy kommentel és úgy kritizálja a kormányt, ahelyett, hogy plakátokat festeget. A rendőrökkel szemben pedig élhetett volna hivatalos bejelentéssel, ahelyett, hogy szóban bírálja őket. Ergo oda jutottunk, hogy a polgárnak kell igazolnia, hogy gyakorolhatja a jogait, és ha ez nem sikerül, akkor megbüntethető. Ahelyett, hogy az államnak kellene alaposan indokolnia, ha valakit akadályozni akar a jogai gyakorlásában. Értem én a felháborodást, és nyilvánvaló az üzenet is, de engem elkapott a röhögés, miután a drámaiságon túltettem magam. Tudniillik azon, hogy régen, amikor még jogállamban éltünk, a vádlónak kellett bizonyítania a vádakat, de hálistennek ez időközben elmúlt nekünk...

"TRUMPLI"!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Mátrai Anna
2017.01.24.


Beindult a „trumpli”, azaz a Trump-jelenség valódi beemelése Orbán hatalmi játszmájába. A már most minden eszközt felcsillantó 2018-as választási kampány legújabb „aranytojást tojó tyúkja” az amerikai elnök, és annak teóriái.

Az MNB Lámfalussy Konferenciáján tartott beszédében többek között megüdvözült arccal az alábbiakkal rukkolt elő a mi vezetőnk:

„Engedélyt kaptunk a legmagasabb világi helyről, hogy nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni. Nagy dolog ez, nagy szabadság, nagy ajándék.”

A pár hete még a „világ trónjának bitorlójaként” jellemzett USA egycsapásra követendő, mi több, számunkra felhatalmazást biztosító példává magasztosult Donald eljövetelével nemzetvezetőnk fejében, retorikájában. Amíg az előző amerikai adminisztráció lépten-nyomon felhívta figyelmét arra, hogy országában csúcsra jár a korrupció, és lépni kellene ellene, addig Orbán nem találta sem őket, sem véleményüket kompetensnek, sőt, elítélte a szerinte az országunk belügyeibe való beavatkozásnak vélt intelmet. Most azonban, hogy Orbán tengerentúli alteregója azt hangoztatja, ami belefér a hazai rezsim terveibe, egyszeriben egy nagy nép isteni kinyilatkoztatásaként sugallja a megnyilatkoztatásokat hívei felé a miniszterelnök.

„Az évtizedek óta fennálló, egy hatalmi központú világnak vége, Kína előretörésével egy több erőközpontú berendezkedésre kell felkészülni. A hatalmi átrendeződés azonban nem veszélyt jelent, hanem inkább lehetőséget, így nem kell félni tőle. A paradigmaváltás elkerülhetetlen velejárója, hogy újra előtérbe kerülnek a nemzetállamok, az EU-s centralizációs törekvéseket pedig át kell gondolni.”

Magyarra és országunk helyzetére lefordítva ez azt jelenti, hogy nem kell attól félni, visszariadni, hogy a hatalom kizárólag a fidesznyikek kezébe került, hogy a demokrácia az utolsókat rúgja hazánkban, mert ez nekik így jó. Más dolga nincs annak, aki szeretne beférkőzni a „jósorsban” részesülők közé, csak vakon, kérdések nélkül elfogadni és terjeszteni az „egyorbánhitet”.

Egy jól irányzott mondattal persze – „ahogyan ez itt szokás” – bele is törölte a lábát abba a közösségbe, amelyik lehetővé tette és teszi Magyarországnak, hogy polgárai nem rostálódtak ki – eddig – a hosszú évtizedek óta vágyott Európához tartozás lehetőségéből. Nagy kegyesen elfogadja a felfogásában főleg saját belátása szerint elköltendő zsebpénznek tekintett európai unió
s támogatást, de ezzel a gesztusával – úgy véli – le is tudta a közösséghez tartozás összes nyűgét...

ITT OLVASHATÓ

TRUMP NEM BLÖFFÖL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.25.A Financial Times vezércikke arra figyelmeztet, hogy komolyan kell venni az amerikai elnök protekcionizmusát, mert itt nem arról van szó, hogy Trump blöfföl, mivel jobb egyezményeket akar elérni. Hogy mi lesz a merkantilista megszállottságából, azt majd meglátjuk.

Az sem világos, hogy mire megy a szerződések újratárgyalásával. A Mexikó ellen tervezett 35 %-os vámtarifa viszont még azt is magával vonhatja, hogy az Egyesült Államok kilép a Világkereskedelmi Szervezetből, aminek minden ország a kárát látná, leginkább persze az USA. Szállítási hálózatok szakadnának meg, megnőnének a költségek, továbbá lelassulna az innováció. A költségek csak még magasabbak lennének az amerikai vásárlók számára, ugyanakkor visszaesne az ország kivitele. Folyamatos feszültség állna be a többi államhoz fűződő kapcsolatokban. Trump elnökségének első napjai azt támasztják alá, hogy a politikus nem egyszerűen szónokol. Tényleg azt hiszi, hogy a protekcionizmus gazdagabbá teszi Amerikát. A kérdés az, hogy meddig jut, mielőtt országával együtt rájön, mennyire nincs igaza - írja a lap.

Guardian


A populizmus egyik legkitűnőbb szakértője szerint figyelmeztető jel, ahogyan Trump a „nép” kifejezést használja. Mert pl. amit a beiktatási beszédében kijelentett, hogy ti. onnantól kezdve a nép ismét kezébe vette a saját sorsát, az ugyanaz a nyelvezet, mint amit Orbán, Erdogan és Chavez vet be. Jan-Werner Müller úgy véli, hogy az elnök nem is nyilváníthatta volna ki egyértelműbben, mekkora fenyegetés jelent a demokrácia számára. A populistákat az különbözteti meg a hatalom más bírálóitól, hogy szerintük csakis ők képviselik az igazi népet, amibe beletartozik, hogy minden ellenzék illegitim, mert pl. ha szembeszállsz Trumppal, akkor a nép ellen fordulsz. Ez mélyen tekintélyelvű vonás, csak éppen az következik belőle, hogy a populisták a végén nem vállalják a felelősséget. Hiszen az amerikai elnök úgy teszi, mintha csupán a nép hiteles akaratának a fő végrehajtója volna. A fékek és ellensúlyok pedig csakis akadályok a közakarat valóra váltásában. Akik abban reménykedtek, hogy új hivatalában a politikus majd az árkok betemetésén dolgozik, nos, nekik csupán annyit, hogy a populisták egyfolytában a nép egyesítéséről szónokolnak. Csak éppen akik más oldalon állnak, azok az ő szemükben nem tartoznak a néphez, az igazi Amerikához, az igazi Törökországhoz és így tovább. A megosztottság számukra nem gond, mert hatalmuk bebiztosítását szolgálja és Trumpnak jól jön minden utcai összecsapás, a kemény ellenállás. Az amerikai demokrácia igazi veszéllyel néz szembe...

CIVIL ESÉLYEK

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.01.25.


Mindig nagy érdeklődéssel kísértem figyelemmel azokat a civil kezdeményezéseket, amelyek az aktuális hatalom intézkedései ellen emeltek szót, és azért akár tüntetések formájában is hangot adtak. Ezek szerintem azért nagyon fontos dolgok, mert láthatóvá válhat az, hogy a politika művelése nem csupán az arra hivatottak számára jelentős, hanem a civil társadalom számára is. A politikai hatalom pedig nagyon jól teszi, ha a döntéseinek előkészítésében mindig figyelembe veszi ezeket a véleményeket. S ha azok beleillenek a politikai céljaik közé, akkor azt megszívlelik, ha viszont nem, akkor vállalják a további konfrontáció lehetőségét.

Ilyen civil kezdeményezés volt a Tanítanék mozgalom, amely megmaradt mindig az oktatásügy keretein belül, és sok olyan problémát hozott felszínre, aminek egy részét a kormány orvosolt, másik részéhez viszont keményen ragaszkodott. Ez a mozgalom azonban nem lépett fel olyan igénnyel, hogy megdöntse az aktuális hatalmat, szigorúan csak szakmai kérdésekkel foglalkozott. Velük szemben a Momentum Mozgalom sokkal szélesebbre tárta céljainak kapuit, és nem csupán civil kezdeményezésként identifikálta magát, hanem egyenesen a hatalom megdöntését tűzte ki célul. Sőt, még ezen is túlment: az egész mai politikai palettát át akarja szabni, vagyis mindazokat a pártokat lapátra akarja tenni, amelyek az elmúlt 27 év politikai küzdelmében és az ország lezüllesztésében részt vállaltak. Merész vállalkozásnak tűnik ez, merthogy egy éppen most induló kis mozgalomnak kellene felvennie a harcot az egész hazai politikai mezőnnyel, ami ma még eleve kilátástalannak tűnhet. De ha ezt tűzték ki célul, akkor azt kell feltételeznünk, hogy 1. nem maradnak meg csupán civil mozgalomnak, hanem párttá alakulnak és 2. hosszú távra terveznek, hiszen a Fidesz leváltása ma még csak egy kellemes álom lehetne...

NAGYPAPANYUGDÍJ?

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.01.24.


Száznyolcvanhatezer nő vette igénybe a nagymamanyugdíjnak becézett szavazatvásárlást, a negyven év munkaviszonnyal remdelkező nők kedvezményes nyugíjbavonulási lehetőségét a lehetőség megnyílása óta.
És éppen ennyi biztos szavazóra tett szert a Fidesz.
Nem élek az álmok birodalmában, pontosan tudom, hogy az embert érdekei vezérlik, mégsem tetszik ez a megoldás, merhogy sem nem tisztességes, sem nem igazságos.
Nem leszek túl népszerű a véleményemmel, de ezt a törvényt diszkriminatívnak tartom, emellett nem hiszek abban, hogy reális társadalmi igényt elégít ki, bár kedvezményezettjeinek kétségkívül kellemes lehetőséget ad.
De miért éppen nekik, miért csak nekik és miért ilyen idióta szósszal nyakonöntve, hogy visszaadja a családoknak a nagyanyákat, akik majd így többet lehetnek együtt unokáikkal, segítve ezzel gyermekeiket.
Vagy kisnyúl.
Nem poénkodnék azon, hogy hogyan lesz ettől többet együtt a Nyíregyházán élő nagymama unokáival, akik közül az egyik Budapesten, kettő meg Londonban él, a hatalom hazug bornírtsága nem tartozik most a tárgyhoz, mindenesetre azt azért tudni kell, hogy kétszázezer millióba kerül évente ez a szavazatmennyiség, de meg is éri, az utolsó petákig!

Ehhez - főszabályként - harminckét év járulékfizetést kell igazolnia az igénybevevőnek, míg nyolc évet elfogad az állam gyermeknevelési időként.
Ez igen dicséretes dolog, mert megfejeli a gyes meg a gyed összegét, igaz, csak utólag, de legalább nagyon.
Ez olyan magyaros szabályozás, mint a családi adókedvezmény is, mert ebben az országban a józan ésszel és a tisztességgel szembemenni láthatólag becsület és dicsőség dolga.
Nem mondom én azt, hogy ne mehessen egy nő negyven év munkaviszony után nyugdíjba, hát menjen, ha akar.
De azt azért mondanám, hogy hadd menjen nyugdíjba a férfi is, ha ennek érzi szükségét, ugyanezekkel a feltételekkel.
A férfiak ugyanis olyanok, mint a mosónők - korán halnak, emlékeim szerin hat-hét évvel kevesebbet élnek átlagosan, mint a nők, emellett fizikai munka esetén a munkakörülményeik is vannak olyan kemények, mint egy kormányhivatali tisztviselőnő munkafeltételei.
És bár a gyermeknevelés kiemelten fontos társadalmi feladat, mégis az a hat év, melyet ezen a címen otthon töltenek, korántsem olyan megterhelő, mint például egy aszfaltozó segédmunkás hat éve, a száz fokos aszfalt fölött térdelve.
De ez is mindegy, - ami nem mindegy, az a diszkrimináció, melyre társadalmunk szerfelett érzékeny.
Olyannyira, hogy néha még az éhhalál ellen adott aprópénzt is sajnálja azoktól, akik számára nem adatik meg a korhatár előtti nyugdíjbavonulás lehetősége, akik libacombot akkor látnak, mikor a költöző madár átrepül felettük de azt is óvatosan kell nézegetniük, mert a libapotty még a legelőt is kiégeti...

NŐK MENETE WASHINGTONBAN: TÜNTETÉS AZ ÉRZÉKETLENSÉG ELLEN

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2017.01.25.


Az amerikai történelem talán legnagyobb tüntetésén 3 millióan masíroztak Trump ellen. Mégsem lehet belőle tartós mozgalom, mert követeléseiből hiányzik egy fontos elem.

A hétvégén, Donald Trump elnökségének első napján tartották meg civil szervezetek a Nők Menete Washingtonban (Women’s March on Washington) című rendezvényt. A szervezők szerint a kampány során sok közösséget ért szóbeli inzultus, így a nőket, bevándorlókat, őslakosokat, muszlimokat, a fekete és barna bőrű embereket, a szexuális támadások túlélőit, valamint a fogyatékossággal élőket. A marginalizált csoportok és az emberi jogok védelmében kívántak üzenni a felvonulással a tiltakozók az új kormánynak.

A névválasztás tudatosan utal a polgárjogi mozgalom által 1963-ban szervezett Menet Washingtonban (March on Washington) tüntetésre, amely során az ifjú Martin Luther King elmondta: „Van egy álmom.” A beszámolók szerint kb. félmillióan vettek részt a washingtoni rendezvényen, továbbá 3 és 5 millió közé teszik a párhuzamosan, az Egyesült Államok és a világ többi városában, így Budapesten is szervezett szimpátiatüntetéseket. Egyes beszámolók és hazai értékelések azt emelték ki, hogy a 402 partner szervezet közül 60 kapott már támogatást Soros Györgytől, noha a tüntetések külső befolyásolásának vannak korlátai.

A vonulás szervezői nem elégedtek meg azzal, hogy egyszer kifejezték véleményüket az új kormányról, hanem az elkövetkező 100 napban 10 különböző akciót szerveznek az általuk fontosnak tartott témákban. A nők felvonulása tehát az aktivisták szándéka szerint egy szélesebb, hosszabb ideig tartó mozgósítási hullámmá nőheti ki magát. Kérdés, hogy állandósulnak-e a kisebb-nagyobb tüntetések Trump elnöksége ellen, valamint milyen hatással lehetnek ezek a tiltakozások. Az előző republikánus elnök, George W. Bush a 2000-es évek elején aktív globalizációkritikus mozgalom számára az igazságtalannak tartott neoliberális gazdaságpolitika, a konfliktusos, háborús külpolitika ikonjává vált. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után a globalizációkritikus mozgalom súlypontja Európába került, ahol állandósultak a háborúellenes demonstrációk. Budapesten is folytak globalizáció- és Bush-ellenes tüntetések 2006-ban, amikor az akkori elnök Magyarországra látogatott. Az Obama-adminisztráció idején sokat változott az Egyesült Államok megítélése, azonban ebben az időszakban sem maradtak el a tiltakozások. A 2008-as Obama-kampányban mozgósított, később csalódott demokrata szimpatizánsok szervezték az Occupy Wall Street mozgalmat, ami az egyre szélesedő társadalmi egyenlőtlenségekre, a megfelelő képviselet hiányára, a demokratikus deficitre és a pénzügyi válság igazságtalan kezelésére kívánta felhívni a figyelmet...

ÓRÁK, STANDOK, TROGLODITÁK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.01.25.A fizika tanulmányozásából tudhatjuk, hogy világunkat szigorú törvények irányítják, s mindebből az a következtetés fakad, ahogyan a múltat, úgy a jövőt is teljes bizonyossággal le lehet írni. Nem akarok senkit megriasztani, de mindmeghalunk. Viszont addig nem ártana egy csöppet élni is.

Ennek a vágynak tesz keresztbe a jelenleg bennünket uraló sötét erő, amelyet fideszkdnpnek neveznek, és arról ismerszik meg, tagjai úgy döntöttek, hogy gazemberek lesznek. Ezért jó úttörőként úgy is élnek, hogy méltóak legyenek a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség tagságára.

Azt a gólemet, amelyet legyártottak, nem egyszerű lebontani, ennek egyik útja, ha fityiszt mutat neki az ember, szivárványosra pingálja a járdáját, vagy órákat ragasztgat mindenhová. A gólem ilyenkor tehetetlenül toporzékol, mert szokva van a trogloditákhoz.

Ilyen barlanglakó lényekké óhajtja átnevelni az alattvalókat, és amikor szembe találkozik a homo ludens-szel, képtelen vele akármit is kezdeni, mert ő az agytörzsi lényekhez szabja működését, és, mint kitetszik, mindent meg is tesz, hogy alattvalóit olyan sötétségben tartsa, amelyben maga is leledzik.

Kies országunk azon lakói azonban, akiknek nincsen piros pötty a seggükön, nem bírnak magukkal. Békés Gáspár is ilyen, aki az órás akció élharcosa, és már kiáltványt is közzé tett, mondván:

„A tér-idő kontinuum újra veszélyben! Csak mi, időpolgárok tudjuk megmenteni! Mindenki hozzon legalább egy órát, és ragasztószalagot, celluxot! Készítsünk közösségi installációt a térből! Az idő szabadsága alapvető, álljunk ki érte, álljunk ki a jövőnkért! Az Idő legyen veletek!”

Alakulnak a szabadság apró körei, és mindezekkel a gólem képtelen akármit is kezdeni. Nem vízágyúzhatja le az órákat, TEK-es tankot sem küldhet ellenük, mert röhejessé válna, és bármennyire is avas szagúan ostoba, ezt még ő is érzi. A szabadság ugyanis olyan, mint az élet...