2017. augusztus 24., csütörtök

A KÖZÁLLAPOTOK TRAGÉDIÁJA

ÁTLÁTSZÓ 
- FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.08.24.


A magyar közállapotok az ellenzéki térfélen a közlegelők tragédiája nevű játékelméleti helyzetet mintázzák. Mindenki verseng, és mindenki veszít. Csak akkor van optimum megoldás, ha mindenki kooperálna.

A közlegelők tragédiája példázatot a fenntarthatatlan növekedésre, és a Földünk kizsákmányolására szokták felhozni, de most a jelenlegi ellenzéki stratégiák kapcsán jutott az eszembe. Ha mindenki a saját rövidtávú érdekét nézi, akkor nemcsak a közös célt nem érik el, hanem mindenki veszít egyénileg is. Természetesen egy sokszínű társadalomban fontos a különböző identitásokon alapuló politikai sokszínűség, de ez nem mehet az élhető ország kárára.
A közlegelők tragédiája arra példa, hogy az önzés szabadsági össztársadalmi szinten egy csapdahelyzetet eredményez. A példázat Garett Hardin a The Tragedy of the Commons cikkéből lett világhírű.

Az említett cikkben egy angol közlegelő szerepel példaként, amely tíz tehenet tud eltartani, és így mindegyik tehén tíz liter tejet ad. A legelőn kiinduláskor 10 gazda tart fejenként egy tehenet. Az egyik gazda egyszer csak gondol egyet, és kicsap még egy tehenet a legelőre. Ekkor egy-egy tehénnek már kevesebb fű jut, ezért mindegyik 10 helyett csupán 9 liter tejet ad naponta – de az a gazda, amelyik két tehenet legeltet, 10 helyett 18 liter tejhez jut. Ezt idővel észreveszi egy másik gazda, és az is kicsap még egy tehenet a legelőre. Ekkor már az elégtelen táplálék miatt minden tehén csak 8 liter tejet ad, de akinek két tehene van, annak 16 liter teje lesz. És így tovább, mivel minden egyes gazda jobban jár, ha még egy tehenet hajt a legelőre, sorra meg is teszik. Azonban amikor már legalább hatan cselekednek így, akkor azok is az eredeti 10 liternél kevesebb tejet kapnak, akiknek két tehenük van. Végül, amikor már nyolc gazda tart két tehenet, a kéttehenes gazdák csak négy liter tejet kapnak az eredeti tízhez képest. (A kilencedik gazda már nem nyerne semmit egy második tehénnel.) Ennek ellenére, ha egy gazda úgy döntene, hogy visszavonja az egyik tehenét, rosszul járna...
MIÉRT NEM BESZÉL SENKI A NACIONALIZMUSRÓL?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.08.24.


A magyar nacionalizmus (pontosabban etno-nacionalizmus, vagy etnicizmus, amely a magyar nép -- természetesen nem létező -- egységes eredetére vezeti vissza a nemzetet és ez alapján bárkivel és bármivel szemben elsöprő idegenellenes indulatokat tud gerjeszteni) az első számú felelős a magyar társadalom modernizációjának töredékességéért, polgárosulásának elmaradásáért, a mai versenyképességének romlásáért -- és magáért az orbánizmus népszerűségéért. Mégis alig beszélünk róla a közéletben, holott a médiában műsorok tucatjainak kellett volna már szólnia róla eddig is és kellene a jövőben is, még jó darabig, amíg nem látjuk át pontosan a működési elvét. De -- fájón teszem hozzá -- mi ritkán beszélünk a lényegről, azt is többnyire vetélkedő ideológiai szűrőkön át, úgyhogy a végén a dolog maga mindig elvész a törzsi harcban, a magyar politikai szellem nívója meg olyan, amilyen.

A magyar nacionalizmus legbaljósabb vonása -- kiegészülve azzal, hogy ellenlábasával, a szocializmussal, amelyek mindketten erősen államelvű ideológiák, békeidőben is a legterméketlenebb kollektív viselkedés kiváltására képesek --, hogy nincs talaja az érvelésnek vele szemben. Az ember előbb lehet "hazaáruló" egy dominánsan nacionalista környezetben, minthogy meghallgatják, nem beszélve arról, hogy mérlegelik az érveit. Hiába mutatna rá az ember arra, hogy kétszáz éve, mióta a magyar nemzet egyáltalán létezik a gens (nép) közös "hungarus" eredettudatán, napi gyakorlatán és nyelvén túl, a nemzet politikai modernizációs programnak indult egy versenyképes társadalom és kultúra érdekében, és az már eleve a kudarc jele volt, hogy a nemzet szó visszaesett az eredettudat jelentéstartományába a félkész "magyar" kulturális tudattal megacélozva, és nem vált belőle a politikai társadalmat jelölő szó, mint a Nyugaton. Magyarrá válni azóta sem lehet nagyon az eredetmítoszba való sikeres integráció nélkül (azaz egy német születésű, anyanyelvű és nevű magyarországi lakos, nem beszélve egy szírről vagy gaboniról, ha akarna sem tekinthetne nyugodt szívvel magára magyarként, noha magyar állampolgár lehet közben)...

TÍZ MEGLEPŐ FORDULAT, MELYEK BEKÖVETKEZNÉNEK, HA ORBÁN VIKTOR EGÉSZ ÉVBEN SZABADSÁGON LENNE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.08.24.


Teljes lázban égett napokig a magyar sajtó, vajon miért nem tért vissza a munka világába Orbán Viktor augusztus 20-a után. Előzőleg ugyanis azt kommunikálta a kormányzat, hogy a miniszterelnök az új kenyér ünnepe után teljes gőzzel folytatja országépítő munkáját, ám valahogy mégsem akart előkerülni Orbán Viktor. Mindenki megnyugtatására közöljük, hogy rövidesen visszatér a kormányfő a közéletbe. Azért azt valljuk meg, ez a meghosszabbított szabadság nem jelentette a világ végét, sőt ízelítőt kaptunk abból is, milyen lenne ez az ország, ha a kormányfő fizetés nélküli szabadságot venne ki egy teljes évre. Lássuk, milyen dolgok történnének meg, melyeket Orbán Viktor országlása alatt el sem tudnánk képzelni!

1. Mészáros Lőrinc is hosszú szabadságra menne. Minek tipródna a miniszterelnök barátja és sporttársa, ha a főnöke nem küld egyértelmű utasításokat neki. Márpedig a szabadság akkor szabadság, ha nem foglalkozunk uniós pályázatokkal, sajtófelvásárlásokkal, közbeszerzésekkel, stadionépítésekkel. Mészáros Lőrinc egyszerűen félkarú óriásként figyelné a közpénzek kiszámíthatatlan mozgását, és nem igazán tudná, melyik államtitkárral vagy miniszterrel kellene egyeztetnie, ha zsíros állami megrendelésekhez szeretne jutni. Mészáros amúgy is felnéz Orbán Viktorra, így azt gondolná, hogyha ő is elmegy szabira, abból nagy baj nem lehet.

2. Habony Árpád feltűnne néhány állásinterjún. A magyar kommunikációs gurunak most Orbán szabadsága nélkül is van elég baja, hiszen a napokban elhunyt nagy amerikai tanítómestere, Arthur J. Finkelstein, a negatív kampányok atyamestere. Habony persze elutazhatna Ibizára is egy hosszabb vakációra, ám ő valószínűleg szeretne megállni a saját lábán, ezért valami biztos állásra pályázna inkább a féktelen bulizás helyett.

3. Rogán Antal ismét helikopterre szállna. Rogán propagandaminiszter közelmúltja túl balhés volt ahhoz, hogy főnöke engedje a nyilvános szerepléseket, a luxust finoman szólva sem megvető emberének. Rogán lényegében belső emigrációba vonult (nyilván nem önszántából), mióta több kínos ügyét is megszellőztette a Soros György által pénzelt liberális sajtó. Ha azonban Orbán Viktor szabit vesz ki, és legalább egy évig nem néz a körmére, a propagandaminiszter azonnal helikopter után kiált, mert tavaly október 2-a, a kvótanépszavazás napja óta nem ült ilyen gépen.

4. Az ellenzéki szövetség összeállna. A magyar ellenzéki pártok régóta vallják, hogy lényegében Orbán Viktort kell legyőzniük, ha meg akarják fosztani a Fideszt a hatalomtól. Biztosan valami ravasz cselt orrolnának abban, ha a kormányfő egy évre szabadságra menne. Aztán, amikor már biztosak lennének abban, hogy Orbán Viktor tényleg lement a magyar politika térképéről, akkor már nem rá szabnák a kampánystratégiájukat, és gyorsan megegyeznének az összefogás feltételeiről.

5. Lázár János nyomakodna. A kancelláriaminiszter árkus szemekkel figyelné a híreket, és amikor megbizonyosodna róla, hogy Orbán Viktor ősszel valamelyik horvát szigeten héderezik, télen pedig egy francia síparadicsomba költözik, akkor elérkezettnek látná az időt, hogy a kezébe vegye a kormányrudat. Alaposan kiélvezné főnöke távollétét, és egyértelművé tenné, hogy megy a szekér akkor is, ha ő ül a bakon. Kérdés, hogy miként értékelné mindezt Orbán Viktor, amikor visszatér a szabadságáról...

MÁR NINCS IDŐ FÉLNI, MÁR NINCS IDŐ GYÁVÁNAK LENNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.08.24.


...Ez egy olyan világ példának okáért, ahol nagypályás bűnözők kezében a vidéki sajtó. Egyebek mellett olyanokéban, akik már legyilkolták a sajtónak azt a részét, amelyiknek nem volt kérdés, hogy Alföldi Róbert munkássága a magyar kultúra része. Ez most az a pártközpontból irányított (vidéki) sajtó, amelyiknek Alföldi Róbert munkássága nem kultúra.

Mert a kultúra ott kezdődik és ott is van vége neki, ahol Kerényi Imre mondja. Ahol Fekete György úgy véli. Ahol a kultúra aszerint minősül támogatandó, avagy pusztán köpködésre érdemes kategóriának, hogy milyen viszonyban áll a regnáló hatalommal. Ahol következésképpen Bayer KurvaanyátokZsoltnak helye van a magyar irodalom legnagyobbjai között, de Alföldi Róbert világszínvonalú, világszinten elismert művészete egy vidéki lap kulturális rovatába sem fér bele. Ahol a kormányzó párt nyíltan buzizó fegyverhordozói néha már azt sem tudják eldönteni, azért gyűlölik Alföldit, mert homoszexuális, vagy azért, mert nem áll be a sorba, mert nem így képzelte a rendet.

Szerintem együtt néztük végig, kedves András, ahogy a minden körülmények között jóbarátodat, hogyan hurcolták meg a nyilvánosságban, hogyan támadta minden oldalról a magát kereszténynek, nemzetinek, jobboldalinak valló oldal. Végignéztük, ahogyan felépítette a Nemzeti Színházat (te nem csak nézted, benne voltál), ahogyan hónapokra előre nem lehetett jegyet kapni az előadásai(tok)ra, ahogyan felért a csúcsra, és ahogy onnan lerugdosták. Mert nem bírták elviselni. Azt sem, hogy sikeres színházat csinált, és azt végképp nem, hogy egyáltalán nem az ő szájuk íze szerint való színházat. És már akkor is késő volt félni, amikor a habzó szájú, színházat messziről elkerülő, Alföldi munkásságát nem ismerő, de homoszexualitását ellene fegyverként használó csürhe minden felületen rászabadult. Méltatlan volt, arcpirító volt, elfogadhatatlan volt.

Ahhoz képest csak romlott a helyzet. Ez a világ már évekkel ezelőtt is olyan világ volt. Már akkor is késő volt cinkosan csendben maradni, lehajtott fejjel tűrni. Próbállak megérteni, András! Egyrészt azért, mert naponta szembesülök azzal, hogy mennyi ember fél ebben az országban, és egyáltalán nem könnyű elítélni őket. De legalább annyira nehéz felmentéseket is találni számukra. Másrészt meg azért, mert látom, ahogyan most ugyanaz a csürhe, aki Alföldit szexuális irányultsága miatt köpködte, azzal száll beléd, hogy egy drogos, elvált, részeges, kicsapongó életet élő, ittasan vezető, járművezetés ittas állapotban bűntette miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélt embernek nincsen joga azon méltatlankodni, hogy milyen ez a rendszer. Álszent, undorító szemforgatás.

Én ezzel szemben azt gondolom ugyanis, hogy azért, amit tettél, megbűnhődtél, leülted a büntetésedet, szembenéztél a múltaddal, amire egyáltalán nem lehetsz és nem is vagy büszke, ugyanakkor valószínűleg megtanultad, hogy közszereplőként annál sokkal példamutatóbban kell élned, mint azelőtt. Nem gondolom, hogy életed végéig vezekelned kellene. És mert ez így van, senki nem vonhatja kétségbe azt, hogy jogod van bármit gondolni erről a rendszerről. Amelyik elérte többek között azt – jól látod -, hogy a társadalom teljesen immunissá vált arra és belefáradt abba, hogy szégyentelenül, a szeme láttára visznek mindent, ami valójában az övé.

De nem ez a leginkább elborzasztó. Hanem az, hogy tehetséges, becsületes emberek életét törik ketté a pártállam nevében. Vájkálnak könyékig a magánéletükben és saját középszerű, rosszhiszemű, értékeset, maradandót alkotni képtelen kisemberi frusztrációjukkal felvértezve élnek vissza a hatalmukkal.

Ha vicces kedvemben lennék, akkor azt írnám, hogy szerencsére Magyarországon sajtószabadság van, objektív, független tájékoztatás van, még véletlenül sincs cenzúra és egydimenziós állami propaganda, ezért sehol nem fordulhat elő, hogy egy kultúrával kapcsolatos cikk azért nem jelenhet meg, mert Alföldi Róbert szerepel benne. Ja, nem. Pont most derült ki sokadszorra, hogy a fideszes nemzeti kultúra-felfogásba nem fér bele Alföldi.

Hát ez egy ilyen világ! Nem két nap alatt lett ilyen. Beteg, perverz, mérgező világ ez. Ahol Alföldi Róbertet, vagy Stohl Andrást a magánéletük miatt lehet pellengérre állítani amikor arról beszélnek: felháborítónak tartják, hogy milyen világ már ez. Ahol a kultúra kizárólag az lehet, ami magán viseli a hatalom iránti feltétlen lojalitás bélyegét. Itt már minden félelemben töltött nap luxus. Ehhez képest már az is túlmutat a cinkos némaságon, hogy valaki felismeri, hogy fél, hogy elérték, hogy fél. Előbb-utóbb muszáj lesz legyőzni a félelmet. Az pedig ezzel kezdődik. A felismeréssel.

MITŐL HALSZAGÚ MAGYARORSZÁG?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.24.


...Magyarország azért halszagú, mert itt a jogállam a legjobb indulattal is csak nyomokban lelhető fel. A demokratikus intézményrendszert lebontották, ebben az országban csak az történhet, ami O. Viktornak hasznot hoz.

A hibákat nem kijavítják, hanem megmagyarázzák.

A bűnt nem üldözik, hanem pártolják.

A közmédiában hírek helyett propagandát adnak. Nem tájékoztatják az embereket, hanem befolyásolják. Arról számolnak be, ami a hatalomnak fontos. Ami kínos, azt elhallgatják.

Ilyen utoljára a hetvenes években volt, de már akkor is szégyellték.

Ma nem szégyellnek semmit. A hatalom mai urainak az a jó, ha Magyarország halszagú. Árvalányhajas, múltba néző, hátrafelé nyilazós.

Egy olyan ország, ahol nem vita van, hanem veszekedés. Ahol a szavak már jó ideje elhagyták eredeti értelmüket.

Valamit megvédeni ma azt jelenti, hogy ellopni. A mi azt jelenti, hogy én. A közös azt, hogy nincs hozzá közöd.

Magyarország azért halszagú, mert a köztévé riportere az olimpia idején következmények nélkül megtehette, hogy a menekült válogatott úszóját meg sem említette. (Mellesleg, a 18 éves szír lány nyerte a futamot.)

Magyarország azért halszagú, mert ugyanez a riporter a magyar nők által megnyert aranyak után rendre azt találta mondani: ez férfimunka volt. Békeidőben, normális országban az ilyen akár vicces is lehetne, így azonban szánalmas volt és szomorú Gyomorforgató.

Magyarország azért halszagú, mert az ország miniszterelnöke azt nyilatkozta: nyolcszor vertük meg a világot. Holott ez nem verekedés volt, hanem verseny.

Magyarország azért halszagú, mert Áder János a köztársasági elnöke. Egy olyan ember, akinek fontos kérdésekben nincs mondanivalója. Aki, ha helyzet van, hallgat, és elmegy horgászni.

Magyarország azért halszagú, mert Rogán Antal. Mert Lázár János. Mert Semjén Zsolt. Mert Mészáros Lőrinc. Mert Garancsi István. Mert Vajna Tímea férje. Mert Mengyi Roland.

Magyarország azért halszagú, mert a fejétől bűzlik.

A VIDÉK FELEMELÉSE: HOL A HIBA?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B. F.
2017.08.24.


Nemrég valaki azt a kérdést tette fel nekem, hogy miért nincs a baloldalnak igazi vidékfejlesztési stratégiája? Olyan igazi, komoly program. Ami megáll a lábán, amit olvasva csettint az ember, hogy igen, ez az a program, ami megmenti (felemeli!) a magyar vidéket.

Persze minden párt, kutatóintézet és szakértő sorolja vidékfejlesztési források (EU) hatékonyabb felhasználását, a hátrányos helyzetű területeken működő vállalkozások támogatását, vagy a helyi gazdaság fellendítését, mint paneleket, de valahogy nem elég meggyőzőek ezek az ötletek. Általában hiányzik valami – talán a meggyőződés, hogy ez vagy az a fejlesztő politika működhet –, és mi továbbra is tamáskodva hallgatjuk a javaslatokat, ötleteket.

A területi statisztikákból és a területi egyenlőtlenségeket bemutató tanulmányokból egyaránt látható, hogy jócskán van – lenne – hová fejlődni/fejleszteni a vidéket, hogy a Budapest – Székesfehérvár – Győr háromszögön túl is legyen élet. Régiós szinten Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl és Közép-Magyarország (Budapesttel) a maga kereseti és jövedelmi viszonyaival elmegy akár egy szegényebb osztrák tartománynak, addig a déli, az északi és a keleti végek (pár fejlettebb zárványtól eltekintve) végzetesen és véglegesen leszakadni látszanak...

INDEPENDENT: A MAGYAROKNAK NEMIGEN AKAD PÁRJA AZ IDEGENGYŰLÖLETBEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.08.24.


- Ha a liberális demokrácia nem akar elvérezni, törődni kell az emberek anyagi helyzetével, különben megint nyomulnak a populisták;

- A magyar kormányszóvivő azt ígérte, hogy keresztbe tesznek Macron tervének, ha az korlátozná a kiküldetésben dolgozó magyarok jogait.

Washington Post

A kommentár úgy látja, hogy a világ számára az az alapvető kérdés, mi lesz a liberális demokráciával? Ha nem virágzik, sőt összeomlik a sok veszély folytán, akkor jóval bonyolultabb lesz minden más probléma, hiszen az elnyomott csoportok nem tudnak mozgósítani az igazságtalanságok ellen, nincs mozgásterük, hogy megreformálják a társadalmat. Az mindenesetre biztos, hogy a rendszer bajban van. Autokrata irányba tartanak olyan, egykor szilárd demokráciák, mint Magyarország, Lengyelország és Törökország. A tekintélyelvű populizmus teret nyert még ott is, ahogy igen erősek a liberális demokrácia alapjai, mert széleskörű az elégedetlenség. A világ elitje ugyanis nem törődött azzal, hogy megrekedt a közép- és a munkásosztály bére, maga is segített ilyenformán kiprovokálni azt, amitől félt: a populista lázadást a világgazdaság ellen. A katasztrófától persze messze vagyunk, de nem lehet biztosra venni, hogy marad a fennálló rend. A liberális demokráciát meg kell védeni, ám ehhez az kell, hogy a kormányok gondoskodjanak a jólétről. Máskülönben mindig jönnek az autokraták, akik biztonságot és fellendülést ígérnek - kevesebb szabadságért cserében.

FAZ

A német elnök úgy foglalt állást, hogy nem szabad megszakítani a tárgyalásokat Magyarországgal, Lengyelországgal és a többi állammal, amelyek elutasítják a menekültek átvételét, éppen ellenkezőleg, még intenzívebb párbeszédet kell velük folytatni, nehogy az árkok csak tovább mélyüljenek. Steinmeier ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nagyobb összefogásra és szolidaritásra van szükség. Mint mondta, most azért folyik a küzdelem, hogy minden uniós tag elfogadja ezeket az értékeket. A politikus Lettországban beszélt, miután jelenleg a három balti köztársaságban tesz körutat. Előzőleg az észt fővárosban kifejtette, hogy az EU a háború és a fékevesztett nacionalizmus ellenpontja...

MOLDOVA GYÖRGY: MAGYARORSZÁGNAK VÉGE VAN

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: atv.hu
2017.08.24.

A nyugdíjasokról szóló könyvvel akartam segíteni leváltani a Fideszt - mondta Moldova György az Egyenes Beszédben Rónai Egon kérdésére válaszolva. A Kossuth-díjas író hozzátette: azt hitte, hogy a pártok ebben partnerek lesznek, de nem mozdultak meg.

Moldova szerint a pártok most is csak a nyugdíjasok más pártokról alkotott véleményével foglalkoznak. Ózdi látogatásával kapcsolatban az író elmondta: Janiczák Dávid jobbikos polgármester meglepte, mert normálisan lehetett vele beszélgetni...


ITT OLVASHATÓ

NAGY MAGYAR ABSZURD: OSZTER SÁNDOR SAJÁT TAVA, JÓ KAPCSOLATAI, MEG AZ AGGÓDÓ HELYIEK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Buják Attila
2017.08.24.


A Jenői-patak időjárásfüggő. Ilyenkor, nyár végén, rekkenő hőségben gyéren csorog a meder alján a víz. De mindig van benne valami, ez négyezer éves hagyomány. A Börzsöny legnagyobb tavát (a diósjenői víztározót) mégis az a veszély fenyegeti, hogy a tradíció megszakad. Az „új földesúr”, Oszter (­Rózsa) Sándor állami papírokkal, hét Kamazzal, két lánctalpas markolóval (és pénzzel) felfegyverkezve arra készül, hogy vadászkastélya előtt blokkolja a patakot. A meredek lejtőn két műtavat ásna, amelyet a helyiek szerint a tavat tápláló erecske tölt majd fel. Oszter a „szépségre megy”: kócsagot akar, tarajos gőtét, vörös hasú unkabékát. Pedig ha a vízbázis elapad vagy a hozam vészesen csökken, a huszonhét hektáros tóban visszafordíthatatlan algásodás indul el, és a helyén egy bűzölgő pocsolya marad. A helyi ellenállás bázisa, a tavat kezelő Diósjenői Sporthorgász Egyesület felülvizsgálatot, birtokvédelmet, hatástanulmányokat kér. De a zászló Oszter Sándornak áll.

Marcus Aurelius járt Diósjenőn. Ez, mint írják, időszámításunk szerint 174-ben történt. A Flórián tér felől, a castrumból érkezett, hogy a helyszínen fékezze meg az őrjöngő kvád tömeget. Mi is a Flóriánról indulunk, hallva, hogy Diósjenőnek új császára van. Oszter Sándor, a Börzsöny széli falu büszkesége negyven éve lakik a településen. Ebből az utolsó tíz volt kritikus, amióta 2008-ban elindította az unkabékaprojektjét. Az önkormányzat akkor lelkesült iratban rögzítette: „a képviselő-testület (megállapítja), Oszter Sándor, Diósjenő, Arany János úti lakos vízi élőhely, természetvédelmi területre vonatkozó kérelme (…) a tervezett tereprendezés és tavak kialakítása jó elképzelés”. Akkor senki sem figyelt oda igazán. A horgásznép pláne nem.

Oszter 2013-ban állt elő a nagy ötlettel: a ligetes telekrészre természetvédelmi védettséget kért. Az ötlet nemcsak Diósjenő önkormányzatát delejezte, de a Duna–Ipoly Nemzeti Park illetékeseit, sőt a vízügyeseket is meggyőzte. A dolog egy időre megpihent, de a háttérben, ahogy az Átlátszó írja, lassan őröltek Oszter malmai. Engedélyek jártak le, újultak meg, változott a kivitelező is. A Xandros Bt. (Oszter szolgáltató és kulturális cége) kezéből a kezdeményezés átcsúszott Kondorosra, a Legendák Földje Alapítvány rendelkezésébe. Hogy miért, nehéz kinyomozni. Az oknyomozó írások azt sejtetik, hogy a Legendák Földje – jelentős kormányzati bekötöttséggel bírván – uniós potyapénzt szerzett volna. Mások szerint a kötődés lényege, hogy Oszter – aki 1971, a legendás Szinetár-féle tévésorozat óta Rózsa Sándorként él a köztudatban – a Kondorosi Betyárfesztivál díszvendégeként, a békési város díszpolgáraként komoly fideszes kapcsolatokkal rendelkezik. Oszter jobbos politikai kötődése nem titok, természetes összenövésről van szó. Rózsa Sándor (s ezen a szálon Oszter is) közkedvelt dél-alföldi figura. Az efféle kötődéseket a régió ura, Lázár János semmiképp sem szokta kihagyni...

A KORMÁNY BUKÁSA NEM EGY ÚJ VÁLASZTÓJOGI TÖRVÉNYEN MÚLIK

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerz.: Karvalyok Földje
2017.08.24.


...Akkor milyen eszközökkel élhetnek az ellenzéki pártok? Csakis olyan lebutított programmal (mellette természetesen lehet a PISA-teszten átmenőknek komolyabban kidolgozott anyagot is prezentálni), amely tőmondatokban ígér hihetőnek hangzó dolgokat:
 • a korrupt, az adófizetők vérét szívó politikusok elszámoltatását és vagyonelkobzását (fizesse mindenki vissza azt, amit csalárdul, maffiamódszerekkel ellopott),
 • több elkölthető pénzt (azaz alacsonyabb adókat és járulékokat),
 • emelkedő életszínvonalat (legalább Romániát érjük utol, ha már a kormány hagyta elszáguldani mellettünk a leglenézettebb szomszédunkat),
 • az aktív eutanáziát hírből sem ismerő egészségügyet (évente 32 ezer magyarral több maradjon életben),
 • értelmezhető mértékű nyugdíjat (ne kelljen napidíjért békemenetre, kormánypárti lakossági fórumokra, nemzeti ünnepekre meg választási irodába blokádra járni),
 • és nem utolsó sorban egy újra szép, régi hírnevéhez méltó Magyarországot (jöjjenek haza a külföldön dolgozók, nem halnak éhen itthon sem).
Fejére lehet olvasni a kormánynak, hogy
 • annyira családszerető, hogy semmi mást nem tett idáig, mint szétszakította a családokat (egytizede itthon, a többi meg szerte Európában),
 • lebutította a nemzetet (droidgyártás nagyüzemben),
 • akkora a korrupció, hogy itthon már nem is fér el, Nigériába is importáljuk (reszkessetek nigériai csalók)
 • senkit sem hagy az út szélén, mert simán berúgja az árokba (mélyszegénységben élőket, hajléktalanokat és egyéb, különböző okból szerencsétlen sorsú honfitársunkat)
 • széthordta az állami vagyont (földeket, palotákat, kötvényeket, bármit, ami többet ért egy lyukas garasnál)
 • a bűnösök nem lakolnak (úrvezetőként jogosítvány nélkül, kokaint fogyasztva bármennyi embert el lehet tenni láb alól, ahogy a korruptak sem kerülnek hűvösre)
 • a bűntelenek viszont igen (az etikus magatartás megalapozza a meghurcolást).
Lehet matematikázni is, egy-egy kormányhaver által megnyert közbeszerzésen mennyi haszon van – például 200 ezer forintos nettó fizetést vélelmezve (aki más fizetési kategóriába esik, számolja át) összejön
 • egy év alatt 2,4 millió
 • ötven év alatt 120 millió (nyugdíjig, aki megéri)
 • száz év alatt 240 millió
 • ezer év alatt 2,4 milliárd (de akkor Szent István uralma alatt már el kezdett dolgozni az illető és a török hódoltság meg az összes egyéb háború-megszállás-járvány-stb. alatt is kapta a fizut töretlenül)
 • kétezer év alatt 4,8 milliárd (valahol Ázsia sztyeppéin kóborolva indítva a melós éveket), és ez még mindig nagyon messze van a letelepedési kötvény-buliban lenyúlt jutalékokhoz meg kamatokhoz vagy éppen a szerencsejáték netalán építőipari biznisz segítségével elért osztalékokhoz képest.
Egyszerű, végletekig letisztított számokkal azt is a képébe lehet vágni az állampolgároknak, mennyit nyer egy átlagcsalád a rezsicsökkentésen (nyugdíjkompenzáción, stb.) és ezzel egyidőben mennyit veszít a 27%-os áfán (például egy 18%-oshoz képest).
A hatalom elérésére ténylegesen törekvő ellenzék azonban nem válogathat, kénytelen minden társadalmi réteget megszólítani a fiataloktól (iskolázottaktól és kimaradtaktól) kezdve egészen a nyugdíjasokig, ahogy a közszolgák, az állami cégeknél dolgozók, a közmunkások meg a határainkon túl éldegélő új állampolgárok se maradhatnak ki a populista ígéret-cunamiból. Egyedül azokkal nem nagyon kell foglalkozni, akik ténylegesen is a piacról élnek (nem állami megrendelésekből élő vállalkozók, külföldi cégeknek dolgozók, stb.), mert az ő lélekszámuk (szavazati súlyuk) olyan elhanyagolható, hogy szinte lényegtelen, ki felé hajlanak, kire adják le a voksukat. És mivel a külföldön dolgozók ténylegesen nem élhetnek a választójogukkal, így az ő itthoni rokonaikat is meg kell kérdezni, vajon meddig mennének el, hogy visszahozzák szeretteiket Magyarországra?

EGYMÁSNAK ESETT AZ ORBÁNT BÍRÁLÓ JESZENSZKY GÉZA ÉS A KORMÁNYPÁRTI FIA

INDEX.HU
Szerző: Dezső András
2017.08.24.


Egy már-már családterápiába torkolló kettős interjú jelent meg a Heti Válaszban Jeszenszky Géza, az Antall-kormány volt külügyminisztere, valamint a leginkább DJ-ként ismert, de közéleti témákban is megszólaló fia, Jeszenszky Zsolt főszereplésével. Jó ötlet volt nyilvánosan összeereszteni a két Jeszenszkyt: a volt külügyminiszter mára Orbán Viktor (és kormányának) egyik legerősebb kritikusa, fia viszont rajong a jelenlegi rezsimért, de legalábbis ki nem állhatja az ellenzéket. 

Pubertáskori lázadás vagy meg nem értett modernség?


Az interjú azért is nagyon izgalmas, mert kirajzolódik, mennyire erősen meghatározza a két ember gondolkodását, politikai véleményét kettejük kapcsolata. Az apa szerint fia csak azért van más véleményen a politikai vezetésről, mint ő, mert éppen lázad. Az apa szerint az Antall-kormány idején nem volt ilyen a fia, ezért szerinte nála "ez egy megkésett pubertáskori lázadás". Ifjabb Jeszenszky szerint ez nem így van, apja kritikáját pedig kissé leereszkedőnek tartja.

Jeszenszky szavaiból úgy tűnik, neheztel az értelmiségre, amiért szerinte lenézik. Azt mondta, ő nem csak egy egyszerű DJ, hanem tájékozott, világlátott ember.

"Műveltségben, világlátottságban bármikor ki merek állni bármelyik nagyképű, idegenszó-fetisiszta hózentrógeres hólyaggal" – mondja, ennél jobban pedig semmi nem mutatja jobban, mi is zavarja őt. Például az, hogy a baloldal, amelyik ki nem állhatta az Antall-kormányt, most mennyire elismeri annak tagjait (köztük az apját). "Rendkívül hiteles ez az elismerés" – mondja egy nagy adag iróniával.

Jeszenszky Zolt szerint van egy sok esetben nála is fiatalabb, korszerű és pragmatikus gondolkodású, művelt, tájékozott kör, akiket az "igazikonzik" folyton lehülyéznek"...

VAN ÉLŐ EMBER, AKI SZERINT EZ ITT MIND NORMÁLIS?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY, VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.08.24. 


...ami a komolyabb dolgokat illeti: eltűnt Orbán Viktor. Valakinek hiányzik. Nekem se. Ezzel szemben Lázár János azt ígérte még valamikor a jól megérdemelt nyári pihenőszabadsága előtt, hogy augusztus 24-én lesz szerencsénk viszontlátni a mikrofonok előtt. Hát az pont ma van, örülök is veszettül.

A nyomtatott Heti Válaszban kettős interjú jelent meg Jeszenszky Géza, az Antall-kormány volt külügyminisztere, valamint a leginkább DJ-ként ismert, de közéleti témákban is megszólaló fia, Jeszenszky Zsolt főszereplésével. Ami úgy önmagában nem keltette volna fel a figyelmemet, de az Index beszámolója szerint azért elég érdekes kép rajzolódott ki az Orbán-kormány egyik legnagyobb kritikusának számító apa és a rezsim lelkes rajongója, pontosabban a baloldalt rajongva gyűlölő fia főszereplésével. Mondjuk, nekem már az is elég, hogy valaki az értelmiségről olyan lesajnálóan beszél, mint a mélyen tisztelt DJ úr, aki nem hagyja ki a lehetőségét egy öblös liberálfasisztázásnak sem. De ami szerintem ezen túlmutatóan is elborzasztó, hogy milyen mély, vad indulatokat képes felszínre hozni akár egy családon belül is az, hogy a rezsim megítélésében a lövészárkok különböző oldalán helyezkednek el annak tagjai. Ez az, ami tragikus és megbocsáthatatlan. Finkelstein-Habony-Orbán örökre megváltoztatta ezt az országot, ja.

Mivel a kollektív memória olyan, amilyen, az is régen volt, ami tegnap történt, emlékezzünk vissza arra, hogy a világszínvonalú magyar egészségügy körüli álhírek nyilvánosságra kerülésének időszakában (CT, nyitott mellkas, stb.) az RTL Klub híradója arról számolt be, közrejátszhatott egy daganatos nő halálában, hogy az ajkai Magyar Imre kórházban egy elavult CT-berendezéssel készítettek róla felvételeket. Az eset után a TASZ közérdekű adatigényléseket nyújtott be több kormányzati és állami szervhez, most pedig azt írják: nem is működhetett volna az elavult CT-vel az ajkai kórház illetékes osztálya, ugyanis az intézmény CT-diagnosztikai részlege öt éve nem felelt meg a minimumfeltételeknek. Részletek ITT, a potenciálisan hozzáfűzhető, nyomdafestéket azonban sajnos nem tűrő megjegyzéseimmtől megkímélek mindenkit...

MIBŐL VÁSÁROL A MAGYAR?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.08.24.


Júniusban és májusban már tényleg felszárnyalt az üzletek forgalma, de az adatokat részletesebben áttekintve azt nehéz lenne mondani, hogy minden rendben van ebben az országban. Egyre élesebben válnak el a különböző földrajzi területeken a jövedelmek és így persze a vásárlások terén is.

Az idén szinte nem akadt szakértő, aki ne mondta volna, hogy a bolti forgalom alakulása és a bérdinamika között érzékelhető az ellentmondás. Magyarul: aligha keresnek annyival többet a magyarok, amennyi a hivatalos statisztikában látható. A keresetekkel kapcsolatban a GKI korábban kimutatta, miként kerülik el a cégek a kötelező béremelés miatti költségnövekedést. Azután arról is beszámoltak, hogy a lakosság mit érzékelt. Mint kiderült: sokak pénze csak két százalékkal gyarapodott...

A KSH friss adatai szerint 2017 első félévében az élelmiszer-kiskereskedelem mindössze 2,3 százalékkal bővült, a tartós fogyasztási cikkek, ruházati termékek, illatszerek és hasonlók mennyiségi forgalma (ez kiszűri az áremelkedést) közben 6,5 százalékkal emelkedett. (Néhány, az elmúlt négy év alatt bekövetkezett érdekesebb változást a fenti táblázatban foglaltunk össze.) A keresetek közben majdnem 12,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Nem mindegy viszont, hogy ki hol él...

A MAGYAROKAT ÉS A LENGYELEKET MEGKERÜLVE KERES SZÖVETSÉGESEKET EMMANUEL MACRON

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: Ruzsbaczky Zoltán
2017.08.24.


Magyarországot és Lengyelországot elkerülve indult szerdán kelet-közép-európai körútra Emmanuel Macron francia elnök. Előbb Salzburgban a „slavkovi háromszög” tagjaival, vagyis a cseh, osztrák és szlovák kormányfővel találkozott, majd továbbrepül, hogy a román, valamint a bolgár elnökkel is megbeszélést folytathasson. Azzal, hogy a visegrádiak közül a csehekkel és szlovákokkal leül tárgyalni, a csoport másik felével, a lengyelekkel és a magyarokkal viszont nem, több szakértő szerint megpróbál éket verni a négyesfogat tagjai közé. Teheti mindezt azért is, mert a csehek és a szlovákok az utóbbi időben mind jobban húzódzkodnak a Brüsszelt folyamatosan támadó lengyelektől és magyaroktól.

Nemrég Robert Fico szlovák miniszterelnök kerek perec ki is jelentette, hogy országának az unió magállamai közt a helye, nem pedig a periférián – ez utóbbit lényegében a Budapest–Varsó tengellyel azonosította.

Cseh részről a maghoz történő közeledést jelzi Bohuslav Sobotka miniszterelnök szerdai kijelentése, miszerint Csehország üdvözölné, ha megfigyelőként részt vehetne az euróövezet pénzügyminisztereinek az övezet jövőjéről folytatott tanácskozásain. Márpedig az Európai Unió gyakorlatilag jelenleg is kétsebességes, ebben a képletben az eurózóna államai jelentik a magot, a többiek pedig félig-meddig a perifériát...

32,7 MILLIÁRD FORINTÉRT ÉPÍTIK GARANCSI CÉGEI A PANNON PARKOT A VIDÁMPARK HELYÉRE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.08.23.


Az állatkert eredetileg 20 milliárd forintot szánt a projektre.

2015 januárjában jelentette be közös sajtótájékoztatón Kovács Zoltán kormányszóvivő, Tarlós István főpolgármester és Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója, hogy a kormány 25 milliárd forinttal támogatja az állatkert felújítását, a régi vidámpark területén megépülő Pannon Park és Mesepark létrehozását. A beruházást egy kormányrendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügynek nyilvánították.

A Fővárosi Állatkert 2016 októberében írt ki nyílt közbeszerzést a Pannon Park kulcsrakész kivitelezésére. Az európai uniós közbeszerzési értesítő 2017. március 1-i száma szerint a tender eredménytelenül zárult, mert az állatkertnek nettó 20,8 milliárd forintja van a projektre, de ennél drágább ajánlatokat kaptak a kivitelezésre jelentkezőktől. A munkára ketten jelentkeztek: a STRABAG-MML Kft. 36 milliárdos, valamint közös ajánlattevőként a Market Zrt. és a Vilati Szerelő Zrt. 34 milliárdos ajánlatot tett.

Az állatkert ezután hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban kereste a kivitelezőt, az eredmény augusztus 23-án jelent meg az EU-s közbeszerzési értesítőben...

DE MI LESZ A KÖZMUNKÁSOKKAL?


168 ÓRA ONLINE
Szerző: 198 Óra
2017.08.23.


A kormány elkezdte radikálisan lefaragni a közmunkások számát. Az egy évvel ezelőtti állapothoz képest ötvenezerrel kevesebben kapnak munkát. Mi lett ezekkel az emberekkel? Hova kerül az erre a célra tervezett pénz, és milyen társadalmi változásokat okozhat a most alakuló folyamat? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Policy Agenda elemzése.

A közmunkarendszert élesen kritizálták az ellenzéki pártok, a civil szervezetek, a szakértők és az Európai Bizottság is. A kritikák főleg a rendszer hatékonyságára irányultak. Egy jól működő gazdaságban a közmunka átmeneti foglalkoztatási lehetőség, amely időlegesen mentőövet jelenthet a munkájukat elvesztők számára. Ott azonban a megoldás kisméretű, személyre szabott, és nem csak az életben maradást lehetővé tevő rendszert jelent. A magyar sajnos nem ilyen – emlékeztet elemzésében a Policy Agenda.

Egyrészt a tömeges közmunkarendszer „fénykorában” egyszerre havi átlagban 200-220 ezer embert is foglalkoztatott, mindezt a minimálbér töredékéért, gyakran kitörési lehetőségek nélkül. Azaz nem valósult meg az átmeneti jelleg a rendszerben, hanem sokkal inkább annak az esélye volt nagy, hogy a résztvevők benne ragadnak rendszerben...

"MÉG EGY ILYEN GYŐZELEM ÉS ELVESZTÜNK" - TRUMP MEGVÁLASZTÁSA ÉS AZ USA POLITIKAI HANYATLÁSA

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dr. Lakatos Gyula
2017.08.23.


A neokonzervatív amerikai újságíró, Charles Krauthammer feltette a költői kérdést: urai-e a világnak az amerikaiak?

A kérdésre, az ezredforduló és a jelenlegi világpolitikai helyzet realitásaira tekintve lehet választ adni: az USA, állama hatalmának tetőpontját, a két világháború során és az azt követő XX. századi „Hideg Háborúban” érte el. Az ezredfordulón hanyatlásnak indult.

A Római és az Amerikai Birodalom hasonlóságai!

Sok publikáció jelent meg, könyvek, cikkek az USA-ban az eltelt 25 évben a két birodalom hasonlóságairól.
A Római Birodalom hanyatlásának egyik oka a mértéktelen terjeszkedés, ami agresszióval és birodalmi gőggel párosult. Az Egyesült Államok dezorganizációs jelenségei azt mutatják, hogy az „Imperium Americanum” a XXI. Században hasonló sorsra van ítélve.[1] Addig viszont félrevezető a kérdés, „Why the West Has Won” (Miért győzött a Nyugat?). Jogos az amerikai értelmiség felvetése, bizonytalansága, mert a Nyugat világméretű „győzelme” semmiképpen sem biztosított.[2]
Jóllehet az USA éppen olyan erős hadsereggel rendelkezik, mint a maga idejében Róma, felszerelve a világ legdrágább és legjobb haditechnikájával, éppúgy, mint a maga idejében a Római Birodalom, az USA hadserege nem legyőzhetetlen. A 2. világháborútól számítva az Egyesült Államok sohasem volt abban a helyzetben, hogy hatásos győzelmet arasson. Elég, ha csak Koreára és a nagyon is nyilvánvaló vietnámi vereségére gondolunk.
Washingtonnak csak arra tellett, hogy az amerikai szubkontinensen, saját „hátsó udvarában” katonai erőszakkal, apróbb rendszereket döntsön meg, pl. a Noriega-rezsimet Panamában, vagy a parányi karibi szigetország, Grenada kormányát, ahol a GI 1983-as partraszállásakor szembenálló katonai erő hiányában, egymást, saját egységeiket vették tűz alá.
Az 1991-es első öbölháború sem vezetett Saddam Hussein várt eltávolításához. Következményképpen az Egyesült Államok előszeretettel vezetett háborúkat a világ legszegényebb országaival szemben, amelyek gyakorlatilag nem rendelkeztek reguláris hadsereggel, de ezek a háborúk is eredménytelenek voltak. A 90-es évek elején Szomáliában az államiság helyreállításáért indított megszállás is kudarcot vallott, az ENSZ égisze alatt.
Belgrád és környékének bombázása a 90-es évek végén rendszerváltáshoz vezetett ugyan Szerbiában, ám a szerb-jugoszláv hadsereg, szárazföldi amerikai csapatok hiányában  érintetlen maradt. Az újonnan bevetett, nyugatbarátnak kialakított szerb kormány minden volt, csak nem stabil és nem Amerika barát.
2001-ben az afganisztáni és 2003-ban az iraki invázióval, első lépésben nem tudták elérni a háború fő célját, Osama Bin Laden elfogását sem...

A KORMÁNY LEGNAGYOBB BŰNE NEM MÁS, MINT...

CIVILHETES BLOG
Szerző: Híres ember
2017.08.23.


„Az egyik legnagyobb bűn, amit a kormány elkövetett, hogy ellopták az uniós források jelentős részét. Azt is, amit az oktatás fejlesztésére kapott az ország, ennek köszönhetőek a nevetséges színvonalú tankönyvek” - ezt mondta az ATV Start című műsorában Hadházy Ákos.

Az LMP társelnöke arról is beszélt, hogy Szekszárdon is vannak olyan fideszes másodvonalbeli politikusok, akik a devizahitelesek házait vásárolták meg árverésen. Hadházy Ákos szerint a kilakoltatási moratóriumból számítanak profitra az ország több pontján is, miközben: a Fidesznek lehetősége lett volna a parlamentben a moratórium meghosszabbítására.

Részletek az ATV videójában >>

A SIKERES EMBEREK GYORSABBAN TÖNKREMENNEK?

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.08.23.


...A csúcson elfogy a levegő

Ha felértél, akkor nagyon megfogsz lepődni, mivel nem várnak pincérbe öltözött pingvinek aranytálcával a kezükben, hogy gratuláljanak. Tulajdonképpen mindenki tojik rád magasról, akit azidáig nem érdekeltél. Elértél valamit, eljutottál a célodig és semmi nem változott. Ilyenkor nem azon merengsz, hogy összejött, hanem máris az új cél lebeg a szemed előtt.

Ördögi kör, aminek sosincs vége. Közben elfogy a levegőd, hiszen a magasabb szintű célok komolyabb erőforrásokat ígényelnek a részedről és egyszercsak azon veszed magadat észre, hogy az azidáig elsajátított "sikered receptje" már haszontalan. Illetve egyedül arra jó, hogy katalizátorként állítson a lejtőre. Azt sem tudod mihez kezdjél, annyi a dolgod.

Nem az a baj, hogy mások többet várnak tőled. A saját magad elvárásaival kell megküzdened, ami mindig súlyosabb dolog...

KIDERÜLT, HOGY BELÜLRŐL ROHAD A NER. NEM BAJ, MERT KÍVÜLRŐL IS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.08.23....Jövő szombaton a főnök pikniket tart az övéinek Kötcsén. Majd akkor fogja nekik megmondani, hogy merre van az arra és hogy milyen vezényszavakat kell lobogtatni a választásokig. Jó lesz. Nekik.

Kamupályázatok, kampányban felhasznált listák, korrupció, fenyegetés, folyamatos feljelentések. Az orbáni bürokráciát írja le így egy korábbi vezető beosztású hivatalnoka. Igen húzós cikk jelent meg a Magyar Narancson a NER működéséről. Mondjuk semmi meglepő nincs benne, de jó leírva látni azt, amit eddig is tudtunk. Ilyeneket olvashatunk a cikkben: Míg 2010 után komolynak tűnt a szándék, egy kisebb és hatékonyabb államapparátus felépítése, az újabb választási győzelem után ez megváltozott Varga szerint. „Politikai aktivistákkal töltik fel az állami szférát” – magyarázta. „Már nem számít a szakmaiság, csak az elkötelezettség. A megyei és járási kormányhivatalok több esetben afféle káderfoglalkoztatóként működnek. Például azok is kaptak állást, akik a legtöbb kopogtatócédulát gyűjtötték össze. Akad olyan megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság, ahol a vezetők több mint felének semmilyen szakirányú végzettsége sincsen. Volt olyan humánpolitikai munkatárs, aki korábban presszót vezetett, de akad tornatanár vagy más oda nem való végzettségű is. A közös bennük, hogy egyiküknek sincs szociális szakmai végzettsége… De van olyan intézményi megyei igazgató, akit még a minisztérium sem akart kinevezni, ám mivel a helyi parlamenti képviselő embere volt, a megyebeli honatyák közös petíciót írtak az érdekében. Természetesen pozícióba került.”...


ORBÁN NYARALT

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.08.23.


A miniszterelnök, Orbán Viktor, befejezte a nyaralását. Országos hír? A jelek szerint igen. Leginkább talán azért, mert jó darabig széles körben találgatták, hogy hol töltik fel az orbáni aksikat. De a Blikk leleplezte, és részletesen ismertette a Horvátországba tett nyaraló-kirándulást. Le lehet tehát nyugodni. Legfeljebb a részletek felett elgondolkodni. Futólag.

Már csak azért is, mert a pár évvel ezelőtti, 2014-es, hírekből emlékezhetünk arra, amint a TEK védte hónapokig a nép egyszerű gyermekének a nyugalmát. Aztán 2015-ben mintha repetáztak volna. Idén, noha emlékezhetünk az Orbán kapujáig felírt Arany-ballada esetére is, volt olyan eset, amikor két idősebb nőtől gondolták megvédeni a miniszterelnöki rezidenciát.

„A kapitány szerényen háznak nevezte a lakását. A köznép minden bizonnyal palotának titulálná. Mallow őszinte szeme ezzel szemben inkább erődnek látta. A főváros fölé emelkedő magaslatra épült. Vastag falai meg voltak erősítve. Kapuiban őrség állt, s lerítt róla, hogy az egész építményt védelemre tervezték. Pontosan az a fajta lakás - gondolta Mallow epésen -, amely a közkedvelt Asperhoz illik.” -- I. Asimov: Alapítvány...