2016. július 31., vasárnap

A KÖZPÉNZBŐL FIZETETT KORMÁNYMÉDIA SZÜGYIG PUTYINBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
20016.07.31.
 
 
  
 


 

SZÜRET EXTRA: ÚGY TUDJA A VEZÉRSAJTÓ, HOGY ORBÁN VIKTOR EURÓPA URA AKAR LENNI...

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK
Szerző: narancs.hu
2016.07.31.


A kremlinológia kivételes gyöngyszemére akadtunk.

„Orbán forradalomra készül Európában, átvenné a vezetést is” –
írja a Népszabadság.

Hogy mire alapozzák ezt?

Hát arra, hogy „forrásaink politikusi pályaívének e lehetséges stációját 2022-re datálják, de az eseményektől függően – például a bevándorlás, terrorcselekmények vagy épp a Brexit hatása miatt – akár ciklus közben is látnak rá esélyt
”...

ITT OLVASHATÓ

ERŐT MERÍTENI

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L.Ritók Nóra
2016.07.31.


...vannak hetek, mint ez is, mikor minden összejön. Mikor csak számolja az ember, mi jöhet még? Talán az egyik legnehezebben viselhető azoktól a támadás, akikért dolgozunk. Mert persze, tudjuk, szinten tartjuk mindig: ne várj hálát, nem azért teszed! De nehéz ám, mikor mindent próbál az ember, hogy  kiszámíthatóan menjenek a dolgok, aztán az, akitől a leginkább nem várná, az támadja. Igaztalanul. Vagyis, csak az ő igaza szerint, ahogy ő érti, látja, és ahogy ő rendszerbe állít magának mindent, évekre visszamenően, csak a negatívumokat persze, olyan bűnökkel, amit nemhogy nem követtél el, de nem is tudod, miről beszél. Persze, ilyenkor mondom, szuggerálva magam: nyilván azért ilyen, mert ennyi a tudása, ebben nőtt fel, ebben élt, miért várnék tőle mást? De nem könnyű.

Ilyenkor gyakran eszembe jut egy sor, ott függ előttem, az irodában, az asztalomnál: „Milyen jó lenne nem ütni vissza.” Szép vers. József Attiláé. Jó lenne ma olvasgatni, mindenkinek, mindenhol. Az első versszaka így van:

„Mikor nagyokat ütnek rajtunk,
Milyen jó lenne nem ütni vissza
Se kézzel, se szóval,
Világítni a napvilággal,
Elaltatni az éjszakával,
Szólni a gyávaság szavával,
De sose ütni vissza.”

Aztán nagy levegőt veszek, és lassan megnyugszom. És újraépítem magam, ezredszer is, a velük való munkában. Mert ez egy ilyen terület. Ahol el kell viselni az igaztalan támadásokat is. És nézni kell annak a gyerekeit, aki vádol, mert rajtuk kell segíteni. Értük kell dolgozni, harcolni, sokszor a szülővel is.

Máshol inkább a következtetéseket vonom le. Most pl., hogy nem fogok pályázatot beadni olyan céges kiírásokra, ahol a CSR (társadalmi szerepvállalás) területére kérnek civil szervezetektől projekteket, hogy majd válasszanak, melyiket támogatják. Tudomásul kellene vennem végre, hogy a roma integráció nem szexi nekik sem, még akkor sem, ha a gyerekszegénység is benne foglaltatik. A CSR-be ezt a legritkább esetben lehet beemeltetni, leginkább akkor, ha személyes kapcsolat és elköteleződés van. Fölösleges energia-befektetés nekem a pályázat megírása, a karakterszámokkal rögzített terjedelemben képtelenség megértetni azokkal, akik sosem láttak ilyet, hogy milyen élethelyzetekben vannak ma emberek, és mennyire szükséges lenne a fejlesztő segítségnyújtás. Még nem tartunk itt.

És annyi minden van még, ami próbál amortizálni. A múlt héten három kommentelőt is le kellett tiltanom a facebook oldalamról, mert azt a gyűlölködő szöveget már nem lehetett bírni, amit írtak. Háromból kettőt ismerek már, álnéven is, stílusról is felismerem, azt az egyet meg mások ismerték, más oldalakról. Mondjuk ez tör le a legkevésbé, tudom, ezzel jár a nyilvánosság, mégis, mindig megborzongat az a gyűlölet, amivel emberek élnek.
Aztán itt van a tanoda-pályázat, decemberben adtuk be, még mindig nincs döntés… a várakozás is amortizál, naponta nézzük, de semmi. Legutóbb valamelyik sajtóban július végére ígérték. Nos, ennek a hónapnak vége lett, és még mindig semmi. Csúszik a pályázat megvalósítása, és továbbra is bizonytalanságban tartja a szakembereket, akiket a tanodák foglalkoztatnának a felzárkóztatásban.

Szóval, néha minden összejön. Persze ilyenkor mindig azt mondom: ennél nehezebb időket is megéltünk már. És összeszedem magamban azokat a területeket, ahol siker van. Ahonnan töltekezhetek. De erről majd a jövő héten.

ITT OLVASHATÓ

SAJÁT HELYTARTÓI, A KERÜLETI POLGÁRMESTEREK LÁZADOZNAK ORBÁN ELLEN

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.07.31.


Tusványoson szóltak be először nyíltan a miniszterelnöknek.

Egy budapesti fideszes polgármester Tusványoson az Orbán Viktorra váró pulpitus mellől, az egyik szomszédos előadósátorból küldött kritikus üzentet a miniszterelnöknek. A Fideszben meglehetősen szokatlan a kritikák nyílt megfogalmazása, a polgármestereknek azonban nem maradt más lehetőségük. Mióta megszűnt az átfedés a kormánypárti országgyűlési képviselők és az önkormányzati politikusok csoportja között, odafönt nem hallgat senki a véleményükre.

Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere szombaton előadott kiselőadásában azt fejtegette, hogy szerinte alapvetően rossz irányba megy az önkormányzati politika, a kormány nem az önkormányzatok fejlesztésében gondolkodik, hanem inkább a leépítésben. Az Index helyszíni beszámolója szerint hasonló véleményen volt Budafok fideszes polgármestere is. Karsay Ferenc a biológiából vett hasonlattal próbálta leírni a helyzetet: az önkormányzat olyan, mint a testben a sejt, amivel ha probléma van, az ember teljes egészsége rámehet.

A fideszes polgármesterek régóta elégedetlenek a 2014 óta kialakult helyzettel. Eddig csak Tarlós István kormányzati konfliktusairól lehetett hallani, pedig a fővárosi és vidéki polgármestereken közben elhatalmasodott a kiszorítottság és a mellőzöttség érzése. Az egykori országgyűlési képviselők saját bőrükön tapasztalhatták, hogy mind kevesebb kérdésben veszik számításba álláspontjukat, és még az önkormányzatok működését érintő ügyekben sem egyeztetnek velük...

ITT OLVASHATÓ

"UNATKOZVA ÁSÍT A VASUTAS" - ITT AZ ELSŐ PARÓDIAVIDEÓ A FELCSÚTI KISVASÚTRÓL

PROPELLER BLOG
Szerző: PROPELLER
2016.07.31.


Magas labda volt, le is csapták hamar a paródiakészítők a felcsúti kisvasutat...

ITT OLVASHATÓ

ITT VAN HÁROM VARÁZSSZÓ, MELYEK HATÁSOSAK LEHETNEK A FIDESZ POLITIKÁJA ELLEN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.07.31.


A Fidesz 2010 óta nem csinált mást, minthogy kettéválasztotta a valóságot és a kommunikációs teret úgy, ahogy annak idején Mózes tette a Vörös-tengerrel. Habony Árpád ettől még nem Mózes, a Fidesz pedig nem az egyiptomi fogságból menekülő zsidó nép, ám, ahogy Uri Geller mondaná: Mukodik! Nem kellett hozzá nagy varázslat, csak olyan egyszerű, mindenki által közérthető szavakat kellett bedobnia a köztudatba, mint rezsicsökkentés, nokiás doboz, bukott baloldal. Egy darabig működik is a dolog, ám mi van, ha ugyanezt a fegyvert ellenük fordítják, akár a törökök a magyar ágyúkat a mohácsi csatában. Lássunk három ilyen kommunikációs mozsárágyút:

Elszámoltatás: Nem újdonság ez a jelszó, hiszen, a jelenlegi ellenzék és a kormány már korábban is használta, ám ez egy olyan népszerű és hatásos fegyver most, hogy akár minden nap el lehet sütni. A Fidesz ugyanis úszik korrupciógyanús ügyekben, a legfrissebb felmérések szerint a lakosság döntő többsége tökéletesen tisztában van azzal, hogy nagyban megy a közvagyon lenyúlása, és ha az ellenzék nem ígéri meg minden nap azt, hogy véget vet ennek, akkor teljes apátia jellemzi majd a választópolgárokat, és 2018-ban el sem mennek szavazni. Ez pedig a Fidesz malmára hajtja a vizet, hiszen a kormánypárt az egyetlen, amely rendelkezik másfél millió tántoríthatatlan szavazóval. Ha egy (papíron) 10 milliós országban ennyi szavazattal választást lehet nyerni, az szégyen lesz a magyar demokráciára.

Az elszámoltatás egyébként lassan a világon mindenhol aktuálisabb jelszó lesz mindennél. Örményországtól Brazílián és Albánián át Törökországig mindenhol élethalálharcot vívnak egymással a korrupció haszonélvezői és üldözői, ám úgy tűnik Magyarországon ez előbbiek állnak nyerésre. Mivel iparszerűen megy a korrupciógyanús ügyek „elsikálása”, csak abban bízhatunk, a lakosság nyomása legalább arra elegendő lesz, hogy néhány csontot dobjanak elénk kormányoldalról. Ha Orbán Viktor beáldozná néhány emberét, az azt jelentené, legalább a látszatra ad, ugyanis azt nem gondolhatjuk komolyan, hogy a főkolomposoknak még ebben a parlamenti ciklusban akár a hajuk szála is görbülhet. A Fidesz nagyon ügyesen használta ezt a fogalmat  banki elszámoltatás esetében, önmaga elszámoltatása esetén azonban már kerüli ezt a szót, mint ördög a tömjénfüstöt...

ITT OLVASHATÓ

ESTERHÁZY PÉTER EMLÉKÉNEK SZENTELT EÖTVÖS-ORATÓRIUMOT MUTATTAK BE A SALZBURGI ÜNNEPI JÁTÉKOKON

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gépnarancs
2016.07.31.


A mű szövegkönyvét Esterházy készítette. A darabot a Salzburgi Ünnepi Játékokon Daniel Harding brit karmester vezényletével a Bécsi Filharmonikusok adták elő. A német mezzoszoprán operaénekesnő Iris Vermillion az angyal szerepében volt látható, Topi Lehtipuu finn tenor a prófétát játszotta. Peter Simonischek osztrák színész volt a narrátor az ősbemutatón. A darabban közreműködött a Magyar Rádió Kórusa is Pad Zoltán vezényletével...

...A publikum tetszéssel fogadta a narrátor stílusát, a zenei betétek sokszínűségét az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint. Néhányakat meglepett a darab gyors ütemben váltakozó hangneme, amely hol az egzisztencialista filozófia, hol az profán párbeszédek között ingázott.

A Drehpunktkultur elnevezésű osztrák kulturális magazin szerint a mű a mindennapok szürrealizmusát mutatja be. A portál arról ír, hogy Esterházy “ledér, távolságtartó és reménytelenséget sugárzó iróniája” pontosan kiegészíti Eötvös “mesélő” zenei világát...

ITT OLVASHATÓ

MIT MŰVELNEK A DÉLI HATÁRON? - BETYÁROK, RENDŐRÖK ÉS A PÓLÓN AZ ÜZENET: GYILKOS GÁZ

VASÁRNAPI HÍREK ONLINE
Szerző: VH
2016.07.31.


...Nem életszerűtlen a feltételezés, hogy bizonyos ügyekkel, személyekkel nem boldoguló körzeti megbízottak, kisvárosi kapitányságok adott esetben elfordulnak, aztán papíroznak. Ezt erősíti, hogy a túlkapásokról panaszkodó menekültek egyöntetűen arról számolnak be, hogy terepmintás, egyenruhás személyek bántalmazták őket. Akiket ők automatikusan katonaként, rendőrként azonosítottak.

Ám ha ők igazat mondanak, és a hivatásos szervezetek sem hazudnak, arról. hogy nem rendőrök és katonák „nyomják” a menekülteket, akkor egy valószínűleg alternatív polgárőrségről van szó. Az viszont tényleg életszerűtlen felvetés, hogy egy ilyen „egység” határ menti mozgásáról ne tudnának a hivatalos csapatok. Márpedig ha tudnak, akkor a jogszabályok értelmében fel kellene számolniuk a „szabadcsapatokat”.

Csakhogy van egy csavar a történetben – a Betyársereget nem, de tagjait legalizálni lehet. Ugyanis sajtóinformációk szerint ők Ásotthalom mezőőrségének tagjai. Emlékeztetőül: a település polgármestere Toroczkai László, a Jobbik radikális alelnöke.

A Betyársereg szerint ilyesmiről szó sincs, és az ügyről író atv.hu-t embertelenül trágár stílusban küldi el a szervezet honlapja, némi vizuális üzenet kíséretében.

Az üzenet egyértelmű: az egyik betyár pólóján a Zyklon B felirat virít – ez volt az a gáz, amivel a koncentrációs táborokban százezerszámra gyilkolták a zsidó, szláv, cigány gyerekeket, asszonyokat és férfiakat...

ITT OLVASHATÓ

EZ LEGALÁBB ANNYIRA SÚLYOS, MINT AZ, HOGY MATOLCSY MAGÁNVÁLLALKOZÁSAKÉNT FUTTATJA AZ ORSZÁG JEGYBANKJÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: H. A.
2016.07.31.
 
  

NEM ORBÁN, ÉS NEM IS RÁKOSI MIATT LETT NAGYSZERŰ A MAGYAR FUTBALL

ÁTLÁTSZÓ - SZAKIRODALOM BLOG
Szerző: Csepregi Botond
2016.07.31.


Ritkán jutni olyan magyar futballkönyvhöz, amely egyszerre tárgyilagos és olvasmányos. Szegedi Péter szociológus-sporttörténész nemrég megjelent könyve, Az első aranykor viszont pont így tárja elénk a magyar labdarúgás első fél évszázadának a történetét. Ebből leginkább az derül ki, hogyha bármilyen jelenséget is egyedinek vagy újnak szeretnénk feltüntetni a focinkkal kapcsolatban, az teljesen hasztalan, mert biztosan megtaláljuk az előzményét.

Szegedi Péter: Az első aranykor – A magyar foci 1945-ig
Akadémia Kiadó, 2016, 505 oldal
Nehéz az elmúlt években viszonyulni a magyar futballhoz, és ez az elmúlt hetekben, hónapokban talán még nehezebbé vált. A focink a rendszerváltás után rohamosan veszítette el mozgósító erejét, vonzerejét, vonatkoztatási pont jellegét, és lett valami marginális, alig működőképes szórakoztatóipari melléküzemággá. Aztán jött Orbán Viktor és második nekifutásra visszahozta a színre ezt a közeget: nagyon-nagyon sok milliárd közpénzből most újra ezrek biztos megélhetését biztosítja és ennek köszönhetően újra a közbeszéd tárgya is lett.

Persze nem a sikerek okán, hanem azzal, hogy érthetően sokakból váltott ki hatalmas indulatokat az, hogy egy elvileg magánüzletként, szórakoztatóiparként működő ágazatot tömnek állami forrásokkal – nyíltan és bújtatva egyaránt. Eközben meg a társadalmunk működéséhez elengedhetetlennek tartott rendszerek pedig fuldokolnak a pénzügyi és ennek okán egy ideje az emberi forráshiánytól is.

Ennek a helyzetnek adott egy újabb gellert az a spontán eufória és váratlanul jött közösségi élmény, amelyet a futballválogatott előre megjósolhatatlan nagyszerű szereplése a nemrég véget ért Eb alatt váltott ki az országban. Zavarba ejtő, többeknek kifejezetten dühítő volt, hogy a fröccsöntött téeszelnök-diktátor ócska játékszerének tekintett labdakergetés ilyen érzelmeket tud kiváltani és – szemben valóban fontos ügyekkel – embereket tud „kivinni az utcára”...

ITT OLVASHATÓ

CSŐDÖT MONDOTT EGY NAGY FIDESZES LOPÁS, A HELYZET MÉGIS SIRALMAS

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2016.07.31.


Heteken át kissé értetlenkedve olvasgattuk a híreket arról, hogy mi folyik Pécsett a Zsolnaynál. Addig világos volt az első pillanattól kezdve, hogy van egy iparág, amely lefelé szálló ágban van, küzd mint malac a jégen. A gyártók közül pedig épp a Zsolnay van a legszorultabb helyzetben, mert nem annyira menő a márka, hogy kézműves cuccokat tudjon drágán eladni, mint pölö a Herendi. Megvette egy ember a többségét, vért pisálva javított valamit az eredményességen, de azért a szopó csak kicsit csökkent. Erre jön az állam, jönnek a fideszes haverok és rátenyerelnének a cuccra. De miért?

Mára a magyar sajtó felgöngyölítette a hátteret és sajna siralmas a kép. Sejtettük, hogy mire megy ki a játék és úgy tűnik, egy újabb tipikus fideszes átvételi kísérletet látunk. Olyat, mely annyira jellemzi az Orbán-világ működését. Kicsiben a Fidesz ez is, baromi tanulságos, haladjunk sorjában.

A szopóágon vergődő gyár akkor jut lélegzethez, amikor uniós léből kultúrnegyedet csinálnak a nem használt területéből. Még a régi szép időkben Simicska Közgépje jut többségi tulajdonhoz (kisebbségi a pécsi önkormányzat), de túl zűrös neki az egész, baszik tőkét emelni szerződés szerint, visszaadja.

Amikor az önkorinak csak púp a cég a hátán, odaadják egy szír származású üzletembernek, szopjon vele ő. Néhány mutyit ő is visz bele, a tőkeemelés egy részeként például kápé helyett olyan ingatlant apportál, amelyen lófasz sincs, csak töltényhüvelyek és egy lyukas víztorony, Pécstől 200 kilométerre. De a bíróság szerint ez rendben volt. Aztán hirtelen vissza akarják szerezni. Páva polgármester elintézi, hogy kiemelt gazdasági szervezet legyen a Zsolnay, vagyis az államnak valamiért nagyon kell és pénzt is akar rá áldozni. És itt jön be az ok: műemlékfelújítási program kezdődik, amiben a Zsolnaynak egy kitűnő szabadalma, a pirogránit jóvoltából zsíros állami megbízások juthatnak. Így rögtön kell a haveroknak a cég, már csak el kell tüntetni a picsába a többségi tulaj szírt...

ITT OLVASHATÓ

A TE ORSZÁGODAT ÉS AZ EGY ŐRÜLT NAPLÓJÁT DÍJAZTÁK A THEALTER FESZTIVÁLON

7ÓRA7 - SZÍNHÁZ ÉS PONT BLOG
Szerző: 7óra7
2016.07.31.


9 nap alatt 9 helyszínen 25 alkotócsoport mutatkozott be a 26. szegedi nemzetközi színházi fesztiválon.

A legnépszerűbb előadás közönségdíját a Forte Társulat és a Trafó koprodukciójában készült A te országod című előadás, a kritikusdíjat a fesztivált nyitó Egy őrült naplója című produkció nyerte el. A fesztivál junior díját megosztva kapta Szilágyi Bálint egyetemi hallgató, aki két ősbemutatóval volt jelen a seregszemlén, valamint Zsótér Sándor, akinek rendezői és pedagógusi munkáját ismerték el a díjjal. A THEALTER közösségi díját a fesztivál önkéntes munkatársai a kolozsvári Groundfloor Group Parallel című előadásának ítélték oda.
 
A fesztivál díszvendége idén Zsótér Sándor Kossuth-díjas színész, dramaturg, rendező, az SZFE színész tanszakának egyetemi docense volt. A Kecskeméti Katona József Színházban bemutatott Macska a forró bádogtetőn című előadása a Kisszínházban, a Stúdió K Színház társulatával színpadra állított W.S. Othello – néger mór című Shakespeare-adaptációja a Régi Zsinagógában vonzott teltházat és aratott nagy sikert. Zsótér Sándor színészként is látható volt Peter Handke Az aranjuezi szép napok című darabjában, melyet Szilágyi Bálint, a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábrendező szakos hallgatója fordított és állított színpadra.
 
A találkozó hagyományaihoz híven idén is képviseltette magát az utánpótlás, a fesztivál programjának újra kiemelt része volt a műhelymunka. A hazai és határon túli, színházi képzésben résztvevő fiatalok részére meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzusok vezetésére Zsótér Sándor mellett Soós Attila, a Trojka Színházi Társulás alapító-rendezője kapott felkérést. A workshop címe: Ahogy tetszik?! – Shakespeare Realoded volt, a munkafolyamatot fiatal színházi újságírók, a Jászay Tamás vezette blog jr. kritikusműhely résztvevői dokumentálták....
 
 
 

MAGADAT HOZOD - EGYEDÜL KÜLFÖLDÖN

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: M. Révész Zsuzsa
2016.07.31.


Nemrég egy közeli ismerősöm úgy döntött, hogy külföldre költözik. Merthogy „ott minden jobb” - ahogy ő mondta -  tehát bizonyára boldogságból is több jut mindenkinek. Néhány héttel a kiutazása után beszélgettünk skype-on, s én megkérdeztem, hogy mi a helyzet vele, hogy érzi magát. „Nincs semmi” – hangzott a lehangoló válasz – „ma is csak egész nap feküdtem. Meg az eső is esik.” Egy hétre rá már itthon volt, összesen másfél hónapot töltött odakint.
 
De vajon a hőn áhított külföld miért nem hozta meg a várt áttörést? Miért nem lett egy fikarcnyit sem boldogabb? A választ saját kiköltözésem második napján tudtam meg. Az ágyban feküdtem és éppen teljesen magával ragadott a magány érzése. Egyedül vagyok, nem ismerek senkit, az egyetem csak 1 hónap múlva kezdődik. Aztán, ahogy a plafont bámultam, egyszer csak rám tört az érzés, hogy ennyi erővel otthon is feküdhetnék. És rájöttem, hogy bár az ember jó pár kilométerrel eltávolodhat addigi környezetétől, de önmaga elől nem menekülhet el.
 
Vagyis teljesen mindegy, hogy éppen melyik országban, városban, szobában vagyunk, mert pusztán a külsőségek nem változtatnak a bennünk lévő érzéseken, vagy a dolgokhoz való hozzáállásunkon. A változásnak bennünk kell történnie, a „kinti” dolgok legfeljebb segíthetnek ebben, azáltal, hogy új lehetőségeket nyitnak. De mivel mindenki magát hozza, pusztán a helyváltoztatás nem fogja megakadályozni, hogy újabb (neadjisten ugyanaz) a probléma merüljön fel, mert valójában nem lett megoldva, csak átmenetileg a hátunk mögé került...
 

SZIJJÁRTÓ A NÉPSZAVAZÁSI KIÁLLÓ

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.07.30.


Szijjártó védelmébe vette a népszavazást. Gratulálunk a bátor kiállásáért a napra. Elvégre könnyedén lehetséges, hogy a vaj szép lassan belefolyik a fülébe, nyakába. Mert bár az MTI által szétkürtölt szöveg szerint most éppen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke kapott fenyítést a Magyar Világbirodalom teljhatalmú külügyérétől, azért ez könnyen ráéghet erre a süvölvényre.

Az alaphangot az adta meg, hogy az EB vezetője szerint, mint azt az osztrák Kurier-nak elmondta, jogbiztonsági veszélyt jelenthet, ha a Tanács és az Európai Parlament minden határozatáról népszavazásokat tartanak. Szijjártó válasza: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke az emberektől félti a demokráciát. Holott biztos lehet abban valami, hogy a parlamenti döntéseknek nem mindegyik olyan, amiről a közvetlen demokrácia eszközeivel kellene utólag, illetve ismételten véleményt kérni. Ezt az elvet egyébként a magyar Országgyűlés határozataival kapcsolatban is pontosan így juttatják érvényre. Elég, ha azoknak a kérdéseknek a körét tekinti át valaki, amelyeket lappangva, vagy nagy hanggal, de kivettek a népszavazással eldöntendő kérdések köréből. Ilyen kérdések korábban is voltak, de a Fidesz-kormány esetében nem rémlik ennek a megszorításnak a teljes feloldása.

Ennek alapján tehát a magyar kormányzat igencsak roppant módon féltheti az emberektől a demokráciát. Bár gyanítható: nem annyira a demokráciát, mint a saját hatalmát félti. S nem a zemberektől, hanem mindentől és mindenkitől. Ezen a ponton Szijjártó érvelése öntökönrúgás-gyanús. Nem mintha ez nagyon zavarná. Az eufemisztikusan is impotensnek tekinthető ellenzék miatt nem kell félnie attól, hogy ezt a labdát a lába közé csapja valaki. Ahogy azt az egyszerű feladatot sem fogja kitűzni a honért aggódó kötvény-üzéreknek, hogy bökjenek a naptárra: mikor volt a kerítést megszavazó népszavazás. Ha már migráncsoznak ezek a szép magyar leventék. Miközben persze emlékezhetünk: Orbán utálja a népszavazás intézményét...


ITT OLVASHATÓ

A MIGRÁCIÓT NEM ÁLLÍTHATJUK MEG, CSAK AZ EMBERSÉGRŐL ÉS AZ IGAZSÁGRÓL MONDHATUNK LE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Horváth Lilla
2016.07.31.


...a legfontosabb kérdés az, számítanak-e a tények. Számít-e, hogy maga az orbáni gondolatmenet is elismeri, hogy a gazdasági-, elit- és demokráciaválságra legfontosabb konkrét válasza, a nemzeti szuverenitás, kvázi saját hatalmának növelése mellett a „migráció megállítására” indított kampány. Számít-e, hogy ő maga és a hazugságokkal tűzdelt, nem mellesleg a diktatúrák vagy a Donald Trumphoz hasonló szörnyek éltetésével fűszerezett szónoklata nyíltan elismeri, hogy nem tud érdemben gondolkozni a jelenlegi válságok okairól, és csupán a kalapból előhúzott migráció elleni harcot ajánlja stratégiaként, meg persze az Unió ellenit, hisz Brüsszel megbukott, Magyarországon meg szebb jövő vár a fiatalokra, mint a szüleikre. Számít-e, hogy kormányunk offshore cégeken keresztül juttat közpénzeket az államkötvény és állampolgárság bizniszen keresztül (is) magánszemélyekhez, vagy az, hogy ki vert és kínzott, kinek a megbízásából menekülteket a magyar határon? Nyilván, ha lesz egyszer tisztességes kormányunk és igazságszolgáltatásunk, remélhetjük, hogy a jogtalan, törvénytelen lépésekért a jelenlegi döntéshozókat felelősségre fogják vonni.

Számít-e, hogy Orbán és kollégái nyugodtan alszanak, miközben a líbiai partoknál európai önkéntesek részvételével halásszák ki a holtesteket a vízből? Számít-e, hogy a kormányunk, ahelyett, hogy azon dolgozna, hogy egy valóban többpólusú világban, amelyben Európának is új utakat kellene keresnie a zavarosban való halászat helyett, szolidáris kiutat és fenntartható működési módokat találjunk a nemzetközi konfliktusokra, és a valós válságokra - kerítések építésével, plakátok és konzultációk szervezésével, meg hazug dicshimnuszok zengésével pazarolja a drága időnket, miközben persze „átláthatatlanul vagyonosodik”, azaz annyit lop, amennyit nem szégyell?

Számít-e, hogy az „európai elit” válságának részeként a kelet-európai elit sem képes reménykeltően elmagyarázni, milyen fejlődési modellek hozhatnának valódi felzárkózást a régiónak, hiszen hosszútávon nyilván Magyarország sem rendezkedhet be arra, hogy a mozdulni képes fiatalok kivándorolnak, és a hanyatló nyugaton kamatoztatják a magyar köz- és felsőoktatásban csiszolt tudásukat. Számít-e, hogy míg vezetőink kisvasutak, stadionok, alternatív médiavalóság és a vazallusi rendszer építésével vannak elfoglalva, a jövő szempontjából alapvető fejlesztések maradnak el az országban?

Számít-e, hogy Orbán több európai vezetőhöz hasonlóan, azért nem tudja elképzelni sem, hogy menekültek és szegény bevándorlók letelepedését segítse, mert nemzeti viszonyok között sem akar befektetni az emberekbe – a csókosok kivételével persze. Hiszen a szegényekre, alsó középosztályra, azaz a nemzet zömét adó milliókra csak afféle hasznosítható, igazságtalanul adóztatható, megvezethető, olcsó bérmunkára vagy közmunkára fogható, ingatlanfejlesztők kedvéért kilakoltatható „emberi erőforrásként” tekint. Akiknek feje fölött a Balog Zoltán-féle emberminiszterek szerveznek álkonzultációt, vagy jelentik ki, a tényekkel szokás szerint hányavetin szembeszállva, hogy a szegregáció üdvözítő.    

Igen, azt gondoljuk, hogy mindez számít, még akkor is, ha a következmények a rohadó egészségügyben, a forrongó oktatásban, az elvándorlásban, a rezignációban és a növekvő gyűlöletben mutatkoznak meg. A gazdasági, elit- és demokráciaválság nálunk is nagyban zajlik, az, hogy egyelőre a Fidesz győzedelmeskedik benne, nem jelenti azt, hogy a király ne lenne meztelen.   

ITT OLVASHATÓ

SZÁZÖTVENEZRES BÍRSÁG AZ ENSZ-NEK ÁSOTTHALOMRÓL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.07.31.


Vannak dolgok a világon, amelyekre nincsen épeszű magyarázat, illetve volna, sajtóperrel fűszerezve. Ilyen szorításban és vergődések közepette mesélünk most Toroczkai Lászlóról, aki Ásotthalom polgármestere, valamint és egyben a nagyon nagy ellenzéki erő, a Jobbik alelnöke is. Meg magyar cowboy.

Szerdán Facebook-olt főhősünk, posztolt úgymond, és ezt:

„Felszólítom az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatalát (UNHCR), hogy 48 órán belül takarítsák el a pártfogoltjaik által hátrahagyott szemetet, amelyet a mezőőreim által ma reggel felfedezett új embercsempész-váró, úgynevezett erdei pihentetőhelyen találtunk. Amennyiben nem teszik, eltakarítjuk mi, a munka borsos árát pedig kiszámlázzuk az ENSZ-nek. A 150 ezer forintos bírság ettől függetlenül megy a szemetelésért a migráció fő támogatójának számító nemzetközi szervezetnek.”

Ne röhögj, mert kapsz a pofádra.


Ez egyébként – ez a kiállás a nemzetért, oder elborulás vagy mi a rosseb – nem egyedi eset, Ásotthalom tehát nem állatorvosi ló úgymond, és Toroczkai sem az. Élénken emlékezünk a két évvel ezelőtti történetre, amikor meg Csizmadia úr a CÖF nevében kívánt levelezni Obama elnökkel, per tu. Mert ez így megy minálunk. Akkor a levélben a CÖF biztosította az amerikai elnököt arról, hogy:

„A magyar nemzet és a civil társadalom egy tapodtat sem kíván eltávolodni nyugati szövetségeseitől, és velük együtt örömmel és állhatatosan kíván dolgozni a jogállamiság keretei között megvalósuló szabadság és demokrácia értékeiért”...


ITT OLVASHATÓ

FELKAVARÓ HAZATÉRÉS ISZTAMBULBA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.07.31.


Mostanában Törökország nem az a hely, ahová az ember olyan nagyon vágyna, a terrortámadások, aztán nem is olyan régen a puccskísérlet, majd az azt követő leszámolások – elég ijesztő hírek Európa nyugati feléből nézve. De hogyan látja mindezt valaki, aki ott él? Erről is szó lesz a mai blogajánlóban, aztán megnézzük, hogyan is él Kínában egy magyar gyakornok, majd olasz strandokra látogatunk.

Kezdjük hát Törökországgal, azon belül is Isztambullal, ám a Tede in Turkey blog posztjának végén egészen messzire jutunk onnan.

„Az Isztambulhoz fűződő viszonyom szélsőséges. Mélységesen szeretem ezt a várost, mindig hevesen dobogó szívvel térek vissza hozzá. Eggyé válunk, de nem telik bele sok idő, és fojtogatni kezd. A lehető leggyorsabban menekülök el az öleléséből.

Az ország remekül inspirálja a művészeket és írókat a vég nélküli konfliktusaival, ugyanakkor állandó csalódottsággal végződő kihívást jelent a politika képviselőinek és a nemzetközi szakembereknek.

Mert hogy is lehetne elemezni egy országot, amelyet egyik kategóriába sem lehet besorolni; amely se nem nyugati demokrácia, se nem közel-keleti diktatúra; egy ország, amely állandóan a két szék közt a pad alá esik, előre- majd visszatáncol, és amely a végén nem érkezik meg sem ide, sem oda...

ITT OLVASHATÓ

HOGY ROGYNA MÁR A FEJEDRE AZ A TURULFOSTA ÉGBOLT!

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.07.30.
 
 

AZ ATV, A FIDESZ, A JÓISTEN, MEG A GERA ZOLI

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.07.31.


Németh Sándor az ATV tulajdonosa bejelentette, hogy ő elmegy az október 2-i népszavazásra és nemmel fog szavazni, mert a kormány álláspontját támogatja, vagyis azt, hogy egy menekültet se fogadjunk be. Ez nem meglepő, hiszen eddig is tudtuk, hogy Németh és az ATV a Fidesz kegyeltje és strómanja, hiszen ennek köszönheti, hogy szektája történelmi egyház lett, és folytathatja értékteremtő, pontosabban anyagi javakat termelő tevékenységét, mindenek előtt a Németh család bankszámlája javára.
 
Ugyanakkor el kell ismerni, hogy Németh Sándor koming aut-ja egy igazán őszinte állásfoglalás, hiszen az ATV végre nyíltan felvállalja, hogy egyetért a kormány politikájával az úgynevezett migráns ügyben, vagyis Orbán Viktor mellett áll, ami azt jelenti, hogy az ATV nem ellenzéki média. Az más kérdés, hogy minden elismerésünk a Hitgyülekezet gurujáé, amiért ezt ennyi ideig képes volt elkendőzni és az orránál fogva vezetni a fél országot...
 

AZ IKER MEGHOSSZABBÍTJA PÁRJA ÉLETÉT

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.07.31.


Akinek van ikertestvére és különösen, ha egypetéjűek, kevésbé kockáztatja, hogy baleset, helytelen életmód vagy rossz szokások miatt 60 éves kora előtt meghal – írja a La Repubblica.

Az egypetéjű ikrek csaknem mindenben – DNS-ben, külső megjelenésben, ízlésükben – egyformák. Ennek a speciális kapcsolatnak védő hatása van.

A washingtoni egyetem kutatói 1870 és 1900 között született csaknem 3000 ezer dán iker halálának körülményeit kutatta, összehasonlítva annak a kornak a nem iker személyeivel. Kiderült, hogy a kétpetéjű ikrek kevesebben haltak meg az említett körülmények között, mint az összlakosság, 60 éves koruk előtt, és az eltérés az egypetéjűeknél még nagyobb volt.

A kutatók szerint nem valószínű, hogy ebben a DNS-ük játszik főszerepet, inkább az életstílus, az ikrek közötti érzelmi kapcsolat, amellyel védik egymást...

ITT OLVASHATÓ

L. SIMON LÁSZLÓ SEGÍTSÉGÉVEL SZERZETT MŰEMLÉKI PINCÉT, ÉS MÁR TÚL IS ADNA RAJTA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2016.07.30.


27 millió forintért vette két éve, most 44 millió forintért adna túl a velencei Vörösmarty-pincén egy magáncég, amelynek érdekében L. Simon László még államtitkárként lobbizott a velencei polgármesternél.
 
Engedhet a 44 millió forintos irányárból a pince tulajdonosa – közölte az Átlátszóval a Velence panorámás részén lévő telket és a rajta található épületet meghirdető Balla Ingatlan iroda munkatársa, Farkas Zoltán.
 
Kínos ügyek sorozata
 
L. Simon László kínos bukása után szedtük össze azokat az ügyeket, amelyek a volt államtitkár, mellesleg író, költő és borász politikai pályafutását kísérték, köztük számos Velencei-tó parti bizniszt is felemlegetve.
 
L. Simon a Fidesz története szempontjából nagyon fontos régióból, Fejér megyéből indult: a terület teljhatalmú ura manapság a strómanoligarcha Mészáros Lőrinc, aki mellett úgy látszik, L. Simon László is elfér Velence környékén. Ezt mutatja, hogy fitnesszedző felesége természetvédelmi területet szerzett meg állami földárverés útján, és hogy miután nem tudták EU-s forrásból újjá varázsolni a család panziójához vezető közutat, azt magyar költségvetési forrásból végezték el.
 
L. Simon László ügyeiről szóló korábbi cikkeink:
 
 
 
 
 
 
 
 

ÍGY VÉGZI KI ERDOGAN A SZABAD SAJTÓT TÖRÖKORSZÁGBAN

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.07.30.


„Őt volt érdemes olvasni, ha bármit meg akartunk tudni a hadseregről. Kivételes újságíró. Letartóztatták.” Elképesztő híradás az illiberális török demokráciáról.
 
Pár héttel vagyunk túl a sikertelen török puccskísérleten, amit Erdoğan elnök arra használ fel, hogy régi ellenségein végre lelkesen és kíméletlenül bosszút állhasson. Köztük bárkin, aki kritikus véleménynek adott hangot a nyilvánosságban, korrekt politikai-gazdasági elemzéseket készített, elfogulatlanul tudósított, a hivatalos propaganda helyett az igazságot próbálta feltárni. Valódi újságírókon.

Hogy pontosan kikről is van szó, azt most Mahir Zeynalov Twitteréről gyorsan és nehezen feledhetően megtanulhatjuk. Az azeri származású Zeynalov a török kormány régi ellensége, akit két éve, röviddel azelőtt, hogy megkapta volna a török állampolgárságot, kiebrudaltak az országból; írásainak első számú otthonát, a Today’s Zamant idén gyakorlatilag betiltották és megszüntették.

Zeynalov az utóbbi napokban (itt az oldala, tessék szépen visszapörgetni) egyre csak posztolta és posztolta a letartóztatott kollégái fotóit, és mindegyiket röviden jellemezte is. („Yakup Cetin. Ismerjük az arcát, hiszen mindig megjelent a képernyőn, ha valahol valami esemény történt. Mint minden remek riportert, őt is letartóztatták.”)

Az eredmény informatív, megrázó és újszerű. Első osztályú újságírói teljesítmény.

ITT OLVASHATÓ

A NEMZETI ILLUMINÁTUS RENDSZERE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.07.30.


A TV2 híradójában a hét közepén egy olyan hírblokk ment le, amelyben egy álhíreket és összeesküvés-elméleteket gyártó magazin főszerkesztőjét szakértőként megkérdezve elemezték, vajon Angela Merkel és az új brit kormányfő, Theresa May az Illuminátus tagja-e, amely világhatalomra tör. A bizonyíték, amely alapján megválaszolták a kérdést, az volt, hogy mindketten ugyanúgy tartják a kezüket, „piramist” formázva, ahogy a ... képen Orbán Viktor.

Persze, minden értelmes ember tudja, hogy ez a kéztartás arról szól, az illető megpróbálja elérni, hogy ne kezdjen el hevesen gesztikulálni, és kontroll alatt tartsa a mozdulatait.

De Magyarországon ez mindegy. Az adófizetői pénzből adott hitelből megvásárolt, majd adófizetői pénzzel vásárolt állami reklámokkal kitömött TV2 és a Fidesz-média többi része szép lassan tekeri fel barom-métert. A sorosozás, az Amerika küldi a menekülteket és a többi putyinista összeesküvés-elmélet szép lassan terjed, mint a méreg. A cél, hogy bemutassanak valami elképzelt ellenséget, háttérhatalmat, ami eltereli a figyelmet Magyarország politikai problémáiról.

A Fidesz nem háttérhatalom és nem Illuminátus, nem rejtőzködik, de pontosan úgy működik, mint amivel a háttérhatalmat vádolja.

Nem szál vitába, hanem terel, nem érvel, hanem támad és karaktergyilkol. Emlékszünk arra, amikor leálltak vitázni a tiltakozó tanárokkal, a Ligetnél tiltakozókkal, Sándor Máriával vagy bárkivel? Nem, mert ők az ellenségeiket elpusztítani akarják. Ugyanis a vita és a demokratikus megoldások helyett az eszköztár részei a karaktergyilkos cikkek, rágalomhadjáratok, hamis, soha be nem tartott ígéretek, médiamanipuláció és terelés.

Pontosan ez a szép a Fidesz illuminátusozásában. Hogy nem arról beszél a médiájuk, mi a helyzet az egészségügyben, az oktatásban és a szegénységgel, hanem azokról állít hazugságokat, akik ezt felvetik. Ha pedig beszél valamiről, az soha a közösség politikája, az életünk és annak intézése, a közösség kormányzása, hanem valami figyelemelterelés.

Ennek pedig az oka, hogy illuminátusozás, sorosozás van kormányzás helyett. Hat év kormányzás után ott tartunk, hogy felnőttképzés, szakképzés, mobilitási támogatások híján, az adójóváírás elvétele, az egykulcsos adó és a munkát terhelő magas adók és járulékok mellett, az alacsony fizetések miatt, úgy betöltetlenek állások Magyarországon, és úgy állnak befektetések és cégek, hogy közben emberek százezrei szeretnének a közmunkánál jobb munkát.

De erről nem beszél a Fidesz médiája, erről nem beszél a kormány. Erről néma csend van.

Pedig ez az, ami rólunk szól, ez az, ami az életünket meghatározza
...

ITT OLVASHATÓ

NA, IDEFIGYELJ, LAJOS!

KOLOZSVÁRI SZALONNA  - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Rádi Sándor Judit
2016.07.30.
 
 
 

HURRÁ, DIKTATÚRA!

HUPPA BLOG
Szerző: Bruck András
2016.07.30.


Azért vannak még jó hírek.
Magyarországon „kimagaslóan sokan gondolják azt, hogy diktatúra van”, ezt állapította meg a Medián igazgatója az ATV-ben, miközben legfrissebb felmérésük adatait böngészte.

Csodálatos hír, majdnem olyan jó, mintha nem is diktatúra lenne, hanem még mindig demokrácia.
Mert kiderült, hogy az emberek ugyan passzívak, de nem vakok: tehát mégiscsak sokan tudják, vagy talán csak ösztönösen érzik, hogy itt valami rettenetesen félrement: a saját életükben és persze mindenekelőtt az országban.
Ez tényleg egészen rendkívüli.

A megkérdezettek legtöbbje, húsz százaléka szerint az Orbán-rezsim nem egyszerűen maffiaállam, tekintélyuralmi rendszer vagy illiberális demokrácia, hanem diktatúra. És mondják ezt annak ellenére, hogy a véleményformáló ellenzéki értelmiség nagy többsége évek óta az ellenkezőjét sulykolja. Legismertebb képviselőik folyton a szabadság-elnyomás skálán méricskélnek, hogy végül aggályos precizitással kimutassák, ez itt miért nem diktatúra.
Mert van választás, és valóban van, csak számukra megnyerhetetlen, mert ők nincsenek börtönben, mitől is lennének?, mert büntetlenül bármit mondhatnak, akkor mégis mitől retteg milliónyi magyar?
Kifogyhatatlanok az érvekből.
Valójában fehér glaszékesztyűben sétálgatnak a hullákkal zsúfolt lövészárok szélén, ahelyett, hogy beugranának, és ők is ásnának veszettül.

A körülményekhez képest ideális a helyzetük – egyszerre vannak kívül és belül.
A felmérés persze nem csak a józanok és tisztánlátók meglepően és örömtelin magas számát jelzi, hanem körbevezet a közelgő tragédia előszobájában is. Jóllehet, a Jobbikra szavazók csaknem egyharmada szintén diktatúrát lát, ők viszont nem látják, hogy a saját pártjuk is arra tör. Így most Magyarország az az elképzelhetetlenül nyomorult hely a világban, ahol két egyformán szélsőjobboldali, vad és durva, a demokrácia és a civilizáció alapvető normáit megtagadó párt a szavazók első két választása.
És igazuk van.
Mert a baloldali pártok ócskán, gyáván cserbenhagyták őket. Azok hatodik éve egymást ölik, marják, terméketlen és önző belvitákban őrlődnek, elvtelenül helyezkednek, s az egyik még a diktátor ölébe is beleült Tusványoson. És a többi? Ők meg a nemzetellenes törvényeket futószalagon megszavazó parlamentben játsszák a demokratát. Pedig csak, akár egy sarki kisközértes, megélni akarnak.
Legyenek örökre átkozottak mind.
És ez még nem minden.
Az Orbánra szavazók majdnem negyven százaléka képes teljesen elzárni magát a valóság elől; ők a diktatúrát továbbra is polgári demokráciának látják. Tragikomikus: akár a skandinávok vagy a hollandok a sajátjukat. És ez nem kevésbé rémisztő, mint egy diktatúrát elvető Jobbik-szavazó. Ezeknek a szellemileg, erkölcsileg bezárult fideszeseknek semmi más nem kell a világból, egyedül Orbán.
Sovány vigasz, hogy az őt magasztaló verseket firkáló öregasszonyok is majd valamelyik kegyetlen elfekvőben végzik – ők is ellátatlanul, éhesen, maguk alá csinálva.


ITT OLVASHATÓ