2018. január 16., kedd

MÉG A VÁLASZTÁSOK ELŐTT BEGYŰJTI ORBÁN AZ ALATTVALÓI HŰSÉGNYILATKOZATAIT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.01.16.


Látványos a szervilizmus térnyerése a magyar kormánypárton belül és azon kívül is. Úgy tűnik, a miniszterelnök először a hívei fölött szeretné biztosítani egyeduralmát, utána pedig a választások révén az egész országra kiterjesztené ezt. Olyan zsigeri ösztönökre épít ezzel Orbán Viktor, melyeknek jelentős szerepük volt mind a Horthy-éra, mind a Kádár-rendszer fenntartásában. A hajbókoló pártkatonák mellett azonban ma már feltűnnek a kifejezetten személyi kultuszt idéző gesztusok is, ami már leginkább a Rákosi-rendszert juttatja eszünkbe.

A pártközpont utasításának megfelelően, január 12-én megtartották a fideszes polgármesterek Soros-ellenes közgyűlését a budapesti Bálnában. Voltak olyanok, akik zászlókkal felszerelkezve, a harcias hangulatnak megfelelő ruházatban (értsd: terepruhában) érkeztek, de nem is a külsőségek voltak igazán figyelemreméltóak ezen a rendezvényen, hanem a hangzatos beszédek. A „frontvonalban” szolgáló polgármesterek például hálát rebegtek a magyar kormánynak - élén Orbán Viktornak -, hogy a kettős kerítéssel megvédte őket és polgáraikat a menekültek hordáitól.

"A kerítés nekünk úgy jött, mint egy falat kenyér az éhezőnek" – mondta például Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. Makó fideszes vezetője még ennél is messzebb ment a helyzet dramatizálásában. "Szeretnének a migránsoknak gyereket szülni? Ébredj Európa! Milyen világ vár így Európára?" – tette fel a költői kérdést Farkas Éva. A kormány és vezetőjének fényezésében azonban senki se tudott versenyre kelni Papp Lászlóval, Debrecen kormánypárti polgármesterével. Ő beszédét egészen egyszerűen úgy zárta: „Hajrá Magyarország, Hajrá Orbán Viktor!”

Ma Magyarországon a Fidesz az egyetlen politikai erő, ahol a párt vezetője iránti hűség kifejezése nem a színfalak mögött történik meg, hanem nyilvánosan, sőt kifejezetten látványos gesztusokkal. Nyilván ebben a jelenségben döntő szerepe van Orbán Viktor karakterének, hiszen mindig olyan pártot szeretett volna, amelyben nincsenek platformok, nyílt viták, a személyi vetélkedéseket pedig leginkább arra használta fel, hogy saját pozícióját erősítse a tömörülés élén azzal, hogy igazságot tesz két egymással marakodó miniszter vagy parlamenti képviselő között...

MAGAS LABDÁK A LEVEGŐBEN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.01.16.


Rengeteg olyan esemény történt az elmúl hét évben, melyek egy normális társadalomban már régen kiverték volna a biztosítékot, de hát tudjuk, ez nem egy normális társadalom, ez Orbán Magyarországa.
Viszont az ellenzéke is olyan, amilyet ez az ország megérdemel, hiszen ha éppen nem egymást püfölik, akkor a propaganda-jelentőséggel bíró ügyeket úgy kerülgetik, mint liba a piros kukoricát, nem használják ki azt, hogy ezeken keresztül rá lehetne mutatni a rendszer jellegére, arra, hogy a szervezett bűnözés átvette a hatalmat az országban.
Az olyan bűnözés szempontjából alacsony színvonalú országokban, mint például az Egyesült Államok, legfeljebb megvesznek egy bírót, megzsarolnak egy képviselőt, de nálunk más a helyzet - itt a szervezett bűnözés ellopta az egész államot, tokkal-vonóval.

Ez természetesen megnehezíti a bűnüldözők dolgát, akik közül a kezdet kezdetén az elkötelezettek úgy hullottak, mint a legyek, de ma már erre sincs szükség, aki elkötelezett volt, és ehhez beosztás is társult, az már régen nincs a testületnél, vagy a zebránál irányítja a forgalmat Bivalybürgözdön.
Az ügyészségre eleve csak olyanok mennek dolgozni, akik megfelelnek a Polt jelentette kihívásnak, emellett ezek erős hierarchiában szervezett testületek, nincs helye önkényeskedésnek, és itt a hatalmi piramis csúcsán Pintér vezérezredes üldögél.
Magas sarzsija nem túl gyakori Magyarországon, nála magasabban pozicionált fegyveres csak Farkas Mihály volt, Rákosi idejében.
Így aztán az olyan esetek, mint a felcsúti juhász létraleesésből származó halála, vagy a rendőrautóban öngyilkosságot elkövető Welsz Tamás, a szervezett bűnözés elleni harcot irányító, irodájában öngyilkosságot elkövető megyei alosztályvezető, - de én kivizsgáltatnám Ferenczi Krisztina betegségének körülményeit is, hiszen ölni nem csak pisztollyal lehet, és nem csak azonnali akcióval...
És, hogy ezek az ügyek összeértek a politika legmagasabb köreivel, az sem mai történet, Katona Béla egykori szocialista titkosszolgálati miniszter nyilatkozta 1995 márciusában, a számára kapóra jövő Bokros-csomag miatt bejelentett lemondását követően a Magyar Nemzetnek, hogy „a hidat már leverték a politika és a szervezett bűnözés közé”. Nevek, konkrétumok ezzel kapcsolatban azóta sem kerültek elő...

ALUDNI SZERETNÉK

VÁROSI KURÍR
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ZSEBESI ZSOLT
2018.01.16.


Édes nemzeti álmot álmodni, amelyből felébredni soha nem kell. Ahol Magyarország nagy, mint volt, vagy még nagyobb. Olimpiát csak mi rendezhetünk, aminek bevételéből a cézár kenyeret oszthat a népnek.

Hetek, hónapok, de inkább évek óta nem tudok aludni. Nem jön álom a szememre. Hiába az unalomig ismételt jelszó: merjünk nagyot álmodni. Egy kicsi álmom sincs, csak hánykolódom az ágyamon. Hogy valahogy mégis elszenderedjek, számolok. Egytől két-, három millióig, néha négy, de akár öt millióig, vagy százmillióig is. Számolom a háborúk áldozatait, a menekülteket, a földönfutókat, az éhezőket, a nyomorultul megkínzott, becsapott, megcsalt és meglopott embereket és… nem tudok elaludni, mert nem jutok a végére.

Akkor elkezdem számba venni a gazembereket. A hazugokat, akik a hatalomért és a vele járó vagyonért mindenre és még annál is többre képesek. Számolom, hogy hány csúcsragadozó, emberszabású bestia, kalandor és szemfényvesztő, harácsoló feszít a hatalom csúcsain, az állam és az államérdek, az államtitok lepelével takargatva csúfságát.
Hány orwelli, orbáni mélységekbe zuhant, intellektuális törpe tépi a száját Petőfi, Kossuth és Dózsa György, Ady és József Attila országában, amelyet Magyarországnak hívnak, és amely egykor – egy történelmi pillanatra – természetével ellentétes állapotba került és köztársaságként fungált, amelyben az idióta Ludas Matyi összetörte a térdén a botját, amin fellelkesülve nem a jó öreg Döbrögi támadt fel, hanem Döbrögi klónok ezrei támolyogtak elő a temetőárkokból, hogy a történelemkönyvek penészes lapjairól lemászott bűzös nemzeti értékteleneinkkel kart a karba öltve perdüljenek félelmetes haláltáncra a józan ész, az erkölcs és a becsületesség szociális temetés keretében megásott sírja mellett.

Magyarország népe megint nem a néphatalmat, a népszuverenitást, a demokráciát, a szabadságot, az alkotmányosságot, a törvények uralmát választotta, hanem a rezsicsökkentést, a narancsszínű feliratos sárga csekket, a Groupama Arénát, a teli moslékos vályút, Orbán Viktort, Kövér Lászlót, Lázár Jánost, Rogán Antalt, Deutsch Tamást és a velük mérhető intellektuális és erkölcsi kerti törpéket...

KILÖVÉSI ENGEDÉLY

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2018.01.16.


Ahogy a betegség tünete a láz, úgy az önkormányzatokkal szembeni sunyi, cinikus kormányzati cél közeledésének mutatója annak a 17 ezer hivatali dolgozónak a semmibe vétele, aki tíz éve nem kap fizetésemelést. Mit tehet ebben a helyzetben egy szakszervezet? Negyedszer is sztrájkot szervez, tiltakozik, vészharangot kongat, újra meg újra nekifut, kifulladásig. Tünetet kezel. Le a kalappal!

De az akciók mögé nézve tegyük már fel a valódi kérdést is: miért nem hajlandó még csak tárgyalni sem az önkormányzatok képviselőivel az Orbán-kormány a jövőről? Mert hogy nem a béremelést fedező pénznek van híján, hanem az akaratnak, az egyértelmű. Egy polgármester nemrég úgy fogalmazott: már régóta tart az önkormányzatok kivéreztetése, csak az a kérdés, mikor hangzik el a kilövési engedély.

Hogy egyértelmű legyen: tavaly februárban óriási botrány kerekedett egy kiszivárgott, munkaanyagnak aposztrofált, de névtelen belügyi tervből, amely szerint az idei országos, majd a 2019-es önkormányzati választás után jön a kegyelemdöfés: a „központi ügyintézési szolgálat” 2020-ban átveszi a helyi hivatalok feladatait. Jöhet az állami gyámság ebben a szférában is, ránk köszönt az önkormányzati KLIK vagy ÁEEK, vagy micsoda. És akkor agyő önkormányzatiság, annak csak torz mása marad. Hiába cáfolt a BM, a félelem azóta sem múlt el, lépni mégsem mertek a polgármesterek, akiknek a többsége mégiscsak a Fidesz kölyke, aki a pártban megtanulta, mi a fegyelem, s hogy jár, akinek eljár a szája. Igazgat az a bizonyos fortélyos!...

AHMED H. EGY TERRORISTA?

MÉRCE
Szerző: HEGEDŰS BARBARA
2018.01.16.


Január 8-án, 10-én és 12-én újabb tárgyalási napokra került sor Ahmed H. perében. A szír férfit a 2015. szeptember 16-án, a szerb határ lezárását követő ún. „röszkei zavargásban” való részvétele miatt tartóztatták le, majd a magyar ügyészség terrorcselekménnyel vádolta meg.

2016. november 30-án a Szegedi Törvényszék első fokon bűnösnek mondta ki és tíz év fegyházra ítélte, azonban 2017 júniusában a másodfokú bíróság ezt az ítéletet – a bizonyítékok nem megfelelő mérlegelése miatt – hatályon kívül helyezte. És bár a Legfőbb Ügyészség kezdeményezésére a Kúria azóta a jogerős ítélet elmaradását törvénysértőnek minősítette, az ügy tárgyalása 2017. októberében újraindult az első fokról.
A vád szerint az, hogy Ahmed H. egy megafonba beszélt a rendőrökhöz, majd – sok társához hasonlóan – 3 tárgyat feléjük dobott, azt jelenti, hogy ő volt a tömeg irányítója, és erőszakos magatartásával kényszeríteni akart egy magyar állami szervet – nevezetesen a rendőrséget -, hogy nyissák meg a határt.

A per politikai természetét illetően nem lehetnek kétségeink, hiszen Orbán Viktor már az Ahmed H. letartóztatása előtti napon egy, a határon elfogott „azonosított terroristáról” nyilatkozott, és a kormány azóta is élénk figyelemmel kíséri az ügyet, olyannyira, hogy az még a legutóbbi Nemzeti Konzultációba is bekerült. Eleinte talán jó ötletnek tűnhetett a dolog, hiszen javában dübörgött a migránspropaganda, és találni kellett neki egy arcot. Ahmed H-nál jobb eszköz pedig sajnos azóta sem került a hatóságok kezére. Hiába parádézik a TEK harckocsija Budapesten, ha senki nem akar robbantani.

Úgyhogy a kormány jobb híján – az abszurd vád és a megsemmisítő másodfokú ítélet ellenére – azóta is képtelen elengedni az ügyet. (Erről jut eszembe: vajon járt már újságíró Mezőlaki Erik Ákosnál, a másodfokú bíróság tanácselnökénél megkérdezni, hogy a „szégyenteljes eset” óta hogyan alakul a karrierje?)

A kommentárok persze a mostani tárgyalások kapcsán sem maradhattak el. Január 8-án Völner Pál és Németh Szilárd is nyilatkozott az ügyben, következetesen terroristának nevezve Ahmed H-t, a kormány pedig „Ahmed H. egy terrorista” címmel jelentetett meg fotóalbumot a saját Facebook-oldalán...

GYEREKEK KILAKOLTATÁSA? SOHA TÖBBÉ!

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2018.01.16.


Ma Magyarországon nem tiltja törvény, hogy gyerekeket lakoltassanak ki. Meg is történik, rendszeresen. Ilyenkor a családok sokszor szétszakadnak, és a gyerekek nevelőszülőnél, vagy gyerekotthonban kényszerülnek élni. Egyáltalán nem szükségszerű, hogy ez előforduljon! A Város Mindenkié csoport törvénymódosítást kezdeményez azért, hogy a helyzet végre megváltozzon.

Ezen a télen a szokásosnál hosszabb a kilakoltatási moratórium. 2017. november 15-én kezdődött, és a parlamenti választások után, április 30-ával ér csak véget. Korábban írtunk róla, hogy miért álságos és elégtelen megoldás ez, főleg amikor a lakhatási válság olyan súlyos, hogy rendszeresen fordul elő, hogy gyerekek azért kerülnek ki a családjuktól, mert a szüleik lakhatása nem megfelelően megoldott. A kilakoltatási moratórium csak arra jó, hogy rövid időre ugyan, de fellélegezhessenek a veszélyeztetett családok - egész pontosan azok, akikre a moratórium vonatkozik. Még ez a kis haladék sem adatik meg sem a szerződés nélkül vagy szívességi lakhatásban élők számára, a kényszerűségből lakásfoglalóknak vagy a munkásszállókban vagy intézményekben élőknek – ők télen is elveszíthetik az otthonukat.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy május 1-től tovább folytatódjon az a bevett, ám törvénytelenséget eredményező gyakorlat, mely szerint gyerekes családokat akár önkormányzati lakásokból is mindenféle elhelyezés nélkül kilakoltathatnak.

Ahogy a törvényhozás korábban - ugyancsak egy érdekvédő csoport, a Roma Polgárjogi Alapítvány nyomására - elfogadta a téli kilakoltatási moratórium bevezetését, úgy bevezetheti most a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának tilalmát is. Az önkormányzatoknak a közvagyon, ezen belül az önkormányzati lakásállomány legfontosabb kezelőjeként a legrászorultabb emberek lakhatásának megoldását kellene szolgálniuk, különösen a mai magyarországi helyzetben, amikor az ingatlanok között az önkormányzati bérlakások aránya alig pár százalék. Ehhez képest a kilakoltatások között a gyakori, amikor önkormányzatok tesznek utcára bérlőket, köztük gyerekes családokat is.

Az 1997. évi XXXI, gyermekvédelmi törvény 7. paragrafusa szerint „A gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani”. Márpedig éppen ez történik, amikor egy gyereket azért emelnek ki a családjából, mert a család lakhatása megoldatlanná válik – gyakran kilakoltatás eredményeképpen. Az ombudsman is megerősítette, hogy jogsértő gyakorlat az, hogy minden harmadik gyereket anyagi okok miatt emelnek ki a családjából. A Város Mindenkié és más érdekvédő szervezetek már évek óta folyamatosan szót emelnek ennek a törvénysértő gyakorlatnak a felszámolásáért. A folyamatos hatósági törvénysértés egyik oka az, hogy a tiltás törvényi kimondása ellenére semmilyen eszköz nem áll rendelkezésre annak érvényre juttatásához: a veszélyeztetett családok számára nincs elérhető anyagi támogatás, és egyetlen hatóság sincs kötelezve a bajba jutott családok elhelyezésére. Így a gyakorlatban sokszor még a gyermekvédelmi szakemberek számára is elkerülhetetlennek tűnnek az anyagi okú veszélyeztetettség miatti kiemelések...

NE MENJ SULIBA! TÜNTETNEK, HOGY NE KELLJEN ELMENNI SZ ORSZÁGBÓL

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2018.01.16.


„Fiatalságunk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, nem akarunk agyonhajszolt zombik lenni” – olvasható a január 19-ére meghirdetett diáktüntetés ismertetőjében. Aki szerint ez kormányellenes tüntetés, az egy generációnak mondja azt, hogy semmi szükség rá – állítja az egyik szervező. A demonstrációt középiskolások, illetve a Független Diákparlament szervezi, amelyet a Friedrich Ebert Alapítvány mellett magánszemélyek is támogatnak, köztük Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója. A szervezők azt kérik, aki teheti, ezen a napon ne menjen iskolába. Az oktatási jogok miniszteri biztosa az Indexnek azt mondta: ha a szülő igazolja a hiányzást, a diákot semmilyen retorzió nem érheti ezért.

Diákok szervezik azt a tüntetést, amit január 19-ére a magyar oktatás modernizálásáért hirdettek meg. A Facebookon meghirdetett eseményre eddig 9 ezren jelezték részvételüket, az érdeklődők száma pedig 31 ezer.

Korábban már többször bebizonyosodott, hogy ezek a netes visszajelzések csak laza összefüggésben állnak a tényleges tüntetők számával, így csak az e heti eseményen lesz tudható, látható, hányan mennek el valóban a Kossuth térre.

A tüntetés beharangozóját olvasva látszik, hogy a demonstrációt nem valami ellen, sokkal inkább valami érdekében akarják megtartani.

Álljunk ki együtt egy igazságosabb, modernebb, diákközpontú oktatási rendszerért, amelyben a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik! – írják a szervezők a Facebookon...

ORBÁNÉK MOST ZABÁLJÁK FEL A JÖVŐT BENNE AZ UNOKÁINKKAL

VÁROSI KURÍR - KULTÚRA
Szerző: bl
2018.01.16.


Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának a vezetője „Lehetne-e hosszabb az élettartam 50 évnél? ”címmel írásbeli kérdéssel fordult Dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszterhez. A képviselő arról írt, hogy a szakirodalom szerint az atomerőművek üzemidejét ma már 60 évre tervezik, de lehet olvasni 80 éves üzemidőről is.



Folytassa Paks 1!

Szartői vélemények szerint akár az is vizsgálható lehet, hogy a Paksi Atomerőmű blokkjai 50 éves üzemidejének lejártát követően a leállítása helyett hogyan, milyen feltételekkel tudnának tovább működni. A képviselő többek között választ várt az alábbi kérdésekre:

• Folytatott – e vizsgálatot a Kormány vagy az MVM-csoport arról, hogy meg lehetne-e hosszabbítani a Paksi Atomerőmű Zrt. atomerőművi blokkjainak üzemidejét az újabb, húsz évnyi üzemidő lejárta után?
• Mennyi lenne az újabb üzemidő-hosszabbítás becsült költsége? Mit kellene cserélni a meglévő blokkokon az üzemidő hosszabbításához?

A szocialista frakcióvezető kérte, hogy amennyiben nem is tervezi a vizsgálat lefolytatását, ennek indokait ismertesse a tárcavezető.

A miniszter helyett Fónagy János államtitkárt válaszolt. Sokkal okosabbak nem lettünk, hiszen új információkat nem fogalmazott meg a levél. Ahogyan megszoktuk, a szokott blablát olvashattuk. A részvénytársaság közgyűlése 2001 januárjában arról döntött, hogy a blokkok üzemidejét 20 évvel meghosszabbítja. Az atomerőmű blokkjainak üzemidő hosszabbítására vonatkozó eljárások 2009-ben elindultak. Az Országos Atomenergiai Hivatal 2017 decemberében döntött az utolsó–4. blokk–üzemidőn túli hosszabbításáról a következő 20 évre...

HONT ANDRÁS: UTOLSÓ SZAVAK A VÁLASZTÁSI BOJKOTT ÜGYÉBEN

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: HONT ANDRÁS
2018.01.16.


A Fidesz választáson nem győzhető le, de ez nem jelenti azt, hogy a kormánypárt által az országra erőltetett rendszerre nem adhatnának az ellenzéki pártok megfelelő politikai választ. Az Állami Számvevőszék ugyanis nagy szívességet tett azoknak, akik nem kívánják Orbán Viktor színházában játszani az alabárdos szerepét. Domokos Lászlóék ugyanis okot adtak a választás bojkottjára. 
Hont András vitaindító cikke.

Már a 2014-es választást is bojkottálni kellett volna.

Sőt, azt kellett volna igazán. Nem is feltétlenül azért, mert a Fidesz egyoldalúan, saját érdekei szerint – noha kétségtelenül a létező jogszabályokat betartva – módosította a választási szabályokat, hanem mert hatalmát szinte megingathatatlanná tette – hozzon bármilyen eredményt az első ciklusát lezáró választás. A leválthatatlan Fidesz-káderek sokasága, az elérhetetlen közalapítványokba és kamarákba kiszervezett állami funkciók, a hihetetlen mértékűre duzzasztott magánvagyonok (amelyek adott esetben persze aktiválhatók politikai célokra) mind azt szolgálták, hogy egy nemfideszes kormány gúzsba kötve táncoljon, és az ország egy része fölötti uralmat, választói felhatalmazás nélkül, Felcsútról is gyakorolni lehessen.

Márpedig a választás nem pusztán arról szól, hogy a népakarat kifejezésre jusson, hanem hogy érvényesüljön is: az új parlament megalakulását követően fölálló kormány elképzelései szerint, a polgároknak tett ígéretei alapján irányítani tudja az államéletet.

A választói szabadság és a kormányzati cselekvőképesség visszanyerésére hagyományos, tehát szavazásos úton egyetlen mód kínálkozott: az ellenzék valamelyik része alkotmányozó többséget szerez. Erről ugyan fantáziáltak néhányan, de a miénkhez hasonló szisztémákban reális esély az elsöprő győzelemre csak akkor adott, ha a kormány már hivatali ideje alatt de facto megbukik, és a voksolás csak a békés levonulás lehetőségét biztosítja. 2014-ben ez valóban nem volt több, mint fantázia, de korábban volt példa erre is, a jelen helyzetben sem tanulság nélküli, hogy mi vezetett addig – térjünk rá vissza a cikk vége felé...

NEM ADJUK MÉSZÁROS LŐRINCNEK A FÓTI GYERMEKVÁROST!

FACEBOOK
Szerző: SZABÓ TÍMEA
2018.01.14.


Nem adjuk Mészáros Lőrincnek a Fóti Gyermekvárost! Az ombudsmanhoz fordulok a kormányzati átverés miatt!

Balog Zoltánék megint hazudtak, amikor azt állították, hogy a fóti gyerekeket jobb helyre viszik. Egy friss kormányrendeletből kiderül: a gyerekeket, köztük a fogyatékossággal élőket is mind zsúfolt és lerobbant tömegintézménybe viszik, ahol nem csak nem kapják meg a megfelelő kezeléseket, de ráadásul gyakoriak a gyerekbántalmazások is. Erről az ombudsman is többször írt már. Hab a tortán, hogy rengeteg, évtizedek óta ott élő nyugdíjas dolgozó is az utcára kerülhet, köztük 80-90 éves emberek. A kormány a saját lopásai miatt megint megszegi az uniós előírásokat és az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, hiszen a kötelező intézményi kitagolás lényege, hogy zsúfolt helyekről vigyék át a gyerekeket családias környezetbe. Ehhez képest a fóti családias, parkosított környezetből kényszerítik ki az ott élőket börtönszerű intézménybe.
Elég volt az átverésből, elég volt a lopásból! Osszátok meg, hogy mindenki lássa: nem hagyjuk, hogy Orbánék alattomos rablásai miatt megint a legkiszolgáltatottabb gyerekeket és időseket taszítsák a mélybe! 

Nem adjuk a "Gyerit"!



A NAP SOKKOLÓ ÁBRÁJA: EGYRE "KÉPZETLENEBBEK" A MAGYAR FIATALOK

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2018.01.16.


Kedvezőtlen képet festenek a magyar fiatalok felsőfokú képzettségének alakulásáról a KSH adatai, amelyeket a hivatal küldött el a Portfolio-nak. 

Az elmúlt több mint egy évtizedben folyamatosan csökkent a felsőoktatásban résztvevők száma, gyorsabban, mint ahogy a felsőoktatási korú népesség fogyna. Ennek hatása már a teljes munkaerőpiacon is látszik (15-74 éves korosztály), hiszen a munkaképes korú lakosságban 
megállt a diplomások arányának növekedése...

MAGUNK MÖGÖTT HAGYHATTUK AZ ITTHONI PROBLÉMÁKAT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Szabolcs
2018.01.16.


Szabolcs története sok érdekes fordulatot tartogat, ám számomra mégis az volt a legérdekesebb benne, hogy ismét bebizonyosodott, mint oly sok minden az életben, a határátkelés sem fekete-fehér történet, és messze nem olyan egyszerű, mint ahogyan sokan gondolják.

„Néhány perccel ezelőtt fejeztem be a Mocskos hazaáruló lettem című poszt olvasását. A levél írójával sokban közös a történetem. Azzal a különbséggel, hogy én egy autó- és diákhitel okán léptem le.

Én azon szerencsés helyzetben voltam, hogy édesanyám külföldön élt. Sokszor beszéltünk róla, hogy menjünk ki mi is a párommal, de akkor még csak kettesben éltünk.

A diákhitel tette be a kaput

Diplomás létemre az építőiparban dolgoztam ipari alpinistaként. Mivel télen nagyrészt leálltunk, az addig felhalmozott tartalékból éltünk. Majd jött a lehetőség, vettem egy új autót, persze hitelre.

Aztán 2006-tól egyre kevesebb volt a munka. Maszekoltam éjjel-nappal, mert a melóhelyen egyre több volt a leállás. De a maszekolás persze nem hozott annyit a konyhára... Közben pedig a törlesztő részletek csúsztak. Kamatkülönbözetek... stb. Közben pedig megszületett a kislányom is.

Ami betette a kiskaput, az a diákhitelem, amit egybe kellett volna visszafizetnem, mert nem fizettem a törlesztőrészleteket. A párom utolsó pillanatban írt édesanyámnak, hogy gáz van.

Szerencsére beesett két nagyobb munka is, amiből az elmaradásom rendeztem. Közben édesanyám telefonon hívott, hogy készüljek, mert három hét múlva indulok ki hozzájuk. ..."...

ÜZENEM AZ URAKNAK: TUDOM, HOGY FÁJ

SZTÁRKLIKK
Szerző: SZÉL BERNADETT
2018.01.15.


Németh Szilárd azt üzente: kitiltana a nemzetbiztonsági bizottságból. Pedig ő is tudja, ezt nem teheti meg. Ha mégis megteszik, minden létező jogi eszközt igénybe fogunk venni.

A fideszes nagy gondolkodó persze ezzel be is ismerte, hogy minden amit az ún. "Soros-hálózatról" mondtam, az igaz. És minden amit ők mondanak róla: hazugság.

Üzenem az uraknak: tudom, hogy fáj, hogy van a parlament egyik legfontosabb bizottságban olyan képviselő, aki dolgozik, kérdez, és nem hagyja, hogy aljas propagandává süllyesszék a nemzetbiztonságot, de nem fogom hagyni magam: ott leszek az üléseken és 

tovább fogok azért dolgozni, hogy minden egyes alkalommal bebizonyítsam: hazudnak.

KELLENE EGY MÁSODIK BREXIT-NÉPSZAVAZÁS?

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute
2018.01.16.


A volt UKIP-vezér, EU-szkeptikus Nigel Farage egy újabb népszavazás kiírását sürgeti annak érdekében, hogy megerősítsék a kilépés pártiak pozícióját. A Brexit-kampány prominens alakja aggodalmait fejezte ki a tárgyalások alakulásával kapcsolatban.

Az Observer brit újságnak adott interjújában Farage - az euroszkeptikus UKIP párt azóta visszavonult vezetője – egy jól szervezett és finanszírozott lobbista csoportról beszélt, akik EU-ban való maradás mellett kampányolnak. Ez a csoport Farage szerint „veszélyeztetheti azt a történelmi győzelmet, amit a Brexit jelent”. Ennek érdekében egy második népszavazást kéne tartani az ügyben a politikus szerint.

A Brexit-népszavazás során 2016-ban a brittek 52-48 százalék arányban az Európai Unióból való kilépés mellett tették le a voksukat...

MIÉRT NE VEGYÜNK MA INGATLANT?

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: SZARVAS NORBERT
2018.01.15.


Sokak fejében megfordult már, hogy miért lenne érdemes lépni valamilyen formában (CSOK?, hitel?, megtakarítás felbontása? családi segítség?) és megpróbálni beszállni az ingatlanpiacba. Hogy miért? Mert olcsóak a hitel! Mert az ingatlanárak növekednek! Mert soha nem volt ennyire egyszerű albérlőt találni! Mert az albérlet ROI mutatója az egeket verdesi! Oké, ez így mind szép és jó, de beszéljünk a másik oldalról, hogy miért ne vegyünk ma ingatlant?

Mert azonnal bukunk

A túlárazott ingatlanpiacnak a legnagyobb hibája, hogy bármelyik percen kipukkadhat a lufi. Ilyenkor érdemes azon gondolkozni, hogy mikorra várjuk ezt a visszaesést? A köztes időben képesek leszünk legalább a visszaesés összegét kompenzálni azzal, hogy albérleti díjat szedtünk be (a lakhatás céllal megvásárolt lakásokról már ne is beszéljünk).

Tehát veszel egy 20M forintos panelt, amit ki tudsz adni havi nettó 80 000 forintot nyereségért albérletbe. Ez évente 960 000 forintot jelent a családi költségvetésünknek. Azonban, ha kipukkad a lufi, akkor az ingatlan máris 15M forintot ér (példa) majd és egyből realizáltunk egy 5M forintos veszteséget elméletben (ne zárjuk ki az esélyét a jövőbeni ingatlanárak emelkedésének sem).

Kérdés az, hogy szerinted ebben a statikus példában van esélyünk arra, hogy 5 évig marad a mostani piaci helyzet? Ha igen, akkor 5 év a mi menekülési pontunk, azaz az időtáv, amíg beszedve az évi 960 000 forintokat tudunk nullára kerülni a mostani befektetésünkhöz képest...

PLAKÁTHÁBORÚ: MINDEN BÉRELHETŐ HELYET LEFOGLALT A FIDESZ

ZOOM.HU
Szerző: HORVÁTH ATTILA
2018.01.16.


A Zoom.hu információi szerint a Simicska Lajos közeli céghez tartózó felületeken kívül az ország valamennyi plakáthelyét lefoglalta a Fidesz decemberig. Az ellenzék így a kampányidőszakban sem hirdethet.

Információnk szerint Fidesz-közeli reklámügynökségek az összes politikai plakáthelyet begyűjtötték, valamennyi felületét lefoglalták idén decemberig, a Simicska Lajos-féle Publimontén kívül. Több piaci forrásunk is megerősítette, hogy állami hirdetésekre való hivatkozással minden kapacitást lekötöttek.

Úgy tudjuk, ha a február 17-én kezdődő kampányidőszakban a cégek valamiért mégis adnának helyeket az ellenzéki pártoknak, akkor az egész éves szerződésüket is buknák. Azt piaci forrásaink sem tudták megmondani pontosan, hogy összesen hány hely van az országban, de 20-25 ezer óriásplakátra és mintegy 14 ezer citylightra saccolnak. (A citylight az a háttérvilágítással is rendelkező keretes plakát, amit leginkább a buszmegállókban láthatunk.)...

HAJLOTT GERINCŰ HAJBÓKOLÁS, KÉTKULACSOS GYÁVASÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.01.16.


És nektek hogy telt az év legnyomasztóbb napja? Ami ugyanis állítólag tegnap volt, vagyis egybeesett az új esztendő harmadik hétfőjével. Mert valami okos ember ezt megállapította néhány éve, és azóta ez így fut a köz tudatában. Hogy az év harmadik hétfője az abszolút letargiába fulladás napja. Najó, de szerencsére ma már kedd van, és elmúlt a nyomasztás is, úgyhogy gyönyörűszép kedd reggelt kívánok mindenkinek, aki ma reggel is kíváncsi. Mármint nem rám, hanem arra, ami az univerzum e lángoktól ölelt, illetve a lángokon inneni és túli sarkában történik. Márpedig történik bőven.

Kezdjük is azzal, hogy lemondott a miniszterelnök. Ja, nem ez, mert ez a büdös életben nem fog lemondani, hanem a másik. Nyugi, nem a székely zászlós ügy miatt, annál komolyabb politikai harcok dúlnak a román kormánypárt háza táján. Érdekességképpen: Romániát elvileg egy baloldali, szociálliberális pártszövetség irányítja, de ez nem igaz. Vagyis pontosan ugyanannyira igaz, minthogy a Fidesz jobboldali. Mert szerintem a nacionalista, klerikális, populista, demagóg, lebutított üzenetekkel operáló, korrupcióval sújtott nagyemberekkel sűrűn borított pártoknak nem a színét kell nézni. Szóval a Szociáldemokrata Párt (PSD) nagyjából a Fidesz romániai megfelelője. A pártelnöknek vannak ügyei, ha úgy tetszik priusza, ezért nem lehetett miniszterelnök, tehát kénytelen volt engedelmes alattvalókat keresni a kormányfői szerepre. Most a második projektje bukott meg, mert az alattvalók szembementek a sötét multú egyén akaratával. A székely zászló ügyében büdösbunkó módon megnyilvánuló Tudose például ama bűnbe esett, hogy nem vállalta fel az igazságügy reformot. Mármint abban az értelemben, hogy míg a párt egyszemélyes korrupt vezetőjének akarata szerint a törvénycsomagot sürgősségi kormányrendelettel kellett volna elfogadni, Tudose ragaszkodott a parlamenti eljáráshoz. A dolog nem kicsit zavarbaejtő. Ugyanis kétségtelen, hogy Romána is csak foltokban jogállam, de képzeljük el ugyanezt Orbánnal összefüggésben: ragaszkodik a parlamenti eljáráshoz, amikor már ott tartunk, hogy Németh Szilárd tiltogat ki ellenzéki képviselőket parlamenti bizottságokból.

Persze nincs többről szó, minthogy Szilus eleresztett egy öblös politikai nyilatkozatot, miközben annyira még ő sem kretén, hogy ne lenne tisztában azzal: egyelőre nem létezik olyan illiberális jogszabály, ami ezt a faszságot lehetővé tenné. Ez nem jelenti azt persze, hogy ameddig erre a bizonyos nemzetbiztonsági bizottsági ülésre sor kerül, nem lesz ilyen. Ugyanis ez ama ülés lenne, amire a tudatrepedést is meginvitálták, mesélje már el, hogy is van azzal az 1300 befogadott menekülttel. Arra szerintem minden normális ember a nyakát tenné, hogy Orbán nem fog megjelenni az ülésen, ilyen pitiánerségekkel nem foglalkozik. Fontosabb küldetése van neki: ezen a héten tárgyalja a kormány a Soros-ellenes törvénycsomagot. És abban bármi lehet, amiről Szél Bernadett, vagy például ti, vagy én ebben a pillanatban nem tudunk...

ÁLMÁBAN CSÖNGET EGY PICIT

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: DR. SZÜDI JÁNOS
2018.01.15.


Sokan gondolhatják, Jézuska könnyű helyzetben van, amikor a magyar gyermekek karácsonyi kívánságait hallgatja. Nem kértek mást – a televízión keresztül – csupán annyit, hogy három napig aludhassanak, s a felnőttek hagyják őket békében. Jézuska azonban teljesíthetetlen kívánságokat kapott.

Ami fontos

A mai kor iskolásainak tankötelezettségük kezdetekor befejeződik a gyermekkoruk. Olyan oktatási rendszer jött létre, amelyben nem a gyermek érdekei a fontosak, hanem az államé. Ez az oktatási rendszer – szemben a közoktatással – nem közszolgáltatás nyújt, hanem közszolgálatot szervez. Hasonló fogalmak. Elérő filozófiák. Aki szolgáltat, partnerére figyel. A szolgáltatásban részesülő a megrendelő. A megrendelő ellenőrzi a szolgáltató munkáját. A közszolgálat nyújtója az állami akarat végrehajtója. A megrendelő az állam. Az állam kéri számon a teljesítést. A közszolgáltatás címzettje köteles azt eltűrni. Ezért vonja meg a hatóság az iskoláztatási támogatást attól a szülőtől, akinek gyermeke mulaszt az iskolából. Az állam nem feltárja az okokat, nem segítséget nyújt azok megszüntetéséhez. Az állam “köznevel”. Aki kivonja magát ez aló, arra lesújt.

Az oktatásért felelős államtitkár sugárzó arccal jelentette ki, az államosítás gyümölcse beérett. A legutolsó nemzetközi mérés igazolja ezt. A tízéves korosztály teljesítménye olvasás és szövegértés terén javult. Elfelejtette, a tizenöt éves korosztály teljesítménye – az egy héttel korábban közzétett nemzetközi jelentés szerint – ugyanezen a területen jelentős romlást mutatott? A teljesítmények összevetése, továbbá az a tény, hogy nőtt az iskolát idő előtt elhagyók aránya, nem indokolja ezt az optimizmust. Ráadásul a “dicsőséges” jelentés szerint, a tízévesek 43 %-a panaszkodott fáradtságra. A nemzetközi átlag 32 %. Az államtitkár úgy gondolja, a pedagógusok terhelik túl a tanulókat. Nem tagadva a pedagógusok felelősségét, őket elsődlegesen a cinkosság bűne terheli. Az igazi ok a köznevelésről szóló törvény: nem védi, hanem kiszolgáltatottá teszi a tanulót. Ez a gyümölcs, a jól ismert magyar narancs...

KINYILATKOZTATÁS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.01.15.


Gondolkoztam, idetegyek-e egy riportrészletet, de úgy döntöttem, ép érzékű embereket nem akarok kitenni olyan traumának, mint nézni, amint a vidéki gázszerelő kínlódik a szavak formálásával, és látni a meddő erőfeszítést. Nehezen tudok groteszkebb és egyben lehangolóbb jelenséget még elképzelni is, mint amikor egy iszonyatosan buta ember, akit a primitívség reménytelenül áthatolhatatlan, rossz szagú kipárolgása vesz körül, elkezd magabiztos és fölényes lenni. Nyilván sokszor többen kísérelték meg elmagyarázni neki, hogyan viselkedik valaki, akinek milliárdjai vannak, és cégek százai fölött uralkodik. A szerencsétlen dadogta ezeknek a belső és titkos alakoknak, hogy hiszen ők tudják a legjobban, neki jóformán semmije sincs, miként az isten haragjába tudna úgy viselkedni, mikor folyton tele van a gatyája, mikor követ el valami hibát, aminek a következtében az atyuska, az ő jótevője egyszer csak úgy valagba rúgja megint, mint amikor hagyta kiderülni azt a másfél milliárdot, és még azt is kikotyogta, hogy hiszen az nem is az ő pénze, ő aztat nem bírja számon tartani, másfél milliárd, az is valami? Úgy van vele, mint Wagner úr, amikor pénzt ajánlottak neki, ha megmondja, hol van Piszkos Fred: akkora összeg csak számtan példában van, mondjátok, hogy húsz forint, azt értem, annyit már láttam.
És most úgy tett, ahogyan mondták - bele akart kötni a riporterbe. Azt mondta neki, rabszolgatartó társadalom. Azt harmadikba tanúta. Kapott is egyest, mert ilyen hosszú szavakat nem bírt megjegyezni, akkor le kelletett nekije írni százszor, hogy rabszolgatartó társadalom. Na akkó meg bírta jegyezni, oszt akkó az valahogyan megmaradt neki a fejibe. Most kimondta. Diadalmassan. Vót benne három darab té is, úgy mondja mindig, ahogyan az iszonyatosan buta emberek, egy centivel a fogak fölött pattintva a nyelvét, jó levegősen (a tudomány ezt kakuminális tének nevezi), dehát ezér még senkise szót, persze nem, azok se tudják, azok is így beszélnek.
Ez a szánalmas, szellemileg visszamaradott volna Magyarország miniszterelnökének a barátja...

LAKÁSKIADÁS ADÓZÁSA: EZEKRE A SZABÁLYOKRA FIGYELJEN!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.01.16.


Az idén kedvező irányban változtak az ingatlanadózási szabályok, de a tapasztalatok szerint sokan nincsenek tisztában azzal, pontosan mi vonatkozik rájuk. A leggyakrabban felmerülő kérdések alapján összeállítottunk egy a gyakorlatot segítő „kisokost”. Egyébként nem árt tudni, hogy a tételes átalányadózás jó dolog, csak ne akarjon az lakáskiadásból élő hitelt felvenni. 

Igazi paradicsomban érezhetik magukat 2018-ban a lakástulajdonosok – írtuk meg korábban az idei változásokat előrejelző cikkünkben. Különösen azok nyerhetnek sokat, akik szinte főállásban foglalkoznak bérbeadással. Nincs kétségünk, hogy azoknak a befektetőknek, akik tucatjával veszik a lakásokat, jut megfelelő jogi segítségre is. Tapasztalataink szerint azonban a nem ilyen tétben „játszók” között sokan akadnak, akik nem igazán látják át a szabályokat. A tét pedig a kedvező változásokat figyelembe véve is nőtt, hiszen a NAV az enyhülő szabályok miatt komolyabban veszi a tévedéseket.

Az adóhatóság közzétette az ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető idei szabályait (a teljes összeállítás jogszabályi hivatkozásokkal együtt itt olvasható). Ebben kitérnek a bérbeadáshoz választható adózási formákra, ezen belül pedig az egyéni vállalkozókra vonatkozó speciális szabályokra, de például – számos más pont mellett – a költségelszámolási lehetőségekre is.

A leggyakrabban felmerülő kérdések alapján összeállítottunk egy, a gyakorlatot segítő „kisokost”:...

BAJNAI MEGMUTATTA, HOGYAN KELL BESZÉLNI A FIDESSZEL - BAJNAI HÁROM MONDATÁBAN TÖBB ERŐ VAN, MINT AZ EGÉSZ ELLENZÉKI KAMPÁNYBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2018.01.15.


Bajnai Gordon a lényegre tapintva adott frappáns választ Kovács Zoltánnak és a Fidesznek. Orbán Viktor veje, Tiborcz István cégénél talált visszaélésekre reagálva néhány napja Kovács azt sugallta, hogy a visszaélésekért valójában a pályázatot kiíró Bajnai-kormány a felelős.

A vádakra adott válaszában a korábbi miniszterelnök lényegre tapintott. A tízparancsolatot szegezte a Fidesszel szembe, amely önmagát keresztényként mutogatja az emberek előtt, miközben a legelemibb bibliai erkölcsi normákat hágja át, egy országot megnyomorítva anyagilag és lelkileg, nap mint nap.

Bajnaival együtt kérdezzük: miféle keresztények lennének azok, akik szétlopnak egy egész országot, akik naponta hazudnak a szemünkbe, a legcinikusabb és a legátlátszóbb módon, szemrebbenés nélkül?

A “keresztény” szó azt jelenti: krisztusi. Ám a Biblia beszél egy olyan erőről is, amely ugyan megtévesztő módon Krisztus nevét veszi fel magára, de közben Krisztussal ellentétes dolgokat tesz, és így Isten és az emberek ellen cselekszik. Ezt a hatalmat a Biblia “antikrisztusnak” nevezi.

Bajnai Gordon közleménye a Facebookon, amelyben a “Ne lopj”, és a “Ne tanúskodj hamisan a felebarátod ellen” parancsolatokra utal:

SZÁZMILLIÓS TELEKKEL SEGÍTI AZ ÁLLAM ORBÁN GYÜLEKEZETÉT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: LŐRINCZ TAMÁS
2018.01.16.


Nem sokkal a Svábhegyi Református Központ létrehozásával kapcsolatos hatósági ügyek kiemeltté nyilvánítása után a vagyonkezelő megvette a gyülekezet által kiszemelt telkeket.

Összesen csaknem 650 millió forintért vásárolta meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) azt a két telket, amelyeken az Orbán Viktor kormányfőt is tagjai között tudó Svábhegyi Református Gyülekezet terjeszkedne – értesült a Népszava. A gyülekezet a Felhő utca 10. szám alatt található templom mellett hozna létre református központot, a Felhő utca 6., illetve 8. szám alatti telkeken. Ezek az ingatlanok nem a reformátusok kezében voltak, de az állam az MNV-n keresztül tavaly december 15-én megvette azokat és – legalábbis a korábbi tervek szerint – valamilyen módon a gyülekezet kezelésébe adná. A Hegyvidéki Önkormányzat a templom telke esetében ezt formailag úgy oldotta meg, hogy az ingatlant ötven évig tartó ingyenes használatra adta át a gyülekezetnek.

Az MNV lapunknak küldött tájékoztatása szerint még nem született döntés az ingatlanok sorsáról, így egyelőre nem tudni, valóban a gyülekezethez kerülnek-e. Egy tavaly nyári kormányrendeletben azonban nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánították a Felhő utca 6/a és a Felhő utca 8. telkeken megvalósuló beruházás hatósági ügyeit, a rendeletben pedig nevesítették is a Református Központot.

Az MNV közlése szerint a Felhő utca 6/a-n lévő, 3549 négyzetméteres telekért 383 millió forintot fizettek a korábbi tulajdonos Fővárosi Közterület Fenntartónak (FKF Zrt.), míg a Felhő utca 8. alatt található 3645 négyzetméteres telekért 264 millió forintot kapott a XII. kerületi önkormányzat. Ez azt jelenti, hogy az FKF-nek négyzetméterenként nagyjából 107 ezer forint járt, a hegyvidéki önkormányzatnak pedig 72 ezer forint. A vagyonkezelő azt is kiemelte lapunknak küldött válaszában, hogy „az ingatlanok vételára megegyezik a független ingatlanforgalmi szakértő által megállapított forgalmi értékkel”...

KELL MÉG VALAMIT MONDANOM, ZOLIKA?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2018.01.15.


Vicces, amikor elkötelezett fideszesek véletlenül elszólják magukat. Miután az elkötelezettség nem feltétlenül politikai, pláne nem elvi, hanem egzisztenciális, ezt nem is lehet felróni nekik. Vagyis de, fel lehet és fel is kell róni – minden egyéb elkövetett cselekedetükkel egyetemben -, de inkább jogi, mintsem morális okokból.

Kovács Zoltán kormányszóvivő igen érdekes, de legalább sok mindent megmagyarázó kijelentésére lett figyelmes a 444.hu. Kovács a Financial Times című lapban magyarázta, miért is indokolt és jogos a Fidesz-kormány támadása Soros György és a civilek ellen. Itt a megoldás:

Mr Soros azt hiszi, hogy a civil társadalom feladata, hogy ellenőrizze a végrehajtó hatalmat”, pedig Kovács szerint csak a „választott képviselők politizálhatnak legitim módon”.

Márpedig – szintén Kovács szerint – Sorost, a civil szervezeteket és a jogvédő csoportokat soha senki sem választotta meg. Ezért nem szólhatnak bele a politikába.

Hibátlan érvelés. Ebből egyenesen következik, hogy például én sem szólhatok bele a politikába, te sem, kedves olvasó. A mi jogunk odáig terjed, hogy négy évente egyszer van egy olyan nap, amikor politizálhatunk, akkor leadjuk a szavazatunkat és onnantól a következő választásig kötelezően és szó nélkül el kell tűrnünk mindent, amit a választott kormány művel. Ha a kormányfő az unokája nevére íratja a Parlamentet és ráadásként a Dunát, azt is el kell fogadnunk. Ha bevezeti valamelyik képviselő a körzetében az első éjszaka jogát, akkor azt is el kell fogadnunk.

Mert nálunk olyan speciális törvények vannak – Kovács Zoltán és a kormány (miután Kovács a kormány nevében nyilatkozik minden esetben) szerint -, minek alapján ciklikusan diktátorokat választunk. Ezt követően azon nyomban megszűnnek a jogaink. Nem politizálhatunk, nem kérhetünk számon, nem lehetünk elégedetlenek, nem várhatunk el semmit, nem szólhatunk bele semmibe. Sem egyenként, sem csoportot alkotva. Nincs jogunk hozzá, mert minket, civileket nem választott meg senki.

Ez az a pont, amikor egy valamennyire is civilizált országban az ilyen kijelentésért azonnali kirúgás járna...

KLÓNKISGAZDÁK A FIDESZES BUTIKHOTELEN KÍVÜL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: ZSIDAI PÉTER
2018.01.12.



Eddig feltáratlan tényeket közlünk a rendszerváltozást kísérő időkhöz: a Torgyán József által trónolt történelmi Kisgazdapártot 1992-ben törölték a nyilvántartásból. Ez 25 évvel később befolyásolhatja a butikhotellé alakuló volt Belgrád rakparti székházuk sorsát, amit, az FKGP új elnöke szerint, nem a jogszerű tulajdonostól vettek 2010-ben. Az ÁSZ nem kifogásolta a dupla offshore-os székházeladást, amelynek velejárója volt, hogy a korábbi kisgazdaelnök a vételárból költségkímélés címén 76 milliót forintot kért a párthoz közelálló személyeknek, magának pontosan 13 milliót. A háttérben maradó vevő kiléte ismeretlen, de a luxemburgi offshore cég ügyvezetője a Habony Árpádot átmeneti hitellel segítő Tombor Andrással üzletel, és már Mészáros Lőrinc is feltűnik a háttérben.

A kezdetek kezdete 1991. május 24. Ekkor kapja meg Antall József (MDF) miniszterelnök Boross Péter (MDF) belügyminiszter levelét arról, hogy Torgyán József szerepel a Belügyminisztérium III/III-as állományának nyilvántartásában. Ennek következtében érinteni fogja a beterjesztés előtt álló ügynöktörvény. Torgyánt 1991‑ben a csúcson érte a pofon, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt (FKGP) társelnökéből a párt elnökévé választották áprilisban. November 15-én Torgyán hasítja a pártot és a 44 fős FKGP-frakciót, 33-an támogatják tovább az MDF–FKGP–KDNP-kormányt, 12 képviselő Torgyán vezetésével ellenzékre vált. Antall ellen fordulnak.

1992-ben kritikussá válik Torgyán helyzete pártjában. Júniusban Németh Béla (FKGP) főtitkár értesíti arról, fegyelmi eljárás keretében pártelnöki és párttagsági jogaiból felfüggesztik elkövetett fegyelmi vétségei miatt. Torgyán a döntést megtámadja, azonban nem az FKGP nevében hozott szervezeti határozatot, hanem a felfüggesztésről szóló döntést hozó elnökségi tagokat. A határozat hatályon kívül helyezési pere 1992. júliustól 1995-ig tart. A Fővárosi Bíróság 1993 végén ítélettel utasítja el Torgyán keresetét, ő a fellebbezését aztán visszavonja, így az elutasítás jogerőssé válik.

Ezzel párhuzamosan indul egy nem peres eljárás 1992. júniustól a Németh Béla főtitkár által Torgyán József felfüggesztéséről hozott párthatározat bírósági bejegyzése ügyében. A Fővárosi Bíróság ugyanis Németh bejelentése nyomán 1992. június 18-án végzést hoz, amivel megváltoztatja az FKGP képviselőjének személyét. Ezt azonban jogszerűen nem tehették volna meg. A Legfelsőbb Bíróság 1992. augusztus 11-én, Torgyán fellebbezése nyomán kimondta, hogy törvénysértő volt, amikor Németh Béláék bejelentése alapján az elsőfokú bíróság megváltoztatta az FKGP képviseletére vonatkozó adatot. Az LB ebben az eljárásban tartalmilag nem vizsgálhatta, jogszerűen hozta-e meg a döntést a Kisgazdapárt elnöksége, viszont kétségei merültek fel, ezek feloldását a Fővárosi Bíróságra bízta. Ennek végrehajtásával 1992 óta adós az elsőfokú bíróság. Jogerősen az ügy mai napig nem zárult le: Torgyán elnöki képviseleti jogosultsága érvényben maradt, miképpen az a fegyelmi határozat is, amely elvonta tőle...


ITT OLVASHATÓ

AMIT A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI PLÉBÁNOS CSINÁLT, AZ A LEGALJA, CSAK SAJNOS EZ A MAGYAR VALÓSÁG


MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS

2018.01.15.


Németh László hódmezővásárhelyi esperes plébános a vasárnapi istentisztelet után kiállt a templom közönsége elé és elmondta szavazzanak a Fideszre, ne támogassák az ellenzéki pártok támogatásával függetlenként induló Márki-Zay Pétert. Az ok amit Németh választott nevetséges. Azok a történések pedig, amik ehhez a kiprédikáláshoz vezettek, durván mutatják be a magyar valóságot.

A Mérce helyszíni tudósítását a vasárnap délelőtti miséről itt olvashatjátok.

Németh indoklása szerint azért érezte kötelességének, hogy megszólaljon és híveinek iránymutatást adjon, mert Márki azt nyilatkozta a Hír Tv-nek, hogy diktatúrára hasonlít Magyarország. Némethenk szíve joga, hogy ezzel ne értsen egyet, sőt akár vitába szálljon ezzel a kijelentéssel. De az, hogy egyházi hatalmával visszaélve, a mise után szóljon erről, és ne csupán vitába szálljon, hanem egyből azt kérje a hívőktől szavazzanak a Fideszre, több, mint amit megengedhet magának...

KÁLMÁN LÁSZLÓ: AKÁRMI TÖRTÉNIK IS, MINDENKIT MEGNYUGTATOK: LESZ HEJEHUJA!

VÁROSI KURÍR 
- KERÍTÉSEN INNEN BLOG
Szerző: KÁLMÁN LÁSZLÓ
2018.01.16.


Áder János köztársasági elnök alkotmányos jogával élve kijelölte a 2018-as parlamenti választás időpontját. Április 8-ra esett a választása, a rendszerváltást követő első szabad parlamenti választások második fordulójának 28. évfordulójára.

Hejehujára fel!


Április 8-a sok mindenről nevezetes: ezen a napon született többek között François Villon, Laborfalvi Róza, Antall József, halt meg Margaret Thatcher, a “Vaslady”, Eötvös Loránd, Leöwey Klára, Pablo Picasso, II. Rákóczi Ferenc. 2018-tól egy újabb fontos dátum köthető a naphoz: Magyarország jövőjének kezdete.

Kálmán László nyelvész, közíró közösségi oldalán írta le a rá jellemző ironikus stílusban, neki mi jut eszébe a választás napjáról:
“Ki van írva a választás időpontja, egyetlen fontos dolguk van most már csak a pártoknak: az ünneplés megszervezése. Merthogy mindegyiknek lesz mit ünnepelnie, arról kezeskedem..."...

MÉGIS LEGITIM A GYEREKVERÉS? A MÉDIATANÁCS ELUTASÍTOTTA A HINTALOVON ALAPÍTVÁNY PANASZÁT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: VITRAI BARBARA

2018.01.16.


Az alapítvány a TV2 „Appra magyar” című műsorának november 21-i adásával kapcsolatban panaszt tett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál a gyermekek jogainak megsértése miatt. A műsorban arról beszéltek a résztvevők, hogy milyen esetekben és akkor miképp legitim a gyerekkel szembeni fizikai erőszak. A Médiatanács szerint viszont nem igazolható, hogy a gyermekbántalmazást az adás „jogszerű és társadalmilag elfogadható magatartást”-ként mutatta volna be, ezért elutasította az Alapítvány keresetét. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő szerint a hatóság döntése idézőjelbe teszi a gyermekjogi törvényt, amely egyértelműen tiltja a gyermekek bárminemű testi fenyítését.

A TV2 „Appra magyar” című talkshow-jában feltett kérdésre: „Ön szerint adhat egy pofont a szülő a gyerekének?” a meghívott vendégek – köztük egy pszichopedagógus szakértő – amellett érveltek, hogy bár nem szép dolog megütni a gyereket, és a pofon kifejezetten megalázó, vannak olyan helyzetek, amikor a testi fenyítés igenis indokolt lehet.

A szakértő konkrét tanácsokkal is szolgált arra vonatkozóan, hogy mely testrészekre mérjünk ütést, zárásként pedig az egyik vendég a következőképpen fogalmazott: „üzenjük az embereknek, hogy fogadják meg, amit a szakember mondott, és a pofon helyett lehet más testrészt is választani”.
Civil panasz a TV 2-vel szemben

A gyerekjogok védelmével foglalkozó Hintalovon Alapítvány álláspontja szerint a TV2 „Appra magyar” című műsorában megsértette a gyermekek jogait, így különösen a Gyvt. 6. § (5) bekezdését, valamint a médiaigazgatásra vonatkozó, a gyermekek jogait védő jogszabályi rendelkezéseket azzal, hogy a gyermekbántalmazást jogszerű és társadalmilag elfogadható magatartásként mutatta be, továbbá azzal, hogy a műsort a III. kategóriába sorolta, így az a kiskorúak jelentős része számára elérhetővé vált...

MEXIKÓI FELÁLLÁS ÉS PÉZSMAPOCKOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.01.16.


Ha jól számolom göcsörtös és sajgó ujjaimon, akkor egészen pontosan nyolcvanhármat kell aludni még, hogy az urnákat meglátogathassuk. Ez innen nézve nagyon sok, onnan meg kevés. Viszont, ahogyan föstenek a dolgok, momentán épp arra jutottam, hogy teljesen mindegy és érdektelen, hogy százezer év van még addig, vagy egy kósza pillanat.

Így is, meg úgy is győz a mostani mocsadék újra, és utána egyéni gusztus szerint lehet kardba dőlni, iramodni Londonba mosogatni, vagy csak kiülni a kert végiben álló kacska fa tetejére bámulni a Napot. Az újabb nemzeti tragédia nem csak a Fidesz aljas választási rendszere és tömegpszichózisa, és nem is a választópolgár bárgyúsága okán fog bekövetkezni, hanem ellenzéknek nevezett hülyegyerekek ótvaros töketlensége miatt elsősorban.

Arra ébred az ember egyszer csak – vasárnap -, hogy már megint meg akarja váltani a világot valaki. Most jelesül Szigetvári Viktor tartotta fontosnak, hogy az önéletrajzában majd későbben szerepeljen, hogy volt ő miniszterelnök-jelölt is. Másra ez a móka nem alkalmas, illetve arra igen, hogy még biztosabbá tegye Orbán et. győzelmét.

Bödőcs Tibort, a humoristát megkérdezték, hogy miért támadja sokkal kegyetlenebbül Orbánt, mint annak idején Gyurcsányt, amire elmondta, akkor nem volt élet-halál harc, most meg az van. Ilyen egyszerű, de ezt képtelen felfogni a sok önjelölt megváltó, és sütögeti a saját penészes pecsenyéjét Karácsony, Széll, Vona, meg még ki tudja, hány föl nem bukik még az árból. És ezért mondom azt, hogy el vagyunk veszve, azt hiszem.

És akkor még Thürmerről meg az ő Munkáspártjáról nem is beszéltem például. Őrá is szavaz majd pár ezer becsületes hajdani munkásőr, aki megőrizte a hitét, nem az olyanok, mint Bencsik et., aki voltaképp azt sem tudja, ki is ő valójában. De ezt csak kis színesként említettem meg...

A LENGYEL ÉS A MAGYAR KÉRDÉS SOKKAL KOMOLYABB BAJ AZ EU SZÁMÁRA, MINT A BREXIT, EGYENESEN ÉLETVESZÉLY - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.01.16.


- Soros György nem akarja hagyni, hogy nacionalista populisták szétzúzzák az életművét

- A választási kampány finisében kínos helyzetbe került Orbán Viktor, amiért eltitkolta 1300 menekült befogadását

- Magyarországon minden "kaputt" és ha így folytatódik, az ország átvitt és konkrét értelemben is teljesen bezárkózik

FT

Soros György felveszi a kesztyűt populista ellenfeleivel szemben, miután alapítványai, amelyek egykor a demokrácia terjedésének jelképei voltak, napjainkban az újjáéledő nacionalizmus célpontjai. Az üzletember ellen rengeteg összeesküvés elmélet van forgalomban a világszerte, ezek közül komolyabb a sokmilliárd közpénzből finanszírozott magyar hivatalos propaganda. Így az, hogy az egyik Fidesz-képviselő közzétette egy leölt, megperzselt disznó fényképét, rajta a felirattal: Ő volt SOROS. Vagy hogy a milliárdos is beismerte: bezárás fenyegeti a CEU-t a törvény miatt, amely a bírálók szerint a tanszabadságot célozta meg. A Soros elleni támadások a döbbenetesen változó politikai viszonyokról árulkodnak, főleg Közép- és Kelet-Európában. Ő maga azt mondja, az egész nagyon déjá vu, azzal az eltéréssel, hogy a világban most a nacionalizmus az uralkodó ideológia. Az EU az összeomlás szélére jutott, Oroszország viszont mind inkább jön fel.

A történész, Ann Applebaum azt hangsúlyozza, a befektető, zsidó pénzember lévén, kényelmes ellenség az olyan vezetők számára, mint Orbán Viktor. Nem akarnak nyíltan Amerika- vagy unióellenesek lenni, ezért találták meg mumuskén Sorost, aki a Nyugatnak az általuk nem szeretett részét testesítik meg. Közben pedig rájátszanak az antiszemitizmusra. Az üzenet egyszerűbb, régi időkre nyúlik vissza. A kampány láttán Soros ragaszkodott ahhoz, hogy vissza kell lőni. Személyes vagyon túlnyomó részét átruházta a Nyílt Társadalom Alapítványoknak, hogy serkentse a demokráciák megerősödését. Úgy fogalmaz, hogy igen szerencsés az ellenségeivel, mert azok még inkább meggyőzik arról, hogy harcolni kell a helyes ügyért. Az elmúlt 35 évben csaknem 14 milliárd dollárt adott főleg az oktatásra és az egészségügyre. Bírálói szerint még ma is ő határoz meg mindent az alapítványoknál, ezért kiszámíthatatlan liberális szuperhatalomnak minősítik.

Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy fogalmazza meg, hogy itt a demokrácia két felfogása csak össze: Soros szerint a civil társadalomnak ellenőriznie kell a hatalmat, ám csak a törvényesen választott képviselők alakíthatják legálisan a politikát. Hozzáteszi, hogy a befektetőre és a civil szervezetekre nem voksolt senki, mégis bele akarnak avatkozni a politikai döntésekbe. Az OSF egyik vezetője szerint ugyanakkor a populista vezetők azt hiszik, hogy a politikai csak az övék, ha bárki bírálja őket, az belegázol a felségterületükbe. Maga Soros úgy gondolja, hogy a támadások többsége Oroszországból indul, mert Putyin nem kedveli őt, amiért annak idején kifogásolta az orosz elnök több húzását és támogatta az akkori grúz elnököt, Szakasvilit. Utóbbiról ma már ő is azt vallja, hogy tévedés volt.

Patrick Gaspard, az OSF új elnöke rámutat, hogy a támogatások elosztásáról Sorostól függetlenül határoznak, és nagyon ügyelnek arra, hogy ne adjanak pénzt pártos politikai célokra. Az emberbarát azt mondja, hogy hibai ráébresztették: nagyobb távolságot kell tartania az érintett államok belpolitikájától. Persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni. De azért sokat elárul terveiről, hogy Gaspard-ot, az Obama-féle Fehér Ház politikai igazgatóját állította a decentralizált alapítványi szerkezet élére. Ez arra utal, hogy a jövőben nem riadnak vissza a politikai ütközésektől, legyen szó pl. a korrupcióról vagy a migrációról...