2021. július 26., hétfő

HÉTFŐN A TERROR HÁZA ELŐTT TÜNTET A MOMENTUM A MEGFIGYELÉSI BOTRÁNY MIATT

MAGYAR NARANCS
Szerző: NARANCS.HU
2021.07.25.


A demonstráció hat órakor kezdődik.


„TÜNTETÜNK az újságírók és ellenzéki politikusok lehallgatása ellen. Ez az elmúlt tíz év legsötétebb ügye, amibe a kormánynak bele kell buknia. HÉTFŐ 18:00, Terror Háza előtt!” – írja Fekete-Győr András a Facebookon.

Vasárnap korábban a párt jogállamisági szakpolitikusa, Szigeti Flóra a Facebookon közölte, „el kell venni az igazságügyi minisztertől az (a megfigyelési) engedélyezés lehetőségét, és ezt bírói hatáskörbe kell utalni”, ugyanis szerinte „megengedhetetlen, hogy fideszes miniszterek által felügyelt titkosszolgálatoknak egy másik fideszes miniszter adjon engedélyt a magyarok megfigyelésére”.

A megfigyelési botránnyal kapcsolatos összes cikkünket itt olvashatják!


A VÁLASZTÓK VISELKEDÉSÉRŐL (1. RÉSZ)

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2021.07.19.


Semmi újat nem fogok mondani. Legalábbis ahhoz képest, amit eddig már elmondtam, leírtam, legföljebb most másképp szól majd. Afféle összefoglalás. A hatszázvalahányadik. Azt is sokszor leírtam, hogy egy levéltetűt nem nagyítunk elefánttá semmiféle részletes elemzéssel – ezt most sem teszem, mert nem Magyarország miniszterelnökét elemzem, hanem bizonyos, első pillantásra érthetetlen folyamatokat.

Csak úgy átsiklottunk a tanárképzés kivégzésének tervén. Volt egy-két ejnyebejnye, de semmi különös, emiatt senki nem akart az utcára menni (aminek különben az égvilágon semmi értelme nincs egy ilyen rendszerben, mint a magyar, kár, hogy ezt senki nem tudja, aki mozgósítani akarja a népet, nem a népet kell mozgósítani, hanem a bíróságokat – perek százait elindítani, nagyon szépen kérem, ne tessék poltpéterezni, senki sem áll a törvények felett, a főügyésznek csúfolt savanyújózsi sem, mindössze a megfelelő módszert kell megtalálni).

Majd mostantól olyan „tanárokat” fognak „képezni”, akik annyit tudhatnak, mint egy érettségiző diák. Annál nem kell több, hiszen csak odáig kell elvinni a gyereket, hogy le bírjon érettségizni, ahhoz meg pontosan az a szint kell, amennyit az érettségin kell tudni. Az úgynevezett emelt szintűhöz valamivel többet, ahhoz majd elvégez az a tanár egy tanfolyamot, és akkor majd azt is tudni fogja. Az emelt szintet. Ha valamelyik hülyegyerek kérdez valamit, amihez ennél a szintnél többet kell tudni, akkor a tanár majd rendre utasítja. Hogy mondjuk anyádat kérdezgesd, fiam-lányom, ez itt az iskola, nem a tudományos akadémia.

Az kissé még homályos, hogy mi lesz azokkal, akik ezeket a tanárokat az egyetemeken tanítják ebben a fékezett habzású kivitelben, mert azt talán nem sejti a „törvénytervezet megalkotója”, hogy az egyetemi tanárok is az úgynevezett tanárképzésből kerülnek ki. Ugyanazt tanulják, amit a középiskolai tanárokká válók. Nincs külön egyetemi tanári egyetem. Van mindenféle magasabb szint, de az arra az öt évre épül, amit egyetemi tanulmányoknak neveznek. És egyáltalán, ez a nikotex tanárképzés meddig fog tartani? Öt évig nyilván nem, ha csak azt kell tudni, amit az érettségizők tudnak. Voltaképpen az egész egyetemi képzést meg kell szüntetni, az lesz középiskolai tanár, aki az érettségi délutánján bemegy az igazgatói irodába és jelentkezik. Hogy ugyanis ő tanár akar lenni. Olyasmi lesz ez, mint az újságírás. Jónapot, jöttem újságírónak. Az nem olyan egyszerű, kérem, tudja valamivel igazolni, hogy a magyar nyelv ismeretének az alapjáig sem jutott el? Persze, bármikor tesztelhetnek, garantálom, hogy csak egy szénlehordó szókincsét vagyok képes használni. Rendben, akkor ahhoz az asztalhoz üljön le. És ha hazamegy, nekiláthat csomagolni, holnapután utazik Cannes-ba, a filmfesztiválra, kell egy friss szemléletű filmkritikus. Nem baj, hogy nem nézek filmeket? Direkt jó, éppen ez kell nekünk, az nem jó, ha a kritikus képzettebb a tanyasi olvasónál, mert akkor Mari néni nem érti, miről van szó. Tapsikoljanak csak együtt a Marvel-filmeken, és kérdezzék egybehangzóan, ki a franc az a Fellini és miért kellene leborulni előtte, nem tud az szart se a filmkészítésről.

Na szóval, nem tudom, ez a miskárolás még csak terv vagy már törvény, azért nem tudom, mert erről nem szólnak a hírek. Egyszer leírtak valamit, aztán hagytuk a fenébe, nem fontos ez, itt van a homofób törvény, az a felháborító.

Tényleg az. Csakhogy van valami, ami annál is felháborítóbb. Az ugyanis, hogy a magyar és a világközvélemény szépen ráugrott, mint a díszpárnára hímzett kismacska a pamutgombolyagra, gurigáznak is szorgalmasan, Magyarország miniszterelnöke meg éppen írja alá a jutalmat annak a brigantinak, aki ezt kitalálta. Mert most éppen egy ilyen kellett, valami igazán felháborító, aljas intézkedés, ami tényleg önmagában is vérlázító, és akkor simán átmegy az oktatás tovább rombolása. Aminek következtében eljut az ország a butaságnak abba a mélységébe, ahol még sosem tartózkodott, pedig a magyarság ismert, 8000 éves történelmének mindig ez volt a fundamentuma: a népnek olyan sötét butaságban tartása, mely sötétség leple alatt bármit meg lehet tenni vele. És amihez képest az igazán förtelmes homofób törvény egy könnyű nyári szórakozás, minthogy az örök homályból ered a másféle ember gyűlölete és nem fordítva. Azaz a homofóbia-törvény a betegség tünete, ami bármilyen undorító is, a kezelésével (a törvény kiirtásával) semmit nem tettünk a betegség ellen. Tetszik érteni? Dühöngünk a fekélyes seben, el akarjuk tüntetni a visszataszító látványt, de eszünkbe sem jut tenni valamit a fekély okának megszüntetéséért.

A fekély oka pedig az az alak, aki a vastag, áthatolhatatlan butaságán kívül a zsigereiben hordozza az összes rossz tulajdonságot, amivel ember születhet. Aki terjeszti a betegséget. És aki új kórjelenségekkel mélyíti a fertőzést a gyógyíthatatlanságig, a halálig. Aki Magyarország miniszterelnöke. Lényegében 23 éve megszakítás nélkül. Nem árt ezt a tényt minél többször és hangsúlyosan rögzíteni, nehogy legyen az utókorban egyetlen ember is, aki azt hiszi, az a nyolc esztendő, melyről az adminisztratív feljegyzések szólnak mint MSZP-kormányzásról, az netán megszakítást jelentett ennek a falusi futballistának az uralkodásában – akkor is az történt, amit ő akart, a kormánypárt „demokratikusan” kormányzott, azaz teszetoszán totyorgott és maga alá eresztett rémületében, ahányszor a csúti szotyolahéjköpködő megparancsolt valamit a Rádiónak, Televíziónak vagy utcára szólította a híveit. Ahelyett, hogy már akkor lefolytatta volna az összes eljárást, amiknek az alapján Magyarország jelenlegi miniszterelnöke már akkor megkaphatta volna az őt megillető börtönbüntetést, mellékbüntetésként az örökös eltiltást mindenféle közéleti tevékenységtől. Tetszik tudni valamilyen nyomozásról és retorzióról például a 2006-os események után? Hogy ugyanis ki a felelős a TV-székház ostromáért, a tank elkötésével összekötött fővárosi harcokért, a csőcseléknek a lakosságra szabadításáért? Megbüntettek valakit a rendőrfőnökön kívül? Beszél bárki másról, mint a rendőrök „túlkapásairól”? Beszél bárki bármit a valóságról, vagy csak a „szemkilövetés” megy anélkül, hogy valaki valaha látott volna egyetlen dokumentum felvételt egyetlen szem kilövéséről a különben végig közvetített puccskísérletben? Érdekelt valaha valakit a Rádió megsemmisítése egy fizetett maffiózó által, aminek következménye lehetett az „öszödi beszéd” gyalázata, a magyar médiatörténelem legundorítóbb epizódja, ami után sokévtizedes börtönbüntetéseket kellett volna kiosztani, a rádióelnöktől indítva a sunyi MSZP-tagokig? Ha van valamilyen súlyos bűne Gyurcsány Ferencnek, akkor ez. Hogy ránk szabadított egy fasiszta gazembert.

A VÁLASZTÓK VISELKEDÉSÉRŐL (2. RÉSZ)

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2021.07.25.


Az éles szemű olvasó nyilván észrevette, hogy a minap többször nekilendültem a jobboldaliság taglalásának, de egyszer sem jutottam el a konklúzióig. Hogy ugyanis miért fontos megértenünk a jobboldaliság lényegét. Miért írta Márai is, hogy ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a “jobboldaliság” címkéjével ismert különös valamit, anélkül, hogy megmagyarázta volna, hogyan keletkezett ez a „különös valami” és miért irtandó. Talán nem is tartotta fontosnak megmagyarázni, annyira nyilvánvaló, hogy ki kell pusztítani – tényleg az. Vagy nem érezte feladatának a jelenség mélyére hatolni. Talán tartott tőle, hogy olyat talál, amit jobb nem közhírré tenni. Vagy ’45-ben még túl fiatal volt ahhoz, hogy olyan kérdéseket tegyen föl, amilyeneket én fogok mindjárt. Azt nem hiszem, hogy ne merte volna leírni.

Ez egy jobboldali nép. Nem azért, mert ilyen akart lenni, mert ilyennek határozta meg magát, hanem mert nem tehetett mást.

Ideteszek néhány bekezdést egy 400 oldalas könyvből. A könyvet én írtam (kiadóra vár, lehet, még soká), higgyék el nekem becsületszóra, mind a 400 oldal annak bizonyítását adja, amiből most ezeket a sorokat kiragadom. De kell, hogy ezt most idézzem, mert fundamentuma a továbbiaknak.

Na akkor mégegyszer, utoljára: az alapbűn a honteremtés elmulasztása, a következő kérdés meg az, hogy van-e megnevezhető elkövetője.

Van. Istvánnak hívják, I. István néven tartják számon a tudományban, Szent István néven szokás emlegetni, róla ezen a néven szokás közterületeket és intézményeket elnevezni. Tele van velük az ország, ahogyan az ezen a néven látható, daliás férfialakot ábrázoló képekkel és szobrokkal is.

Vádolom ezt az István nevű királyt a magyar nép megnyomorításával. És vádolom a magyar történetírást, amiért egy, a korabeli adatok szerint kétségkívül kevéssé kedvező génállományú, lelkileg és szellemileg sérült, tanulatlan (hol, mikor, mit tanulhatott volna), primitív, a törzsi létben nevelkedett embert az üvöltő tények ellenére ezer éve magasztalnak, és ruháznak fel olyan tulajdonságokkal, amelyeknek az ellenkezője bizonyítható, tulajdonítanak neki olyan tetteket, amiket soha nem vitt véghez. Holott az egyetlen a magyar történelemben, akinek minden lehetősége megvolt arra, hogy hont teremtsen, azaz esélyt a népnek az önálló döntésre és fejlődésre képes létre, az egyetlen, akit ebben senki nem akadályozott, és aki ezt a lehetőséget a föld és az emberi szellem kipusztítására használta.

De nem vádolom ezt a népet. Mert most végül beleraktam a mérleg egyik serpenyőjébe azt az alapigazságot, hogy egy népnek olyan vezetői vannak, amilyeneket megérdemel, mert ő maga akarja ezeket a vezetőket – a másik serpenyőbe meg beleraktam ezt a könyvet. Annak a súlya sokkal nagyobb, ami ebben a néhányszáz oldalban benne van annál, mint amit egy szórványtelepüléseken élő, a törzsi szokásokkal megnyomorított embersokaság jelent, aminek az egyszerűségéből fakadó kíváncsiságát, a jóra áhítozó vágyát beledöngölték a Kárpát-medence földjébe. És minden egyes próbálkozásakor, amikor ki akarta dugni a fejét, újra meg újra rátapostak sáros csizmájú despoták. Akik mind ennek a nemzetnek a szülöttei voltak vagy az általuk ránk szabadított idegenek.

Azok az ősapák, kik egyik legkiválóbb költőnk szerint szabadon éltek-haltak, nagy valószínűséggel a 9. század első feléig élhettek-halhattak szabadon, a nagy utazásig, amíg végig nem rohantak azon a 2000 kilométeren (magyarázat majd az Ezerév című könyvben), aminek a végállomása a jelenleg Kárpát-medencének nevezett terület volt. Azóta mindig a legrosszabb minőségű emberfajta ül a nyakán az ősapák leszármazottainak, mely ócska és gyáva réteg (uralkodónak és uralkodó osztálynak nevezzük őket) az önnön ócskaságát és gyávaságát abban éli ki, hogy a tulajdonának vélt és aszerint kezelt népet megnyomorítja, miközben magát képtelen kiszabadítani valamely hűbérúr vazallusának a státuszából. Hivatalosan Orseolo Péter, a második magyar király 1045 pünkösdjén nyújtotta át az aranyozott lándzsát III. Henriknek, jelképéül annak, hogy országa a Német-Római Császárság hűbérese lett. 7 évvel I. István, az „államalapító” halála után. Mely hűbériség voltaképpen már István alatt előállt, csak még nem volt jelképileg megerősítve és a megfelelő (német-római) intézményekben okmányilag rögzítve (itt nem rögzíthették, minthogy semmiféle intézmény nem létezett). Attól kezdve ez a nép soha egy pillanatra sem élt önálló országban, csak (legjobb esetben) valamely perszonálunió részeként, de leginkább idegen hatalom által megszálltan. Az a Magyarország, amiről elképesztő hazugságokat hord össze a „hivatásos” történelem, 1920-ig nem létezett. (Az önálló létet Trianonnak köszönheti. Már ha volna mit megköszönni. Dehát semmi nem változott. A pöffeszkedés sem, amivel mindenkinél különbnek gondolta magát a jobboldal által hülyített nép, a siránkozás sem, ami a bús elnyomatásról szólt évszázadok óta, amit 1920-ban tetézett a területek elcsatolása, mely területek éppúgy nem voltak ezé a népé, ahogy a megmaradtak sem.)

Az „államalapító” semmiféle államot nem alapított, a 17. századig a fogalom sem létezett, sehol, nemcsak a mi faragatlan, képzetlen, tájékozatlan királyunk nem ismerhette. Nem alapított az semmit, csak a kereszténységet kényszerítette rá a szó szoros értelmében tűzzel-vassal a szerencsétlen népre, mert azt az egyet volt képes felfogni, hogy ennek a förtelmes vallásnak a nevében olyan rémuralmat alakíthat, amilyet akar, és annyit gyilkol, amennyit akar, senki nem fog szembe szegülni vele, mert a vallás lényege az, hogy ő isten küldötte, aki neki akar ellentmondani, az istennel ellenkezik, annak pedig az örök kárhozat a büntetése az örök üdvözülés helyett. Amiből ez a szerencsétlen ázsiai horda, a sámánizmus borzalmain felnőtt törzsi alattvaló azt szűrte le, hogy meg lesz büntetve, amit el is hitt, mert az ő felkent, keresztény uralkodója valóban halomra gyilkoltatta az embereket.

Ha elfogadjuk azt a meghatározást, miszerint a jobboldaliság az emberek közötti egyenlőtlenség erőszakos fenntartása és törvényként való helyeslése, akkor tudomásul vesszük, hogy az egyetemes történelem jelentős része a jobboldaliság történelme. És ha azt is tudjuk (Tocqueville-től), hogy a világ könnyebben elfogadja a kínálkozó hazugságot, mint a bonyolult, nehezen megismerhető igazságot, akkor nem nagyon csodálkozunk azon, hogy a világtörténelem sok közös megegyezésre alapozott hazugságból épül fel. Amiket feltárni, de főképp valósággá változtatni küzdelmes munka, mert a legnagyobb gazemberek, amilyen például Alexandrosz (Nagy Sándor), Napóleon, Jackson, Kossuth, holtukban is nehezen adják meg magukat...

A LENGYEL BÍRÓSÁGI VITA MINDEN EDDIGINÉL SÚLYOSABB KONFLIKTUS AZ EU-VAL

TELEX
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2021.07.26.


Brüsszel pénzügyi retorziókhoz nyúl, ha nem tesznek eleget az Európai Bíróság ítéletének. Varsó nem fogadja el, hogy az uniós jog a nemzeti alkotmány felett áll. A vitának az egész EU-ra nézve hatása lehet. Többen már polexitet emlegetnek, de a felmérések szerint ezt nagyon nem akarják a lengyelek.

Lengyelország szembeszegülése az Európai Bírósággal minden eddiginél súlyosabb konfliktust jelent, aminek az egész Európai Unió működése szempontjából is jelentősége lehet. Brüsszel éppen ezért nem engedhet, és most már pénzügyi retorziókkal fenyegetik Varsót. Az Európai Bizottság kedden augusztus 16-ig adott határidőt Lengyelországnak, hogy léptesse életbe az Európai Bíróság múlt csütörtöki határozatát az átalakított lengyel bírósági rendszerről. Jarosław Kaczyńskiék közben az orbáni receptet követve rámennek a független médiára.

A kedden nyilvánosságra hozott EU-s jogállamisági jelentés két országgal, Magyarországgal és Lengyelországgal szemben fogalmazott meg súlyos kifogásokat, és az egyik legfontosabb kifogásolt terület mindkét esetben az igazságügyi rendszer átalakítása. A jogállamisági kifogások Varsó és Budapest ellen egyaránt régóta visszatérő kérdések, de ennek idáig kevés gyakorlati eredménye látszott. Most azonban Brüsszel két területre hivatkozva nem hagyta jóvá a helyreállítási alapból érkező pénzek kifizetését Magyarország számára, Lengyelországtól pedig sürgős lépéseket várnak. Ha ezeknek egy hónapon belül nem tesznek eleget, szintén pénzügyi retorziókra számíthatnak...


STUMMER JÁNOS: VIZSGÁLATOT INDÍT AZ ELLENZÉK A PEGASUS-ÜGY MIATT

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2021.07.26.


Hiába ment el Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának hétfőn délelőttre összehívott ülésére, mégsem tudták meghallgatni – számolt be a 
Telex.hu. A fideszes képviselők távolmaradása miatt ugyanis az ülés határozatképtelen maradt. Emiatt még a napirendről, így a belügyminiszter meghallgatásáról sem tudtak szavazni, vagyis a jelenlévő bizottsági tagok nem is tudták feltenni a lehallgatási botránnyal kapcsolatos kérdéseiket a kormány és a titkosszolgálatok képviselőinek.

Az ülés után a testület ellenzéki tagjai – Stummer János (Jobbik) elnök, Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP) – tartott közös sajtótájékoztatót a Parlamentben. Stummer János elmondta: a határozatképtelenség megállapítása után nyolcszemközti beszélgetést folytattak a belügyminiszterrel. A jobbikos elnök azt is bejelentette: a parlament őszi ülésszakának első napján 8 órára összehívja a bizottság ülését, amelyen meghallgatják a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat éves beszámolóját, és ténymegállapító vizsgálatot kezdeményeznek a kémszoftver ügyében.

„Beismerő vallomást tett a Fidesz”

Stummer János az elmaradt ülést követően nyilatkozott a Magyar Hangnak. – Beismerő vallomást tett a Fidesz azzal, hogy a Fidesz-KDNP négy képviselője nem jelent meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának rendkívüli ülésén – kommentálta a kormánypárti tagok távolmaradását. Megerősítette, hogy a Pegasus-ügy miatt a meghívott Pintér Sándor belügyminiszter megjelent az ülésen, a bizottság előszobájában várakozott, míg az elnök megállapította az ülés határozatképtelenségét, és lezárta azt.

Ezt követően került sor az említett nyolc szemközti beszélgetésre a bizottsági elnök szobájában Pintér Sándor, illetve a három ellenzéki bizottsági tag között. Az elnök elmondása szerint a belügyminiszter nem adott választ arra kérdésre, hogy szerzett-e be a magyar kormány az izraeli Pegasus-kémszoftverből.

Ezen felül a beszélgetés során tájékoztatták a belügyminisztert arról a politikusok, hogy a nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai átfogó belső ellenőrzést folytatnak le az ügy miatt, amelyet a jelenlegi parlamenti ciklus mellett az előzőre is kiterjesztenek – magyarázta. Hogy miként fogadta tájékoztatásukat a belügyminiszter, arra Stummer János azt mondta, Pintér Sándor tudomásul vette azt.

Az elindított átfogó vizsgálatról azt mondta, hogy azt kutatják, átfutott-e a bizottságon közbeszerzési mentesítési kérelem. Mint mondta, függetlenül a kormánypártok politikai viselkedésétől azt keresik: sor került-e ilyen szoftver beszerzésére. Előrevetítette, hogy ez várhatóan hosszabb időt vesz igénybe, mert nagy mennyiségű iratanyagot kell megvizsgálni, a felvetődő szakmai kérdésekre pedig választ kérni. Felvetésünkre – miszerint lehetséges-e, hogy volt ilyen közbeszerzési mentesítési eljárásról szóló indítvány a bizottság előtt –, Stummer János azt felelte: akkor kapcsolt magasabb fokozatba ez a kutatás, amikor az előző heti kormányülésre érkező Pintér Sándor azt felelte egy tőle érdeklődő újságírónak, hogy a kérdéseivel a nemzetbiztonsági bizottság elnökéhez forduljon.

Stummer azt is mondta, hogy céljuk az is, hogy ha történt ilyen beszerzés, akkor kiderüljön, kit és miért figyeltek, illetve hogyan, milyen engedéllyel történt ez meg. Ha az derül ki, hogy történt ilyen beszerzés, akkor az őszi parlamenti ülésszak első napján, reggel 8 órára összehívott bizottsági ülésre a biztonsági szakszolgálatot is meghívják, ahol beszámoltatják a szakszolgálat vezetőjét. Ha tőle nem kapnak választ a felvetődő kérdésekre, akkor ténymegállapító vizsgálatot kezdeményeznek, hogy válaszok legyenek a kérdéseikre...


NYUGATON ÁTOPERÁLJÁK A GYEREKEKET? 18 KÉRDÉS ÉS VÁLASZ A NEMVÁLTÓ KISKORÚAKRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2021.07.26.


„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek nemátalakító kezelések?” – így hangzik a „gyermekvédelmi népszavazás” harmadik kérdése. Az, amelyik talán a leginkább kézzelfogható és konkrét problémára kérdez rá. A kormányközeli sajtó szinte naponta riogat a nemüket váltó gyerekekről szóló, néha valóban aggasztó fejleményekről, míg a liberális médiumokban alig jelenik meg problémaként a téma. Most 18 kérdésben és válaszban nézzük meg, hogy van-e a népszavazásnak tétje Magyarországon – az alapoktól kezdve. Elöljáróban annyit azért elárulunk: a gyerekek nemátalakító kezeléseinek jelenlegi módját Nyugaton is egyre többen kérdőjelezik meg...

RÉMLÁTOMÁS, NYOMASZTÓ EZ AZ EGÉSZ

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2021.07.26.


Orbán Viktor nemrég gyermekvédelmi népszavazást hirdetett, de valójában ez a XXI. század népfelkelése, a normalitás, a józan ész, az élni akaró élet valóságának szabadságharca a sátán most épp válogatott aberrációkkal támadó, gyermekeinket mérgező, jövőnket pusztító halálos diktatúrája ellen. (…) A Nyugat beteg. A Nyugat hátborzongató őrült öntudattal a halálába rohan. A Nyugat el akar pusztulni. Legyen, ha így akarja. (…)Hadba megyünk a véres kard hívására, megvívjuk a háborút, és megvédjük magunkat, a gyermekeinket, a magyar, keresztény, normális Magyarországot. Most és mindörökké. (Nem. Nem. Nem. Nem. Soha! – Ágoston Balázs)


Nem maradt, nem maradhatott folytatás nélkül a kormányfő július 23-i (péntek reggeli) Brüsszelhez intézett hadüzenete. A Magyar Nemzet azonnal megértette az idők szavát és Orbán elvárását, így hétfőn reggel – természetesen személyes vélemény formájában – már meg is jelent a háborús felhívás Ágoston Balázs tollából.

A fent idézett részlet önmagában is dermesztő, a teljes írás egyenesen sokkoló. Az még csak hagyján, hogy a népszavazási kérdéseket helyettünk megválaszolja a szerző (öt nem), de még arra is felszólít, hogy minden becsületes, ép lelkű és józan embernek népfelkelőként háborúba kell vonulnia. Nincs kiegyezés, nincs kompromisszum: az Eurokolhoz-diktatúrát építő Brüsszelt le kell győzni. Szerinte...

AZ OLIMPIAI ÉRMEK OLCSÓBB UTASBIZTOSÍTÁST HOZNAK - MEGNŐTT AZ UTAZÁSI KEDV, SOKAN TARTANAK KÜLFÖLDRE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: L.J.
2021.07.26.


Jelentősen megnőtt az utazási kedv az elmúlt időszakban, és a következő hetekben még többen mehetnek külföldre nyaralni. Most különösen fontos, hogy utasbiztosítás nélkül senki ne induljon útnak. A Posta Biztosító az olimpiai játékok ideje alatt díjkedvezményt ad a magyar érmek után. A legtöbbet, 30 százalékot az aranyérem hoz a biztosítást kötőknek.


Az átoltottság növekedésével, az utazási korlátozások enyhítésével és a Budapestről egyre több célállomásra induló repülőjáratok számának növekedésével már júniusban megugrott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma. Újra megjelentek a charterjáratok is a legnépszerűbb nyaralócélpontok - Egyiptom, Görögország és Törökország közkedvelt nyaralóhelyei – felé. A július 1-jétől érvényes uniós Covid-igazolvány bevezetése pedig tovább könnyítette az utazásokat.

A növekvő utazási kedvet jelzi az is, hogy a legtöbb kormányablakban csak hetekkel előre – van ahol csak szeptemberre – lehet időpontot foglalni az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) igényléséhez. Az Azénpénzem.hu pedig olvasói jelzésekből úgy értesült, hogy az időpont nélkül érkezőknek sok helyen órákat kell várni erre az ügyintézésre...

ÉLŐBEN A 26. BUDAPEST PRIDE FELVONULÁSRÓL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.07.26.A 26. Budapest Pride Felvonulás a leszbikus, meleg, biszexuális és transz közösség számára rendkívül nehéz időszakban zajlik Magyarországon. Nem csak a koronavírus-járvány nehezítette meg az érdekérvényesítést és az együttlétet az elmúlt egy évben, de a kormány is egyre durvább gyűlöletkampányokkal és politikai intézkedésekkel igyekszik démonizálni és dehumanizálni a homoszexuális és transznemű embereket, illetve bárkit, aki nem akar megfelelni az általuk elvárt heteronormatív értékrendnek. A Partizán szolidaritását fejezi ki az LMBT közösség minden tagja felé, és kiáll a kirekesztő kormánypropaganda ellen.


0:06:01 Osváth Zsolt 0:08:43 Hlatky-Schlichter Hubert 0:13:08 István 0:25:30 Dr. Márkus László 0:27:30 Dévényi István (Magyar Hang) 0:32:55 Ábrahám Róbert (Pesti TV) 0:42:19 Hann Endre 0:46:28 Jámbor András (Szikra Mozgalom) 0:53:54 Radványi Viki és Majercsik Jojó (Pride szervezés és sajtó) 1:15:58 Procter & Gamble (nem nyilatkoznak) 1:30:10 adománygyűjtő lányok 1:35:36 Even 1:37:09 Urbán Lili 1:42:19 Rácz Rudolf 1:43:50 Hasznos Hanga (fotó) 1:44:51 Martin (Pécs Pride) 1:51:22 a normális rendőrség 1:58:46 Tóth Olivér 2:00:44 Kása Kata Hanga 2:08:51 Larissa (brazil diák) 2:11:08 Karolina (ölelés) 2:12:23 Zsófi (Momentum, TizenX)

TEGYÉTEK MENŐVÉ AZ OLVASÁST, MIELŐTT MINDENKIT ANALFABÉTÁVÁ MÁNGOROL A HATALOM

MÉRCE
Szerző: NEFELEJCS GERGŐ
2021.07. 24.


Hogyan olvassunk?

„Nem szeretek olvasni.”

Nem telik el olyan hét, hogy ne hallanám ezt a három elátkozott szót egymás után valaki olyantól, aki amúgy értelmes ember. Néhány visszakérdezés után persze kiderül, hogy valójában arról van szó, hogy az illetőnek a munkája mellett nincs ideje az olvasásra. Plusz az ideje jelentős részét az okostelefonján tölti, arról nem is beszélve, hogy az egész iskola tízen-akárhány évig azzal nyomasztotta, hogy neki voltaképpen nincsen köze a saját anyanyelvéhez.

Így ez a mondat, hogy „nem szeretek olvasni” annak a fájdalmas ténynek az elfedése, hogy az illető a szó legszorosabb értelmében nem tud olvasni.

Mert nem hagyják, és mert így vagy úgy, de azt mondták, hogy neki nem szabad.

Ezt az igazságtalanságot mindenképpen orvosolni kell.

Én mondhatni sokat olvasok, ami részben jön helyzeti előnyből (pedagógus-gyerek), részben pedig abból, hogy az agybénító munka elől én a szövegbe menekültem. Tehát én is voltam úgy, hogy „nem szeretek olvasni”, olyan ember, akinek csak dísznek van a polcán a könyv, de befektetett munkával eljutottam oda, hogy olvasottnak mondhatom magamat, és most már gyakorlatilag átszántom magam egy-egy nehezebb könyvön is, mindezt egyetemi végzettség nélkül.

Adja magát a kérdés, hogy mégis minek? Az akadémikusoknak meg a beszélő fejeknek legalább anyagi érdekük, hogy olvasottak legyenek, ahogy mindenki a saját szakmája irodalmával tisztában van.

De olvasni? Csak úgy?

Hát nem azért tartjuk az akadémiai apparátust meg a beszélő fejeket, hogy olvassanak helyettünk?

Erre az alapvető válasz az, hogy kíváncsiságból – és bizalmatlanságból. Többet akarunk tudni a világról, mint amit arról nekünk prezentálnak, ezért utánaolvasunk: van ebben persze némi gőg, hogy na majd én jobban tudom. De hát a buszmenetrend is hiába van leírva, mindenki ugyanúgy nézegeti, hogy jön-e a busz.

Hiszem, ha látom.

A másik választ egy filozófus barátnőm fogalmazta meg a legjobban: magányunkat halott emberek társaságában töltjük. Mert a legtöbb érdekes szöveg üzenet a palackban, régmúlt korok embereitől, rejtvények és talányok, amelyek megfejtésre vágynak, vagy pallók, ahonnan tovább lehet ugrani.

De ez még nem minden.

Mert miképp a barátaink révén ismerjük meg életünk legérdekesebb és legfontosabb embereit – ugyanúgy segítenek ki minket halott (vagy még élő, de távoli) barátaink a szövegeikkel...

ITT JÁRT PEGASUS

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2021.07.23.


Az eset nem volt egyedi a közép-európai NATO- és EU-tagállamokban. Két évvel ezelőtt a lengyel Igazságügyi Minisztérium 25 millió zlotyt (kb. kétmilliárd forintot) abból az alapból utalt át a Központi Korrupcióellenes Iroda (CBA) számlájára, amit a bűncselekmények áldozatainak megsegítésére tartanak fenn. A cél, aminek semmi köze nem volt az áldozatokhoz: a Pegasus nevű kémprogram megvásárlása. A teljes vételár 33 millió zloty volt. Lett is belőle botrány. Az ügy 2019 augusztusában pattant ki.

A lengyel igazságügy-miniszter már akkor is Zbigniew Ziobro volt. Hogy az olvasó el tudja képzelni: egyszerre Polt Péter, Kövér László és Jurák Kata, ezenkívül egy radikális törpepárt élén a koalíció nélkülözhetetlen részese, aki nélkül Kaczyński pártjának, a PiS-nek nem lenne többsége. Már egyszerű legfőbb ügyész korában kamerák előtt a műtőből vitette el a kardiológiai intézet főigazgatóját „Maga nem fog több embert megölni!” felkiáltással (Pályi András: Pöcegödör és parfőm, ÉS, 2007/39, szeptember 28.), ő harcolta ki – a „veszélyes gender-ideológiára” hivatkozva –, hogy Lengyelország kilépjen az isztambuli egyezményből, némely feltevések szerint tavaly ő volt a fő mozgató az abortusztörvény szigorítása mögött, ami példátlan méretű tömegtüntetésekhez vezetett. Néhány hónappal a minisztériumi átutalás után a miniszter-legfőbb ügyész egy úgynevezett puccsal hatalmába kerítette a CBA-t, ami azóta nem is a PiS, hanem Ziobro ökle. A Gazeta.pl 2019. augusztusi leleplező cikkének végén azt is megemlítik, hogy a Pegasust addig az Egyesült Arab Emírségekben emberi jogi aktivisták, nevezetesen a nagy hírű, tíz év börtönre ítélt Ahmed Manszúr, Mexikóban pedig újságírók ellen használták.

A magyarországi esetekre – a Direkt36 hazai, botrányt kirobbantó cikke szerint – 2018–19-ben került sor. Linket adnak egy Citizen Lab nevű kanadai munkacsoport jelentésére, miszerint egy Turul fedőnevű operátor már 2018 februárjában használta a Pegasust – ez magyar kapcsolatra utalhat –, és hasonló értesülése van a Direkt36 forrásának, egy volt magyar titkosszolgálati tisztnek. A történet 2017 júliusáig vezethető vissza, amikor Netanjáhu akkori izraeli miniszterelnök Budapesten találkozott a Visegrádi Négyek vezetőivel, és megállapodtak egy közös, terrorizmus elleni munkacsoport felállításáról. Egy sajtóértekezleten pedig, Orbán Viktor oldalán Netanjáhu azt a sejtelmes megjegyzést tette, hogy ő a piac működésébe nem szokott beleszólni, kivéve a kiberbiztonságot.

Higgadtan nézve itt olyan politikai-üzleti tranzakció történt, amivel mindkét fél jól járt...


CSAK EGY DIKTÁTOR NEM VESZI TUDOMÁSUL, HOGY A CIVIL SZERVEZETEK ATTÓL CIVILEK, HOGY A KORMÁNYNAK NINCS KÖZE HOZZÁJUK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.07.26.


Klasszikus értelemben és jogszerűen csak a független Civil Alapból részesülő civil szervezetek tekinthetők NGO-knak, ami azt jelenti, hogy a teljes 77 milliárdot nekik kellene adni, köztük kellene felosztani. Ebből az következik, hogy Orbán fasiszta állama akkor is meglopta volna a valódi civil szervezeteket, amelyek NGO-k, ha beleegyezik a 73 milliárd/4 milliárd forintos felosztásba. Így is nevetséges összeg került volna a támogatásból valódi NGO-khoz, a többit az Orbán-rezsim ellopta volna és kormányhű álcivil szervezeteknek adta volna. De Orbán egy talpalatnyi helyet sem enged a szabadságnak, semmi nem lehet független tőle.


Abszurd abszurdja, hogy a Norvég Alap nem tudta kiosztani a civil szervezeteknek felkínált 77 milliárd forintot, mert a magyar kormány inkább elutasította az összeget, ha nem szólhat bele az utolsó fillérig a pénz felhasználásába. A 77 milliárd forintból ugyanis 4 milliárd forint került volna a Civil Alapba, ami nem a kormány kezén ment volna keresztül. Inkább nem kellett a kormány által elosztható 73 milliárd sem, ha 4 milliárd forintnyi összeg juthat a kormánytól független civileknek is. Ez a totális diktatúra, amikor totális a kontroll. Nem az erőszak a kritériuma.

Amit Orbán egykor “centrális erőtérnek” nevezett, az a fasiszta állam totális kontrollja és uralma az élet minden területe felett. Ahogy Mussolini meghatározta a fasiszta államot: “minden az állam által, és semmi sem az államon kívül”. Semmi nem lehet szabad és független az államtól (a leválthatatlan kormányzati hatalomtól), amely mindent az ellenőrzése alatt tart, a kormányt azonban nem ellenőrizheti senki. Ez a diktatúra lényege...

FARKAS FLÓRIÁN, A MAGYAR CIGÁNYOK ÖRÖK ÉS MEGBONTHATATLAN VEZÉRE

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.07.26.


...Azok számára, akik esetleg nem emlékeznek Farkas Flórián munkásságának minden fontos mozzanatára, felidézzük, ki az az ember, akit a Lungo Drom most egyhangúlag a cigányok vezérévé választott. Ez a Farkas Flórián ugyanaz az ember, aki egy időben romaügyi biztosként a cigányság felzárkóztatásáért volt felelős. Híd a munka világába, meg hasonlók. Farkas Flórián romaügyi biztosként csöndben volt, amikor Balog Zoltán, akkor még az Emmi minisztereként, azt mondta Tusványoson, hogy a kormány még nem tudta eldönteni a cigányságról, hogy tehertételt jelentenek-e az országnak, vagy erőforrást. Farkas Flórián akkoriban e kijelentés kommentálásánál sokkal fontosabb dolgokkal volt elfoglalva: drága és költséges irodát kellett vásárolni és fenntartani a szervezet számára, valamint szolgálati autókat. Érthető, ha ilyen apróságok véleményezésére nem maradt energiája.

Hallgatott akkor is, amikor Lázár János – még a Miniszterelnökséget vezető miniszterként – azzal indokolta a közmunka szükségességét, hogy akik reggel 6-tól dolgoznak, délután 3 óra után már fáradtak lesznek ahhoz, hogy lopjanak. Farkas Flóriánnak ekkor fel kellett volna állnia a Parlamentben, és megkérdezni, hogy ez most az Orbán-kormány egyik miniszterének magánvéleménye volt, vagy hivatalos állásfoglalás.

Farkas Flórián azonban hallgatott. Nyilván, mert volt baja elég. Például, az az 1,6 milliárd forint, amelynek a Híd a munka világába projekt kapcsán kézen-közön nyoma veszett, és amelynek nagy részét a kormány a magyar adófizetők pénzéből gálánsan visszapótolta.

Farkas Flórián nem volt mindig ennyire hallgatag: 2019-ben az Európai Parlamenti választás kampányában például azt mondta, hogy a cigányságra a migráció jelenti a legfőbb veszélyt, és hogy ők, mármint a cigányok, szeretnének egy biztonságos országban élni, olyan helyen, ahol lányaikat, asszonyaikat nyugodtan kiengedhetik az utcára.

Farkas nem igazán okos ember. Érettségi bizonyítványa körül is sok a bizonytalanság, de ennyire ő sem lehet ostoba. Neki is tudnia kell, és persze tudja is, hogy a magyarországi cigányságra a legfőbb veszélyt a szegénység, a nyomorúság, a kilátástalanság jelenti. Az, hogy a romák nagy többsége kevés iskolát végzett, ezért semmilyen, vagy csak a társadalmi ranglétra legalsó fokához kapcsolódó munkához jutnak. A cigányság legfőbb problémája a tanulatlanság, ebből következik az összes többi baj.

Farkas Flórián tavaly, az „oltakozási” program közepette ismét megszólalt. Pontosabban a Lungo Drom adott ki egy közleményt Farkas Flórián oltakozása alkalmából, miszerint „a cigányság nyugtalanul szemléli a balliberális ellenzék viszonyulását a járványkezelés kérdéséhez”.

Ez nyugtalanítja tehát a magyarországi cogányságot, ha összejön nléhány cigány, mi másról beszélnének, minthogy a baloldal rosszul kezeli a járványt és kiszolgáltatja őket Brüsszelnek.

Állítsuk meg Brüsszelt, abcúg baloldal!

Ennek a programnak a folytatására kapott felhatalmazást – egyhangúlag, ellenszavazat nélkül – a Lungo Drom kongresszusán Farkas Flórián. Aki még azt is mondta, hogy „a cigányság elvárja, hogy a baloldal ne akadályozza a magyarok egészségének megóvásában folytatott eredményes járványkezelési tevékenységet.”

A Lungo Drom tehát Farkas Flóriánban látja a magyarországi romák jövőjét. És ne legyenek kétségeink, a cigányság örök és megbonthatatlan vezére rászolgál majd a belé helyezett bizalomra. Lesz közmunka, havi 54 ezer forintért, és ha nem veri el a jég, zsák krumpli is adódik majd a választás előtt.

RÉTVÁRI KERESZTJE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.07.26.


Amikor Kaletáról kiderült, hogy erősen pedofil, akkor ő azzal védekezett, hogy viszont mélyen vallásos. Mégpedig keresztény, és innentől nem én tehetek arról, hogy mindezzel relativizálta a kereszténységhez való viszonyunkat, ha nem lett volna már amúgy is ambivalens attól, hogy Orbán a szájára vette a térdre, imához ordítása után. Ez a közismert megtérés nem valami megvilágosodás, hanem a hatalom akarásának eredménye, innen nézvést tehát a Fidesz – és csatolmányai – elvesztették azt a jogukat, hogy az ő kereszténységükkel szemben elnézőek legyünk, mert váltogatott köpönyegekkel szemben miért is lennénk azok.

Másrészről a kereszténység is csak egy gondolat a világ megmagyarázására, ebből a szempontból pedig nem különbözik a húrelmélettől, ami indokolja azt, miért nem borulunk le Sheldon előtt, hanem figyelmesen hallgatjuk okfejtéseit, aztán olykor kiröhögjük. Mindez magyarázza azt a Bödőcs megnyilatkozást is, amikor azt jelentette ki egyik előadásában, hogy „Azt mondják, istennel nem viccelünk. – De.” Mert, ha ezt nem nézzük el, akkor tálibok leszünk, akik máglyára küldik Bödőcsöt. Ez azonban azért nincs így, mert hiába mondogatja reggeltől estig a kedves vezető, hogy Magyarország keresztény ország, Bödőcs lecsapásával: Nem az.

Többen vannak benne a hitetlenek és a kétkedők, akiket a kisebbség meg akar téríteni figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy ez a XXI. század, mi nem ágyékkötős vademberek vagyunk, ők viszont sajnos misszionárusok. Hogy mi is a baj a Fidesz kereszténységével, arra azt hozom fel magyarázatul, hogy az egyik télen fatornyosomban a helyi Fidesz azon háborodott fel, mert a kiszolgáltatott emberek tüntetni mertek a rabszolgatörvény ellen, mégpedig ádvent időszakában, amivel szerintük szentségtörést követtek el, mert nem suttogva közlekedtek a téren. Ez a budapesti szent szánkók esetének helyi megnyilvánulása, és hasonképp gyomorforgató.

A keresztények ránk akarják kényszeríteni a gondolkodásukat, ha az nem megy, az életmódjukat, kitelepülnek a térre vagy körmenetelnek azon elvárva azt, ha lóbálnak közben egy füstölőt, mindenki, leboruljon. Hát, nem. Ha azt kérik tőlem, tartsam tiszteletben a hitüket, én azt készséggel megteszem, ha nem dörgölik reggeltől estig az orrom alá, és nem hangoztatják, hogy mindattól ők felsőbbrendűek. Mindemellett álszentek is, mert az állítólagos kereszténység a jelképekig terjed, a gondolkodásban, erkölcsben meg nem mutatkozik. A szent szánkók esete is mutatja, a Fidesz hite inkább hajlik a totemizmus felé, ami szintén mókás a maga nemében...

TAVALY MÁR HAVI 6,9 MILLIÓT KERESETT ANTALL JÓZSEF FIA. ALAPÍTVÁNYA PÉNZÜGYEIT KÖZBEN A NAV IS VIZSGÁLJA

DIREKT36
Szerző: WIRTH ZSUZSANNA
2021.07.22.


Tavaly már átlagosan havi bruttó 6,9 millió forintot keresett Antall Péter, a közpénzből működő Antall József Tudásközpont Alapítvány (AJTK) igazgatója – másfélszer többet, mint egy évvel korábban, derül ki a szervezet legfrissebb pénzügyi beszámolójából. A néhai miniszterelnök fiának juttatásaira 2020-ban összesen 82,8 millió forintot fordított az alapítvány, amelyben Antall fizetésén kívül az AJTK brüsszeli irodájának irányításáért járó tiszteletdíja és jubileumi jutalma is szerepel.

A Tudásközpont pénzügyeit közben a NAV is vizsgálja, júniusra több AJTK-s munkatársat is beidéztek meghallgatásra. Az adóhatóság az AJTK 2019-es gazdálkodása miatt indította a vizsgálatot, de kiemelten foglalkozik egy új szolgáltatásukkal is, amely az alapítvány szakmai anyagait teszi elérhetővé egy online adatbázisban. Sok anyag ingyenesen letölthető, bizonyos tartalmakért azonban – annak ellenére, hogy közpénzből készültek – külön kell fizetni.

A Direkt36 májusban tárta fel az AJTK költekezésének visszásságait, amelyet eddig csaknem ötmilliárd forinttal támogatott az Orbán-kormány az adófizetők pénzéből. Belső dokumentumok, pénzügyi beszámolók és az alapítvány ügyeit közelről ismerő források információi alapján többek között arról írtunk, hogy az AJTK vezetése évente 15-20 külföldi munkautazást bonyolított, és ezeken rendszerint luxushotelekben szálltak meg. Időnként alapítványi pénzből költöttek magánkirándulásokra, magánkórházra, professzionális fényképezőgépekre és márkás bőröndökre is. A szervezet egyfajta családi üzletként is működik: Antall Péter felesége az intézet igazgató-helyettese, és ott dolgozik a feleség ikertestvére is. A feleség két vállalkozása is szerződésben áll az intézettel.

Az AJTK közleményben reagált a Direkt36 cikkére. Ebben többek között azt írják, „az AJTK-t tudatosan lejárató, gazdálkodását és működését rossz színben feltüntető cikkek létrejöttét az alapítvány a közelgő választási kampányok sajnálatos velejárójának tekinti”, de cikkünk konkrét állításaival szemben nem kértek helyreigazítást...

ELŐVÁLASZTÁS 2021

ELŐVÁLASZTÁS 2021
Szerző: 
ELOVALASZTAS2021.HU
2021.


MIRŐL SZÓL AZ ELŐVÁLASZTÁS?


2020-ban hat párt, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös elhatározással úgy döntött: közösen indulunk 2022-ben az országgyűlési választáson, közös miniszterelnök-jelöltet, Magyarország 106 országgyűlési egyéni választókerületében 106 közös jelöltet és közös listát állítunk.

Jelöltjeinket előválasztáson választjuk ki Magyarország változást akaró polgáraival közösen. Szavazni hívunk minden tisztességes magyar polgárt, aki velünk együtt hitet tesz a demokrácia, az együttműködés, az esélyteremtés, egy egyenlőbb társadalom jövőképe és a jelenlegi kormány leváltása mellett.

Az előválasztás jogi kerete

A 2021. évi előválasztás hat párt, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd szövetségéből született. E hat párt saját szabályzatainak megfelelő együttműködési megállapodást kötött, amelyet a szervezetek arra jogosult testületei jóváhagytak.

Azok a jelöltek, akik az előválasztáson egyéni választókerületben vagy miniszterelnök-jelöltként országosan nyernek, e hat párt közös országgyűlési képviselőjelöltjei illetve miniszterelnök-jelöltje lesz a 2022. évi országgyűlési választáson. Az előválasztáson bármely, választójoggal és állandó magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár elindulhat, aki magára nézve kötelezőnek ismeri el az előválasztás elvi kereteit és szabályait, valamint a lefektetett és jelen honlapon ismertetett szabályok szerint jár el. A 2022. évi országgyűlési választáson egyéni mandátumot szerző hatpárti jelöltek a hat párt valamelyikének országgyűlési frakciójában folytatják képviselői munkájukat.

Szövetségünk minden jelöltet szívesen lát az előválasztáson, aki elfogadja az előválasztás szabályait és egyetért velünk alapvető célunkban: egy igazságosabb, modern, demokratikus Magyarország megteremtésében, egy új magyar fejezet megírásában.

További részletek:

Kik szervezik?
Kikre lehet szavazni?
Ki lehet jelölt?
Ki szavazhat?
Hogyan lehet szavazni?
Mikor lesz az előválasztás?

JÓL HANGZIK, HOGY A KORMÁNY INTÉZI AZ ÉPÍTŐANYAGOT, DE AZ ÉLET BONYOLULTABB

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.07.26.


Kijött egy jogszabály, amelynek a politikai deklaráción kívül nem értjük az okát, nem látjuk, miért működik majd jól, de azt látjuk, hogy nagyon komoly kockázatokat jelent azoknak, akik exportálnának, egyszerűen mert nem szakszerűen rakták össze.


Így foglalta össze röviden egy cégvezető azt a szabályozást, amellyel a kormányzat az építőipari alapanyagok árának emelkedését próbálja megfékezni. Véleményével nem volt egyedül: a lapunknak nyilatkozó ágazati szereplők többsége úgy látja, hogy a rendelet hatalmas adminisztratív terhet ró az exportőrökre, ami miatt sokan elgondolkodhatnak, érdemes-e egyáltalán külföldre értékesíteniük. Így bár a szabályozás hivatalosan egyelőre nem exportkorlátozás vagy -tiltás – hiszen ilyet az EU-ban nem lehet csak úgy bevezetni -, a gyakorlatban azonban mégis így működhet.

Két miniszter dönt

A kormányzat nagyjából egy hónappal ezelőtt tűzte zászlajára az elszálló építőanyag-árak elleni küzdelmet. A témában többször is megnyilatkozó miniszterelnök a kezdetektől a szokásos szabadságharcos retorikát vette elő. A politikai üzenet leegyszerűsítve az volt, hogy a kormány az otthonfelújítási támogatással 3 milliós ajándékot adott a magyar családoknak, akiktől azonban ezt elveszik az építőanyag-gyártó multik, mivel sokkal drágábban adnak mindent, mint korábban. A kormánynak ezért mindenképpen lépnie kell, hogy meggátolja ezt az – Orbán Viktor megfogalmazása szerint – „morális értelemben is bántó” folyamatot.

A témára teljesen rápörgött a GVH, a fogyasztóvédelem elkezdte ellenőrizni a kereskedőket, a kormány pedig bejelentési kötelezettséget írt elő az exportőrök számára. A legnagyobb hatást a kabinet lépéseitől várhatták a szektor szereplői és a lakosság is, ám főleg az utóbbi körnek csalódnia kellett. Ahogy ugyanis ezt előző cikkünkben bemutattuk: hiába csomagolta családvédelmi köntösbe az építőipari szabadságharcát a kormány, a meghozott intézkedések végül a családoknak segítenek a legkevésbé. Az exportőrök egy részének pedig kifejezetten ártalmasak...

A PRIDE LEZAJLOTT, DE A KÜZDELEM AZ LMBTQI EMBEREK JOGAIÉRT FOLYTATÓDIK

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2021.07.25.


Múlt szombaton egész Európában nagy figyelem kísérte a 26. Budapest Pride demonstrációját, melyről a Mérce is tudósított. A rendezvényen több mint 30 ezren vettek részt, másfélszer annyian, mint a korábbi évek felvonulásain. Tavaly a járvány miatt el kellett halasztani az eseményt, idén viszont különösen nagy tétje volt a felvonulásnak, hiszen az elmúlt két évben példátlan támadások érték a magyarországi szexuális kisebbségeket.

Ahogy a kormány fokozatosan építi fel saját, öncélú narratíváját az LMBTQI közösséggel szemben, úgy egyre inkább világossá válik, hogy társadalmi összefogásra van szükség, hogy a mozgalom visszavegye a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos diskurzus irányának meghatározását a kirekesztő hatalomtól.

A homofób intézkedésekre és diskurzusra az ellenzéknek is érdemi politikai választ kell adnia, ugyanis a szimpla kiállás már nem elég egy olyan rendszerben, ahol a különböző kisebbségek jogait szisztematikusan építi le a regnáló hatalom.

Az utóbbi évek jól ismert fesztiválhangulata idén is érezhető volt a rendezvényen, azonban az eddigi felvonulásokhoz képest szombaton már nem lehetett eltekinteni a politikai klíma fojtogató légkörétől. A zenés kocsik, buborékfújók és szivárványos zászlók között szép számmal akadtak kreatív transzparensek is, melyek a kormány homofób intézkedéseit figurázták ki. Az eredetileg pártpolitikai szempontból semlegesnek indult rendezvény, az utóbbi évek kirekesztő törvénykezése nyomán egyre inkább kormánykritikus jelleget öltött. Ugyanis a szélsőjobb által gyakran hangoztatott állásponttal ellentétben az igazság az, hogy nem a szexuális kisebbségek provokálnak, hanem a hatalom.

Azzal, hogy a kormány összemossa a pedofil bűnelkövetőket az LMBTQI közösséggel, továbbá a melegházasságot és a nem- és névváltást ellehetetlenítő rendelkezéseket hoz, nyíltan semmibe veszi a mindenkit megillető emberi jogokat.

A hatalom homofób retorikája ellenére azonban a Pride idén is megőrizte szabadságát, így a felvonulás nagyrészt kordonok nélkül zajlott, és az ellentüntetők maréknyi csoportosulása sem tudta érdemben megzavarni a rendezvényt...

LENDÜLETET VETT A DELTAVÍRUS, AZ OLTATLANOK NAGYOBB VESZÉLYBEN

NÉPSZAVA
Szerző: D. A.
2021.07.26.


Magyarországon is gyorsít a Covid-vírus, bár még nem magas a fertőzöttek napi száma, egyes helyeken már indokolt lehet a fokozott védekezés.


Július közepére itthon is véget ért a Covid-járvány nyugvó szakasza. A fertőzés terjedését jellemző úgynevezett „R” érték két hete ismét 1 fölött van, ami azt jelenti, hogy egyre többen fertőződnek meg az új koronavírussal. Ezzel Magyarország is illeszkedik az európai tendenciába. A WHO a hétvégén jelezte, hogy a SARS-COV-2 Delta variánsa gyorsan terjed a kontinensen, és az új adatok szerint mára a régió legnagyobb részén domináns lett. A megerősített esetek száma Európa szerte emelkedik. Bár a fertőzöttek aránya minden korcsoportban nőtt, a leggyorsabban a 15–24 évesek között, ahol az elmúlt négy hétben a bejelentett esetek ötszörös növekedését regisztrálták. A Koronamonitor adatai szerint július elején volt a legalacsonyabb a fertőzöttség, az új fertőzöttek számának hétnapos mozgó átlaga 30 volt, míg a múlt hétre ez már 54-re emelkedett. Ha a legfrissebb napi adatokat vizsgáljuk akkor csütörtökön 71, pénteken pedig 85 koronavírusos esetet regisztráltak. (Hétvégén a járványügyi hatóságok nem közölnek adatot.) A szegedi Avidin Kft. a járvány kezdete óta végez tömeges teszteket nagy cégek számára. Míg júniusban és július elején még ők is igen alacsony esetszámot, napi 1-2 fertőzöttet találtak, a múlt héten már napi 10-15 új esetre bukkantak. Egyik nap Veszprém megyében 10, Pest megyében 6 delta vírus okozta pozitív eset volt, ezek egyértelműen egy-egy gócpontot jeleznek. Bár ezek a számok nem nagyok, arra figyelmeztetnek, hogy a vírus terjedése gyorsul.

Lapunknak egy virológus azt mondta: megyénként kellene vizsgálni, hogy melyik koronavírus változat okozza a fertőzést, és ahol igazolható a delta „előretörése”, ott a járványt lassító intézkedéseket kellene alkalmazni. A szakember arra is figyelmeztetett, hogy a légkondicionált helyiségekben, ahol nem a legkorszerűbb szűrőrendszert használják, ott óriási a kockázata a megfertőződésnek. Hozzátette: például bizonyos helyeken – így a benzinkutakon, a nagy forgalmú bevásárló üzletekben - már ismét ajánlott maszkot húzni és figyelni a távolságtartásra. És persze oltani-oltani az oltatlanokat. A delta vírus ugyanis a legnagyobb veszélyt az oltatatlanokra jelenti. S ha ők, illetve a félig oltatlanok megfertőződnek, az ő szervezetükben újabb agresszív mutánsok jöhetnek létre, és okozhatnak azok ismét járványhullámokat. A szakember beszélt arról is, hogy minél könnyebben hozzáférhetővé kellene tennie a kormánynak az oltásokat. Ugyanis sokak azért nem kérik az oltást, mert nem tudnak regisztrálni azért sem, mert nem értik azt a nyelvet, ami az ehhez szükséges teendőket közvetíti, valamint nincs lehetőségük, tudásuk az internetet használni...

A CSEHEK ÉS A LENGYELEK IS JOBBAN KIJÖNNEK A PÉNZÜKBŐL, MINT A MAGYAROK

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2021.07.26.


Június elején írtunk arról az Európai Unió statisztikai hivatala alapján, hogy az egyes országokban mekkora volt az órabér átlagosan és egyes szakmánként 2018-ban. Egy ilyen összehasonlítás azonban akkor az igazi, ha mellé tudjuk társítani a megélhetési költségeket, és az Eurostat most nyilvánosságra hozott egy ilyen adatbázist is.

Először nézzük a fogyasztói árszintet, ahol a 27 tagország átlagát vették száznak, és az egyes tagállamokban mért eltéréseket ehhez igazították. Így jött ki az, hogy a 2020-as adatok alapján Dániában átlagosan 32 ponttal magasabb az árszint a 27 tagország átlagához képest, vagyis ott ennyivel drágább az élet. A skála másik végén Bulgária található – a 64 pontos eredmény azt jelenti, hogy ott 36 ponttal olcsóbb a megélhetés az uniós átlaghoz viszonyítva. Magyarország 70 pontot ért el, így megélhetési költségek szempontjából az egyik legolcsóbb tagállamnak számít...

A REMEKMŰVEK A RAKTÁRBAN LAKNAK, A SPORTOLÓK NÉZŐK NÉLKÜL MARADNAK, DE TÍZEZREK JÖTTEK KI A NÉGY FAL KÖZÜL

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2021.07.26.


Jó reggelt, ez a napindító hírlevél! Jó kis hőség néz ki mára, 30-35 fokos csúcsokkal, néha némi szél és felhő adhat enyhet. Egész héten ez lesz.


A bántóan sűrű hét végére is jutott két nagy esemény, amiről lankadatlan tudósítottunk.

OLIMPIA

Az első igazi versenynapon rögtön egy maradandó élmény: Szilágyi Áron történelmet írt a harmadik arannyal. Szinte soha nem nézek sportközvetítést, de ezt kár lett volna kihagyni: a végül a grúz ellenfél őrjöngéséig fajuló, nagyon szoros elődöntő mellett gyönyörű kontraszt volt az elegáns, fölényes győzelem a fináléban.

Vasárnap a kardaranyhoz egy párbajtőr ezüstöt tett hozzá Siklósi Gergely, a cselgáncsozó Pupp Réka csak a hosszabbításban maradt alul a bronzcsatában, tizedeken múlt Verrasztó Dávid dobogója, Hosszú Katinka pedig tényleg nincs csúcsformában - írtuk tömör, de olvasmányos napi összefoglalónkban.

Olimpiai oldalunkon lehet követni a híreket, galériákat, elemzéseket, az eseménynaptárt elnézve lesz bőven miről tudósítani. Folyamatosan frissülő napi cikkünkben benne lesz minden, ami fontos. Ma is a vívócsarnokban van esély a legnagyobb magyar sikerre, és mindjárt - úgy értem, hogy perceken belül - megkezdi szereplését a magyar női vízilabdaválogatott is.

PRIDE

A szervezők becslése szerint nagyjából harmincezer ember vonult végig a Madách tértől a Tabánig a 26. Budapest Pride-on szombat délután. A résztvevők nagy száma is mutatja, hogy ez a Pride más volt, mint a többi, ugyanis a kormány tett arról, hogy minél többen érezzék az ügyüknek a melegfelvonulást és az LMBTQ emberek jogait - írtuk helyszíni riportunk elején.

Ács Dániel videóban kérdezgette a résztvevőket, miért megy ki valaki gyerekkel a Pride-ra, és milyen magyar tinédzserként ráébredni arra, hogy homoszexuális vagy. Ezúttal a beszédek is szokatlanul erősre sikeredtek.

A deviáns kisebbség, vagyis a pártucat ellentüntető - a karlendítő kopasz, a veréssel fenyegető bácsi - most is csak attól volt kicsit érdekes, ahogy a közmédia híradója és az MTI kezelte őket.

RAKTÁR

A Kiscelli Múzeum az egyik kedvenc helyem a városban, pláne, mióta ott volt az esküvőm. Pont akkor, öt éve kezdődött - a Fővárosi Képtárral közös - kálváriájuk, ekkortájt kellett ugyanis kipakolniuk a metszettárat a várból az ott zajló nagyszabású kormányzati átrendezés miatt. Ami láncreakciót indított el, és más tényezőkkel együtt oda vezetett, hogy ma Budapest múltjának fontos emlékei, a 20. század képzőművészeti remekművei jórészt a közönségtől elzárva, nem is mindig megfelelő körülmények között várják a szabadulást.

A jó hír, hogy a megoldás lassan körvonalazódni látszik - Horváth Bence riportja, Halász Júlia remek képeivel.

BIDEN, MERKEL, PUTYIN

Amerika megengedte, hogy Németország ossza szét az orosz gázt Európában

- Az új elnök és a leköszönő kancellár első és utolsó közös sajtótájékoztatója után kiderült, hogy kéz a kézben szívatják meg Ukrajnát és hunynak szemet Putyin terjeszkedése felett.

NÉZNI, HALLGATNI

Tíz évvel ezelőtt még egy ultraortodox zsidó közösségben élt, most a világ legnagyobb modellügynökségét vezeti - Nem tökéletes, de nem is érdektelen a Netflix realityje.

Lehallgathat-e Orbán Viktor a málnásban? - Szokásos podcast, én ott tartok benne épp, hogy lehallgatták-e UP-ot.