2016. december 2., péntek

CIVIL SZERVEZÉSŰ INTERNETES ELŐVÁLASZTÁS AZ ORBÁN-RENDSZER LEVÁLTÁSÁNAK A KULCSA

FALRAMENT A PARLAMENT BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2016.12.01.


Az ellenzéki előválasztásnak csak akkor van értelme, ha rendszert akar váltani. Ha pártirodákban szervezik közös listára, az az Orbán-rendszer házi-ellenzéke címért folytatott házibajnokság. Ha civil alapon interneten rendezik az előválasztást, akkor képes lehet új szavazók bevonására, és parlamenti kétharmad megszerzésére.

Nem elég a kormányváltás, rendszerváltás kell!


Hiába szerzi meg valami csoda folytán a jelenlegi ellenzék a kormányzáshoz szükséges száz mandátumot, ha utána marad a Nemzeti Együttműködés Rendszere. A Parlamentben csak albérlők lehetnek, mert a politikai rendszerében a főbérlő továbbra is Orbán. Az ő haverjai vannak a legfontosabb helyeken a közjogi pozíciókban és a gazdaságban.

Továbbra is Polt Péter ügyel majd arra, hogy ne derüljön ki a korrupció. A narancs színű talláros testület marad az alkotmányosság őre. Matolcsy György kezeli a jegybanki, és házipénztáraként az alapítványi ezermilliárdokat. A média nagy többsége fideszes kézben, a működésüket Habony Árpád irányítja a boszorkánykonyhájából. Elszámoltatás nélkül nőhet tovább a felcsúti Orbán Mészáros-birodalom. Ekkora közjogi és politikai ellenszélben a jelenlegi balos pártok csak egy új Vona-Orbán kormánynak ágyaznának meg.

Az Orbány-rendszer aknáinak a hatástalanításához új alkotmányra van szükség. Egy tiszta lapra. Az alkotmányozó többséghez pedig parlamenti kétharmadra. A szavazóurnákban történő rendszerváltás választási matekja elméletben egyszerű. A fideszessel szemben legalább 79 körzetben esélyes álljon ki. A mostani balos pártok előválasztásos összefogása ennek sajnos a felére sem elegendő.

Örömteli, hogy a
szocialisták ismét nyitottak a megújulásra. Ám az általuk ajánlott előválasztási módszer arra elég csupán, hogy a balos pártoknak nem borítják a tárgyalóasztalt egymásra már a választások előtt, mint 2014-ben. A résztvevő pártok jelenlegi támogatottsága összesen kisebb, mint az akkori fiaskónál volt. Az alkotmányozó többséghez be kell vonni még legalább egymillió választót, mert az MSZP-Gyurcsány nosztalgia buliba nem megy el a rendszerváltáshoz elegendő ember. Hiába van Youtube-diszkó, ha a régi nóta szólhat csak.

Az új választókhoz eléréséhez új hangra, új politikai tényezőkre is szükség van. Ha ezek a formációk rajtra készen is állnak, az MSZP feltételeivel nem tudnak, és nem is akarnak majd a pártiroda-leltár jellegű előválasztásba beszállni.

Civil alapon szerveződő, nyílt és független internetes választás képes megalapozni a most még csak nyomokban megjelenő hitelességet. Egy hosszú
kampányshow tudja csak politikával ritkán találkozó figyelmét elkapni, és mozgásba lendíteni a fotelból mormogókat is. Az internetes előválasztás nemcsak a sok helyütt hibádzó infrastruktúrára megoldás, hanem választási rendszer problémájára is. Ha amerikai mintára “a győztes mindent visz” elven alapszik az előválasztás, akkor az szoci-déká belmeccs lesz. Ha a neten preferenciális módon szavazhatnak az előválasztáson, akár több jelöltre és listára is, akkor az kerülne ki győztesen, aki a legnagyobb eséllyel tudja legyőzni a fideszest 2018-ban...

ITT OLVASHATÓ

POLITIKAI GENERÁCIÓK HARCA

MAGYAR NARANCS
- LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON
Szerző: Mikecz Dániel
2016.12.02.


Akármennyire is romantikusnak tűnik, ennek a harcnak végső soron az ország minden lakója látja a kárát. 

A rendszerváltás magyar politikatudományának egyik slágertémája volt a politikai generációk léte, szerepe a hazai politikában és a demokratikus átmenet során. A még Mannheim Károly által kidolgozott tétel szerint bizonyos politikai szocializációs élmények meghatározóak lehetnek egy korosztály számára, amely a közös célok meghatározása által politikai generációvá érhet. Magyarországon ilyen közös és máig hatását éreztető élmény az 1930-as években induló népi kollégiumi mozgalom, az ‘56-os forradalom eltiprása, az 1960-as évek végén megtervezett új gazdasági mechanizmus lefújása, illetve az 1980-as évek ellenzéki mozgása, valamint maga a rendszerváltás. Ezeknek megfelelően vált politikai generációvá a “fényes szelek” népi kollégiumi korosztálya, a nemzeti és a demokratikus ellenzék, a reformközgazdászok, valamint a szakkollégiumi mozgalomból kinőtt Fidesz-generáció.

A politikai generációk közös politikai célja ugyanakkor nem független az előző korosztályok helyzetétől: legtöbbször éppen az “öregek” felfogása, reflexei és - ami a legfontosabb - hatalma ellen irányul. Az öregek hatalmát megdönteni kívánó fiatalok képe ugyanakkor szerves része az egyéni tapasztalatoknak és kultúránknak is: Uranosz uralkodásának fia, Kronosz vetett véget, akit Zeusz taszított le a trónról. Akármennyire is romantikusnak és közérthetőnek tűnik azonban a politikai generációk harca, egy bizonyos ponton túl végső soron az egész politikai közösség, az ország minden lakója látja a kárát. A kiélezett harc és a pozíciók elfoglalása ugyanis újrateremti az egyes generációk dominanciáját, amit majd megint egy önképe szerint éleslátású és megvesztegethetetlen korosztály kíván megdönteni...


ITT OLVASHATÓ

TÉNYLEG HIHETETLEN, DE MÁR MEGINT NEM MONDOTT IGAZAT ROGÁN PINOCCHIO

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2016.12.02.


...Rogán már megint nem mondott igazat.

A
24.hu ugyanis pénteken megkereste a BÁV Zrt-t, ahol azt mondták nekik:
táskákkal soha nem foglalkoztak, ruhaneműkkel is alsó hangon tíz éve már nem. Finom kis ellentmondás.


Vajon hogyan tudta elintézni a miniszterelnök hatalmon maradásáért felelős miniszter, hogy neki mégis eladjanak táskát?

Csak az utóbbi heteket tekintve sem ez az első eset, hogy Orbán Viktor politikai titkára finoman szólva is ellentmondásba keveredik.

Először itt volt a helikopterügy, ahol előbb letagadta és perrel fenyegetett, ha a néha Népszabadság megírja, hogy helikopterezett, majd fokozatosan eljutott oda, hogy volt helikopterezés, de csak odaútra, és különben is, a felesége intézte barterben.
Aztán a svájci villatulajdonos táskás embere. Az Indexnek először azt mondta, nem is ismeri, csak annyira, mint bármelyik másik önkormányzati képviselőt. Aztán azt mondta, együtt szoktak kávézni. Tegnap meg már azt, hogy Kertész Balázs a barátja.

Amiről nem beszél, ott nem is tud lebukni, és mivel vizsgálta nincs, soha nem fogjuk megtudni, hogyan tudott többet költeni a balatonlellei nyaralója felújítására, mint a bevallott, legális éves jövedelme. Ahol
csak a medence benne volt 10 millióban...

ITT OLVASHATÓ

"IDŐZÍTETT BOMBA KETYEG A GAZDAGOK ÉS A SZEGÉNYEK KÖZÖTT"

PÉNZKÉRDÉS BLOG
Szerző: Muhámmád Junusz 
2016.12.02.


A világban tapasztalható társadalmi egyenlőtlenség egyre égetőbb probléma, amit ha nem kezelünk, súlyos gazdasági és szociális elégedetlenséghez vezethet a Nobel-békedíjas Muhámmád Junusz szerint.

Muhámmád Junusz nemrégiben a Thomson Reuters Foundationnek nyilatkozott a korunkat átható társadalmi egyenlőtlenségekről, és azokról a nyugtalanító tendenciákról, amelyek a közeljövőben még nagyobb szociális és gazdasági feszültséget okozhatnak.

A bangladesi közgazdász szerint a jelenlegi banki és pénzügyi rendszer olyan világot teremtett, amelyben „minél több pénzed van, annál több pénzt adok neked”, azaz a pénzáramlás tekintetében súlyos eltolódások tapasztalhatók. Junusz szerint tovább súlyosbítja a problémát, hogy a jelentős vagyon a világnak csupán egy nagyon kis részén koncentrálódik, ezzel pedig gyakorlatilag egy időzített bombán ülünk, ami hatalmas veszélyeket tartogat a jövőre nézve.

Junusz úgy véli, hogy Donald Trump megválasztása, valamint a nyári Brexit egyaránt annak a bizonyítéka, hogy a társadalom elégedetlen a jelenlegi elit hozzáállásával, illetve azzal a látszólagos tétlenséggel, ami a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolását illeti.

A gazdagok csak gazdagodnak...

ITT OLVASHATÓ

LELÉPETT A LIBERÁLISOKTÓL BODNÁR ZOLTÁN - FODOR KAMUPÁRTJÁNAK KAMPEC

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Nyugati Fény
2016.12.02.


Kilépett a Fodor Gábor vezette Liberálisokból a párt esze, főpolgármester-jelöltje és gazdaságpolitikusa, Bodnár Zoltán.
Bodnár az Indexnek azzal indokolta a döntését, hogy feloldhatatlan nézetkülönbségei támadtak Fodorral. Közölte továbbá: "ez a párt politikai karanténba került az ellenzéki oldalon, és nem látom, hogy lehet ebből kijönni"

Reális helyzetértékelés - jobb később, mint soha.

Bodnár korábban az Eximbank vezérigazgatója és az MNB alelnöke volt - elismert gazdasági szakember. Teljes tévedés volt a részéről egy ilyen sötét kamupártot legitimálni a nevével. Most megtörtént a korrekció...ITT OLVASHATÓ

NINCS BENNÜK VESZÉLYÉRZET?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.12.02.


Mármint a Fidesz nevet bitorló szervezetben és csatolmányaiban: mégis, mit gondolhatnak, meddig nyújtható még a perc, ameddig dáridózhatnak?

Minden napra jut valami politikai-jogi-morális képtelenség – sokszor nem is egy.  Csak az utóbbi két-három nap hordalékából:
  • A szegedi vésztörvényszéken terroristát csináltak: eddig nem volt olyanunk, most lett… Orbán és „kormánya” nem beszél a levegőbe..!
Ha a híradások hitelesek, nem vizsgálták a vád tárgyává tett cselekmények összefüggéseit, így azt sem, milyen hatást váltott ki a menekültekben az, ahogy packáztak velük a magyar hatóságok, ahogy minden mód megalázni igyekeztek őket. Nem vizsgálták tehát azt sem, hogy fölmerülhet-e az államilag szervezett provokáció megalapozott gyanúja.

Az ítélet annyira képtelennek tűnik, hogy a legrosszabb időket juttatja az ember eszébe: azt, hogy immár tényleg bármi megtörténhet Orbániában. Egyik nap például volt Népszabadság, másik napra meg eltűnt, múltjával együtt… Egészen idáig nem volt terroristánk – akik lehettek volna, például a 2006-os cselekményeikért, azokat a Fidesz és a Jobbik együtt „simogatta” békés tüntetőkké, sőt, önfeláldozó hősökké –, Szegeden „fölépítettek” egyet…

A Fidesz pedig hányingerkeltő módon ünnepelte a dermesztő ítéletet – csak nem  ellenzékét akarja vele terrorizálni..?
  • Szijjártó Péter… Az ő „külügyminisztersége” legalább annyira abszurd, mint mondjuk Mészáros Lőrinc elképesztő gazdagodása. Az nem vitás, hogy Szijjártó nyomot hagy a magyar diplomácia történetében: aligha volt olyan külügyminiszterünk, aki annyi ország miniszterét és sajtóját baszta volna le, mint ő…
És „dolgozik”, feszt… Jól megadta a románoknak is ! Tanulják csak meg, hogy Orbániával nem lehet kikukoricázni…
Azt le sem szarja, hogy ha van még országukban normális ember, hát a föld alá süllyed szégyenében.
  • Orbán, Kövér..! Pojácák és gazemberek! És Orbán valami „altalajcseréről” is pofázott: folytatódik hát a fasiszta migráncskampány.
  • Kormányhivatalok alkalmazottai személyesen viszik el a nyuggereknek Orbán ajándékát…
    Azt mondják, megemelték a hivatalnokok bérét, munkaidejükbe belefér a postáskodás. Ha egy-egy Soros-Gyurcsány-bérenc-brüsszelita nyugger a hivatalnokra önti a loccsost, hát majd terrorizmusért vádat emelnek ellene…
  • Újabb kórházi holttestet találtak 
  • Vizes világbajnokság…
    • A tervezett 25 helyett 100 milliárdba kerül – jelenleg… Képzelhetjük, hogyan alakul majd az olimpia költségvetése! Ha végül nem Orbán rendezheti meg, már akkor is jól járt, fogadott családjával együtt…
ITT OLVASHATÓ

MIÉRT AKART SZÉLES MEGSZABADULNI AZ ECHO TÉVÉTŐL? AKART EGYÁLTALÁN?

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2016.12.02.


Gyere haza, Szaniszló! Mészáros Lőrinc tévét vett.

Lassan nincs olyan nap, hogy ne Mészáros Lőrinc újabb bevásárlását emlegesse a sajtó. Tegnap például egy szállodaláncot szerzett meg, amit – minden bizonnyal szerénységből – igyekezett titokban tartani, ma meg azt írja a Magyar Hírlap, hogy övé lett az Echo tévé… Egészen pontosan a lap jelenlegi és a tévé már csak „egykori” tulajdonosa, Széles Gábor fejti ki interjú-formában, hogy „több hónapos tárgyalás után” eladta kis kedvencét Mészáros „egyik cégének”.

Sajnos nem esik szó arról, hogy Széles vajon miért akart, egyáltalán akart-e szabadulni az Echo tévétől. Mindenesetre elég soványka magyarázatnak tűnik, hogy a biznisznek szerinte két oka van, az egyik az, hogy Széles energiái nagy részét főleg az Ikarus „felfejlesztésére” kívánja összpontosítani, a másik meg az, hogy így kívánja elősegíteni a „nemzeti erők egységesítését”...
 

GYÁRFÁS-MENTES ÖVEZET

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Föld S. Péter
2016.12.02.


Gyárfás Tamásnak távoznia kellett a posztjáról. Nem volt más választása, s ha a konkrétumokról el is tekintünk, mert azokat szigorúan szakmai ügyként fogjuk fel, azért is mennie kellett, mert nem jött ki jól a versenyzőkkel.
 
Ez a látszólag személyes ügy valójában nagyon is szakmai. Egy szövetség vezetőjének nem csak az a dolga, hogy menedzselje a sportágát, hanem az is, hogy olyan feltételeket teremtsen, amelyben a versenyzők – mert hát a szurkolók mellett mégis csak miattuk van az egész – jól érzik magukat. Olyan nincs, hogy valaki úgy kiváló hadvezér, hogy nem állnak vele szóba a katonái.
 
Gyárfás tehát megy, de ettől még megmaradnak a problémák, mert Gyárfásnak nem azért kellett most távoznia, hogy utána pozitív változások jöhessenek. Gyárfásnak azért kell mennie, mert fölöslegessé vált, sőt, kifejezetten útban van. Még nem teljes a rendszer, talán az úszóké az utolsó jelentősebb szövetség, ahol nem a Fidesz által delegált pártkatona vezényli a parádét, ám Gyárfás egy ideje nem illik a képbe.
 
Gyárfás keménykezű üzletember, aki egy vizes vb-t, főleg, ha a kormány támogatását is maga mögött tudhatja, gond nélkül le tud vezényelni. De kormányzati hátszéllel, pénzzel és kapcsolati tőkével megtámogatva, mások is meg tudják csinálni a vizes vb-t, mások is tudják szállítatni az úszókkal a jó eredményeket.
 
Mások, akik Gyárfásnál sokkal megbízhatóbbak, kevésbé öntörvényűek, sőt egyáltalán nem azok. Az egykori Rolls Frakció slágere szerint mindenki alkalmas egy feladatra. Ehhez most hozzátehetjük azt is, hogy minden feladatra van alkalmas ember. Olyan, aki nem kérdez, nem szól vissza, hanem bólogat, amikor kell, és látszólag még ötletei is vannak.
 
Mert az majdnem mindennél fontosabb, hogy olyan ötletei legyenek, amelyekről képes elhitetni, hogy a gazda fejből pattantak ki. A diktatórikus rendszerek ugyanis nem kedvelik az önálló gondolatot és cselekvést. Ők azt díjazzák, ahol minden előre kiszámítható, mert nem csak azt szeretik tudni, hogy ki mit mond, hanem azt is, hogy mit gondol...

ITT OLVASHATÓ

AZT MEG NEM TUDJÁK AZ ÁPOLÓK ELMAGYARÁZNI A VEZÉRNEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.12.02.


Jelen állás szerint az van, hogy az Európai Unió nem demokratikus, de mindjárt megbuknak ők a francba. Ezt az Orbán nevű hirdette ki a szokásos pénteki igehirdetés keretében. Mert az van, hogy már a demokráciát is ő definiálja. Konkrétan akkor van demokrácia, ha az van, amit ő mond. Ez így Magyarországon működik is, mert olyan maffiahálózatot sikerült kiépíteni, hogy kevesen mernek ellentmondani, az sem jut el a felséges füléig. A demokrácia azonos a mélységes kussolással.

Az a baj, hogy az Uniót még nem sikerült letaposni. Pedig mennyire jól működne minden, ha Mészáros Lölö és Tiborcz vő szétdobná egymás között az összes uniós beruházást, ugyanők – kiegészülve Vajna fánksütödéssel és az ismeretlen Habonnyal – felzabálnák minden országban a médiát. Akkor rendesen kuss lenne, az Orbán nevű megnyugodna és Nárcisz kutya venne magának pár kastélyt Franciaországban és néhány jachtot.

De az a keserű igazság, hogy még csak kerítésen belül megy ez az újfajta demokrácia, még csak a magyar média van disznótenyésztők, ösztönös kőfaragó-vitrinőrök és parókakészítők kezén. Még csak itt nem mer mukkanni senki, ha jót akar magának. Tehát az országban már teljes a demokrácia. Bármelyik kormánytag bármelyik szabadon választott újságban, weboldalon, rádióban, vagy tévében akkorát hazudhat, amekkora csak ráfér az arcára.

Nincs már mit demokratizálni. Azt meg nem tudják az ápolók elmagyarázni a vezérnek, hogy akkor sem lesz ő Európa császára, ha a feje tetejére áll. Azt sem érti, hogy a demokrácia nem ott kezdődik, ahol ő a teljhatalmú uralkodó. Vagy érti, csak nem érdekli...


ITT OLVASHATÓ

LÁNYOK, ÍRJATOK! BAJBAN A GÉPIPAR BARANYÁBAN...

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.12.02.


Sziasztok, lányok! Biztos ti is hallottatok már róla, hogyan kampányol időről időre Orbán Viktortól Kósa Lajosig a teljes magyar kormány a teljes foglalkoztatottságról mint hamarosan elérhető célról. De valójában mind tudjuk, hogy óriási hiányokkal küzd a magyar munkaerő-piac. Természetesen vannak területi különbségek, és ágazatonként is nagy a szórás. De a lényeg azért jól látható: egyes szakmákba lasszóval is nehéz embert fogni. Most rajtatok a sor!


„Ha nem tudod, mit akar az élet tőled, gyere el te is...”

... gépgyártástechnológiai technikusnak. Mechatronikai technikusnak. Épület- és szerkezetlakatosnak. Villanyszerelőnek… És még sorolhatnánk, főleg mivel a 2015/2016-os év 12 Baranya megyei hiányszakmájához képest idén már 20 hiányszakmát sorol a lista.

Hogy miért pont Baranya megye lehet nektek érdekes?

Mert ott elindult valami… Ha a Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság honlapját böngésszük, akkor szembetűnő lehet, hogy a (nem kifejezetten szakszerűnek ható) „fiús szakmák” megnevezés alatt futó képzések irányába immár kampányszerűen terelik a lányokat. Egész pontosan a klasszikus fém- és gépipari szakmákban nagy rátok a kereslet, a fiúk mellett, természetesen. És hogy az egész még vonzóbb legyen: aki hiányszakmát tanul (megyénként valamelyest változó ez a lista), az havi 10-50 ezer forint közti ösztöndíjban is részesül, tanulmányi eredményeitől függően, ami erős motivációs tényező. Cserébe módszertani kézikönyv is készült, ami segít eligazodni a lányoknak is ajánlható fiús szakmák közt - igaz, ezek közül a hiányszakmák listáján viszonylag kevés szerepel. Szóval nehéz helyzet ez, de ne adjátok fel!

ITT OLVASHATÓ

SZAVAZZAK AZ RMDSZ-RE, VAGY NE?

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: Sipos Zoltán
2016.12.02.


“A dilemmám nem kicsi, és egyelőre nincs jó válaszom. Több okból sem szavaznék már az RMDSZ-re, és több okból mégis. Kezdjük azokkal, amelyekért nem szavaznék, majd lejjebb kifejtem azokat, amelyekért igen.” Czika Tihamér publicisztikája.

Először 2000-ben szavazhattam. Azóta minden román parlamenti választáson az RMDSZ-re szavaztam. A 8 évvel ezelőtti parlamentin magam is lelkesen kampányoltam, jelöltként, ajtóról ajtóra, faluról falura. Nem volt kérdés eddig egyszer sem, hogy kire szavazok. Most először az.

5 éve külföldön élek. Ez a tény egyszerre hátrány és előny is számomra. Hátrány, mert nem élve benne az erdélyi valóságban, akaratlanul átalakulok, nem érzem azokat a nyomásokat, amelyeknek otthon lennék kitéve. Kompenzálom ezt a hazai sajtó napi olvasásával, Facebook-viták és csoport követésével, barátokkal, rokonokkal való Skype-os és messengeres beszélgetésekkel.

Próbálom naprakészen tartani magam, hisz családom, barátaim vannak otthon, mindig érdekelni fog merre mennek a dolgok. De ez nyilván nem ugyanaz, mintha benne élnék. Előny ez a helyzet ugyanakkor azért, mert azokat a kényszereket és függőségeket sem érzem, mint amelyekben otthon éltem.

Kívülről látom az erdélyi (magyar) világot, nyugodt, higgadt és legfőképp szabad fejjel értékelhetem azt és össze tudom hasonlítani azzal, amiben élek itt vagy amit máshol látok. Ez utóbbi lehetőséget tekinthetem akár felelőségnek is: függőségektől szabad perspektívám hasznos lehet az otthoniaknak.

A dilemmám nem kicsi, és egyelőre nincs jó válaszom. Több okból sem szavaznék már az RMDSZ-re, és több okból mégis. Kezdjük azokkal, amelyekért nem szavaznék, majd lejjebb kifejtem azokat, amelyekért igen:


ITT OLVASHATÓ

BAL-JOBB, BAL-JOBB, MENNEK A MAJMOK...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.12.02.


Kicsit olyan a feeling, mint amikor egy leánykollégiumban a zavaros tekintetű pszichopata meglátja a raktárban a láncfűrészt és kinyújtja érte a kezét.
A Legfőbb Hadúr, a felcsúti tenger hőse, a libaúsztató altengernagya komoly hadseregfejlesztést irányzott elő a következő néhány évre, melynek célja az, hogy Magyarország ne maradjon le a térség többi hadseregének ütőerejétől, és itthon is legyen olyan biztonsági fejlesztés, amely a magyar hadsereget komolyan vehetővé és tényleges erőkifejtésre alkalmassá teszi.
Gondolom, ezzel arra célzott, hogy ma nem vehető komolyan és lószarra se jó.
Egyetértünk.
Többi külpolitikai ötletéhez hasonlóan ez is remek terv, meg is szólalt már a kórus, szólót énekel Lázár, aki érces hangon támasztotta alá szellemi kihívásokkal küzdő főnöke állapotrosszabbodásának újabb gyümölcsét.

Hogy nehogy maradandó kár nélkül múljon el a roham, Orbán ezt a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén propagálta, nehogy már ne értsék meg a célzást a kisantant országai, melyek a mai napig gyanakodva lesik az ország erőfeszítéseit a Kárpát - medence magyar primátusának helyreállítására, és ennek megfelelően ők sem fogják vissza magukat.
Legutóbb is - csendes figyelmeztetésképpen – az első világháborús bukaresti diadalívre visszakerült az 1953-ban bevakolt felirat, mely a román hadsereg 1919-es budapesti bevonulására emlékeztet, mely kormányzati jóváhagyás nélkül nemigen történhetett volna meg.

Ugyancsak viszonylag friss fejlemény, hogy az Unesco etiópiai ülésén elutasították a csíksomlyói búcsú felvételi kérelmét a világörökségi rendezvények listájára, amit az erdélyi magyarok pedig nagyon szerettek volna elérni.
Egyetlen hír sem szólt arról, hogy a román állam képviselői igaz könnyeket ejtettek volna a döntés miatt, amit nem is nagyon csodálok, hiszen ez az egész rendezvény az én olvasatomban is a román államiság elleni rendszeres nacionalista támadásnak tűnik.

Ezen az se sokat javít, hogy Orbán szokott sunyiságával konkrét okot soha nem szolgáltat a nyilvános bírálatra, de azért kíváncsi lennék a magyar nacionalisták képére, ha hirtelen a lakosság öt-hat százaléka valamelyik szomszédos állam polgáraként venne részt itthon a közéletben.
Hogy eközben valahol kiesik a szatyrunkból Európa, azzal senki sem törődik, mert el vagyunk foglalva ezzel az infantilis harcimarcival, aki – szerintem - képtelen abbahagyni a hatéves korában elkezdett katonásdi-játékot, aki mindent csak a győzelem-vereség koordináták mentén képes értelmezni, és aki a disznótorban sem levágja a másik disznót, hanem legyőzi.
Eközben tudható, hogy amikor katonai szolgálatát töltötte – azon túl, hogy igazi jellemóriásként állítólag jelentett katonatársairól a katonai elhárításnak – legendásan fegyelmezetlen volt, úgyhogy szájából a katonaság követelése úgy hangzik, mint soror Immaculata szájából a kuplerájok felvirágoztatására tett indítvány.
Persze máshonnan fúj a szél – az új amerikai elnök kampánya során belengette a NATO költségvetéséhez való nagyobb hozzájárulás követelményének érvényrejuttatását, a tagországok katonai költségvetésének emelését.
Jelenleg nálunk ez az arány a költségvetés egy százaléka, annak is ellopják a felét, a felének a felén pedig jelmezeket, kováspuskát és fakardot vesznek, a hadsereget, mely nálunk a Honvédség névre hallgat, és ütőképessége Klicskóéval vetekszik, és csak alig nevetséges
...

ITT OLVASHATÓ

(5 OK) TUDTAD, HOGYHA JÖVŐRE SZERETNÉL CSOK-OT, AKKOR MÁR ELKÉSTÉL?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.12.01.


Beszélgettem a napokban egy építésszel a CSOK-ról és a jövőről. Nagyon érdekes felvetései voltak, amikre a legtöbben nem gondolnak. A magyarok jellemzően mindent az utolsó percre hagynak, de onnantól kezdve legalább türelmetlenek. Minden tegnapra kell és azonnal! Sajnos a CSOK támogatással építendő házak esetében lassan kijelenthetjük, hogy akik nem kezdik el azonnal beszerezni a megfelelő információkat és tudatosan felkészülni, azok elkéstek a CSOK támogatásból felépített családi házzal. Nem lesz hova beköltözni...

Miért?


ITT OLVASHATÓ

GYÁRFÁS BÚCSÚKORBÁCSA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.12.01.


Gyárfás lemondott. Ez idáig talán rendben van. Még azt sem mondhatnám, hogy egy szimpatikus vezető távozott a jól megérdemelt posztjáról. Valamiért mégis nehéz szabadulni a gondolattól, hogy egyfajta sakkjátszma zajlott, és egész egyszerűen levették a tábláról. Miközben a lemondását szorgalmazó sportolók akár egy vereséggel felérő győzelmet is arathattak.

Föld S. Péter is valami olyasmire célzott egy
publicisztikában, hogy a sportolók nem győzhetnek, ha a hatalomnak ez nem érdeke. Alkalmasint nemhogy egy háborút, de még egy csatát sem igazán tudnak megnyerni a hatalom ellenében. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a versenysport valószínűleg elég egyszerűen szabályozható a pénznek nevezett erőforrásokkal. Mert a grundfoci lehet, hogy el van jelentősebb külső források nélkül, és a hobbiból sportolásért még akár fizetnek is a sportolók, de nehéz elképzelni, hogy utánpótlás neveléstől a több ezres, netán százezres nézőszámot befogadni képes létesítmények megépítéséig a jegyárakból finanszírozható a versenysport. Lehet, de nem tartom valószínűnek. A szponzoroktól sem igazán várható el, hogy a hatalmi szelekkel szembe támogassanak valamit. Ez is lehetséges természetesen, de azért nem tűnik túl életszerűnek.

Amikor Gyárfás leköszönése felett örömködnek néhányan, azért talán ezt is érdemes figyelembe venni. A nagy tükörbenézés helyett valószínűbb, hogy maradt, amíg maradnia rendeltetett, és ment, amikor a hatalom kihátrált mögüle. Valójában a le nem mondásainak a története sokkal jobban jelzi az önálló döntéseinek a lehetőségeit, mint a mostani lemondás. Elég arra emlékezni, hogy a hazai úszósport kapcsán a botránynapló lapjai sem makulátlanul fehérek. Elég az akkortájt elég nagy port kavaró és örvényeket vető
Kiss-botrányra emlékezni. Ha Gyárfás akkor, annak hatására lemond, akkor talán még egy morális piros pontot is begyűjthetett volna. De erre nem került sor. Nem a piros pontra, hanem a lemondásra. De még arra sem, hogy komolyan felajánlotta volna a lemondását. Akkor, talán éppen azért, mert a kormány nem igazán érezte szükségét a nők elleni erőszaktól való látványos elhatárolódást, Gyárfásnak maradnia kellett. S Gyárfás maradt is.

Holott stratégiailag akkor jobban járt volna a távozással. Amellett, noha minden tiszteletem a medencében versenyzőké, a jelen helyzet társadalmi üzenete a fasorban sincs ahhoz képest. Akkor a társadalom felé is megüzenhette volna: a nők elleni erőszak nem bocsánatos bűn. Most, a jelen helyzetben inkább a gladiátorok lázadásának hódolt be. Olyan körülmények között, amikor a legjobb úszók, és nem csak az úszók sporteredményeire is igaz, hogy percéletű érdeklődést csiholnak ki a nagyérdeműből. Amikor van egy nemzetközi terepen elért sportsiker, akkor sokan felkapják a fejüket, és akár még a körutat ellátják forgalmi dugóval. Aztán a harmadik napon a csoda elmúlik, és minden megy tovább. Valójában a sikerek felett ugyanúgy átsiklanak a hétköznapok, ahogy a kudarcok, a meghátrálások felett. Ha az utózöngéket nézzük, az utcai, közlekedési beszélgetések foszlányait hallgatjuk, akkor már az Olimpia sem igazán kerül szóba...


ITT OLVASHATÓ

...AKKOR ORBÁN MEGÖLELI GYURCSÁNYT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Tóth Ilona
2016.12.02.


Legyen minden hónapban egy olyan munkaszüneti nap, amikor lazán élünk. Majd mi kiválasztjuk, nem szükséges Orbán Viktornak ebbe is beletenyerelni.

Úgy döntött Orbán Viktor, hogy a Nagypéntek is legyen munkaszüneti nap. A közelmúltban, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának emlékülésén jelentette be. Természetesen volt mondanivalója Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek is: – A mai világban szükség van az egyházak “becsületére, hitelére és súlyára”. E társadalomban betöltött szerepükre válaszul lesz – huszonöt év késéssel – újra munkaszünet Jézus kereszthalálának emléknapja.

Most nem vitatkozom a miniszterrel, sőt kicsit még örülök is, hogy lesz egy újabb nap, amikor nem kell dolgozni. Még jobban annak, hogy a kormány nagyon tiszteli a szegényeket. Komolyan mondom, mert itt van ez a Nagyböjt, ugye. Ne menjünk a részletekbe, de a nagypénteki nem evés birizgálja a lelkemet. Arra gondolok, hogy Magyarországon milliónyian gyakorolják az egyházi flinc-flancot. Mert azért az nem semmi, ha emberek 365 napos böjtöt tartanak: hús nincs, jóllakni sem szabad, nem is tudnak. Rájöhettünk volna már, hogy mára koplaló kúrán van az ország, a legfontosabb az önfegyelem erősítése és a lemondás megtanulása. Akik rendre nem esznek húst, nem vegetáriánusok, csak vegetálnak...

Egészségügyi előnyei is vannak a böjtnek, megtisztul a szervezet. Elszáll a méreg belőle, de az agyban megmarad.

A megszokott vallási és nemzeti ünnepek mellett számos egyéb emléknapot ismerünk, közülük javasolnék Nagy Nemzeti Munkaszüneti Napokat, legalább havonta egyszer:

ITT OLVASHATÓ

KIRÁLYOK, KASTÉLYOK, LEGENDÁK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Hari Seldon
2016.12.02.


Igazi különleges utazásra invitállak titeket ma – pontosabban nem is én, hanem Hari Seldon, aki egy szuper családi út emlékét eleveníti fel jó sok képpel, és (ami nekem legalább ennyire tetszett a posztban) jó sok történelmi érdekességgel, információval. Szóval ezen a héten már pénteken megkezdjük a hétvégét, méghozzá kifejezetten a szerző kérésére. Indulhatunk?

„Egy sima nyaralási posztot akartam írni, de már sok idő eltelt, lassan itt a tél, így azt gondoltam, hogy inkább írok egy nyaralási összefoglalót, és hozzá fűzök egy kis ország – történelem - kultúra körképet.
 
Kezdem egy feladvánnyal. 57 – 37 – 35 – 14 – 59
 
Nem, ezek nem lottószámok. Lehet találgatni, hogy mit jelentenek. Erre majd a végén visszatérek.
 
Én a hőség és kánikula nagy ellensége vagyok, idén is sikerült „elszabotálnom” a Côte d’Azur-t és idén Loire völgyén keresztül Bretagne-ba mentünk nyaralni.
 
37 Az első nap Thionville – Chambord – Tours útvonalat tettük meg. Ez 610 km, pont kellemes távolság, már érzem, hogy vezettem valamennyit, de még nem fárasztó. Reggel elég korán keltünk, hogy még viszonylag korán odaérjünk Chambord-ba.
Chambord a Loire menti kastélyok legjelentősebbike, I. Ferenc kezdte építeni. Nagyon híres a rengeteg kis tornyáról..."
 

LÁTVÁNYOS, HOGYAN NÖVEKSZIK A KORRUPCIÓ MAGYARORSZÁGON

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: del Toro
2016.12.02.


Ma sok embert aggaszt a korrupció és a korrupciós ügyek Magyarországon. Nem biztos azonban, hogy mindenki tisztában van vele, mit is jelent pontosan ez a latin eredetű szó,corruptio. Hogy a politikusok lopnak? Vagy lefizetik őket? Mutyizgatnak? A korrupció ma nem feltétlenül azt jelenti, hogy valaki odanyom egy nokiás dobozt vastag borítékot politikusoknak, hogy az közbenjárjon valamilyen közügyben. A korrupció ma sokkal inkább a törvények afféle optimalizálását jelenti, hogy azzal bizonyos gazdasági szereplők kvázi legálisan élvezzenek versenyelőnyt, másokkal szemben. Ebben sokat romlott a helyzet az elmúlt években, és úgy néz ki, hogy a jövőben sem lesz másként.
 
Mindenki tud róla
 
Egy friss kutatás szerint a magyarokat, a migráció után a korrupció jelensége aggasztja leginkább. Jogosan, hiszen szinte nap nem telik el anélkül, hogy ne derülne ki, a kormányközeli holdudvar egyik szereplője éppen hol kaszált valamelyik közbeszerzésen. Mindenki tud a világ legtehetségesebb gázszerelőjének, Mészáros Lőrincznek mesébe illő meggazdagodásáról, a helyi kiskirályok értelmetlen pénzszórásairól,  vagy éppen teljes iparágak káderi alapon való újra osztásáról. Mindenki érzi, hogy sántít a kormánymédia érvelése, amikor Rogán kiruccanását annyival kommentálják, hogy nincs itt semmi látnivaló, „minden középosztálybelinek futja helikopterezésre”. Ám amíg a migrációval kapcsolatos hírekbe szinte minden médiafelületen belefulladtunk az elmúlt években, addig a korrupciós ügyekkel egyre kevesebb médiaszereplő foglalkozik.
 
Egyrészt, vannak a kormány közeli lapok és portálok, valamint a közmédia, amelyek érthető módon nem számolnak be ezekről az ügyekről. Másrészt, vannak lapok és csatornák, amelyek akkor foglalkoznak korrupcióval kapcsolatos hírekkel, amikor az anyagi érdekük úgy kívánja. És végül vannak portálok, amelyek rendszeresen megírják a kormánynak kínos ügyeket, ám ezek közül egyre többet elhallgattatnak, valószínűleg nem véletlenül...
 

HA MÉSZÁROS LŐRINC EDDIG NEM SEJTETTE, MOST MÁR SZINTE BIZTOS: NAGYON SOK SZÁLLODÁT VÁSÁROLT A NEMZET GÁZSZERELŐJE

444.HU
Szerző: Tbg
2016.12.01.


„Eddig csak pletykálták, most a Válasz.hu bizonyítékot is talált arra, hogy Mészáros Lőrinc stábja vette át az ellenőrzést a Hunguest Hotels Zrt. felett” - írja a Heti Válasz.

A Hunguest Hotels Zrt. mintegy 14 magyarországi szállodát birtokol, ezek korábban Leisztinger Tamás baloldali vállalkozó-milliárdos érdekeltségeit gazdagították, októberben azonban a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó Konzum-csoporthoz kerültek.

Ez a bizonyíték a Heti Válasz szerint, mivel:

„beérkezett a cégbíróságra a Hunguest Hotels Zrt. október 13-i közgyűléséről szóló jegyzőkönyv, melyből kiderül: Leisztinger Tamás emberei kivonultak a társaság igazgatóságából és felügyelőbizottságából. Hogy kik jöttek helyettük a két testületbe? Röviden: Mészáros Lőrinc és Tiborcz István lekötelezettjei.”


A Heti Válasz ezután közli az új igazgatóság tagjainak névsorát: Jászai Gellért (Konzum-csoport), Schmiedl Péter (Event-Immo, amely a Mészároshoz már eddig is köthető 3 szállodát visz), Somlyai Zoltán (Tiborcz István embere, Pannon Tessera Hospitalis Zrt.), illetve a felügyelőbizottságét: Linczényi Aladin Ádám (Konzum-csoport), Malasics András (Opimus Prime, Mediaworks)...

ITT OLVASHATÓ

HA A SAJTÓ NEM FIRKÁLNA ANNYI MINDENT, POLT PÉTERÉK IS TISZTÁBBAN LÁTNÁNAK

MAGYAR NARANCS
- HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.12.01.


Senki sem nyomoz Pharaon-ügyben, Tiborcz üzent a 444-nek, Rogán csak Orbánért dolgozik. Hírek.

Mulasztás mulasztás hátán
A fővárosi ügyészség meghozta a fontos döntést: nem nyomoznak Pharaon-ügyben, hiszen a kormány ugyan össze-vissza beszél, és „felmerül a hatóságok szándékos mulasztása“ is, de mivel nem ez az „egyetlen levezethető eredmény“, nem lehet nyomozást elrendelni. Hát, hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy meglepődtünk. Ennek az érvelésnek mindenesetre azért ott a helye a „Mi történik azzal, aki az igazság után az elemi logikát is száműzi az életéből?“ című könyv első fejezetében.

Mi köze van hozzá?
Tiborcz István levetetné a 444-ről a videót, amiben egy újságírótól megkérdezi, hogy van-e férje. A Hír Tv riportere egyébként azt akarta megtudni Tiborcztól, hogy miért ő fizetett be bizonyos cégilletékeket. Tiborcz finom utalásából — „mi közük van hozzá?“ — arra következtetünk, hogy szerinte ez az ő magánügye. Ügyvédje azt írta a 444-nek, hogy Orbán veje megdöbbent a videófelvétel közlésén, mivel ő ahhoz nem járult hozzá. A Hír Tv Célpont című műsora holnap lesz, talán új felvételek is adásba kerülnek a szent és sérthetetlen magánszféra napszemüveges lovagjáról...

ITT OLVASHATÓ

EZ MARADT A PECSÁBÓL

MANDINER BLOG
Szerző: Zsigmond és Péterfy
2016.12.01.


A PeCsa mint épület nyilván nem hiányzik senkinek. Itt az ideje nagy népi hurrát kiáltanunk, hogy eltűnik ez az otromba objektum a Városliget közepéről.

De az emlékek azért ott maradnak egy-két nemzedéknek. Péterfy kolléga itt kattogott 2000 körül a korabeli tilosos drum'n'bass bulikon, itt (is) látta a Massive Attacket, itt találkozhatott a legendás Robert Planttel is, aki hatalmas hajkoronájával, hetyke bajusz-szakáll kombinációjával úgy nézett ki, mintha az öregecskedő Napkirály játszotta volna neki és nézőtársainak a Led Zeppelin klasszikusait meg modern, elektro-rock-blues szösszeneteit. A dalok ugyanazok maradnak − és megmaradnak. S hogy a koncerthelyszín hamarosan az enyészeté lesz? Annyi baj legyen.

Nemsokára elkezdik bontani a Petőfi Csarnokot, aminek a helyén a Nemzeti Galéria épülete lesz majd.
Ilyen szép lesz. Egy utolsó katasztrófaturistáskodás erejéig a Városliget Zrt. beszabadított pár újságírót, köztük a Mandinert is a PeCsába...

ITT OLVASHATÓ

ÖT BOLDOGTALAN NAP

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.12.01.


Egy asszonyt holtan találtak a Dél-pesti Kórházban Budapesten. A mosdóban. Már öt napja feküdt ott. Holtan. Öt nap múlva vették észre. Ez volt a legfájdalmasabb az egészben. Úgy meghalni, hogy észre sem veszik az embert. Nem az a fájdalom ebben, hogy egy kórházban nem tűnik fel, hogy öt napja fekszik egy hulla a mosdóban. A magyar kórházak ismeretében ez senkit nem lep meg. Ez inkább csak mellbevágó. Nem könnyű ilyen brutálisan nyersen szembesülni azzal, hogy milyen a magyar egészségügy. Milyen hely az, ahol azt hiszi az ember, hogy majd megmentik az életét.

De ezen már nem lepődik meg sem élő, sem halott. Nem az a fájó, hogy milyen lett ez az ország. Ezen a felismerésen már túl vagyunk. Az igazán fájó az, hogy mivé lettünk mi, emberek. Az igazán fájó az, hogy ez az asszony úgy halt meg, hogy nem hiányzott senkinek. Öt napig senki nem kereste. Sem rokonok, sem barátok, sem ismerősök, sem szobatársak, sem orvosok, sem ápolók. Nem hiányzott senkinek. Ez a legszörnyűbb halál. Ha színpadi mű lenne, akkor a szerencsétlen asszony ezt próbából is tehette volna. Meghal, hogy megnézze, hiányzik-e bárkinek. És valószínűleg csak azért nem ébredt volna fel soha, mert belehalt volna, amikor a kísérlet végén kiderül, hogy nem hiányzott senkinek. Egy ember senkinek nem kellett, senkinek nem volt fontos. Így végződött az élete. Amikor megszületett, még nem így volt. Mindenki örült, boldog volt, sírt az anyja örömében, az apja a felhőkig ugrált boldogságában. Félve vigyázták az első lépéseit, boldogok voltak minden szóért, amit kiejtett.

Féltő szemek kísérték az első nap, amikor iskolába ment. Anyja már félórával előbb ott volt, mint ahogy végzett. Megszorongatták, megszeretgették, ha sírt, a könnyeit letörölték. Apja büszkén mutogatta. Az ő lánya. Felnőtt, szép volt, szerették és ő is szeretett. Nagy tervei voltak, egy részét megvalósította, egy része örökre az álma maradt. Voltak álmai. Voltak vágyai. Elképzelte magát, gyerekkori meséinek királykisasszonya volt, képzeletben korona volt a fején, és az a herceg fehér lovon, érte jött. Híresnek látta magát és szépnek, egész élete a csodavárásban telt, hogy ez csak most van így, csak most ilyen nehéz, csak most kell még egy kicsit kibírnia, aztán minden jobb lesz, szebb lesz, jön a csoda, és ő az lehet, aki mindig is szeretett volna lenni. De a csoda nem jött el soha, végig ilyen nehéz lett, az álmok pedig itt értek véget ebben a mosdóban.

Vagy lehet, hogy már kezdetben is nehéz volt. Lehet, hogy rosszul is kezdődött. De hatvan év alatt találkozott másokkal. Akik megszerethették volna. Akiknek fontos lehetett volna. Tett sok jót. Talán voltak gyerekei. Talán nem. Bárhogy volt is, amikor befejezte ezt az életet, úgy ment el a világból, hogy öt napon át senkinek nem hiányzott. Senkinek nem volt fontos, hogy mi van vele. Öt nap múlva úgy találták meg a női mosdóban, mint egy eldobott papír zsebkendőt. Itt meg egy asszony van. Fel kell takarítani. Egy nagy bomló fehérje. Nem idevaló. Szegény asszony mondta volna, hogy elnézést, hogy nagyon sajnálja, hogy bajt okozott, hogy szemeteli a drága kórház mosdóját, munkát ad másnak, bajlódni kell vele. Már így érezte akkor is, amikor az ágyon feküdt, hogy útban van, csak terhet jelent másoknak. Mondta volna most is, hogy ne tessék haragudni kedves, de nem tudta mondani, mert halott volt. Odaadta volna a büfében utolsó fillérjén vásárolt kis csomag kávét a takarítónőnek, hogy kárpótolja azért, mert zavarta a létezésével, hogy nem tudott úgy meghalni, hogy nyomtalanul tűnt volna el. Adna ő borravalót, ha tudna. De nem tud...


ITT OLVASHATÓ

MÉSZÁROS LŐRINC MEGVETTE AZ ECHO TÉVÉT

24.HU
Szerző: Tóth Richi
2016.12.02.


A felcsúti polgármester-gázszerelő közelébe került a korábban a Népszabadságot kiadó Mediaworks is, az újságok mellé most tévét is vett. Széles már november elején jelezte, eladná a tévéjét, akkor az ország ötödik leggazdagabb embere úgy fogalmazott, hogy nagyjából fél éve folynak a tárgyalások több befektetői csoporttal arról, hogy eladnák az Echo TV-t, de csak azzal a feltétellel, ha jobboldali marad.

Marad, a szintén Széles-tulajdonban álló Magyar Hírlapnak most azt mondta, Mészáros Lőrinc egyik cége lett a tévé új tulajdonosa, az adásvételi szerződést már csütörtökön alá is írták.

A televízió öttagú igazgatóságában Széles is szerepet vállal, a Fidesz–KDNP szellemiségének megfelelő, a kormányhoz legközelebb álló csatorna marad az tévé, mondta.

Az üzletember célja most az, hogy az Ikarust is felvirágoztassa, ahogy a Videotont.
"Abban, hogy eljutottam idáig, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye, de én soha nem privatizáltam, nem nyúltam le semmit, mindent a munkámmal és az eszemmel szereztem meg."
Mondta még 2014 áprilisában a Heti Válasznak Mészáros...

ITT OLVASHATÓ

FRANCIAORSZÁGRA ÉS AUSZTRIÁRA FIGYEL EURÓPA - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.12.02.


A vasárnapi osztrák választásokat elemzi a New York Times. Mint írják, az a kérdés, messze túl Ausztrián is, hogy újabb állam csatlakozik-e a többi feljövőben lévő európai nacionalistákhoz és populistákhoz, illetve hogy Hofer lemásolja-e Trump váratlan sikerét?
A politikusnak jó esélye van a győzelemre, utána pedig a Szabadságpártnak áll a zászló a hamarosan következő parlamenti választásokon. Akkor pedig az ország egy újfajta jobboldali párt szorításába kerül, éppen akkor, amikor Magyarországot a tekintélyelvű Orbán Viktor irányítja, és a franciáknál Le Pennek futhat be. Ilyen körülmények között európai jelentőségű a párharc Van der Bellen és Hofer között. Az FPÖ jellemzője, hogy elitellenes, továbbá az elit, a külföldiek, az iszlám és a globalizáció ellen van. De mindenekelőtt szemben áll a szociáldemokraták és a Néppárt alkotta rendszerrel. Ily módon példával szolgál az új jobboldal számára a földrészen. Ami az amerikai hatást illeti, a szabadságpártiak felbátorodtak, másfelől viszont felébredt a haladó tábor. Így megvan minden kilátás, hogy a balliberális oldal kerekedik felül. De a helyzet mutatja, mekkorák is a gondok az osztrák politikában.

Washington Post
1. A vezércikk arra figyelmeztet, hogy messze nem olyan ártalmatlan az orosz beavatkozás nyugaton, mint ahogyan azt sokan gondolják. Itt van pl., hogy a NATO-tag Magyarországon orosz ügynökök egy neonáci félkatonai szervezettel közösen gyakorlatoztak. A bizonyítékok még nem teljes körűek, de kizárnak minden kétséget. Oroszország titokban támogatott egy fegyveres mozgalmat, amely a fasizmust akarta visszaállítani. A leleplezés zavarba hozta a magyar kormányt, amely az egyik leginkább Kreml-barát vezetés a földrészen. Orbán Viktor zsíros energiaügyletet kötött a Putyin-rezsimmel és ellenezte az uniós szankciókat. Nem éppen a hála jele, hogy az orosz titkosszolgálat a jelek szerint arcátlanul dolgozott a szélsőséges alternatíva sikerén. És akkor még ott van Montenegro, ahol az oroszok állítólag puccsot készítettek elő. Tapasztalt elemzők azt mondják, egészen példátlan, ahogyan Moszkva megpróbál káoszt előidézni a NATO-hoz kapcsolódó országokban. Olyan rendszerre utal, amely szabad folyást engedett a titkos műveleteknek, mert arra számít, hogy a gyenge és megosztott nyugat nem vág vissza. Amíg nem bizonyosodik be, hogy téves ez a teória, addig további bajkeverésre kell felkészülni az orosz megbízottak részéről.
2. A kommentár úgy látja, hogy mindössze 25 év elteltével odalett a nyugat sikere, az autokrácia ideje közeledik. Negyedszázaddal ezelőtt, a Szovjetunió szétesésével kimúlt a kommunizmus, úgy látszott, hogy végképp győzött a liberális demokrácia. Csakhogy visszatértek és egyre erősebbek az autokrata rendszerek, a demokrácia defenzívába szorult. Az Egyesült Államok is visszavonul, lásd Aleppot, ahol az oroszok bombáznak, az amerikaiak ugyanakkor nyilatkozatokat adnak ki. A világban a terepet egyre inkább Oroszország, Kína és Irán veszi át, három, feljövőben lévő autoriter rezsim. Ugyanilyen jeleket mutat Magyarország, Bulgária, de még Lengyelország is. Lehet, hogy hamarosan szétesik az unió, mert terjednek a Brexithez hasonló mozgalmak. Az elemzés azonban rámutat: lehet, hogy Trump ki akar vonulni a nemzetközi válsággócokból, csak éppen a globális biztonságot nem lehet fenntartani az Egyesült Államok nélkül. A következmény csakis a káosz lenne, az USA nem vonhatja ki magát ..

ITT OLVASHATÓ

VAJON HÁNY MEDENCÉT TÖLTENE MEG A VÍZES VÉBÉBE ÖNTÖTT PÉNZ?

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2016.12.05.


Ezekről ne maradj le!

Közpénzből kapott támogatást, most leépít a GE (Index)
Hiába buktak le offshore-ozó magyarok (Direkt36)
Elszabadult a vizes vébé költségvetése (HVG, 444)

Ha van három perced:

Közpénzből kapott támogatást, most leépít a GEMintegy 300 embert rúgnak ki a GE világítástechnikai részlegétől, amit Londonba költöztetnek. Ahogy arról az Átlátszó is írt korábban, a cég 2012 óta a kormány stratégiai partnere, az erről szóló megállapodásnak köszönhetően az állam több milliárd forinttal járul hozzá a cég hazai tevékenységéhez. A hárommilliárd forintból közel 700 millió ment a világítástechnikai részlegnek, aminek csak egy része a fejlesztés. (Index, Átlátszó)

Hiába buktak le offshore-ozó magyarokTöbb magyar neve előkerült, amikor egy, adókijátszásra alkalmas cégek ügyeit intéző panamai cégtől szivárogtattak adatokat. Hiába volt érintett egy MSZP-s képviselő felesége és egy volt fideszes honatya is, mindkettejük ellen hamar megszűnt a nyomozás bűncselekmény hiánya miatt. Nyolc hónappal a botrány kitörése után annak sincs nyoma, hogy ezeken kívül bármilyen egyéb vizsgálat indult volna. (Direkt36)

Elszabadult a vizes vébé költségvetéseHiába terveztek eredetileg 20-25 milliárdos költségekkel, mostanra már a számilliárdot is átlépték a vizes vébé költségeivel. Gyárfás Tamás lemondásának napján az általános kormányzati tartalékból csoportosítottak át 7,2 milliárd forintot, amit így sikerült is lenullázni. 2015 júniusában azzal tette le az alapkövet Fürjes Balázs kormánybiztos, hogy onnantól egyetlen fillérrel sem fog emelkedni az ár. (HVG, 444)

Tényleg Mészáros köre vehette át a Hunguest-hoteleketÚgy néz ki, a piaci pletykáknak megfelelően három hotel után nemrég a Hunguest több mint egy tucat szállodája felett egy Mészáros Lőrinchez köthető csoport vette át az ellenőrzést. A cégbírósági iratok alapján olyanok kerültek be a felvásárolt társaság igazgatóságába és felügyelőbizottságába, mint például a Mészáros három szállóját üzemeltető cég vezetője. Az az állami tulajdonú Eximbank is benne volt a Hunguest átvételének finanszírozásában. (Heti Válasz)

Nem nyomoznak a magyar hatóságok Pharaon ügyébenElutasították az FBI által körözött vízum ügyében tett feljelentést a magyar hatóságok. Arra hivatkoztak, hogy a beadvány sajtóhírre támaszkodik, ami alapján valóban mulaszthattak a magyar hatóságok, de ezzel ellentétes cikkek is megjelentek, úgyhogy nem elegendő a gyanú. Lázár János elárulta, hogy az egyiptomi üzletember kétszer kért vízumot, holott eddig egyről volt szó, és két napja ő is találkozott Pharaon barátjával. (444, HVG)

Ha van még két perced:

Civil alapon lenne igazán értelme az előválasztásnak. (Falramentaparlament)

Év végéig kivezetik a letelepedési kötvényeket, mondta Lázár János. Jövőre, mondta Rogán Antal. Varga Mihály inkább nem mond semmit. (HVG)

Megint egy siralmas állapotú, uniós pénzből készült tanösvényt találtak, ezúttal a Szamosnál. (Index)

Olyan táska tűnt fel Rogán Antal hóna alatt, amely akár hétszázezer forintba kerülhet. A miniszter csak annyit árult el, hogy egy zaciban vette. (HVG)

A miniszterelnök veje levetetné a 444-ről azt a videót, ahol kastélyvásárlásról kérdezik, de ő egy „mi köze hozzá?” után arról érdeklődik az újságírónál, hogy van-e férje. (444)

Orbán Viktor pert nyert Gyurcsány Ferenc volt cégével szemben. A jelenlegi miniszterelnök korábban azt állította, hogy a cég pártfinanszírozásra használt uniós forrásokat. (Index)

A jegybank korábbi alelnöke jogerősen pert nyert az MNB-vel szemben, amit azért indítottak ellene, mert szerinte  jegybanknál lopás történt. (HVG)

Nyolc megyei lap vezetését szervezte át a Népszabadságot bezáró Mediaworks. (Index)

A bulvárpiacot is uralná a Fidesz, elindult a Habony Árpádhoz köthető Ripost nyomtatott változata.(Index)

Elfogták a rendőrök Európa egyik legkeresettebb bűnözőjét Magyarországon – nem kizárt, hogy eleinte nem is tudták, valójában kit fogtak el. (24)
Afrikai nyugati partjaitól Panamáig, az Egyesült Államokig és Litvániáig nyúlnak az

Egyenlítői-Guineát igazgató korrupt klán kapcsolatai. (Átlátszó OCCRP)

Jogi szakértők szerint példátlan az az összeférhetetlenségi háló, ami Donald Trumpot veszi körül. (New York Times)

ITT OLVASHATÓ