2017. február 18., szombat

BÖDŐCS TIBOR: AZ ÉLET ÉRTELME ÉS KERTÉSZETI TIPPEK

BLOGÁSZAT
Szerző: Bödőcs Tibor
2017.02.18.


Az élet értelme és kertészeti tippek (Bödőcs Tibor önálló estje)

ITT NÉZHETŐ MEG

266 151 Budapestinek szeretettel...

A LEKEZELT, MEGCSÚFOLT JÖVŐ IDŐ JELENNÉ VÁLT!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Mátrai Anna
2017.02.18.


Fanyar vigyor, vállhúzás, lekezelő félmosoly, ezek jutnak eszembe, ha visszagondolok arra, hogy mi volt a reakciója az ország felelőtlen urainak, amikor az elmúlt években bárhol, bármilyen összefüggésben szó esett a kormány felháborító és felesleges költekezéseiről, amelyek - hogy a témámhoz vágó hasonlattal éljek - elszívták a levegőt, például az egészségügy kezelése elől. Nem, a kiskirályok nem segítettek, változtattak.

Demagógia! – harsogták felsőbbrendűségük tudatában, amikor valaki, vagy valakik lélegeztetőgépre számítottak át minden egyes stadiont. Ez a mocskos cinikus mondat szinte az összes Fideszes, és az ő fekete, vagy fehér bérlistájuk csecsén csüngő elemző, politológus száját elhagyta.

Most viszont beütött a krach! A lekezelt, megcsúfolt jövőidő jelenné vált! Egyik döntéshozónak sem kívánom, hogy a kifürkészhetetlen sors úgy szembesítse őt lelketlenségével, hogy a saját bőrén kelljen tapasztalnia, milyen az, ha egy ilyen gép egyszerűen nincs, vagy ha van is, éppen foglalt, viszont ajánlanak helyette országszerte szépen zöldellő műfüvet.

Az országos tisztifőorvos körlevélben utasította az egészségügyi intézményeket, hogy Budapestre lehetőleg ne küldjenek lélegeztetőgépre szoruló beteget, mert megteltek a fővárosi gyermek-intenzív ágyak.

Ez a hír 2017. február 18-án szembesít mindannyiunkat azzal, hogy a “demagógnak” minősített lélegeztetőgépes hasonlat mennyire húsbavágó, megoldhatatlan problémává nőtte ki magát. A ma Magyarországán nem Orbán dolgozószobájának kárpitjával, engedély nélkül felhúzott gangjával, amiről mások nyomorára vak szeme szétnézhet, mutatván, hogy neki még ezt is lehet, és még csak nem is a sok mini-nábob önös érdekeit szolgáló baromsággal kell foglalkoznunk, hanem – legyünk önzőek – a legalapvetőbb egészségügyi feltételek biztosításával!

AZ Ő VÉTKE (ALTERNATÍV HÉTÉV-ÉRTÉKELŐ)

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Hargitai Miklós
2017.02.18.


...Hét év alatt jócskán akadt olyan tett, amit megmagyarázni és megbocsátani is nehéz lesz. A környezetvédelmi minisztérium megszüntetése, az egyetlen tisztességes kormánytag, Ángyán József menesztése, az alkotmánymódosítási szándék elhazudása, majd az alapjogokat szűkítő, egypárti alkotmány elfogadása, a családi pótlék és a szociális támogatások befagyasztása, a tanköteles kor leszállítása, a szakérettségi bevezetése és a szakképzés szétverése, a felsőoktatás tandíjasítása, az állam termőföldvagyonának elrablása, az Alkotmánybíróság és a médiahatóság megszállása, a közmédia prostituálása, a trafikok elkobzása, Andy Vajna kaszinómonopóliuma, a választójog szűkítése és a külföldön élő magyarok kizárása, a roma szavazatok megvásárlása és Farkas Flórián bevédése, a vízumbűnöző Kiss Szilárd diplomata-karrierjének támogatása, a titkos Orbán-Putyin paktum parlamenti felhatalmazás nélküli aláírása, Rogán Antal vagyonbevallása, a letelepedési kötvénynek nevezett, sikkasztással kombinált VIP-embercsempészet, a kormányzati korrupciós ügyekben indult vizsgálatok ügyészségi megakasztása – ha Magyarország egyszer megint tisztességes ország lesz, a rendőrség, a vádhatóság, a jogtudomány, a közigazgatás, az adóhivatal hosszú évekig nem fog tudni mással foglalkozni, mint a politika 2010-től összegyűlt szennyesével. Akinek az Isten kivételesen nagy hatalmat adott (a politikában a kétharmados felhatalmazás annak számít), annak hatalmas felelőssége van a tetteiért, és csak abban bízhatunk, hogy legalább az utókor nem fogja fölmenteni alóla.

Mulasztással…

Alighanem itt veszítettünk a legtöbbet. Mert mit érdemel az a bűnös, aki szinte mindent megtehetne, de nem tesz semmi hasznosat? A kiegyezés után felépült az a Budapest, amelyet ma ismerünk. Trianon után kiépítettük Európa legmodernebb közoktatási rendszerét. A második világégés után (lásd fentebb) újjáépült a főváros. Történelmi léptékben rövid idő alatt is lehetett errefelé maradandót alkotni. De mi épült Orbánék alatt? Mire fog büszkén, szeretettel, meghatottan emlékezni mondjuk fél évszázad múlva az utókor az elmúlt évek alkotásai közül? A déli határ szögesdrótjára (kilométerenként annyiból, amennyiből másutt autópálya létesül)? Az Orbán-telekkel szomszédos Makovecz-arénára? (Fog akkor még bárkit érdekelni a jelenlegi kormányfő hobbija?) Vagy a többi új stadionunkra, a világ legdrágább stadion-férőhelyeivel? A felcsúti kisvasútra? A Dagály-parkolóházra 100 milliárdért? Az ugyanannyiért modernizált, de sosem működő Esztergom-Budapest vasútvonalra? Bethlen István közoktatási minisztere, Klebelsberg Kuno Európa élvonalába emelte a magyar iskolát. Orbán kegyeltjei (Hoffmann, Palkovics) meddig süllyesztik vajon? Horthy alatt Johan Béla a kontinens egyik legerősebb közegészségügyi rendszerét teremtette meg – Balog Zoltán a drasztikus orvoshiányon és az elburjánzó kórházi fertőzéseken kívül mit tud felmutatni? A mai felelősök főnökét mi akadályozta meg, hogy a labdarúgás helyett az oktatás vagy az egészségügy infrastruktúráját, a vidéki úthálózatot vagy a lakásállományt tegye rendbe? A jövőből visszanézve azoknak lesz igazuk, akik szerint most új honfoglalás zajlik, vagy azoknak, akik azt mondják, hogy azért nem épül semmi, mert permanens háborúban nem lehet építkezni, és a főnök sokkal jobban szereti a háborút, mint (a focin kívül) bármit? És mi, akik mindehhez az ezermilliárdokat összeadtuk, a magyar történelem legnagyobb pénzesőjének hét éve után tényleg csak ezt, csak ennyit szeretnénk az utódokra hagyni?

MÁRIS PÁNIKSZERŰEN HÁRÍT A FIDESZ OLIMPIAÜGYBEN

MAGYAR NARANCS 
- HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.02.17.


Negyedmillió aláírás, Orbán–Tarlós-gyorstárgyalás, meghátráló Fidesz. Eseménydús pénteket zártunk.

Negyedmillió


Minden előzetes várakozást felülmúlt az eredmény, a Momentum pénteken délután több mint 266 ezer aláírást adott le a Fővárosi Választási Bizottságnak – egészen pontosan 266 151-et. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a hegyekben álló ívek mellett üzent Orbán Viktornak, a Fidesznek és Tarlós Istvánnak: „Óriási gyávaság lenne a részükről, ha megpróbálnák ellehetetleníteni a referendumot, vagy visszavonnák a pályázatot a népszavazás előtt. Negyedmillió ember nevében felkérjük őket, ne lehetetlenítsék el a népszavazást” – mondta.

Tarlós gondolkozik


Ahogy arra több cikk is rávilágított gyakorlatilag percekkel a bejelentés után, innentől csak úgy akadályozható meg a népszavazás, ha Budapest a szavazás előtt magától visszavonja az olimpiai pályázatát. Erre mutatnak is jelek. Például Tarlós István főpolgármester az Index szerint ma azt mondta, erősen elgondolkozik a visszavonáson, és akár szerdán be is nyújthatja az erre vonatkozó javaslatot a Fővárosi Közgyűlésben.

Orbán hárít

Egy délutáni hvg.hu-cikk szerint Orbán máris hárít az ügyben, a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülésén – tehát még szerdán – azt mondta a portál értesülése szerint, hogy az olimpia Budapest ügye, nem a kormányé vagy a Fideszé, a Momentum és az ellenzék Los Angeles és Párizs ügynökeként elárulta a budapestieket. A miniszterelnök ezerrel rátolta az ügyet Tarlósra, hiszen arra kérte a képviselőket, hogy a párt nevében ne kommentálják a mai hírt és az esetleges népszavazást.

Árulás

Fél ötkor Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezetője, a Figyelő főszerkesztője az Origónak azt mondta, hogy az ellenzéki pártok elárulták az olimpia ügyét, úgyhogy nincs értelme a rendezésnek, és nem lenne helyes döntés a Fidesz részéről, ha beleállna a konfliktusba...

NEM VOLT SEMMIFÉLE TITOK, VAGY FORRADALMI ÖTLET, MÉGIS ÁTTÖRT A KÖZÖNY FALA

444.HU
Szerző: Czinkóczi Sándor
2017.02.18.Mielőtt péntek este a VIII. kerületi Bujdosó kertben elkezdődött volna a Momentum kampányzáró bulija, az egyik szervező bejelentette, hogy a mozgalom házi zenekara valószínűleg szar lesz, de most el kell nekik nézni, hiszen az elmúlt egy hónapban egyáltalán nem tudtak próbálni az aláírásgyűjtés miatt.

De ez majdnem mindegy is volt, mert a megjelent aktivistákat inkább az érdekelte, hogy egy hónap alatt 266 515 aláírást tudtak összegyűjteni az olimpiaellenes népszavazáshoz, és most a kampány után ki tudják ereszteni a gőzt. 


Szerintük is vissza fogják vonni


Bár péntek kora délután, az aláírások leadásánál Fekete-Győr András, a Momentum elnöke még arról beszélt, hogy gyávaság és árulás lenne Orbán és Tarlós részéről, ha ellehetetlenítenék a népszavazást, a Fidesz felől érkezett reakciók alapján most mégis azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a főváros visszvonja az olimpiai pályázatot.

Ez azért is nagyon esélyes, mert Tarlós István már péntek délelőtt kijelentette, hogy ha összegyűlnek az aláírások, akkor el kell gondolkodni az olimpiai pályázat visszavonásán. Este pedig arról beszélt, hogy Orbán Viktorral is egyeztetett arról, „mik a további (...) etikai és praktikus alapon is kívánatos lépések olimpia ügyben, mert most érdekes helyzetben vagyunk”. A főpolgármester elképzelhetőnek tartja, hogy visszamondja Budapest 2024-es pályázatát, mert 266 ezer leadott aláírás neki is ellég sokat mond...

EZ VAN. EZEK AZ INTELLEKTUÁLIS ÉS ERKÖLCSI PÖCEGÖDRÖK KÉPEZIK A FIDESZ HÁTORSZÁGÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
 - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.02.17...."Nagy bejelentéssel készültem, hiszen olyasmit élesztünk fel, ami nagyon-nagyon régen nincs már a magyar televíziózásban, pedig talán most van rá a legnagyobb szükség. Március elsejével elindítjuk az ATV-n a tévétornát, amit naponta az esti főműsoridőben ad majd a csatorna

– közölte Schobert a Frizbi vendégeként múlt időben, erről pedig az Origo számolt be jelen időben. A múlt idő azért vicces, mert a műsor vasárnap, azaz holnapután, azaz jövő időben kerül képernyőre az ATV-n. De szerencsére mióta a magyar média úthengeres módszerrel történő kormányzati zsebrevágása folyik, a barnanyelvek mindenhova elérnek idő előtt.

Szóval Schmitt Pál kedves családja helyett immár Schobert, a kokain vegyjelének feltalálója, mindenféle tudományos kutatások zsigerből kiröhögője, a zsírégetés autodidakta szélhámosa fogja megmozgatni a nemzet izmait kereken négy percben. Nem reggel, délelőtt, délben, hanem este. Főműsoridőben. Magyarország erősödik jeligére.

Igaz, tarthatna kémiaórát, vagy a globális felmelegedést pontonként cáfoló előadássorozatot is, esetleg főzhetne valami tutit Benke Laci bácsi oldalán. Például valami finom ápdétcuccot vegetával. De nem. Ehelyett tornázni fog ő. Németh Sándor taxisofőr és gerinctelen prédikátor legnagyobb megelégedésére. Lássuk be, az sehogy nem nézett volna ki minden természettudományok doktorának szájából két ugrabugrálás között, hogy "Nem leszünk gyarmat!" vagy "Üzenjünk Brüsszelnek!", nem igaz? De.

Elintézhetném ezt az egészet egy dejó, hogy nem nézek tévét felkiáltással, az úgyis nagyon divatos mifelénk. A nincs földem, kit izgat, hogy a másét viszik, nem dohányzom, leszarom a trafikmutyit, nincs iskoláskorú gyerekem, kit érdekel az oktatás, egészséges vagyok, na és hogy a szomszéd jövő januárra kapott időpontot a kínkeservére típusú nemproblémák analógiájára.

Valójában tényleg teljesen mindegy, hogy egy végtelenül lebutított, kormányhirdetésekkel vastagon kitapétázott csatorna, amely valamiért még mindig ragaszkodik az ellenzéki címkéhez és kikéri magának, hogy Németh Sándor miért ne ebédelhetne együtt Vajna Andrással Habony Árpád munkanélküli véletlenszerű társaságában, kit szerződtet hova és mennyiért. Alapvetően mindegy is, hiszen ennél mélyebben talán soha nem szárnyalt a nemzet erkölcsileg, szellemileg, mint mostanság.

Ott, ahol Csisztu Zsuzsa, Hajdú Péter, Sas József és a Vidámvasárnap Havas Henrikkel egy lapon nyomul, ott legfeljebb annyi a kérdés, hogy Mészáros Antónia vagy Bombera Krisztina gyomra hogy bírja és meddig. Kálmán Olga jobb belátásra térését most nem fogjuk tudni megvitatni, de nem is ez a kérdés. Az viszont tény, hogy rendkívül nehezen viselem, szó nélkül meg méginkább, amikor vérbuta, de páratlanul öntudatos, magukat megkerülhetetlennek tartó celebek néznek hülyének, például így:

"A szlogenünk mindenféle felhang nélkül egyszerűen ennyi lesz: Magyarország erősödik! Azt gondolom ugyanis, hogy aki minden este szán négy percet arra, hogy felálljon a fotelből, és mozogjon ennyi időt, az nemcsak mentálisan, de fizikai értelemben is erősödni fog."

Hát tényleg, Schobert! Ki az a gondolkodásra totálisan alkalmatlannak nézett hülye, aki összefüggést vélne felfedezni a kormány aktuális propagandakampányának vezérmotívuma és a te szépreményű tévétorna-műsorod címe között. Ez tényleg annyira véletlen koincidencia, mint az, hogy ezt az országot nem a kormány, hanem a fránya véletlenek irányítják. Amennyire tök véletlen, hogy a Fidesz-kormány önkéntes szekértolója, az egyik leggátlástalanabb érdek-magyar éppen-pont Németh Sándor független agymosó tévéjénél kap hatalmas lehetőséget. Pedig Vajna András jogállammal összeegyztethetetlen szennycsatornájához is mehetett volna. A végtelenül gazdag magyar nyelv igen szegényesnek bizonyult ezúttal: csak ezt a két szót sikerült megtalálni és mindenféle felhang nélkül egy tévétornára ráaggatni. Beszarás. Nem elsősorban az, hogy tagadják a nyilvánvalót, hogy kik azok, akik szemberöhögik az óvodásnak nézett népet, hanem az, hogy milyen szánalmas magyarázkodások kíséretében teszik mindezt.

Pontosan ugyanannyira véletlen egybeesés ez is, mint hogy a Matolcsy-Rogán páros ügyleteit felgöngyölítő Népszabadságot aljadék módon kinyírták és Mészáros Lölö kultúrember érdekeltségébe tolták a megyei lapokat. Ahogy a Figyelőt kizárólag Schmidt Mária volt képes megszerezni, ahogy állami hitelből vettünk tévét Vajna Bandinak, ahol a kormány kedvére gyilkolja a politikai ellenfelek karakterét, és kriminalizál társadalmi csoportokat. Nos, ha innen nézzük, Schobert Norbert ATV-s tornája is egy monumentális véletlen.

Amellett, hogy a közéleti viták helyett mindenhol a szervilizmusba csomagolt semmihez nem értés üvölti le a tényeket, a racionalitást, a szakmaiságot, a kormány médiaellenes hadjárata is felszínre hozza a salakot, a középszer seggét súroló ostobaságot, igénytelenséget. A választási kampány éve valóban a lázadás éve: a mélysötét butaság győzelme lesz ez is az ész érvei felett. A közpénztévéken áradó sűrű propaganda mindenhova átszivárog, a bulvárba oltott idiotizmus – amikor egy tévétorna címe egybeesik a kormány aktuális szlogenjével – virágzásba borult.

Az, hogy az ATV színvonala felzárkózik előbb-utóbb visszafordíthatatlanul a TV2 által diktált erkölcsi mélyrepüléshez talán nem újdonság, de hogy az egyik legirritálóbb, legbunkóbb magyar pofáján keresztül legitimálják a kormányzati propagandát, azon valamiért megint sikerült meglepődnöm. Schobert Norbert celebnek is hülye celeb legújabb épületes húzásán, (jobb benyalni a rezsimnek feltételek nélkül, mint nem), Németh Sándor szektavezér helyezkedésén túl tágabb értelemben ez a mélypont ünnepélye, ahogy Pilinszky mondaná.

Ezek az intellektuális és erkölcsi pöcegödrök jelentik a Fidesz hátországát, övék az örökkévalóságnak tűnő pillanat, amit maximálisan uralnak. Mint annyiszor, most is kénytelen vagyok megismételni: nem az ellopott csilliárdokban mérhető a pusztítás, hanem a szellemi, lelki amortizáció az, ami visszafordíthatatlan. Ennek csak egy apró kockája lesz ez a 4 perces koincidencia, illetve az ATV elfideszesedése. Egy ország, ahol a véleményt ilyen emberek formálhatják, az nem tegnap érett meg a pusztulásra. Jó étvágyat!

ELBUKOTT ÁLMOK

BENDERIK BLOGJA
Szerző: BendErik
2017.02.17.


Na jó, amit most mondok, az talán nem fog tetszeni. 
Mert régi sebet tép fel.
De felemlegetését nem én kezdtem.
Szóval a mostani népszavazásgyűjtés kapcsán több cikk is felemlegette a határon túliak állampolgárságáról szóló egykori népszavazást.
A jelenlegi olimpiásban e cikkek ellentétes állásponton voltak, de abban egyetértettek, hogy az akkori sikertelenség szégyen és bűn volt. Én is ezt mondom.
Meg azt is mondták, hogy a baloldalnak bűne, hogy ellene agitált. Én is ezt mondom. (Az akkori kormányoldalt értve most "baloldal" alatt, mert amúgy fogalomzavar.)
Csak itt aztán megáll mindig az Emlékezet. És én itt most továbbmondom.
***
Ha egy nagydumás vigéc (A) rádumál valakit (B), hogy szerezzenek sok pénzt egy kis bűnnel, és B belemegy, az B részéről akkor is bűn, ha A részéről is az.
Így értelmetlen az ilyenkor szokásos dilemma, hogy melyikük a bűnös, és mondhatjuk-e azt, hogy A bűnös a rábeszéléssel, vagy azzal felmentenénk B-t -- esetleg bűnét "relativizálnánk", hogy divatos legyek.
Mert egyszerűen mindkettő bűnös. A is és B is. S persze ettől még az is igaz, hogy A dumálta rá B-t. És ha ezt az állítást elfogadjuk, azzal még nem kisebbítettük B bűnét, pusztán elfogadtuk az eseményeket úgy, ahogy történtek.
***
Mostani állításom talán keményen hangzik, de akkoriban nyílt titok volt: az a népszavazás a politikai szereplők számára nem a nemzetegyesítés szép eszméjéről szólt. Hanem egy szavazóbázisról.
Így pőrén. Ennyi.
A külhoni magyarok a magyar pártoldalak közül közismerten és egyértelműen a jobbot támogatták. Amiről persze vastagon a bal tehet, de ez egy másik történet.
A tét az volt, hogy ha állampolgárságot kapnak, az szépet dob a Fidesz szavazóbázisán, akinek ellenzékben falat kenyérként kellett a plusz szavazóbázis. Szándékosan nem írom, hogy az "igazi" tét ez volt, mert persze a tényleg nemzetbem gondolkodók szintjén nem ez volt, hanem az, amiről a színfalak előtt meghirdetve szólt.
De a pártok számára sajnos ez volt az igazi tét. És nem mondom ezzel, hogy Orbán Viktor számára a hivatalos cél nem volt fontos. Valószínűleg fontos volt. Csak a mögöttes cél még fontosabb.
Mert persze meg lehetett volna találni az eredeti célt, a nemzetegyesítést sikerre vivő megoldást: ha úgy vetik fel ezt az egészet -- vagy megegyeznek közben --, hogy az állampolgárság megadása mellé nem jár automatikusan szavazati jog is.
Nem jelentett volna ez "másodrendű" állampolgárságot (akkoriban előjött szóhasználattal), mert elég lett volna valamiképpen a szavazati jogot pl. Magyarországon éléshez kötni, ami így automatikusan jár aztán annak a külhoni magyarnak is, ha aztán ide költözik.
Így maga az állampolgárság ugyanolyan lett volna, mint az anyaországiaké, és teljesült volna a külhoniak vágya, hogy számukra ez egy gesztus, hogy igazából a szívüknek fontos, hogy érezzék, a Haza a keblére öleli őket.
A baloldal persze hozta szokásos formáját-beidegződéseit, és nem mondta ki nyíltan, hogy neki nem a kebelre öleléssel van baja, hanem a szavazati joggal, inkább elkezdett riogatni a betelepülő román milliókkal, és az egészet ahogy van kezdte el fúrni...
El kell ismerni -- s ezt mindig meg is teszem -- Orbán Viktor zseniális taktikus, és ebben messze fölötte állt tök(él)etlen ellenfeleinél, akik útja szinte ki volt jelölve ebben a játszmában. Bele is léptek, és húzták magukra engedelmesen a nemzet ellenségeinek szerepét. Ami persze -- nagykorú gondolkodó polgárként -- ugyanúgy a felelősségük, mert tehettek volna másként is. Csak ahhoz hülyék voltak.
S ha mégsem így tesznek, és győz a szavazás, az így nyert szavazóbázis akkor is a jobbot támogatja. Csodás terv volt, ha pusztán műalkotásként nézem, még tetszik is...

BŰNBAKKÉPZÉS

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.02.18.A bűnbakképzés a politikai harc szerves részét képezte eddig is és nyilván ezután is megmarad annak. E folyamat lényege az, hogy a politikai ellenfelekről bebizonyítják, de legalábbis megpróbálják bebizonyítani azt, hogy úgy politikusként, mint emberileg alkalmatlan arra, hogy egy közösséget képviseljen, magyarán alkalmatlan politikusnak. Nyilvánvaló az, hogy ezt minden politikai csoportosulás igyekszik a legjobban megvalósítani, hiszen ezzel sikerül saját maguk számára megszerezni, vagy növelni a hitelességet és olyan támogatókat gyűjteni, megtartani, akik a későbbiek során reájuk fognak szavazni. Tehát minden cselekmény arra irányul, hogy akár valós történésekkel, akár kitalált eseményekkel a politikai ellenfelet morálisan megsemmisítsék.

A bűnbakképzés egyik legelterjedtebb formája a demagógia módszerének alkalmazása. Ez is ősidők óta létező jelenség, nem hiányzott egyetlen igazi politikus fegyvertárából sem. Ferrero például úgy jellemezte Iulius Caesart, hogy ő volt a világ legnagyobb demagógja. Ez nagyon jó jellemzés volt a történész részéről, hiszen emberileg Caesarban valóban sok kivetni valót lehetett fellelni. Állandóan adósságban úszott, a köztársaságban uralkodó erkölcsi normákat lelkiismeret furdalás nélkül felrúgta, a politikai ellenfeleit likvidálta, a Római Köztársaságot gyakorlatilag felszámolta azzal, hogy örökös diktátorrá neveztette ki magát. Ennek ellenére a nép mégis a pajzsára emelte, mert tényleg kiváló hadvezér volt és a hódításaival olyan életszínvonalat biztosított a római patríciusoknak, ami minden hibáját elhomályosította és feledtette a népben.

Bár Orbán Viktor
sohasem válhat egy Caesarhoz hasonló politikussá, róla nem fognak szobrot készíteni talán sohasem, mégis kiváló érzékkel játszik a demagógia hullámhosszán. Erre korábban is volt sok jó példa, elég, ha csak Deutsch Tamás egyik rokonának megfigyelési botrányára utalok. Az egészből ugyan semmi sem volt igaz, mégis hosszú időn keresztül tematizálni tudta a közvélemény figyelmét és igen sokan voltak olyanok, akik hittek Orbán trükkjének. Ennek pedig az volt a következménye, hogy később nagyon sokan úgy beszéltek róla, hogy az ténylegesen is megtörtént, csak az álnok baloldal azt letagadja. Tehát egy valótlan, kreált eseményt is úgy lehetett előadni és eladni, hogy azt elhitték, és sikerült a politikai ellenfelet lejáratniuk. Az egész hercehurcának pedig éppen ez volt a legfontosabb célja...


BELÜGYÉR VAZALLUSOK 1.

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.02.18.A gyöngyöspatai hajdani ominózus rendőri intézkedések minőségét dehogy akarom én összefüggésbe hozni a BM magas szintű vezetőjével!

Az öt évvel ezelőtt történtekkel és a perrel kapcsolatos hírek, beadványok röviden összefoglalva itt megtekinthetők. A tisztelt olvasók belátására bízom annak megítélését, hogy egyébként a gyöngyösi körzetnek mi köze lehet a Jobbik elnökéhez azon kívül, hogy errefelé született, vagy a belügyminiszterhez, aki ezen a környéken szántót, legelőt és erdőt tulajdonol, mintegy 15 hektár és 380000 négyzetméter nagyságrendben. Hogy a Jobbik ezen a tájon uralkodó szerepet visz, az közismert. Hogy az említett miniszter errefelé rendelkezik a felsorolt ingatlanokkal, az pedig vagyonnyilatkozatából kiolvasható. Európa legtehetősebb belügyére hogyan és miképpen tollasodott meg ennyire, az megérne egy külön parlamenti bizottsági vizsgálatot, nevezetesen annak kiderítésére, hogy istenáldott vállalkozói tehetségén és pénzügyi zsenialitásán, valamint kapcsolati tőkéjén kívül mi kellett még ahhoz, hogy ennyi vagyont felhalmozzon.

Kellett hozzá bizonyára szűkebb „szakember” holdudvar is, olyanok, akik közül három jellegzetes figurát feltétlenül ki kell emelni abból a tucatból, akik vagy így, vagy úgy, de valamiképpen szemtanúi voltak a belügyér eszméletlen nagyságrendű anyagi gyarapodásának. Ők tudnának mesélni minden bizonnyal, de nem fognak, hiszen vazallusként maguk is részesedtek valamicskét hűbéruruk javadalmaiból. Nézzük hát őket ABC sorrendben, hogy elkerüljük a sértődést:..LE A KALAPPAL, MOMENTUM!

SZTÁRKLIKK - LENDVAI ILDIKÓ BLOGJA
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.02.18.Gratulálok, Momentum. Szép volt, fiúk, szép volt, lányok. Gratulálok, Budapest, gratulálok, segítők, gratulálok, ország. Szép volt, fővárosiak, és szép volt, máshol élők, akik drukkoltak, és közben morgolódtak, mert országos népszavazási kezdeményezést nem engedett át a magas hivatal. Pedig a vidékiek pénze és jövője is kockán forog.

Le a kalappal, Momentum. Ehhez nem volt elég az ifjonti hamvasság, a múlt nélküliség. Ez is fontos, de sok kampány részeseként tudom, hogy ekkora sikerhez rengeteg munka és kreativitás is kell, jól kihasznált felkészülési idő, tervező- és szervezőképesség, nemcsak lelkesedés, hanem profizmus is.

Le a kalappal akkor is, ha véleményem és persze élményeim számos ponton eltérnek a tietektől. Én fontosnak tartom, hogy egy majdani pártnak karakteres világnézete legyen, definiált viszonya jobb- és baloldali, ilyen meg olyan értékekhez, Ti nem.

Én nem mosom egybe az elmúlt 27 év szakaszait, pártjait, embereit, ti igen.Talán még értem is, miért. De ez most mind nem számít, majd egy demokratikus és normális országban még bőven megvitathatjuk. A lényeg, hogy jól csináltátok. Jól tettétek azt is, hogy kezdeti szándékaitok ellenére végül igénybe vettétek a pártok segítségét. A pártok is jól tették, hogy -ha úgy tetszik- egy esetleges riválist segítettek erősödni. Mert most ennél fontosabb dologról volt szó. Ami nem csupán az olimpia, hanem pl. a következők:..


ORBÁN KINYILATKOZTA: ELLENSÉGES ÜGYNÖKÖK FÚRTÁK MEG AZ OLIMPIÁJÁT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.02.17.Ellenkampányba kezd a Fidesz.
A hvg.hu-nak szivárogtatták ki kormányközeli források, mint mondott a miniszterelnök az olimpiai népszavazásról.

Először is, hogy ez nem a Fidesz és a kormányügye, hanem Budapesté és a Fővárosi Önkormányzaté, hiszen az adta be a pályázatot. (Mintha a Fővárosi Közgyűlésben nem fideszes többség volna, illetve a szintén fideszes többség a parlamentben nem hozott volna törvényt az olimpiai pályázatról, a kormány meg nem adott volna hozzá garanciát.)

Aztán azt, hogy az ellenzék hibája az egész: Orbán szerint "a kormány annak idején azért állt az olimpiai kezdeményezés mögé, mert a főváros az ellenzéki pártokat is beleértve támogatta a pályázat benyújtását, az ellenzék azonban kihátrált ebből és emiatt megfosztja egy álom beteljesedésétől a budapestieket."

Továbbá azt is hangoztatta, hogy: "a Momentum Mozgalom és az ellenzék pedig Los Angeles és Párizs ügynökeként árulta el a budapestieket".

Tehát árulók furakodtak a nemzettestbe, az ellenség fizetett ügynökei:

  • a Momentum,
  • az ellenzék,
  • meg pláne a vörös Budapest.
Tehát nem is arról van szó, hogy a fővárosi választók 20 százaléka aláírását adta a népszavazáshoz, meg nem arról, hogy a népre sűrűn hivatkozó Orbán, kormánya és pártja elfelejtette megkérdezni a népet, mielőtt döntött volna néhány ezer milliárd forint elköltéséről. Tulajdonképpen ez nem újdonság, Paks II esetében is elfelejtette megkérdezni a őket...

ELÉG, A KURVA ANYÁTOK!

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Lang Alex
2017.02.17.Nézek ki a fejemből és bámulom a monitort, miközben az idővonalamat pörgetem vissza, és egyre jobban elgondolkozom azon, hogy hol van a magyar emberek tűréshatára.

Ki emlékszik már Zsiga Marcellkára és az ő kis házvásárlási cirkuszára, ejtőernyős berepülésére a Szerencsejáték Rt-be? Mr. 20-30% Kósa ház ügye is lecsengett, Rogán, pedig már bíróság is kimondta, hogy bűnöző, mégis tiszta, mint a frissen esett hó.

Szijjártó kegyencminiszter házvásárlására már nem is emlékszünk, ahová előszeretettel hívja meg kedvenc orosz barátait egy kis vendégségre. Ja, jut eszembe Tömjén izé Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes adóbevallása, 2013-ból, amikor egy fillér bevallanivalója nem volt, vagy akár Tállai idei bevallására, ahol NAV vezetőként feltüntette, hogy két könyvelő cégnek is tanácsokat ad fizetésért, ami maga az abszurdum.

Még hosszan lehetne sorolni, például Meggyes ex esztergomi polgármester ügyeit, meg vagy Plagi Paliét is, de ilyenkor jön, a ne visszanézzünk, csak halkan jegyzem meg Orbán vagyontalan Viktorról még szót sem ejtettem, pedig lehetne. Minden napra van egy ügy, esetleg kettő, három is, már régóta nem lehet követni. Nincs olyan "elmúlt nyolc év", ami überelni tudná ezt az elmúlt 7 évet!

Mondjatok nekem egy olyan magyar kormányt, amelyik köztörvényes, Interpol által is körözött bűnözőnek adott volna vízumot az Orbán rezsimen kívül!

Mondjatok nekem egy olyan magyar kormányt, ahol ennyire nyíltan nyúlták volna le a közpénzeket, az Uniós támogatásokat!

Magyarországon emberek élnek havi 22 800,- forintból, Rogánéknak ennyibe kerül csak az ebédjük!

Gondoljon mindenki bele, ha ezt te csinálnád meg, te, aki ott ülsz a monitor másik oldalán, és csak folyamatosan dühöngsz, akkor veled mit tenne a hatóság? Tudod a választ, már nem lenne semmid és sitten ülnél, amíg a műanyag lakat rád nem rozsdásodik!


NEGYEDMILLIÓ HAZAÁRULÓ NEM TÉVEDHET - DE MIT LÉP MOST VIKTOR?

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2017.02.17.Mindenek előtt mély tisztelet mindenki előtt, aki aláírt, aki névvel-címmel vállalta, hogy tele a fasza a rendszerrel, vagy csak azt, hogy egy ekkora projektről, mint az olimpia, ugyan kérdezzék már meg azokat is, akiknek a gyerekei nyögik majd a brutális cechet. És természetesen mindazoknak, akik nem budapestiként nem írhattak alá, de lélekben támogatták a dolgot. Egy biztos: 2010 óta nem volt ilyen boldog napja a magyar demokráciának, eljött, amiben bíztunk, Viktor legnagyobb pofára esése.

Bencsik mester hazaárulózhat egy újabb sort, Bayer Pubi bunkózhat, hogy azért nem kell szavazás, mert csak, ettől még mocskos nagy pofont kapott ezzel a Fidesz. Arról, hogy ezt mit jelent ellenzéki oldalon, meg a Momentum esélyeit illetően, majd később, most az a legfontosabb, hogy mit reagál a Fidesz. Szívesen belesnénk a Habony-villába a vésztanácskozásra, nincsenek könnyű helyzetben. Miből választhatnak?

Vagy azonnal kihátrálnak az egészből, lefújják a pályázatot, ahogy Tarlós kartárs mondja - és úgy tűnik, Viktor most igazi gerinctelen módon át akarja tolni a szart a pesti főpolgira, égjen ő vele. Ezzel a megoldással viszont az a baj, hogy ez nem netadó és nem boltzár, amin semmit se vesztettek. Az olimpia a Vezér nagy álma, amiről azt gondolta, hogy életműve betetőzése lesz., mellesleg amiből istentelen sokat lehetett volna lopni - jórészt ez fordította épp a rendezés ellen Budapestet.

Választhatják még azt, hogy valamiképp elcsalják a szavazatszámítást és kiderül, 50% érvénytelen, sajna pont nem jött össze elég. Ezzel viszont azt kockáztatnák, hogy nem csak budapesti, de akár országos nagy tüntetések kezdődnének és az oly stabil bázis is morzsolódhat...


HÁLAPÉNZMENTES SZÜLÉSZET? AZ DRÁGA LESZ

HVG.HU
Szerző: Windisch Judit
2017.02.18.Nagy kérdés, hogy tesztüzem kezd-e működni két év múlva a Bethesda szülészetén, ahol a kormánynak tett vállalás értelmében nem fogadnak el az orvosok hálapénzt. A szülés nem feltétlen lesz ingyen: aki saját orvost akar, annak a zsebébe kell nyúlnia. Így megy ez most is, csak illegálisan és átláthatatlanul.

Most gyakorlatilag ufónak számít az a nő, aki nem választott orvosnál szül, hanem annál, aki épp ügyeles az adott kórházban. Kérdés, hogy a Bethesdában és a Budai Irgalmasrendi kórházban tervezett újítás hozhat-e áttörést. Ott ugyanis azt vállalták, a két év múlva induló új osztályukon nem fogadnak el hálapénzt. Igaz, a szülés nem lesz ingyen, ha valaki "extrát" kér. Bár a főigazgató egyelőre túl sok konkrétumot nem mondott, több orvossal beszélve elmondható, egy hajnal kettőkor, munkaidőn túl levezetett szülés – amennyiben az orvost a terhes nő választotta – mindenképpen extrának számít.

Ezt a készenlétet most – szintén többek elmondása alapján – a nők hálapénzben fizetik meg. A Bethesda pont ezzel a rendszerrel szakítana. Velkey György főigazgató azt mondja, "a hálapénz megalázó rendszerét úgy szeretnénk kiiktatni, hogy a választott szakemberek és az extra szolgáltatások után hivatalosan, és ne zsebbe dugdosva fizessenek azok, akik az aktuálisan rendelkezésre álló személyzet helyett otthonról bejövő orvost vagy szülésznőt szeretnének." A Bethesdában amúgy a szülést továbbra is az állami biztosító fizeti, ami lényeges különbség a magánintézményekhez képest...

HIÁBA MONDOM AZ ASSZONYNAK, HOGY OTT VAN A LAVÓR, NEKI DELFINES MEDENCE KÉNE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.02.17. Drágaegy Lajosom!

Mondom én már jó ideje itt a faluban, hogy te vagy az ország legokosabb embere. Vagy hát ha nem is az országban, de a kormányban tuti te vagy a legokosabb, ezt a vak is láthatja, ha van szeme. Nem véletlen az sem, hogy mostanában te képviseled a kormányt mindenhol, főleg amikor tájékoztatni kell engem arról, hogy én most miről mit gondolok.

Ha te egyszer megmondod, az meg van mondva, az már biztos is. Most is megmondtad, hogy jövő hónapban már be is nyújtjátok saját magatoknak a törvényjavaslatot, amitől majd a Soros György és az összes civil és ügynök és hazaáruló bokáig össze fogja fosni magát. Igazatok is van Lajos (főleg neked van igazad), számoljanak csak el ezek a rohadékok! Megmondom az őszintét Lajos, már nekem is teli van a hócipőm ezekkel a sunyi alakokkal. Sündörögnek itt össze-vissza mindenféle suttyom pénzekből és azt sem tudjuk, mit akarnak.

Itt van mindjárt ez a Civil Összefogás nevű izé. Méghogy civil! Röhög a vakbelem. Ha civil lenne, akkor miből telne nekik plakátkampányra? Hát nem? Hát de! Ezek bele akarnak ugatni a politikába, az látszik is rajtuk. És azt sem tudni, kinek az érdekében és kinek a pénzéből kavarnak. Világítsd csak át őket, Lajos! Lássa mindenki, ki pénzeli ezeket. Az a szép, hajléktalan kinézetű kollégád is megmondta. Az ifjabb Lomnici, hogy ezek mind külföldi pénzből működnek, mert az egy százalékos adófelajánlásokból nem tudnák fenntartani magukat. Azt is mondta ez az ápolatlan fejű ifjabb Lomnici, hogy: „ezen civil szervezetek legtöbbje látszólag társadalmilag hasznosnak tűnő tevékenységet folytat, például jog- vagy kisebbségvédelmet. Viszont ezt is lehet úgy, megfelelő ravaszsággal és megbízói háttérrel folytatni, hogy a végeredménye alkalmas legyen a belpolitika befolyásolására”.

Naugye? Megmondta! Úgy látszik, mintha hasznos lenne, közben meg káros! A legszörnyűbb az, hogy ezt fel sem lehet ismerni elsőre, mert az ember azt hiszi, hogy hasznos és lehet, hogy tényleg. De az is lehet, hogy nem. Szóval a CÖF-öt feltétlen világítsátok át egykomám, mert nagyon gyanúsak. De nem csak ezeket kellene, hanem azokat a külföldi szervezeteket is, akiket ti pénzeltek a mi adóinkból. Mert gondolj csak bele, Lajosom! Az csak nézőpont kérdése, hogy ki a külföldi. Mert ugye innen, faluról nézve egy újvidéki szervezet külföldi, akit ti pénzeltek, de onnan nézve meg belföldi, akit egy külföldi kormány pénzel. Ugyanez van Erdély irányában is, mert az is egy másik országban van – most még – és Romániához képest Magyarország külföldi. És mégis mennyi sok pénzt toltok ti ezeknek és azt csak a jó ég tudja, mire költik. Igazam van? Vizsgáljátok csak át ezeket is, meg saját magatokat is, mert úgy becsületes.

Márpedig nektek, Lajosom, első a becsület. Meg a tisztesség. Ha már amúgy is vizsgálódtok magatok körül is, nézzétek már meg azt is, miből telik ennek a Szijjártó gyereknek olyan drága házra. Meg a Rogánnak. És a Lázárnak. Vargának. Orbánnak. És neked is, Lajosom. Ezt is rendesen át kéne röggönyözni, hogy ne gyanakodjanak a népek. Mert ezek itt falun olyanok. Mindjárt mindenkiről a legrosszabbat feltételezik csak azért, mert egy év alatt se keres annyit egy politikus, amennyit egy hét alatt elkölt. Ez itt gyanús, de ezek a vidéki sudribunkók már csak ilyenek. Nem tudják elképzelni se, hogy mennyire ügyesen be lehet osztani a fizetést. Hogy jusson is, maradjon is. Én ugyan nem vagyok sudribunkó, de azért engem is nagyon érdekelne, hogy is csináljátok ezt ti. Mert magam is eltanulnám örömmel, az én asszonykám is szívesen áztatná a tyúkszemét egy szép kis medencében...


"MINKET MAGÁRA HAGY EZ A RENDSZER" - INTERJÚ TAKÁCS HAJNALLAL A BÁNTALMAZÁSRÓL

KÖNYV GURU - BLOG
Szerző: Könyv Guru
2017.01.03.“Bántalmazó abból lesz, aki úgy dönt, hogy bánthat másokat” – fogalmaz Takács Hajnal a Bántalmazottak igazsága című új könyvében, amely a jövő hónapban jelenik meg az Ad Librum Kiadó gondozásában. A témával saját elrettentő tapasztalatai alapján foglalkozó szerzővel a bántalmazók lelkivilágáról, a könyvírás terápiás hatásáról, a szörnyűségek feldolgozásáról és arról beszélgettünk, miért van mégis értelme a hatóságokkal folytatott szélmalomharcnak. (A kötet 20% kedvezménnyel megvásárolható a kiadó webboltjában a bantalmazasellen2017 kuponkód beírásával.)

Egy bántalmazó kapcsolat és az azt követő orvosi, jogi procedúrák megpróbáltatásai során szerzett tapasztalatai alapján írta első könyvét, Az asszony verve címűt. Mostani kötete is a bántalmazó kapcsolatot tárgyalja. Miben lépett előre az első könyv óta?

Az első könyvet lendületből, a trauma kellős közepén írtam. Akkor kezdtem közelebbről megismerkedni a családon belüli és kapcsolati erőszak témakörével. Naplószerűen kezdett íródni, aztán valahogy a végére könyv lett belőle. Elején voltam még minden eljárásnak annak ellenére, hogy a probléma valós közepében voltam, és fogalmam sem volt még, hogy milyen mély a nyúl ürege. Azt viszont pontosan tudtam, hogy Alice érezhette hasonlóan magát ahhoz, ahogy én akkor – vagy Neo a Mátrixban Morpheus-al való találkozásakor. Az volt az előrelépés – maradva a filmes hasonlatnál -, hogy lenyeltem azt a bizonyos piros kapszulát.

Az első könyv óta rengeteg szakirodalmat és más kapcsolódó könyvet olvastam, több száz ügyet ismertem meg, sokakkal vagyok folyamatos kapcsolatban. Amit előre léptem azóta, az a megerősödött hitem és tapasztalatom abban, hogy amiről beszélek, az húsba vágó igazság, a hétköznapjaink mételye, az igazi valóság: maga a mátrix, amiben az ember emberi mivoltában semmit nem ér. Fekete betűk vagyunk a fehér papíron, akták, iratok, sima ceruzaelemek – de nem emberek a rendszer szemében.

Nagyon plasztikusan mutatja be a bántalmazó jellegű kapcsolatok dinamikáját, belső működését. Körülbelül hány ilyen kapcsolat történetét ismerte meg az elmúlt években?

Rengeteget. Több száz bántalmazottal beszéltem, sokak komplett aktáit olvastam végig. Láttam, hogyan árulja el őket a “rend”, a “hatalom” – hogy hogyan árulják el őket a közpénzből fizetett hivatalok és a pénzen vett ügyvédek. A bántalmazó kapcsolatok dinamikája egyébként nagyon egyszerű, egy kaptafa mind – de nem szeretnek beszélni róla, mert “erős téma” és valahol underground ismeretnek minősül, ha valaki erről beszél. A bántalmazók egy kelléktárból dolgoznak, ahonnan ők válogatnak. Ha ismerjük a kelléktárukat, akkor hamar le tudjuk leplezni őket.

Az önzést és öncélúságot említi a bántalmazó személy értékrendjében az egyik fő jellemzőnek. Sok ilyen ember van, mégsem mindegyik bántalmazó. Mitől válik / válhat valaki bántalmazóvá?

Visszakérdeznék: biztos, hogy nem azok, vagy éppen csak nem verekednek? A bántalmazás és a bántás sokkal általánosabb és hétköznapibb, mint ahogy azt kényelmes lenne hinni. Bántalmazóvá mindenki a saját döntése miatt válik, amiért felelősséget soha nem vállalnak. Különbséget kell tenni a fogalmak között: az öncélú önzés, ami csak és kizárólag egy egyénről, az ő érdekeiről szól, akár mások kárára is, az ártó. Az önbecsülés és az egészséges önértékelés viszont nagyon is segítő lehet másoknak. Az én-határok meghúzásával nincs baj, de a kivagyiságon alapuló működéssel már igen.

A bántalmazóknak három alappillére van: jogosultságtudat, hatalom- és birtoklási vágy. Ebből már egy is elegendő a bántalmazó minőséghez. Bántalmazó abból lesz, aki úgy dönt, hogy bánthat másokat. Az önmagunkon gyakorolt hatalom jó. Az autonómiánk meghatározása jó. A jogaink ismerete és az azokkal való élés jó. De ezek ártóvá válhatnak, ha mások ellen fordítjuk...


SORVEZETŐ FIDESZTROLLOKNAK, EZÚTTAL SZEMÉLYESEN ORBÁNTÓL

KÖTÖTTSÉGEK NÉLKÜL BLOG
Szerző: Fedor
2017.02.17.Most, hogy Momentum a kívánt aláírások majdnem kétszeresét adta le, és így - hacsak Orbánék nem lépnek vissza maguktól - szinte biztos lesz népszavazás az olimpiáról (márpedig annak borítékolható a végeredménye), rögtön beindult a fideszes magyarázkodás. Természetesen mi mással vágnák ki magukat, mint egy jó kis hazugsággal?

...Az egy dolog, hogy Orbán még mindig úgy véli, az ország többsége kudarcként élné meg, ha nem jönne össze az olimpia. Hahó, hát a Momentum meg az őket a gyűjtésben segítő EGYÜTT, LMP és Párbeszéd el se tud képzelni jobbat, mint azt, hogy nekik tudják be ezt az eredményt, és ingyenreklámnak veszik, ha még a kormánypárti sajtó is ezt sulykolja :-) De ez az ügynökösdi a végén... Azért ez a paranoia már tényleg orvos után kiált. Mi lesz a következő? Soros pénzeli a Los Angeles-i olimpiai pályázatot csak azért, hogy a magyaroknak rossz legyen? A gyíkemberek meg a chemtrail ugyan még nem kerültek bele a kormányzati kommunikációba, de lehet, nem kell már sokat várni erre sem.

Elég nagy szarban van az az ország, amelynek a vezetője MINDEN mögött összeesküvést sejt, és MINDENRE csak hazugsággal tud reagálni.


HOGYAN LEGYÉL TUDATOS SZÁMÍTÓGÉP-HASZNÁLÓ?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Ur Anita
2017.02.18.


Mindannyian ismerjük már a "tudatos vásárló" kifejezést: vagyis tisztában vagyunk azzal, mit kell (kellene...) tennünk azért, hogy korunk áru- és szolgáltatás-dömpingjében valóban csak a szükséges dolgokat vegyük meg; sőt, ha lehet, olyan terméket választva, amely a fenntarthatóság, környezetvédelem, méltányos kereskedelem szempontjainak is megfelel. Tudatos választás, önkontroll, minőségi és mértékletes fogyasztás. Ugyanezt vajon meg tudjuk csinálni az internet világában vagy a munkánk során, a számítógép felett görnyedve?
Nem vagyok benne biztos... gyerekcipőben jár még ez a terület: a tudatos digitáliseszköz-használat mozgalma, nehéz is ellenállni a kínálatnak, hiszen folyamatosan sok-sok új vonzó játékot, szuperérdékes alkalmazást, hasznos programot dobnak piacra a gyártók. A közösségi oldalak és hírportálok napi többszöri csekkolása is mindennapos tevékenységünk, nem beszélve arról, hogy legtöbbünknek a munkája napi 8-10 órában a számítógép előtt zajlik. Kevéssé kutatott terület még a minden eddigit (15 évvel ezelőtt még nagyon más felhasználói szokásaink voltak) felülmúló, gyakran az ébren töltött időnk több, mint felét számítógép-használattal töltött életmódunk egészségünkre, lelkiállapotunkra gyakorolt hatása.

A téma azért is kezdett el érdekelni, mert még a nyáron egy kb. egy hónapos nyári offline tudatos elvonulást választottam, írtam is erről ebben a cikkben. Mit jelentett ez a gyakorlatban? Nagyon korlátozottan és csak kevés ideig használtam a számítógépet és az okostelefonomat ezidő alatt, közben pedig igyekeztem ennek hatását tudatosan is megfigyelni magamon. Tapasztalataim összegzése: egyszerre volt frusztráló (valamiről lemaradok...) és végtelenül felszabadító (nem maradok le semmiről...) érzésem:

MEGSZŰNT AZ ORBÁN-RENDSZER


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.02.18.


Az Orbán-rendszer megszűnt. Két hónapja még létezett, aztán egyetlen nap alatt eltűnt. Nem betegeskedett, ereje teljében volt, amikor eltűnt az ellenzék horizontjáról. Megszűnt létezni. Korábban még tudtak róla, úgy ismerték, hogy illegitim és törvénytelen. Egy ideig azt mondták, fel kell számolni. Később csak kormányváltásről beszéltek, de az Orbán-rendszer létezéséről azért tudtak. Ennek most vége.

Az Orbán-rendszerrel eltűnt a fülkeforradalom, a NENYI, a NER, az alkotmányos rend megdöntése, a Köztársaság megszüntetése, a jogállam és a demokrácia felszámolása. Addig a szép napig, amíg el nem tűnt, mindenki tudott róla. Orbán másképp tudja. Szerinte rendszerváltás volt 2010-ben. Ezt most az ellenzéke letagadja, és felmenti a felelősség alól.

Korábban úgy gondolták, 2010 előtt nyugati típusú demokrácia volt Magyarországon. A maga hiányosságaival, hibáival, korrupciós ügyeivel együtt. Ezt védték az Orbán-rendszer ellenében. Orbán ezt számolta fel. Ez volt az övék, a NER pedig Orbáné. Aztán egyetlen nap alatt eltűnt a két rendszer közötti különbség. Átkos 27 év lett belőle. Az átmenet zavaros 27 éve. Orbán-rendszere vagy soha nem is volt vagy 27 éve az van.

A viták elkerülése végett, itt van szó szerint Fekete-Győr András szövege: “Az elmúlt 27 évben sajnos nem sikerült lebontani azt a falat, amit 40 év szocializmusa alatt körénk építettek. Ha ez sikerült volna, akkor a Momentum nem állna itt.” Nem volt rendszerváltás. Eljutottunk Csurka Istvánhoz...

IDEJE FELKÖPNI, ALÁÁLLNI ÉS BOCSÁNATOT KÉRNI 266 EZER HAZAÁRULÓTÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.02.17.266 151 aláírás. Ennyi a vége. 30 napon át több mint negyedmillió ember írta alá a Momentum Mozgalom íveit azért, hogy egyáltalán népszavazni lehessen arról, hogy 2024-ben Budapest szervezzen, avagy ne szervezzen olimpiát. Attól függetlenül, hogy végül Párizs, Los Angeles vagy Budapest nyeri el veszi meg a rendezés jogát.

Hogy ez mekkora munka volt, az nem kérdés. Hogy az elfásult, elpunnyadt, beletörődött polgárok kritikus tömegét sikerült öntudatra bírni és felrázni, elismerést érdemel. Ez az írás nem a Momentum Mozgalom hősiességéről fog szólni, noha kivétel nélkül tisztelet illeti őket, az aktivistákat, az aláírókat, mindenkit. Sőt, azokat a pártokat is, amelyek odatették magukat az ügy mellé. Ami nem ideológiai kérdés, hanem egyszerű demokráciakérdés. Azé a demokráciájé, amit Magyarországnak nem volt lehetősége/akarata/igénye tanulni és legalább elégséges szinten elsajátítani. Egy olyan országban, ahol a népakarat kifejezésének elvi lehetősége egyáltalán nem a mindennapok velejárója, nem magától értetődőség, ott feltétlenül.

Azt gondolom, hogy most arról kellene beszélni elég sürgősen, amit ez az aktus – 138 ezer helyett 266 ezer aláírás összegyűjtése – kihoz, és már kihozott a cinikus, arrogáns vérg*ci hatalomból. Egyfelől Budapest polgármesteréből, másfelől a mindenhatóból és mindenek tudójából, a felcsúti elcseszett ügyvédből és tehetségtelen, takonygerincű futballistából.

A szardobálás, sunnyogás, hazudozás és felelősségelhárítás malmai mozgásba lendültek. Bár szerdán még nagy erőkkel bízott abban, hogy úgysem jön össze a hipsztereknek a szükséges számú szignó, azért óvatosságra intette a csürhét Visegrádon. Kussoljanak, ne nyilatkozzanak az olimpiával kapcsolatban, hiszen nem a Fidesznek, vagy a kormánynak, hanem Budapestnek kell reagálnia a Momentum Mozgalom olimpiaellenes aláírásgyűjtésére: nem a párt vagy a kormány, hanem Budapest pályázott a 2024-es rendezésre – így oktatta a nyájat a vezér.

Ha pedig bukjuk az olimpiát, az ellenzék nyakába kell varrni az egész sztorit. Ugyanis a személyiségzavar szerint nem véletlen, hogy éppen akkor – január-februárban – gyűjtöttek aláírást és hangolták az olimpia ellen a fővárosiakat (?), amikor tudni lehetett, hogy a NOB is elkészíti titkos felmérését a rendezés társadalmi támogatottságáról. Mindez pedig Los Angeles és Párizs malmára hajtja a vizet, ami miatt azt sem túlzás felvetni, hogy a MoMo és az őt segítő baloldali pártok Párizs, illetve Los Angeles ügynökei...

HATÁRÁTKELÉS - VÁRAKOZÁSOK ÉS VALÓSÁG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Belen
2017.02.18.


Az elmúlt években sokat javult a helyzet, de azért még mindig sokan csalódnak a külföldi életben és munkában, nem ritkán azért, mert mást vártak, mint amit végül kaptak. Noha hajlamosak vagyunk azt hinni, ez azért nem magyar sajátosság, miként arra a mai poszt is bizonyságul szolgál.

A spanyol Belen C. Diaz három éve él Hollandiában, és (mint itt írja) ez pont elég idő volt neki arra, hogy lássa, amint sokan költöznek a külföldiek közül haza, mert „nem ezt várták”.

Vajon mit vártak? – teszi fel a kérdést. Hogyan képzelték el a hollandiai (vagy más esetben németországi, angliai, stb.) életüket? És ami a legfontosabb: min alapultak a várakozásaik?

Ezek szerintem is nagyon fontos kérdések, mert az egész határátkelés sikere múlhat azon, mennyire megalapozottak az elképzeléseink. Persze (mint Belen írja) az álmodozás normális, szükséges és jó dolog, hiszen végül is ezért indulunk neki.

Ugyanakkor muszáj realistának maradni, mert így lehet elkerülni azokat a „baleseteket”, amelyek végül keserűvé tehetik a költözést. Arra is fel kell készülni, hogy a határátkelés kicsit „olyan lesz, mint a Lost: több évad váratlan fordulatokkal, változó minőségű fejezetekkel, és egy olyan fináléval, ami nem feltétlenül ér fel az előzetes várakozásokig. Nyugalom: a sorozathoz hasonlóan itt is igaz: legalább az élmény megéri az erőfeszítést”.

Lássunk néhány példát Belen gyűjtésében a várakozások és a valóság közti ellentétekre!

MAGYAR TRUMP LEGBIZALMASABB TANÁCSADÓJA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.02.18.FT

Nagy csapást szenvedett el Magyarország terve, hogy a 24-es olimpia házigazdája legyen. Ha el kellene állnia a pályázattól, az nagy csalódás lenne Orbán Viktor számára, aki két éve még lelkesen indította a jelentkezést. Ám a több mint 10 millió dollárra becsült költségek a magyar GDP 8 százalékát tennék ki. Emiatt a politikán kívül kezdődött kampány, hogy tartsanak referendumot az ügyben. A kormány által rendelt megvalósíthatósági tanulmány már tavaly úgy találta, hogy a népszavazás nagy kockázatot jelentene a város esélyeire nézve.

Al-Jazeera

Budapest immár közelebb van ahhoz, hogy visszavonja olimpiai jelentkezését. A szervezők szóvivője nem kívánta kommentálni az ellentábor sikerét, de úgy tűnik, hogy a Fidesz mostmár elhatárolja magát a pályázattól. A Momentumot olyan egyetemisták alapították, akik a rendszerváltás tájékán születtek. A kormány és a városvezetés látványosan támogatta a játékok megrendezését, de népszavazások általában igencsak kockázatosak az olimpiai remények szempontjából.


Süddeutsche Zeitung

Veszélybe került Budapest olimpiai pályázata, miután Tarlós István azt közölte az aláírásgyűjtő kampány sikere láttán, hogy ha mindenki visszakozik, akkor ő a pályázat visszavonását javasolja a Közgyűlésnek. A főpolgármester arra reagált, hogy Orbán Viktor kijelentette: a labda most a fővárosnál van, a kormánynak ahhoz nincs köze. A miniszterlnök ily módon 180 fokos fordulatot tett, miután korábban presztiszkérdésnek tekintette a jelentkezést. Tarlós, aki szintén fideszes, most nyilvánvalóan úgy érzi, hogy saját pártja cserben hagyta.

Die Presse

A népszavazási kezdeményezéssel Orbán ellenfeleként letette névjegyét a Momentum, amely a jövőben a Fidesz vetélytársa lehet. A két éve működő mozgalom, amely már bejelentette, hogy párttá kíván alakulni, bemutatkozásként választotta a budapesti olimpia megtorpedózását, mert azzal kemény ütést akart bevinni a kormánynak. Ügyesen számolt, mert a csata színhelye a főváros, ott meg sok fiatal liberális él. A Momentumnak sikerült csatornába terelnie a hatalommal szembeni elégedetlenséget. A kezdeményezés jelzésértéke már most felülmúlja mindazt, amit az egyesült ellenzék összesen nyújtott az elmúlt években – írja Ablonczy Balázs a Heti Válaszban. A népszavazás érzékeny vereséget hozhat Orbán Viktornak, mert számára a játékok megrendezése prezstizsterv. A kormány felismerte a veszélyt és kedvenc fegyveréhez a polgárok megkérdezéséhez folyamodik. Ily módon a hátsó ajtón keresztül kihátrálhat a programból. De hogy miből áll majd a Momentum programja, azt még senki sem tudja. Ám a leendő párt esélyt is jelent a Fidesz számára, mert egy új balliberális szerveződés még inkább megoszthatja az ellenzéket...

POLITIKAI LOGIKA NOLIMPIA UTÁN

MANDINER BLOG
Szerző: Stumpf András
2017.02.18.


A Momentum nem akar olimpiát. Nagyon nem. Nagyon, nagyon nem. Amikor aztán a Fidesz belengeti, hogy visszavonja az olimpiai pályázatot, a Momentum nem örül és boldog, hogy a lehető leggyorsabban érte el a célját, hanem felszólítja a Fideszt: ne már! Ne vonja vissza!

A Fidesz szereti a népszavazásokat. Nagyon szereti. Nagyon, nagyon szereti. Amikor a nép szükséges része úgy dönt a fővárosban, hogy népszavazáson akar dönteni az olimpiáról, a Fidesz nem a kesztyűt veszi fel és büszkén, érvekkel áll az olimpia mellé, hanem a pályázat azonnali visszavonását lengeti be.

Nos, igen: a politika érdekképviselet.

Elsősorban a politikai csoportosulások önérdekének képviselete.

Itt is, ott is.

TÖBB MINT SZAMÁRSÁG

NÉPSZAVA ONLINE - SZABAD SZÓ
Szerző: Szüdi János
2017.02.11....Még senki nem számolta össze a most regnáló kormány által az ablakon kidobált pénzt, amelyet presztízsberuházásokba fektetett, luxuskiadásokra költött. Mint ahogy azt sem adta össze senki, hány forintot adott a kormány - minden törvényi kötelezettség és felhatalmazás nélkül - csak úgy, "barátságból" az egyházaknak, a határon túli szervezeteknek, a haveroknak, a haveri cégeknek. Arról sem készült összefoglaló jegyzék, hány forintjába került az országnak a közbeszerzés szabályainak tudatos kijátszása, a beruházások, beszerzések túlszámlázása. Ennek a kormánynak a számlájára kell majd írni a magánnyugdíj rendszerének kifosztását. Ennek a kormánynak a lelkén szárad az államosított közszolgáltatások lerohasztása. Ennek a kormánynak kell számot adnia azokról a károkról is, amelyek a nagy állami szolgáltató cégek adatai titkosításából erednek. Ennek a kormánynak kell majd elszámolnia a társasági adó elfecsérlésével. Ezt a kormányt terheli az előnytelen, több évtizedre szóló, az országot eladósító paksi szerződés aláírása. Lehetne még sorolni azokat a kormányzati döntéseket, amelyek nem az ország, hanem egy nagyon szűk csoport érdekeit szolgálják. Lehetne, hiszen sok, nagyon sok visszásság napvilágra került már. Cikkek, könyvek, riportok százai rögzítik, dolgozzák fel, hol, mikor, mely esetekben tűntek el, kerültek illetéktelen zsebekbe tíz-, száz-, ezermilliárdok. Ezekben az ügyekben eljárás, vizsgálat a lehető legritkább esetben indult. Ezek az ügyek közismertté ritkán váltak, hiszen a napvilágra került események az állam által fenntartott, finanszírozott, támogatott hírcsatornákon, sajtóban nem kaptak helyet. Ezért ezeket az ügyeket egy teljesen más állam, teljesen más vádhatóságának és valóban független bíróságának kell majd egyszer feltárnia, a jogállam Magyarországon történő visszaállítása után.

A hatalomnak egyszerű a dolga. Nem csak azért, mert a nyilvánosság erősen korlátozott. Nem csak azért, mert a megélhetésért küzdő több millió ember apátiáját nehéz áttörni, hanem azért is, mivel az ügyek jelentős része sokak számára alig vagy egyáltalán nem értelmezhető. A lába kelt, elpazarolt összegek nagysága a „kisembernek” felfoghatatlan. Az e tárgykörben megszületett irodalom nyelvezete az átlagolvasónak nehezen fogyasztható. Léteznek olyan kormányzati károkozások, amelyek feltárása különleges szakértelmet igényel, így még az átlagosnál is kevesebb figyelmet kap. Nem sokan tudják, hogy a közoktatás, benne a szakképzés rendszerének átalakításával, a tankönyvpiac felszámolásával, a korábbi Nemzeti alaptanterv felváltásával legkevesebb százötvenmilliárd forint uniós támogatás került a kukába. Amit - nem kizárt - egyszer vissza kell majd fizetni, ha az Unió ellenőrzi a partnerközpontú, nyitott, befogadó iskolarendszer kialakítására; a modern pedagógiai módszerek bevezetésére, a kompetencia alapú tananyag és tankönyvek kidolgozására; a térségi integrált szakképző központok létrehozására, a moduláris szakképzés tananyagának kidolgozására elfecsérelt összegeket. Az ország egyházi kézbe adása suttyomban folytatódik.

Ennek azonnali költségvetési kihatása az egyházi közszolgáltatások állami finanszírozása. Jövőbeli költségvetési kihatása a felszámolt állami, önkormányzati ellátó rendszerek helyreállítása. Vajon hányan hallottak arról, hogy a zánkai gyermektábor tulajdonjoga - ez volt a rendszerváltás után megmaradt néhány, főleg gyermeküdültetési célokat szolgáló, talán legnagyobb és legértékesebb érő állami üdülő – teljesen ingyen átkerült az egyházi érdekeltségi körbe tartozó Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Közalapítványhoz. A gyakorlatban nincs állami, önkormányzati kézben gyermeküdülő. Az önkormányzatoktól elcsaklizott állami iskolák egy részének egyházi kézre juttatása után, megkezdődött az állami szociális intézményrendszer "egyházasítása" is. Egy frissen – 2017. február 3-án – megjelent kormányhatározatban a kormány utasítja a nemzetgazdasági minisztert arra, biztosítson többletforrást a 2017-ben az egyházi fenntartók által az államtól átvett szociális intézményi nyolcezer nyolcszáz harminchét férőhely biztonságos működtetéséhez. Utasítja továbbá arra is, hogy biztosítson többletforrást további, 2018-ban átvételre kerülő huszonegyezer ötszáz hatvanhárom férőhely működtetéséhez. Lehet, hogy a hajléktalanok ateisták?


A kormány tudatosan sulykolja a választókba: nincsen olyan politikai rendszer, amelyben ne lenne korrupció. Teszi ezt, mivel érdekében áll mindent, mindennel összemosni. Mindent, mindenkit befeketíteni. Tudják, a zavarosban lehet a legjobban halászni. Azt nem mondják ki: természetes, hogy a hatalmon lévők lopnak. Adnak a látszatra. Törvénybe foglalták: nem kell alkalmazni a közbeszerzés szabályait; nem kell befizetni a társasági adót, – titoktartási kötelezettség mellett –, át lehet utalni a kiválasztott kedvezményezettnek; közalapítványra lehet bízni a közpénzek elosztását, felhasználását; a kormány korlátlan felhatalmazását a költségvetés pénzeivel történő szabad gazdálkodáshoz..
.

GYŐZTÜNK, GYŐZÖTT AZ ORSZÁG!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.02.17.

A Momentum Mozgalom felhívására Budapest népe 266.151 aláírást gyűjtött az olimpiáról szóló népszavazásért. A választókorú lakosság majd 16%-a aláírta az íveket, és ezzel az elmúlt 7 év első, nem spontán felháborodásból fakadó, hanem előre megtervezett, végigvitt ellenzéki győzelmét ünnepelhetjük!

Győztünk. Győztek azok, akik csak szimplán aláírták. Azok, akik napokon át fagyoskodtak az utcán, a pultok mögött, kopogtattak a lakásokban. Győzött a kezdeményező Momentum, aki tökéletesen végigvitte ezt a kampányt. Győzött a négy párt, amely lényegében az elejétől fogva támogatta a gyűjtést: az LMP, az Együtt, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. De győzött mindenki, aki vidékről vagy Budapestről csak drukkolt. Sőt, győztek még azok is, akik nem támogatták a népszavazást.
Ez a győzelem megmutatta azt is, hogy egy jól megtervezett kampány, egy elérhető cél, pár ellenzéki párt és az emberek akarata mennyire durván meg tudja változtatni a közvéleményt! Még 2017 médiaviszonyai között is, ha egy ügyet jól elmagyaráznak és jól végigvisznek, és nemcsak a médiában, hanem az utcán is kap nyomatékot, akkor az emberek meg fogják érteni, mi a valódi érdekük. Bebizonyosodott, hogy hazugság, hogy az emberek birkák vagy nemtörődömök lennének, egyszerűen csak el kell jutni hozzájuk, és ez az a munka, amit nem kerülhetnek meg az ellenzéki pártok és mozgalmak. Hiszen míg a kampány előtt körülbelül fele-fele volt az olimpiát ellenzők és támogatók aránya, addig a kampány végére 68-26-ra módosult ez az arány, az olimpiát ellenzők javára.

Éppen ezért, ezután a gyűjtés után minimálisra csökkent annak az esélye, hogy Magyarország és Budapest megkapja a 2024-es olimpiai rendezési jogát, hiszen a NOB közvélemény-kutatásában 60%-nyi támogatóra van szükség, hogy nekünk adják a rendezést, erre pedig nincs most esély. Így már a népszavazás nélkül is győztünk és kivédtük, hogy a Fidesz ebben a kérdésben eladósítsa az országot, miközben szétlopják a rendezés költségeit.

ITT OLVASHATÓ