2023. szeptember 3., vasárnap

BETONBA ÖNTÖTT BALATON - BEBARANGOLHATÓ DRÓNFOTÓKON!

PANORÁMA - K-MONITOR
Szerző: K-MONITOR
2023.


A PANORÁMA a korrupcióellenes K-Monitor Egyesület kísérlete arra, hogy virtuális eszközökkel tegye kézzelfoghatóvá a magyar politikai-gazdasági elit (NER) nagyrészt közpénzből történő vagyonosodását és ennek hatásait a környezetünkre.


Először Balatonfüred és Tihany példáján keresztül mutatjuk be a NER térhódítását, és azt, ahogy ezzel nekünk egyre kevesebb marad a Balatonból.

Indulhatunk? Válaszd a 7 állomásos idegenvezetést, böngéssz szabadon, vagy ugorj közvetlenül egy helyszínre! Ha szeretnél újabb helyszíneket a Panorámán, támogass minket!

MAGYARORSZÁGON A SZEGÉNYSÉGNEK MÁR EZER ARCA VAN

NÉPSZAVA
Szerző: SIFTER JÓZSEF
2023.09.03.


Egyre több iskolázott magyar állampolgár is küzd a lecsúszás veszélyével, sőt, már ennek a többnyire vissza fordíthatatlannak tűnő folyamatnak a végéhez közeledik.


Néhány éve a Bevezetés a szociológiába című kurzuson a többi között arról beszéltem hallgatóimnak a szegénység fogalmának szociológiai értelmezése kapcsán, hogy Magyarországon a szegénységnek kezd női- és gyermekarca lenni. Arra utaltam ezzel, hogy a szegények táborának létszámát iskolázatlan nők és gyermekek kezdték el növelni.

Ma már a szegénységnek ezer arca van. Egyre több iskolázott magyar állampolgár is küzd a lecsúszás veszélyével, sőt, már ennek a többnyire vissza fordíthatatlannak tűnő folyamatnak a végéhez közeledik.

Ez nem csak azt jelenti, hogy például nem tud félretenni, nem tud elmenni még néhány napra sem nyaralni, nem tudja megvenni a szellemi táplálékához elengedhetetlenül szükséges szépirodalmat, hanem azt is, hogy szünetelteti vagy le is mondja a tévéelőfizetését, összegyűjti a fürdő vizét a vécé öblítéséhez,

ha van autója, akkor azt nem, vagy havonta csak egyszer használja, sorban áll a bevásárlóközpont standja előtt, ahova a lejárat közeli termékeket teszik ki. Nem engedheti meg magának, hogy – legalább jeles napokon, családi eseményeken – étterembe menjen, nem teheti meg, hogy ételt rendeljen, gyakran főz otthon-a hét több napjára is elegendő egytálételeket, az ételmaradékot nem dobja ki, hanem újrahasznosítja, s csak sóvárogva nézegeti a zöldségesek primőr kínálatát.

Ha fellapozzuk a hazai szegénység alakulásának történetét, akkor igazolva látjuk Ferge Zsuzsa állítását, hogy „a szegénység mindig volt, de nem mindig, vagy legalábbis nem minden formájában vált problémává, kihívássá, mozgósítóvá vagy beavatkozást kiváltóvá”. (Ferge Zsuzsa: Fejezetek a magyar szegénypolitika történetéből. Kávé Kiadó, 1998.) A szegénység okait kutatók szerint eltérő okok vezethetnek kialakulásához. Vannak, akik szerint a külső okok a meghatározók, azaz a gazdasági, társadalmi és a politikai környezet. Vannak, akik szerint hasonló súllyal bírnak a belső okok, azaz például a látott viselkedésminták, az erkölcsi beállítódások, az életkor, az aluliskolázottság, a képzetlenség, az egészségi állapot, a társadalmi szolidaritás hiánya.

Ferge Zsuzsa a szegénység alakulását vizsgálva öt történelmi szakaszt különít el. Az első szakasz kezdetének 1867-et jelöli meg, az ötödik végének pedig az 1980-as éveket. Az öt szakasz jellemzőit történelmi tanulmányaink során is megismerhettük. Az általa akkor még nem vizsgált következő – a rendszerváltástól napjainkig tartó, hatodik – szakasznak pedig a ma élők közül több millióan részesei is voltunk/vagyunk. Erre a szakaszra is igaz a fentiekben idézett állítás. A rendszerváltás óta eltelt több mint harminc évben többször is előfordult, hogy orvoslásért kiáltó problémaként, kihívásként jelentkezett a szegénység, és többször meg is történt a szükséges, de nem mindig elégséges beavatkozás. Volt, amikor a kiáltást ugyan meghallották az orvoslásra hivatottak, de úgy tettek, mintha nem hallanák, vagy nem a probléma lényegét akarnák orvosolni. Mintha ez utóbbi történne napjainkban is.

A rendszerváltástól napjainkig tartó időszakban legalább négy eseményt vizsgálhatunk a szegénység alakulásának a szempontjából. Ezek elemzését most mellőzöm, csupán néhány – amúgy már jól ismert – jellemzőjükről teszek említést. Főképpen azért, hogy lássuk, nem előzmények nélküli, hogy 2023 Magyarországán – ugyan változó mértékben, de a már csökkenő számú mélyszegénységben élők mellett – kiszélesedett azok tábora, akiket fenyeget a szegénység, a társadalmi kirekesztettség, a súlyos depriváció:...

MAGYAR DOLLÁRMILLIOMOSOK ÉLNEK KÖZTÜNK – UTÁNAJÁRTUNK, MENNYIEN LEHETNEK

PORTFOLIO
Szerző: ÁRGYELÁN ÁGNES
2023.09.03.


Egy sor tanulmány foglalkozik a dollármilliomosokkal és szupergazdagokkal világszerte, és bizony itthon is vannak jó páran, akik ebbe a szegmense tartoznak. Csakhogy ahány tanulmány, annyiféle szám, így mostani cikkünkben igyekszünk összeszedni, hány dollármilliomos is él ma Magyarországon és vajon hányan lehetnek azok, akik szupergazdagnak mondhatják magukat. A magyar megtakarítási és vagyonkezelési piac jövőjével foglalkozunk a Portfolio szeptember 20-ai Future of Finance 2023 konferenciáján...

"HIÁBA ZSONGLŐRKÖDIK A KORMÁNY A PEDAGÓGUS-SZÁMOKKAL, VÁLSÁGBAN VAN AZ OKTATÁS."

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Műsorvezető: HARDY MIHÁLY
2023.09.02.A Hetes Stúdió 2023. szeptember 2-i adásában Hardy Mihály Bolgár Györggyel, Törley Katalin franciatanárral, a Tanítanék mozgalom képviselőjével, valamint Polgár Tóth Tamással, a debreciner.hu munkatársával beszélte meg a hét legfontosabb hazai és nemzetközi eseményeit.

KOMOLY KOCKÁZAT, HOGY EGYMILLIÓ EMBERNEK NINCS ÁLLANDÓ HÁZIORVOSA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.09.03.


Minél kevesebb a háziorvos, minél kevesebb a szakorvos, annál inkább veszélyben van az amúgy se jó egészségünk – mondja Kökény Mihály. A volt egészségügyi miniszter úgy látja, ha nem tudjuk megőrizni az alapellátást, ha a működőképesség megőrzéséhez nem kapnak nagyobb megbecsülést a háziorvosok, akkor nagyon nagy baj van. A kormánynak sokkal többet kellene foglalkoznia azzal, hogyan lehetne akár csak egy kicsit is előre jutni ezen a téren a szakmai lehetőségek és a finanszírozás növelésével.


Az idén augusztus elsejei adatok szerint 659 tartósan, vagyis hat hónapnál hosszabb ideje betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon, összesen 517 településen, vagy kerületben. Csak június elsejéhez képest 27-tel nőtt a szám. Milyen következményekkel jár, hogy egyre több a betöltetlen háziorvosi praxis?

Ez azt jelenti, hogy Budapesten – szinte az ország valamennyi megyéjével összhangban – üresek háziorvosi praxisok. Van, ahol kevésbé jellemző ez, van, ahol – elsősorban a keleti megyékben – jobban. Ez azt jelenti, hogy durván egymillió embernek nincs állandó háziorvosa, tehát csak helyettesítéssel látják el a praxist. Így például a kistelepüléseken előállhat az a helyzet, hogy esetenként két-három naponta, vagy csak hetente egyszer megy ki oda rendelni valaki, és még az sem biztos, hogy mindig ugyanaz az orvos. Így sürgős esetben az ellátás mindenképpen késik. Ha szerencséje van az illetőnek, sikerül mentőt hívnia, és az hamar ki is ér, de a háziorvossal helyben akkor sem lehet konzultálni. Ez mindenképpen komoly kockázatot jelent az egészség szempontjából, a hirtelen kialakuló rosszullétek ellátásában. De általában is a folyamatos orvosi gondozást igénylő idült betegségek ellátásában, mint például a cukorbetegség, a feladat megoldatlan marad. Folyamatosan romlik a helyzet, folyamatosan csökken az alapellátásban dolgozók száma...

MIVEL TARTOZUNK A JÖVŐ GENERÁCIÓINAK?

QUBIT / PODCAST
Szerző: Filoman
2023.09.03.


Lehetnek-e kötelességeink még nem létező emberek felé? Tehetünk-e rosszat valakivel anélkül, hogy ártanánk neki? Most induló, filozófiai témákkal foglalkozó podcastsorozatunk első epizódjában jövő nemzedékekkel szembeni kötelezettségeinket vizsgáljuk.

Gyakran hallani, főleg a klímaváltozás és a környezetvédelem kapcsán, hogy tartozunk a jövő nemzedékeknek. De pontosan kik azok, akiknek tartozunk és mivel? Miért kellene a még meg sem született emberek szempontjait szem előtt tartanunk? Ha a múltbeli generációk helyes döntései miatt nem lenne környezetszennyezés, nem csökkenne a biodiverzitás, és egy szebb Földön élnénk, akkor is mi lennénk-e itt, vagy akkor egy egész másik nemzedék örülhetne mindennek?

Bizonyos értelemben a jövő nemzedékeknek egyáltalán nem tudunk ártani, ráadásul, ha megpróbálnánk haszonelvű módon minimalizálni a jövő generációk szenvedését és maximalizálni a boldogságukat, az sok filozófus szerint „visszataszító következményekhez” vezetne: egy olyan dickensi világhoz, ami tele lenne nyomorgó, alig boldog tömegekkel. Tényleg erkölcsi kötelességünk a boldogság maximalizálása és egy ilyen disztópia megteremtése? Hogyan függ össze mindez a személyes azonosság filozófiai kérdéseivel? Vajon ha nem most vállalunk gyereket, hanem csak évek múlva, az még mindig ugyanaz a gyerek lesz? Számít-e a tetteink értékelésében az időbeli távolság? Számít-e például, hogy amikor törött üveget hagyunk az erdőben, az a jövő héten vagy a jövő évszázadban sért meg valakit? Tehetünk-e rosszat valakivel anélkül, hogy ártanánk neki? Mért tiszteletlenség a kukkolás? És vajon mentesülünk-e minden felelősségünktől, ha holnap becsapódik egy pusztító aszteroida?

Most induló, filozófiai témákkal foglalkozó podcastsorozatunk legelső epizódjában Kapelner Zsolt filozófus, a Tromsøi Egyetem kutatója és Paár Tamás filozófus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója a jövő nemzedékekkel szembeni kötelezettségeinkről és dilemmáinkról beszélgetnek.

100 EZER FT ISKOLAKEZDÉSRE, PESTY LÁSZLÓ SZÍNDARABJA, PUTYINÉK GYALÁZZÁK 56-OT❗| SOMOGYI ANDRÁS

SOMOGYI ANDRÁS VIDEÓ
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2023.09.02.100 ezer Ft iskolakezdésre, Pesty László színdarabja, Putyinék gyalázzák 56-ot...

BOD PÉTER ÁKOS: AZ ORBÁN-KORMÁNY VENDÉGEI - KELETRŐL. GÁZ

G7.HU
Szerző: BOD PÉTER ÁKOS
2023.09.02.


...A lényegi dimenziók áttekintése azt mutatja, hogy a magas vendégek budai látogatása inkább csak pótlék, talán enyhíti a diplomáciai kisodródásból fakadó súlycsökkenés miatti csalódottságot a kormányzati körökben, alternatívát azonban nem nyit. Az „új barátok” társadalmi viszonyainak áttekintése viszont alkalmat ad annak a sajnálatos körülménynek az ismételt konstatálására, hogy a minden belső gondja ellenére dinamikusnak és innovatívnak bizonyuló európai fejlődési pálya sikeres bejárásához szükséges készségekben, intézményi feltételben egyáltalán nem állunk jól.

PESTY LÁSZLÓ LÖLÖ AKAR LENNI? (TELEX INTERJÚ)

DAVE VILÁGA
Szerző: DAVE
2023.09.02.Pesty László Telex interjújából nekem nagyon úgy tűnik, hogy a Laci egyszerűen Mészáros Lőrinc szeretne lenni. Bejelentkezett oligarchának.

MAGYARORSZÁG HÉT TÖRVÉNYE AZ AMERIKAI NÉPSZAVA SZERINT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.09.02.Orbán már elhitte magáról, hogy isteni törvényeket nyilatkoztatott ki, amelyeket hamarosan kötelező lesz elhelyezni minden iskola falára. Olvassuk hát a természeti törvényekkel és a csillagok járásával egyenértékű orbáni bölcsességeket, „a túlélés és a megmaradás” orbáni törvényeit, utána pedig az Amerikai Népszava verzióját, amit javasolnánk szintén kifüggeszteni valamennyi iskola falára:

Magyarország hét törvénye (Orbán Viktor)

1. Haza csak addig van, amíg van, aki szeresse!
2. Minden magyar gyermek újabb őrhely!
3. Az igazság erő nélkül keveset ér!
4. Csak az a miénk, amit meg tudunk védeni!
5. Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük!
6.Határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs!
7. Egyetlen magyar sincs egyedül!

Magyarország hét törvénye (Amerikai Népszava)

1. Haza csak ott van, ahol jog is van!
2. Minden magyar gyermek szabadnak születik, amit később vesznek el tőle!
3. Az igazság maga az erő, igazság nélkül az erő semmit ér!
4. Csak az a miénk, amit az Orbán-család nem tud tőlünk ellopni!
5. Minden mérkőzés addig tart, amíg a bíró le nem fújja, aztán vagy veszítünk, vagy nyerünk!
6. Ahol nincs a nemzetnek határa, ott hamarosan az országnak sem lesz!
7. Minden magyar egyedül van, aki nem stróman!

GÁBOR GYÖRGY: A HALÁL KULTÚRÁJÁRÓL - RÖVID BARANGOLÁS KÖVÉR LÁSZLÓ TUDATTALANJÁBAN

NÉPSZAVA
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.09.02.


Kövér László a jó és a gonosz hatalom végső küzdelmét, az idők végezetének eljövetelét, a bekövetkező kataklizmatikus eseményeket vizionálva a minap látomásos, végítéletszerű tónusokkal festette le a gonosz erőket, a „halál kultúrájának” képviselőit, a beszéd hallgatóinak lelki füleiben tán még a walkürök lovaglásának széles ívű wagneri motívumait is felidézve. Azt a gyilkos erőt, amely – a szónok érvelésének menetében – a „nyugati javakat és a lelkünket egyaránt meg akarja kaparintani”, s amelynek titkos célja az ember elidegenítése a családtól, a hitbéli és nemzeti közösségétől. Kövér próféciájában a vizionált kozmikus katasztrófát az apokaliptikus forrásokból jól ismert képi világ felidézésével törekszik közelinek és elkerülhetetlennek érzékeltetni. A házelnök misztikus üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy a „halál kultúrájának” háttérerői (nyilvánvalóan a sűrűn emlegetett, mindenkori „tudjukkik") fel akarják számolni a nemzetet és a nemzetállamot, s el akarják törölni a keresztény gyökereket, Jézus és Szent István király örökségét.

Kövér László, a Fidesz alapító tagja, 1990-től országgyűlési képviselő, 2010-től az Országgyűlés elnöke, korábban a megboldogult MSZMP tagja, a néhai MSZMP Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézetének ifjúságkutató segédmunkatársa ismét és sokadszorra is beleesett ugyanabba a hibába – az egykori MSZMP vezetőihez és a mai Fidesz élcsapatának megannyi büszke tagjához hasonlóan –, hogy hajlamos úgy vélekedni:

ennyi betöltött rendkívül fontos funkció után ő valójában mindenhez ért, mindent tud, másoknál felkészültebben lát és érzékel mindent, még a jövőt is, egyszóval nála van a bölcsek köve.

Pedig nagyon nincs nála, így aztán hol kínossá, hol roppant mód nevetségessé válik, amikor minden természetes gátlástól megszabadulva, a legelemibb önreflexió teljes hiányában azokhoz a kérdésekhez is önfeledten hozzászól (és ezekből van a legtöbb), amelyekről amúgy halvány fogalma sincs.

Épp, amint tette ezt a fent idézett kiselőadásában.

De mindenekelőtt tisztázzuk: a „halál kultúrája” (cultura di morte) kifejezés felbukkan ugyan II. Szent János Pál pápánál, így például a 2003. február 11-én kelt, a betegek 11. világnapjára írt üzenetében, de a leggyakoribban hivatkozott Evangelium vitae kezdetű enciklikájában (1995. március 25.) nem ez a kifejezés szerepel, hanem a congiura contro la vita (élet elleni összeesküvés), s ugyanez a kifejezés jelenik meg a latin angol, német és francia stb. szövegekben is (coniurationem in vitam; conspiracy against life; Verschwörung gegen das Lebens; conjuration contre la vie), s mindennek jó oka van.

Ami a betegek világnapjára írt üzenetet és az Evangelium vitae kezdetű enciklika vonatkozó részét illeti, a két kifejezés egyértelműen ugyanarra utal, csakhogy valódi jelentésükben beláthatatlanul távol állnak mindattól, amilyen célból Kövér tudatosan igyekezett manipulálni a hallgatóságát, vagy amire tudatlan módon törekedett felhasználni az emlegetett fogalmakat. Éspedig, amint a 2003-as Üzenetben is a pápa egészen konkrétan az abortuszt, az eutanáziát, valamint a halálbüntetést hozta szóba, kapcsolódva a máshol is emlegetett népességszabályozás, a genetikai manipuláció vagy a droghasználat egyként elítélt gyakorlatához, hasonlóképp az Evangelium vitae-ben is teljesen egyértelműen azokat a „tudományos módszereket” és „rendszeresen programozott fenyegetéseket” hozta szóba a szöveg, és azokat a nemzetközi intézményeket, „melyek hivatalból bátorítanak és programoznak kampányokat a fogamzásgátlás, a sterilizáció és az abortusz terjesztésére”, továbbá azokat a tömegtájékoztató eszközöket említette meg, amelyek az eutanázia alkalmazása mellett emelnek szót...

SOHA NEM LÁTOTT UKRÁN DRÓNTÁMADÁS OROSZ TERÜLETEN – HELYZETKÉP AZ 554. NAPON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2023.09.02.


A front déli szakaszán az ukránok áttörték az első orosz védvonalat. Újabb katonai segélycsomagok; az ukrán pilótákat Romániában fogják képezni az F–16-osokra. Magyarország továbbra is blokkolja az Ukrajnának szánt EU-s, fegyvervásárlásra allokált pénzek következő részletének átadását.
 Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép az 554. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

A legfontosabbak röviden:

  • - Ukrán dróntámadás eredményeként az orosz légierő szállítókapacitása is veszteségeket szenvedett el.
  • - A front déli szakaszán az ukránok áttörték az első orosz védvonalat.
  • - Újabb, Kijevnek szánt katonai segélycsomagokat jelentettek be, az ukrán pilótákat Romániában fogják képezni az F–16-osokra, a brit BAE Systems Ukrajnában nyit képviseleti irodát.
  • - Magyarország továbbra is blokkolja az Ukrajnának szánt EU-s, fegyvervásárlásra allokált pénzek következő részletének átadását.
  • - A mozgósítással összefüggő korrupció miatt az ukránok újabb lépéseket tettek.
  • - Ukrán hírszerzés: Belaruszba megérkeztek az első orosz nukleáris robbanófejek.
Részletes helyzetkép:

Augusztus 30-án az ukránok az eddigi legnagyobb dróntámadást hajtották végre Oroszország területén – egyúttal a célpontok listáját is kiterjesztették arra a pszkovi reptérre, mely közel 700 km-re északra található az ukrán határtól, s mely a 334. légiszállító ezred repülőbázisaként szolgál. Műholdfelvételek megerősítették azon orosz híreket, melyek két Il–76-os teherszállító repülőgép megsemmisüléséről és további kettő, ugyanebbe a típusba tartozó eszköz megrongálásáról szóltak. Az ukrán katonai hírszerzés négy Il–76-os megsemmisítéséről, illetve „több másik” megrongálásáról számolt be – a szervezet vezetője, Kirilo Budanov tábornok pedig hozzátette: a Pszkov elleni támadást Oroszországon belülről hajtották végre. Orosz adatok szerint az ukránok a támadásban húsz drónt vethettek be...

Legnagyobb valószínűség szerint lelőtt drón roncsai okoztak tüzet a brjanszki „Kremnij EL” (Oroszország egyik legnagyobb mikroelektronikai termékeket, köztük az Iszkander- és a Pancir-rendszerekben felhasználtakat előállító) gyárának területén... 

HITLER UTÁLTA A NÁLA OKOSABBAKAT, EZÉRT NEM LETT ATOMBOMBÁJUK A NÁCIKNAK

24.HU
Szerző: LÁNYI ÖRS
2023.09.02.


Az amerikaiak második világháborús atomprogramjának sikerét immáron nagyjátékfilmben is megénekelték Christopher Nolan Oppenheimerje révén. Ahogy azt a film és a történelmi feljegyzések is hangsúlyozzák, a Manhattan-terv létrehozására, illetve az atomfegyverek megalkotására azért volt szükség, hogy megelőzzék Adolf Hitler Harmadik Birodalmának sikerét, és végső visszavonulásra késztessék a mindenre elszánt japánokat. Mennyi ebből az igazság, és egyáltalán mennyire járt közel az atombomba létrehozásához a náci Németország? Ezekre a kérdésekre keressük a választ 80 év távlatából.


A nukleáris energia már az 1930-as évek eleje óta foglalkoztatta a nemzetközi tudományos élet tagjait. Bár a későbbi amerikai sikerek miatt hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, hogy a nyugati, illetve a nyugatra emigrált európai szaktekintélyek munkája miatt nyert teret az atomkérdés, valójában német és japán tudósok is nagyban hozzájárultak a diskurzus elindításához. 1934-ben a japán Tohoku Egyetem professzora, Tadajosi Hikoszaka közzétette az elméleti atomfizikáról szóló írását, melyben elsők között mutatott rá arra, hogy az atommagban rejlő hatalmas energia révén lehetőség nyílhat mind nukleáris energia termelésére, mind pedig fegyverek előállítására.

1938 decemberében aztán felgyorsultak az események, ugyanis Otto Hahn és Fritz Strassmann német kémikusok kéziratot küldtek a Naturwissenschaften tudományos folyóiratnak, amelyben közölték, hogy miután neutronokkal bombáztak urániumatomokat, a bárium elem nyomára bukkantak. Az eredményeket közölték Lise Meitner fizikussal is, aki néhány hónappal korábban emigrált Németországból Svédországba. Meitner és unokaöccse, Otto Robert Frisch úgy értelmezte az eredményeket, hogy azok maghasadásra utalnak, amit 1939. január 13-ai kísérletük meg is erősített.

A teszt bizonyította, hogy a maghasadás révén atomenergia termelhető, a nukleáris fegyverekben pedig robbantás céljára is használható. Ez az egyre fokozódó európai konfliktusos helyzet miatt nemcsak a fizikusok, de az egyes országok vezetésének figyelmét is felkeltették. 1939 áprilisában Németországban meg is alakult az első, tudósokból álló, atomenergiával foglalkozó csoport (Uranverein), ám ez nem volt hosszú életű, ugyanis a második világháború kezdeteként számon tartott szeptember 1-jei, Lengyelország ellen intézett támadáshoz rengeteg német kutatót is besoroztak, köztük Wilhelm Hanle, Reinhold Mannkopff és Georg Joos kísérleti fizikusokat, akik alapítói voltak a társaságnak...

HÉTVÉGI OLVASNIVALÓK BECSÖNGETÉSTŐL ZEBRAAVATÓIG - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELÉNEK HÉTVÉGI KIADÁSA

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2023.09.02.


Szép napot, itt a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása, szokás szerint az elmúlt hét legfontosabb-érdekesebb nagyobb anyagaival. Sokféle hírlevelünk van, itt lehet közöttük böngészni, illetve feliratkozni.

Becsöngettek

Pénteken elindult a tanév, ahogy a Qubit írta összefoglaló cikkében, meglehetősen kaotikus körülmények között. Hogy milyen sok feszültséggel terhelt az idei év, azt két eheti anyagunk is megmutatta: egyrészt videóriportunkban távozó tanárok mondták el, miért mondtak fel. Ahogy egyikük fogalmazott, „a közoktatás olyan lejtőn van, aminek nem látom az alját.” De készítettünk interjút a héten olyan tanárral is, aki 2014 óta ugyan rendszeresen tüntet az oktatás helyzete miatt, mégsem akar felmondani, és úgy érzi, hogy sokan gyávának vagy árulónak tartják, pedig ő csak szeret tanítani, de a száját sem hajlandó befogni.

Megnéztük azt is, mennyibe kerülhet a tanévkezdés itthon (alsóhangon 50-70 ezerbe), olvasói beszámolók alapján mutattuk be, milyen sok helyen kell a szülőknek felújítaniuk a tantermeket, és írtunk arról is, hogy van iskola, ahol az alsós tanítónak már jelezték, felső osztályban fog tanítani. A Lakmusz pedig összefoglalta, hogy mit lehet tudni a felmondó tanárok számáról.

Az élet itthon


A fideszes Pócs János szerint Brüsszel rosszabb, mint a kommunizmus. Ezen felbuzdulva a képviselőt saját, szépségversennyel egybekötött dinnyefesztiválján kérdeztük arról, hogyan kaphat mégis uniós támogatást ebben az elnyomó rendszerben.

Zebrát avattak a VIII. kerületben, és annál, hogy négy év alatt készült el, csak az tűnt furcsábbnak, hogy 80 millió forintba került. A zebrát kiharcoló önkormányzati képviselőnél jártunk utána a részleteknek. Megnéztük ezen kívül a héten, hogy mire elég 100 ezer forint, ha valaki albérletet keres Budapesten, és meglátogattuk a négy éve életveszélyes egri Garzonházat, ahol korrupció gyanúja is felmerült már.

Térképes cikkben foglalkoztunk azzal, hogy a népszámlálási adatok szerint az 1970 óta eltelt ötven év alatt 697 ezerrel, az 1980-as csúcs óta 1,1 millióval csökkent a magyarok száma. Budapest minden hatodik lakosát elvesztette, Pest megye viszont másfélszeresére nőtt ötven év alatt.photo_camera Jason Crow Fotó: U.S. Embassy Budapest

Budapesten járt az amerikai demokrata kongresszusi képviselő, Jason Crow, mert aggasztotta a kormány NATO-val kapcsolatos retorikája és a demokrácia itteni állapota. Az ukrajnai háborúról, a NATO-ról, Orbánról, valamint Donald Trumpról is beszélt a 444-nek.

És mivel az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni hamarosan Budapestre jön a Demográfiai Csúcsra, összefoglaltuk, hogy az Orbánt egyszer nyíltan nagyra tartó politikus hogyan veszített jelentősen a magyar kormány iránt mutatott lelkesedéséből egy év alatt...


FELOSZLÁS, ÚJ VEZETŐ, BETAGOZÓDÁS – NAGY KÉRDÉS A WAGNER-CSOPORT SORSA PRIGOZSIN UTÁN

TELEX
Szerzők: FERENCI ÁDÁM, KÖRÖMI CSONGOR
2023.09.03.


Jevgenyij Prigozsin és Dmitrij Utkin halálával a Wagner-csoport pénzügyi és katonai vezetését is kiiktatták, amikor augusztus 23-án lezuhant a repülőjük. A zsoldossereg azonban várhatóan nem vész el, csak átalakul. A katonai magánvállalat afrikai tevékenysége geopolitikai és pénzügyi szempontból is rendkívül fontos Vlagyimir Putyin rezsimjének. Az viszont kérdéses, mi lehet a már Belaruszba költözött Wagner-katonák sorsa.


Másfél hét elteltével is nagy kérdés, hogy mi lesz a Wagner-zsoldoscsoporttal, miután augusztus 23-án meghalt Jevgenyij Prigozsin, az orosz magánhadsereg vezetője. Halálát persze csak annyira vehetjük biztosra, amennyire hihetünk az orosz hatóságok közleményeinek: bár a hivatalos DNS-vizsgálatok szerint valóban Prigozsin holttestét találták meg a Rosztyovszkij repülőtérről felszálló, majd útban Szentpétervár felé lezuhant magánrepülőgép roncsai között, a testéről fotót nem közöltek, és a zárt körű temetésen is csak a virágokkal fedett sírt lehetett látni.

A repülőgép lezuhanásának okát még vizsgálják, de több forrás szerint a gépet lelőtték vagy felrobbantották. Többen is a Kreml lépéseit látják a történtek mögött, és bár az orosz központi hatalom váltig állítja, hogy semmi közük Prigozsin kiiktatásához, szerintük is elképzelhető, hogy merénylet történt.

Prigozsin sokáig az orosz elnök egyik legbizalmibb emberének számított, júniusban viszont katonai lázadást indított az orosz védelmi minisztérium ellen, majd csapatait Moszkva irányába vezényelte. A lázadás alig egy nap alatt véget ért, miután Putyin Alekszandr Lukasenko belarusz vezető közvetítésével megegyezett Prigozsinnal, aki szabadon távozhatott.

Miközben több szakértő is úgy vélte, előbb-utóbb utoléri Putyin bosszúja, a zsoldosvezér hollétéről ezután csak találgatni lehetett: egy időre elhagyta Oroszországot és Belaruszba ment, és egy nem sokkal a halála előtt bemutatott videófelvétel alapján Afrikában volt. Prigozsin augusztus 29-i temetése után néhány nappal előkerült egy újabb felvétel is, amely feltehetően az említett afrikai útján készült, ezen a zsoldosvezér azt mondta: „Azoknak, akik arról vitatkoznak, hogy élek-e vagy sem, üzenem, hogy élek. Hétvége van, 2023 augusztusának második fele. Afrikában vagyok. (…) Minden rendben van.”

A lázadás utáni időszakban az ukrajnai harcokból teljesen kivont Wagner-zsoldosok többsége lojális maradt Prigozsinhoz, és vele együtt Belaruszba települtek át, ahol a belarusz hadsereg kiképzésével kezdtek foglalkozni. Az elmúlt hetekben viszont kiderült, hogy a Wagner sem az orosz, sem a belarusz államtól nem kap pénzt, ami elégedetlenséget szült a zsoldosok körében, és egyes wagneres egységek már el is kezdtek visszamenni Oroszországba. Ezzel párhuzamosan Prigozsinról sem véletlenül Afrikából kerültek elő videók: az elmúlt években az ukrajnai háború mellett Afrikában is megkerülhetetlen szerepe volt a Wagner-csoportnak az orosz érdekek érvényesítésében, és úgy tűnt, Belarusz mellett erősíthetik ottani jelenlétüket is.

Prigozsin mellett azonban a lezuhant repülő utasaként a Wagner vezetőségének több tagját, köztük a névadó Dmitrij Utkint is hivatalosan halottnak nyilvánították, így a zsoldossereg működésének is biztosan át kell alakulnia...