2017. január 24., kedd

EGY HÓNAP ALATT MEGBUKHATNA ORBÁN, DE NEM FOG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.01.24.Egy magyar adófizető állampolgár visszakéri a pénzét az államtól, mert nem arra fordítják, amire kellene. Látszólag jelentéktelen hír, nyilván nem kap vissza semmit, a dölyfös hatalom még jól meg is bünteti. Ennél sokkal rosszabb, ahogy a magyar nép viszonyul majd hozzá: nagyjából úgy, mint a börtönbe került meggymagoshoz. Nevetik, és úgy gondolják, megérdemli a sorsát, miért volt olyan hülye.

Pedig nem kellene így lennie, mert ez tipikusan olyan megnyilvánulás, amelybe képes egy hónap alatt belebukni egy diktatúra. Hogy nem így lesz, az nem a derék adófizetőn, az öntudatos állampolgáron, Szentesi Kálmánon, és nem is a diktatúrán múlik. A magyar népen múlik, amelyről a diktátora megmondta, hogy mennyire szabadságszerető. Ha másért nem, ezért a cinikus és aljas szövegért el kellett volna zavarni. De nem tették, ami mindent elmond erről a népről és az állapotáról.

Tulajdonképpen úgy lenne igazi, ha Szentesi Kálmán nem hívná fel a figyelmet arra, hogy ez polgári engedetlenség, amelyhez csatlakoznia kellene a többi állampolgárnak, fejős tehénnek nézett, kifosztott és megrabolt adózónak, akiket ez a bűnszervezet erre tart, hogy nekik a helikopterezéshez, a százmilliárdos lopásokhoz a pénzt összeadja. Az igazi nagy dolgok úgy kezdődnek, hogy egy, azaz egyetlen egy ember, akiben van gerinc, tartás és jellem, ellenáll. Ez pedig a többieknek olyan példát ad, hogy mellé állnak.

A forgatókönyv az lenne, hogy Szentesi Kálmánt nem érdekli, ki mit csinál, hányan állnak mellé. Ő elhatározza, hogy nem engedelmeskedik, nem adja a pénzét olyan tolvajoknak, akik meg is mondják, törvénybe is iktatják, hogy az adóban befizetett pénze elveszíti a közpénz jellegét, s magánpénz jelleget ölt magára az ő zsebükben. Egy bankrabló is védekezhetne az Orbán-banda szövegével: abban a pillanatban, amikor a kezével megérintette és a táskájába tette, a pénz elveszített banki pénz jellegét.

Ma már tudjuk, hogy ezeket "alternatív tényeknek" nevezik, és a másik oldalon teljesen létjogosult, tudomásul kell vennünk, hogy ők úgy hamisítják a tényeket, ahogy akarják. Miért ne tehetné meg ezt a bankrabló a másik oldalon? Miért ne lehetne bármit elvenni a korrupt aljadék Rogántól, és közölni vele, hogy ez a pénz elveszítette rogáni jellegét. Mostantól a miénk. De Szentesi Kálmán esete nem a bankrablóé, mert ő azt a pénzt, amelyet magának követel, nem lopta, szemben az Orbán-családdal. Megdolgozott érte. Tőle lopják el.

A klasszikus forgatókönyv az lenne, hogy van egyetlen igaz és dühös ember, aki az ellenállását nem teszi függővé semmitől. Nem érdekli, ki és hányan követik, nem törődik a következményekkel, hanem kész mindenre, hogy ennek a közönséges bűnbandának ellenálljon, és egy vasat ne fizessen. A diktatúrának nincs se humora, se öniróniája, se veszélyérzete, ezért durván nekimegy, megbünteti és szankcionálja. El akarja némítani és példát akar statuálni, ami csak olaj a tűzre. Az ilyen hősnek született ember azonban nem törődne semmivel, nem érdekelné, hogy ki hogyan reagál erre, csak magával, a becsületével és a jellemével törődne. Csinálhatnának vele bármit, akkor sem engedne, nem lehetne megtörni. Egy ilyen emberbe belebukna a diktatúra...

ÉS TE MIT FOGSZ MONDANI A GYEREKEDNEK, HA MEGKÉRDEZI?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.01.24....Drága barátaink és ellenségeink, akik nagyon sokszor azt vágjátok bele az arcunkba, hogy minek hűtjük a belünket, ha nem tudjuk a megoldást! Akik abba rúgtok – akinek nem inge, ne akarja mindenáron magára venni – kéjes gyönyörűséggel, aki minden egyes nap megpróbálja szájbarágni az évek óta zajló pusztítás rendkívül káros hatásait, aki azt próbálja elmagyarázni, hogy a tények tagadásával, a közönnyel, belefáradással, lemondással, szándékos önbecsapással csak egyre mélyebbre süllyedünk valami visszafordíthatatlanba, hát tessék! Valakinek el kell kezdenie. Mindenkinek a saját életében, a lehetőségeihez mérten.

Szentesi Kálmán elkezdte. Ő nem akarja azt mondani majd a gyerekének, hogy tudtam, mi folyik, láttam, mit művelnek, tisztában voltam vele, hogy az enyémet viszik, de nem érdekelt, mert kényelmesebb volt a fotel. Mert féltem, mert Gyurcsány, mert hideg volt, mert úgysincs semmi értelme. Valakinek el kell kezdenie. Nem félni. És vállalni annak minden következményét, hogy egy olyan országban ahol a hatalmi túlkapásoknak soha nincs semmilyen következményük, az egyszerű kisembert is eltaposhatják. Ha egyedül van, akkor igen. De a civil társadalmat nem taposhatják el.

Ezért óbégat dagadó erekkel a nyakán a hatalom, ezért nem kell a TASZ, a Transparency, a Momentum. Mert egyenként felszalámizható, elhallgattatható, sarokba szorítható, meghátrálásra kényszeríthető mindenki. Az egyéni tehetetlenséget és kétségbeesést pillanatok alatt le lehet fejezni. A tömeges ellenállással viszont nem tudnak mit kezdeni. Csak akkor, ha a Szentesi Kálmánok mellé nem áll oda a második, a harmadik, a sokadik. Ha a NOlimpia kezdeményezést nem írom alá, mert aláírják mások. Ha nem megyek el szavazni, mert úgysincs kire és mert úgyis elmennek helyettem mások. Ha nem megyek el tiltakozni, mert múltkor is mesélte a sarki boltos, hogy csak tizenheten voltak. Ha pontosan tudom, hogy hónap végén már sakkoznom kell a csekkekkel, és cipő is kellene a gyereknek, de bemagyarázom magamnak, hogy mások sokkal rosszabb helyzetben vannak. Ha minden alkalommal szimbolikusan szájbarúgok valakit, aki beletolja az arcomba, hogy felelőtlen vagyok és nekem is el kell számolnom majd a lelkiismeretemmel.

Az állami hatóság nyilván példát statuál Szentesi Kálmán bátorságának megtorlásával: így jár az, aki pattog, kinyitja a száját, nehezményez és számonkér. Számonkéri azt, amit minden egyes állampolgárnak joga van számonkérni. Sőt, kötelessége lenne. Ezután majd mindenkinek a nyakába varrnak egy abszurd, erőfitogtató bírságot, aki elégedetlenkedni merészel? Igen, megteszik, mindaddig, amíg megtehetik, mert tudják, hogy semmi következménye nincs.

Még mielőtt valaki kitalálná, hogy törvénytelenség elkövetésére buzdítok bárkit is, legyen nagyon világos: akárcsak valószínűleg Szentesi Kálmán, én is tisztában vagyok azzal, hogy adót fizetni nem opcionális lehetőség, hanem törvényi kötelezettség. Minden állampolgárnak. Nyilvánvaló, hogy hiába állna bíróság elé, elveszítené az ügyet. De ettől függetlenül az elv az, ami egy elvtelen, nepotizmusra épülő kleptokráciában hatványozottan figyelemre méltó.

Nem azért, mert a saját törvényeit naponta lehányó hatalommal szemben a törvényt tisztelő polgárnak jogi értelemben igaza van, hanem mert egy olyan ügyet szolgál, amely a társadalom egésze számára jó. Ezért volna mindenkinek állampolgári kötelessége az ilyen ügyek mellé odaállni. Ökölbe szorult kezű kommunistázás, libsizés, ideológiai analfabetizmusból fakadó, parttalanul fröcsögő gyűlölködés helyett felismerni, hogy ez nem pártügy, nem szimpátiák és antipátiák, nem politikai csörték és magyarsági vetélkedők megnyerésének kérdése. Hanem ez az egyetlen módja annak, hogy a valóságtól elszakadt, harácsolási étvágyát tekintve elszabadult hatalom ráébedjen arra, hogy már régen átlépett minden határt. Ehhez fel kell állni a fotelből, és oda kell állni a jó ügyek mellé.

Ameddig a magyar kormány sötét korok soha nem volt hősei előtt tiszteleg, számomra Szentesi Kálmán a hős. Neki már nem kell azon gondolkodnia, hogy mit mond a gyerekének, ha megkérdezi… És te, hamis nemzettudattól megrészegült barátom és ellenségem, te tudod már mit fogsz mondani a gyerekednek?

AKIK SZÉTLOPTÁK AZ ORSZÁGOT, AZOKNAK NINCS HELYÜK ITTHON

INDEX.HU
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS - NYILAS GERGELY
2017.01.24.Négy nap alatt 35 ezer aláírást gyűjtöttek össze a budapesti olimpia ellen, pedig úgy látják, sokan azért nem írják alá a kezdeményezésüket, mert félnek a hatalom bosszújától. Fontosnak tartják, hogy legyen végre tisztességesen feltárva az ügynökmúlt, nem lehet olyan tagjuk, aki benne volt az MSZMP-ben. Politikai együttműködést nem tudnak elképzelni létező pártokkal, mert úgy látják, hogy az egész ellenzék leszerepelt. Viszont örülnének, ha a demokrácia jegyében Orbán Viktor is segítene nekik az aláírások gyűjtésében. Orosz Annával és Hajnal Miklóssal, a Momentum Mozgalom vezetőségének tagjaival beszélgettünk.

A budapesti olimpiarendezés kérdése elég megosztó, miért érezték, hogy ezzel kell indítaniuk a nyilvánosságban?

O. A.: Azért, mert eszelősen sok pénzről van szó, a hatástanulmány szerint is 2-3 ezer milliárd forint, ami az éves költségvetés ötöde, háztartásonként 700 ezer forint. Az olimpiának egy olyan eseménynek kellene lennie, ami a demokrácia jegyében zajlik, de az látszott a közvélemény-kutatásokból, hogy közel sem egyértelmű a támogatottsága. Szerintünk nem kellene 2024-ben Budapestnek olimpiát rendeznie, illetve mindenképpen meg kellene erről kérdezni az embereket. Ez egy olyan ügy, ami mögé a tagságunk teljes mellszélességgel beállt.


Az eszükbe jutott, hogy nem szerencsés egy negatív, valami ellen szóló üzenettel kezdeni?


O. A.: Persze, hogy felmerült, de a szlogen is az, hogy „nem az olimpiára, igen a jövőre”. Ezzel szeretnénk ráirányítani a figyelmet arra, hogy legyenek jól felszerelt kórházak vagy kréta az iskolában. Mi az olimpia mellett öt ügyet hangsúlyozunk: oktatás, lakhatás, egészségügy, megélhetés és infrastruktúra-fejlesztés. Mi azt gondoljuk, hogy előbb ezt az öt ügyet kell rendbe rakni, mert olyan égető problémák vannak, amik mellett nem lehet elmenni. A következő nyolc évben ne az olimpiával foglalkozzunk, hanem ezeknek a területeknek a megoldásával.

Beleillik a kormányzati retorikába, hogy a budapesti értelmiség már megint nem mer nagyot álmodni és valami világraszólót létrehozni?

H. M.: Mióta megjelentünk, folyamatosan rám sütik, hogy én budai úri fiú vagyok, pedig soha nem laktam Budán. Nem foglalkozunk azzal, hogy milyen bélyegeket sütnek ránk, valószínűleg még sokkal durvábbakat is fognak, de nem gond. Mi azért jöttünk, hogy végigvigyük ezt az ügyet...

ÚJ SZABÁLYOZÁS ÉS KIUTAK

KÖZMUNKÁS MOZGALOM A JÖVŐÉRT BLOG
Szerző: KMJ

2017.01.24.


Változások a közfoglalkoztatásban

A következő változásokról beszélgettünk a közfoglalkoztatás rendszerét illetően:

1. Béremelés

Januártól változott a közfoglalkoztatottak bére. A közfoglalkoztatási bér 3%-al, a garantált közfoglalkoztatási bér pedig 5%-al növekedett (bruttó 81 530 és 106 555 forintra). Mindeközben a minimálbér 15%-al nőtt, a garantált bérminimum pedig 25%-al. A kormány a minimálbér és a közfoglalkoztatási bér közötti különbség növekedését azzal indokolta, (a bérolló további nyitását), hogy ez növelheti a közfoglalkoztatottak motivációját arra, hogy a nyílt munkaerőpiacon vállaljanak munkát. A változásokról itt olvashattok részletesebben.

A KMJ álláspontja: az elhelyezkedést a létminimum allatti közfoglalkoztatotti bér (amit a többség heti 40 óra munkára kap) nem segíti. Úgy gondoljuk, hogy a hatèkonyabb munkaügyi szolgàltatàsok és cèlzott kèpzèsi ès gyakornoki programok segítenèk az embereket. E mellett olyan területeken, mint a helyi ķözigazgatàs, a szociális ès kulturális szfèra, igèny lenne új munkahelyekre. Ha több támogatàst kapnànak az önkormànyzatok, a kulturàlis intèzmènyek, vagy a tàrsadalmi szervezetek, több embernek tudnànak legalább minimálbéren munkàt adni. A közfoglalkoztatàs jelenlegi rendszere sérti a munkavàllalói jogokat. Munkàra van szükségünk ès tisztessèges fizetèsre!

2. Utazási költség megtérítése

Új szabály 2017-től a közfoglalkoztatottak munkakereséshez kapcsolódó utazási költségének megtérítése! A foglalkoztatási főosztálynak (munkaügyi kirendeltség) meg kell térítenie a munkakereséssel kapcsolatos tömegközlekedési költséget a lakóhely és a foglalkoztatási főosztály között, illetve a foglalkoztatóhoz (állásinterjúra), amennyiben oda a hivatal közvetít ki. Települések között kötelező az útiköltség megtérítése, településen belül adható. A napi munkába járást viszont nem térítik meg. /2016. évi CXLV. törvény egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról - javaslat teljes szövege ITT olvasható/

Álláspontunk szerint fontos lenne, hogy ne csak a hivatal által közvetített álláskeresést, hanem azokat az utakat is térítsék meg, amikor a közfoglalkoztatott igazoltan maga keres állást. A problémára az kedvezményes jegyvásárlás lehetősége adna valódi megoldást. A KMJ szerint, mint álláskeresőknek, nekünk is szükségünk van a 33%-os utazási kedvezményre, álláskereséshez és a napi munkába járáshoz is! Ezért javasoltuk korábban, hogy a Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatásban részesülőkhöz hasonlóan a közfoglalkoztatottakra is terjedjen ki a kedvezményes utazás lehetősége. Erről itt írtunk.

Ennek a kedvezménynek a biztosítása nem példa nélküli, Pécs önkormányzata helyi rendeletében biztosította saját közfoglalkoztatottjai számára.

3. Képzések - kötelező a felajánlott képzések elfogadása

A 2016. évi CXLV. törvény a közfoglalkoztatottak számára közvetített képzésekkel kapcsolatban is változást hozott: „(13) A közfoglalkoztatott a közfoglalkoztatás időtartama alatt köteles elfogadni az állami foglalkoztatási szerv által részére felajánlott, 25. § (2) bekezdése szerinti megfelelő munkahelyet, valamint a részére felajánlott, 14. § (1) bekezdése szerinti képzést.”

A KMJ álláspontja szerint a közfoglalkoztatási törvény és ez a módosítás is sérti az emberi szabadságjogokat. Minden embernek szabadon kell rendelkeznie arról hogy milyen tartalommal és feltételekkel vállal el munkát és képzést. A képzések minőségével kapcsolatban korábban voltak rossz tapasztalatok, így a mostani korlátozás kétségeket kelt bennünk. Azokat a hasznos képzéseket, amelyek valóban támogatják a munkaerőpiaci elhelyezkedést, az emberek szívesen, önként igénybe fogják venni. A kormány a rendszert megint a büntetés, fenyegetés eszközével igyekszik átalakítani.

4. Háromból egy: További korlátozásokat javasol a közfoglalkoztatás területén a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ezek között szerepel a 25 év alattiak képzésbe terelése, amivel egyet tudunk érteni. Szintén jó iránynak tartjuk a további piaci elhelyezkedést segítő képzési és gyakornoki programok fejlesztését. Az NGM (és a VOSZ) azon javaslatát viszont, hogy három évente csak 1 évet lehessen valaki közfoglalkoztatásban, nem tartjuk rövid távon megvalósíthatónak (a tervekről Simon Attila nyilatkozott decemberben a Világgazdaságnak). Az ilyen korlátozást csak fokozatosan, és életkorra, egészségügyi állapotra és regionális sajátosságokra differenciáltan lehet bevezetni, mert ennek hiányában sokan maradnak jövedelem nélkül. Először azokat a programokat szeretnénk látni amelyek hatékonyan segítik a 45 év feletti korosztályt, a 8 általános iskolai osztályt vagy annál kevesebbet végzetteket, a GYES-ről visszatérő anyákat és a hátrányos helyzetű régiókban lakókat. Ezek hiányában csak a mélyszegénységben élők arányának további növekedése várható...

A MAGYAR TRUMP, AKI NEM ÉRT CÉLBA - TORGYÁN JÓZSEF HALÁLÁRA

HVG ONLINE - NYÜZSI
Szerző: Hont András
2017.01.23.


Meghalt Torgyán József. Nyugodjék békében.

A történelemkönyvek nem fognak bő terjedelemben megemlékezni róla, pedig majdnem köztársasági elnök lett, és még azelőtt, hogy nem lett köztársasági elnök, egy-két évig az a lehetőség ejtette kétségbe a baloldali, valamint liberális, továbbá konzervatív értelmiségieket, hogy miniszterelnökként övé lesz a főhatalom. Végül kénytelen volt beérni a vidékfejlesztési miniszterséggel és a kisebbik koalícióstárs szerepével, mely szerepeiből folyamatos károkozás, néhány letartóztatás és megannyi szóvirág fakadt.

Valójában soha nem volt más, mint éleseszű szélhámos, a lakodalmas politika megteremtője, a neobarokk retorika utánozhatatlan képviselője. Mindemellett a rendszerváltás aforizmakincse sápadtabb lenne nélküle. Nevéhez a „patakvér fog folyni”-tól a „az álliberális férgek és dögkeselyűk”-ön át „nekünk a ló olyan lehetne, mint Svájcnak a hó”-ig megannyi parádés fordulat köthető. Nehezen felejthető kiszólása az „FKGP olyan Torgyán József nélkül, mint vőlegény szerszám nélkül”, amellyel a magyar politikában elsőként faszozta le magát nyilvánosan.

Pedig nem volt az. A semmiből foglalt el egy történelmi pártot, élére állt a frakciójának, majd a szervezetnek is, amelyet kiléptetett a koalícióból, de a kormánypárti többséget ez már nem érintette, hogy ezt követően személyes one man show-ra építve tartsa benn a kisgazdákat a parlamentben, ismét élére álljon frakciójuknak a kormányzásig vezetve a pártot, hogy azután ismét kiléptesse a koalícióból, de a kormánypárti többséget ismét nem érintve… és innen már nem tudta megismételni. Politikai pályafutása ilyen tömören összefoglalható, pedig valószínűleg évtizedekig várt a lehetőségre...

FIDESZ COOL LISTA 2016 - 4. HELY, SEMJÉN ZSOLT

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: Eric
2017.01.24.


Egy kormányzó párt működését sokféleképpen lehet mérni. Valaki a GDP növekedést tartja mérvadónak, valaki azt, hogy mennyit költ oktatásra és egészségügyre az állam, másnak pedig az a legfontosabb, hogy a forint épp mennyit zuhant – már megint. A mi listánk aszerint állítja rangsorba a kormánypárti politikusokat, hogy 2016-ban mennyire volt kúl a politikai és közéleti jelenlétük, mit tettek az országért (muhaha), és hogyan sáfárkodtak a hatalmukkal.

4 – Semjén Zsolt

Ha a hipokratizmusnak szobrot kellene emelnünk az országban, azt tuti, hogy Semjén Zsoltról mintázva húzatnám fel, és természetesen lovas szobor lenne.

Az 53 éves Zsolt a teológia doktora, és már 13 éve a Kereszténydemokrata “törpe” Néppárt elnöke. Emellett a második Orbán-kormányban általános miniszterelnök-helyettesi és nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszteri posztokat is bezsákolt….Sőt, ő az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke is, melynek okán tavaly Las Vegasban megnyerte az “év törvényhozója” díjat, a “vadvilág megőrzésének előmozdításáért”.

Programja szerint a KDNP olyan önálló párt marad a Fidesz vezette szövetségben, amely tételesen vállalja a keresztény egyházak társadalmi tanait.

Miután azt hittük, hogy a KDNP a vasárnapi zárvatartásnál nagyobb baromsággal nem tud előrukkolni, tavaly év elején kiszivárgott az ifjúsági tagozatuknak néhány korszakalkotó ötlete a népességfogyás megállítására. Véletlenül sem olyan jóléti, gazdasági intézkedésekről volt szó, amelyeknek következtében a magyar ember kevésbé reményvesztetten tekint a saját nyomorult jövőjére idehaza, és esetleg be mer vállalni egy, ne adj’Isten kettő gyermeket is. Dehogyis. Hát a magyar ember az erőből ért, a keresztény meg főleg. Szingliadó megvitatását kezdeményezték a fiatal kereszténydemokraták (IKSZ), amit akkor kellett volna fizetni, ha elmúltál 30 éves, de még nem vagy házas. Meglátásuk szerint ugyanis megdöbbentő állapot, hogy a 20-39 éves fiatalok 52 százalékának nincs gyermeke, ráadásul a korosztályba tartozó nők 88 százaléka nem is él házasságban...

ITT OLVASHATÓ

Korábbi helyezettek:

EZUTÁN IS EL FOGOM ENGEDNI A GYERMEKEMET TÁBOROZNI

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Czecz Fruzsina
2017.01.24.Úgy látom, hogy a szülők, szerte a világban - miután magukhoz tértek és megemésztették a hírt - kétféleképpen reagálnak az olasz tragédiára: "Én ezek után soha nem fogom elengedni a gyerekemet kirándulni", vagy "Nem lehet bezárni és mindenből kivonni a gyereket."

Melyik a helyes döntés? Ki tudja, mindenkinek más.

Én inkább a második csoportba tartozom, és körömrágva, izgulva, de el fogom engedni a gyerekemet táborozni, kirándulni, diákcserére. 

Közben pedig sűrűn eszembe jutnak majd a saját iskolai utazásaim. Hogy miközben busszal róttuk Európát, szuper jól szórakoztam. Világító karkötővel, rágcsálnivalókkal, filmekkel és fontos beszélgetésekkel múlattuk az időt. Egy pillanatra sem merült fel, hogy bármi bajunk lehet.

A két sofőr kedves volt, láttuk a hálófülkét, ahol felváltva pihentek (klausztrofóbiások hátrányban), jó zenéket játszottak, türelmesen megvárták, míg mind az ötven viháncoló lány visszaér a pisilésből.
Pont úgy, ahogy a veronai járaton is.

Ezalatt a szüleim otthon malmoztak, és várták a következő üzenetet: még mindig minden rendben.
Pont úgy, ahogy a veronai járaton utazók szülei is.

Csak ott egyszer elmaradt a bejelentkező hívás...

Felfoghatatlan. Rettenetes. Fájdalmas. Borzongató. Igazságtalan...

LIBERÁLISNAK LENNI NEM BŰN, HÜLYÉNEK LENNI NEM DICSŐSÉG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.01.24.Már megint egy jövőbe látó,egy mindenható. Szeretnék olvasni már egy elemzést a saját értelmezésetek szerinti liberalizmusotok kártékony hatásairól is Elemezhetnél a Mónika show hatásairól a munkanélküli segélyen élés fontosságáról a kardlapozásról a szemkilövetések fontosságáról a szétprivatizálásról a Himnusz gyalázásról liberális áhítatossággal .és a merjünk kicsik lenni létformáról a na és pufajkás voltam szösszenetekről és nem úgy hogy a más f-val vered a csalánt e

Egy olvasói komment a Szalonna egyik cikkéhez. Szöveghűen, betűről betűre. Önmagában nem túlságosan érdekes, új gondolat nincs benne. Igaz, régi sem. A jól bevált propagandából összecsipegetett hülyeségek kicsiny tárháza csupán, de miért is ne tennék eleget a kérésnek? Lássuk lépésről lépésre a problémát.

Először is, a liberális nem szitokszó. Azt csak az Orbán nevű ember tanácsadója – nem, nem Habony – bizonyos Arthur J. Finkelstein találta ki és terítette szét az erre fogékony, önálló gondolatokat nehezen a világra hozó körökben. Még csak nem is a magyar kormány számára alkotta meg a nagy ötletet, hanem 1972-ben találta ki a liberális szó szitokszóvá degradálását. És természetesen nem a Fidesz nagyobb dicsőségére találta ki (akkor még nem is tehette), hanem egy Jesse Helms nevű ember számára, aki a washingtoni szenátus észak-karolinai szenátora volt. Helm vállaltan rasszista és homofób volt, neki adott tanácsokat a zsidó származású, meleg házasságban élő Finkelstein. Ahogy most Orbánnak ad, mert Amerikából kiutálták a gyűlöletkampányairól elhíresült tanácsadót. Orbánéknak még megfelel és megfelelnek az évtizedes, újrahasznosított szlogenek is. A Fidesz-kormány bukik az ilyesmire, remek példa erre a halszagú nóta is.

De Finkelsteinen és a kormányon (máris korrigálom önmagamat: Finkelstein és a kormány többsége pontosan tudja, hogy ökörség az egész, de a hívek boldogan csócsálják és ez a fontos) kívül senki sem gondolja, hogy liberálisnak lenni egyenértékű a leprával, kolerával, vagy a korlátlan erkölcstelenséggel.

A Mónika sónak nem sok köze van a liberalizmushoz. Egyszerűen egy gagyi műsor, egy a sokból. A személyes véleményem az, hogy senki sem egy tévéműsor nézésétől lesz agyalágyult, hanem azért néz ilyeneket, mert már eleve agyalágyult. Sem buta, sem liberális nem lesz senki sem Mónikától, sem az ezerkétszáz szappanopera egyikétől sem.

Munkanélküli segélyen élni nem jó, nem felemelő és főleg nem hasznos. De lecsúszni, éhezni sem az. Aki elveszíti a megélhetését, annak segíteni kell arra az átmeneti időszakra, nem pedig a földbe taposni. Egy munkahely elvesztése nagyon gyorsan egzisztenciális, majd mentális leépüléshez vezet. Ugyanis akinek darabokra hullik az élete, mert nem képes fenntartani az emberi léthez szükséges életszínvonalat, de még a gyerekének sem képes megvásárolni a szükséges dolgokat, az nagyon gyorsan beszűkült tudati állapotba kerül, amikor semmi másról nem szólnak a napok, mint a darab kenyérről, a következő rezsiszámláról. Így, ilyen állapotban szinte lehetetlen bárkinek eladnia magát a munkaerőpiacon.

Éppen elég adót, járulékokat és egyéb neveken futó sápot szakít le az államkassza a munkáltatóktól és a munkavállalóktól ahhoz, hogy egy ilyen helyzetben visszadjon belőle valamit, például munkanélküli segély formájában. A közmunka kizárólag olyan esetben hasznos, amikor egy eleve munkához nem szokott, vagy azt kerülni igyekvő embert kell bevezetni egy számára ismeretlen létformába, de ebben az esetben is nagyon fontos, hogy valóban hasznos munkát végezzen és a munkáját megfelelően honorálja a költségvetés, abból meg lehessen élni és tovább lehessen lépni a munkaerőpiac irányába.

A kardlapozást (gondolom ez az előző rendszerre utal), szemkilövetést (feltételezem, itt a – szintén kormánystratéga által erősen torzított, majd széthintett – 2006-os MTV-székház ostromáról van szó, ahol kétségkívül voltak súlyos rendőri túlkapások, ahogy voltak bőven köztörvényes bűnök is, gyújtogatások, vandalizmus, rablás) nem tudom a liberalizmussal összekötni. Hiába, én nem vagyok sem Finkelstein, sem kormánypárti szavazó.

A szétprivatizálás a rendszerváltást követően kezdődött, mára szabadrablásba csapott át. Nem hiszem, hogy volt olyan kormány az elmúlt évtizedekben, amelyiknek tiszta lenne a keze ebben az ügyben. Liberális kormánya tudomásom szerint nem volt Magyarországnak, Orbán Viktor vallotta liberális gondolkodásúnak önmagát, de ez mára elmúlt nála...

A KIS SZÓGA

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.01.24.


...Többször leírtam már azt is, jobban szeretem a falusi embert, mint a városit. Itt, Magyarországon. Más országokban ez a distinkció nem érvényes, dehát itt élek. Mint minden ehhez hasonló sommás megállapításban, ebben is nagy a hibalehetőség, az efféle közhelyek leginkább a felszínt kapargatják, de most nem érdemes mélyebbre menni, mert éppen a felületi képről van szó. A feudális Magyarországról. Ahol a felületes érintkezés szép falusi szokása még megmaradt, a rideg, barátságtalan városi légkör meg mind embertelenebb lesz. Azt most hagyjuk, a szegénység, a megalázottság, a félelem, a szabadság és függetlenség illúziójának az elvesztése miért a városban hat erősebben, a lényeg az, hogy itt falun még köszönünk egymásnak.

Az úr-szolga viszony mégis inkább a falura jellemző. Ahol a jobbágylétből való kitörés vágya csak addig terjed, hogy az apa szolgájának tekinti és úgy is kezeli a gyerekét. Ahol természetes, hogy a gyerek gazdámnak hívja az apját. Az apa meg - ha éppen jó hangulatban van - kis szógámnak a gyerekét.
A csúti parasztgyerek most megkapta az engedélyt a gazdától, hogy fontosnak tekinthesse magát. A nagy büdös bunkó, a világ elsőszámú hatalmának gazdája megnyalta a kis büdös bunkó ürítőnyílását, ahogy őzéknél szokás, mikor a gida már megállhat könnyíteni magán.
Jellegzetes mondat a szotyolaköpködőtől, jellegzetes kép, amint a zsellér fölemeli a fejét.
Már nemcsak a politikai korrektség szörnyű nyomása alól szabadult fel, már nemcsak káromkodhat, már az asztalszomszéd orra alá is szellenthet, innen már csak egy rövid lépés, hogy végre felugorjon az ebédlőasztalra, és odanagydolgozzon az abrosz közepére.

Ahogy én ezt a rosszarcú, szalmasárgára festett kupecet elnézem,a gazda azt is meg fogja engedni.

NEM AZ "ALTERNATÍV TÉNYEK" A VESZÉLYESEK, HANEM A SZABAD SAJTÓ KICSINÁLÁSA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.01.24.


Alternatív tények. Ízlelgessük ezt a friss nyelvi leleményt, jó eséllyel importáljuk majd az USÁ-ból a fogalmat, miután a gyakorlati megvalósításával már jól állunk. Miről is van szó?

Röviden arról, hogy a Trump-stáb hazudott egy pofátlanul nagyot a narcisztikus főnök kedvéért, aztán amikor lebuktak, előálltak egy nevetséges védekezéssel. Sean Spicer szóvivőnek az első sajtótájékoztatóján sikerült kamuznia egy óriásit a beiktatási ceremónia résztvevőiről, azt mondta: “ez volt valaha a legnagyobb tömeg egy beiktatáson, pont.” Miközben a légifotók tanúsága szerint, illetve a washingtoni metrón utazók számából saccolva ez biztosan nem igaz. A metrós TÉNYEK: a mostani beiktatáskor 193000-en utaztak a környéken, a 2009-es beiktatáskor majdnem háromszor ennyien, 513000-en.

Spicer ordas hazugságát Trump kampánymenedzsere, Kellyanne Conway próbálta megvédeni, egyszerre tündökölve nyelvújító és ideológus szerepben: a szóvivő alternatív tényeket közölt, mondta az NBC-nek egy kiabálós interjúban. Le lehet koccolni, nincs itt semmi látnivaló.

És rendben, a fél internet most az új elnökön és stábján röhög, de ez eddig sem zavarta őket, úgyhogy biztosan nyomják majd tovább a gázt a poszt-igazság és az alternatív tények szupersztrádáján. Ez a tendencia még Amerikában is ijesztő, pedig ott túlsúlyban van a szakmailag és morálisan is megbízható sajtó, ahol erőforrásokkal rendesen ellátva dolgozhatnak az újságírók a hazugságok valósággal szembesítésén.

Magyarországon viszont éppen ebben állunk egyre rosszabbul: szinte már fel sem kapjuk a fejünket, ha a kormánypropaganda szócsövévé silányítanak egy korábban hitelesnek számító hírforrást, vagy egyszerűen csak bezárnak egy-egy szerkesztőséget.Miközben például az orosz információs hadviselés, az összeesküvés elméletek gyártása és az álhírek terjedése egyre aggasztóbb méreteket ölt.

Az újságírók és komplett szerkesztőségek hiteltelenítése, munkájuk akadályozása üzem- és kampányszerűen zajlik. Aki nincs velünk, amögött ott a háttérhatalom, a gyíkemberek, a Bilderberg-csoport, a szíriusziak. Te meg kattints ide: Magyarország jobban teljesít, Putyin egy szent, a C-vitamin pedig gyógyítja a rákot és “az univerzum gondolati energiája mindent áthat, a szeretet magas frekvenciáján rezegve.” Vérmérséklete szerint mindenki megnyugodhat vagy retteghet saját személyére szabott Facebook-visszhangkamrájában...

CSALÁDOK A FEHÉR HÁZBAN

GYEREKEK A FÖLD KÖRÜL BLOG
Szerző: Tanczer Viki
2017.01.23.Az Egyesült Államok országháza az évszázadok során együtt lélegzett az amerikai néppel. Aki ott lakhat, azt maga a történelem veszi körül és ő maga is annak részesévé válik, hiszen alakít egy kicsit a Ház történetén. Volt, aki átépíttetett, volt, aki műkincseket gyűjtött, és valaki azzal írt történelmet, hogy a pónilovát szuszakolta be a Fehér Ház liftjébe.

A Fehér Ház Történelmi Egyesületének feljegyzéseiből kiderül, mi minden történt még a legifjabb lakókkal, akik apukájuk munkája folytán tudhatták otthonuknak a Fehér Házat. A Gyerekek a Fehér Házban poszt után lássuk, hogy zajlott az elnöki családok élete.

Tad Lincoln hét éves volt, mikor apja, Abraham Lincoln elnök lett. Tad a polgárháború ideje alatt élt a Házban, így legtöbbször háborúsat játszott. A Házat védő katonákat sokszor arról faggatta, hogy milyen érzés a háborúban harcolni. Még egy egyenruhát is kapott gyerekméretben. Apja elhalmozta szeretetével, még azt is elnézte neki, mikor egyszerre szólaltatta meg a Ház összes hívócsengőjét. Megbeszéléseket is apja öléből hallgathatott végig, vagy az irodában alhatott, míg Lincoln be nem fejezte a munkát...

DRÁMAI A TÜZIFA HELYZET AZ ORSZÁGBAN

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztrárklikk
2017.01.24.Dacára a hetek óta tartó extrém hidegnek, sok településen szinte lehetetlen tűzifához jutni az országban. Akik elszámolták magukat, és nem vásároltak elegendő tüzelőanyagot a tél beállta előtt, most kénytelenek brikettel, szénnel vagy méregdrága villannyal fűteni. Vagy háztartási szeméttel, ami ugyanolyan veszélyes, mint a fagy, csak lassabban öli meg az embert - írja az atv.

Drámai a hiány az országban: sok tüzéptelepen már csak brikett vagy szén kapható. Már ha kapható, a nagy kereslet miatt.

A gond azért is óriási, mert hosszú hetek óta extrém hideg tombol az országban, és az előrejelzések szerint a következő napokban sem szabadulunk a mínuszoktól. Január első heteiben már a százhoz közelített az idei tél halottainak száma, ráadásul a fagyhalál már nem csak a hajléktalanok problémája: egyre többen hűlnek ki a saját lakásuk fűtetlensége miatt.

A hiány egyik okozója az állam

Szabó Zoltán erdészeti szaktanácsadó szerint a jelenlegi krízis abból adódik, hogy egyes telephelyek nem tudják beszerezni az árut a régi beszállítóiktól. Ennek az az oka, hogy a kormány tavaly jelentősen szigorított a tűzifaszállítással kapcsolatos szabályokon, így azok a tüzépek, amik eddig illegális úton - legtöbb esetben külföldről - jutottak fához, az ellenőrzések miatt elvéreztek a versenyben...

A SZÉLSŐSÉG NEM FENNTARTHATÓ

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Bordás József
2017.01.24.Nagy a láz a jobboldali radikálisok oldalán mostanság. Egyszerűen nem képesek megemészteni azt a tényt, hogy nem lehet az egész világot megvezetni harcinaskodó, honvédő, keresztet lóbáló agresszív propagandával.

Többen lesznek akik nemet mondanak a nemzeti, minden szociális érzékenységet nélkülöző, rasszista agymosásnak, a rettegésre épülő hatalommegszilárdításnak, és a szélsőségnek. Fáj nekik, hogy vannak akik segítenek a háborúból menekülőknek, nem általánosítanak, és emberiességüket képesek még a nehéz helyzetekben is megtartani. Igen, ezek az emberek a legellenállóbbak a radikális agymosással, és a félelemkeltéssel szemben. Vona Gábor engedélyezné a mecsetek építését, és elfogadná a kvótát. Kanadában a szomáliai bevándorlót, Ahmed Hussaint nevezték ki a bevándorlási miniszternek. Románia miniszterelnöke kis híján a muszlim hátterű Sevil Shhaideh lett. Lindsay Lohant kendőben, és Koránnal a kezében fotozzák. Trump Koránt hallgat. A Trump ellen tüntető Women’s March résztvevői szolidaritást vállalnak a muszlim kisebbséggel. Berlinben Allahu Akbart kiált a Tump ellenes feminista.

De lassan ezzel mindenkinek szembesülnie kell. Ezért vannak akik már most sodródnak az értelmes oldal felé. Talán Vona Gábor is rájött, hogy a radikalizmus hosszú távon soha nem maradhat fent. Ezért még időben lépett, és előre tervezett. Hogy szándéka mögött a puszta hatalom megszerzése áll, vagy valóban beismerte, hogy szélsőségesnek lenni rossz dolog, majd idővel elválik. De az biztos, és a szemünk előtt élő példa a harácsolásra, és a megalomániára, hogy a Fidesz-KDNP a liberális oldalról – ami több munkát, türelmet, megértő szívet, és időt igényel – a nemzetiszocialista oldalra azért fordította köpönyegét, mert tudják, hogy már öregek, és közel a sír, ahol már nem élvezhetik a hatalmuk. Ezért minél hamarabb, még a halál előtt kell nekik minden...

EGY MAGYAR ADÓFIZETŐ MEGÍRTA A NAV-NAK: VISSZAKÉRI A PÉNZÉT AZ ÁLLAMTÓL, MERT NEM ARRA FORDÍTJÁK, AMIRE KELLENE

444.HU
Szerző: Tbg
2017.01.24.


Szentesi Kálmánnak elege lett. A 41 éves férfi ezért októberben levelet írt a NAV-nak. A szöveg eleje szokásos hivatali levélnek tűnik, jellegzetes formális nyelven. Egy határozattal szemben él kifogással, a 1553-C lap 65-ös sorában feltüntetett eredményre hivatkozik.

Ha viszont tovább rágjuk magunkat a szövegen, kiderül, hogy Szentesi egészen szokatlan ügyben kereste fel az adóhivatalt.

Vissza akarja kérni az államtól a pénzt, amit a béréből adó címen levontak. Úgy látja ugyanis, hogy az állam nem jól használja fel azt...

...Ennek technikai részleteiről érdeklődik a NAV-nál a levél elején. Szentesi kitalált egy számítási módszert: kiszámolta, hogy a 2015-ös adójogszabályok alapján mennyit fizetne egészségbiztosítási hozzájárulásként, ha önadózó lenne. Mivel egészségügyi ellátásra továbbra is igényt tart, ezt nem kéri vissza, minden mást viszont igen.
Nem járul hozzá, hogy adója elveszítse közpénz jellegét

„Ha ez a számítási módszer így nem szabályos, akkor kérem szíves tájékoztatásukat arról, hogy milyen módon kell a jövőben jeleznem az adóbevallásomban azt, ha állampolgárként nem járulok hozzá ahhoz, hogy az általam befizetett adó részben vagy egészben elveszítse közpénz jellegét” - írja a levélben a NAV-nak...

POLGÁRI DEMOKRÁCIA KELET-EURÓPÁBAN? NA, NEE... (VAGY TALÁN MÉGIS?)

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Egri-Eiben István
2017.01.23.


...A demokratikus államberendezkedés Európa azon területein, szilárdult meg egyre jobban, melyeket nem egyeduralmi rendszerek irányítottak. Ezek a (protestáns) skandináv országok, Britannia, Nyugat-Európa államai, kivéve az Osztrák Császárságot és a 18. század végén természetesen az USA, ill. Kanada, de az akkoriban brit külbirtok volt.

Ezzel szemben Európa teljes keleti felében maradtak a monarchiák, a szabad vallásgyakorlás igen korlátozott volt, s ami a lényeg: rövid interregnumokat leszámítva a kora középkortól kezdve egészen az 1989-es rendszerváltozásokig szinte az összes kelet-európai államban egyeduralmi rendszerek működtek, lett légyen az monarchia, kommunizmus, fasizmus vagy nemzetiszocializmus.

Miért fontos ezt megállapítani? Mert a demokrácia alapja a különbözőségek ellenére a közös érintkezési pontok keresése, az egyeduralmi rendszerek alapja pedig a vezetőnek való feltétlen egyéni engedelmesség. Kelet-Európa népeit évszázadokon át úgy szocializálták, hogy mindig valamely feljebbvaló mondta meg, merre van az előre, a személy dolga pedig az engedelmesség volt. Ez természetesen meglátszott a gazdasági eredményekben és teljesítőképességben: a demokratizálódó országok messze maguk mögött hagyták az egyeduralmi rendszereket.

Természetesen ez a megállapítás ebben a formában sematikusnak tűnhet, de írásom keretei nem engedik meg a társadalomlélektani folyamatok részletes elemzését.

Mit eredményezett a kelet-európai egyeduralmak évszázados működése a kelet-európai népek köztudatában?

Mivel elmaradt a polgárosodás folyamata – gondoljunk csak arra, hogy az 1848-49-es magyar polgári forradalmat és szabadságharcot is többségében nemesek irányították – ezért nem jött tömegméretekben létre az, amit ma civilkurázsinak mondunk. Az alattvalók problémáik megoldását a mindenható királytól, cártól, pártfőtitkártól, führertől vagy egyéb felsőségtől várták, a hatalmi rendszerek piramisszerű felépítése nem tette lehetővé a hatékony információáramlást, csak felülről lefelé, a mindenkori uralkodó réteg kegyosztóként azt emelte föl és juttatta kedvező lehetőségekhez, akinek feltétlen lojalitásáról meg volt győződve.

Ez a rendszereken, ideológiákon és politikai beállítottságokon átívelő helyzet Kelet-Európában csak 1989-90-ben szűnt meg. Gondoljuk meg, Kelet-Európához képest a kontinens északi és nyugati felének, meg az USA-nak kb. 400 év előnye van a demokratikus berendezkedés működtetésében, s ez nemcsak elvont fogalom, hiszen minden államot emberek alkotnak és a polgárok gondolkodásmódja határozza meg az állam arculatát is. Kelet-Európa népeinek kollektív tudata, az egyik nemzedékről a következőre szálló magatartás- és gondolkodási mintái e téren jelentősen eltérnek a nyugattól. Ezért lehetséges az, hogy a rendszerváltás idején hiába kiáltották ki a demokráciát, nem változott meg az egyes emberek gondolkodásmódja csupán egy jogi aktus és az állampárt által irányított ipar és mezőgazdaság rendszerének fölszámolása révén.

Feltűnő, hogy azok a személyek, a teljesség igénye nélkül: Demszky Gábor, Rajk László, Magyar Bálint, Hodosán Róza, stb., akik 1989 előtt börtönbüntetést kockáztatva aktívan harcoltak a kommunizmus ellen, rendszerváltás után nem tudták lényegesen befolyásolni a magyarországi politikai folyamatokat, csak részsikereket értek el, pedig szándékaik őszinteségéhez nem fér kétség. Mintha légüres térbe kerültek volna, nem tudván mit kezdeni azzal a rendszerrel, amelyért küzdöttek. Mára azt tapasztaljuk, hogy a jelenlegi rezsim népszerűsége némi csökkenést leszámítva töretlen, s a demokratikus ellenzék jelentéktelenné vált, holott semmi olyant nem tettek, amely oka lehet ilyen visszaszorulásnak. Hasonló folyamatok láthatók Oroszországban, Lengyelországban, meg másutt a környékünkön...

8+1 DOLOG, AMI BEUGRIK MAGYARORSZÁGRÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Rolandante
2017.01.24.


Nyilván mindenkivel előfordult már, hogy amikor kimondta, melyik országból származik, akkor a külföldi beszélgetőpartnernek felcsillant a szeme, és azt mondta… na de mit is mondott? Azaz mi ugrik be Magyarországról a más nemzetiségbélieknek? Ezt a kérdést járja körül Rolandante (róla ugye azt érdemes tudni, hogy az El Caminót járja szamarával) írása, és ha van kedved, írd meg te is a sajátodat a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

Szuper dolog lehet világgá menni, de a hozzám hasonló kontemplatív világ fannak egyszerűbb, ha a világ jön őhozzá. Nagyon jó érzés, hogy minden nap egy csomó zarándokkal beszélgethetek négy égtáj nemzeteiből. Mind a négy égtáj minden nemzete lenyűgöz, kivétel nélkül. 
Ennél már csak az jobb érzés, amikor mást is lenyűgöz az én nemzetem. Van róla benyomásuk, gondolatuk, konkrét emlékeik. Ahogy minden személyes találkozás tükröt tart a személyünk elé, ugyanúgy, minden nemzettel való találkozás is tükröt tart a nemzeti önazonosság-tudatunk elé, és – bár hozzám is érkezik persze Puskás, gulyás, paprika, Balaton – ez a lista azokat a tükröket gyűjti össze, amelyek képei valamiért a személyes nemzeti identitásomba is beleégtek. 
Biztos léteznek hasonló összeállítások az interneten, ennél tárgyilagosabbak is. A mintám nagy, bár messze nem reprezentatív: zarándokok a Camino de Santiago spanyolországi szakaszain. Ezen belül azok, akik velem szóba állnak. 
Abszolút számok tekintetében a Santiago de Compostelába érkező zarándokok legnagyobb hányada nyilván spanyol, a hazaiakon kívül pedig a németek, koreaiak, olaszok és az egyesült államokbeliek vannak TOP5-ben, őket követik a franciák, és így tovább – hivatalos nyelv a Spanglish. 

Ők mind tehát a bázisforrása e listának, amit ne habozzatok kommentben kiegészíteni, ha találkoztatok már személyesen érdekes képzettársításokkal mirólunk, magyarokról. ;)...


ORBÁN TRUMP ALÁ HAJTOTTA MAGYARORSZÁGOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.01.23.


A szabadságharc véget ért, jelenthetjük örömmel, győztek az oroszok az Amerika ellen vívott háborúnkban. Putyin levette az orbáni Magyarország nyakáról a liberális Amerika igáját, amelyet örömmel üdvözölt a NER örökös vezére: "Engedélyt kaptunk a legmagasabb világi helyről, miszerint nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni. Nagy dolog ez, nagy szabadság és nagy ajándék." 

Orbán azt elfelejtette bejelenteni, hogy január 8-tól amerikai gyarmat lettünk, de majd a békamenet körbe viszi Budapesten a "Trump-gyarmat lettünk" molinót boldogan. Eddig az elnyomó liberálisoktól nem kellett engedélyt kérni semmiért. Orbán azt csinált, amit akart, legfeljebb megmondták, ha nem tetszett. Mostantól viszont engedélyköteles a nemzeti érdekvédelem, és az engedélyt a legmagasabb világi helyről, Trumptól kapjuk. Mint tudjuk, ő pedig Putyintól.

Egész gyarmati lánc jött létre az eddig szabad és független országok helyett. Amerika orosz gyarmat, Magyarország amerikai gyarmat. Ha elfogadtuk, hogy Trump adjon engedélyt az önrendelkezésre, és alárendeltük magunkat az ő főségének, akkor el kell fogadnunk azt is, ha esetleg ezt az engedélyt visszavonja, vagy bizonyos esetekben korlátozza. Majd megnézzük Trumpot, és összevetjük Obamával, ha valami nem tetszik neki.

Orbán tehát jelenleg két fasiszta szörnyetegnek rendelte alá Magyarországot, és ádáz szabadságharcot vív a még szabad, demokratikus és független Európai Unió ellen, de nem sokáig. Ha Putyin titkosszolgálata, propagandája és hackerei, a vele szövetséges iszlám terroristákkal jól végzi munkáját, Trump által besegítve, akkor a megmaradt utolsó liberális tűzfészket is sikerül felszámolni és a Kreml közvetett uralma alá vonni. Orbán Viktor boldogan rendeli majd alá magát a fasiszta (fedőnevén: "keresztény") Európának, és kér engedélyt tőlük is az önrendelkezésre...

ITT OLVASHATÓ

ÉN VAGYOK AZ, AKINEK ELEGE VAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.01.23.


...Kezdésnek elmondanám, én ki vagyok.

Én vagyok az, aki méhen belüli éhezés miatt betegen születik.

Én vagyok az a diák, aki kiájul az iskolapadból az éhségtől.

Én vagyok az a pedagógus, aki az extra-magas fizetéséből kenyeret vesz az éhes gyereknek.

Én vagyok az a gyerek, aki éhezik, fázik. Én vagyok az, aki nem jut internethez, aki nem tud nyelveket tanulni és akinek esélye sem lesz kitörni a szegénységből.

Én nem jutok el az egyetemre, mert a szüleim munkanélküliek, minimálbéresek, közmunkások.

Én is munkanélküli, minimálbéres, közmunkás leszek.

Én vagyok az a szülő, aki összerezzen minden zajra, retteg, ha csengetnek. Az a szülő, aki nem tudja, hogyan mondja meg a gyerekének, hogy a lakás már nem az ő lakásuk és bármikor utcára kerülhetnek.

Én vagyok az, aki elveszítette a munkáját és nem tudja, miből fizet rezsit, mit fog enni holnap, a jövő héten, fél év múlva.

Én vagyok az, aki viszonylag normális fizetés mellett is krumplin és kenyéren él, hogy törleszteni tudja a hitelét.

Én vagyok az az ember, aki 50 évesen nem talál munkát.

Én vagyok az, akinek nem lesz nyugdíja, mert nincs munkája és mert elvették a nyugdíjmegtakarítását.

Én vagyok az a 80 éves, aki a nyugdíjából nem tud megélni és kénytelen a szemétben élelmet keresni.

Én vagyok az, aki az ételosztáskor órákig áll sorban egy darab kenyérért, egy tál meleg ételért.

Én vagyok az, aki nem tud fűteni és kihűl a saját otthonában.

Én vagyok az, aki láthatósági mellényben az árkokat tisztítom, vagy a fáról rázom le a megsárgult leveleket, ha az a parancs.

Én vagyok az, aki a lakásom börtönében raboskodom, mert nem tudok kerekesszéket venni, mert a régi tönkrement, de csak 7 évente írhat fel az orvos.

Én vagyok az, aki napi 10 óra munkáért annyi bért kapok, hogy vegetálni elég.

Én vagyok az, akit nem véd a Munka Törvénykönyve.

Én vagyok az, aki kénytelen felszámolni a kis boltját, mert nem kapott trafik koncessziót.

Én vagyok az, aki nem bérelheti tovább az évtizedek óta használt földet és éhen pusztulnak az állatai.

Én vagyok az, akinek a helyi földesúr elszállíttatta a trágyáját. Én vagyok az, akit nem véd meg a törvény.

Én vagyok az, akit fenyeget a hatalom.

Én vagyok az, aki megrokkan, megvakul, meghal, mert hónapokat kell várni egy vizsgálatra, műtétre.

Én vagyok az, aki a hideg lépcsőház kövén haldoklom, mert nem jön a mentő.

Én vagyok az, aki szánalmas fizetésért emberek életéért harcolok, beteget ápolok.

Én vagyok, aki összerakom azt a keveset, amit adni tudok, hogy segítsek a nálam is nyomorultabbakon.

Én vagyok, aki csak interneten láthatom a gyerekemet.

Én vagyok, aki még nem ölelhettem meg az unokámat, mert ő már másik országban született.

Én vagyok, akinek messze kellett mennie, hogy legyen jelene, jövője.

Én vagyok, aki minden éjjel haza álmodom magam.

Én vagyok az, aki nem mer gyermeket vállalni, mert nem tudná eltartani.

Én vagyok, aki nem akarja elhinni, hogy létezik éhezés.

Én vagyok, aki két napja nem ettem.

Én vagyok, akinek nincs betegbiztosítása, aki nem kap segélyt és nem telik gyógyszerre.

Én vagyok, akit hittanra, vagy erkölcstanra kényszerítenek.

Én vagyok, akit ezer módon aláznak meg.

Én fizetek extramagas adót minden kiló kenyér, liter tej, gyerekruha, rezsiszámla után.

Én nem tudok semmit a paksi szerződésről.

Én fizetem a paksi szerződés minden költségét.

Én fizetem a stadionokat.

Én nem tudom megvásárolni a belépőjegyet a stadionokba.

Én vagyok az, aki nem tud megélni a fizetéséből.

Én vagyok, aki nem mer az utcára menni, mert félti az állását.

Én vagyok, aki az utcára megy. Engem vesznek a rendőrség kamerái.

Az én vállalkozásom nem jut megbízáshoz, mert nincs kormányközeli ismerősöm. Az én vállalkozásom megy tönkre.

Engem nyomorítanak meg az adók. Nekem nem számol el a NAV a korrupciós vádakkal.

Nekem nem számolnak el a pénzemből élő politikusok a vagyonukkal.

Én vagyok a hajléktalan, akinek nincs joga az emberi léthez.

Én vagyok az, aki takarót, ételt ad a hajléktalanoknak.

Nekem mondják azt, hogy hazaáruló vagyok.

Engem akarnak elüldözni a hazámból.

Engem akarnak megfélemlíteni.

Az én arcomba hazudnak bele naponta.

Nekem mondják azt, hogy kevesebb a szegény, hogy jobban élünk.

Én tudom, hogy ez hazugság.

Én vagyok az, akinek elege van.

DEMAGÓGISZTÁNI NAPLÓ: TRUMPNI VAGY NEM TRUMPNI

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s 
2017.01.23.


A MNB szervezett egy konferenciát. A Lámfalussy Konferencián pedig felszólalt Orbán Viktor, és méltatta az MNB-t. Meg a hihetetlen gazdasági fejlődést. S persze mélyen benyalt Trump-nak is. Mert mivé is lenne az ő kicsi, stadionos világocskája Putyin és Trump feneke nélkül? De azért persze a sorrend nem kötelező. Pannónia géniusza párhuzamosan is tud nyalni, ha kell.

De azért az MNB méltatása felett se ugorjunk át úgy, hogy a pirospetty-felelős munkahelyére ne vetnénk egy pislantást. Amiről azt mondta, ami szeretett vezetőnk, hogy amióta az MNB nincs ellenzékben, azóta látványos a fejlődés. Ami azt is jelentheti, hogy amennyiben nem az ő kedvenc tündérmesélője lenne az MNB élén, akkor szíve szerint belefojtaná egy kanál vízbe az MNB-t. Ott téve keresztbe, ahol csak miniszterelnökként tud. De bezzeg most, hogy mind ő, Orbán Viktor, mind az ő barátai és tettestársai szabadon gazdagodhatnak, minden rendben van az MNB vezetésével. Mert azért a szegénységi statisztikák, a lábukkal szavazva távozó százezrek nem egészen a robogó gazdaságra engednek asszociálni. Még akkor sem, ha a stadionokra esetleg több pénz jut, mint a gyermekek élelmezésére, az egészségügyre, az oktatásra. De az, akinek a nemzeti nemzetiesség nemzeti tapsvihara nem elég kenyér helyett is, az vessen magára. Különösen most, hogy Orbán egyenesen Trumptól érzi felhatalmazva magát bármire is. Mondván: „Engedélyt kaptunk a legmagasabb világi helyről”.

Talán ez utóbbi nyomán sem ártana mielőbb orvoshoz fordulnia. Hacsak nem egyfajta retorikai előkészítése annak, hogy töröljék a 2018-as választásokat. Azon az alapon, hogy Trump megválasztásával automatikusan felhatalmazást adtak Orbánnak a legmagasabb, majdnem-isteni, helyről. Azért persze a valós képhez az is hozzátartozik, hogy Trump nem igazán hívta meg Orbánt. Ami igazán nagyon méltatlan a magyar miniszterelnökkel szemben. Már csak azért is, mert az utóbbi, a nemzeti demokrácia jegyében, talán sok fontos tanácsot adhatna az amerikaiaknak. Legelőször talán azt, hogy az USA tagállamai mielőbb szorgalmazzák azt, hogy élhessenek azzal a szabadságjoggal, hogy akár kerítéssel védjék meg az állam határait. Természetesen a szomszéd államokból immár illegálisan bevándorló többi amerikaitól. Akik ugyebár a világ számos tájáról verbuvált, illetve verbuválódott népség. Csupa potenciális bevándorló. Aszerint hogy melyik államban kik állítják magukat többséginek...

HARC A BITANGKASSZA KÖRÜL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus Lűszló
2017.01.23.


Mintha nem lenne ámítója a magyaroknak, négyévente beáll a sorba az ellenzéknek mondott kollaboránsok hada, egyik-másik "miniszterelnök-jelöltje" is, akik az alapvető feltételek hiányában ígérnek hetet-havat, még azt is rosszul.

De most legalább eljutottak oda, hogy nem hazudoznak "összefogásról", kicsit sem keltik annak látszatát, hogy az ország érdeke fontosabb lenne a saját érdekeiknél, hanem az orbáni logikát követve nyíltan gyilkolják egymást a megmaradt koncért, a számukra elérhető egyetlen célért, a közéjük dobott Júdás-pénzért. Összefogni különben is azért kellene, hogy mindenki mondjon le a pénzről, és közösen bojkottálja a rendszert.

Ne legyen kétsége senkinek, hogy a 2018-as választás semmi másról nem szól, mint Orbán hatalmának megerősítéséről, a törvénytelen hatalom legitimálásáról, és az ellenzék egymás közötti harcáról a pénzért, amit a parlamentbe jutó pártok a választási eredmények alapján éves párttámogatás címén kapnak. Ez évi százmilliós tétel. Ezért kell elmenni szavazni, hogy melyik áruló mennyit kapjon. Ezért tart nekik Orbán egy szavazást.

Akik nem támadják a rendszert, hanem hajlandók az Orbán-féle keretek között élni, az Orbán-rendszer törvényességének látszatát kelteni, azok az éves párttámogatás címén megkapják ezért az évi százmilliós állami támogatást, ami nem más, mint korrupciós pénz. Ezzel fizetik le őket. Ez a Júdás-pénz. Hogy ki mennyit kap az ellenzékből, az attól függ, mennyi szavazatot tud összeszedni a maradékból, amit Orbán nekik meghagy. Azon marakodhatnak. Mint a disznóólban, amikor a disznók közé dobnak egy kevés cukorrépát...

MOST MÁR HIVATALOS: KERTÉSZ BALÁZS ROGÁN ANTAL SÖTÉT OLDALA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.01.24.


Felborult az oligarcha-egyensúly a jobboldalon; bekeményít a jegybank a vergődő tőzsdén; milliárdokat a mentésirányításra, mégsem ér ki a mentő; Rogán barátja elbukta a sajtópereket.

Ezekről ne maradj le!

Simicska elszigetelődött, Széles és Nobilis vesztésre állnak az oligarcha-pókerben (Átlátszó)

Kisöprik a csalókat a tőzsdéről, de ez kevés lesz (Index)

Érthetetlen költekezésbe kezdett a Volánbusz (MNO)

Ha van 3 perced:

Simicska elszigetelődött, Széles és Nobilis vesztésre állnak az oligarcha-pókerben

A Lánchíd-palota miatt, amelyben az Eximbank tett feljelentést, gyanúsítottként hallgatták ki Nobilis Kristófot. Simicska Lajost egyszerre hagyta el két régi üzlettársa. Széles Gábor pedig elveszítette médiabirodalmát – haditudósítás az oligarcha-frontról bennfentes információkkal. (Átlátszó)

Kisöprik a csalókat a tőzsdéről, de ez kevés lesz

Tíz éve csúszik a lejtőn a budapesti tőzsde, főleg a korábbi többségi tulajdonos és a szabályzó hibájábó. Most bekeményített a jegybank, pár napja karanténba zárták a budapesti tőzsde leggyengébb cégeit. Kisebb, pozitív lépések már történtek, de kérdés, hogy ilyen tempóban meddig tart a talpraállás – és hogy egyáltalán, meg fog-e történni. Van olyan cég, amelyik már el is veszítette a türelmét. (Index)

Érthetetlen költekezésbe kezdett a Volánbusz
Fejenként több mint 600 ezer forintért vesz formaruhát dolgozóinak a Volánbusz. Ez összesen több mint 8 milliárd forintot jelent. A szakszervezetek szerint a korábbi közbeszerzések alapján fejenként 120 ezer forintból megvan egy szett, ezért érthetetlen, hogy most mi kerülhet a ruhákon több mint fél millió forintba dolgozónként, még úgyis, ha esetleg a jövőben sikerül betölteni a jelenleti több mint hatezer üres állást a busztársaságoknál. (MNO)

Korrupcióinfó: Milliárdok mentek a mentésirányításra, mégsem ér ki mindig a mentő

Hiába költöttek milliárdokat uniós forrásokból mentésirányításra, raktárban álló tabletekre, és új segélyhívórendszerre, dámaian visszaesett a kihívott mentők és megérkezett mentőautók aránya Hadházy Ákos LMP-társelnök szerint. Az úgynevezett egységes segélyhívó rendszerre 1,5 milliárd forint uniós forrás jutott, ráadásul az új betegeket ez az átalakítás hátrányosan érinti. (Átlátszó)

Rogán ügyvéd barátja annyi helyreigazítási pert bukott, hogy már fel is adta azokat
Az Index 2016 őszén hosszú cikkben mutatta be Rogán Antal propagandaminiszter rejtélyes kapcsolatát Kertész Balázs ügyvéddel. Kertész a megkeresésekre nem reagált, a megjelenés után azonban több lap, például az Átlátszó ellen is sajtóhelyreigazítási pert indított. A sorozatos bukás után aztán a kereseteket maguk vonták vissza, így nyugodtan leírható, hogy Kertész Rogán Antal sötét oldala. (Index)

Ha van még két perced:

Mozgolódás Sávolyon: mégsem szűnik meg a Balatonring beruházására alapított Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft., ötszáz hektár ingatlan vár befektetőre. (Világgazdaság)

Leváltották Gambia elnöki székéből
, cserébe lelépett az egész államkasszával Yahya Jammeh, aki 500 millió dollárral távozott külföldre. (VS)

A bíróság sem látja indokoltnak a DunaCity ingatlanainak
, a lehetséges olimpiai falunak bűnügyi zár alá vételét a Quaestor-ügyben. (Átlátszó)

Amióta nincs “ellenzékben” a Magyar Nemzeti Bank
, látványos fejlődésnek indult a gazdaság – mondta Orbán Viktor egy konferencián. (Index)

Miközben rendőrségi eljárás indult a NAV egykori dolgozója, az áfacsalásokat feltáró Horváth András ellen, a boltokban ugyanúgy megtalálhatók a gyanús termékek. (MNO)

Pénzben kifejezett kultúrpolitika
– így zsonglőrködik az állami mecenatúra az irodalmi támogatásokkal. (Átlátszó)

Hillary Clinton után most korábbi ellenfelének megy neki a Wikileaks
: kiszivárogtatnák Donald Trump elnök adóbevallását. (444)

KIK FINANSZÍROZZÁK AZ OLIMPIAI ALÁÍRÁSGYŰJTÉST?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.01.23.


Még a Hallgatói Hálózat felbukkanása idején mondta egy mérsékelt konzervatív, nem Fidesz-csatlós újságíró a mozgalomról: „Olyan nincs, hogy nem áll mögöttük senki, az azért nem úgy megy, hogy egyik nap eszembe jut, hogy tüntetéseket szervezek, és aztán meg is csinálom.” Ez az összeesküvés-elmélet most a Momentum Mozgalom olimpiai aláírásgyűjtésénél is jól látszik. Mégis micsoda dolog, hogy fiatalok összejönnek, aztán csinálnak egy olimpiaellenes kampányt?

Az Echo Tv szerint egyenesen Spanyolországból irányítják a Momentum Mozgalmat. De röpködtek itt bőven a rejtélyes háttérhatalomról szóló elméletek is az elmúlt napokban.

Pedig ha megnézzük miből áll össze a Momentum Mozgalom olimpiai aláírásgyűjtő kampánya, arra juthatunk, ennyit nem hogy a háttérhatalom, hanem egy erősebb budai szülői munkaközösség is összerak.

Bérelnek egy pincét a hetedik kerületben. Ennek a bérleti díja olyan havi 100 ezer forint lehet, van egy főállású alkalmazottjuk: ez körülbelül 320 ezer forintba kerül havonta (Frissítés: A Mommentum mozgalom jelezte, hogy jelenleg nincs fizetett alkalmazottjuk, bár a későbbiekben tervezik, hogy lesz). Az indulás környékén olyan 200 ezer forintot hirdethettek el a Facebookon. Van még 25 kitelepülő pultjuk: ez 250 ezer forint környékén van. Két nagy sajtófal: darabja 30 ezer forint. Ennyi volt látható eddig a pénzköltésből.

Diákmunkások nincsenek a pultok mögött, nincsenek szórólapok, óriásplakátok, direkt marketing kitelefonálás, tv-reklám, fizetett újsághirdetés. Azért 30 ezer forintnyi telefonszámlát fel lehet írni, de ugye elég sok előfizetésben van már korlátlan telefonálási lehetőség. A grafikai tervezés a honlap, és a többi pedig nem olyan minőség, amit ne lehetne összerakni lelkesedésből, minimális szaktudással. Ez így február végéig épp, hogy átlépi az egymillió forintot.

Egymillió forint 150 taggal két hónap alatt nem egy elképzelhetetlen összeg. Főleg, hogy az első pár napban közel 10 millió forintot gyűjtöttek kisebb adományokból. Ehhez kellene a háttérhatalom?

Ha háttérhatalom állna mögöttük, akkor nem 20 ezres hanem 100-200 ezres Facebook-oldaluk lenne. Nem 25 kitelepüléssel lennének jelen, hanem mondjuk 100-zal, mögöttük diákmunkásokkal. Pörögne a népszavazás hirdetése, mint az olimpiai kampányé, az Indexen, az RTL Klubon. És minden háztartásba érkezett volna Budapesten direkt levél a népszavazás hírével.

Ennek az egész „Kik támogatják őket?”-diskurzusnak az a lényege, hogy a regnáló elit elhitesse, mindenki, aki politizálni akar, olyan mocskosak, mint ők. Hogy elijessze az embereket a politizálástól. Hogy azt mondja, nagy támogatók, milliárdok nélkül ebbe nem is lehet belevágni. Pedig egyetlen mozgalom, tüntetés, vagy új párt se milliárdosok támogatásával robbant be a közéletbe az elmúlt 7-8 évben. De mindegyik mögé odaláttatott valakit a propaganda.

Az igazság persze az, hogy az se gond, ha egy nagyvállalkozó pénzt tol egy politikai projektbe. A probléma pont az, hogy a magyar nagyvállalkozók ezt nem teszik meg, mert félnek a Fidesz haragjától. Ez a háttérhatalmazás is erre is megy ki: ha valaki beállna a Momentum mögé, már most tudhatja, mit kap az arcába
...

ITT OLVASHATÓ