2017. augusztus 9., szerda

KEVÉS VOLT A 4 MILLIÁRD FORINT A BONTÁSRA - ILLEGÁLIS LERAKÓBAN VÉGEZTE A NÉPSTADION

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2017.08.09.


A Puskás-stadion bontását 3,9 milliárd forintért végezte a ZÁÉV – Föld-Trans 2001 konzorcium. Az összegen nemcsak a szakma, de a laikus közvélemény is felhördült – az általunk összegyűjtött bizonyítékok alapján viszont az látszik, hogy a kivitelező a bontásból származó hulladék egy részét illegálisan dolgozta fel, illetve rakta le a Határ út ferencvárosi oldalán, egy használaton kívüli ipari területen. A beszerzett dokumentumokból kiderül, hogy a környezetvédelmi hatóságnak tudomása van a dologról: szankcióként figyelmeztették a Föld-Trans Kft-t, egyben felszólították, hogy intézkedjen a hulladék elszállításáról. A határozat nem jogerős, mivel a Föld-Trans fellebbezett. Videóriport.

Két hónappal ezelőtt mutattuk be az állami nagyberuházások új üstökösét, a Föld-Trans 2001 Kft-t. A cégről 2016 előtt a szűk szakmán kívül senki nem tudott, ám ekkor váratlanul elnyerte – a ZÁÉV Zrt-vel konzorciumban – a Puskás Stadion (volt Népstadion) bontására kiírt közbeszerzést.

A nettó 3,9 milliárd forint értékű projekt szépen megdobta a cég árbevételét, de ami ennél fontosabb, ugrásszerűen javult a Föld-Trans nyereségessége is: a közel 30 százalékos árbevétel-arányos nyereségből jutott 600 millió reklámra és alapítványi támogatásra, és a tulajdonosok is kivettek 600 millió osztalékot a cégből.

Kapcsolódó cikkünk

4500 százalékos profitnövekedés, titokzatos költségek a Népstadiont lebontó cégnél

Nyár elején kaptunk információt arról, hogy tavaly hónapokon keresztül hordtak nehéz-teherautókkal bontási törmeléket valahová a Határ út ferencvárosi oldalán fekvő ipari területre. Ennél pontosabb koordináták híján nem volt egyszerű ellenőrizni az információt a több ezer hektáros területen, de végül beazonosítottunk egy ingatlant, ahol több száz köbméternyi hulladékot találtunk: elsősorban aszfaltot, földet és vegyes építési törmeléket.

Az már első ránézésre is nyilvánvaló volt, hogy az ipari mennyiségű törmelék egy helyről származik, és hogy valamilyen sportlétesítmény bontásának maradványait találtuk meg: az aszfalttörmelék egy részén még ott volt a felragasztott rekortán, az atlétikai pályák jellegzetes gumiszőnyegének maradéka.

A törmelék egyes darabjai – festett beton-, jellegzetes formájú süttői márvány-, illetve műanyagdarabok- pedig azt valószínűsítették, hogy a Népstadion maradványait deponálták a Határ úti ingatlanon...

NEMRÉG MÉG VÉDETT BUDAI KERT TŰNT EL, TÁRSASHÁZ LESZ A HELYÉN

24.HU
Szerző: Vincze Miklós
2017.08.09.


A Vigadót is megálmodó Feszl Frigyes családjának egykori otthona, és az azt körülvevő értékes fák most közel százharminc év után alakulnak tízlakásos épületté.

Néhány nappal ezelőtt szomorú poszt kezdett futótűzként terjedni a Facebookon: a Rómer Flóris utca egyik, egykor védett épületének (52-54.), illetve hosszú időn át szintén védett tiszafával és ritka délkelet-ázsiai papíreperfával is büszkélkedő kertjének eltüntetését adta hírül.

A témára először az Index csapott le – az ő írásukból kiderült, hogy az egészséges fákkal teli kert védettségét 2008-ban, a lakóházét pedig 2012-ben szüntették meg, a felszabaduló telekrészen pedig társasház építését tervezik...

BITANG FIDESZ

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.08.09.


Bitang, mert szájára vette a nemzeti jelzőt, miközben annak ellenére tett bizonyítottan, amikor útszélén hagyta azokat, akiknek semmije sincs.

Bitang, mert a nyócévezésben mindent elkövetett annak érdekében, hogy a másképp gondolkodók kormányzását ellehetetlenítse!

Bitang, mert kijelentette, hogy ne arra figyeljenek, amit mondanak, hanem arra, amit tesznek! Ezzel elismerte, hogy a szöveg csak a tömegek bizalmának elnyerésére való, a tett meg a szívatásukra azért, hogy hatalmukat bármi áron is, de megtarthassák!!

Bitang, mert kiadta hőssé a hazánkban kegyetlenséggel gyilkoló azerit!

Bitang, mert úgy tett, mintha neki semmi köze sem lenne a devizahitelesek tragédiájához!

Bitang, mert civil szervezeteket támadva Sorosozik, maffiabaloldalazik, bukott baloldalazik, előítéletes politikai epilepsziás rohamaiban Európára vetítve árokásó baloldali ellenességét!

Bitang, mert csókosait, a magyar történelemben soha nem látott módon elvtelen és jogtalan előnyben részesíti!

Bitang, mert ugyanolyan személyi jövedelemadóval sújtja a kis keresetűeket, mint azokat, akik havi jövedelme azokénak többszöröse, ezáltal még inkább kövérre hizlalva őket, az arra rá nem szorulókat!

Bitang, mert a kétharmadra való hivatkozással ráerőltette a nemzetre az alkotmányozásban, a köztársasági elnök kinevezésében, a TEK létrehozásában, a fékek és ellensúlyok rendszerének megszüntetésében, a képviselők egyéni indítványinak előterjesztéseiben, és minden három és fél év alatti ténykedésükben, a törvénygyári sorozatgyártásban létrehozott hibás termékeik gyártásában előállítottakat! Tette mindezeket úgy, hogy a postaládákba bedobott hamis, álságosan nemzetinek nevezett konzultációkon kívül mellőzte a társadalommal az érdemi, valós egyeztetéseket! Megölte a párbeszédet, konzultációnak hazudva ez irányú kezdeményezéseit.

Bitang, mert bosszúálló módon a baloldalt, a szocialistákat komcsizva, liberálbolsevikozva akarta meglovagolni 1989 vértelen átmenetét úgy, hogy személyes sorsában minden hozzájuk tartozó elit abban a „rohadt” átkosban szerzett diplomát, lakást, adott esetben a megtagadott párthoz tartozó munkahelyet!

Bitang, mert megfelelési kényszerben tartja a hatalmi ágakat éppúgy, mint az un. „nemzeti” testületeket. Bitang, mert habonyizált közéleti gigolókkal veszi körül magát, mészárosokat hizlal, poltokat tenyészt és bayereket istápol, matolcsykat nevel és oltalmaz!

Bitang, mert álszentekkel, Janus-arcúakkal és ahogyan a régi görögök mondták, olyanokkal veszi körül magát, akik miközben a legcsodálatosabb beszédeket tartják, a legmocskosabb dolgokat művelik!

MAGYAROK! Térjetek észhez! Meg vagytok vezetve! Kísérleti nyulaknak néznek benneteket!

MÉSZÁROS LŐRINC FÖLDJÉN JÁROK ÉN, AKI MEGVETTE AZ ORSZÁGOT ORBÁN VIKTORNAK

BANDITAPOLITIKA BLOG
Szerző: BANDITA
2017.08.07.Hamar eljön a reggel tündérország földjén a bérből és fizetésből élő szegény ember gyermekének. Nem mer nagyot álmodni az erős és büszke országról a nagy kék szar plakátok tövében, elég neki beosztani a fizetését amelyet Orbán Viktor olyan nagylelkűen lecsökkentett a számára a hatalma második évében. Nem, nem nyert ő az egykulcsos adóval, az ÁFA is csak magasabb lett, meg a többi harminc adó is csak emelkedett, melyet Orbán Viktor a nyakába varrt.

Hiába na, felcsúti gázszerelőnek születni kell, de hogy még sikeres is legyen, ahhoz egy ország verejtéke kell csorogjon a közpénzből hozzá. És persze közben folyamatosan tagadni kell tudni hozzá az írástudatlan bunkónak, hogy Orbán Viktor pénzét rakja össze, neki csak a nevén fut minden projekt, mert még ahhoz is hülye, hiba nélkül leírja a tulajdon nevét. De volt már ilyen köztársasági elnök is tündérországban, egy gázszerelőnél ez fel sem tűnik. Mégis van egy közös bennük, és az Orbán Viktor.

Szóval felkel a szegény ember gyermeke, és elindul a napi teendőit elvégezni, ha nem akar éhen dögleni Orbán Viktor országában. Első lépésként enni ad a disznóknak. Az ólnál felirat várja.

"Ezek a malacok Mészáros Lőrinc sertéstelepéről valók. Isten, és Orbán Viktor kegyelméből Mészáros Lőrinc gázszerelő kétmilliárd forint támogatást kapott ennek az építéshez az ön pénzéből. Lőrinc az öltönyhöz húzza fel a gumicsizmát ha ganajoz, az ön esetében ehhez nem ragaszkodunk.Ne feledje, ez is közpénzből van."

Ennyi pont elég is a moslék odaborításához, meg a trágya kihordása is ráér, most éppen forog az ember gyomra az elolvasott felirattól. Be is menekül a szegény ember a házba, ami még a deviza hitel átváltása után sem maradt a nevén, köszönhetően a Matolcsy féle számolásnak. És Kósa nyilatkozata is ott cseng a szarufán, amitől először bedőlt a forint, de erre most alig emlékszik.

Szomjúság gyötri a szegény embert, kinyitja a rezsicsökkentés után is működőképes hűtőt, melynek magas számláját nem a világpiaci árhoz igazítják. és Mészáros Lőrinc ide is bevásárolta magát mikor vett egy vízi erőművet. Először bort akar inni, egy jó Tokajról származót, de a címkén a gázszerelő arca vigyorog rá, aki mikor arra járt, vett egy borászatot, ami az első Orbán kormány alatt már a miniszterelnök közelébe került állami segítséggel. Inkább előhúz egy ásványvizes palackot, és meggondolatlanul elolvassa rajta a feliratot.

"Ön Mészáros Lőrinc ásványvizét issza, aki volt annyira okos, pont akkor vette meg ezt a palackozót, mikor az másnap évi fél milliárdos megrendelést kapott a vasúttól. Ehhez Orbán Viktornak semmi köze, ezért is nevezte ki a lányát Lőrinc ide igazgatónak jó pénzért. Egészségére! Ne feledje, ez is közpénzből van"...


AKI CIGIZIK, ANNAK NAGYOBB HATALMA VAN A MUNKAHELYÉN?

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.08.08.


Ma az egyik boltban két pénztáros hangosan vitatkozott a vásárlók előtt arról, hogy a nem cigiz nő ki szeretne menni ugyanúgy pár percre pihenni, mint a kollega, aki kimehetett cigiszünetre. Ezen a cigiző felháborodott, mivel szerinte annak nem jár a "cigiszünet", aki nem cigizik. Rohadjon csak meg a pénztárban! Ez elgondolkodtatott...
A Munka Törvényxkönyvében nincs a dohányzás céljából biztosított szünetre rendelkezés, tehát a munkavállaló dohányzás céljából nem szakíthatja meg jogszerűen a munkavégzését. Ugyanakkor kivételként lehetséges a munkaközi szünet, melynek időtartama alatt lehet dohányozni, viszont ez a szünet megilleti a nem dohányzókaz is.

Törvényileg nem szabadna megkülönböztetni munkaszünet szempontjából a dohányzót és a nem dohányzót. Ettől független a gyakorlatban folyamatosn hátrányba kerülnek azok a dolgozók, akik nem dohányoznak. Erre ékes példa Zsolti barátom, aki egy sokcsillagos hajón dolgozott és nem dohányzik (a műszak reggeltől estig). Miközben a dohányzó kollégák folyamatosan kimentek cigizni, amikor Zsolti szeretett volna 5 perc szünetet tartani, akkor megszólták, hogy egy lusta disznó, ne pihenjen.

Tehát valamiért a dohányzás egy magától értetődő, társadalmilag elfogadott esemény, amit kötelező rosszként próbálnak meg eladni nekünk, amivel kapcsolatban kifejezetten toleránsnak kell lennünk. Mindeközben a nem dohányzók pihenés és felfrissülés iránti ígényt gyakran elutasítják, sőt kifejezetten megszólják, amiért ilyesmi megfordul a fejében. Lásd ékes példaként a boltban előttem lejátszódó párbeszédet is...

VIHAR ELŐTTI CSEND?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.08.09.


Ilyenkor nyáron a politikában is uborkaszezon van. Szünetel a parlament – bár amikor dolgozik, azt sem vesszük észre. Kevesebb a hír, minden kis morzsára ráharapnak az újságok, televíziók, mert kell a szenzáció. A kormány azonban a helyén van. Az afrikai melegben is szórja a pénzt, mert a csókos hadat etetni kell.

Ismét 36 fokos hőség van, aki teheti menekül a vízpartra. Sokan szabadságon vannak, éppen a hasukat süttetik valahol. Unokák a nagyszülőknél. A nyár a felhőtlen kikapcsolódás ideje.

A forróságot általában viharok, nagy esők követik. Bár ki tudja, ebben a bolond mai világban minden elképzelhető. Az én gyerekkoromban még a négy évszak között különbséget tudtunk tenni. Volt tavasz, nyár – mezítláb a porban, ahogyan falun az szokás volt –, mikor „kellett”, megjött az ős,z és a tél is igazi volt. Az elmúlt években minden olyan össze-vissza működik. Mintha fenekestül felfordult volna a világunk.

Kiszámíthatatlan, tervezhetetlen lett minden, hiányoznak az életünkből a biztos kapaszkodók. A gyerekeink, unokáink már ebbe a megváltozott világba születtek. Ennek a törvényeihez kell mindannyiunknak alkalmazkodni. Van, akinek könnyen, van, akinek ez nehezebben megy.

Ilyenkor nyáron a politikában is uborkaszezon van. Szünetel a parlament – bár amikor „dolgozik”, azt sem vesszük észre. Kevesebb a hír, minden kis morzsára ráharapnak az újságok, televíziók, mert kell a szenzáció.

A kormány azonban a helyén van. Az afrikai melegben is szórja a pénzt, mert a csókos hadat etetni kell. Éppen tegnap jelent meg a hír: újabb 13 milliárdot öntenek a stadionépítési programba. Ember legyen a talpán, aki össze tudja számolni, hány százmilliárdot ölt eddig bele a Fidesz, Orbán focimániájába. Csak éppen az egésznek semmi haszna nincs. A luxusstadionoktól nem lett jobb a nemzeti foci, s főleg nem lett több a néző. Igazi mazochistának kell annak lenni, aki kimegy ma egy focimeccsre. Tavaly adták át a több mint hat milliárdba került MTK pályát. (Ha esetleg van, aki nem tudná, Deutsch Tamás a klub elnöke.) A fiúk – hálából – gyorsan kiestek a másodosztályba. Első hazai meccsükön még ezer néző sem volt. Ennyien talán egy falusi megyei első osztályú csapat mérkőzésére is kimennek.

A stadionok mellett nagy pénz van a kormány kommunikációjában. Éppen a napokban döntöttek, hogy 720 millió forintért a Belügyminisztérium filmsorozatot készíttet. Biztos kajolni fogja a magyar az alkotást. Epedve várja majd mindenki, hogy a körmét rághassa az izgalomtól. A sorozatot Rogánék „új” haveri cége készíti, mert – úgy mondják a fővárosban – az előző kampányokat bonyolító vállalkozás vezetője késve, vagy egyáltalán nem tejelt oda, ahova kellett volna. Őurasága ezt tagadja, de valami igazsága lehet: látványosan nem ő nyeri újabban a több milliárdos tendereket.
A nemzet gázszerelőjének vagyona újabb milliárdokkal gazdagodhatott a nyáron. A médiapiacot lényegében Lőrinc barát lenyelte. Újabban a Balaton környékén vitézkedik. Épp ma olvastam: a fél falu, a fél város az övé. Így mondják a balatonakaliak és a balatonalmádiak is, hogy mi minden lett az utóbbi időben Mészáros Lőrincé a településükön.

A főnök közben valahol pihen. Ez nálunk hétpecsétes titok, talán 80 évre még titkosították is...

OSSZ ÉS URALKODJ: KÖZPÉNZESŐ A SZÉKELYUDVARHELYI MÉDIÁRA

ÁTLÁTSZÓ ERDÉLY BLOG
Szerző: atlatszoerdely
2017.08.09.


Toronymagasan előzi Csíkszeredát és Sepsiszentgyörgyöt a helyi sajtóra költött pénzekkel Székelyudvarhely önkormányzata: az elmúlt nyolc évben szinte minden helyi sajtótermék bőkezű megrendeléseket kapott.

A forrásaink által „Borboly-modellként” emlegetett módszer lényege az, hogy politikai irányultságtól függetlenül minden médiaorgánum kap kisebb-nagyobb támogatást, és így érik el azt, hogy a kritikus hangok elhallgassanak. Bunta Levente volt polgármesternek azonban nem jött be a számítása: hiába osztott ki évente több százezer eurót, a 2016-os helyhatósági választásokat elbukta, az általa indított, az „ellenzék diktatúráját” megtörni hivatott lap ügyében a Számvevőszék vizsgálódik.
Miről szólt a projektünk?

Célunk az volt, hogy összegyűjtsük az összes, Hargita és Kovászna megyei önkormányzat (megyei tanács, megyei jogú városok, városok, községek) sajtómegjelenésekre fordított kiadásait, és így hasonlítsuk össze az egyes településeket.

Kíváncsiak voltunk, van-e olyan település, amely a többieknél több pénzt költ médiamegjelenésre, és ha igen, mi ennek az oka. Továbbá van-e olyan médiaorgánum, amely a többieknél látványosan több közpénzt kap? Ha igen: miért?

Bár ez a téma messze túlmutat ennek a cikknek a keretein, azt is meg szerettük volna nézni, hogy milyen hatása van a sajtószabadságra ezeknek a szerződéseknek: mennyire működik ez a rendszer egyfajta „puha” cenzúraként, vagyis elhallgattatja-e az önkormányzatokkal szembeni kritikus újságírókat egy-egy zsírosabb reklámszerződés?

A válaszokból kiderült, sok település éves sajtókiadásainak nagy része kis, pár száz lejes tételekből áll: karácsonyi és húsvéti üdvözletek, az EU-pályázatoknál kötelező hirdetések és tájékoztatások, közérdekű bejelentések, ritkábban a település népszerűsítését célzó anyagok. Találtunk szokatlanabb megrendeléseket is, ahogy kirívó összegek is voltak – ezekről azonban később.

Az adatok 2008. június 15-től 2016. december 31-ig terjedő időszakból származnak, kivéve Székelyudvarhelyt, ahol a 2016-os év csak márciusig szerepel (mivel az régebben kiperelt adatokból áll). Székelyudvarhelyről 2008-as adatokat sem kaptunk.

Adatbázisunk nem teljes, sok kis településtől nem kaptunk még választ. További hiányossága az adatainknak, hogy csak azok a kiadások szerepelnek benne, amelyekről kimondottan az önkormányzat döntött. Kimaradt az önkormányzatok fennhatósága alatt működő intézményeken és vállalatokon keresztül kiosztott pénz...

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAROK FELE EL SEM TUD MENNI NYARALNI, MÉSZÁROSÉK LUXUSYACHTTAL SZELIK A HABOKAT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.08.09.


Az igazán mélyszegénységben élőkhöz valószínűleg ez a hír el sem jut, hiszen nincsen otthon internetük, a „közmédia” erről pedig nem számol be.

Az Eurostat friss, tavalyi évre vonatkozó adatai szerint az EU-s tagországok állampolgárainak mintegy 33 százaléka nem tudja megengedni magának, hogy egy hétre elmenjen valahová nyaralni. Talán nem meglepő módon ez az arány magasabb, majdnem 35% a gyermekes családok, és alacsonyabb, 31,3% a gyermekek nélküli családok esetében – írta a Portfolio.hu pár hete.

A legkevesebb gondja a nyaralás kifizetésével Svédországban, Luxemburgban és Dániában van az embereknek, de rajtuk kívül a finnek, az osztrákok és a hollandok sem panaszkodhatnak.

A legrosszabb helyzetben a románok és a horvátok vannak, ott 10-ből 6 ember nem tud megengedni magának egy hét napos kiruccanást. Romániában egyébként a legmagasabb az arány 66,6 százalékkal.

Magyarország Ciprussal, Görögországgal és Bulgáriával van egy szinten ebben az összevetésben:
nálunk az emberek felének nincs pénze arra, hogy egy egyhetes nyaralást kifizessen.

Van egy jó hír is. 5 év alatt 15,6 százalékponttal javult a helyzet, vagyis ennyivel kevesebben lettek azok a magyarok, akiknek anyagilag gondot jelent a nyaralás.

Van azonban egy magyar, aki 2024-re a világ leggazdagabb embere lehet és többet keres, mint Neymar: Mészáros Lőrinc. Neki – ennyi pályázat, közbeszerzés és megbízás elnyerése után -
nincs semmire gondja és idén is luxusjachttal szeli a horvát vizeket.

Sőt, idén a felcsúti milliárdos lánya és újdonsült férje is használja a rejtélyes csodahajót- írta a Magyar Narancs...

JUHÁSZ PÉTER: A VÁLASZTÓK OKOSABBAK, MINT A PÁRTOK - AZT JUTALMAZZÁK, AKI TUD EGYÜTTMŰKÖDNI

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Juhász Péter
2017.08.09.


Négy hónappal ezelőtt beszéltem az Együtt elnökeként először arról egy interjúban, hogy létre kellene hozni egy új pólust az LMP-nek, a Momentumnak, a Párbeszédnek, az Együttnek és esetleg további, 2010 után alakult pártoknak, és közösen kellene indulniuk a 2018-as országgyűlési választáson. Sokszor és sok helyen elmondtam, hogy ez nem egy tárgyalási ajánlat volt a pártok vezetői számára. Mindenki telefonszámát tudom, ha ajánlatom lesz feléjük, felhívom őket. Azonban meggyőződésem, hogy egy politikusnak meg kell hallania azok hangját, akiket képviselni igyekszik, és el kell mondania, hogy miben látja a megoldást a problémájukra.

Ki kell tudnia lépni minden egyes vezetőnek abból a gondolkodási keretből, hogy mitől lesz magasabb a pártja népszerűsége, és arra kell tudnia válaszolnia, hogy mitől lesz jobb a Magyarországon élőknek. Arról kell tudni beszélni, hogy mitől lesz jobb hely közös hazánk.

Ha valakinek erre van jobb javaslata, akkor beszéljen róla!

Megerősít és bizakodással tölt el az a Medián által végzett kutatás, amely megmutatta, hogy milyen jelentős támogatásra számíthatna egy ilyen együttműködés. Meggyőződésem, hogy az új pólus a megvalósulását követően rövid időn belül újrarendezné a magyar politikai térképet, és az egyéni körzetek szélesebb körű ellenzéki koordinációjával kiegészítve elsöpörné a kormányt. A koncepcióval kapcsolatban legtöbbször felmerülő kritika, hogy ismét csak választástechnika, matekozás. Udvariasabb megfogalmazásban azt állítják, hogy a pártok világnézete között feloldhatatlan különbségek vannak...

AZ IGAZI SVÁJCI TITOK - TUDOD, MINEK KÖSZÖNHETI AZ ORSZÁG MESÉS GAZDAGSÁGÁT?

PORTFOLIO.HU
Szerző: Kovács Ádám
2017.08.08.


Svájc egy alig 41 ezer négyzetkilométeres területű kis ország, aminek több mint negyede terméketlen, sziklával és kővel borított, vagy az örök hótakaróval és jéggel fedett terület. A tengertől teljesen el van zárva, természeti kincsei nincsenek, az ország utolsó ezüstbányája már a középkorban kiürült, manapság pedig már csak Bázel és Rajna völgyi Bex környékén találunk néhány sóbányát. Felmerül a kérdés, hogy Svájc hogyan lett úttörője az iparosodásnak és technológiai fejlődésnek, hogyan lett versenytársa olyan nagyhatalmaknak, mint Anglia vagy Franciaország, és vált a demokrácia és jólét mintapéldájává gyakorlatilag néhány évtized leforgása alatt? 

A svájci csoda

Természetesen ezekre a kérdésekre nem egyszerű választ adni, a pontos miértjét és idejét is nehéz meghatározni a "svájci csodának", de az alábbiaknak nézzük meg, hogy mik járulhattak hozzá ahhoz, hogy Svájc a 20. század egyik legbefolyásosabb, és leggazdagabb országáva nője ki magát.

A semlegesség elve


A 19. században, miközben a nagyhatalmak a globális problémákkal voltak lekötve, addig Svájc még belviszályoktól forrongott, különösen az 1815 és 1848 közötti években. A kantonok közötti ellentétek végül az 1847-ben kitört rövid Sonderbund háborúhoz vezetettek. A polgárháború után 1848-ban új alkotmányt fogadtak el, aminek következményeként a kantonok összefogtak, és megszületett a Svájci Konföderáció a saját alkotmányával, kormányával és törvényeivel. A kantonok határait megszüntették, Svájc szomszédai elfogadták az ország függetlenségét, és bevezették az örökérvényű semlegesség elvét. Innentől kezdve Svájc történelme elsősorban az állandó gazdasági, politikai és szociális fejlődésről szólt, mely révén az ország Európa egyik leggazdagabb országává vált.

A semlegesség elve lehetővé tette az ország számára, hogy távol maradjon a történelem borzalmas eseményeitől. Míg a szomszédait nemegyszer a földdé tették egyenlővé, addig Svájc nem vett részt az első és második világháborúban sem (egyszer ugyan Schaffhausen városát egy navigációs hiba miatt lebombázták az amerikaiak), ezáltal az alpesi ország vált egyaránt a menekültek és a tőke menedékévé...

KÖSZÖNNYÜKFŐNÖK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY, VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.08.09.


...Kivételesen nem a mi házi zseninkről és mindenhatónkról, hanem az amerikaiakéról szeretnék szólni pár szót. Azt írja az újság, hogy a világ legnagyobb hatalmú ripacsa elvárja, hogy naponta kétszer egy komoly, sokoldalas dossziét nyomjanak a kezébe. Ebben a dossziéban nem lehet más, mint az ő nagyságát, fantasztikus zsenialitását, tévedhetetlenségét és csodálatosságát méltató cikkek és fotók sora. Ez nem csak azért érdekes, mert nem tartom kizártnak, hogy ez nálunk is divatban van, csak ugye, itt nem Trumpról szól a cucc. Azért érdekes, mert ezek szerint nem csak nálunk létezik a jól megfizetett felszopóbrigád, hanem a demokrácia büszke hazájában is. Ott is vannak pénzért bármit megíró megélhetésiek seggnyaló szervilisek, ész nélkül hívők. Na, szép.

A kolléga jó szokását követve, szétnéztem ma kivételesen én is az élet naposabbik oldalán, az Origo-PS tengely mentén, hogy ne maradjunk hurráéljen nélkül.

Két tucat kórház számára szerez be még az év végéig orvosi gépeket és műszereket, valamint informatikai eszközöket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház). A beszerzésben vásárolnak több CT és MR készüléket, érfestéshez és sugárkezeléshez szükséges készülékeket. A beszerzés összértéke 21 millárd forint – írja az MTI. Ez végre igazán jó hír. A százmilliárdokat kitevő lopások és pazarlások (tényleg, a vizes vb költségei ma még nem is emelkedtek, bár csak reggel van; nem, vicceltem, ma is emelkedtek, illetve most derült ki) mellett jónak láthatta a kormány, ha a választás előtt tesz egy látványos gesztust a társadalom felé. Köszönnyükfőnök.

Ééééés igen, filmet gyártanak a vizes világbajnokság utókommunikációja érdekében. A gyorsan lezavart közbeszerzés nyertese Kuna Szijjártóhaver Tibor és cége. A film elkészítésére összesen 230 millió forintos keret áll rendelkezésre. Emberünk egyébként összesen bő 5,2 milliárdos megbízást húzott be ezzel a gyönyörű, szívet melengető, csodálatos, agyondícsért rendezvénnyel, és tuti biztosan az első ötben van a „vb-n legtöbbet kaszáló vállalkozók” listáján. Ahol nem mellesleg szinte csak Fidesz-közeli üzletemberek tűnnek fel. Szép ez, jó ez. Tegnap például 1,3 milliárddal drágult a vizes vébé, aminek már réges rég vége van. Ahhoz képest a mai 230 millió aprópénz. De ha valaki ezeket összeszámolja és szóváteszi, akkor nyilván a kurvaanyját neki...

A TÉNYEK SE ZAVARJÁK A KORMÁNYT, HA A GYŰLÖLETKELTÉS A CÉL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.08.09.


Hévíz Város Önkormányzata bosszankodik. Így szól a poszt a Facebookon, alatta hosszú tiráda. Mert hogy van Hévíznek egy álláspontja „a menekültek térségünkbe való beköltöztetéséről”. Nagyon nehéz higgadtnak maradni, amikor az ember szembe találja magát a kormányzati gyűlöletkeltés újabb és újabb stációival. Tegyünk azért egy kísérletet.

Szóval Hévíz Város Önkormányzata bosszankodik. Papp Gábor (Fidesz-KDNP, mi más?) polgármester így fogalmaz:

a Migration Aid civil szervezet tranzitokból szabaduló menekülteket költöztetne átmenetileg Keszthelyre, majd már Zalavárra, vagyis városunk Hévíz közvetlen térségébe. Városvezetőként és magyar állampolgárként is úgy gondolom, hogy egy civil szervezettől nem ilyen gondolkodást, viselkedést vár el az ember. A háttérből, a minimális kommunikációt is elhagyva, erőszakosan, rövid látó módon kárt okozhatnak egy városnak, térségnek, országnak.”

Így is van, van helye a bosszankodásnak. Kezdjük az elején.

Amikor néhány nappal ezelőtt elkezdődött ez a hisztéria (nehéz másnak nevezni), hogy a Migration Aid a Balatonra visz nyaralni menekült családokat, és ebből a kormánylapok rémmeséket költöttek, még vicces volt ez az egész.

Persze szar dolog ezen nevetni, de annyira kínosnak tűnt az az erőlködés, amivel megpróbálták eladni, hogy egy-egy kirándulás helyett MIGRÁNSOKAT telepítenek ide meg oda. Ez még leírva is vicces, pláne, hogy még meg is fejelték az egészet a kötelező sorosozással, és ráadásul címlapra biggyesztették, mintha legalábbis holnap az összes üdülőövezetünkbe százasával költöztetnének állig felfegyverzett terroristákat a gonosz civil szervezetek (a háttérben hallatszó ördögi kacaj természetesen Soros Györgyé). Összeesküvés-elmélet kimaxolva, lehet is tovább menni.

De nem, sajnos ez nem így van. Túl vagyunk már a vicc kategórián, ezzel a problémával foglalkozni kell.

Igen, de hogyan? Írjuk le századszor, hogy mi a különbség az immár a kormány által szitokszóvá degradált migráns és a menekült között?

Tessék: Menekült az, aki valamilyen fegyveres konfliktus, üldöztetés elől menekül. Azt egyébként az 1951. évi menekültügyi egyezmény határozza meg, ki a menekült és milyen jogokat kell neki biztosítani. Alapelv, hogy a menekülteket nem szabad kiutasítani vagy visszaküldeni olyan körülmények közé, ahol életük vagy szabadságuk veszélyben van. Migráns pedig az, aki nem az üldöztetés vagy a halál közvetlen veszélye miatt indul útnak, hanem főleg azért, hogy az életét jobbá tegye, munkát találjon, tanuljon, a családját újraegyesítse. Rájuk teljesen más szabályok vonatkoznak.

Vagy talán meséljük el ezredszer, hogy a menekülteknek joguk van Magyarországon tartózkodni?
Íme: A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ segítségével) szigorú szabályok szerint folytatja le a vizsgálatot minden egyes menedékkérelem esetében. Az, aki ezek után megkapja Magyarországon a menekült státuszt, legálisan tartózkodhat hazánkban. Pont.

Netán számoljuk le egyenként, hogy hány menekültről van szó, akikkel riogat minket a kormány, hogy elveszik a munkánkat és megrontják asszonyainkat?

Lássuk hát: Magyarországon 2017. június 30-án a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai alapján ideiglenes letelepedési engedélye 12 személynek volt, 1833 menekült- és 1542 oltalmazotti státusszal rendelkező embert tartottak nyilván, és 49 befogadottat. Hogy szót ejtsünk a határra érkező „hordákról” is: míg tavaly az első félévben 22.491 menedékkérőt regisztráltak, addig idén, ugyanebben az időszakban 1.979-et. Míg tavaly ebből összesen 258-an kaptak valamilyen (menekült, oltalmazott vagy befogadott) státuszt, addig idén 332-en. Vagyis bár a menedékkérők száma drasztikusan csökkent, a státuszt kapóké valamelyest növekedett.

Esetleg mutassunk rá csilliomodszor, hogy a kormány tudatosan építette fel gyűlöletpropagandáját, melyben a menekülteket (migránsokat) megbélyegzi
k?

Nos, ennyi helyünk nincs, elfogyna az internet, mire a végére érnénk...

LESZ-E ÚJ BEVÁNDORLÁSI TÖRVÉNY AZ USA-BAN?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / VisumWings 
2017.08.09.


Az amerikai bevándorlás eddig sem volt nagyon könnyű menet (sokan hosszan tudnának mesélni erről, volt már itt, a blogon is, aki meg is tette), ám ha a kongresszuson átmegy Donald Trump amerikai elnök új javaslata, akkor az eddigi rendszer elég jelentősen megváltozhat. Miután a téma érdekes, én viszont nem vagyok vízumszakértő, ezért megkértem a VisumWings csapatát, hogy írják meg, szakmai szemmel milyennek tűnik az új javaslata, és melyek lennének a legfontosabb változások.

„Donald Trump a Fehér Ház Roosevelt termében – ami a nagy horderejű bejelentések színtere szokott lenni – augusztus 3-án ismertette a bevándorlás-politika változtatására született új törvény tervezetét.

A törvényjavaslat alkotó két szenátor, Tom Cotton, Arkansasból és David Perdue, Georgiaból ismertette az általuk RAISE-nek (növekedés) nevezett törvényt, mely egy betűszó is egyben, The Reforming American Immigration for a Strong Economy jelentése Amerikai Bevándorlási Reformok egy Erős Gazdaságért.

„Ez a törvényjavaslat demonstrálja az amerikai családokért való szenvedélyes küzdelmünket” - idézi az elnököt az amerikai sajtó.

Mást valójában nem tesz, mint a Trumptól megszokott módon demonstrál. Társadalmi, gazdasági hordereje csekély.

Nézzük részleteiben!

Mit akar Trump?
...

EGY MEGVÁLTOZOTT FIDESSZEL TÉNYLEG LEHETNE KORMÁNYOZNI

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.09.


Azt mondja Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere, hogy egy választási vereség utáni nagypofonból felálló, megváltozott Fidesszel lehet közösen kormányozni.

Egyetértek a zuglói polgármesterrel, mert én is úgy látom, hogy mindenkinek meg kell adni az esélyt, hogy megmutassa: megjavult, és már nem az a rosszfiú, vagy rosszlány, aki egykor volt.

Most már csak azt kellene tisztázni, hogy mit kell érteni egy megváltozott Fideszen.

Szerintem alapvetés, hogy ebben a választási vereség utáni nagypofonból felálló, megváltozott Fideszben Orbán Viktornak nem lehet helye. De nemcsak neki, Kövér Lászlónak, Rogánnak, és a többieknek sem – a lista vég nélkül sorolható.

Nem lehet ennek a megváltozott Fidesznek a tagja olyan ember, aki akár üzletelt Orbánnal, köpködött vele szotyolát a felcsúti stadion VIP-páholyában, tapsolt, vagy akár csak egyszer is távolról integetett neki.

Nem lehet e megváltozott Fidesznek tagja az a személy, aki lopott, vagy csak lopni készült, és csak azért nem lopott, mert még időben észrevették, és rácsaptak a kezére

Nem lehet kérdés, hogy e megváltozott, nagypofonból felálló Fideszt kizárólag azok nélkül lehet elképzelni, akik az elmúlt években az elesettek, a menekültek, vagy más kitaszítottak ellen uszítottak, vagy, akik feleségüket, férjüket, fiukat, lányukat, valamint minden rendű és rangú rokonaikat, csókosaikat, barátaikat, üzletfeleiket helyezték zsíros beosztásba...

A KORMÁNY ÚGY ELZÁR MINDEN PÁRTOT A VÁLASZTÓKTÓL, HOGY A JOBBIK SIMICSKÁIG ROHANT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.08.08. A héten ismét megjelent Simicska Lajos köztéri reklámfelületein egy olyan plakát, ami pártlogó nélkül hirdeti a Jobbik elképzeléseit. Mind a jobbikosok, mind Simicska mossa kezeit, hogy nekik ehhez semmi közük, a plakátok egy magánszemély társadalmi célú hirdetései. Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója mindenesetre “nagy örömmel konstatálta megjelenésüket”, ami érthető, mindenki örülne, ha valaki hobbiból milliókat költene a pártjára.

A valóság nyilvánvalóan nem ez. Hanem az, hogy a Fidesz volt pártpénztárnoka és a Jobbik összejátszik, és közösen kitalálták, hogy lehet kijátszani a július 15-e óta hatályos plakáttörvényt. Ez az a törvény, amely lényegében megtiltja a pártoknak a kampányidőszakon kívüli köztéri hirdetést, és annyira fontos volt a kormánypártoknak, hogy miután kétharmados törvényként nem sikerült megszavazni, csináltak belőle egy sima feles törvényt.

A törvény hatályba lépése után le is szedték a Mahir Cityposter és a Publimont (két Simicska érdekeltség) felületeiről a Jobbik “Ti dolgoztok, ők lopnak”-plakátjait, amelyek már április óta beterítették az országot. Ezek voltak azok a plakátok, amelyek Orbán Viktort, Mészáros Lőrincet, Rogán Antalt és Habony Árpádot gyanúsították lopással. Ezek miatt nyomta át alkotmányellenesen is a Fidesz a plakáttörvényt idegből és izomból.

Csakhogy a Jobbik korábbi hirdetéseinek hűlt helyein szinte rögtön megjelent a rejtélyes, mindenféle logó nélküli “A nép nem betiltható, a kormány leváltható”-plakát, amit az új, béruniót hirdető plakáthoz hasonlóan egy magánmegrendelő fizetett. A Jobbik annak a plakátnak is nagyon örült, de tagadták, hogy bármi közük lenne hozzá, hisz nem is lehet az új törvény miatt...


TGM: A MÁSIK LEHETŐSÉG

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2017.08.07


A jelek szerint belenyugodhatunk, hogy legközelebb 2026-ban kerülhet sor Orbán Viktor miniszterelnök úr népszerű rendszerének megszüntetésére. Mit lehet akkor tenni?

Legutóbbi cikkem sok ellenvetést váltott ki. De a legfontosabb ellenérv ismert javaslatommal szemben nem vált nyilvánossá. Írásom legfontosabb vétsége szociológiai természetű: csakugyan nem ismerem a Magyar Szocialista Pártot mint valóságos szervezetet; legalább el kellett volna beszélgetnem a párt néhány vezetőjével és néhány jól tájékozott ismerőjével, mielőtt politikai tervet építek rá. Ez kétségtelenül súlyos hiba.

Azóta megkeresett néhány, az ügyben járatosabb ember. Egyikük azt mondta: Botka László szegedi polgármester azért válhatott miniszterelnök-jelöltté, mert az MSZP vezető körei amúgy is súlyos vereséggel számolnak; ez esetben pedig nyilvánvalóan egyszer s mindenkorra megszabadulnak Botkától, akire a kudarc felelőssége hárul majd. Botka baloldali fordulatot célzó tervébe (amely most is rokonszenves nekem) állítólag azért nyugodtak bele a voltaképpeni vezetők, mert tudják, hogy semmi esélye a megvalósításra.

Nekem nincsen alaposabb tudásom, amellyel megítélhetném, hogy az effajta föltételezések igazak lehetnek-e vagy se; aki pedig ennyit se tud, talán csakugyan jobban teszi, ha csak olyasmibe ártja bele magát, amihez nem szükséges az ilyen háttérismeret. Persze jellemző a közállapotokra, hogy a „demokratikus” pártok belső viszonyai titkosak – a rendszerváltó erők vezetői még nyilvános elméleti és politikai vitákat folytattak egymással (1988-90), és a programjukat a közönség színe előtt és a tagság bevonásával készítették el, nem voltak „titkok” (amit a mai olvasó természetesen el se hisz) –, sőt: 2017-ben olyan új ellenzéki párt is akad, amelynek a programja a legnagyobb titokban készül, és úgy hív föl (sikerrel) csatlakozásra, belépésre, hogy kereken megtagadja szándékainak föltárását...

MÁSKÉPP BUJKÁL A NEMZETI TŐKÉSOSZTÁLY (2. RÉSZ) - A TÖKÉLETES REJTŐZKÖDÉS ESZKÖZE: A MAGÁNTŐKEALAP

INDEX.HU
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2017.08.07.


Már semmi szükség Magyarországon offshore cégekre, a magyar jog lehetőséget ad arra, hogy a gazdaság fontos szereplői, komoly cégek, szállodák, bankok vezető tulajdonosai elrejtőzzenek. Látni fogjuk, hogy a transzparencia hiánya sok szempontból káros. Ám a NER haszonélvezői valamiért nagyon beleszerettek ebbe a formába. Vagyis a magántőkealapokba.

Sok különlegessége van annak, ahogy az „új hazai tőkésosztály” (elsősorban Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester) gyarapodik. Az új „Simicska Lajos” eddig nem ismert működési mechanizmusokat is alkalmaz. Sorozatunk első részében azt mutattuk be, hogy a nagy felhalmozás közben vajon miért kell a részesedéseket ide-oda pakolni, miért van szükség már-már hihetetlen tranzakciós kényszerre.

Furcsán épül a nemzeti tőkésosztály
Mészáros Lőrincék minden nap bejelentenek valami furcsa tranzakciót, ide-oda pakolgatják a cégeiket, de vajon miért? Tovább

Ezúttal azzal foglalkozunk, hogy miképpen próbálnak 2014 óta a rendszer kegyeltjei, egyes végső tulajdonosok és haszonhúzók egy újfajta metódussal elrejtőzni, a háttérben maradni. A legújabb elit ugyanis másképpen bujkál, mint elődeik...

KIÉ LESZ A BALATON? - FÉL AKALI, FÉL ALMÁDI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Fónai Imre
2017.08.09.


Hogy lesz így a Balaton mindenkié? – kérdezik az üdülőtulajdonosok, miközben egyre dagad a térségben a Mészáros-birodalom. Akaliban már a zsebkendőnyi szabadstrandot féltik a felcsúti polgármestertől.

A fél falu. A fél város. Így mondják a balatonakaliak és a balatonalmádiak is, hogy mi lett az utóbbi időben Mészáros Lőrincé a településükön. Mindkét településen tájékozottak az emberek, hallottak a hírekből a milliárdos felcsúti polgármester „bevásárlásairól”, de túlzás volna azt állítani, hogy mindez felbolygatta a kedélyeket. Ellenzéki politikusok adnak hangot felháborodásuknak, s talán még az akali nyaralótulajdonosok figyelik leginkább aggódva a fejleményeket.

Nehéz ma már napról-napra követni, mi is kerül éppen akár Mészároshoz, akár az Orbán-vőhöz, Tiborcz Istvánhoz közeli körökhöz a Balaton partján. Keszthelyi, almádi, akali kemping, hat hektáros, beépíthető almádi ingatlan, balatoni rádió – ízelítő az elmúlt egy-két hét „terméséből”.

De nem csak a terjeszkedés mértéke, hanem módja is figyelemre méltó: sajtóhírek szerint áron alul, a felszámoló által meghirdetett 800 millió helyett, 300 millió forintért jutott az akali Strand kempinghez a Mészáros-közeli Zion Europe Kft. úgy, hogy mások 370 milliót is ígértek érte. Korábban Strand-Holiday kempingként volt ismert a Balatonakali vízpartjából jókora területet kiharapó egység, de a keleti felét külön felszámolási eljárás keretében már korábban megvette az SSS Group, amely luxus apartmanházakat kíván építeni a területen - e cég tulajdonosi hálójában nincs nyoma se Mészáros-, se Tiborcz-közeli embereknek. Egyelőre azonban még csak a korábbi kempingépületek bontásáig jutottak. Az idén nyáron már csak a Strand kemping nyitott ki, az sem kicsi, 3,6 hektár.

A két egység közé szorultak az akali nyaralótulajdonosok, az új Mészáros-érdekeltség keleti kerítése után közvetlenül kapu, a felirat pedig arról tájékoztat: a helyi üdülőtulajdonosok egyesülete kezeli, tartja rendben a zsebkendőnyi szabadstrandot. Belépés csak tagsági díjat fizetőknek, esetleg rokonaiknak, barátaiknak. – Nem strand ez, csak lejáró, ez a hivatalos – avat be a részletekbe egy idős hölgy, az első akali „ősnyaralók” egyike, a hetvenes évek óta van hétvégi házuk az északi parti kistelepülésen, akkor parcellázták a partmenti területeket, akkor nyílt a kemping is és ami lényeges: azóta van lejárási lehetőségük a Balatonra...

TOLDI TANODA

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.08.06.A következő tanévünk lesz a hatodik. A tanoda munkájának eredménye világosan látszik a tanulmányi eredmények javulásán, hiszen az idén a kis faluban csupán egyetlen gyerek bukott, és, egyre jobb az ösztöndíjasok tanulmányi átlaga is, a feljövő kicsik pedig még ígéretesebben alakulnak.

Amikor a tanoda kezdődött, még a szülőkkel is küzdeni kellett, nemcsak a gyerekekkel, a szabályok kialakításáért és betartásáért. Kezdetben csak pár gyerek jött, ma már 30 fölött van az állandó tanodások száma, és 50 fölött a tanodatáborok idején. Foglalkoznak a legkisebbekkel, az ovisokkal, és felnőttekkel is, akik érettségire készülnek.

Az, hogy nem kötelező a gyerekeknek járni (ugyanúgy, mint a művészeti iskolába, ami tanulói jogviszonnyal járó, de nem tankötelezettséget jelentő a jogviszony), folyamatos kreatív munkára ösztönzi a pedagógusokat. Mert itt nem lehet azt mondani, hogy ha nem jössz, akkor megvonják a családi pótlékot, itt nem lehet átmenni hatóságba, itt egyszerűen jónak kell lenni, érdekes dolgokat kitalálni, megdolgozni a gyerek figyelméért, lelkesedéséért. Hogy jöjjenek.

Nos, ez sikerül is, és jönnek. Úgyis, ha nem kötelező. Jönnek az egyéni figyelemért, a szeretetért, az élményért. Várják. Szeretik. A tanulást is, mert játékos az is. “A tanodában az a jó, hogy mintha ott lennék az iskolában, csak nem olyan, mint az iskola.”- mondta az egyik tanodás gyerek. A rengeteg játék, ötlet mögött mindig tudatos pedagógiai szándék van, fejleszteni, hátrányt kompenzálni, motiválttá tenni. És persze ott van az ehhez rendelt pedagógiai felkészülés, ami kizárja a rutinból tanítás csapdáját. Mert minden az adott gyerekhez igazodik.

A tanodánkban, az évek során olyan tudás halmozódott fel, ami képes arra, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztését sikeressé tegye. (Részletesebben itt lehet olvasni a tanoda munkájáról: http://ped2.hu/)

Most a döntéshozók új terve az, hogy a tanodákat normatív finanszírozással az oktatási rendszer részévé tegyék. Én ezzel alapvetően nem értek egyet. Nem azért, mert a tanodára nincs szükség. De van, nagyon is van. Sőt, mindig is lesznek lemorzsolódók, akiknek kell egy ilyen fajta segítség. De nem ilyen tömegeknek, mint akik most a magyar iskolarendszerben érintettek ebben. Most azért szükséges több, mert az oktatási rendszer nem jó, nincs esélykiegyenlítő funkciója, sőt, ma inkább mélyíti a társadalmi különbségeket. De nagyon fontos, hogy ennyi tanodára addig lenne csak szükség, amíg az oktatási rendszert nem tesszük alkalmassá arra, hogy minden gyereknek egyforma eséllyel alapozza meg benne a tudását. Ha az erre alkalmatlan iskolarendszer mellett beépítünk, normatív finanszírozással egy másikat, a tanodák rendszerét, és közben nem változtatunk az iskolarendszeren, akkor ez nem megoldja, hanem bebetonozza a problémát a rendszerbe. Szándékot pedig az iskolarendszer problémáit ez irányban is megoldó, annak egyenlő esélyeket adó átalakítására, ma nem látni. Nyomokban sem...


EGYRE NYILVÁNVALÓBB, HOGY A FIDESZ A MIÉP NYOMDOKAIN HALAD

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.08.08.


Még szerencse, hogy amikor a Magyar Igazság és Élet Pártjának képviselői a parlamenti padsorokban foglaltak helyet, még alig voltak migránsok Magyarországon. Persze most sincs sok belőlük, de az a néhány állami oltalom alá helyezett, vagyis befogadott státuszt kapó menekült is kiverte a biztosítékot a jelenlegi kormánypárt politikusainál, akiket a Migration Aid nevű segélyszervezet üdültetne a Balaton partján. Az az elemi indulat, ami most feltör helyi és országos kormánypárti politikusokból arra emlékeztet, ahogy Csurka István pártja annak idején gyűlölködött ebben az országban. Ha jól meggondoljuk, nincs is már olyan sok különbség a Fidesz és a MIÉP között.

A nemzeti radikalizmus ma már nem a Jobbik jelszava a magyar parlamenti pártok közül, hanem a Fideszé. A 90-es években a Magyar Igazság és Élet Pártja is nemzeti önvédelemről szónokolt, amikor kommunisták, liberálisok és természetesen a zsidók ellen uszított. Sikeresen felépítette a népi-urbánus ellentétre épülő megosztó politikáját, ennek köszönhetően be is jutott az országgyűlésbe, így 1998-2002 között önálló frakcióval bírt. Csurka István hazaárulónak kiáltott ki mindenkit, aki nem követelte vissza a Trianonban elcsatolt területeket, ostorozta a nyugati hatalmakat, igaz, nem barátkozott az oroszokkal és Farkas Flóriánnal sem. Ez utóbbi két momentumot leszámítva a Fidesz is hasonló nyomon jár, és immár nem egy törpe magyar pártocska képviseli a nemzeti radikalizmus eszményét, hanem a közel kétharmados többséggel rendelkező kormánypárt.

A MIÉP-nek kicsiny, ám rendkívül elszánt választói tábora volt, míg a Fidesz uralja a magyar jobboldalt. Képviselői nagy számban ülnek az EU parlamentjében, tagjai a legtöbb képviselővel rendelkező néppárti frakciónak, nemzetközi szövetségesei vannak, melyek között olyanokat is találunk, akik jól szót értettek annak idején Csurka Istvánnal. Elég csak a francia Nemzeti Front első emberét említeni, hiszen míg Marine Le Pen Orbán Viktort fényezte, addig apja, Jean-Marie Le Pen Csurka Istvánnal barátkozott. Orbán Viktor első kormányzása alatt - amikor a MIÉP parlamenti párt volt – még nem vállalt nyíltan szövetséget a rasszistának bélyegzett szélsőségesekkel, ám Csurka István sokszor kívülről támogatta kormányát. Később a MIÉP kiesett a parlamentből, és helyét a Jobbik vette át a szélsőjobb pozícióban, ám Vona Gábor most néppártosodik, Orbán Viktor pedig gyakorlatilag teljesen berendezkedett ezen a politikai póluson. Idegenellenes kampányai, antiszemita felhangokat tartalmazó sorosozása, a liberális eszmék nyílt ostorozása azt a szellemiséget kelti életre, amit Csurka István hirdetett 2012-ben bekövetkezett haláláig...

A JÓ ÁLLAM, PÁRTÁLLAM

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2017.08.07.


Engels nagyot tévedett, amikor azt írta, az állam elhal, múzeumba kerül a kőbalta mellé. Szükség van a társadalom megszervezésére, de nem a társadalom nélkül, s főleg nem ellenére.

A Jó Állam, pártállam

Az állam, a hatalomgyakorlás szervezete akkor tölti be rendeltetését, ha meg tudja teremteni a társadalmi jólét feltételeit. Mit kell tennie ennek érdekében? Jó közérzetet kell teremteni! A jó közérzet alapja a biztonság! Aki tudja, mit tegyen a boldogulásért, s ha megteszi, valóra válnak tervei, aki érzi, mindig van kire támaszkodnia, az biztonságban tudhatja magát. Aki biztonságban van, annak jó a közérzete, joggal érzi magát gazdagnak, és szívesen segít másokon. Igazi láncreakció indul be. Egyre nő azoknak a száma, akik biztonságban érzik magukat. „Mindenki szem a láncban.”

Az állam csak akkor képes beindítani a társadalmi jóléthez elvezető láncreakciót, ha nem válik a hatalom eszközévé. Ha az állam a hatalom kiszolgálójává válik, senki nem érezheti magát biztonságban. Meg kell osztani a hatalmat, hogy ne legyen képes maga alá gyűrni az államot. A hatalommegosztás klasszikus formája a törvényhozó hatalom, a végrehajtó hatalom, és a bírói hatalom elkülönülése. Ha a hatalommegosztás rendje felborul, csak a hatalmasoknak jut a bőség kosarából. Ezt történik ma Magyarországon!...

DEMAGÓGISZTÁNI NAPLÓ: LAKITELKI DEMONSTRÁCIÓ

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.08.08.


Ahogy az MTI jelenti: Lakitelek Népfőiskolán zajlik a Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetem. Ugyaninnen tudjuk, hogy igen komoly demagógiai bemutató zajlott ennek keretében. Valószínűleg átütő demonstrációs erővel érzékeltetve a féligazságokon alapuló félhazugságok, és csúsztatások erejét.

A demonstrációt Fülöp Attila tartotta, és az egyházak szerepén keresztül mutatta be, hogy miként lehet bárhonnan eljutni a migránsozáshoz, és a kereszténység jelszavakban megnyilvánuló, de a lényeget mellőző fetisizálásához. Mármint a kereszténység lényegét, illetve Jézus tanításait mellőzve. Ahogy a Jézust követő Ferenc-pápa sem a szíve csücske sokaknak. A kormányban, és uszályában egyaránt. Igaz, erről eszembe jut, hogy mi az ökör-uszály. De ez másfele vezetne. Hagyjuk is. Mert a helyettes államtitkár mást főzött. A tudósítás szerint. Amelynek felvezetője egy kétségtelen igazságot fogalmaz meg. Írván, hogy „az egyházak olyan közösségszervező erővel bírnak - függetlenül bármilyen kormánytól és államtól -, amely évszázadok óta megismételhetetlen”. Amely megfogalmazást legfeljebb azzal egészíthetnénk ki, hogy az egyházak képviselte vallástól, és nem egy esetben a társadalomtól is függetlenül. Amennyiben az egyház egy külön papi kaszt közösségeként fogható fel. Amelyre nem egy vallás esetében volt már példa a történelem során...

CSENYÉTE, AMIRŐL HALLGAT AZ ORBÁNI SIKERMÉDIA, AVAGY, AMIKOR A VALÓSÁG ARCON VER (II. RÉSZ)

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Lang Alex
2017.08.09.


Kit érdekel a nyomor? Kit érdekel ma a valóság? Kit érdekelnek azok, akik segíteni mennek, akik naponta cáfolják azt, amit az Orbáni propaganda harsog, hogy Magyarország egy siker sztori. Olvasd el a cikket, nézd meg a fotókat és döntsd el, ki hazudik? A még független média utolsó képviselői vagy a kormány által felvásárolt és fizetett média. (előzmények a tegnapi írásban)

Lassan gurulunk be a faluba a dombról, csendben szemléljük a középkori állapotokat, futurisztikus időutazás az enyészet völgyébe. Házak, amelyek soha nem láttak jobb napokat, talán már eleve romosra építették őket. Emberek, akik már születésükkor vesztesnek lettek ítélve, a kitörés esélye nélkül. Itt nem épül stadion, kisvasút sem pöfög jókedvűen a dombokon át, ide nem álmodnak üveghidat, innét már Isten is elköltözött, hiszen a templom is romosan, magában áll.

Jöttünkre emberek gyűlnek az utcára, esemény vagyunk, ritka madár. Pucér gyerekek mohó, éhes szemmel, felnőttek, a szegények bizalmával, az örökös vesztesek mindent tudó bölcsességével szemükben. Mire odaérünk arra az adott címre, ahová konkrétan jöttünk, már körülbelül húsz ember kísér minket, bízva abban, hogy valami nekik is jut, egy kis túlélés a holnapra...

VALAMELYIK AGYALÁGYULT BELELIHEGI A MIKROFONBA: MINDMEGHALUNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.08.08.


Riadó! Talpra, lóra, fegyverbe, fedezékbe! Lehet, hogy majd jönnek a migráncsok, a pirézek és a földönkívüliek, de a magyar kormány, külön az Orbán Viktornak támasztott Bakondi György ott áll a vártán és megvéd minket. Ha kell, ha nem. Azt meg még nem tudni, hogy kell-e, de szerintem a fideszeseknek körlevélben tették kötelezővé, hogy imádkozzanak egy menekülthullámért, mert az már máskor is nagyon bejött.

Nem, mintha Bakondinak az lenne a feladata, hogy felügyelje a műkörmösöket, vagy ellenőrizze, hogy a dadusok megfelelő mesét olvasnak-e az ovisoknak, merthogy belbiztonsági főtanácsadó a drága ember. A kormánynak pedig kutya kötelessége megvédeni a polgárait, többek között ez a dolga. És ezt rohadtul nem kell naponta bejelenteni, mert például a pedagógusok sem jelentik be naponta, hogy ők tanítani fognak holnap. Mert ők meg azért kapják a fizetésüket.

Nem tudom, hogy ezzel lehet-e választást nyerni (erről szól ez, semmi másról), mert már az ország azon része, amelyik hajlamos rettegni olyasmiktől, ami gyakorlatilag láthatatlan, az retteg. Hogy mást ne mondjak, az összes ország közül – ide értve Törökországot, ahol van néhány menekült, vagy Németországot, ahol szintén láttak már ilyet – nálunk félnek a legjobban a menekültektől. Számszerűen Németországban 28 %, szép kis hazánkban 66 % azok aránya, akik ettől paráznak a leginkább.

Nem mondom, komoly büszkeségre ad okot, hogy végre elsők vagyunk valamiben, de én jobban örülnék, ha inkább az oktatási rendszerünkkel, az általános műveltségünkkel, a szociális rendszerünkkel, vagy ilyesmikkel tűnnénk ki, nem pedig a hülyeségünkkel. Nem arról van szó, hogy nem létezik, vagy nem fontos a menekülthelyzet, mert az. De ezt közös akarattal, összefogással kezelni lehet. Ehhez a kormányoknak és az Uniónak is meg kell hoznia a szükséges döntéseket.

Azonban egyetlen egy kormánynak sem az a feladata, hogy rémisztgesse a lakosságot. Pláne ok nélkül, de még okkal sem. Ha ok van a félelemre, akkor tájékoztatni kell, meghozni a szükséges döntéseket és elmondani az embereknek, hogyan tudják megelőzni a bajt, mire figyeljenek, kit értesítsenek, vagy hogyan viselkedjenek adott helyzetben...


REMEKMŰ UBORKASZEZONBAN

ÉLET ÉS IRODALOM / MŰBÍRÁLAT
- SZABADPOLC
Szerző: Báron Györy
2017.08.09.(Modern idők. Amerikai film. Rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző-főszereplő: Charles Chaplin.)

„Jövő hétre remekművet találok” – ígértem legutóbb ezeken a hasábokon (Uborkaszezon, ÉS, 2017/30., júl. 28.), midőn egyszerre négy új film megtekintéséről igyekeztem finoman lebeszélni a nyájas olvasót. Nos, találtam. A Pannonia Entertainment mutatta be nemrég, s bár ma már egyetlen mozi sem játssza, más forrásokból hozzáférhet, aki kíváncsi rá. Hibátlan mozgókép, egy lenyűgöző esztétikai célkitűzés tökéletes megvalósítása. Minden a helyén van benne, a forgatókönyvtől a színész játékon át a zenéig és a visszafogott, hajszálpontos rendezésig. Talán csak Fellini, Bergman, Ozu, Tarkovszkij művészetének csúcsaihoz hasonlítható, ám a filozófiá­ja, ha lehetséges, még azokénál is alapvetőbb és mélyebb. Ilyet – hogy tovább emeljem a tétet – egyedül csak a nagy Chaplin tudott, előtte és utána senki.

Idei bemutató, de nem mai film, mert manapság, konkrétan az utóbbi évtizedekben, lényegében az aranykor lecsengése óta, korszakos remekművekhez alig volt szerencsénk – ezt is az archívumok polcairól kellett előszedni, leporolni, felújítani. Nem csigázom tovább az olvasót: a Modern időket mutatták be néhány hete nálunk, gyönyörűen kitisztított és restaurált kópiáját, amelyet az eredeti szépségében élvezhettünk, amíg pergett a mozikban. Ritka film az ilyen, századszorra sem lehet megunni. Tanácsos időről időre elővenni, akárcsak Chaplin többi remekművét a Nagyvárosi fényektől A diktátoron át a megrendítő búcsúszimfóniáig, a Rivaldafényig, hogy legyen mércénk a mai zűrzavarban. Miként a színházi embereknek időnként leemelni a polcról a Shakespeare-összest, hogy tudják, emlékezzenek rá, merre hány méter.

S ne dőljenek be a múló divatoknak...


HONNAN LOPTA ÖRDÖGI TERVÉT A KORMÁNY? INNEN

NICHE BLOG
Szerző: nicheblog
2017.08.08.


Az Orbán-kormány mögött nem hülyék dolgoznak, nagyon nem. Pontosan tudják, hogyan kell befolyásolni a közbeszédet, a választási rendszert, az egységnyi választópolgárt vagy éppen az ellenzéki politikusokat. Nem, nem zsenik, csak szépen, szinte kottából alkalmazzák a zsenik már létező elméleteit, vagy másolják a még létezőbb gyakorlatokat. Semmi varázslat, semmi mágia, csak ők (ellentétben ellenfeleikkel) hajlandóak voltak bemagolni pár idevonatkozó tételt, és kellően kemények és gátlástalanok ahhoz, hogy alkalmazzák is ezeket. Például betartották Noam Chomsky tízparancsolatát - nézzük, hogyan lett a 20-30 éves ördögi elmélet létező valósággá, a migránsoktól az iskolákon át a vizes vb-ig!

1. A figyelemelterelés stratégiája


AZ ELMÉLET: "Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de erős érzelmi reakciót képesek kiváltani. Akadályozzuk meg, hogy a tömegek hozzáférjenek a komoly tudáshoz, a közgazdasági, természettudományos és pszichológiai alapismeretekhez, ezek helyett dobjunk nekik gumicsontokat, amikkel elfoglalják magukat."

A GYAKORLAT: Sok korábbi bejegyzésemben utaltam már erre a jelenségre. És a magyar politikusok között is bevett szleng a gumicsont kifejezés. A lényeg, hogy az érzelmekre (főleg a biztonságérzetre) ható gumicsontot képes a propagandagépezet akkorára fújni, hogy már saját nyomorukat sem látják tőle az emberek. Igen, a migráns-kérdésre gondolok például.

2. Hozz létre problémákat, majd kínálj rájuk megoldást!


AZ ELMÉLET: "A népnek úgy kell a politikai vezetőire tekintenie, mintha ők lennének a nemzet megmentői. Ennek érdekében, elsősorban a média segítségével hamis riasztások és nem létező fenyegetések tömkelegét kell az emberekre zúdítani. Ezek következményeként először aggódni, később szorongani kezdenek. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépjünk közbe és oldjuk meg a máskülönben nem létező, illetve általunk gerjesztett problémákat. A tömegek hálásak lesznek, és minden külső kényszer nélkül, saját meggyőződésből fogják követelni a szabadságjogaik csorbítását"

A GYAKORLAT: Hát ezért riogat, hiszterizál folyamatosan a kormány. Emiatt fújja százszorosára a menekültkérdést, emiatt tart fent folyamatosan valami ködös hadiállapotot, emiatt keres ellenséget. Paradox, hogy egy kormány nem nyugalmat akar adni a polgároknak, hanem permanens feszültséget, de látjuk, hogy ez működik. Nem hiszed? Akkor két friss hír:

- felmérések szerint Magyarországon aggódnak a leginkább az emberek a menekültprobléma miatt. Tényleg nálunk a legsúlyosabb ez a probléma? Nem a németeknél, franciáknál, olaszoknál, görögöknél? De. Csak ott a kormány nem hergeli a lakosokat a menekültek ellen, elég a valós probléma, nem kell még hergelni is.

- új, mindent figyelő rendszer kiépítését tervezi a kormány. Az intézkedést még a lojális adatvédelmi biztos is túlzásnak érzi. Lesz ebből balhé? Nem. Miért nem? A fentiek megadják a választ...