2017. december 23., szombat

A SZEGÉNYELLENESSÉG GYEREKEKET TESZ TÖNKRE

MÉRCE BLOG
Szerző: ÁMON KATA
2017.12.23.Majdnem egy éve történt, hogy zokogva hívott fel: reggel bevitte a bölcsődébe a gyerekét, majd napközben felhívták, már ne is menjen érte, elvitték. Az ok az volt, hogy nem tartották megfelelőnek a munkásszállót, ahol élt, de ezt nem mondták el neki. Az előző kisgyerekét neki kellett bevinni a gyámhivatalba. A kisbaba épp aludt a hordozóban, és amikor felébredt, már idegen embereknél volt. A nevelőszülőknél, majd egy-két hónap múlva új nevelőszülőknél.

Neki jutott néhány hónap a gyerekeivel, de más, szegénységben élő anyáknak ennyi sem, tőlük egyből, a kórházban elveszik a gyereket. Az első három kórházi nap után nekik maximum néhány szoptatási lehetőség jut a csecsemőotthonban. Az alapvető jogok biztosának legfrissebb jelentése szerint a nevelésbe vett gyerekek közel harmadát anyagi okokból emelik ki.

Az ő szüleik nem követtek el semmit a gyerekük ellen. Etették, öltöztették őket, kötődtek hozzájuk – már azok, akiknek erre egyáltalán megadták a lehetőséget. Az ő bűnük az volt, hogy szegények voltak, általában nem volt megfelelő lakhatásuk.

Egyértelmű, hogy ők és gyerekeik is jobban jártak volna, ha az állam a lakhatási helyzetüket rendezi, és nem a gyereket emeli ki a családból. Ez az állam azonban büntető állam: a rendszer logikája alapvetően eszerint működik. Ha nincs megfelelő lakhatásod, akkor az a te hibád, hiába nincs elég hely otthonokban, és lehetetlen még egy alsó középosztálybelinek is piaci áron lakást bérelnie. Kit érdekel? Oldd meg! Ha nem tudod, akkor visszük a gyereket. Eleve minek szültél?

Ebben a rendszerben minden az anya hibája. Évekig dolgoztam aktivistaként szegény anyákkal, és a rendszer ezeket a nőket mindig csak hibáztatta. Ha otthon voltak, miért nem intéztek ügyeket? Ha ügyeket intéztek, miért csavarogtak a gyerekkel? Ha nem dolgoztak, akkor lusták voltak. Ha dolgoztak, elhanyagolták a gyereket. Ha csendben voltak, akkor túlságosan bezárkóztak, nem voltak együttműködőek. Ha kiálltak magukért, akkor persze főleg nem voltak együttműködőek.

Pont úgy bánt velük a rendszer, mint egy bántalmazó szülő a gyerekével: jót tenni nem tudtak, minden lépésüket kritizálták, nem hagytak nekik magánszférát, folyton fenyegették őket, akár azzal, hogy utcára teszik őket, akár azzal, hogy elveszik a gyereket (bár a kettő általában ugyanaz). Eközben a rendszer képviselőitől semmit nem szabadott elvárniuk, mert majd „elkapatják őket” – pont, mint a kisgyereket a gyakori babusgatással. Nem segítettek munkát, lakhatást találni, nem nyújtottak gyerekfelügyeletet.

Mert ezek a nők elkövették az „ősbűnt”, szegényként szültek, vagy legalábbis utána azzá váltak, és a rendszer sokszor teljesen nyílt, kimondott alapelve az volt, hogy innentől kezdve vezekelniük kell, és ha nem elég megalázkodóak, ha nem segítenek magukon, akkor jöhet a végső büntetés: a gyerek kiemelése...

BRUCK ANDRÁS: KIFIZETŐDŐ ÜZLETTÉ VÁLT A BECSTELENSÉG

VÁROSI KURÍR 
- KERÍTÉSEN INNEN BLOG
Szerző: BRUCK ANDRÁS
2017.12.23.Közeleg az év vége, itt az ideje átgondolni a múlóban lévőt. A 2017-est összegezhetjük úgy, hogy Magyarországon a gyűlöletkeltés, a folyamatos ellenséggyártás és az ellenük folyó folyamatos harc jegyében telt.

A mindent átitató gyűlölet

Ez a rengeteg negatív energia kihatással volt az emberi kapcsolatainkra a családban éppúgy, mint a munkahelyeken, út közben a kettő között az utcán, rányomta bélyegét a szórakozásra szánt időnkre és kedvünkre is.

Bruck András író közösségi oldalán összegez:

Karácsonyi jutalom

A szörnyeteg, ami egyre nagyobbra nő körülöttünk és felettünk, nem csak tönkreteszi az életünket, a jobb életesélyeinket, de szörnyeteget is szült: bennünket.
Lassan, lépésről-lépésre szívja ki belőlünk mindazt az alapesszenciát, amely nélkül az ember nem több néhány végtagnál, és megadóan elfogad és elvisel lényegében bármit: a legarcátlanabb hazugságokat, igazságtalanságot, megaláztatást.

Mától ételt nem oszthatsz a szegényeknek, holnap valami mást írnak elő, akkor ellened. Ma felszólalsz egy tüntetésen, ahogy a pécsi író-szakács tette, másnap nincs munkád, csak öt kiskorú gyereked. Kirúgta a református gimnázium igazgatója, hogy ő biztosan megkapja a karácsonyi jutalmát.

Egyre több a szörnyeteg, egyre több az áldozat – kifizetődő üzletté vált a becstelenség.
Egyetlen nap nem telik el anélkül, hogy valahol, valakivel, valakikkel, egyre többekkel ne történne valami olyan, ami csak diktatúrákban történhet. Egyetlen nap nincs, hogy ne támadnának ránk, te mégis igyekszel úgy tenni, mintha semmiről nem tudnál…

ITT OLVASHATÓ

SZAVAK


JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.12.23.Az alant következő jegyzetet 2001-ben mondtam el a Magyar Rádióban, a Jóreggelt Európa című műsoromban, aminek az átlaghallgatottsága 600 000 és 800 000 között váltakozott. Akkor még nem tudtam, hogy ez a jegyzet nem egy szeg volt a rádiós koporsómba, hanem inkább a koporsófedél. Akkor azt sem gondoltam, hogy 16 évvel később aktuálisabb lesz, mint az akkori jelenben.

Mondani könnyű, tedd! Ugye hallották már ezt a mondatot? Csak beszélsz, beszélsz, de nem csinálsz semmit. A kezed járjon, ne a szájad. Rakd össze, vidd ki, hozd be és ne dumálj. Csupa praktikus mondat. 


És tényleg, ha belegondolnak, létünk alapja a tett, nem a szavak. A tűz, a kerék, a gőzgép, a villany, a robbanómotor cselekvés következtében jött létre. Kellettek hozzá a szavak? Valószínűleg, nem tudjuk, de nem is fontos. „Ment-e a könyvek által a világ elébb? Ment, hogy minél dicsőbbek népei, salakjok annál borzasztóbb legyen” – írta Vörösmarty, nem túl derűsen. És mi a megoldás? Szerinte is a küzdés, azaz a tett.
In principio erat verbum, ami szellemes, szép magyar fordításban úgy hangzik, hogy kezdetben volt az ige. Hát mégis? Persze az ige maga a mozgalmasság, ha kicsit elrugaszkodunk az eredeti jelentéstől, Faust elmélkedését követve hamar és logikusan eljutunk odáig, hogy kezdetben volt a tett. A szavakba öntött fogalmi gondolkodás és kifejezés az ember kiváltsága az élővilágban, eggyel több adomány, eggyel több lehetőség a visszaélésre. A beszéd tudományos meghatározása: második jelzőrendszer, a test mozdulatai helyett a hangképző szervek mozgása. Ami bizonyos esetekben mozgalmasabb, hogy pontos legyek, mozgósítóbb tud lenni, mint bármely megnyilvánulása az első jelzőrendszernek, azaz a testbeszédnek…

APA DOLGOZIK, ANYA FŐZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.12.23.


A magyar társadalom még most is jellemzően a hagyományos családi szerepekben hisz – mondta Makay Zsuzsanna, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet tudományos titkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

A kutató szerint ez azt jelenti, hogy a többség még mindig azt gondolja, a férfi szerepe a kenyérkeresés, míg a nőé a gyermekek gondozása és a háztartás vezetése.
Hozzátette, az utóbbi harminc évben szinte semmit nem változott az a vélekedés, miszerint a gyermekek 3 éves koráig az anyák maradjanak otthon. Ez a magyar népesség mintegy háromnegyedénél elterjedt vélemény. (MTI)

Na és akkor mi van? A nyakamat teszem rá, hogy ez nem csupán a magyar társadalomban van így, hanem a világ legtöbb országában. Évezredes beidegződéseket nem lehet néhány évtized alatt megváltoztatni és talán nem is feltétlenül kell erre erőszakosan törekedni.

Azonban azt gondolom, hogy ma már nagyon sok családban természetes dolog az, hogy a férfi takarít, főz, elmegy a gyerekért a suliba, ha éppen rá kerül a sor. Ezeket a dolgokat ugyanis egy férfi pont úgy képes elvégezni mint egy nő, ahogy egy nő is lehet éppen olyan jó atomtudós, matematikus, ívhegesztő, sírkőfaragó, ipari alpinista, mint egy férfi...

A VILÁG LEGJOBB LEMEZEI - AZ 50-ES ÉVEK

HVG ONLINE - KULT
Szerző: HVG.HU
2017.12.23.


Tudja, melyik '50-es évekbeli lemezen zenélt együtt két korszakos zseni? És, hogy melyik csúcsművet ihlette szerelmi bánat? A hvg.hu kultúra rovata felkért egy sor kritikust, szakírót, írót, és a szavazataik alapján összeszedtük az elmúlt hatvan év legfontosabb zenei albumait. Hatrészes sorozatunkat az '50-es évek nagy lemezeivel kezdjük.

1. Miles Davis: Kind of Blue (Columbia, 1959)

Nekünk minden egyformán popzene. A jazz is. A ma már inkább rétegműfajnak számító zene legjobb, vagy mondjuk inkább legnagyobb hatású pillanataiban átragyogta és befolyásolta a könnyűzene teljes egészét. Ez a helyzet Miles Davis Kind Of Blue című 1959-es lemezével is, mely egyes kritikusok szerint a valaha volt legfontosabb jazzlemez (de ha csak visszafogottabban fogalmazunk, akkor is a legfontosabbak egyike – éppen többek közt más Miles Davis-albumokkal együtt). A Kind Of Blue, melyet egyszerre ismert el a Rolling Stone magazin, és az Egyesült Államok Kongresszusának washingtoni könyvtára (azzal, hogy hivatalosan is tart belőle példányt) nem csak azért jelentős, mert egyesek szerint "a definitív jazzlemez", hanem mert megnyitotta a korábbiaknál jóval kötetlenebb és szabadabb modális jazz korszakát. Ja, és egyszerre két zsenit is hallhatunk rajta – Miles Davis mellett John Coltrane-t is...

2. Chuck Berry: Chuck Berry is on Top(Chess, 1959)

Chuck Berry nélkül a mai könnyűzene biztosan nem az volna, ami. Ott van az egyetemes modern kultúra tablóképén. Annak, amit popnak, rocknak, könnyűzenének, vagy éppen rock and rollnak nevezünk, az egyik ikonja ő, aki nélkül nem, vagy másképp történt volna minden, ami azóta ebből a nagy színes, szórakoztató, vicces és veszélyes izéből kikerekedett. Ő maga a rock and roll megoldóképlet: rock and roll = rhythm and blues + country and western. Berry a blues felől jött, de a countryzenében is otthon volt, nem véletlen, hogy kiadója, a legendás chicagói Chess Records, és annak vezetője, Leonard Chess rá gondolt, amikor tovább akart lépni a rhythm and blues piacról, és szélesíteni akarta cége fókuszát. A fehéreknek fekete volt, a feketének fehér, ő azonban – ahogy maga a rock and roll is – képes volt összehozni a társadalomnak ezt a két, akkoriban még komoly falakkal elválasztott szegmensét. A Chuck Berry is on Top a gitáros-énekes csúcsműve, olyan dalokkal, mint a Johnny B Goode vagy a Carol...

ITT OLVASHATÓ

HOGYAN MEGY TÖNKRE A LIBERÁLIS DEMOKRÁCIA A II. VILÁGHÁBORÚ ÓTA

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2017.12.23.


A barbárság okozta tömeges sokk már az I. világháborúval elérte az emberiséget, a II. világégés a holocaust rettenetén felül csak az ismétlődés pánikját kínálta: hogy a barbarizmus a világ természetes állapotává válik. A jelen sokkján túl a bolsevizmus továbbélése és terjeszkedése az alapvető civilizációs vívmányok jövőjét kérdőjelezte meg a világháború után nyugati felfogás szerint, ezért vált sürgetővé olyan társadalmi modell kialakítása, amely képes megőrizni a jövőnek a humanitást. Ezzel a reménnyel jöttek létre a jóléti társadalom és a liberális demokrácia kettős rendszerei az Észak-Atlantikumban. Ez a paradigma a tömeg irányításának és a személyes szabadságoknak a termékeny összehangolásával kecsegtetett, ez volt az erkölcsi alapja, és ez volt a küldetése: ti. a humanizmusra szabott társadalmi rendszer kialakítása.

Ahogy lassan ködbe borult előttünk a közgazdaságtan eredeti erkölcsfilozófiai alapja, mellőztük Istent és a természeti törvényeket a társadalmak erkölcsi konstitúciójában, úgy múlt el a II. világháborút követő évtizedek után a társadalmakkal és a politikával szembeni elvárások humanista középpontja. Mind megannyi káros tendencia, amelyekre túl keveset reflektálunk ma, de legalábbis a reflexiókból nem jön létre közös tudás. Ma a politikáról a legritkábban jut eszébe az állampolgároknak, hogy az emberi koordináció féltve őrizendő gyakorlata, és a legjobb esetben is csak pártprogramok megvalósítási terepeként jön szóba. A legjobb esetben, mondom, mert ma már csak a puszta hatalomgyakorlás maradt itt, a keleti végeken, amelyet egyesek megpróbálnak az európai hagyomány egy kevésbé hangsúlyos ágaként feltüntetni (részint az antik szofistától, Thraszümakhosztól, részint Machiavellitől eredeztetve a fő gondolataikat és bevonva az interpretációba komolyabb modern filozófusokat, mint Leo Strauss és Eric Voegelin), de mivel ennek éppen a lényegét, azaz a hagyománynak a közjóval való kapcsolatát nem tisztázzák, hiszen igényük sincs erre, az egész gondolatmenet inkább csak a náci jogász, Carl Schmitt szuverénelméletébe esik vissza -- röviden, az erkölcsi gondolkodás helyett a jogias-decizionista hatalmi, voluntarista beszédmódot erősíti. Mellesleg: azok a magyar kormánypropagandisták, akik már rég feladtak tulajdonképpen minden civilizációs hagyományt, a tömegpszichózisba űzött nacionalizmust is magától értetődően csak praxisként kezelik és szolgálják. Magyarországon a nemzetnek nincsen a körükben se történetírása, se filozófiája, csak tömegpszichológiája...

ORBÁN VIKTOR ÉS A GRINCS

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2017.12.23.


Sok mese szól arról, hogy egy gonosz vagy sértett figura el akarja lopni, tönkre akarja tenni, meg akarja akadályozni a karácsonyt. Elég rémisztő belegondolni, hogy egyszeriben mondjuk egy zöld koboldszerű lény elveszi az ünnepet, véget vet szeretetnek, karácsonyfának, bejglinek, ajándéknak, halászlének, énekeknek, családi tévézésnek, betlehemezésnek, éjféli misének, szaloncukornak, csengettyűnek és csúcsdísznek, mindennek.

Még jó, hogy senki sem gondolja komolyan, hogy ilyen tényleg megtörténhet. Ezek csak mesék, amelyek valójában a szeretet erejéről szólnak, és a végén úgyis minden jóra fordul.

Talán túl szigorú felnőttnek kell lenni ahhoz is, hogy egy gyereket azzal fenyegessünk, hogy ha nem lesz jó, akkor az idén elmarad a karácsony. Még akkor is túlzásnak látszik ez a szöveg, ha közben tudjuk, hogy persze, hogy lesz karácsony.

Karácsony még 1944-ben is volt, amikor megérkezett a front Budapestre, és 1956-ban is, amikor megint friss sírokkal volt tele az ország.

Innen nézve elég nagy baromságnak tűnne, ha egy politikus teljesen komolyan azzal fenyegetné a népét, hogy ha nem rá szavaznak, akkor nem lesz többet karácsony.
Pedig most pontosan ez történik Magyarországon...

AUSZTRÁL PEDOFILBOTRÁNY: A VALLÁS A BŰN MELEGÁGYA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.12.23.


Döbbenetes eredménnyel végződött az ausztrál Királyi Bizottság vizsgálata, amely szerint 1950 óta négyezer ausztrál intézményben 8 000 gyereket zaklattak szexuálisan. Az esetek többségében zárt intézetek lakóit, akiket azok bántalmaztak, akiknek meg kellett volna védeni őket. A pedofil zaklatások 61 százalékát katolikus papok követték el. Az áldozatok kétharmada fiú, a többségüket verték is. Sokukat bedrogozták.

Hiába mondja Sydney érseke, hogy a gyerekek ellen elkövetett szexuális erőszak bármilyen közegben megjelenhet, “cölibátus ide vagy oda”, akár olyan családokat és intézményeket is érinthet, melyeknek semmi közük a papsághoz. Mert a tény az, hogy egyetlen társadalmi rétegben sem történt ennyi zaklatás, mint a katolikus papság körében.

Nem véletlen a vallásos emberek túlreprezentáltsága. Az áldozatok szerint a bántalmazók meghatározó többsége pap, szerzetes, apáca vagy nagyon vallásos világi személyek közül került ki. Ennek oka nemcsak a cölibátus, a papi nőtlenség, és az a változatlanul fennálló gyakorlat, hogy ha valamelyik papról kiderül valami, akkor nem adják át a rendőrségnek, hanem áthelyezik, ahol ugyanazt folytatja, amit korábbi helyén abbahagyott.

A probléma megoldásához a Biblia alapszintű ismerete szükséges. A Biblia nem csupán egy teológiai könyv, hanem önmeghatározása szerint Isten használati utasítása is az embernek. A Biblia egyértelműen azt mondja, hogy a vallásos erkölcsi törvények nem tesznek jobbá, hanem ellenkezőleg: a bűn ereje a törvényben van. Minél jobban akar valaki az erkölcsi törvénynek megfelelni, annál bűnösebb lesz. A megoldás ugyanis nem ez...

ORBÁN VIKTOR MENNYBEMENETELE

VÁROSI KURÍR - KULTÚRA BLOG
Szerző: bl
2017.12.23.


drMáriás festő, író, zenész, a Tudósok együttes frontembere. Összművészetinek is mondható munkásságára főleg a harsány és kritikai hangvétel jellemző. Művészeti, közírói tevékenységét társadalomsebészetként definiálja. 

A művész minden olyan stíluselemet magától értetődő természetességgel használ, amely beszorítható abba a perspektívába, ami groteszkként jelenik meg – márpedig oda minden beszuszakolható, írta drMáriásról Gulyás Gábor művészettörténész.
Az alkotóval a közelmúltban a fidelio.hu készített interjút. A sokak által szeretett, de sokak által megosztónak tartott művész legfontosabb gondolatait próbáltuk az összeállításunkban egybe gyűjteni.

Az új festménysorozatának darabjaiban, amelyek a legutóbbi fővárosi kiállítására készültek -elmondása szerint – gyermeki perspektívából igyekezett megfogalmazni szellemi közjónk aktuális tájképeit. Az inspiráció ezúttal a naivitás volt:

“Hogy ki és miért teszi oda azt a valakit, akibe majd az egy életre beleképzeli ideológusát, megváltóját, vezérét, őszinte barátját? Hogy azután felnőttként is ugyanolyan naivitással hallgassa a pártok jelszavait, ígéreteit, reklámjait? S hogy miként lázadhat fel az ilyen sztereotípiák ellen az egyén, hogy a feladatot félreértve, megváltoztatva saját értelmezési szabadságával töltse fel. Hisz az örök érvényű történetek ma is újraértelmezhetőek, más megvilágításba kerülhetnek, más izgalmakat, feszültségeket rejthetnek a számunkra, legyen az akár egy paradicsomi állapot vagy a mennybemenetel.”

Legújabb képsorozata a A Szeretet soha el nem fogy! címmel, a szeretet himnuszát veszi kiindulópontként, mert szeretetre vágyunk mindannyian:

“miközben a hétköznapokban szinte állandóan jajveszékelést, sírást, robbanásokat, lövéseket, sikolyokat hallhatunk, így izgalmas a feltevés, hogy valóban a szeretet soha el nem fogy-e, s főleg mellé a türelem. És vajon hány irányba tud leágazni a szeretetünk? Ha például a jézusi történetekben új szereplők válnak megváltókká, akkor lehet, hogy ma Soros György, Orbán Viktor vagy Lenin lesz az, aki a legnagyobb ígéretet, oltalmat, szerencsét, egyszóval szeretetet hozza el valaki számára.”...

ÉGIG ÉRŐ FÁK NŐTTEK A PESTI TŐZSDÉN MÉSZÁROS LŐRINC NYOMÁBAN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: FELLEGI TAMÁS
2017.12.23.Az idei év egyik különlegessége volt, hogy a hazai tőzsdén néhány, korábban kicsinek számító cég részvénye elképesztő drágulást produkált, és ebben szerepet játszott Mészáros Lőrinc megjelenése a tulajdonosok között. Mire véljük ezt a jelenséget? Esetleg bizonyított a nemzeti nagytőke, hogy nagyobb árfolyamnövekedést produkál, mint a Warren Buffett, a világ leghíresebb alapkezelője? Netán cél volt, hogy helyzetbe hozták a kisbefektetőket is? 
És egyáltalán, lufi-e ez a sokszorozott árfolyam?

Mi van a parketten?

Opus Global Nyrt.:


– agrárcégek (Csabatáj, Hidashát)
– építőipar (Euro-Generál)
– média, reklám (Mediaworks, VisusInvest)
– energetika (Mátrai Erőmű)

Konzum Nyrt.:
– szállodaipar-turizmus (Hunguest, Balatontourist)
– pénzügyi szolgáltatás (MKB Bank)
– alapkezelő (Diófa)

Appeninn Nyrt:

– ingatlanpiac (irodaházak)

CIG Pannónia Nyrt:

– biztosító
– alapkezelő
– nyugdíjpénztár
Így jelentek meg

Az egyik részvény a ma már Opus Globalnak, korábban Opimusnak, klasszikus idejében pedig Phylaxiának nevezett cég papírja. Az egykori jónevű állatgyógyászati és oltóanyag gyár lehanyatlott, azt a Buda-Cash Brókerház elhíresült tulajdonosai vették meg, az eredeti tevékenységtől megszabadultak, helyette beletettek 5 különböző iparágban tevékenykedő céget, így holdingnak nevezték magukat.

A Buda-Cash 2015-ben összeomlott, az akkor Opimus nevű részvény ebek harmincadjává vált, senki nem tudta mi lesz vele, árfolyama 6 forintig esett. Utána egyszer csak felszaladt 30-ig, vélhetően ekkor vásárolta fel Mészáros Lőrinc a céget, de csak később, idén jelentették ezt be. A bejelentésre meg is ugrott az árfolyam, de még nem olyan drámaian, csak úgy 50 forintig...

Egyidejűleg a Konzumba is bevásárolt Mészáros Lőrinc, méghozzá egy bonyolult tulajdonosi struktúrát létrehozva, amelyben egyidejűleg a két cég egymást is tulajdonolja. Mindkét cégre kötelező vételi ajánlatot is tettek, amikor elérték a többségi részesedést. Itt kezdődtek az igazi érdekességek: ilyenkor a befektetők oda szokták adni kedvező áron a részvényt, a társaságok pedig kivonulnak a tőzsdéről, tulajdonosuk azt csinál velük, amit akar...

MAGYAR GYÖRGY: A PÁRTOK BÜNTETÉSE ABSZURD

MAGYAR ÜGYVÉD BLOG
Szerző: Magyar Ügyvéd
2017.12.23.


Az ÁSZ-t egyértelműen arra használják, hogy a Fidesz ellenfeleivel adminisztratív eszközökkel számoljanak le. Ez a jövő évi parlamenti választás tisztaságát is megkérdőjelezi, ezért nem kell csodálkozni azon, ha az ellenzék körében felvetődött: az EBESZ választási megfigyelőinek közreműködését kérik.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – a Jobbik után – újabb pártokról derítette ki, hogy az irodabérleti szerződések és a plakátkampányok kapcsán megsértették a jogszabályokat. A számvevők vizsgálati anyagaiban közös, hogy különösebb indokolást nem fűznek a megállapításaikhoz.

Magyar György ügyvéd a Klubrádióban elmondta: ez az egész több sebből vérzik, és az egyik legnagyobb probléma, mi az, hogy listaár vagy piaci ár, mert szankció akkor szabható ki, ha egy párt a nem bárki számára elérhető, hanem annál alacsonyabb áron jut valamilyen szolgáltatáshoz. (A beszélgetés 14 perc 27 másodperctől itt hallgatható meg, a tiltott párttámogatások ügyéről pedig részletesen itt írtunk.)

Egy politikai párt olcsóbban bérel ingatlant? Másokhoz képest kedvezőbb feltételekkel hirdethet? Ebben az esetben tényleg felvetődhet a tiltott pártfinanszírozás lehetősége, mert csak magyar magánszemélytől fogadhatnak el támogatást, ötszázezer forint felett pedig nevesíteni kell az adományozót.

De miként lehet azt definiálni, hogy mi a mindenki számára elérhető ár, mert egy piacgazdaságban az árakat a kereslet és a kínálat szabályozza – vetette fel az ügyvéd. Hozzátette: a plakáttörvény kapcsán már próbálkoztak ezzel a szabályozással. Csakhogy utánanéztünk: a cégek többnyire nem is közlik az úgynevezett listaárat, hanem a potenciális megrendelőket arra szólítják fel, hogy kérjenek személyre szabott árajánlatot. S ha ez így van, a „bárki számára elérhető ár” teljesen értelmezhetetlen...

KÖSZÖNÖM, ÉN NEM KÉREK EBBŐL A MOSLÉKBÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.12.23.


....Azt mondja a felcsúti amatőr focista, hogy a jóisten majd megvédi az országot, ennek csupán annyi feltétele van, hogy ő és bandája maradjon hatalomban. Azt üzeni (például nekem) az az ember, aki hatalmával visszaélve milliárdossá tette a saját apját, testvéreit, lányát, vejét, egykori kollégiumi szobatársát és a nem túlságosan okos, de mindenre kapható szomszédját, hogy ő, Orbán Viktor felhatalmazást kapott dönteni, nyilatkozni és cselekedni is azokban a dolgokban, amelyek az én legbensőbb magánügyeim és nem hogy egy felcsúti senkinek, de a Pápának, vagy a létező, vagy nem létező Istennek sincs se köze, se beleszólása.

Az önmagát mindig a saját érdekei alapján meghatározó Orbán Viktor és üzlettársai kommunistából demokratává, liberálisból nacionalistává, a vallást megmosolygóból fundamentalista kereszténnyé vedlettek viszonylag rövid idő alatt, és a szemük sem rebbent.

Köszönöm, de nekem egy ilyen köpönyegforgató, hazug, embertelen, erkölcstelen, telhetetlen, számító gazember ne üzengessen se karácsony, se más apropóján. Tartsa meg azt azoknak, akiket azért etet, hogy tapsoljanak. A szektaalapító gyerekének, a kastélyokat vásárolgató másik gyerekének, a földbirtokokat halmozó feleségének, a pénzért hűséges, hatalomért őt imádó talpnyalóinak.

Hamarosan el fog jönni az az idő, amikor nem még egy darab Balaton, nem egy újabb kastély, jacht, milliárdos megbízás lesz a legnagyobb álmuk, hanem a mentelmi jog megtartása. Hamarosan Polt Péter egészségéért, örök életéért és a pozícióban maradásáért fognak imádkozni a közpénzből épült templomaikban. Addig is: kívánok békességet legalább erre a pár napra.


ITT OLVASHATÓ

MEGÁLLÍTOTTUK BRÜSSZELT - CSAK A KORMÁNY ELFELEJTETTE BEJELENTENI

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.12.23.


...Ha egy rövid időre elkövetjük azt a hibát, hogy komolyan vesszük az uszító, kormányzati propagandát, akkor azt kell mondanunk: hatalmas győzelmet értek el a magyar csapatok, Brüsszelt legyalázták vitézeink a harctéren, a bürokraták fejvesztett menekülésbe kezdtek huszáraink szűnni nem akaró ostromának nyomása alatt. Vagy valami hasonló marhaság.

A hét elején ugyanis – no nem Brüsszelben, hanem Tallinban, Észtországban volt a nagy viadal – az Európai Tanács energiaügyi minisztereinek csúcstalálkozóján elfogadták az észt elnökség kompromisszumos javaslatát. Erről a Bruxinfo így számolt be: a Tanács végül a kompromisszum oltárán feláldozta az Európai Bizottságnak azt a tervét, amelynek értelmében egy ötéves átmeneti időszak végén kivezették volna a még meglévő árszabályozásokat a villamos energia kiskereskedelmi piacán. Az észtek által kidolgozott és végül mindenki által elfogadott kompromisszumos javaslat értelmében a tagállamok a jövőben is élhetnének a hatósági árképzés eszközével, feltéve, hogy az árszabályozás, így a rezsicsökkentés költségeit nem hárítják át a nagykereskedelmi szereplőkre, határokon átnyúló torzulást okozva ezzel a rendszerben."

Kurucosabban: nekünk Brüsszel nem diktál!

Miként lehetséges mégis, hogy erről a fényes diadalról nem számolt be az állami médiagépezet? Miért nem harsogta a királyi közlöny valamennyi szennycsatornája Orbán vezénylő tábornok legújabb győzelmét?

Tán csak nem arról van szó, hogy nem fér bele az Európai Unióról és az Európai Bizottságról megrajzolt háborús, diktatórikus képbe a valóság? Amelyben a tagállamok kompromisszumok mentén terelgetik elképzeléseiket. Amelyben szó sincs, diktátumokról, elnyomásról, Szovjetunióról – sokkal inkább közös gondolkodásról és a nemzeti érdekek okos képviseletéről.

Labancosabban: a valóság nem fér bele a háborús pszichózisba kergetett országot uraló propagandába.

A KRUMPLIS TÉSZTA CSAK A GYOMROT CSAPJA BE

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: DOROS JUDIT
2017.12.23.


Káposzta, olcsó kolbász és a kertben termett paradicsomból eltett két üveg sűrítmény - ünnepi ebéd lesz belőle a bodrogközi Vissen élő hatgyermekes Budai Zsuzsannáéknál. A tizenegy éves lány, a tíz és kilencéves fiúk iskolában, a hatéves fiú, s a négyéves lány óvodában, míg a kétéves kicsi otthon van az anyjával. A nagyok a szomszédos Kenézlőre járnak át minden nap busszal iskolába, az óvoda szerencsére helyben van.

A faluszéli kicsi ház egyszerű, a falakat nemrég festették, deszkamintás tapétát simítottak a konyhafalra, egy boltívvel pedig még kamrát is kanyarítottak mögé. Az országnak ezen a szegény, elfeledett vidékén pár százezer forintért meg lehet venni egy ilyen házikót. Zsuzsáéknak azonban ez több egyszerű háznál. Menedék.

Nyeremény fenyőfa

Nemrég még a vissi anyaotthonban élt a 31 éves nő, ahová Ózdról költözött a gyerekeivel. Az apjukkal megromlott a kapcsolata, így a nagyszülőkhöz menekültek. Ott viszont szűkös volt a hely, s egyre gyakoribbá váltak a torzsalkodások. A református egyház által fenntartott anyaotthonban végre nyugalomra leltek. A faluban találkozott nála több mint húsz évvel idősebb párjával, vele kezdtek új életet a faluszéli kis házban. Erejükhöz képest csinosítgatják, de arról csak álmodoznak, hogy egyszer vezetékes víz és rendes angol vécé is lesz a házban.

Zsuzsa egyike azoknak az asszonyoknak, akikből egyfajta önkéntes segítő csoportot szeretne létrehozni Viss nyugdíjas védőnője. Dévai Miklósné nyolc éve fejezte be a vezető védőnői munkát, ám azóta sem pihent. Errefelé annyira szűkében vannak a szakembereknek, hogy nyugodt lelkiismerettel nem tudott volna a nyugdíjas létbe visszavonulni, pláne, hogy hajdani vezetőként nagyon is tisztában volt kollégái leterheltségével. S persze azt is bevallja: nagyon szereti hivatását. Ezért is tartaná jónak, ha a jórészt elszegényedett, roma családok "lelkei", az asszonyok nemcsak az állami ellátórendszerre, hanem saját tudásukra és tehetségükre is támaszkodva nagyobb önállósággal lennének képesek ellátni gyerekeiket, férjüket. Tiszakarádon és Olaszliszkán munkatársaival és mentálhigiénés szakemberrel több sikeres kurzust szerveztek, aminek konkrét eredménye lett: kevesebben hívtak indokolatlanul mentőt, megtanulták a lázcsillapítás fontosságát, megtanulták, hogy az orvos által felírt gyógyszereket ki kell váltani, jobban kell beosztani a kosztpénzt, s okosabban vásároltak be a boltban hó elején, amikor több pénz állt a házhoz. Kialakítottak egy csoportot, amelynek tagjai időnként vigyáznak egymás gyerekeire - faluhelyen ismeretlen luxus a bébiszitter vagy a bölcsőde -, a felszabaduló időben így a karjukon csüngő csecsemők nélkül tudtak az asszonyok bevásárolni, netán bemenni a hivatalba ügyet intézni.

Az ország egyik legszegényebb vidékén, a Bodrogközben olyan apróságokról álmodoznak az anyák, amihez boldogabb településeken talán magától értetődően jutnának hozzá. Budai Zsuzsanna életét most egy használt bicikli könnyítené meg, egyetlen kerékpárjukkal ugyanis a férje jár közmunkába. Előfordul, hogy át kellene mennie az iskolás gyerekek miatt a szomszédos Kenézlőre, de buszra nincs pénzük. Ebben az évben gondot okoz az is, miből vegyenek karácsonyfát. Tavaly az egyik nagyfiú megnyerte az iskolai tanulmányi versenyt - most is kitűnő tanuló -, s a nyereménye egy fenyőfa volt. Lám, egy ilyen környéken még az iskola is praktikus, hasznos ajándékot ad, a gyerekek pedig jobban örülnek egy gazdagon megpakolt szendvicsnek, mint egy Barbie babának vagy fütyülős vonatnak...

40 ÉVE HALT MEG CHARLIE CHAPLIN


ZOOM
Szerző: KOVÁCS ISTVÁN
2017.12.23.


Negyven éve, 1977. december 25-én halt meg Sir Charles Spencer Chaplin Oscar-díjas angol filmszínész, rendező, a filmtörténet egyik legnagyobb alakja, az “örök kisember” megszemélyesítője.

Charles Spencer Chaplin néven 1889. április 16-án született Londonban, szülei kabaréénekesek voltak. Sivár gyermekkorát jobbára árvaházakban, bentlakásos iskolákban vagy az utcán töltötte, miután apja elhagyta a családot, anyja pedig elmeotthonba került. Először ötéves korában lépett színpadra, tízévesen már apróbb vígjátéki szerepeket játszott pantomim társulatokkal. Mutatványosokkal érkezett Amerikába 1912-ben, ahol ajánlatot kapott a Keystone filmstúdiótól.

Filmjeit maga írta és rendezte, az első 1914-ben a Making a Living volt. The Kid Auto Races at Venice című filmjében tűnt fel először a keménykalapot, szűk szalonkabátot, buggyos nadrágot, túlméretezett cipőt viselő, kacsázó járású, sétapálcás, bajuszos csavargó, a lecsúszott Charlie alakja. A szeretetre méltó emberkében gyermekkori nyomorának tapasztalatait formálta meg: Charlie rendre pórul jár, az erkölcsi diadal mégis az övé, tárgyakkal való küzdelme fokozatosan a társadalommal folytatott összecsapássá változik.

Bár pályafutását másfél dolláros hetibérrel kezdte, 1917-ben már egymillió dolláros szerződést írhatott alá. 1918-ban független filmprodukciós céget alapított, majd 1919-ben három színésztársával, Douglas Fairbanksszel, Mary Pickforddal és D. W. Griffith-szel létrehozta a United Artists stúdiót, amely aztán minden Amerikában gyártott filmjét forgalmazta. Egész estés, klasszikussá vált alkotásaiban – Bohémvér (1923), Aranyláz (1925), Cirkusz (1928), Nagyvárosi fények (1931), Modern idők (1936) – a kisember öniróniával ábrázolt alakja nemcsak megkacagtatta a nézőket, hanem egyben szigorú ítéletet hozott kora tömegtermelésen nyugvó társadalmi berendezkedéséről. Nevettetve akart tanítani, felhívni a figyelmet a társadalmi ellentmondásokra. “Hiszek a nevetés és a sírás erejében, mert mindkettő a gyűlölet és a nyers erőszak ellenmérge” – vallotta. Charlie toprongyos figurája a Modern időkben vett búcsút a közönségtől, a hangosfilm terjedése és uralkodóvá válása a némafilm korszakának jellegzetes, mimikára építő karakterének végét jelentette.

Első igazi hangosfilmjében, az 1940-ben készült A diktátor című antifasiszta szatírában állást foglalt a háború embertelenségével szemben. Az 1947-es Monsieur Verdoux a Kékszakáll-mondát dolgozta fel maró gúnnyal. A csavargó, a bohóc alakja bukkant fel ismét, most már “hangos” formában az 1952-es Rivaldafényben. Ez utóbbi londoni bemutatójáról nem tudott visszatérni az Egyesült Államokba, ahol liberális, baloldali nézetei miatt felforgató tevékenységgel, kommunista szimpátiával gyanúsították meg, és érvénytelenítették beutazási engedélyét (az amerikai állampolgárságot addig is folyamatosan visszautasította)...

LONDONBAN ÉLŐ RÁKKUTATÓ: "ITTHON AZ ELHIVATOTTSÁG KÜZD A PÉNZTELENSÉGGEL"

24.HU
Szerző: OROSZ R. ZOLTÁN
2017.12.22.


Nehéz sors a fiatal tudósé, Bodai Zsolt ezt még edzőtermekben súlyosbítja. Keveset alszik, de azért él is — két éve Londonban. Minden észérv ellenére a szíve hazahúzná, csak éppen lehetőségei nincsenek. Reméli, hogy nemrégiben elnyert Junior Prima-díja talán majd változtat a helyzeten. Interjú.Mit jelent pontosan ez a díj?

Ez egy nagyon fontos elismerés. Sokan nincsenek vele tisztában, de ha az ember tudományos karrierbe kezd, hozzá kell szoknia, hogy negatív légkör veszi körül, állandóan visszautasítják. Próbálkozom pályázatokkal Magyarországon és Angliában egyaránt, de rendszerint visszadobják az anyagaimat, mert még túl fiatal vagyok, nincs elég tapasztalatom, nem publikáltam még elég tudományos cikket. Vagyis egy hierarchikus, sok szempontból elavult struktúra miatt, nem azért mert nem vagyok elég jó.

Ez a rugalmatlanság a magyar és a nemzetközi tudományos életre is jellemző?


A világon mindenhol ilyen a rendszer, ami abból a szempontból nagyon rossz, hogy az alapján ítélnek meg valakit, hogy hol, hány publikációja jelent meg és arra hányan hivatkoztak. Szerintem nem ez alapján lehet eldönteni, hogy valaki jó kutató, vagy sem. Itthon más problémák is vannak: ha valaki egy magyar egyetemről jelentkezik be egy rangosabb konferenciára előadással, valószínűleg elutasítják, teljesen függetlenül attól, hogy mennyire jó szakember. Én amikor az Imperial College-ből jelentkeztem, mindenhol tarthattam előadást.

Nemzetközi összehasonlításban ennyire rossz a magyar felsőoktatás színvonala?


Szerintem nem. Az ELTE kémia intézete, ahol én diplomáztam és doktoráltam, bármelyik külföldi képzéssel felveszi a versenyt. Az oktatási rendszer egy kicsit talán régies, de olyan stabil tudásalapot biztosít, amit én Londonban remekül tudok kamatoztatni...

ILYEN KASZTRENDSZER INDIÁBAN NINCS, DE NAGY BAJ LESZ ABBÓL, HA POLITIKAI JÁTÉKSZERNEK TEKINTIK A CIGÁNYSÁGOT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2017.12.23.


Magyarországon nagyjából nyolcszázezer cigány él. Ha politikai játékszernek tekintjük őket, abból nagy baj lesz – jósolja Orsós János, a sajókazai Ámbédkár gimnázium alapítója. Állítja: ami ma a cigánysággal történik, tömegek elleni merénylet. A hallgatás pedig bűn.

Borsod rettentő gazdasági, társadalmi és demográfiai válságban van. A munkanélküliek zöme csak a közmunkaprogramban tud elhelyezkedni, az országos átlagnál sokkal rosszabbak az iskolázottsági adatok, nő a szegénység, a leszakadás, az emberek itt élnek a legrövidebb ideig. A lakosság száma 18 év alatt 67 ezerrel csökkent. Mi történik itt?

– Az emberek nem fogják föl, mit jelent az, hogy annyian költöztek el innen, mint amennyi Eger lélekszáma. A rendszerváltás óta nem tettük fel a kérdést: kik hagyták el a térséget, és kik maradtak? Így csak azt látjuk, hogy errefelé gettózárványok jönnek létre. Vannak a térségben nagy cigányközösségek, amelyeket külön akar kezelni a nem cigány önkormányzat, amely egyre kisebb ugyan, de fehér. Borzalom belegondolni, miként élnek emberek egy-egy olyan településen, ahol az önkormányzat összetétele csak fehér, miközben a lakosság döntő többsége cigány. Ilyen kasztosodás már Indiában sincs.

Romlott a helyzet, mióta megalapították a sajókazai iskolát?

– Akkor nem látszott ennyire súlyosnak a társadalom kettészakadása.

Pedig a legutóbbi tíz évben tengernyi pénz érkezett Brüsszelből az egyenlőtlenségek csökkentésére.

– Sok helyen fejlesztették a közművet, de a romatelepnél megálltak. A csatornarendszer pontosan megmutatja, meddig tart a polgárság. Vagy azért állnak meg a telep szélénél, mert addig módosítgatják a településhatárt, hogy az már ne tartozzon a faluhoz, vagy azt mondják, minek csatorna, ha nincs vezetékes víz. Mi folyna oda be? És ez teljesen logikus kérdés. Más kérdésekkel viszont nem gyötrik magukat. Például azzal, ha nekik joguk van vízhez jutni a fürdőszobájukban, akkor az öt sorral odébb lakóknak miért nem jár...

A MÉDIA SZÉP ÚJ VILÁGA

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: SEBES GYÖRGY
2017.12.23.


Április 8-a után már nem folytatom - mondja az ismert és népszerű rádiós. Persze a műsoráról van szó, valamint arról, hogy abban az esetben nem csinálja tovább, ha a jelenlegi kormány hosszabbíthat. Mert ha ismét ők győznek, akkor nem volt értelme az egész eddigi munkájának. A műsorvezető úgy érzi, hogy - a magyar belpolitika sajátosságaiból adódóan - az utóbbi években inkább haditudósító volt. Mert természetesen ő is - másokkal együtt - igyekezett felhívni a figyelmet, milyen országban élünk, de amennyiben ez a hatalom tovább működhet, úgy érezhetik, pusztába kiáltották szavaikat.

Tovább, ahogy eddig volt

Rádiós kollégám persze nem nyilatkozott, nem interjút adott, nem a nyilvánosságnak szánta szavait. Szigorúan magánbeszélgetést folytattunk, tehát most, hogy leírtam, titkot sértettem, mégsem tudtam megállni, hogy ne ezzel kezdjem. Minthogy pontosan témánkba vág. Mi lesz a médiával, valamint a sokat emlegetett és gyakran hiányolt sajtószabadsággal a következő parlamenti választás után? Pontosabban akkor, ha bejön a "papírforma" és Orbán Viktorék folytathatják, amit elkezdtek. Vagy még inkább: véglegessé formálhatják nagy művüket.

Most egyszerűnek látszik a válasz: "business as usual", vagyis minden megy tovább, ahogy eddig volt. A média túlnyomó része már úgyis a kezükbe került. Mészáros Lőrinc, Andy Vajna és Habony Árpád sajtóbirodalma biztos lábakon áll. Feladni nem fogják hosszú évek kitartó munkájával megszerzett tulajdonukat, de megváltoztatni sem. Változatlanul kiszolgálják, néha pedig képviselik a hatalmat, s megtesznek továbbra is mindent, hogy az emberekkel elhitessék: ez a létező világok legjobbika. Számukra ez szabadon - a megfelelő érdekek mentén - választott feladat, de erősíti őket az egykor közszolgálati, ma már csak annak csúfolt média is, élén a Magyar Távirati Irodával, amely ennyire dicstelenül még a pártállami években sem szerepelt.

Ebben a 2010 óta következetesen és biztonsággal kialakított rendszerben - a feltételezett 2018-as fideszes győzelem után - akár meg is maradhatnak azok az orgánumok, amelyeket kormánykritikusnak nevezhetünk. Ahogy eddig, később sem sokat ártanak, viszont lehet velük dicsekedni. A nemzetközi színtéren létükkel és hangjukkal igyekezhet a kormány bizonyítani, hogy ebben az országban virágzik a demokrácia és van még sajtószabadság. Persze a Népszabadság szomorú sorsa mindenkinek figyelmeztető lehet: ha túlságosan sokat képzelnek magukról, előfordulhat olyan gazdasági kényszer, ami miatt az illető lap, vagy rádió/tévé - sajnos - nem működhet tovább. Ne legyenek kétségeink, a hatalomnak ma is megvannak és sajnos meg is maradnak az eszközei arra, hogy ne szabadulhassanak el túlzottan az ellenzékinek tartott orgánumok. A gyeplő ki van engedve, de az egyik - vagy ha úgy tetszik: a másik - végén biztos kezek tartják...

KARÁCSONYI BULIK ÉS LÁTOGATÁSOK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.12.23.


Azzal kezdem, hogy gyorsan megnyugtatok mindenkit: szombat van, és 23.-a, tehát nem kell rohanni azonnal a konyhába nekiállni sütni-főzni, vagy fáért rohanni – annyi történt, hogy egy nappal előre került a szokásos blogajánló, hogy holnap kifejezetten karácsonyi poszt kerülhessen ki. Azért a karácsonyt és a látogatásokat ma sem hanyagoljuk.

A december a céges és egyéb karácsonyi rendezvények hava, ennek így, egy nappal Szenteste előtt már vége van. A kérdés az, milyen helyekre jár egy Franciaországban élő, és magánvállalkozóként dolgozó magyar. A Fromázs blog posztjából kiderül.

„Minden adandó alkalmat megragadok a karácsonyozásra. A végeredmény az lett, hogy végül idén megyek a legtöbb karácsonyi rendezvényre az életemben. Igazán jól jártam! Ki gondolta volna…

Ovis karácsonyi vásár

Ezen már túlvagyunk. Szombat délelőtt volt a vásár az ovi udvarán. Mint tavaly, készítettem sütit a sütivásárra (idén kókuszgolyót), lehetett könyvet, zöldségeket, teát és forralt bort venni. A szülők beszélgettek míg a gyerekek játszottak.

Karácsonyi batyu-buli a Szenior Klubban

A rendezvény pont az utolsó angol órám után kezdődik. Meghívtam egy amerikai ismerősömet a klubba, hogy a tanítványaim lássanak-halljanak eredeti angol beszédet és kipróbálhassák magukat. Mindenki hoz valami kis ennivalót és beszélgetünk. (…)

Esti borozás az angolszász anyukákkal

Előbújt a szervező énem. Miután már egy éve járok havonta a mama-baba találkozókra, amelyek délelőtt vagy kora délután vannak, úgy gondoltam, hogy ideje megvizsgálni, vannak-e bulizós anyukák a csapatban. (…)

Nagyon szuper kis este volt, mivel felfedeztünk egy jó erős karácsonyi sört és hosszasan nevetgéltünk azon, hogy hogyan boldogulunk franciahonban, miközben egy ősz hajú DJ szolgáltatta a jó kis funky zenét...

A NAPFIVÉR, HOLDNŐVÉRTŐL A BURZSOÁZIA DISZKRÉT BÁJÁIG

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: HUTTER MARIANNA
2017.12.23.


Politikusok, egyházi vezetők karácsonyi filmajánlója ○ Alkotások a hivatástudatról és az ige megtestesüléséről.

Milyen filmet ajánl megtekinteni az ünnepek alatt? – erről érdeklődött lapunk politikai, illetve egyházi szereplőknél karácsony alkalmából. A javasolt felvételeknek nem kellett közvetlenül az ünnepekhez kötődnie, ezenkívül a megkérdezetteket arra is kértük, röviden indokolják választásukat.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje az 1996-os Gyönyörű zöldet javasolta. – Csodás francia film. Azért is szeretem, mert megmutatja, milyen okosan lehetne a közösségeinket újraszervezni úgy, hogy az ember maradjon a középpontban. Mindezt remek humorral és szórakoztatóan. Szeretettel ajánlom mindenkinek!

– Török Ferenc 1945 című filmjét ajánlom – ezt Karácsony Gergely, a Párbeszéd, az MSZP és a DK miniszterelnök-jelöltje, zuglói polgármester mondta lapunknak. – Mivel alig maradtak túlélők, a magyar közvélemény nagyon kevéssé van tisztában a vidéki magyar zsidóság tragédiájával, amelyet szőnyeg alá söpört a történelmi emlékezetünk. A film a történelmi kontextustól függetlenül is nagyon sokat mond el az emberi lélek gyarlóságáról, vívódásairól, a hatalomról, a kiszolgáltatottságról – jellemezte az alkotást, és kiemelte, hogy számára ezzel az alakításával került Rudolf Péter a magyar filmművészet legnagyobbjai közé.

– Régóta kerülgettem a Fekete hattyú című filmet Natalie Portman főszereplésével – írta Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki bár jó kritikákat olvasott a műről, de sem a színészgárda, sem a téma nem hozta tűzbe igazán. – Aztán az egyik hétvégén a feleségemmel megnéztük. Igazán nem is karácsonykor ajánlanám, hanem a két ünnep között, mert elég súlyos témát feszeget. Az ember gyakran érzi úgy, hogy elképesztő küzdelmet kell folytatnia a külvilággal, a számtalan akadállyal, a rosszakarókkal, a riválisokkal, a kényszerpályákkal, az elvárásokkal, mindennel. Aztán rájön, hogy a legnagyobb kihívás valójában saját maga. Erről szól ez a zseniális film – tette hozzá.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője A misszió című angol történelmi drámát javasolta, „amely az elkötelezettségről és a hivatástudatról szól”. – Ezekre a tulajdonságokra nagy szüksége van minden embernek – indokolta választását a politikus. – Az Igazából szerelem című filmet pedig azért ajánlom, mert emberarcú szereplői könnyed szórakozást ígérnek a két ünnep közötti pihenő alkalmával – említette meg a frakcióvezető...

KARÁCSONYI POTYASZEXRE VADÁSZOTT A LÚZER PIZZAFUTÁR

24.HU - POSZT ITT
Szerző: PETŐ PÉTER
2017.12.23.Orvosné, ügyvédné, képviselőné, oligarcháné. Ez a terv szökkent szárba a pornóalapú osztályelméletből.

„Ez tuti, tényleg ez a pornó titka. Mindenki azt hiszi, a dugás miatt népszerű, azért nézik, de erről szó sincs. Az osztályátlépés, a társadalmi határok megtörése, az a lényeg.

Hogy a kertész végre egyszer elkaphatja az oligarcha feleségét, a diák a tanárt, a vízvezetékszerelő az otthon üldögélő ügyvédnét, a pizzafutár meg a plasztikai sebész csaját.

Mondom, minden erről szól, hogy legyőzhető az erősebb, a gazdagabb, a tehetősebb, az elit, megtörténhet, ami nem történhet meg. És mindez a szexualitással elmesélve. Higgyétek el, ez a lényeg, a nő megszerzése a győzelem, azt akarjuk átélni, hogy a mienk, ami a gazdagnak, az arisztokratának, a kivételezettnek a legértékesebb.”

Egyre szenvedélyebben beszélt Palika, aki immár sokadszorra adta elő haverjainak pornóalapú osztályelméletét. A srácok négy-öt sör legurítása után szívesen hallgatták a kocsmateoretikust, aki egyre új részletekkel gazdagította elméletét.

Palika nyomon követte, melyek a legnépszerűbb kategóriák a pornóoldalakon, kutatta, előre tör-e olyan formátum, ami nem a határok átlépésével hódít, hanem csupán a nyers szexualitást ábrázolja, egyenrangú, azonos társadalmi osztályból érkező felek kapcsolatát mutatja be, ám ennek nem lelte nyomát. Ezért adhatta elő hétről hétre, hogy

azért nem lesz már forradalom soha, mert a pornó kivezeti a dühöt a társadalomból,

átélhetővé, hihetővé teszi, hogy lehetséges a lehetetlen, be lehet törni az elitbe...

UGYE CSAK VICCELT ORBÁN VIKTOR?

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: HERCZEG ÁRMIN
2017.12.23.


Van élet az unión kívül is. Elég szar, de van. Nem én mondom ezt, egy rádiókabaréban hangzott el, még az első Orbán kormány idején, mégpedig Orbán Viktor szájába adva. Akkor, amikor még szó sem volt illiberális államról, meg amikor még Soros György a magyarság (értsd: Fidesz) barátja volt. Akkor persze mindenki viccnek gondolta a dolgot, senki nem hitte, hogy Orbán komolyan gondolhatja a hasonló mondatait.

Mostanság viszont egyre sűrűbben hihetjük azt, hogy tényleg az unión kívüli életen gondolkodik. Amely szerinte nem olyan szar. Neki biztosan nem lenne az.

A Kossuth Rádiónak adott szokásos nyilatkozatában beszélt arról pénteken, hogy az Európai Unió jól jár azzal, hogy pénzt ad nekünk, mert így keres rajtunk. Hozzátette, hogy nem kell hálásnak lennünk ezekért az ezermilliárdokért.
Vélhetően nem kell közgazdász géniusznak lenni ahhoz, hogy belássuk: ez úgy marhaság, ahogyan van.

Persze biztosan lesznek olyan nagyszerű elemzők, mint a mindenhez (is) értő Gajdics, vagy Bayer, akik azonnal megmagyarázzák majd, hogy miért segítünk az uniónak azzal, hogy elhozzuk a pénzüket. De azt is gondolom, hogy egy Békesi László minimum csóválja a fejét, ha ezt olvassa. Vagy csak legyint, ki tudja.

Azt is mondta Orbán, hogy senki pénzére nem vagyunk rászorulva, megállnánk a saját lábunkon is, ha arra lenne szükség. (Ez amúgy csak egyféleképpen lehetséges: úgy, hogy nem vagyunk az unió tagjai.) Megint nem kell koszorús közgazdásznak lenni ahhoz, hogy belássuk: az az ország, amelyik a hiteleit is hitelből törleszti, nem lehet akkora arcú, hogy visszautasítsa a segítő kezeket, és persze pénzügyi csapokat. Ebben az országban a beruházások túlnyomó többsége uniós pénzek felhasználásával valósult meg ebben az országban. Még a miniszterelnök kisvasútja is...

KARAFIÁTH: ORBÁNÉK KILÓRA MEGVETTÉK, PELENKÁZZÁK A NYUGDÍJASOKAT

24.HU - POSZT ITT
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2017.12.22.


"Ha nem vagy szimpi, fordulj fel." Vélemény.

Épül az ország, ahol mindenkinek megvan a helye, ez nem is kérdés, vezetőnk sose beszél a levegőbe, az idei év mérlege híven mutatja a sikert:másfél hónapot kellett várjak most is arra, hogy végre egy asztalos hajlandó legyen kijönni hozzám,akkora a szakemberhiány.

Orvos és nővér is alig, a fül-orr-gégén két és fél hónap múlvára kaptam időpontot, majd felháborodásomat hallva a koordinátor a magánpraxist javasolta. Köszönöm, de basszus, fizetek eleget, miért kéne mindent magánban intéznem?

És közben mit kell hallgatnom? Egyik fülemben a zsibbasztó és agyszikkasztó propagandát, másikban a másfajta hülyeséget. Azoknak a kórusát, akik bedőlnek ennek.Annyira rendesek, áldja meg mindet a Jóistenke,mosolyog koros ismerősöm, a postára ügetvén az utalványáért.

Ugyanígy mosolygott pár éve is, amikor a polgármester, a fantasztikus aranyember, az a kedves, nagyon, nagyon kedves úr, akinek imába is foglalta a nevét, kiutalt háromezer forintot a kerület minden nyugdíjasának. Megjegyzem, ismerősömnek nem jelent túl sokat háromezer forint, magas nyugdíja van. És hozzásuttogom, hogy amúgy háromezer forint szerintem másnak sem egy vagyon, az ünnepi ebéd még évekkel ezelőtt sem tellett ki belőle, grandiózus ajándékra sem futotta a kisunokának. Az Erzsébet-utalvány tízezer forintja persze elég egy bevásárlásra, magyar nyugdíjaslét mellett akár négyre-ötre is. Ami elég szomorú, nem?

Tízezer forint traktára, ínyenc falatokra kevés, tán csak arra elég, hogy végre ne csirkefarhátat vegyenek, hanem, mondjuk, mellet, combot. Esetleg.De ennek az esetlegnek nagy ára van. A hála. A szavazat.Ünnepeljetek hát!

Tessék, itt van, ezt neked dobtam! Finom a csont az éheseknek. A jóságos és kegyes királyunk. És aki megkérdőjelezné nagylelkűségét, az gonosz, az sátán. Mert jön a lekenyerezettek kórusa, hogy de hát kaptam az utalványt! Most nemcsak egy nénikét látogat, hanem az összeset, ő maga ad, lehajol és ád, írja este Mészáros freemailjére,hogy megint adtak! Nem abból, amit mi adóztunk, dehogy, a sajátból, persze. Talált a saját párnacihában...

A NÉMET KORMÁNY FELVETETTE, HOGY AZ EU NE ADJON TÖBB PÉNZT AZOKNAK AZ ORSZÁGOKNAK, AMELYEK MEGPRÓBÁLJÁK HÜLYÉRE VENNI A DEMOKRÁCIA ÜGYÉBEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.12.23.


- Orbán jelenleg adja a nagyfiút, de lehet, hogy lyukra fut

- A populisták remekül vannak, egy Marcon nem csinál tavaszt?

- Évszázadokig tart, amíg Közép-Európában kialakul a fejlett demokrácia, de az Erste vezérét nem zavarja, hogy jelenleg egy-két őrült van hatalmon a térségben

Spiegel

A lap úgy tudja, a német kormány el akarja érni, hogy a jövőben meg lehessen vonni a regionális támogatásokat azoktól az államoktól, amelyek megszegik a közösségi jogot. Hírek szerint a Merkel-kabinet már a múlt hónap közepén megvitatta a kérdést, mivel vannak olyan államok, amelyek nem tartják be a jogállami alapelveket. A német képviselő az Állandó Tanácsban sürgette, hogy a Bizottság komolyan vegye fontolóra a javaslatot. Az elképzelés azért vetődött fel, mert a 7-es paragrafus, amely ilyen ügyekben szóba jöhet, idáig nem sok sikert hozott. A Bizottság két évig hasztalanul próbálta jobb belátásra téríteni Lengyelországot, ezért a héten megindította a vonatkozó eljárást, csak éppen Varsó semmi jelét nem mutatja, hogy hajlandó volna visszacsinálni az igazságügyi reformot. Viszont a pénzek megvonása fájdalmas volna a PiS számára. A költségvetésért felelős biztos, a német Oettinger is ebben az irányban akar haladni.

Egy uniós diplomata szerint bőven belefér, hogy az állam- és kormányfők február végén megvitassák a kérdést, mert az nem lehetséges, hogy egyes tagok egyszerű pénzautomatának nézzék az EU-t, amelyből kényük-kedvük szerint kiszolgálhatják magukat. Az Európai Néppárt frakcióvezetője támogatja ugyan Brüsszel eljárását, de ő is szükségesnek tartja, hogy jobban méretre lehessen szabni a szankciókat. Merthogy a 7-es cikkely alapján kizárólag győztesek és vesztesek vannak. Az Európai Parlament Jogi és Belügyi Bizottsága szintén kifogásolja, hogy igen nehézkes a jogállami eljárás, és nem képes hatékony válasszal szolgálni, ha valamelyik tagállamban veszélybe kerül a demokrácia.

Die Presse

Az új osztrák külügyminiszter asszony szerint nem lenne jó, ha Ausztria maga ajánlkozna, hogy közvetít a Kelet és Nyugat között, inkább az uniónak kellene felkérnie erre a szerepre. Karin Kneissl ugyanakkor abban a kérdésben ellentmondott a Szabadságpártnak, amely a tisztségre jelölte, hogy országának be kellene lépnie a Visegrádi Csoportba. Úgy fogalmazott, hogy amennyire tudja, a V4-ek inkább maguk között kívánnak maradni. De ettől függetlenül első útja Pozsonyba vezet. (Ugyanakkor egy másik interjúban határozottan cáfolta, hogy utána rögtön Budapestre menne – a szerk. megj.) Amúgy a migrációt és Európát tartja a legsürgetőbb kérdésnek. Ám ehhez az osztrák kormánynak határozottabban meg kell jelölnie, hogy hol is áll. A miniszter különben nem gondolja, hogy a kisebbik koalíciós párt tényleg veszélyes antiszemitizmust testesítene meg...

160.000.000.000.- (160 MILLIÁRD) FORINTOS SZÁMLA A FIDESZNEK

VÁROSI KURÍR 
- KERÍTÉSEN INNEN BLOG
Szerző: MAKÓI ERNŐ
2017.12.23.


160 milliárdos sárga csekket kapott a Fidesz. Az Állami Számvevőszék ( ÁSZ ) nevében állították ki jelezve, hogy ennyi a bünti az évi 15-20 milliárdos törvénytelen kampányköltésért. 

A Fidesz alsó hangon évi 15-20 milliárdos kampányköltése bűncselekmény: akkor is, ha Polt Péter ügyészsége és Domokos László Állami Számvevőszéke (ÁSZ) nem így látja.

– állítja a Momentum, utalva arra, hogy hat ellenzéki pártot is megbírságolt az ÁSZ, de
a Fidesz gyanús kampánytechnikáinak kivizsgálása még várat magára.”...

A LEGNÉZETTEBB, LEGFONTOSABB ÉS A LEGSÚLYOSABB PROBLÉMÁKRA RÁVILÁGÍTÓ ANYAGAINK 2017-BŐL

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: SIPOS ZOLTÁN
2017.12.22.


A sör, a szemét és a „székely terror” éve volt 2017. És persze a tömérdek közpénzé, amelynek elköltése továbbra sem átlátható.

Ezt nézték a legtöbben


Az idei, messze legolvasottabb anyagunkat igazából nem is 2017-ben írtuk, hanem tavaly. Az Igazi Csíki Sör tulajdonosi hátteréről szóló cikk már 2016-ban is elég szépen futott, de 2017 tavaszán a Lázár-Heineken balhé miatt újból felkapta az internet: 34 ezren kattintottak rá.

Igazi Csíki Sör vs. Heineken: kinek is holland a tulajdonosa?

Az Igazi Csíki Sör sztoriját idén folytattuk: kiderítettük, hogy minden valószínűség szerint egy felvidéki üzletember, Világi Oszkár lehet a sörgyár társtulajdonosa, és arról is írtunk, hogy a cég gyors ütemű magyarországi terjeszkedése azt eredményezte, hogy a cég teljes vagyona a hitelező banké lett. Nagy kérdés, hogy a hiteleket tudja-e fizetni majd a csíkszentsimoni székhelyű gyár.

A két erdélyi HVIM-vezető, Beke István és Szőcs Zoltán Bukarestben zajló perét is végigkövettük: a cikksorozat első anyagát 17 ezren olvasták.

Saját társuk nyomta fel a 64 vármegyéseket


Később írtunk arról, hogy enyhébb jogi besorolásra változtatná a bíróság a vádat, megnéztük a két vármegyés bűnügyi dossziéját, végül pedig megszereztük a Bukaresti Táblabíróság meglepően korrekt ítéletét. A per a Legfelső Bíróság és Semmitőszéken folytatódik, követni fogjuk a fejleményeket. Mivel a vármegyések letartóztatásáról és a terrorvádról részletesen beszámoló román sajtó ingerküszöbét a per már nem üti meg, a beszámolókat lefordítjuk románra...