2020. december 7., hétfő

ISKOLAÉRETTSÉG: MAGUKRA HAGYTA A KORMÁNY A SZÜLŐKET, MAGUKRA HAGYTA A KORMÁNY GYEREKEKET

SZÜLŐI HANG
Szerző: BOGATIN BENCE
2020.12.07.


- Már csak néhány nap áll a szülők rendelkezésére, hogy még az ünnepek előtt beszerezzék a január 1. és 15. között esedékes iskolaérettségi kérvényezéshez a támogató dokumentumokat.

- A kormányzat magukra hagyta a szülőket a kérvényezésben: semmilyen érdemi segítséget nem nyújtott abban, hogy a szülők személyre szabott, érdemi pedagógiai támogatást kapjanak a döntéshez.

- A Szülői Hang Közösség arra kéri az óvodapedagógusokat és más szakembereket, hogy segítsék a szülők döntését és kérvényezését azzal, hogy a gyermek iskolaérettségéről szakmai tanácsot és írásos véleményt is adnak.

Évente 80-90 ezer család szembesül az iskolaérettség kérdésével: elkezdje-e a hatéves gyermek az iskolát, vagy maradjon még egy évet óvodában? A gyermek és a társadalom érdekét is egyaránt az szolgálja, ha a gyermek iskolaéretten kezdi az iskolát. A egyidős gyermekek között nagy fejlődésbeli különbségek mutatkoznak, nem mindenki ugyanabban az életkorban válik iskolaéretté. Az idő előtt, éretlenül iskolapadba erőltetett gyermekeket sorozatos kudarcok érik, ezek alacsony önbecsüléshez vezetnek, ami tönkreteszi az iskolás éveket és nagyban rontja a gyermek életben való boldogulásának esélyeit is. A nem iskolaérett gyerekek akadályozhatják a többi gyermek haladását is az iskolában, így az iskolaérettség helyes megítélése az összes gyermeket érinti, és az egész oktatási rendszer minőségére hatással van.

Egy tavalyi törvénymódosítás, melyet érdemi szakmai egyeztetés nélkül vezettek be, elvette a szülők és óvodák jogát attól, hogy maguk döntsenek a további egy év óvodáról. Ezt a jogkört a gyermeket csak papírok alapján ismerő Oktatási Hivatal kapta, amely – egyes esetekben a pedagógiai szakszolgálat véleménye alapján – dönt a további egy év óvodára vonatkozó szülői kérvényekről. A kérvényeket január 1. és 15. között lehet benyújtani az Oktatási Hivatalnak, így az ünnepek előtt már csak néhány nap áll a szülők rendelkezésére, hogy támogató dokumentumokat szerezzenek be. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a szülő a kérelméhez bármilyen általa lényegesnek tartott dokumentumot mellékelhet, azonban a szülők nem kapnak érdemi állami segítséget sem a csatolt dokumentumok beszerzésében, sem a kérvényezés megírásában...

GÁBOR GYÖRGY NÉMETH SÁNDOR ATV-TULAJDONOS SZÖVEGÉRŐL: “GAZEMBER SZÁJÁBA ILLŐ GYILKOS BESZÉD” - A VALLÁSFILOZÓFUS SZERINT MOSTANTÓL TISZTESSÉGES EMBER NEM TESZI BE A LÁBÁT AZ ATV-BE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.12.07.


Gábor György vallásfilozófus a Facebook oldalán tette közzé, hogy Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze és az ATV tulajdonosa Hit Rádióban elmondott beszéde után nem hajlandó többé megjelenni az ATV képernyőjén. Gábor György filozófus egyik szakterülete a zsidó-keresztény vallás, kultúra és hagyomány, a téma professzora, aki az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd, valamint az ehhez kapcsolódó eszmetörténet kutatója is. Az ATV bojkottját azzal indokolta, hogy “Németh Sándor a Hit Gyülekezetének vezető lelkésze, az ATV tulajdonosa a minap a Hit Rádióban, az ATV kistestvérében háttérhatalomról delirált, “gyökértelenségről” beszélt, meg arról, hogy mi és ki “nem őshonos” Magyarországon (szerinte a Fidesz őshonos)”.

Gábor György Németh Sándor vezető lelkész szövegéről ezt írta: “Ez a hang nem egyszerűen primitív, ennél sokkal-sokkal nagyobb a baj, de ez nyilvánvaló mindazok előtt, akik a világ civilizált részéhez tartoznak. Én nem megyek be egy olyan televízióba, ahol a legfőbb hatalom és erő maga dönti el, ki „őshonos” és ki nem, ki „gyökértelen” és ki nem ebben az országban. Ez a beszéd ismert a magyar történelem legócskább és legmocskosabb időszakából, ez a beszéd gazember szájába illő gyilkos beszéd.”

Mindennek azért van jelentősége, mert a Hit Gyülekezetével évtizedeken át szimpatizáló és barátságos viszonyt ápoló tudósról, vallásfilozófusról, szakemberről van szó, és egy bevett egyház vezetőjéről mondja, hogy a szövege “gazember szájába illő gyilkos beszéd”. Hogyan lehet ezt a kereszténységgel, a zsidó Messiással, Jézus Krisztussal összeegyeztetni? Hogyan lehet egy keresztény egyház vezetője olyan ember, aki gyilkos beszédeket mond? Mint ahogy megírtuk, a Népszava szemlézte Németh Sándor Hit Rádiónak adott interjúját, abból is Németh Sándor legszörnyűségesebb mondatait.

Németh Sándor a zsidó világ-összeesküvés neonáci elméletéből jól ismert “háttérhatalmat” emlegette, a magyarországi baloldalról pedig kijelentette, hogy “gyökértelen”, nem “őshonos”, nemzetközi segítséggel kívánja megbuktatni az őshonos Fideszt, amely rátalált a magyar gyökerekre. Mint írtuk, ez náci beszéd, a Mein Kampf ideológiájával azonos szöveg. A zsidó gyökértelen. Ez náci alaptétel. És kik a zsidók? A baloldaliak és a liberálisok. És miért ellenségei a nemzetnek? Mert nem keresztények. A magyarok viszont keresztények. Ezért nem magyarok a zsidók, nem magyarok a baloldaliak és nem magyarok a liberálisok. Idegen test, élősködők, vérszívók, akik el akarják venni a kereszténységet, a magyarságot, és nemzetek feletti uralmukat ki akarják terjeszteni a nemzetre. Ezért védekezni kell velük szemben. Ez a Mein Kapmpf ideológiája. Ezt mondja Németh Sándor.

Ezt erősítette meg Gábor György is, aki idézte a szöveg egyik legdurvább részét, amely nemcsak kirekesztő, sértő, megalázó és hazug, hanem tartalmában náci ideológia: „Látható módon a magyarországi baloldal örvendezik, mert arra gondolnak nyilvánvalóan, hogy nemzetközi baráti segítség következtében hatalomra tudnak jutni, mert érzik a gyökértelenségüket. Ezek a pártok, úgy mondanám, nem őshonos pártok. A Fidesz nagyon ügyesen megtalálta a magyar gyökereit, és ezért elsősorban a magyar választópolgárokra építi a programját, abban reménykedik, hogy megkapja a bizalmat. Az ellenzéknek viszont nemzetközi támogatásra, segítségre van szüksége. Ezt megkapta eddig is Brüsszeltől, és valószínű, hogy a jövőben az Egyesült Államok új kormányzatától is nagyobb segítséget fog kapni.”

Gábor György elhatárolódása és az ATV bojkottja a legtermészetesebb reakció egy ilyen szövegre, de Magyarországon mégsem az. Gábor György talán az egyetlen, vagy a kevesek egyike, akinek van emberi tartása, jelleme, s amit nem ír felül a szereplési vágy. Egy olyan ember televíziójában, amely ráadásul arra használja fel az ott megszólalókat, hogy az általuk elmondottakat megkérdőjelezze, elbizonytalanítsa, megcinkelje, relativizálja, mert a tulajdonosa Orbán Viktor mellett kampányol, s a csatornát a saját érdekei védelmére és nézetei tejesztésére használja. Ez nem sajtó, az egy teljesen más szakma...


JÓZSEF ÉS TESTVÉREI

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2020.12.04.


A leghomályosabb pont a hátizsák. A benne rejlő ecstasy (MDMA) nem kérdés, azt nyilvánvalóan egy Soros-ügynök, sőt esetleg személyesen maga Soros György helyezte el ott, bár az is igaz, hogy nehéz elképzelnünk az idős üzletembert, amint az álcázás kedvéért csupán pár tablettányi ecstasyba öltözötten egy brüsszeli melegbárban sompolyog. Nem az ő stílusa, ha szabad így mondanunk. Nyakkendő nélkül nyilvános helyen? Soha!

Mi az, amit József, az Európai Néppárt jogalkotásért felelős alelnöke, Magyarország 32. legbefolyásosabb személye annyira fontosnak tart, hogy magával viszi egy exkluzív, homoerotikus kanbuliba, ahová nem mellékesen hívatlanul érkezik? Úgy is kérdezhetnénk, hogy mire van szüksége Józsefnek egy olyan úri társaságban, melynek tagjai egyáltalán semmiféle ruhaneműt, sőt a járványos idők ellenére még maszkot se viselnek, ám ezt mégse kérdezzük, hiszen nyilvánvaló, hogy a Ne bántsd a magyart! – Gondolatok a bevándorlásról, a Fideszről, Magyarországról,  Alaptörvényünkről és Európáról című bestseller szerzője számára igazi jelentőséggel csakis keresztény-nemzeti értékeink bírhatnak.

Elférnek-e keresztény-nemzeti értékeink egy hátizsákban, ez a kérdés foglalkoztat most minket leginkább.

Ha igen, akkor a következő kérdésünk az, hogy mért kell őket egy melegbárban is magunknál tartanunk.

Pláne egy zárt körű és a jelek szerint fölöttébb intim hangulatú rendezvényen, ahová minket meg se hívtak.

Megannyi rejtély, de a legkülönösebb az, hogy Alaptörvényünk megszövegezője a helyszínről mikuláshoz illő módon, az esőcsatornán leereszkedve távozott, hátizsákkal, egyébként viszont meztelenül. Úgy is mondják, hogy József a rendőrség elől próbált menekülni, ám ennek semmi értelme, hiszen a hagyományos családmodell, a keresztény értékek és a konzervatív világszemlélet egyik élharcosáról beszélünk, akinek a rendőrségtől semmi félnivalója nincs és nem is lehet. Talán sürgős elintéznivaló jutott az eszébe, le kell vinnie a kutyát, vagy valami hasonló, ilyenkor az ember csakugyan iszkol hazafelé, hogy a szegény állat mielőbb megkönnyebbülhessen, de előbb felöltözik. Illem, keresztény-nemzeti értékek, konzervatív világszemlélet etc., meg aztán péntek este Brüsszelben se volt túl meleg, a weather.com szerint hét fok körül lehetett, a régi vágású magyar ember ilyenkor már egy alsónadrágot, sőt akár egy atlétatrikót is magára vesz. Hatvan felé közeledvén egyre fázósabbak leszünk, arról már nem is beszélve, hogy olyan járványos időkben, aminő a mostani, meghűlni kész veszedelem. Gyengül az immunrendszer, a vírus kettőzött erővel támad.

Kell ez nekünk?

Kell a fenének...

ITT OLVASHATÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2020/49. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 2020/49. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ANIMÁLT TÉRKÉPEKEN MUTATJUK, HOGYAN TERJEDT A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY MAGYARORSZÁGON

ÁTLÁTSZÓ / ADATÚJSÁGÍRÁS
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2020.12.07.


Közel hatszáz településről több mint tizenötezer fertőzöttről van adatunk március negyedike óta. Mit lehet látni ezekből az adatokból? Megmutatjuk.


Az Operatív Törzs a járvány március eleji kezdetekor még megosztott településszintű adatokat, majd egy idő után már csak megyei szintű statisztikákat tett közzé naponta. Az Operatív Törzs hivatalos térképével eleve rengeteg baj van:

- értelmetlenül az összes eddig regisztrált fertőzöttet mutatja, és nem az éppen aktívakat

- rossz és egyre rosszabb minőségű képben teszik közzé az adatokat

- semmiféle színmagyarázat nincsen rajta

- a megyei adatok közzétételében többször fordultak elő súlyos hibák, következetlenségek, amelyekre az Operatív Törzs semmilyen magyarázatot nem adott

- az adatok térképes közzétetelének minőségében és módszerében még a régiós országok között is jelentős az elmaradásunk, és ez a térképekre is vonatkozik

A megyei szintű adatközlésnek amúgy sincs sok értelme, nem tájékoztat, inkább elfed és szétken. A felületszínezéses, úgynevezett choropleth módszer pedig az adatok normalizálása, népességre vonatkoztatott arányosítása nélkül kifejezetten félrevezető. A Koronamonitoron azért tesszük közzé az eddigi fertőzöttek százalékos arányát megyénként, a napi és a heti új számokat, továbbá a megyei idősoros adatokat is, hogy legalább valamiféle dinamikát lehessen látni.

Természetesen a legpontosabb képet a településszintű adatok alapján lehetne kapni, amit azonban az Operatív Törzs – szemben majdnem az összes európai országgal – nem tesz közzé. Az első hullámkor még lehetett volna azzal érvelni, hogy a településszintű adatok közzététele arra ösztönözné az embereket, hogy azokat a településeket lepjék el, ahol még nem jelent meg a vírus. A második hullám során azonban Müller Cecília októberben letagadta, hogy lennének településszntű adatok, ami már akkor nyilvánvaló hazugság volt...

AZ ÁRA MIATT ADATNÁK BE ORBÁNÉK AZ OROSZ VAKCINÁT?

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2020.12.07.


Magyarország a Szputnyik V orosz oltóanyaggal szándékozik beoltani polgárait a koronavírus ellen, noha az nem kapta meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét. Az európai hatóság most figyelmeztetett: ez „nem engedélyezett gyógyszer felhasználása lenne”, és csakis az érintett állam felelősségére történik. Az orosz fejlesztő nem kérte az EMA engedélyét, és nem ismertek a mellékhatások, a benne lévő anyagok, és az előállítási eljárás sem – írja az Euractive. Az oltóanyag azonban fele annyiba kerül, mint Pfizer, és csak töredékébe, mint a Moderna vakcinája...

ISKOLAÉRETTSÉG: MAGUKRA HAGYTA A KORMÁNY A SZÜLŐKET, MAGUKRA HAGYTA A KORMÁNY GYEREKEKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: SZÜLŐI HANG KÖZÖSSÉG
2020.12.07.


... a szülőknek nagyon korán, legkésőbb január 15-ig kell elküldeniük a kérelmüket, pedig ebben a korban a gyermekek nagyon gyorsan változhatnak, és januárban sokszor még nem lehet pontosan meghatározni, mi lenne a legjobb, és emiatt az erőltetetten korai döntés káros lehet a gyermek számára. A törvény sajnálatos módon nem ad módot a január 15. utáni kérelmezésre, pedig elképzelhetőek olyan helyzetek (pl. családi vagy egészségügyi okok), amikor erre különösen nagy szükség lenne. Az új törvény szerint azonban aki nem adja be a kérvényt január 15-ig, annál a gyermeknek akkor is iskolába kell mennie, ha akár még egy szakember is fontosnak tartaná, hogy az óvodában maradjon. A szülők így méltatlan és kényszerű döntéshelyzetbe kerülnek január 15-ig, és később már nem módosíthatnak.

A Szülői Hang Közösség online csoportot szervezett, ahol az érintett szülők és szakemberek egymásnak nyújtanak segítséget. Információs anyagokkal is segítjük a szülőket, melyekkel mérsékelni szeretnénk az állami tájékoztatás hiányából fakadó hátrányokat:
részletes kérdések és válaszok a törvényről és a hivatali eljárásról;

lekérdezhető adatbázis a korábbi szülői kérelmekről és az OH döntéseiről.

A járvány tovább ront az új törvény által teremtett eleve rossz helyzeten. A betegségek miatt az óvodákban sok a hiányzás, és a szükséges fejlesztő foglalkozások is gyakran elmaradnak, így megnő az esélye annak, hogy sok kisgyermek a szokásosnál lassabban fejlődik. A szülők számára megnehezült a dokumentumok beszerzése, a januárban esedékes tömeges, jellemzően csoportosan megszervezett szakszolgálati vizsgálatok pedig növelhetik a fertőzésveszélyt. A törvény miatt szükséges nagy számú szakszolgálati vizsgálat jelentős része felesleges, mert a szülők és óvodapedagógusok az esetek nagy részében pontosan tudják előre, hogy a gyermek iskolaérett-e; most azonban a túl sok vizsgálat egészségügyi kockázatot is okoz. Elvárjuk ezért, hogy az Oktatási Hivatal a járványhelyzetre tekintettel rugalmasabban és nagyobb arányban fogadja el a szülői kérelmeket...

EGY HÉT KÉSLEKEDÉS FELÜLÍRTA AZ ORBÁN-KORMÁNY TERVEIT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2020.12.07.


Ügyesen lavírozott eddig Orbán Viktor a koronavírus-járvány diagramjainak hatalmas hullámai között. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy mindig azokat az adatokat rántotta elő, melyekkel legjobban tudta alátámasztani a kormány döntését. Most azonban ott tartunk, hogy már nincs olyan mutató, melyekre építve tarthatta volna eredeti tervét, mely szerint az ünnepek előtt enyhítenek a korlátozásokon. Mindezt annak a késlekedésnek köszönheti, ami miatt senki mást nem hibáztathat, csakis önmagát.


Irigykedhet most Orbán Viktor cseh kollégájára, aki a napokban a járvány miatti korlátozások enyhítését jelentette be. Pedig Andrej Babis is hasonlóan populista politikus, mint a magyar kormányfő, ám ő nem ment el a falig a járványhelyzet kezelésében, így az október végén meghozott intézkedések december elejére meghozták az eredményt, így most azzal kedveskedhetett választóinak, hogy bizonyos feltételekkel újra járhatnak vendéglőbe, és megszüntették az éjszakai kijárási tilalmat is. Bár a szükségállapot december 12-ig érvényben marad Csehországban, a múzeumok és galériák újra kinyithatnak.

Ezek apró lépések, de alkalmasak arra, hogy javítsanak az amúgy egyre nyomasztóbb közhangulaton. Orbán Viktor is valami hasonlóra készült, ám meglehetősen visszás lett volna, ha a járvány felívelő szakaszában enyhít a korlátozó intézkedéseken. Így aztán nem volt mit tenni, újabb egy hónapra meg kellett hosszabbítani azokat a korlátozó intézkedéseket, melyek nincsenek jó hatással a polgárok közérzetére, ugyanakkor a gazdaság teljesítményét is komolyan visszafogják. Nagyon nem szeret a kormányfő a rossz hírek hozójaként megjelenni a választópolgárok előtt, ám most nem tehetett egyebet, minthogy bejelenti a korlátozások meghosszabbítást...

RÉVÉSZ: IDE BÖKJENEK!

HVG360
Szerző: RÉVÉSZ SÁNDOR
2020.12.07.


Legyen-e kötelező a koronavírus elleni oltás? A HVG szerzőjének határozott véleménye szerint igen.


A Covid-oltást kötelezővé kell tenni. Ez pedig éppoly nehéz, mint amennyire indokolt – éppoly indokolt, mint amennyire nehéz. Politikailag is, gyakorlatilag is nehéz. Ami pedig politikailag nehéz, azt ez a kormány akkor sem szokta megtenni, ha módfelett indokolt. Az ellenzék pedig nem szokta követelni, mivel amúgy is annyi politikai nehézség gyötri. Annál fontosabb, hogy legalább a civilek és a minőségi média körében képviseljük minél többen a kötelező Covid-oltás ügyét...

LENGYEL ÉS MAGYAR VÁROSOK KÖZÖSEN KÉRIK AZ EU-T, HOGY AZ ÖNKORMÁNYZATOK IS RÉSZESÜLHESSENEK A COVID-MENTŐCSOMAGBÓL

MÉRCE
Szerző: LEHOCZKI NOÉMI
2020.12.07.


Közös sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Rafał Trzaskowski, Varsó ellenzéki polgármestere. A sajtótájékoztatón a két városvezető bejelentette, hogy 249 önkormányzat nevében levelet intéztek az Európai Unió vezetőihez.

Levelükben arra kérik az EU vezetőit, hogy az EU önkormányzati pályázati lehetőségeken keresztül biztosítsa, hogy Magyarország és Lengyelország is részesülhessen a COVID-mentőcsomagból, amennyiben az a magyar és a lengyel kormány nélkül valósulna meg.

Mint ahogy arról a sajtó korábban beszámolt, a magyar és lengyel kormány megvétózta az EU hétéves költségvetését és a COVID helyreállítási alapot, amiért az EU ezeknek a pénzeknek a kifizetését jogállami feltételekhez kötné. Amennyiben Magyarország és Lengyelország fenntartja vétójogát, félő, hogy eleshet ezektől az uniós forrásoktól – ezt elkerülendő javasolja Karácsony Gergely és Rafał Trzaskowski, hogy az önkormányzatok közvetlenül, állami beavatkozás nélkül is részesülhessenek a helyreállítási alapból...

MŰEMLÉKILEG VÉDETT TUDATLANSÁG – AMIT AZ ISKOLA NEM TANÍT MEG, SENKI SEM TESZI MEG HELYETTE

168 ÓRA
Szerző: SOMFAI PÉTER
2020.12.07.


A múlt század közepe óta szinte évtizedenként átalakultak az oktatási koncepciók, de mindegyik indoklásában ott szerepelt: változások kellenek, hogy az iskola megfeleljen a társadalom gazdasági és szakmai kihívásainak. 1984-ben a Gazsó Ferenc nevével fémjelzett reform ebben a szellemben az iskolák működésének szabadságát helyezte az előtérbe, 1993-ban a tantervi döntéseket az iskolákra bízták, 2003-ban a Nemzeti alaptanterv (NAT) az oktatási rendszer prioritásait és eszközrendszerét korrigálta. 2011-ben egy máig tartó paradigmaváltás indult el azzal, hogy a köznevelési törvény 16 évre szállította le a tankötelezettség korhatárát. Útkereszteződéshez érkeztünk – fogalmazták meg a Gazsó Ferenc Társadalomtudományi Társaság online konferenciájának vitaindítójában: másfajta munkaerőt kíván a gazdasági versenyképesség, mint amilyet a hazai iskolarendszer jelenleg kitermel.


Az oktatási szakemberek és a közgazdászok abban egyetértenek, hogy az elmúlt évtizedek sűrű és sokszor ellentmondásos irányváltásai nem szolgálták sem az oktatási rendszer átgondolt fejlesztését, sem a gazdaság versenyképességének igényeit. Az OECD által végzett PISA-felmérések, illetve a PIAAC néven futó felnőttkori kompetenciavizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy azoknak a magyar fiataloknak, akik korán kikerülnek az iskolarendszerből, alacsony a szövegértési és a problémamegoldó képességük, a világban végbemenő változások pedig gyorsan erodálják még a tanult ismereteiket is. – Ez pedig zsákutcába vezet – véli Pitti Zoltán közgazdász, aki az online konferencia vitaindítójában arról is beszélt, hogy nem annyira a felmérések pillanatnyi eredménye az elgondolkodtató, sokkal inkább az, mit mutat a magyarok kompetenciafejlődési dinamikája. – Egy ország gazdasága ugyanis akkor tud fejlődési pályára állni, ha az iskolában tanultak a gyakorlatban is alkalmazhatók, illetve felnőttkorban is lépést tudnak tartani a változás igényeivel, vagyis az emberek képesek egy életen át tanulni. Ezzel szemben az iskolából 16 éves korukban kikerülők 10 százaléka az általános iskola nyolc osztályát sem végzi el, további 10 százalék pedig megreked az általános iskolai végzettségnél. Nekik nehézséget okoz az írás, az olvasás és a számolás is, ami a szakképzésben is akadályt jelent. Mi lesz akkor velük a digitalizáció korszakában? Ami a korai iskolaelhagyás miatti ismerethiányok későbbi pótlását illeti, az sem megnyugtató, nálunk a felnőttoktatásban az aktív korosztály 5,3 százaléka vesz csak részt, s ez rendkívül alacsony...

A KORMÁNY BECSAPTA AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓKAT!

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.12.07.


Az éjszaka leple alatt, szombat éjszaka jelentek meg az egészségügyi jogviszonyról szóló törvény végrehajtási rendeletei. Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke nem is a késői órákat kifogásolja, hanem azt, hogy a frissen megjelent kormányrendeletek egy része nincs összhangban a puccs-szerűen elfogadott törvénnyel; ebből később értelmezési zavarok támadhatnak. A szakszervezeti elnök szerint emiatt az orvostársadalomban teljes a bizonytalanság. Miközben a járvány tombol, február 26-ig az összes egészségügyi dolgozónak alá kéne írni az új munkaszerződését.

Mondja, elnök úr, egészen eddig, éjszakánként folyamatosan azt leste, hogy megjelent-e már a közlöny, benne az egészségügyi jogviszonyról szóló törvény összes rendelete?

– Nem én, hanem az egyik szakszervezeti vezetőnk volt résen. Neki már szokásává vált, hogy figyeli az éjszakánként megjelenő Magyar Közlönyt. Ez történetesen egy szombati nap történt. Azon nyomban elkezdtük értelmezni, és kiderült, van vele baj bőven...

TÖBBSÉGI TULAJDONOS LESZ AZ ÁLLAM A DEBRECENI REPÜLŐTÉREN, MAKÓN NEM ÉPÜL A CSARNOK – AZ ÁTLÁTSZÓ VIDÉKI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2020.12.06.


Debreciner.hu: Többségi tulajdonos lesz az állam a debreceni repülőtéren


Határozatot hozott a kormány a Debrecen International Airport Kft. 51 százalékos tulajdoni részének megvásárlásról – számolt be a hírről a portál. A Debrecen International Airport Kft. masszívan veszteséges, és a kormány éppen a napokban döntött arról, hogy kétszer 365 millió forinttal támogatja a Debreceni Nemzetközi Repülőteret koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében. Akkor még – nyilvánosan – nem volt szó a működtető cég többségi tulajdonának megszerzéséről.

Atádhír.hu: Petíciót indítottak a pékség újranyitásáért

Aláírást is gyűjtöttek a nagyatádiak annak a pékségnek az érdekében, amit azután büntettek meg, hogy egy 65 évnél fiatalabb vásárlót szolgáltak ki az idősek védősávjában. A rendőrök a pékséget azonnali hatállyal két hónapra bezáratták, emellett félmillió forintos bírságot is kiszabtak az üzletre. A nagyatádiak közül sokan felháborodtak a történteken, többen aránytalan túlzásnak tartották az intézkedést, ezért indítottak petíciót – írta meg a portál. A pékség végül 9 nap után újra kinyithatott.

SzabadPécs: Volvo-gate: Péterffyék visszaszereznék a korrupciós százmilliókat

Több mint 600 millió forintot követel vissza a pécsi önkormányzat a Volvo-gate néven elhíresült 2015-ös hollandiai használt buszok beszerzése miatt – értesült a hírről a Szabad Pécs. A buszbeszerzési program az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb pécsi korrupciós ügye lehet, és nem kizárt, hogy többek között ez vezetett a Fidesz bukásához Pécsett. Az ügy már a bírósági szakaszban van.

Balatontipp.hu: Balatonfüred – Nádkivágás a néhai Hotel Uni telke mellett

Egy Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó cég nádas kivágására, gyökérig menő kiszedésére készül Balatonfüred nyugati partszakaszának egyik legfrekventáltabb részén – írta meg a portál a hét elején. Később azonban frissítették a cikket, miutána társaság közölte, a kérelmet – amely szerintük nádtelepítésre vonatkozott – teljes terjedelmében visszavonták. A kormányhivatal dokumentumában mindenesetre a nádkivágás szó szerepel.

Makói Csípős: Daruval építik a földeáki tornacsarnokot – Makón egy zöld mező van a helyén

Még 2017-ben döntöttek arról, hogy Makón, az Újváros városrészben csarnok épül. Az építkezés nem indult el időben, a jogszabályok változtak, a projekt pedig a Beruházási Ügynökséghez került. Ők azonban az építkezés közbeszerzési kiírását 2020. február 25-én visszavonták azzal a tájékoztatással, hogy a kiviteli tervek módosítása szükséges. Ez azért érdekes magyarázat, mert ilyen sportcsarnokból több is épül országban, ugyanezekkel a tervekkel. Az elbontott épület és a pálya helyén két és fél éve egy üres terület található – mutat rá a portál.

MAGYARORSZÁG HARMADIK A KORONAVÍRUSBAN ELHUNYTAK GLOBÁLIS HETI LISTÁJÁN

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2020.12.07.


December első fele a koronavírus-járvány leghalálosabb napjait hozta el a világban. Az eddigi halálozási csúcs múlt csütörtökön volt, amikor közel 13 ezren haltak meg. A járvány jelenleg Kelet-Európában a legpusztítóbb. Az elmúlt napokban lakosságarányosan hat kelet-európai országban haltak meg a legtöbben koronavírusos megbetegedésben a Worldometer’s adatai alapján.

A Statista pénteki gyűjtése alapján a legtöbben Szlovéniában haltak meg egymillió lakosra vetítve. Szlovéniát Bulgária követte a december 4-i adatok alapján, Magyarország pedig a harmadik helyen állt a globális listán. Az azt megelőző hét napban 960-an haltak meg Magyarországon a Covid-19 miatt, egymillió lakosra vetítve 98-an...

„BORZASZTÓ ADMINISZTRÁCIÓVAL JÁR” – VENDÉGLŐSÖK A NEKIK JÁRÓ ÁLLAMI BÉRTÁMOGATÁSRÓL

HVG
Szerző: BALLA GYÖNGYI
2020.12.07.


Négy napjuk maradt a vendéglők és a szabadidős létesítmények vezetőinek, hogy éljenek az állami bértámogatással és járulékkedvezménnyel. Azon túl, hogy még a munkaszerződéseket is oldalanként szkennelve várja tőlük a kormányhivatal, érdemben ez a program nem segít rajtuk.


„Csak akkor jár a támogatás, ha a nulla bevételemből kifizetem a munkavállalót, de az, hogy mikor utal az állam, nem világos” – panaszkodik az állami bértámogatásra egy neves budai vendéglő vezetője, aki azt kérte, se az ő, se az étterem nevét ne írjuk le.

A miniszterelnök még november 9-én, a Facebook-oldalára feltöltött videóban jelentett be több tervezett lépést, köztük azt, hogy az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek dolgozóik után november 11-től december 11-ig nem kell járulékot fizetni. Az állam a munkavállalók bérének felét is megtéríti, ha nem bocsájtják el őket, és megkapják a fizetésüket.

Arról, hogy mire elég a vendéglátóiparban ez a támogatás, Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke korábban a hvg.hu-nak azt mondta, a szövetség azt javasolta a kormánynak, hogy hat hónapra előre tervezzen, mivel ez sokkal kiszámíthatóbb környezetet jelentene a vállalkozásoknak, akik így sokkal jobban meg tudnák tervezni a jövőjüket. „Májusig úgyse nagyon lesz forgalom” – fűzte hozzá...

SZÁJERSIMOGATÓK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.12.07.


Miután kipattant a legújabb botrány – Szájer József brüsszeli botlása – és kiderült, hogy a Fidesz képmutatásban verhetetlen, a lakájmédia azonnal hozzálátott a kármentéshez. Nem teljesítettek jól, az első órákban gyakorlatilag lefagyott a Fidesz gépezete, később, valamelyest magához tért, de abban sem volt sok köszönet.

A legtöbben azért így is képességeiken felül teljesítettek, azaz, elhallgatással reagáltak a kínos történetre. Azzal áltatták magukat, hogy amiről nem beszélünk, az nincs. Mások fifikásabbak voltak, relativizálni próbálták a botrányt, és azt mondták, hogy az vesse szegény Szájerre az első követ, aki maga még sosem követett el bűnt. A még náluk is okosabbak nemzetközi összeesküvést sejtettek az ügy mögött. Hogy csapdába csalták ezt a szegény Józsit, a titkosszolgálatok állnak az akció mögött, ők pedig – mindenki tudja – a libernyákok kottájából játszanak. (Soros György meg ül a hálójában és póknak álcázza magát.)

Bayer Zsolt a fentieknél árnyaltabb megfogalmazásokkal operált. Sztorizással igyekezett oldani a feszültséget, menteni a menthetetlent. Egy régi barátjáról beszélt a Hír TV-ben, valamikori harcostársáról, aki egy hosszú, közös utazás során elmesélte neki, hogy miért szeret Thaiföldre járni. Azért – így Bayer egykori harcostársa –, mert ott kisfiúk is rendelkezésre állnak...

„BALKÁNI MUTYIMOCSÁR” – MENNIE KELL A BALATON-ROMBOLÁSRÓL BESZÉLŐ INTÉZETVEZETŐNEK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2020.12.06.


„Egyre több pénz van arra, hogy agymosott lakájtudósok megrendelt eredményeket szállítsanak a hatalom számára. Mesterséges intézetekbe áramlanak források, ahol megbízható emberek költik a pénzt. Bármire, csak ne kérdezzenek vissza.” A Balatoni Limnológiai Intézetet egyelőre még vezető Jordán Ferenc olvasóink előtt nem ismeretlen: ő volt az, aki lapunkban hónapokkal annak kitörése előtt előrevetítette a világjárványt. A hálózatkutató biológus intézetét a minap leválasztották a kutatóközpontjáról, ám szerinte hazugság, hogy a nemzetközi láthatóság érdekében. Az ugyanis elmondása szerint éppen az elmúlt másfél évben kezdett kialakulni Tihanyban, s ez kap most mélyütést. Jordán szerint nem lehetett jó pont, hogy többször felszólalt a tó tönkretétele, azaz a „betonbiznisz” ellen, de interjúnkban beszél arról is, hogy felbukkantak azok, „akiknek a kikötőnk meg a strandunk kell, mert szeretnek vitorlázgatni”. A kutató még nem tudja, a „nemzeti nagytőke” tényleg lecsap-e majd a meseszép ingatlanra, az átalakítást vezénylő Maróth Miklósról viszont úgy véli: teljesen alkalmatlan arra, hogy országos kutatóhálózatot irányítson...

ORBÁN GÖDÖRBEN – A KÉRDÉS CSAK AZ, KI TUD-E MÁSZNI BELŐLE

JELEN
Szerző: PALÁNKAI MARIANN
2020.12.06.


...Érdemes tehát az Orbán-hívők és az Orbán-ellenesek halmazát figyelmen kívül hagyni, ha objektíven szeretnénk látni.

Nézzünk innen a gödörre.

Nos, a legmértéktartóbb olvasat szerint sem jöttek jól a lapok Orbán számára. Nyilván nagyságrendi különbségek vannak a George Clooney-tól érkezett üzenet leoltása, a járvány/járványkezelés rövid és hosszútávú folyományai, államtitkára letartóztatása, Demeter Szilárd „publicisztikai” ámokfutása, Deutsch Tamás bocsánatkérésre kényszerítése, Szájer produkciója, az EU-ból naponta érkező elmarasztaló hangok, Bayer performansza, a lengyel álláspont szeszélyessége, a Trump-fiaskó, a nemzetközi közvélemény ingerküszöbét átlépő SZFE-ügy, a külföldi potentátok irányából záporozó beszólások tekintetében.

Az események közül jó néhánynak kiszámíthatatlan a hosszú távú hatása, illetve újból és újból beszivároghat a köztudatba. Másrészt, indaként kapaszkodnak egymásba, összefüggenek, plusz némelyik, noha gyakorlatilag bulváresemény, hatással lehet a választásokra. Ide tartozik, hogy a járvány társadalmi, gazdasági, szociális és egyéb következményei pillanatnyilag csak közelgő meteoritnak tűnnek, amelynek pusztító becsapódását épp a 2022-es választások idején fogjuk teljes erejével érzékelni.

Szinte biztos, hogy Orbánnak ez okozza a legtöbb fejtörést. Akkorra ugyanis teljesen indifferens lesz, hogy Orbán jól, rosszul, közepesen kezelte-e a járványhelyzetet, időben vezetett-e be korlátozásokat, elég tesztet rendelt-e és a sort folytathatnám, mindenképpen egzisztenciák százezrei hullanak a semmibe, teljes iparágak fekszenek el, a megélhetés költségei nőni fognak – és a választások idején a legoptimistább forgatókönyvek szerint sem lesz még érzékelhető az esetleges gazdasági felívelés. Bármily profánul hangozzék is, a halottakat ki lehet magyarázni, a töketlenség addigra feledésbe merül, az összes egyéb elem ügyesen elhazudozható, de a gazdasági válság bűzös leheletét az arcunkban érezzük majd.

A Szájer ügy szerintem második a fontossági sorrendben, melyben óriási szerepet játszik, hogy az internetes folklór pillanatok alatt képi világban megfogalmazva, könnyen és élvezetesen fogyaszthatóvá alakította a brüsszeli házibuli legapróbb részleteit, a történet minden elemét egyszerűen érthető erkölcsi kontextusba helyezte...

KISZÁMOLTUK, VALÓJÁBAN HOGY NÉZ KI A NYUGDÍJEMELÉS - NEKILÓDULHATNAK AZ ÉLELMISZERÁRAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.12.07.


Az elméletben az áremelkedések kompenzációját szolgáló, jövő januárban életbe lépő nyugdíjemelés mértéke már hivatalosan is 3 százalék. Ez egy átlagos nyugdíjasnak nem egészen havi 4,2 ezer forint pluszt hoz. A prognózisok alapján pedig inkább 5,4 ezer forintot kellene kapnia.


Már májusban kiderült a jövő évi költségvetésből, hogy a kormány 3 százalékos inflációval, tehát ilyen mértékű év eleji nyugdíjemeléssel kalkulál. A nyugdíjasok várható juttatásairól készített számításainkban már ősszel ezt vettük figyelembe (a részletes adatokat itt nézheti meg). Ebben – ahogy az idei inflációs kompenzáció mértékében is – igazunk lett. Mostanra már a Magyar Közlönyben is megjelent az a rendelet, ami a 2021-es nyugdíjemelés mértékét 3 százalékban határozza meg...

GYENGÜL ORBÁN ÚJRAVÁLASZTÁSÁNAK ESÉLYE; KARÁCSONYÉK LEVELET ÍRTAK AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ELNÖKÉNEK

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.12.07.


Magyarországgal foglalkozó nemzetközi cikkeket válogattunk össze lapszemlénkben, fókuszálva a magyar különutasságra, legyen szó vétóról, külföldiek fogadásáról vagy éppen a Trump-féle narratíva becsempészéséről.


A szögesdróttal körbefuttatott határőrizet a nyitókép a CNN rólunk szóló tudósításában, amely közli, hogy a mostanival ellentétben korábban nem volt ilyen szívélyes, mitöbb ellenséges volt a külföldiek fogadtatása Magyarországon. Egyrészt a menekültek miatt, másrészt lezárták még az uniós országból érkezők előtt is a határt a járvány legszigorúbb heteiben. Most azonban megváltozott a helyzet: hazánk szíves örömest beengedi azokat a külföldieket, akik már túlestek legfejlebb hat hónappal ideérkezésük előtt a Covid-19 fertőzésen, akár negatív, akár pozitív teszteredmény igazolásával – utóbbi azonban nem lehet 14 napon belüli, amit a szakzsargon immunis útlevélnek nevezett el. A magyar kormány álláspontja szerint a fertőzésen átesettek szervezete ellenanyagot termel, ami védettséget ad, ezért nincs miért félni. A New York-i Mount Sinai kórház szakértője szerint ez akár igaz is lehet, de a hat hónapos védettségi időt, sőt általában a feltételezést sem tudják egyelőre tudományosan alátámasztani. A WHO már áprilisban jelezte, és most csütörtökön ismét megerősítette, nem ért egyet ezzel az állásponttal.

Szájer szexpartija és a gyülekezési rendelkezés megsértése továbbra is izgalomban tartja a nemzetközi sajtót. A BBC brüsszeli tudósítása inkább az előbbire, mint az utóbbira helyezte a hangsúlyt, tálalva, mennyire álszent és képmutató az az ember – nevezetesen Szájer –, aki az alaptörvényben alkotmányos tilalmat vezet be a melegek házassága tekintetében, viszont kéttucatnyi meztelen férfi társaságában talál rá a rendőrség. Menekülése pedig már egyenesen Benny Hill paródiába illik. Miközben a volt EP-képviselő úgy nyilatkozik, hogy magánéletét legyenek szívesek nem összekeverni a politikai szerepvállalásával, aligha van ma ember, aki beveszi ezt a dumát – írja a BBC. Majd előveszi a magyar kormányt is, amelyik mindennek tetejébe ultrakonzervatív ideológiát hirdet. Fagyos is volt Orbán elbocsátó üzenete. Itt Andrej Dudát, a lengyel elnököt idézi, aki még a nyáron úgy fogalmazott, hogy a LMBTQ-közösség ideológiája rosszabb és veszélyesebb, mint a kommunizmusé volt. S itt felhívja a cikk a figyelmet arra, hogy éles szakadék van Kelet és Nyugat között a melegjogok elismerése tekintetében. Míg nyugaton a '60-as évek óta van ennek kultúrája, hisz a belga rendőrség sem a szexpartit, csak a szabálysértést büntette, addig a keleti államok fényévekre vannak ennek elfogadásától. A keleti és a nyugati sajtóorgánumok is ennek megfelelően tálalták a botrányt. Egy dolog van csupán, amit se itt, se ott nem tolerálnak napjainkban, hogy egymást megfertőzzék az emberek. Nem csoda, hogy a Szájer-féle partin ápolók tesztelték a vendégeket a beléptetéskor.

Jeszenszky Zsoltot, a Pesti TV kreatív igazgatóját és talk showját mutatja be az amerikai közszolgálati rádió, az NPR. Mivelhogy DJ Jeszi szerint minden európai nacionalistának meg kell hallania Trump üzenetét, aki nem ismeri be a vereségét. Jeszi következtetése: ha olyan a rendszer, ami ellened dolgozik, akkor küzdened kell és nem beismerni a vereséged – nyilatkozta az NPR-nak. Ugyanis ő sem hiszi el Biden győzelmét. És párhuzamot is vont az 1947-es magyar választásokkal, ahol a kommunisták szerinte elcsalták a választásokat. Ugyanakkor elhangzott az is, hogy Trump vereségével az európai populisták elvesztették legpompásabb pompomlányukat. A Pesti TV-t pedig az Orbán-féle médiabirodalmához tartozó egyik legfrissebb darabjaként mutatja be, amelyik máris becsempészte Kelet-Európába a Trump-féle narratívát és buzdítja is saját táborát, nem kell beismerni majd a vereséget. Az amerikai rádió szerint Orbán 2022-es esélyei gyengének látszanak most, erősödnek a liberálisok. Azonban Orbánnak nem lesz nehéz bebizonyítani a választási csalást, hisz kézbentartja az igazságszolgáltatást.

Végül a Reuters legfrissebb jelentését említeném meg, de az EUobservert és egyéb forrást is beidezhetnénk, amelyek arról szólnak, hogy valószínűleg kizárják Magyarországot a helyreállítási alapból való juttatásból, amennyiben nem hajlandó elfogadni a jogállami kitételeket – ezt legutóbb a francia uniós-ügyi miniszter Clement Beaune jelentette be: "Világos az álláspontunk: nem fogjuk feláldozni sem a helyreállítási alapot, se a jogállami követelményrendszert, nem fogjuk kinyitni újra a vitát. Mi pontot tettünk a végére. S ezt ne tekintse senki fenyegetésnek, hanem ez lesz a következménye annak, ha megvétózzák a hétéves büdzsével együttesen a csaknem 2000 milliárd eurót kitevő uniós csomagot."

A Bloomberg pedig úgy tudja lengyel hírforrás alapján, hogy Budapest és Varsó polgármestere készülnek arra az eshetőségre, ha a két ország kormányfői megvétózzák az uniós költségvetést. Rafal Trzaskowskiés Karácsony Gergely hétfőn küldik el levelüket Ursula von der Leyennek, jelezve hogy ők elhatárolódnak a kormányaiktól, és ezért azt kérik, hogy tegyék számukra hozzáférhetővé az uniós alapokat. Álltólag több város is aláírta ezt a levelet.


ORGIA ÉS VÉRES KÉZ: TÖRTÉNELMI LECKE FIÚKNAK

NÉPSZAVA
Szerző: BÁRTFAI GERGELY
2020.12.06.


„Most már orgia és eszeveszett. 
Haláltánc már a nemesurak tánca.”
(Ady Endre)

Tudta jól a Vezér, hogy bizalmi embere a fiúkat szereti. A fiatal fiúkat. Nyílt titok volt ez a náci elitben, de nem zavart senkit, amíg az illető pártkatona buzgón szolgált. Kezdetben csak propaganda volt a hitvány, olcsó buzizás, a tudatlan plebsznek szólt. A vezetőkre nem vonatkoztak a szabályok, amelyeket a népre erőltettek. Képmutató, cinikus, a velejéig romlott férfitársaság uralkodott. A nőktől féltek, gyűlölték őket, esetleg mindkettő egyszerre; a szülőgép és az ingyen cseléd szerepét osztották rájuk. 

A fiúkra gerjedő főnáci a legendás régi gárdához tartozott, korán csatlakozott a mozgalomhoz, a 623. számú párttagsági könyv büszke tulajdonosa volt. Tegeződött a Vezérrel, ami ritka kiváltságnak számított még a legfelsőbb körökben is. Döntő szerepe volt abban, hogy a nemzetiszocializmus elfoglalhatta helyét az európai politikai színtéren, magyarán haverjaival magukhoz ragadták a hatalmat, aljasul elárulták a köztársaságot. 

Viselt dolgait sokáig eltussolták, pedig ő cseppet sem fogta vissza magát: rendszeresen járt mulatni melegorgiákra, hímnemű prostituáltakat kínáló kuplerájokba, rosszhírű fürdőkbe. Nem bánta a Vezér, mondhatni, türelmes volt ezzel a jelenséggel szemben. Befolyásos csicskása így legalább zsarolható volt, tehát garantáltan engedelmes, habozás nélkül teljesítette (túl) az egyre mocskosabb parancsokat. De volt egy vörös vonal: a hatalom. A Vezér nem szenvedhette, ha valaki nagynak látszik mellette. 

Ernst Röhm dicstelen karrierje, mint ismert, csúnya véget ért 1934 nyarán. Kegyvesztett lett. Hitler megvádolta, hogy puccsra készül. A hírhedt rohamosztag, az SA főnöke éppen kikapcsolódott az áldozatos pártmunka után, amikor letartóztatták egy bajor üdülőhely panziójában, az ágyban. Utóbb a goebbelsi gépezet elhíresztelte, hogy „a legundorítóbb helyzetben” (in der ekelhaftesten Situation) bukott le, „örömfiúk” (Lustknaben) társaságában, és hogy Hitler felháborodott az erkölcstelenség hallatán. Ebből vicc született Berlinben: „Az semmi! Majd akkor hogy megdöbben a Führer, ha az is kiderül, hogy Goebbels sántít, Göring meg dagadt!”...

SOK BETEG NEM KÖZVETLENÜL A KORONAVÍRUSBA HAL BELE, HANEM AZ INTENZÍV OSZTÁLYON KAPOTT KÜLÖNFÉLE FERTŐZÉSEKBE

444.HU
Szerző: FŐDI KITTI
2020.12.07.


- Vivien 67 éves édesanyját veszítette el. A zárójelentésében az állt, hogy nem koronavírusba, hanem a kórházban elkapott fertőzésekbe halt bele.

- Hogy kaphat el valaki többféle bakteriális és gombást fertőzést az intenzív osztályon?

- Ez egyáltalán nem egyedi eset, az intenzív osztályokon a betegek tizede órákon belül elkap valamit.

Vivien (a riportalany nevét kérésére megváltoztattuk) édesanyja szeptember 21-én mutatott először aggasztó tüneteket. Fölhívták a háziorvost, aki nem akart koronavírus-tesztet kérni, mondván, hogy a 67 éves nő inkább influenzás lehet. (Ez eleve furcsa, mivel nincs influenzajárvány, koronavírusjárvány viszont nagyon is.) A betegség azonban nem akart elmúlni, ezért egy ismerősön keresztül intéztek tesztet: pozitív is lett. Vivien édesanyja magas vérnyomással és túlsúllyal küzdött, amikor elkapta a vírust, de a lánya szerint nagyon aktív életet élt, sokat mozgott.

A körzeti orvos a pozitív teszteredmény után mindössze annyi instrukciót adott, hogy ha nehézzé válik a légzése, akkor hívjon mentőt. Október közepén fordult rosszabbra a beteg állapota, ezért be is vitték a helyi kórházba, ahonnan viszont október 30-án átszállították egy nagy budapesti kórház covid-intenzív osztályára. Ekkor már annyira súlyos volt állapota, hogy lélegeztetőgépre kellett tenni, és az orvos is csak annyit mondott Viviennek és a férjének, hogy imádkozzanak...

SZABAD SZEMMEL - UNIÓS VÉTÓ: HATALMI VÁLSÁG A LENGYEL VEZETÉSBEN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.12.07.


Reuters


A jelek szerint nem sikerült elfojtani az ellentéteket a lengyel kormánykoalíción belül a vétó ügyében. A héten ugyan a miniszterelnök letorkollta szövetségesét egy kisebb, mérsékelt párt vezetőjét, aki lehetségesnek nevezte, hogy országa enged álláspontjából, majd tegnap Kaczynski stábfőnöke szólított fel mindenkit, hogy a kérdésben senki más nyilatkozzon, csakis Morawiecki. Ám úgy tűnik, Gowin nem hagyja, hogy befogják a száját.

Kijelentette, hogy a vétó csak a legvégső lehetőség és ő maga támogat minden erőfeszítést a megállapodás érdekében. Továbbá az ország gazdasági érdekeivel ellentétes, ha Varsó megkontrázza a hosszú távú költségvetést, illetve a járvány miatt szükségessé vált mentőcsomagot. Véleményére az állami vagyonért felelős miniszterhelyettes úgy reagált, hogy semmi sincs ingyen és a kormány tud számolni. Előzőleg a keményvonalas igazságügyi miniszter még a koalíció felbomlását is megpendítette, ha Lengyelország beadja derekát.

Ily módon a hírügynökség szerint nyílt hatalmi válság van kialakulóban a lengyel vezetésen belül, mindössze három nappal a kulcsfontosságú EU-csúcsértekezlet előtt.

FT

A kilátásba helyezett lengyel vétó felerősítette a vitát a Varsóban arról, hogy az ország esetleg kiválik az unióból. A lakosság ugyan változatlanul tömegesen kitart a tagság mellett, ám a jogállam ügyében beállt holtpont fokozza a feszültséget. Az egyik jobboldali lap szerkesztője nagy visszhangot kiváltó címlapcikkben mennydörögte, hogy most már elég! És a lengyeleknek igenis joguk van beszélni a távozásról. A többi közt azért, mert az EU önkényesen ki akarja terjeszteni hatalmát és pálcát kíván törni egyes tagállamok fölött. Azon kívül szégyentelenül rá akarja kényszeríteni az LMBT-ideológiát az országra. (A lengyel jobboldal erőszeretettel hangoztatja, hogy a szervezet liberális értékek létveszélyt jelentenek a lengyelek hagyományos, katolikus identitására.)

Ezzel együtt kicsi az esélye, hogy Varsó otthagyná a közösséget. Hiszen 80 % pártolja a bennmaradást - a belépés mellett annak idején 78 % voksolt. De még a PiS képviselői is azt mondják, hogy nincs szó a kilépésről. A külügyminiszter úgy nyilatkozott az említett lapkommentárról, hogy az teljes képtelenséget tartalmaz, egyetlen párt sem fogalmazott meg ilyen igényt. A koalíciónak pedig esze ágában sincs vitát kezdeni róla.

Ugyanakkor nem tudni, hosszú távon merre dől el a dolog. A Jog és Igazságosság ellenfelei attól félnek, hogy a Brüsszellel zajló viták és az EU-nak küldött folyamatos bírálatok áthangolhatják a közvéleményt és így nem kizárt: egy nap az ország azt veszi észre, hogy a britek példáját követve kifelé tart az unióból.

Bloomberg

A budapesti és a varsói polgármester szeretné, ha a két főváros akkor is kapna uniós támogatást, ha Magyarország és Lengyelország nélkül indul be a gazdasági újjáépítési program. Lengyel sajtóértesülés szerint épp ezért Karácsony Gergely és Rafal Trzaskowski levélben kéri a Bizottság elnökétől, hogy válasszák külön a két településnek, illetve a két országnak szánt szubvenciókat. Az üzenet, amelyhez más városok is csatlakoztak, vonatkozik a hétéves költségvetésre, hiszen egyelőre abból is leállnak a fejlesztések, ha a héten nem sikerül megállapodni a pénzügyi csomagban.

Bloomberg

A spanyol külügyminiszter szerint a magyar és a lengyel kormány igen vékony kötélen táncol, de jó lenne, ha felelősséget tanúsítana, mivel nekik is nagyon kell a megállapodás az unió két pénzügyi terve ügyében. Arancha Gonzales Laya ezt az amerikai hírügynökségnek adott videó interjúban fejtette ki. Többször is józanságra intette a Fideszt, illetve a Jog és Igazságosságot, mondván, hogy a kudarc következményeit a magyar és a lengyel lakosság is igencsak megérezné.

Rámutatott, hogy az EU hajlandó meghallgatni a magyar-lengyel aggályokat és mindenképpen kompromisszumot kell találni, hiszen a fertőzés folytán rendkívül súlyos helyzet állt elő. Arra a kérdésre, hogy maradhat-e az EU-ban a két ország, ha megtorpedózza a közös terveket, a miniszter úgy válaszolt, hogy ő bízik az egyezségben. Ezért arra szólította fel Budapestet és Varsót, hogy csatlakozzanak a többiekhez, mert be kell indítani a költségvetést, illetve a gazdaságélénkítő alapot, amilyen gyorsan csak lehet.

Guardian

A vétófenyegetés, az értékekről, valamint a védelemről folyó vita, a megosztottság és a vacillálás szégyenbe hozza az uniót. A szervezetet persze huzamos ideje jellemzi a határozatlanság, a belső feszültség és a Brexit csak ront a helyzeten. Mindez azután várhatóan kiütközik majd a héten az ’ítéletnapi’ csúcskonferencián, amely a szokásosnál is nagyobb civakodást ígér. De ha nem hoz eredményt, akkor az súlyos bajt jelent. Hiszen már nem lehet tovább elodázni a költségvetés, illetve az újjáépítési terv jóváhagyását. Ám Magyarország és Lengyelország keresztbe fekszik.

A két kormány jó ideje csörtézik Brüsszellel az illiberális politika miatt, ami érinti a bíróságokat, a sajtószabadságot, a nők és a nemi kisebbségek jogait. Budapest és Varsó azt állítja, hogy az EU politikai okokból beleavatkozik a belügyeikbe. A választók ugyanakkor azt kérdezik, hogy ha a közösség egy ekkora járvány közepén sem tud egységre jutni, akkor mikor lesz rá képes? Még Merkel is csapkod, miközben a franciák és mások nem kívánnak engedni a tekintélyelvű diktátumnak.

Ezért dobta be következő soros elnökként a portugál kormányfő, hogy csinálják meg a kétsebességes Európát, mivel áthidalhatatlanok a belső ellentétek. Az első körből kimaradnának a visegrádi államok, valamint a takarékos négyek. Párizs állítólag támogatja az elképzelést, de a gond ott van, hogy a németek nem. Attól félnek, hogy a végén nekik kellene állniuk cechet, anyagilag és politikailag egyaránt.

Bloomberg

A mostani súlyos helyzetet az idézte elő az unióban, hogy ugyan a nyári csúcson megegyeztek mind a két pénzügyi csomagról, mind a jogállami mechanizmusról, csak éppen a magyar és a lengyel kormány szerint nekik joguk van megtorpedózniuk a büntető intézkedéseket. A többiek azért szorgalmazzák az új szabályozást, mert idáig hiába próbálták rávenni a két vezetés, hogy azok ne lépjenek még jobban vissza a demokrácia területén. Azon kívül szeretnék, ha semmiféle kétely nem merülne fel a kedvezményezett országokban az uniós támogatások felhasználása körül. Ezért olyan eszközt akartak maguknak, amelynek „foga” van, tehát tud harapni.

Azokra a magyar és lengyel kifogásokra pedig, miszerint az unió megsérti nemzeti szuverenitásukat, és veszélyezteti politikai irányvonalukat, ideértve a melegjogokat, valamint a migrációt, a brüsszeli válasz az, hogy ez csak a figyelem elterelésére szolgál. Viszont az EU szóvá teszi a sajtószabadság, az igazságszolgáltatás és az LMBT- jogok korlátozását, mivel itt alapértékekről van szó.

Orbán Viktor 10 éve tért vissza a hatalomba, azóta egyetlen más vezető sem szállt szembe ennyire arcátlanul a közös értékekkel. Az illiberális demokrácia jegyében ellenőrzése alá vonta a bíróságokat, a médiát, a kultúra és az oktatás fontos intézményeit. Az unió viszont kénytelen volt rájönni, hogy nincs megfelelő eszköz a kezében, ezért nem tud tenni semmit sem. Ráadásul a populista nacionalizmus hatalmába kerítette Lengyelországot is.

Így most a súlyos pénzügyi helyzeten túl mély politikai válság bontakozhat ki, mivel a többiek páratlan szabotázsnak tekintik a magyar-lengyel blokkolást, ezért el kell dönteniük, hogy tolerálják-e. Ezért merült fel ismét a változó sebességű Európa ötlete, miután félő, hogy jelen állapot szerint döntésképtelenné válhat az EU. Sokatmondó ebben a tekintetben, hogy egyre több szó esik arról: a magyarok és a lengyelek nélkül hozzák tető alá a mentőcsomagot.

Az viszont jócskán visszaüthet a két országra, hiszen uniós támogatás nélkül nehezebben tudják maguk mögött hagyni a Covid-19 gazdasági kihatásait, még jobban eshet a forint és a zloty jegyzése, továbbá sokkal többet kellene fizetniük, ha kölcsönt vesznek fel. Jelenleg mindkét kormány cáfolja, hogy akárcsak egy gondolatkísérlet erejéig fontolóra vette volna a kilépést, viszont ez módosulhat az évtized végére, mert akkorra a két ország már odáig jut a fejlődésben, hogy többet fizet majd be a közös kalapba, mint amennyit onnan visszakap. Persze a tagság felmondásához az is kell, hogy még akkor is a Fidesz, illetve a Jog és Igazságosság legyen uralmon.

Deutsche Welle

Az antiszemitizmus elleni harc lesz az egyik téma a csütörtök-pénteki uniós csúcson, miután a földrészen egyre több a zsidóellenes támadás, sok ország mégsem tartja fontosnak a zsidó életek védelmét. Soros már jó ideje a magyar kormány első számú ellensége, ezzel együtt nagy feltűnést keltett Demeter Szilárd különösen aljas cikke. Persze nem ritkák az ilyen kirohanások, sem Magyarországon, sem más tagállamokban. Ezt tanúsítja az Alapjogi Központ felmérése, amelynek során két éve 12 országban a megkérdezett zsidók 85 %-a mondta azt, hogy erősödik az antiszemitizmus.

A Zsidó Világkongresszus ügyvezetője úgy fogalmaz, hogy manapság szalonképes a zsidóellenesség. Pár éve pedig még másként volt. Éppen ezért akarnak most az uniós tagállamok egy nyilatkozatot jóváhagyni, amelyben kötelezik magukat a zsidó közösségek biztonságának szavatolására, illetve arra, hogy a világhálót is beleértve nem engedik meg az antiszemita támadásokat. A közelmúlt több véres eseménye igazolja, hogy mennyire szükség van a védelemre.

Deutsche Welle

A külföldieknek sugárzó német közszolgálati média úgy kommentálja a Szájer-ügyet, hogy a lebukott politikus melegellenes képmutató, aki még drogozik is. Hiszen a belpolitikában a hagyományos család védelmét követelte, Brüsszelben viszont rajtakapták egy csak férfiak részvételével rendezett gruppenszex partin. De a populistákra általában is jellemző a farizeusság, miközben ezek az emberek a nyilvánosság előtt szívesen állítják be magukat konzervatívnak.

Az EP-képviselő erősen hiányos öltözékben, a fürdőszobaablakon át próbált menekülni, hátizsákjában extaxy tablettával. Az egész szóra sem volna érdemes, ha nem olyasvalakiről van szó, hogy keményen támadta az LMBT-közösséget. Kérdés persze, hogy ezek után a Fidesz mennyire tudja hitelesen képviselni a keresztény értékek védelmét. Orbán nem véletlenül tombol, mert teljesen egyértelmű a kétkulacsosság.

De nemrégiben maga a miniszterelnök is kínos helyzetbe került, amikor a Die Zeitnek adott interjúban magyarázni próbálta a Soros elleni rágalmakat. Hiszen annak idején a milliárdos finanszírozta az oxfordi tanulmányait és még állást is szerzett neki. Szóval képmutatás a javából. De ő és a hasonszőrűek sokszor orruknál fogva vezetnek milliókat. Hiszen pontosan tudják, hogy a társadalmak gyorsan változnak és a melegeket is egyenlő jogok illetik meg. Továbbá, hogy az EU páratlan sikersztori a háború után. És hogy a nagyvonalú brüsszeli támogatás nélkül saját híveik szegényebbek, sőt lehet, hogy állástalanok volnának. Ennek ellenére a demagógok verik a tamtamot az unió, a globalizálódás, a
homoszexuálisok, a menekültek, Soros, vagy épp Bill Gates ellen. Persze időnként maguk sem hiszik el az ostobaságokat, amiket összehordanak. Hiszen tisztában vannak, mi is az a reálpolitika. De azt is értik, hogy a felszín alatt az emberekben sok félelem és gyűlölet, irigység és agresszivitás dolgozik. Ezért játszanak rá az előítéletekre.

Ám ha vizet prédikálnak és bort isznak, akkor elvesztik a szavahihetőségüket. Márpedig a hiteltelen politikus olyan, mint a félmeztelenül in flagranti kapott férj, aki az ablakon át igyekszik kereket oldani a melegbuliról: egyszerűen kínos.

A szociális médiában van ellenszer a digitális járvány, a rohamosan terjedő álhírek ellen: ellenőrizni kell a forrásokat és a tényeket. A képmutatást pedig simán le kell váltani az urnáknál. Szájer már visszalépett. Orbán és a többi populista, aki művészi szintre emelte a képmutatást, a választásokon juthat ugyanerre a sorsra. Menesztésük lehetséges. Sőt, szükséges is. 

Neue Kronen Zeitung

Szájer József lépre ment Brüsszelben, de a magyar kormány előre menekül: ahogy az már csak ilyenkor szokás, ő kiált tolvajt. A hatalombarát sajtó azt állítja, hogy a képviselőt az ilyenkor mindig kéznél levő gyanús nyugati körök csapdába csalták, mert ártani akarnak Magyarországnak. Érdekes, hogy a hivatalos vezetés úgy gondolja, hogy a rossz nyugaton, a jó pedig keleten van. Bizonyára véletlen, hogy a lakosságot orosz szerrel szándékozik beoltani a járvány ellen.

A kormánypárton belül egyre több kérdés merül fel a brüsszeli rendőri rajtaütéssel kapcsolatban. Pl. hogy az akciót miért akkorra időzítették, amikor Orbán Viktornak éppen ki kell védenie Brüsszel támadását a jogállam ügyében. A Fidesz-hívek azt sem értik, hogy miért csak a magyar politikus neve szivárgott ki a részvevők közül. És ki volt a másik 24 férfi? Azon kívül párhuzamot vonnak az Ibiza-gate-tel, amibe belebukott az Osztrák Szabadságpárt feje. Magyar jobboldali értelmezés szerint azért, mert ujjat húzott a hatalmasokkal.

Ugyanakkor nem hiszik el, hogy kábítószer volt Szájer hátizsákjában. A neten fent van egy különösen arcátlan videó, amely hősként állítja be a törvényhozót. Mint aki megakadályozta, hogy megzsarolják Magyarországot, mégpedig úgy, hogy ő maga ragadta meg a kezdeményezést az ügyben.

ÁLLAMI PÉNZPUMPA A VÁLSÁG IDEJÉN: 140 MILLIÁRD FORINT MENT SPORTRA

MFOR
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2020.12.07.


Semmi kétség nem férhet ahhoz, hogy az Orbán-kormánynál még válság idején is prioritást élvez a sport ágazata. A költségvetési átcsoportosításokkal rengeteg pénzt mozgatott meg a kormány, ám nem minden esetben teljesen egyértelmű, hogy milyen célt, feladatot szolgál az átmozgatott összeg.


Az, hogy a sportra jelentős kormányzati figyelem irányul, 2010 óta nem meglepetés. Stratégai ágazatként évről évre egyre több költségvetési forrás áramlott a sport területére az infrastruktúra fejlesztésétől kezdve egészen a működési költségekhez nyújtott extra kormányzati támogatásokig. Számos cikkben foglalkoztunk már azzal, hogy hálózta be a NER a labdarúgást vagy épp nehezedett rá általában a sport területére az állam.

Egy tényt azonban nem lehet elvitatni és érdemes már az elején rögzíteni: a 2010 előtti időszakban főleg instrastrukturálisan a pusztulás jellemezte az ágazatot, tehát bizonyos mértékű állami figyelem és anyagi szerepvállalás indokolt volt. A realitás talajáról indulva aztán gyorsan átesett az Orbán-kormány a ló túloldalára ebből a szempontból, melynek újabb, kikezdhetetlen bizonyítéka az a magatartás, amit a kormányzat tanúsított a koronavírus-járvány miatt kialakult válság során.

Természetesen nem tisztünk kételkedni abban, hogy a sport területén működő szervezeteket, cégeket is megviselte az idei év, ahogy azt sem, hogy a klubok jelentős bevételtől estek el a zártkapus mérkőzések miatt. A kormány járvány alatti költéseinek nagysága mégis sok esetben nagyon nehezen indokolható. Ráadásul az arányok is egészen megdöbbentők...

BRÜSSZEL! ERES(S)Z EL!

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2020.12.05.


Hát, ez az államtitkár-helyettes talpig vasban, ez nem jött be, sajnos.

Pedig olyan ígéretes volt, és nem is lett volna baj, ha a Demeter Szilárd által okozott botránynál megállt volna a Fidesz pech-szériája, de nem.
Érkezett Szájer az ereszcsatorna lefolyóján, mint egy fordított Mikulás.
Volt zsákjában minden jó, extasy meg mogyoró, fogai között tartotta a bugyiját, lent meg nem rénszarvas várta, hanem rém szar helyzet, éber állampolgárok, meg még éberebb rendőrök.
Lett szép kis botrány, Szájerből öt perc alatt kitört a belátás: amit tett, az nem egyeztethető össze szeretett pártja erkölcsi értékrendjével, melynek határa valahol a református püspök íróasztalán megkefélt istenfélő asszonyállat és a vazelinos seggel orgiázó EP képviselő között húzódik.
Persze csak akkor, ha a botrány világraszóló, mert ha csak itthon orgiázik, akkor a kutya sem ugat utána, nem írnak róla az újságok, nem tud róla a net locsifecsi népe, nem beszélnek róla a televízióban, így aztán ha nincs hír, akkor tény sincs, honi soit qui mal y pense!

Ezzel együtt, a Fidesznek így is szerencséje van, hiszen a szőrmók Jozefin belföldön ellopta a show - t a vicces történettel a valóságos problémák elől, ameddig mindenki a feketeszakállú ereszcsatorna-táncos negatív Mikulás hervadt fenekével foglalkozik, addig nem töri a fejét azon, hogy tulajdonképpen ki hatalmazta fel Orbánt arra, hogy személyesége torzulásából adódó becsípődéseit, bölcs pofával előadott primitív és korszerűtlen, ártalmas államszervezési nézeteit mint a magyarok véleményét adja elő.
És nem kezdi el számolgatni, hogy idétlen hepciáskodásával mennyi pénzt emelt ki a zsebéből, pedig tudhatná, hogy semennyit, hiszen ha az eddigi szisztéma szerint folyósítják továbbra is a támogatásokat, akkor abból neki továbbra se jut egy árva peták se, az mind a Vezér és kétlábon járó pénztárcái zsebében landol...

EGY ÓVODÁS NAPLÓJA 19. – LENGASZAKÁLLA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.12.07.


Aszonta a Zibojnéni a tennap, hogy máma jön mihozzánk a Mikulás. Tanultunk is éneket, hogy télapóittvan, de a Pityu megkérdezte, hogy akkor most ki jön, a Télapó vagy a Mikulás, mire a sarokba kellett menni neki gondolkozni a pimaszságán, de csak vigyorgott ott is.

Ahogy éneketünk hogy hójasubája, télacipője, lengaszakálla, mutogatott a Pityu a sarokba meg bohóckodott. A Kisböske az örűt, mer kap csokit, és a Zibojnéni aszonta, hogy akkor aludjunk nagyot, és jöjjünk ünneplősbe, hogy így köszöncsük a Télapót vagy Mikulást, csinossan. Az apu morgott otthon, hogy minek glancba vágni a gyereket, de az anyu monta neki, hogy nem ő vasajja az ingemet, tehát ne morogjon. De morgott.

Mentünk asztán máma reggel a zoviba, fujt a szél nagyon, csak úgy csattogott a zászló a timpanonos emlékműné a homokozóná, vitte a szél a maszkokat a levegőbe, szállt a sok maszk, amit elhagytak a zemberek valahol, a zászló meg a maszkok szálltak a szélbe, és azon gondókoztam, hogyan tud így jönni ide a Télapó vagy Mikulás, elfújja a szánnyát a szél, meg a rénszarvasokat is, de erős bisztos a Télapó vagy Mikulás, és nem lesz bajj.

Kakaót adott a dadus, ahogy vártunk meg énekeltünk, hogy itt van, pedig nem is volt ott, amikor egyszer csak csöngetés volt a folyosón meg pusmogás, és asztán bejött a Télapó vagy Mikulás, de a képviselő bácsi volt az, aki vitt már minket migráncsnézőbe, meg kaptunk tőle pöttyös labdát meg imakönyvet is.

Teli volt a zsákja, de nem volt se pirosalma se aranyág, hanem megin pöttyös labda csak, rengeteg. A Pityu monta, hogy biztos labdagyára van neki, de súgta csak, hogy ne kelljen a sarokba menni neki, mert hátha lesz csoki is azért. A Kisböske is csak nézett kámpicsorodva, hogy hola csoki, de nem volt sehol, csak a labdák...